Şerit Finansı Nedir (RBN)

Orta SeviyeJul 13, 2023
Ribbon Finance, seçeneklere odaklanan yapılandırılmış ürünler oluşturmak için tasarlanmış öncü bir protokoldür ve şu anda Ethereum, Avalanche, Solana ve BSC'de kullanılmaktadır ve likidite öncelikli olarak Ethereum üzerinde yoğunlaşmaktadır. Öne çıkan ürünü, Opyn protokolü üzerine kurulmuş olan ve kapalı alım veya satım opsiyonlarını içeren stratejileri yürütmek için kullanıcıların fonlarını kullanmak üzere akıllı sözleşmeler kullanan Theta Vault'tur. Theta Vault %2 yönetim ücreti ve %10 performans ücreti alır. Curve'ün token ekonomisine saygı duruşu niteliğinde olan Ribbon Finance, veRBN'yi tanıttı. Şu an itibarıyla Ribbon Finance, en büyük toplam değere sahip yapılandırılmış ürün olma ayrıcalığını taşıyor ve ona müthiş bir ilk hamle avantajı sağlıyor.
Şerit Finansı Nedir (RBN)

Giriş

Geleneksel finansta yapılandırılmış ürünler, tipik olarak türev ve sabit getirili ürünlerin karmaşık bir birleşimi olan ve doğrudan kullanıcılara sunulan bir strateji ürünü halinde bir araya getirilen finansal araçlardır. Ancak 2021'in ikinci yarısında DeFi Option Vault'lar (DOV'lar) hızla ön plana çıkarak birçok kullanıcının dikkatini çekti. Bu kasaların temel özelliği, opsiyon ticaretinin önündeki engelleri azaltırken aynı zamanda kullanıcılara bir miktar likidite sağlama kapasiteleridir. Kullanıcılar teminat yatırır ve kasa, getirileri garanti altına almak için bileşik opsiyon stratejilerini yönetir ve yürütür.

Şu anda DeFi pazarındaki yapılandırılmış ürünler, ortaya çıkışı çoğu zincir üstü opsiyon protokolünün geliştirilmesine ivme kazandıran temel opsiyon piyasası üzerine inşa edilmiştir. Bu, DeFi protokolleri arasında şekillendirilebilirliğin tam potansiyelinin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Yapılandırılmış ürünlerin arkasındaki mantık, kullanıcılara her biri seçeneklere dayalı bir iade stratejisi uygulayan para yatırma Kasaları sağlamaktır. Bu Kasalar, fiyatlandırma ve risk yönetimi gibi karmaşık görevleri kullanıcılardan devralır. Kapsamlı çağrı opsiyonlarının satışı şu anda piyasadaki yapılandırılmış ürünler tarafından uygulanan en yaygın stratejidir. Kullanıcıların yalnızca fonlarını, mevcut token fiyatlarından daha yüksek kullanım fiyatlarıyla alım opsiyonları satan Vault'lara yatırmaları gerekiyor. Kazanılan primler Kasalara geri dönerek kullanıcının geri dönmesi sağlanır.

Ribbon Finance, opsiyon yapılandırılmış ürünler oluşturan ilk protokoldür ve Mayıs 2023 itibarıyla Ethereum, Avalanche, Solana ve BSC zincirlerinde konuşlandırılmıştır. Likiditesinin büyük kısmı Ethereum üzerinde yoğunlaşmıştır. İki çekirdek kurucu Julian Koh ve Ken Chan'ın her ikisi de Coinbase'de geçirdikleri zamanlardan beri kapsamlı yazılım geliştirme deneyimine sahiptir. Ekip sürekli olarak yeni ürünler piyasaya sürüyor ve ekolojik planını genişletiyor. Bu makale, Ribbon Finance'in mevcut önemli ürünleri Theta Vault ve Ribbon Earn'e ayrıntılı bir giriş sunacak, token modelini ve geliştirme durumunu detaylandıracak ve böylece okuyucuların daha kapsamlı bir anlayış kazanmasına yardımcı olacaktır.

