Permaweb nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Permaweb normal web gibidir, ancak içinde gördüğümüz her şey kalıcı, doğrulanabilir ve yüz milyonlarca hash çalışması altında gömülü bir blok zincirine gömülüdür.
Permaweb nedir?

Giriş

İnternetin ve ardından Web 1.0'ın yaratılması, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarımız arasında iletişim kurma ve bilgi paylaşma biçimimizde devrim yarattı. İnternet, Soğuk Savaş sırasında askeri bilgilerin gönderilmesini kolaylaştırmak için 1960'larda kuruldu, ardından 1969'da gönderilen ilk e-postanın kilometre taşı geldi. Bu dönemde İnternet hala ilkeldi ve statik sayfaları bugün hala kullanılan HTTP adı verilen protokoller aracılığıyla gösteriyordu.
1992'de Tim Berners-Lee, Web 1.0'ı yarattı. Aslında, Web 1.0 ve bugün bildiğimiz oldukça benzerdir, yalnızca bilgileri nihai halka göstermek için kullanılan tekniklerde, statik bir sayfa ile daha etkileşimli bir sayfa arasında farklılık gösterir.

Başlangıçta Web, herhangi bir kuruluş veya hükümet tarafından yönetilmeden herkes için ve hatta merkezden dağıtılmış olma amacına sahipti. Bununla birlikte, altyapıya yapılan yatırımlar ve bugün bildiğimiz Web iyileştirmeleri yoluyla büyük şirketlerin tekeli, kolayca elde edilebilen bilgi özgürlüğü önerisini uygulanamaz hale getirdi.

Bu bağlamda, Permaweb, bilgi, işlem ve veri içeren blokların bir doğrulama dizisi olan ve ağdaki diğer birçok önceki bloğa bağlı olan Blockchain'in gelişiyle gelen teknolojiler aracılığıyla tam olarak bu sorunları çözme girişiminde bulunur. onaylandıktan sonra değiştirilmelidir. Bu makale boyunca, mevcut Web ile karşılaştırıldığında Permaweb'in genel farklılıklarını ve Arweave ağ projesinin uygulanması ve avantajları hakkında daha fazla ayrıntı göreceğiz.

Permaweb nedir ve Permaweb ile mevcut Web arasındaki fark nedir?

Permaweb'i anlamak için, mevcut Web'in neye benzediğini ve Permaweb'den nasıl farklı olduğunu anlamanız gerekir. Permaweb'in çözdüğü sorunlara yönelik projeyi bugün sahip olduğumuzdan farklılaştıran ana kavramları genel kavramlara ek olarak ekonomik ilişki, bilgi depolama konusu, bu bilginin sürekliliği olarak ayırabiliriz.

Konsept

Mevcut modelle ilgili olarak Permaweb'in inovasyonunun temelini oluşturan ilk konsept, olmaya istekli olduğu küresel, değişmez ve merkezi depolama ağına dayanmaktadır. Permaweb, onu kullanan kişiler tarafından korunur, sürdürülür ve sahiplenilir. Veri paylaşımı ilkesi merkezi değildir ve kullanıcıların kendi boş alanlarından güç alır. Buna ek olarak proje, adının hakkını veriyor ve yayınlandıktan sonra tüm içeriği web'de kalıcı olarak tutuyor. Permaweb'in kötü amaçlı dosyalar veya veriler yükleyerek kötüye kullanılmasını önlemek için, platform, içerik politikası düzenleme haklarını kullanıcıların kendi ellerinde tutan, topluluk kullanıcıları tarafından oluşturulan demokratik bir moderasyona sahiptir.

Sunucusuz bir web

Çok basitleştirilmiş bir şekilde, mevcut web, kullanıcı tarafından bir tür mesaj alan ve üzerlerinde depolanan bazı veriler veya bilgilerle yanıt veren milyonlarca sunucu, süper bilgisayar tarafından desteklenmektedir. Bir web sitesine erişmeye çalıştığınızda, bu mesaj, size istenen sayfayı yüklenme hızında göstererek yanıt veren bu sunuculara ulaşana kadar birkaç katmandan gönderilir.
Bu tür süper bilgisayarlar ucuz değildir ve depolandıkları devasa depolar bile bedava değildir. Tipik olarak, Google, Amazon, Facebook ve diğerleri gibi mevcut Web'in büyük şirketleri, bu sunucuları aktif tutarak ve onları daha güçlü ve daha hızlı hale getirmek için iyileştirmeler yaparak hareket eder. Tüm bunların, aynı şirketler tarafından kullanıcıların verilerinin ve kişisel bilgilerinin satışı yoluyla ödüllendirilen bir maliyeti vardır.

Permaweb'de normalde bu sunucularda depolanan veriler, sabit disklerini Permaweb'in sunucuları olarak kullanıma sunan yüzlerce kişi arasında paylaştırılır. Bu bağlam, maliyetlerin düşürülmesini sağlar, kullanıcıların kişisel verilerinin büyük şirketler tarafından kötüye kullanılmasını önler ve bilgi paylaşımını daha şeffaf ve merkezi olmayan hale getirir. Bilginin parçalanmasının ve birkaç disk arasında dağıtılmasının bir başka avantajı da sansürden kaçınmaktır, çünkü hükümetlerin ve kuruluşların tüm bir bilgi yelpazesini kısıtlamak için yalnızca bir merkezi sunucuyu engellemesi gerekir. Permaweb ile bilgi her yerde olacak ve bu da engellemeyi neredeyse imkansız hale getirecektir.

teşvik

Daha önce de belirtildiği gibi, Web'i çalışır durumda tutma süreci ücretsiz ve hatta ucuz bir süreç değildir. Büyük şirketler, pazar liderleri (ve hatta devlet sektörleri), kullanıcıların gelire dönüştürülebilen kişisel bilgileri karşılığında bu sistem için ödeme yapmaya hazırdır. Takas basittir: gizliliğinizi ve anonimliğinizi kaybetmeniz karşılığında Web'de bulunan tüm bilgilere erişim kazanırsınız.

