DeFi Değerlendirme Yöntemi 2: Likidite Protokollerinin Analizi

Yeni BaşlayanJan 10, 2024
Bu makale, sırasıyla Justlend ve MakerDAO aracılığıyla kredi verme protokolleri ve CDP (Teminatlı Borç Pozisyonu) protokollerinin operasyonel ilkelerini inceleyerek başlıyor. Daha sonra protokol risk yönetiminin önemini göstermek için DYDX'i kullanır.
DeFi Değerlendirme Yöntemi 2: Likidite Protokollerinin Analizi

Sağlam bir likidite protokolü oluşturmak için kapsamlı bir değerlendirmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hususları dikkate alması gerekir: ① likidite havuzlarının inşası; ② aşırı teminatlandırma mekanizması; ③ kehanet hizmetlerinin etkinliği; ④ faiz oranı fonksiyonlarının tasarımı; ⑤ Tasfiye mekanizması; ⑥ çekirdek mekanizma tasarımı.

Likidite protokollerini değerlendirmenin kilit noktaları, özün anlaşılmasında yatmaktadır; özünde "borç verme" yer almaktadır. Ancak fark, protokolün etkili bir fiyat belirleme mekanizmasına sahip olup olamayacağı, bol miktarda likidite sağlayıp sağlayamayacağı ve gereksiz maliyet kayıplarını önleyip önleyemeyeceğidir.

1. Zincir İçi DeFi

Bitcoin'in doğuşundan bu yana, eşler arası merkezi olmayan ödeme kavramı nihayet bir atılım gerçekleştirdi. Birçok proje tarafı, zincir üzerinde merkezi olmayan bir serbest finans piyasası inşa etmeye kararlıdır; örnek olarak tek bir halka açık zincir alınırsa, kullanıcıları, ekolojisi ve yerel para birimi olan bir halka açık zincir, bir dereceye kadar bir ülke olarak anlaşılabilir ve bu egemenlikte ekonomik ekosistem:

① Yerel para birimi, standart para birimi görevi görür ve istikrarlı para birimi, para birimi standardını ve ABD doları standardını birbirine bağlayan zincirde sabit bir fiyatı sabitler;

② Merkezi olmayan borç verme protokolü, merkezi olmayan zincir içi borç verme ve fiyat değişimi mekanizmasını uygulamak için geleneksel bankaların yerini alır;

③ Merkezi olmayan "tahvil piyasası", orijinal referans faiz oranı + LSD-Fi kapsamındaki RWA hazine tahvilleri;

④ Merkezi olmayan türevler, varlık dalgalanmalarına karşı korunmak için risk yönetimi sağlar;

Buna ek olarak, merkezi olmayan sigorta tröstleri, varlık yönetimi fonları, piyango yarışmaları ve merkezi olmayan tedarik zinciri finansmanı çözümleri ortaya çıkıyor. Geleneksel finans piyasasındaki herhangi bir ürün, blockchain dünyasında yeniden yapılandırılabilir ve uygulanabilir. Ayrıca, blockchainin özelliklerine bağlı olarak, çevrimdışı olarak pratik olmayan, ışık hızında işlemler gibi yenilikçi işlevler de gerçekleştirilebilir.

Kripto dünyası, merkezi olmayan finans piyasasını oluşturan unsurları bir dereceye kadar mükemmelleştirdi. Her projenin token ekonomisine bağlı olarak farklı blok zincirleri (egemen ekonomik varlıklar) arasında yerel para birimi, zincir içi yönetim için standart para birimi olarak hizmet eder. Ekosistemdeki çeşitli tokenler hem özsermaye hem de borç olarak görünebilir. Bir zincirin değeri, ne kadar ekonomik aktiviteyi desteklediğine bağlıdır.

Zincir üstü yerel tahvil piyasasının kurulmasıyla desteklenen RWA ulusal borç projeleri ve Likidite Staking Türevleri (LSDFi), Şangay yükseltmesi sonrasında önemli bir popülerlik kazandı.

Bir DeFi projesi olarak temel hususlardan biri likidite sorunlarının ele alınmasıdır. Likidite, geniş anlamda, bir işletmenin kontrol edebildiği parasal fonları ifade eder. Geleneksel finans sektöründe likidite genellikle bir varlığın veya piyasadan alınıp satılabilirliğini ve nakde çevrilme kolaylığını gösterir. İster likidite borç verme protokolü, ister likidite staking protokolü olsun, her şey finansın özüne indirgeniyor: borç alma ve borç verme.

2. Likidite protokolü nasıl oluşturulur?

Geleneksel finansın en önemli aracısı olan bankadan başlayalım ve DeFi'de likidite protokollerinin yapım ve değerlendirme yöntemlerinden bahsedelim.

Ticari bir bankanın özü, mevduat almayı ve kredi vermeyi entegre etmesi ve aktif olarak likidite yaratan bir teşvik sistemi haline gelmesidir.

Geleneksel finans teorisine göre tam piyasaların, simetrik bilginin ve sıfır işlem maliyetlerinin olduğu mükemmel bir dünyada, bankaların ve banka dışı finansal aracıların varlığına gerek yoktur. Borç alanlar ve borç verenler, ücretsiz işlemler yoluyla Pareto optimal kaynak tahsisi sonuçlarına ulaşabilirler.

Ancak gerçek dünyadaki en önemli finansal aracılar olarak bankaların da rolü olan bu mükemmel duruma ulaşmak elbette imkansızdır.

Ticari bir banka için asıl işin iki noktası vardır: Bir yandan mevduatları alıp faiz sağlar, diğer yandan faiz farkları elde ederken piyasaya likidite sağlayan, faiz elde etmek için mevduatları borç verir. Merkez bankası çeşitli para politikası araçları aracılığıyla mevduat ve kredi tutarlarını ve faiz oranlarını düzenlemektedir.

Bankaların kredi verme ve fiyat değişim mekanizmalarıyla karşılaştırıldığında, saklamasız merkezi olmayan protokollerin avantajları şunları içerir: şeffaflık ve piyasa talebine dayalı etkili fiyatlandırma, hızlı ve rahat kredi verme ve sansüre karşı direnç.

Bunu anladıktan sonra merkezi olmayan finanstaki likidite protokollerini kolaylıkla anlayabiliriz. Aşağıda, JustLend'i basit bir örnek olarak alarak, Protokol Sıralamasında TVL'de şu anda üçüncü sırada yer alan borç verme protokolünün basit bir örneği yer almaktadır.

JustLend DAO Protokolü

Bu, arz ve talep algoritmaları tarafından belirlenen faiz oranlarına dayalı bir para piyasası kurmayı amaçlayan, TRON destekli bir para piyasası protokolüdür. Bu protokoldeki faiz oranı, TRON varlıklarının arz ve talebine dayalı bir algoritma tarafından belirlenmektedir.

Protokolde Tedarikçi ve Borçlu olmak üzere iki rol vardır; her iki taraf da değişken faiz oranları kazanmak veya ödemek için doğrudan protokolle etkileşime girer.

Tedarik:

Bu protokolde, tüm kullanıcılar tarafından sağlanan fonlar öncelikle bir likidite havuzu (kredi havuzu) oluşturmak için toplanır, eşler arası bazda değil havuza borç vererek yüksek likidite elde edilir ve parasal denge daha iyi sağlanır. Bu senaryoda, likidite sağlayıcılarının (LP'ler) bireysel kredilerin vadesinin dolmasını beklemesine gerek yoktur, ancak varlıkları havuzdan istedikleri zaman çekebilirler.

