UTXO nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO), bir işlemden sonra kalan ve başka bir işlem için kullanılabilecek para birimi miktarını ifade eder. UTXO, fiziki nakit ile bir eşya satın aldıktan sonra aldığınız bozuk paraya benzer ve değişim yine de başka bir eşya için kullanılabilir. Ancak itibari bir para biriminin aksine, belirli bir değeri yoktur.
 UTXO nedir?

UTXO nedir?

Giriş

Kripto para birimlerini kullanan insan sayısı katlanarak arttı. İnsanların bu dijital para birimlerinin arkasındaki ilkeleri çok az anlayarak veya hiç anlamadan günlük yaşamlarında kullandıklarını görmek yaygındır. Ancak, sorunsuz günlük işlemler ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi için bu kavramların temel olarak anlaşılması gerekir.

Bitcoin ve diğer bazı kripto para birimlerinde, harcanmamış işlem çıktısı (UTXO), bir bireyin sahip olduğu Bitcoin'in değerini temsil etmek için kullanılır. Bitcoin'in ilk günlerinde, bu kavram tam olarak anlaşılmadan başarılı bir işlem gerçekleştirmek zor olurdu, hatta fon kaybına bile yol açabilirdi. Ancak hiyerarşik deterministik (HD) cüzdanların yükselişiyle, sahne arkasında ne olacağı konusunda endişelenmeden rahatça işlem yapabilirsiniz.

Ancak Bitcoin UTXO'nun nasıl çalıştığını anlamak gerekiyor. Bitcoin ağında önemli bir kavramdır. Bu yazıda, UTXO modeli hakkında bilmeniz gereken her şeyin kapsamlı bir özetini vereceğiz, böylece bir dahaki sefere UTXO'dan bahsedildiğinde kaybolmuş hissetmezsiniz.

UTXO nedir?

Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO), bir işlemden sonra kalan ve başka bir işlem için kullanılabilecek para birimi miktarını ifade eder. Yeni bir işlem için girdi olarak kullanılabilen bir blockchain işleminin çıktısıdır. Başka bir deyişle, UTXO, bir kullanıcının cüzdanındaki herhangi bir zamanda tüketilebilecek toplam jeton miktarını ifade eder. Herhangi bir UTXO'ya sahip olmamak, cüzdanınızda herhangi bir madeni para bulunmaması anlamına gelir. UTXO, Bitcoin ve diğerleri arasında Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ve ZCash (ZEC) gibi diğer bazı kripto para birimlerinde uygulanabilir.

UTXO, fiziki nakit ile bir eşya satın aldıktan sonra aldığınız bozuk paraya benzer ve değişim yine de başka bir eşya için kullanılabilir. Ancak itibari bir para biriminin aksine, belirli bir değeri yoktur. Satoshi'ye (x>0.00000001BTC) kadar herhangi bir değer olabilir. Bunu daha iyi anlamak için, iki adet 10 dolarlık banknotunuz varsa ve 15 dolarlık bir kahve satın alırsanız. Her iki faturayı da teslim etmeniz gerekecek ve karşılığında, değişiklik olarak 5 dolarlık bir fatura alacaksınız. Kahvenin parasını ödemek için 10 dolarlık bir banknotu ikiye ayırmanın hiçbir yolu yok. İkisini de harcamalı ve bozuk para almalısınız. Bu ideolojiye benzer
UTXO'nun arkasında.

Blok zincirindeki bir kripto para birimi işlemi, basitçe göndericiden alıcıya bir değer aktarımıdır. Kripto para birimi, UTXO olarak bilinen küçük bölünmez parçalardan oluşur. Bu, cüzdanınızdaki jetonun alınan tüm UTXO'ların toplamı olduğu anlamına gelir. Bir gönderici bir işlem başlattığında, gönderenin kimliğiyle ilişkili UTXO bulunur, toplanır, kilidi açılır ve alıcıya gönderilir. Alıcı, UTXO'nun yeni sahibi olurken, değişiklik de sizin yeni UTXO'nuz olur. Tüm bunların nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini merak ediyor olabilirsiniz, çünkü bir kullanıcının gördüğü sadece kesilen tutar ve bakiyedir. Cevap zor değil, modern cüzdanlar her şeyi kolaylaştırdı ve tüm bu adımları perde arkasında hallediyor.

UTXO Modeli Nasıl Çalışır?

