İyimserlik (OP) nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Önde gelen Ethereum katman 2 ölçekleme çözümü olan Optimism, bir dizi airdrop etkinliğine ev sahipliği yaptı ve adını kripto topluluğuna duyurdu. Bu makale sizi İyimserlik dünyasına götürecek.
İyimserlik (OP) nedir?

Giriş

Önde gelen Ethereum katman 2 ölçekleme çözümü olan Optimism, bir dizi airdrop etkinliğine ev sahipliği yaptı ve adını kripto topluluğuna duyurdu. Bu makale sizi İyimserlik dünyasına götürecek.

Ethereum Mainnet üzerindeki artan yük ile birlikte, yüksek gas ücretleri ve ağ tıkanıklığı kullanıcıları sıkıntıya soktu. Ethereum Mainnet'in düşük verimliliğine ve yüksek maliyetine yanıt olarak, Polygon gibi daha yüksek performansa ve daha düşük ücretlere sahip yan zincirler yaratıldı. Bu yan zincirler, kullanıcıları yönlendirirken aynı zamanda Ethereum Mainnet'in hakimiyetine meydan okuyarak Mainnet üzerindeki baskıyı azaltır. Yan zincirlere bir alternatif, zincirde önemli bilgileri depolayan ve işlemlerin Katman 2 zinciri üzerinde veya dışında tamamlanmasına izin vererek Mainnet ile etkileşimleri en aza indiren Katman 2'dir. Katman 2 çözümü olarak Optimism, teknoloji, ekosistem ve kullanıcı tabanı açısından lider konumdadır. Bu Gate Learn makalesinde İyimserlik hakkında daha fazla bilgi edinelim.

İyimserlik - 2. Katman Çözümü

Bağlantılar:
Resmi Web Sitesi: https://www.optimism.io/
Twitter: @optimismFND
Twitch: https://www.twitch.tv/optimismpbc
Anlaşmazlık: discord.com/invite/jtDpRtEX
Ayna: https://optimism.mirror.xyz/Project

Proje

İyimserlik, Ethereum Mainnet'in iş yükünü paylaşmaya ve zincir üstü işlemlerin maliyetini düşürmeye adanmış, Ethereum ölçeklendirme için bir çözümdür. 2019 yılında, Ethereum'un ölçekleme sorununu çözmek için kullanılan bir başka çerçeve olan Plasma, akıllı sözleşmelerle pek uyumlu olmadığı için kendisini oldukça garip bir konumda buldu. Plazma ekibi 2020'de Shadow Chain'den öğrendi ve Optimism Testnet'i ve ardından 2021'de Optimism Mainnet'i başlattı. Optimism tarafından benimsenen Optimistic Rollups, oldukça düşük gas ücretleri alırken Ethereum üzerindeki neredeyse tüm dApp'leri çalıştırabilir. Şu an itibariyle, Optimism blok zincirinde 190 dApp mevcuttur.

Takım

İyimserlik ekibinin 3 çekirdek üyesi vardır - Karl Floersch, Jinglan Wang ve Ben Jones. Hepsi, Plazma çerçevesine erken katkıda bulunanlardır. Plasma'nın sınırlamaları nedeniyle ekip, kendi kendini organize eden bir araştırma ekibinden, bir düzine çalışanı ve bir milyar doları aşan şaşırtıcı bir değeri olan Optimism PBC'ye (Kamu Yararı Şirketi) dönüştü. Ekip ayrıca İyimserlik Vakfı ve İyimserlik Kolektifi'ni de içerir. İlki, Optimism ekosistemini desteklemeye adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve OP belirteçlerinin dağıtımından sorumludur. İkincisi, tüm projenin yönetiminden sorumlu merkezi olmayan özerk bir kuruluştur (DAO).

İyimserlik nasıl çalışır?

Optimism tarafından benimsenen toplama 4 ana modül içerir: Sequencer, Verifier, CTC (Canonical Transaction Chain) ve SCC (State Commitment Chain).

Sıralayıcılar bloklar üretir.
Doğrulayıcılar, Sıralayıcılardan gelen verilerin geçerli olup olmadığını doğrular.
CTC ve SCC, Ethereum üzerinde dağıtılan ve sırasıyla Optimism zincirindeki işlemlerin veri özetini ve her işlem gerçekleştirildikten sonra Katman 2 durum şemasının kök hash değerini kaydeden sözleşmelerdir.

