Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Yeni BaşlayanMar 10, 2024
Bir likidite havuzu, likidite sağlayıcıları tarafından yatırılan iki token miktarını dengelemeye çalıştığında kalıcı kayıp tahakkuk eder. Varlıklar geri çekilene kadar geçici bir kayıptır.
Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Giriş

Risk ve belirsizlik her türlü finansal ortamın temel özellikleridir ve kripto alanı da bundan farklı değildir. Merkezi olmayan finans (DeFi) sektöründeki katılımcılar için otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolleri ve likidite havuzları (LP) kavramı, merkezi olmayan borsalar (DEX) ve tüccarların alım satım yapabilmesi için gereklidir.

Bu LP'ler ve AMM'ler genellikle likidite sağlayarak ve ödüller kazanarak katılmayı seçen likidite sağlayıcıları tarafından desteklenir. Ancak, bu varlıklar veya sağlanan likidite, varlıklar cüzdanda tutulsaydı maruz kalmayacakları geçici kayıplara karşı hassastır.

Geçici kayıp kavramını anlamak, DeFi ekosistemlerindeki katılımcılar için kullanıcı karı üzerindeki etkileri nedeniyle çok önemlidir, çünkü kullanıcılar bir likidite havuzuna X miktarda varlık sağlayabilir ve çekildiklerinde daha az varlık alabilir.

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ve Likidite Havuzları

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler), varlıkların fiyatlarını belirlemek için matematiksel formüllere dayanan merkezi olmayan borsa (DEX) protokolleri olarak kullanılan akıllı sözleşme platformlarıdır. Kullanıcıların merkezi organlara veya izin veren mimarilere ihtiyaç duymadan dijital kripto varlıkları alıp satmalarına ve para birimleri arasında algoritmik olarak belirlenen bir fiyattan takas yapmalarına olanak tanırlar.

Bu, likidite havuzları aracılığıyla mümkündür. Likidite havuzları, DeFi piyasalarında ve DEX'ler ve AMM'ler gibi platformlarda işlemleri hızlandırmak için bu tokenleri kullanılabilir hale getirmek amacıyla dijital varlık rezervi veya likidite rezervi olarak hizmet veren kripto tokenleri tutmak için tasarlanmış akıllı sözleşmelerdir. Bu akıllı sözleşmeler kendi kendini yürütür.

Her havuz, 50 ETH ve 50 DAI gibi sabit bir token çifti oranını korur. Bu tokenlar ciddi fiyat ayarlamaları yaşadığında, havuzlar piyasa talebinin etkilerine göre ayarlanır ve likidite sağlayıcıları, havuzdaki paylarıyla orantılı işlem ücretleri yoluyla tazmin edilir.

Pasif kazancın cazibesi likidite sağlamayı popüler hale getirse de, uygulamanın dezavantajları da yok değil. Bu tür bir dezavantaj, havuzda tutulan varlıkların değerinin dışarıda tutulan varlıkların değerinden sapması durumunda ortaya çıkan geçici kayıptır. Bir diğer dezavantaj ise akıllı sözleşme güvenlik açıklarıdır ve kullanıcıların fonlarını kötü aktörlere ve bilgisayar korsanlarına açık bırakır.

Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Kalıcı olmayan kayıp, bir likidite havuzuna veya otomatik piyasa yapıcıya likidite sağlamanın fırsat maliyetidir. Çoğu likidite havuzu, yatırımcıların her iki varlığın dengeli bir katkısını gerektiren bir stabilcoin ve değişken bir coin gibi çiftlerle işlem yapmasına izin verir.

Bu varlıkların değeri genellikle katkının başlangıcında sabitlenir. Dış piyasa fiyatları dalgalandığında, havuz içindeki oran sapma yaşayabilir ve bu da varlıkların değerinin başlangıçta katkıda bulunulan miktara uyacak şekilde azaltılmasıyla düzeltilebilir, bu da fiyat dalgalanmasının niteliğine bağlı olarak daha az veya daha fazla varlığa yol açar.

Bu mekanizma, kullanıcı tarafından havuza katkıda bulunulan iki varlığın fiyatları arasındaki ilişkiden kaynaklanmaktadır. Havuzdaki varlıklardan biri diğerine göre fiyat artışı yaşadıkça, havuz değer kazanan varlığı satıp değer kaybeden varlığı satın alarak yeniden dengelenir. Sonuç olarak, likidite sağlayıcılar, varlıkları bireysel olarak tutmaya kıyasla zarara uğramaktadır.