Ayrıca, web sitesi oluşturucuları aynı şirketlere bir web sitesini çevrimiçi hale getirmeleri için ödeme yapar. Tipik olarak, bu fiyat, tam olarak kullanılması muhtemel olmayan tüm sunucu kapasitesini içerir. Tüm bu ihtiyaç olmadan bir hizmet için çok para ödüyorsunuz. Bu arada, bu web sitesinin kullanıcılarının verileri toplanır ve yine gizlilik eksikliği, kullanıcının uygun izni olmadan para birimi olarak kullanılır.
Şimdi şunu hayal edin: verilerinizi saklamak istiyorsunuz ve bu verilerin sonsuza kadar saklanmasını, her yerden erişilebilmesini ve nasıl olursa olsun orijinaliyle aynı şekilde olmasını sağlamak için bir kez ödeme yapma olanağına sahipsiniz. birçok kez sunucular arasında paylaşılmış veya aktarılmıştır. Veya ayrıca: sabit sürücünüzde dolu olmasına aldırmayacağınız fazladan alan vardır. Bunun için bir ücret karşılığında diğer ağ kullanıcılarıyla paylaşmak ilginç olmaz mıydı?

Bu tam olarak Permaweb'in önerdiği şey. Veri paylaşımı ve depolama, bu bilgilerin kaydedilmesi, değiş tokuş edilmesi veya erişilmesi için gerekli alan olarak işlev gören belleğe bağlıdır. Günümüzde bu işlem büyük şirketler tarafından finanse edilen sunucular üzerinden merkezi olarak yapılmaktadır.
Ancak, Uber ve Airbnb'nin Permaweb kullanarak oluşturduğu model gibi, diğer ağ kullanıcılarının sağladığı alanı verilerinizi depolamak için kullanabilirsiniz. Sistem, düşük maliyetli bir şekilde ölçeklenebilir zincir üstü depolama sağlamak için tasarlanmış Blockwave adlı bir platforma dayanmaktadır. Sistemde depolanan veri miktarı arttıkça mutabakat için gerekli olan hash miktarı azalmakta, dolayısıyla 1 veri depolama maliyeti azalmaktadır.

Veri depolamanın azaltılmış maliyetlerine ek olarak, kullanıcılar ayrıca, ağın yerel belirtecinin (AR) dağıtımına bağlı olarak sabit disklerinde yer ayırma ve madencilik yapma teşvikine sahiptir. Bu makalenin yazıldığı sırada, AR belirteci yaklaşık 13 ABD doları olarak listelendi.
Bu ödül modeli, sistemi sürdürür ve kullanıcıları merkezi olmayan, düşük bakım maliyetli bir veri paylaşım ağı sağlayarak Permaweb'i çalışır durumda tutmaya teşvik eder.

Bilgi özgürlüğü

Şu anda, geçici bir şekilde ve kısa vadede iyi çalışan içeriğe sahip URL'ler buluyoruz, ancak yüzlerce yeni siteniz olduğu anda, hepsi sürekli olarak içeriklerini yayınlıyor ve güncelliyor, işler değişmeye başlıyor. İnsanlar bu bilgileri alıntılamaya başlar ve diğer bilgilerle bağlantı kurmaya ve bunlara atıfta bulunmaya başlar. Mesele şu ki, bu, her şeyin çok hızlı bir şekilde dağılmasının reçetesidir. Bir noktada, dava belgeleri, haber makaleleri ve ilgili bir konunun diğer tartışma konuları gibi büyük miktarda veriye web üzerinden birbirine bağlı olarak erişebilirsiniz, ancak birkaç yıl sonra aynı makale taşındı, site kapatıldı veya artık mevcut değil. Yani, şimdi, bu büyük bilgi yığınlarının hepsinin kendi kendini referans aldığı, ancak bağlantı lisansının bozulduğu ve bilgilere artık, en azından ilk kez eriştiğiniz orijinal şekilde erişilemediği bir durumla karşı karşıyayız.

Bugünlerde web'de olan da bu. Bilgi geçerliliğini yitirdiğinde, ona kesin olarak veya yalnızca başlangıçta ifşa edildiği şekilde erişilmesinin bir yararı olmadığında, bu bilginin olduğu gibi kaybolma şansı çok yüksektir. Bu, mevcut web'de sürdürülen bilgilerin, topluluğa daha önce sunulan içeriğin değiştirilmesine ve manipüle edilmesine (ve hatta kaldırılmasına) tabi olduğu anlamına gelir. Politik söylemler, tarihi belgeler ve bilimsel makaleler bir anda erişilebilirken başka bir zamanda silinebilir, kaybolabilir veya Web'in herkesin erişebildiği kısmından daha kısıtlı bir katmana taşınabilir. Büyük kuruluşların ve hükümetlerin enformasyon üzerinde politik-ekonomik denetime sahip olması, günümüzde bu çok yaygın olguya büyük ölçüde katkıda bulunuyor.
Permaweb, içinde saklanan tüm bilgilere, bu bilgileri sansürlemek için ne kadar çaba sarf edilirse edilsin, her zaman erişilebildiği zaman adının hakkını veriyor.

