Kripto Girişim Sermayesi'nin Evrimi: 15 Yıllık Bir İnceleme

Orta SeviyeAug 21, 2024
Bu makale, son on yılda stabilcoin'lerin yükselişini ve gelişimini inceleyerek, küresel finansal sistem üzerindeki etkilerini tartışıyor ve çeşitli ülkelerde düzenleyici politikaların ve piyasa taleplerinin değişimlerini analiz ediyor.
Kripto Girişim Sermayesi'nin Evrimi: 15 Yıllık Bir İnceleme

Bugünkü bültenimizde, son 15 yılda blok zinciri ile ilgili kuruluşlara yönelik risk sermayesi yatırımlarının dinamik evrimini sunacağız. Bazı firmaların likit yatırımlara geçişini, fonların özkaynak yerine vesting programlarına sahip jetonlar elde ettiği yatırımları vurgulayacağız. Ayrıca, a16z gibi dikkate değer yatırım kuruluşlarının, ilk kripto para birimi yatırımlarını Nisan 2013'te OpenCoin'e (daha sonra Ripple Labs) yatırım yapana kadar yapmadıklarını açıklayacağız.

Bitcoin'in erken yıllarında, 2009'dan 2012'ye kadar, VC'lerin ilgisi minimaldi; bu nedenle 2012, analiz edilen ilk yıl olacak. Ayrıca, Bitcoin fiyatları ile toplama miktarları arasındaki uzun süredir devam eden korelasyonun, yalnızca 2023 yılında dağıldığını belirtmek de önemlidir.

VC yatırımları vs BTC Fiyatı

2009 - 2018: Bitcoin'in İlk 10 Yılı ve Blockchain Alanında VC Fon Yatırımlarının Başlangıcı

Yıllık Benzersiz Bitcoin & Blockchain Yatırımcıları (cc: CBINSIGHTS)

Bitcoin ve kripto para projeleri için risk sermayesi manzarası 2010'ların başlarında şekillenmeye başladı. Fred Wilson önderliğindeki Union Square Ventures (USV) ve Andreessen Horowitz (a16z), blockchain projelerine yatırım yapmaya başlayan ilk firmalar arasındaydı ve ikisi de 2013 yılında Coinbase'i destekledi. Meyer 'Micky' Malka tarafından 2012 yılında kurulan Ribbit Capital, bozucu finans teknolojilerine odaklandı ve Coinbase gibi Bitcoin ile ilgili şirketlere erken yatırım yapanlardan biriydi. Adam Draper tarafından 2012 yılında kurulan Boost VC, Bitcoin ve blockchain başlangıçları dahil olmak üzere yeni teknolojiler için bir hızlandırıcı ve risk sermayesi fonu olarak başladı. Lightspeed Venture Partners ise Blockchain.info (şimdi Blockchain.com) 2013 yılında kuruldu. Diğer dikkate değer erken fonlar arasında 2013 yılında Barry Silbert tarafından kurulan Bitcoin Opportunity Corp ve Pantera Capital, 2013 yılında Bitcoin ve blockchain'e odaklanmaya başlayan firmalardan biridir. Bart Stephens, Brad Stephens ve Brock Pierce tarafından 2013 yılında kurulan Blockchain Capital, sadece blockchain ve kripto para yatırımlarına odaklanan ilk şirketlerden biridir.

2011 - 2015 Yılları Arasında Yıllık Blockchain ve Bitcoin İşlem Payı

2012: Bitcoin başlangıç şirketleri yalnızca 2,1 milyon dolar yatırım topladı.

2013: Önemli yatırım kilometre taşları içerir:

  • Coinbase: En büyük fonlamayı Andreessen Horowitz (a16z), Union Square Ventures ve Ribbit Capital tarafından desteklendi. Coinbase, şimdi halka açık bir şirket olan Bitcoin alanında önemli bir oyuncu oldu.
  • Bitcoin Çin: Çin'deki en büyük ve en eski Bitcoin borsası, Lightspeed China'dan 5 milyon dolar topladı. Bu yatırım sonunda başarısız olsa da, Çin'in erken kripto tarihinde dikkate değer bir rol oynamaya devam ediyor.
  • Circle Internet Financial: İlk olarak bir Bitcoin uygulama şirketi olan Circle, Breyer Capital ve Accel Capital'den 9 milyon dolar topladı. Jeremy Allaire, Skype veya e-posta gibi BTC kullanımını teşvik etmeyi hedefledi. Circle daha sonra 2018'de USDC ihraç etmesiyle tanınmaya başladı.

Yatırımlar ve Kilometre Taşları:

2013'te Toplam VC Yatırımı: Önceki yıla göre önemli bir artışla 88 milyon dolar.

2013'teki Önemli İlkler:

  • Bitcoin fiyatı Kasım ayında ilk kez 1.000 doları aştı.
  • İlk Bitcoin ATM'si Vancouver'daki Waves kahve dükkanında faaliyete geçirildi.
  • Bitcoin’in madencilik gücü 20 Th/s'den 9000 Th/s'e yükseldi.

Dikkate değer VC Şirketleri ve Projeler:

  • Union Square Ventures: Protocol Labs, Dapper Labs, Arweave, Polygon, zkSync, Polychain ve Multicoin Capital gibi önemli projelere yatırım yaptı.
  • Ribbit Capital: Ethereum, AAVE ve Arbitrum gibi projelere yatırım yapan, erken dönem endüstri yatırımlarında aktif olan bir şirket.

2013'ün En Büyük Blockchain Girişim Yatırımlarından 5'i

2014

Haziran 2014'te, blockchain endüstrisine yapılan yatırımlar 2013'ün toplamını aşarak 2013'teki 93.8 milyon doları 314 milyon dolara ulaştı, bu da 3.3 kat artış anlamına geliyor.

500 Startups, Boost VC, Plug and Play Technology Center ve CrossCoin Ventures ile birlikte Bitcoin uygulama şirketlerini destekleyen en aktif yatırım kuruluşu olarak ortaya çıktı. Başlangıçta kripto sektörüne odaklanan 500 Startups, daha sonra daha geniş bir erken aşama yatırımına, kripto işlemlerine ve ödemelere sınırlı bir odaklanmaya geçti.

Bitcoin uygulamalarına yapılan önemli yatırımlar şunları içeriyordu:

  • Blockchain: $30.5 milyon
  • BitPay: 30 milyon dolar
  • Blockstream: $21 milyon
  • Bitfury: 20 milyon dolar

BitPay, bir Bitcoin ödeme platformu, Index Ventures liderliğinde AME Cloud Ventures, Horizons Ventures ve Felicis Ventures'ın katılımıyla 30 milyon dolar topladı.

Blockstream, Bitcoin ödemeleri için önemli bir yenilik olan Lightning Network'e odaklandı ve c-lightning istemcisini ve Bitcoin yan zinciri Liquid'i geliştirdi.

OKcoin (şimdi OKX) Ceyuan, Mandra Capital ve VenturesLab gibi destekçilerle 10 milyon dolar topladı. Özellikle, Ceyuan'ın ortak kurucularından biri olan Feng Bo, 2018'de Dragonfly Capital'ı kurdu ve sonraki yıllarda önemli kripto fonları başlattı.

Genel olarak, 2014 yılında kripto VC yatırımlarında istikrarlı bir büyüme görüldü.

2015

2015'te, Bitcoin'in 2013 zirvesinden fiyat düşüşüne rağmen, blockchain teknolojisi artan sermaye ve girişimci ilgisini çekti. Bitcoin girişimlerine toplam yatırım 380 milyon dolara ulaştı.

Büyük finansmanlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Coinbase: $75 milyon Seri C
  • Circle: 50 milyon dolarlık Seri C
  • BitFury: 20 milyon dolarlık Seri B
  • Chain: $30 milyon Seri B, Visa ve Nasdaq gibi stratejik yatırımcıları içeren

Ripple Labs (eski adıyla OpenCoin), Seri A finansmanında 28 milyon dolar, 21 Inc. ise a16z, Qualcomm, Cisco ve PayPal'dan 116 milyon dolar elde etti.

