Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

Orta SeviyeJun 03, 2024
Faiz ödeyen sabit coinler, kripto pazarında en çok aranan ancak az gelişmiş segmentlerden biridir. Bu makale, çeşitli yeni getiri sağlayan sabit coinleri inceleyerek mekanizmalarının, özelliklerinin ve benimsenmelerinin karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır.
 Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

Orijinal Başlığı İlletin' Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

  • Getiri sağlayan yeni Stablecoin dalgası, üç farklı kaynaktan getiri sağlıyor: gerçek dünya varlıkları, Katman 1 token stake etme ve sürekli vadeli işlem sözleşmelerinden fonlama oranları;
  • Ethena en yüksek, ancak en değişken getiriyi sunarken, Ondo ve Mountain protokolleri ABD'li kullanıcıların faiz gelirini dağıtmak için düzenleyici riski azaltmasını kısıtlar;
  • Lybra'nın $ETH staking getirisini stablecoin'e yönlendiren modeli, en merkeziyetsiz model olarak öne çıkıyor, ancak teşvik sorunuyla karşı karşıya;
  • Ethena'nın USDe'si ve Mountain'ın USDM'si, sahiplerin sayısı ve DeFi kullanım durumları açısından stablecoin'in benimsenmesinde liderdir;

Bölüm 1 - Üç Farklı Verim Kaynağı


Algoritmik sabit coinlerin yüksek ancak sürdürülemez getiri sağlamak için sübvansiyonlara veya yerel token enflasyonuna dayandığı ve nihayetinde Terra/Luna'nın UST'si gibi projelerin çöküşüne yol açtığı önceki kripto boğa döngüsünün aksine, mevcut stabilcoin inovasyon döngüsü, meşru kaynaklardan getiri kaynakları sağlar.

Getiri sağlayan yeni stablecoin inovasyon dalgası, öncelikle üç getiri kaynağına dayanıyor:

ABD Hazine tahvillerinden getiri

Merkezi sabit coinler, geleneksel finans piyasasındaki en güvenli varlıklar olarak kabul edilen ABD doları mevduatları ve kısa vadeli ABD devlet hazineleri tarafından desteklenmektedir. En büyük iki stablecoin olan USDT ve USDC, şu anda tutulan ABD hazinelerinden yılda milyarlarca faiz geliri elde ediyor ve kazanılan bu faizlerin hiçbirini stablecoin sahiplerine aktarmıyor.

Buna karşılık, merkezi stablecoin piyasasına yeni girenler, desteklenen varlıklarından elde ettikleri faiz gelirini stablecoin sahiplerine aktararak USDT ve USDC'nin hakim konumuna meydan okumayı amaçlıyor. Ondo'nun USDY'si ve Mountain Protocol'ün USDM'si, her ikisi de stablecoin sahiplerine yaklaşık %5 getiri sunan iki tipik örnektir.

Katman 1 Blockchain Staking'den Elde Edilen Getiri

İkinci kategori getiri kaynağı, Katman 1 blok zinciri yerel tokeninden elde edilen stake getirisidir. Lybra'nın Ethereum'daki eUSD'si ve Solana'nın Marginfi'sindeki yeni bir stablecoin, kullanıcıların stablecoin'leri basmak için teminat olarak stETH ve jitoSOL gibi likit stake edilmiş tokenleri (LST) kullanmalarına olanak tanır. Bunlar tipik teminatlandırılmış borç pozisyonu (CDP) stablecoin türleridir, mekanizma MakerDAO'nun DAI'sine benzer.

Geleneksel CDP stablecoin türlerinin aksine, minter'lar teminat olarak LST kullanarak stablecoin ödünç aldıklarında, stablecoin kredisi için herhangi bir borçlanma maliyetine veya faize maruz kalmazlar. Bunun yerine, stablecoin kredisinin borçlanma maliyeti ve faizi, teminat olarak LST'lerden elde edilen getiri ile karşılanır. Başka bir deyişle, LST'lerden minters tarafından kazanılan getiri, stabilcoin sahiplerine yönlendirilir.