Permaweb'in Teknik Kavramları

Arweave projesi, mevcut web'in sorunlarını çözmek için bazı teknolojilerin uygulanmasına dayanmaktadır. Bunlar arasında Blockweaves ve Proof of Access var. Arweave'in Blockweave'i, geleneksel Blockchain ağ sistemi gibi çalışır. Ancak Blockchain'de bir blok sadece bir önceki bloğa ve hemen yanındaki bloğa bağlanır. Blockweave'de, zincirdeki her blok bir sonraki bloğa önceki iki blok aracılığıyla bağlanır: hemen önceki bloğu ve geri çağırma bloğu adı verilen başka bir rastgele önceki blok. Bu noktada, yeni bir blok kazmak için madencilerin bir geri çağırma bloğunun Erişim Kanıtı'nı gerçekleştirmesi ve ancak bundan sonra zincire yeni bir blok eklemesi gerektiği gerçeğiyle, Erişim Kanıtı kavramı devreye girer. Bu şekilde Erişim Kanıtı, madencilik ödüllerini kazanmak için madencilerin eski verilere erişmesi gerekeceğini garanti ederek Blockweave'in zincir mimarisinde uzun vadeli veri depolamayı sürdürür. Böylece Arweave, verilerin değiştirilmeden saklanabileceği ve Permaweb üzerinden kolayca erişilebilen bir yer oluşturur.

Blockweave, madenciler tarafından Permaweb'de aktarılan veya oluşturulan verilere disk alanı atanması yoluyla korunur. Karşılığında, Arweave onları ARWEAVE (AR) belirteçleriyle ödüllendiriyor. Ödül yöntemi, Erişim Kanıtı konsepti ve Blockweave mimarisi ile birleşen bu benzersiz mutabakat mekanizması, güvenilir, kalıcı ve merkezi olmayan bir depolama biçimi oluşturmak için Arweave'in proje operasyonunun temel taşları haline gelir.

Permaweb bu bağlamda Arweave tabanlı bu mekanizmanın katmanlarından biri olarak çalışmaktadır. Bir tarayıcıya, bir sayfaya, bir içeriğe eriştiğimizde gördüğümüz kısım olarak Blockweave ve Arweave'e açılan kapı görevi görür. Temel bir benzetme yaparak, Permaweb Arweave sabit diskinin üzerine inşa edilmiş bir katmandır, tıpkı HTTP'nin kendisi de TCP/IP üzerine kurulmuş olan web'i ortaya çıkaran protokol olması gibi.

Permaweb'deki her şey kalıcıdır, hızlı bir şekilde kurtarılabilir ve kalıcı olarak dağıtılabilir ve onu yayınlayan kişi tarafından bile asla değiştirilemez. Herhangi bir değişiklik aslında orijinali silmeden yeni bir blok oluşturur. Protokol çalışır durumda olduğu sürece, bazı araçlar aracılığıyla ortak tarayıcılardan sayfalara, içeriklere ve uygulamalara erişilebilir.

Permaweb'de yayınlanan her şeyin kişisel veya konum verileri paylaşılmadan anonim olarak yapılabileceği göz önüne alındığında, anonimlik de önemli bir faktördür. Her şey bir cüzdan aracılığıyla imzalanır ve kaynağına kadar izlenebilir. Tüm bunlar, her şeyin kalıcı ve anonim olarak gönderilebileceği düşünüldüğünde tehlikeli görünebilir, ancak topluluk, bir içerik analizi işlemi gerçekleştiren bir moderatör ve monitör ekibi oluşturur. Bu analiz, kötü niyetli ve yasa dışı materyallerin Permaweb'den uzak durmasını sağlamak için bir içerik politikasına dayalı bir dizi araçla desteklenir ve Airweave'in protokolünde açıklanmıştır.

Tüm bu avantajlar ve özellikler düşünüldüğünde, böyle bir modelin maliyetinin çok yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Ancak Arweave'in kendi ücret yapısı da başlı başına özelliklerinden biridir. Mevcut modellerde, kullanıcıların verilerini bulutta depolamak için aylık veya yıllık ücret ödemesi oldukça yaygındır ve zamanla maliyetler kümülatif hale gelir. Depolama Bağışı olarak bilinen Arweave modelinde, kullanıcılar yalnızca bir kez önceden bir miktar öder ve bu ödeme bir bağışa yatırılır ve bu bağışın faizi, depolama maliyetlerini kendisi öder. İşin en ilginç tarafı ise teknoloji geliştikçe depolama maliyetleri düşüyor. Son yıllarda, ortalama veri depolama maliyeti yılda yaklaşık %30 oranında azaldı ve bu da ön ödemeyi bir ücretten çok bir yatırıma yaklaştırdı. Arweave'in yaptığı şey, verilerinizi 200 yıl boyunca saklama maliyetini bir güvenlik marjı ile tahmin etmektir ve depolama maliyetinin yılda %30 yerine yalnızca %0,5 düşeceğini hesaplar. Bu, GB başına yaklaşık 3 ABD dolarıdır (bu makalenin yazıldığı sırada). Bu miktarın bir kısmı Storage Endowment'a, bir kısmı da ödül düğümlerine gidiyor.