Kanada'dan OMERS Ventures, büyüyen kurumsal ilgiyi göstererek blockchain'e yatırım yapma planlarını duyurdu. Öne çıkan aktif risk sermayedarları arasında a16z, Union Square Ventures, Ribbit Capital, Boost VC ve Kripto Endüstrisinde büyük bir konglomera haline gelen Digital Currency Group (DCG) bulunuyor.

2015 yılındaki yatırım faaliyetleri, ayı piyasasına rağmen devam eden sermaye piyasası katılımını vurguladı.

2016

2016'da, fintech yatırımlarındaki azalmaya bağlı olarak kripto piyasasındaki VC yatırımları azaldı. CB Insights'e göre, Bitcoin ve blockchain girişimlerine yapılan yatırımlar, 2015 seviyelerine göre %27 düştü ve 2014 rakamlarına geri döndü.

Daha az yatırıma rağmen, toplam fonlama 550 milyon dolara ulaştı ve daha olgun şirketlere odaklandı. Önemli yatırımlar arasında şunlar yer aldı:

  • Circle: $60 milyon Seri D
  • Digital Asset Holdings: 60 milyon dolarlık Seri A
  • Ripple: $55 milyon Seri B
  • Blockstream: $55 milyon Seri A

Circle, Bitcoin işlem hizmetlerinden havale ve ödeme hizmetlerine geçti ve stabilcoin için yol açtı. Eski Coinbase çalışanı Carlson-Wee tarafından kurulan Polychain Capital, üçüncü girişim fonu için a16z, Union Square Ventures ve Sequoia Capital'den destek alarak 750 milyon dolar topladı.

2016 yılında ICO tabanlı proje finansmanı büyümeye başladı ve The DAO'nun 150 milyon dolar toplaması, ICO patlamasının başlangıcını işaretledi.

2017

Sıvı Yatırımlar

Kriptoya likit yatırımlar için risk sermayesi ortamı, ICO patlaması ve tokenize edilmiş varlıklara olan ilginin etkisiyle 2017-2018 civarında şekillenmeye başladı. 2016 yılında Olaf Carlson-Wee tarafından kurulan Polychain Capital ve Naval Ravikant tarafından ortaklaşa kurulan MetaStable Capital gibi öncü fonlar, öz sermayeden ziyade tokenlere odaklandı. Pantera Capital, ICO'ları ve token projelerini hedefleyen ICO Fonunu 2017 yılında başlatırken, Blockchain Capital, fonlarındaki bir payı temsil eden bir güvenlik tokeni olan BCAP tokenini tanıttı. 2017 yılında Kyle Samani ve Tushar Jain tarafından kurulan Multicoin Capital ve eski Coinbase çalışanı Nick Tomaino liderliğindeki 1confirmation da token yatırımlarına vurgu yaptı. Amentum Investment Management, 2017 yılında katıldı ve blok zinciri ve token tabanlı ekonomi yatırımları yoluyla uzun vadeli sermaye kazancına odaklandı. Bu fonlar, geleneksel hisse senedi modellerinden likit, token tabanlı stratejilere geçerek tokenize edilmiş varlıkların potansiyelini fark etti.

2017'de, blockchain endüstrisi, Ethereum'un ERC-20 protokolünün bir ICO patlamasını tetiklediği bir karışıklık ve düzenleme yaşadı. Bununla birlikte, düzenleyici önlemlerin uygulanması uzun bir ayı piyasasına neden oldu.

ICO vs. VC Performansı:

  • Q1 2017: 19 ICO, 21 milyon dolar topladı.
  • 2017'nin dördüncü çeyreğinde, 500'den fazla ICO neredeyse 3 milyar dolar topladı.
  • Toplam 2017: ICO'lar, neredeyse 800 projede 5 milyar dolar topladı, 215 işlemdeki 1 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımının beş katı.

Dikkate değer ICO Projeleri:

Filecoin: $257 milyon, Tezos: $232 milyon, Bancor: $152.3 milyon, Polkadot: $140 milyon, Quoine: $105 milyon

Kurumsal yatırımcılar, hızlı getiriler tarafından cezbedilen Union Square Ventures ve Blockchain Capital gibi kurumsal yatırımcılar, ICO'lara katıldı.

Coğrafi Dağılım:

  • AB: ICO'ların %40'ı, 1.76 milyar dolar topladı.
  • Kuzey Amerika: 1.076 milyar dolar toplandı.

Düzenlemelerden sonra, Çinli risk sermayedarları Hong Kong ve Singapur gibi bölgelere taşındı. ICO balonu düzenleyici baskılar ve sürdürülemez iş modelleri nedeniyle patladı.

2018

ICO etkinliği 2018'e kadar devam etti, Q1'de 400'den fazla proje 3.3 milyar dolar topladı. CoinSchedule'a göre 2018'de küresel olarak 1.253 ICO gerçekleşti ve 7.8 milyar dolar toplandı.

En Büyük ICO Projeleri:

  • EOS: 4 milyar doların üzerinde para toplandı.
  • Telegram: İki turda 1.7 milyar dolar topladı, ancak proje daha sonra terk edildi.
  • Petro: 740 milyon dolarlık bir fon sağlayan Venezüella hükümeti tarafından başlatılan, sonunda başarısız olan bir girişim.
  • Basis: 130 milyon dolar toplandı, ancak proje daha sonra başarısız oldu.

VC Özsermaye Finansmanı:

  • Bitmain: Red Shirt Capital'dan 400 milyon dolarlık Seri B; Tencent, Softbank ve CICC'den 1 milyar dolarlık Ön-İPO.
  • Toplam VC fonu: $4.26 milyar.

Önemli Gelişmeler:

  • Coinbase, Coinbase Ventures'ı başlattı.
  • Paradigm, Coinbase'in kurucu ortağı Fred Ehrsam ve Matt Huang tarafından kuruldu.
  • A16z, Crypto fonu için 300 milyon dolar topladı, CryptoKitties ve Dfinity gibi projelere yatırım yapıyor.
  • Fidelity, bir kripto para kurumsal platformu başlattı.

2018, gelecekteki yeniliklerin temellerini atan, hala kavramsal aşamalarda bulunan çeşitli “blockchain+” uygulamalarının ortaya çıktığı bir yıl oldu.

2013-2018 ICO evriminin aşamaları (Boreiko, D., & Sahdev, N. “ICO için veya ICO için değil mi - İlk Coin Teklifleri ve Jeton Satışlarının Ampirik Analizi.”)

Boreiko, D., & Sahdev, N. "ICO'ya ya da ICO'ya değil – İlk Para Teklifleri ve Token Satışlarının Ampirik Analizi."

  • Toplam Örnek (N=316): 14.9% - Analiz edilen 316 ICO'nun,%14.9'u piyasaya sürülmeden önce risk sermayesi desteğine sahipti, yani ICO'ların yaklaşık 1/7'si jeton satışı öncesinde risk sermayesi desteğine sahipti.
  • Yetersiz fonlanmış (MC'ye ulaşılamadı) (N=43): 0.0% - Yetersiz fonlanmış ICOların hiçbirinde önceden VC desteği bulunmamaktadır, bu da minimum fonlama hedeflerine ulaşma başarısızlığı ile VC desteği eksikliği arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
  • Tamamen Finanse Edildi (HC ulaşıldı) (N=89): 9.7% - Tamamen finanse edilen ICO'ların içinde, %9.7'sinin önceden VC desteği olduğu ortaya çıktı, bu da neredeyse 10 başarılı ICO'dan 1'inin VC onaylı olduğunu gösteriyor.
  • Ortalama Fark (HC-MC): 9.7%- Önceki VC desteği alan tamamen fonlanmış ICO'ların, yetersiz fonlanmış olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bir yüzdesi bulunmaktadır, bu da VC desteğinin fon toplama başarısına olumlu etkisini vurgulamaktadır.