Tedarikçiler varlıklarını JustLend DAO akıllı sözleşmesinin döviz piyasasına yatırır ve bu süreçte sağlanan varlıklar jTokens (bir tür TRC-20 tokeni) olarak temsil edilir. Bu token sahipleri ilgili kurallara göre ödüller alırlar (kredilerden faiz gelirinden yararlanırlar).

Faiz oranı:

Geleneksel bir finansal kredinin faiz oranı genellikle kredinin ömrü boyunca aynı kalır. Ancak bu protokolde faiz oranları, piyasa arz ve talebindeki değişikliklere bağlı olarak gerçek zamanlı olarak değişecek ve farklı piyasalardaki borç verme/arz oranları bloktan bloğa farklılık gösterebilecek. Protokole olan faiz, TRON'daki blok oluşturma süresine göre hesaplanır ve borçlanma faizi, blok sayısına göre birikecektir.

Bu protokolde borçlanma faiz oranı, yumuşatıcı faiz oranı modeli ve aşamalı faiz oranı modeli olmak üzere iki modele göre hesaplanmaktadır. Matematiksel modelde ayrıntılara girilmeyecektir. Prensip şudur: Borçlunun kripto varlıklarına olan talebi azaldığında, borç verme için kullanılabilecek havuzdaki fazla tokenler daha yüksek likidite ve daha düşük faiz oranları getirecek ve böylece borç vermeyi teşvik edecektir. Benzer şekilde, bir varlığın ödünç alınmasına yönelik talep yüksek olduğunda, ödünç vermek için mevcut token sayısı azalır, bu da daha düşük likidite ve daha yüksek faiz oranlarıyla sonuçlanır ve dolayısıyla arzı çeker.

Faiz oranlarının tasarımı DeFi protokolünün temel bir parçasıdır. Bu yılın ekim ayında, teminat borç verme platformu Yield Protokolü faaliyetlerini durdurma planlarını duyurdu. Bunun nedenlerinden biri, platformda sabit faizli kredi talebinin olmamasıydı. İyi bir faiz oranı mekanizması bir trendin gelişimini tetikleyebilir.

3. Likidite Protokolünün Unsurları

JustLend DAO Protokolü gibi tipik bir borç verme protokolünden, bir likidite protokolü oluştururken aşağıdaki noktaların dikkate alınması gerektiği görülebilir:

① Sermaye havuzunun inşası: LP likidite enjekte eder

②Aşırı teminat mekanizması: borçlunun kredi alması

③Oracle etkinliği: teminat fiyatlarının takibi

④Faiz oranı: değişken faiz oranı, sabit faiz oranı, vb.

⑤Tasfiye mekanizmasının tasarımı: Teminatın yetersiz olduğu durumlarda işleme mekanizması

⑥Temel mekanizma tasarımı: fiyat istikrar mekanizması ve risk kontrolünün kurulması

Teminat mekanizması bir tür likidite kredisidir ve bu aynı zamanda tam teminat yoluyla işlemler için likit proje tokenleri üretilmesi gibi bazı mekanizmaların yenilik noktasıdır, böylece borç veren aracılığıyla likidite havuzu kurmaya gerek kalmaz.

Bu tür teminat varlığının tipik örneği Maker protokolü.DAI stablecoin'dir.

Herkes Maker protokolünü kullanarak "Maker Vault (Maker Vault)" adı verilen akıllı bir sözleşme oluşturabilir ve DAI oluşturmak için varlıkları yatırabilir, böylece Maker platformunda kaldıraç olarak Dai oluşturmak için teminat varlıklarını kullanabilir. Dai'nin teminat kredisi fikirlerine bir göz atalım.

DAI ile Teminatlı Borçlanma

Adım 1: Bir Kasa Oluşturun ve Teminatı Kilitleyin

Kullanıcılar, topluluk tarafından sağlanan bir arayüz aracılığıyla bir kasa oluşturur ve DAI oluşturmak için belirli türde ve miktarda teminatı kilitler. Fonlar yatırıldığında kasa teminatlandırılmış kabul edilir.

2. Adım: Teminatlı Kasadan DAI oluşturun

Teminat varlıklarını bir kasaya kilitledikten sonra kasa sahibi, işlemleri başlatmak ve onaylamak için herhangi bir saklama dışı kripto para birimi cüzdanını kullanabilir ve belirli miktarda DAI oluşturabilir.

3. Adım: Borcunuzu Geri Ödeyin ve İstikrar Ücretini Ödeyin

Teminatın bir kısmını veya tamamını geri almak için kasa sahibinin, oluşturulan DAI'yi kısmen veya tamamen geri ödemesi ve ödenmemiş DAI dönemi boyunca biriken stabilite ücretini ödemesi gerekir. Stabilite ücreti yalnızca DAI üzerinden ödenebilir.

Adım 4: Teminatın Geri Çekilmesi

DAI'yi geri ödedikten ve stabilite ücretini ödedikten sonra kasa sahibi teminatın bir kısmını veya tamamını cüzdanına geri çekebilir. Tüm DAI tamamen geri ödendiğinde ve tüm teminatlar geri çekildiğinde kasa boşalır ve sahibinin varlıkları tekrar kilitlemesini bekler.

Farklı teminat varlıklarının ayrı kasalara yerleştirilmesi gerektiğine dikkat etmek çok önemlidir. Bazı kullanıcıların farklı teminat türleri ve teminat oranlarına sahip birden fazla kasaları olabilir.

DAI Tasfiye Mekanizması

Maker Protokolü, yüksek riskli kasaları tasfiye etmek için otomatik bir açık artırma süreci kullanarak ödenmemiş borcu desteklemek için her zaman yeterli teminatın olmasını sağlar. Tasfiye kararları kasanın tasfiye oranına ve teminat/borç oranına göre verilmektedir. Her kasa tipinin, MKR sahipleri tarafından teminat riskine dayalı bir oylama süreciyle belirlenen, karşılık gelen bir tasfiye oranı vardır.

Kasanın teminat oranı minimum eşiğin altına düştüğünde ihale tasfiye süreci başlatılır. Teminat açık artırmaları yoluyla elde edilen DAI, tasfiye cezaları da dahil olmak üzere kasadaki borcun geri ödenmesi için kullanılıyor. DAI'de yapılan ihale gelirlerinin borcu karşılamaya ve tasfiye cezalarını ödemeye yeterli olması durumunda, satılan teminat miktarını azaltmak amacıyla ters teminat ihalesi yapılıyor.

Teminat ihalelerinden elde edilen DAI'nin borcu karşılamaya yetmemesi durumunda açık, Maker Protokolü için yükümlülük haline geliyor. Maker Buffer'dan gelen DAI, yükümlülüğün bu kısmını geri ödemek için kullanılır. Tamponun yetersiz olması durumunda borç ihale mekanizması tetiklenir. Borç ihaleleri sırasında yeni MKR basılıyor ve DAI kullanılarak açık artırmaya katılan kullanıcılara satılıyor. Teminat ihalelerinden elde edilen DAI, Maker Buffer'a girer.