Yapılandırılmış Stratejiden Elde Edilen Verim

Ethena'nın USDe'si, delta nötr BTC ve ETH pozisyonu tarafından desteklenen ve fonlama oranından elde edilen getirileri artıran sentetik bir stablecoin'dir. Kullanıcılar, Ethena tarafından çıkarılan stablecoin USDe'yi basmak için ETH'lerini veya stETH gibi likit stake edilmiş ETH'lerini yatırabilirler. Protokol daha sonra protokol tarafından tutulan ETH'ye karşı merkezi borsalarda ETH kısa pozisyonları açar. Bu, Ethena protokolünü delta nötr bir konuma getirerek fiyat değişikliklerine maruz kalmamasını sağlar. Protokol, Binance, OKX, Derbit vb. dahil olmak üzere büyük türev borsalarla ortaklık kurdu.

Protokol, merkezi borsalardaki likiditeye erişmek için borsa dışı MPC güvenli saklama hesaplarını kullanır. Bu, tüm protokol varlıkları düzenlenmiş kurumsal düzeyde dijital varlık saklama kuruluşları tarafından tutulduğundan, protokolün merkezi borsalarla ilişkili saklama riskine maruz kalmadığı anlamına gelir.

Stablecoin USDe, delta nötr strateji tarafından desteklenmektedir. Protokol iki kaynaktan getiri sağlar: 1) ETH staking getirileri ve 2) Fonlama oranından getiriler. Tarihsel olarak, ETH pozisyonunu açığa satan katılımcılar tarafından kazanılan pozitif bir fonlama oranı olmuştur. Ve çoğu piyasa katılımcısının uzun ETH olduğu mevcut boğa piyasasında, kısa pozisyonlar için fonlama oranı çok kazançlı.

Bölüm 2 - Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Özellikleri


Ethena'nın USDe'si Pozitif Fonlama Oranına Güveniyor

Ethena'nın USDe'si, sürekli vadeli işlem piyasasının pozitif fonlama oranlarından elde edilen %30'a varan etkileyici bir getiri sağlar. Sürekli vadeli işlem piyasasında, bir fonlama oranı mekanizması, maliyeti uzun ve kısa pozisyonlar arasında periyodik olarak ayarlar. Uzun pozisyonlara olan talep kısa pozisyonlardan daha yüksek olduğunda, fonlama oranı pozitiftir ve fonlama oranı uzun vadeli alıcılardan kısa vadeli alıcılara ödenir. Bir kripto boğa piyasası sırasında, pozitif fonlama oranı önemli ölçüde yüksek olabilir ve bu da Ethena'nın kısa pozisyonunun önemli miktarda fonlama oranı ödemesi almasını sağlar.

Ethena'ya göre, ayı piyasası sırasında bile tarihsel olarak pozitif bir fonlama oranı olmuştur. Örneğin, fonlama oranı 2021'de %18, 2022'de %0,6 ve 2023'te %7 idi. Bu, Ethena'nın ayı piyasası koşullarında bile daha yüksek bir stablecoin getirisi sağlayabileceği anlamına gelir, çünkü büyük stablecoin 2022/2023 kripto ayı piyasasında %1'den az getiri sağlar. Bununla birlikte, geçmiş performans gelecek için bir garanti değildir ve getiri piyasa koşullarına oldukça duyarlıdır. Piyasa düzeltmeleri sırasında, uzun pozisyonlara olan talep azaldıkça pozitif fonlama oranından elde edilen getiri büyük ölçüde dalgalanabilir. Son piyasa düzeltmesi, USDe getirisini şimdiden %35'ten %15'e düşürdü.

Uzun pozisyonlara olan talebin kısa pozisyonlardan daha az olduğu durumlarda negatif bir fonlama oranına sahip olmak mümkün olsa da, negatif fonlama oranları kalıcı değildir ve pozitif ortalamaya dönme eğilimindedir. Protokolün, ETH staking ve fonlama oranından elde edilen birleşik getiri negatif olduğunda devreye girecek bir rezerv fonu vardır ve bu da kullanıcıların negatif bir getiri yaşamamasını sağlar.

Ethena'nın USDe'si, yapılandırılmış $ETH ticaret stratejisiyle desteklenmektedir. $ETH kriptoya özgü bir varlık olmasına rağmen, alım satım ve riskten korunma stratejisi merkezi borsalarda gerçekleştirilir ve düzenlenmiş kripto saklama kuruluşlarını içerir. Sonuç olarak, USDe merkezi olmayan bir stabilcoin olarak nitelendirilmez.