2013-2018 döneminde iki önde gelen yatırım fonundan Union Square Ventures ve Andreessen Horowitz'un hisse yatırımlarının özeti:

En aktif yatırımcıların listesi (2014 - 2019 YTD)

2019: ICO Sonrası Patlama Dönemi

2019'da, blok zinciri anlaşma ortamı, 2017'de 1,28 milyar dolar değerinde 322 anlaşmadan toplam 2,75 milyar dolara ulaşan 622 anlaşma ile 2018'deki dalgalanmanın ardından istikrar kazandı. Blockchain'in risk sermayesi (VC) anlaşmalarındaki payı 2017'deki %1,5'ten %2,8'e yükselirken, tohum ve erken aşama blockchain anlaşmaları %1,8'den %3,6'ya yükseldi. Blockchain anlaşmaları için medyan erken aşama değerlemeleri, tüm anlaşmalar için 16,0 milyon dolarlık medyandan %22 daha düşük olan 12,5 milyon dolardı.

Blockchain anlaşmalarının odak noktası değişti, 2019 yılında FinTech olarak kategorize edilen anlaşmaların% 68'i oldu, bu oran 2017 yılındaki% 76'dan düşük olup 'kripto' ötesinde daha geniş uygulamaları göstermektedir. Kuzey Amerika blockchain anlaşmalarının% 45,3'ünü oluştururken, Asya ise% 26,8'ini yakalayarak daha küresel bir dağılımı yansıtmaktadır.

Blockchain, 2019'da küresel girişim yatırımlarının %2.8'ini ve toplam sermayenin %1.1'ini temsil etti; bu oranlar 2018'de sırasıyla %3.6 ve %2.7 idi. Ortalama anlaşma değerlemeleri 2018'de 16.6 milyon dolar iken, 2019'da 13.0 milyon dolara düştü. Kripto olmayan blockchain şirketleri arasında Securitize, Figure, PeerNova ve Spring Labs dikkat çekiyordu.

CB Insights, 2019'da 822'ye kıyasla 806 küresel blok zinciri yatırım işlemi bildirdi ve yatırım ölçeğinde %27.9'luk bir düşüşle 4.26 milyar dolar oldu. Zeroone Finance, 14 yatırım etkinliği ile 2019'da en aktif blok zinciri yatırımcısı olarak Digital Currency Group'u tanımladı, Collins Capital, Coinbase Ventures ve Fenbushi Capital takip etti.

2019'da yatırım kurumları, dijital para borsaları, oyunlar, dijital cüzdanlar, dijital varlık yönetimi, akıllı sözleşmeler ve DeFi'ye odaklandı. Bu yıl, Avustralya Borsası'nda listelenen Hong Kong mobil oyun geliştiricisi Animoca Brands, blok zinciri oyunlarında önemli bir varlık kurdu. FTX, Alameda Research'in güçlü desteğiyle kuruldu.

2019'da küresel blokzincir yatırım coşkusu önemli ölçüde azaldı, geleneksel kurumlar daha dikkatli hale geldi. Bu ayı piyasasında yatırım kurumlarının performansı disiplinli bir yaklaşımı gösteriyor ve mevcut piyasada daralma belirtisi yok.

2020 - 2021: Yenilenen Büyüme ve Fon Toplama Dalgalanması

2020 yılında, blockchain girişim sermayesi, yüksek getiri potansiyeli nedeniyle küresel özel sermaye piyasasının önemli bir parçası olarak ortaya çıktı. 2012'den bu yana, 942 girişim sermayedarı, blockchain girişimleri içeren 2.700'den fazla anlaşmaya yatırım yapmıştı. En iyi blockchain GSYH fonları, sürekli olarak geleneksel GSYH fonlarını ve daha geniş teknoloji sektörünü geride bıraktı.

Blockchain Özel Sermaye, Geleneksel Özel Sermayeye (Fon IRR 2013 - 2020 Başlangıcından Bugüne) Göre Performansını Geride Bıraktı

Önemine rağmen, blok zinciri özel sermayesi küresel risk sermayesi piyasasının %1'in altında temsil ediyordu, ancak 2017 kripto boğa koşusu sırasında neredeyse %2'ye ulaştı. Bitcoin yarılanması ve hükümet teşvikleri gibi olaylar nedeniyle benzer bir büyüme 2021'de bekleniyordu.

Genel olarak, blockchain VC, 2018 kripto düşüşünde görüldüğü gibi, piyasa düşüşleri sırasında iyi performans göstererek esneklik gösterdi. Yüksek getiri potansiyeli ve çeşitlendirme faydaları, blok zinciri risk sermayesini yatırımcılar için cazip bir seçenek haline getirdi.

2020 yılında merkezi olmayan finans (DeFi) önemli bir ilgi kazanmaya başladı. PADate'e göre, şifreleme endüstrisindeki toplam yatırım ve finansman tutarı yaklaşık 3,566 milyar dolar oldu ve 2019 rakamlarına benzerdi. DeFi projeleri 280 milyon dolar aldı ve toplamın %7.8'ini oluşturdu. Göreceli olarak küçük bir miktar olmasına rağmen, 407 açıklanan projenin çeyreğinden fazlası DeFi ile ilgiliydi. Bu, bu yeni tür kripto-doğal projelere olan ilginin arttığını göstermektedir.

Önde gelen DeFi uygulamaları 2020'de önemli yatırımlar çekti. Uniswap, 11 milyon dolarlık A Serisi turunu tamamladı, 1inch 2,8 milyon dolarlık tohum finansmanı sağladı ve borç verme platformu AAVE, A Serisi turunda 25 milyon dolar topladı. Yıl boyunca, DeFi kilitlenmelerinin ölçeği yaklaşık %2100 arttı ve bağımsız adresler on kat büyüdü. Bu rakamlar gelecekteki verilere kıyasla mütevazı görünse de, "DeFi Yazı" önemli bir dönüm noktası oldu.

Özellikle yerli blockchain risk sermayedarları endüstri uygulama projelerine, özellikle de DeFi'ye daha agresif ve daha yüksek riskli bir yaklaşım sergiledi. Yatırım stratejileri kurumlar arasında farklılık gösterdi ve kültürel özelliklerini yansıttı. PADate, 2020'de 700'den fazla kurum ve kişinin blockchain projelerine yatırım yaptığını bildirdi ve NGC Ventures en aktif yatırımcı olurken, onu Coinbase Ventures ve Alameda Research takip etti.

2021

Blockchain teknolojisinin ilerlemesiyle, dünya çapındaki risk sermayesi kurumları önemi giderek artan kavramlar olan Metaverse ve Web3'ün ortaya çıkmasıyla özellikle tanındı. 2021 yılında, blok zinciri başlangıçları yaklaşık 33 milyar dolar fon aldı, en yüksek seviye, sadece 2012 yılında 2,1 milyon dolara kıyasla. PwC'ye göre, 2021 yılında şifreleme endüstrisindeki ortalama proje finansman tutarı etkileyici bir şekilde 26,3 milyon dolara ulaştı.

2021'de blok zinciri risk sermayesi işlemlerinin sayısı da rekor seviyeye ulaştı, 2020'nin iki katı olan 2.000'den fazla anlaşma gerçekleşti. Geç aşama finansmanlarının sıklığı arttı ve 1 milyar dolar veya daha fazla değere sahip 65 başlangıç ​​şirketi ortaya çıktı, bu durum kripto piyasasının nişten ana akıma geçişini yansıtıyor.

Kripto/Blok Zincirine Yatırılan VC Para Miktarı Toplamına Göre

Galaksi istatistikleri, 2021 yılında yaklaşık 500 küresel blok zinciri risk sermayesi kuruluşunun olduğunu ve hem sayı hem de fon ölçeğinin tarihi zirvelere ulaştığını göstermektedir. Morgan Stanley, Tiger Global, Sequoia Capital, Samsung ve Goldman Sachs gibi büyük kurumlar, geç aşama özkaynak yatırımları aracılığıyla blok zinciri piyasasına girdi ve sermaye açısından zengin bir piyasaya katkıda bulundu.

