Let's Move Sui: Sui'nin Altında Yatan Hareket Dili Açıklandı

Orta SeviyeJun 12, 2024
Sui Network, Sui blok zincirinde Rust'ta geliştirilen Move dilinin çok önemli bir rol oynadığı akıllı sözleşme yürütmeye dayanır. Diğer blok zinciri programlama dillerinden farklı benzersiz cazibesini keşfetmek için Sui'nin altında yatan Move dilini inceliyoruz.
Let's Move Sui: Sui'nin Altında Yatan Hareket Dili Açıklandı

Sui, içerik oluşturucular ve geliştiriciler için Web3'te bir sonraki milyar kullanıcıyı barındırabilecek bir geliştirme platformu sağlamayı amaçlayan, ilk ilkelerden yeniden tasarlanmış ve oluşturulmuş bir L1 halka açık zinciridir.

Bu yıl, Sui'nin yerel programlama dili Move önemli güncellemelerden ve yükseltmelerden geçti. 2024 sürümü, Numaralandırmalar, makro işlevleri, Yöntem sözdizimi ve daha fazlası gibi önemli özellikleri sunar. Bu temel yeni özellikler, Move programlama dilinde veri tanımlamanın ve işlevleri çağırmanın yeni yollarını sunarak, Sui'de uygulama geliştirmeyi daha esnek ve programlama dillerinin en son beklentileriyle uyumlu hale getirir.

Move dilinin Sui ekosistemindeki kilit rolü nedir? Aslında, tüm Sui ekosistemi, anında işlem mutabakatı ve düşük işlem maliyetleri sağlayan üç temel kavramın temeli üzerine inşa edilmiştir - üç temel sütun Move dili, paralel işlem yürütme ve Sui konsensüs motorudur.

Sui'deki uygulamalar, akıllı sözleşmeler odaklanan ve Sui'nin ölçeklenebilirliğinden ve yüksek verimli ortamından tam olarak yararlanan ve geliştiricilerin çok çeşitli uygulamaları hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde destek sağlayan Move akıllı sözleşme diline dayanmaktadır.

Önceki makalelerde ("Sui, Web3 milyar kullanıcıları için bir sonraki geliştirme platformunu nasıl oluşturuyor?"), TinTinLand, Sui'nin teknik avantajlarının, pazar beklentilerinin ve ekolojik yapısının temel durumunu ayrıntılı olarak tanıttı. Bugün, Sui'nin altında yatan katman olan Move dilini inceleyeceğiz ve diğer blok zinciri programlama dillerinden farklı olan benzersiz stilini keşfedeceğiz.

Hareket Dilinin Özellikleri

Sui ağı, Sui blok zincirinde Rust'ta geliştirilen Move dilinin çok önemli bir rol oynadığı akıllı sözleşme yürütmeye dayanır. Sui tarafından kullanılan Move dili, ETH'in Solidity'sine kıyasla daha güçlü güvenlik ve güvenilirlik sunar. Ek olarak, Sui, Move dilini nesne merkezli olacak şekilde değiştirerek nesne yönelimli programlamayı vurguladı.

Sui'deki Move dili, belirli kullanım durumlarına göre uyarlanmış özelleştirilmiş akıllı sözleşmeler oluşturulmasına olanak tanıyarak proje ve uygulama geliştirme ve uygulamada yer alan farklı süreçlerin iyileştirilmesine yardımcı olur ve geleneksel aracılarla ilişkili maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu sayede daha fazla geliştirici ve kullanıcının Sui ekosistemine girmesi bekleniyor.

Ayrıca, Sui'nin Move dilinin tasarımı çi̇fte harcama önler. Bu şekilde, Sui'nin mevcut kripto para programlama dillerinin doğasında bulunan kusurları ele alarak ve geliştirerek en güvenli akıllı sözleşme platformlarından birini kurmasına yardımcı olabilir.

Move Dilinin Orijinal Amacı

Sui/Mysten Labs'ın kurucu ortağı ve CTO ve Move dilinin yaratıcısı Sam Blackshear, Meta'da (eski adıyla Facebook) Diem blok zinciri projesi üzerinde çalışırken Move'u geliştirdi.