DAI ve ETH Kullanarak Kalıcı Olmayan Kayıp Örneği

Buna bir örnek olarak popüler DAI/ETH likidite çifti verilebilir. Bir kullanıcı likidite sağladığında, miktarın miktar veya değer olarak benzer olması beklenir. Örneğin, 50 $ değerinde DAI ve 50 $ değerinde ETH. ETH'nin fiyatı DAI'ye kıyasla iki katına çıkarsa, havuz değer kazanan ETH'yi satıp daha fazla DAI tokenı satın alarak yeniden dengelenir. Sonuç olarak, kullanıcı para çektiğinde, başlangıçta yatırdığından daha az değer kazanan ETH token'ı alacak ve bu da kalıcı bir kayba yol açacaktır.

Kullanıcı her iki tokenı da ayrı ayrı bir cüzdanda tutmayı seçmiş olsaydı, artan ETH varlığının değeri, fonlar havuzda kaldığı sürece var olan ve daha fazla fiyat dalgalanmasına tabi olan potansiyel kaybın aksine, varlıktan elde edilen kar olacaktı.

Yaygın bir yanlış kanı, geçici kaybın garantili kayıp olduğu yönündedir ki bu yanlış bir düşüncedir. Kayıp yalnızca kullanıcı fonları havuzdan çektiğinde garanti altına alınır. Doğal risk, varlıkları doğrudan elde tutmak yerine likidite sağlayarak vazgeçilen potansiyel kazançların fırsat maliyetidir.

Popüler platform Uniswap tarafından kullanılan formül 2 * sqrt(price_ratio) / (1+price_ratio)-1 şeklindedir. Fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan kalıcı kaybın hesaplanması, kullanıcıların ilk yatırımdan geriye ne kadar likidite kaldığını ve geçerli döviz kuruna bağlı olarak kalanın finansal değerini bilmelerini sağlar.

DeFi kullanıcıları, kalıcı kayıp yüzdesini belirlemek için Dailydefi.org 'daki kalıcı kayıp hesaplayıcısını da kullanabilir.

Kalıcı Olmayan Kayıp Nasıl Azaltılır

Yatırım stratejileri kavramı, potansiyel kalıcı olmayan kayıp riski gibi riskleri azaltmaktır. Kullanıcılar bu stratejileri uygulayarak Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ve likidite havuzlarındaki fiyat dalgalanmalarına maruz kalma riskini en aza indirir.

Aynı peg varlığı

Bir yaklaşım, aynı varlığın fiyatını takip eden en az oynak varlık çiftlerini kullanmayı içerir, bu da fiyat tutarsızlığını azaltacaktır. Bunun popüler bir örneği, itibari para birimlerinin fiyatını takip eden ve ciddi fiyat değişiklikleri olasılığını azaltan sabit coinlerdir.

Bir başka örnek de ETH'nin değerini 1'e 1 bazında takip eden stETH gibi bir varlığın sarılmış versiyonunu kullanmaktır. Bir stETH/ETH likidite havuzu için likidite sağlayarak, ETH'nin fiyat hareketi, aynı fiyatı takip eden stETH'ninki ile aynı olacaktır.

Aynı mantık, Bitcoin'in değerini takip eden RenBTC ve wrapped BTC (WBTC) gibi aynı uçucu varlığı takip eden iki varlık için de geçerlidir.

Fiyat Kahinleri

Fiyat oracle'ı, varlıkların gerçek zamanlı fiyatlarını görüntülemek için kullanılan bir akıllı sözleşme aracıdır. Bazı AMM platformları fiyat bilgisi sağlamak için zincir dışı verileri kullanır, bu da fiyat oynaklığındaki kaybı en aza indirmek için daha yavaş ve etkisiz olabilir.

Öte yandan, fiyat oracle'ları zincir üzerinde doğru ve zamanında fiyat verileri sağlayarak bu geçici kayıpların azaltılmasına yardımcı olabilir ve arbitraj yatırımcılarının havuz fiyatını gerçek piyasa değerini yansıtana kadar sürekli olarak ayarlamasına olanak tanır. Bu şekilde, likidite sağlayıcıları havuzlar içinde daha kesin bir değerlemeye sahip olur ve protokolden işlem ücretleri kazanmaya devam ederken fiyat dalgalanmaları nedeniyle fon kaybını önleyebilir.