2021 yılında, kripto para alanı önemli miktarda yeni kullanıcı ve önemli yatırımların akınına uğradı:

Gemini'ye göre, büyük kripto para bölgelerindeki kullanıcıların neredeyse yarısı 2021'de yatırım yapmaya başladı.

Yeni kullanıcı sayısı:

  • Latin Amerika'da %46
  • Asya-Pasifik bölgesinde %45
  • Avrupa'da %40
  • ABD'de %44

Bu akın, kripto uygulamalarının büyümesi ve gelişmesi için sağlam bir kullanıcı tabanı sağladı.

Başlıca Yatırımlar:

Temmuz 2021'de FTX, şifreleme endüstrisi tarihindeki en büyük özel sermaye finansmanı olan 18 milyar dolarlık değerlemeyle 900 milyon dolarlık B Serisi turunu duyurdu. Bu turda SoftBank Group, Sequoia Capital ve Lightspeed Venture Capital dahil olmak üzere 60 yatırım kurumu yer aldı.

Aktif Yatırımcılar:

Coinbase Ventures, 2021 yılında en aktif blokzincir yatırım kuruluşuydu. Nisan ayında ABD'de listeledikten sonra 68 blokzincir startup'ına yatırım yaptı. Listelenmeden önce Coinbase, 13 finansman turunda neredeyse 547 milyon dolar toplamıştı. Diğer dikkate değer yatırımcılar arasında: Çin merkezli AU21 Capital, 51 şirkete yatırım yapan, 48 şirkete yatırım yapan a16z bulunmaktadır.

Girişim Sermayesi Yatırımları:

2021'in dördüncü çeyreğinde 10,5 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı ve kripto ve blok zinciri sektörlerindeki toplam risk sermayesi yatırımı, o yıl yatırılan tüm risk sermayesinin %4,7'sini temsil eden tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 33,8 milyar dolara ulaştı. Yıl aynı zamanda toplam 2.018 ile en yüksek anlaşma sayısını gördü, 2020'deki sayının neredeyse iki katına çıktı ve 2019'daki önceki rekor olan 1.698'i aştı.

Kategoriye Göre 2021 VC Para Yatırımı Kripto/Blok Zinciri

Kripto ve blok zinciri startup ekosistemine risk sermayedarları tarafından yatırılan 33.8 milyar doların en büyük kısmı, daha fazla yatırım alan ticaret, yatırım, borsa ve borç verme hizmetleri sunan şirketlere gitti ve bu şirketler 13.8 milyar doların üzerinde yatırım aldı (41.83%). Web3 şirketlerine yatırılan risk sermayesi miktarı artmaya devam ediyor ve bu şirketler NFT, DAO ve Metaverse araçları, altyapıları ve oyunları geliştiren şirketleri içeriyor ve toplam yatırımın %17'sini oluşturuyor.

2022 ve 2023: VC Yatırımlarında Önemli Bir Düşüş

2022

Yatırım Genel Bakışı:

  • Risk sermayedarları, kripto ve blok zinciri girişimlerine 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptı ve bu da 2021'deki 31 milyar dolara neredeyse eşit.
  • Yatırımlar yılın ilk yarısında zirve yaptı, Q3 ve Q4'te önemli gerilemeler yaşandı.
  • 2022'nin dördüncü çeyreği, iki yılın en düşük anlaşma sayısını ve sermaye yatırımını yaşadı.
  • FTX'e yatırım yapan önde gelen risk sermayedarları önemli kayıplarla karşılaştı. Sequoia Capital, 200 milyon dolarlık yatırımını sıfıra indirdi ve Temasek'in 320 milyon dolarlık FTX hisseleri değersiz hale geldi.

Eğilimler:

  • Daha sonraki aşamadaki şirketler, sermayenin daha büyük bir payını alırken, ön-ekim anlaşmaları devam etmeye devam etti.
  • Web3 anlaşma sayısında başı çekti, ancak ticaret ve yatırım platformları en çok parayı topladı.
  • Orta işlem boyutları ve değerlemeleri, 2021'in birinci çeyreğinden beri en düşük seviyedeydi.

VC Bağış Toplama:

  • 2022, Kripto VC'leri tarafından toplanan en büyük miktarı işaretledi ve Q4'te Q1 2021'den bu yana toplanan en küçük üç aylık miktarın üzerine çıkarak 33 milyar doların üzerine çıktı.
  • Ortalama fon büyüklüğü arttı, 200'den fazla fon toplandı ve her biri 160 milyon dolardan fazla ortalama.

2023

Yatırım Genel Bakışı:

  • Kripto VC yatırımı önemli ölçüde azaldı ve önceki iki yıla kıyasla sadece üçte biri kadar yatırım yapıldı.
  • Her çeyrekte işlem sayısı ve yatırılan sermaye sürekli olarak yeni düşük seviyelere ulaşıyor.

Eğilim:

  • Daha erken aşama şirketleri, yılın ikinci yarısında ön tohum anlaşma payında bir düşüşle birlikte anlaşmaların çoğunluğunu oluşturdu.
  • Değerlemeler ve işlem büyüklükleri, 2020'nin 4. çeyreğinden bu yana en düşük seviyelerine ulaştı.
  • Ticaret şirketleri en fazla sermayeyi toplarken, bunu Katman 2 ve Birlikte Çalışabilirlik ve Web3 sektörleri izledi.

VC Fon Toplama:

  • Bağış toplama, makroekonomik koşullar ve kripto pazarındaki kargaşa nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Kripto VC Fonu Fon Büyüklüğü

  • 2023, 2020'den beri en az yeni kripto VC fonu başlatılmasına tanık oldu, ortalama fon büyüklüğü %30 azalırken ortanca fon büyüklüğü %45 azaldı.

Kripto VC yatırımındaki son trendlerden önemli çıkarımlar arasında 2022 ve 2023'te ilgi ve yatırımda gözle görülür bir düşüş ve özellikle 2023'te keskin bir düşüş yer alıyor. Buna rağmen, Web3 anlaşma sayısında liderliğini sürdürürken, ticaret platformları toplanan sermayede hakimiyet kuruyor. ABD, düzenleyici zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen kripto girişim ekosisteminde baskın oyuncu olmaya devam ediyor. Ek olarak, makroekonomik ters rüzgarlar ve piyasa kargaşası hem kurucular hem de yatırımcılar için zor bir ortam yaratarak önemli bağış toplama zorluklarına yol açtı.

2024: Risk Sermayesi Yatırımlarının Mevcut Durumu

2024'ün birinci ve ikinci çeyreğinde risk sermayesi yatırımlarının görünümü önceki bültenlerimizde detaylandırılmıştır. Yalnızca, erken aşama yatırımlarının sonraki aşama yatırımlara önemli ölçüde hakim olduğu 2021'in 1. çeyreğinin sonundan bu yana devam eden bir eğilim olan aşağıdaki grafikte görünenleri vurgulayacağız.

Aşağıda, Q1 & Q2 2024'teki VC yatırımlarının durumunu gösteren bağlantı bulunmaktadır:

Q2 2024'te Kripto VC Yatırımlarında Sürekli Yükseliş

Bu bültenin içinde yer almasını düşündüğünüz ek bilgi veya unsurlar varsa, lütfen bize iletin.