Move dilini tasarlamadan önce Sam, Solidity ve EVM üzerinde çalışmak için birkaç ay harcadı. Akıllı sözleşme dillerinin genel amaçlı programlama dillerinden ziyade alana özgü diller (DSL'ler) gibi olması gerektiğine inanıyordu. Bu diller, nesne oluşturma, nesneleri iletme ve paylaşma ve erişim denetimi kontrolleri gerçekleştirme gibi belirli görevlere odaklanır. Akıllı sözleşme programlamanın temel soyutlamaları, güvenlik ve verimliliği sağlamak için bu görevler etrafında dönmelidir.

Sonuç olarak, Sam ve ekibi, EVM veya Solidity gibi mevcut teknolojileri elden geçirmeye çalışmak yerine Move adlı yeni bir dil tasarlamaya karar verdi. Move, B koduyla başlar ve bellek güvenliği, tür güvenliği, kaynak güvenliği ve nesnelerin/varlıkların kullanıcı dostu kullanımı gibi özellikleri içerir.

Move dilinin başarılı bir şekilde oluşturulmasıyla birlikte, bir sonraki önemli adım, cazip teşvikler sağlayarak daha fazla geliştiriciyi geliştirme için Move'u kullanmaya çekmektir. Onlara göre, karmaşık anahtar yönetimi, cüzdan kurulumu ve yerel token satın alma gibi engellerin üstesinden gelmek, geliştiricileri çekmek için çok önemlidir.

Bu nedenle, Move geliştirme ekibinin amacı, ZK oturum açma, cüzdan yüklemeye gerek kalmadan işlemleri etkinleştirme ve sponsorların işlemlerinin başkaları için işlem ücreti ödemesine izin verme gibi özellikler sağlayarak bu zorlukları teknik sorunlara dönüştürmek ve böylece geliştiricilerin daha zengin gelir modellerini keşfetmelerini sağlamaktır.

Küresel depolama, nesne kimliklerinin adres gösterimi ve küresel olarak benzersiz nesne kimlikleri gibi özelliklerle nesne merkezli olan Sui ekosistemindeki Move dili, Sui'deki diğer teknolojik yeniliklerin temelini oluşturur.

Move dilinin temel avantajları

Sui ağı tarafından kullanılan Move dilinin temel avantajları şunlardır:

  1. Move dili bir kaynak modeli sunar ve her Nesne benzersiz bir varlık olarak kabul edilir ve bu da onu daha güvenli hale getirir.

  2. Move, derleme zamanında çeşitli güvenlik açıklarını tespit etmeye ve önlemeye yardımcı olan ve özellikle karmaşık finansal işlemlerin işlenmesi için uygun olan katı bir tür sistemi ve sahiplik modeli sağlar.

  3. Move, geliştiricilerin birlikte çalışabilir modüller ve kitaplıklar oluşturmasına olanak tanıyan yüksek derecede modülerliği ve birleştirilebilirliği destekler.

Kaynak Odaklı Veri

Move'un temel yeniliklerinden biri, gerçek dünyadaki nesneler gibi davranan ve iz bırakmadan kopyalanamayan veya silinemeyen, böylece istenmeyen veri kurcalamalarını önleyen kaynak odaklı veri türlerinin tanıtılmasıdır.

Move iki temel nesneyi destekler: akıllı sözleşmeler (Move modülleri kümesi olan Move paketleri) ve dijital varlıklar (kaynaklar). Sui'nin kaynaklar için yerel destek, bytecode doğrulama tabloları aracılığıyla ifade edilir. Move kaynak kodu bytecode derlendikten sonra, Move Bytecode Verifier adlı statik bir analiz aracı, bytecode Sui'nin tür, bellek ve kaynak güvenliği kurallarına uymasını sağlar. Bu doğrulama, nesnelerin tanımlayıcı modüllerinin dışındaki kod tarafından oluşturulamamasını, kopyalanamamasını veya yanlışlıkla yakılmamasını sağlar. Ayrıca, çi̇fte harcama ve yeniden giriş gibi belirli güvenlik açıklarına karşı koruma içerir.

Security Model

Move, mevcut dillerde bulunan yeniden giriş, dinamik gönderme, sahiplik denetimleri ve nesne serileştirme gibi bazı güvenlik sorunlarını gidererek geliştiricilere daha güvenli bir ortam sağlar.

