Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

İleri SeviyeJul 29, 2024
Bu makalede, DeFi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyecek ve merkezi unsurların kullanılmasıyla bu evrim sürecinde karşılaşılan sınırlamaları aşmak için ortaya çıkan DeFi protokollerinin türlerini ve örneklerini keşfedeceğiz.
Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

1. giriş

Merkezi olmayan finans (defi), mevcut finansal sistemi blockchain ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla aracısız bir ticaret ortamı uygulayarak yenilemeyi amaçlayan yeni bir finansal sektör şeklidir, aracıları olmadan finansal hizmetlere erişimi artırır, finansal altyapısı eksik bölgelerde dahi ve şeffaflık ve verimlilik sağlar. Defi'nin kökenleri, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen bitcoine kadar izlenebilir.

2008 küresel mali krizi sırasında Satoshi, bankaların art arda iflasları ve hükümetin onları kurtarması konusunda endişeliydi. Güvenilir kurumlara aşırı bağımlılık, şeffaflık eksikliği ve verimsizlik gibi merkezi finansal sistemin temel sorunlarına dikkat çekti. Bu sorunları çözmek için, merkezi olmayan bir ortamda bir değer transferi ve ödeme sistemi sağlayan Bitcoin'i geliştirdi. Satoshi, Bitcoin'in genesis bloğunda, Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı sorunları ve merkezi olmayan finans ihtiyacını vurgulamak için "The Times 03/Jan/2009 Şansölyesi bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde" mesajını ekledi.

bitcoin genesis bloğu ve Times başlığı, kaynak:@phuzion7/bitcoin-genesis-block-satoshi-s-message?ref=research.despread.io"> phuzion7 steemit

Daha sonra, 2015 yılında ethereum'un ortaya çıkması ve akıllı sözleşmelerin tanıtılması ile, aracısız olarak token takası ve kredi gibi finansal hizmetler sunan çeşitli defi protokolleri ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto'nun önerdiği ideolojiye dayanarak, 'merkezi olmayan finans'ı gerçekleştirmek için çeşitli denemeler ve araştırmalar etrafında geliştiler ve evrildiler. Bu protokoller, birbirleriyle birleştirilip bağlanma yetenekleri sayesinde devasa bir ekosistem oluşturdular. Bitcoin'in sağladığı fonksiyonların ötesinde, çeşitli finansal işlemlerin merkezi olmayan bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak, mevcut finansal sistemdeki güvenilir kurumların rolünü blockchain'in yerine geçirebileceği olasılığını önerdiler.

Ancak, mevcut defi piyasasının hızla büyümesinin ve büyük likidite çekmesinin nedeninin, merkezi olmayanlaşma veya finansal sistem yenilikleri gibi ideolojik faktörlerden ziyade, protokoller tarafından likidite sağlayıcılara sunulan yüksek getiriler olduğu söylenebilir. Özellikle, protokol geliri ve tokenomics aracılığıyla kullanıcılara sunulan çeşitli teşvik fonksiyonları olan yield farming adı verilen bu işlemler, mevcut finansal ürünlere göre cazip kar fırsatları sunarak birçok kullanıcının ilgisini çekmiş ve likiditenin defi piyasasına akışını hızlandırmada önemli bir rol oynamıştır.

Kullanıcıların dikkati giderek yüksek getirilere odaklandıkça, DeFi protokollerinin gelir modelleri, başlangıçta 'aracısız finansal hizmetler sunma' DeFi'nin temel değeri ile uyumlu bir şekilde tasarlanıp sunulmuş olsa da, piyasa koşullarına göre değişerek likidite sağlayıcılarına sürekli ve yüksek faiz oranları sunmak için değişmiştir. Son zamanlarda, teminat olarak gerçek varlıkları kullanma veya işlemleri merkezi borsalar aracılığıyla gerçekleştirme gibi merkezi unsurları ödünç alan protokoller de gelir elde etmek ve bunu kullanıcılara dağıtmak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Bu makalede, Defi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyeceğiz ve bu evrim sırasında karşılaşılan sınırlamaları aşmak için merkezi unsurları kullanarak ortaya çıkan Defi protokollerinin türlerini ve belirli örneklerini keşfedeceğiz.

2. likidite madenciliği ve defi yazı

Ethereum ağındaki görünen Defi protokolleri ilk günlerde blockchain'de geleneksel finansal sistemi uygulamaya odaklandılar. Bu nedenle, erken dönem Defi protokolleri, blockchain kullanarak hizmet sağlayıcıları hariç eden ve herkesin likidite sağlayıcısı olabileceği bir ticaret ortamında değişikliklere neden oldu, ancak gelir üretimi açısından yapısal olarak mevcut geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı değillerdi.

  • Merkeziyetsiz borsa (DEX): para değiştiricileri veya borsalar gibi işlem ücretleri yoluyla gelir elde eder. Kullanıcılar belirli bir yüzde oranında ücret öderler ve bu ücretler likidite sağlayıcılara dağıtılır.
  • kredi protokolleri: mevduatçılar ve borç verenler arasındaki faiz oranı farkından gelir elde eder, bankalar gibi. Mevduatçılar varlıklarını protokole sağlar ve faiz alırken, borç verenler teminat sağlar ve kredi alır, faiz öderler.

ardından, haziran 2020'de,Compound, Temsilci erken kredi protokollerinden biri, yönetim jetonu $comp'ı çıkardı ve Bitcoin yarılanma etrafında piyasada yoğunlaşan likidite sağlayıcılarına ve borç verenlere bir likidite madenciliği kampanyası aracılığıyla dağıttı. Sonuç olarak, Compound'a büyük miktarda likidite ve kredi talebi akışı başladı.


Compound TVL değişimi, kaynak:defi llama

Defi protokollerinin likidite sağlayıcılarına dürüstçe protokol gelirlerini dağıtma trendi, Compound tarafından yapılan bu deneme ile değişmeye başladı. Gate gibi erken defi projeleri, ...AaveveUniswapayrıca, gelir dağıtımı aracılığıyla sağlanan getirinin yanı sıra kendi tokenları aracılığıyla ek getiri sağladı. sonuç olarak, birçok kullanıcı ve likidite, defi ekosistemine genel olarak ve ethereum ağı 'defi yazı' olarak adlandırılan bir döneme girdi.

3. likidite madenciliği sınırlamaları ve tokenomics geliştirmeleri

likidite madenciliği, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar için güçlü bir motivasyon sağladı ve defi protokollerinin likiditesini önemli ölçüde artırdı ve kullanıcı tabanını genişletmede önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, erken likidite madenciliği aracılığıyla elde edilen ek getiri aşağıdaki sınırlamalara sahipti:

  • verilen jetonların işlevi yönetimle sınırlıydı, bu da alım faktörlerinin eksikliğine neden oldu.
  • Token fiyatlarındaki düşüş nedeniyle likidite madenciliği faiz oranlarının azalması.

Bu kısıtlamalar nedeniyle, likidite madenciliği aracılığıyla çekilen likidite ve kullanıcı trafiğini uzun süre koruma konusunda DeFi protokolleri zorluklarla karşılaştı. Diğer DeFi protokolleri, protokol gelirlerine ek olarak likidite sağlayıcılarına ek getiriler sağlamayı ve bir tokenomics modeli oluştururken protokole likidite akışını uzun bir süre boyunca sürdürmeyi amaçladı. Bunun için, çıkarılan tokenlerin değerini protokol gelirlerine bağlamaya ve token sahiplerine sürekli teşvikler sağlamaya çalıştılar, böylece protokolün istikrarını ve sürdürülebilirliğini artırdılar.

bu özellikleri iyi gösteren temsilci örnekler arasında curve finance ve olympus dao bulunur.

3.1. curve finance

Curve Finance, düşük slippage tabanlı stablecoin takası için uzmanlaşmış bir DEX'tir. Curve, likidite sağlayıcılarına havuz ticaret ücretlerinden elde edilen gelirlerle birlikte kendi tokenı $crv'yi bir likidite madenciliği ödülü olarak sunar. Ancak Curve Finance, vetokenomics adı verilen bir sistem aracılığıyla likidite madenciliğinin sürdürülebilirliğini iyileştirmeyi amaçlar.


vetokenomics ayrıntıları

  • Likidite sağlayıcıları, işlem ücretlerinin sadece %50'sini alır ve likidite madenciliği olarak aldıkları $crv'yi piyasada satmak yerine, Curve Finance'a belirli bir süre (en fazla 4 yıl) yatırırlar ve $vecrv alırlar.
  • $vecrv sahipleri, curve finance'de oluşan işlem ücretlerinin %50'sini alır ve likidite sağlama işleminden elde edilen likidite madenciliği ödüllerini artırabilir. Ayrıca, belirli likidite havuzları için likidite madenciliği ödüllerini artırmak için oy kullanabilirler.

Yukarıdaki tokenomics sayesinde, Curve Finance, likidite sağlayıcılarına uzun bir süre için ödenen $crv token'larını kilitlemeleri için teşvik etti ve bu sayede satış baskısını azalttı. Ayrıca, belirli havuzlarda likidite madenciliği için artırılmış bir oy kullanma hakkı tanıtarak, Curve Finance'e bol miktarda likidite sağlamak isteyen projelerin piyasada $crv satın alıp paylaşmasını teşvik etti.

bu etkiler sayesinde, dolaşımdaki $crv'nin kilitlenme oranı hızla arttı ve bir buçuk yıl içinde %40'a ulaştı ve bu oranı bugüne kadar korudu.


$crv kilit oranı eğilimi, kaynak:@blockworks_research dune dashboard

curve finance'in yaklaşımı, sadece kısa vadeli likiditeyi güvence altına almak yerine sürdürülebilirliği amaçlayan ve kendi tokenlerini ve protokolün işleyiş mekanizmasını sıkı bir şekilde bağlayan iyi bir girişim olarak kabul edilmektedir. Bu, daha sonra ortaya çıkan birçok defi protokolünün tokenomics modelleri için bir örnek teşkil etmektedir.

3.2. olympus dao

Olympus dao, blok zincirinde rezerv para birimi olarak hizmet eden bir token yaratma amacıyla başlayan bir protokoldür. Olympus dao, kullanıcılardan likidite depozitoları alarak rezervlerini oluşturur ve işletir ve rezervlere orantılı olarak kendi protokol tokeni $ohm'yi ihraç eder. $ohm ihraç sürecinde, Olympus dao, $ohm içeren lp tokenleri alır ve $ohm için tahviller ihraç etmek üzere 'bağlama' adı verilen benzersiz bir mekanizma tanıttı.

tokenomics detayları

  • Kullanıcılar, ethereum veya stabilcoin gibi tek varlıkları veya $ohm-varlık çiftleri tarafından oluşturulan lp jetonlarını yatırabilir ve karşılığında indirimli $ohm tahvilleri alabilir. Olympus dao, bu şekilde elde edilen varlıkları yöneterek gelir elde eder.
  • $ohm sahipleri, $ohm'yi olympus dao'da staking yaparak protokol rezervlerindeki artışın bir kısmını $ohm tokenları şeklinde alırlar.