Lybra'nın eUSD'sinin Stablecoin Minter'ları Teşvik Etmesi Gerekiyor

Lybra'nın eUSD'si, aşırı teminatlandırılmış likit stake edilmiş $ETH kullanılarak basılır, stablecoin'in getirisi $ETH staking getirisinden gelir. Bu yöntem, kriptoya özgü varlıklardan yararlanır ve tamamen zincir üzerinde çalışır, bu nedenle merkezi olmayan bir stabilcoin olarak kabul edilir. Minters'tan elde edilen stake getirisi, stablecoin sahiplerine yönlendirilir. Bu, stablecoin sahiplerine sürdürülebilir reel getiri sunarken, stETH sahiplerinin stablecoin'i basmaları ve stake getirisinden vazgeçmeleri için yeterli teşvikten yoksundur. Sonuç olarak, protokol, stablecoin minter'larını sübvanse etmek için yerel token $LBR emisyonuna güvenmek zorundadır.

Ayrıca, faiz getiren bir stablecoin için %5'lik bir getiri ayı piyasasında çekici olsa da, daha yerleşik stablecoin'lerin DeFi kredisi yoluyla %10'a kadar kazanabildiği bir boğa piyasasında çekiciliğin gerisinde kalıyor.

USDY ve USDM, faiz dağıtmak için ABD'li kullanıcıları kısıtlıyor

Ondo Finance ve Mountain Protocol'ün faiz getiren merkezi sabit coinleri, USDC ve USDT tarafından yetersiz hizmet verilen niş bir pazarı hedefliyor. Hem USDC hem de USDT, ABD'deki düzenleyici belirsizlik nedeniyle kazanılan faiz gelirini stablecoin sahiplerine dağıtmaz. Ana endişeleri, sabit paralara faiz ödeyerek menkul kıymet olarak sınıflandırılabilmeleri veya bankacılık lisansı olmadan faiz sunarak potansiyel olarak yasaları ihlal edebilmeleridir. USDY ve USDM yalnızca ABD dışındaki ülkelere hizmet vermeyi tercih ediyor. ABD vatandaşlarının stablecoin'lerini kullanmasını kısıtlayarak kullanıcılar.

Bölüm 3 - Benimseme ve İstikrar


İyi bir stablecoin, DeFi'de yönetim kurulu kullanım durumlarına, borsalarda derin likiditeye ve çok sayıda benzersiz sahibine sahip olmalıdır. Bu yeni ortaya çıkan getiri sağlayan sabit coinler, öngörülebilir gelecekte USDT ve USDC'nin pazardaki konumuna meydan okuyamasa da, her biri benimsemelerini genişletmek için çeşitli stratejiler üstlendi.

Tartışılan dört stablecoin arasında, Mountain'ın USDC'si ve Ethena'nın USDe'si, sahip sayısı ve Defi kullanım durumları açısından oldukça iyi bir benimseme sergiliyor.

USDM'nin çoğunluğu Ethereum ana ağında, ardından Manta Pacific'te bulunur ve Base, Arbitrum ve Optimism'de tutulan küçük bakiyeler vardır. Mountain protokolü, USDM'nin Manta Pacific ekosistemindeki en büyük stablecoin olduğu ve DeFi'de kullanıldığı en iyi Ethereum Layer 2 Manta Pacific ile ortaklık kurdu. USDM, Manta Pacific'in en büyük borç verme protokolü LayerBank'ta teminat olarak kullanılabilir.

Şu anda en popüler yeni stablecoin projesi olan Ethena, Ethereum ekosistemindeki büyük DeFi protokolleriyle ortaklık kurdu. MakerDAO ve Morpho ile ortaklık, kullanıcıların USDe'yi 1 milyara kadar DAI basmak için teminat olarak kullanmalarına olanak tanır.

Ondo Finance'in USDY'si benimsemenin erken aşamasındadır. Protokol, Tradfi devi BlackRock ve Solana, Mantle Network ve Sui dahil olmak üzere önde gelen Katman 1 ve Katman 2 zincirleri ile kayda değer ortaklıklar kurdu. Bu ortaklıklar, benimsemeyi önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Ondo Finance, önemli ölçüde tamamen seyreltilmiş piyasa değerine sahip mevcut gerçek dünya varlığı (RWA) anlatılarının en iyi projesidir. Güçlü destekçileri ve ortaklıkları olsa da, USDY stablecoin ve OUSG US Treasuires adlı iki ürünün şu anda çok sınırlı sayıda sahibi olduğu, USDY'nin 1000'den az sahibi ve OUSG'nin 100'den az sahibi olduğu belirtilmelidir.

