AMM nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Otomatik piyasa yapıcı (AMM), algoritmaya dayalı olarak fiyatları otomatik olarak sunan akıllı bir sözleşmedir. Herkesin kripto para birimlerini likidite havuzlarına yatırmasına ve ticaret yapmasına izin vererek pazarlar yaratır.
AMM nedir?

Giriş

Otomatik piyasa yapıcı (AMM), kripto alanında büyük bir yeniliktir. Varlıkları fiyatlandırmak için otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmelere ve algoritmalara dayanır. Likiditeyi önemli ölçüde iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda kazanç elde etmenin yeni bir yolunu açtı ve geleneksel merkezi borsaların güven ve sansür risklerini ortadan kaldırdı. Herkesin varlıkları hızlı ve kolay bir şekilde değiş tokuş etmesine olanak tanır. AMM'ler, merkezi olmayan finansı (DeFi) zenginleşmeye yönlendiriyor ve günümüzün çeşitlendirilmiş türev tokenlerinin ve verim çiftçiliği stratejisinin temeli haline geldi.

Merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) temel olarak otomatik piyasa yapıcı modelini benimser ve tacirlerin akıllı sözleşmeler aracılığıyla likidite havuzlarında kripto para birimleri alıp satmasına olanak tanır. İşlem fiyatı, akıllı sözleşmede önceden programlanmış matematiksel formüle göre otomatik olarak hesaplanır. Buna karşılık, geleneksel borsalar, alış ve satış emirlerini eşleştirmek için emir defteri modelini benimser.

DEX'ler, kullanıcıları varlıklarını likidite havuzlarına yatırmaya teşvik eder. Varlıkları yatıran kullanıcılar, işlem çifti piyasasının likidite sağlayıcıları olacak ve işlem ücretlerinin belirli bir yüzdesini alarak pasif gelir elde edebilecekler. Herkes likidite havuzlarında tacir veya havuzlara varlık yatıran likidite sağlayıcı olabilir. AMM'ler, kripto para ticaret piyasasına büyük likidite sağlar ve blok zincirinde ticaret verimliliğini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.

“Piyasa yapıcıyı” anlamak

Piyasa yapıcı nedir? Finansal piyasalarda birkaç tür katılımcı vardır: yatırımcılar, spekülatörler (pozisyon tüccarları), hedgers ve scalpers. Yatırımcılar, sektör ve dayanak varlık hakkında olumlu düşünüyorlarsa, bir varlığı satın alır ve uzun süre elinde tutar; spekülatörler piyasa bilgilerine ve haberlerine çok dikkat ederler, daha fazla kazanç elde etmek için fiyat trendlerinde uzun veya kısa yoldan gitmeye çalışırlar; hedgerlar genellikle varlıkları yönetirler ve fiyat dalgalanması riskini üstlenmek istemezler; piyasa yapıcılar piyasaya likidite sağlar ve kısa sürede piyasada tekrarlanan işlemler yaparak spread kazanırlar.

Piyasa yapıcılar nasıl likidite sağlar ve kar elde eder? Emir defterinde listelenen çok sayıda alış ve satış emri ile tamamlanır. Piyasa yapıcıların çalışma mekanizması basittir: Biri bir varlığı satın almak isterse, piyasa yapıcılar bunu ona satar; birisi bir varlığı satmak isterse, piyasa yapıcılar onu onlardan satın alır. Karşı tarafın piyasa yapıcıyla ticareti her seferinde aynı olmayabilir, ancak alım ve satım davranışı arasında bir fiyat farkı olduğu sürece - özellikle düşük alım ve yüksek satış - piyasa yapıcı bu şekilde kar elde edebilir.

Sürekli likidite sağlamaları gerektiğinden, yalnızca büyük fonlara sahip bireyler veya şirketler piyasa yapıcı olabilir. Hızlı işlem hızı sağlamak için piyasa yapıcıların ekipman ve teknolojisine yönelik yüksek gereksinimler vardır. Teknik olarak emir veren herhangi bir tüccar piyasaya likidite sağlıyor ve dolayısıyla piyasa yapıcısı olsa da, sıradan tüccarların sık sık emir vermesi ve sürekli kar etmesi kolay değildir.

Piyasa yapıcılar, ticaret piyasasının faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Herkesin uzun süre beklemek zorunda kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde bir varlık alıp satabilmesini sağlarlar. Piyasa yapıcıların katılımı olmadan, alıcılar genellikle fiyatların düşme riskini almak istemedikleri için çok düşük fiyatlardan emirler verirken, satıcılar fiyatların artması riskini almaktan çekindikleri için temelde çok yüksek fiyatlardan satış emirleri verirler. . Bu, işlem maliyetlerini önemli ölçüde artıracak ve likiditeyi azaltacaktır. Piyasa yapıcıları katılmaya teşvik etmek için, bazı borsalar ücret indirimleri ve ek komisyonlar sunarak ticaret piyasasını daha dinamik ve verimli hale getirir.

Otomatik piyasa yapıcı (AMM) nedir?

