zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

Orta SeviyeJul 29, 2024
ZkSync, zk-Rollup teknolojisi destekli bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür ve Ethereum blok zinciri üzerindeki Katman 1 protokolüne kıyasla hızlı ve uygun maliyetli ödemeleri mümkün kılar.
zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

Önsöz

zkSync bir türdürKatman 2Ölçeklendirme çözümü (güvene dayanmayan protokol) öncelikle sıfır bilgi toplama (zk-Rollup) teknolojisi tarafından desteklenmektedir. Ethereum'daki Katman 1Protokole kıyasla, daha hızlı ve daha ucuz ödeme sağlayabilir.

zkSync'ın belirli bir avantajı, kullanıcıların fonlarını korumak için sıfır bilgi ispatı ve zincir üstü veri kullanılabilirliği kullanmasıdır, adeta fonların ana ağdan hiç ayrılmamış gibi güvenli. Katman 2 çözümleri, çoğu etkinliği Katman 1'den kaldırır ve hala güvenliği ve belirlenimliliği devralır.

Bu makalede, zk-Rollup'un teknolojisini, zkSync'in çalışma prensibini, önemini ve özelliklerini tartışacağız.

zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

最近币圈出现了很多关于如何打破障碍使加密货币大众化普及的文章,这可以通过许多作法来大幅度改善使用者体验,或者是利用多种进出渠道的解决方案,来提升用户对加密生态系的可及性。 简单来说,目标就是尽可能替终端用户提供多种参与加密货币世界的途径,从而提升人们的满意度。

Ethereum ölçeklenebilirlik çözüm sağlayıcıları, kriptografi ve blok zincirinin dünya genelinde insanların özgürlüğünü korumak ve teşvik etmek için temel teknolojiler olduğuna inanıyor ve sürekli olarak Katman 2 ölçeklenme çözümleri geliştiriyor. Bu aynı zamanda kripto para dünyasındaki tüm kullanıcıların bu hayali gerçekleştirmesinin bir yoludur.

Büyük ölçüde, bu inanç, ölçeklendirme çözümlerinin sayısını hızla arttırmaktadır, her proje güven, güvenlik, ekonomik ve kullanımı kolay olmayan harika bir vizyonu açıklamaktadır. Ancak mevcut genişletme çözümlerinin çoğu genellikle bir veya daha fazla kısıtlamaya taviz vermek zorunda kalmaktadır.

Çok sayıda rakip arasında, sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), Ethereum'un genişlemesi için yenilikçi çözümler sunarak güvenlik, performans ve kullanılabilirlik alanlarında öne çıkan önde gelen bir ölçekleme teknolojisi olarak ortaya çıktı, bu da onu Ethereum'da en çok tercih edilen platform haline getirdi. Kriptografi ve zincir veri kullanılabilirliğinin birleşimi sayesinde, sıfır bilgi toplama (zkSync'in temel teknolojisi) kullanıcı fonlarının güvenliğini sağlamak için herhangi bir işlem gerektirmeyen tek Layer 2 ölçekleme çözümüdür.

zk, which stands for zero knowledge, refers to the English letters at the beginning. The term '汇总' refers to the process of transaction packaging. Smart contracts consolidate a large number of transactions that would originally be sent to the main network and process them as a single transaction.

汇总(Rollups)的简短回顾

Toplam (Rollups)Katman 1 (örneğin Ethereum) konsensüs ve protokol modeli ile uyumlu olarak güvenliğini koruyan genel bir ölçeklendirme çözümüdür.

Bu nedenle, Ethereum'un ölçeklendirme çözümleri açısından, Rolluplar şu anda daha popüler bir seçenek haline geldi. Rollup'un temel kavramı, diğer Katman 2 protokolleriyle çok fazla farklılık göstermeyen, işi ana ağdan yan zincire boşaltmak ve yan zincirlerdeki tüm işlemleri hesaplamak, ardından son işlem özeti değerini Layer 1 ana ağ zincirine geri iletmektir.

Özetle, Rollups Layer 2'nin mantığı, işlemleri zincir dışında gerçekleştirmesine rağmen ilgili verileri ana zincire raporlamaktır; pratikte, kanal ve yan zincir ölçeklendirme teknolojisi bir dizi işlemin 'özet' bilgisini raporlamayı gerektirirken, Rollups her bir zincir dışı durum güncellemesini yükler, ancak toplam işlem veri miktarı toplamış olması durumunda normal zincir üzerinde yapılan işlemlerden daha az olacaktır.

zkSync'ın kurucuları kimdir?

zkSync, 2020 yılında Ukrayna asıllı Alex Gluchowski ve Rus asıllı Alexandr Vlasov tarafından kurulan Matter Labs şirketi tarafından geliştirilen ve New York merkezli bir şirket olan ilk genel kullanıma sunulan Zero Bilgi Toplama (zk-Rollup) ile aynı yıl piyasaya sürülen bir ölçeklenebilirlik çözümüdür. Matter Labs, etkileyici teknolojik yenilikleriyle tanınmaktadır ve şirket, B turu finansmanının bir parçası olarak 50 milyon doların üzerinde başarıyla toplamıştır. Ayrıca Ethereum Vakfı ve Union Square Ventures gibi önde gelen risk sermayedarlarından fon sağlamıştır. Matter Labs şirketi, karmaşık Rollup ürünlerini geliştirmesiyle de takdir toplamaktadır.

zkSync nasıl çalışır?

zkSync, bir ölçeklenebilirlik çözümü olarak adlandırılan bir toplama çözümüdür. Daha spesifik olarak, zkSync, bir zero knowledge toplama (zk-Rollup) çözümüdür. ZK, zero knowledge teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve özel bir şifreleme verisidir. Bir taraf, veriyle ilgili başka herhangi bir bilgiyi ifşa etmeden diğer tarafa bir şeyin gerçek olduğunu kanıtlayabilir.

zkSync'in nasıl çalıştığını anlamak için (ve neden farklı olduğunu anlamak için), öncelikle sıfır bilgi toplama (zk-Rollup) nasıl çalıştığını açıklayalım.