Yukarıdaki mekanizma sayesinde, olympus dao, likidite arzının sahipliğini temsil eden lp token'larını doğrudan sahip olarak piyasaya kendi tokenı $ohm'u bolca sağlayabildi ve likidite sağlayıcıların kısa vadeli kar peşinde likiditeden kolayca ayrılma sorununu önledi. Özellikle protokolün erken dönemlerinde, likiditenin büyük bir kısmı akarken, rezervler arttı ve ek $ohm stakerlara verildi ve ödenen, yaklaşık 6 ay boyunca APY'sini %7,000'in üzerinde tuttu.


olympus dao staking apy, kaynak: @shadow dune dashboard?ref=research.despread.io)

Olympus dao'nun kasasına varlıklar yatırmaya, $ohm çıkarmaya ve likidite akışını hızlandırmaya sürekli teşvik eden bu yüksek apy, bir itici güç olarak görev yaptı. 2021 yılında birçok defi protokolü ortaya çıktı ve olympus dao mekanizmasını ödünç aldı ve başlattı.

4. defi ayı piyasası ve gerçek getirinin yükselişi

Kasım 2021'de, defi piyasası rekor bir büyüme trendi kaydederek zirvesine ulaştı. Ancak, piyasa daha sonra bir düzeltme aşamasına girdi ve Mayıs 2022'de, terra-luna ekosisteminin çökmesi nedeniyle tam teşekküllü bir ayı piyasası geldi. Sonuç olarak, piyasa genelinde likidite azaldı ve yatırım hissi daraldı, bu durum sadece erken defi protokollerini değil, aynı zamanda Curve Finance ve Olympus DAO gibi 2. nesil defi protokollerini de önemli ölçüde etkiledi.


toplam defi tvl trendi, kaynak:defi llama

Bu protokoller tarafından tanıtılan tokenomics modelinin, erken defi protokollerinin kısıtlamalarını aşabileceği, kendi tokenlarının yetersiz kullanımı gibi bazı açılardan, kendi tokenlarının değerinin likidite sağlayıcılarının faiz oranını etkilediği noktanın aynı kaldığı görüldü. Piyasa koşulları değiştiğinde ve yatırım duygusu daraldığında, protokol tarafından üretilen tokenların enflasyon oranını sürdürmede yapısal kısıtlamalar gösterdiler ve protokol tarafından üretilen getiriden daha yüksek faiz oranları sağlamak için sürekli olarak üretilen tokenların enflasyon oranını sürdürmede yapısal kısıtlamalar gösterdiler.

Sonuç olarak, protokollerde mevduat olarak yatırılan varlıkların çıkışı, token değerinin düşmesi ve protokol gelirinin azalması nedeniyle hızlandı ve protokoller kararlı gelir üretmekte zorlandı ve kullanıcılara çekici faiz oranları sunamadı. Bu durumda, gerçek getiri defi protokolleri dikkat çekmeye başladı. Bu protokoller, kendi tokenlerinin enflasyon oranını minimize etmeyi amaçlarken, protokol tarafından gerçekten üretilen geliri, likidite sağlayıcılarına ve kendi token sahiplerine uygun şekilde dağıtmayı amaçlar.

4.1. GMX (Küresel Ticari Ürün Kodu)

Gmx protokolü, gerçek verim savunan temsilci defi protokolüdür, Arbitrum ve Avalanche ağlarına dayalı merkezi olmayan sürekli vadeli işlemler borsasıdır.

gmx protokolünde iki tür jeton bulunmaktadır, $glp ve $gmx, ve aşağıdaki işletme mekanizmasına sahiptir:

  • Likitite sağlayıcılar, $eth, $btc, $usdc ve $usdt gibi varlıkları gmx'e yatırır ve likitite depozito sertifikası tokenı $glp alır. $glp sahipleri, gmx tarafından oluşturulan gelirin %70'ini alır.
  • GMX Protocol'ün yönetişim tokeni olan $gmx staker, GMX'te indirimli işlem ücretleri alır ve GMX tarafından 1 yıl boyunca elde edilen gelirin %30'unu doğrusal olarak alır.

gmx protokolü, token enflasyonu yoluyla ek teşvikler sağlamak yerine, protokol tarafından üretilen gelirin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtma yöntemini benimsedi. Bu yaklaşım, kullanıcıların $gmx satın alıp tutmaları için net bir motivasyon sağladı ve düşüş eğilimli bir piyasada token sahiplerini değer kaybına maruz bırakmadılar, sadece tokenları kar için sattılar.

GMX protokolünün gelir trendine ve $gmx token fiyatındaki değişikliğe bakarak, gmx protokolü tarafından üretilen gelirin artışı ve azalışına bağlı olarak $gmx token değerinin de benzer şekilde yükselip düştüğünü görebiliriz.


gmx protokolü gelir ve jeton fiyatı eğilimi, kaynak:defi llama

ancak, bu yapı likidite sağlayıcılara bir miktar dezavantajlıdır çünkü likidite sağlayıcılara ödenmesi gereken ücretlerin bir kısmını yönetim jetonu sahiplerine dağıtır ve başlangıç likiditesi çekmek için uygun değildir. Ayrıca, yönetim jetonu $gmx'in dağıtım sürecinde, gmx protokolü arbitrum ve avalanche defi kullanıcılarına yönelik $gmx airdropları yoluyla potansiyel kullanıcılara gmx protokolünü tanıtmaya odaklandı ve likidite madenciliği kampanyaları aracılığıyla hızla likidite sağlamak yerine.

Bu yapısal dezavantajlara rağmen, GMX protokolü şu anda türev DeFi protokolleri arasında 1 numaralı TVL'ye (Kilitli Toplam Değer) ulaşıyor ve Luna-Terra olayından sonra devam eden düşüş eğilimine rağmen TVL'sini diğer protokollere kıyasla tutarlı bir şekilde koruyor.


gmx protokolü TVL trendi, kaynak:defi llama

GMX protokolünün diğer defi protokollerine göre likidite sağlayıcıları için biraz dezavantajlı bir yapıya sahip olmasına rağmen iyi sonuçlar elde etme nedenleri şunlardır:

  • Arbitrum ağı yükseldiği sırada ortaya çıkan sürekli vadeli işlemler borsası olarak, Arbitrum içinde likidite ve kullanıcı trafiğine meşgul oldu.
  • ftx iflas olayından sonra, 2022 Aralık ayında, cex borsalarına olan güven azaldı ve on-chain vadeli işlemler borsalarında ticaret talebi arttı.

gmx protokolü, bu dış faktörlere dayanarak yapısal dezavantajları dengelemeyi başardı ve bu nedenle sonraki defi protokolleri, gmx protokolünün yapısını doğrudan ödünç alarak protokoller tasarlamak ve likidite ve kullanıcıları çekmekte çok zorlandı.

Öte yandan, DeFi piyasasında erken görünen bir DEX olan Uniswap, likidite madenciliği aracılığıyla likidite sağlayıcılarına dağıttığı $UNI tokeni ile protokol gelirini paylaşan bir ücret anahtarının tanıtılmasını tartışıyor. Bu, Uniswap'in gerçek bir verimli DeFi protokolüne geçiş çabalarının bir parçası olarak görülebilir. Bununla birlikte, bu tür tartışmalar mümkündür çünkü Uniswap zaten yeterli likidite ve işlem hacmi sağlamış durumda.

Görüldüğü gibi, gmx protokolü ve uniswap vakalarından, protokol gelirinin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtan gerçek getiri modelinin benimsenmesi, protokolün olgunluğuna ve piyasa konumuna göre dikkatlice ele alınmalıdır. Bu nedenle, likidite sağlamak en önemli görev olduğundan, gerçek getiri yapısı erken projeler tarafından geniş çapta benimsenmemiştir.

5. rwa: geleneksel finansal ürünleri defi'ye entegre etme girişimi

Devam eden ayı piyasası ortasında, DeFi protokolleri hala tokenomics aracılığıyla likidite sağlama ve sürdürülebilir verim sunma gibi iki hedefi aynı anda gerçekleştirme konusunda dilemma ile karşı karşıya kaldılar ve sınırlı likiditeyi sağlamak için zero-sum oyununa girdiler.

Ayrıca, Ethereum'un Eylül 2022'de Ethereum'u Proof of Work'ten (PoW) Proof of Stake'e (PoS) geçiren Merge adlı güncellemesinden sonra, herkesin Ethereum staking'e katılmasına ve faiz almasına izin veren likidite staking protokolleri ortaya çıktı. Sonuç olarak, Ethereum kullanarak yaklaşık %3 veya daha fazla temel faiz oranı elde etmek mümkün hale geldi ve bu da yeni ortaya çıkan DeFi protokollerinin likidite çekmek için daha yüksek ve daha sürdürülebilir getiriler sağlaması gereken bir duruma yol açtı.

Bu bağlamda, defi ekosistemi içinde oluşturulan geliri likidite sağlayıcılara dağıtan veya geleneksel finansal ürünleri ve blok zincirini birleştirerek ek gelir oluşturan RWA (gerçek dünya varlıkları) model protokolleri, defi ekosisteminde sürdürülebilir gelir oluşturma için bir alternatif olarak ön plana çıkmaya başladı.

rwa, sanal varlıklardan farklı olarak gerçek dünya varlıklarını tokenleştiren veya kredi garantili teminatsız token kredisi gibi geleneksel finans ürünlerinin on-chain varlıklar olarak kullanılmasını sağlayan tüm alanları ifade eder. Geleneksel finans, blockchain ile bağlantı kurarak aşağıdaki faydaları elde edebilir:

  • mevcut sistemlerden daha şeffaf bir şekilde varlık sahipliği ve işlem geçmişini kaydetmek
  • Bölge, kimlik vb. temellere dayalı kısıtlamaların daha az olması nedeniyle finansal hizmetlerin kapsayıcılığını artırmak.
  • defi protokolleriyle bütünleşme ve fraksiyonelleştirme yoluyla esnek ve verimli bir ticaret ortamı sağlamak

Bu avantajlar nedeniyle, bağlı çeşitli rwa vakaları şu anda ortaya çıkıyor, bunlar arasında tahviller, hisse senetleri, gayrimenkul ve teminatsız kredi kredileri bulunmaktadır. Bunlar arasında, abd hazine bonolarının tokenleştirme alanı en fazla ilgi çekiyor çünkü defi kullanarak abd hazine bonoları talebini artırabilirken istikrarlı değer ve verim arayan yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayabilir.

şu anda yaklaşık olarak 1.57 milyar dolarlık tokenize edilmiş hazine varlığı on-chain olarak mevcut ve blackrock gibi küresel varlık yönetimi şirketleri ve franklin templeton da sektöre giriş yapıyor, bu durum rwa'yı defi piyasasında önemli bir konu haline getiriyor.


Tokenize edilmiş ABD Hazine ürünlerine göre piyasa değeri trendi, kaynak:rwa.xyz

Sonra, rwa modelini benimseyen ve kullanıcılara verim sağlayan defi protokollerinin örneklerine yakından bakalım.

5.1. goldfinch

goldfinch, Temmuz 2020'den beri defi ve geleneksel finansal ürünleri önceden uyumlu hale getirmeye çalışan bir projedir. Kendi kredi derecelendirme sistemine dayanarak gerçek dünya işletmelerine güvencesiz kripto para kredileri sağlayan bir kredi protokolüdür. Krediler, öncelikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki gelişmekte olan ülkelere borçlulara verilmektedir ve şu anda yaklaşık 76 milyon dolarlık bir sermaye kredi olarak verilmekte ve işletilmektedir.

