Blockchain hakkında bilmeniz gereken her şey

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Blockchain nedir, faydası, katmanların ve toparlamaların ardındaki anlam, blockchain karşılaştırmaları ve farklı kripto ekosistemlerinin nasıl inşa edildiği?
Blockchain hakkında bilmeniz gereken her şey

Giriş

Bu Gate Learn eğitim makalesi, okuyuculara blok zinciri teknolojisinin mevcut kripto ortamında bilmekle son derece ilgili olan temel ilkeleri - blok zincirinin ne olduğu, faydası, katmanların ve toparlamaların ardındaki anlam, blok zinciri karşılaştırmaları ve kriptonun ne kadar farklı olduğu hakkında kapsamlı bir anlayış sağlar. ekosistemler inşa ediliyor.

Özetle: Blockchain nedir?

Kısacası, blockchain, internet üzerinden bazı bilgilerin gönderilip alınmasını merkezi olmayan, emsalsiz bir şekilde izlemenizi sağlayan bir sistemdir. Bunlar, bir zincir oluşturan veri blokları gibi bağlantılı bilgileri taşıyan çevrimiçi oluşturulan kod parçalarıdır - adı da buradan gelmektedir. Diğer veri izleme ve işlem sistemlerinin aksine, blok zincirleri tamamen merkezi olmayan olma potansiyeline sahiptir. Yani, bilgileri doğrulamak için organize merkezi varlıklara güvenmezler, bunu kendi programlanabilir çerçeveleri aracılığıyla yaparlar.

Kripto para birimlerinin işletilmesini ve işlem görmesini sağlayan bu sistemdir. Kripto para birimleri her zaman merkezi olmayan blockchain teknolojisini kullanırken, "dijital varlıklar" çatısı altındakiler bunu yapmak zorunda değildir. Bunun bir örneği, merkezi olmayan bir blockchain çerçevesine sahip olmamasına rağmen popüler olarak kripto para birimi olarak adlandırılan Ripple'dır (XRP) - bu nedenle teorik olarak kripto değil, dijital bir varlıktır.

Blockchain kavramı, 2008 yılında Satoshi Nakamoto (sözde bitcoin yaratıcısının veya yaratıcılarının takma adı) tarafından yazılan “Bitcoin: a peer to-peer elektronik finansal sistem” akademik makalesinde ortaya çıktı. Bu materyalde blok zinciri, işlemleri zaman damgası yapan, bunları sürekli bir zincire yerleştiren, tüm işi yeniden yapmadan değiştirilemeyecek bir kayıt oluşturan bir ağ olarak tanımlanır.

Blockchain'in nasıl çalıştığının temellerini anlamak için, rayları tüm dünyaya yayılmış bir oyuncak tren düşünün. Bir değil, küresel bir ağ oluşturan birkaç tane. Taşınan her malzeme, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlar tarafından doğrulanan bir vagonun içine giriyor. Gerçek olduğu doğrulanırsa, malzeme karmaşık bir harf ve rakam koduyla mühürlenir ve diğer arabalara katılır.

Güvenliği daha da artırmak için her araba kendi kodunu ve bir önceki arabanın kodunu taşır. Yani, birisi bir arabaya zorla girmeye çalışırsa, birden fazla kodun kırılması gerekecektir. Bu tren ağının sahibi yoktur, bu nedenle tüm gönderiler herkesin erişebileceği bir deftere kaydedilir. Neyin ne zaman gönderildiğini görmek mümkün olsa da, o araba taşıyıcılarının arkasındaki kişilerin isimlerini bilmek mümkün değil; kimlikleri, "dijital cüzdanlar" olarak adlandırılan kriptografik adresler biçiminde temsil edilir.

Teknoloji bitcoinin var olabilmesi için ortaya çıkmış olsa da, kullanım olanakları kripto para birimlerinin çok ötesine geçiyor.

Blockchain ne için kullanılır?