*Move'un güvenliğinin yalnızca bugüne kadar hacker saldırılarının olmamasına dayanmadığına dikkat edilmelidir; hiçbir akıllı sözleşme dili, programcıların güvensiz kod yazmasını engelleyemez. Bu tür güvenlik açıklarını belirlemek için denetimler ve diğer kontroller hala gereklidir.

Move'un temel değer önerisi, yazılan nesnelerde ve tür güvenliğinde yatmaktadır. Tür güvenliği yalnızca program içinde değil, aynı zamanda harici kodla veya güvenilmeyen kaynaklarla etkileşim kurarken de geçerlidir.

Move'un bir diğer yerleşik güvenlik özelliği de bytecode doğrulayıcıdır. akıllı sözleşmeler bytecode geçerli ve güvenli bir şekilde yürütülebilir olmasını sağlar. bytecode doğrulayıcının tasarımı, sahte madeni paralar oluşturmak, coin değerlerini yapay olarak artırmak veya mevcut madeni paraları kopyalamak/yakmak gibi kötü amaçlı kodların zincir üzerinde yürütülmesini önlemeyi amaçlamaktadır.

Modüler tasarım

Move, kodun her biri kendi ad alanına ve gizlilik kurallarına sahip modüller halinde düzenlenmesine olanak tanıyarak kodun bakımını ve yeniden kullanımını kolaylaştırır. Move kodu, diğer blok zincirlerindeki bireysel akıllı sözleşmeler benzer şekilde modüller halinde düzenlenmiştir. Bu modüler tasarım, geliştiricileri net veri yapılarına ve kod kurallarına bağlı kalarak modülleri küçük tutmaya ve farklı dosyalara dağıtmaya teşvik etmeyi amaçlayan Sui'de vurgulanmıştır. Bu, hem uygulama entegrasyonunu hem de kullanıcı anlayışını kolaylaştırır.

Daha Verimli ve Güvenli Bir Geliştirme Deneyimi

Web3 geliştiricileri için Move ve Sui'deki geliştirme deneyimi daha verimli ve güvenlidir. Move kullanılarak geliştirilen Web3 projeleri için, Move'un güvenlik avantajlarından tam olarak yararlanmak için sistemdeki tüm akıllı sözleşmeler tutarlı bir şekilde Move kullanması gerektiği unutulmamalıdır. Tüm sözleşmeler Move'da yazıldığında, doğrulayıcılar çalıştırabilir ve kod ve nesneler hakkında güçlü varsayımlar sağlayabilir.

Örneğin, Bucket Protocol, Sui ekosistemi üzerinde bir DeFi projesi inşa ediyor. Sistem mimarisini ve işbirliğini sergilerken, projeyi Solidity'de yazacak olsalardı sekiz ay sürebileceğini, ancak Move'u kullanmanın sadece iki ay sürdüğünü ve güvenliğine büyük güven duyduklarını özellikle belirttiler. Move'un çalışma şekli, proje oluşturma fikirleriyle yakından uyumludur.

Standart Move dili için Sui

Yenilik ve keşif

Sui Move, Move dilinden evrimleşmiştir ve yeni yüksek performanslı blok zincirlerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için tasarlanmıştır, bu nedenle standart Move dilinden bazı farklılıkları vardır. Standart Move diline dayanan Sui, verimi önemli ölçüde artırmak ve kesinlik gecikme süresi azaltmak için güvenlik ve esnekliğinden yararlanır ve Move programlamanın uygulanmasını kolaylaştırır.

Sui Move programlama dilinin standart Move'dan aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok belirgin farkı vardır:

  • Sui, kendi nesne merkezli genel depolamasını kullanır
  • Adres, nesne tanımlayıcısını temsil eder
  • Sui nesnelerinin genel olarak benzersiz tanımlayıcıları vardır
  • Sui'nin bir modül başlatıcısı (init)
  • vardırSui giriş noktası, girdi olarak bir nesne referansı alır

Standard Move language

Move, 2020'de piyasaya sürüldü ve şu anda Apache 2.0 açık kaynak lisansı altında lisanslanıyor. Aptos, StarCoin, 0L, Rooch, Movement ve Offshore gibi ağlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Standard Move, Rust programlama diline dayalıdır ve genellikle belirli blok zincirlerine bağlı olan mevcut blok zinciri dillerine kıyasla daha evrenseldir. Move dilinin yaratıcısı Sam'in amacı, geliştiricilerin becerilerini birden çok ağ ortamında uygulamalarına olanak tanıyan platformlar arası bir dil olan Web3'ün JavaScript'ini oluşturmaktır.