Maker Buffer'ın rolü, artan DAI mevduat oranları nedeniyle gelecekteki teminat eksikliklerinin ve aşırı MKR ihracının etkisini azaltmaktır. İhaleler ve stabilite ücretleri yoluyla elde edilen DAI'nin Maker Buffer üst limitini aşması durumunda fazla ihaleler yapılır. Fazla açık artırmalar sırasında MKR, sabit miktarda DAI karşılığında açık artırmaya çıkarılır ve en yüksek teklifi veren kazanır. Fazla açık artırmalar sonuçlandıktan sonra Maker Protokolü, açık artırmaya çıkarılan MKR'yi otomatik olarak yakarak toplam MKR arzını azaltır.

Likidite protokolü fiyat saldırısına maruz kalıyor

Yukarıda JustLend DAO Protokolü ve MakerDAO örneklerinde likidite protokolü oluşturmanın bazı önemli noktalarını gözlemleyebiliriz. Bu makaleyi yazarken tanınmış bir DeFi projesi olan dYdX fiyat saldırısına uğradı ve sigorta havuzundaki likiditenin bir kısmı çekildi.

dYdX, kalıcı sözleşmeler ve marj ticareti için merkezi olmayan bir türev borsasıdır. Sipariş defteri tarzı blockchain dijital varlık alım satım hizmetleri sağlar ve kaldıraç ve sözleşme alım satım fonksiyonları sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, herkesin bu borsada serbestçe sözleşme ticareti yapabileceği, merkezi olmayan bir sipariş defteri modeli sözleşme borsasıdır.

Bununla birlikte, platformdaki son YFI-USD ticaret çiftinde, YFI tokeni kademeli olarak yukarı çekildi ve ardından aniden düştü, bu da $YFI'nin dYdX'e olan açık pozisyonunun birkaç gün içinde 800.000 dolardan 67 milyon dolara yükselmesine neden oldu. Fiyat çökmeden önce, fiyat saldırganı dYdX'ten büyük miktarda USDC çekebildi ve bu da büyük miktarda dYdX'in sigorta havuzu fonunun çekilmesine neden oldu. Kurucu ayrıca tasfiye motorunun V4 versiyonunda yeniden tasarlanacağını duyurdu.

Bu işlem çiftinde YFI, likidite madenciliği stratejileriyle bilinen Yearn Finance projesinin yerel tokenidir. Kullanıcılar, Yearn Finance aracılığıyla çeşitli likidite madenciliği stratejilerini uygulayabilir ve platformun üç temel ürünü olan Earn, Vaults ve Iron Bank aracılığıyla diğer DeFi projeleriyle etkileşime girebilir. Yearn Finance aynı zamanda DeFi Lego konseptinin önemli bir katılımcısıdır.

dYdX örneğinden görülebileceği gibi bazı küçük likidite protokolleri fiyat saldırılarıyla karşılaşırsa likiditeleri kolayca tükenecektir. Bu durum özellikle Otomatik Piyasa Yapıcı modelini kullanırken ortaya çıkacaktır. Ticaret protokollerinde genellikle oracle makineleriyle ilgili büyük fiyat bulma sorunları yaşanır.

Mango, Solana'da merkezi olmayan bir sözleşme platformudur. Ayrıca 22 Ekim’de bir fiyat saldırısına uğradı.

Bu olayda saldırgan, Mango ticaret platformunun A ve B adreslerine 5 milyon ABD doları aktararak bir pozisyon oluşturdu, sözleşmeyi Mango'da kendi karşı tarafını oluşturmak için kullandı ve MANGO'yu hem uzun hem de kısa pozisyonlar için açtı. Daha sonra saldırgan, MANGO tokenlarını satın almak için daha fazla fon kullandı, fiyatını 2 sentten 91 sente çıkardı ve platformdaki devasa net defter varlıklarını Mango'dan elde edilen gelirin bir kısmını borçlanma yoluyla elde etmek için kullandı. Yetersiz likiditeye rağmen 110 milyon ABD dolarını çekmeyi başardılar.

Aynı yılın Aralık ayında, Bsc zincir kredi protokolü Helio da bir fiyat saldırısına uğradı. Saldırgan, oracle'ın zamansız fiyat beslemesinin güvenlik açığından yararlandı ve aBNBc tokenlerini fazla ihraç etmek ve bunları Hello'nun hBNB'sine dönüştürmek için akıllı sözleşme güvenlik açığından yararlanarak teminat borç verme operasyonlarını başarıyla gerçekleştirdi. Saldırgan, 16,44 milyon ABD doları değerindeki stabilcoin HAY'i ödünç verdi ve bunu çekilmek üzere yaklaşık 15 milyon ABD doları tutarındaki genel varlıklarla değiştirdi. Saldırı, Helio protokolüne ciddi zarar vererek, kehanet ve sözleşme güvenlik açıklarının risklerini ve borç verme protokollerinin güvenliğinin önemini ortaya çıkardı.

4. Likidite Varlık Havuzu

Bir likidite protokolü için gereken unsurları anladıktan sonra, önemli bir adım, bir likidite varlık havuzu oluşturmaktır. Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) likidite havuzlarının evrimsel yoluna odaklanan likidite varlık havuzları için birçok sınıflandırma vardır. Ayrıca kredi havuzlarını, opsiyon teminat havuzlarını ve makineli tüfek havuzlarını da kısaca tanıtacağız.

AMM Likidite Havuzları

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ile ilgili olarak, "DeFi Değerlendirme Yöntemi 1: Uniswap Yinelemeli İnceleme" bölümünde tartıştığımız gibi, Uniswap şüphesiz akla gelen ilk projedir. AMM'de herkesin likidite sağlamasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir piyasa yapıcılık modeli uygulanıyor.

Ancak zaman geçtikçe AMM'ler, mevcut eksiklikleri optimize edip iyileştirerek basit Sabit Ürün Piyasa Yapıcı (CPMM) modellerinin ötesine geçerek gelişmeye devam ediyor.

İlk olarak, CPMM, CSMM ve CMMM dahil olmak üzere çeşitli Sabit Fonksiyonlu Piyasa Yapıcıları (CFMM'ler) vardır.

①Sabit ürün pazar yapıcı (CPMM) modeli

x·y=k

(x simge1'dir, y simge2'dir, k bir sabittir)

Temel olarak Uniswap, işlemin boyutu ne olursa olsun likidite havuzunun boyutunun aynı kalmasını sağlamak amacıyla, işlem gören iki varlığı tek bir likidite havuzunda birleştirir. Sermaye havuzu dengesiz hale geldiğinde ve belirli bir yöne doğru eğildiğinde, arbitrajcılar devreye girecek ve kârdaki fark karşılığında hızla yeniden dengelenecektir.

CPMM ile ilgili sorunlar: Kayma, kalıcı kayıplar ve güvenlik riskleri. Bu kısımla ilgili ayrıntılar için çok açık olan önceki tweet'i [DeFi Değerlendirme Yöntemi 1: Uniswap Yinelemeli İnceleme] okuyabilirsiniz.

②Sabit toplamlı piyasa yapıcı (CSMM) modeli

x+y=k

(x simge1'dir, y simge2'dir, k bir sabittir)

CSMM, işlemlerdeki fiyat değişikliklerinin sıfıra yakın olduğu senaryolar için daha uygundur ancak bu model sınırsız likidite sağlayamaz.

Dezavantaj: Zincir dışı fiyat havuzdaki token fiyatıyla eşleşmediğinde, tüccarlar ve arbitrajcılar havuzdaki rezervleri tüketme ve likidite havuzunu istikrarsızlaştırma fırsatına sahip olur. Bu durum likidite havuzundaki varlıkların belirli bir varlıkta yoğunlaşmasına ve dolayısıyla likidite kaybına yol açacaktır.