Kullanıcılar Optimism zincirinde bir işlem başlattıktan sonra, işlem Katman 2'deki Sıralayıcılar tarafından yürütülür. İşlem verileri daha sonra Ethereum Mainnet üzerindeki CTC ve SCC'ye gönderilecek ve saklanacaktır. Doğrulama süresi içinde, bir Doğrulayıcı CTC ve SCC sözleşmelerinde saklanan yanlış işlem verileri bulursa, Doğrulayıcı sorunu bildirebilir. Verilerin yanlış olduğu onaylandıktan sonra, Doğrulayıcı jetonlarla ödüllendirilecek ve Sıralayıcı tarafından stake edilen varlıkların bir kısmı ceza olarak düşülecektir.
İyimserlik ve Arbitrum Arasındaki Fark
İyimserlik ve Tahkim, İyimser Toplama'ya dayalı Katman 2 çözümleridir. İkisi arasındaki temel fark, sahtekarlığa dayanıklı (FP) doğrulamalarıdır. İyimserlik, tek turlu dolandırıcılık kanıtları kullanır ve dolandırıcılığı doğrulamak için işlemleri doğrudan Katman 1'de yürütür. Arbitrum, anlaşmazlığı bulmak için zincir dışı karmaşık hesaplamalar yapmak olan çok yönlü dolandırıcılık kanıtları kullanır. Karşılaştırıldığında, Optimism'in FP doğrulaması daha basit ve daha verimli ancak daha fazla gaza mal oluyor. Arbitrum'un FP doğrulaması daha karmaşık ve daha yavaştır, ancak daha düşük gas ücretlerine tabidir.

İyimserlik Benzin Maliyetini Nasıl Düşürür?

Optimism'deki gas ücretleri hem Layer 1 hem de Layer 2'de oluşturulur.

Katman 1'de üretilen gaz, temel olarak işlem verilerinin CTC ve SCC sözleşmelerinde saklanmasından kaynaklanır. Çoğu zaman, veri depolama, Katman 1'de gerçekleşen tek etkinliktir, bu nedenle gaz çok düşüktür.

2. Katmanda, Sıralayıcı düğümlerine işlem yürütme ücretleri ödenir. Layer 2'nin kullanıcı tabanı, Ethereum ana ağına kıyasla çok küçük olduğundan, Optimism blok zincirinde işlem yapmak için gereken ücretler de çok düşüktür.

Optimism, çoğu işlemi Optimism zincirine aktararak ve işlem verilerini depolamak için yalnızca Ethereum Mainnet'i kullanarak gas maliyetini büyük ölçüde azaltır. İyimserlik, Ethereum'un güçlü güvenlik garantilerinden de yararlanır.

İyimserlik Nasıl Kazandırır?

Optimism'in geliri esas olarak 2 kaynaktan gelir - resmi Sıralayıcıları tarafından işlemlerin yürütülmesi ve MEV'lerin açık artırması için alınan ücretler. Messari'nin The Value of Optimism'ine göre, bu iki kaynak sırasıyla yaklaşık 57 milyon dolar ve 1,3 milyon dolar yıllık gelir elde ediyor. Optimism'in kullanıcı tabanının büyümesiyle, geliri yükselen bir trend gösteriyor. Aynı zamanda OP tokeninin lansmanı, Optimism projesi için yeni bir gelir kaynağı da sağlayacak.

İyimserliğin Yol Haritası

İyimserlik ekibi, Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorununu çözmeye kendini adamıştır ve sürekli bir çıktı üretmektedir. 2019'dan beri Optimism, resmi web sitesinde listelenen kilometre taşlarına başarıyla ulaştı. Bu yıl Optimism, yeni nesil Fraud Proof'u piyasaya sürdü. Gelecekte Optimism, parçalanmış toplama, teşvikli doğrulama, merkezi olmayan Sequencer ve 1. Katman tarafından yönetilen dolandırıcılık kanıtlarını sunacaktır.

İyimserlik Ekosistemi

Kaynak: https://www.optimism.io/apps/all

Optimism, EVM'ye eşdeğer bir zincir olduğu için, Ethereum Mainnet üzerinde dağıtılan tüm uygulamalar kolayca Optimism'e taşınabilir.

Optimism resmi web sitesinde açıklanan verilere göre, şu anda Optimism üzerinde konuşlandırılmış veya Optimism ile uyumlu, DeFi, NFT, Bridge, On-ramp, Wallet, Tool ve DAO gibi çok çeşitli kategorileri kapsayan 90 uygulama bulunuyor.

Cüzdan uygulamaları

En bilinen cüzdan uygulaması MetaMask olsa gerek. Web3'teki en popüler cüzdan uygulaması olan MetaMask artık Optimism'e bağlandı.