Yine merkezsiz kalmak için Arweave'de yapılan tüm ödemeler, yerel Arweave belirteci olan AR aracılığıyla yapılır. Bu, yeni verilerin madenciliğini teşvik eder ve sürdürülebilir bir token ekosistemi yaratırken, Arweave sisteminde merkezi bir para biriminin ele geçirilmesini de önler.

Permaweb'in çeşitli çevrelerde uygulamaları vardır. Bireyler için, fotoğraflar ve diğer aile anıları saklanarak miras güvende tutulabilir. Şirketler için, yasal belgeleri ve sözleşmeleri, taraflardan herhangi biri tarafından herhangi bir değişiklik yapılmadan saklanması mümkündür. Üniversiteler ve akademik kurumlar söz konusu olduğunda, makaleler, incelemeler ve diğer yayınlar her zaman meslektaşların ve nüfusun erişimine açık olacak ve bu da bilimsel yayılımı daha erişilebilir ve güvenli hale getirecektir.

ARWEAVE, Filecoin ve SIA arasındaki farklar

Arweave'in merkezi olmayan depolama sektöründe getirdiği büyük yeniliklere rağmen, Arweave'in sektördeki en eski ve hatta tek olmadığı kabul edilmelidir.
Arweave'den diğer rakipleri getirmek için biraz da Filecoin ve SIA Network'ün projelerinden bahsedelim.

Filecoin, üyeliğin ve dolayısıyla depolama kapasitesinin artmasına yol açan mali teşvikler karşılığında Filecoin blok zincirinde fazla depolama alanı sağlayarak Arweave projesiyle hemen hemen aynı şekilde çalışır. Filecoin blok zinciri, Web3.Storage gibi dApps altyapısının temeli olarak da kullanılabilir.
Verilerin, kullanıcıların yalnızca talep ettikleri depolamayı kullanılabilir hale getirmelerini değil, aynı zamanda verilerin sonuna kadar bakımını da sağlamalarını sağlayan bir Depolama Kanıtı konsensüs algoritması aracılığıyla sürdürülmesi garanti edilir.
Birçok benzerliğe rağmen, maliyetlerin hala merkezi depolama modellerinden daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, Filecoin tam bir proje teslim etmekte başarısız oluyor. Ek olarak, saklanan verilerin öneminin ve geçerliliğinin doğrulanmaması nedeniyle, kullanıcılar genellikle gereksiz verileri depolamaya teşvik edildiğinden, bu hizmete olan talepte yapay bir artış yarattığından, ortam henüz sürdürülebilir değildir.

SIA Ağı söz konusu olduğunda, kalıcı olarak depolama satın almazsınız, bunun yerine SIA blok zincirinde depolama ve barındırma modelini kiralarsınız. Akıllı sözleşmeleri kullanan kiracılar, depolama miktarı ve süresinin yanı sıra ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkinin diğer yönlerine karar verir. Tokenomikleri için, yerel belirteç SC'nin sabit bir maksimum arzı yoktur. Bugün, hem toplam hem de dolaşımdaki arzı 51 milyar madeni paradır. 0,004 dolardan işlem görüyor.
SIA, yanma mekanizmasının bir kanıtını geliştiriyor. Bu, düğümlerin aktif ve gerçek katılımcılar olduklarını kanıtlamaları içindir. Düğümler, $SC coinlerinin %4'ünü yakmak zorundadır. Bu, madeni paranın dolaşımdaki arzını azaltır. Ancak, toplam arz her zaman şişiyor. Bunun nedeni, $SC paralarının SIA fon sahiplerine dağıtılmasıdır.

Çözüm

Bu makalede, Archain tarafından başlatılan yeni bir teknoloji olan Permaweb'i açıkladık: merkezi olmayan, kriptografik olarak doğrulanmış, yeni bir tür blok depolama teknolojisi ve Blockweave adlı madencilik algoritması üzerine kurulmuş bir arşiv ağı. Blockweave teknolojisi, geleneksel blockchain tabanlı sistemlerle savunulamayan boyutlara ölçeklenebilir. Tüm bunlar, yeni bir bilgi depolama ve paylaşım sisteminin temelini oluşturuyor. Bugün bildiğimiz dünyayı internet olmadan hayal etmek zor. Aksiliklere rağmen, bugün Web, dünya çapında birçok kişi tarafından çeşitli amaçlarla günlük olarak kullanılan bir araçtır. Hiç şüphe yok ki Arweave projesi, daha iyi maliyet-fayda, güvenlik ve veri koruması ile merkezi olmayan bir veri depolama ağı önermek için teknolojide büyük gelişmeler ve yatırımlar getirdi. Permaweb olmasa bile, Arweave tarafından geliştirilen ve herkese açık modern, değişmez ve gelişmiş bir İskenderiye Kütüphanesi öneren bir proje, her şeyin başlangıcına harika bir dönüş olacaktır: merkezi olmayan ve ölçeklenebilir bilgilerin açık kaynağı olarak Web paylaşım, her zaman kullanılabilir, her zaman erişilebilir.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: Piccolo
İnceleyen(ler): Hugo
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Permaweb nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Permaweb normal web gibidir, ancak içinde gördüğümüz her şey kalıcı, doğrulanabilir ve yüz milyonlarca hash çalışması altında gömülü bir blok zincirine gömülüdür.
Permaweb nedir?

