Bifrost: Herhangi Bir Zincir İçin Sıvı Kazıklama Standartı

İleri SeviyeJul 10, 2024
Bu makale, Bifrost Native Coin (BNC) 'ın işlevselliği, işletme mekanizmaları, ekip geçmişi, yatırım kurumları ve çekirdek ekonomik mekanizmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Bifrost protokolünün kalbi olarak, BNC benzersiz ekonomik modeli ve teknik mimarisiyle dikkat çekmektedir ve PoS sistemlerinde likidite ve güvenlik endişelerini etkili bir şekilde ele almaktadır. Aracı soyutlama katmanı, paralel zincir yapısı ve zincirler arası etkileşim modülleri kullanarak, Bifrost, birden fazla PoS genel blok zinciri üzerinde kazıklama varlıkları için sağlam bir likidite çözümü sunmaktadır. Dahası, BNC'nin çeşitli kullanım durumları ve ekonomik mekanizma tasarımı, sistemin uzun vadeli istikrarını ve ekolojik gelişimini sağlamaktadır.
Bifrost: Herhangi Bir Zincir İçin Sıvı Kazıklama Standartı

Bifrost'in genel bir bakışı

Bifrost, Polkadot ekosisteminde merkezi olmayan bir finansal merkez ve likidite kazıklama platformudur. Bifrost, Polkadot ekosisteminde bir parachain olduğundan, bifrost projesine dalmadan önce Polkadot ekosistemini anlamak önemlidir.

polkadot: çoklu zincir gelişimi için bir proje

Polkadot, öncelikle katman 1 için güvenlik ve ölçeklenebilirlik altyapısı sağlayan bir katman 0 blok zinciridir. Polkadot ekosistemi, modülerlik, röle zincirleri ve para zincirleri aracılığıyla zincirler arasında paylaşılan güvenlik ve etkileşim sağlayan çoklu zincir yapısıdır.

Halka açık blokzincirler üzerinde faaliyet gösteren dapp'lerin aksine, her uzmanlaşmış uygulama, Polkadot ekosisteminde kendi özel blokzincirini oluşturabilir. Bu nedenle, Polkadot'a bağlı tüm 1. katman blokzincirleri parachains olarak adlandırılır.

Parachains, küresel olarak tutarlı olan ve blok zincir formatını benimseyen ancak kesinlikle blok zinciri olması gerekli olmayan uygulama özel veri yapılarıdır. Röle zinciri, akıllı sözleşmeleri desteklemeyen ve öncelikle parachains'i de içeren tüm sistemi koordine eden Polkadot'un merkezi zinciridir.

röle zinciri doğrulayıcıları, röle zinciri ile paralel olarak çalıştıkları için onlara parazincirler denir ve parazincirleri doğrulayabilirler. Bifrost, Polkadot ekosistemi içindeki böyle bir parazincir uygulamasıdır ve temel olarak kazık yapılmış varlıkların likidite sorununu çözmeyi hedeflemektedir.

Bifrost nedir?

bifrost, polkadot ekosistemi içindeki tüm blok zincirleri için özel olarak tasarlanmış sıvı stake uygulama zinciridir. Merkezi olmayan çapraz zincir etkileşimi sayesinde kullanıcıların esnek bir şekilde birden fazla zincirde staking ödülleri ve defi getirileri elde etmelerini sağlar, bu da likiditeyi ve güvenliği artırır.

Bifrost, türev ürünlerin ihraççısı olarak anlaşılabilir, orijinal varlıkların teminat döneminde karşılık gelen gölge varlıkları ihraç ederek tüm kazançlı varlıklar için likidite sağlar. Bu gölge varlıklar, farklı dex'ler, madencilik havuzları, protokoller ve çapraz zincir ortamlarında dolaşabilen değiştirilebilir jetonlardır.

bifrost: kilitli likiditeyi açmak için omni-chain lsd protokolü

Kamu blok zincirlerinin pos uzlaşma mekanizmalarını benimsemesi giderek yaygınlaştıkça, pos mekanizmaları aracılığıyla elde edilen kazançlar artık yılda 2,5 milyar doları aşıyor. Defi ve staking mekanizmaları arasındaki etkileşim ve örtüşme sonsuz bir bileşiklik oluşturur ve Bifrost, böyle bir pos ekosistemi içinde var olan sorunları çözmeyi amaçlar:

  • staking ödülleri ve defi getirileri arasındaki rekabet
  • token likiditesi ile sistem güvenliği arasında karşılıklı dışlama
  • çapraz zincir etkinliklerine katılırken kazançların kaybı

Bu sorunları ele almak için, Bifrost'ın çözümü, kullanıcıların PoS token'larını vtoken (sıvı kazıklama kupon tokeni) 'e dönüştürmelerine izin veren, bu sayede kazıklama likiditesi ve kazıklama ödülleri elde etmelerini sağlar ve aynı anda çapraz zincir senaryolarında hiçbir engel olmaksızın.

lsd protokolü nedir?

Sıvı kazıklama türevleri, kısaltması lsd olan likidite kazıklama türevleridir. Ana işlevleri, Defi'nin kazıklanmış tokenları ticaret için türevlere dönüştürmesine izin vermektir.

Geleneksel finansta, bir banka mevduatını erken kapatırsanız, sadece bir miktar faiz kaybedebilirsiniz. Ancak, blokzincir finansında, bir kez kripto paralar kazıklandığında, genellikle 7-28 gün süresiyle gerçekten kilitlenirler ve ayırmak için bu süreyi beklemeniz gerekir.

Genel olarak, türev işlemleri merkezi borsalarda (CEX'ler) gerçekleştirilir. Bununla birlikte, CEX'lerde türev işlemleri (sözleşmeler ve vadeli işlemler) ve kazıklama işlemleri iki ayrı işlemdir ve aynı fonlar her iki işlem için aynı anda kullanılamaz. Ayrıca, Ethereum güncellemesinden sonra, düğümler Ethereum ağında işlemleri doğrulamak için büyük miktarda ETH kazıklamak zorundadır. Eğer bu bir türev haline getirilebilirse, piyasaya önemli bir sıcak para girişi temsil eder.

lsd çözümler defi likidite sorunları

Kripto para birimi alanında, jeton fiyatları piyasa yapımı yoluyla belirlenir. CEX gibi geleneksel ticaret platformları, ticaret için piyasa yapıcıları, alıcıları ve emir defterlerini kullanır. Buna karşılık, Uniswap ve diğer DEX'ler gibi DeFi platformları, otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokollerini kullanarak işlem yapar. AMM fiyatları, emir defterleri tarafından kontrol edilmesi yerine akıllı sözleşmeler aracılığıyla hesaplanır.

bu AMM protokolleri, likidite sağlayıcıları kullanarak varlıkları likidite havuzlarına enjekte ederek alıcılar ve satıcılar arasında işlemleri kolaylaştırır. Likidite sağlayıcı (LP) olmak, bazen likidite havuzu tokenları olarak adlandırılan LP tokenları almayı sağlar.

ancak, bazı jetonlar yalnızca tek bir borsada kullanılabilir olduğundan, likidite her zaman defi alanında bir sorun olmuştur. Bu nedenle, sıvı kazıklama hem kazıklanan jetonların likidite sorununu çözmeyi hem de merkezi olmayan borsalar (dex) ve defi'ye türev işlemler sağlamada yardımcı olmayı hedeflemektedir, böylece defi için daha yüksek likidite sunmaktadır.

genel blok zincirlerinin manzarası: tek zincirden çok zincire ve omni zincire

Altta yatan blockchain ağlarının gelişimi, mobil telefon endüstrisinin erken günlerine benzer; bu dönemde bir dizi işletim sistemi ve tvl (toplam değer kilitlenmiş) ve kullanıcılar için yarışan birçok kamu blockchaini bulunmaktaydı. Ethereum pazar payının yaklaşık %60'ını elinde bulundururken, geri kalan yarısı parçalanmış büyüme sergiliyor.


tüm zincirlerde kilitlenen toplam değer. veri kaynağı: defillama.com

Uygulamalar, iş gereksinimlerine uygun bir zincir üzerinde dağıtmayı seçebilir veya birden fazla zincir üzerinde dağıtabilir. Bununla birlikte, bu durum web3 ekosisteminde parçalanmaya yol açmış, kullanıcı deneyimi ve likidite açısından bölünmeye neden olmuştur.

Kullanıcı deneyiminde parçalanma: kullanıcılar Gate.io üzerinde birden fazla adımı takip etmeli ve önemli bir gaz ücreti hazırlamalı.

likidite parçalanması: aynı likidite aynı anda birden fazla zincirde var olamaz. her defi protokolü yeni bir zincire eklendiğinde likidite sıfırlanır, genel verimliliği azaltır.

