EIP (Ethereum İyileştirme Önerisi) nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
Ethereum'da her yeni özellik veya iyileştirme, tüm madenciler tarafından uygulanacak olan EIP biçiminde önerilir. Bu makale size bir EIP'nin ne olduğu ve EIP'lerin Ethereum'un geliştirilmesinde oynadığı rol hakkında derinlemesine bir anlayış sağlayacaktır. Ethereum ekosistemi çok sayıda kullanıcıyı kendine çekmiştir. Yüksek gas ücretleri ve sıkışık şebekesi sık sık eleştirilse de güvenli, istikrarlı ve yenilikçi sistemi nedeniyle Dapps için her zaman tercih edilen halka açık zincir olmuştur. Roma bir günde inşa edilmedi. Benzer şekilde Ethereum, başlangıcından bu yana çeşitli yükseltmelerden geçti. Bu yükseltme ve iyileştirme tekliflerinin, nihai olarak uygulanmadan önce Ethereum topluluğunda EIP biçiminde genel bir fikir birliğine varması gerekir.
EIP (Ethereum İyileştirme Önerisi) nedir?

Giriş

Ethereum'da her yeni özellik veya iyileştirme, tüm madenciler tarafından uygulanacak olan EIP biçiminde önerilir. Bu makale size bir EIP'nin ne olduğu ve EIP'lerin Ethereum'un geliştirilmesinde oynadığı rol hakkında derinlemesine bir anlayış sağlayacaktır.

Ethereum ekosistemi çok sayıda kullanıcıyı kendine çekmiştir. Yüksek gas ücretleri ve sıkışık şebekesi sık sık eleştirilse de güvenli, istikrarlı ve yenilikçi sistemi nedeniyle Dapps için her zaman tercih edilen halka açık zincir olmuştur. Roma bir günde inşa edilmedi. Benzer şekilde Ethereum, başlangıcından bu yana çeşitli yükseltmelerden geçti. Bu yükseltme ve iyileştirme tekliflerinin, nihai olarak uygulanmadan önce Ethereum topluluğunda EIP biçiminde genel bir fikir birliğine varması gerekir.

EIP'nin tanımı

Ethereum İyileştirme Önerileri (EIP'ler), Ethereum platformu için standartları tanımlar. Bazı EIP'ler Ethereum'a yeni özellikler eklemeyi gerektirirken, diğerleri Ethereum'daki belirli süreçleri optimize etmeyi amaçlar.

Ethereum Proje Yönetimi deposu Ekim 2015'te oluşturuldu. Tüm Ethereum yükseltmeleri, EIP'lere kadar izlenebilir.

Tüm EIP'lerin mevcut Ethereum ağını geliştirme hedefi vardır. EIP yazarlarının uygulamaya yönelik gerekçe ve teknik standartları sağlamaları gerekir. Bir teklifin nihai olarak kabul edilmesi, topluluk içinde akran değerlendirmesi ve fikir birliği gerektirir.

Ethereum'un EIP modeli, merkezi olmayan yönetişim altında yükseltme ve iyileştirme ihtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılamak ve yeni uygulamalar sunarak kullanılabilirliği teşvik etmek için kullanılan Bitcoin'in BIP modeli (Bitcoin İyileştirme Önerileri) örneğini izler.

EIP Türleri

EIP'ler Standard Track, Meta ve Informational olmak üzere 3 ana kategoriye ayrılabilir.
Standart Parça

Standart İzleme EIP'leri, ağ protokolündeki bir değişiklik, blok veya işlem geçerlilik kurallarındaki bir değişiklik, önerilen uygulama standartları/kuralları veya etkileyen herhangi bir değişiklik veya ekleme gibi Ethereum uygulamalarının çoğu veya tamamı üzerinde etkisi olacak olanlardır. Ethereum kullanan uygulamaların birlikte çalışabilirliği. Ayrıca Standart EIP'ler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir.