Sebat

Mountain'ın USDM'si ve Ethena'nın USDe'si 1 $ sabitine çok yakın işlem görürken, Ondo'nun USDY'si faiz tahakkuk eden bir tokendir ve 1 $ sabitinin üzerinde işlem görür. Ondo şimdi, normal bir ABD doları stablecoin'i olarak kullanılabilmesi için USDY'nin yeniden temellendirilmiş bir sürümünü tanıtmak için çalışıyor.

Lybra'nın eUSD'si için 1 doların altında tutarlı bir depeg var. eUSD, likit stake edilmiş ETH ile tamamen teminatlandırılmıştır ve minimum teminatlandırma oranı %150'dir. Protokol güvenlidir ve yeterli teminatla desteklenmektedir. Depeg, bir tasarım seçimine bağlanabilir. eUSD gibi aşırı teminatlandırılmış bir stablecoin söz konusu olduğunda, arbitrajcılar, stabilcoin 1 doların altında işlem görürse ahırları açık piyasada indirimli olarak satın alabilir ve ardından temel teminatın tamamını kullanarak kar elde edebilir. Bu arbitraj davranışı, stablecoin'in fiyatını 1 dolara geri getiriyor. Lybra Finance için ilginç bir şekilde, stablecoin basıcıları pozisyonlarının itfa edilip edilemeyeceğini seçme seçeneğine sahiptir. Birçok kullanıcı, arbitraj yapılmasını engelleyen itfa seçeneğini etkinleştirmemeyi tercih eder.

DEX'lerde Likidite

DEX Toplayıcı LlamaSwap'ta 100K ve 1M'yi USDT'ye değiştirirken stablecoin'in likiditesini kayma ile ölçtük. USDe, 1 milyon tokeni değiştirirken sıfır kayma ile en iyi likiditeye sahiptir. Stabilcoin piyasa değeri nispeten küçük olan USDM'nin oldukça iyi likiditeye sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Feragatname:

  1. Bu makale [tokeninsight] adresinden yeniden basılmıştır. Orijinal başlığı iletin'Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [0xEdwardyw]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

Orta SeviyeJun 03, 2024
Faiz ödeyen sabit coinler, kripto pazarında en çok aranan ancak az gelişmiş segmentlerden biridir. Bu makale, çeşitli yeni getiri sağlayan sabit coinleri inceleyerek mekanizmalarının, özelliklerinin ve benimsenmelerinin karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır.
 Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

Orijinal Başlığı İlletin' Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası

  • Getiri sağlayan yeni Stablecoin dalgası, üç farklı kaynaktan getiri sağlıyor: gerçek dünya varlıkları, Katman 1 token stake etme ve sürekli vadeli işlem sözleşmelerinden fonlama oranları;
  • Ethena en yüksek, ancak en değişken getiriyi sunarken, Ondo ve Mountain protokolleri ABD'li kullanıcıların faiz gelirini dağıtmak için düzenleyici riski azaltmasını kısıtlar;
  • Lybra'nın $ETH staking getirisini stablecoin'e yönlendiren modeli, en merkeziyetsiz model olarak öne çıkıyor, ancak teşvik sorunuyla karşı karşıya;
  • Ethena'nın USDe'si ve Mountain'ın USDM'si, sahiplerin sayısı ve DeFi kullanım durumları açısından stablecoin'in benimsenmesinde liderdir;

Bölüm 1 - Üç Farklı Verim Kaynağı


Algoritmik sabit coinlerin yüksek ancak sürdürülemez getiri sağlamak için sübvansiyonlara veya yerel token enflasyonuna dayandığı ve nihayetinde Terra/Luna'nın UST'si gibi projelerin çöküşüne yol açtığı önceki kripto boğa döngüsünün aksine, mevcut stabilcoin inovasyon döngüsü, meşru kaynaklardan getiri kaynakları sağlar.

Getiri sağlayan yeni stablecoin inovasyon dalgası, öncelikle üç getiri kaynağına dayanıyor:

ABD Hazine tahvillerinden getiri

Merkezi sabit coinler, geleneksel finans piyasasındaki en güvenli varlıklar olarak kabul edilen ABD doları mevduatları ve kısa vadeli ABD devlet hazineleri tarafından desteklenmektedir. En büyük iki stablecoin olan USDT ve USDC, şu anda tutulan ABD hazinelerinden yılda milyarlarca faiz geliri elde ediyor ve kazanılan bu faizlerin hiçbirini stablecoin sahiplerine aktarmıyor.