Ribbon Finance'e Genel Bakış

Ribbon Finance, yapılandırılmış opsiyon ürünleri oluşturmaya yönelik öncü protokoldür. 2021'in başlarında Ethereum ana ağında piyasaya sürülen ilk ürün, geniş bir üst üste binme opsiyonu stratejisine dayanıyordu. Ancak doğalgaz ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle bu uygulama durduruldu. Ekip, ürün portföyünü dört ana alan etrafında konumlandırdı: oynaklık, artan getiriler, sermaye koruması ve bileşik faiz. Sonuç olarak Ağustos 2021'de temel ürünleri Theta Vault'u tanıttılar. Opyn protokolü üzerine inşa edilmiş olup, kapalı alım veya satım opsiyonu stratejilerini yürütmek için akıllı sözleşmelerden yararlanır.

Ağustos 2022'de ekip, getirileri artırmak için kredi verme ve opsiyon stratejilerini birleştiren ikinci ürün kategorisi Ribbon Earn'ü tanıttı. Bunu takiben Eylül 2022'de, kullanıcıların kurumsal piyasa yapıcılara teminatsız krediler sağlayabileceği bir borç verme piyasası olan Ribbon Lend'i başlattılar. Bu platform, Aave'nin borç verme modelini benimsedi; kullanıcının kilitlenmesini gerektirmedi ve kredi taahhütlerini zincir dışında yönetti. Ekip, yalnızca yüksek kredi notuna sahip borçluların likidite havuzları oluşturabilmesini sağlamak amacıyla borçlu kredi değerlendirmesi için Credora Platformu ile işbirliği yaptı. Ancak bu ürün şu anda piyasadaki değişkenlik nedeniyle askıya alınmıştır. Buna paralel olarak ekip, şu anda yalnızca beyaz listedeki kullanıcıların kullanımına sunulan bir sipariş defteri opsiyon ticaret platformu olan Aevo'yu da başlattı. Şu anda, Ribbon Finance'in DeFi kullanıcılarına yönelik temel teklifleri, aşağıdaki tartışmanın odak noktası olacak olan Theta Vault ve Ribbon Earn'dür.

Theta Vault (DOV'lar)

Theta Vault, varlık getirilerini artıran stratejiler konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından titizlikle hazırlanmış, opsiyonel yapıya sahip bir üründür. Temel olarak Opyn protokolüne dayanır ve satılan alım ve satım opsiyonlarının türüne bağlı olarak Kapalı Çağrı Theta Vault ve Put-Selling Vault olarak ikiye ayrılabilir.

Resim Kaynağı: https://app.ribbon.finance/

Kullanıcıların varlıklarını yalnızca T-ETH-C gibi ilgili Theta Vault'lara yatırmaları yeterlidir. Kasa, algoritmalar aracılığıyla çeşitli kullanım fiyatlarını akıllıca seçiyor ve genellikle kârsız seçenekleri tercih ediyor. Kasa, kullanıcıların ETH'sinin her Cuma Opyn'e yatırılmasıyla başlıyor ve bir haftalık kullanım ömrüne sahip oTokens adı verilen Avrupa çağrı seçeneklerini basıyor. Yeni basılan oToken'lar daha sonra Gnosis Açık Artırma platformu aracılığıyla açık artırmaya çıkarılır ve açık artırmadan elde edilen primler doğrudan kasalara yatırılır. Sona erme tarihinde ETH kullanım fiyatına yükselmemişse, oTokenler değersiz hale gelecek ve kasa, teminatlandırılmış ETH'yi geri talep edecektir. ETH'nin kullanım fiyatını aşması durumunda oToken sahipleri bu seçeneği kullanabilir ve fark düşüldükten sonra kasaya ETH geri ödenir.

Opsiyon fiyatlandırması, temel parametre olarak zımni volatilite (IV) ile Black-Scholes modeline dayanmaktadır. Protokol, spot fiyatları elde etmek için Chainlink oracle'larından yararlanıyor ve temel varlıklar için zımni volatilite olarak Deribit'in 10 Delta IV'ünü kullanıyor ve bu daha sonra nihai volatilite büyüklüğünü tespit etmek için özel bir algoritma aracılığıyla kalibre ediliyor. Bu sürecin zincir dışında yürütüldüğünü belirtmekte fayda var.