İyimserlik ağı tarayıcıdaki MetaMask eklentisi aracılığıyla nasıl eklenir:

  1. MetaMask resmi web sitesini ziyaret edin ( https://metamask.io ). Hangi tarayıcıyı kullandığınıza bağlı olarak doğru MetaMask eklentisini indirin ve kurun;

  1. Ayarlar'da Ağlar - Ağ Ekle'ye tıklayın;

  1. İlgili bilgileri girin ve Ekle'ye tıklayın;

  1. Başarılı bir şekilde eklendikten sonra, tek bir tıklamayla Optimism ağına geçebilirsiniz.

Zincirler arası köprü uygulamaları

Optimism, Ethereum ana ağı ile Optimism arasında varlık transferini sağlamak için kendi zincirler arası köprüsü Optimism Gateway'i geliştirdi. Hop ve Connext gibi birçok ana akım zincirler arası köprü, iyimserlik için varlıkların çapraz zincirini destekler.

Burada Hop'u örnek olarak alıyoruz:

  1. Hop'un resmi web sitesini ziyaret edin ( https://app.hop.exchange/ ). MetaMask cüzdanına bağlanmak için “Bir Cüzdan Bağla”ya tıklayın;

](https://s3.ap-northeast-1.amazonaws.com/gimg.gateimg.com/learn/e4f796b9cd74b7af7609cc63740fc8002f69f1d9.png)

  1. Varlıklarınızı nereye ve nereden göndermek istediğinizi seçin. Örnek olarak Mainnet'ten Optimism'e varlık göndermeyi ele alalım;

  1. Göndermek istediğiniz tutarı girin. Hop'u ilk kez kullanıyorsanız varlıkları başarılı bir şekilde gönderebilmek için önce onaylamanız gerekir. "Gönder"e tıklayıp işlemi imzaladıktan sonra, varlıklar birkaç dakika içinde Ethereum ana ağından Optimism'e gönderilecek.

DeFi uygulamaları

Optimism'deki en iyi DeFi uygulaması kesinlikle Uniswap'tir. Uniswap'in Plasma ile uyumsuzluğu nedeniyle Optimistic Rollup doğdu. Uniswap, konuşlandırılacak Katman 2 ağı olarak Optimism'e sahip olmayı tercih ettiğini duyurdu. Aynı şekilde Optimism ekibi, Uniswap'e Optimism'de konuşlandırılması için öncelik verildiğini vurgulamaktadır.

Uniswap, EVM (ETH, Optimism) üzerinde dağıtılan ERC20 token ticaretine izin veren merkezi olmayan bir likidite protokolüdür. İşte Uniswap aracılığıyla Optimism'de varlık alım satımına ilişkin adım adım talimat:

  1. Uniswap'in resmi web sitesini ziyaret edin ( https://app.uniswap.org/#/swap?chain=optimism ), MetaMask ile bağlanın ve İyimserlik ağını seçin;

  1. Takas etmek istediğiniz jetonu ve miktarı seçin. ETH'yi USDT ile takas etmenin bir örneğini ele alacağız;

  2. Optimism'de ETH'yi eşdeğer USDT tokenleri ile takas etme işlemini tamamlamak için takas seçeneğine tıklayın ve açılır pencerede oturum açın.

    İyimserlik Belirteci

    27 Nisan 2022'de Optimism, belirteç verme planını ve Optimism projesini DAO biçiminde yönetecek bir sistem olan Optimism Collective'in lansmanını resmen duyurdu. OP belirteçleri, İyimserlik yönetimine katılmak için bilet olarak kullanılacaktır.

OP Token Tahsisleri

diyagram: https://community.optimism.io/docs/governance/allocations/

İlk toplam OP token arzı 4.294.967.296 olup, her yıl %2 artması planlanmaktadır. Spesifik olarak, ilk arz şu şekilde dağıtılır: geriye dönük kamu malları finansmanı (%20), ekosistem fonu (%25), yatırımcılar (%17), temel katkıda bulunanlar (%19) ve kullanıcı airdrop'ları (%19). Gelecekteki belirteç tahsisi, İyimserlik Vakfı tarafından yönetilecektir.

OP Token Airdrop'ları

OP token airdrop #1 bu yıl Mayıs ayında başladı. 2. katman sektöründeki en büyük airdrop olarak sektörde hararetli tartışmalara yol açtı.