Sonuç olarak, yeni bir tüm zincir uygulama mimarisi araştırılıyor. Bu model, bir 'merkez + şube' yaklaşımına benziyor. Uygulamanın birincil dağıtımı tek bir zincirde bulunur, merkez olarak hizmet verir ve ardından diğer zincirlere uzaktan erişim modülleri sağlar. Bu, şube konumlarına benzer şekilde son kullanıcılar arasında etkileşime izin verir.

tek bir varlık paylaştıkları için merkez ve şubeler de güvenlik maliyetlerini paylaşabilir. Genişleme arttıkça, dış saldırganlar için maliyet de orantılı olarak artar, bu da merkezlerin ve şubelerin güvenliğini arttırır.

bifrost neden bir omni-chain lsd protokolüdür?

Bifrost projesi özellikle kazıklama likiditesini serbest bırakmak için geliştirildi. Tek bir zinciri hedeflemez, birden fazla zincire etkileşim ve işlem olanağı sağlar.

Bifrost, doğal olarak çapraz zincir varlıklar olan vToken'ları basar. Çeşitli Dex'ler, madencilik havuzları, protokoller ve çapraz zincir ortamları arasında dolaşımı kolaylaştırmak için xcm teknolojisini kullanırlar.

Bifrost yerel tokeni (BNC) nedir?

bifrost yerel koini (bnc), bifrost blokzincir ağı'nın yerel tokenidir. Bifrost, polkadot ekosistemi içindeki tüm blokzincirleri için özelleştirilmiş bir sıvı kazıklama uygulama zinciridir. Substrate çerçevesine dayalı olarak geliştirilen bifrost, çoklu zincir bağlayıcı olarak hareket eder ve çapraz uzlaşma iletişimi (xcm) kullanarak birden fazla zincir için çapraz zincir likidite kazıklama hizmetleri sağlar. Temel amacı, proof of stake (pos) uzlaşma sistemlerindeki likidite ve güvenlik sorunlarını ele almaktır. Merkezi olmayan çapraz zincir etkileşebilirlikten yararlanarak, kullanıcılar birden fazla zincirde kazıklama ödüllerini ve defi getirilerini esnek bir şekilde elde edebilir, likidite ve güvenliği artırabilir.

PoS konsensüs mekanizmalarının benimsenmesi giderek yaygınlaştıkça, PoS mekanizmaları aracılığıyla üretilen kazançlar şimdi yılda 2.5 milyar doları aşıyor. DeFi ve staking mekanizmaları arasındaki etkileşim ve örtüşme sonsuz bir bileşenlik oluşturuyor. Bifrost, staking ödüller ile DeFi getirileri arasındaki rekabet, token likiditesi ile sistem güvenliği arasındaki karşılıklı dışlayıcılık ve cross-chain etkinliklere katıldığında staking ödüllerinin kaybı gibi ekosistemdeki sorunları çözmeyi amaçlıyor.

(özel sorun açıklamaları için lütfen başvurun.proje arka planıBiftost Finans Beyaz Kağıdı)

Bu nedenle, Bifrost Polkadot'un röle zinciri, para zincirleri ve Polkadot tarafından köprülen heterojen zincirler için standart getiri üreten türev varlıklar sağlar. Türev varlıklar (vtokens) ihraç ederek ve staking ile uygulama faaliyetleri arasındaki karşılıklı dışsallığı uyumlu bir ilişkiye dönüştürerek, hem likiditeyi hem de güvenliği sağlar.

bifrost nasıl çalışır?

bifrost projesi, bifrost ağı, bifrost finans ve bifrost yerel coin (bnc) olmak üzere üç bölüme ayrılabilir.

  • bifrost ağı (chain): bu, tüm bifrost ekosisteminin çekirdeğidir. Substrate çerçevesi üzerine inşa edilmiş bir genel blokzinciridir ve polkadot ve kusama ağları içinde birer parazincir olarak faaliyet gösterir.
  • bifrost finance (proje): bifrost ağı üzerindeki bir alt proje olup, likidite ve cross-chain staking hizmetleri sunmaya odaklanır ve kullanıcıların staking dönemi boyunca dahi defi uygulamalarına katılmalarını sağlar.
  • bifrost yerel para birimi (yerli jeton $bnc): bifrost ağı'nın çekirdek jetonu, öncelikle işlem ücretleri, yönetişim ve cross-chain varlıklar için teminat olarak kullanılır.

Diğer zincirlerin aksine, bifrost doğal olarak karlıdır. Aşağıdaki bölümler, bifrost'un modülerlik, ölçeklenebilirlik, merkezsizleştirme, standartlaştırma, güvenlik ve yüksek getiriler elde etme şeklini açıklayacaktır.

bifrost ağı sistem yapısı

temel blockchain mimarisi

bahsedildiği gibi, aynı fonlar aynı anda staking ve türev işlemler için kullanılamaz çünkü geleneksel tasarım yapılarında birbirleriyle çelişirler. bu nedenle, blok zinciri yapısından dolayı, bifrost staking ve uygulama katmanları arasında ara bir soyutlama katmanı sağlar. "soyutlama", kullanıcılara karmaşık detayları gizleyen bir yazılım terimidir ve bu da kullanımı kolaylaştırır. bu, staking davranışı ile uygulama katmanı davranışı arasındaki önceki paralel ve birbirini dışlayan ilişkiyi uyumlu bir ilişkiye dönüştürerek, staking ve defi çapraz zincir etkinlikleri arasındaki karşılıklı dışlama sorununu çözer.

teknik yapı

substrate ve xcm, bifrost'un çapraz zincirli etkileşimini sağlayan iki temel teknolojidir, sıvı kazıklamanın bağlantılılığını artırır.

substrate, blok zincirleri için modüler bir çerçeve oluşturmak için kullanılır. polkadot, röle zinciri ve çok sayıda paralel zincirden oluşan heterojen bir parçalı ağdır, her biri bağımsız blok zincirlerini substrate üzerinde paralel olarak çalıştıran. Substrate üzerine inşa edilen zincirler, diğer paralel zincirlere kolayca bağlanabilir.

xcm (çapraz-consensus mesajlaşması) veya tam consensus mesajlaşması, farklı consensus sistemleri arasında niyetin aktarılması için bir dil olarak hizmet vermektedir. Amacı, farklı consensus sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamaktır. xcm, bir protokol yerine bir mesaj formatı olan Polkadot ekosisteminden kaynaklanmaktadır. xcm'nin çapraz-consensus mesajlaşma yeteneği, stake liquid protocol (slp) ve slot auction liquid protocol (salp) destekler ve lsd türevleri ile çeşitli paralel zincirler arasında interoperabiliteyi arttırır.

bifrost, daha hızlı, daha ucuz ve yüksek etkileşimli çapraz zincirli sıvı kazıklamayı (ethereum, polkadot, kusama ve moonbeam dahil olmak üzere dokuz blockchain üzerinde) sağlamak için substrate teknolojisinden ve çapraz uzlaşma mesajlaşma formatından (xcm) faydalanır.

bifrost finans

Bifrost, çoklu blok zinciri üzerinde likiditeyi artırmak için standartlaştırılmış ve merkezi olmayan bir yaklaşım sağlayan omni-chain lsd (sıvı kazıklama türevleri) alanında öncüdür. Uygulamaları genellikle iki kategoriye ayrılır: Staking ve Polkadot slot açık artırmaları (likidite crowd kredileri).


kaynak: bifrost.io

slp - sıvı kazıklama likidite protokolü

Staking, proof-of-stake (pos) konsensüs mekanizmaları içinde temel bir işlemdir. Blockchain'in işleyişini ve güvenliğini sürdürebilmek için önemli miktarda kripto para biriminin zincire kazıklandığı bir işlem. Kazılan tokenlar kilitlenir ve genellikle 7 ila 28 gün beklemeyi gerektiren bir süreçle çözülür. Kazık atma ödüller sunsa da, kazılan tokenlar kazıklama süresi boyunca diğer işlemler için kullanılamaz.

Bifrost protokolü, kullanıcıların kazıklama ödüllerini almaya devam ederken, kazançlı token'ların likiditesini serbest bırakarak bu sınırlamayı ele almaktadır. Bifrost, kazıklı token'ları sıvı kazıklama token'ları (LST'ler) olarak da bilinen ve kazıklama için makbuz görevi gören vtoken'lara dönüştürür. Vtoken'ları tutmak, kullanıcıların yalnızca kazıklama ödüllerini almasını değil, aynı zamanda bunları defi işlemlerinde de kullanmasını sağlar. Bu, varlık kullanımını artırmakla kalmaz, aynı zamanda ek kazanç fırsatları sunar.