UTXO, itibari bir para birimi gibi bölünemez, yani belirli bir miktarı harcamak için hepsini harcamanız ve bozuk para almanız gerekir. Yeni UTXO, mevcut olanları tüketerek oluşturulur. UTXO modelinin işleyişini anlamak için aşağıdaki çizimi kullanalım.

A, B ve C'den sırasıyla 0,5 BTC 0,2 BTC ve 0,3 BTC aldığınızı varsayalım. Alınan her tutar başlı başına bir UTXO'dur, bu da UTXO'ların sabit bir değere sahip olmadığını gösterir.

Diyelim ki D'ye 0,75 BTC'lik bir borç ödemek istiyorsunuz. Gözetiminizdeki UTXO'lara baktığınızda hiçbiri gereken miktarda değil. 0,75 BTC'nin aktarılması, girdi olarak iki veya daha fazla UTXO gerektirecektir.

Borcu kapatmak için 0,5 BTC ve 0,3 BTC'yi seçmeye karar verirseniz. Daha sonra ikisini de madenciye göndereceksiniz.

Madenci 0,75 BTC'yi alıp D'ye gönderirken kalanını işlem ücretini düşerek cüzdanınıza iade eder.

İşlemde herhangi bir işlem ücretinin tahakkuk etmediğini varsayarsak (mümkün değil), değişiklik adresi olarak verdiğiniz adrese 0,05 BTC iade edilecektir.

Yani günün sonunda, başka bir işlemi bekleyen yeni UTXO'larınız olarak 0,2 BTC ve 0,05 BTC'ye sahip olacaksınız.

Normal banka işlemlerinizde yapmanız gereken sadece istediğiniz tutarı ve alıcıyı girmek, gerisini bankanız halledecektir. Ancak Bitcoin işlemlerinde kullanmak istediğiniz UTXO'ları seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca, bir fiat para biriminin belirli bir değeri vardır, ancak UTXO'larda durum böyle değildir. UTXO modelinin nasıl çalıştığına dair uygun bilgi olmadan, yapmaya hiç niyetiniz olmayan işlemleri başlatabilirsiniz.

UTXO'nun Önemi

Çifte Harcamayı Önler: UTXO modeli sayesinde bir jeton sadece bir kez harcanabilir. Ağ, dolaşımdaki her bir UTXO'yu takip eder. Bir işlem başlatıldığında, UTXO girdiye dönüştürülür ve işlemde üretilen çıktı önceki kaydın üzerine yazılır. Bu olduğunda, orijinal UTXO tüketilir, dolayısıyla tekrar harcanamaz. Ayrıca sistem, UTXO seti olarak bilinen ağdaki tüm UTXO'yu hesaplayarak ne kadar BTC bulunduğunu her zaman hesaplayabilir.

Ölçeklenebilirlik: UTXO modeli ile birden fazla işlemi aynı anda işleme seçeneği vardır. Bu, ağdaki işlem yükünü azaltmaya yardımcı olur.

Gizlilik ve Güvenlik: UTXO, bireysel bir genel adresle bağlantılı olduklarından, kullanıcıların kripto para birimlerini takip etmelerine olanak tanır. Ayrıca, kullanıcılar anonimliklerini koruyabilirler ve sahiplikleriyle izlenemezler veya adreslerinin reklamını yaparlar.

Esneklik: UTXO'ları kullanmak, itibari para birimlerinden daha esnektir. Fiat para biriminin sabit bir değeri vardır ve bulunmama sorunu ortaya çıkabilir. Ancak, herhangi bir boyutta olabileceğinden, UTXO'da durum asla böyle olamaz.

UTXO'nun düşüşleri

UTXO modeli karmaşık ve zaman alan bir süreçtir. Bir kullanıcının gözetiminde bulunan madeni paraların toplam değerini bilmek, yalnızca bakiyeyi kontrol etmek yerine mevcut tüm UTXO'ları toplayıp saymayı gerektirir ve bu da işi çok karmaşık hale getirir. Ayrıca, küçük madeni paralara sahip olmak, işlemleri ekonomik olmayan hale getirir. En iyi UTXO seçimini yapmamak, işlemin kendisinden bile daha pahalı olabilecek yüksek işlem ücretlerine yol açabilir.

UTXO modeli, akıllı sözleşmelerle uyumlu değildir. UTXO işlemlerinde giriş ve çıkış mantığı, onu daha fazla kaynak yoğun hale getirir. Akıllı sözleşmeleri UTXO modeline entegre etmek, sistemin girdi sayısı ve birden fazla işlem için en iyi girdi kombinasyonu gibi dikkate alması gereken pek çok şeye sahip olacağından telaşlı olacaktır.