DeFi'nin ilk günlerinde, EtherDelta gibi birçok DEX, sipariş defteri modelini kullanarak blok zincirinde ticaret piyasaları yürütmeye çalıştı ancak kısa süre sonra birkaç sorunla karşılaştı. Birincisi ölçeklenebilirlik sorunu. En başta Ethereum oluşturulduğunda saniyede yalnızca 12~15 işlem işleyebiliyordu ve yeni bir blok oluşturmak 10~19 saniye sürüyordu. Açıkçası, bu, piyasa yapıcıların yüksek hızlı ve sık işlem taleplerini karşılayamaz. Ayrıca, blockchain ağını kullanmanın maliyeti de dikkate alınır. Bekleyen emirler ve iptal edilen emirler bile bir gas ücreti gerektirir, bu da piyasa yapıcıların emirleri esnek bir şekilde iptal etmesini veya yeni emirler vermesini zorlaştırır.

Sipariş defteri modeli, yüksek işlem maliyetlerine, pahalı gaz ücretlerine, yavaş işlem hızlarına ve düşük likiditeye neden olacaktır. Bununla birlikte, akıllı sözleşmelere dayalı AMM programları, piyasa fiyatlarının harici talimatlar olmaksızın takip edilmesini mümkün kılar ve alım satım emirlerini otomatik olarak gerçekleştirebilir. AMM'ler varlık likiditesini artırabilir ve birçok DEX için en iyi seçenek haline gelmiştir. AMM kavramı ilk olarak 2017 yılında Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin tarafından önerildi ve Uniswap, SushiSwap, Balancer, Curve vb. gibi diğer iyi bilinen DEX'ler tarafından daha da geliştirildi. Bugün gördüğümüz AMM'ler.

AMM'ler, geleneksel piyasa yapıcılara kıyasla nispeten yeni bir teknolojidir. AMM'ler, akıllı sözleşmelere dayalı olarak farklı likidite havuzları ve ticaret piyasaları oluşturur ve likidite havuzundaki her bir varlığın oranlarına göre fiyatları otomatik olarak ayarlar. Örneğin, Uniswap'te tacirler, emir defterine emir vermek yerine doğrudan likidite havuzlarında token alışverişi yapar. ETH'yi USDT ile takas etmek istiyorsanız, belirli bir miktarda ETH koymanız ve USDT'yi bir ETH/USDT likidite havuzundan çıkarmanız yeterlidir. Alış veya satış fiyatı, AMM protokolünün matematiksel formülü ile hesaplanır. Yapılan her işlem için işlem ücretleri (genellikle %0,3) ve blok zincirinin gas ücretleri gereklidir.

AMM'lerde likidite sağlayıcılarının (LP'ler) rolü

AMM protokollerini kullanan DEX'lerde piyasa yapıcılar, bol cepli kurumlar değil, tüm varlık sahipleridir. Bir varlığın fiyatı arttığında veya daha yüksek büyüme potansiyeline sahip diğer varlıklar keşfedildiğinde, sahipleri varlıklarını takas etmeye teşvik edilecektir. Merkezi olmayan borsalar, likidite havuzları adı verilen akıllı sözleşmeler oluşturarak kullanıcıların varlıkları stake etmesine ve likidite sağlayıcıları (LP'ler) haline gelmesine olanak tanır.

Bir DEX'te, bazı kullanıcılar A varlığını sağlarken, diğerleri B veya C varlığını sağlar veya hepsini aynı anda sağlar. Çok sayıda kullanıcı birçok farklı türde varlık sağladığında, bir ticaret piyasası oluşur. Daha sonra algoritma, her varlığın arz ve talebine göre nispi fiyatı hesaplayacaktır. Daha sonra likidite havuzunda varlıklarını stake eden tüm kullanıcılar piyasa yapıcı olurlar. Piyasa için likidite sağlayarak farklı varlıkların birbirleriyle değiş tokuş edilebilmesini sağlarlar.

Likidite sağlama karşılığında, tüccarlardan işlem ücretlerinin belirli bir yüzdesini alabilirler. Ek olarak, DEX'ler, yönetişim belirteçleri vererek kullanıcıları likidite sağlamaya teşvik edebilir. Bu nedenle, AMM'lerdeki likidite sağlayıcılarının tümü, bir varlık ticaret çiftinin piyasa yapıcılarıdır. DEX protokolleri, fiyatları 7/24 otomatik olarak hesaplamak için akıllı sözleşmeler kullanır ve kullanıcılara takas, ticaret veya kazanma yolu sunar.

Otomatik piyasa yapıcı (AMM) fiyat mekanizması

AMM'lerde almak veya satmak istediğiniz varlık matematiksel bir formülle fiyatlandırılır. Kullanıcılar satın almak veya satmak istedikleri fiyatı tercihlerine göre belirleyemezler. Likidite havuzu, kullanıcıların yalnızca işlem yapıp yapmamaya karar verebilecekleri bir fiyat verecektir. Bunun nedeni, akıllı sözleşmenin, likidite havuzundaki farklı varlıkların arzına göre fiyatı otomatik olarak ayarlamak ve iki varlığın oranının dengeli kalmasını sağlamak için önceden programlanmış bir matematiksel formül kullanmasıdır.

Farklı AMM'ler ve DEX'ler, farklı fiyat teklifi algoritmaları kullanır. Ancak genel olarak, bu algoritmalar aşağıdaki gibi dört modele ayrılabilir:

  1. Sabit Ürün Piyasa Yapıcı (CPMM)

  2. Sabit Toplamlı Piyasa Yapıcı (CSMM)

  3. Sabit Ortalama Piyasa Yapıcı (CMMM)

  4. Sabit Fonksiyonlu Piyasa Yapıcılar (CFMM)

Örnek olarak en sık kullanılan CPMM'yi ele alalım. CPMM'de, likidite havuzundaki iki varlığın, X ve Y miktarının çarpımı sabit bir değerdir. Matematik formülü:

X * Y = K

Resim: Tipik bir AMM algoritması

Örneğin Uniswap, X * Y = K algoritmasını kullanır; burada X, likidite havuzundaki bir jetonun miktarı, Y başka bir jetonun miktarıdır ve K sabit bir sabittir. X ve Y'nin çarpımı her zaman aynı kaldığından, likidite havuzundaki X sayısı arttığında, K'yi sabit tutmak için Y buna bağlı olarak azalacak ve tersi de geçerlidir.