Kaynaklar

  1. https://www.galaxy.com/insights/research/2021-crypto-vcs-biggest-year-ever/
  2. https://www.galaxy.com/insights/research/2023-crypto-vc-seeks-a-bottom/
  3. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3209180
  4. https://www.coindesk.com/markets/2014/06/05/bitcoin-vc-investment-this-year-already-30-higher-than-2013s-total/
  5. https://cognizium.io/uploads/resources/Cointelegraph - Blockchain Venture Capital Report - 2021.pdf
  6. http://cbinsights.com
  7. https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/pdf/2016/03/the-pulse-of-fintech.pdf

Feragatname:

  1. Bu makale Gate.io'dan alıntılanmıştır.[insights4.vc], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [insights4.vc]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve onlar hızla halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Öğrenme ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Kripto Girişim Sermayesi'nin Evrimi: 15 Yıllık Bir İnceleme

Orta SeviyeAug 21, 2024
Bu makale, son on yılda stabilcoin'lerin yükselişini ve gelişimini inceleyerek, küresel finansal sistem üzerindeki etkilerini tartışıyor ve çeşitli ülkelerde düzenleyici politikaların ve piyasa taleplerinin değişimlerini analiz ediyor.
Kripto Girişim Sermayesi'nin Evrimi: 15 Yıllık Bir İnceleme

Bugünkü bültenimizde, son 15 yılda blok zinciri ile ilgili kuruluşlara yönelik risk sermayesi yatırımlarının dinamik evrimini sunacağız. Bazı firmaların likit yatırımlara geçişini, fonların özkaynak yerine vesting programlarına sahip jetonlar elde ettiği yatırımları vurgulayacağız. Ayrıca, a16z gibi dikkate değer yatırım kuruluşlarının, ilk kripto para birimi yatırımlarını Nisan 2013'te OpenCoin'e (daha sonra Ripple Labs) yatırım yapana kadar yapmadıklarını açıklayacağız.

Bitcoin'in erken yıllarında, 2009'dan 2012'ye kadar, VC'lerin ilgisi minimaldi; bu nedenle 2012, analiz edilen ilk yıl olacak. Ayrıca, Bitcoin fiyatları ile toplama miktarları arasındaki uzun süredir devam eden korelasyonun, yalnızca 2023 yılında dağıldığını belirtmek de önemlidir.

VC yatırımları vs BTC Fiyatı

2009 - 2018: Bitcoin'in İlk 10 Yılı ve Blockchain Alanında VC Fon Yatırımlarının Başlangıcı

Yıllık Benzersiz Bitcoin & Blockchain Yatırımcıları (cc: CBINSIGHTS)

Bitcoin ve kripto para projeleri için risk sermayesi manzarası 2010'ların başlarında şekillenmeye başladı. Fred Wilson önderliğindeki Union Square Ventures (USV) ve Andreessen Horowitz (a16z), blockchain projelerine yatırım yapmaya başlayan ilk firmalar arasındaydı ve ikisi de 2013 yılında Coinbase'i destekledi. Meyer 'Micky' Malka tarafından 2012 yılında kurulan Ribbit Capital, bozucu finans teknolojilerine odaklandı ve Coinbase gibi Bitcoin ile ilgili şirketlere erken yatırım yapanlardan biriydi. Adam Draper tarafından 2012 yılında kurulan Boost VC, Bitcoin ve blockchain başlangıçları dahil olmak üzere yeni teknolojiler için bir hızlandırıcı ve risk sermayesi fonu olarak başladı. Lightspeed Venture Partners ise Blockchain.info (şimdi Blockchain.com) 2013 yılında kuruldu. Diğer dikkate değer erken fonlar arasında 2013 yılında Barry Silbert tarafından kurulan Bitcoin Opportunity Corp ve Pantera Capital, 2013 yılında Bitcoin ve blockchain'e odaklanmaya başlayan firmalardan biridir. Bart Stephens, Brad Stephens ve Brock Pierce tarafından 2013 yılında kurulan Blockchain Capital, sadece blockchain ve kripto para yatırımlarına odaklanan ilk şirketlerden biridir.

2011 - 2015 Yılları Arasında Yıllık Blockchain ve Bitcoin İşlem Payı

2012: Bitcoin başlangıç şirketleri yalnızca 2,1 milyon dolar yatırım topladı.

2013: Önemli yatırım kilometre taşları içerir:

  • Coinbase: En büyük fonlamayı Andreessen Horowitz (a16z), Union Square Ventures ve Ribbit Capital tarafından desteklendi. Coinbase, şimdi halka açık bir şirket olan Bitcoin alanında önemli bir oyuncu oldu.
  • Bitcoin Çin: Çin'deki en büyük ve en eski Bitcoin borsası, Lightspeed China'dan 5 milyon dolar topladı. Bu yatırım sonunda başarısız olsa da, Çin'in erken kripto tarihinde dikkate değer bir rol oynamaya devam ediyor.
  • Circle Internet Financial: İlk olarak bir Bitcoin uygulama şirketi olan Circle, Breyer Capital ve Accel Capital'den 9 milyon dolar topladı. Jeremy Allaire, Skype veya e-posta gibi BTC kullanımını teşvik etmeyi hedefledi. Circle daha sonra 2018'de USDC ihraç etmesiyle tanınmaya başladı.

Yatırımlar ve Kilometre Taşları:

2013'te Toplam VC Yatırımı: Önceki yıla göre önemli bir artışla 88 milyon dolar.

2013'teki Önemli İlkler:

  • Bitcoin fiyatı Kasım ayında ilk kez 1.000 doları aştı.
  • İlk Bitcoin ATM'si Vancouver'daki Waves kahve dükkanında faaliyete geçirildi.
  • Bitcoin’in madencilik gücü 20 Th/s'den 9000 Th/s'e yükseldi.

Dikkate değer VC Şirketleri ve Projeler:

  • Union Square Ventures: Protocol Labs, Dapper Labs, Arweave, Polygon, zkSync, Polychain ve Multicoin Capital gibi önemli projelere yatırım yaptı.
  • Ribbit Capital: Ethereum, AAVE ve Arbitrum gibi projelere yatırım yapan, erken dönem endüstri yatırımlarında aktif olan bir şirket.

2013'ün En Büyük Blockchain Girişim Yatırımlarından 5'i

2014

Haziran 2014'te, blockchain endüstrisine yapılan yatırımlar 2013'ün toplamını aşarak 2013'teki 93.8 milyon doları 314 milyon dolara ulaştı, bu da 3.3 kat artış anlamına geliyor.

500 Startups, Boost VC, Plug and Play Technology Center ve CrossCoin Ventures ile birlikte Bitcoin uygulama şirketlerini destekleyen en aktif yatırım kuruluşu olarak ortaya çıktı. Başlangıçta kripto sektörüne odaklanan 500 Startups, daha sonra daha geniş bir erken aşama yatırımına, kripto işlemlerine ve ödemelere sınırlı bir odaklanmaya geçti.

Bitcoin uygulamalarına yapılan önemli yatırımlar şunları içeriyordu:

  • Blockchain: $30.5 milyon
  • BitPay: 30 milyon dolar
  • Blockstream: $21 milyon
  • Bitfury: 20 milyon dolar

BitPay, bir Bitcoin ödeme platformu, Index Ventures liderliğinde AME Cloud Ventures, Horizons Ventures ve Felicis Ventures'ın katılımıyla 30 milyon dolar topladı.

Blockstream, Bitcoin ödemeleri için önemli bir yenilik olan Lightning Network'e odaklandı ve c-lightning istemcisini ve Bitcoin yan zinciri Liquid'i geliştirdi.

OKcoin (şimdi OKX) Ceyuan, Mandra Capital ve VenturesLab gibi destekçilerle 10 milyon dolar topladı. Özellikle, Ceyuan'ın ortak kurucularından biri olan Feng Bo, 2018'de Dragonfly Capital'ı kurdu ve sonraki yıllarda önemli kripto fonları başlattı.

Genel olarak, 2014 yılında kripto VC yatırımlarında istikrarlı bir büyüme görüldü.

2015

2015'te, Bitcoin'in 2013 zirvesinden fiyat düşüşüne rağmen, blockchain teknolojisi artan sermaye ve girişimci ilgisini çekti. Bitcoin girişimlerine toplam yatırım 380 milyon dolara ulaştı.

Büyük finansmanlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Coinbase: $75 milyon Seri C
  • Circle: 50 milyon dolarlık Seri C
  • BitFury: 20 milyon dolarlık Seri B
  • Chain: $30 milyon Seri B, Visa ve Nasdaq gibi stratejik yatırımcıları içeren

Ripple Labs (eski adıyla OpenCoin), Seri A finansmanında 28 milyon dolar, 21 Inc. ise a16z, Qualcomm, Cisco ve PayPal'dan 116 milyon dolar elde etti.