Dengeleyiciler

Dengeleyiciler, kullanıcıların her bir belirteçten ne ölçüde etkileneceklerini belirlemelerine olanak tanıyan yükseltilmiş AMM protokolleridir.

Geleneksel AMM'ler havuzların iki tür varlık içermesini gerektirir. Oran 50:50 olmalıdır. Kaybı azaltmaya yardımcı olmak için, bir tokenda diğerine göre yükselişte olan kullanıcıların maruz kalma ağırlığını 50:50'den 80:20 veya 60:40'a çıkarmalarına izin verilir, bu da bir tokenın oynaklığına açık oldukları ve diğer tokenın oynaklığından ve geçici kaybından korundukları anlamına gelir.

Örneği kullanarak, bir kullanıcı ETH'ye kıyasla DAI'de yükseliş eğilimi gösteriyorsa, DAI'de yüksek ve ETH'de düşük ağırlığa sahip bir havuza katılabilir veya oluşturabilir. Bu şekilde, DAI ETH'ye göre yükseldiğinde, ETH fiyat hareketinden korunurken DAI'nin yükselişinin çoğunu koruyacaklar.

Dengeleyicilerde sıfır kalıcı kayıp mekanizmaları kullanan stabilcoin likidite havuzları olsa da, tüm dengeleyiciler kalıcı kayba karşı tamamen hafifleten bu mekanizmalara sahip değildir.

Riskten korunma stratejileri

Riskten korunma stratejileri, yatırımlardaki kayıpları dengelemek için kullanılan risk yönetimi stratejileridir. Kullanıcılar, likidite, portföy oluşturma, volatilite göstergeleri ve vadeli işlem sözleşmeleri sağlayarak işlem ücretlerini biriktirmek ve geçici kaybı mümkün olduğunca sıfıra yaklaştırmak için uygun fiyat kombinasyonunu sabırla beklemek gibi riskten korunma stratejilerini kullanabilirler.

Muhafazakâr yatırımcılar, riske maruz kalmalarını en aza indirmek için sabit coin çiftlerini veya kalıcı kayıp koruma protokolleri uygulayan platformları tercih edebilir. Aynı zamanda, daha agresif stratejiler, piyasa fırsatlarından yararlanmak için konsantre likidite sağlama ve riskten korunma stratejilerini içerebilir.

Örnek olarak, bir likidite sağlayıcısı DAI ve FLOW'dan oluşan 50:50 havuzuna varlık yatırırsa ve FLOW'un DAI karşısında değer kazanmasını beklerse, bir marjin veya opsiyon sözleşmesi kullanabilir. Bu, varlıkların havuza yatırıldığı fiyata yakın bir kullanım fiyatı ile FLOW satın almayı içerir. Bu, bir fiyat artışı durumunda, kullanıcının likidite havuzundaki fiyat artışından kaynaklanan herhangi bir geçici zararı telafi etmek için opsiyondan kar elde etmesini sağlayacaktır.

Sürekli gelişen kripto alanında bir riskten korunma stratejisi oluşturmak için yatırımları çeşitlendirmek, gerçekçi beklentiler belirlemek ve piyasa eğilimleri ve düzenleyici gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, ihtiyatlı risk yönetiminin temel unsurlarıdır.

Sonuç

Merkezi olmayan finansmana katılmayı hedefleyen yatırımcılar için, sürekli kaybı ve bunun likidite havuzları ve otomatik piyasa yapıcılar için likidite olarak sağlanan varlıkları nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Kripto piyasasının oynaklığı nedeniyle varlıklar üzerindeki fırsat maliyeti olsa da, en aza indirilebilir veya hafifletilebilir.

Kullanıcılar aynı peg çiftleri, fiyat kahinleri, portföy yeniden yapılandırma ve riskten korunma teknikleri gibi stratejilerden yararlanarak varlıklarının geçici kayıplara maruz kalmasını en aza indirebilirler.

Geçici kayıp, kullanıcı varlıkları likidite havuzundan çektiğinde kalıcı hale gelse de, likidite sağlamayla ilişkili tek risk bu değildir. Bu tür riskler arasında, kullanıcının kripto alanının doğasında var olan belirsizliğe karşı korunmak için kapsamlı araştırma yapmasını gerektiren akıllı sözleşme güvenlik açıkları ve halı çekmeleri yer almaktadır.