Bugün dünyada blockchain için sayısız uygulama var; merkezi olmayan finansal sistemlerden kimlik doğrulamaya, bilet satışlarına, medya eğlencesine ve hatta noter ofislerinde yasal sicil doğrulamasına kadar uzanır. Blockchain teknolojisinin nerede uygulanabileceğine dair neredeyse hiçbir sınır olmasa da, kullanımının özü basittir: bir denetleyici otoriteye ihtiyaç duymadan kendi kendine çalışabilen bir veri doğrulama ve işlem yöntemi sağlar.

Sermaye perspektifinden bakıldığında, bu avantajlar, blockchain teknolojisinin merkezi olmayan özelliklerini güvenlik maliyetlerini düşürme fırsatı olarak gören şirketler için büyük bir fark yaratıyor. Pratik bir bakış açısıyla, merkezi gözetim eksikliğinden dolayı blok zinciri tabanlı ağlar ayrıca bir şirketin veya kuruluşun sistemini daha güvenli ve genel olarak koordinasyonu daha kolay hale getirebilir.

Blockchain ağları o kadar popüler hale geldi ki, tüm uluslar tarafından bile kullanılıyorlar. Bir örnek, dolandırıcılık faaliyetlerini azaltmak, ayrıca güvenlik ihlallerini ve verimsiz kimlik yönetimi sistemlerinin yüksek maliyetlerini en aza indirmek amacıyla ulusal bir dijital kimlik doğrulama çerçevesi için blockchain kullanan Estonya ülkesidir.

Layer 1, Layer 2 ve Rollup nedir?

Blockchain'in temelleri yukarıdaki gibi açıklanabilirken, kripto para birimleri söz konusu olduğunda bu tür ağların farklı seviyeleri vardır. Farklı kriptolar farklı blok zincirleri kullanabilse de, bunların aynı blok zincirinin altına - sadece farklı iç yapıların altına - yerleştirilmesi çok daha yaygındır. Sadece ağı daha verimli hale getirmek için var olan projeler de var.

Kripto ekosisteminde bunlara Katman 1 blok zincirleri, Katman 2 blok zincirleri ve Toplamalar denir. Aşağıdaki her konsept hakkında daha fazla bilgi edinin.

Katman 1 Blockchain nedir?

Katman 1 blok zincirleri, belirli bir protokole özgü olan ve temel çerçevesini ölçeklendirmek ve değiştirmek için güncellemeler sağlayabilen yerel blok zincirleridir. Örneğin, farklı bir kuruluş tarafından geliştirilen blok zincirini kullanan bir kripto yerine, projenin temel ağıdır. Yerel ve temel seviyeli blok zincirleri oldukları için otonomdurlar ve başka herhangi bir ağa bağlı değildirler. Katman-1 kriptoları, bilgileri kendi başlarına oluşturur, doğrular ve aktarırken aynı zamanda dağıtıldıktan sonra sisteme özgü olacak güncellemeleri de oluşturur.

Katman 1 blok zincirlerinin iki ana örneği Bitcoin ve Ethereum'dur. Bitcoin henüz bir değer deposunun ötesinde diğer araçlara dallanmasa da, Ethereum ağı olmadan var olamayacak sayısız Katman-2 dikeyinin oluşturulmasından yalnızca Ethereum sorumluydu. DeFi, NFT'ler, Metaverse ile ilgili projeler ve daha fazlası genellikle Ethereum'a dayalıdır ve kendi başlarına var olmazlar. Çığ, tamamen o ekosisteme özgü olan yeni çerçeveleri nedeniyle son zamanlarda popülerlik kazanan Katman 1 kripto projesinin başka bir örneğidir.

Katman 2 Kriptoları nedir?

Katman 2 dikeylerinden bahsetmişken, Katman 2 kriptoları temel olarak başka bir blok zincirinin üzerine inşa edilen projelerdir - bu nedenle kendi başlarına var olamazlar. Bu projeler, Katman 1 kripto para birimlerinde mevcut olan ölçeklenebilirlik sorunlarına çözümler sunarken, aynı zamanda kendi kripto varlıklarını ve kullanıcıların doğrudan kaynağa - Katman 1'lere gitmek yerine Katman 2 ağlarını kullanmaları için avantajlar sunar.

