Web2'den Web3'e: TON Chain Sosyal Etkileşimleri ve Ödemeleri Nasıl Dönüştürüyor?

Orta SeviyeJun 19, 2024
TON (Açık Ağ), Telegram tarafından resmi olarak desteklenen tek halka açık blok zinciridir. Telegram'ın aylık 900 milyon aktif kullanıcıdan oluşan geniş kullanıcı tabanından yararlanan TON, ödemeleri, sosyal etkileşimleri ve mini programları kapsayan benzersiz bir anlatı yaratıyor. Telegram'ın mevcut sosyal ağını kullanarak Web2 iş modellerini, kullanıcı geçişi maliyeti olmadan sorunsuz bir şekilde Web3'e geçirir.
Web2'den Web3'e: TON Chain Sosyal Etkileşimleri ve Ödemeleri Nasıl Dönüştürüyor?

01 Halka Açık Zincir

Kripto ekosisteminin temeli olarak, halka açık blok zincirleri temel anlatının merkezinde yer alır. İster Katman 1 ister Katman 2 olsun, önemli olan yüksek performansın yanı sıra gerçekten aktif kullanıcılara ve çeşitli uygulama senaryolarına sahip olmaktır. Telegram tarafından resmi olarak desteklenen tek halka açık blok zinciri olan TON (The Open Network), ödemeler, sosyal etkileşimler ve mini programlar gibi alanlarda farklı bir anlatı oluşturmak için Telegram'ın aylık 900 milyon aktif kullanıcıdan oluşan geniş kullanıcı tabanından yararlanıyor. TON, Telegram'ın mevcut sosyal ağını kullanarak, ek kullanıcı taşıma maliyetlerine maruz kalmadan Web2 iş modellerini Web3'e dönüştürebilir.

Telegram, kripto kullanıcıları için zaten önemli bir temel olmasına rağmen, TON zincirinin bu kullanıcılar arasında benimsenmesi hala sınırlıdır. Birçok özel Telegram grubu giriş için bir NFT gerektirir, ancak bu NFT'ler TON'in Jetton'una dayanmaz. Unibot ve Banana Gun gibi ticaret botları, Telegram'ın kripto meraklıları arasında kullanımını artırıyor, ancak çoğu işlem hala TON'da değil, Base veya Solana'de gerçekleşiyor. (Not: Jetton, Ethereum'in ERC-20 tokenlerine benzer şekilde TON Blok Zinciri üzerinde bir tokendir. Daha fazla bilgi için resmi belgelere bakın: https://docs.ton.org/develop/dapps/asset-processing/jettons).
TON ekibi ve TON Vakfı, mevcut zorlukların üstesinden gelmek ve TON tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için aktif olarak çalışıyor. Doğrudan kripto cüzdanlarına sahip olan birçok gerçek kullanıcıyla, kullanıcılar kripto transferlerini WeChat kırmızı zarfları göndermek kadar sorunsuz bir şekilde kolayca yapabilirler. WeChat mini programlarına benzer Mini Uygulamalarla birleştiğinde, TON, kripto endüstrisinde gerçek kitlesel benimsemenin Kutsal Kase'sine ulaşmaya hazırlanıyor.

02 Ekosistemin Mevcut Durumu

Defillama verilerine göre, TON'in Kilitlenen Toplam Değer (TVL) şu anda 310 milyon dolar seviyesinde ve tüm halka açık blok zincirleri arasında 25. sırada yer alıyor. TON Vakfı, Telegram ve ortaklarının birleşik ve koordineli çabaları sayesinde, on-chain ekosistemi son iki ayda patlayıcı bir büyüme kaydetti. Mart ayı sonlarında TON Vakfı, bir ay içinde likidite teşvikleri için 30 milyon TON dolar dağıtacağını duyurdu. Nisan ayında Tether, USDT doğrudan TON'a entegre edileceğini ve mintleme ve geri ödeme sağlayacağını duyurdu. Art arda gelen bu teşvikler, TON'ın TVL hızla artmasına neden oldu ve Mart ayı başlarında 22 milyon dolardan şimdi 300 milyon dolara yükseldi. Üç aydan kısa bir süre içinde, TVL yaklaşık 15 kat arttı ve daha fazla büyüme için ivme gösteriyor.


(Kaynak: https://defillama.com/chain/TON?price=true)

Ardından gelen blok zinciri etkinliği, çeşitli metriklerde önemli bir büyüme kaydetti:

  • Günlük işlem hacim 50 kattan fazla arttı: Mart 2024'ten bu yana işlem hacim günde 100.000 işlemden günde 4 milyon ila 9 milyon işleme yükseldi
  • Günlük aktif cüzdan sayısı 8 kat arttı: Mart 2024'te 60.000 olan günlük aktif cüzdan sayısı şu anda yaklaşık 500.000'e
  • Zincirdeki aktif cüzdan sayısı 4 kat arttı: 1,5 milyon adresten 6,2 milyona
  • TON günlük ücretler ortalama 100.000 ABD doları: TON ücretlerin yarısı yakılır


(Kaynak: https://app.artemis.xyz/project/ton)

ton.apps'ten alınan verilere göre, şu anda TON ekosisteminde geliştirme araçları, oyunlar, NFT, sosyal ağlar, Launchpad, gruplar ve diğer kategoriler dahil olmak üzere 787 uygulama var.