Çekirdek: Konsensüs çatalı gerektiren iyileştirmeler (örn. EIP-5, EIP-101) ve kritik olması gerekmeyen ancak "temel geliştirici" ile ilgili olabilecek değişiklikler veya gaz ücreti yapısını iyileştirmeyi amaçlayan ve başarılması için bir hard fork gerektiren EIP-1559 örneği.

Ağ Oluşturma: Devp2p ve Light Ethereum Alt Protokolü etrafındaki iyileştirmelerin yanı sıra, Whistle ve Swarm'ın ağ protokolü spesifikasyonlarında önerilen iyileştirmeler. Örneğin, EIP-2124, işlem verilerinin kullanılmasından kaynaklanan maliyetleri azaltmayı amaçlar.

Arayüz: İstemci API/RPC belirtimleri ve standartları ve ayrıca belirli dil düzeyinde standartlar (yöntem adları ve sözleşme ABI'leri), örneğin eth_chainId yöntemini tanımlayan EIP-695 ile ilgili iyileştirmeler.

ERC: Tanınmış ERC-20 ve ERC-721 gibi sözleşme standartları (belirteç standartları gibi), ad kayıtları, URI şemaları, kitaplık/paket biçimleri ve cüzdan biçimleri dahil olmak üzere uygulama düzeyinde standartlar ve kurallar.

Meta
Meta EIP'ler, Ethereum'u çevreleyen bir süreci tanımlar veya bir süreçte bir değişiklik (veya bir olay) önerir. İşlem EIP'leri, Standart İzleme EIP'leri gibidir, ancak Ethereum protokolünün kendisi dışındaki alanlar için geçerlidir. Bir uygulama önerebilirler, ancak Ethereum'un kod tabanına değil

Meta teklifler genellikle topluluk konsensüsü gerektirir ve sadece tavsiyelerden daha fazlasıdır. Bu nedenle, kullanıcılar genellikle bunları yok saymakta özgür değildir. Örnekler prosedürleri, yönergeleri, karar verme sürecindeki değişiklikleri ve Ethereum geliştirmede kullanılan araçlardaki veya ortamdaki değişiklikleri içerir. Herhangi bir meta-EIP aynı zamanda bir İşlem EIP'si olarak kabul edilir.

bilgilendirici
Bilgilendirici EIP'ler, Ethereum tasarım sorunlarını tanımlar veya Ethereum topluluğuna genel yönergeler veya bilgiler sağlar, ancak yeni bir özellik önermez. Bilgilendirici EIP'ler mutlaka topluluk mutabakatını veya bir tavsiyeyi temsil etmez, bu nedenle kullanıcılar ve uygulayıcılar Bilgilendirici EIP'leri göz ardı etmekte veya tavsiyelerine uymakta özgürdür.

EIP Durumları


Herkes bir EIP başlatabilir. Bir fikri eyleme geçirmeden önce, yazarın zaten var olan bir teklif oluşturmaktan kaçınmak için bunu Ethereum topluluğu içinde tartışması gerekir.

Bir fikir toplulukta tartışılıp onaylandıktan sonra yazar taslağı oluşturmaya başlayabilir. Daha sonra geliştiriciler ve editörler, EIP'yi akran incelemesi için davet edilecektir. Yazarlar, topluluğu EIP'lerini benimsemeye ikna etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır.

EIP'ler, meslektaş incelemesinden sonra "Son Çağrı"ya girecektir. Son arama genellikle yalnızca 14 gün sürer. Bu süre zarfında, bir EIP'nin hala değiştirilmesi gerekiyorsa, "İnceleme" durumuna geri dönecektir. "Son Çağrı"yı geçen EIP'ler "Son" olarak işaretlenecektir.

"Taslak", "Gözden Geçirme" veya "Son Çağrı"daki EIP'ler için, yazar yine de önerilen EIP'yi geri çekmeyi seçebilir ve ardından "Geri Çekildi" olarak işaretlenir.