Temel işlem yöntemi: zkSync'in teknolojisi

Zero bilgi toplama (zk-Rollup)

Zero bilgi birleştirme (zk-Rollup), iki tür birleştirme yönteminden biridir. Zero bilgi birleştirme sürecinde, bir sıralayıcı düğüm yüzlerce birleştirme zinciri işlemini toplu olarak işler, kısa ve etkileşimsiz bir bilgi kanıtı (Succinct, Transparent Argument of Knowledge, kısaltması SNARK) veya kısa ve şeffaf bir bilgi kanıtı (Succinct, Transparent Argument of Knowledge, kısaltması STARK) üretir, ardından bu işlemleri Layer 1 blok zinciri ağına yayınlar.

Bu kanıtlar, işlemleri doğrulamak için Ethereum ana ağına yayınlanmadan önce şifreleme yoluyla doğrulama yapılan doğruluk kanıtları olarak adlandırılır. Tipik bir Ethereum işlemi birçok bileşenden oluşsa da, bunlar içerdikleri işlem verilerini ifşa etmeden benzersiz bir işlem karma değeriyle temsil edilebilir.

  • En yüksek işlem hacmi

Blockchain platformlarının kullandığı onay mekanizması, merkezsiz protokollerin işlem kapasitesini belirler. (İşlem kapasitesini ölçmenin bir standartı, belirli bir zaman aralığında ne kadar işlemin tamamlandığıdır). 9 Şubat 2021'den bu yana ana ağda zkSync, tekrarlayan hesaplamaları destekliyor ve protokolün işlem kapasitesi genellikle her işlem durum değişikliğinin Ethereum'da yayınlanması gereken çağrı veri sıklığıyla sınırlıdır.

  • İşlemin nihayetlenmesi

zkSync blok zinciri SNARK kanıtlaması oluşturulduğunda ve akıllı sözleşme tarafından kabul edildiğinde, zkSync'teki işlemler Ethereum'daki işlem nihaiyetine ulaşır. (İşlem nihaiyeti, işlemin taraflarının işlemin tamamlandığını kabul edebileceği zamanı ifade eder.) İşlem nihaiyeti mutlak olabilir veya olasılıksal olabilir.

  • Anlık Onay

zkSync blockchainına gönderilen işlemler anında onaylanır ve alıcılara UI ve API üzerinden anında gösterilir. Aktarılan varlıklar hemen başka bir transfer için kullanılabilir. Blok doğrulayıcıları tarafından çalıştırılan konsensüs mekanizması, kullanıcılara ikinci düzeyde onaylama sağlar. Kullanıcı tarafından yapılan işlemler, bir sonraki zkSync bloğuna dahil edilir ve çoğunluğun imzasıyla onaylanır.

  • Ana ağ yoğunluğunda güvenilirlik

zkSync Katman 2'nin çözümü uygun şekilde tasarlanmıştır ve ağın sıkışık olduğu durumlarda bile sürekli olarak çalışabilir, bu da birçok avantajından biridir. Ayrıca, zkSync'e yapılan transferler veya zkSync'ten gelen transferler, Katman 1'in sıkışıklık nedeniyle oluşan engellemelerden neredeyse etkilenmez.

Aslında, zkSync muhtemelen kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Doğrulayıcıların düğümleri, Gas fiyatını Layer 1 ana ağından daha yüksek bir seviyeye otomatik olarak ayarlar, böylece zkSync blokları öncelikli olarak işlenir. zkSync kullanıcıları üzerindeki etkiler en aza indirilir çünkü her zkSync işleminin maliyeti, normal Layer 1 işlem maliyetinin yüzde birinden azdır.

ZkSync kullanımı hakkında basit adımlar

  1. Tarayıcı cüzdanınızı zkSync cüzdanına bağlayın.
  2. Cüzdan hesabınıza kripto varlıkları yatırın.
  3. Başka bir zkSync hesabına (isteğe bağlı) fon transferi yapın.
  4. zkSync'in ekosistemini keşfedin.

ZkSync'in ekosistemi


Resim kaynağı: ZK Daily

Şu anda zkSync'in ekosistemine 100'den fazla proje dahil edilmiştir. DeFi'den NFT'ye ve diğer türdeki projelere kadar hepsi geliştiriliyor.

Bu projeler, zkSync'in geliştirilmesinin tamamlanmasından sonra aynı anda başlatılacak. Takımın söylediğine göre, mevcut hızla zkSync'in devreye alınması, blok zinciri tarihindeki en büyük ölçekli Katman 2 yayın etkinliği olabilir.

Geliştirme ekibinin zkSync vizyonu, farklı projelere ve DAPP'lere sağlam bir işletme altyapısı sunarak zkSync ekosisteminin ekonomik değerini oluşturmak için bir ekosistem oluşturmak.

ZkSync Köprü Merkezi

zkSync Bridgehub, tüm ZK Stack zincirlerinin etkileşimini kilidini açmayı hedefleyen, zkSync'e dayalı bir çapraz zincir köprüsüdür. Kullanıcıların farklı ZK Stack zincirleri arasında verimli varlık transferi ve likidite entegrasyonu yapmalarına olanak tanır.

Teknolojik yenilik

  1. P256Doğrulayın
  • Donanım imza doğrulamasını destekler, kullanıcılar güvenli ve kolay işlem imzalama için kullandıkları donanım cihazlarından, örneğin Apple'ın Secure Enclave veya Android Keychain'ini kullanabilirler.
  • Kullanıcılar cüzdanları daha güvenli bir şekilde kullanabilir ve imza atabilir, özel anahtarları kaydetmek veya ek bir cüzdan yazılımı kurmak gibi gereksinimleri olmadan, kullanıcı deneyimini artırır.
  1. ecAdd、ecMul ve ecPairing önişlem
  • Geliştiricilerin, zkSync Era'da doğrulanabilen ZK dApp'lerini oluşturmasını destekleyin.
  • Ön derleme, işlem verimliliğini ve güvenliğini artırabilir, geliştiricilere daha iyi bir geliştirme ortamı sunabilir.