(Kaynak: https://ton.app/)

TON ekosistemi içinde etkileşime yönelik iki ana yaklaşım vardır:

  1. Yerleşik DeFi projeler, Vakfın likidite teşvikleri aracılığıyla ek ödüller kazanabilir.
  2. Notcoin gibi mini oyunlar gibi viral oyunlar ve Meme projeleri, Telegram aracılığıyla çok sayıda gerçek kullanıcıyı kolayca çekebilir. Büyük bir borsa listelenmek önemli başarılara yol açabilir.

İşte bazı etkileşim fırsatları:

Cüzdan

TON ekosistemine dahil olmanın ilk adımı bir cüzdan kullanmaktır. Şu anda TON zincirini destek 43 cüzdan var.

(Kaynak: https://ton.app/)

cüzdan

Cüzdan, Telegram'ın yerel merkezi saklama cüzdanıdır. WeChat'in ayarlarında yerleşik olarak bulunan WeChat cüzdanına biraz benzer. Kullanıcılar, belirteçleri borsa için doğrudan Cüzdan kullanabilir. Cüzdan, kullanıcıların P2P veya banka kartları aracılığıyla para yatırma etmelerini destekler.

(Cüzdan ve TON Alanı)

TON Alanı

TON Space, TON Vakfı tarafından başlatılan Telegram tabanlı bir kendi kendine barındırılan cüzdan. Ayrıca Telegram'a gömülüdür. Cüzdan yılında Ton Space üzerinden açılıyor. Kullanıcılar, doğrudan TON tabanlı dApp'lerden bağlanmak için TON Space'i kullanabilir.

TON Space'i kullanma deneyimi, diğer gözetim dışı EVM cüzdanlarını kullanmaya benzer. Mevcut hesapları Tonkeeper gibi diğer gözetim dışı cüzdanlardan içe aktarabilirsiniz. Aradaki fark, anımsatıcı özel anahtara ek olarak, cüzdan kurtarmanın e-posta ve Telegram hesapları aracılığıyla da geri yüklenebilmesidir.

DeFi

TON zincirinin TVL son iki ayda patlayıcı bir şekilde artmış olsa da, TON zincirinin eşzamansız tasarımı performansı ve ölçeklenebilirliği iyileştirdi, ancak aynı zamanda geliştiriciler için geliştirme ve bakım zorluğunu da artırdı.

Bu nedenle, TON zincirinde lider projelerinin büyük ölçekli göçünü görebilen Ethereum Katman 2 aksine, DeFi ekosisteminin çeşitliliğinde büyüme için hala çok yer var.

(Kaynak: https://defillama.com/chain/TON)

Tonlama

TonUP, potansiyel proje taraflarının varlık üretim ve finansmanını TON yürütmelerine yardımcı olan ve TON ekosisteminin gelişimini destekleyen, TON zincirine dayalı bir LaunchPad'dir.

Tap Fantasy oyunu gibi erken desteklenen projeler şu anda 730.000'den fazla kullanıcı kazandı. TonUP, TON Vakfı ve TONCoin.Fund'dan resmi destek aldı ve Foresight X gibi tanınmış yatırım kurumlarından finansman aldı.

(Kaynak: https://tonup.io/)

STON.fi

STON.fi, TON'daki en büyük DEX olup, neredeyse sıfır ücretli, düşük kaymalı ticaret hizmetleri sunar ve doğrudan TON cüzdanıyla entegre olur.

Defillama'nın verilerine göre, halka açık zincirin TVL dahil olmayan LSD projeler hariç tutulduğunda STON.fi, toplam TVL %71,4'ünü oluşturan 222 milyon ABD doları TVL ile TON ekosisteminde ilk sırada yer alıyor. TON likidite teşvik planının en büyük yararlanıcısıdır. TVL 2 ayda 20 kat arttı.

(Kaynak: https://app.ston.fi)

STON.fi en eksiksiz işlem çiftlerine sahiptir. Şu anda, Haziran ayındaki likidite teşvik etkinliği sona ermeden önce, belirlenen işlem havuzunda işlem yaparak veya likidite sağlayarak APY %200'ü aşarak ek gelir elde edebilirsiniz.

Aynı zamanda, STON.fi 10.000 $STON jetonu sağlar. Para yatıran $STON, yatırma tutarın %10'una kadar airdrop alabilir.