Buna karşılık, merkezi stablecoin piyasasına yeni girenler, desteklenen varlıklarından elde ettikleri faiz gelirini stablecoin sahiplerine aktararak USDT ve USDC'nin hakim konumuna meydan okumayı amaçlıyor. Ondo'nun USDY'si ve Mountain Protocol'ün USDM'si, her ikisi de stablecoin sahiplerine yaklaşık %5 getiri sunan iki tipik örnektir.

Katman 1 Blockchain Staking'den Elde Edilen Getiri

İkinci kategori getiri kaynağı, Katman 1 blok zinciri yerel tokeninden elde edilen stake getirisidir. Lybra'nın Ethereum'daki eUSD'si ve Solana'nın Marginfi'sindeki yeni bir stablecoin, kullanıcıların stablecoin'leri basmak için teminat olarak stETH ve jitoSOL gibi likit stake edilmiş tokenleri (LST) kullanmalarına olanak tanır. Bunlar tipik teminatlandırılmış borç pozisyonu (CDP) stablecoin türleridir, mekanizma MakerDAO'nun DAI'sine benzer.

Geleneksel CDP stablecoin türlerinin aksine, minter'lar teminat olarak LST kullanarak stablecoin ödünç aldıklarında, stablecoin kredisi için herhangi bir borçlanma maliyetine veya faize maruz kalmazlar. Bunun yerine, stablecoin kredisinin borçlanma maliyeti ve faizi, teminat olarak LST'lerden elde edilen getiri ile karşılanır. Başka bir deyişle, LST'lerden minters tarafından kazanılan getiri, stabilcoin sahiplerine yönlendirilir.

Yapılandırılmış Stratejiden Elde Edilen Verim

Ethena'nın USDe'si, delta nötr BTC ve ETH pozisyonu tarafından desteklenen ve fonlama oranından elde edilen getirileri artıran sentetik bir stablecoin'dir. Kullanıcılar, Ethena tarafından çıkarılan stablecoin USDe'yi basmak için ETH'lerini veya stETH gibi likit stake edilmiş ETH'lerini yatırabilirler. Protokol daha sonra protokol tarafından tutulan ETH'ye karşı merkezi borsalarda ETH kısa pozisyonları açar. Bu, Ethena protokolünü delta nötr bir konuma getirerek fiyat değişikliklerine maruz kalmamasını sağlar. Protokol, Binance, OKX, Derbit vb. dahil olmak üzere büyük türev borsalarla ortaklık kurdu.

Protokol, merkezi borsalardaki likiditeye erişmek için borsa dışı MPC güvenli saklama hesaplarını kullanır. Bu, tüm protokol varlıkları düzenlenmiş kurumsal düzeyde dijital varlık saklama kuruluşları tarafından tutulduğundan, protokolün merkezi borsalarla ilişkili saklama riskine maruz kalmadığı anlamına gelir.

Stablecoin USDe, delta nötr strateji tarafından desteklenmektedir. Protokol iki kaynaktan getiri sağlar: 1) ETH staking getirileri ve 2) Fonlama oranından getiriler. Tarihsel olarak, ETH pozisyonunu açığa satan katılımcılar tarafından kazanılan pozitif bir fonlama oranı olmuştur. Ve çoğu piyasa katılımcısının uzun ETH olduğu mevcut boğa piyasasında, kısa pozisyonlar için fonlama oranı çok kazançlı.

Bölüm 2 - Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Özellikleri


Ethena'nın USDe'si Pozitif Fonlama Oranına Güveniyor

Ethena'nın USDe'si, sürekli vadeli işlem piyasasının pozitif fonlama oranlarından elde edilen %30'a varan etkileyici bir getiri sağlar. Sürekli vadeli işlem piyasasında, bir fonlama oranı mekanizması, maliyeti uzun ve kısa pozisyonlar arasında periyodik olarak ayarlar. Uzun pozisyonlara olan talep kısa pozisyonlardan daha yüksek olduğunda, fonlama oranı pozitiftir ve fonlama oranı uzun vadeli alıcılardan kısa vadeli alıcılara ödenir. Bir kripto boğa piyasası sırasında, pozitif fonlama oranı önemli ölçüde yüksek olabilir ve bu da Ethena'nın kısa pozisyonunun önemli miktarda fonlama oranı ödemesi almasını sağlar.