İlk airdrop, erken katılımcıları ve aktif kullanıcıları hedefleyerek toplam arzın %5'ini dağıtmayı hedefliyor. Anlık görüntü, toplam 248.699 nitelikli adrese tanık olarak 25 Mart 2022'de çekildi. Hak kazanmak için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekir:

  1. Optimism kullanıcısı: Örneğin, varlıkları Ethereum ana ağından Optimism'e aktardınız;
  2. Repeat Optimism kullanıcısı: Bir Optimism kullanıcısısınız ve buradaki ilk işleminizden en az bir ay sonra tekrar kullanmaya geldiniz.
  3. DAO seçmeni: Oy vererek veya teklifler başlatarak yönetişime katılmalıydınız;
  4. Multisig imzalayan: En az 10 çoklu imza işlemi gerçekleştirdiniz;
  5. Gitcoin bağışçısı (L1'de): Katman1'de Gitcoin aracılığıyla zincir üstü bir bağış yaptınız;
  6. Ethereum'dan fiyatlandırılan kullanıcı: Bu, Ethereum'un yüksek gas ücretleri nedeniyle diğer zincirlere köprü kurmaya başlayan kullanıcıları Ethereum ekosisteminde tutmayı amaçlamaktadır.

Birden çok kriteri karşılayan kullanıcılar, çakışan airdrop'lar alabilir.

Şekil: https://community.optimism.io/docs/governance/airdrop-1/#background

Optimism, airdrop almak için uygun adresleri belirledikten sonra bir Sybil Filtrelemesi başlattı ve 17.000 adresi hariç tuttu. İyimserlik, topluluk tarafından bildirilen sybil adreslerini de kaldıracaktır. Bununla birlikte, bazı kişiler kötü niyetli olarak diğer adreslere jeton gönderip bonus almak için adresleri rapor ederek sybil saldırganlarının yanlış bir şekilde tanımlanmasına neden olacağından, bu hareket tartışmalıdır.


Resim: Twitter'dan @optimismFND

OP Token Fiyat Trendi

OP token airdrop'un piyasaya sürüldüğü gün, benzeri görülmemiş popülerlik ağ tıkanıklığına yol açtı. Birçok kullanıcı, airdrop'u talep etmeye çalışırken internet gecikmesi, işlem hataları ve hatta Optimism ağına bağlanamama sorunu yaşadı. Diğer bazı kullanıcılar ön uç web sayfasından geçmek yerine on-chain sözleşmesini bulurken, OP belirteçlerini OP ekibi tarafından açıklanan süreden önce talep edebilir ve bunları yüksek bir fiyata satabilir.


Şekil: https://www.coingecko.com

OP tokeni 1,43 dolardan açıldı ve kısa süre içinde 2,1 dolara yükseldi. Proje ekibinin OP belirteç talep kanalını açması ve ağ tıkanıklığının neden olduğu panik satışı ile fiyat 1 $ civarına kadar düştü. İlk satış turunun ardından OP tokeninin fiyatı 1,5 dolara geri döndü.

Airdrop sırasında Optimism ağının düşük performansı, kullanıcıların Layer 2 ölçeklendirmeye olan inancını sarstı. Önde gelen bir Katman 2 çözümü olan Optimism'in yüksek ağ yükü ve Ethereum ana ağına kıyasla yüksek ücretler altında sık sık gerçekleşen işlem hataları, Ethereum ölçeklendirmenin zorluğunu daha da vurguladı.
Airdroptan kısa bir süre sonra 20 milyon OP jetonu çalındı ve bu da durumu daha da kötüleştirdi. Olay, piyasa yapıcı Wintermute'un Optimism üzerinde çoklu imza sözleşmelerini zamanında devreye almamasından kaynaklansa ve Wintermute tüm sorumluluğu üstlendiğini açıklasa da, kullanıcılar arasında bir paniğe daha neden oldu ve fiyat 0,5 doların altına düştü. Ancak hacker, kısa süre sonra çalınan OP'leri iade etti ve Optimism yetkililerinden 2 milyon OP ile ödüllendirildi.
İyimserlik ekibi, bu olaylardan etkilenmek yerine daha sağlam bir ekosistem oluşturmaya ve topluluk yönetişimini desteklemeye odaklanmaya devam etti. Şu anda, piyasa toparlanmaya başladığında ve kullanıcılar rasyonalitelerini sürdürdükçe, OP tokenlerinin fiyatı 1 doların üzerine çıktı, bu da kullanıcılar arasında Katman 2'ye yönelik olumlu tutumun iyi bir göstergesidir.

Çözüm

Öncü bir Katman 2 çözümü olan Optimism, Ethereum ölçeklendirmesi için en uygun yolu keşfetmeye kendini adamıştır. Optimism ana ağı bir yıldan daha kısa bir süredir çevrimiçi olmasına rağmen, EVM denkliği tasarım felsefesi sayesinde Optimism ekosistemi büyümeye devam etti. Ayrıca, sağlam topluluk atmosferi ve yönetim mekanizması da Optimism'in kalkınma planına eşlik edecek. İyimserlik, yakın gelecekte 2. Katman'daki kıyasıya rekabette kendisini kesinlikle farklı kılacaktır.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: Binyu, Yuanyuan
İnceleyen(ler): Edward, hugo, Cecilia, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

İyimserlik (OP) nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Önde gelen Ethereum katman 2 ölçekleme çözümü olan Optimism, bir dizi airdrop etkinliğine ev sahipliği yaptı ve adını kripto topluluğuna duyurdu. Bu makale sizi İyimserlik dünyasına götürecek.
İyimserlik (OP) nedir?