Tonstaker'lar

TON bir POS blok zinciridir ve Tonstakers, TOP Labs tarafından geliştirilen ve Tonkeeper'da yerleşik olarak bulunan TON ekosistemindeki ilk LSD tipi sıvı kazıklama platformudur. Lido'ya benzer şekilde, kullanıcılar $stTON almak için TON $ Stake edebilir ve bu da stake süresi sona erdikten sonra TON $'a geri alınabilir.

Şu anda, 50.000'den fazla kullanıcı 220 milyon dolar değerinde TON sözü verdi. APY sadece %2,76 olmasına rağmen, uzun vadeli TON dolar konusunda iyimser olan döviz sahipleri için hala iyi bir finansal seçimdir.

(Kaynak: https://tonstakers.com/)

oyun

Nispeten kıt DeFi ekosistemiyle karşılaştırıldığında, oyun endüstrisinde TON çok güçlü. Telegram tabanlı mini uygulama, sosyal özelliklere sahip küçük oyunlar için doğal olarak uygundur. Basit ve kolay oyunlar ve Telegram'da tek tıkla yönlendirme, oyunu en etkili şekilde yayabilir.

Yakın zamanda Binance Launchpool'da piyasaya sürülen $Notcoin, TON'da bir mini oyundur. Oyuncular, Telegram'daki madeni paralara tıklayarak $Notcoin madenciliği yapar.

Basit oynanış, takım mekanizması ve gerçek karlar viral olarak yayılmasını sağladı, 35 milyondan fazla kullanıcı kazandı ve günlük 5 milyon kullanıcıya ulaştı.

Notcoin, Telegram'ın devasa şifreli kullanıcı tabanını iyi bir şekilde kullanmakla kalmaz, aynı zamanda birçok kişinin dijital para birimini ilk kez basit bir şekilde deneyimlemesine olanak tanıyarak TON zincirinin uygulama potansiyelini tam olarak gösterir.

Catizen (Türkçe)

Catizen, Pluto Studio'nun ikinci Telegram Bot ürünüdür. Erken geliştirme ekibi ve ekosistemin ortak kurucusu olan Pluto ekibi, TON Vakfı'ndan çok sayıda finansal ve kaynak destek aldı.

Ağustos 2023'te ekip, şu anda dünya çapında 730.000 kullanıcısı olan TON ekosisteminde Telegram Bot'a dayalı ilk mini oyunu Tap Fantasy'yi piyasaya sürdü.

Catizen, kullanıcılara son derece sürükleyici bir etkileşimli deneyim sunmak için GameFi, yapay zeka ve Metaverse birleştiren kedi temalı bir oyundur.

Piyasaya sürülmesinden bu yana sadece iki ay içinde, Catizen oyuncu sayısı 10 milyonu aştı ve TON zincirine 695.000 kullanıcı getirdi.

(Kaynak: https://x.com/CatizenAI/status/1795059958146605532)

Catizen oyuncuları, kedi karakterleri geliştirerek oyuna katılabilir ve oyun içi etkinliklerle token ödülleri kazanabilirler.

Oyun, oyuncuların görevleri ve etkinlikleri tamamlayarak kedi pençeleri şeklinde $wCATI jetonları kazanmalarını sağlayan bir madencilik mekanizması sağlar.

Catizen, oyunun kendisine ek olarak, yeni geliştirme için bir Launchpool görevi de görüyor. Launchpool'un ayın başında sona eren ilk turu, 840 milyon dolarlık wCATI yayınladı. 24.000'den fazla kullanıcı katıldı ve taahhüt miktarı 39 milyon doları aştı.

Bir sonraki aşamada Catizen, bir Telegram oyun platformuna dönüşecek. Şu anda 18 popüler WeChat mini oyunuyla sözleşme imzaladı. Ekibin değerli zincir reformu deneyimini ve TON ekolojik dağıtımdaki zengin deneyimini, bunları kademeli olarak Catizen oyun platformunda başlatmak için kullanacak. Bu oyunlar Launchpool'da piyasaya sürüldü.

Catizen'in benzersiz konumlandırması, deneyimli ekibi ve on-chain performansı göz önüne alındığında, long vadeli takip ve katılıma değer.

hiper

Hyper, TON ekosistemindeki gerçek kişi sahnelerini simüle eden ilk metaverse projesidir. Tür olarak Notcoin'e benzer, ancak oynanışı yükseltmiştir. Basit bir tıklayıcı, oyundaki gerçek kişilerin yerini alamaz.

Bota tıklayarak oyuna başlayın, yönergelere göre altın para almak için karakteri sürükleyin, kutu satın alarak yüksek puanlar elde edebilir ve altın para almak için pil gücünü yenileyebilirsiniz.

Oyun ayrıca arkadaşlarınızı altın para almaya davet eden bir iletişim stratejisine sahiptir. Notcoin'in provası, daha zarif grafikler ve geliştirilmiş oyun deneyimi ile Notcoin'in bu yükseltilmiş sürümü de büyük bir potansiyele sahiptir.