Kasa tarafından basılan tokenleştirilmiş seçenekler olan oTokenler, Gnosis platformunda açık artırmaya çıkarılır. Ekip ayrıca Paradigm ile işbirliğine de işaret etti. Açık artırmalar her Cuma 10:20 ile 11:40 UTC arasında yapılır. Akıllı sözleşmeler, en yüksek fiyattan başlayarak satılan opsiyonların sayısını hesaplamak için tersten çalışarak teklifleri en yüksekten en düşüğe doğru sıralar. İstenilen sayıda opsiyon satıldıktan sonra nihai fiyat, son işlem hacmine göre belirlenir.

Kasa %10 performans ücreti ve %2 yönetim ücreti alır.

Temel olarak Vault ürünleri, kullanıcılar için opsiyon ticaretine demokratikleştirilmiş erişim sağlıyor. Ancak alıcı likidite sıkıntısı sorunu mevcut. İlgili opsiyon birleştirme stratejilerini yürütürken, prim geliri elde etmek için opsiyonların tutarlı bir şekilde satılabilmesini sağlamak zorunludur. Karşı tarafların eksikliği, kasayı stratejisini uygulamaktan aciz hale getirecek ve sonuç olarak prim geliri ve kullanıcı getirileri azalacaktır. Şu anda Ribbon, öncelikle alıcı tarafındaki opsiyonları üstlenen büyük, uzman piyasa yapıcılarla işbirliği yapıyor ve açıklanan bilgiler, açık artırma verilerinin umut verici olduğunu gösteriyor.

Şerit Kazan

Ribbon Earn, protokol tarafından tanıtılan ve şu anda iki varyant sunan bir dizi getiri kasasıdır: USDC ve ETH.

R-EARN kasası için akıllı sözleşme, kullanıcıların ABD Doları Tahvili (IB01) satın almak için yatırdıkları varlıkları otomatik olarak kullanır ve getiri elde eder. Bu ETF'ler, ABD Hazinesi tarafından ihraç edilen, vade aralığı 0 ile 1 yıl arasında değişen devlet tahvilleridir. Aynı zamanda kasa, haftalık veya aylık vade süreleri ile eşit bariyer seçenekleri sağlayarak stratejik olarak bir yatırım portföyü oluşturur. USDC kasası %15 performans ücreti uygulamaktadır.

Öte yandan, R-STETH-EARN kasası, kullanıcılar tarafından yatırılan ETH'nin %0,5'ini kullanıyor ve bunu Lido'ya kazanç elde etme sözü veriyor. Bu arada, geri kalan fonlar haftalık veya aylık vadesi gelen eşit bariyer opsiyonlarına yatırılıyor. Bu kasa da %15 performans ücreti alıyor.

Resim Kaynağı: https://app.ribbon.finance/

Jeton Modeli

$RBN, toplam 1 milyar token arzıyla Ribbon Finance protokolünün yönetişim tokenidir. Bu toplamın %49'u yönetişim amacıyla topluluk hazinesine, %23'ü mevcut ve gelecekteki ekiplere, %15'i mevcut yatırımcılara dağıtılır, %8'i şirket olarak Ribbon'a atfedilir, %1'i İlk piyasa yapıcılar, %1'i Haziran 2021'deki ilk likidite madenciliği etkinliği için, %3'ü ise airdrop'lar için ayrıldı.

Mayıs 2021'de protokol, çeşitli DeFi protokollerine, ilk ürün olan Option Strangles kullanıcılarına, Theta Vault kullanıcılarına ve Discord topluluğu üyelerine 30 milyon dolarlık RBN tokeni dağıtan bir airdrop gerçekleştirdi. Bu airdrop toplam token arzının %3’ünü oluşturdu.