"Taslak", "Gözden Geçirme" veya "Son Çağrı"daki bir EIP, geri çekilmeden 6 ay boyunca etkin değilse, "Durgun" olarak işaretlenir.

“Yaşayan” teklifler (EIP-1 gibi) sürekli güncellenmesi gereken ve kesinleşmeyen tekliflerdir.

Ünlü EIP'ler

EIP-20

EIP-20, Kasım 2015'te iki yazar, Fabian Vogelsteller ve Vitalik Buterin tarafından oluşturuldu. Teklif, ERC-20 belirteçleri için uygulama standartlarını belirtir ve kullanıcıların bu standartlar dizisine dayalı olarak Ethereum'da kendi belirteçlerini yayınlamalarına izin verir.

ERC-20 jetonları transfer, onaylama ve bakiye sorgulama (balanceOf) gibi temel işlevlere sahiptir. Ayrıca cüzdanlar, borsalar ve çeşitli sözleşmelerle uyumlu olabilmeleri için bir belirteç adı ve toplam arzı vardır.

Bu yazının yazıldığı tarihte, şu anda Ethereum'da konuşlandırılmış 585.773 farklı ERC-20 tokeni bulunmaktadır, buna iyi bilinen USDT, BNB, UNI, SHIB vb. dahildir. blok zincirleri, Ethereum ekosisteminde çok önemli bir rol oynuyor.

EIP-721

EIP-721, bir REC-721 standardı, NFT (non-fungible token) standardı önerir. EIP-721, EIP-20'ye dayalıdır ve William Entriken ve arkadaşları tarafından yazılmıştır. Ocak 2018'de.

ERC-20 jetonları daha küçük birimlere bölünebilir ve her jeton eşdeğerdir, ERC-721 jetonları ise bölünemez ve ayırt edilebilir. ERC-721 jetonlarını özel kılan şey, her jetonun bir sahibi ve meta verilerinin olmasıdır. Sahibi, belirtecin bölünmezliğini sağlarken, meta veriler belirteci ayırt edilebilir kılar.

Bu yazı itibariyle, şu anda Ethereum'da dağıtılan 118.438 farklı ERC-721 belirteci bulunmaktadır. ERC-721 jetonlarının işlem hacmi milyarlarca dolara ulaştı. En ünlü ERC-721 projeleri CryptoKitties, CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, vs.'dir.

EIP-779

EIP-779, muhtemelen Ethereum tarihindeki en tartışmalı tekliflerden biridir. Haziran 2016'da, DAO'nun Ethereum'daki güvenlik boşluklarından yararlanan bilgisayar korsanları tarafından yaklaşık 3,6 milyon ETH çalındı. Çalınan ETH miktarı, o sırada dolaşımdaki toplam ETH'nin %4,4'ünü oluşturuyordu. O zamanlar henüz bir yaşında olan Ethereum, saldırıdan büyük darbe aldı. Sonuç olarak, Ethereum geliştirme ekibi EIP-779'u başlattı.

EIP-779, tüm kullanıcıların kendi ETH'lerini DAO'dan çekmelerine izin verir. Bu, kullanıcılar için kayıpların telafi edilmesine yardımcı olsa da, bazı madenciler bu yaklaşımın ademi merkeziyetçiliğe aykırı olduğuna inanıyor. Bu Pandora'nın Kutusu açıldığında, kripto, kullanıcının geleceğe olan güvenini kaybedecek ve blok zincirlerinin gelişimi engellenecektir.

Sonunda, 20 Temmuz 2016'da madencilerin çoğu EIP-779'u kabul etti ve hard fork başarılı oldu. Bununla birlikte, az sayıda madencinin hala EIP-779'u reddetmesi nedeniyle, Ethereum topluluğu iki tarafa ve Ethereum blok zinciri iki zincire ayrıldı. EIP-779'u destekleyen madenciler yeni Ethereum zincirini çalıştırırken, EIP-779'u reddeden madenciler, Ethereum Classic olarak yeniden adlandırılan ve ETH'nin kendi versiyonu ETC olarak adlandırılan orijinal zinciri çalıştırıyor.