şu anda, bifrost polkadot, kusama, ethereum, filecoin, moonbeam, bifrost, moonriver, astar ve manta dahil olmak üzere dokuz blok zincirinde kazık atmaya destek verir. vdot, vksm, vglmr, vmovr, vbnc ve vastar hepsi polkadot ekosistemindeki lst varlıklarıdır.

bifrost, vtoken'ların ürettiği kazançlı kazançlar üzerinden %10 komisyon alır. Ancak çoğu durumda, vtoken'ların verimi rakiplerinkinden daha yüksektir.


kaynak: Potansiyeli açma

vtoken kurtarma

genellikle, bir kullanıcı bir vtoken kurtarması başlattığında, slp modülü, ilgili orijinal tokenlerin kazıklanması için başvuruda bulunmalı ve bu orijinal tokenleri kullanıcıya kilitleme bekleme süresi sona erdikten sonra iade etmelidir. Pos zincirlerindeki kilitleme bekleme sürelerinin aksine (örneğin, polkadot için 28 gün, kusama için 7 gün), ethereum'un sabit bir kilitleme bekleme süresi yoktur; bu süre, sıraya alınacak eth sayısına bağlıdır. çoğu lst protokolüne benzer şekilde, bifrost'un vtoken'ları kullanıcıların hızlı kurtarmayı takaslar aracılığıyla başarmalarını destekler. Ayrıca, vtoken/token istikrarlı havuzları, dönüşümlerin fiyat etkisini hafifletmek için Gate.io tarafından sağlanmaktadır.

vtoken faiz dağıtımı

farklı lst varlıkları için faiz dağıtım yöntemleri genellikle üç kategoriye ayrılır: talep, rebase ve ödül taşıyan. Bifrost, ödül taşıyan modelini kullanır.

ödül taşıyan model, ödülleri faiz getiren varlığa dahil eder. Bu dağıtım yöntemi, faiz getiren varlık ile altındaki varlık arasındaki 1:1 döviz kuru dengesini bozar ve ödüller biriktikçe döviz kuru dinamik olarak değişir.

Örneğin, kullanıcı A başlangıçta 1 Eth bahis yaptı ve 1 Veth aldı. Belirli bir süre sonra, bahis ödülleri nedeniyle 1 Eth 1.05 Eth haline gelir. Bu durumda, 1 Veth 1.05 Eth karşılığında geri alınabilir. Bahis ödülleri biriktikçe, bir Veth'in geri alınabileceği Eth miktarı artar ve Veth'in Eth'e olan dönüşüm oranı yükselir. Eğer bir Slash olursa, dönüşüm oranı azalır.

Bu döviz kuru dalgalanması, hem itfa oranının hem de para basma oranının değiştiği anlamına gelir. Protokolün mevcut kullanım oranı, 1 Veth'in 1,05 ETH karşılığında kullanılabileceği şekilde olduğunda, protokolün 1 VETH elde etmek için 1,05 ETH stake etmesi gerekir.

ödül taşıyan model, kazıklama ödüllerini ve kesmelerden kaynaklanan kazıklama varlık değişikliklerini döviz kuru değişikliklerine dönüştürür. Bu mekanizma altında, lst'ler, kazıklamanın başlangıcından mevcut noktaya kadar biriken ana para ve biriken ödüllerin toplamını temsil eder.

salp - slot açık artırma likidite protokolü

Polkadot'ın ağ mimarisi, bir röle zinciri ve paralel zincirlerden oluşur ve ağ güvenliğini paylaşmak için slotlar aracılığıyla bağlıdır. Sınırlı sayıda slot olduğundan, bunlar açık artırmalar aracılığıyla elde edilmelidir. Açık artırmalara katılmak, token'ların bir veya iki yıl boyunca kilitlenmesini gerektirir ve erken kilidini açma imkanı yoktur.

Salp protokolü, kullanıcıların Kusama ve Polkadot'un toplu kredi açık artırmalarına katılmalarına yardımcı olarak, Polkadot yuvaları açık artırmalarına katılırken likiditeyi önceden kilitlemelerine olanak tanır. Salp, kullanıcıların özsermayelerini ve belirli bir paralel zincirdeki geri ödeme şartlarını temsil eden vsjetonlar (vsdot/vsksm) veya vsbond türevleri olarak LSD'leri verir. Orijinal jetonlar zincire kilitlenir.

ancak, VStoken'lar herhangi bir zamanda ticaret yapılabilir ve kilitleme dönemi sonunda temel varlık karşılığında bozdurulabilirken, VSBond'lar belirli bir paralel zinciri ve kiralama süresini temsil eder. SALP, belirli VStoken'ları ve VSBond'ları 1:1 olarak birleştirmek için tahvil piyasasını kullanır.

VSKSM Geri Alım ve İmha

her salp crowdloan, kullanıcıların altındaki dot (ksm) 'yi manuel olarak kazanmaları gerektirir. Bunu yapamazlarsa, vsbonds süresi dolacak ve bir indirim oranı uygulayacak. Bifrost, kazanılmamış altta yatan dot (ksm) 'yi geri almak ve vsdot (vsksm) satın almak ve vsdot/dot (vsksm/ksm) fiyatlarının uzun vadeli sağlığını korumak için onları yok etmek için kullanır. Geri alım ve yok etme mekanizması şöyledir:

  • Tükenmemiş dot (ksm) miktarının %75'i vsdot (vsksm) olarak geri alınır
  • Kalan %25 dot (ksm), Bifrost hazinesine gider.


kaynak: bifrost.io

bifrost yerel para biriminin kullanımları (bnc)

bifrost yerel jetonu (bnc), bifrost protokolünün temel jetonudur. Yönetim jetonu sahipleri ve protokol paydaşları arasındaki koordinasyon, başarılı merkezi olmayan yönetim için hayati öneme sahiptir ve bnc bu koordinasyonu kolaylaştırmak için kullanılan bir araçtır. bnc veya vebnc, bifrost'un opengov oylamasına katılmak için kullanılabilir.

bnc'nin bifrost protokolü içinde birden fazla kullanımı vardır, bunlar genellikle üç yönden oluşur:

  1. işlemler ve ödemeler: bifrost platformunda işlemler ve ücret ödemeleri için kullanılır.
  2. staking ve getiri dağıtımı: staking ödülleri kazanmak için kullanılır ve getiri dağıtımı için bir araç olarak kullanılır.
  3. governance and voting: sahipler, platformun yönetim ve karar süreçlerine, teklif oylamaları dahil olmak üzere katılabilir.

Polkadot ve Kusama'nın bir parçası olarak, Bifrost, Polkadot ve Kusama tarafından sağlanan konsensüs güvenliğini ve topluluk kullanıcılarını paylaşır. Bifrost protokolü, Bifrost'un konsensüs güvenlik maliyetinin orijinal PoS ağından daha düşük olmadığı objektif koşullar altında, diğer PoS ağları için staking likiditesi sunabilir. Bifrost yerel coini (BNC) altyapısı ağırlıklı olarak aşağıdaki dört yön etrafında tasarlanmıştır:

  1. çoklu zincir desteği ve zincirler arası etkileşim: bifrost blokzincir platformu, farklı blokzincir ağları arasında likidite ve etkileşim sağlayarak çoklu zincir ekosistemi sunmaktadır. Bu sistemın çekirdek tokenı olarak, bnc, birden fazla parazincir ve röle zinciri üzerinde işlemleri destekleyerek yüksek likiditeye sahip bir varlık haline gelir.
  2. Türevler ve Likidite Teşvikleri: BNC, çeşitli türevlerin (vToken'ler ve VStoken'ler gibi) oluşturulmasını ve elde tutulmasını teşvik etmek ve alım satım likiditesi sağlayarak ve işlem paketlemeyi yürüterek ekosistem faaliyetini teşvik etmek için kullanılır. Bu teşvikler, türev likidite sağlayıcıları için ödülleri ve harmanlayıcı düğümleri için desteği içerir.
  3. Yönetim ve teşvik mekanizmaları: bifrost ağının yönetim jetonu olarak, bnc sahipleri konsey seçimleri, teknik komite seçimleri, hazineler, ve referandumlar dahil olmak üzere zincir üzerinde yönetimde yer alabilirler. Bu yönetim mekanizmaları bifrost ekosisteminin merkezsizleştirilmiş işleyişini ve topluluk katılımını sağlar.
  4. ekonomik model tasarımı: bifrost'un ekonomik model tasarımı, merkeziyetsizlik ve maliyet azaltma prensiplerine dayanmaktadır ve etkili teşvik mekanizmaları aracılığıyla ekosistemin sağlıklı gelişimini teşvik etmektedir. Ağdaki ana jeton olan bnc, ücret ödemeleri, yönetim katılımı, kazıklama ve kazıklama ödüllerini yakalamak için kullanılır.

bifrost ürünleri ve ekosistemi

Bifrost ekosistemi üç ana tema üzerine kuruludur:

  1. defi
  2. agregatör
  3. nft

defi

Biport: Android ve Google Chrome indirmesi için kullanılabilen tümleşik bir ağ cüzdanı.

BiFi: bifrost finance, yerel eth, usdc, bnb, matic ve usdt'yi destekleyen bir kredi platformudur.

