Grafik Nedir? GRT Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yeni BaşlayanDec 23, 2022
Grafik (GRT), blok zinciri verilerini dizine eklemeye ve bunlara erişmeye yönelik bir protokoldür ve genellikle Web3'ün Google'ı olarak anılır.
Grafik Nedir? GRT Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Giriş

Grafik (GRT), blok zinciri verilerini indekslemek ve bunlara erişmek için bir mekanizmadır. Google'ın web'i dizine eklemesi gibi, The Graph da Ethereum gibi ağlardan gelen blockchain kayıtlarını dizine ekler. The Graph adlı küresel bir veri katmanı, depolama ağlarının ve blok zincirlerinin üzerinde yer alır ve ademi merkeziyet hareketi için birleştirici bir güç görevi görür.

Aynı etki alanındaki uygulamalar, veri sorguları için ortak adlar üzerinde işbirliği yapmak ve karar vermek için bir yola ihtiyaç duyduğundan, The Graph, DApp'ler için bir entegrasyon katmanı görevi görmeyi amaçlar. Sonuç olarak programlar, filtreleme, sıralama ve gruplama gibi işlemleri gerçekleştirirken büyük veri kümelerinden verileri bulmak için sorguları kullanır. İndekslerin geliştirilmesi ve bakımı da bu sorgu yürütmeleri için gereklidir çünkü aksi halde yürütmeler aşırı derecede yavaş olacaktır. Bu nedenle, tüm bunlar sağlıklı bir çevre elde etmek için ekonomik ödüller gerektirir. Bunun ışığında The Graph, Web3'ü bu altyapı katmanıyla sunmayı amaçlamaktadır.

Geçmiş

The Graph, 2018 yılında Jannis Pohlmann, Brandon Ramirez ve Yaniv Tal tarafından kuruldu. Tal, Ethereum'da yeni dApp'ler yaratmanın ne kadar zor olabileceğiyle ilgili kişisel deneyiminden motive oldu. O zamanlar böyle bir şey yoktu, bu yüzden Yaniv Tal, ilk merkezi olmayan endeksleme ve sorgulama aracını oluşturmak ve sağlamak için ekibiyle birlikte The Graph'ı başlattı.

Ekibin 2020 yılında yayınladığı ve ağ üzerinde alt grafik oluşum oranını artıran Graph ana ağı, dApp'lerin kullanımını tamamen merkezden uzaklaştırmak için tasarlandı. Projenin nihai hedefi, Web 3'ü herkes için erişilebilir kılmak ve sunuculara veya merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan dApp'lerin oluşturulmasını sağlamaktır.

Grafik nasıl çalışır? Grafik Düğümünün işleyişi

DeFi (merkezi olmayan finans) daha iyi bilinir hale geldikçe, Graph protokolü de daha geniş kripto ekonomisinde daha büyük bir rol oynuyor. Graph protokolü, programcıların ve diğer ağ kullanıcılarının çeşitli dApp'ler için alt grafikler oluşturmasını ve bunları veri toplama, indeksleme ve sorgulama için kullanmasını sağlar. Nisan 2021'de The Graph'ın barındırılan hizmeti 20 milyar isteği işledi.

Ağın çekirdeği, ağ kullanıcıları tarafından verileri düzenlemek için kullanılan blockchain veritabanını tarayan Grafik Düğümü'dür. Geliştiriciler ve diğer ağ kullanıcıları, GRT belirteçlerini kullanarak alt grafikleri kullanmak için ödeme yapabilir. Geliştiriciler, dApp'lerin veri yapısını nasıl kullanması gerektiğini açıklayabilir. Tüketiciler şebeke hizmetlerini kullanmak için GRT olarak ödeme yapabilirler.

Ağ, Yetki Verenlerin, Dizin Oluşturucuların ve Küratörlerin küratörlük ve dizin oluşturma hizmetleri karşılığında müşterilere GRT belirteçleri sağlayarak onu destekleyebilmesi için tasarlanmıştır. Piyasa katılımcıları, API'leri sürekli olarak iyileştirmeye ve doğru verileri sağlamaya teşvik edilir. The Graph Network üzerine kurulu bir ağ geçidi aracılığıyla, alt grafikleri sorgulayan kullanıcılar ağ katılımcılarına GRT jetonlarıyla ödeme yapabilir. Grafik ağının indeksleyicileri, indeksleme ve sorgulamayı etkinleştirmek için GRT belirteçlerini stake eden düğüm operatörleridir. Ethereum, IPFS ve PoA gibi ağların kullanıcıları GraphQL kullanarak uygulamalar oluşturup kullanabilir ve yakında daha fazla ağ çıkacaktır.

Kaynak: Grafik

Alt grafik nedir?