EIP-1559

EIP-1559 ayrıca Ethereum tarihinde oldukça önemli bir yükseltmedir. Vitalik Buterin, 2019'da Ethereum'un gaz mekanizmasını iyileştirmek için ayarlanan EIP-1599'u önerdi. Bu teklife çok sayıda madenci karşı çıktı ancak başta DeFi kullanıcıları olmak üzere birçok Ethereum kullanıcısı tarafından desteklendi.

EIP-1599'dan önce madencilere tüm gaz ücretleri ödeniyordu. Blok kapasitesi ile sınırlı, işlemlerinin bir an önce tamamlanmasını isteyen kullanıcıların madencileri teşvik etmek için yüksek gas ücretleri ödemesi gerekiyor. Gaz ücretleri, madencilerin ana gelir kaynağıydı ve bu nedenle, madencilerin toplu olarak fiyatlarını artırma potansiyel riskine yol açtı.

EIP-1599, gaz ücretlerini iki kısma ayırır - taban ücret ve öncelik ücreti (bahşiş). Temel ücret bir algoritma tarafından oluşturulur ve madencilere ödüllendirilmek yerine yakılır. Geçerli bloğun yükü ne kadar ağırsa, bir sonraki blok için taban ücret o kadar yüksek olur. Bahşişler, kullanıcı tarafından doğrudan madenciye ödenir. Bahşiş ne kadar yüksek olursa, madenci bu kullanıcının işlemini paketlemek için o kadar istekli olacaktır.

Her blok için taban ücret algoritmik olarak oluşturulduğundan, kullanıcılar bir işlem başlatırken taban ücreti tahmin edemezler. Bu nedenle, EIP-1599 ayrıca bir ücret sınırı getirmiştir. Kullanıcılar ödemek istedikleri maksimum ücreti belirleyebilirler. Temel ücret artı bahşiş, ücret üst sınırından azsa ve bir madenci işlemi bloğa yerleştirdiyse, fazla ücret kullanıcıya iade edilir.

EIP-1599 tarafından getirilen taban ücretlerin yakılması, enflasyonu azaltabilir ve eterin fiyatını artırabilir. EIP-1599, kullanıcılar için gaz ücretlerinde mutlaka bir indirim anlamına gelmese de, kullanıcılara ödedikleri ücretleri daha iyi anlamalarını sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirir.

Ağustos 2021'de, madencilerin büyük çoğunluğunun EIP-1599'u kabul ettiğini gösteren Ethereum London Hard Fork yükseltmesi tamamlandı ve bu teklif resmi olarak yürürlüğe girdi.

Çözüm

Ethereum, birçok katılımcı tarafından ortaklaşa sürdürülen merkezi olmayan bir ağ olduğundan, topluluk içinde fikir birliğine varılması kolay değildir. Her yükseltme ve EIP farklı sesler duyabilir, bu nedenle önerilen ve uygulanan EIP sürecini standardize etmek ve daha fazla insanın EIP'lerin önemini görmesini sağlamak özellikle önemli hale gelir.

2015 yılında Ethereum'un doğumundan bu yana, dünyanın her yerinden geliştiriciler, ağı geliştirmeye yardımcı olmak için çok sayıda EIP ortaya koydu. Büyüyen ve karmaşıklaşan ağla birlikte, standartlaştırılmış bir EIP süreci her zamankinden daha önemlidir. Her EIP, topluluk üyeleri tarafından incelenmeli ve EIP onaylanmadan önce bir fikir birliğine varılmalıdır. EIP'ler gibi yöntemlerin yardımıyla Ethereum, bugün en iyi halka açık zincir statüsünü oluşturabilmiştir.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: Yuanyuan
İnceleyen(ler): Edward, hugo, Cecilia
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