Hesap Modeli ve UTXO Modeli

Hesap modeli tıpkı normal bir banka gibi çalışır, bir kısmını göndermeden önce tüm parayı harcamanız gerekmez. Hesap modelini kullanan bazı kripto para birimleri Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC) vb. Her iki model de avantajları ve dezavantajları olsa da aynı amaca hizmet ediyor. İki model arasındaki dikkate değer farklılıklardan bazıları şunlardır:

  1. UTXO modelinde işlemler, tek bir bakiyede depolamaya göre daha fazla depolama alanı gerektirirken Hesap modeli daha az alan gerektirir.

  2. UTXO modunu kullanan Bk işlemleri, bu tür işlemlerin verimsiz olmasına yol açabilecek daha küçük UTXO birimlerinin toplanmasını gerektirecektir. Hesap modellerinde durum böyle değildir, dolayısıyla toplu İşlemler daha verimlidir.

Daha önce belirtildiği gibi, UTXO modeli akıllı sözleşmelerin entegrasyonunu desteklemez. Hesap modelinin doğası, akıllı sözleşmelerin entegre edilmesini kolaylaştırarak geliştiricilerin çok taraflı sözleşmeleri ve işlemleri programlamasına olanak tanır.

Çözüm

Modern Bitcoin cüzdanlarının başlangıcından önce, bir işlemi gerçekleştirirken para kaybını önlemek için UTXO'nun doğru anlaşılması çok gerekliydi. UTXO, herhangi bir zamanda madeni paraları takip etmeye yardımcı olur. Yeni bir UTXO oluşturmak için mevcut olanın harcanması gerekir. Bu kavram aynı zamanda normalde dijital para birimlerinde karşılaşılan çifte harcama sorununu önleme konusunda da uzun bir yol kat ediyor. UTXO, Bitcoin işlemlerinde hayati bir rol oynar ve diğer kripto para birimlerinde de benimsenmiş ve değiştirilmiştir. UTXO, blok zincirindeki nakit sistemi ile benzer bir amaca hizmet eder ancak daha fazla güvenlik, gizlilik ve esneklik sunar.

Yazar: Unique
Çevirmen: yulei
İnceleyen(ler): Edward
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

UTXO nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO), bir işlemden sonra kalan ve başka bir işlem için kullanılabilecek para birimi miktarını ifade eder. UTXO, fiziki nakit ile bir eşya satın aldıktan sonra aldığınız bozuk paraya benzer ve değişim yine de başka bir eşya için kullanılabilir. Ancak itibari bir para biriminin aksine, belirli bir değeri yoktur.
 UTXO nedir?

UTXO nedir?

Giriş

Kripto para birimlerini kullanan insan sayısı katlanarak arttı. İnsanların bu dijital para birimlerinin arkasındaki ilkeleri çok az anlayarak veya hiç anlamadan günlük yaşamlarında kullandıklarını görmek yaygındır. Ancak, sorunsuz günlük işlemler ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi için bu kavramların temel olarak anlaşılması gerekir.

Bitcoin ve diğer bazı kripto para birimlerinde, harcanmamış işlem çıktısı (UTXO), bir bireyin sahip olduğu Bitcoin'in değerini temsil etmek için kullanılır. Bitcoin'in ilk günlerinde, bu kavram tam olarak anlaşılmadan başarılı bir işlem gerçekleştirmek zor olurdu, hatta fon kaybına bile yol açabilirdi. Ancak hiyerarşik deterministik (HD) cüzdanların yükselişiyle, sahne arkasında ne olacağı konusunda endişelenmeden rahatça işlem yapabilirsiniz.

Ancak Bitcoin UTXO'nun nasıl çalıştığını anlamak gerekiyor. Bitcoin ağında önemli bir kavramdır. Bu yazıda, UTXO modeli hakkında bilmeniz gereken her şeyin kapsamlı bir özetini vereceğiz, böylece bir dahaki sefere UTXO'dan bahsedildiğinde kaybolmuş hissetmezsiniz.

UTXO nedir?

Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO), bir işlemden sonra kalan ve başka bir işlem için kullanılabilecek para birimi miktarını ifade eder. Yeni bir işlem için girdi olarak kullanılabilen bir blockchain işleminin çıktısıdır. Başka bir deyişle, UTXO, bir kullanıcının cüzdanındaki herhangi bir zamanda tüketilebilecek toplam jeton miktarını ifade eder. Herhangi bir UTXO'ya sahip olmamak, cüzdanınızda herhangi bir madeni para bulunmaması anlamına gelir. UTXO, Bitcoin ve diğerleri arasında Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ve ZCash (ZEC) gibi diğer bazı kripto para birimlerinde uygulanabilir.