Giriş

Önde gelen Ethereum katman 2 ölçekleme çözümü olan Optimism, bir dizi airdrop etkinliğine ev sahipliği yaptı ve adını kripto topluluğuna duyurdu. Bu makale sizi İyimserlik dünyasına götürecek.

Ethereum Mainnet üzerindeki artan yük ile birlikte, yüksek gas ücretleri ve ağ tıkanıklığı kullanıcıları sıkıntıya soktu. Ethereum Mainnet'in düşük verimliliğine ve yüksek maliyetine yanıt olarak, Polygon gibi daha yüksek performansa ve daha düşük ücretlere sahip yan zincirler yaratıldı. Bu yan zincirler, kullanıcıları yönlendirirken aynı zamanda Ethereum Mainnet'in hakimiyetine meydan okuyarak Mainnet üzerindeki baskıyı azaltır. Yan zincirlere bir alternatif, zincirde önemli bilgileri depolayan ve işlemlerin Katman 2 zinciri üzerinde veya dışında tamamlanmasına izin vererek Mainnet ile etkileşimleri en aza indiren Katman 2'dir. Katman 2 çözümü olarak Optimism, teknoloji, ekosistem ve kullanıcı tabanı açısından lider konumdadır. Bu Gate Learn makalesinde İyimserlik hakkında daha fazla bilgi edinelim.

İyimserlik - 2. Katman Çözümü

Bağlantılar:
Resmi Web Sitesi: https://www.optimism.io/
Twitter: @optimismFND
Twitch: https://www.twitch.tv/optimismpbc
Anlaşmazlık: discord.com/invite/jtDpRtEX
Ayna: https://optimism.mirror.xyz/Project

Proje

İyimserlik, Ethereum Mainnet'in iş yükünü paylaşmaya ve zincir üstü işlemlerin maliyetini düşürmeye adanmış, Ethereum ölçeklendirme için bir çözümdür. 2019 yılında, Ethereum'un ölçekleme sorununu çözmek için kullanılan bir başka çerçeve olan Plasma, akıllı sözleşmelerle pek uyumlu olmadığı için kendisini oldukça garip bir konumda buldu. Plazma ekibi 2020'de Shadow Chain'den öğrendi ve Optimism Testnet'i ve ardından 2021'de Optimism Mainnet'i başlattı. Optimism tarafından benimsenen Optimistic Rollups, oldukça düşük gas ücretleri alırken Ethereum üzerindeki neredeyse tüm dApp'leri çalıştırabilir. Şu an itibariyle, Optimism blok zincirinde 190 dApp mevcuttur.

Takım

İyimserlik ekibinin 3 çekirdek üyesi vardır - Karl Floersch, Jinglan Wang ve Ben Jones. Hepsi, Plazma çerçevesine erken katkıda bulunanlardır. Plasma'nın sınırlamaları nedeniyle ekip, kendi kendini organize eden bir araştırma ekibinden, bir düzine çalışanı ve bir milyar doları aşan şaşırtıcı bir değeri olan Optimism PBC'ye (Kamu Yararı Şirketi) dönüştü. Ekip ayrıca İyimserlik Vakfı ve İyimserlik Kolektifi'ni de içerir. İlki, Optimism ekosistemini desteklemeye adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve OP belirteçlerinin dağıtımından sorumludur. İkincisi, tüm projenin yönetiminden sorumlu merkezi olmayan özerk bir kuruluştur (DAO).

İyimserlik nasıl çalışır?

Optimism tarafından benimsenen toplama 4 ana modül içerir: Sequencer, Verifier, CTC (Canonical Transaction Chain) ve SCC (State Commitment Chain).

Sıralayıcılar bloklar üretir.
Doğrulayıcılar, Sıralayıcılardan gelen verilerin geçerli olup olmadığını doğrular.
CTC ve SCC, Ethereum üzerinde dağıtılan ve sırasıyla Optimism zincirindeki işlemlerin veri özetini ve her işlem gerçekleştirildikten sonra Katman 2 durum şemasının kök hash değerini kaydeden sözleşmelerdir.