Grafik indeksleme ve sorgulama platformu, alt grafik adı verilen belirli bir uygulama programlama arayüzü (API) kullanır. Dünyadaki en önemli halka açık verilerden bazıları, Ethereum ağı kullanılarak küresel bir grafikte derlenecek ve yazılım geliştiricilerin blockchain verilerini kriptografik olarak güvenli bir şekilde tüketmesine, dizine eklemesine ve sunmasına olanak tanıyacak. Merkezi olmayan verilere makul düzeyde güvenli erişim elde etmek için, ana dizin oluşturma sunucuları sıklıkla çok sayıda mühendislik ve donanım kaynağına ihtiyaç duyar. Alt grafikler bu merkezi yapıyı azaltmaya yardımcı olur.

Ağ rolleri: Geliştirici, Dizin Oluşturucu, Küratör ve Delege Edici

Graph Network'ü oluşturan İndeksleyiciler, Küratörler ve Delegatörler, verileri Web3 uygulamalarına sunar ve ağ hizmetleri sunar. Uygulamaların kullanıcıları ve veri tüketicileri.

Kaynak: Grafik Belgeleri

Geliştirici

Geliştirici bir alt grafik oluşturur veya bir dApp'te mevcut alt grafikleri kullanır.

Bir alt grafik, verileri bir blok zincirinden çıkarır, işler ve GraphQL aracılığıyla kolayca sorgulanabilmesi için saklar.

İndeksleyici

Graph Network'ün indeksleyicileri, indeksleme ve sorgu işleme hizmetleri sunmak için Graph Tokens (GRT) stake eden düğüm operatörleridir. Dizin oluşturuculara hizmetleri karşılığında sorgu ücretleri ve dizin oluşturma ödülleri ödenir. Cobbs-Douglas İndirim İşlevini takiben, tüm ağ katılımcılarına katkılarıyla orantılı olarak dağıtılan bir İndirim Havuzundan da para alıyorlar.

Dizin oluşturucular, o alt grafiğin kürasyon sinyaline göre hangi alt grafiğin dizine ekleneceğine karar verir; burada küratörler, hangi alt grafiğin önemli olduğunu ve öncelik verilmesi gerektiğini göstermek için GRT'yi kullanır. Ek olarak, tüketiciler (uygulamalar gibi), Dizin Oluşturucuların alt grafikleri için sorguları hangi koşullar altında işlediğini ve sorgu ücreti fiyatlandırması için tercihlerini belirtebilir.

Küratör

Graph'ın merkezi olmayan ekonomisi küratörlere bağlıdır. Web3 ortamına ilişkin anlayışlarını kullanarak The Graph Network'ün indekslemesi gereken alt grafikler üzerinde sinyalleri değerlendirir ve sağlarlar. Küratörler, sinyalleme kararları vermek için Explorer'ı kullanarak ağ verilerini görüntüleyebilir. Grafik Ağı, küratörlere, sinyalleri için tazminat olarak iyi kaliteli alt grafiklerin oluşturduğu sorgu ücretlerinin bir kısmını öder. Küratörlerin erken sinyaller sağlamak için mali teşvikleri vardır. İndeksleyiciler, küratörlerden gelen bu ipuçlarını kullanarak bu sinyalli alt grafiklerden gelen verileri analiz edebilir veya indeksleyebilir.

Yetkilendiren

Yetkilendirenler, GRT'yi tek bir veya birkaç Dizin Oluşturucuya atayan (veya "paylaşan") ağ üyeleridir. Temsilciler, kendileri bir Grafik Düğümü çalıştırmadan ağ güvenliğine yardımcı olur.

Yetki verenler, yetki verme karşılığında bir Dizin Oluşturucunun sorgu maliyetlerine ve teşviklerine erişim kazanır. Bir Dizin Oluşturucunun işleyebileceği sorgu sayısı, kişisel (ve delege edilen) payına ve her sorgu için aldığı ücrete bağlıdır. Sonuç olarak, bir Dizin Oluşturucuya ne kadar çok hisse verilirse, o kadar fazla olası talebi işleyebilirler.

Grafik için Kullanım Örnekleri

Grafik belirtecinin öne çıkan kullanım durumlarından biri, bir değişim aracı olarak kullanılmasıdır. Jeton, ekosistemin içinde ve dışında sunulan çeşitli hizmetler için bir ödeme aracı olarak hizmet edecek.

Birçok kişinin Graph protokolünün sunduğu veri çözümlerini zaten kullandığını söylemeye gerek yok. Müşteriler çeşitli hizmetler için mevcuttur. Örneğin, bazı kullanıcıların sorgularını işlemek için ağa ihtiyacı olacaktır. Bu sorgularla, The Graph tarafından en iyi bilinen birkaç platformun barındırma hizmetine erişilebilir.

Decentraland, geliştiricilerin alt grafiklerine erişebildiği harika bir ağ örneğidir. Diğerleri Uniswap, Aave, Sentetik ve diğerlerini içerir. Bu raporun üretildiği sırada, Grafik protokolünde binlerce alt grafik uygulanmıştı. Her paragraf için sorularının yanıtlanmasına ihtiyaç duyan farklı bir insan grubu vardır.