Tüccarlar Uniswap'te ETH satın almak için ETH/USDT likidite havuzunu kullandıklarında, havuzdan ETH çekmeden önce havuza USDT eklemeleri gerekir. Bu, X * Y = K'yi tutmak için likidite havuzundaki ETH miktarını azaltacak ve USDT miktarını artıracaktır. Ayrıca, ETH'nin USDT'ye olan döviz kurunu da artıracaktır. Tersine, likidite havuzuna daha fazla ETH sağlanırsa, ETH miktarı artacak ve USDT azalarak ETH fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.

Bu matematiksel formülün pratikte nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için daha basit bir örnek verelim:

AMM destekli bir borsada 100.000 portakal ve 100.000 elma içeren bir likidite havuzu olduğunu varsayalım. Burada X portakal, Y elma sayısıdır. X * Y = K formülüne göre, K şöyle olacaktır:

100.000 * 100.000 = 10.000.000.000

Şimdi, bir portakal çiftçisi 4.000 portakal üretiyor. 4.000 portakalını elmaya takas etmek isterse, bu portakalları likidite havuzuna yatırabilir. Havuzda 104.000 portakal olduğuna göre, portakal çiftçisi kaç elma alabilir?

104.000 portakal * Y elma = 10.000.000.000

Y = 10.000.000.000 / 104.000 = 96153,8

X * Y = K tutmak için likidite havuzunda sadece 96153,8 elmaya ihtiyaç duyulduğu için. Böylece portakal çiftçisi havuzdan 3.846 elma alabildi.

Bu işlemden sonra portakal ve elmanın piyasadaki fiyatını nasıl hesaplıyoruz? En başından likidite havuzunda 100.000 portakal ve 100.000 elma varken, piyasada her bir portakal ve elma 1 dolardır.

Ancak portakal çiftçisinin yaptığı işlem sonrası likidite havuzundaki iki meyvenin sayısı değişti. Şu anda 104.000 portakal ve 96.154 elma var ve portakal ve elma fiyatları da değişti.

Bir elmanın fiyatı = 100.000/96.154 = 1,04$

Bir portakalın fiyatı = 100.000/104.000 = 0,96$

Yukarıdaki örnekte, bir AMM'nin nasıl çalıştığını görebiliriz. Havuzdaki portakal sayısı arttıkça elma sayısı azalır, dolayısıyla elma portakala göre daha nadir hale gelir ve fiyatı artar. Likidite havuzundaki herhangi bir varlığın sayısı artarsa fiyatının düştüğünü görebiliriz.

AMM fiyatları nasıl dış piyasalarla aynı tutulur?

Likidite havuzundaki bir varlığın fiyatı dış piyasa fiyatından farklıysa ne olur diye merak edebilirsiniz. Bir likidite havuzu izole bir yer gibi geliyor. O zaman likidite havuzundaki fiyatın gerçek alım satım piyasasındaki fiyatla aynı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Likidite havuzundaki varlıklar kendi kurallarına göre fiyatlanmakla birlikte, likidite sağlayıcılar dış piyasadan izole değildir. Likidite havuzundaki fiyatın dış fiyatlardan farklı olduğunu gördüklerinde arbitraj fırsatı doğar. Tüccarlar kar elde etmek için likidite havuzundaki varlıkları takas edebilirler.

Örneğin, likidite havuzundaki A varlığının fiyatı dış piyasa fiyatından düşükse, arbitrajcılar spread kazanmak için likidite havuzundan A varlığını alıp dış ticaret piyasasında daha yüksek bir fiyattan satabilirler. Tersine, eğer A varlığının likidite havuzundaki fiyatı dış piyasa fiyatından daha yüksekse, arbitrajcılar spread kazanmak için A varlığını dış ticaret piyasasından alabilir ve likidite havuzunda daha yüksek bir fiyattan satabilirler.

Piyasadaki arbitraj faaliyetleri nedeniyle AMM algoritması, likidite havuzundaki varlık fiyatının kademeli olarak dış piyasa fiyatı ile uyumlu dengeli bir seviyeye dönmesini sağlayabilir.

Likidite havuzu belirteci (LP belirteci)

Merkezi olmayan borsalarda, likidite sağlayıcıları ödül olarak likidite havuzu belirteçleri (LP Simgeleri) alabilirler. LP belirteçleri, likidite sağlayıcının tüm likidite havuzundaki varlıklardaki payını temsil eder. LP token sahipleri varlıklarını likidite havuzundan itfa edebilirler. Bu nedenle, LP belirteçleri aynı zamanda likidite havuzuna sağlanan likiditenin kanıtıdır.

Ethereum'da LP jetonları, daha fazla kazanmak için transfer edilebilen, satılabilen ve hatta başka bir havuza yatırılabilen ERC-20 jetonlarıdır. Bir kullanıcı likidite havuzunda bir işlem gerçekleştirdiğinde, LP token sahibi işlem ücretlerinin bir kısmını talep edebilir. Elde edilen toplam ücretler, LP token sahibinin havuzdaki varlık payıyla orantılıdır.