EIP (Ethereum İyileştirme Önerisi) nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
Ethereum'da her yeni özellik veya iyileştirme, tüm madenciler tarafından uygulanacak olan EIP biçiminde önerilir. Bu makale size bir EIP'nin ne olduğu ve EIP'lerin Ethereum'un geliştirilmesinde oynadığı rol hakkında derinlemesine bir anlayış sağlayacaktır. Ethereum ekosistemi çok sayıda kullanıcıyı kendine çekmiştir. Yüksek gas ücretleri ve sıkışık şebekesi sık sık eleştirilse de güvenli, istikrarlı ve yenilikçi sistemi nedeniyle Dapps için her zaman tercih edilen halka açık zincir olmuştur. Roma bir günde inşa edilmedi. Benzer şekilde Ethereum, başlangıcından bu yana çeşitli yükseltmelerden geçti. Bu yükseltme ve iyileştirme tekliflerinin, nihai olarak uygulanmadan önce Ethereum topluluğunda EIP biçiminde genel bir fikir birliğine varması gerekir.
EIP (Ethereum İyileştirme Önerisi) nedir?

Giriş

Ethereum'da her yeni özellik veya iyileştirme, tüm madenciler tarafından uygulanacak olan EIP biçiminde önerilir. Bu makale size bir EIP'nin ne olduğu ve EIP'lerin Ethereum'un geliştirilmesinde oynadığı rol hakkında derinlemesine bir anlayış sağlayacaktır.

Ethereum ekosistemi çok sayıda kullanıcıyı kendine çekmiştir. Yüksek gas ücretleri ve sıkışık şebekesi sık sık eleştirilse de güvenli, istikrarlı ve yenilikçi sistemi nedeniyle Dapps için her zaman tercih edilen halka açık zincir olmuştur. Roma bir günde inşa edilmedi. Benzer şekilde Ethereum, başlangıcından bu yana çeşitli yükseltmelerden geçti. Bu yükseltme ve iyileştirme tekliflerinin, nihai olarak uygulanmadan önce Ethereum topluluğunda EIP biçiminde genel bir fikir birliğine varması gerekir.

EIP'nin tanımı

Ethereum İyileştirme Önerileri (EIP'ler), Ethereum platformu için standartları tanımlar. Bazı EIP'ler Ethereum'a yeni özellikler eklemeyi gerektirirken, diğerleri Ethereum'daki belirli süreçleri optimize etmeyi amaçlar.

Ethereum Proje Yönetimi deposu Ekim 2015'te oluşturuldu. Tüm Ethereum yükseltmeleri, EIP'lere kadar izlenebilir.

Tüm EIP'lerin mevcut Ethereum ağını geliştirme hedefi vardır. EIP yazarlarının uygulamaya yönelik gerekçe ve teknik standartları sağlamaları gerekir. Bir teklifin nihai olarak kabul edilmesi, topluluk içinde akran değerlendirmesi ve fikir birliği gerektirir.

Ethereum'un EIP modeli, merkezi olmayan yönetişim altında yükseltme ve iyileştirme ihtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılamak ve yeni uygulamalar sunarak kullanılabilirliği teşvik etmek için kullanılan Bitcoin'in BIP modeli (Bitcoin İyileştirme Önerileri) örneğini izler.

EIP Türleri

EIP'ler Standard Track, Meta ve Informational olmak üzere 3 ana kategoriye ayrılabilir.
Standart Parça

Standart İzleme EIP'leri, ağ protokolündeki bir değişiklik, blok veya işlem geçerlilik kurallarındaki bir değişiklik, önerilen uygulama standartları/kuralları veya etkileyen herhangi bir değişiklik veya ekleme gibi Ethereum uygulamalarının çoğu veya tamamı üzerinde etkisi olacak olanlardır. Ethereum kullanan uygulamaların birlikte çalışabilirliği. Ayrıca Standart EIP'ler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir.