Katkıda bulunanların çoğu, hizmet sunumuna ihtiyaç duyduklarında hizmetler için ödeme yapmak için GRT belirteçlerini kullanır. Platform, bloglarından birinde GRT ile faturalandırma prosedürlerinin nasıl çalıştığına dair adım adım açıklama sağlıyor. Ana ticaret biçimleri GRT belirteci olmasına rağmen, faturalandırma sistemleri Polygon'a dayanmaktadır. GRT jetonları, Decentraland, Aave, Synthetix ve Uniswap Alt Grafiklerine erişim ihtiyacı duyanların elde ettiği hizmetler için bir ödeme şekli olarak kullanılır.

Ağ hizmetlerinin her kullanıcısı, web sitelerine göre işlem ücretini ödemek için GRT jetonunu kullanır. En yaygın ağ kullanıcıları, geliştiriciler ve Defi ağlarıdır, bu nedenle ücretleri karşılamak için belirteci kullanırlar.

Grafiğin Özellikleri: Grafik Gezgini, Barındırılan Hizmet ve Subgraph Studio

Grafik İş Akışı

Sorgu bilgilerini depolamak için ilgili bir alt grafik ya mevcuttur ya da yoktur. Bir geliştirici, zaten mevcut değilse, alt grafik veri stüdyosunda bir tane oluşturmalıdır.

Bir Küratör, oluşturulduktan ve yayınlandıktan sonra bir alt grafiği gözden geçirecek ve potansiyeli olduğuna inanıyorsa, Grafik Gezgini'nde dizine eklenmesini önerecektir.

Ethereum blok zincirini sürekli olarak yeni bloklar için tarayan ve bir GraphQL uç noktası aracılığıyla veri sorgusuna hizmet eden Grafik Düğümü, sinyal oluşturulduktan sonra alt grafiği indeksleyecektir.

Kullanıcılar bu işlem bittikten sonra sorgu sonuçlarını uygulamalarında inceleyebilirler. Ek olarak, mevcut alt grafikleri görüntülemek ve GraphQL sorgularını çalıştırmak için Graph Explorer'ı kullanabilirler.

Grafik Gezgini

Meta verileri ve katılımcı istatistikleri dahil olmak üzere her bir alt grafiğin ayrıntılarının kolayca incelenebildiği The Graph Network'e dağıtılan her alt grafik. Küratörler daha sonra bir alt grafik seçebilir ve Dizin Oluşturuculara bildirilmesi için GRT belirteçlerini buna yerleştirebilir.

Alt Grafikler, Dizin Oluşturma, Yetki Verme ve Düzenleme sekmelerinin de bulunduğu Grafik Gezgini'nde, tüm ağ üyeleri kendi kullanıcı profillerine erişebilir. Kazanılan ödüller ve maliyetlerle ilgili bilgilerle birlikte her etkinliğin geçmiş ve mevcut performanslarını gösterirler.

Kaynak: Grafik Gezgini

Barındırılan Hizmet

Grafik Ağı yalnızca Ethereum blok zincirini destekler. Şu anda Avalanche ve Celo dahil olmak üzere diğer tüm blok zincirlerini destekleyen Barındırılan Hizmet, DApp'lerin merkezi olmayan Graph Explorer'a taşınması nedeniyle 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda kullanımdan kaldırılacaktır.

Alt Grafik Stüdyosu

Merkezi olmayan Grafik Gezgini ve Barındırılan Hizmet, geliştiricilerin alt grafiklerini oluşturduktan ve meta verileri verdikten sonra yayınlayabilecekleri yerdir.

Eşsiz Yardımcı Program

Uniswap gibi karmaşık akıllı sözleşmelere sahip projeler ve Bored Ape Yacht Club gibi NFT girişimleri nedeniyle temel verilerden daha fazlasını doğrudan Ethereum blok zincirinden okumak oldukça zordur. Bu örnek, The Graph protokolünün benzersiz faydasının en net şekilde anlaşılmasını sağlar.

Bored Ape Yacht Club söz konusu olduğunda, bu okuma işlemleri doğrudan akıllı sözleşmeye programlandığından, sözleşmedeki temel okuma işlemleri mümkündür. Ancak, toplama, arama, ilişkiler ve önemsiz olmayan filtreleme gibi daha karmaşık gerçek dünya sorguları ve işlemleri mümkün değildir. Doğrudan sözleşmeyle ilgilenerek, özelliklerinden biri tarafından sınırlandırılmış ve belirli bir adres tarafından ele geçirilmiş maymunları bulamadık.

Token ID ve IPFS karmasını kullanarak IPFS'den meta verileri okumak için, şimdiye kadar iletilen her bir aktarım örneğini analiz ettikten sonra bunları toplamanız gerekir. Bu tür son derece basit soruların bir tarayıcıda çalışan merkezi olmayan bir uygulama tarafından yanıtlanması bir saat hatta bir gün sürebilir.