Ethena'ya göre, ayı piyasası sırasında bile tarihsel olarak pozitif bir fonlama oranı olmuştur. Örneğin, fonlama oranı 2021'de %18, 2022'de %0,6 ve 2023'te %7 idi. Bu, Ethena'nın ayı piyasası koşullarında bile daha yüksek bir stablecoin getirisi sağlayabileceği anlamına gelir, çünkü büyük stablecoin 2022/2023 kripto ayı piyasasında %1'den az getiri sağlar. Bununla birlikte, geçmiş performans gelecek için bir garanti değildir ve getiri piyasa koşullarına oldukça duyarlıdır. Piyasa düzeltmeleri sırasında, uzun pozisyonlara olan talep azaldıkça pozitif fonlama oranından elde edilen getiri büyük ölçüde dalgalanabilir. Son piyasa düzeltmesi, USDe getirisini şimdiden %35'ten %15'e düşürdü.

Uzun pozisyonlara olan talebin kısa pozisyonlardan daha az olduğu durumlarda negatif bir fonlama oranına sahip olmak mümkün olsa da, negatif fonlama oranları kalıcı değildir ve pozitif ortalamaya dönme eğilimindedir. Protokolün, ETH staking ve fonlama oranından elde edilen birleşik getiri negatif olduğunda devreye girecek bir rezerv fonu vardır ve bu da kullanıcıların negatif bir getiri yaşamamasını sağlar.

Ethena'nın USDe'si, yapılandırılmış $ETH ticaret stratejisiyle desteklenmektedir. $ETH kriptoya özgü bir varlık olmasına rağmen, alım satım ve riskten korunma stratejisi merkezi borsalarda gerçekleştirilir ve düzenlenmiş kripto saklama kuruluşlarını içerir. Sonuç olarak, USDe merkezi olmayan bir stabilcoin olarak nitelendirilmez.

Lybra'nın eUSD'sinin Stablecoin Minter'ları Teşvik Etmesi Gerekiyor

Lybra'nın eUSD'si, aşırı teminatlandırılmış likit stake edilmiş $ETH kullanılarak basılır, stablecoin'in getirisi $ETH staking getirisinden gelir. Bu yöntem, kriptoya özgü varlıklardan yararlanır ve tamamen zincir üzerinde çalışır, bu nedenle merkezi olmayan bir stabilcoin olarak kabul edilir. Minters'tan elde edilen stake getirisi, stablecoin sahiplerine yönlendirilir. Bu, stablecoin sahiplerine sürdürülebilir reel getiri sunarken, stETH sahiplerinin stablecoin'i basmaları ve stake getirisinden vazgeçmeleri için yeterli teşvikten yoksundur. Sonuç olarak, protokol, stablecoin minter'larını sübvanse etmek için yerel token $LBR emisyonuna güvenmek zorundadır.

Ayrıca, faiz getiren bir stablecoin için %5'lik bir getiri ayı piyasasında çekici olsa da, daha yerleşik stablecoin'lerin DeFi kredisi yoluyla %10'a kadar kazanabildiği bir boğa piyasasında çekiciliğin gerisinde kalıyor.

USDY ve USDM, faiz dağıtmak için ABD'li kullanıcıları kısıtlıyor

Ondo Finance ve Mountain Protocol'ün faiz getiren merkezi sabit coinleri, USDC ve USDT tarafından yetersiz hizmet verilen niş bir pazarı hedefliyor. Hem USDC hem de USDT, ABD'deki düzenleyici belirsizlik nedeniyle kazanılan faiz gelirini stablecoin sahiplerine dağıtmaz. Ana endişeleri, sabit paralara faiz ödeyerek menkul kıymet olarak sınıflandırılabilmeleri veya bankacılık lisansı olmadan faiz sunarak potansiyel olarak yasaları ihlal edebilmeleridir. USDY ve USDM yalnızca ABD dışındaki ülkelere hizmet vermeyi tercih ediyor. ABD vatandaşlarının stablecoin'lerini kullanmasını kısıtlayarak kullanıcılar.

Bölüm 3 - Benimseme ve İstikrar


İyi bir stablecoin, DeFi'de yönetim kurulu kullanım durumlarına, borsalarda derin likiditeye ve çok sayıda benzersiz sahibine sahip olmalıdır. Bu yeni ortaya çıkan getiri sağlayan sabit coinler, öngörülebilir gelecekte USDT ve USDC'nin pazardaki konumuna meydan okuyamasa da, her biri benimsemelerini genişletmek için çeşitli stratejiler üstlendi.