Giriş

İnternetin ve ardından Web 1.0'ın yaratılması, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarımız arasında iletişim kurma ve bilgi paylaşma biçimimizde devrim yarattı. İnternet, Soğuk Savaş sırasında askeri bilgilerin gönderilmesini kolaylaştırmak için 1960'larda kuruldu, ardından 1969'da gönderilen ilk e-postanın kilometre taşı geldi. Bu dönemde İnternet hala ilkeldi ve statik sayfaları bugün hala kullanılan HTTP adı verilen protokoller aracılığıyla gösteriyordu.
1992'de Tim Berners-Lee, Web 1.0'ı yarattı. Aslında, Web 1.0 ve bugün bildiğimiz oldukça benzerdir, yalnızca bilgileri nihai halka göstermek için kullanılan tekniklerde, statik bir sayfa ile daha etkileşimli bir sayfa arasında farklılık gösterir.

Başlangıçta Web, herhangi bir kuruluş veya hükümet tarafından yönetilmeden herkes için ve hatta merkezden dağıtılmış olma amacına sahipti. Bununla birlikte, altyapıya yapılan yatırımlar ve bugün bildiğimiz Web iyileştirmeleri yoluyla büyük şirketlerin tekeli, kolayca elde edilebilen bilgi özgürlüğü önerisini uygulanamaz hale getirdi.

Bu bağlamda, Permaweb, bilgi, işlem ve veri içeren blokların bir doğrulama dizisi olan ve ağdaki diğer birçok önceki bloğa bağlı olan Blockchain'in gelişiyle gelen teknolojiler aracılığıyla tam olarak bu sorunları çözme girişiminde bulunur. onaylandıktan sonra değiştirilmelidir. Bu makale boyunca, mevcut Web ile karşılaştırıldığında Permaweb'in genel farklılıklarını ve Arweave ağ projesinin uygulanması ve avantajları hakkında daha fazla ayrıntı göreceğiz.

Permaweb nedir ve Permaweb ile mevcut Web arasındaki fark nedir?

Permaweb'i anlamak için, mevcut Web'in neye benzediğini ve Permaweb'den nasıl farklı olduğunu anlamanız gerekir. Permaweb'in çözdüğü sorunlara yönelik projeyi bugün sahip olduğumuzdan farklılaştıran ana kavramları genel kavramlara ek olarak ekonomik ilişki, bilgi depolama konusu, bu bilginin sürekliliği olarak ayırabiliriz.

Konsept

Mevcut modelle ilgili olarak Permaweb'in inovasyonunun temelini oluşturan ilk konsept, olmaya istekli olduğu küresel, değişmez ve merkezi depolama ağına dayanmaktadır. Permaweb, onu kullanan kişiler tarafından korunur, sürdürülür ve sahiplenilir. Veri paylaşımı ilkesi merkezi değildir ve kullanıcıların kendi boş alanlarından güç alır. Buna ek olarak proje, adının hakkını veriyor ve yayınlandıktan sonra tüm içeriği web'de kalıcı olarak tutuyor. Permaweb'in kötü amaçlı dosyalar veya veriler yükleyerek kötüye kullanılmasını önlemek için, platform, içerik politikası düzenleme haklarını kullanıcıların kendi ellerinde tutan, topluluk kullanıcıları tarafından oluşturulan demokratik bir moderasyona sahiptir.

Sunucusuz bir web

Çok basitleştirilmiş bir şekilde, mevcut web, kullanıcı tarafından bir tür mesaj alan ve üzerlerinde depolanan bazı veriler veya bilgilerle yanıt veren milyonlarca sunucu, süper bilgisayar tarafından desteklenmektedir. Bir web sitesine erişmeye çalıştığınızda, bu mesaj, size istenen sayfayı yüklenme hızında göstererek yanıt veren bu sunuculara ulaşana kadar birkaç katmandan gönderilir.
Bu tür süper bilgisayarlar ucuz değildir ve depolandıkları devasa depolar bile bedava değildir. Tipik olarak, Google, Amazon, Facebook ve diğerleri gibi mevcut Web'in büyük şirketleri, bu sunucuları aktif tutarak ve onları daha güçlü ve daha hızlı hale getirmek için iyileştirmeler yaparak hareket eder. Tüm bunların, aynı şirketler tarafından kullanıcıların verilerinin ve kişisel bilgilerinin satışı yoluyla ödüllendirilen bir maliyeti vardır.

Permaweb'de normalde bu sunucularda depolanan veriler, sabit disklerini Permaweb'in sunucuları olarak kullanıma sunan yüzlerce kişi arasında paylaştırılır. Bu bağlam, maliyetlerin düşürülmesini sağlar, kullanıcıların kişisel verilerinin büyük şirketler tarafından kötüye kullanılmasını önler ve bilgi paylaşımını daha şeffaf ve merkezi olmayan hale getirir. Bilginin parçalanmasının ve birkaç disk arasında dağıtılmasının bir başka avantajı da sansürden kaçınmaktır, çünkü hükümetlerin ve kuruluşların tüm bir bilgi yelpazesini kısıtlamak için yalnızca bir merkezi sunucuyu engellemesi gerekir. Permaweb ile bilgi her yerde olacak ve bu da engellemeyi neredeyse imkansız hale getirecektir.

teşvik

Daha önce de belirtildiği gibi, Web'i çalışır durumda tutma süreci ücretsiz ve hatta ucuz bir süreç değildir. Büyük şirketler, pazar liderleri (ve hatta devlet sektörleri), kullanıcıların gelire dönüştürülebilen kişisel bilgileri karşılığında bu sistem için ödeme yapmaya hazırdır. Takas basittir: gizliliğinizi ve anonimliğinizi kaybetmeniz karşılığında Web'de bulunan tüm bilgilere erişim kazanırsınız.