Görüntü Kaynağı: https://docs.ribbon.finance/ribbonomics/overview-and-rbn-tokenomics

Şubat 2022'de Curve'ün tokenomiklerinden bir sayfa alan ekip, RGP-9 teklifiyle veRBN modelini tanıttı. Kullanıcılar, RBN tokenlerini maksimum iki yıl süreyle kilitleyerek veRBN'yi elde edebilirler. VeRBN sahipleri, farklı Kasalardaki RBN token ödüllerinin belirlenmesi gibi DAO'nun yönetim oylamasına katılma ayrıcalığına sahip olur. Daha da ilgi çekici olan, geleneksel özel sermaye fonu yapısını taklit eden Ribbon'un %10 performans ücreti ve %2 yönetim ücreti almasıdır. Bu gelirlerin yarısı Şerit Hazinesine aktarılırken, geri kalan %50'si ETH'ye dönüştürülerek veRBN sahipleri arasında orantılı olarak dağıtılıyor.

Güncel Gelişmeler

Ribbon Finance, Kilitli Toplam Değer (TVL) açısından önde gelen seçeneklerle yapılandırılmış kasa protokolü olarak hüküm sürüyor ve bir zamanlar kilitli fonlarda 300 milyon dolarlık şaşırtıcı bir rakama yükseliyor. Ancak protokol, kripto para piyasasındaki daha büyük gerilemeden muaf değil ve mevcut kasası 40 milyon dolar civarında seyrediyor.

Görüntü Kaynağı: https://defillama.com/protocol/ribbon-finance

Ribbon Finance'in yörüngesi yükselirken, kasalar 13 milyar doların üzerinde opsiyon işlemi düzenledi ve yaklaşık 54 milyon dolar prim geliri elde etti. Sürekli bir iş geliri akışıyla kasalar, ilgili yönetim ve performans ücretlerini tahsil ediyor. Protokolün kümülatif geliri 10 milyon doları aştı ve geçen ay kasalar 70.000 dolarlık net gelir elde etti. Şu anda protokol, günlük 13 aktif kullanıcıyla 20.000 dolara yaklaşan günlük gelire sahip.

Görüntü Kaynağı: https://tokenterminal.com/terminal/projects/ribbon-finance

Çözüm

Yapılandırılmış ürünlerin en büyük cazibesi, nispeten istikrarlı bir getiri limanı sunarken giriş engellerini ortadan kaldırma kapasitelerinde yatmaktadır. Vault'lar karmaşık seçenek stratejilerini ustaca düzenlediği için katılımcıların yalnızca sermaye aktarması gerekiyor. Özünde bu, Vault'ların opsiyon satıcılarının bir araya gelmesinin doruk noktası olduğu, yönetilen bir fona benzer bir işleyiş tarzını temsil ediyor. Opsiyon alımlarının sigortalanması, OTC benzeri bir ticaret modus operandi uygulayan usta piyasa yapıcılar tarafından omuzlanıyor. Sonuç olarak, işlem hacmi karşı tarafların likiditesine bağlıdır ve Vault'ların opsiyon stratejilerini uygulaması esneklik becerisinden yoksundur. Şu anda, kapsam dahilindeki çağrı seçeneklerinin satışı, Vaults tarafından uygulanan en yaygın stratejidir.

Şu anda yapılandırılmış ürünler, keşfedilmemiş potansiyelle dolu olan DeFi opsiyon pazarının temel taşıdır. Yapılandırılmış ürünler aracılığıyla seçenekler oluşturmada öncü olan Ribbon Finance, ilk hamle yapan olma avantajına sahip. Protokol tutarlı bir şekilde gelir elde etmeye hazır ve ekip yorulmadan ilerlemeye devam ederek ekosistem gelişmeye devam ederken verimi artırmak için tasarlanmış bir dizi ürünü ortaya çıkarıyor. DeFi pazarı olgunluğa doğru geliştikçe ve Katman 2 teknolojileri meyvelerini verdikçe, artan ticaret deneyimlerinin olduğu bir dönem başlıyor. Ribbon Finance'ın zincir üstü opsiyon piyasasında adını bir dev olarak kazıyıp kazımayacağı ise zaman potasında kalıyor.