Ek olarak, kendi sunucunuzu oluşturabilir, işlemleri orada işleyebilir, bunları bir veritabanında saklayabilir ve ardından tüm sistemin üzerinde oluşturulan bir API uç noktasını kullanarak verileri sorgulayabilirsiniz. Öte yandan, bu yaklaşım çok fazla kaynağı israf eder, bakım gerektirir, tek bir arıza noktası oluşturur ve yerinden yönetim için hayati öneme sahip güvenlik özelliklerini tehlikeye atar.

Bu süreç kesinlik, zincir yeniden düzenlemeleri ve çağrılmayan bloklar tarafından engellenir, bu da blockchain verilerinden doğru sorgu sonuçlarını çıkarmayı teorik olarak zorlaştırır ve zaman alıcı hale getirir.

The Graph, blockchain verilerini endeksleyen ve daha hızlı ve daha doğru arama sağlayan merkezi olmayan bir sistem sunarak bu sorunu çözer. Standart bir GraphQL API kullanarak bu API'leri sorgulamayı mümkün kılar. Barındırılan bir hizmet ve merkezi olmayan bir protokol aynı görevleri yerine getirir. Açık kaynaklı bir çözüm olan Graph Node, her ikisiyle de ilgilenir.

Grafik Jetonu (GRT) Nedir?

The Graph, genellikle "Blockchain'lerin Google'ı" olarak anılan, blockchain protokolleri için merkezi olmayan bir indeksleme hizmetidir. Özünde, blok zincirlerinde kayıtlı belirli verileri bulmak inanılmaz derecede zordur. Graph ekibi, bu verileri sınıflandırmak, dizine eklemek ve sıralamak için gelişmiş bir yöntem geliştirerek, GraphQL ve diğer basit veritabanı sorgularını kullanarak bu verilerin alınmasını kolaylaştırdı. Bu protokolün faydası çoğunlukla geliştiricilere yönelik olsa da, günlük kullanıcılar sistemin çalışmaya devam etmesine katkıda bulunmaktan yine de yararlanabilir ve kar elde edebilir.

Grafik iyi bir yatırım mı?

Grafik, bir blockchain veri merkezi olmayan kehanettir. Sonuç olarak, bu projeyi (LINK) karşılaştırmak için Chainlink sıklıkla kullanılır. Bunlar, farklı sorunlarla ilgilendikleri için doğrudan rekabet etmezler. Basitçe söylemek gerekirse, blok zincirlerinden verileri hazırlar ve indeksler. Bir API arayüzü aracılığıyla, kullanıcılar bunları uygulamalara dahil edebilir. Proje, blok zincirlerinden gelen verileri indekslemek için en iyi hizmet olarak kabul edilir. Henüz çok yeni olmasına rağmen, dikkate değer bir alaka düzeyine sahiptir.

GRT'ye nasıl sahip olabilirsiniz?

GRT'ye sahip olmanın bir yolu, merkezi bir kripto borsasından geçmektir. İlk adım bir Gate.io hesabı oluşturmak ve KYC sürecini tamamlamaktır. Hesabınıza para ekledikten sonra, spot veya türev piyasada GRT satın alma adımlarını inceleyin.

Grafikteki Haberler

Lonca, alt grafikler ve protokoller üzerinde araştırma ve geliştirmeyi desteklemek için The Graph Foundation'dan 48 milyon dolarlık bir hibe aldı ve bu organizasyonu memnun etti. Daha önce Wave 1 Bursiyeri olan ve şimdi The Graph'ı temel alt grafik yeteneklerini geliştirmek ve GraphQL'i web3'te yaygın olarak kullanılabilir kılmak için uzun vadeli olarak taahhüt eden The Guild, alt grafik araçlarını geliştiren bir Wave 1 Grantee'ydi. GraphQL ekosistemindeki önde gelen açık kaynak geliştirici topluluklarından biri olan The Guild, mevcut en popüler GraphQL araçlarından bazılarını oluşturur ve destekler.

Dört yıl boyunca The Guild, alt grafik kompozisyonu, analitik ve mutasyonlar gibi ek alt grafik özellikleri oluşturmak ve ayrıca GraphQL API'sini ve alt grafik geliştirme ortamını geliştirmek için The Graph ekosistemi ile işbirliği yapacak. Lonca, programcıların zengin özelliklere sahip uygulamaları daha hızlı oluşturabilmeleri için Grafik Düğümü'nün sorgulama becerilerini geliştirmeye odaklanacaktır. Lonca ayrıca web2 geliştiricilerinin eğitimini ve The Graph'a katılımını iyileştirmek için diğer temel geliştiriciler ve The Graph Foundation ile birlikte çalışacak. Bu özellikleri web2 geliştirme topluluğu için iyi bilinen GraphQL araçlarına entegre edecek ve özel eğitim videoları üretecektir.