İşte bazı örnekler: Bitcoin, daha fazla insan ağı kullandıkça işlemlerinin giderek yavaşlaması söz konusu olduğunda ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdariptir. Bu nedenle, Katman 2 projesi Bitcoin Lightning Network, BTC blok zincirini daha hızlı ve daha fazla işlem için yer açmak için ikincil bir çerçeve çözümü olarak ortaya çıktı.

Ethereum'un birçok Katman 2 projesi örneği vardır. Polygon ve Loopring en popüler olanlardan bazılarıdır ve geliştiricilerin çok fazla güçlük çekmeden kolayca hızlı ve anında ölçeklenebilir merkezi olmayan uygulamaları (dApp'ler) oluşturmasına olanak tanırken aynı zamanda ETH'nin normal gas ücretlerine kıyasla daha hızlı ve çok daha ucuz işlemler için köprü görevi görür.

Kripto Toplamaları nedir?

Yalnızca Ethereum ağına tahsis edilen toplamalar, birkaç işlem paketini tek bir pakete "yuvarlamaktan" sorumlu ölçeklenebilir çözümlerdir - böylece onları çok daha ucuz hale getirir. İyimser toparlamalar, "toplamada" bulunan tüm işlemlerin kendilerini doğrulamadan doğru olduğunu varsayan en popüler yöntemdir - çünkü bu daha önce Ethereum ağı tarafından yapılmıştır. Sıfır bilgi toplamaları veya zk toplamaları aslında işlemleri kendileri doğrular.

Bitcoin ve Ethereum blok zincirleri arasındaki fark nedir?

BTC ve ETH olarak da adlandırılan Bitcoin ve Ether kriptoları, dünyadaki açık ara en popüler kripto para birimleridir. Sonuç olarak, her gün milyonlarca yatırımcı tarafından kullanılan en popüler blok zincirleridir. Ancak farklılıklarının yanı sıra, ikisi arasında, tek bir etikete veya kullanım yapısına izole edilmeden, blok zinciri çerçevelerinin ne kadar esnek olabileceğini vurgulayan bazı açık zıtlıklar vardır.

Örneğin, yüzeysel olarak, Ethereum akıllı sözleşmelerin yeni teknolojisi aracılığıyla DeFi ve NFT'leri doğururken, Bitcoin'in bu hizmetleri sağlamadığını fark etmiş olabilirsiniz. Ethereum, dApp'lerden Metaverse'lere kadar birden fazla zincir ve hizmette var olduğundan, Bitcoin, işlemsel bir para birimi ve deflasyonist değer deposu olarak kendi liginde biraz izole görünüyor. Ama durum neden böyle?

Görünüşe göre gerçek şu ki, Bitcoin aslında bir akıllı sözleşme platformu - sadece çok güvenilir değil. Bitcoin, ağının en başından itibaren akıllı sözleşmeler uygulama yeteneğine sahipken, Ethereum da akıllı sözleşmelerin ötesinde basit transfer işlemleri gerçekleştirebiliyor. Ethereum'u bu hizmetler için daha çekici kılan iki şey var; hız ve erişilebilirlik.

Bitcoin'in ağı saniyede yalnızca 7 ila 8 işlem gerçekleştirebilirken, Ethereum ağı saniyede yaklaşık 30 işlem gerçekleştiriyor - diğer yeni Katman 1 projelerine kıyasla hala hızlı değil, ancak akıllı sözleşmeler söz konusu olduğunda büyük bir fark yaratıyor. İkinci neden, Bitcoin'in kullanıcı dostu olmayan ve yönetimi çok zor olan yerel "Bitcoin Komut Dosyası" dilini kullanması nedeniyle bu tür sözleşmelerin programlanabilirliğidir. Ethereum blok zinciri ise, kurucu ortak Vitalik Buterin'in yazılım geliştirme deneyimi olanlar için son derece kullanıcı dostu olan Solidity adlı orijinal programlama sisteminin üzerine inşa edildi.

Ana blockchain kusuru: imkansız üçgen

Blockchain, özel mülkiyete, yatırımlara ve finansal katılıma bakış açımızı değiştiren yenilikçi, yıkıcı bir teknoloji olsa da, varlığının son on beş yılında henüz düzeltilmemiş bazı kusurları da beraberinde getiriyor. Ana olan, halk arasında "imkansız üçgen" olarak bilinir; temelde, iki ana özelliğe sahip olmak, ne olursa olsun, üçüncüsünden taviz vermektir. Bir arada var olamayacak bu üç sütun, ademi merkeziyetçilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliktir.