BiFiXBu, test aşamasındaki merkezsiz bir madencilik ve marj ticaret platformudur.

owly: klaytn ağı üzerinde merkezi olmayan günlük marj ticaret platformu. owl adlı sistemleri kullanıcılara strateji kartları sunarak hazır stratejilere katılmalarını sağlıyor.

toplama

ChainRunner qEvrensel blok zincir ekosistemini bir araya getirerek tüm hizmetleri tek bir platformda birleştirir ve kullanıcıların blok zincirine ve tüm hizmetlere erişmesini kolaylaştırır. birden fazla ağdan hizmetleri entegre ederek kullanıcılara tek bir birleşik platformda bunları kullanma olanağı sağlar, örneğin defi gibi, kullanıcıların bunları basit ve kolay bir şekilde kullanmalarını sağlar.

nft

BMall: bifrost nft marketplace.


kaynak: Bifrost uygulamaları pazarı | blockscout

bifrost ekibi ve yatırımcıları

takım geçmişi

Bifrost, 2017 yılında dohyun pak, jonghyup lee ve changhyun yoo gibi finans ve bilgisayar biliminde geniş deneyime sahip iki profesör ve bir kurucu tarafından kuruldu. Çeşitli protokoller üzerinde çalışma imkanı sağlayan çoklu zincir ara yazılım platformu geliştirmeyi amaçladılar.

bifrost, birçok merkezi olmayan finans (defi) ürünü başlattı, bunlar arasındabifi,bifi x,chainrunnerve çift liman. şu anda bifrost'un özel çoklu zincir teknolojisini kullanarak ağ içinde çoklu zincir ekosistemi oluşturmaya odaklanıyorlar.

2019'da, Güney Kore'nin en büyük sermaye şirketlerinden bazılarından 3,3 milyon dolarlık tohum fonu topladıktan sonra,kore yatırım ortakları şti.,stic ventures, ve diğer dikkate değer yatırımcılar, bifrost yakın zamanda ekstra 8.4 milyon dolar topladı.

yatırımcılar

Bifrost'taki yatırımcılar aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:


kaynak:Rootdata

bnc çekirdek ve ekonomik mekanizmalar

bifrost'un ekonomik modeli, tamamen merkezi olmayan, kullanım maliyetlerini azaltan ve geleneksel kazık mekanizmalarıyla ilişkili yüksek kesme risklerini hafifletmeyi hedeflemektedir. vtokenler ve vstokenler gibi ticari işlem gören değiştirilebilir varlıklar oluşturmak için tasarlanmıştır. diğer blok zincirlerinin aksine, bifrost doğal olarak karlıdır - desteklediği pos blok zincirleri ve kazıklanan varlıklar ne kadar çok olursa, karlılığı o kadar güçlü olur. Kazançların bir kısmı bnc geri alımı için kullanılacaktır.

değer yakalama

bnc'nin değeri, sadece değer depolama, işlem yetenekleri ve akıllı sözleşme uygulamaları dağıtmak için yetenek gibi bir blokzincirinin sahip olması gereken temel yetenekler tarafından desteklenmiyor, aynı zamanda desteklenen pos blokzincirlerinden ve kazanılan kazıklı varlıklardan elde edilen karlar tarafından da destekleniyor. Bifrost, bnc'nin belirli bir kısmını parazin yuvaları için teklif verme maliyetlerini veya paratread olarak çalışmayı karşılamak için ayıracak, bu da ağ tarafından üretilen değeri kullanıcılarının daha kolay yakalamasını ve paylaşmasını sağlıyor.

teşvik modeli

BNC token, vToken'leri ve VStoken'leri basmak ve tutmak, işlem likiditesi sağlamak ve işlem paketlemeyi yürütmek dahil olmak üzere çeşitli faaliyetleri teşvik etmek için kullanılır. Bifrost, BIFROST ekosisteminin sürekli sağlıklı gelişimini sağlamak için BNC'nin bir kısmını kesintilere karşı bir sigorta fonu olarak ayırmaktadır. vToken Minting Mining, BNC için önemli bir dağıtım mekanizmasıdır ve toplam BNC'nin %22,5'i vToken basan kullanıcıları ödüllendirmeye ayrılmıştır.

dağıtım yapısı ve kilitleme süresi

BNC'nin dağıtım amacı, Bifrost ağını daha merkeziyetsiz hale getirmek ve vToken gibi türevleri stake etmek için likidite piyasasını teşvik etmektir. Bifrost, vToken Minting madenciliği (teşvikler), PLO slot kiralama, harmanlayıcı düğüm teşvikleri, eğik çizgi risk sigortası, Oracle kullanımı ve zincirler arası maliyetler dahil olmak üzere tüm ekosistem için teşvik olarak tokenlerin %50'sini ayıracak. Bifrost ekosisteminin gelişmesini, piyasaya sürülmesini ve büyümesini sağlamak için, farklı parçalar için BNC tahsislerinin değişen kilitlenme süreleri olacaktır.

$bnc jeton tahsisi


kaynak: Cryptorank

$bnc tokenlerinin toplam arzı 80 milyondur. Şu anda %40'ının kilidi açıldı ve %60'ı henüz izlenmedi. Token dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • ekosistem: 80%
  • Kurucular ve ekip: %20
  • vakıf: 10%
  • tohum turu 1: 6%
  • 2. Tohum Turu: %4
  • özel tur: 3%
  • pazarlama ve topluluk: 3%
  • Para Basma Airdrop'u: %2
  • stratejik tur: 2%

$bnc belirteci serbest bırakma

$bnc'nin ilk dolaşımdaki arzı, token oluşturma etkinliği (TGE) sırasında 7,2 milyondur. Token dağıtım programı aşağıdaki gibidir:


kurucular ve ekip - %20, 16 milyon bnc

  • 6 aylık kilitlenme dönemi, 24 ay boyunca doğrusal salınım, ayda %4

Tohum turu 1 - %6, 4,8 milyon BNC

  • TGE'de %25
  • 10 aylık lineer dağıtım, ayda %7.5

tohum turu 2 - 4%, 3.2 milyon bnc

  • 25% tge
  • 10 aylık doğrusal serbest bırakma, ayda %7,5

Özel Tur - %3, 2.4 milyon BNC

  • TGE'de %30
  • 10 aylık lineer yayın, ayda %7

pazarlama ve topluluk - 3%, 2.4 milyon BNC

  • TGE'de %100, 52 yıl uçurum

Mint düşüşü - %2, 1,6 milyon BNC

  • 100% tge'de, 52 yıl-kaya.
  • "Mint drop" bifrost'ın vtoken'ların basılmasını teşvik etmek için bir dizi girişimdir. Mint drop için BNC teşvikleri bir kilitlenme süresi bulunmamaktadır.

Stratejik Tur - %2, 1,6 milyon BNC

  • 30% tge
  • 10 aylık doğrusal yayın, ayda %7

izlenmeyen - %60, 48 milyon bnc

  • Ekosistem için %50 (40 milyon BNC), vakıf için %10 (8 milyon BNC)
  • Veri mevcut değil, jetonlar herhangi bir zamanda kilidini açabilir.

Bifrost nasıl kullanılabilir?

bifrost, polkadot'un bir parachain'i olduğundan, onu kullanmadan önce bir polkadot cüzdanınız olması gerekiyor. Polkadot cüzdan sitesinden bir cüzdan başvurusu yapabilirsiniz ( burada). aşağıda bifrost platformunu kullanmanın beş yolu bulunmaktadır:

  1. Jetonlarınız var ve bunları stake etmek istiyorsunuz.
  2. Jetonunuz yok ve doğrudan vToken satın almak istiyorsunuz.
  3. Defi'ye katılmak için vtoken'ları kullanın.
  4. Polkadot parachainleri arasında varlık transferi yapmak.
  5. Polkadot yuvaları müzayedesine katılın.

Detaylı kullanım yöntemleri için lütfen günlük madeni para araştırmasına bakın."Polkadot'ta Çapraz Zincir ekosistemi: tüm zincir lsd protokolü | Bifrost / BNC Coin'e Giriş".

Bifrost'in bir omni zinciri LSD protokolü olarak avantajları

Omnichain staking alanında öncü olan Bifrost'un, kolay entegrasyon, birleşik likidite, ölçeklenebilirlik ve xcm'nin güçlendirilmesi gibi birçok avantajı vardır.

Omni zincir mimarisine kıyasla, çoklu zincir dağıtımları genellikle entegrasyon zorlukları ve parçalanmış likidite gibi zorluklarla karşılaşır. Lido, Rocket Pool ve Frax Finance gibi diğer LSD protokolleri de birden fazla zincirde LSD basmayı destekler. Bununla birlikte, çoklu zincir dağıtım yaklaşımını benimserler ve bu nedenle omni zincir uygulamaları olarak kabul edilemezler.

son

Bifrost Native Coin (BNC), benzersiz ekonomik modeli ve teknik mimarisi aracılığıyla POS sistemlerindeki likidite ve güvenlik zorluklarını ele alan Bifrost protokolünün temel tokeni olarak hizmet vermektedir. Bifrost, bir ara soyutlama katmanı, paralel zincir yapısı ve zincirler arası etkileşim modülleri sağlayarak, birden fazla POS halka açık blok zinciri için sağlam bir stake varlık likidite çözümü sunar. Ek olarak, BNC'nin çeşitli fayda ve ekonomik mekanizma tasarımı, sistemin uzun vadeli istikrarını ve ekosistem gelişimini sağlar.