Kullanıcılar Optimism zincirinde bir işlem başlattıktan sonra, işlem Katman 2'deki Sıralayıcılar tarafından yürütülür. İşlem verileri daha sonra Ethereum Mainnet üzerindeki CTC ve SCC'ye gönderilecek ve saklanacaktır. Doğrulama süresi içinde, bir Doğrulayıcı CTC ve SCC sözleşmelerinde saklanan yanlış işlem verileri bulursa, Doğrulayıcı sorunu bildirebilir. Verilerin yanlış olduğu onaylandıktan sonra, Doğrulayıcı jetonlarla ödüllendirilecek ve Sıralayıcı tarafından stake edilen varlıkların bir kısmı ceza olarak düşülecektir.
İyimserlik ve Arbitrum Arasındaki Fark
İyimserlik ve Tahkim, İyimser Toplama'ya dayalı Katman 2 çözümleridir. İkisi arasındaki temel fark, sahtekarlığa dayanıklı (FP) doğrulamalarıdır. İyimserlik, tek turlu dolandırıcılık kanıtları kullanır ve dolandırıcılığı doğrulamak için işlemleri doğrudan Katman 1'de yürütür. Arbitrum, anlaşmazlığı bulmak için zincir dışı karmaşık hesaplamalar yapmak olan çok yönlü dolandırıcılık kanıtları kullanır. Karşılaştırıldığında, Optimism'in FP doğrulaması daha basit ve daha verimli ancak daha fazla gaza mal oluyor. Arbitrum'un FP doğrulaması daha karmaşık ve daha yavaştır, ancak daha düşük gas ücretlerine tabidir.

İyimserlik Benzin Maliyetini Nasıl Düşürür?

Optimism'deki gas ücretleri hem Layer 1 hem de Layer 2'de oluşturulur.

Katman 1'de üretilen gaz, temel olarak işlem verilerinin CTC ve SCC sözleşmelerinde saklanmasından kaynaklanır. Çoğu zaman, veri depolama, Katman 1'de gerçekleşen tek etkinliktir, bu nedenle gaz çok düşüktür.

2. Katmanda, Sıralayıcı düğümlerine işlem yürütme ücretleri ödenir. Layer 2'nin kullanıcı tabanı, Ethereum ana ağına kıyasla çok küçük olduğundan, Optimism blok zincirinde işlem yapmak için gereken ücretler de çok düşüktür.

Optimism, çoğu işlemi Optimism zincirine aktararak ve işlem verilerini depolamak için yalnızca Ethereum Mainnet'i kullanarak gas maliyetini büyük ölçüde azaltır. İyimserlik, Ethereum'un güçlü güvenlik garantilerinden de yararlanır.

İyimserlik Nasıl Kazandırır?

Optimism'in geliri esas olarak 2 kaynaktan gelir - resmi Sıralayıcıları tarafından işlemlerin yürütülmesi ve MEV'lerin açık artırması için alınan ücretler. Messari'nin The Value of Optimism'ine göre, bu iki kaynak sırasıyla yaklaşık 57 milyon dolar ve 1,3 milyon dolar yıllık gelir elde ediyor. Optimism'in kullanıcı tabanının büyümesiyle, geliri yükselen bir trend gösteriyor. Aynı zamanda OP tokeninin lansmanı, Optimism projesi için yeni bir gelir kaynağı da sağlayacak.

İyimserliğin Yol Haritası

İyimserlik ekibi, Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorununu çözmeye kendini adamıştır ve sürekli bir çıktı üretmektedir. 2019'dan beri Optimism, resmi web sitesinde listelenen kilometre taşlarına başarıyla ulaştı. Bu yıl Optimism, yeni nesil Fraud Proof'u piyasaya sürdü. Gelecekte Optimism, parçalanmış toplama, teşvikli doğrulama, merkezi olmayan Sequencer ve 1. Katman tarafından yönetilen dolandırıcılık kanıtlarını sunacaktır.

İyimserlik Ekosistemi

Kaynak: https://www.optimism.io/apps/all

Optimism, EVM'ye eşdeğer bir zincir olduğu için, Ethereum Mainnet üzerinde dağıtılan tüm uygulamalar kolayca Optimism'e taşınabilir.

Optimism resmi web sitesinde açıklanan verilere göre, şu anda Optimism üzerinde konuşlandırılmış veya Optimism ile uyumlu, DeFi, NFT, Bridge, On-ramp, Wallet, Tool ve DAO gibi çok çeşitli kategorileri kapsayan 90 uygulama bulunuyor.

Cüzdan uygulamaları

En bilinen cüzdan uygulaması MetaMask olsa gerek. Web3'teki en popüler cüzdan uygulaması olan MetaMask artık Optimism'e bağlandı.