Goldfinch'ın şu anda iki tür kredi havuzu bulunmaktadır:

  • junior havuzu: borçlular kredilere başvurduğunda ve denetimleri geçtiğinde oluşturulur. Bu, profesyonel yatırım kuruluşlarının ve kredi analistlerinin, doğrulanan kuruluşların, borçluya kredi vermek için fon yatırdığı bir havuzdur. Temerrüt durumunda, junior havuzdaki fonlar önce zararı karşılar.
  • senior havuz: tüm junior havuzlarına yayılmış tek bir havuzdur. İlk olarak ana koruma alır, ancak junior havuzdan daha düşük bir getiri alır.

KYC sürecini tamamladıktan sonra kullanıcılar, Goldfinch tarafından kredi teminatlı borç verme yoluyla elde edilen gelirden pay almak için kıdemli havuza $usdc yatırabilir ve $fidu tokenini likidite sağlama sertifikası olarak alabilirler. Kullanıcılar para çekmek isterlerse, yalnızca kıdemli havuzda atıl sermaye olduğunda $fidu yatırabilir ve karşılığında $usdc alabilirler. Bununla birlikte, atıl sermaye olmasa bile, kullanıcılar bir DEX'te $fidu satarak varlıkları çekmekle aynı etkiyi elde edebilirler. Tersine, kullanıcılar KYC yapmasalar bile, Goldfinch tarafından üretilen getiriyi almak için bir DEX'te $fidu token satın alabilirler.

Goldfinch, lansmanının erken aşamalarında, likidite madenciliği yoluyla büyük bir likidite miktarını çekmeyi başardı ve yönetim tokeni $gfi dağıttı. Likidite madenciliği kampanyasının sona ermesi ve luna-terra olayının ardından piyasanın düşüş eğilimi bile, Goldfinch bu durumlardan bağımsız olarak dış kaynaklardan istikrarlı bir net gelir elde etmeyi başardı ve likidite sağlayıcılarına yaklaşık %8'lik sürekli beklenen bir faiz oranı sunmaktadır.

ancak, ağustos 2023'ten bugüne kadar, goldfinch yaşadıvarsayılanın üç örneği, kredi notlarının düşüklüğü ve kredi bilgisi güncellemelerinin eksikliği gibi sorunları ortaya çıkararak, protokolün sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Sonuç olarak, likidite sağlayıcıları piyasada $fidu tokenlarını satmaya başladı. Gelir üretimi rağmen, fiyatı artması gereken $fidu'nun değeri sürekli olarak $1'den düşüş göstererek ve 2024 Haziranı itibarıyla yaklaşık $0.6 seviyesinde kalmaktadır.

5.2. MakerDAO

MakerDAO, Ethereum DeFi ekosisteminde erken ortaya çıkan bir CDP (Teminatlandırılmış Borç Pozisyonu) protokolüdür. Kripto piyasasının yüksek oynaklığına yanıt olarak istikrarlı bir değere sahip bir stabilcoin çıkarmayı ve kullanıcılara sağlamayı amaçlamaktadır.

Kullanıcılar, Ethereum gibi sanal varlıkları makerdao'ya teminat olarak sağlayabilir ve buna orantılı olarak ihraç edilen $dai'yi alabilir. Bu sırada makerdao, teminat varlıklarının değer dalgalanmasını sürekli olarak izleyerek teminat oranını ölçer ve bu oran belirli bir seviyenin altına düştüğünde teminat varlıklarını likide etme gibi mekanizmalar aracılığıyla istikrarlı bir rezerv tutar.

makerdao'nun iki ana gelir oluşturma yapısı vardır:

  • Kararlılık ücreti: Teminat yatıran, $dai çıkaran ve ödünç aland kullanıcılar tarafından ödenen bir ücret
  • likidasyon ücreti: $dai ihraççısının teminat değeri belirli bir seviyenin altına düştüğünde ve likidasyon gerçekleştirildiğinde alınan ücret

makerdao, bu şekilde toplanan ücretleri, makerdao'nun dsr sözleşmesi adı verilen depozito sistemine $dai yatıran mevduat sahiplerine faiz olarak öder. Artan fazla sermaye ile de teşviklerin $mkr sahiplerine de ulaşmasını sağlamak için, yönetişim tokenı $mkr'ı geri alıp yakar.

5.2.1. bitiş oyunu ve rwa tanıtımı

Mayıs 2022'de, MakerDao'nun ortak kurucusu Rune Christensen, MakerDao'nun yönetim ve işletme birimlerinin gerçek anlamda merkezi olmayanlaştırılması ve Dai'nin istikrarının sağlanması için uzun vadeli bir vizyon olan 'Endgame' planını önerdi.

Endgame hakkında daha fazla ayrıntı için lütfen Endgame serisi.

Stabiliteyi sağlamak için Endgame'de belirtilen ana görevlerden biri, $eth'e odaklanan teminat varlıklarının çeşitlendirilmesidir. Bunun için MakerDAO, rwa (gerçek dünya varlıkları) gibi teminat varlıklarını tanıtmayı ve aşağıdaki faydaları elde etmeyi hedefledi:

  • rwa, kripto varlıklardan farklı fiyat dalgalanması özellikleri göstererek, portföy çeşitlendirme etkisi sağlar.
  • Gerçek varlıklara dayalı RWA, düzenleyicilerle sürtünmeyi azaltmaya ve kurumsal yatırımcıların güvenini kazanmaya yardımcı olur.
  • MakerDAO protokolü ile gerçek ekonomi arasındaki bağı RWA üzerinden güçlendirerek, $dai'nin uzun vadeli istikrarını ve büyüme ivmesini, sadece on-chain ortamla sınırlı olmamak üzere sağlayabilir.

Oyun sonu teklifinin geçişinden sonraki MakerDAO ilişki şeması aşağıdaki gibidir:

Son oyun önerisi geçtikten sonra, MakerDAO, ABD kısa vadeli hazine bonoları, gayrimenkul destekli krediler, tokenize edilmiş gayrimenkul ve kredi teminatlı varlıklar dahil olmak üzere çeşitli RWA formlarını tanıtarak portföyünü çeşitlendirdi. RWA'ya uygulanan istikrar ücreti, hazine getirileri veya zincir dışı kredi faiz oranları gibi dış etkenlere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle, RWA'nın tanıtımıyla MakerDAO kripto piyasasının volatilitesinden daha az etkilenerek istikrarlı gelir elde etmeyi başardı.

2023 yılında genel olarak defi ekosistemi ayı piyasası eğilimi yaşarken bile, makerdao'nun rwa teminat varlıkları toplam protokol gelirinin yaklaşık %70'ini oluşturarak istikrarlı bir gelir elde etti. Bu gelire dayanarak, makerdao, $dai talebini etkili bir şekilde desteklemeye katkıda bulunmak için dsr faiz oranını %1'den %5'e yükseltmeyi başardı ve sürdürdü.

Bu şekilde, MakerDAO, zincirde varlık teminatlı istikrarlı bir sikke çıkarma protokolü olarak başladı ve gerçek finansla temas noktasını uyumlu hale getirerek gelir kaynaklarını çeşitlendirdi ve gerçek ekonomi ile bağlantısını güçlendirdi. Bu sayede sürdürülebilirliği ve uzun vadeli büyüme ivmesini sağlayan MakerDAO, geleneksel finansı ve Defi'yi entegre etmek için yeni bir yönelim sunan önde gelen bir RWA protokolü olarak konumunu belirlemiştir.

6. temel ticaret: cex likiditesini kullanmaya yönelik bir girişim

2023'ün dördüncü çeyreğinde, Bitcoin ETF onay beklentileri nedeniyle yaklaşık iki yıldır durgun olan piyasaya dış likidite akmaya başladı. Bu, DeFi ekosisteminin mevcut pasif işletme yapısından kopmasına ve gelen likiditeyi kullanarak yüksek faiz oranları sunarak başlangıç likiditesini oluşturmaya yönelmesine olanak tanıdı.

Bununla birlikte, erken DeFi protokolleri tarafından kullanılan likidite madenciliği yerine, likidite sağlayıcıları için puan biriktirmek ve bunlara dayalı olarak airdrop'lar yapmak, likidite önyüklemesi ile teşvik dağıtımı arasındaki süreyi uzatmak ve protokol ekibinin kendi tokenlerinin dolaşımını daha etkin bir şekilde yönetmesine izin vermek için girişimlerde bulunulmaktadır.

Ayrıca, riskleri katmanlaştıran, staked token'ları başka protokollere teminat olarak sağlayarak ek gelir elde eden bir restaking modeli olan protokoller de piyasada ortaya çıkıyor ve yukarıdaki airdrop kampanyalarını içeren likiditeyi hızla çekiyor.

bu hareketlere dayanarak, luna-terra olayından sonra kripto piyasasında tekrar olumlu bir rüzgar esiyor. Ancak, on-chain ortamının düşük kullanıcı erişilebilirliği nedeniyle, kripto piyasasının genel likiditesi ve kullanıcı trafiği defi protokollerine göre cex'te yoğunlaşmış durumda.

Özellikle birçok kullanıcı uygun CEX vadeli işlem ortamına akın ederken, zincir üstü vadeli işlem borsalarının işlem hacmi CEX vadeli işlem hacminin 1/100'üne düştü. Bu ortam, CEX işlem hacmini ve trafiğini kullanarak ek gelir sağlayan temel ticaret modeli protokollerinin ortaya çıkmasına yol açar.


dex to cex vadeli işlem hacmi, kaynak:blok

temel ticaret modeli, kullanıcıların yatırdıkları varlıkların spot ve vadeli veya aynı varlığın vadeli işlemleri arasındaki fiyat farklarını yakalamak için kullanılmasıyla oluşturulan bir yapıya atıfta bulunur. Bu pozisyonlar oluşturulur ve ek gelir elde edilir, bu gelir likidite sağlayıcılara dağıtılır. Gelir elde etmek için doğrudan geleneksel finans ile ilişkili olan RWA modeline kıyasla, bu model düzenlemelere daha az tabidir, bu da daha esnek protokol yapılarının oluşturulmasına ve çeşitli agresif pazar giriş stratejilerinin benimsenmesine olanak tanır.

Geçmişte, celsius ve blockfi gibi sanal varlık saklama ve yönetim kurumları da cex üzerinde kullanıcı yatırımlı varlıkları kullanarak gelir oluşturma ve dağıtma yöntemini kullanıyordu. Ancak, fon yönetimindeki şeffaflık eksikliği ve aşırı kaldıraçlı yatırım nedeniyle celsius, 2022'deki piyasa çöküşünden sonra iflas etti ve yatırımlı varlıkları keyfi olarak işleten saklama ve yönetim modeli piyasada güven kaybetti ve yavaş yavaş ortadan kayboluyor.

Buna karşılık, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, protokolleri mevcut saklama ve yönetim kurumlarından daha şeffaf bir şekilde işletmeye ve güvenilirlik ve istikrarı desteklemek için çeşitli mekanizmalar oluşturmaya çalışmaktadır.

Sonraki olarak, gelir elde etmek ve kullanıcılara getiri sağlamak için temel ticaret modelini benimseyen belirli protokollere daha yakından bakalım.