Ayrıca, web sitesi oluşturucuları aynı şirketlere bir web sitesini çevrimiçi hale getirmeleri için ödeme yapar. Tipik olarak, bu fiyat, tam olarak kullanılması muhtemel olmayan tüm sunucu kapasitesini içerir. Tüm bu ihtiyaç olmadan bir hizmet için çok para ödüyorsunuz. Bu arada, bu web sitesinin kullanıcılarının verileri toplanır ve yine gizlilik eksikliği, kullanıcının uygun izni olmadan para birimi olarak kullanılır.
Şimdi şunu hayal edin: verilerinizi saklamak istiyorsunuz ve bu verilerin sonsuza kadar saklanmasını, her yerden erişilebilmesini ve nasıl olursa olsun orijinaliyle aynı şekilde olmasını sağlamak için bir kez ödeme yapma olanağına sahipsiniz. birçok kez sunucular arasında paylaşılmış veya aktarılmıştır. Veya ayrıca: sabit sürücünüzde dolu olmasına aldırmayacağınız fazladan alan vardır. Bunun için bir ücret karşılığında diğer ağ kullanıcılarıyla paylaşmak ilginç olmaz mıydı?

Bu tam olarak Permaweb'in önerdiği şey. Veri paylaşımı ve depolama, bu bilgilerin kaydedilmesi, değiş tokuş edilmesi veya erişilmesi için gerekli alan olarak işlev gören belleğe bağlıdır. Günümüzde bu işlem büyük şirketler tarafından finanse edilen sunucular üzerinden merkezi olarak yapılmaktadır.
Ancak, Uber ve Airbnb'nin Permaweb kullanarak oluşturduğu model gibi, diğer ağ kullanıcılarının sağladığı alanı verilerinizi depolamak için kullanabilirsiniz. Sistem, düşük maliyetli bir şekilde ölçeklenebilir zincir üstü depolama sağlamak için tasarlanmış Blockwave adlı bir platforma dayanmaktadır. Sistemde depolanan veri miktarı arttıkça mutabakat için gerekli olan hash miktarı azalmakta, dolayısıyla 1 veri depolama maliyeti azalmaktadır.

Veri depolamanın azaltılmış maliyetlerine ek olarak, kullanıcılar ayrıca, ağın yerel belirtecinin (AR) dağıtımına bağlı olarak sabit disklerinde yer ayırma ve madencilik yapma teşvikine sahiptir. Bu makalenin yazıldığı sırada, AR belirteci yaklaşık 13 ABD doları olarak listelendi.
Bu ödül modeli, sistemi sürdürür ve kullanıcıları merkezi olmayan, düşük bakım maliyetli bir veri paylaşım ağı sağlayarak Permaweb'i çalışır durumda tutmaya teşvik eder.

Bilgi özgürlüğü

Şu anda, geçici bir şekilde ve kısa vadede iyi çalışan içeriğe sahip URL'ler buluyoruz, ancak yüzlerce yeni siteniz olduğu anda, hepsi sürekli olarak içeriklerini yayınlıyor ve güncelliyor, işler değişmeye başlıyor. İnsanlar bu bilgileri alıntılamaya başlar ve diğer bilgilerle bağlantı kurmaya ve bunlara atıfta bulunmaya başlar. Mesele şu ki, bu, her şeyin çok hızlı bir şekilde dağılmasının reçetesidir. Bir noktada, dava belgeleri, haber makaleleri ve ilgili bir konunun diğer tartışma konuları gibi büyük miktarda veriye web üzerinden birbirine bağlı olarak erişebilirsiniz, ancak birkaç yıl sonra aynı makale taşındı, site kapatıldı veya artık mevcut değil. Yani, şimdi, bu büyük bilgi yığınlarının hepsinin kendi kendini referans aldığı, ancak bağlantı lisansının bozulduğu ve bilgilere artık, en azından ilk kez eriştiğiniz orijinal şekilde erişilemediği bir durumla karşı karşıyayız.

Bugünlerde web'de olan da bu. Bilgi geçerliliğini yitirdiğinde, ona kesin olarak veya yalnızca başlangıçta ifşa edildiği şekilde erişilmesinin bir yararı olmadığında, bu bilginin olduğu gibi kaybolma şansı çok yüksektir. Bu, mevcut web'de sürdürülen bilgilerin, topluluğa daha önce sunulan içeriğin değiştirilmesine ve manipüle edilmesine (ve hatta kaldırılmasına) tabi olduğu anlamına gelir. Politik söylemler, tarihi belgeler ve bilimsel makaleler bir anda erişilebilirken başka bir zamanda silinebilir, kaybolabilir veya Web'in herkesin erişebildiği kısmından daha kısıtlı bir katmana taşınabilir. Büyük kuruluşların ve hükümetlerin enformasyon üzerinde politik-ekonomik denetime sahip olması, günümüzde bu çok yaygın olguya büyük ölçüde katkıda bulunuyor.
Permaweb, içinde saklanan tüm bilgilere, bu bilgileri sansürlemek için ne kadar çaba sarf edilirse edilsin, her zaman erişilebildiği zaman adının hakkını veriyor.