Çekirdek: Konsensüs çatalı gerektiren iyileştirmeler (örn. EIP-5, EIP-101) ve kritik olması gerekmeyen ancak "temel geliştirici" ile ilgili olabilecek değişiklikler veya gaz ücreti yapısını iyileştirmeyi amaçlayan ve başarılması için bir hard fork gerektiren EIP-1559 örneği.

Ağ Oluşturma: Devp2p ve Light Ethereum Alt Protokolü etrafındaki iyileştirmelerin yanı sıra, Whistle ve Swarm'ın ağ protokolü spesifikasyonlarında önerilen iyileştirmeler. Örneğin, EIP-2124, işlem verilerinin kullanılmasından kaynaklanan maliyetleri azaltmayı amaçlar.

Arayüz: İstemci API/RPC belirtimleri ve standartları ve ayrıca belirli dil düzeyinde standartlar (yöntem adları ve sözleşme ABI'leri), örneğin eth_chainId yöntemini tanımlayan EIP-695 ile ilgili iyileştirmeler.

ERC: Tanınmış ERC-20 ve ERC-721 gibi sözleşme standartları (belirteç standartları gibi), ad kayıtları, URI şemaları, kitaplık/paket biçimleri ve cüzdan biçimleri dahil olmak üzere uygulama düzeyinde standartlar ve kurallar.

Meta
Meta EIP'ler, Ethereum'u çevreleyen bir süreci tanımlar veya bir süreçte bir değişiklik (veya bir olay) önerir. İşlem EIP'leri, Standart İzleme EIP'leri gibidir, ancak Ethereum protokolünün kendisi dışındaki alanlar için geçerlidir. Bir uygulama önerebilirler, ancak Ethereum'un kod tabanına değil

Meta teklifler genellikle topluluk konsensüsü gerektirir ve sadece tavsiyelerden daha fazlasıdır. Bu nedenle, kullanıcılar genellikle bunları yok saymakta özgür değildir. Örnekler prosedürleri, yönergeleri, karar verme sürecindeki değişiklikleri ve Ethereum geliştirmede kullanılan araçlardaki veya ortamdaki değişiklikleri içerir. Herhangi bir meta-EIP aynı zamanda bir İşlem EIP'si olarak kabul edilir.

bilgilendirici
Bilgilendirici EIP'ler, Ethereum tasarım sorunlarını tanımlar veya Ethereum topluluğuna genel yönergeler veya bilgiler sağlar, ancak yeni bir özellik önermez. Bilgilendirici EIP'ler mutlaka topluluk mutabakatını veya bir tavsiyeyi temsil etmez, bu nedenle kullanıcılar ve uygulayıcılar Bilgilendirici EIP'leri göz ardı etmekte veya tavsiyelerine uymakta özgürdür.

EIP Durumları


Herkes bir EIP başlatabilir. Bir fikri eyleme geçirmeden önce, yazarın zaten var olan bir teklif oluşturmaktan kaçınmak için bunu Ethereum topluluğu içinde tartışması gerekir.

Bir fikir toplulukta tartışılıp onaylandıktan sonra yazar taslağı oluşturmaya başlayabilir. Daha sonra geliştiriciler ve editörler, EIP'yi akran incelemesi için davet edilecektir. Yazarlar, topluluğu EIP'lerini benimsemeye ikna etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır.

EIP'ler, meslektaş incelemesinden sonra "Son Çağrı"ya girecektir. Son arama genellikle yalnızca 14 gün sürer. Bu süre zarfında, bir EIP'nin hala değiştirilmesi gerekiyorsa, "İnceleme" durumuna geri dönecektir. "Son Çağrı"yı geçen EIP'ler "Son" olarak işaretlenecektir.

"Taslak", "Gözden Geçirme" veya "Son Çağrı"daki EIP'ler için, yazar yine de önerilen EIP'yi geri çekmeyi seçebilir ve ardından "Geri Çekildi" olarak işaretlenir.