Yararlı Referanslar

The Graph ile ilgili en son güncellemeler için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:

GRT'de Harekete Geçin

Bugün GRT fiyatını kontrol edin ve en sevdiğiniz döviz çiftlerinde işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Edward、Ashely
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Grafik Nedir? GRT Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yeni BaşlayanDec 23, 2022
Grafik (GRT), blok zinciri verilerini dizine eklemeye ve bunlara erişmeye yönelik bir protokoldür ve genellikle Web3'ün Google'ı olarak anılır.
Grafik Nedir? GRT Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Giriş

Grafik (GRT), blok zinciri verilerini indekslemek ve bunlara erişmek için bir mekanizmadır. Google'ın web'i dizine eklemesi gibi, The Graph da Ethereum gibi ağlardan gelen blockchain kayıtlarını dizine ekler. The Graph adlı küresel bir veri katmanı, depolama ağlarının ve blok zincirlerinin üzerinde yer alır ve ademi merkeziyet hareketi için birleştirici bir güç görevi görür.

Aynı etki alanındaki uygulamalar, veri sorguları için ortak adlar üzerinde işbirliği yapmak ve karar vermek için bir yola ihtiyaç duyduğundan, The Graph, DApp'ler için bir entegrasyon katmanı görevi görmeyi amaçlar. Sonuç olarak programlar, filtreleme, sıralama ve gruplama gibi işlemleri gerçekleştirirken büyük veri kümelerinden verileri bulmak için sorguları kullanır. İndekslerin geliştirilmesi ve bakımı da bu sorgu yürütmeleri için gereklidir çünkü aksi halde yürütmeler aşırı derecede yavaş olacaktır. Bu nedenle, tüm bunlar sağlıklı bir çevre elde etmek için ekonomik ödüller gerektirir. Bunun ışığında The Graph, Web3'ü bu altyapı katmanıyla sunmayı amaçlamaktadır.

Geçmiş

The Graph, 2018 yılında Jannis Pohlmann, Brandon Ramirez ve Yaniv Tal tarafından kuruldu. Tal, Ethereum'da yeni dApp'ler yaratmanın ne kadar zor olabileceğiyle ilgili kişisel deneyiminden motive oldu. O zamanlar böyle bir şey yoktu, bu yüzden Yaniv Tal, ilk merkezi olmayan endeksleme ve sorgulama aracını oluşturmak ve sağlamak için ekibiyle birlikte The Graph'ı başlattı.

Ekibin 2020 yılında yayınladığı ve ağ üzerinde alt grafik oluşum oranını artıran Graph ana ağı, dApp'lerin kullanımını tamamen merkezden uzaklaştırmak için tasarlandı. Projenin nihai hedefi, Web 3'ü herkes için erişilebilir kılmak ve sunuculara veya merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan dApp'lerin oluşturulmasını sağlamaktır.

Grafik nasıl çalışır? Grafik Düğümünün işleyişi

DeFi (merkezi olmayan finans) daha iyi bilinir hale geldikçe, Graph protokolü de daha geniş kripto ekonomisinde daha büyük bir rol oynuyor. Graph protokolü, programcıların ve diğer ağ kullanıcılarının çeşitli dApp'ler için alt grafikler oluşturmasını ve bunları veri toplama, indeksleme ve sorgulama için kullanmasını sağlar. Nisan 2021'de The Graph'ın barındırılan hizmeti 20 milyar isteği işledi.

Ağın çekirdeği, ağ kullanıcıları tarafından verileri düzenlemek için kullanılan blockchain veritabanını tarayan Grafik Düğümü'dür. Geliştiriciler ve diğer ağ kullanıcıları, GRT belirteçlerini kullanarak alt grafikleri kullanmak için ödeme yapabilir. Geliştiriciler, dApp'lerin veri yapısını nasıl kullanması gerektiğini açıklayabilir. Tüketiciler şebeke hizmetlerini kullanmak için GRT olarak ödeme yapabilirler.

Ağ, Yetki Verenlerin, Dizin Oluşturucuların ve Küratörlerin küratörlük ve dizin oluşturma hizmetleri karşılığında müşterilere GRT belirteçleri sağlayarak onu destekleyebilmesi için tasarlanmıştır. Piyasa katılımcıları, API'leri sürekli olarak iyileştirmeye ve doğru verileri sağlamaya teşvik edilir. The Graph Network üzerine kurulu bir ağ geçidi aracılığıyla, alt grafikleri sorgulayan kullanıcılar ağ katılımcılarına GRT jetonlarıyla ödeme yapabilir. Grafik ağının indeksleyicileri, indeksleme ve sorgulamayı etkinleştirmek için GRT belirteçlerini stake eden düğüm operatörleridir. Ethereum, IPFS ve PoA gibi ağların kullanıcıları GraphQL kullanarak uygulamalar oluşturup kullanabilir ve yakında daha fazla ağ çıkacaktır.

Kaynak: Grafik

Alt grafik nedir?