İyimserlik ağı tarayıcıdaki MetaMask eklentisi aracılığıyla nasıl eklenir:

  1. MetaMask resmi web sitesini ziyaret edin ( https://metamask.io ). Hangi tarayıcıyı kullandığınıza bağlı olarak doğru MetaMask eklentisini indirin ve kurun;

  1. Ayarlar'da Ağlar - Ağ Ekle'ye tıklayın;

  1. İlgili bilgileri girin ve Ekle'ye tıklayın;

  1. Başarılı bir şekilde eklendikten sonra, tek bir tıklamayla Optimism ağına geçebilirsiniz.

Zincirler arası köprü uygulamaları

Optimism, Ethereum ana ağı ile Optimism arasında varlık transferini sağlamak için kendi zincirler arası köprüsü Optimism Gateway'i geliştirdi. Hop ve Connext gibi birçok ana akım zincirler arası köprü, iyimserlik için varlıkların çapraz zincirini destekler.

Burada Hop'u örnek olarak alıyoruz:

  1. Hop'un resmi web sitesini ziyaret edin ( https://app.hop.exchange/ ). MetaMask cüzdanına bağlanmak için “Bir Cüzdan Bağla”ya tıklayın;

](https://s3.ap-northeast-1.amazonaws.com/gimg.gateimg.com/learn/e4f796b9cd74b7af7609cc63740fc8002f69f1d9.png)

  1. Varlıklarınızı nereye ve nereden göndermek istediğinizi seçin. Örnek olarak Mainnet'ten Optimism'e varlık göndermeyi ele alalım;

  1. Göndermek istediğiniz tutarı girin. Hop'u ilk kez kullanıyorsanız varlıkları başarılı bir şekilde gönderebilmek için önce onaylamanız gerekir. "Gönder"e tıklayıp işlemi imzaladıktan sonra, varlıklar birkaç dakika içinde Ethereum ana ağından Optimism'e gönderilecek.

DeFi uygulamaları

Optimism'deki en iyi DeFi uygulaması kesinlikle Uniswap'tir. Uniswap'in Plasma ile uyumsuzluğu nedeniyle Optimistic Rollup doğdu. Uniswap, konuşlandırılacak Katman 2 ağı olarak Optimism'e sahip olmayı tercih ettiğini duyurdu. Aynı şekilde Optimism ekibi, Uniswap'e Optimism'de konuşlandırılması için öncelik verildiğini vurgulamaktadır.

Uniswap, EVM (ETH, Optimism) üzerinde dağıtılan ERC20 token ticaretine izin veren merkezi olmayan bir likidite protokolüdür. İşte Uniswap aracılığıyla Optimism'de varlık alım satımına ilişkin adım adım talimat:

  1. Uniswap'in resmi web sitesini ziyaret edin ( https://app.uniswap.org/#/swap?chain=optimism ), MetaMask ile bağlanın ve İyimserlik ağını seçin;

  1. Takas etmek istediğiniz jetonu ve miktarı seçin. ETH'yi USDT ile takas etmenin bir örneğini ele alacağız;

  2. Optimism'de ETH'yi eşdeğer USDT tokenleri ile takas etme işlemini tamamlamak için takas seçeneğine tıklayın ve açılır pencerede oturum açın.

    İyimserlik Belirteci

    27 Nisan 2022'de Optimism, belirteç verme planını ve Optimism projesini DAO biçiminde yönetecek bir sistem olan Optimism Collective'in lansmanını resmen duyurdu. OP belirteçleri, İyimserlik yönetimine katılmak için bilet olarak kullanılacaktır.

OP Token Tahsisleri

diyagram: https://community.optimism.io/docs/governance/allocations/

İlk toplam OP token arzı 4.294.967.296 olup, her yıl %2 artması planlanmaktadır. Spesifik olarak, ilk arz şu şekilde dağıtılır: geriye dönük kamu malları finansmanı (%20), ekosistem fonu (%25), yatırımcılar (%17), temel katkıda bulunanlar (%19) ve kullanıcı airdrop'ları (%19). Gelecekteki belirteç tahsisi, İyimserlik Vakfı tarafından yönetilecektir.

OP Token Airdrop'ları

OP token airdrop #1 bu yıl Mayıs ayında başladı. 2. katman sektöründeki en büyük airdrop olarak sektörde hararetli tartışmalara yol açtı.