İşte piyasada bulunan üç ana örnek. Bitcoin tamamen merkezi olmayan ve şimdiye kadar yapılmış en güvenli blok zinciridir, ancak ağ yenilerine kıyasla son derece yavaş olduğundan ve şu anda hizmet ve akıllı sözleşmeler sağlayan diğer blok zincirleriyle rekabet edecek şekilde kendini güncelleyemediğinden büyük ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdariptir. bunlar kolayca konuşlandırılabilir. Sonra, ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdarip olan ancak bunlar her zaman gelişmekte olan ve tutarlı bir şekilde sağlam sonuçlara yol açan Ethereum var - öte yandan, hepsine Ethereum Vakfı ve liderleri tarafından karar verildiği için ademi merkeziyetçilik büyük güncellemeler için mevcut değil. Vitalik Buterin olarak). Hem son derece hızlı hem de ölçeklenebilir olan Solana, büyük güvenlik sorunlarından muzdariptir ve son birkaç yılda blok zinciri birkaç kez kapatılmıştır.

İmkansız üçgeni aşabileceğimiz bir gün gelebilir ama şimdilik uzlaşma ihtiyacı her zaman var. Bu sistemlerin karşılaştığı sorunlar ne olursa olsun, tek doğru yol ileriye doğrudur. Yeni blok zincirleri ve Bitcoin ve Ethereum gibi mevcut olanlarla ilgili güncellemeler sürekli olarak öneriliyor ve uygulanıyor, kripto geliştirme erişilebilirliği ise yalnızca blok zinciri bilgisi konusu artık yeraltında değil, dünya çapında binlerce üniversitede gerçek dersler olduğundan daha da güçleniyor. Artık olup olmayacağı değil, bu ikilemin ne zaman çözüleceği önemli.

Farklı kripto ekosistemleri

Bitcoin, tüm blockchain ve kripto para kavramlarını doğurdu ve finansal varlıklarda yeni bir çağa öncülük etti. Yedi yıl sonra Ethereum geldi ve akıllı sözleşmeleri, limitleri hala bilinmeyen tamamen yeni kripto dallarının kullanılmasıyla sonuçlanan bir düzeyde yaygınlaştırdı.

Şimdi, mevcut küresel finansal sistemin bu iki büyük liderinin üzerine inşa edilen yeni ekosistemler ve dijital kültürler, kripto toplulukları içinde her gün inşa ediliyor ve besleniyor. Kripto para birimlerinin piyasa yapısı, sıradan perakende yatırımcı için "değer deposu" ve "merkezi olmayan" gibi basit kavramlara dayanan artık tek boyutlu değildir. Bunlar eğlence, medya, işler, dijital yaşamlar, mülk ve çok daha fazlasıdır - olasılıklarla dolu yeni bir dünya.

Solana, Avalanche, Cardano, Polkadot ve daha fazlası gibi yeni blok zincirleri inşa edildikçe, örneğin Bitcoin ve Ethereum'a kıyasla ilgili yatırımcıların nasıl farklı şekillerde etkileşime girdiğini ve davrandığını fark etmek açıktır. Farklı kripto ekosistemleri, ilgi alanlarına ve niyetlerine daha iyi uyan beklentilere ve hedeflere odaklanan dijital etki alanları doğuruyor.

Kripto para birimi gelişiminin önümüzdeki on yılı, kripto para birimlerinin yalnızca ortalama yatırımcılarınızın değil, ortalama bilgisayar ve cep telefonu kullanıcılarınızın gerçek günlük yaşamları üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olacağını belirlemede anahtar olacaktır. Son 14 yıl, Bitcoin kavramı herhangi bir gösterge olduğundan, böyle bir etki katlanarak şu anda sahip olduğumuzdan ve hatta hayal etmeye başlayabileceğimizden daha büyük olacaktır.