Grafik indeksleme ve sorgulama platformu, alt grafik adı verilen belirli bir uygulama programlama arayüzü (API) kullanır. Dünyadaki en önemli halka açık verilerden bazıları, Ethereum ağı kullanılarak küresel bir grafikte derlenecek ve yazılım geliştiricilerin blockchain verilerini kriptografik olarak güvenli bir şekilde tüketmesine, dizine eklemesine ve sunmasına olanak tanıyacak. Merkezi olmayan verilere makul düzeyde güvenli erişim elde etmek için, ana dizin oluşturma sunucuları sıklıkla çok sayıda mühendislik ve donanım kaynağına ihtiyaç duyar. Alt grafikler bu merkezi yapıyı azaltmaya yardımcı olur.

Ağ rolleri: Geliştirici, Dizin Oluşturucu, Küratör ve Delege Edici

Graph Network'ü oluşturan İndeksleyiciler, Küratörler ve Delegatörler, verileri Web3 uygulamalarına sunar ve ağ hizmetleri sunar. Uygulamaların kullanıcıları ve veri tüketicileri.

Kaynak: Grafik Belgeleri

Geliştirici

Geliştirici bir alt grafik oluşturur veya bir dApp'te mevcut alt grafikleri kullanır.

Bir alt grafik, verileri bir blok zincirinden çıkarır, işler ve GraphQL aracılığıyla kolayca sorgulanabilmesi için saklar.

İndeksleyici

Graph Network'ün indeksleyicileri, indeksleme ve sorgu işleme hizmetleri sunmak için Graph Tokens (GRT) stake eden düğüm operatörleridir. Dizin oluşturuculara hizmetleri karşılığında sorgu ücretleri ve dizin oluşturma ödülleri ödenir. Cobbs-Douglas İndirim İşlevini takiben, tüm ağ katılımcılarına katkılarıyla orantılı olarak dağıtılan bir İndirim Havuzundan da para alıyorlar.

Dizin oluşturucular, o alt grafiğin kürasyon sinyaline göre hangi alt grafiğin dizine ekleneceğine karar verir; burada küratörler, hangi alt grafiğin önemli olduğunu ve öncelik verilmesi gerektiğini göstermek için GRT'yi kullanır. Ek olarak, tüketiciler (uygulamalar gibi), Dizin Oluşturucuların alt grafikleri için sorguları hangi koşullar altında işlediğini ve sorgu ücreti fiyatlandırması için tercihlerini belirtebilir.

Küratör

Graph'ın merkezi olmayan ekonomisi küratörlere bağlıdır. Web3 ortamına ilişkin anlayışlarını kullanarak The Graph Network'ün indekslemesi gereken alt grafikler üzerinde sinyalleri değerlendirir ve sağlarlar. Küratörler, sinyalleme kararları vermek için Explorer'ı kullanarak ağ verilerini görüntüleyebilir. Grafik Ağı, küratörlere, sinyalleri için tazminat olarak iyi kaliteli alt grafiklerin oluşturduğu sorgu ücretlerinin bir kısmını öder. Küratörlerin erken sinyaller sağlamak için mali teşvikleri vardır. İndeksleyiciler, küratörlerden gelen bu ipuçlarını kullanarak bu sinyalli alt grafiklerden gelen verileri analiz edebilir veya indeksleyebilir.

Yetkilendiren

Yetkilendirenler, GRT'yi tek bir veya birkaç Dizin Oluşturucuya atayan (veya "paylaşan") ağ üyeleridir. Temsilciler, kendileri bir Grafik Düğümü çalıştırmadan ağ güvenliğine yardımcı olur.

Yetki verenler, yetki verme karşılığında bir Dizin Oluşturucunun sorgu maliyetlerine ve teşviklerine erişim kazanır. Bir Dizin Oluşturucunun işleyebileceği sorgu sayısı, kişisel (ve delege edilen) payına ve her sorgu için aldığı ücrete bağlıdır. Sonuç olarak, bir Dizin Oluşturucuya ne kadar çok hisse verilirse, o kadar fazla olası talebi işleyebilirler.

Grafik için Kullanım Örnekleri

Grafik belirtecinin öne çıkan kullanım durumlarından biri, bir değişim aracı olarak kullanılmasıdır. Jeton, ekosistemin içinde ve dışında sunulan çeşitli hizmetler için bir ödeme aracı olarak hizmet edecek.

Birçok kişinin Graph protokolünün sunduğu veri çözümlerini zaten kullandığını söylemeye gerek yok. Müşteriler çeşitli hizmetler için mevcuttur. Örneğin, bazı kullanıcıların sorgularını işlemek için ağa ihtiyacı olacaktır. Bu sorgularla, The Graph tarafından en iyi bilinen birkaç platformun barındırma hizmetine erişilebilir.

Decentraland, geliştiricilerin alt grafiklerine erişebildiği harika bir ağ örneğidir. Diğerleri Uniswap, Aave, Sentetik ve diğerlerini içerir. Bu raporun üretildiği sırada, Grafik protokolünde binlerce alt grafik uygulanmıştı. Her paragraf için sorularının yanıtlanmasına ihtiyaç duyan farklı bir insan grubu vardır.