Kanada'dan OMERS Ventures, büyüyen kurumsal ilgiyi göstererek blockchain'e yatırım yapma planlarını duyurdu. Öne çıkan aktif risk sermayedarları arasında a16z, Union Square Ventures, Ribbit Capital, Boost VC ve Kripto Endüstrisinde büyük bir konglomera haline gelen Digital Currency Group (DCG) bulunuyor.

2015 yılındaki yatırım faaliyetleri, ayı piyasasına rağmen devam eden sermaye piyasası katılımını vurguladı.

2016

2016'da, fintech yatırımlarındaki azalmaya bağlı olarak kripto piyasasındaki VC yatırımları azaldı. CB Insights'e göre, Bitcoin ve blockchain girişimlerine yapılan yatırımlar, 2015 seviyelerine göre %27 düştü ve 2014 rakamlarına geri döndü.

Daha az yatırıma rağmen, toplam fonlama 550 milyon dolara ulaştı ve daha olgun şirketlere odaklandı. Önemli yatırımlar arasında şunlar yer aldı:

  • Circle: $60 milyon Seri D
  • Digital Asset Holdings: 60 milyon dolarlık Seri A
  • Ripple: $55 milyon Seri B
  • Blockstream: $55 milyon Seri A

Circle, Bitcoin işlem hizmetlerinden havale ve ödeme hizmetlerine geçti ve stabilcoin için yol açtı. Eski Coinbase çalışanı Carlson-Wee tarafından kurulan Polychain Capital, üçüncü girişim fonu için a16z, Union Square Ventures ve Sequoia Capital'den destek alarak 750 milyon dolar topladı.

2016 yılında ICO tabanlı proje finansmanı büyümeye başladı ve The DAO'nun 150 milyon dolar toplaması, ICO patlamasının başlangıcını işaretledi.

2017

Sıvı Yatırımlar

Kriptoya likit yatırımlar için risk sermayesi ortamı, ICO patlaması ve tokenize edilmiş varlıklara olan ilginin etkisiyle 2017-2018 civarında şekillenmeye başladı. 2016 yılında Olaf Carlson-Wee tarafından kurulan Polychain Capital ve Naval Ravikant tarafından ortaklaşa kurulan MetaStable Capital gibi öncü fonlar, öz sermayeden ziyade tokenlere odaklandı. Pantera Capital, ICO'ları ve token projelerini hedefleyen ICO Fonunu 2017 yılında başlatırken, Blockchain Capital, fonlarındaki bir payı temsil eden bir güvenlik tokeni olan BCAP tokenini tanıttı. 2017 yılında Kyle Samani ve Tushar Jain tarafından kurulan Multicoin Capital ve eski Coinbase çalışanı Nick Tomaino liderliğindeki 1confirmation da token yatırımlarına vurgu yaptı. Amentum Investment Management, 2017 yılında katıldı ve blok zinciri ve token tabanlı ekonomi yatırımları yoluyla uzun vadeli sermaye kazancına odaklandı. Bu fonlar, geleneksel hisse senedi modellerinden likit, token tabanlı stratejilere geçerek tokenize edilmiş varlıkların potansiyelini fark etti.

2017'de, blockchain endüstrisi, Ethereum'un ERC-20 protokolünün bir ICO patlamasını tetiklediği bir karışıklık ve düzenleme yaşadı. Bununla birlikte, düzenleyici önlemlerin uygulanması uzun bir ayı piyasasına neden oldu.

ICO vs. VC Performansı:

  • Q1 2017: 19 ICO, 21 milyon dolar topladı.
  • 2017'nin dördüncü çeyreğinde, 500'den fazla ICO neredeyse 3 milyar dolar topladı.
  • Toplam 2017: ICO'lar, neredeyse 800 projede 5 milyar dolar topladı, 215 işlemdeki 1 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımının beş katı.

Dikkate değer ICO Projeleri:

Filecoin: $257 milyon, Tezos: $232 milyon, Bancor: $152.3 milyon, Polkadot: $140 milyon, Quoine: $105 milyon

Kurumsal yatırımcılar, hızlı getiriler tarafından cezbedilen Union Square Ventures ve Blockchain Capital gibi kurumsal yatırımcılar, ICO'lara katıldı.

Coğrafi Dağılım:

  • AB: ICO'ların %40'ı, 1.76 milyar dolar topladı.
  • Kuzey Amerika: 1.076 milyar dolar toplandı.

Düzenlemelerden sonra, Çinli risk sermayedarları Hong Kong ve Singapur gibi bölgelere taşındı. ICO balonu düzenleyici baskılar ve sürdürülemez iş modelleri nedeniyle patladı.

2018

ICO etkinliği 2018'e kadar devam etti, Q1'de 400'den fazla proje 3.3 milyar dolar topladı. CoinSchedule'a göre 2018'de küresel olarak 1.253 ICO gerçekleşti ve 7.8 milyar dolar toplandı.

En Büyük ICO Projeleri:

  • EOS: 4 milyar doların üzerinde para toplandı.
  • Telegram: İki turda 1.7 milyar dolar topladı, ancak proje daha sonra terk edildi.
  • Petro: 740 milyon dolarlık bir fon sağlayan Venezüella hükümeti tarafından başlatılan, sonunda başarısız olan bir girişim.
  • Basis: 130 milyon dolar toplandı, ancak proje daha sonra başarısız oldu.

VC Özsermaye Finansmanı:

  • Bitmain: Red Shirt Capital'dan 400 milyon dolarlık Seri B; Tencent, Softbank ve CICC'den 1 milyar dolarlık Ön-İPO.
  • Toplam VC fonu: $4.26 milyar.

Önemli Gelişmeler:

  • Coinbase, Coinbase Ventures'ı başlattı.
  • Paradigm, Coinbase'in kurucu ortağı Fred Ehrsam ve Matt Huang tarafından kuruldu.
  • A16z, Crypto fonu için 300 milyon dolar topladı, CryptoKitties ve Dfinity gibi projelere yatırım yapıyor.
  • Fidelity, bir kripto para kurumsal platformu başlattı.

2018, gelecekteki yeniliklerin temellerini atan, hala kavramsal aşamalarda bulunan çeşitli “blockchain+” uygulamalarının ortaya çıktığı bir yıl oldu.

2013-2018 ICO evriminin aşamaları (Boreiko, D., & Sahdev, N. “ICO için veya ICO için değil mi - İlk Coin Teklifleri ve Jeton Satışlarının Ampirik Analizi.”)

Boreiko, D., & Sahdev, N. "ICO'ya ya da ICO'ya değil – İlk Para Teklifleri ve Token Satışlarının Ampirik Analizi."

  • Toplam Örnek (N=316): 14.9% - Analiz edilen 316 ICO'nun,%14.9'u piyasaya sürülmeden önce risk sermayesi desteğine sahipti, yani ICO'ların yaklaşık 1/7'si jeton satışı öncesinde risk sermayesi desteğine sahipti.
  • Yetersiz fonlanmış (MC'ye ulaşılamadı) (N=43): 0.0% - Yetersiz fonlanmış ICOların hiçbirinde önceden VC desteği bulunmamaktadır, bu da minimum fonlama hedeflerine ulaşma başarısızlığı ile VC desteği eksikliği arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
  • Tamamen Finanse Edildi (HC ulaşıldı) (N=89): 9.7% - Tamamen finanse edilen ICO'ların içinde, %9.7'sinin önceden VC desteği olduğu ortaya çıktı, bu da neredeyse 10 başarılı ICO'dan 1'inin VC onaylı olduğunu gösteriyor.
  • Ortalama Fark (HC-MC): 9.7%- Önceki VC desteği alan tamamen fonlanmış ICO'ların, yetersiz fonlanmış olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bir yüzdesi bulunmaktadır, bu da VC desteğinin fon toplama başarısına olumlu etkisini vurgulamaktadır.