Uygulama Senaryosu

  1. Cross zincir varlık transferi
  • Bridgehub, farklı ZK Stack zincirleri arasında verimli varlık transferi yapılmasına olanak tanır.
  • Varlıkların likiditesini ve işlem verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
  1. Likitide Entegrasyon
  • Bridgehub, farklı ZK Stack zincirlerinin likiditesini bütünleştirebilir, böylece kullanıcılar farklı zincirlerde verimli bir şekilde varlık işlemleri yapabilirler.
  • Varlık likiditesini ve işlem verimliliğini artırmaya yardımcı olur.

Gelecekteki gelişme

  1. Daha fazla varlık türü desteği
  • Bridgehub, tokenlar, NFT'ler ve diğer varlık türleri de dahil olmak üzere daha fazla varlık türünün cross-chain transferini destekleyecek.
  1. Kullanıcı arayüzünü optimize etmek
  • Bridgehub, kullanıcı arayüzünü optimize ederek, kullanıcıların cross-chain köprülerini daha kolay bir şekilde kullanmalarını sağlayacak.
  1. Güvenlik ve güvenilirlik
  • Bridgehub, güvenilirliği ve kullanıcı varlıklarının güvenliğini sağlamak için güvenliği ve güvenilirliği artırmaya devam edecek.

Bridgehub, zkSync için önemli bir yükseltmedir ve kullanıcılara ve geliştiricilere daha iyi bir cross-chain deneyimi sağlamak için zkSync'in performansını, güvenliğini ve işlevselliğini artıracaktır.

EVM Uyumlu

Şu anda, çoğu zkSync blockchain ağı EVM uyumluluğunu desteklemektedir, ancak karmaşıklığı nedeniyle zkSync için büyük riskler de taşımaktadır çünkü evrensel EVM teknolojisinin desteklenmesi hala gelişme aşamasındadır. Bu karmaşıklıklar ve sıfır bilgi ispatının üretilmesiyle ilgili zorluklar, zkSync'in işlem işleme sürecindeki başlıca sorun kaynaklarıdır. zkSync V2 ispatı, Solidity ve Vyper dillerinin EVM ile %99 uyumlu hale getirilmiştir, ancak önce Yul ara diline derlenmesi ve ardından LLVM ile zkEVM bit koduna derlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, zkSync, LLVM tarafından doğrudan derlenen bir bit dizisi koduna dönüştürülen, sıfır bilgi kanıtıyla optimize edilmiş Rust benzeri Zinc dilini destekler. Ancak Zinc şu anda Turing tamamlanmış bir programlama dili değildir ve zkSync ekibi Solidity uyumluluğu araştırmasına odaklandığı için Zinc dilinin geliştirilmesi 2021 Eylül'ünden sonra geçici olarak durduruldu.

Diğer Katman 2 çözümleriyle karşılaştırma

PolygonOptimizmArbitrumImmutable X gibi Layer 2 blockchain ağları, Ethereum'un ölçeklenebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Her çözüm, ölçeklenebilirlik, güvenlik, işlem hacmi gibi faktörlere odaklanır.Gas ÜcretiBir veya daha fazla önemli özellik arasındaki sorunları çözmek için önlemler alındı, ancak hiçbir proje tüm sorunları çözmek için yeterli değil. Ancak, Rollups teknolojisi tüm özellikleri kapsayan bir gelişme girişimidir.

Katman 2 Rollupları

如先前所述,零知识汇总(zk-Rollup)是一种 Layer 2 可扩容性的解决方案,有助于以更便宜的价格更快速地验证以太坊上的交易。 它只是简单地融合了一系列 Layer 2 交易,一次性地在链下执行它们,并将它们汇总成单个交易发送到以太坊区块链上。

Optimistik Rollup, ölçeklenebilirliği artırır çünkü varsayılan olarak herhangi bir hesaplama yapmaz ve işlem tamamlandıktan sonra yeni durumu ana ağa bildirir. Optimistik Rollup, ana ağın tıkanıklığını azaltarak ve gaz maliyetini azaltarak işlemleri optimize eder. Bu rollup'lar, zincirdeki işlemlerle ilgili çok az bilgi yayınlar ve yayınlanan işlemler otomatik olarak kabul edilir.

Optimistik Rollup gibi, zk-Rollup da işlemlerin parti olarak çevrimdışı işlenmesini sağlar. Ancak bir fark vardır. zk-Rollup'lar işlemlerin geçerliliğini anında kanıtlamak için geçerlilik kanıtı kullanır, işlemlerin geçerliliğini doğrudan yanlış olduğu kanıtlanana kadar varsayar. Zk-Rollup'ların karmaşıklığı ve EVM uyumlu olma yeteneği gibi herhangi bir kodu yürütme gerekliliği nedeniyle, geliştirme zorlu bir görevdir.

ZkSync'ın özellikleri ve avantajları nelerdir?

  • Düşük Gas ücreti:

ZkSync, Layer 1 normal işlemlerin sadece 1/100 Gaz ücretine ihtiyaç duyar ve aynı zamanda Optimistik Rollup'tan daha ucuzdur. Toplanan işlemler bir araya getirildiği için tüm kullanıcılar arasında gaz maliyeti paylaşılır, yeterli sayıda kullanıcı varsa her işlem için sadece birkaç sentlik gaz ücreti gereklidir. zk-Rollup daha ucuz olup kullanıcılara şifreli para birimi kullanımını keşfetmek için daha fazla fırsat sunar, çünkü işlemler imzalanmadan zincire gönderilebilir ve bu çok ucuzdur.