Katkıda bulunanların çoğu, hizmet sunumuna ihtiyaç duyduklarında hizmetler için ödeme yapmak için GRT belirteçlerini kullanır. Platform, bloglarından birinde GRT ile faturalandırma prosedürlerinin nasıl çalıştığına dair adım adım açıklama sağlıyor. Ana ticaret biçimleri GRT belirteci olmasına rağmen, faturalandırma sistemleri Polygon'a dayanmaktadır. GRT jetonları, Decentraland, Aave, Synthetix ve Uniswap Alt Grafiklerine erişim ihtiyacı duyanların elde ettiği hizmetler için bir ödeme şekli olarak kullanılır.

Ağ hizmetlerinin her kullanıcısı, web sitelerine göre işlem ücretini ödemek için GRT jetonunu kullanır. En yaygın ağ kullanıcıları, geliştiriciler ve Defi ağlarıdır, bu nedenle ücretleri karşılamak için belirteci kullanırlar.

Grafiğin Özellikleri: Grafik Gezgini, Barındırılan Hizmet ve Subgraph Studio

Grafik İş Akışı

Sorgu bilgilerini depolamak için ilgili bir alt grafik ya mevcuttur ya da yoktur. Bir geliştirici, zaten mevcut değilse, alt grafik veri stüdyosunda bir tane oluşturmalıdır.

Bir Küratör, oluşturulduktan ve yayınlandıktan sonra bir alt grafiği gözden geçirecek ve potansiyeli olduğuna inanıyorsa, Grafik Gezgini'nde dizine eklenmesini önerecektir.

Ethereum blok zincirini sürekli olarak yeni bloklar için tarayan ve bir GraphQL uç noktası aracılığıyla veri sorgusuna hizmet eden Grafik Düğümü, sinyal oluşturulduktan sonra alt grafiği indeksleyecektir.

Kullanıcılar bu işlem bittikten sonra sorgu sonuçlarını uygulamalarında inceleyebilirler. Ek olarak, mevcut alt grafikleri görüntülemek ve GraphQL sorgularını çalıştırmak için Graph Explorer'ı kullanabilirler.

Grafik Gezgini

Meta verileri ve katılımcı istatistikleri dahil olmak üzere her bir alt grafiğin ayrıntılarının kolayca incelenebildiği The Graph Network'e dağıtılan her alt grafik. Küratörler daha sonra bir alt grafik seçebilir ve Dizin Oluşturuculara bildirilmesi için GRT belirteçlerini buna yerleştirebilir.

Alt Grafikler, Dizin Oluşturma, Yetki Verme ve Düzenleme sekmelerinin de bulunduğu Grafik Gezgini'nde, tüm ağ üyeleri kendi kullanıcı profillerine erişebilir. Kazanılan ödüller ve maliyetlerle ilgili bilgilerle birlikte her etkinliğin geçmiş ve mevcut performanslarını gösterirler.

Kaynak: Grafik Gezgini

Barındırılan Hizmet

Grafik Ağı yalnızca Ethereum blok zincirini destekler. Şu anda Avalanche ve Celo dahil olmak üzere diğer tüm blok zincirlerini destekleyen Barındırılan Hizmet, DApp'lerin merkezi olmayan Graph Explorer'a taşınması nedeniyle 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda kullanımdan kaldırılacaktır.

Alt Grafik Stüdyosu

Merkezi olmayan Grafik Gezgini ve Barındırılan Hizmet, geliştiricilerin alt grafiklerini oluşturduktan ve meta verileri verdikten sonra yayınlayabilecekleri yerdir.

Eşsiz Yardımcı Program

Uniswap gibi karmaşık akıllı sözleşmelere sahip projeler ve Bored Ape Yacht Club gibi NFT girişimleri nedeniyle temel verilerden daha fazlasını doğrudan Ethereum blok zincirinden okumak oldukça zordur. Bu örnek, The Graph protokolünün benzersiz faydasının en net şekilde anlaşılmasını sağlar.

Bored Ape Yacht Club söz konusu olduğunda, bu okuma işlemleri doğrudan akıllı sözleşmeye programlandığından, sözleşmedeki temel okuma işlemleri mümkündür. Ancak, toplama, arama, ilişkiler ve önemsiz olmayan filtreleme gibi daha karmaşık gerçek dünya sorguları ve işlemleri mümkün değildir. Doğrudan sözleşmeyle ilgilenerek, özelliklerinden biri tarafından sınırlandırılmış ve belirli bir adres tarafından ele geçirilmiş maymunları bulamadık.

Token ID ve IPFS karmasını kullanarak IPFS'den meta verileri okumak için, şimdiye kadar iletilen her bir aktarım örneğini analiz ettikten sonra bunları toplamanız gerekir. Bu tür son derece basit soruların bir tarayıcıda çalışan merkezi olmayan bir uygulama tarafından yanıtlanması bir saat hatta bir gün sürebilir.