2013-2018 döneminde iki önde gelen yatırım fonundan Union Square Ventures ve Andreessen Horowitz'un hisse yatırımlarının özeti:

En aktif yatırımcıların listesi (2014 - 2019 YTD)

2019: ICO Sonrası Patlama Dönemi

2019'da, blok zinciri anlaşma ortamı, 2017'de 1,28 milyar dolar değerinde 322 anlaşmadan toplam 2,75 milyar dolara ulaşan 622 anlaşma ile 2018'deki dalgalanmanın ardından istikrar kazandı. Blockchain'in risk sermayesi (VC) anlaşmalarındaki payı 2017'deki %1,5'ten %2,8'e yükselirken, tohum ve erken aşama blockchain anlaşmaları %1,8'den %3,6'ya yükseldi. Blockchain anlaşmaları için medyan erken aşama değerlemeleri, tüm anlaşmalar için 16,0 milyon dolarlık medyandan %22 daha düşük olan 12,5 milyon dolardı.

Blockchain anlaşmalarının odak noktası değişti, 2019 yılında FinTech olarak kategorize edilen anlaşmaların% 68'i oldu, bu oran 2017 yılındaki% 76'dan düşük olup 'kripto' ötesinde daha geniş uygulamaları göstermektedir. Kuzey Amerika blockchain anlaşmalarının% 45,3'ünü oluştururken, Asya ise% 26,8'ini yakalayarak daha küresel bir dağılımı yansıtmaktadır.

Blockchain, 2019'da küresel girişim yatırımlarının %2.8'ini ve toplam sermayenin %1.1'ini temsil etti; bu oranlar 2018'de sırasıyla %3.6 ve %2.7 idi. Ortalama anlaşma değerlemeleri 2018'de 16.6 milyon dolar iken, 2019'da 13.0 milyon dolara düştü. Kripto olmayan blockchain şirketleri arasında Securitize, Figure, PeerNova ve Spring Labs dikkat çekiyordu.

CB Insights, 2019'da 822'ye kıyasla 806 küresel blok zinciri yatırım işlemi bildirdi ve yatırım ölçeğinde %27.9'luk bir düşüşle 4.26 milyar dolar oldu. Zeroone Finance, 14 yatırım etkinliği ile 2019'da en aktif blok zinciri yatırımcısı olarak Digital Currency Group'u tanımladı, Collins Capital, Coinbase Ventures ve Fenbushi Capital takip etti.

2019'da yatırım kurumları, dijital para borsaları, oyunlar, dijital cüzdanlar, dijital varlık yönetimi, akıllı sözleşmeler ve DeFi'ye odaklandı. Bu yıl, Avustralya Borsası'nda listelenen Hong Kong mobil oyun geliştiricisi Animoca Brands, blok zinciri oyunlarında önemli bir varlık kurdu. FTX, Alameda Research'in güçlü desteğiyle kuruldu.

2019'da küresel blokzincir yatırım coşkusu önemli ölçüde azaldı, geleneksel kurumlar daha dikkatli hale geldi. Bu ayı piyasasında yatırım kurumlarının performansı disiplinli bir yaklaşımı gösteriyor ve mevcut piyasada daralma belirtisi yok.

2020 - 2021: Yenilenen Büyüme ve Fon Toplama Dalgalanması

2020 yılında, blockchain girişim sermayesi, yüksek getiri potansiyeli nedeniyle küresel özel sermaye piyasasının önemli bir parçası olarak ortaya çıktı. 2012'den bu yana, 942 girişim sermayedarı, blockchain girişimleri içeren 2.700'den fazla anlaşmaya yatırım yapmıştı. En iyi blockchain GSYH fonları, sürekli olarak geleneksel GSYH fonlarını ve daha geniş teknoloji sektörünü geride bıraktı.

Blockchain Özel Sermaye, Geleneksel Özel Sermayeye (Fon IRR 2013 - 2020 Başlangıcından Bugüne) Göre Performansını Geride Bıraktı

Önemine rağmen, blok zinciri özel sermayesi küresel risk sermayesi piyasasının %1'in altında temsil ediyordu, ancak 2017 kripto boğa koşusu sırasında neredeyse %2'ye ulaştı. Bitcoin yarılanması ve hükümet teşvikleri gibi olaylar nedeniyle benzer bir büyüme 2021'de bekleniyordu.

Genel olarak, blockchain VC, 2018 kripto düşüşünde görüldüğü gibi, piyasa düşüşleri sırasında iyi performans göstererek esneklik gösterdi. Yüksek getiri potansiyeli ve çeşitlendirme faydaları, blok zinciri risk sermayesini yatırımcılar için cazip bir seçenek haline getirdi.

2020 yılında merkezi olmayan finans (DeFi) önemli bir ilgi kazanmaya başladı. PADate'e göre, şifreleme endüstrisindeki toplam yatırım ve finansman tutarı yaklaşık 3,566 milyar dolar oldu ve 2019 rakamlarına benzerdi. DeFi projeleri 280 milyon dolar aldı ve toplamın %7.8'ini oluşturdu. Göreceli olarak küçük bir miktar olmasına rağmen, 407 açıklanan projenin çeyreğinden fazlası DeFi ile ilgiliydi. Bu, bu yeni tür kripto-doğal projelere olan ilginin arttığını göstermektedir.

Önde gelen DeFi uygulamaları 2020'de önemli yatırımlar çekti. Uniswap, 11 milyon dolarlık A Serisi turunu tamamladı, 1inch 2,8 milyon dolarlık tohum finansmanı sağladı ve borç verme platformu AAVE, A Serisi turunda 25 milyon dolar topladı. Yıl boyunca, DeFi kilitlenmelerinin ölçeği yaklaşık %2100 arttı ve bağımsız adresler on kat büyüdü. Bu rakamlar gelecekteki verilere kıyasla mütevazı görünse de, "DeFi Yazı" önemli bir dönüm noktası oldu.

Özellikle yerli blockchain risk sermayedarları endüstri uygulama projelerine, özellikle de DeFi'ye daha agresif ve daha yüksek riskli bir yaklaşım sergiledi. Yatırım stratejileri kurumlar arasında farklılık gösterdi ve kültürel özelliklerini yansıttı. PADate, 2020'de 700'den fazla kurum ve kişinin blockchain projelerine yatırım yaptığını bildirdi ve NGC Ventures en aktif yatırımcı olurken, onu Coinbase Ventures ve Alameda Research takip etti.

2021

Blockchain teknolojisinin ilerlemesiyle, dünya çapındaki risk sermayesi kurumları önemi giderek artan kavramlar olan Metaverse ve Web3'ün ortaya çıkmasıyla özellikle tanındı. 2021 yılında, blok zinciri başlangıçları yaklaşık 33 milyar dolar fon aldı, en yüksek seviye, sadece 2012 yılında 2,1 milyon dolara kıyasla. PwC'ye göre, 2021 yılında şifreleme endüstrisindeki ortalama proje finansman tutarı etkileyici bir şekilde 26,3 milyon dolara ulaştı.

2021'de blok zinciri risk sermayesi işlemlerinin sayısı da rekor seviyeye ulaştı, 2020'nin iki katı olan 2.000'den fazla anlaşma gerçekleşti. Geç aşama finansmanlarının sıklığı arttı ve 1 milyar dolar veya daha fazla değere sahip 65 başlangıç ​​şirketi ortaya çıktı, bu durum kripto piyasasının nişten ana akıma geçişini yansıtıyor.

Kripto/Blok Zincirine Yatırılan VC Para Miktarı Toplamına Göre

Galaksi istatistikleri, 2021 yılında yaklaşık 500 küresel blok zinciri risk sermayesi kuruluşunun olduğunu ve hem sayı hem de fon ölçeğinin tarihi zirvelere ulaştığını göstermektedir. Morgan Stanley, Tiger Global, Sequoia Capital, Samsung ve Goldman Sachs gibi büyük kurumlar, geç aşama özkaynak yatırımları aracılığıyla blok zinciri piyasasına girdi ve sermaye açısından zengin bir piyasaya katkıda bulundu.