Yazar: VictorB
Çevirmen: Joy
İnceleyen(ler): Hugo, Jiji, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Blockchain hakkında bilmeniz gereken her şey

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Blockchain nedir, faydası, katmanların ve toparlamaların ardındaki anlam, blockchain karşılaştırmaları ve farklı kripto ekosistemlerinin nasıl inşa edildiği?
Blockchain hakkında bilmeniz gereken her şey

Giriş

Bu Gate Learn eğitim makalesi, okuyuculara blok zinciri teknolojisinin mevcut kripto ortamında bilmekle son derece ilgili olan temel ilkeleri - blok zincirinin ne olduğu, faydası, katmanların ve toparlamaların ardındaki anlam, blok zinciri karşılaştırmaları ve kriptonun ne kadar farklı olduğu hakkında kapsamlı bir anlayış sağlar. ekosistemler inşa ediliyor.

Özetle: Blockchain nedir?

Kısacası, blockchain, internet üzerinden bazı bilgilerin gönderilip alınmasını merkezi olmayan, emsalsiz bir şekilde izlemenizi sağlayan bir sistemdir. Bunlar, bir zincir oluşturan veri blokları gibi bağlantılı bilgileri taşıyan çevrimiçi oluşturulan kod parçalarıdır - adı da buradan gelmektedir. Diğer veri izleme ve işlem sistemlerinin aksine, blok zincirleri tamamen merkezi olmayan olma potansiyeline sahiptir. Yani, bilgileri doğrulamak için organize merkezi varlıklara güvenmezler, bunu kendi programlanabilir çerçeveleri aracılığıyla yaparlar.

Kripto para birimlerinin işletilmesini ve işlem görmesini sağlayan bu sistemdir. Kripto para birimleri her zaman merkezi olmayan blockchain teknolojisini kullanırken, "dijital varlıklar" çatısı altındakiler bunu yapmak zorunda değildir. Bunun bir örneği, merkezi olmayan bir blockchain çerçevesine sahip olmamasına rağmen popüler olarak kripto para birimi olarak adlandırılan Ripple'dır (XRP) - bu nedenle teorik olarak kripto değil, dijital bir varlıktır.

Blockchain kavramı, 2008 yılında Satoshi Nakamoto (sözde bitcoin yaratıcısının veya yaratıcılarının takma adı) tarafından yazılan “Bitcoin: a peer to-peer elektronik finansal sistem” akademik makalesinde ortaya çıktı. Bu materyalde blok zinciri, işlemleri zaman damgası yapan, bunları sürekli bir zincire yerleştiren, tüm işi yeniden yapmadan değiştirilemeyecek bir kayıt oluşturan bir ağ olarak tanımlanır.

Blockchain'in nasıl çalıştığının temellerini anlamak için, rayları tüm dünyaya yayılmış bir oyuncak tren düşünün. Bir değil, küresel bir ağ oluşturan birkaç tane. Taşınan her malzeme, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlar tarafından doğrulanan bir vagonun içine giriyor. Gerçek olduğu doğrulanırsa, malzeme karmaşık bir harf ve rakam koduyla mühürlenir ve diğer arabalara katılır.

Güvenliği daha da artırmak için her araba kendi kodunu ve bir önceki arabanın kodunu taşır. Yani, birisi bir arabaya zorla girmeye çalışırsa, birden fazla kodun kırılması gerekecektir. Bu tren ağının sahibi yoktur, bu nedenle tüm gönderiler herkesin erişebileceği bir deftere kaydedilir. Neyin ne zaman gönderildiğini görmek mümkün olsa da, o araba taşıyıcılarının arkasındaki kişilerin isimlerini bilmek mümkün değil; kimlikleri, "dijital cüzdanlar" olarak adlandırılan kriptografik adresler biçiminde temsil edilir.

Teknoloji bitcoinin var olabilmesi için ortaya çıkmış olsa da, kullanım olanakları kripto para birimlerinin çok ötesine geçiyor.

Blockchain ne için kullanılır?

Bugün dünyada blockchain için sayısız uygulama var; merkezi olmayan finansal sistemlerden kimlik doğrulamaya, bilet satışlarına, medya eğlencesine ve hatta noter ofislerinde yasal sicil doğrulamasına kadar uzanır. Blockchain teknolojisinin nerede uygulanabileceğine dair neredeyse hiçbir sınır olmasa da, kullanımının özü basittir: bir denetleyici otoriteye ihtiyaç duymadan kendi kendine çalışabilen bir veri doğrulama ve işlem yöntemi sağlar.