Açık Lig (TOL)

TOL, TON ekosistemi projeleri ve kullanıcıları için bir yarışmadır. Ekosistem genelinde kullanıcı katılımını artırmayı, projelerin kullanıcı tabanını genişletmesine yardımcı olmayı ve Telegram'da geniş bir kitle için daha çekici ve işlevsel ürünler geliştirmeyi amaçlıyor ve kullanıcılar da katıldıkları için ödüllendirilecek.

Bu nedenle, TOL sıralaması TON ekolojik etkileşime katılırken iyi bir rehberdir.

(Kaynak: https://blog.ton.org/these-are-the-best-projects-of-tol-season-1)

Bir aylık ilk çeyrekte, üç milyon ABD dolarından fazla değere sahip TON dolar dağıtıldı. DeFi kategorisinde birinci ve ikinci sırada yer alan Ston.fi ve DeDust, şu anda TON'de TVL ilk iki DEX ve LSD kategorisi ilk sırada yer alıyor. Tonstakers'ın TVL artık Ston.fi'ninkini bile geride bırakıyor.

(Kaynak: https://blog.ton.org/tol-season-2-results-just-landed)

İkinci çeyrekte Catizen birinci, NFT ticaret platformu Getgems ikinci sırada yer aldı. Getgems tarafından sağlanan airdrop öncesi pazar, daha önce Notcoin puanları için ana ticaret pazarıydı.

(Kaynak: https://ton.org/en/open-league?filterBy=forProjects)

Üçüncü çeyrek şu anda devam ediyor ve bir milyon ABD doları değerinde TON doların dağıtılması bekleniyor. En üst sıralarda yer alan projeler, temel etkileşim nesneleridir.

Evet madeni para

İlk sırada yer alan Catizen'in yanı sıra ikinci sırada yer alan Yescoin de TON'in son zamanlarda en hızlı büyüyen oyunu. Notcoin'e çok benzer şekilde, mod para toplamak ve görevleri tamamlamaktır. Telefonunuzun ekranını kaydırarak jeton toplayabilirsiniz.

Bu tür basit ve akılsız oyunlar aslında çok bağımlılık yapar ve yüksek kaliteli taklit oyunların birçok hayranı olacaktır.

Tonano

Teknolojisi

Tonano, TON zincirinin yazıt projesidir. İlk TON20 yazıt $nano döküm işlemi sırasında, katılan kullanıcı sayısı ve tetiklenen ağ işlemleri, TON ağına büyük trafik ve işlem yükü getirerek short vadeli ağ gecikmelerine ve tıkanıklığa neden oldu. 'dir.

(Kaynak:https://tonano.io/)

Tonano'nun Marketplace'i, TON20 için gerekli likiditeyi sağlayan bir milyon doların üzerinde ticaret hacim sahiptir.

Çapraz protokol varlık köprü, TON20 ve diğer yazıt protokolleri ile Jetton tokenleri arasında varlık takasları gerçekleştirerek daha geniş bir yazıt ekosistemini mümkün kılabilir.

Fanton Belediyesi

Fanton, TON'in futbol menajerine benzer oyununa dayanıyor ve yıldız kartları TON zincirinde NFT şeklinde veriliyor.

Şu anda 400.000'den fazla kayıtlı kullanıcısı var ve TONcoin.Fund, First Stage Labs ve Tonstarter'dan yatırım aldı. Yaklaşan Avrupa Kupası göz önüne alındığında, bir sonraki sıcak nokta olması muhtemeldir.

(Kaynak: Fanton Twitter)

kalamar

Squid, TON üzerine inşa edilmiş yazıt bir oyundur. Kullanıcılar piyasada TON dolar içeren kalamar yumurtası satın alabilir, kalamar yumurtalarından kalamar çıkarabilir, daha fazla kalamar yumurtası üretebilir ve bunları kar için satabilir.

03 Özet

TON zincirinin ekosistemi, özellikle nispeten sınırlı kalan DeFi projelerle ilgili olarak hala erken aşamalarındadır. Bununla birlikte, TON gerçek değeri yalnızca TVL ile değerlendirilemez; Telegram platformundaki gerçek kullanıcı tabanı, diğer blok zincirlerinin kopyalayamayacağı benzersiz bir avantajdır. Mobil odaklı Mini Uygulama mini oyunları, popüler WeChat oyunu "Sheep a Sheep"e benzer şekilde FOMO yaymak ve oluşturmak için özellikle etkilidir. Ek olarak, Telegram'ın kripto olmayan kullanıcıları için TON, öğrenme eğrisini önemli ölçüde düşürerek Web2 ve Web3 arasındaki boşluğu köprü kolaylaştırır. TON Vakfı'nın teşvikleri ve çabaları sayesinde, TON ekosistemi sağlam bir şekilde gelişiyor ve long vadeli ilgi ve katılıma değer.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Biteye] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Biteye 核心贡献者 LouisWang]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Web2'den Web3'e: TON Chain Sosyal Etkileşimleri ve Ödemeleri Nasıl Dönüştürüyor?