6.1. Ethena

Ethena, 1 dolar değerinde dolara sabitlenmiş sentetik bir varlık olan $usde veren bir protokoldür. Ethena, teminat oranının teminat varlık değerindeki dalgalanmaya göre değişmemesini sağlamak için sahip olduğu teminat varlıklar üzerinde bir CEX vadeli işlem hedge pozisyonu alarak delta nötr bir durumu korur. Bu, Ethena'nın piyasa koşullarından etkilenmeden teminatlandırılmış varlıkların değerine eşit $usde ihraç etmesine olanak tanır.

ethena'ya kullanıcılar tarafından yatırılan varlıklar, $btc, $eth, ethereum'un staking faizi üreten lst tokenları ve $usdt olarak adlandırılan şirketler aracılığıyla oes (off-exchange settlement) sağlayıcılarına dağıtılır. ethena daha sonra, sahip olduğu $btc ve $eth spot teminatının tutarı kadar cex'te kısa pozisyonlar açarak hedge işlemleri gerçekleştirir ve protokolün tüm teminat varlıklarını delta-nötr hale getirir.


ethena'nın teminat varlık oranı, kaynak:ethena gösterge paneli

ethena, usde'nin teminatını oluşturma sürecinde aşağıdaki iki tür gelir kazanır:

  • Son Faiz: Ethereum doğrulama ödülleri tarafından oluşturulan faiz, yıllık olarak sürekli olarak %3'ün üzerinde ve Ethereum ekosisteminin faaliyetine göre artıyor. Buna göre elde edilen gelir, toplam spot teminat varlıklarına göre yılda yaklaşık %0,4'tür.
  • Fonlama Ücreti: CEX'te spot ve vadeli işlemler arasındaki fiyat farkını daraltmak için aşırı ısınmış pozisyonlara sahip kullanıcılar tarafından zıt pozisyonlara sahip kullanıcılara ödenen bir ücret (fiyat tavanı olmaması nedeniyle uzun pozisyonların kısa pozisyonlara kıyasla dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, varsayılan fonlama ücreti, uzun pozisyon kullanıcıları tarafından kısa pozisyon kullanıcılarına her 8 saatte bir ödenen %0,01 olarak belirlenmiştir). Şu anda, Ethena'nın sahip olduğu kısa vadeli işlem pozisyonlarının fonlama ücreti geliri, açık pozisyonlara göre yılda yaklaşık %8'dir.

ethena, temel ticaret yoluyla üretilen geliri $usde stakerlara dağıtırken, yönetim tokenı $ena için ikinci bir airdrop kampanyası düzenler. bu süreçte, stakerlara göre $usde sahiplerine daha fazla puan tahsis ederek, protokol gelirini az sayıda staker üzerinde yoğunlaştırır. sonuç olarak, 20 Haziran 2024 tarihi itibarıyla $usde staking için %17 gibi yüksek bir faiz oranı sağlanır.

ayrıca, ethena'da stake $ena gelecekteki airdrop hacmini artırmak için bir işlev sağlayarak, ilk likidite edinimi ve likidite sağlanması için bir teşvik olarak dağıtılan $ena üzerindeki satış baskısını azaltmaya çalışır. Bu noktada farming kampanyası ve yüksek staking faiz oranına dayanarak, şimdiye kadar yaklaşık 3,6 milyar dolar değerinde $usde ihraç edildi ve en hızlı şekilde 3 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşan stablecoin oldu.


Stablecoin'lerin 3 milyar dolar piyasa hacmine ulaşması için geçen süre, kaynak: @leptokurtic_'ın tweeti

6.1.1. sınırlamalar ve yol haritası

Ethena, ilk likiditeyi hızlı bir şekilde sağlama konusunda bazı başarılar göstermiş olsa da, verim sürdürülebilirliği açısından aşağıdaki kısıtlamaları taşımaktadır:

  • Nokta tarım kampanyası sona erdiğinde, $usde için talep azaldığında staking geliri azalabilir.
  • Fonlama ücretlerinin oluşturduğu faiz oranı, piyasa koşullarına göre değişen ve kısa pozisyonların arttığı bir ayı piyasasında düşme eğiliminde olan dalgalı bir orandır.
  • Şu anda, $ena'yı ethena'da staking yapmanın tek nedeni ek $ena kazanmaktır, bu nedenle $ena hava atma kampanyası sonrası önemli satış baskısıyla karşılaşabilir.

Son zamanlarda, iki token'a fayda sağlamak ve $usde ve $ena staking'den likidite çıkışını önlemek için alınan ilk önlem olarak, Ethena, restaking protokolü ile ortaklık kurduğunu duyurdu.SimbiyotikGüvenlik bütçesi gerektiren pos-tabanlı ara katman protokollere ethena'da staked $usde ve $ena'yı yeniden takas ederek ek gelir elde etmek.

şu ana kadar duyurulan ethena ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

ethena, varlık yönetimini emanet eden OES sağlayıcılarının cüzdan adreslerini şeffaf bir şekilde açıklar. Yalnızca cüzdan adresleriyle kanıtlanamayan pozisyon ve varlıkların değeri için, cüzdan adresleri dışında kanıtlanmıştır.Varlıkların sahipliğini kanıtlayan raporlar mevcut varlık saklama ve yönetim kurumlarının şeffaflık konularını iyileştirmek. Ayrıca, OES sağlayıcıları aracılığıyla işletilen tüm varlıkların gerçek zamanlı kanıtını sağlamak ve şeffaflığı daha da artırmak için ZK teknolojisini kullanan araçlar sunmayı planlıyor.

6.2. bouncebit

BounceBit, kullanıcılar tarafından köprülenen varlıkları kullanarak merkezi borsalarda (CEX) deltadan bağımsız pozisyonlar alarak ek gelir elde eden POS tabanlı bir katman 1 ağıdır. Haziran 2024 itibarıyla kullanıcılar, $btcb ve $usdt olmak üzere iki varlığı diğer ağlardan BounceBit'e bağlayabilir.

Kullanıcılar tarafından köprülenen varlıklar, varlık yönetimi varlıkları aracılığıyla CEX'te temel ticaret için kullanılır. BounceBit, ağda kullanılabilen likit saklama tokenleri, $bbtc ve $bbusd'leri kullanıcılara 1:1 oranında mevduat sertifikası olarak verir. Kullanıcılar, BounceBit'in yerel token $bb ile birlikte ağı doğrulamak için alınan $bbtc stake etmek için kullanabilir ve stake edenler, $bb olarak ödenen stake faizinin yanı sıra stake edilen ana tokenler için likidite tokenleri olan likidite tokenleri $stbbtc ve $stbb alırlar.

Ayrıca, kullanıcılar alınan $stbbtc'yi bouncebit ile ortaklık yapan ssc (paylaşılan güvenlik istemcileri) olarak adlandırılan aracı yazılım protokollerine yeniden yatırabilir ve ek gelir elde edebilir veya bouncebit'in temel ticaretinden elde edilen getirileri almak için prim verim üretim ambarlarına yatırabilir. Şu anda ssc'ye yeniden yatırma işlevi henüz açık değil ve ek getiriler yalnızca prim verim üretim ambarları aracılığıyla elde edilebilir.


bouncebit kullanıcı fon akışı, kaynak:bouncebit belgeleri

Premium getiri oluşturma kasa hesaplarına varlıklar yatırılırken, kullanıcılar bouncebit ile işbirliği yapan 5 varlık yönetimi kuruluşundan hangisi aracılığıyla üretilen geliri almak istediklerini seçebilirler. Bu varlık yönetimi kuruluşları, varlıkları CEX'e köprülenmiş varlıkları kullanırken CEX'e aslında varlıkları yatırmadan işlemleri gerçekleştirmelerini sağlayan mirrorx işlevini kullanırlar. Ayrıca periyodik olarak ihraç ederler.raporlarvarlık yönetiminin durumu, köprülenmiş varlıkların istikrarı ve şeffaflığı için denetleniyor.


bouncebit premium getiri üretim yönetimi kuruluşlarının listesi, kaynak:bouncebit

Şu anda, BounceBit'in maksimum getirisi %16'dır ve %4'lük ağ staking faiz oranı ile $btc tabanlı varlıklar arasında yüksek olan %12'lik premium getiri oluşturma kasası getirisini birleştirir. Bununla birlikte, ağ staking faiz oranı $bb fiyatına bağlı olarak dalgalanabilir ve temel ticaret getirisi de piyasa koşullarına tabidir, bu nedenle bu getirinin sürdürülebilirliğinin izlenmesi gerekir.

Bu nedenle, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, defi ekosistemine göre nispeten istikrarlı gelir elde etmek için cex ticaret hacmini ve likiditesini kullanıyor ve protokoller tarafından sağlanan getirilerin temel bir bileşeni haline getiriyor. Aynı zamanda, defi protokollerinin benimsediği agresif borçlanma stratejilerini takip ediyorlar, örneğin, diğer protokollerdeki varlık yönetiminin kullanılmasına olanak tanıyarak veya kendi tokenları aracılığıyla kullanıcılara ek getiriler sağlayarak.

7. sonuç

Şu ana kadar, defi ekosistemi getiri evriminin tarihini inceledik ve sürdürülebilir gelir oluşturmak ve likidite elde etmek için merkezi öğeleri ödünç almış çeşitli protokol örneklerini keşfettik, örneğin rwa modeli ve temel ticaret modeli. Rwa modeli ve temel ticaret modelinin henüz tanıtım aşamasının erken aşamalarında olduğunu düşünerek, etkilerinin defi ekosisteminde gelecekte daha da büyümesi bekleniyor.

rwa ve temel ticaret modelleri, merkezi unsurlar ödünç alırken, dış varlıkları ve likiditeyi defi'ye getirme ortak hedefiyle, gelecekte, defi ekosistemini kullanıcıların kolaylığı, on/off ramp'lerin geliştirilmesi ve birlikte çalışabilirlik protokolleri aracılığıyla iyileştirilecektir. Merkezi unsurları ödünç alan ve getirilerde artan blok zinciri kullanımını yansıtan protokollerin de ortaya çıkması ve dikkat çekmesi beklenmektedir.

Bitcoin ile çözmeyi amaçladığı geleneksel finansın sorunlarını ödünç alan ve merkezi öğeleri barındıran getiri çiftçiliği, modern finansal sistem sermaye verimliliğine dayandığı düşünüldüğünde, finansın bir biçimi olarak defi'nin böyle değişimlerden geçmesi doğal bir süreçtir.

ayrıca, merkezi unsurları barındırarak gelişen bir süreçte, yüksek getiri ve likidite edinimi yerine merkezi olmayan ilkeleri önceliklendiren protokoller gibiReflexer, kripto-özgün bir stabilcoin uygulamayı amaçlayan, dolara bağlı olmayan bağımsız bir fiyat oluşturma sistemine sahip olacak ve ortaya çıkmaya devam edecek. Bu protokoller, merkezi unsurları benimseyen ve defi ekosistemi içinde dengeyi koruyan protokollerle karşılıklı olarak tamamlayıcı bir ilişki oluşturacak.