③Sabit ortalama piyasa yapıcı (CMMM) modeli

(x·y·z)*(1/3)=k

(x jeton1'dir, y jeton2'dir, z jeton3'tür, k bir sabittir)

CMMM'nin ana durumu Dengeleyicidir. Bu protokol Uniswap'ten daha esnektir ve oluşturulan likidite havuzu çeşitli farklı varlıklardan oluşabilmektedir. Kusurlar CPMM ile aynıdır: kayma, kalıcı kayıplar ve güvenlik riskleri.

CFMM'nin üç örneğinde sorunlar çoğunlukla kayma, kalıcı kayıp ve likiditede yoğunlaşıyor. Bu sorunları önlemek için yeni projeler sürekli olarak aşağıdaki gibi formüller için yenilikçi model mekanizmaları sunmaya çalışmaktadır:

④Hibrit CPMM'ler (Stableswap)

Hibrit CPMM'ler, CPMM ve CSMM'nin birleşimidir ve Curve Finance tarafından uygulanır. Yeni bir formül sayesinde katlanarak yoğun likidite yaratılıyor ve eğrinin büyük bir kısmı için doğrusal döviz kurları sağlanıyor.

Curves Stableswap, Sabit Toplamlı Piyasa Yapıcının (CSMM) özel bir türüdür. Havuz dengelendiğinde CSMM olarak işlev görür; ancak havuz dengesiz hale geldiğinde Sabit Ürün Pazar Yapıcısına (CPMM) doğru kayar. Kendi pazar uygunluğunu bularak, ilgili varlıkların alım satımı sırasında kaymayı önemli ölçüde azaltır.

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) dışında, Parametreli Piyasa Yapıcılar (PMM'ler) ve Dinamik Piyasa Yapıcılar (DMM'ler) ile ilgili girişimler de vardır.

⑤PMM (Proaktif Piyasa Yapıcı)

PMM, DODO protokolünde göründü. Temel nokta, fiyat keşfini gerçekleştirmek için zincirdeki arz ve talep mekanizmasını kullanırken tek taraflı likidite ve daha düşük kayma sağlayabilecek mevcut piyasa fiyatına yakın toplam likiditeyi kullanırken, doğru fiyat verilerini toplamak için kehanetleri tanıtmaktır. nokta.

PMM daha yeterli likidite sağlayabilir ancak gerçekte elde edilmesi zor olan yüksek frekanslı ticarete daha fazla dayanır.

⑥ DMM (Dinamik Piyasa Yapıcı)

Dinamik piyasa yapıcıların özü dinamik ücretlerde yatmaktadır. Belirli token çiftleriyle likidite havuzları oluşturulduktan sonra her likidite havuzu dinamik ücretleri destekleyecektir. Piyasa oynaklığı yüksek olduğunda ücretleri artırmak ve piyasa oynaklığı düşük olduğunda ücretleri azaltmak, ticareti ve hacmi artırır.

Bunu yaparak likidite sağlayıcıları için potansiyel getirileri optimize eder. Bir havuz yaratıcısı olarak programlanabilir fiyatlandırma eğrileri, belirli amplifikasyon (AMP) faktörleri kullanılarak özelleştirilebilir. Dinamik ücret aralıkları, havuz oluşturmak için kullanılan AMP'ye göre de değişecektir.

Kredi Havuzu

AMM'nin tanıtılmasından sonra diğer modeller nispeten basittir ve örneklerle gösterilebilir. Kredi havuzu modeli, kredi verme işlemlerinde (havuzdan noktaya) doğrudan karşı taraf olarak hareket ederek, merkezi olmayan borç verme piyasalarında likiditeyi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu tür kredi havuzunun çeşitli faydaları vardır ve daha önce bahsedilen JustLend DAO Protokolü'nün yanı sıra Bileşik ve AAVE'de görüldüğü gibi oldukça yaygındır.

AAVE'yi örnek alırsak, bir kredi havuzu oluşturmak aşağıdaki adımları içerir:

①Varlık Hazırlığı: İlk olarak, USDT, USDC, BTC vb. gibi belirli kripto para birimleri borç verme ve alma için fon havuzu olarak belirlenir. Likidite havuzu çeşitli varlık türlerini destekler.

②Kredi Oranlarını Yapılandırma: Farklı varlıklar için kredi oranları akıllı sözleşmeler aracılığıyla yapılandırılır. Oranlar piyasa talebi, arz ve risk parametrelerine göre ayarlanabilir. Borçlular, risk toleranslarına ve geçerli piyasa oranlarına göre borç verme koşullarını seçebilirler.

③Likidite Sağlamak: Likidite Sağlayıcıları (LP'ler) olarak kullanıcılar, varlıklarını AAVE'nin likidite havuzuna yatırır, borç verme piyasası için gerekli fonları sağlar ve ilgili faiz getirilerini elde eder.

④Ödünç Verme İşlemleri: Borçlular, ödünç almak istedikleri varlıkları seçerler ve teminatlarının değerine ve kredi faiz oranına göre aşırı teminat vererek kredi alırlar.

⑤Faiz Dağılımı: LP'ler sağladıkları fon miktarına ve süresine göre faiz getirisi alırlar.

Makineli tüfek havuzu

Makineli tüfek havuzu, İş Kanıtı (PoW) madenciliğindeki, aynı algoritmayı kullanan farklı para birimleri için madencilik gücünün, en yüksek gerçek zamanlı madencilik getirisine sahip para birimini çıkarmak üzere otomatik olarak değiştirildiği süreci ifade eder. Başka bir deyişle, en yüksek getiriyi sağlayan para birimini çıkarır.

Bu senaryoda havuz, farklı likidite madenciliği projeleri arasındaki arbitraj fırsatlarından yararlanır ve getirileri en üst düzeye çıkarmak için fonları dinamik olarak farklı likidite havuzlarına tahsis eder.

Opsiyon Teminat Havuzu

Opsiyon sözleşmeleri aynı zamanda merkezileştirilmeyebilir ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla yönetilebilir. Şu anda büyük borsalar opsiyon ürünlerini de listeliyor. Dayanak varlığın değer değişikliklerine dayalı türevler, riskten korunma ve yapılandırılmış finansal ürün tasarımları için kullanılabilir. Örneğin, geleneksel finanstaki Kartopu yapısı, yapılandırılmış ürünün bir biçimidir.

Artık bazıları AMM likidite havuzu modelini kullanan merkezi olmayan opsiyon protokolleri ortaya çıkıyor. Bu modelde likidite havuzu, zayıf opsiyon likiditesi ve karşı taraf eksikliği gibi sorunları ele alarak, opsiyonların birleşik satıcısı olarak hizmet vermektedir.

Bunun bir örneği, daha önce popüler olan Çoklu Varlık Tek Havuz (MASP) modelidir. Bu model, Oracle ve AMM mekanizmalarını birleştirerek farklı temel varlıkları birleşik bir likidite havuzunda birleştirir. Bu yaklaşım, işlemlere marj ve likidite desteği sağlar.