2021 yılında, kripto para alanı önemli miktarda yeni kullanıcı ve önemli yatırımların akınına uğradı:

Gemini'ye göre, büyük kripto para bölgelerindeki kullanıcıların neredeyse yarısı 2021'de yatırım yapmaya başladı.

Yeni kullanıcı sayısı:

  • Latin Amerika'da %46
  • Asya-Pasifik bölgesinde %45
  • Avrupa'da %40
  • ABD'de %44

Bu akın, kripto uygulamalarının büyümesi ve gelişmesi için sağlam bir kullanıcı tabanı sağladı.

Başlıca Yatırımlar:

Temmuz 2021'de FTX, şifreleme endüstrisi tarihindeki en büyük özel sermaye finansmanı olan 18 milyar dolarlık değerlemeyle 900 milyon dolarlık B Serisi turunu duyurdu. Bu turda SoftBank Group, Sequoia Capital ve Lightspeed Venture Capital dahil olmak üzere 60 yatırım kurumu yer aldı.

Aktif Yatırımcılar:

Coinbase Ventures, 2021 yılında en aktif blokzincir yatırım kuruluşuydu. Nisan ayında ABD'de listeledikten sonra 68 blokzincir startup'ına yatırım yaptı. Listelenmeden önce Coinbase, 13 finansman turunda neredeyse 547 milyon dolar toplamıştı. Diğer dikkate değer yatırımcılar arasında: Çin merkezli AU21 Capital, 51 şirkete yatırım yapan, 48 şirkete yatırım yapan a16z bulunmaktadır.

Girişim Sermayesi Yatırımları:

2021'in dördüncü çeyreğinde 10,5 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı ve kripto ve blok zinciri sektörlerindeki toplam risk sermayesi yatırımı, o yıl yatırılan tüm risk sermayesinin %4,7'sini temsil eden tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 33,8 milyar dolara ulaştı. Yıl aynı zamanda toplam 2.018 ile en yüksek anlaşma sayısını gördü, 2020'deki sayının neredeyse iki katına çıktı ve 2019'daki önceki rekor olan 1.698'i aştı.

Kategoriye Göre 2021 VC Para Yatırımı Kripto/Blok Zinciri

Kripto ve blok zinciri startup ekosistemine risk sermayedarları tarafından yatırılan 33.8 milyar doların en büyük kısmı, daha fazla yatırım alan ticaret, yatırım, borsa ve borç verme hizmetleri sunan şirketlere gitti ve bu şirketler 13.8 milyar doların üzerinde yatırım aldı (41.83%). Web3 şirketlerine yatırılan risk sermayesi miktarı artmaya devam ediyor ve bu şirketler NFT, DAO ve Metaverse araçları, altyapıları ve oyunları geliştiren şirketleri içeriyor ve toplam yatırımın %17'sini oluşturuyor.

2022 ve 2023: VC Yatırımlarında Önemli Bir Düşüş

2022

Yatırım Genel Bakışı:

  • Risk sermayedarları, kripto ve blok zinciri girişimlerine 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptı ve bu da 2021'deki 31 milyar dolara neredeyse eşit.
  • Yatırımlar yılın ilk yarısında zirve yaptı, Q3 ve Q4'te önemli gerilemeler yaşandı.
  • 2022'nin dördüncü çeyreği, iki yılın en düşük anlaşma sayısını ve sermaye yatırımını yaşadı.
  • FTX'e yatırım yapan önde gelen risk sermayedarları önemli kayıplarla karşılaştı. Sequoia Capital, 200 milyon dolarlık yatırımını sıfıra indirdi ve Temasek'in 320 milyon dolarlık FTX hisseleri değersiz hale geldi.

Eğilimler:

  • Daha sonraki aşamadaki şirketler, sermayenin daha büyük bir payını alırken, ön-ekim anlaşmaları devam etmeye devam etti.
  • Web3 anlaşma sayısında başı çekti, ancak ticaret ve yatırım platformları en çok parayı topladı.
  • Orta işlem boyutları ve değerlemeleri, 2021'in birinci çeyreğinden beri en düşük seviyedeydi.

VC Bağış Toplama:

  • 2022, Kripto VC'leri tarafından toplanan en büyük miktarı işaretledi ve Q4'te Q1 2021'den bu yana toplanan en küçük üç aylık miktarın üzerine çıkarak 33 milyar doların üzerine çıktı.
  • Ortalama fon büyüklüğü arttı, 200'den fazla fon toplandı ve her biri 160 milyon dolardan fazla ortalama.

2023

Yatırım Genel Bakışı:

  • Kripto VC yatırımı önemli ölçüde azaldı ve önceki iki yıla kıyasla sadece üçte biri kadar yatırım yapıldı.
  • Her çeyrekte işlem sayısı ve yatırılan sermaye sürekli olarak yeni düşük seviyelere ulaşıyor.

Eğilim:

  • Daha erken aşama şirketleri, yılın ikinci yarısında ön tohum anlaşma payında bir düşüşle birlikte anlaşmaların çoğunluğunu oluşturdu.
  • Değerlemeler ve işlem büyüklükleri, 2020'nin 4. çeyreğinden bu yana en düşük seviyelerine ulaştı.
  • Ticaret şirketleri en fazla sermayeyi toplarken, bunu Katman 2 ve Birlikte Çalışabilirlik ve Web3 sektörleri izledi.

VC Fon Toplama:

  • Bağış toplama, makroekonomik koşullar ve kripto pazarındaki kargaşa nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Kripto VC Fonu Fon Büyüklüğü

  • 2023, 2020'den beri en az yeni kripto VC fonu başlatılmasına tanık oldu, ortalama fon büyüklüğü %30 azalırken ortanca fon büyüklüğü %45 azaldı.

Kripto VC yatırımındaki son trendlerden önemli çıkarımlar arasında 2022 ve 2023'te ilgi ve yatırımda gözle görülür bir düşüş ve özellikle 2023'te keskin bir düşüş yer alıyor. Buna rağmen, Web3 anlaşma sayısında liderliğini sürdürürken, ticaret platformları toplanan sermayede hakimiyet kuruyor. ABD, düzenleyici zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen kripto girişim ekosisteminde baskın oyuncu olmaya devam ediyor. Ek olarak, makroekonomik ters rüzgarlar ve piyasa kargaşası hem kurucular hem de yatırımcılar için zor bir ortam yaratarak önemli bağış toplama zorluklarına yol açtı.

2024: Risk Sermayesi Yatırımlarının Mevcut Durumu

2024'ün birinci ve ikinci çeyreğinde risk sermayesi yatırımlarının görünümü önceki bültenlerimizde detaylandırılmıştır. Yalnızca, erken aşama yatırımlarının sonraki aşama yatırımlara önemli ölçüde hakim olduğu 2021'in 1. çeyreğinin sonundan bu yana devam eden bir eğilim olan aşağıdaki grafikte görünenleri vurgulayacağız.

Aşağıda, Q1 & Q2 2024'teki VC yatırımlarının durumunu gösteren bağlantı bulunmaktadır:

Q2 2024'te Kripto VC Yatırımlarında Sürekli Yükseliş

Bu bültenin içinde yer almasını düşündüğünüz ek bilgi veya unsurlar varsa, lütfen bize iletin.

Kaynaklar

  1. https://www.galaxy.com/insights/research/2021-crypto-vcs-biggest-year-ever/
  2. https://www.galaxy.com/insights/research/2023-crypto-vc-seeks-a-bottom/
  3. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3209180
  4. https://www.coindesk.com/markets/2014/06/05/bitcoin-vc-investment-this-year-already-30-higher-than-2013s-total/
  5. https://cognizium.io/uploads/resources/Cointelegraph - Blockchain Venture Capital Report - 2021.pdf
  6. http://cbinsights.com
  7. https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/pdf/2016/03/the-pulse-of-fintech.pdf

Feragatname:

  1. Bu makale Gate.io'dan alıntılanmıştır.[insights4.vc], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [insights4.vc]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve onlar hızla halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Öğrenme ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!