Bunun içinde, daha olgun ve verimli bir finansal sistem kullanmayı umuyoruz ve 'DeFi' terimiyle ifade edilen mevcut blok zinciri finansal ekosisteminin nasıl değişeceğini ve tanımlanacağını gözlemlememiz gerekiyor.

feragatname:

  1. bu makale şuradan alıntılanmıştır [yayılmış]. tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Sıralar]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk reddi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Diğer dillerde makalenin çevirileri, Gate learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

İleri SeviyeJul 29, 2024
Bu makalede, DeFi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyecek ve merkezi unsurların kullanılmasıyla bu evrim sürecinde karşılaşılan sınırlamaları aşmak için ortaya çıkan DeFi protokollerinin türlerini ve örneklerini keşfedeceğiz.
Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

1. giriş

Merkezi olmayan finans (defi), mevcut finansal sistemi blockchain ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla aracısız bir ticaret ortamı uygulayarak yenilemeyi amaçlayan yeni bir finansal sektör şeklidir, aracıları olmadan finansal hizmetlere erişimi artırır, finansal altyapısı eksik bölgelerde dahi ve şeffaflık ve verimlilik sağlar. Defi'nin kökenleri, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen bitcoine kadar izlenebilir.

2008 küresel mali krizi sırasında Satoshi, bankaların art arda iflasları ve hükümetin onları kurtarması konusunda endişeliydi. Güvenilir kurumlara aşırı bağımlılık, şeffaflık eksikliği ve verimsizlik gibi merkezi finansal sistemin temel sorunlarına dikkat çekti. Bu sorunları çözmek için, merkezi olmayan bir ortamda bir değer transferi ve ödeme sistemi sağlayan Bitcoin'i geliştirdi. Satoshi, Bitcoin'in genesis bloğunda, Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı sorunları ve merkezi olmayan finans ihtiyacını vurgulamak için "The Times 03/Jan/2009 Şansölyesi bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde" mesajını ekledi.

bitcoin genesis bloğu ve Times başlığı, kaynak:@phuzion7/bitcoin-genesis-block-satoshi-s-message?ref=research.despread.io"> phuzion7 steemit

Daha sonra, 2015 yılında ethereum'un ortaya çıkması ve akıllı sözleşmelerin tanıtılması ile, aracısız olarak token takası ve kredi gibi finansal hizmetler sunan çeşitli defi protokolleri ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto'nun önerdiği ideolojiye dayanarak, 'merkezi olmayan finans'ı gerçekleştirmek için çeşitli denemeler ve araştırmalar etrafında geliştiler ve evrildiler. Bu protokoller, birbirleriyle birleştirilip bağlanma yetenekleri sayesinde devasa bir ekosistem oluşturdular. Bitcoin'in sağladığı fonksiyonların ötesinde, çeşitli finansal işlemlerin merkezi olmayan bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak, mevcut finansal sistemdeki güvenilir kurumların rolünü blockchain'in yerine geçirebileceği olasılığını önerdiler.

Ancak, mevcut defi piyasasının hızla büyümesinin ve büyük likidite çekmesinin nedeninin, merkezi olmayanlaşma veya finansal sistem yenilikleri gibi ideolojik faktörlerden ziyade, protokoller tarafından likidite sağlayıcılara sunulan yüksek getiriler olduğu söylenebilir. Özellikle, protokol geliri ve tokenomics aracılığıyla kullanıcılara sunulan çeşitli teşvik fonksiyonları olan yield farming adı verilen bu işlemler, mevcut finansal ürünlere göre cazip kar fırsatları sunarak birçok kullanıcının ilgisini çekmiş ve likiditenin defi piyasasına akışını hızlandırmada önemli bir rol oynamıştır.

Kullanıcıların dikkati giderek yüksek getirilere odaklandıkça, DeFi protokollerinin gelir modelleri, başlangıçta 'aracısız finansal hizmetler sunma' DeFi'nin temel değeri ile uyumlu bir şekilde tasarlanıp sunulmuş olsa da, piyasa koşullarına göre değişerek likidite sağlayıcılarına sürekli ve yüksek faiz oranları sunmak için değişmiştir. Son zamanlarda, teminat olarak gerçek varlıkları kullanma veya işlemleri merkezi borsalar aracılığıyla gerçekleştirme gibi merkezi unsurları ödünç alan protokoller de gelir elde etmek ve bunu kullanıcılara dağıtmak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Bu makalede, Defi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyeceğiz ve bu evrim sırasında karşılaşılan sınırlamaları aşmak için merkezi unsurları kullanarak ortaya çıkan Defi protokollerinin türlerini ve belirli örneklerini keşfedeceğiz.

2. likidite madenciliği ve defi yazı

Ethereum ağındaki görünen Defi protokolleri ilk günlerde blockchain'de geleneksel finansal sistemi uygulamaya odaklandılar. Bu nedenle, erken dönem Defi protokolleri, blockchain kullanarak hizmet sağlayıcıları hariç eden ve herkesin likidite sağlayıcısı olabileceği bir ticaret ortamında değişikliklere neden oldu, ancak gelir üretimi açısından yapısal olarak mevcut geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı değillerdi.

  • Merkeziyetsiz borsa (DEX): para değiştiricileri veya borsalar gibi işlem ücretleri yoluyla gelir elde eder. Kullanıcılar belirli bir yüzde oranında ücret öderler ve bu ücretler likidite sağlayıcılara dağıtılır.
  • kredi protokolleri: mevduatçılar ve borç verenler arasındaki faiz oranı farkından gelir elde eder, bankalar gibi. Mevduatçılar varlıklarını protokole sağlar ve faiz alırken, borç verenler teminat sağlar ve kredi alır, faiz öderler.

ardından, haziran 2020'de,Compound, Temsilci erken kredi protokollerinden biri, yönetim jetonu $comp'ı çıkardı ve Bitcoin yarılanma etrafında piyasada yoğunlaşan likidite sağlayıcılarına ve borç verenlere bir likidite madenciliği kampanyası aracılığıyla dağıttı. Sonuç olarak, Compound'a büyük miktarda likidite ve kredi talebi akışı başladı.


Compound TVL değişimi, kaynak:defi llama

Defi protokollerinin likidite sağlayıcılarına dürüstçe protokol gelirlerini dağıtma trendi, Compound tarafından yapılan bu deneme ile değişmeye başladı. Gate gibi erken defi projeleri, ...AaveveUniswapayrıca, gelir dağıtımı aracılığıyla sağlanan getirinin yanı sıra kendi tokenları aracılığıyla ek getiri sağladı. sonuç olarak, birçok kullanıcı ve likidite, defi ekosistemine genel olarak ve ethereum ağı 'defi yazı' olarak adlandırılan bir döneme girdi.

3. likidite madenciliği sınırlamaları ve tokenomics geliştirmeleri

likidite madenciliği, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar için güçlü bir motivasyon sağladı ve defi protokollerinin likiditesini önemli ölçüde artırdı ve kullanıcı tabanını genişletmede önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, erken likidite madenciliği aracılığıyla elde edilen ek getiri aşağıdaki sınırlamalara sahipti:

  • verilen jetonların işlevi yönetimle sınırlıydı, bu da alım faktörlerinin eksikliğine neden oldu.
  • Token fiyatlarındaki düşüş nedeniyle likidite madenciliği faiz oranlarının azalması.

Bu kısıtlamalar nedeniyle, likidite madenciliği aracılığıyla çekilen likidite ve kullanıcı trafiğini uzun süre koruma konusunda DeFi protokolleri zorluklarla karşılaştı. Diğer DeFi protokolleri, protokol gelirlerine ek olarak likidite sağlayıcılarına ek getiriler sağlamayı ve bir tokenomics modeli oluştururken protokole likidite akışını uzun bir süre boyunca sürdürmeyi amaçladı. Bunun için, çıkarılan tokenlerin değerini protokol gelirlerine bağlamaya ve token sahiplerine sürekli teşvikler sağlamaya çalıştılar, böylece protokolün istikrarını ve sürdürülebilirliğini artırdılar.

bu özellikleri iyi gösteren temsilci örnekler arasında curve finance ve olympus dao bulunur.

3.1. curve finance

Curve Finance, düşük slippage tabanlı stablecoin takası için uzmanlaşmış bir DEX'tir. Curve, likidite sağlayıcılarına havuz ticaret ücretlerinden elde edilen gelirlerle birlikte kendi tokenı $crv'yi bir likidite madenciliği ödülü olarak sunar. Ancak Curve Finance, vetokenomics adı verilen bir sistem aracılığıyla likidite madenciliğinin sürdürülebilirliğini iyileştirmeyi amaçlar.


vetokenomics ayrıntıları

  • Likidite sağlayıcıları, işlem ücretlerinin sadece %50'sini alır ve likidite madenciliği olarak aldıkları $crv'yi piyasada satmak yerine, Curve Finance'a belirli bir süre (en fazla 4 yıl) yatırırlar ve $vecrv alırlar.
  • $vecrv sahipleri, curve finance'de oluşan işlem ücretlerinin %50'sini alır ve likidite sağlama işleminden elde edilen likidite madenciliği ödüllerini artırabilir. Ayrıca, belirli likidite havuzları için likidite madenciliği ödüllerini artırmak için oy kullanabilirler.

Yukarıdaki tokenomics sayesinde, Curve Finance, likidite sağlayıcılarına uzun bir süre için ödenen $crv token'larını kilitlemeleri için teşvik etti ve bu sayede satış baskısını azalttı. Ayrıca, belirli havuzlarda likidite madenciliği için artırılmış bir oy kullanma hakkı tanıtarak, Curve Finance'e bol miktarda likidite sağlamak isteyen projelerin piyasada $crv satın alıp paylaşmasını teşvik etti.

bu etkiler sayesinde, dolaşımdaki $crv'nin kilitlenme oranı hızla arttı ve bir buçuk yıl içinde %40'a ulaştı ve bu oranı bugüne kadar korudu.


$crv kilit oranı eğilimi, kaynak:@blockworks_research dune dashboard

curve finance'in yaklaşımı, sadece kısa vadeli likiditeyi güvence altına almak yerine sürdürülebilirliği amaçlayan ve kendi tokenlerini ve protokolün işleyiş mekanizmasını sıkı bir şekilde bağlayan iyi bir girişim olarak kabul edilmektedir. Bu, daha sonra ortaya çıkan birçok defi protokolünün tokenomics modelleri için bir örnek teşkil etmektedir.

3.2. olympus dao

Olympus dao, blok zincirinde rezerv para birimi olarak hizmet eden bir token yaratma amacıyla başlayan bir protokoldür. Olympus dao, kullanıcılardan likidite depozitoları alarak rezervlerini oluşturur ve işletir ve rezervlere orantılı olarak kendi protokol tokeni $ohm'yi ihraç eder. $ohm ihraç sürecinde, Olympus dao, $ohm içeren lp tokenleri alır ve $ohm için tahviller ihraç etmek üzere 'bağlama' adı verilen benzersiz bir mekanizma tanıttı.

tokenomics detayları

  • Kullanıcılar, ethereum veya stabilcoin gibi tek varlıkları veya $ohm-varlık çiftleri tarafından oluşturulan lp jetonlarını yatırabilir ve karşılığında indirimli $ohm tahvilleri alabilir. Olympus dao, bu şekilde elde edilen varlıkları yöneterek gelir elde eder.
  • $ohm sahipleri, $ohm'yi olympus dao'da staking yaparak protokol rezervlerindeki artışın bir kısmını $ohm tokenları şeklinde alırlar.