Örneğin, ETH/DAI havuzuna 100$ değerinde ETH ve 100$ değerinde DAI (toplam 200$) yatırdığınızı ve likidite havuzundaki varlıkların toplam değerinin 20.000$ olduğunu varsayalım, bu durumda likidite havuzundaki payınız: %1 Havuz o gün işlemden 100$ ücret alırsa, ücretin %1'ini alırsınız, bu da 1$'dır.

Alternatif olarak, likidite sağlayıcıları daha fazla getiri elde etmek için LP belirteçlerini de stake edebilir. Belirteçleri stake etmek, protokolden ek ödüller kazanmak için onları bir süreliğine akıllı bir sözleşmede kilitlemek anlamına gelir. Likidite sağlayıcılar, daha fazla kar elde etmek için LP tokenlerini farklı AMM destekli likidite havuzlarına da yatırabilirler. Farklı DeFi protokollerine birden fazla token taşıma işlemi, kullanıcıların fon kullanımını iyileştirebilir ve kârı en üst düzeye çıkarabilir. Likidite havuzuna likidite sağlama ve pasif gelir elde etmek için yedek varlıkları kullanma yöntemi, likidite madenciliği veya verim çiftçiliği olarak bilinir.

Kalıcı kayıp nedir?

Likidite sağlayıcıları olarak size işlem ücretleri ve yerel belirteçler kazandıracak olsanız da, kalıcı kayıplar da dahil olmak üzere bazı risklerle karşı karşıya kalacaksınız. Likidite havuzundaki varlıklarınızın fiyatı, yatırdığınız andaki fiyattan farklı olduğunda, yükselse de azalsa da kalıcı olmayan kayıplarla karşılaşırsınız.

Resim: Süreksizlik Kaybı İşlevi

Kayıp geçici olduğu ve varlık fiyatları dalgalandıkça değişeceği için geçici kayıp olarak adlandırılır. Geçici kayıp, ancak kullanıcıların varlıklarını likidite havuzundan geri almalarından sonra kalıcı bir kayıp haline gelecektir. Diğer bir deyişle, varlıklar likidite havuzunda olduğu sürece geçici zararlar yalnızca kaydedilen zararlardır. Varlık fiyatı, likidite havuzuna yatırıldığı zamanki başlangıç fiyatına ne kadar yakınsa, geçici kayıpların oranı o kadar küçük olur.

Fiyat yükselse de azalsa da kalıcı kayıp neden var? Bunun nedeni, varlık fiyatı değiştiğinde, likidite sağlayıcıların ellerinde bulunan varlıkların bir kısmını satarak ve diğer kullanıcılar tarafından satılan varlıkları satın alarak piyasa yapıcı olarak hareket etmeleridir.

Örnek olarak varlık A/B ticaret çiftinin likidite havuzunu almak. A varlığının fiyatı yükseldiğinde, likidite havuzundaki B varlığının sayısı artacak ve A azalacaktır. Yani likidite sağlayıcılar değeri yükselen A varlığının pozisyonunu düşürürken, değeri düşen B varlığının pozisyonunu yükselteceklerdir. Bu durumda, likidite sağlayıcı, A varlığının değerinin artmaya devam etmesinin fırsat maliyetini (riskini) üstlenir.

Tersine, B varlığının fiyatı yükseldiğinde, likidite havuzundaki A varlığının sayısı artacak ve B varlığının sayısı azalacaktır. Yani likidite sağlayıcılar değeri yükselen B varlığının pozisyonunu düşürürken, değeri düşen A varlığının pozisyonunu yükselteceklerdir. Bu durumda, likidite sağlayıcı, B varlığının değerinin artmaya devam etmesinin fırsat maliyetini (riskini) üstlenir.

Yukarıdaki örnekte de görülebileceği gibi, fiyat ne kadar dalgalanırsa dalgalansın, likidite sağlayıcı bazı riskleri üstlenir, ancak ödül olarak işlem ücreti alır. Fiyat ne kadar yükselir veya düşerse, risk o kadar yüksek olur ve geçici kayıpların yüzdesi de o kadar yüksek olur. Genel olarak, likidite havuzundaki iki token arasındaki fiyat değişimlerinde yalnızca küçük bir fark varsa, işlem ücretleri veya protokolün ek ödülleri geçici kayıpların fırsat maliyetini karşılamaya yeterli olacaktır.

AMM'nin artıları ve eksileri

DeFi'nin gelişmesiyle birlikte insanlar, AMM'lerin ilkeleri ve uygulamaları ile bunların giderek daha belirgin hale gelen artıları ve eksileri hakkında daha derin bir anlayışa sahip oluyor.

Artıları:

  1. AMM'ler, geleneksel borsaların limit emir defteri modeliyle karşılaştırıldığında, ticaret piyasasındaki alış-satış farkını azaltır ve kullanıcılar için yeni bir gelir elde etme yaklaşımı yaratır. Genel kripto piyasasının likiditesini etkili bir şekilde geliştirirler.

  2. Varlıklar uygun ve hızlı bir şekilde değiştirilir. DEX kullanıcıları, hesap doğrulaması veya KYC'den geçmek zorunda kalmadan AMM ile ticaret yapabilirler. Kripto cüzdanı olan herkes AMM protokolleri ile ticaret yapabilir.