Move'un ana odak noktası, DApp geliştiricilerin kodlama sırasında sıklıkla karşılaştığı iki temel kavram olan varlıklar ve erişim kontrolü için türleri ve değer temsillerini içeren akıllı sözleşmeler'dir. Move'un birinci sınıf tür soyutlaması, programlamayı daha güvenli ve daha verimli hale getirir.

Move'dan Sui Move'a

Move dili platformdan bağımsız olsa da, hesap merkezli bir modelle sınırlıdır. Sam ve Mysten Labs'taki ekibi Sui'yi oluşturmaya odaklandıklarında, Terazi projesinde Diem blok zincirinin sınırlı kapsamı yerine daha evrensel bir ağ altyapısı oluşturmaya odaklandılar.

Sui Move, Sui'nin konsensüs modeli gibi yeniliklerine daha iyi uyum sağlamak için Move dilinin bir dalı olarak tasarlanmıştır ve en önemli fark, nesne yönelimli bir veri depolama modelini benimsemesidir. Sui Move'u yerel programlama dili olarak kullanan Sui ağı, Sui'nin konsensüs mekanizmasından yararlanarak Sui Move ile yazılmış uygulamalarla etkileyici işlem performansı elde eder.

Geçen yıl Sam, Sui Move'un özelliklerini ve yeteneklerini sergileyen "Sui Move'u Neden Yarattık" başlıklı bir makalede Move ve Sui Move arasındaki farkları detaylandırdı.

🔗 Makalenin tamamını buradan okuyun: https://blog.sui.io/why-we-created-sui-move

Nesnelere odaklanarak, paralel işlem işleme mümkün hale gelir ve seri işleme ile sınırlı blok zincirlerine kıyasla daha iyi performans sunar. Daha yüksek bir düzeyde, Sui çalışma zamanı, paylaşılan nesnelere karşı özel nesneleri doğrudan belirleyebilir, birincisinde anında doğrulama gerçekleştirebilir ve ikincisinde konsensüs doğrulaması uygulayabilir.

Bir geliştiricinin bakış açısından Sui, varlık sahipliğiyle ilgili kapsamlı işlem öncesi ve sonrası çalışma ihtiyacını ortadan kaldırır. Orijinal Move dili, adresler ve tür adları aracılığıyla küresel depolamayı kontrol ederken, Sui Move, küresel depolama kontrolü için nesne kimliklerini kullanır. Nesne durumuna yapılan vurgu, Sui Move'a, nesnelerin diğer nesnelere sahip olabileceği birleştirilebilirlik gibi sınırsız olanaklar sunar.

Hareket Geliştirme Yolculuğuna Çıkın

Move ve diğer blok zinciri dilleri, kriptografi geleneklerinden derinden etkilenir, varlık sahipliğine daha fazla odaklanır ve varlık merkezli olmaktan ziyade hesap merkezli olmalarını lider. Sui Move'un çatal, kitlelerin beklediği çeşitli güçlü programlara ve oyunlara kapı açarak varlık oluşturma ve çalıştırmada daha fazla esneklik sağlar.

Peki, standart Move dili ile geliştirmeden Sui Move'a nasıl geçiş yaparsınız? Orijinal Move'a aşina olan geliştiriciler, araç kutularına son derece kullanışlı, taşınabilir bir dil ekleyecektir. Sui Move'u araştırmak için, nesnelerin perspektifinden düşünmek ve bazı yeni talimatlar öğrenmek gerekir, ancak Sui Move Analyzer ve WELLDONE Code eklentileri gibi araçlar bu süreci basitleştirebilir.

🛠️ Sui Move Analyzer Eklentisi: https://zh.blog.sui.io/move-analyzer-tutorial/

🛠️ WELLDONE Kod Eklentisi: https://zh.blog.sui.io/remix-ide-welldone-code/

🔍 Move dil gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinin:

📄 Geliştirici Belgelerini Taşı: https://docs-zh.sui-book.com/concepts/sui-move-concepts/

📄 Sui Geliştirici Belgeleri: https://docs.sui.io/guides/developer/sui-101

📄 Temel Geliştirme Eğitimleri: https://zh.blog.sui.io/encode-club-sui-series-1/

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [TinTinLand] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [TinTinLand] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Let's Move Sui: Sui'nin Altında Yatan Hareket Dili Açıklandı