Yukarıdaki mekanizma sayesinde, olympus dao, likidite arzının sahipliğini temsil eden lp token'larını doğrudan sahip olarak piyasaya kendi tokenı $ohm'u bolca sağlayabildi ve likidite sağlayıcıların kısa vadeli kar peşinde likiditeden kolayca ayrılma sorununu önledi. Özellikle protokolün erken dönemlerinde, likiditenin büyük bir kısmı akarken, rezervler arttı ve ek $ohm stakerlara verildi ve ödenen, yaklaşık 6 ay boyunca APY'sini %7,000'in üzerinde tuttu.


olympus dao staking apy, kaynak: @shadow dune dashboard?ref=research.despread.io)

Olympus dao'nun kasasına varlıklar yatırmaya, $ohm çıkarmaya ve likidite akışını hızlandırmaya sürekli teşvik eden bu yüksek apy, bir itici güç olarak görev yaptı. 2021 yılında birçok defi protokolü ortaya çıktı ve olympus dao mekanizmasını ödünç aldı ve başlattı.

4. defi ayı piyasası ve gerçek getirinin yükselişi

Kasım 2021'de, defi piyasası rekor bir büyüme trendi kaydederek zirvesine ulaştı. Ancak, piyasa daha sonra bir düzeltme aşamasına girdi ve Mayıs 2022'de, terra-luna ekosisteminin çökmesi nedeniyle tam teşekküllü bir ayı piyasası geldi. Sonuç olarak, piyasa genelinde likidite azaldı ve yatırım hissi daraldı, bu durum sadece erken defi protokollerini değil, aynı zamanda Curve Finance ve Olympus DAO gibi 2. nesil defi protokollerini de önemli ölçüde etkiledi.


toplam defi tvl trendi, kaynak:defi llama

Bu protokoller tarafından tanıtılan tokenomics modelinin, erken defi protokollerinin kısıtlamalarını aşabileceği, kendi tokenlarının yetersiz kullanımı gibi bazı açılardan, kendi tokenlarının değerinin likidite sağlayıcılarının faiz oranını etkilediği noktanın aynı kaldığı görüldü. Piyasa koşulları değiştiğinde ve yatırım duygusu daraldığında, protokol tarafından üretilen tokenların enflasyon oranını sürdürmede yapısal kısıtlamalar gösterdiler ve protokol tarafından üretilen getiriden daha yüksek faiz oranları sağlamak için sürekli olarak üretilen tokenların enflasyon oranını sürdürmede yapısal kısıtlamalar gösterdiler.

Sonuç olarak, protokollerde mevduat olarak yatırılan varlıkların çıkışı, token değerinin düşmesi ve protokol gelirinin azalması nedeniyle hızlandı ve protokoller kararlı gelir üretmekte zorlandı ve kullanıcılara çekici faiz oranları sunamadı. Bu durumda, gerçek getiri defi protokolleri dikkat çekmeye başladı. Bu protokoller, kendi tokenlerinin enflasyon oranını minimize etmeyi amaçlarken, protokol tarafından gerçekten üretilen geliri, likidite sağlayıcılarına ve kendi token sahiplerine uygun şekilde dağıtmayı amaçlar.

4.1. GMX (Küresel Ticari Ürün Kodu)

Gmx protokolü, gerçek verim savunan temsilci defi protokolüdür, Arbitrum ve Avalanche ağlarına dayalı merkezi olmayan sürekli vadeli işlemler borsasıdır.

gmx protokolünde iki tür jeton bulunmaktadır, $glp ve $gmx, ve aşağıdaki işletme mekanizmasına sahiptir:

  • Likitite sağlayıcılar, $eth, $btc, $usdc ve $usdt gibi varlıkları gmx'e yatırır ve likitite depozito sertifikası tokenı $glp alır. $glp sahipleri, gmx tarafından oluşturulan gelirin %70'ini alır.
  • GMX Protocol'ün yönetişim tokeni olan $gmx staker, GMX'te indirimli işlem ücretleri alır ve GMX tarafından 1 yıl boyunca elde edilen gelirin %30'unu doğrusal olarak alır.

gmx protokolü, token enflasyonu yoluyla ek teşvikler sağlamak yerine, protokol tarafından üretilen gelirin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtma yöntemini benimsedi. Bu yaklaşım, kullanıcıların $gmx satın alıp tutmaları için net bir motivasyon sağladı ve düşüş eğilimli bir piyasada token sahiplerini değer kaybına maruz bırakmadılar, sadece tokenları kar için sattılar.

GMX protokolünün gelir trendine ve $gmx token fiyatındaki değişikliğe bakarak, gmx protokolü tarafından üretilen gelirin artışı ve azalışına bağlı olarak $gmx token değerinin de benzer şekilde yükselip düştüğünü görebiliriz.


gmx protokolü gelir ve jeton fiyatı eğilimi, kaynak:defi llama

ancak, bu yapı likidite sağlayıcılara bir miktar dezavantajlıdır çünkü likidite sağlayıcılara ödenmesi gereken ücretlerin bir kısmını yönetim jetonu sahiplerine dağıtır ve başlangıç likiditesi çekmek için uygun değildir. Ayrıca, yönetim jetonu $gmx'in dağıtım sürecinde, gmx protokolü arbitrum ve avalanche defi kullanıcılarına yönelik $gmx airdropları yoluyla potansiyel kullanıcılara gmx protokolünü tanıtmaya odaklandı ve likidite madenciliği kampanyaları aracılığıyla hızla likidite sağlamak yerine.

Bu yapısal dezavantajlara rağmen, GMX protokolü şu anda türev DeFi protokolleri arasında 1 numaralı TVL'ye (Kilitli Toplam Değer) ulaşıyor ve Luna-Terra olayından sonra devam eden düşüş eğilimine rağmen TVL'sini diğer protokollere kıyasla tutarlı bir şekilde koruyor.


gmx protokolü TVL trendi, kaynak:defi llama

GMX protokolünün diğer defi protokollerine göre likidite sağlayıcıları için biraz dezavantajlı bir yapıya sahip olmasına rağmen iyi sonuçlar elde etme nedenleri şunlardır:

  • Arbitrum ağı yükseldiği sırada ortaya çıkan sürekli vadeli işlemler borsası olarak, Arbitrum içinde likidite ve kullanıcı trafiğine meşgul oldu.
  • ftx iflas olayından sonra, 2022 Aralık ayında, cex borsalarına olan güven azaldı ve on-chain vadeli işlemler borsalarında ticaret talebi arttı.

gmx protokolü, bu dış faktörlere dayanarak yapısal dezavantajları dengelemeyi başardı ve bu nedenle sonraki defi protokolleri, gmx protokolünün yapısını doğrudan ödünç alarak protokoller tasarlamak ve likidite ve kullanıcıları çekmekte çok zorlandı.

Öte yandan, DeFi piyasasında erken görünen bir DEX olan Uniswap, likidite madenciliği aracılığıyla likidite sağlayıcılarına dağıttığı $UNI tokeni ile protokol gelirini paylaşan bir ücret anahtarının tanıtılmasını tartışıyor. Bu, Uniswap'in gerçek bir verimli DeFi protokolüne geçiş çabalarının bir parçası olarak görülebilir. Bununla birlikte, bu tür tartışmalar mümkündür çünkü Uniswap zaten yeterli likidite ve işlem hacmi sağlamış durumda.

Görüldüğü gibi, gmx protokolü ve uniswap vakalarından, protokol gelirinin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtan gerçek getiri modelinin benimsenmesi, protokolün olgunluğuna ve piyasa konumuna göre dikkatlice ele alınmalıdır. Bu nedenle, likidite sağlamak en önemli görev olduğundan, gerçek getiri yapısı erken projeler tarafından geniş çapta benimsenmemiştir.

5. rwa: geleneksel finansal ürünleri defi'ye entegre etme girişimi

Devam eden ayı piyasası ortasında, DeFi protokolleri hala tokenomics aracılığıyla likidite sağlama ve sürdürülebilir verim sunma gibi iki hedefi aynı anda gerçekleştirme konusunda dilemma ile karşı karşıya kaldılar ve sınırlı likiditeyi sağlamak için zero-sum oyununa girdiler.

Ayrıca, Ethereum'un Eylül 2022'de Ethereum'u Proof of Work'ten (PoW) Proof of Stake'e (PoS) geçiren Merge adlı güncellemesinden sonra, herkesin Ethereum staking'e katılmasına ve faiz almasına izin veren likidite staking protokolleri ortaya çıktı. Sonuç olarak, Ethereum kullanarak yaklaşık %3 veya daha fazla temel faiz oranı elde etmek mümkün hale geldi ve bu da yeni ortaya çıkan DeFi protokollerinin likidite çekmek için daha yüksek ve daha sürdürülebilir getiriler sağlaması gereken bir duruma yol açtı.

Bu bağlamda, defi ekosistemi içinde oluşturulan geliri likidite sağlayıcılara dağıtan veya geleneksel finansal ürünleri ve blok zincirini birleştirerek ek gelir oluşturan RWA (gerçek dünya varlıkları) model protokolleri, defi ekosisteminde sürdürülebilir gelir oluşturma için bir alternatif olarak ön plana çıkmaya başladı.

rwa, sanal varlıklardan farklı olarak gerçek dünya varlıklarını tokenleştiren veya kredi garantili teminatsız token kredisi gibi geleneksel finans ürünlerinin on-chain varlıklar olarak kullanılmasını sağlayan tüm alanları ifade eder. Geleneksel finans, blockchain ile bağlantı kurarak aşağıdaki faydaları elde edebilir:

  • mevcut sistemlerden daha şeffaf bir şekilde varlık sahipliği ve işlem geçmişini kaydetmek
  • Bölge, kimlik vb. temellere dayalı kısıtlamaların daha az olması nedeniyle finansal hizmetlerin kapsayıcılığını artırmak.
  • defi protokolleriyle bütünleşme ve fraksiyonelleştirme yoluyla esnek ve verimli bir ticaret ortamı sağlamak

Bu avantajlar nedeniyle, bağlı çeşitli rwa vakaları şu anda ortaya çıkıyor, bunlar arasında tahviller, hisse senetleri, gayrimenkul ve teminatsız kredi kredileri bulunmaktadır. Bunlar arasında, abd hazine bonolarının tokenleştirme alanı en fazla ilgi çekiyor çünkü defi kullanarak abd hazine bonoları talebini artırabilirken istikrarlı değer ve verim arayan yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayabilir.

şu anda yaklaşık olarak 1.57 milyar dolarlık tokenize edilmiş hazine varlığı on-chain olarak mevcut ve blackrock gibi küresel varlık yönetimi şirketleri ve franklin templeton da sektöre giriş yapıyor, bu durum rwa'yı defi piyasasında önemli bir konu haline getiriyor.


Tokenize edilmiş ABD Hazine ürünlerine göre piyasa değeri trendi, kaynak:rwa.xyz

Sonra, rwa modelini benimseyen ve kullanıcılara verim sağlayan defi protokollerinin örneklerine yakından bakalım.

5.1. goldfinch

goldfinch, Temmuz 2020'den beri defi ve geleneksel finansal ürünleri önceden uyumlu hale getirmeye çalışan bir projedir. Kendi kredi derecelendirme sistemine dayanarak gerçek dünya işletmelerine güvencesiz kripto para kredileri sağlayan bir kredi protokolüdür. Krediler, öncelikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki gelişmekte olan ülkelere borçlulara verilmektedir ve şu anda yaklaşık 76 milyon dolarlık bir sermaye kredi olarak verilmekte ve işletilmektedir.