UTXO, fiziki nakit ile bir eşya satın aldıktan sonra aldığınız bozuk paraya benzer ve değişim yine de başka bir eşya için kullanılabilir. Ancak itibari bir para biriminin aksine, belirli bir değeri yoktur. Satoshi'ye (x>0.00000001BTC) kadar herhangi bir değer olabilir. Bunu daha iyi anlamak için, iki adet 10 dolarlık banknotunuz varsa ve 15 dolarlık bir kahve satın alırsanız. Her iki faturayı da teslim etmeniz gerekecek ve karşılığında, değişiklik olarak 5 dolarlık bir fatura alacaksınız. Kahvenin parasını ödemek için 10 dolarlık bir banknotu ikiye ayırmanın hiçbir yolu yok. İkisini de harcamalı ve bozuk para almalısınız. Bu ideolojiye benzer
UTXO'nun arkasında.

Blok zincirindeki bir kripto para birimi işlemi, basitçe göndericiden alıcıya bir değer aktarımıdır. Kripto para birimi, UTXO olarak bilinen küçük bölünmez parçalardan oluşur. Bu, cüzdanınızdaki jetonun alınan tüm UTXO'ların toplamı olduğu anlamına gelir. Bir gönderici bir işlem başlattığında, gönderenin kimliğiyle ilişkili UTXO bulunur, toplanır, kilidi açılır ve alıcıya gönderilir. Alıcı, UTXO'nun yeni sahibi olurken, değişiklik de sizin yeni UTXO'nuz olur. Tüm bunların nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini merak ediyor olabilirsiniz, çünkü bir kullanıcının gördüğü sadece kesilen tutar ve bakiyedir. Cevap zor değil, modern cüzdanlar her şeyi kolaylaştırdı ve tüm bu adımları perde arkasında hallediyor.

UTXO Modeli Nasıl Çalışır?

UTXO, itibari bir para birimi gibi bölünemez, yani belirli bir miktarı harcamak için hepsini harcamanız ve bozuk para almanız gerekir. Yeni UTXO, mevcut olanları tüketerek oluşturulur. UTXO modelinin işleyişini anlamak için aşağıdaki çizimi kullanalım.

A, B ve C'den sırasıyla 0,5 BTC 0,2 BTC ve 0,3 BTC aldığınızı varsayalım. Alınan her tutar başlı başına bir UTXO'dur, bu da UTXO'ların sabit bir değere sahip olmadığını gösterir.

Diyelim ki D'ye 0,75 BTC'lik bir borç ödemek istiyorsunuz. Gözetiminizdeki UTXO'lara baktığınızda hiçbiri gereken miktarda değil. 0,75 BTC'nin aktarılması, girdi olarak iki veya daha fazla UTXO gerektirecektir.

Borcu kapatmak için 0,5 BTC ve 0,3 BTC'yi seçmeye karar verirseniz. Daha sonra ikisini de madenciye göndereceksiniz.

Madenci 0,75 BTC'yi alıp D'ye gönderirken kalanını işlem ücretini düşerek cüzdanınıza iade eder.

İşlemde herhangi bir işlem ücretinin tahakkuk etmediğini varsayarsak (mümkün değil), değişiklik adresi olarak verdiğiniz adrese 0,05 BTC iade edilecektir.

Yani günün sonunda, başka bir işlemi bekleyen yeni UTXO'larınız olarak 0,2 BTC ve 0,05 BTC'ye sahip olacaksınız.

Normal banka işlemlerinizde yapmanız gereken sadece istediğiniz tutarı ve alıcıyı girmek, gerisini bankanız halledecektir. Ancak Bitcoin işlemlerinde kullanmak istediğiniz UTXO'ları seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca, bir fiat para biriminin belirli bir değeri vardır, ancak UTXO'larda durum böyle değildir. UTXO modelinin nasıl çalıştığına dair uygun bilgi olmadan, yapmaya hiç niyetiniz olmayan işlemleri başlatabilirsiniz.