  • Yüksek hız:

Layer 1'deki 14 işlem hızına (Saniye başına işlem, kısaltması TPS) karşı, ZkSync, saniyede 2000'den fazla işlem hızı sağlayabilir. İyimser Rollup'ta para çekme işlemi, zk-Rollup'a göre daha uzun sürer, çünkü Optimistic Rollup'ta bazı ayarlar güvenliği düşürmeden değiştirilemez. Ancak, likidite sağlayıcıları genellikle uzatılmış bekleme süresini hızlı bir şekilde geçmek için büyük miktarda boş likidite kullanabilirler. Bunun için bazı ücretler ödeyebilirler.

  • Güvenlik:

ZkSync, Ethereum ana ağı tarafından korunan, Ethereum ana ağı ile aynı düzeyde güvenliğe sahip olan bir katman 1 çözümüdür çünkü doğrulama işlemi üçüncü taraf bağımlılığı olmaksızın katman 1 üzerinde depolanır, bu da ZkSync'in merkezsizliği korurken ölçeklenebilirliği artırmasına izin verir. Sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), kullanıcılar için daha çekici olan birçok ilginç özellik sunar ve aktif şifreleme güvenliği sağlar. Optimistik Rollup'tan farklı olarak, sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), kullanıcılara bağımlılığı ortadan kaldıran şifreli kanıtı (matematiksel model) ile çalışır.

  • Ölçeklenebilirlik:

Katman 2, genişletme ağında, işlemleri doğrularken daha fazla zaman harcayan bir iyimser toplama (Optimistic Rollup) gerektirir, çünkü Layer 2'nin akıllı sözleşmelerine bağımlıdırlar, bu durum aynı zamanda sıfır bilgi toplama (zk-Rollup)'nin ölçeklenebilirlik avantajlarını da vurgular.

  • 平台:

zkSync ve en büyük kripto stabilcoin Tether, Ethereum ana ağındaki tıkanıklığı hafifletmek için zero knowledge rollup (zk-Rollup) kullanır. Aynı zamanda, Optimism, Ethereum ve Arbitrum'da ucuz bir Layer 2 ölçeklendirme sistemi sağlamak için optimistic rollup (Optimistic Rollup) kullanır.

Token Ekonomisi

zkSync token toplam arzı 210 milyar $ZK, bunun 66.7%'si topluluğa dağıtılırken, 33.3%'ü Matter Labs ekibi ve yatırımcılara dağıtılacaktır. Belirli token dağıtımı aşağıdaki gibidir:

  • 空投:17.5%
  • Ekosistem teşvik planı tahsisi: 19.9%
  • Token Montajı (ZKsync yönetim sisteminin üç zincir varlığından biri): %29,3
  • Matter Labs Ekibi: 16.1%
  • Yatırımcılar: 17.2%

Airdropped tokens do not have any vesting or lock-up period and have full liquidity from day one. This is part of a broader strategy of distributing 49.1% of the supply through the ecosystem plan and governance process, while tokens allocated to the team and investors will be locked for the first year and then unlocked over three years (June 2025 to June 2028).

Airdrop sonrası piyasa tepkisi

ZkSync, Optimism, Arbitrum ve StarkNet, Layer2'nin dört büyük projesi olarak anılır. 2024 Haziran'ına kadar diğer üç proje de piyasaya sürüldü ve oldukça cömert bir şekilde airdrop yaptı, bu yüzden herkes gözlerini bu son ZkSync'e çevirdi. 11 Haziran 2024 tarihinde, ZkSync, 2024 Mart'ında bir snapshot tamamladığını duyurdu ve orta Haziran'dan itibaren token airdrop dağıtımına başlayacağını bildirdi, kullanıcılar dört yıllık bir etkileşim yarışını tamamlamış oldu. Ancak, bu airdrop kurallarının karmaşıklığı ve sıkılığı topluluk içinde geniş çaplı bir memnuniyetsizlik yarattı.

ZkSync 上有超过 600 万个独立地址,此次空投将分配全部 36 亿 7500 万个代币,其中 89% 分配给用户,11% 分配给贡献者。 根据其规则,最终合资格的地址约为 69.5 万个,占比约 10%。 相较于其他 Layer2 的空投规则,ZkSync 的规则显得更加复杂和不常规,此次空投包含三个方面:资格乘数、分配乘数和奖励乘数,同时需要满足最低代币要求,并进行常规的反女巫检查。

Genel olarak, 6 milyon kullanıcının olduğu bir airdrop gerçekleştirmek zordur, kullanıcılar diğer Layer2 projelerinin airdrop kurallarına göre sadakatle etkileşimde bulunur, bu da elemeyi daha karmaşık ve katı hale getirir. Bu airdrop kuralları yüksek bir eşik belirlemesine rağmen, çoğu kullanıcıyı elemiş olsa da, toplumda memnuniyetsizlik ve sorgulamaları beraberinde getirmiştir. Toplum içindeki memnuniyetsizlik duygusu, güvensizlik ve sorgulamaların artmasına yol açabilir ve böylece projenin uzun vadeli gelişimine olumsuz etki yapabilir.

总结

zkSync, geliştiriciler ve kullanıcılar için önemli avantajlar sağlayarak, güvenilir bir ölçekleme çözümü sunarak Ethereum ekosistemiyle karşılaştığı güvenlik, performans ve kullanılabilirlik sorunlarını çözüyor. Dikkat çekici bir nokta olarak, çözümü piyasaya sürmek ve geliştirme hızını artırmak için birçok çaba ve önemli fonlar zkSync projesine yatırılmıştır ve Matter Labs, Ethereum için ölçeklendirme çözümleri sunmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Son kullanıcılar ve geliştiriciler, hızla zero knowledge rollup (zk-Rollup) kripto ekonomisine yöneliyor. Zero knowledge rollup (zk-Rollup)'un ekosistemi henüz başlangıç aşamasında olsa da, zkSync kısa sürede zero knowledge rollup (zk-Rollup)'un ne kadar etkili olabileceğini insanlara aktif olarak gösterdi. Şu anda zkSync bekleniyor ve sonuç ne olursa olsun, zkSync'in devam eden büyük bir deney olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Yazar: Paul、Piccolo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