Orta SeviyeJun 12, 2024
Sui Network, Sui blok zincirinde Rust'ta geliştirilen Move dilinin çok önemli bir rol oynadığı akıllı sözleşme yürütmeye dayanır. Diğer blok zinciri programlama dillerinden farklı benzersiz cazibesini keşfetmek için Sui'nin altında yatan Move dilini inceliyoruz.
Let's Move Sui: Sui'nin Altında Yatan Hareket Dili Açıklandı

Sui, içerik oluşturucular ve geliştiriciler için Web3'te bir sonraki milyar kullanıcıyı barındırabilecek bir geliştirme platformu sağlamayı amaçlayan, ilk ilkelerden yeniden tasarlanmış ve oluşturulmuş bir L1 halka açık zinciridir.

Bu yıl, Sui'nin yerel programlama dili Move önemli güncellemelerden ve yükseltmelerden geçti. 2024 sürümü, Numaralandırmalar, makro işlevleri, Yöntem sözdizimi ve daha fazlası gibi önemli özellikleri sunar. Bu temel yeni özellikler, Move programlama dilinde veri tanımlamanın ve işlevleri çağırmanın yeni yollarını sunarak, Sui'de uygulama geliştirmeyi daha esnek ve programlama dillerinin en son beklentileriyle uyumlu hale getirir.

Move dilinin Sui ekosistemindeki kilit rolü nedir? Aslında, tüm Sui ekosistemi, anında işlem mutabakatı ve düşük işlem maliyetleri sağlayan üç temel kavramın temeli üzerine inşa edilmiştir - üç temel sütun Move dili, paralel işlem yürütme ve Sui konsensüs motorudur.

Sui'deki uygulamalar, akıllı sözleşmeler odaklanan ve Sui'nin ölçeklenebilirliğinden ve yüksek verimli ortamından tam olarak yararlanan ve geliştiricilerin çok çeşitli uygulamaları hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde destek sağlayan Move akıllı sözleşme diline dayanmaktadır.

Önceki makalelerde ("Sui, Web3 milyar kullanıcıları için bir sonraki geliştirme platformunu nasıl oluşturuyor?"), TinTinLand, Sui'nin teknik avantajlarının, pazar beklentilerinin ve ekolojik yapısının temel durumunu ayrıntılı olarak tanıttı. Bugün, Sui'nin altında yatan katman olan Move dilini inceleyeceğiz ve diğer blok zinciri programlama dillerinden farklı olan benzersiz stilini keşfedeceğiz.

Hareket Dilinin Özellikleri

Sui ağı, Sui blok zincirinde Rust'ta geliştirilen Move dilinin çok önemli bir rol oynadığı akıllı sözleşme yürütmeye dayanır. Sui tarafından kullanılan Move dili, ETH'in Solidity'sine kıyasla daha güçlü güvenlik ve güvenilirlik sunar. Ek olarak, Sui, Move dilini nesne merkezli olacak şekilde değiştirerek nesne yönelimli programlamayı vurguladı.

Sui'deki Move dili, belirli kullanım durumlarına göre uyarlanmış özelleştirilmiş akıllı sözleşmeler oluşturulmasına olanak tanıyarak proje ve uygulama geliştirme ve uygulamada yer alan farklı süreçlerin iyileştirilmesine yardımcı olur ve geleneksel aracılarla ilişkili maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu sayede daha fazla geliştirici ve kullanıcının Sui ekosistemine girmesi bekleniyor.

Ayrıca, Sui'nin Move dilinin tasarımı çi̇fte harcama önler. Bu şekilde, Sui'nin mevcut kripto para programlama dillerinin doğasında bulunan kusurları ele alarak ve geliştirerek en güvenli akıllı sözleşme platformlarından birini kurmasına yardımcı olabilir.

Move Dilinin Orijinal Amacı

Sui/Mysten Labs'ın kurucu ortağı ve CTO ve Move dilinin yaratıcısı Sam Blackshear, Meta'da (eski adıyla Facebook) Diem blok zinciri projesi üzerinde çalışırken Move'u geliştirdi.