Yazar: Deniz
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Bifrost: Herhangi Bir Zincir İçin Sıvı Kazıklama Standartı

İleri SeviyeJul 10, 2024
Bu makale, Bifrost Native Coin (BNC) 'ın işlevselliği, işletme mekanizmaları, ekip geçmişi, yatırım kurumları ve çekirdek ekonomik mekanizmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Bifrost protokolünün kalbi olarak, BNC benzersiz ekonomik modeli ve teknik mimarisiyle dikkat çekmektedir ve PoS sistemlerinde likidite ve güvenlik endişelerini etkili bir şekilde ele almaktadır. Aracı soyutlama katmanı, paralel zincir yapısı ve zincirler arası etkileşim modülleri kullanarak, Bifrost, birden fazla PoS genel blok zinciri üzerinde kazıklama varlıkları için sağlam bir likidite çözümü sunmaktadır. Dahası, BNC'nin çeşitli kullanım durumları ve ekonomik mekanizma tasarımı, sistemin uzun vadeli istikrarını ve ekolojik gelişimini sağlamaktadır.
Bifrost: Herhangi Bir Zincir İçin Sıvı Kazıklama Standartı

Bifrost'in genel bir bakışı

Bifrost, Polkadot ekosisteminde merkezi olmayan bir finansal merkez ve likidite kazıklama platformudur. Bifrost, Polkadot ekosisteminde bir parachain olduğundan, bifrost projesine dalmadan önce Polkadot ekosistemini anlamak önemlidir.

polkadot: çoklu zincir gelişimi için bir proje

Polkadot, öncelikle katman 1 için güvenlik ve ölçeklenebilirlik altyapısı sağlayan bir katman 0 blok zinciridir. Polkadot ekosistemi, modülerlik, röle zincirleri ve para zincirleri aracılığıyla zincirler arasında paylaşılan güvenlik ve etkileşim sağlayan çoklu zincir yapısıdır.

Halka açık blokzincirler üzerinde faaliyet gösteren dapp'lerin aksine, her uzmanlaşmış uygulama, Polkadot ekosisteminde kendi özel blokzincirini oluşturabilir. Bu nedenle, Polkadot'a bağlı tüm 1. katman blokzincirleri parachains olarak adlandırılır.

Parachains, küresel olarak tutarlı olan ve blok zincir formatını benimseyen ancak kesinlikle blok zinciri olması gerekli olmayan uygulama özel veri yapılarıdır. Röle zinciri, akıllı sözleşmeleri desteklemeyen ve öncelikle parachains'i de içeren tüm sistemi koordine eden Polkadot'un merkezi zinciridir.

röle zinciri doğrulayıcıları, röle zinciri ile paralel olarak çalıştıkları için onlara parazincirler denir ve parazincirleri doğrulayabilirler. Bifrost, Polkadot ekosistemi içindeki böyle bir parazincir uygulamasıdır ve temel olarak kazık yapılmış varlıkların likidite sorununu çözmeyi hedeflemektedir.

Bifrost nedir?

bifrost, polkadot ekosistemi içindeki tüm blok zincirleri için özel olarak tasarlanmış sıvı stake uygulama zinciridir. Merkezi olmayan çapraz zincir etkileşimi sayesinde kullanıcıların esnek bir şekilde birden fazla zincirde staking ödülleri ve defi getirileri elde etmelerini sağlar, bu da likiditeyi ve güvenliği artırır.

Bifrost, türev ürünlerin ihraççısı olarak anlaşılabilir, orijinal varlıkların teminat döneminde karşılık gelen gölge varlıkları ihraç ederek tüm kazançlı varlıklar için likidite sağlar. Bu gölge varlıklar, farklı dex'ler, madencilik havuzları, protokoller ve çapraz zincir ortamlarında dolaşabilen değiştirilebilir jetonlardır.

bifrost: kilitli likiditeyi açmak için omni-chain lsd protokolü

Kamu blok zincirlerinin pos uzlaşma mekanizmalarını benimsemesi giderek yaygınlaştıkça, pos mekanizmaları aracılığıyla elde edilen kazançlar artık yılda 2,5 milyar doları aşıyor. Defi ve staking mekanizmaları arasındaki etkileşim ve örtüşme sonsuz bir bileşiklik oluşturur ve Bifrost, böyle bir pos ekosistemi içinde var olan sorunları çözmeyi amaçlar:

  • staking ödülleri ve defi getirileri arasındaki rekabet
  • token likiditesi ile sistem güvenliği arasında karşılıklı dışlama
  • çapraz zincir etkinliklerine katılırken kazançların kaybı

Bu sorunları ele almak için, Bifrost'ın çözümü, kullanıcıların PoS token'larını vtoken (sıvı kazıklama kupon tokeni) 'e dönüştürmelerine izin veren, bu sayede kazıklama likiditesi ve kazıklama ödülleri elde etmelerini sağlar ve aynı anda çapraz zincir senaryolarında hiçbir engel olmaksızın.

lsd protokolü nedir?

Sıvı kazıklama türevleri, kısaltması lsd olan likidite kazıklama türevleridir. Ana işlevleri, Defi'nin kazıklanmış tokenları ticaret için türevlere dönüştürmesine izin vermektir.

Geleneksel finansta, bir banka mevduatını erken kapatırsanız, sadece bir miktar faiz kaybedebilirsiniz. Ancak, blokzincir finansında, bir kez kripto paralar kazıklandığında, genellikle 7-28 gün süresiyle gerçekten kilitlenirler ve ayırmak için bu süreyi beklemeniz gerekir.

Genel olarak, türev işlemleri merkezi borsalarda (CEX'ler) gerçekleştirilir. Bununla birlikte, CEX'lerde türev işlemleri (sözleşmeler ve vadeli işlemler) ve kazıklama işlemleri iki ayrı işlemdir ve aynı fonlar her iki işlem için aynı anda kullanılamaz. Ayrıca, Ethereum güncellemesinden sonra, düğümler Ethereum ağında işlemleri doğrulamak için büyük miktarda ETH kazıklamak zorundadır. Eğer bu bir türev haline getirilebilirse, piyasaya önemli bir sıcak para girişi temsil eder.

lsd çözümler defi likidite sorunları

Kripto para birimi alanında, jeton fiyatları piyasa yapımı yoluyla belirlenir. CEX gibi geleneksel ticaret platformları, ticaret için piyasa yapıcıları, alıcıları ve emir defterlerini kullanır. Buna karşılık, Uniswap ve diğer DEX'ler gibi DeFi platformları, otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokollerini kullanarak işlem yapar. AMM fiyatları, emir defterleri tarafından kontrol edilmesi yerine akıllı sözleşmeler aracılığıyla hesaplanır.

bu AMM protokolleri, likidite sağlayıcıları kullanarak varlıkları likidite havuzlarına enjekte ederek alıcılar ve satıcılar arasında işlemleri kolaylaştırır. Likidite sağlayıcı (LP) olmak, bazen likidite havuzu tokenları olarak adlandırılan LP tokenları almayı sağlar.

ancak, bazı jetonlar yalnızca tek bir borsada kullanılabilir olduğundan, likidite her zaman defi alanında bir sorun olmuştur. Bu nedenle, sıvı kazıklama hem kazıklanan jetonların likidite sorununu çözmeyi hem de merkezi olmayan borsalar (dex) ve defi'ye türev işlemler sağlamada yardımcı olmayı hedeflemektedir, böylece defi için daha yüksek likidite sunmaktadır.

genel blok zincirlerinin manzarası: tek zincirden çok zincire ve omni zincire

Altta yatan blockchain ağlarının gelişimi, mobil telefon endüstrisinin erken günlerine benzer; bu dönemde bir dizi işletim sistemi ve tvl (toplam değer kilitlenmiş) ve kullanıcılar için yarışan birçok kamu blockchaini bulunmaktaydı. Ethereum pazar payının yaklaşık %60'ını elinde bulundururken, geri kalan yarısı parçalanmış büyüme sergiliyor.


tüm zincirlerde kilitlenen toplam değer. veri kaynağı: defillama.com

Uygulamalar, iş gereksinimlerine uygun bir zincir üzerinde dağıtmayı seçebilir veya birden fazla zincir üzerinde dağıtabilir. Bununla birlikte, bu durum web3 ekosisteminde parçalanmaya yol açmış, kullanıcı deneyimi ve likidite açısından bölünmeye neden olmuştur.

Kullanıcı deneyiminde parçalanma: kullanıcılar Gate.io üzerinde birden fazla adımı takip etmeli ve önemli bir gaz ücreti hazırlamalı.

likidite parçalanması: aynı likidite aynı anda birden fazla zincirde var olamaz. her defi protokolü yeni bir zincire eklendiğinde likidite sıfırlanır, genel verimliliği azaltır.