Likidite protokolleri için temel değerlendirme noktaları işin özüne ulaşmaktır; Çekirdek borç verirken aradaki fark, protokolün iyi bir fiyat bulma mekanizmasına sahip olup olamayacağı, yeterli likidite sağlayıp sağlayamayacağı ve gereksiz maliyet kayıplarını önleyip önleyemeyeceğidir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [weixin]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Arrow杂谈]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

DeFi Değerlendirme Yöntemi 2: Likidite Protokollerinin Analizi

Yeni BaşlayanJan 10, 2024
Bu makale, sırasıyla Justlend ve MakerDAO aracılığıyla kredi verme protokolleri ve CDP (Teminatlı Borç Pozisyonu) protokollerinin operasyonel ilkelerini inceleyerek başlıyor. Daha sonra protokol risk yönetiminin önemini göstermek için DYDX'i kullanır.
DeFi Değerlendirme Yöntemi 2: Likidite Protokollerinin Analizi

Sağlam bir likidite protokolü oluşturmak için kapsamlı bir değerlendirmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hususları dikkate alması gerekir: ① likidite havuzlarının inşası; ② aşırı teminatlandırma mekanizması; ③ kehanet hizmetlerinin etkinliği; ④ faiz oranı fonksiyonlarının tasarımı; ⑤ Tasfiye mekanizması; ⑥ çekirdek mekanizma tasarımı.

Likidite protokollerini değerlendirmenin kilit noktaları, özün anlaşılmasında yatmaktadır; özünde "borç verme" yer almaktadır. Ancak fark, protokolün etkili bir fiyat belirleme mekanizmasına sahip olup olamayacağı, bol miktarda likidite sağlayıp sağlayamayacağı ve gereksiz maliyet kayıplarını önleyip önleyemeyeceğidir.

1. Zincir İçi DeFi

Bitcoin'in doğuşundan bu yana, eşler arası merkezi olmayan ödeme kavramı nihayet bir atılım gerçekleştirdi. Birçok proje tarafı, zincir üzerinde merkezi olmayan bir serbest finans piyasası inşa etmeye kararlıdır; örnek olarak tek bir halka açık zincir alınırsa, kullanıcıları, ekolojisi ve yerel para birimi olan bir halka açık zincir, bir dereceye kadar bir ülke olarak anlaşılabilir ve bu egemenlikte ekonomik ekosistem:

① Yerel para birimi, standart para birimi görevi görür ve istikrarlı para birimi, para birimi standardını ve ABD doları standardını birbirine bağlayan zincirde sabit bir fiyatı sabitler;

② Merkezi olmayan borç verme protokolü, merkezi olmayan zincir içi borç verme ve fiyat değişimi mekanizmasını uygulamak için geleneksel bankaların yerini alır;

③ Merkezi olmayan "tahvil piyasası", orijinal referans faiz oranı + LSD-Fi kapsamındaki RWA hazine tahvilleri;

④ Merkezi olmayan türevler, varlık dalgalanmalarına karşı korunmak için risk yönetimi sağlar;

Buna ek olarak, merkezi olmayan sigorta tröstleri, varlık yönetimi fonları, piyango yarışmaları ve merkezi olmayan tedarik zinciri finansmanı çözümleri ortaya çıkıyor. Geleneksel finans piyasasındaki herhangi bir ürün, blockchain dünyasında yeniden yapılandırılabilir ve uygulanabilir. Ayrıca, blockchainin özelliklerine bağlı olarak, çevrimdışı olarak pratik olmayan, ışık hızında işlemler gibi yenilikçi işlevler de gerçekleştirilebilir.

Kripto dünyası, merkezi olmayan finans piyasasını oluşturan unsurları bir dereceye kadar mükemmelleştirdi. Her projenin token ekonomisine bağlı olarak farklı blok zincirleri (egemen ekonomik varlıklar) arasında yerel para birimi, zincir içi yönetim için standart para birimi olarak hizmet eder. Ekosistemdeki çeşitli tokenler hem özsermaye hem de borç olarak görünebilir. Bir zincirin değeri, ne kadar ekonomik aktiviteyi desteklediğine bağlıdır.

Zincir üstü yerel tahvil piyasasının kurulmasıyla desteklenen RWA ulusal borç projeleri ve Likidite Staking Türevleri (LSDFi), Şangay yükseltmesi sonrasında önemli bir popülerlik kazandı.

Bir DeFi projesi olarak temel hususlardan biri likidite sorunlarının ele alınmasıdır. Likidite, geniş anlamda, bir işletmenin kontrol edebildiği parasal fonları ifade eder. Geleneksel finans sektöründe likidite genellikle bir varlığın veya piyasadan alınıp satılabilirliğini ve nakde çevrilme kolaylığını gösterir. İster likidite borç verme protokolü, ister likidite staking protokolü olsun, her şey finansın özüne indirgeniyor: borç alma ve borç verme.

2. Likidite protokolü nasıl oluşturulur?

Geleneksel finansın en önemli aracısı olan bankadan başlayalım ve DeFi'de likidite protokollerinin yapım ve değerlendirme yöntemlerinden bahsedelim.

Ticari bir bankanın özü, mevduat almayı ve kredi vermeyi entegre etmesi ve aktif olarak likidite yaratan bir teşvik sistemi haline gelmesidir.

Geleneksel finans teorisine göre tam piyasaların, simetrik bilginin ve sıfır işlem maliyetlerinin olduğu mükemmel bir dünyada, bankaların ve banka dışı finansal aracıların varlığına gerek yoktur. Borç alanlar ve borç verenler, ücretsiz işlemler yoluyla Pareto optimal kaynak tahsisi sonuçlarına ulaşabilirler.

Ancak gerçek dünyadaki en önemli finansal aracılar olarak bankaların da rolü olan bu mükemmel duruma ulaşmak elbette imkansızdır.

Ticari bir banka için asıl işin iki noktası vardır: Bir yandan mevduatları alıp faiz sağlar, diğer yandan faiz farkları elde ederken piyasaya likidite sağlayan, faiz elde etmek için mevduatları borç verir. Merkez bankası çeşitli para politikası araçları aracılığıyla mevduat ve kredi tutarlarını ve faiz oranlarını düzenlemektedir.

Bankaların kredi verme ve fiyat değişim mekanizmalarıyla karşılaştırıldığında, saklamasız merkezi olmayan protokollerin avantajları şunları içerir: şeffaflık ve piyasa talebine dayalı etkili fiyatlandırma, hızlı ve rahat kredi verme ve sansüre karşı direnç.

Bunu anladıktan sonra merkezi olmayan finanstaki likidite protokollerini kolaylıkla anlayabiliriz. Aşağıda, JustLend'i basit bir örnek olarak alarak, Protokol Sıralamasında TVL'de şu anda üçüncü sırada yer alan borç verme protokolünün basit bir örneği yer almaktadır.

JustLend DAO Protokolü

Bu, arz ve talep algoritmaları tarafından belirlenen faiz oranlarına dayalı bir para piyasası kurmayı amaçlayan, TRON destekli bir para piyasası protokolüdür. Bu protokoldeki faiz oranı, TRON varlıklarının arz ve talebine dayalı bir algoritma tarafından belirlenmektedir.

Protokolde Tedarikçi ve Borçlu olmak üzere iki rol vardır; her iki taraf da değişken faiz oranları kazanmak veya ödemek için doğrudan protokolle etkileşime girer.

Tedarik:

Bu protokolde, tüm kullanıcılar tarafından sağlanan fonlar öncelikle bir likidite havuzu (kredi havuzu) oluşturmak için toplanır, eşler arası bazda değil havuza borç vererek yüksek likidite elde edilir ve parasal denge daha iyi sağlanır. Bu senaryoda, likidite sağlayıcılarının (LP'ler) bireysel kredilerin vadesinin dolmasını beklemesine gerek yoktur, ancak varlıkları havuzdan istedikleri zaman çekebilirler.