Sermaye perspektifinden bakıldığında, bu avantajlar, blockchain teknolojisinin merkezi olmayan özelliklerini güvenlik maliyetlerini düşürme fırsatı olarak gören şirketler için büyük bir fark yaratıyor. Pratik bir bakış açısıyla, merkezi gözetim eksikliğinden dolayı blok zinciri tabanlı ağlar ayrıca bir şirketin veya kuruluşun sistemini daha güvenli ve genel olarak koordinasyonu daha kolay hale getirebilir.

Blockchain ağları o kadar popüler hale geldi ki, tüm uluslar tarafından bile kullanılıyorlar. Bir örnek, dolandırıcılık faaliyetlerini azaltmak, ayrıca güvenlik ihlallerini ve verimsiz kimlik yönetimi sistemlerinin yüksek maliyetlerini en aza indirmek amacıyla ulusal bir dijital kimlik doğrulama çerçevesi için blockchain kullanan Estonya ülkesidir.

Layer 1, Layer 2 ve Rollup nedir?

Blockchain'in temelleri yukarıdaki gibi açıklanabilirken, kripto para birimleri söz konusu olduğunda bu tür ağların farklı seviyeleri vardır. Farklı kriptolar farklı blok zincirleri kullanabilse de, bunların aynı blok zincirinin altına - sadece farklı iç yapıların altına - yerleştirilmesi çok daha yaygındır. Sadece ağı daha verimli hale getirmek için var olan projeler de var.

Kripto ekosisteminde bunlara Katman 1 blok zincirleri, Katman 2 blok zincirleri ve Toplamalar denir. Aşağıdaki her konsept hakkında daha fazla bilgi edinin.

Katman 1 Blockchain nedir?

Katman 1 blok zincirleri, belirli bir protokole özgü olan ve temel çerçevesini ölçeklendirmek ve değiştirmek için güncellemeler sağlayabilen yerel blok zincirleridir. Örneğin, farklı bir kuruluş tarafından geliştirilen blok zincirini kullanan bir kripto yerine, projenin temel ağıdır. Yerel ve temel seviyeli blok zincirleri oldukları için otonomdurlar ve başka herhangi bir ağa bağlı değildirler. Katman-1 kriptoları, bilgileri kendi başlarına oluşturur, doğrular ve aktarırken aynı zamanda dağıtıldıktan sonra sisteme özgü olacak güncellemeleri de oluşturur.

Katman 1 blok zincirlerinin iki ana örneği Bitcoin ve Ethereum'dur. Bitcoin henüz bir değer deposunun ötesinde diğer araçlara dallanmasa da, Ethereum ağı olmadan var olamayacak sayısız Katman-2 dikeyinin oluşturulmasından yalnızca Ethereum sorumluydu. DeFi, NFT'ler, Metaverse ile ilgili projeler ve daha fazlası genellikle Ethereum'a dayalıdır ve kendi başlarına var olmazlar. Çığ, tamamen o ekosisteme özgü olan yeni çerçeveleri nedeniyle son zamanlarda popülerlik kazanan Katman 1 kripto projesinin başka bir örneğidir.

Katman 2 Kriptoları nedir?

Katman 2 dikeylerinden bahsetmişken, Katman 2 kriptoları temel olarak başka bir blok zincirinin üzerine inşa edilen projelerdir - bu nedenle kendi başlarına var olamazlar. Bu projeler, Katman 1 kripto para birimlerinde mevcut olan ölçeklenebilirlik sorunlarına çözümler sunarken, aynı zamanda kendi kripto varlıklarını ve kullanıcıların doğrudan kaynağa - Katman 1'lere gitmek yerine Katman 2 ağlarını kullanmaları için avantajlar sunar.

İşte bazı örnekler: Bitcoin, daha fazla insan ağı kullandıkça işlemlerinin giderek yavaşlaması söz konusu olduğunda ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdariptir. Bu nedenle, Katman 2 projesi Bitcoin Lightning Network, BTC blok zincirini daha hızlı ve daha fazla işlem için yer açmak için ikincil bir çerçeve çözümü olarak ortaya çıktı.