Yazar: bravo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler):  Piccolo、Wayne、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Yeni BaşlayanMar 10, 2024
Bir likidite havuzu, likidite sağlayıcıları tarafından yatırılan iki token miktarını dengelemeye çalıştığında kalıcı kayıp tahakkuk eder. Varlıklar geri çekilene kadar geçici bir kayıptır.
Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Giriş

Risk ve belirsizlik her türlü finansal ortamın temel özellikleridir ve kripto alanı da bundan farklı değildir. Merkezi olmayan finans (DeFi) sektöründeki katılımcılar için otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolleri ve likidite havuzları (LP) kavramı, merkezi olmayan borsalar (DEX) ve tüccarların alım satım yapabilmesi için gereklidir.

Bu LP'ler ve AMM'ler genellikle likidite sağlayarak ve ödüller kazanarak katılmayı seçen likidite sağlayıcıları tarafından desteklenir. Ancak, bu varlıklar veya sağlanan likidite, varlıklar cüzdanda tutulsaydı maruz kalmayacakları geçici kayıplara karşı hassastır.

Geçici kayıp kavramını anlamak, DeFi ekosistemlerindeki katılımcılar için kullanıcı karı üzerindeki etkileri nedeniyle çok önemlidir, çünkü kullanıcılar bir likidite havuzuna X miktarda varlık sağlayabilir ve çekildiklerinde daha az varlık alabilir.

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ve Likidite Havuzları

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler), varlıkların fiyatlarını belirlemek için matematiksel formüllere dayanan merkezi olmayan borsa (DEX) protokolleri olarak kullanılan akıllı sözleşme platformlarıdır. Kullanıcıların merkezi organlara veya izin veren mimarilere ihtiyaç duymadan dijital kripto varlıkları alıp satmalarına ve para birimleri arasında algoritmik olarak belirlenen bir fiyattan takas yapmalarına olanak tanırlar.

Bu, likidite havuzları aracılığıyla mümkündür. Likidite havuzları, DeFi piyasalarında ve DEX'ler ve AMM'ler gibi platformlarda işlemleri hızlandırmak için bu tokenleri kullanılabilir hale getirmek amacıyla dijital varlık rezervi veya likidite rezervi olarak hizmet veren kripto tokenleri tutmak için tasarlanmış akıllı sözleşmelerdir. Bu akıllı sözleşmeler kendi kendini yürütür.

Her havuz, 50 ETH ve 50 DAI gibi sabit bir token çifti oranını korur. Bu tokenlar ciddi fiyat ayarlamaları yaşadığında, havuzlar piyasa talebinin etkilerine göre ayarlanır ve likidite sağlayıcıları, havuzdaki paylarıyla orantılı işlem ücretleri yoluyla tazmin edilir.

Pasif kazancın cazibesi likidite sağlamayı popüler hale getirse de, uygulamanın dezavantajları da yok değil. Bu tür bir dezavantaj, havuzda tutulan varlıkların değerinin dışarıda tutulan varlıkların değerinden sapması durumunda ortaya çıkan geçici kayıptır. Bir diğer dezavantaj ise akıllı sözleşme güvenlik açıklarıdır ve kullanıcıların fonlarını kötü aktörlere ve bilgisayar korsanlarına açık bırakır.

Kalıcı Olmayan Kayıp Nedir?

Kalıcı olmayan kayıp, bir likidite havuzuna veya otomatik piyasa yapıcıya likidite sağlamanın fırsat maliyetidir. Çoğu likidite havuzu, yatırımcıların her iki varlığın dengeli bir katkısını gerektiren bir stabilcoin ve değişken bir coin gibi çiftlerle işlem yapmasına izin verir.

Bu varlıkların değeri genellikle katkının başlangıcında sabitlenir. Dış piyasa fiyatları dalgalandığında, havuz içindeki oran sapma yaşayabilir ve bu da varlıkların değerinin başlangıçta katkıda bulunulan miktara uyacak şekilde azaltılmasıyla düzeltilebilir, bu da fiyat dalgalanmasının niteliğine bağlı olarak daha az veya daha fazla varlığa yol açar.

Bu mekanizma, kullanıcı tarafından havuza katkıda bulunulan iki varlığın fiyatları arasındaki ilişkiden kaynaklanmaktadır. Havuzdaki varlıklardan biri diğerine göre fiyat artışı yaşadıkça, havuz değer kazanan varlığı satıp değer kaybeden varlığı satın alarak yeniden dengelenir. Sonuç olarak, likidite sağlayıcılar, varlıkları bireysel olarak tutmaya kıyasla zarara uğramaktadır.