Move dilini tasarlamadan önce Sam, Solidity ve EVM üzerinde çalışmak için birkaç ay harcadı. Akıllı sözleşme dillerinin genel amaçlı programlama dillerinden ziyade alana özgü diller (DSL'ler) gibi olması gerektiğine inanıyordu. Bu diller, nesne oluşturma, nesneleri iletme ve paylaşma ve erişim denetimi kontrolleri gerçekleştirme gibi belirli görevlere odaklanır. Akıllı sözleşme programlamanın temel soyutlamaları, güvenlik ve verimliliği sağlamak için bu görevler etrafında dönmelidir.

Sonuç olarak, Sam ve ekibi, EVM veya Solidity gibi mevcut teknolojileri elden geçirmeye çalışmak yerine Move adlı yeni bir dil tasarlamaya karar verdi. Move, B koduyla başlar ve bellek güvenliği, tür güvenliği, kaynak güvenliği ve nesnelerin/varlıkların kullanıcı dostu kullanımı gibi özellikleri içerir.

Move dilinin başarılı bir şekilde oluşturulmasıyla birlikte, bir sonraki önemli adım, cazip teşvikler sağlayarak daha fazla geliştiriciyi geliştirme için Move'u kullanmaya çekmektir. Onlara göre, karmaşık anahtar yönetimi, cüzdan kurulumu ve yerel token satın alma gibi engellerin üstesinden gelmek, geliştiricileri çekmek için çok önemlidir.

Bu nedenle, Move geliştirme ekibinin amacı, ZK oturum açma, cüzdan yüklemeye gerek kalmadan işlemleri etkinleştirme ve sponsorların işlemlerinin başkaları için işlem ücreti ödemesine izin verme gibi özellikler sağlayarak bu zorlukları teknik sorunlara dönüştürmek ve böylece geliştiricilerin daha zengin gelir modellerini keşfetmelerini sağlamaktır.

Küresel depolama, nesne kimliklerinin adres gösterimi ve küresel olarak benzersiz nesne kimlikleri gibi özelliklerle nesne merkezli olan Sui ekosistemindeki Move dili, Sui'deki diğer teknolojik yeniliklerin temelini oluşturur.

Move dilinin temel avantajları

Sui ağı tarafından kullanılan Move dilinin temel avantajları şunlardır:

  1. Move dili bir kaynak modeli sunar ve her Nesne benzersiz bir varlık olarak kabul edilir ve bu da onu daha güvenli hale getirir.

  2. Move, derleme zamanında çeşitli güvenlik açıklarını tespit etmeye ve önlemeye yardımcı olan ve özellikle karmaşık finansal işlemlerin işlenmesi için uygun olan katı bir tür sistemi ve sahiplik modeli sağlar.

  3. Move, geliştiricilerin birlikte çalışabilir modüller ve kitaplıklar oluşturmasına olanak tanıyan yüksek derecede modülerliği ve birleştirilebilirliği destekler.

Kaynak Odaklı Veri

Move'un temel yeniliklerinden biri, gerçek dünyadaki nesneler gibi davranan ve iz bırakmadan kopyalanamayan veya silinemeyen, böylece istenmeyen veri kurcalamalarını önleyen kaynak odaklı veri türlerinin tanıtılmasıdır.

Move iki temel nesneyi destekler: akıllı sözleşmeler (Move modülleri kümesi olan Move paketleri) ve dijital varlıklar (kaynaklar). Sui'nin kaynaklar için yerel destek, bytecode doğrulama tabloları aracılığıyla ifade edilir. Move kaynak kodu bytecode derlendikten sonra, Move Bytecode Verifier adlı statik bir analiz aracı, bytecode Sui'nin tür, bellek ve kaynak güvenliği kurallarına uymasını sağlar. Bu doğrulama, nesnelerin tanımlayıcı modüllerinin dışındaki kod tarafından oluşturulamamasını, kopyalanamamasını veya yanlışlıkla yakılmamasını sağlar. Ayrıca, çi̇fte harcama ve yeniden giriş gibi belirli güvenlik açıklarına karşı koruma içerir.

Security Model

Move, mevcut dillerde bulunan yeniden giriş, dinamik gönderme, sahiplik denetimleri ve nesne serileştirme gibi bazı güvenlik sorunlarını gidererek geliştiricilere daha güvenli bir ortam sağlar.