Ethereum'un birçok Katman 2 projesi örneği vardır. Polygon ve Loopring en popüler olanlardan bazılarıdır ve geliştiricilerin çok fazla güçlük çekmeden kolayca hızlı ve anında ölçeklenebilir merkezi olmayan uygulamaları (dApp'ler) oluşturmasına olanak tanırken aynı zamanda ETH'nin normal gas ücretlerine kıyasla daha hızlı ve çok daha ucuz işlemler için köprü görevi görür.

Kripto Toplamaları nedir?

Yalnızca Ethereum ağına tahsis edilen toplamalar, birkaç işlem paketini tek bir pakete "yuvarlamaktan" sorumlu ölçeklenebilir çözümlerdir - böylece onları çok daha ucuz hale getirir. İyimser toparlamalar, "toplamada" bulunan tüm işlemlerin kendilerini doğrulamadan doğru olduğunu varsayan en popüler yöntemdir - çünkü bu daha önce Ethereum ağı tarafından yapılmıştır. Sıfır bilgi toplamaları veya zk toplamaları aslında işlemleri kendileri doğrular.

Bitcoin ve Ethereum blok zincirleri arasındaki fark nedir?

BTC ve ETH olarak da adlandırılan Bitcoin ve Ether kriptoları, dünyadaki açık ara en popüler kripto para birimleridir. Sonuç olarak, her gün milyonlarca yatırımcı tarafından kullanılan en popüler blok zincirleridir. Ancak farklılıklarının yanı sıra, ikisi arasında, tek bir etikete veya kullanım yapısına izole edilmeden, blok zinciri çerçevelerinin ne kadar esnek olabileceğini vurgulayan bazı açık zıtlıklar vardır.

Örneğin, yüzeysel olarak, Ethereum akıllı sözleşmelerin yeni teknolojisi aracılığıyla DeFi ve NFT'leri doğururken, Bitcoin'in bu hizmetleri sağlamadığını fark etmiş olabilirsiniz. Ethereum, dApp'lerden Metaverse'lere kadar birden fazla zincir ve hizmette var olduğundan, Bitcoin, işlemsel bir para birimi ve deflasyonist değer deposu olarak kendi liginde biraz izole görünüyor. Ama durum neden böyle?

Görünüşe göre gerçek şu ki, Bitcoin aslında bir akıllı sözleşme platformu - sadece çok güvenilir değil. Bitcoin, ağının en başından itibaren akıllı sözleşmeler uygulama yeteneğine sahipken, Ethereum da akıllı sözleşmelerin ötesinde basit transfer işlemleri gerçekleştirebiliyor. Ethereum'u bu hizmetler için daha çekici kılan iki şey var; hız ve erişilebilirlik.

Bitcoin'in ağı saniyede yalnızca 7 ila 8 işlem gerçekleştirebilirken, Ethereum ağı saniyede yaklaşık 30 işlem gerçekleştiriyor - diğer yeni Katman 1 projelerine kıyasla hala hızlı değil, ancak akıllı sözleşmeler söz konusu olduğunda büyük bir fark yaratıyor. İkinci neden, Bitcoin'in kullanıcı dostu olmayan ve yönetimi çok zor olan yerel "Bitcoin Komut Dosyası" dilini kullanması nedeniyle bu tür sözleşmelerin programlanabilirliğidir. Ethereum blok zinciri ise, kurucu ortak Vitalik Buterin'in yazılım geliştirme deneyimi olanlar için son derece kullanıcı dostu olan Solidity adlı orijinal programlama sisteminin üzerine inşa edildi.

Ana blockchain kusuru: imkansız üçgen

Blockchain, özel mülkiyete, yatırımlara ve finansal katılıma bakış açımızı değiştiren yenilikçi, yıkıcı bir teknoloji olsa da, varlığının son on beş yılında henüz düzeltilmemiş bazı kusurları da beraberinde getiriyor. Ana olan, halk arasında "imkansız üçgen" olarak bilinir; temelde, iki ana özelliğe sahip olmak, ne olursa olsun, üçüncüsünden taviz vermektir. Bir arada var olamayacak bu üç sütun, ademi merkeziyetçilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliktir.