Yazar: Minnie
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): Edward、Hugo、Hin、Ashley He
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Şerit Finansı Nedir (RBN)

Orta SeviyeJul 13, 2023
Ribbon Finance, seçeneklere odaklanan yapılandırılmış ürünler oluşturmak için tasarlanmış öncü bir protokoldür ve şu anda Ethereum, Avalanche, Solana ve BSC'de kullanılmaktadır ve likidite öncelikli olarak Ethereum üzerinde yoğunlaşmaktadır. Öne çıkan ürünü, Opyn protokolü üzerine kurulmuş olan ve kapalı alım veya satım opsiyonlarını içeren stratejileri yürütmek için kullanıcıların fonlarını kullanmak üzere akıllı sözleşmeler kullanan Theta Vault'tur. Theta Vault %2 yönetim ücreti ve %10 performans ücreti alır. Curve'ün token ekonomisine saygı duruşu niteliğinde olan Ribbon Finance, veRBN'yi tanıttı. Şu an itibarıyla Ribbon Finance, en büyük toplam değere sahip yapılandırılmış ürün olma ayrıcalığını taşıyor ve ona müthiş bir ilk hamle avantajı sağlıyor.
Şerit Finansı Nedir (RBN)

Giriş

Geleneksel finansta yapılandırılmış ürünler, tipik olarak türev ve sabit getirili ürünlerin karmaşık bir birleşimi olan ve doğrudan kullanıcılara sunulan bir strateji ürünü halinde bir araya getirilen finansal araçlardır. Ancak 2021'in ikinci yarısında DeFi Option Vault'lar (DOV'lar) hızla ön plana çıkarak birçok kullanıcının dikkatini çekti. Bu kasaların temel özelliği, opsiyon ticaretinin önündeki engelleri azaltırken aynı zamanda kullanıcılara bir miktar likidite sağlama kapasiteleridir. Kullanıcılar teminat yatırır ve kasa, getirileri garanti altına almak için bileşik opsiyon stratejilerini yönetir ve yürütür.

Şu anda DeFi pazarındaki yapılandırılmış ürünler, ortaya çıkışı çoğu zincir üstü opsiyon protokolünün geliştirilmesine ivme kazandıran temel opsiyon piyasası üzerine inşa edilmiştir. Bu, DeFi protokolleri arasında şekillendirilebilirliğin tam potansiyelinin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Yapılandırılmış ürünlerin arkasındaki mantık, kullanıcılara her biri seçeneklere dayalı bir iade stratejisi uygulayan para yatırma Kasaları sağlamaktır. Bu Kasalar, fiyatlandırma ve risk yönetimi gibi karmaşık görevleri kullanıcılardan devralır. Kapsamlı çağrı opsiyonlarının satışı şu anda piyasadaki yapılandırılmış ürünler tarafından uygulanan en yaygın stratejidir. Kullanıcıların yalnızca fonlarını, mevcut token fiyatlarından daha yüksek kullanım fiyatlarıyla alım opsiyonları satan Vault'lara yatırmaları gerekiyor. Kazanılan primler Kasalara geri dönerek kullanıcının geri dönmesi sağlanır.

Ribbon Finance, opsiyon yapılandırılmış ürünler oluşturan ilk protokoldür ve Mayıs 2023 itibarıyla Ethereum, Avalanche, Solana ve BSC zincirlerinde konuşlandırılmıştır. Likiditesinin büyük kısmı Ethereum üzerinde yoğunlaşmıştır. İki çekirdek kurucu Julian Koh ve Ken Chan'ın her ikisi de Coinbase'de geçirdikleri zamanlardan beri kapsamlı yazılım geliştirme deneyimine sahiptir. Ekip sürekli olarak yeni ürünler piyasaya sürüyor ve ekolojik planını genişletiyor. Bu makale, Ribbon Finance'in mevcut önemli ürünleri Theta Vault ve Ribbon Earn'e ayrıntılı bir giriş sunacak, token modelini ve geliştirme durumunu detaylandıracak ve böylece okuyucuların daha kapsamlı bir anlayış kazanmasına yardımcı olacaktır.