Permaweb'in Teknik Kavramları

Arweave projesi, mevcut web'in sorunlarını çözmek için bazı teknolojilerin uygulanmasına dayanmaktadır. Bunlar arasında Blockweaves ve Proof of Access var. Arweave'in Blockweave'i, geleneksel Blockchain ağ sistemi gibi çalışır. Ancak Blockchain'de bir blok sadece bir önceki bloğa ve hemen yanındaki bloğa bağlanır. Blockweave'de, zincirdeki her blok bir sonraki bloğa önceki iki blok aracılığıyla bağlanır: hemen önceki bloğu ve geri çağırma bloğu adı verilen başka bir rastgele önceki blok. Bu noktada, yeni bir blok kazmak için madencilerin bir geri çağırma bloğunun Erişim Kanıtı'nı gerçekleştirmesi ve ancak bundan sonra zincire yeni bir blok eklemesi gerektiği gerçeğiyle, Erişim Kanıtı kavramı devreye girer. Bu şekilde Erişim Kanıtı, madencilik ödüllerini kazanmak için madencilerin eski verilere erişmesi gerekeceğini garanti ederek Blockweave'in zincir mimarisinde uzun vadeli veri depolamayı sürdürür. Böylece Arweave, verilerin değiştirilmeden saklanabileceği ve Permaweb üzerinden kolayca erişilebilen bir yer oluşturur.

Blockweave, madenciler tarafından Permaweb'de aktarılan veya oluşturulan verilere disk alanı atanması yoluyla korunur. Karşılığında, Arweave onları ARWEAVE (AR) belirteçleriyle ödüllendiriyor. Ödül yöntemi, Erişim Kanıtı konsepti ve Blockweave mimarisi ile birleşen bu benzersiz mutabakat mekanizması, güvenilir, kalıcı ve merkezi olmayan bir depolama biçimi oluşturmak için Arweave'in proje operasyonunun temel taşları haline gelir.

Permaweb bu bağlamda Arweave tabanlı bu mekanizmanın katmanlarından biri olarak çalışmaktadır. Bir tarayıcıya, bir sayfaya, bir içeriğe eriştiğimizde gördüğümüz kısım olarak Blockweave ve Arweave'e açılan kapı görevi görür. Temel bir benzetme yaparak, Permaweb Arweave sabit diskinin üzerine inşa edilmiş bir katmandır, tıpkı HTTP'nin kendisi de TCP/IP üzerine kurulmuş olan web'i ortaya çıkaran protokol olması gibi.

Permaweb'deki her şey kalıcıdır, hızlı bir şekilde kurtarılabilir ve kalıcı olarak dağıtılabilir ve onu yayınlayan kişi tarafından bile asla değiştirilemez. Herhangi bir değişiklik aslında orijinali silmeden yeni bir blok oluşturur. Protokol çalışır durumda olduğu sürece, bazı araçlar aracılığıyla ortak tarayıcılardan sayfalara, içeriklere ve uygulamalara erişilebilir.

Permaweb'de yayınlanan her şeyin kişisel veya konum verileri paylaşılmadan anonim olarak yapılabileceği göz önüne alındığında, anonimlik de önemli bir faktördür. Her şey bir cüzdan aracılığıyla imzalanır ve kaynağına kadar izlenebilir. Tüm bunlar, her şeyin kalıcı ve anonim olarak gönderilebileceği düşünüldüğünde tehlikeli görünebilir, ancak topluluk, bir içerik analizi işlemi gerçekleştiren bir moderatör ve monitör ekibi oluşturur. Bu analiz, kötü niyetli ve yasa dışı materyallerin Permaweb'den uzak durmasını sağlamak için bir içerik politikasına dayalı bir dizi araçla desteklenir ve Airweave'in protokolünde açıklanmıştır.

Tüm bu avantajlar ve özellikler düşünüldüğünde, böyle bir modelin maliyetinin çok yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Ancak Arweave'in kendi ücret yapısı da başlı başına özelliklerinden biridir. Mevcut modellerde, kullanıcıların verilerini bulutta depolamak için aylık veya yıllık ücret ödemesi oldukça yaygındır ve zamanla maliyetler kümülatif hale gelir. Depolama Bağışı olarak bilinen Arweave modelinde, kullanıcılar yalnızca bir kez önceden bir miktar öder ve bu ödeme bir bağışa yatırılır ve bu bağışın faizi, depolama maliyetlerini kendisi öder. İşin en ilginç tarafı ise teknoloji geliştikçe depolama maliyetleri düşüyor. Son yıllarda, ortalama veri depolama maliyeti yılda yaklaşık %30 oranında azaldı ve bu da ön ödemeyi bir ücretten çok bir yatırıma yaklaştırdı. Arweave'in yaptığı şey, verilerinizi 200 yıl boyunca saklama maliyetini bir güvenlik marjı ile tahmin etmektir ve depolama maliyetinin yılda %30 yerine yalnızca %0,5 düşeceğini hesaplar. Bu, GB başına yaklaşık 3 ABD dolarıdır (bu makalenin yazıldığı sırada). Bu miktarın bir kısmı Storage Endowment'a, bir kısmı da ödül düğümlerine gidiyor.