Orta SeviyeJun 19, 2024
TON (Açık Ağ), Telegram tarafından resmi olarak desteklenen tek halka açık blok zinciridir. Telegram'ın aylık 900 milyon aktif kullanıcıdan oluşan geniş kullanıcı tabanından yararlanan TON, ödemeleri, sosyal etkileşimleri ve mini programları kapsayan benzersiz bir anlatı yaratıyor. Telegram'ın mevcut sosyal ağını kullanarak Web2 iş modellerini, kullanıcı geçişi maliyeti olmadan sorunsuz bir şekilde Web3'e geçirir.
Web2'den Web3'e: TON Chain Sosyal Etkileşimleri ve Ödemeleri Nasıl Dönüştürüyor?

01 Halka Açık Zincir

Kripto ekosisteminin temeli olarak, halka açık blok zincirleri temel anlatının merkezinde yer alır. İster Katman 1 ister Katman 2 olsun, önemli olan yüksek performansın yanı sıra gerçekten aktif kullanıcılara ve çeşitli uygulama senaryolarına sahip olmaktır. Telegram tarafından resmi olarak desteklenen tek halka açık blok zinciri olan TON (The Open Network), ödemeler, sosyal etkileşimler ve mini programlar gibi alanlarda farklı bir anlatı oluşturmak için Telegram'ın aylık 900 milyon aktif kullanıcıdan oluşan geniş kullanıcı tabanından yararlanıyor. TON, Telegram'ın mevcut sosyal ağını kullanarak, ek kullanıcı taşıma maliyetlerine maruz kalmadan Web2 iş modellerini Web3'e dönüştürebilir.

Telegram, kripto kullanıcıları için zaten önemli bir temel olmasına rağmen, TON zincirinin bu kullanıcılar arasında benimsenmesi hala sınırlıdır. Birçok özel Telegram grubu giriş için bir NFT gerektirir, ancak bu NFT'ler TON'in Jetton'una dayanmaz. Unibot ve Banana Gun gibi ticaret botları, Telegram'ın kripto meraklıları arasında kullanımını artırıyor, ancak çoğu işlem hala TON'da değil, Base veya Solana'de gerçekleşiyor. (Not: Jetton, Ethereum'in ERC-20 tokenlerine benzer şekilde TON Blok Zinciri üzerinde bir tokendir. Daha fazla bilgi için resmi belgelere bakın: https://docs.ton.org/develop/dapps/asset-processing/jettons).
TON ekibi ve TON Vakfı, mevcut zorlukların üstesinden gelmek ve TON tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için aktif olarak çalışıyor. Doğrudan kripto cüzdanlarına sahip olan birçok gerçek kullanıcıyla, kullanıcılar kripto transferlerini WeChat kırmızı zarfları göndermek kadar sorunsuz bir şekilde kolayca yapabilirler. WeChat mini programlarına benzer Mini Uygulamalarla birleştiğinde, TON, kripto endüstrisinde gerçek kitlesel benimsemenin Kutsal Kase'sine ulaşmaya hazırlanıyor.

02 Ekosistemin Mevcut Durumu

Defillama verilerine göre, TON'in Kilitlenen Toplam Değer (TVL) şu anda 310 milyon dolar seviyesinde ve tüm halka açık blok zincirleri arasında 25. sırada yer alıyor. TON Vakfı, Telegram ve ortaklarının birleşik ve koordineli çabaları sayesinde, on-chain ekosistemi son iki ayda patlayıcı bir büyüme kaydetti. Mart ayı sonlarında TON Vakfı, bir ay içinde likidite teşvikleri için 30 milyon TON dolar dağıtacağını duyurdu. Nisan ayında Tether, USDT doğrudan TON'a entegre edileceğini ve mintleme ve geri ödeme sağlayacağını duyurdu. Art arda gelen bu teşvikler, TON'ın TVL hızla artmasına neden oldu ve Mart ayı başlarında 22 milyon dolardan şimdi 300 milyon dolara yükseldi. Üç aydan kısa bir süre içinde, TVL yaklaşık 15 kat arttı ve daha fazla büyüme için ivme gösteriyor.


(Kaynak: https://defillama.com/chain/TON?price=true)

Ardından gelen blok zinciri etkinliği, çeşitli metriklerde önemli bir büyüme kaydetti:

  • Günlük işlem hacim 50 kattan fazla arttı: Mart 2024'ten bu yana işlem hacim günde 100.000 işlemden günde 4 milyon ila 9 milyon işleme yükseldi
  • Günlük aktif cüzdan sayısı 8 kat arttı: Mart 2024'te 60.000 olan günlük aktif cüzdan sayısı şu anda yaklaşık 500.000'e
  • Zincirdeki aktif cüzdan sayısı 4 kat arttı: 1,5 milyon adresten 6,2 milyona
  • TON günlük ücretler ortalama 100.000 ABD doları: TON ücretlerin yarısı yakılır


(Kaynak: https://app.artemis.xyz/project/ton)

ton.apps'ten alınan verilere göre, şu anda TON ekosisteminde geliştirme araçları, oyunlar, NFT, sosyal ağlar, Launchpad, gruplar ve diğer kategoriler dahil olmak üzere 787 uygulama var.