UTXO'nun Önemi

Çifte Harcamayı Önler: UTXO modeli sayesinde bir jeton sadece bir kez harcanabilir. Ağ, dolaşımdaki her bir UTXO'yu takip eder. Bir işlem başlatıldığında, UTXO girdiye dönüştürülür ve işlemde üretilen çıktı önceki kaydın üzerine yazılır. Bu olduğunda, orijinal UTXO tüketilir, dolayısıyla tekrar harcanamaz. Ayrıca sistem, UTXO seti olarak bilinen ağdaki tüm UTXO'yu hesaplayarak ne kadar BTC bulunduğunu her zaman hesaplayabilir.

Ölçeklenebilirlik: UTXO modeli ile birden fazla işlemi aynı anda işleme seçeneği vardır. Bu, ağdaki işlem yükünü azaltmaya yardımcı olur.

Gizlilik ve Güvenlik: UTXO, bireysel bir genel adresle bağlantılı olduklarından, kullanıcıların kripto para birimlerini takip etmelerine olanak tanır. Ayrıca, kullanıcılar anonimliklerini koruyabilirler ve sahiplikleriyle izlenemezler veya adreslerinin reklamını yaparlar.

Esneklik: UTXO'ları kullanmak, itibari para birimlerinden daha esnektir. Fiat para biriminin sabit bir değeri vardır ve bulunmama sorunu ortaya çıkabilir. Ancak, herhangi bir boyutta olabileceğinden, UTXO'da durum asla böyle olamaz.

UTXO'nun düşüşleri

UTXO modeli karmaşık ve zaman alan bir süreçtir. Bir kullanıcının gözetiminde bulunan madeni paraların toplam değerini bilmek, yalnızca bakiyeyi kontrol etmek yerine mevcut tüm UTXO'ları toplayıp saymayı gerektirir ve bu da işi çok karmaşık hale getirir. Ayrıca, küçük madeni paralara sahip olmak, işlemleri ekonomik olmayan hale getirir. En iyi UTXO seçimini yapmamak, işlemin kendisinden bile daha pahalı olabilecek yüksek işlem ücretlerine yol açabilir.

UTXO modeli, akıllı sözleşmelerle uyumlu değildir. UTXO işlemlerinde giriş ve çıkış mantığı, onu daha fazla kaynak yoğun hale getirir. Akıllı sözleşmeleri UTXO modeline entegre etmek, sistemin girdi sayısı ve birden fazla işlem için en iyi girdi kombinasyonu gibi dikkate alması gereken pek çok şeye sahip olacağından telaşlı olacaktır.

Hesap Modeli ve UTXO Modeli

Hesap modeli tıpkı normal bir banka gibi çalışır, bir kısmını göndermeden önce tüm parayı harcamanız gerekmez. Hesap modelini kullanan bazı kripto para birimleri Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC) vb. Her iki model de avantajları ve dezavantajları olsa da aynı amaca hizmet ediyor. İki model arasındaki dikkate değer farklılıklardan bazıları şunlardır:

  1. UTXO modelinde işlemler, tek bir bakiyede depolamaya göre daha fazla depolama alanı gerektirirken Hesap modeli daha az alan gerektirir.

  2. UTXO modunu kullanan Bk işlemleri, bu tür işlemlerin verimsiz olmasına yol açabilecek daha küçük UTXO birimlerinin toplanmasını gerektirecektir. Hesap modellerinde durum böyle değildir, dolayısıyla toplu İşlemler daha verimlidir.

Daha önce belirtildiği gibi, UTXO modeli akıllı sözleşmelerin entegrasyonunu desteklemez. Hesap modelinin doğası, akıllı sözleşmelerin entegre edilmesini kolaylaştırarak geliştiricilerin çok taraflı sözleşmeleri ve işlemleri programlamasına olanak tanır.

Çözüm

Modern Bitcoin cüzdanlarının başlangıcından önce, bir işlemi gerçekleştirirken para kaybını önlemek için UTXO'nun doğru anlaşılması çok gerekliydi. UTXO, herhangi bir zamanda madeni paraları takip etmeye yardımcı olur. Yeni bir UTXO oluşturmak için mevcut olanın harcanması gerekir. Bu kavram aynı zamanda normalde dijital para birimlerinde karşılaşılan çifte harcama sorununu önleme konusunda da uzun bir yol kat ediyor. UTXO, Bitcoin işlemlerinde hayati bir rol oynar ve diğer kripto para birimlerinde de benimsenmiş ve değiştirilmiştir. UTXO, blok zincirindeki nakit sistemi ile benzer bir amaca hizmet eder ancak daha fazla güvenlik, gizlilik ve esneklik sunar.

Yazar: Unique
Çevirmen: yulei
İnceleyen(ler): Edward
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!