Tedarikçiler varlıklarını JustLend DAO akıllı sözleşmesinin döviz piyasasına yatırır ve bu süreçte sağlanan varlıklar jTokens (bir tür TRC-20 tokeni) olarak temsil edilir. Bu token sahipleri ilgili kurallara göre ödüller alırlar (kredilerden faiz gelirinden yararlanırlar).

Faiz oranı:

Geleneksel bir finansal kredinin faiz oranı genellikle kredinin ömrü boyunca aynı kalır. Ancak bu protokolde faiz oranları, piyasa arz ve talebindeki değişikliklere bağlı olarak gerçek zamanlı olarak değişecek ve farklı piyasalardaki borç verme/arz oranları bloktan bloğa farklılık gösterebilecek. Protokole olan faiz, TRON'daki blok oluşturma süresine göre hesaplanır ve borçlanma faizi, blok sayısına göre birikecektir.

Bu protokolde borçlanma faiz oranı, yumuşatıcı faiz oranı modeli ve aşamalı faiz oranı modeli olmak üzere iki modele göre hesaplanmaktadır. Matematiksel modelde ayrıntılara girilmeyecektir. Prensip şudur: Borçlunun kripto varlıklarına olan talebi azaldığında, borç verme için kullanılabilecek havuzdaki fazla tokenler daha yüksek likidite ve daha düşük faiz oranları getirecek ve böylece borç vermeyi teşvik edecektir. Benzer şekilde, bir varlığın ödünç alınmasına yönelik talep yüksek olduğunda, ödünç vermek için mevcut token sayısı azalır, bu da daha düşük likidite ve daha yüksek faiz oranlarıyla sonuçlanır ve dolayısıyla arzı çeker.

Faiz oranlarının tasarımı DeFi protokolünün temel bir parçasıdır. Bu yılın ekim ayında, teminat borç verme platformu Yield Protokolü faaliyetlerini durdurma planlarını duyurdu. Bunun nedenlerinden biri, platformda sabit faizli kredi talebinin olmamasıydı. İyi bir faiz oranı mekanizması bir trendin gelişimini tetikleyebilir.

3. Likidite Protokolünün Unsurları

JustLend DAO Protokolü gibi tipik bir borç verme protokolünden, bir likidite protokolü oluştururken aşağıdaki noktaların dikkate alınması gerektiği görülebilir:

① Sermaye havuzunun inşası: LP likidite enjekte eder

②Aşırı teminat mekanizması: borçlunun kredi alması

③Oracle etkinliği: teminat fiyatlarının takibi

④Faiz oranı: değişken faiz oranı, sabit faiz oranı, vb.

⑤Tasfiye mekanizmasının tasarımı: Teminatın yetersiz olduğu durumlarda işleme mekanizması

⑥Temel mekanizma tasarımı: fiyat istikrar mekanizması ve risk kontrolünün kurulması

Teminat mekanizması bir tür likidite kredisidir ve bu aynı zamanda tam teminat yoluyla işlemler için likit proje tokenleri üretilmesi gibi bazı mekanizmaların yenilik noktasıdır, böylece borç veren aracılığıyla likidite havuzu kurmaya gerek kalmaz.

Bu tür teminat varlığının tipik örneği Maker protokolü.DAI stablecoin'dir.

Herkes Maker protokolünü kullanarak "Maker Vault (Maker Vault)" adı verilen akıllı bir sözleşme oluşturabilir ve DAI oluşturmak için varlıkları yatırabilir, böylece Maker platformunda kaldıraç olarak Dai oluşturmak için teminat varlıklarını kullanabilir. Dai'nin teminat kredisi fikirlerine bir göz atalım.

DAI ile Teminatlı Borçlanma

Adım 1: Bir Kasa Oluşturun ve Teminatı Kilitleyin

Kullanıcılar, topluluk tarafından sağlanan bir arayüz aracılığıyla bir kasa oluşturur ve DAI oluşturmak için belirli türde ve miktarda teminatı kilitler. Fonlar yatırıldığında kasa teminatlandırılmış kabul edilir.

2. Adım: Teminatlı Kasadan DAI oluşturun

Teminat varlıklarını bir kasaya kilitledikten sonra kasa sahibi, işlemleri başlatmak ve onaylamak için herhangi bir saklama dışı kripto para birimi cüzdanını kullanabilir ve belirli miktarda DAI oluşturabilir.

3. Adım: Borcunuzu Geri Ödeyin ve İstikrar Ücretini Ödeyin

Teminatın bir kısmını veya tamamını geri almak için kasa sahibinin, oluşturulan DAI'yi kısmen veya tamamen geri ödemesi ve ödenmemiş DAI dönemi boyunca biriken stabilite ücretini ödemesi gerekir. Stabilite ücreti yalnızca DAI üzerinden ödenebilir.

Adım 4: Teminatın Geri Çekilmesi

DAI'yi geri ödedikten ve stabilite ücretini ödedikten sonra kasa sahibi teminatın bir kısmını veya tamamını cüzdanına geri çekebilir. Tüm DAI tamamen geri ödendiğinde ve tüm teminatlar geri çekildiğinde kasa boşalır ve sahibinin varlıkları tekrar kilitlemesini bekler.

Farklı teminat varlıklarının ayrı kasalara yerleştirilmesi gerektiğine dikkat etmek çok önemlidir. Bazı kullanıcıların farklı teminat türleri ve teminat oranlarına sahip birden fazla kasaları olabilir.

DAI Tasfiye Mekanizması

Maker Protokolü, yüksek riskli kasaları tasfiye etmek için otomatik bir açık artırma süreci kullanarak ödenmemiş borcu desteklemek için her zaman yeterli teminatın olmasını sağlar. Tasfiye kararları kasanın tasfiye oranına ve teminat/borç oranına göre verilmektedir. Her kasa tipinin, MKR sahipleri tarafından teminat riskine dayalı bir oylama süreciyle belirlenen, karşılık gelen bir tasfiye oranı vardır.

Kasanın teminat oranı minimum eşiğin altına düştüğünde ihale tasfiye süreci başlatılır. Teminat açık artırmaları yoluyla elde edilen DAI, tasfiye cezaları da dahil olmak üzere kasadaki borcun geri ödenmesi için kullanılıyor. DAI'de yapılan ihale gelirlerinin borcu karşılamaya ve tasfiye cezalarını ödemeye yeterli olması durumunda, satılan teminat miktarını azaltmak amacıyla ters teminat ihalesi yapılıyor.

Teminat ihalelerinden elde edilen DAI'nin borcu karşılamaya yetmemesi durumunda açık, Maker Protokolü için yükümlülük haline geliyor. Maker Buffer'dan gelen DAI, yükümlülüğün bu kısmını geri ödemek için kullanılır. Tamponun yetersiz olması durumunda borç ihale mekanizması tetiklenir. Borç ihaleleri sırasında yeni MKR basılıyor ve DAI kullanılarak açık artırmaya katılan kullanıcılara satılıyor. Teminat ihalelerinden elde edilen DAI, Maker Buffer'a girer.