Sonuç olarak, yeni bir tüm zincir uygulama mimarisi araştırılıyor. Bu model, bir 'merkez + şube' yaklaşımına benziyor. Uygulamanın birincil dağıtımı tek bir zincirde bulunur, merkez olarak hizmet verir ve ardından diğer zincirlere uzaktan erişim modülleri sağlar. Bu, şube konumlarına benzer şekilde son kullanıcılar arasında etkileşime izin verir.

tek bir varlık paylaştıkları için merkez ve şubeler de güvenlik maliyetlerini paylaşabilir. Genişleme arttıkça, dış saldırganlar için maliyet de orantılı olarak artar, bu da merkezlerin ve şubelerin güvenliğini arttırır.

bifrost neden bir omni-chain lsd protokolüdür?

Bifrost projesi özellikle kazıklama likiditesini serbest bırakmak için geliştirildi. Tek bir zinciri hedeflemez, birden fazla zincire etkileşim ve işlem olanağı sağlar.

Bifrost, doğal olarak çapraz zincir varlıklar olan vToken'ları basar. Çeşitli Dex'ler, madencilik havuzları, protokoller ve çapraz zincir ortamları arasında dolaşımı kolaylaştırmak için xcm teknolojisini kullanırlar.

Bifrost yerel tokeni (BNC) nedir?

bifrost yerel koini (bnc), bifrost blokzincir ağı'nın yerel tokenidir. Bifrost, polkadot ekosistemi içindeki tüm blokzincirleri için özelleştirilmiş bir sıvı kazıklama uygulama zinciridir. Substrate çerçevesine dayalı olarak geliştirilen bifrost, çoklu zincir bağlayıcı olarak hareket eder ve çapraz uzlaşma iletişimi (xcm) kullanarak birden fazla zincir için çapraz zincir likidite kazıklama hizmetleri sağlar. Temel amacı, proof of stake (pos) uzlaşma sistemlerindeki likidite ve güvenlik sorunlarını ele almaktır. Merkezi olmayan çapraz zincir etkileşebilirlikten yararlanarak, kullanıcılar birden fazla zincirde kazıklama ödüllerini ve defi getirilerini esnek bir şekilde elde edebilir, likidite ve güvenliği artırabilir.

PoS konsensüs mekanizmalarının benimsenmesi giderek yaygınlaştıkça, PoS mekanizmaları aracılığıyla üretilen kazançlar şimdi yılda 2.5 milyar doları aşıyor. DeFi ve staking mekanizmaları arasındaki etkileşim ve örtüşme sonsuz bir bileşenlik oluşturuyor. Bifrost, staking ödüller ile DeFi getirileri arasındaki rekabet, token likiditesi ile sistem güvenliği arasındaki karşılıklı dışlayıcılık ve cross-chain etkinliklere katıldığında staking ödüllerinin kaybı gibi ekosistemdeki sorunları çözmeyi amaçlıyor.

(özel sorun açıklamaları için lütfen başvurun.proje arka planıBiftost Finans Beyaz Kağıdı)

Bu nedenle, Bifrost Polkadot'un röle zinciri, para zincirleri ve Polkadot tarafından köprülen heterojen zincirler için standart getiri üreten türev varlıklar sağlar. Türev varlıklar (vtokens) ihraç ederek ve staking ile uygulama faaliyetleri arasındaki karşılıklı dışsallığı uyumlu bir ilişkiye dönüştürerek, hem likiditeyi hem de güvenliği sağlar.

bifrost nasıl çalışır?

bifrost projesi, bifrost ağı, bifrost finans ve bifrost yerel coin (bnc) olmak üzere üç bölüme ayrılabilir.

  • bifrost ağı (chain): bu, tüm bifrost ekosisteminin çekirdeğidir. Substrate çerçevesi üzerine inşa edilmiş bir genel blokzinciridir ve polkadot ve kusama ağları içinde birer parazincir olarak faaliyet gösterir.
  • bifrost finance (proje): bifrost ağı üzerindeki bir alt proje olup, likidite ve cross-chain staking hizmetleri sunmaya odaklanır ve kullanıcıların staking dönemi boyunca dahi defi uygulamalarına katılmalarını sağlar.
  • bifrost yerel para birimi (yerli jeton $bnc): bifrost ağı'nın çekirdek jetonu, öncelikle işlem ücretleri, yönetişim ve cross-chain varlıklar için teminat olarak kullanılır.

Diğer zincirlerin aksine, bifrost doğal olarak karlıdır. Aşağıdaki bölümler, bifrost'un modülerlik, ölçeklenebilirlik, merkezsizleştirme, standartlaştırma, güvenlik ve yüksek getiriler elde etme şeklini açıklayacaktır.

bifrost ağı sistem yapısı

temel blockchain mimarisi

bahsedildiği gibi, aynı fonlar aynı anda staking ve türev işlemler için kullanılamaz çünkü geleneksel tasarım yapılarında birbirleriyle çelişirler. bu nedenle, blok zinciri yapısından dolayı, bifrost staking ve uygulama katmanları arasında ara bir soyutlama katmanı sağlar. "soyutlama", kullanıcılara karmaşık detayları gizleyen bir yazılım terimidir ve bu da kullanımı kolaylaştırır. bu, staking davranışı ile uygulama katmanı davranışı arasındaki önceki paralel ve birbirini dışlayan ilişkiyi uyumlu bir ilişkiye dönüştürerek, staking ve defi çapraz zincir etkinlikleri arasındaki karşılıklı dışlama sorununu çözer.

teknik yapı

substrate ve xcm, bifrost'un çapraz zincirli etkileşimini sağlayan iki temel teknolojidir, sıvı kazıklamanın bağlantılılığını artırır.

substrate, blok zincirleri için modüler bir çerçeve oluşturmak için kullanılır. polkadot, röle zinciri ve çok sayıda paralel zincirden oluşan heterojen bir parçalı ağdır, her biri bağımsız blok zincirlerini substrate üzerinde paralel olarak çalıştıran. Substrate üzerine inşa edilen zincirler, diğer paralel zincirlere kolayca bağlanabilir.

xcm (çapraz-consensus mesajlaşması) veya tam consensus mesajlaşması, farklı consensus sistemleri arasında niyetin aktarılması için bir dil olarak hizmet vermektedir. Amacı, farklı consensus sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamaktır. xcm, bir protokol yerine bir mesaj formatı olan Polkadot ekosisteminden kaynaklanmaktadır. xcm'nin çapraz-consensus mesajlaşma yeteneği, stake liquid protocol (slp) ve slot auction liquid protocol (salp) destekler ve lsd türevleri ile çeşitli paralel zincirler arasında interoperabiliteyi arttırır.

bifrost, daha hızlı, daha ucuz ve yüksek etkileşimli çapraz zincirli sıvı kazıklamayı (ethereum, polkadot, kusama ve moonbeam dahil olmak üzere dokuz blockchain üzerinde) sağlamak için substrate teknolojisinden ve çapraz uzlaşma mesajlaşma formatından (xcm) faydalanır.

bifrost finans

Bifrost, çoklu blok zinciri üzerinde likiditeyi artırmak için standartlaştırılmış ve merkezi olmayan bir yaklaşım sağlayan omni-chain lsd (sıvı kazıklama türevleri) alanında öncüdür. Uygulamaları genellikle iki kategoriye ayrılır: Staking ve Polkadot slot açık artırmaları (likidite crowd kredileri).


kaynak: bifrost.io

slp - sıvı kazıklama likidite protokolü

Staking, proof-of-stake (pos) konsensüs mekanizmaları içinde temel bir işlemdir. Blockchain'in işleyişini ve güvenliğini sürdürebilmek için önemli miktarda kripto para biriminin zincire kazıklandığı bir işlem. Kazılan tokenlar kilitlenir ve genellikle 7 ila 28 gün beklemeyi gerektiren bir süreçle çözülür. Kazık atma ödüller sunsa da, kazılan tokenlar kazıklama süresi boyunca diğer işlemler için kullanılamaz.

Bifrost protokolü, kullanıcıların kazıklama ödüllerini almaya devam ederken, kazançlı token'ların likiditesini serbest bırakarak bu sınırlamayı ele almaktadır. Bifrost, kazıklı token'ları sıvı kazıklama token'ları (LST'ler) olarak da bilinen ve kazıklama için makbuz görevi gören vtoken'lara dönüştürür. Vtoken'ları tutmak, kullanıcıların yalnızca kazıklama ödüllerini almasını değil, aynı zamanda bunları defi işlemlerinde de kullanmasını sağlar. Bu, varlık kullanımını artırmakla kalmaz, aynı zamanda ek kazanç fırsatları sunar.