Ek olarak, kendi sunucunuzu oluşturabilir, işlemleri orada işleyebilir, bunları bir veritabanında saklayabilir ve ardından tüm sistemin üzerinde oluşturulan bir API uç noktasını kullanarak verileri sorgulayabilirsiniz. Öte yandan, bu yaklaşım çok fazla kaynağı israf eder, bakım gerektirir, tek bir arıza noktası oluşturur ve yerinden yönetim için hayati öneme sahip güvenlik özelliklerini tehlikeye atar.

Bu süreç kesinlik, zincir yeniden düzenlemeleri ve çağrılmayan bloklar tarafından engellenir, bu da blockchain verilerinden doğru sorgu sonuçlarını çıkarmayı teorik olarak zorlaştırır ve zaman alıcı hale getirir.

The Graph, blockchain verilerini endeksleyen ve daha hızlı ve daha doğru arama sağlayan merkezi olmayan bir sistem sunarak bu sorunu çözer. Standart bir GraphQL API kullanarak bu API'leri sorgulamayı mümkün kılar. Barındırılan bir hizmet ve merkezi olmayan bir protokol aynı görevleri yerine getirir. Açık kaynaklı bir çözüm olan Graph Node, her ikisiyle de ilgilenir.

Grafik Jetonu (GRT) Nedir?

The Graph, genellikle "Blockchain'lerin Google'ı" olarak anılan, blockchain protokolleri için merkezi olmayan bir indeksleme hizmetidir. Özünde, blok zincirlerinde kayıtlı belirli verileri bulmak inanılmaz derecede zordur. Graph ekibi, bu verileri sınıflandırmak, dizine eklemek ve sıralamak için gelişmiş bir yöntem geliştirerek, GraphQL ve diğer basit veritabanı sorgularını kullanarak bu verilerin alınmasını kolaylaştırdı. Bu protokolün faydası çoğunlukla geliştiricilere yönelik olsa da, günlük kullanıcılar sistemin çalışmaya devam etmesine katkıda bulunmaktan yine de yararlanabilir ve kar elde edebilir.

Grafik iyi bir yatırım mı?

Grafik, bir blockchain veri merkezi olmayan kehanettir. Sonuç olarak, bu projeyi (LINK) karşılaştırmak için Chainlink sıklıkla kullanılır. Bunlar, farklı sorunlarla ilgilendikleri için doğrudan rekabet etmezler. Basitçe söylemek gerekirse, blok zincirlerinden verileri hazırlar ve indeksler. Bir API arayüzü aracılığıyla, kullanıcılar bunları uygulamalara dahil edebilir. Proje, blok zincirlerinden gelen verileri indekslemek için en iyi hizmet olarak kabul edilir. Henüz çok yeni olmasına rağmen, dikkate değer bir alaka düzeyine sahiptir.

GRT'ye nasıl sahip olabilirsiniz?

GRT'ye sahip olmanın bir yolu, merkezi bir kripto borsasından geçmektir. İlk adım bir Gate.io hesabı oluşturmak ve KYC sürecini tamamlamaktır. Hesabınıza para ekledikten sonra, spot veya türev piyasada GRT satın alma adımlarını inceleyin.

Grafikteki Haberler

Lonca, alt grafikler ve protokoller üzerinde araştırma ve geliştirmeyi desteklemek için The Graph Foundation'dan 48 milyon dolarlık bir hibe aldı ve bu organizasyonu memnun etti. Daha önce Wave 1 Bursiyeri olan ve şimdi The Graph'ı temel alt grafik yeteneklerini geliştirmek ve GraphQL'i web3'te yaygın olarak kullanılabilir kılmak için uzun vadeli olarak taahhüt eden The Guild, alt grafik araçlarını geliştiren bir Wave 1 Grantee'ydi. GraphQL ekosistemindeki önde gelen açık kaynak geliştirici topluluklarından biri olan The Guild, mevcut en popüler GraphQL araçlarından bazılarını oluşturur ve destekler.

Dört yıl boyunca The Guild, alt grafik kompozisyonu, analitik ve mutasyonlar gibi ek alt grafik özellikleri oluşturmak ve ayrıca GraphQL API'sini ve alt grafik geliştirme ortamını geliştirmek için The Graph ekosistemi ile işbirliği yapacak. Lonca, programcıların zengin özelliklere sahip uygulamaları daha hızlı oluşturabilmeleri için Grafik Düğümü'nün sorgulama becerilerini geliştirmeye odaklanacaktır. Lonca ayrıca web2 geliştiricilerinin eğitimini ve The Graph'a katılımını iyileştirmek için diğer temel geliştiriciler ve The Graph Foundation ile birlikte çalışacak. Bu özellikleri web2 geliştirme topluluğu için iyi bilinen GraphQL araçlarına entegre edecek ve özel eğitim videoları üretecektir.

Yararlı Referanslar

The Graph ile ilgili en son güncellemeler için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:

GRT'de Harekete Geçin

Bugün GRT fiyatını kontrol edin ve en sevdiğiniz döviz çiftlerinde işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Edward、Ashely
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!