Orta SeviyeJul 29, 2024
ZkSync, zk-Rollup teknolojisi destekli bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür ve Ethereum blok zinciri üzerindeki Katman 1 protokolüne kıyasla hızlı ve uygun maliyetli ödemeleri mümkün kılar.
zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

Önsöz

zkSync bir türdürKatman 2Ölçeklendirme çözümü (güvene dayanmayan protokol) öncelikle sıfır bilgi toplama (zk-Rollup) teknolojisi tarafından desteklenmektedir. Ethereum'daki Katman 1Protokole kıyasla, daha hızlı ve daha ucuz ödeme sağlayabilir.

zkSync'ın belirli bir avantajı, kullanıcıların fonlarını korumak için sıfır bilgi ispatı ve zincir üstü veri kullanılabilirliği kullanmasıdır, adeta fonların ana ağdan hiç ayrılmamış gibi güvenli. Katman 2 çözümleri, çoğu etkinliği Katman 1'den kaldırır ve hala güvenliği ve belirlenimliliği devralır.

Bu makalede, zk-Rollup'un teknolojisini, zkSync'in çalışma prensibini, önemini ve özelliklerini tartışacağız.

zkSync nedir? Katman 2'nin ölçeklenebilir çözümü

最近币圈出现了很多关于如何打破障碍使加密货币大众化普及的文章,这可以通过许多作法来大幅度改善使用者体验,或者是利用多种进出渠道的解决方案,来提升用户对加密生态系的可及性。 简单来说,目标就是尽可能替终端用户提供多种参与加密货币世界的途径,从而提升人们的满意度。

Ethereum ölçeklenebilirlik çözüm sağlayıcıları, kriptografi ve blok zincirinin dünya genelinde insanların özgürlüğünü korumak ve teşvik etmek için temel teknolojiler olduğuna inanıyor ve sürekli olarak Katman 2 ölçeklenme çözümleri geliştiriyor. Bu aynı zamanda kripto para dünyasındaki tüm kullanıcıların bu hayali gerçekleştirmesinin bir yoludur.

Büyük ölçüde, bu inanç, ölçeklendirme çözümlerinin sayısını hızla arttırmaktadır, her proje güven, güvenlik, ekonomik ve kullanımı kolay olmayan harika bir vizyonu açıklamaktadır. Ancak mevcut genişletme çözümlerinin çoğu genellikle bir veya daha fazla kısıtlamaya taviz vermek zorunda kalmaktadır.

Çok sayıda rakip arasında, sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), Ethereum'un genişlemesi için yenilikçi çözümler sunarak güvenlik, performans ve kullanılabilirlik alanlarında öne çıkan önde gelen bir ölçekleme teknolojisi olarak ortaya çıktı, bu da onu Ethereum'da en çok tercih edilen platform haline getirdi. Kriptografi ve zincir veri kullanılabilirliğinin birleşimi sayesinde, sıfır bilgi toplama (zkSync'in temel teknolojisi) kullanıcı fonlarının güvenliğini sağlamak için herhangi bir işlem gerektirmeyen tek Layer 2 ölçekleme çözümüdür.

zk, which stands for zero knowledge, refers to the English letters at the beginning. The term '汇总' refers to the process of transaction packaging. Smart contracts consolidate a large number of transactions that would originally be sent to the main network and process them as a single transaction.

汇总(Rollups)的简短回顾

Toplam (Rollups)Katman 1 (örneğin Ethereum) konsensüs ve protokol modeli ile uyumlu olarak güvenliğini koruyan genel bir ölçeklendirme çözümüdür.

Bu nedenle, Ethereum'un ölçeklendirme çözümleri açısından, Rolluplar şu anda daha popüler bir seçenek haline geldi. Rollup'un temel kavramı, diğer Katman 2 protokolleriyle çok fazla farklılık göstermeyen, işi ana ağdan yan zincire boşaltmak ve yan zincirlerdeki tüm işlemleri hesaplamak, ardından son işlem özeti değerini Layer 1 ana ağ zincirine geri iletmektir.

Özetle, Rollups Layer 2'nin mantığı, işlemleri zincir dışında gerçekleştirmesine rağmen ilgili verileri ana zincire raporlamaktır; pratikte, kanal ve yan zincir ölçeklendirme teknolojisi bir dizi işlemin 'özet' bilgisini raporlamayı gerektirirken, Rollups her bir zincir dışı durum güncellemesini yükler, ancak toplam işlem veri miktarı toplamış olması durumunda normal zincir üzerinde yapılan işlemlerden daha az olacaktır.

zkSync'ın kurucuları kimdir?

zkSync, 2020 yılında Ukrayna asıllı Alex Gluchowski ve Rus asıllı Alexandr Vlasov tarafından kurulan Matter Labs şirketi tarafından geliştirilen ve New York merkezli bir şirket olan ilk genel kullanıma sunulan Zero Bilgi Toplama (zk-Rollup) ile aynı yıl piyasaya sürülen bir ölçeklenebilirlik çözümüdür. Matter Labs, etkileyici teknolojik yenilikleriyle tanınmaktadır ve şirket, B turu finansmanının bir parçası olarak 50 milyon doların üzerinde başarıyla toplamıştır. Ayrıca Ethereum Vakfı ve Union Square Ventures gibi önde gelen risk sermayedarlarından fon sağlamıştır. Matter Labs şirketi, karmaşık Rollup ürünlerini geliştirmesiyle de takdir toplamaktadır.

zkSync nasıl çalışır?

zkSync, bir ölçeklenebilirlik çözümü olarak adlandırılan bir toplama çözümüdür. Daha spesifik olarak, zkSync, bir zero knowledge toplama (zk-Rollup) çözümüdür. ZK, zero knowledge teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve özel bir şifreleme verisidir. Bir taraf, veriyle ilgili başka herhangi bir bilgiyi ifşa etmeden diğer tarafa bir şeyin gerçek olduğunu kanıtlayabilir.

zkSync'in nasıl çalıştığını anlamak için (ve neden farklı olduğunu anlamak için), öncelikle sıfır bilgi toplama (zk-Rollup) nasıl çalıştığını açıklayalım.