  3. AMM'ler ayrıca küçük piyasa değerlerine sahip birçok kripto para birimine likidite sağlar. Bu kripto para birimlerinin ihraççıları, geleneksel merkezi borsalarda yüksek listeleme ücretleri ödemeden jetonlarını dolaşıma sokabilir ve blockchain ağında ticaret yapabilir.

Eksileri:

  1. AMM'ler, büyük siparişleri işlerken geleneksel sipariş defterine dayalı ticaret piyasasının yakınında değildir. Emir defterine dayalı piyasada, kullanıcılar belirli bir fiyattan emir verebilir ve çok sayıda alım veya satım emri bekleyebilir. Ancak, AMM'lerde her alış veya satış, varlıkların likidite havuzundaki oranını etkileyecek ve fiyatın değişmesine neden olacaktır. Büyük satın alma siparişleri daha pahalı hale gelirken, büyük satış siparişleri daha ucuz hale gelecektir. Kayma olarak adlandırılan bu fenomen, likiditenin zayıf olduğu havuzlarda daha belirgindir.

  2. AMM likidite havuzunun sermaye verimliliği düşüktür çünkü çoğu işlem dar bir fiyat aralığında gerçekleşir, bu da likidite havuzundaki fonların çoğunluğunun gerçekte yedek olduğunu gösterir. Sadece aşırı piyasa oynaklığı durumunda likidite sağlamak için kullanılırlar.

  3. Likidite sağlayıcıları, daha önce açıklandığı gibi geçici kayıplar, akıllı sözleşme kodu güvenlik açıkları, bilgisayar korsanı saldırıları vb. gibi bazı risklerle karşı karşıya kalacaktır.

Çözüm

AMM, DeFi'de başarıyla çalıştığı kanıtlanmış önemli bir yeniliktir. AMM'ler, kripto para birimlerini izinsiz, güvenilmez ve merkezi olmayan hale getirme orijinal amacını takip eder ve kullanıcılara otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmeler ve matematiksel formüller aracılığıyla varlıkları ve değerleri değiş tokuş etmenin basit, şeffaf ve verimli bir yolunu sunar. AMM'ler sansürden ve hatta geleneksel merkezi borsalardan gelen varlıkların dondurulmasından muaftır.

AMM ayrıca blok zincirinin hızlı gelişimini sağlayan önemli bir ivmedir. Birincil piyasada popüler olmayan ticaret çiftlerine büyük likidite getirir ve likidite madenciliği, verim çiftçiliği ve çeşitli faiz getiren varlıklar ve finansal türevlerin ortaya çıkmasını teşvik eder. Bugün, Uniswap, Sushiswap ve Curve gibi blok zincirindeki DEX'lerin büyük çoğunluğu, sipariş defteri yerine AMM protokolü tarafından desteklenmektedir. AMM'ler günümüzde birçok blockchain uygulamasının temeli olarak kabul edilebilir.

Ancak, AMM'nin bazı dezavantajları vardır. Likidite sağlayıcıları için yeni gelir elde etme yaklaşımları açarken aynı zamanda geçici kayıplar riskini de beraberinde getirir. Düşük sermaye kullanımı ve fiyat kayması gibi sorunlar, AMM teknolojisinin sınırlamalarından bazılarıdır. Buna rağmen, AMM, Uniswap'in sermaye kullanımını iyileştirmek için farklı fiyat aralığı ve Curve'ün düşük kaymalı stablecoin işlemi gibi sürekli iyileştirmelerden geçiyor. Sonuç olarak, AMM'ler şeffaf, merkezi olmayan ve verimli blockchain işlemlerini destekleyen bir çağ başlattı. AMM'nin güçlü yönlerinden tam olarak nasıl yararlanılacağı ve eksikliklerinin nasıl aşılacağı, bu teknolojiyi daha da geliştirmek için önemli bir husus olacaktır.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

AMM nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Otomatik piyasa yapıcı (AMM), algoritmaya dayalı olarak fiyatları otomatik olarak sunan akıllı bir sözleşmedir. Herkesin kripto para birimlerini likidite havuzlarına yatırmasına ve ticaret yapmasına izin vererek pazarlar yaratır.
AMM nedir?

Giriş

Otomatik piyasa yapıcı (AMM), kripto alanında büyük bir yeniliktir. Varlıkları fiyatlandırmak için otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmelere ve algoritmalara dayanır. Likiditeyi önemli ölçüde iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda kazanç elde etmenin yeni bir yolunu açtı ve geleneksel merkezi borsaların güven ve sansür risklerini ortadan kaldırdı. Herkesin varlıkları hızlı ve kolay bir şekilde değiş tokuş etmesine olanak tanır. AMM'ler, merkezi olmayan finansı (DeFi) zenginleşmeye yönlendiriyor ve günümüzün çeşitlendirilmiş türev tokenlerinin ve verim çiftçiliği stratejisinin temeli haline geldi.

Merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) temel olarak otomatik piyasa yapıcı modelini benimser ve tacirlerin akıllı sözleşmeler aracılığıyla likidite havuzlarında kripto para birimleri alıp satmasına olanak tanır. İşlem fiyatı, akıllı sözleşmede önceden programlanmış matematiksel formüle göre otomatik olarak hesaplanır. Buna karşılık, geleneksel borsalar, alış ve satış emirlerini eşleştirmek için emir defteri modelini benimser.