Tartışılan dört stablecoin arasında, Mountain'ın USDC'si ve Ethena'nın USDe'si, sahip sayısı ve Defi kullanım durumları açısından oldukça iyi bir benimseme sergiliyor.

USDM'nin çoğunluğu Ethereum ana ağında, ardından Manta Pacific'te bulunur ve Base, Arbitrum ve Optimism'de tutulan küçük bakiyeler vardır. Mountain protokolü, USDM'nin Manta Pacific ekosistemindeki en büyük stablecoin olduğu ve DeFi'de kullanıldığı en iyi Ethereum Layer 2 Manta Pacific ile ortaklık kurdu. USDM, Manta Pacific'in en büyük borç verme protokolü LayerBank'ta teminat olarak kullanılabilir.

Şu anda en popüler yeni stablecoin projesi olan Ethena, Ethereum ekosistemindeki büyük DeFi protokolleriyle ortaklık kurdu. MakerDAO ve Morpho ile ortaklık, kullanıcıların USDe'yi 1 milyara kadar DAI basmak için teminat olarak kullanmalarına olanak tanır.

Ondo Finance'in USDY'si benimsemenin erken aşamasındadır. Protokol, Tradfi devi BlackRock ve Solana, Mantle Network ve Sui dahil olmak üzere önde gelen Katman 1 ve Katman 2 zincirleri ile kayda değer ortaklıklar kurdu. Bu ortaklıklar, benimsemeyi önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Ondo Finance, önemli ölçüde tamamen seyreltilmiş piyasa değerine sahip mevcut gerçek dünya varlığı (RWA) anlatılarının en iyi projesidir. Güçlü destekçileri ve ortaklıkları olsa da, USDY stablecoin ve OUSG US Treasuires adlı iki ürünün şu anda çok sınırlı sayıda sahibi olduğu, USDY'nin 1000'den az sahibi ve OUSG'nin 100'den az sahibi olduğu belirtilmelidir.

Sebat

Mountain'ın USDM'si ve Ethena'nın USDe'si 1 $ sabitine çok yakın işlem görürken, Ondo'nun USDY'si faiz tahakkuk eden bir tokendir ve 1 $ sabitinin üzerinde işlem görür. Ondo şimdi, normal bir ABD doları stablecoin'i olarak kullanılabilmesi için USDY'nin yeniden temellendirilmiş bir sürümünü tanıtmak için çalışıyor.

Lybra'nın eUSD'si için 1 doların altında tutarlı bir depeg var. eUSD, likit stake edilmiş ETH ile tamamen teminatlandırılmıştır ve minimum teminatlandırma oranı %150'dir. Protokol güvenlidir ve yeterli teminatla desteklenmektedir. Depeg, bir tasarım seçimine bağlanabilir. eUSD gibi aşırı teminatlandırılmış bir stablecoin söz konusu olduğunda, arbitrajcılar, stabilcoin 1 doların altında işlem görürse ahırları açık piyasada indirimli olarak satın alabilir ve ardından temel teminatın tamamını kullanarak kar elde edebilir. Bu arbitraj davranışı, stablecoin'in fiyatını 1 dolara geri getiriyor. Lybra Finance için ilginç bir şekilde, stablecoin basıcıları pozisyonlarının itfa edilip edilemeyeceğini seçme seçeneğine sahiptir. Birçok kullanıcı, arbitraj yapılmasını engelleyen itfa seçeneğini etkinleştirmemeyi tercih eder.

DEX'lerde Likidite

DEX Toplayıcı LlamaSwap'ta 100K ve 1M'yi USDT'ye değiştirirken stablecoin'in likiditesini kayma ile ölçtük. USDe, 1 milyon tokeni değiştirirken sıfır kayma ile en iyi likiditeye sahiptir. Stabilcoin piyasa değeri nispeten küçük olan USDM'nin oldukça iyi likiditeye sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Feragatname:

  1. Bu makale [tokeninsight] adresinden yeniden basılmıştır. Orijinal başlığı iletin'Getiri Sağlayan Stablecoin'lerin Yeni Dalgası'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [0xEdwardyw]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
即刻开始交易
注册并交易即可获得
$100
和价值
$5500
理财体验金奖励!