Goldfinch'ın şu anda iki tür kredi havuzu bulunmaktadır:

  • junior havuzu: borçlular kredilere başvurduğunda ve denetimleri geçtiğinde oluşturulur. Bu, profesyonel yatırım kuruluşlarının ve kredi analistlerinin, doğrulanan kuruluşların, borçluya kredi vermek için fon yatırdığı bir havuzdur. Temerrüt durumunda, junior havuzdaki fonlar önce zararı karşılar.
  • senior havuz: tüm junior havuzlarına yayılmış tek bir havuzdur. İlk olarak ana koruma alır, ancak junior havuzdan daha düşük bir getiri alır.

KYC sürecini tamamladıktan sonra kullanıcılar, Goldfinch tarafından kredi teminatlı borç verme yoluyla elde edilen gelirden pay almak için kıdemli havuza $usdc yatırabilir ve $fidu tokenini likidite sağlama sertifikası olarak alabilirler. Kullanıcılar para çekmek isterlerse, yalnızca kıdemli havuzda atıl sermaye olduğunda $fidu yatırabilir ve karşılığında $usdc alabilirler. Bununla birlikte, atıl sermaye olmasa bile, kullanıcılar bir DEX'te $fidu satarak varlıkları çekmekle aynı etkiyi elde edebilirler. Tersine, kullanıcılar KYC yapmasalar bile, Goldfinch tarafından üretilen getiriyi almak için bir DEX'te $fidu token satın alabilirler.

Goldfinch, lansmanının erken aşamalarında, likidite madenciliği yoluyla büyük bir likidite miktarını çekmeyi başardı ve yönetim tokeni $gfi dağıttı. Likidite madenciliği kampanyasının sona ermesi ve luna-terra olayının ardından piyasanın düşüş eğilimi bile, Goldfinch bu durumlardan bağımsız olarak dış kaynaklardan istikrarlı bir net gelir elde etmeyi başardı ve likidite sağlayıcılarına yaklaşık %8'lik sürekli beklenen bir faiz oranı sunmaktadır.

ancak, ağustos 2023'ten bugüne kadar, goldfinch yaşadıvarsayılanın üç örneği, kredi notlarının düşüklüğü ve kredi bilgisi güncellemelerinin eksikliği gibi sorunları ortaya çıkararak, protokolün sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Sonuç olarak, likidite sağlayıcıları piyasada $fidu tokenlarını satmaya başladı. Gelir üretimi rağmen, fiyatı artması gereken $fidu'nun değeri sürekli olarak $1'den düşüş göstererek ve 2024 Haziranı itibarıyla yaklaşık $0.6 seviyesinde kalmaktadır.

5.2. MakerDAO

MakerDAO, Ethereum DeFi ekosisteminde erken ortaya çıkan bir CDP (Teminatlandırılmış Borç Pozisyonu) protokolüdür. Kripto piyasasının yüksek oynaklığına yanıt olarak istikrarlı bir değere sahip bir stabilcoin çıkarmayı ve kullanıcılara sağlamayı amaçlamaktadır.

Kullanıcılar, Ethereum gibi sanal varlıkları makerdao'ya teminat olarak sağlayabilir ve buna orantılı olarak ihraç edilen $dai'yi alabilir. Bu sırada makerdao, teminat varlıklarının değer dalgalanmasını sürekli olarak izleyerek teminat oranını ölçer ve bu oran belirli bir seviyenin altına düştüğünde teminat varlıklarını likide etme gibi mekanizmalar aracılığıyla istikrarlı bir rezerv tutar.

makerdao'nun iki ana gelir oluşturma yapısı vardır:

  • Kararlılık ücreti: Teminat yatıran, $dai çıkaran ve ödünç aland kullanıcılar tarafından ödenen bir ücret
  • likidasyon ücreti: $dai ihraççısının teminat değeri belirli bir seviyenin altına düştüğünde ve likidasyon gerçekleştirildiğinde alınan ücret

makerdao, bu şekilde toplanan ücretleri, makerdao'nun dsr sözleşmesi adı verilen depozito sistemine $dai yatıran mevduat sahiplerine faiz olarak öder. Artan fazla sermaye ile de teşviklerin $mkr sahiplerine de ulaşmasını sağlamak için, yönetişim tokenı $mkr'ı geri alıp yakar.

5.2.1. bitiş oyunu ve rwa tanıtımı

Mayıs 2022'de, MakerDao'nun ortak kurucusu Rune Christensen, MakerDao'nun yönetim ve işletme birimlerinin gerçek anlamda merkezi olmayanlaştırılması ve Dai'nin istikrarının sağlanması için uzun vadeli bir vizyon olan 'Endgame' planını önerdi.

Endgame hakkında daha fazla ayrıntı için lütfen Endgame serisi.

Stabiliteyi sağlamak için Endgame'de belirtilen ana görevlerden biri, $eth'e odaklanan teminat varlıklarının çeşitlendirilmesidir. Bunun için MakerDAO, rwa (gerçek dünya varlıkları) gibi teminat varlıklarını tanıtmayı ve aşağıdaki faydaları elde etmeyi hedefledi:

  • rwa, kripto varlıklardan farklı fiyat dalgalanması özellikleri göstererek, portföy çeşitlendirme etkisi sağlar.
  • Gerçek varlıklara dayalı RWA, düzenleyicilerle sürtünmeyi azaltmaya ve kurumsal yatırımcıların güvenini kazanmaya yardımcı olur.
  • MakerDAO protokolü ile gerçek ekonomi arasındaki bağı RWA üzerinden güçlendirerek, $dai'nin uzun vadeli istikrarını ve büyüme ivmesini, sadece on-chain ortamla sınırlı olmamak üzere sağlayabilir.

Oyun sonu teklifinin geçişinden sonraki MakerDAO ilişki şeması aşağıdaki gibidir:

Son oyun önerisi geçtikten sonra, MakerDAO, ABD kısa vadeli hazine bonoları, gayrimenkul destekli krediler, tokenize edilmiş gayrimenkul ve kredi teminatlı varlıklar dahil olmak üzere çeşitli RWA formlarını tanıtarak portföyünü çeşitlendirdi. RWA'ya uygulanan istikrar ücreti, hazine getirileri veya zincir dışı kredi faiz oranları gibi dış etkenlere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle, RWA'nın tanıtımıyla MakerDAO kripto piyasasının volatilitesinden daha az etkilenerek istikrarlı gelir elde etmeyi başardı.

2023 yılında genel olarak defi ekosistemi ayı piyasası eğilimi yaşarken bile, makerdao'nun rwa teminat varlıkları toplam protokol gelirinin yaklaşık %70'ini oluşturarak istikrarlı bir gelir elde etti. Bu gelire dayanarak, makerdao, $dai talebini etkili bir şekilde desteklemeye katkıda bulunmak için dsr faiz oranını %1'den %5'e yükseltmeyi başardı ve sürdürdü.

Bu şekilde, MakerDAO, zincirde varlık teminatlı istikrarlı bir sikke çıkarma protokolü olarak başladı ve gerçek finansla temas noktasını uyumlu hale getirerek gelir kaynaklarını çeşitlendirdi ve gerçek ekonomi ile bağlantısını güçlendirdi. Bu sayede sürdürülebilirliği ve uzun vadeli büyüme ivmesini sağlayan MakerDAO, geleneksel finansı ve Defi'yi entegre etmek için yeni bir yönelim sunan önde gelen bir RWA protokolü olarak konumunu belirlemiştir.

6. temel ticaret: cex likiditesini kullanmaya yönelik bir girişim

2023'ün dördüncü çeyreğinde, Bitcoin ETF onay beklentileri nedeniyle yaklaşık iki yıldır durgun olan piyasaya dış likidite akmaya başladı. Bu, DeFi ekosisteminin mevcut pasif işletme yapısından kopmasına ve gelen likiditeyi kullanarak yüksek faiz oranları sunarak başlangıç likiditesini oluşturmaya yönelmesine olanak tanıdı.

Bununla birlikte, erken DeFi protokolleri tarafından kullanılan likidite madenciliği yerine, likidite sağlayıcıları için puan biriktirmek ve bunlara dayalı olarak airdrop'lar yapmak, likidite önyüklemesi ile teşvik dağıtımı arasındaki süreyi uzatmak ve protokol ekibinin kendi tokenlerinin dolaşımını daha etkin bir şekilde yönetmesine izin vermek için girişimlerde bulunulmaktadır.

Ayrıca, riskleri katmanlaştıran, staked token'ları başka protokollere teminat olarak sağlayarak ek gelir elde eden bir restaking modeli olan protokoller de piyasada ortaya çıkıyor ve yukarıdaki airdrop kampanyalarını içeren likiditeyi hızla çekiyor.

bu hareketlere dayanarak, luna-terra olayından sonra kripto piyasasında tekrar olumlu bir rüzgar esiyor. Ancak, on-chain ortamının düşük kullanıcı erişilebilirliği nedeniyle, kripto piyasasının genel likiditesi ve kullanıcı trafiği defi protokollerine göre cex'te yoğunlaşmış durumda.

Özellikle birçok kullanıcı uygun CEX vadeli işlem ortamına akın ederken, zincir üstü vadeli işlem borsalarının işlem hacmi CEX vadeli işlem hacminin 1/100'üne düştü. Bu ortam, CEX işlem hacmini ve trafiğini kullanarak ek gelir sağlayan temel ticaret modeli protokollerinin ortaya çıkmasına yol açar.


dex to cex vadeli işlem hacmi, kaynak:blok

temel ticaret modeli, kullanıcıların yatırdıkları varlıkların spot ve vadeli veya aynı varlığın vadeli işlemleri arasındaki fiyat farklarını yakalamak için kullanılmasıyla oluşturulan bir yapıya atıfta bulunur. Bu pozisyonlar oluşturulur ve ek gelir elde edilir, bu gelir likidite sağlayıcılara dağıtılır. Gelir elde etmek için doğrudan geleneksel finans ile ilişkili olan RWA modeline kıyasla, bu model düzenlemelere daha az tabidir, bu da daha esnek protokol yapılarının oluşturulmasına ve çeşitli agresif pazar giriş stratejilerinin benimsenmesine olanak tanır.

Geçmişte, celsius ve blockfi gibi sanal varlık saklama ve yönetim kurumları da cex üzerinde kullanıcı yatırımlı varlıkları kullanarak gelir oluşturma ve dağıtma yöntemini kullanıyordu. Ancak, fon yönetimindeki şeffaflık eksikliği ve aşırı kaldıraçlı yatırım nedeniyle celsius, 2022'deki piyasa çöküşünden sonra iflas etti ve yatırımlı varlıkları keyfi olarak işleten saklama ve yönetim modeli piyasada güven kaybetti ve yavaş yavaş ortadan kayboluyor.

Buna karşılık, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, protokolleri mevcut saklama ve yönetim kurumlarından daha şeffaf bir şekilde işletmeye ve güvenilirlik ve istikrarı desteklemek için çeşitli mekanizmalar oluşturmaya çalışmaktadır.

Sonraki olarak, gelir elde etmek ve kullanıcılara getiri sağlamak için temel ticaret modelini benimseyen belirli protokollere daha yakından bakalım.