*Move'un güvenliğinin yalnızca bugüne kadar hacker saldırılarının olmamasına dayanmadığına dikkat edilmelidir; hiçbir akıllı sözleşme dili, programcıların güvensiz kod yazmasını engelleyemez. Bu tür güvenlik açıklarını belirlemek için denetimler ve diğer kontroller hala gereklidir.

Move'un temel değer önerisi, yazılan nesnelerde ve tür güvenliğinde yatmaktadır. Tür güvenliği yalnızca program içinde değil, aynı zamanda harici kodla veya güvenilmeyen kaynaklarla etkileşim kurarken de geçerlidir.

Move'un bir diğer yerleşik güvenlik özelliği de bytecode doğrulayıcıdır. akıllı sözleşmeler bytecode geçerli ve güvenli bir şekilde yürütülebilir olmasını sağlar. bytecode doğrulayıcının tasarımı, sahte madeni paralar oluşturmak, coin değerlerini yapay olarak artırmak veya mevcut madeni paraları kopyalamak/yakmak gibi kötü amaçlı kodların zincir üzerinde yürütülmesini önlemeyi amaçlamaktadır.

Modüler tasarım

Move, kodun her biri kendi ad alanına ve gizlilik kurallarına sahip modüller halinde düzenlenmesine olanak tanıyarak kodun bakımını ve yeniden kullanımını kolaylaştırır. Move kodu, diğer blok zincirlerindeki bireysel akıllı sözleşmeler benzer şekilde modüller halinde düzenlenmiştir. Bu modüler tasarım, geliştiricileri net veri yapılarına ve kod kurallarına bağlı kalarak modülleri küçük tutmaya ve farklı dosyalara dağıtmaya teşvik etmeyi amaçlayan Sui'de vurgulanmıştır. Bu, hem uygulama entegrasyonunu hem de kullanıcı anlayışını kolaylaştırır.

Daha Verimli ve Güvenli Bir Geliştirme Deneyimi

Web3 geliştiricileri için Move ve Sui'deki geliştirme deneyimi daha verimli ve güvenlidir. Move kullanılarak geliştirilen Web3 projeleri için, Move'un güvenlik avantajlarından tam olarak yararlanmak için sistemdeki tüm akıllı sözleşmeler tutarlı bir şekilde Move kullanması gerektiği unutulmamalıdır. Tüm sözleşmeler Move'da yazıldığında, doğrulayıcılar çalıştırabilir ve kod ve nesneler hakkında güçlü varsayımlar sağlayabilir.

Örneğin, Bucket Protocol, Sui ekosistemi üzerinde bir DeFi projesi inşa ediyor. Sistem mimarisini ve işbirliğini sergilerken, projeyi Solidity'de yazacak olsalardı sekiz ay sürebileceğini, ancak Move'u kullanmanın sadece iki ay sürdüğünü ve güvenliğine büyük güven duyduklarını özellikle belirttiler. Move'un çalışma şekli, proje oluşturma fikirleriyle yakından uyumludur.

Standart Move dili için Sui

Yenilik ve keşif

Sui Move, Move dilinden evrimleşmiştir ve yeni yüksek performanslı blok zincirlerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için tasarlanmıştır, bu nedenle standart Move dilinden bazı farklılıkları vardır. Standart Move diline dayanan Sui, verimi önemli ölçüde artırmak ve kesinlik gecikme süresi azaltmak için güvenlik ve esnekliğinden yararlanır ve Move programlamanın uygulanmasını kolaylaştırır.

Sui Move programlama dilinin standart Move'dan aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok belirgin farkı vardır:

  • Sui, kendi nesne merkezli genel depolamasını kullanır
  • Adres, nesne tanımlayıcısını temsil eder
  • Sui nesnelerinin genel olarak benzersiz tanımlayıcıları vardır
  • Sui'nin bir modül başlatıcısı (init)
  • vardırSui giriş noktası, girdi olarak bir nesne referansı alır

Standard Move language

Move, 2020'de piyasaya sürüldü ve şu anda Apache 2.0 açık kaynak lisansı altında lisanslanıyor. Aptos, StarCoin, 0L, Rooch, Movement ve Offshore gibi ağlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Standard Move, Rust programlama diline dayalıdır ve genellikle belirli blok zincirlerine bağlı olan mevcut blok zinciri dillerine kıyasla daha evrenseldir. Move dilinin yaratıcısı Sam'in amacı, geliştiricilerin becerilerini birden çok ağ ortamında uygulamalarına olanak tanıyan platformlar arası bir dil olan Web3'ün JavaScript'ini oluşturmaktır.