İlk airdrop, erken katılımcıları ve aktif kullanıcıları hedefleyerek toplam arzın %5'ini dağıtmayı hedefliyor. Anlık görüntü, toplam 248.699 nitelikli adrese tanık olarak 25 Mart 2022'de çekildi. Hak kazanmak için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekir:

  1. Optimism kullanıcısı: Örneğin, varlıkları Ethereum ana ağından Optimism'e aktardınız;
  2. Repeat Optimism kullanıcısı: Bir Optimism kullanıcısısınız ve buradaki ilk işleminizden en az bir ay sonra tekrar kullanmaya geldiniz.
  3. DAO seçmeni: Oy vererek veya teklifler başlatarak yönetişime katılmalıydınız;
  4. Multisig imzalayan: En az 10 çoklu imza işlemi gerçekleştirdiniz;
  5. Gitcoin bağışçısı (L1'de): Katman1'de Gitcoin aracılığıyla zincir üstü bir bağış yaptınız;
  6. Ethereum'dan fiyatlandırılan kullanıcı: Bu, Ethereum'un yüksek gas ücretleri nedeniyle diğer zincirlere köprü kurmaya başlayan kullanıcıları Ethereum ekosisteminde tutmayı amaçlamaktadır.

Birden çok kriteri karşılayan kullanıcılar, çakışan airdrop'lar alabilir.

Şekil: https://community.optimism.io/docs/governance/airdrop-1/#background

Optimism, airdrop almak için uygun adresleri belirledikten sonra bir Sybil Filtrelemesi başlattı ve 17.000 adresi hariç tuttu. İyimserlik, topluluk tarafından bildirilen sybil adreslerini de kaldıracaktır. Bununla birlikte, bazı kişiler kötü niyetli olarak diğer adreslere jeton gönderip bonus almak için adresleri rapor ederek sybil saldırganlarının yanlış bir şekilde tanımlanmasına neden olacağından, bu hareket tartışmalıdır.


Resim: Twitter'dan @optimismFND

OP Token Fiyat Trendi

OP token airdrop'un piyasaya sürüldüğü gün, benzeri görülmemiş popülerlik ağ tıkanıklığına yol açtı. Birçok kullanıcı, airdrop'u talep etmeye çalışırken internet gecikmesi, işlem hataları ve hatta Optimism ağına bağlanamama sorunu yaşadı. Diğer bazı kullanıcılar ön uç web sayfasından geçmek yerine on-chain sözleşmesini bulurken, OP belirteçlerini OP ekibi tarafından açıklanan süreden önce talep edebilir ve bunları yüksek bir fiyata satabilir.


Şekil: https://www.coingecko.com

OP tokeni 1,43 dolardan açıldı ve kısa süre içinde 2,1 dolara yükseldi. Proje ekibinin OP belirteç talep kanalını açması ve ağ tıkanıklığının neden olduğu panik satışı ile fiyat 1 $ civarına kadar düştü. İlk satış turunun ardından OP tokeninin fiyatı 1,5 dolara geri döndü.

Airdrop sırasında Optimism ağının düşük performansı, kullanıcıların Layer 2 ölçeklendirmeye olan inancını sarstı. Önde gelen bir Katman 2 çözümü olan Optimism'in yüksek ağ yükü ve Ethereum ana ağına kıyasla yüksek ücretler altında sık sık gerçekleşen işlem hataları, Ethereum ölçeklendirmenin zorluğunu daha da vurguladı.
Airdroptan kısa bir süre sonra 20 milyon OP jetonu çalındı ve bu da durumu daha da kötüleştirdi. Olay, piyasa yapıcı Wintermute'un Optimism üzerinde çoklu imza sözleşmelerini zamanında devreye almamasından kaynaklansa ve Wintermute tüm sorumluluğu üstlendiğini açıklasa da, kullanıcılar arasında bir paniğe daha neden oldu ve fiyat 0,5 doların altına düştü. Ancak hacker, kısa süre sonra çalınan OP'leri iade etti ve Optimism yetkililerinden 2 milyon OP ile ödüllendirildi.
İyimserlik ekibi, bu olaylardan etkilenmek yerine daha sağlam bir ekosistem oluşturmaya ve topluluk yönetişimini desteklemeye odaklanmaya devam etti. Şu anda, piyasa toparlanmaya başladığında ve kullanıcılar rasyonalitelerini sürdürdükçe, OP tokenlerinin fiyatı 1 doların üzerine çıktı, bu da kullanıcılar arasında Katman 2'ye yönelik olumlu tutumun iyi bir göstergesidir.

Çözüm

Öncü bir Katman 2 çözümü olan Optimism, Ethereum ölçeklendirmesi için en uygun yolu keşfetmeye kendini adamıştır. Optimism ana ağı bir yıldan daha kısa bir süredir çevrimiçi olmasına rağmen, EVM denkliği tasarım felsefesi sayesinde Optimism ekosistemi büyümeye devam etti. Ayrıca, sağlam topluluk atmosferi ve yönetim mekanizması da Optimism'in kalkınma planına eşlik edecek. İyimserlik, yakın gelecekte 2. Katman'daki kıyasıya rekabette kendisini kesinlikle farklı kılacaktır.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: Binyu, Yuanyuan
İnceleyen(ler): Edward, hugo, Cecilia, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!