Temel işlem yöntemi: zkSync'in teknolojisi

Zero bilgi toplama (zk-Rollup)

Zero bilgi birleştirme (zk-Rollup), iki tür birleştirme yönteminden biridir. Zero bilgi birleştirme sürecinde, bir sıralayıcı düğüm yüzlerce birleştirme zinciri işlemini toplu olarak işler, kısa ve etkileşimsiz bir bilgi kanıtı (Succinct, Transparent Argument of Knowledge, kısaltması SNARK) veya kısa ve şeffaf bir bilgi kanıtı (Succinct, Transparent Argument of Knowledge, kısaltması STARK) üretir, ardından bu işlemleri Layer 1 blok zinciri ağına yayınlar.

Bu kanıtlar, işlemleri doğrulamak için Ethereum ana ağına yayınlanmadan önce şifreleme yoluyla doğrulama yapılan doğruluk kanıtları olarak adlandırılır. Tipik bir Ethereum işlemi birçok bileşenden oluşsa da, bunlar içerdikleri işlem verilerini ifşa etmeden benzersiz bir işlem karma değeriyle temsil edilebilir.

  • En yüksek işlem hacmi

Blockchain platformlarının kullandığı onay mekanizması, merkezsiz protokollerin işlem kapasitesini belirler. (İşlem kapasitesini ölçmenin bir standartı, belirli bir zaman aralığında ne kadar işlemin tamamlandığıdır). 9 Şubat 2021'den bu yana ana ağda zkSync, tekrarlayan hesaplamaları destekliyor ve protokolün işlem kapasitesi genellikle her işlem durum değişikliğinin Ethereum'da yayınlanması gereken çağrı veri sıklığıyla sınırlıdır.

  • İşlemin nihayetlenmesi

zkSync blok zinciri SNARK kanıtlaması oluşturulduğunda ve akıllı sözleşme tarafından kabul edildiğinde, zkSync'teki işlemler Ethereum'daki işlem nihaiyetine ulaşır. (İşlem nihaiyeti, işlemin taraflarının işlemin tamamlandığını kabul edebileceği zamanı ifade eder.) İşlem nihaiyeti mutlak olabilir veya olasılıksal olabilir.

  • Anlık Onay

zkSync blockchainına gönderilen işlemler anında onaylanır ve alıcılara UI ve API üzerinden anında gösterilir. Aktarılan varlıklar hemen başka bir transfer için kullanılabilir. Blok doğrulayıcıları tarafından çalıştırılan konsensüs mekanizması, kullanıcılara ikinci düzeyde onaylama sağlar. Kullanıcı tarafından yapılan işlemler, bir sonraki zkSync bloğuna dahil edilir ve çoğunluğun imzasıyla onaylanır.

  • Ana ağ yoğunluğunda güvenilirlik

zkSync Katman 2'nin çözümü uygun şekilde tasarlanmıştır ve ağın sıkışık olduğu durumlarda bile sürekli olarak çalışabilir, bu da birçok avantajından biridir. Ayrıca, zkSync'e yapılan transferler veya zkSync'ten gelen transferler, Katman 1'in sıkışıklık nedeniyle oluşan engellemelerden neredeyse etkilenmez.

Aslında, zkSync muhtemelen kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Doğrulayıcıların düğümleri, Gas fiyatını Layer 1 ana ağından daha yüksek bir seviyeye otomatik olarak ayarlar, böylece zkSync blokları öncelikli olarak işlenir. zkSync kullanıcıları üzerindeki etkiler en aza indirilir çünkü her zkSync işleminin maliyeti, normal Layer 1 işlem maliyetinin yüzde birinden azdır.

ZkSync kullanımı hakkında basit adımlar

  1. Tarayıcı cüzdanınızı zkSync cüzdanına bağlayın.
  2. Cüzdan hesabınıza kripto varlıkları yatırın.
  3. Başka bir zkSync hesabına (isteğe bağlı) fon transferi yapın.
  4. zkSync'in ekosistemini keşfedin.

ZkSync'in ekosistemi


Resim kaynağı: ZK Daily

Şu anda zkSync'in ekosistemine 100'den fazla proje dahil edilmiştir. DeFi'den NFT'ye ve diğer türdeki projelere kadar hepsi geliştiriliyor.

Bu projeler, zkSync'in geliştirilmesinin tamamlanmasından sonra aynı anda başlatılacak. Takımın söylediğine göre, mevcut hızla zkSync'in devreye alınması, blok zinciri tarihindeki en büyük ölçekli Katman 2 yayın etkinliği olabilir.

Geliştirme ekibinin zkSync vizyonu, farklı projelere ve DAPP'lere sağlam bir işletme altyapısı sunarak zkSync ekosisteminin ekonomik değerini oluşturmak için bir ekosistem oluşturmak.

ZkSync Köprü Merkezi

zkSync Bridgehub, tüm ZK Stack zincirlerinin etkileşimini kilidini açmayı hedefleyen, zkSync'e dayalı bir çapraz zincir köprüsüdür. Kullanıcıların farklı ZK Stack zincirleri arasında verimli varlık transferi ve likidite entegrasyonu yapmalarına olanak tanır.

Teknolojik yenilik

  1. P256Doğrulayın
  • Donanım imza doğrulamasını destekler, kullanıcılar güvenli ve kolay işlem imzalama için kullandıkları donanım cihazlarından, örneğin Apple'ın Secure Enclave veya Android Keychain'ini kullanabilirler.
  • Kullanıcılar cüzdanları daha güvenli bir şekilde kullanabilir ve imza atabilir, özel anahtarları kaydetmek veya ek bir cüzdan yazılımı kurmak gibi gereksinimleri olmadan, kullanıcı deneyimini artırır.
  1. ecAdd、ecMul ve ecPairing önişlem
  • Geliştiricilerin, zkSync Era'da doğrulanabilen ZK dApp'lerini oluşturmasını destekleyin.
  • Ön derleme, işlem verimliliğini ve güvenliğini artırabilir, geliştiricilere daha iyi bir geliştirme ortamı sunabilir.