DAI ve ETH Kullanarak Kalıcı Olmayan Kayıp Örneği

Buna bir örnek olarak popüler DAI/ETH likidite çifti verilebilir. Bir kullanıcı likidite sağladığında, miktarın miktar veya değer olarak benzer olması beklenir. Örneğin, 50 $ değerinde DAI ve 50 $ değerinde ETH. ETH'nin fiyatı DAI'ye kıyasla iki katına çıkarsa, havuz değer kazanan ETH'yi satıp daha fazla DAI tokenı satın alarak yeniden dengelenir. Sonuç olarak, kullanıcı para çektiğinde, başlangıçta yatırdığından daha az değer kazanan ETH token'ı alacak ve bu da kalıcı bir kayba yol açacaktır.

Kullanıcı her iki tokenı da ayrı ayrı bir cüzdanda tutmayı seçmiş olsaydı, artan ETH varlığının değeri, fonlar havuzda kaldığı sürece var olan ve daha fazla fiyat dalgalanmasına tabi olan potansiyel kaybın aksine, varlıktan elde edilen kar olacaktı.

Yaygın bir yanlış kanı, geçici kaybın garantili kayıp olduğu yönündedir ki bu yanlış bir düşüncedir. Kayıp yalnızca kullanıcı fonları havuzdan çektiğinde garanti altına alınır. Doğal risk, varlıkları doğrudan elde tutmak yerine likidite sağlayarak vazgeçilen potansiyel kazançların fırsat maliyetidir.

Popüler platform Uniswap tarafından kullanılan formül 2 * sqrt(price_ratio) / (1+price_ratio)-1 şeklindedir. Fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan kalıcı kaybın hesaplanması, kullanıcıların ilk yatırımdan geriye ne kadar likidite kaldığını ve geçerli döviz kuruna bağlı olarak kalanın finansal değerini bilmelerini sağlar.

DeFi kullanıcıları, kalıcı kayıp yüzdesini belirlemek için Dailydefi.org 'daki kalıcı kayıp hesaplayıcısını da kullanabilir.

Kalıcı Olmayan Kayıp Nasıl Azaltılır

Yatırım stratejileri kavramı, potansiyel kalıcı olmayan kayıp riski gibi riskleri azaltmaktır. Kullanıcılar bu stratejileri uygulayarak Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ve likidite havuzlarındaki fiyat dalgalanmalarına maruz kalma riskini en aza indirir.

Aynı peg varlığı

Bir yaklaşım, aynı varlığın fiyatını takip eden en az oynak varlık çiftlerini kullanmayı içerir, bu da fiyat tutarsızlığını azaltacaktır. Bunun popüler bir örneği, itibari para birimlerinin fiyatını takip eden ve ciddi fiyat değişiklikleri olasılığını azaltan sabit coinlerdir.

Bir başka örnek de ETH'nin değerini 1'e 1 bazında takip eden stETH gibi bir varlığın sarılmış versiyonunu kullanmaktır. Bir stETH/ETH likidite havuzu için likidite sağlayarak, ETH'nin fiyat hareketi, aynı fiyatı takip eden stETH'ninki ile aynı olacaktır.

Aynı mantık, Bitcoin'in değerini takip eden RenBTC ve wrapped BTC (WBTC) gibi aynı uçucu varlığı takip eden iki varlık için de geçerlidir.

Fiyat Kahinleri

Fiyat oracle'ı, varlıkların gerçek zamanlı fiyatlarını görüntülemek için kullanılan bir akıllı sözleşme aracıdır. Bazı AMM platformları fiyat bilgisi sağlamak için zincir dışı verileri kullanır, bu da fiyat oynaklığındaki kaybı en aza indirmek için daha yavaş ve etkisiz olabilir.

Öte yandan, fiyat oracle'ları zincir üzerinde doğru ve zamanında fiyat verileri sağlayarak bu geçici kayıpların azaltılmasına yardımcı olabilir ve arbitraj yatırımcılarının havuz fiyatını gerçek piyasa değerini yansıtana kadar sürekli olarak ayarlamasına olanak tanır. Bu şekilde, likidite sağlayıcıları havuzlar içinde daha kesin bir değerlemeye sahip olur ve protokolden işlem ücretleri kazanmaya devam ederken fiyat dalgalanmaları nedeniyle fon kaybını önleyebilir.