"Taslak", "Gözden Geçirme" veya "Son Çağrı"daki bir EIP, geri çekilmeden 6 ay boyunca etkin değilse, "Durgun" olarak işaretlenir.

“Yaşayan” teklifler (EIP-1 gibi) sürekli güncellenmesi gereken ve kesinleşmeyen tekliflerdir.

Ünlü EIP'ler

EIP-20

EIP-20, Kasım 2015'te iki yazar, Fabian Vogelsteller ve Vitalik Buterin tarafından oluşturuldu. Teklif, ERC-20 belirteçleri için uygulama standartlarını belirtir ve kullanıcıların bu standartlar dizisine dayalı olarak Ethereum'da kendi belirteçlerini yayınlamalarına izin verir.

ERC-20 jetonları transfer, onaylama ve bakiye sorgulama (balanceOf) gibi temel işlevlere sahiptir. Ayrıca cüzdanlar, borsalar ve çeşitli sözleşmelerle uyumlu olabilmeleri için bir belirteç adı ve toplam arzı vardır.

Bu yazının yazıldığı tarihte, şu anda Ethereum'da konuşlandırılmış 585.773 farklı ERC-20 tokeni bulunmaktadır, buna iyi bilinen USDT, BNB, UNI, SHIB vb. dahildir. blok zincirleri, Ethereum ekosisteminde çok önemli bir rol oynuyor.

EIP-721

EIP-721, bir REC-721 standardı, NFT (non-fungible token) standardı önerir. EIP-721, EIP-20'ye dayalıdır ve William Entriken ve arkadaşları tarafından yazılmıştır. Ocak 2018'de.

ERC-20 jetonları daha küçük birimlere bölünebilir ve her jeton eşdeğerdir, ERC-721 jetonları ise bölünemez ve ayırt edilebilir. ERC-721 jetonlarını özel kılan şey, her jetonun bir sahibi ve meta verilerinin olmasıdır. Sahibi, belirtecin bölünmezliğini sağlarken, meta veriler belirteci ayırt edilebilir kılar.

Bu yazı itibariyle, şu anda Ethereum'da dağıtılan 118.438 farklı ERC-721 belirteci bulunmaktadır. ERC-721 jetonlarının işlem hacmi milyarlarca dolara ulaştı. En ünlü ERC-721 projeleri CryptoKitties, CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, vs.'dir.

EIP-779

EIP-779, muhtemelen Ethereum tarihindeki en tartışmalı tekliflerden biridir. Haziran 2016'da, DAO'nun Ethereum'daki güvenlik boşluklarından yararlanan bilgisayar korsanları tarafından yaklaşık 3,6 milyon ETH çalındı. Çalınan ETH miktarı, o sırada dolaşımdaki toplam ETH'nin %4,4'ünü oluşturuyordu. O zamanlar henüz bir yaşında olan Ethereum, saldırıdan büyük darbe aldı. Sonuç olarak, Ethereum geliştirme ekibi EIP-779'u başlattı.

EIP-779, tüm kullanıcıların kendi ETH'lerini DAO'dan çekmelerine izin verir. Bu, kullanıcılar için kayıpların telafi edilmesine yardımcı olsa da, bazı madenciler bu yaklaşımın ademi merkeziyetçiliğe aykırı olduğuna inanıyor. Bu Pandora'nın Kutusu açıldığında, kripto, kullanıcının geleceğe olan güvenini kaybedecek ve blok zincirlerinin gelişimi engellenecektir.

Sonunda, 20 Temmuz 2016'da madencilerin çoğu EIP-779'u kabul etti ve hard fork başarılı oldu. Bununla birlikte, az sayıda madencinin hala EIP-779'u reddetmesi nedeniyle, Ethereum topluluğu iki tarafa ve Ethereum blok zinciri iki zincire ayrıldı. EIP-779'u destekleyen madenciler yeni Ethereum zincirini çalıştırırken, EIP-779'u reddeden madenciler, Ethereum Classic olarak yeniden adlandırılan ve ETH'nin kendi versiyonu ETC olarak adlandırılan orijinal zinciri çalıştırıyor.