(Kaynak: https://ton.app/)

TON ekosistemi içinde etkileşime yönelik iki ana yaklaşım vardır:

  1. Yerleşik DeFi projeler, Vakfın likidite teşvikleri aracılığıyla ek ödüller kazanabilir.
  2. Notcoin gibi mini oyunlar gibi viral oyunlar ve Meme projeleri, Telegram aracılığıyla çok sayıda gerçek kullanıcıyı kolayca çekebilir. Büyük bir borsa listelenmek önemli başarılara yol açabilir.

İşte bazı etkileşim fırsatları:

Cüzdan

TON ekosistemine dahil olmanın ilk adımı bir cüzdan kullanmaktır. Şu anda TON zincirini destek 43 cüzdan var.

(Kaynak: https://ton.app/)

cüzdan

Cüzdan, Telegram'ın yerel merkezi saklama cüzdanıdır. WeChat'in ayarlarında yerleşik olarak bulunan WeChat cüzdanına biraz benzer. Kullanıcılar, belirteçleri borsa için doğrudan Cüzdan kullanabilir. Cüzdan, kullanıcıların P2P veya banka kartları aracılığıyla para yatırma etmelerini destekler.

(Cüzdan ve TON Alanı)

TON Alanı

TON Space, TON Vakfı tarafından başlatılan Telegram tabanlı bir kendi kendine barındırılan cüzdan. Ayrıca Telegram'a gömülüdür. Cüzdan yılında Ton Space üzerinden açılıyor. Kullanıcılar, doğrudan TON tabanlı dApp'lerden bağlanmak için TON Space'i kullanabilir.

TON Space'i kullanma deneyimi, diğer gözetim dışı EVM cüzdanlarını kullanmaya benzer. Mevcut hesapları Tonkeeper gibi diğer gözetim dışı cüzdanlardan içe aktarabilirsiniz. Aradaki fark, anımsatıcı özel anahtara ek olarak, cüzdan kurtarmanın e-posta ve Telegram hesapları aracılığıyla da geri yüklenebilmesidir.

DeFi

TON zincirinin TVL son iki ayda patlayıcı bir şekilde artmış olsa da, TON zincirinin eşzamansız tasarımı performansı ve ölçeklenebilirliği iyileştirdi, ancak aynı zamanda geliştiriciler için geliştirme ve bakım zorluğunu da artırdı.

Bu nedenle, TON zincirinde lider projelerinin büyük ölçekli göçünü görebilen Ethereum Katman 2 aksine, DeFi ekosisteminin çeşitliliğinde büyüme için hala çok yer var.

(Kaynak: https://defillama.com/chain/TON)

Tonlama

TonUP, potansiyel proje taraflarının varlık üretim ve finansmanını TON yürütmelerine yardımcı olan ve TON ekosisteminin gelişimini destekleyen, TON zincirine dayalı bir LaunchPad'dir.

Tap Fantasy oyunu gibi erken desteklenen projeler şu anda 730.000'den fazla kullanıcı kazandı. TonUP, TON Vakfı ve TONCoin.Fund'dan resmi destek aldı ve Foresight X gibi tanınmış yatırım kurumlarından finansman aldı.

(Kaynak: https://tonup.io/)

STON.fi

STON.fi, TON'daki en büyük DEX olup, neredeyse sıfır ücretli, düşük kaymalı ticaret hizmetleri sunar ve doğrudan TON cüzdanıyla entegre olur.

Defillama'nın verilerine göre, halka açık zincirin TVL dahil olmayan LSD projeler hariç tutulduğunda STON.fi, toplam TVL %71,4'ünü oluşturan 222 milyon ABD doları TVL ile TON ekosisteminde ilk sırada yer alıyor. TON likidite teşvik planının en büyük yararlanıcısıdır. TVL 2 ayda 20 kat arttı.

(Kaynak: https://app.ston.fi)

STON.fi en eksiksiz işlem çiftlerine sahiptir. Şu anda, Haziran ayındaki likidite teşvik etkinliği sona ermeden önce, belirlenen işlem havuzunda işlem yaparak veya likidite sağlayarak APY %200'ü aşarak ek gelir elde edebilirsiniz.

Aynı zamanda, STON.fi 10.000 $STON jetonu sağlar. Para yatıran $STON, yatırma tutarın %10'una kadar airdrop alabilir.