Maker Buffer'ın rolü, artan DAI mevduat oranları nedeniyle gelecekteki teminat eksikliklerinin ve aşırı MKR ihracının etkisini azaltmaktır. İhaleler ve stabilite ücretleri yoluyla elde edilen DAI'nin Maker Buffer üst limitini aşması durumunda fazla ihaleler yapılır. Fazla açık artırmalar sırasında MKR, sabit miktarda DAI karşılığında açık artırmaya çıkarılır ve en yüksek teklifi veren kazanır. Fazla açık artırmalar sonuçlandıktan sonra Maker Protokolü, açık artırmaya çıkarılan MKR'yi otomatik olarak yakarak toplam MKR arzını azaltır.

Likidite protokolü fiyat saldırısına maruz kalıyor

Yukarıda JustLend DAO Protokolü ve MakerDAO örneklerinde likidite protokolü oluşturmanın bazı önemli noktalarını gözlemleyebiliriz. Bu makaleyi yazarken tanınmış bir DeFi projesi olan dYdX fiyat saldırısına uğradı ve sigorta havuzundaki likiditenin bir kısmı çekildi.

dYdX, kalıcı sözleşmeler ve marj ticareti için merkezi olmayan bir türev borsasıdır. Sipariş defteri tarzı blockchain dijital varlık alım satım hizmetleri sağlar ve kaldıraç ve sözleşme alım satım fonksiyonları sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, herkesin bu borsada serbestçe sözleşme ticareti yapabileceği, merkezi olmayan bir sipariş defteri modeli sözleşme borsasıdır.

Bununla birlikte, platformdaki son YFI-USD ticaret çiftinde, YFI tokeni kademeli olarak yukarı çekildi ve ardından aniden düştü, bu da $YFI'nin dYdX'e olan açık pozisyonunun birkaç gün içinde 800.000 dolardan 67 milyon dolara yükselmesine neden oldu. Fiyat çökmeden önce, fiyat saldırganı dYdX'ten büyük miktarda USDC çekebildi ve bu da büyük miktarda dYdX'in sigorta havuzu fonunun çekilmesine neden oldu. Kurucu ayrıca tasfiye motorunun V4 versiyonunda yeniden tasarlanacağını duyurdu.

Bu işlem çiftinde YFI, likidite madenciliği stratejileriyle bilinen Yearn Finance projesinin yerel tokenidir. Kullanıcılar, Yearn Finance aracılığıyla çeşitli likidite madenciliği stratejilerini uygulayabilir ve platformun üç temel ürünü olan Earn, Vaults ve Iron Bank aracılığıyla diğer DeFi projeleriyle etkileşime girebilir. Yearn Finance aynı zamanda DeFi Lego konseptinin önemli bir katılımcısıdır.

dYdX örneğinden görülebileceği gibi bazı küçük likidite protokolleri fiyat saldırılarıyla karşılaşırsa likiditeleri kolayca tükenecektir. Bu durum özellikle Otomatik Piyasa Yapıcı modelini kullanırken ortaya çıkacaktır. Ticaret protokollerinde genellikle oracle makineleriyle ilgili büyük fiyat bulma sorunları yaşanır.

Mango, Solana'da merkezi olmayan bir sözleşme platformudur. Ayrıca 22 Ekim’de bir fiyat saldırısına uğradı.

Bu olayda saldırgan, Mango ticaret platformunun A ve B adreslerine 5 milyon ABD doları aktararak bir pozisyon oluşturdu, sözleşmeyi Mango'da kendi karşı tarafını oluşturmak için kullandı ve MANGO'yu hem uzun hem de kısa pozisyonlar için açtı. Daha sonra saldırgan, MANGO tokenlarını satın almak için daha fazla fon kullandı, fiyatını 2 sentten 91 sente çıkardı ve platformdaki devasa net defter varlıklarını Mango'dan elde edilen gelirin bir kısmını borçlanma yoluyla elde etmek için kullandı. Yetersiz likiditeye rağmen 110 milyon ABD dolarını çekmeyi başardılar.

Aynı yılın Aralık ayında, Bsc zincir kredi protokolü Helio da bir fiyat saldırısına uğradı. Saldırgan, oracle'ın zamansız fiyat beslemesinin güvenlik açığından yararlandı ve aBNBc tokenlerini fazla ihraç etmek ve bunları Hello'nun hBNB'sine dönüştürmek için akıllı sözleşme güvenlik açığından yararlanarak teminat borç verme operasyonlarını başarıyla gerçekleştirdi. Saldırgan, 16,44 milyon ABD doları değerindeki stabilcoin HAY'i ödünç verdi ve bunu çekilmek üzere yaklaşık 15 milyon ABD doları tutarındaki genel varlıklarla değiştirdi. Saldırı, Helio protokolüne ciddi zarar vererek, kehanet ve sözleşme güvenlik açıklarının risklerini ve borç verme protokollerinin güvenliğinin önemini ortaya çıkardı.

4. Likidite Varlık Havuzu

Bir likidite protokolü için gereken unsurları anladıktan sonra, önemli bir adım, bir likidite varlık havuzu oluşturmaktır. Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) likidite havuzlarının evrimsel yoluna odaklanan likidite varlık havuzları için birçok sınıflandırma vardır. Ayrıca kredi havuzlarını, opsiyon teminat havuzlarını ve makineli tüfek havuzlarını da kısaca tanıtacağız.

AMM Likidite Havuzları

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) ile ilgili olarak, "DeFi Değerlendirme Yöntemi 1: Uniswap Yinelemeli İnceleme" bölümünde tartıştığımız gibi, Uniswap şüphesiz akla gelen ilk projedir. AMM'de herkesin likidite sağlamasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir piyasa yapıcılık modeli uygulanıyor.

Ancak zaman geçtikçe AMM'ler, mevcut eksiklikleri optimize edip iyileştirerek basit Sabit Ürün Piyasa Yapıcı (CPMM) modellerinin ötesine geçerek gelişmeye devam ediyor.

İlk olarak, CPMM, CSMM ve CMMM dahil olmak üzere çeşitli Sabit Fonksiyonlu Piyasa Yapıcıları (CFMM'ler) vardır.

①Sabit ürün pazar yapıcı (CPMM) modeli

x·y=k

(x simge1'dir, y simge2'dir, k bir sabittir)

Temel olarak Uniswap, işlemin boyutu ne olursa olsun likidite havuzunun boyutunun aynı kalmasını sağlamak amacıyla, işlem gören iki varlığı tek bir likidite havuzunda birleştirir. Sermaye havuzu dengesiz hale geldiğinde ve belirli bir yöne doğru eğildiğinde, arbitrajcılar devreye girecek ve kârdaki fark karşılığında hızla yeniden dengelenecektir.

CPMM ile ilgili sorunlar: Kayma, kalıcı kayıplar ve güvenlik riskleri. Bu kısımla ilgili ayrıntılar için çok açık olan önceki tweet'i [DeFi Değerlendirme Yöntemi 1: Uniswap Yinelemeli İnceleme] okuyabilirsiniz.

②Sabit toplamlı piyasa yapıcı (CSMM) modeli

x+y=k

(x simge1'dir, y simge2'dir, k bir sabittir)

CSMM, işlemlerdeki fiyat değişikliklerinin sıfıra yakın olduğu senaryolar için daha uygundur ancak bu model sınırsız likidite sağlayamaz.

Dezavantaj: Zincir dışı fiyat havuzdaki token fiyatıyla eşleşmediğinde, tüccarlar ve arbitrajcılar havuzdaki rezervleri tüketme ve likidite havuzunu istikrarsızlaştırma fırsatına sahip olur. Bu durum likidite havuzundaki varlıkların belirli bir varlıkta yoğunlaşmasına ve dolayısıyla likidite kaybına yol açacaktır.