EIP-1559

EIP-1559 ayrıca Ethereum tarihinde oldukça önemli bir yükseltmedir. Vitalik Buterin, 2019'da Ethereum'un gaz mekanizmasını iyileştirmek için ayarlanan EIP-1599'u önerdi. Bu teklife çok sayıda madenci karşı çıktı ancak başta DeFi kullanıcıları olmak üzere birçok Ethereum kullanıcısı tarafından desteklendi.

EIP-1599'dan önce madencilere tüm gaz ücretleri ödeniyordu. Blok kapasitesi ile sınırlı, işlemlerinin bir an önce tamamlanmasını isteyen kullanıcıların madencileri teşvik etmek için yüksek gas ücretleri ödemesi gerekiyor. Gaz ücretleri, madencilerin ana gelir kaynağıydı ve bu nedenle, madencilerin toplu olarak fiyatlarını artırma potansiyel riskine yol açtı.

EIP-1599, gaz ücretlerini iki kısma ayırır - taban ücret ve öncelik ücreti (bahşiş). Temel ücret bir algoritma tarafından oluşturulur ve madencilere ödüllendirilmek yerine yakılır. Geçerli bloğun yükü ne kadar ağırsa, bir sonraki blok için taban ücret o kadar yüksek olur. Bahşişler, kullanıcı tarafından doğrudan madenciye ödenir. Bahşiş ne kadar yüksek olursa, madenci bu kullanıcının işlemini paketlemek için o kadar istekli olacaktır.

Her blok için taban ücret algoritmik olarak oluşturulduğundan, kullanıcılar bir işlem başlatırken taban ücreti tahmin edemezler. Bu nedenle, EIP-1599 ayrıca bir ücret sınırı getirmiştir. Kullanıcılar ödemek istedikleri maksimum ücreti belirleyebilirler. Temel ücret artı bahşiş, ücret üst sınırından azsa ve bir madenci işlemi bloğa yerleştirdiyse, fazla ücret kullanıcıya iade edilir.

EIP-1599 tarafından getirilen taban ücretlerin yakılması, enflasyonu azaltabilir ve eterin fiyatını artırabilir. EIP-1599, kullanıcılar için gaz ücretlerinde mutlaka bir indirim anlamına gelmese de, kullanıcılara ödedikleri ücretleri daha iyi anlamalarını sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirir.

Ağustos 2021'de, madencilerin büyük çoğunluğunun EIP-1599'u kabul ettiğini gösteren Ethereum London Hard Fork yükseltmesi tamamlandı ve bu teklif resmi olarak yürürlüğe girdi.

Çözüm

Ethereum, birçok katılımcı tarafından ortaklaşa sürdürülen merkezi olmayan bir ağ olduğundan, topluluk içinde fikir birliğine varılması kolay değildir. Her yükseltme ve EIP farklı sesler duyabilir, bu nedenle önerilen ve uygulanan EIP sürecini standardize etmek ve daha fazla insanın EIP'lerin önemini görmesini sağlamak özellikle önemli hale gelir.

2015 yılında Ethereum'un doğumundan bu yana, dünyanın her yerinden geliştiriciler, ağı geliştirmeye yardımcı olmak için çok sayıda EIP ortaya koydu. Büyüyen ve karmaşıklaşan ağla birlikte, standartlaştırılmış bir EIP süreci her zamankinden daha önemlidir. Her EIP, topluluk üyeleri tarafından incelenmeli ve EIP onaylanmadan önce bir fikir birliğine varılmalıdır. EIP'ler gibi yöntemlerin yardımıyla Ethereum, bugün en iyi halka açık zincir statüsünü oluşturabilmiştir.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: Yuanyuan
İnceleyen(ler): Edward, hugo, Cecilia
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!