Tonstaker'lar

TON bir POS blok zinciridir ve Tonstakers, TOP Labs tarafından geliştirilen ve Tonkeeper'da yerleşik olarak bulunan TON ekosistemindeki ilk LSD tipi sıvı kazıklama platformudur. Lido'ya benzer şekilde, kullanıcılar $stTON almak için TON $ Stake edebilir ve bu da stake süresi sona erdikten sonra TON $'a geri alınabilir.

Şu anda, 50.000'den fazla kullanıcı 220 milyon dolar değerinde TON sözü verdi. APY sadece %2,76 olmasına rağmen, uzun vadeli TON dolar konusunda iyimser olan döviz sahipleri için hala iyi bir finansal seçimdir.

(Kaynak: https://tonstakers.com/)

oyun

Nispeten kıt DeFi ekosistemiyle karşılaştırıldığında, oyun endüstrisinde TON çok güçlü. Telegram tabanlı mini uygulama, sosyal özelliklere sahip küçük oyunlar için doğal olarak uygundur. Basit ve kolay oyunlar ve Telegram'da tek tıkla yönlendirme, oyunu en etkili şekilde yayabilir.

Yakın zamanda Binance Launchpool'da piyasaya sürülen $Notcoin, TON'da bir mini oyundur. Oyuncular, Telegram'daki madeni paralara tıklayarak $Notcoin madenciliği yapar.

Basit oynanış, takım mekanizması ve gerçek karlar viral olarak yayılmasını sağladı, 35 milyondan fazla kullanıcı kazandı ve günlük 5 milyon kullanıcıya ulaştı.

Notcoin, Telegram'ın devasa şifreli kullanıcı tabanını iyi bir şekilde kullanmakla kalmaz, aynı zamanda birçok kişinin dijital para birimini ilk kez basit bir şekilde deneyimlemesine olanak tanıyarak TON zincirinin uygulama potansiyelini tam olarak gösterir.

Catizen (Türkçe)

Catizen, Pluto Studio'nun ikinci Telegram Bot ürünüdür. Erken geliştirme ekibi ve ekosistemin ortak kurucusu olan Pluto ekibi, TON Vakfı'ndan çok sayıda finansal ve kaynak destek aldı.

Ağustos 2023'te ekip, şu anda dünya çapında 730.000 kullanıcısı olan TON ekosisteminde Telegram Bot'a dayalı ilk mini oyunu Tap Fantasy'yi piyasaya sürdü.

Catizen, kullanıcılara son derece sürükleyici bir etkileşimli deneyim sunmak için GameFi, yapay zeka ve Metaverse birleştiren kedi temalı bir oyundur.

Piyasaya sürülmesinden bu yana sadece iki ay içinde, Catizen oyuncu sayısı 10 milyonu aştı ve TON zincirine 695.000 kullanıcı getirdi.

(Kaynak: https://x.com/CatizenAI/status/1795059958146605532)

Catizen oyuncuları, kedi karakterleri geliştirerek oyuna katılabilir ve oyun içi etkinliklerle token ödülleri kazanabilirler.

Oyun, oyuncuların görevleri ve etkinlikleri tamamlayarak kedi pençeleri şeklinde $wCATI jetonları kazanmalarını sağlayan bir madencilik mekanizması sağlar.

Catizen, oyunun kendisine ek olarak, yeni geliştirme için bir Launchpool görevi de görüyor. Launchpool'un ayın başında sona eren ilk turu, 840 milyon dolarlık wCATI yayınladı. 24.000'den fazla kullanıcı katıldı ve taahhüt miktarı 39 milyon doları aştı.

Bir sonraki aşamada Catizen, bir Telegram oyun platformuna dönüşecek. Şu anda 18 popüler WeChat mini oyunuyla sözleşme imzaladı. Ekibin değerli zincir reformu deneyimini ve TON ekolojik dağıtımdaki zengin deneyimini, bunları kademeli olarak Catizen oyun platformunda başlatmak için kullanacak. Bu oyunlar Launchpool'da piyasaya sürüldü.

Catizen'in benzersiz konumlandırması, deneyimli ekibi ve on-chain performansı göz önüne alındığında, long vadeli takip ve katılıma değer.

hiper

Hyper, TON ekosistemindeki gerçek kişi sahnelerini simüle eden ilk metaverse projesidir. Tür olarak Notcoin'e benzer, ancak oynanışı yükseltmiştir. Basit bir tıklayıcı, oyundaki gerçek kişilerin yerini alamaz.

Bota tıklayarak oyuna başlayın, yönergelere göre altın para almak için karakteri sürükleyin, kutu satın alarak yüksek puanlar elde edebilir ve altın para almak için pil gücünü yenileyebilirsiniz.

Oyun ayrıca arkadaşlarınızı altın para almaya davet eden bir iletişim stratejisine sahiptir. Notcoin'in provası, daha zarif grafikler ve geliştirilmiş oyun deneyimi ile Notcoin'in bu yükseltilmiş sürümü de büyük bir potansiyele sahiptir.