DEX'ler, kullanıcıları varlıklarını likidite havuzlarına yatırmaya teşvik eder. Varlıkları yatıran kullanıcılar, işlem çifti piyasasının likidite sağlayıcıları olacak ve işlem ücretlerinin belirli bir yüzdesini alarak pasif gelir elde edebilecekler. Herkes likidite havuzlarında tacir veya havuzlara varlık yatıran likidite sağlayıcı olabilir. AMM'ler, kripto para ticaret piyasasına büyük likidite sağlar ve blok zincirinde ticaret verimliliğini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.

“Piyasa yapıcıyı” anlamak

Piyasa yapıcı nedir? Finansal piyasalarda birkaç tür katılımcı vardır: yatırımcılar, spekülatörler (pozisyon tüccarları), hedgers ve scalpers. Yatırımcılar, sektör ve dayanak varlık hakkında olumlu düşünüyorlarsa, bir varlığı satın alır ve uzun süre elinde tutar; spekülatörler piyasa bilgilerine ve haberlerine çok dikkat ederler, daha fazla kazanç elde etmek için fiyat trendlerinde uzun veya kısa yoldan gitmeye çalışırlar; hedgerlar genellikle varlıkları yönetirler ve fiyat dalgalanması riskini üstlenmek istemezler; piyasa yapıcılar piyasaya likidite sağlar ve kısa sürede piyasada tekrarlanan işlemler yaparak spread kazanırlar.

Piyasa yapıcılar nasıl likidite sağlar ve kar elde eder? Emir defterinde listelenen çok sayıda alış ve satış emri ile tamamlanır. Piyasa yapıcıların çalışma mekanizması basittir: Biri bir varlığı satın almak isterse, piyasa yapıcılar bunu ona satar; birisi bir varlığı satmak isterse, piyasa yapıcılar onu onlardan satın alır. Karşı tarafın piyasa yapıcıyla ticareti her seferinde aynı olmayabilir, ancak alım ve satım davranışı arasında bir fiyat farkı olduğu sürece - özellikle düşük alım ve yüksek satış - piyasa yapıcı bu şekilde kar elde edebilir.

Sürekli likidite sağlamaları gerektiğinden, yalnızca büyük fonlara sahip bireyler veya şirketler piyasa yapıcı olabilir. Hızlı işlem hızı sağlamak için piyasa yapıcıların ekipman ve teknolojisine yönelik yüksek gereksinimler vardır. Teknik olarak emir veren herhangi bir tüccar piyasaya likidite sağlıyor ve dolayısıyla piyasa yapıcısı olsa da, sıradan tüccarların sık sık emir vermesi ve sürekli kar etmesi kolay değildir.

Piyasa yapıcılar, ticaret piyasasının faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Herkesin uzun süre beklemek zorunda kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde bir varlık alıp satabilmesini sağlarlar. Piyasa yapıcıların katılımı olmadan, alıcılar genellikle fiyatların düşme riskini almak istemedikleri için çok düşük fiyatlardan emirler verirken, satıcılar fiyatların artması riskini almaktan çekindikleri için temelde çok yüksek fiyatlardan satış emirleri verirler. . Bu, işlem maliyetlerini önemli ölçüde artıracak ve likiditeyi azaltacaktır. Piyasa yapıcıları katılmaya teşvik etmek için, bazı borsalar ücret indirimleri ve ek komisyonlar sunarak ticaret piyasasını daha dinamik ve verimli hale getirir.

Otomatik piyasa yapıcı (AMM) nedir?

DeFi'nin ilk günlerinde, EtherDelta gibi birçok DEX, sipariş defteri modelini kullanarak blok zincirinde ticaret piyasaları yürütmeye çalıştı ancak kısa süre sonra birkaç sorunla karşılaştı. Birincisi ölçeklenebilirlik sorunu. En başta Ethereum oluşturulduğunda saniyede yalnızca 12~15 işlem işleyebiliyordu ve yeni bir blok oluşturmak 10~19 saniye sürüyordu. Açıkçası, bu, piyasa yapıcıların yüksek hızlı ve sık işlem taleplerini karşılayamaz. Ayrıca, blockchain ağını kullanmanın maliyeti de dikkate alınır. Bekleyen emirler ve iptal edilen emirler bile bir gas ücreti gerektirir, bu da piyasa yapıcıların emirleri esnek bir şekilde iptal etmesini veya yeni emirler vermesini zorlaştırır.

Sipariş defteri modeli, yüksek işlem maliyetlerine, pahalı gaz ücretlerine, yavaş işlem hızlarına ve düşük likiditeye neden olacaktır. Bununla birlikte, akıllı sözleşmelere dayalı AMM programları, piyasa fiyatlarının harici talimatlar olmaksızın takip edilmesini mümkün kılar ve alım satım emirlerini otomatik olarak gerçekleştirebilir. AMM'ler varlık likiditesini artırabilir ve birçok DEX için en iyi seçenek haline gelmiştir. AMM kavramı ilk olarak 2017 yılında Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin tarafından önerildi ve Uniswap, SushiSwap, Balancer, Curve vb. gibi diğer iyi bilinen DEX'ler tarafından daha da geliştirildi. Bugün gördüğümüz AMM'ler.

AMM'ler, geleneksel piyasa yapıcılara kıyasla nispeten yeni bir teknolojidir. AMM'ler, akıllı sözleşmelere dayalı olarak farklı likidite havuzları ve ticaret piyasaları oluşturur ve likidite havuzundaki her bir varlığın oranlarına göre fiyatları otomatik olarak ayarlar. Örneğin, Uniswap'te tacirler, emir defterine emir vermek yerine doğrudan likidite havuzlarında token alışverişi yapar. ETH'yi USDT ile takas etmek istiyorsanız, belirli bir miktarda ETH koymanız ve USDT'yi bir ETH/USDT likidite havuzundan çıkarmanız yeterlidir. Alış veya satış fiyatı, AMM protokolünün matematiksel formülü ile hesaplanır. Yapılan her işlem için işlem ücretleri (genellikle %0,3) ve blok zincirinin gas ücretleri gereklidir.