Ribbon Finance'e Genel Bakış

Ribbon Finance, yapılandırılmış opsiyon ürünleri oluşturmaya yönelik öncü protokoldür. 2021'in başlarında Ethereum ana ağında piyasaya sürülen ilk ürün, geniş bir üst üste binme opsiyonu stratejisine dayanıyordu. Ancak doğalgaz ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle bu uygulama durduruldu. Ekip, ürün portföyünü dört ana alan etrafında konumlandırdı: oynaklık, artan getiriler, sermaye koruması ve bileşik faiz. Sonuç olarak Ağustos 2021'de temel ürünleri Theta Vault'u tanıttılar. Opyn protokolü üzerine inşa edilmiş olup, kapalı alım veya satım opsiyonu stratejilerini yürütmek için akıllı sözleşmelerden yararlanır.

Ağustos 2022'de ekip, getirileri artırmak için kredi verme ve opsiyon stratejilerini birleştiren ikinci ürün kategorisi Ribbon Earn'ü tanıttı. Bunu takiben Eylül 2022'de, kullanıcıların kurumsal piyasa yapıcılara teminatsız krediler sağlayabileceği bir borç verme piyasası olan Ribbon Lend'i başlattılar. Bu platform, Aave'nin borç verme modelini benimsedi; kullanıcının kilitlenmesini gerektirmedi ve kredi taahhütlerini zincir dışında yönetti. Ekip, yalnızca yüksek kredi notuna sahip borçluların likidite havuzları oluşturabilmesini sağlamak amacıyla borçlu kredi değerlendirmesi için Credora Platformu ile işbirliği yaptı. Ancak bu ürün şu anda piyasadaki değişkenlik nedeniyle askıya alınmıştır. Buna paralel olarak ekip, şu anda yalnızca beyaz listedeki kullanıcıların kullanımına sunulan bir sipariş defteri opsiyon ticaret platformu olan Aevo'yu da başlattı. Şu anda, Ribbon Finance'in DeFi kullanıcılarına yönelik temel teklifleri, aşağıdaki tartışmanın odak noktası olacak olan Theta Vault ve Ribbon Earn'dür.

Theta Vault (DOV'lar)

Theta Vault, varlık getirilerini artıran stratejiler konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından titizlikle hazırlanmış, opsiyonel yapıya sahip bir üründür. Temel olarak Opyn protokolüne dayanır ve satılan alım ve satım opsiyonlarının türüne bağlı olarak Kapalı Çağrı Theta Vault ve Put-Selling Vault olarak ikiye ayrılabilir.

Resim Kaynağı: https://app.ribbon.finance/

Kullanıcıların varlıklarını yalnızca T-ETH-C gibi ilgili Theta Vault'lara yatırmaları yeterlidir. Kasa, algoritmalar aracılığıyla çeşitli kullanım fiyatlarını akıllıca seçiyor ve genellikle kârsız seçenekleri tercih ediyor. Kasa, kullanıcıların ETH'sinin her Cuma Opyn'e yatırılmasıyla başlıyor ve bir haftalık kullanım ömrüne sahip oTokens adı verilen Avrupa çağrı seçeneklerini basıyor. Yeni basılan oToken'lar daha sonra Gnosis Açık Artırma platformu aracılığıyla açık artırmaya çıkarılır ve açık artırmadan elde edilen primler doğrudan kasalara yatırılır. Sona erme tarihinde ETH kullanım fiyatına yükselmemişse, oTokenler değersiz hale gelecek ve kasa, teminatlandırılmış ETH'yi geri talep edecektir. ETH'nin kullanım fiyatını aşması durumunda oToken sahipleri bu seçeneği kullanabilir ve fark düşüldükten sonra kasaya ETH geri ödenir.

Opsiyon fiyatlandırması, temel parametre olarak zımni volatilite (IV) ile Black-Scholes modeline dayanmaktadır. Protokol, spot fiyatları elde etmek için Chainlink oracle'larından yararlanıyor ve temel varlıklar için zımni volatilite olarak Deribit'in 10 Delta IV'ünü kullanıyor ve bu daha sonra nihai volatilite büyüklüğünü tespit etmek için özel bir algoritma aracılığıyla kalibre ediliyor. Bu sürecin zincir dışında yürütüldüğünü belirtmekte fayda var.