Açık Lig (TOL)

TOL, TON ekosistemi projeleri ve kullanıcıları için bir yarışmadır. Ekosistem genelinde kullanıcı katılımını artırmayı, projelerin kullanıcı tabanını genişletmesine yardımcı olmayı ve Telegram'da geniş bir kitle için daha çekici ve işlevsel ürünler geliştirmeyi amaçlıyor ve kullanıcılar da katıldıkları için ödüllendirilecek.

Bu nedenle, TOL sıralaması TON ekolojik etkileşime katılırken iyi bir rehberdir.

(Kaynak: https://blog.ton.org/these-are-the-best-projects-of-tol-season-1)

Bir aylık ilk çeyrekte, üç milyon ABD dolarından fazla değere sahip TON dolar dağıtıldı. DeFi kategorisinde birinci ve ikinci sırada yer alan Ston.fi ve DeDust, şu anda TON'de TVL ilk iki DEX ve LSD kategorisi ilk sırada yer alıyor. Tonstakers'ın TVL artık Ston.fi'ninkini bile geride bırakıyor.

(Kaynak: https://blog.ton.org/tol-season-2-results-just-landed)

İkinci çeyrekte Catizen birinci, NFT ticaret platformu Getgems ikinci sırada yer aldı. Getgems tarafından sağlanan airdrop öncesi pazar, daha önce Notcoin puanları için ana ticaret pazarıydı.

(Kaynak: https://ton.org/en/open-league?filterBy=forProjects)

Üçüncü çeyrek şu anda devam ediyor ve bir milyon ABD doları değerinde TON doların dağıtılması bekleniyor. En üst sıralarda yer alan projeler, temel etkileşim nesneleridir.

Evet madeni para

İlk sırada yer alan Catizen'in yanı sıra ikinci sırada yer alan Yescoin de TON'in son zamanlarda en hızlı büyüyen oyunu. Notcoin'e çok benzer şekilde, mod para toplamak ve görevleri tamamlamaktır. Telefonunuzun ekranını kaydırarak jeton toplayabilirsiniz.

Bu tür basit ve akılsız oyunlar aslında çok bağımlılık yapar ve yüksek kaliteli taklit oyunların birçok hayranı olacaktır.

Tonano

Teknolojisi

Tonano, TON zincirinin yazıt projesidir. İlk TON20 yazıt $nano döküm işlemi sırasında, katılan kullanıcı sayısı ve tetiklenen ağ işlemleri, TON ağına büyük trafik ve işlem yükü getirerek short vadeli ağ gecikmelerine ve tıkanıklığa neden oldu. 'dir.

(Kaynak:https://tonano.io/)

Tonano'nun Marketplace'i, TON20 için gerekli likiditeyi sağlayan bir milyon doların üzerinde ticaret hacim sahiptir.

Çapraz protokol varlık köprü, TON20 ve diğer yazıt protokolleri ile Jetton tokenleri arasında varlık takasları gerçekleştirerek daha geniş bir yazıt ekosistemini mümkün kılabilir.

Fanton Belediyesi

Fanton, TON'in futbol menajerine benzer oyununa dayanıyor ve yıldız kartları TON zincirinde NFT şeklinde veriliyor.

Şu anda 400.000'den fazla kayıtlı kullanıcısı var ve TONcoin.Fund, First Stage Labs ve Tonstarter'dan yatırım aldı. Yaklaşan Avrupa Kupası göz önüne alındığında, bir sonraki sıcak nokta olması muhtemeldir.

(Kaynak: Fanton Twitter)

kalamar

Squid, TON üzerine inşa edilmiş yazıt bir oyundur. Kullanıcılar piyasada TON dolar içeren kalamar yumurtası satın alabilir, kalamar yumurtalarından kalamar çıkarabilir, daha fazla kalamar yumurtası üretebilir ve bunları kar için satabilir.

03 Özet

TON zincirinin ekosistemi, özellikle nispeten sınırlı kalan DeFi projelerle ilgili olarak hala erken aşamalarındadır. Bununla birlikte, TON gerçek değeri yalnızca TVL ile değerlendirilemez; Telegram platformundaki gerçek kullanıcı tabanı, diğer blok zincirlerinin kopyalayamayacağı benzersiz bir avantajdır. Mobil odaklı Mini Uygulama mini oyunları, popüler WeChat oyunu "Sheep a Sheep"e benzer şekilde FOMO yaymak ve oluşturmak için özellikle etkilidir. Ek olarak, Telegram'ın kripto olmayan kullanıcıları için TON, öğrenme eğrisini önemli ölçüde düşürerek Web2 ve Web3 arasındaki boşluğu köprü kolaylaştırır. TON Vakfı'nın teşvikleri ve çabaları sayesinde, TON ekosistemi sağlam bir şekilde gelişiyor ve long vadeli ilgi ve katılıma değer.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Biteye] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Biteye 核心贡献者 LouisWang]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!