AMM'lerde likidite sağlayıcılarının (LP'ler) rolü

AMM protokollerini kullanan DEX'lerde piyasa yapıcılar, bol cepli kurumlar değil, tüm varlık sahipleridir. Bir varlığın fiyatı arttığında veya daha yüksek büyüme potansiyeline sahip diğer varlıklar keşfedildiğinde, sahipleri varlıklarını takas etmeye teşvik edilecektir. Merkezi olmayan borsalar, likidite havuzları adı verilen akıllı sözleşmeler oluşturarak kullanıcıların varlıkları stake etmesine ve likidite sağlayıcıları (LP'ler) haline gelmesine olanak tanır.

Bir DEX'te, bazı kullanıcılar A varlığını sağlarken, diğerleri B veya C varlığını sağlar veya hepsini aynı anda sağlar. Çok sayıda kullanıcı birçok farklı türde varlık sağladığında, bir ticaret piyasası oluşur. Daha sonra algoritma, her varlığın arz ve talebine göre nispi fiyatı hesaplayacaktır. Daha sonra likidite havuzunda varlıklarını stake eden tüm kullanıcılar piyasa yapıcı olurlar. Piyasa için likidite sağlayarak farklı varlıkların birbirleriyle değiş tokuş edilebilmesini sağlarlar.

Likidite sağlama karşılığında, tüccarlardan işlem ücretlerinin belirli bir yüzdesini alabilirler. Ek olarak, DEX'ler, yönetişim belirteçleri vererek kullanıcıları likidite sağlamaya teşvik edebilir. Bu nedenle, AMM'lerdeki likidite sağlayıcılarının tümü, bir varlık ticaret çiftinin piyasa yapıcılarıdır. DEX protokolleri, fiyatları 7/24 otomatik olarak hesaplamak için akıllı sözleşmeler kullanır ve kullanıcılara takas, ticaret veya kazanma yolu sunar.

Otomatik piyasa yapıcı (AMM) fiyat mekanizması

AMM'lerde almak veya satmak istediğiniz varlık matematiksel bir formülle fiyatlandırılır. Kullanıcılar satın almak veya satmak istedikleri fiyatı tercihlerine göre belirleyemezler. Likidite havuzu, kullanıcıların yalnızca işlem yapıp yapmamaya karar verebilecekleri bir fiyat verecektir. Bunun nedeni, akıllı sözleşmenin, likidite havuzundaki farklı varlıkların arzına göre fiyatı otomatik olarak ayarlamak ve iki varlığın oranının dengeli kalmasını sağlamak için önceden programlanmış bir matematiksel formül kullanmasıdır.

Farklı AMM'ler ve DEX'ler, farklı fiyat teklifi algoritmaları kullanır. Ancak genel olarak, bu algoritmalar aşağıdaki gibi dört modele ayrılabilir:

  1. Sabit Ürün Piyasa Yapıcı (CPMM)

  2. Sabit Toplamlı Piyasa Yapıcı (CSMM)

  3. Sabit Ortalama Piyasa Yapıcı (CMMM)

  4. Sabit Fonksiyonlu Piyasa Yapıcılar (CFMM)

Örnek olarak en sık kullanılan CPMM'yi ele alalım. CPMM'de, likidite havuzundaki iki varlığın, X ve Y miktarının çarpımı sabit bir değerdir. Matematik formülü:

X * Y = K

Resim: Tipik bir AMM algoritması

Örneğin Uniswap, X * Y = K algoritmasını kullanır; burada X, likidite havuzundaki bir jetonun miktarı, Y başka bir jetonun miktarıdır ve K sabit bir sabittir. X ve Y'nin çarpımı her zaman aynı kaldığından, likidite havuzundaki X sayısı arttığında, K'yi sabit tutmak için Y buna bağlı olarak azalacak ve tersi de geçerlidir.

Tüccarlar Uniswap'te ETH satın almak için ETH/USDT likidite havuzunu kullandıklarında, havuzdan ETH çekmeden önce havuza USDT eklemeleri gerekir. Bu, X * Y = K'yi tutmak için likidite havuzundaki ETH miktarını azaltacak ve USDT miktarını artıracaktır. Ayrıca, ETH'nin USDT'ye olan döviz kurunu da artıracaktır. Tersine, likidite havuzuna daha fazla ETH sağlanırsa, ETH miktarı artacak ve USDT azalarak ETH fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.

Bu matematiksel formülün pratikte nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için daha basit bir örnek verelim:

AMM destekli bir borsada 100.000 portakal ve 100.000 elma içeren bir likidite havuzu olduğunu varsayalım. Burada X portakal, Y elma sayısıdır. X * Y = K formülüne göre, K şöyle olacaktır:

100.000 * 100.000 = 10.000.000.000

Şimdi, bir portakal çiftçisi 4.000 portakal üretiyor. 4.000 portakalını elmaya takas etmek isterse, bu portakalları likidite havuzuna yatırabilir. Havuzda 104.000 portakal olduğuna göre, portakal çiftçisi kaç elma alabilir?