③Sabit ortalama piyasa yapıcı (CMMM) modeli

(x·y·z)*(1/3)=k

(x jeton1'dir, y jeton2'dir, z jeton3'tür, k bir sabittir)

CMMM'nin ana durumu Dengeleyicidir. Bu protokol Uniswap'ten daha esnektir ve oluşturulan likidite havuzu çeşitli farklı varlıklardan oluşabilmektedir. Kusurlar CPMM ile aynıdır: kayma, kalıcı kayıplar ve güvenlik riskleri.

CFMM'nin üç örneğinde sorunlar çoğunlukla kayma, kalıcı kayıp ve likiditede yoğunlaşıyor. Bu sorunları önlemek için yeni projeler sürekli olarak aşağıdaki gibi formüller için yenilikçi model mekanizmaları sunmaya çalışmaktadır:

④Hibrit CPMM'ler (Stableswap)

Hibrit CPMM'ler, CPMM ve CSMM'nin birleşimidir ve Curve Finance tarafından uygulanır. Yeni bir formül sayesinde katlanarak yoğun likidite yaratılıyor ve eğrinin büyük bir kısmı için doğrusal döviz kurları sağlanıyor.

Curves Stableswap, Sabit Toplamlı Piyasa Yapıcının (CSMM) özel bir türüdür. Havuz dengelendiğinde CSMM olarak işlev görür; ancak havuz dengesiz hale geldiğinde Sabit Ürün Pazar Yapıcısına (CPMM) doğru kayar. Kendi pazar uygunluğunu bularak, ilgili varlıkların alım satımı sırasında kaymayı önemli ölçüde azaltır.

Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM'ler) dışında, Parametreli Piyasa Yapıcılar (PMM'ler) ve Dinamik Piyasa Yapıcılar (DMM'ler) ile ilgili girişimler de vardır.

⑤PMM (Proaktif Piyasa Yapıcı)

PMM, DODO protokolünde göründü. Temel nokta, fiyat keşfini gerçekleştirmek için zincirdeki arz ve talep mekanizmasını kullanırken tek taraflı likidite ve daha düşük kayma sağlayabilecek mevcut piyasa fiyatına yakın toplam likiditeyi kullanırken, doğru fiyat verilerini toplamak için kehanetleri tanıtmaktır. nokta.

PMM daha yeterli likidite sağlayabilir ancak gerçekte elde edilmesi zor olan yüksek frekanslı ticarete daha fazla dayanır.

⑥ DMM (Dinamik Piyasa Yapıcı)

Dinamik piyasa yapıcıların özü dinamik ücretlerde yatmaktadır. Belirli token çiftleriyle likidite havuzları oluşturulduktan sonra her likidite havuzu dinamik ücretleri destekleyecektir. Piyasa oynaklığı yüksek olduğunda ücretleri artırmak ve piyasa oynaklığı düşük olduğunda ücretleri azaltmak, ticareti ve hacmi artırır.

Bunu yaparak likidite sağlayıcıları için potansiyel getirileri optimize eder. Bir havuz yaratıcısı olarak programlanabilir fiyatlandırma eğrileri, belirli amplifikasyon (AMP) faktörleri kullanılarak özelleştirilebilir. Dinamik ücret aralıkları, havuz oluşturmak için kullanılan AMP'ye göre de değişecektir.

Kredi Havuzu

AMM'nin tanıtılmasından sonra diğer modeller nispeten basittir ve örneklerle gösterilebilir. Kredi havuzu modeli, kredi verme işlemlerinde (havuzdan noktaya) doğrudan karşı taraf olarak hareket ederek, merkezi olmayan borç verme piyasalarında likiditeyi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu tür kredi havuzunun çeşitli faydaları vardır ve daha önce bahsedilen JustLend DAO Protokolü'nün yanı sıra Bileşik ve AAVE'de görüldüğü gibi oldukça yaygındır.

AAVE'yi örnek alırsak, bir kredi havuzu oluşturmak aşağıdaki adımları içerir:

①Varlık Hazırlığı: İlk olarak, USDT, USDC, BTC vb. gibi belirli kripto para birimleri borç verme ve alma için fon havuzu olarak belirlenir. Likidite havuzu çeşitli varlık türlerini destekler.

②Kredi Oranlarını Yapılandırma: Farklı varlıklar için kredi oranları akıllı sözleşmeler aracılığıyla yapılandırılır. Oranlar piyasa talebi, arz ve risk parametrelerine göre ayarlanabilir. Borçlular, risk toleranslarına ve geçerli piyasa oranlarına göre borç verme koşullarını seçebilirler.

③Likidite Sağlamak: Likidite Sağlayıcıları (LP'ler) olarak kullanıcılar, varlıklarını AAVE'nin likidite havuzuna yatırır, borç verme piyasası için gerekli fonları sağlar ve ilgili faiz getirilerini elde eder.

④Ödünç Verme İşlemleri: Borçlular, ödünç almak istedikleri varlıkları seçerler ve teminatlarının değerine ve kredi faiz oranına göre aşırı teminat vererek kredi alırlar.

⑤Faiz Dağılımı: LP'ler sağladıkları fon miktarına ve süresine göre faiz getirisi alırlar.

Makineli tüfek havuzu

Makineli tüfek havuzu, İş Kanıtı (PoW) madenciliğindeki, aynı algoritmayı kullanan farklı para birimleri için madencilik gücünün, en yüksek gerçek zamanlı madencilik getirisine sahip para birimini çıkarmak üzere otomatik olarak değiştirildiği süreci ifade eder. Başka bir deyişle, en yüksek getiriyi sağlayan para birimini çıkarır.

Bu senaryoda havuz, farklı likidite madenciliği projeleri arasındaki arbitraj fırsatlarından yararlanır ve getirileri en üst düzeye çıkarmak için fonları dinamik olarak farklı likidite havuzlarına tahsis eder.

Opsiyon Teminat Havuzu

Opsiyon sözleşmeleri aynı zamanda merkezileştirilmeyebilir ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla yönetilebilir. Şu anda büyük borsalar opsiyon ürünlerini de listeliyor. Dayanak varlığın değer değişikliklerine dayalı türevler, riskten korunma ve yapılandırılmış finansal ürün tasarımları için kullanılabilir. Örneğin, geleneksel finanstaki Kartopu yapısı, yapılandırılmış ürünün bir biçimidir.

Artık bazıları AMM likidite havuzu modelini kullanan merkezi olmayan opsiyon protokolleri ortaya çıkıyor. Bu modelde likidite havuzu, zayıf opsiyon likiditesi ve karşı taraf eksikliği gibi sorunları ele alarak, opsiyonların birleşik satıcısı olarak hizmet vermektedir.

Bunun bir örneği, daha önce popüler olan Çoklu Varlık Tek Havuz (MASP) modelidir. Bu model, Oracle ve AMM mekanizmalarını birleştirerek farklı temel varlıkları birleşik bir likidite havuzunda birleştirir. Bu yaklaşım, işlemlere marj ve likidite desteği sağlar.

Likidite protokolleri için temel değerlendirme noktaları işin özüne ulaşmaktır; Çekirdek borç verirken aradaki fark, protokolün iyi bir fiyat bulma mekanizmasına sahip olup olamayacağı, yeterli likidite sağlayıp sağlayamayacağı ve gereksiz maliyet kayıplarını önleyip önleyemeyeceğidir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [weixin]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Arrow杂谈]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!