Uygulama Senaryosu

  1. Cross zincir varlık transferi
  • Bridgehub, farklı ZK Stack zincirleri arasında verimli varlık transferi yapılmasına olanak tanır.
  • Varlıkların likiditesini ve işlem verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
  1. Likitide Entegrasyon
  • Bridgehub, farklı ZK Stack zincirlerinin likiditesini bütünleştirebilir, böylece kullanıcılar farklı zincirlerde verimli bir şekilde varlık işlemleri yapabilirler.
  • Varlık likiditesini ve işlem verimliliğini artırmaya yardımcı olur.

Gelecekteki gelişme

  1. Daha fazla varlık türü desteği
  • Bridgehub, tokenlar, NFT'ler ve diğer varlık türleri de dahil olmak üzere daha fazla varlık türünün cross-chain transferini destekleyecek.
  1. Kullanıcı arayüzünü optimize etmek
  • Bridgehub, kullanıcı arayüzünü optimize ederek, kullanıcıların cross-chain köprülerini daha kolay bir şekilde kullanmalarını sağlayacak.
  1. Güvenlik ve güvenilirlik
  • Bridgehub, güvenilirliği ve kullanıcı varlıklarının güvenliğini sağlamak için güvenliği ve güvenilirliği artırmaya devam edecek.

Bridgehub, zkSync için önemli bir yükseltmedir ve kullanıcılara ve geliştiricilere daha iyi bir cross-chain deneyimi sağlamak için zkSync'in performansını, güvenliğini ve işlevselliğini artıracaktır.

EVM Uyumlu

Şu anda, çoğu zkSync blockchain ağı EVM uyumluluğunu desteklemektedir, ancak karmaşıklığı nedeniyle zkSync için büyük riskler de taşımaktadır çünkü evrensel EVM teknolojisinin desteklenmesi hala gelişme aşamasındadır. Bu karmaşıklıklar ve sıfır bilgi ispatının üretilmesiyle ilgili zorluklar, zkSync'in işlem işleme sürecindeki başlıca sorun kaynaklarıdır. zkSync V2 ispatı, Solidity ve Vyper dillerinin EVM ile %99 uyumlu hale getirilmiştir, ancak önce Yul ara diline derlenmesi ve ardından LLVM ile zkEVM bit koduna derlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, zkSync, LLVM tarafından doğrudan derlenen bir bit dizisi koduna dönüştürülen, sıfır bilgi kanıtıyla optimize edilmiş Rust benzeri Zinc dilini destekler. Ancak Zinc şu anda Turing tamamlanmış bir programlama dili değildir ve zkSync ekibi Solidity uyumluluğu araştırmasına odaklandığı için Zinc dilinin geliştirilmesi 2021 Eylül'ünden sonra geçici olarak durduruldu.

Diğer Katman 2 çözümleriyle karşılaştırma

PolygonOptimizmArbitrumImmutable X gibi Layer 2 blockchain ağları, Ethereum'un ölçeklenebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Her çözüm, ölçeklenebilirlik, güvenlik, işlem hacmi gibi faktörlere odaklanır.Gas ÜcretiBir veya daha fazla önemli özellik arasındaki sorunları çözmek için önlemler alındı, ancak hiçbir proje tüm sorunları çözmek için yeterli değil. Ancak, Rollups teknolojisi tüm özellikleri kapsayan bir gelişme girişimidir.

Katman 2 Rollupları

如先前所述,零知识汇总(zk-Rollup)是一种 Layer 2 可扩容性的解决方案,有助于以更便宜的价格更快速地验证以太坊上的交易。 它只是简单地融合了一系列 Layer 2 交易,一次性地在链下执行它们,并将它们汇总成单个交易发送到以太坊区块链上。

Optimistik Rollup, ölçeklenebilirliği artırır çünkü varsayılan olarak herhangi bir hesaplama yapmaz ve işlem tamamlandıktan sonra yeni durumu ana ağa bildirir. Optimistik Rollup, ana ağın tıkanıklığını azaltarak ve gaz maliyetini azaltarak işlemleri optimize eder. Bu rollup'lar, zincirdeki işlemlerle ilgili çok az bilgi yayınlar ve yayınlanan işlemler otomatik olarak kabul edilir.

Optimistik Rollup gibi, zk-Rollup da işlemlerin parti olarak çevrimdışı işlenmesini sağlar. Ancak bir fark vardır. zk-Rollup'lar işlemlerin geçerliliğini anında kanıtlamak için geçerlilik kanıtı kullanır, işlemlerin geçerliliğini doğrudan yanlış olduğu kanıtlanana kadar varsayar. Zk-Rollup'ların karmaşıklığı ve EVM uyumlu olma yeteneği gibi herhangi bir kodu yürütme gerekliliği nedeniyle, geliştirme zorlu bir görevdir.

ZkSync'ın özellikleri ve avantajları nelerdir?

  • Düşük Gas ücreti:

ZkSync, Layer 1 normal işlemlerin sadece 1/100 Gaz ücretine ihtiyaç duyar ve aynı zamanda Optimistik Rollup'tan daha ucuzdur. Toplanan işlemler bir araya getirildiği için tüm kullanıcılar arasında gaz maliyeti paylaşılır, yeterli sayıda kullanıcı varsa her işlem için sadece birkaç sentlik gaz ücreti gereklidir. zk-Rollup daha ucuz olup kullanıcılara şifreli para birimi kullanımını keşfetmek için daha fazla fırsat sunar, çünkü işlemler imzalanmadan zincire gönderilebilir ve bu çok ucuzdur.