Move'un ana odak noktası, DApp geliştiricilerin kodlama sırasında sıklıkla karşılaştığı iki temel kavram olan varlıklar ve erişim kontrolü için türleri ve değer temsillerini içeren akıllı sözleşmeler'dir. Move'un birinci sınıf tür soyutlaması, programlamayı daha güvenli ve daha verimli hale getirir.

Move'dan Sui Move'a

Move dili platformdan bağımsız olsa da, hesap merkezli bir modelle sınırlıdır. Sam ve Mysten Labs'taki ekibi Sui'yi oluşturmaya odaklandıklarında, Terazi projesinde Diem blok zincirinin sınırlı kapsamı yerine daha evrensel bir ağ altyapısı oluşturmaya odaklandılar.

Sui Move, Sui'nin konsensüs modeli gibi yeniliklerine daha iyi uyum sağlamak için Move dilinin bir dalı olarak tasarlanmıştır ve en önemli fark, nesne yönelimli bir veri depolama modelini benimsemesidir. Sui Move'u yerel programlama dili olarak kullanan Sui ağı, Sui'nin konsensüs mekanizmasından yararlanarak Sui Move ile yazılmış uygulamalarla etkileyici işlem performansı elde eder.

Geçen yıl Sam, Sui Move'un özelliklerini ve yeteneklerini sergileyen "Sui Move'u Neden Yarattık" başlıklı bir makalede Move ve Sui Move arasındaki farkları detaylandırdı.

🔗 Makalenin tamamını buradan okuyun: https://blog.sui.io/why-we-created-sui-move

Nesnelere odaklanarak, paralel işlem işleme mümkün hale gelir ve seri işleme ile sınırlı blok zincirlerine kıyasla daha iyi performans sunar. Daha yüksek bir düzeyde, Sui çalışma zamanı, paylaşılan nesnelere karşı özel nesneleri doğrudan belirleyebilir, birincisinde anında doğrulama gerçekleştirebilir ve ikincisinde konsensüs doğrulaması uygulayabilir.

Bir geliştiricinin bakış açısından Sui, varlık sahipliğiyle ilgili kapsamlı işlem öncesi ve sonrası çalışma ihtiyacını ortadan kaldırır. Orijinal Move dili, adresler ve tür adları aracılığıyla küresel depolamayı kontrol ederken, Sui Move, küresel depolama kontrolü için nesne kimliklerini kullanır. Nesne durumuna yapılan vurgu, Sui Move'a, nesnelerin diğer nesnelere sahip olabileceği birleştirilebilirlik gibi sınırsız olanaklar sunar.

Hareket Geliştirme Yolculuğuna Çıkın

Move ve diğer blok zinciri dilleri, kriptografi geleneklerinden derinden etkilenir, varlık sahipliğine daha fazla odaklanır ve varlık merkezli olmaktan ziyade hesap merkezli olmalarını lider. Sui Move'un çatal, kitlelerin beklediği çeşitli güçlü programlara ve oyunlara kapı açarak varlık oluşturma ve çalıştırmada daha fazla esneklik sağlar.

Peki, standart Move dili ile geliştirmeden Sui Move'a nasıl geçiş yaparsınız? Orijinal Move'a aşina olan geliştiriciler, araç kutularına son derece kullanışlı, taşınabilir bir dil ekleyecektir. Sui Move'u araştırmak için, nesnelerin perspektifinden düşünmek ve bazı yeni talimatlar öğrenmek gerekir, ancak Sui Move Analyzer ve WELLDONE Code eklentileri gibi araçlar bu süreci basitleştirebilir.

🛠️ Sui Move Analyzer Eklentisi: https://zh.blog.sui.io/move-analyzer-tutorial/

🛠️ WELLDONE Kod Eklentisi: https://zh.blog.sui.io/remix-ide-welldone-code/

🔍 Move dil gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinin:

📄 Geliştirici Belgelerini Taşı: https://docs-zh.sui-book.com/concepts/sui-move-concepts/

📄 Sui Geliştirici Belgeleri: https://docs.sui.io/guides/developer/sui-101

📄 Temel Geliştirme Eğitimleri: https://zh.blog.sui.io/encode-club-sui-series-1/

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [TinTinLand] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [TinTinLand] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!