Yine merkezsiz kalmak için Arweave'de yapılan tüm ödemeler, yerel Arweave belirteci olan AR aracılığıyla yapılır. Bu, yeni verilerin madenciliğini teşvik eder ve sürdürülebilir bir token ekosistemi yaratırken, Arweave sisteminde merkezi bir para biriminin ele geçirilmesini de önler.

Permaweb'in çeşitli çevrelerde uygulamaları vardır. Bireyler için, fotoğraflar ve diğer aile anıları saklanarak miras güvende tutulabilir. Şirketler için, yasal belgeleri ve sözleşmeleri, taraflardan herhangi biri tarafından herhangi bir değişiklik yapılmadan saklanması mümkündür. Üniversiteler ve akademik kurumlar söz konusu olduğunda, makaleler, incelemeler ve diğer yayınlar her zaman meslektaşların ve nüfusun erişimine açık olacak ve bu da bilimsel yayılımı daha erişilebilir ve güvenli hale getirecektir.

ARWEAVE, Filecoin ve SIA arasındaki farklar

Arweave'in merkezi olmayan depolama sektöründe getirdiği büyük yeniliklere rağmen, Arweave'in sektördeki en eski ve hatta tek olmadığı kabul edilmelidir.
Arweave'den diğer rakipleri getirmek için biraz da Filecoin ve SIA Network'ün projelerinden bahsedelim.

Filecoin, üyeliğin ve dolayısıyla depolama kapasitesinin artmasına yol açan mali teşvikler karşılığında Filecoin blok zincirinde fazla depolama alanı sağlayarak Arweave projesiyle hemen hemen aynı şekilde çalışır. Filecoin blok zinciri, Web3.Storage gibi dApps altyapısının temeli olarak da kullanılabilir.
Verilerin, kullanıcıların yalnızca talep ettikleri depolamayı kullanılabilir hale getirmelerini değil, aynı zamanda verilerin sonuna kadar bakımını da sağlamalarını sağlayan bir Depolama Kanıtı konsensüs algoritması aracılığıyla sürdürülmesi garanti edilir.
Birçok benzerliğe rağmen, maliyetlerin hala merkezi depolama modellerinden daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, Filecoin tam bir proje teslim etmekte başarısız oluyor. Ek olarak, saklanan verilerin öneminin ve geçerliliğinin doğrulanmaması nedeniyle, kullanıcılar genellikle gereksiz verileri depolamaya teşvik edildiğinden, bu hizmete olan talepte yapay bir artış yarattığından, ortam henüz sürdürülebilir değildir.

SIA Ağı söz konusu olduğunda, kalıcı olarak depolama satın almazsınız, bunun yerine SIA blok zincirinde depolama ve barındırma modelini kiralarsınız. Akıllı sözleşmeleri kullanan kiracılar, depolama miktarı ve süresinin yanı sıra ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkinin diğer yönlerine karar verir. Tokenomikleri için, yerel belirteç SC'nin sabit bir maksimum arzı yoktur. Bugün, hem toplam hem de dolaşımdaki arzı 51 milyar madeni paradır. 0,004 dolardan işlem görüyor.
SIA, yanma mekanizmasının bir kanıtını geliştiriyor. Bu, düğümlerin aktif ve gerçek katılımcılar olduklarını kanıtlamaları içindir. Düğümler, $SC coinlerinin %4'ünü yakmak zorundadır. Bu, madeni paranın dolaşımdaki arzını azaltır. Ancak, toplam arz her zaman şişiyor. Bunun nedeni, $SC paralarının SIA fon sahiplerine dağıtılmasıdır.

Çözüm

Bu makalede, Archain tarafından başlatılan yeni bir teknoloji olan Permaweb'i açıkladık: merkezi olmayan, kriptografik olarak doğrulanmış, yeni bir tür blok depolama teknolojisi ve Blockweave adlı madencilik algoritması üzerine kurulmuş bir arşiv ağı. Blockweave teknolojisi, geleneksel blockchain tabanlı sistemlerle savunulamayan boyutlara ölçeklenebilir. Tüm bunlar, yeni bir bilgi depolama ve paylaşım sisteminin temelini oluşturuyor. Bugün bildiğimiz dünyayı internet olmadan hayal etmek zor. Aksiliklere rağmen, bugün Web, dünya çapında birçok kişi tarafından çeşitli amaçlarla günlük olarak kullanılan bir araçtır. Hiç şüphe yok ki Arweave projesi, daha iyi maliyet-fayda, güvenlik ve veri koruması ile merkezi olmayan bir veri depolama ağı önermek için teknolojide büyük gelişmeler ve yatırımlar getirdi. Permaweb olmasa bile, Arweave tarafından geliştirilen ve herkese açık modern, değişmez ve gelişmiş bir İskenderiye Kütüphanesi öneren bir proje, her şeyin başlangıcına harika bir dönüş olacaktır: merkezi olmayan ve ölçeklenebilir bilgilerin açık kaynağı olarak Web paylaşım, her zaman kullanılabilir, her zaman erişilebilir.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: Piccolo
İnceleyen(ler): Hugo
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!