  • Yüksek hız:

Layer 1'deki 14 işlem hızına (Saniye başına işlem, kısaltması TPS) karşı, ZkSync, saniyede 2000'den fazla işlem hızı sağlayabilir. İyimser Rollup'ta para çekme işlemi, zk-Rollup'a göre daha uzun sürer, çünkü Optimistic Rollup'ta bazı ayarlar güvenliği düşürmeden değiştirilemez. Ancak, likidite sağlayıcıları genellikle uzatılmış bekleme süresini hızlı bir şekilde geçmek için büyük miktarda boş likidite kullanabilirler. Bunun için bazı ücretler ödeyebilirler.

  • Güvenlik:

ZkSync, Ethereum ana ağı tarafından korunan, Ethereum ana ağı ile aynı düzeyde güvenliğe sahip olan bir katman 1 çözümüdür çünkü doğrulama işlemi üçüncü taraf bağımlılığı olmaksızın katman 1 üzerinde depolanır, bu da ZkSync'in merkezsizliği korurken ölçeklenebilirliği artırmasına izin verir. Sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), kullanıcılar için daha çekici olan birçok ilginç özellik sunar ve aktif şifreleme güvenliği sağlar. Optimistik Rollup'tan farklı olarak, sıfır bilgi toplama (zk-Rollup), kullanıcılara bağımlılığı ortadan kaldıran şifreli kanıtı (matematiksel model) ile çalışır.

  • Ölçeklenebilirlik:

Katman 2, genişletme ağında, işlemleri doğrularken daha fazla zaman harcayan bir iyimser toplama (Optimistic Rollup) gerektirir, çünkü Layer 2'nin akıllı sözleşmelerine bağımlıdırlar, bu durum aynı zamanda sıfır bilgi toplama (zk-Rollup)'nin ölçeklenebilirlik avantajlarını da vurgular.

  • 平台:

zkSync ve en büyük kripto stabilcoin Tether, Ethereum ana ağındaki tıkanıklığı hafifletmek için zero knowledge rollup (zk-Rollup) kullanır. Aynı zamanda, Optimism, Ethereum ve Arbitrum'da ucuz bir Layer 2 ölçeklendirme sistemi sağlamak için optimistic rollup (Optimistic Rollup) kullanır.

Token Ekonomisi

zkSync token toplam arzı 210 milyar $ZK, bunun 66.7%'si topluluğa dağıtılırken, 33.3%'ü Matter Labs ekibi ve yatırımcılara dağıtılacaktır. Belirli token dağıtımı aşağıdaki gibidir:

  • 空投:17.5%
  • Ekosistem teşvik planı tahsisi: 19.9%
  • Token Montajı (ZKsync yönetim sisteminin üç zincir varlığından biri): %29,3
  • Matter Labs Ekibi: 16.1%
  • Yatırımcılar: 17.2%

Airdropped tokens do not have any vesting or lock-up period and have full liquidity from day one. This is part of a broader strategy of distributing 49.1% of the supply through the ecosystem plan and governance process, while tokens allocated to the team and investors will be locked for the first year and then unlocked over three years (June 2025 to June 2028).

Airdrop sonrası piyasa tepkisi

ZkSync, Optimism, Arbitrum ve StarkNet, Layer2'nin dört büyük projesi olarak anılır. 2024 Haziran'ına kadar diğer üç proje de piyasaya sürüldü ve oldukça cömert bir şekilde airdrop yaptı, bu yüzden herkes gözlerini bu son ZkSync'e çevirdi. 11 Haziran 2024 tarihinde, ZkSync, 2024 Mart'ında bir snapshot tamamladığını duyurdu ve orta Haziran'dan itibaren token airdrop dağıtımına başlayacağını bildirdi, kullanıcılar dört yıllık bir etkileşim yarışını tamamlamış oldu. Ancak, bu airdrop kurallarının karmaşıklığı ve sıkılığı topluluk içinde geniş çaplı bir memnuniyetsizlik yarattı.

ZkSync 上有超过 600 万个独立地址,此次空投将分配全部 36 亿 7500 万个代币,其中 89% 分配给用户,11% 分配给贡献者。 根据其规则,最终合资格的地址约为 69.5 万个,占比约 10%。 相较于其他 Layer2 的空投规则,ZkSync 的规则显得更加复杂和不常规,此次空投包含三个方面:资格乘数、分配乘数和奖励乘数,同时需要满足最低代币要求,并进行常规的反女巫检查。

Genel olarak, 6 milyon kullanıcının olduğu bir airdrop gerçekleştirmek zordur, kullanıcılar diğer Layer2 projelerinin airdrop kurallarına göre sadakatle etkileşimde bulunur, bu da elemeyi daha karmaşık ve katı hale getirir. Bu airdrop kuralları yüksek bir eşik belirlemesine rağmen, çoğu kullanıcıyı elemiş olsa da, toplumda memnuniyetsizlik ve sorgulamaları beraberinde getirmiştir. Toplum içindeki memnuniyetsizlik duygusu, güvensizlik ve sorgulamaların artmasına yol açabilir ve böylece projenin uzun vadeli gelişimine olumsuz etki yapabilir.

总结

zkSync, geliştiriciler ve kullanıcılar için önemli avantajlar sağlayarak, güvenilir bir ölçekleme çözümü sunarak Ethereum ekosistemiyle karşılaştığı güvenlik, performans ve kullanılabilirlik sorunlarını çözüyor. Dikkat çekici bir nokta olarak, çözümü piyasaya sürmek ve geliştirme hızını artırmak için birçok çaba ve önemli fonlar zkSync projesine yatırılmıştır ve Matter Labs, Ethereum için ölçeklendirme çözümleri sunmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Son kullanıcılar ve geliştiriciler, hızla zero knowledge rollup (zk-Rollup) kripto ekonomisine yöneliyor. Zero knowledge rollup (zk-Rollup)'un ekosistemi henüz başlangıç aşamasında olsa da, zkSync kısa sürede zero knowledge rollup (zk-Rollup)'un ne kadar etkili olabileceğini insanlara aktif olarak gösterdi. Şu anda zkSync bekleniyor ve sonuç ne olursa olsun, zkSync'in devam eden büyük bir deney olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Yazar: Paul、Piccolo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!