İşte piyasada bulunan üç ana örnek. Bitcoin tamamen merkezi olmayan ve şimdiye kadar yapılmış en güvenli blok zinciridir, ancak ağ yenilerine kıyasla son derece yavaş olduğundan ve şu anda hizmet ve akıllı sözleşmeler sağlayan diğer blok zincirleriyle rekabet edecek şekilde kendini güncelleyemediğinden büyük ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdariptir. bunlar kolayca konuşlandırılabilir. Sonra, ölçeklenebilirlik sorunlarından muzdarip olan ancak bunlar her zaman gelişmekte olan ve tutarlı bir şekilde sağlam sonuçlara yol açan Ethereum var - öte yandan, hepsine Ethereum Vakfı ve liderleri tarafından karar verildiği için ademi merkeziyetçilik büyük güncellemeler için mevcut değil. Vitalik Buterin olarak). Hem son derece hızlı hem de ölçeklenebilir olan Solana, büyük güvenlik sorunlarından muzdariptir ve son birkaç yılda blok zinciri birkaç kez kapatılmıştır.

İmkansız üçgeni aşabileceğimiz bir gün gelebilir ama şimdilik uzlaşma ihtiyacı her zaman var. Bu sistemlerin karşılaştığı sorunlar ne olursa olsun, tek doğru yol ileriye doğrudur. Yeni blok zincirleri ve Bitcoin ve Ethereum gibi mevcut olanlarla ilgili güncellemeler sürekli olarak öneriliyor ve uygulanıyor, kripto geliştirme erişilebilirliği ise yalnızca blok zinciri bilgisi konusu artık yeraltında değil, dünya çapında binlerce üniversitede gerçek dersler olduğundan daha da güçleniyor. Artık olup olmayacağı değil, bu ikilemin ne zaman çözüleceği önemli.

Farklı kripto ekosistemleri

Bitcoin, tüm blockchain ve kripto para kavramlarını doğurdu ve finansal varlıklarda yeni bir çağa öncülük etti. Yedi yıl sonra Ethereum geldi ve akıllı sözleşmeleri, limitleri hala bilinmeyen tamamen yeni kripto dallarının kullanılmasıyla sonuçlanan bir düzeyde yaygınlaştırdı.

Şimdi, mevcut küresel finansal sistemin bu iki büyük liderinin üzerine inşa edilen yeni ekosistemler ve dijital kültürler, kripto toplulukları içinde her gün inşa ediliyor ve besleniyor. Kripto para birimlerinin piyasa yapısı, sıradan perakende yatırımcı için "değer deposu" ve "merkezi olmayan" gibi basit kavramlara dayanan artık tek boyutlu değildir. Bunlar eğlence, medya, işler, dijital yaşamlar, mülk ve çok daha fazlasıdır - olasılıklarla dolu yeni bir dünya.

Solana, Avalanche, Cardano, Polkadot ve daha fazlası gibi yeni blok zincirleri inşa edildikçe, örneğin Bitcoin ve Ethereum'a kıyasla ilgili yatırımcıların nasıl farklı şekillerde etkileşime girdiğini ve davrandığını fark etmek açıktır. Farklı kripto ekosistemleri, ilgi alanlarına ve niyetlerine daha iyi uyan beklentilere ve hedeflere odaklanan dijital etki alanları doğuruyor.

Kripto para birimi gelişiminin önümüzdeki on yılı, kripto para birimlerinin yalnızca ortalama yatırımcılarınızın değil, ortalama bilgisayar ve cep telefonu kullanıcılarınızın gerçek günlük yaşamları üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olacağını belirlemede anahtar olacaktır. Son 14 yıl, Bitcoin kavramı herhangi bir gösterge olduğundan, böyle bir etki katlanarak şu anda sahip olduğumuzdan ve hatta hayal etmeye başlayabileceğimizden daha büyük olacaktır.

Yazar: VictorB
Çevirmen: Joy
İnceleyen(ler): Hugo, Jiji, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!