şu anda, bifrost polkadot, kusama, ethereum, filecoin, moonbeam, bifrost, moonriver, astar ve manta dahil olmak üzere dokuz blok zincirinde kazık atmaya destek verir. vdot, vksm, vglmr, vmovr, vbnc ve vastar hepsi polkadot ekosistemindeki lst varlıklarıdır.

bifrost, vtoken'ların ürettiği kazançlı kazançlar üzerinden %10 komisyon alır. Ancak çoğu durumda, vtoken'ların verimi rakiplerinkinden daha yüksektir.


kaynak: Potansiyeli açma

vtoken kurtarma

genellikle, bir kullanıcı bir vtoken kurtarması başlattığında, slp modülü, ilgili orijinal tokenlerin kazıklanması için başvuruda bulunmalı ve bu orijinal tokenleri kullanıcıya kilitleme bekleme süresi sona erdikten sonra iade etmelidir. Pos zincirlerindeki kilitleme bekleme sürelerinin aksine (örneğin, polkadot için 28 gün, kusama için 7 gün), ethereum'un sabit bir kilitleme bekleme süresi yoktur; bu süre, sıraya alınacak eth sayısına bağlıdır. çoğu lst protokolüne benzer şekilde, bifrost'un vtoken'ları kullanıcıların hızlı kurtarmayı takaslar aracılığıyla başarmalarını destekler. Ayrıca, vtoken/token istikrarlı havuzları, dönüşümlerin fiyat etkisini hafifletmek için Gate.io tarafından sağlanmaktadır.

vtoken faiz dağıtımı

farklı lst varlıkları için faiz dağıtım yöntemleri genellikle üç kategoriye ayrılır: talep, rebase ve ödül taşıyan. Bifrost, ödül taşıyan modelini kullanır.

ödül taşıyan model, ödülleri faiz getiren varlığa dahil eder. Bu dağıtım yöntemi, faiz getiren varlık ile altındaki varlık arasındaki 1:1 döviz kuru dengesini bozar ve ödüller biriktikçe döviz kuru dinamik olarak değişir.

Örneğin, kullanıcı A başlangıçta 1 Eth bahis yaptı ve 1 Veth aldı. Belirli bir süre sonra, bahis ödülleri nedeniyle 1 Eth 1.05 Eth haline gelir. Bu durumda, 1 Veth 1.05 Eth karşılığında geri alınabilir. Bahis ödülleri biriktikçe, bir Veth'in geri alınabileceği Eth miktarı artar ve Veth'in Eth'e olan dönüşüm oranı yükselir. Eğer bir Slash olursa, dönüşüm oranı azalır.

Bu döviz kuru dalgalanması, hem itfa oranının hem de para basma oranının değiştiği anlamına gelir. Protokolün mevcut kullanım oranı, 1 Veth'in 1,05 ETH karşılığında kullanılabileceği şekilde olduğunda, protokolün 1 VETH elde etmek için 1,05 ETH stake etmesi gerekir.

ödül taşıyan model, kazıklama ödüllerini ve kesmelerden kaynaklanan kazıklama varlık değişikliklerini döviz kuru değişikliklerine dönüştürür. Bu mekanizma altında, lst'ler, kazıklamanın başlangıcından mevcut noktaya kadar biriken ana para ve biriken ödüllerin toplamını temsil eder.

salp - slot açık artırma likidite protokolü

Polkadot'ın ağ mimarisi, bir röle zinciri ve paralel zincirlerden oluşur ve ağ güvenliğini paylaşmak için slotlar aracılığıyla bağlıdır. Sınırlı sayıda slot olduğundan, bunlar açık artırmalar aracılığıyla elde edilmelidir. Açık artırmalara katılmak, token'ların bir veya iki yıl boyunca kilitlenmesini gerektirir ve erken kilidini açma imkanı yoktur.

Salp protokolü, kullanıcıların Kusama ve Polkadot'un toplu kredi açık artırmalarına katılmalarına yardımcı olarak, Polkadot yuvaları açık artırmalarına katılırken likiditeyi önceden kilitlemelerine olanak tanır. Salp, kullanıcıların özsermayelerini ve belirli bir paralel zincirdeki geri ödeme şartlarını temsil eden vsjetonlar (vsdot/vsksm) veya vsbond türevleri olarak LSD'leri verir. Orijinal jetonlar zincire kilitlenir.

ancak, VStoken'lar herhangi bir zamanda ticaret yapılabilir ve kilitleme dönemi sonunda temel varlık karşılığında bozdurulabilirken, VSBond'lar belirli bir paralel zinciri ve kiralama süresini temsil eder. SALP, belirli VStoken'ları ve VSBond'ları 1:1 olarak birleştirmek için tahvil piyasasını kullanır.

VSKSM Geri Alım ve İmha

her salp crowdloan, kullanıcıların altındaki dot (ksm) 'yi manuel olarak kazanmaları gerektirir. Bunu yapamazlarsa, vsbonds süresi dolacak ve bir indirim oranı uygulayacak. Bifrost, kazanılmamış altta yatan dot (ksm) 'yi geri almak ve vsdot (vsksm) satın almak ve vsdot/dot (vsksm/ksm) fiyatlarının uzun vadeli sağlığını korumak için onları yok etmek için kullanır. Geri alım ve yok etme mekanizması şöyledir:

  • Tükenmemiş dot (ksm) miktarının %75'i vsdot (vsksm) olarak geri alınır
  • Kalan %25 dot (ksm), Bifrost hazinesine gider.


kaynak: bifrost.io

bifrost yerel para biriminin kullanımları (bnc)

bifrost yerel jetonu (bnc), bifrost protokolünün temel jetonudur. Yönetim jetonu sahipleri ve protokol paydaşları arasındaki koordinasyon, başarılı merkezi olmayan yönetim için hayati öneme sahiptir ve bnc bu koordinasyonu kolaylaştırmak için kullanılan bir araçtır. bnc veya vebnc, bifrost'un opengov oylamasına katılmak için kullanılabilir.

bnc'nin bifrost protokolü içinde birden fazla kullanımı vardır, bunlar genellikle üç yönden oluşur:

  1. işlemler ve ödemeler: bifrost platformunda işlemler ve ücret ödemeleri için kullanılır.
  2. staking ve getiri dağıtımı: staking ödülleri kazanmak için kullanılır ve getiri dağıtımı için bir araç olarak kullanılır.
  3. governance and voting: sahipler, platformun yönetim ve karar süreçlerine, teklif oylamaları dahil olmak üzere katılabilir.

Polkadot ve Kusama'nın bir parçası olarak, Bifrost, Polkadot ve Kusama tarafından sağlanan konsensüs güvenliğini ve topluluk kullanıcılarını paylaşır. Bifrost protokolü, Bifrost'un konsensüs güvenlik maliyetinin orijinal PoS ağından daha düşük olmadığı objektif koşullar altında, diğer PoS ağları için staking likiditesi sunabilir. Bifrost yerel coini (BNC) altyapısı ağırlıklı olarak aşağıdaki dört yön etrafında tasarlanmıştır:

  1. çoklu zincir desteği ve zincirler arası etkileşim: bifrost blokzincir platformu, farklı blokzincir ağları arasında likidite ve etkileşim sağlayarak çoklu zincir ekosistemi sunmaktadır. Bu sistemın çekirdek tokenı olarak, bnc, birden fazla parazincir ve röle zinciri üzerinde işlemleri destekleyerek yüksek likiditeye sahip bir varlık haline gelir.
  2. Türevler ve Likidite Teşvikleri: BNC, çeşitli türevlerin (vToken'ler ve VStoken'ler gibi) oluşturulmasını ve elde tutulmasını teşvik etmek ve alım satım likiditesi sağlayarak ve işlem paketlemeyi yürüterek ekosistem faaliyetini teşvik etmek için kullanılır. Bu teşvikler, türev likidite sağlayıcıları için ödülleri ve harmanlayıcı düğümleri için desteği içerir.
  3. Yönetim ve teşvik mekanizmaları: bifrost ağının yönetim jetonu olarak, bnc sahipleri konsey seçimleri, teknik komite seçimleri, hazineler, ve referandumlar dahil olmak üzere zincir üzerinde yönetimde yer alabilirler. Bu yönetim mekanizmaları bifrost ekosisteminin merkezsizleştirilmiş işleyişini ve topluluk katılımını sağlar.
  4. ekonomik model tasarımı: bifrost'un ekonomik model tasarımı, merkeziyetsizlik ve maliyet azaltma prensiplerine dayanmaktadır ve etkili teşvik mekanizmaları aracılığıyla ekosistemin sağlıklı gelişimini teşvik etmektedir. Ağdaki ana jeton olan bnc, ücret ödemeleri, yönetim katılımı, kazıklama ve kazıklama ödüllerini yakalamak için kullanılır.

bifrost ürünleri ve ekosistemi

Bifrost ekosistemi üç ana tema üzerine kuruludur:

  1. defi
  2. agregatör
  3. nft

defi

Biport: Android ve Google Chrome indirmesi için kullanılabilen tümleşik bir ağ cüzdanı.

BiFi: bifrost finance, yerel eth, usdc, bnb, matic ve usdt'yi destekleyen bir kredi platformudur.