Dengeleyiciler

Dengeleyiciler, kullanıcıların her bir belirteçten ne ölçüde etkileneceklerini belirlemelerine olanak tanıyan yükseltilmiş AMM protokolleridir.

Geleneksel AMM'ler havuzların iki tür varlık içermesini gerektirir. Oran 50:50 olmalıdır. Kaybı azaltmaya yardımcı olmak için, bir tokenda diğerine göre yükselişte olan kullanıcıların maruz kalma ağırlığını 50:50'den 80:20 veya 60:40'a çıkarmalarına izin verilir, bu da bir tokenın oynaklığına açık oldukları ve diğer tokenın oynaklığından ve geçici kaybından korundukları anlamına gelir.

Örneği kullanarak, bir kullanıcı ETH'ye kıyasla DAI'de yükseliş eğilimi gösteriyorsa, DAI'de yüksek ve ETH'de düşük ağırlığa sahip bir havuza katılabilir veya oluşturabilir. Bu şekilde, DAI ETH'ye göre yükseldiğinde, ETH fiyat hareketinden korunurken DAI'nin yükselişinin çoğunu koruyacaklar.

Dengeleyicilerde sıfır kalıcı kayıp mekanizmaları kullanan stabilcoin likidite havuzları olsa da, tüm dengeleyiciler kalıcı kayba karşı tamamen hafifleten bu mekanizmalara sahip değildir.

Riskten korunma stratejileri

Riskten korunma stratejileri, yatırımlardaki kayıpları dengelemek için kullanılan risk yönetimi stratejileridir. Kullanıcılar, likidite, portföy oluşturma, volatilite göstergeleri ve vadeli işlem sözleşmeleri sağlayarak işlem ücretlerini biriktirmek ve geçici kaybı mümkün olduğunca sıfıra yaklaştırmak için uygun fiyat kombinasyonunu sabırla beklemek gibi riskten korunma stratejilerini kullanabilirler.

Muhafazakâr yatırımcılar, riske maruz kalmalarını en aza indirmek için sabit coin çiftlerini veya kalıcı kayıp koruma protokolleri uygulayan platformları tercih edebilir. Aynı zamanda, daha agresif stratejiler, piyasa fırsatlarından yararlanmak için konsantre likidite sağlama ve riskten korunma stratejilerini içerebilir.

Örnek olarak, bir likidite sağlayıcısı DAI ve FLOW'dan oluşan 50:50 havuzuna varlık yatırırsa ve FLOW'un DAI karşısında değer kazanmasını beklerse, bir marjin veya opsiyon sözleşmesi kullanabilir. Bu, varlıkların havuza yatırıldığı fiyata yakın bir kullanım fiyatı ile FLOW satın almayı içerir. Bu, bir fiyat artışı durumunda, kullanıcının likidite havuzundaki fiyat artışından kaynaklanan herhangi bir geçici zararı telafi etmek için opsiyondan kar elde etmesini sağlayacaktır.

Sürekli gelişen kripto alanında bir riskten korunma stratejisi oluşturmak için yatırımları çeşitlendirmek, gerçekçi beklentiler belirlemek ve piyasa eğilimleri ve düzenleyici gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, ihtiyatlı risk yönetiminin temel unsurlarıdır.

Sonuç

Merkezi olmayan finansmana katılmayı hedefleyen yatırımcılar için, sürekli kaybı ve bunun likidite havuzları ve otomatik piyasa yapıcılar için likidite olarak sağlanan varlıkları nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Kripto piyasasının oynaklığı nedeniyle varlıklar üzerindeki fırsat maliyeti olsa da, en aza indirilebilir veya hafifletilebilir.

Kullanıcılar aynı peg çiftleri, fiyat kahinleri, portföy yeniden yapılandırma ve riskten korunma teknikleri gibi stratejilerden yararlanarak varlıklarının geçici kayıplara maruz kalmasını en aza indirebilirler.

Geçici kayıp, kullanıcı varlıkları likidite havuzundan çektiğinde kalıcı hale gelse de, likidite sağlamayla ilişkili tek risk bu değildir. Bu tür riskler arasında, kullanıcının kripto alanının doğasında var olan belirsizliğe karşı korunmak için kapsamlı araştırma yapmasını gerektiren akıllı sözleşme güvenlik açıkları ve halı çekmeleri yer almaktadır.

Yazar: bravo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler):  Piccolo、Wayne、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!