6.1. Ethena

Ethena, 1 dolar değerinde dolara sabitlenmiş sentetik bir varlık olan $usde veren bir protokoldür. Ethena, teminat oranının teminat varlık değerindeki dalgalanmaya göre değişmemesini sağlamak için sahip olduğu teminat varlıklar üzerinde bir CEX vadeli işlem hedge pozisyonu alarak delta nötr bir durumu korur. Bu, Ethena'nın piyasa koşullarından etkilenmeden teminatlandırılmış varlıkların değerine eşit $usde ihraç etmesine olanak tanır.

ethena'ya kullanıcılar tarafından yatırılan varlıklar, $btc, $eth, ethereum'un staking faizi üreten lst tokenları ve $usdt olarak adlandırılan şirketler aracılığıyla oes (off-exchange settlement) sağlayıcılarına dağıtılır. ethena daha sonra, sahip olduğu $btc ve $eth spot teminatının tutarı kadar cex'te kısa pozisyonlar açarak hedge işlemleri gerçekleştirir ve protokolün tüm teminat varlıklarını delta-nötr hale getirir.


ethena'nın teminat varlık oranı, kaynak:ethena gösterge paneli

ethena, usde'nin teminatını oluşturma sürecinde aşağıdaki iki tür gelir kazanır:

  • Son Faiz: Ethereum doğrulama ödülleri tarafından oluşturulan faiz, yıllık olarak sürekli olarak %3'ün üzerinde ve Ethereum ekosisteminin faaliyetine göre artıyor. Buna göre elde edilen gelir, toplam spot teminat varlıklarına göre yılda yaklaşık %0,4'tür.
  • Fonlama Ücreti: CEX'te spot ve vadeli işlemler arasındaki fiyat farkını daraltmak için aşırı ısınmış pozisyonlara sahip kullanıcılar tarafından zıt pozisyonlara sahip kullanıcılara ödenen bir ücret (fiyat tavanı olmaması nedeniyle uzun pozisyonların kısa pozisyonlara kıyasla dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, varsayılan fonlama ücreti, uzun pozisyon kullanıcıları tarafından kısa pozisyon kullanıcılarına her 8 saatte bir ödenen %0,01 olarak belirlenmiştir). Şu anda, Ethena'nın sahip olduğu kısa vadeli işlem pozisyonlarının fonlama ücreti geliri, açık pozisyonlara göre yılda yaklaşık %8'dir.

ethena, temel ticaret yoluyla üretilen geliri $usde stakerlara dağıtırken, yönetim tokenı $ena için ikinci bir airdrop kampanyası düzenler. bu süreçte, stakerlara göre $usde sahiplerine daha fazla puan tahsis ederek, protokol gelirini az sayıda staker üzerinde yoğunlaştırır. sonuç olarak, 20 Haziran 2024 tarihi itibarıyla $usde staking için %17 gibi yüksek bir faiz oranı sağlanır.

ayrıca, ethena'da stake $ena gelecekteki airdrop hacmini artırmak için bir işlev sağlayarak, ilk likidite edinimi ve likidite sağlanması için bir teşvik olarak dağıtılan $ena üzerindeki satış baskısını azaltmaya çalışır. Bu noktada farming kampanyası ve yüksek staking faiz oranına dayanarak, şimdiye kadar yaklaşık 3,6 milyar dolar değerinde $usde ihraç edildi ve en hızlı şekilde 3 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşan stablecoin oldu.


Stablecoin'lerin 3 milyar dolar piyasa hacmine ulaşması için geçen süre, kaynak: @leptokurtic_'ın tweeti

6.1.1. sınırlamalar ve yol haritası

Ethena, ilk likiditeyi hızlı bir şekilde sağlama konusunda bazı başarılar göstermiş olsa da, verim sürdürülebilirliği açısından aşağıdaki kısıtlamaları taşımaktadır:

  • Nokta tarım kampanyası sona erdiğinde, $usde için talep azaldığında staking geliri azalabilir.
  • Fonlama ücretlerinin oluşturduğu faiz oranı, piyasa koşullarına göre değişen ve kısa pozisyonların arttığı bir ayı piyasasında düşme eğiliminde olan dalgalı bir orandır.
  • Şu anda, $ena'yı ethena'da staking yapmanın tek nedeni ek $ena kazanmaktır, bu nedenle $ena hava atma kampanyası sonrası önemli satış baskısıyla karşılaşabilir.

Son zamanlarda, iki token'a fayda sağlamak ve $usde ve $ena staking'den likidite çıkışını önlemek için alınan ilk önlem olarak, Ethena, restaking protokolü ile ortaklık kurduğunu duyurdu.SimbiyotikGüvenlik bütçesi gerektiren pos-tabanlı ara katman protokollere ethena'da staked $usde ve $ena'yı yeniden takas ederek ek gelir elde etmek.

şu ana kadar duyurulan ethena ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

ethena, varlık yönetimini emanet eden OES sağlayıcılarının cüzdan adreslerini şeffaf bir şekilde açıklar. Yalnızca cüzdan adresleriyle kanıtlanamayan pozisyon ve varlıkların değeri için, cüzdan adresleri dışında kanıtlanmıştır.Varlıkların sahipliğini kanıtlayan raporlar mevcut varlık saklama ve yönetim kurumlarının şeffaflık konularını iyileştirmek. Ayrıca, OES sağlayıcıları aracılığıyla işletilen tüm varlıkların gerçek zamanlı kanıtını sağlamak ve şeffaflığı daha da artırmak için ZK teknolojisini kullanan araçlar sunmayı planlıyor.

6.2. bouncebit

BounceBit, kullanıcılar tarafından köprülenen varlıkları kullanarak merkezi borsalarda (CEX) deltadan bağımsız pozisyonlar alarak ek gelir elde eden POS tabanlı bir katman 1 ağıdır. Haziran 2024 itibarıyla kullanıcılar, $btcb ve $usdt olmak üzere iki varlığı diğer ağlardan BounceBit'e bağlayabilir.

Kullanıcılar tarafından köprülenen varlıklar, varlık yönetimi varlıkları aracılığıyla CEX'te temel ticaret için kullanılır. BounceBit, ağda kullanılabilen likit saklama tokenleri, $bbtc ve $bbusd'leri kullanıcılara 1:1 oranında mevduat sertifikası olarak verir. Kullanıcılar, BounceBit'in yerel token $bb ile birlikte ağı doğrulamak için alınan $bbtc stake etmek için kullanabilir ve stake edenler, $bb olarak ödenen stake faizinin yanı sıra stake edilen ana tokenler için likidite tokenleri olan likidite tokenleri $stbbtc ve $stbb alırlar.

Ayrıca, kullanıcılar alınan $stbbtc'yi bouncebit ile ortaklık yapan ssc (paylaşılan güvenlik istemcileri) olarak adlandırılan aracı yazılım protokollerine yeniden yatırabilir ve ek gelir elde edebilir veya bouncebit'in temel ticaretinden elde edilen getirileri almak için prim verim üretim ambarlarına yatırabilir. Şu anda ssc'ye yeniden yatırma işlevi henüz açık değil ve ek getiriler yalnızca prim verim üretim ambarları aracılığıyla elde edilebilir.


bouncebit kullanıcı fon akışı, kaynak:bouncebit belgeleri

Premium getiri oluşturma kasa hesaplarına varlıklar yatırılırken, kullanıcılar bouncebit ile işbirliği yapan 5 varlık yönetimi kuruluşundan hangisi aracılığıyla üretilen geliri almak istediklerini seçebilirler. Bu varlık yönetimi kuruluşları, varlıkları CEX'e köprülenmiş varlıkları kullanırken CEX'e aslında varlıkları yatırmadan işlemleri gerçekleştirmelerini sağlayan mirrorx işlevini kullanırlar. Ayrıca periyodik olarak ihraç ederler.raporlarvarlık yönetiminin durumu, köprülenmiş varlıkların istikrarı ve şeffaflığı için denetleniyor.


bouncebit premium getiri üretim yönetimi kuruluşlarının listesi, kaynak:bouncebit

Şu anda, BounceBit'in maksimum getirisi %16'dır ve %4'lük ağ staking faiz oranı ile $btc tabanlı varlıklar arasında yüksek olan %12'lik premium getiri oluşturma kasası getirisini birleştirir. Bununla birlikte, ağ staking faiz oranı $bb fiyatına bağlı olarak dalgalanabilir ve temel ticaret getirisi de piyasa koşullarına tabidir, bu nedenle bu getirinin sürdürülebilirliğinin izlenmesi gerekir.

Bu nedenle, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, defi ekosistemine göre nispeten istikrarlı gelir elde etmek için cex ticaret hacmini ve likiditesini kullanıyor ve protokoller tarafından sağlanan getirilerin temel bir bileşeni haline getiriyor. Aynı zamanda, defi protokollerinin benimsediği agresif borçlanma stratejilerini takip ediyorlar, örneğin, diğer protokollerdeki varlık yönetiminin kullanılmasına olanak tanıyarak veya kendi tokenları aracılığıyla kullanıcılara ek getiriler sağlayarak.

7. sonuç

Şu ana kadar, defi ekosistemi getiri evriminin tarihini inceledik ve sürdürülebilir gelir oluşturmak ve likidite elde etmek için merkezi öğeleri ödünç almış çeşitli protokol örneklerini keşfettik, örneğin rwa modeli ve temel ticaret modeli. Rwa modeli ve temel ticaret modelinin henüz tanıtım aşamasının erken aşamalarında olduğunu düşünerek, etkilerinin defi ekosisteminde gelecekte daha da büyümesi bekleniyor.

rwa ve temel ticaret modelleri, merkezi unsurlar ödünç alırken, dış varlıkları ve likiditeyi defi'ye getirme ortak hedefiyle, gelecekte, defi ekosistemini kullanıcıların kolaylığı, on/off ramp'lerin geliştirilmesi ve birlikte çalışabilirlik protokolleri aracılığıyla iyileştirilecektir. Merkezi unsurları ödünç alan ve getirilerde artan blok zinciri kullanımını yansıtan protokollerin de ortaya çıkması ve dikkat çekmesi beklenmektedir.

Bitcoin ile çözmeyi amaçladığı geleneksel finansın sorunlarını ödünç alan ve merkezi öğeleri barındıran getiri çiftçiliği, modern finansal sistem sermaye verimliliğine dayandığı düşünüldüğünde, finansın bir biçimi olarak defi'nin böyle değişimlerden geçmesi doğal bir süreçtir.

ayrıca, merkezi unsurları barındırarak gelişen bir süreçte, yüksek getiri ve likidite edinimi yerine merkezi olmayan ilkeleri önceliklendiren protokoller gibiReflexer, kripto-özgün bir stabilcoin uygulamayı amaçlayan, dolara bağlı olmayan bağımsız bir fiyat oluşturma sistemine sahip olacak ve ortaya çıkmaya devam edecek. Bu protokoller, merkezi unsurları benimseyen ve defi ekosistemi içinde dengeyi koruyan protokollerle karşılıklı olarak tamamlayıcı bir ilişki oluşturacak.

Bunun içinde, daha olgun ve verimli bir finansal sistem kullanmayı umuyoruz ve 'DeFi' terimiyle ifade edilen mevcut blok zinciri finansal ekosisteminin nasıl değişeceğini ve tanımlanacağını gözlemlememiz gerekiyor.

feragatname:

  1. bu makale şuradan alıntılanmıştır [yayılmış]. tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Sıralar]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk reddi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Diğer dillerde makalenin çevirileri, Gate learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!