BiFiXBu, test aşamasındaki merkezsiz bir madencilik ve marj ticaret platformudur.

owly: klaytn ağı üzerinde merkezi olmayan günlük marj ticaret platformu. owl adlı sistemleri kullanıcılara strateji kartları sunarak hazır stratejilere katılmalarını sağlıyor.

toplama

ChainRunner qEvrensel blok zincir ekosistemini bir araya getirerek tüm hizmetleri tek bir platformda birleştirir ve kullanıcıların blok zincirine ve tüm hizmetlere erişmesini kolaylaştırır. birden fazla ağdan hizmetleri entegre ederek kullanıcılara tek bir birleşik platformda bunları kullanma olanağı sağlar, örneğin defi gibi, kullanıcıların bunları basit ve kolay bir şekilde kullanmalarını sağlar.

nft

BMall: bifrost nft marketplace.


kaynak: Bifrost uygulamaları pazarı | blockscout

bifrost ekibi ve yatırımcıları

takım geçmişi

Bifrost, 2017 yılında dohyun pak, jonghyup lee ve changhyun yoo gibi finans ve bilgisayar biliminde geniş deneyime sahip iki profesör ve bir kurucu tarafından kuruldu. Çeşitli protokoller üzerinde çalışma imkanı sağlayan çoklu zincir ara yazılım platformu geliştirmeyi amaçladılar.

bifrost, birçok merkezi olmayan finans (defi) ürünü başlattı, bunlar arasındabifi,bifi x,chainrunnerve çift liman. şu anda bifrost'un özel çoklu zincir teknolojisini kullanarak ağ içinde çoklu zincir ekosistemi oluşturmaya odaklanıyorlar.

2019'da, Güney Kore'nin en büyük sermaye şirketlerinden bazılarından 3,3 milyon dolarlık tohum fonu topladıktan sonra,kore yatırım ortakları şti.,stic ventures, ve diğer dikkate değer yatırımcılar, bifrost yakın zamanda ekstra 8.4 milyon dolar topladı.

yatırımcılar

Bifrost'taki yatırımcılar aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:


kaynak:Rootdata

bnc çekirdek ve ekonomik mekanizmalar

bifrost'un ekonomik modeli, tamamen merkezi olmayan, kullanım maliyetlerini azaltan ve geleneksel kazık mekanizmalarıyla ilişkili yüksek kesme risklerini hafifletmeyi hedeflemektedir. vtokenler ve vstokenler gibi ticari işlem gören değiştirilebilir varlıklar oluşturmak için tasarlanmıştır. diğer blok zincirlerinin aksine, bifrost doğal olarak karlıdır - desteklediği pos blok zincirleri ve kazıklanan varlıklar ne kadar çok olursa, karlılığı o kadar güçlü olur. Kazançların bir kısmı bnc geri alımı için kullanılacaktır.

değer yakalama

bnc'nin değeri, sadece değer depolama, işlem yetenekleri ve akıllı sözleşme uygulamaları dağıtmak için yetenek gibi bir blokzincirinin sahip olması gereken temel yetenekler tarafından desteklenmiyor, aynı zamanda desteklenen pos blokzincirlerinden ve kazanılan kazıklı varlıklardan elde edilen karlar tarafından da destekleniyor. Bifrost, bnc'nin belirli bir kısmını parazin yuvaları için teklif verme maliyetlerini veya paratread olarak çalışmayı karşılamak için ayıracak, bu da ağ tarafından üretilen değeri kullanıcılarının daha kolay yakalamasını ve paylaşmasını sağlıyor.

teşvik modeli

BNC token, vToken'leri ve VStoken'leri basmak ve tutmak, işlem likiditesi sağlamak ve işlem paketlemeyi yürütmek dahil olmak üzere çeşitli faaliyetleri teşvik etmek için kullanılır. Bifrost, BIFROST ekosisteminin sürekli sağlıklı gelişimini sağlamak için BNC'nin bir kısmını kesintilere karşı bir sigorta fonu olarak ayırmaktadır. vToken Minting Mining, BNC için önemli bir dağıtım mekanizmasıdır ve toplam BNC'nin %22,5'i vToken basan kullanıcıları ödüllendirmeye ayrılmıştır.

dağıtım yapısı ve kilitleme süresi

BNC'nin dağıtım amacı, Bifrost ağını daha merkeziyetsiz hale getirmek ve vToken gibi türevleri stake etmek için likidite piyasasını teşvik etmektir. Bifrost, vToken Minting madenciliği (teşvikler), PLO slot kiralama, harmanlayıcı düğüm teşvikleri, eğik çizgi risk sigortası, Oracle kullanımı ve zincirler arası maliyetler dahil olmak üzere tüm ekosistem için teşvik olarak tokenlerin %50'sini ayıracak. Bifrost ekosisteminin gelişmesini, piyasaya sürülmesini ve büyümesini sağlamak için, farklı parçalar için BNC tahsislerinin değişen kilitlenme süreleri olacaktır.

$bnc jeton tahsisi


kaynak: Cryptorank

$bnc tokenlerinin toplam arzı 80 milyondur. Şu anda %40'ının kilidi açıldı ve %60'ı henüz izlenmedi. Token dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • ekosistem: 80%
  • Kurucular ve ekip: %20
  • vakıf: 10%
  • tohum turu 1: 6%
  • 2. Tohum Turu: %4
  • özel tur: 3%
  • pazarlama ve topluluk: 3%
  • Para Basma Airdrop'u: %2
  • stratejik tur: 2%

$bnc belirteci serbest bırakma

$bnc'nin ilk dolaşımdaki arzı, token oluşturma etkinliği (TGE) sırasında 7,2 milyondur. Token dağıtım programı aşağıdaki gibidir:


kurucular ve ekip - %20, 16 milyon bnc

  • 6 aylık kilitlenme dönemi, 24 ay boyunca doğrusal salınım, ayda %4

Tohum turu 1 - %6, 4,8 milyon BNC

  • TGE'de %25
  • 10 aylık lineer dağıtım, ayda %7.5

tohum turu 2 - 4%, 3.2 milyon bnc

  • 25% tge
  • 10 aylık doğrusal serbest bırakma, ayda %7,5

Özel Tur - %3, 2.4 milyon BNC

  • TGE'de %30
  • 10 aylık lineer yayın, ayda %7

pazarlama ve topluluk - 3%, 2.4 milyon BNC

  • TGE'de %100, 52 yıl uçurum

Mint düşüşü - %2, 1,6 milyon BNC

  • 100% tge'de, 52 yıl-kaya.
  • "Mint drop" bifrost'ın vtoken'ların basılmasını teşvik etmek için bir dizi girişimdir. Mint drop için BNC teşvikleri bir kilitlenme süresi bulunmamaktadır.

Stratejik Tur - %2, 1,6 milyon BNC

  • 30% tge
  • 10 aylık doğrusal yayın, ayda %7

izlenmeyen - %60, 48 milyon bnc

  • Ekosistem için %50 (40 milyon BNC), vakıf için %10 (8 milyon BNC)
  • Veri mevcut değil, jetonlar herhangi bir zamanda kilidini açabilir.

Bifrost nasıl kullanılabilir?

bifrost, polkadot'un bir parachain'i olduğundan, onu kullanmadan önce bir polkadot cüzdanınız olması gerekiyor. Polkadot cüzdan sitesinden bir cüzdan başvurusu yapabilirsiniz ( burada). aşağıda bifrost platformunu kullanmanın beş yolu bulunmaktadır:

  1. Jetonlarınız var ve bunları stake etmek istiyorsunuz.
  2. Jetonunuz yok ve doğrudan vToken satın almak istiyorsunuz.
  3. Defi'ye katılmak için vtoken'ları kullanın.
  4. Polkadot parachainleri arasında varlık transferi yapmak.
  5. Polkadot yuvaları müzayedesine katılın.

Detaylı kullanım yöntemleri için lütfen günlük madeni para araştırmasına bakın."Polkadot'ta Çapraz Zincir ekosistemi: tüm zincir lsd protokolü | Bifrost / BNC Coin'e Giriş".

Bifrost'in bir omni zinciri LSD protokolü olarak avantajları

Omnichain staking alanında öncü olan Bifrost'un, kolay entegrasyon, birleşik likidite, ölçeklenebilirlik ve xcm'nin güçlendirilmesi gibi birçok avantajı vardır.

Omni zincir mimarisine kıyasla, çoklu zincir dağıtımları genellikle entegrasyon zorlukları ve parçalanmış likidite gibi zorluklarla karşılaşır. Lido, Rocket Pool ve Frax Finance gibi diğer LSD protokolleri de birden fazla zincirde LSD basmayı destekler. Bununla birlikte, çoklu zincir dağıtım yaklaşımını benimserler ve bu nedenle omni zincir uygulamaları olarak kabul edilemezler.

son

Bifrost Native Coin (BNC), benzersiz ekonomik modeli ve teknik mimarisi aracılığıyla POS sistemlerindeki likidite ve güvenlik zorluklarını ele alan Bifrost protokolünün temel tokeni olarak hizmet vermektedir. Bifrost, bir ara soyutlama katmanı, paralel zincir yapısı ve zincirler arası etkileşim modülleri sağlayarak, birden fazla POS halka açık blok zinciri için sağlam bir stake varlık likidite çözümü sunar. Ek olarak, BNC'nin çeşitli fayda ve ekonomik mekanizma tasarımı, sistemin uzun vadeli istikrarını ve ekosistem gelişimini sağlar.

Yazar: Deniz
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!