Kasa tarafından basılan tokenleştirilmiş seçenekler olan oTokenler, Gnosis platformunda açık artırmaya çıkarılır. Ekip ayrıca Paradigm ile işbirliğine de işaret etti. Açık artırmalar her Cuma 10:20 ile 11:40 UTC arasında yapılır. Akıllı sözleşmeler, en yüksek fiyattan başlayarak satılan opsiyonların sayısını hesaplamak için tersten çalışarak teklifleri en yüksekten en düşüğe doğru sıralar. İstenilen sayıda opsiyon satıldıktan sonra nihai fiyat, son işlem hacmine göre belirlenir.

Kasa %10 performans ücreti ve %2 yönetim ücreti alır.

Temel olarak Vault ürünleri, kullanıcılar için opsiyon ticaretine demokratikleştirilmiş erişim sağlıyor. Ancak alıcı likidite sıkıntısı sorunu mevcut. İlgili opsiyon birleştirme stratejilerini yürütürken, prim geliri elde etmek için opsiyonların tutarlı bir şekilde satılabilmesini sağlamak zorunludur. Karşı tarafların eksikliği, kasayı stratejisini uygulamaktan aciz hale getirecek ve sonuç olarak prim geliri ve kullanıcı getirileri azalacaktır. Şu anda Ribbon, öncelikle alıcı tarafındaki opsiyonları üstlenen büyük, uzman piyasa yapıcılarla işbirliği yapıyor ve açıklanan bilgiler, açık artırma verilerinin umut verici olduğunu gösteriyor.

Şerit Kazan

Ribbon Earn, protokol tarafından tanıtılan ve şu anda iki varyant sunan bir dizi getiri kasasıdır: USDC ve ETH.

R-EARN kasası için akıllı sözleşme, kullanıcıların ABD Doları Tahvili (IB01) satın almak için yatırdıkları varlıkları otomatik olarak kullanır ve getiri elde eder. Bu ETF'ler, ABD Hazinesi tarafından ihraç edilen, vade aralığı 0 ile 1 yıl arasında değişen devlet tahvilleridir. Aynı zamanda kasa, haftalık veya aylık vade süreleri ile eşit bariyer seçenekleri sağlayarak stratejik olarak bir yatırım portföyü oluşturur. USDC kasası %15 performans ücreti uygulamaktadır.

Öte yandan, R-STETH-EARN kasası, kullanıcılar tarafından yatırılan ETH'nin %0,5'ini kullanıyor ve bunu Lido'ya kazanç elde etme sözü veriyor. Bu arada, geri kalan fonlar haftalık veya aylık vadesi gelen eşit bariyer opsiyonlarına yatırılıyor. Bu kasa da %15 performans ücreti alıyor.

Resim Kaynağı: https://app.ribbon.finance/

Jeton Modeli

$RBN, toplam 1 milyar token arzıyla Ribbon Finance protokolünün yönetişim tokenidir. Bu toplamın %49'u yönetişim amacıyla topluluk hazinesine, %23'ü mevcut ve gelecekteki ekiplere, %15'i mevcut yatırımcılara dağıtılır, %8'i şirket olarak Ribbon'a atfedilir, %1'i İlk piyasa yapıcılar, %1'i Haziran 2021'deki ilk likidite madenciliği etkinliği için, %3'ü ise airdrop'lar için ayrıldı.

Mayıs 2021'de protokol, çeşitli DeFi protokollerine, ilk ürün olan Option Strangles kullanıcılarına, Theta Vault kullanıcılarına ve Discord topluluğu üyelerine 30 milyon dolarlık RBN tokeni dağıtan bir airdrop gerçekleştirdi. Bu airdrop toplam token arzının %3’ünü oluşturdu.

Görüntü Kaynağı: https://docs.ribbon.finance/ribbonomics/overview-and-rbn-tokenomics

Şubat 2022'de Curve'ün tokenomiklerinden bir sayfa alan ekip, RGP-9 teklifiyle veRBN modelini tanıttı. Kullanıcılar, RBN tokenlerini maksimum iki yıl süreyle kilitleyerek veRBN'yi elde edebilirler. VeRBN sahipleri, farklı Kasalardaki RBN token ödüllerinin belirlenmesi gibi DAO'nun yönetim oylamasına katılma ayrıcalığına sahip olur. Daha da ilgi çekici olan, geleneksel özel sermaye fonu yapısını taklit eden Ribbon'un %10 performans ücreti ve %2 yönetim ücreti almasıdır. Bu gelirlerin yarısı Şerit Hazinesine aktarılırken, geri kalan %50'si ETH'ye dönüştürülerek veRBN sahipleri arasında orantılı olarak dağıtılıyor.

Güncel Gelişmeler

Ribbon Finance, Kilitli Toplam Değer (TVL) açısından önde gelen seçeneklerle yapılandırılmış kasa protokolü olarak hüküm sürüyor ve bir zamanlar kilitli fonlarda 300 milyon dolarlık şaşırtıcı bir rakama yükseliyor. Ancak protokol, kripto para piyasasındaki daha büyük gerilemeden muaf değil ve mevcut kasası 40 milyon dolar civarında seyrediyor.

Görüntü Kaynağı: https://defillama.com/protocol/ribbon-finance

Ribbon Finance'in yörüngesi yükselirken, kasalar 13 milyar doların üzerinde opsiyon işlemi düzenledi ve yaklaşık 54 milyon dolar prim geliri elde etti. Sürekli bir iş geliri akışıyla kasalar, ilgili yönetim ve performans ücretlerini tahsil ediyor. Protokolün kümülatif geliri 10 milyon doları aştı ve geçen ay kasalar 70.000 dolarlık net gelir elde etti. Şu anda protokol, günlük 13 aktif kullanıcıyla 20.000 dolara yaklaşan günlük gelire sahip.

Görüntü Kaynağı: https://tokenterminal.com/terminal/projects/ribbon-finance

Çözüm

Yapılandırılmış ürünlerin en büyük cazibesi, nispeten istikrarlı bir getiri limanı sunarken giriş engellerini ortadan kaldırma kapasitelerinde yatmaktadır. Vault'lar karmaşık seçenek stratejilerini ustaca düzenlediği için katılımcıların yalnızca sermaye aktarması gerekiyor. Özünde bu, Vault'ların opsiyon satıcılarının bir araya gelmesinin doruk noktası olduğu, yönetilen bir fona benzer bir işleyiş tarzını temsil ediyor. Opsiyon alımlarının sigortalanması, OTC benzeri bir ticaret modus operandi uygulayan usta piyasa yapıcılar tarafından omuzlanıyor. Sonuç olarak, işlem hacmi karşı tarafların likiditesine bağlıdır ve Vault'ların opsiyon stratejilerini uygulaması esneklik becerisinden yoksundur. Şu anda, kapsam dahilindeki çağrı seçeneklerinin satışı, Vaults tarafından uygulanan en yaygın stratejidir.

Şu anda yapılandırılmış ürünler, keşfedilmemiş potansiyelle dolu olan DeFi opsiyon pazarının temel taşıdır. Yapılandırılmış ürünler aracılığıyla seçenekler oluşturmada öncü olan Ribbon Finance, ilk hamle yapan olma avantajına sahip. Protokol tutarlı bir şekilde gelir elde etmeye hazır ve ekip yorulmadan ilerlemeye devam ederek ekosistem gelişmeye devam ederken verimi artırmak için tasarlanmış bir dizi ürünü ortaya çıkarıyor. DeFi pazarı olgunluğa doğru geliştikçe ve Katman 2 teknolojileri meyvelerini verdikçe, artan ticaret deneyimlerinin olduğu bir dönem başlıyor. Ribbon Finance'ın zincir üstü opsiyon piyasasında adını bir dev olarak kazıyıp kazımayacağı ise zaman potasında kalıyor.

Yazar: Minnie
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): Edward、Hugo、Hin、Ashley He
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!