104.000 portakal * Y elma = 10.000.000.000

Y = 10.000.000.000 / 104.000 = 96153,8

X * Y = K tutmak için likidite havuzunda sadece 96153,8 elmaya ihtiyaç duyulduğu için. Böylece portakal çiftçisi havuzdan 3.846 elma alabildi.

Bu işlemden sonra portakal ve elmanın piyasadaki fiyatını nasıl hesaplıyoruz? En başından likidite havuzunda 100.000 portakal ve 100.000 elma varken, piyasada her bir portakal ve elma 1 dolardır.

Ancak portakal çiftçisinin yaptığı işlem sonrası likidite havuzundaki iki meyvenin sayısı değişti. Şu anda 104.000 portakal ve 96.154 elma var ve portakal ve elma fiyatları da değişti.

Bir elmanın fiyatı = 100.000/96.154 = 1,04$

Bir portakalın fiyatı = 100.000/104.000 = 0,96$

Yukarıdaki örnekte, bir AMM'nin nasıl çalıştığını görebiliriz. Havuzdaki portakal sayısı arttıkça elma sayısı azalır, dolayısıyla elma portakala göre daha nadir hale gelir ve fiyatı artar. Likidite havuzundaki herhangi bir varlığın sayısı artarsa fiyatının düştüğünü görebiliriz.

AMM fiyatları nasıl dış piyasalarla aynı tutulur?

Likidite havuzundaki bir varlığın fiyatı dış piyasa fiyatından farklıysa ne olur diye merak edebilirsiniz. Bir likidite havuzu izole bir yer gibi geliyor. O zaman likidite havuzundaki fiyatın gerçek alım satım piyasasındaki fiyatla aynı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Likidite havuzundaki varlıklar kendi kurallarına göre fiyatlanmakla birlikte, likidite sağlayıcılar dış piyasadan izole değildir. Likidite havuzundaki fiyatın dış fiyatlardan farklı olduğunu gördüklerinde arbitraj fırsatı doğar. Tüccarlar kar elde etmek için likidite havuzundaki varlıkları takas edebilirler.

Örneğin, likidite havuzundaki A varlığının fiyatı dış piyasa fiyatından düşükse, arbitrajcılar spread kazanmak için likidite havuzundan A varlığını alıp dış ticaret piyasasında daha yüksek bir fiyattan satabilirler. Tersine, eğer A varlığının likidite havuzundaki fiyatı dış piyasa fiyatından daha yüksekse, arbitrajcılar spread kazanmak için A varlığını dış ticaret piyasasından alabilir ve likidite havuzunda daha yüksek bir fiyattan satabilirler.

Piyasadaki arbitraj faaliyetleri nedeniyle AMM algoritması, likidite havuzundaki varlık fiyatının kademeli olarak dış piyasa fiyatı ile uyumlu dengeli bir seviyeye dönmesini sağlayabilir.

Likidite havuzu belirteci (LP belirteci)

Merkezi olmayan borsalarda, likidite sağlayıcıları ödül olarak likidite havuzu belirteçleri (LP Simgeleri) alabilirler. LP belirteçleri, likidite sağlayıcının tüm likidite havuzundaki varlıklardaki payını temsil eder. LP token sahipleri varlıklarını likidite havuzundan itfa edebilirler. Bu nedenle, LP belirteçleri aynı zamanda likidite havuzuna sağlanan likiditenin kanıtıdır.

Ethereum'da LP jetonları, daha fazla kazanmak için transfer edilebilen, satılabilen ve hatta başka bir havuza yatırılabilen ERC-20 jetonlarıdır. Bir kullanıcı likidite havuzunda bir işlem gerçekleştirdiğinde, LP token sahibi işlem ücretlerinin bir kısmını talep edebilir. Elde edilen toplam ücretler, LP token sahibinin havuzdaki varlık payıyla orantılıdır.

Örneğin, ETH/DAI havuzuna 100$ değerinde ETH ve 100$ değerinde DAI (toplam 200$) yatırdığınızı ve likidite havuzundaki varlıkların toplam değerinin 20.000$ olduğunu varsayalım, bu durumda likidite havuzundaki payınız: %1 Havuz o gün işlemden 100$ ücret alırsa, ücretin %1'ini alırsınız, bu da 1$'dır.

Alternatif olarak, likidite sağlayıcıları daha fazla getiri elde etmek için LP belirteçlerini de stake edebilir. Belirteçleri stake etmek, protokolden ek ödüller kazanmak için onları bir süreliğine akıllı bir sözleşmede kilitlemek anlamına gelir. Likidite sağlayıcılar, daha fazla kar elde etmek için LP tokenlerini farklı AMM destekli likidite havuzlarına da yatırabilirler. Farklı DeFi protokollerine birden fazla token taşıma işlemi, kullanıcıların fon kullanımını iyileştirebilir ve kârı en üst düzeye çıkarabilir. Likidite havuzuna likidite sağlama ve pasif gelir elde etmek için yedek varlıkları kullanma yöntemi, likidite madenciliği veya verim çiftçiliği olarak bilinir.

Kalıcı kayıp nedir?

Likidite sağlayıcıları olarak size işlem ücretleri ve yerel belirteçler kazandıracak olsanız da, kalıcı kayıplar da dahil olmak üzere bazı risklerle karşı karşıya kalacaksınız. Likidite havuzundaki varlıklarınızın fiyatı, yatırdığınız andaki fiyattan farklı olduğunda, yükselse de azalsa da kalıcı olmayan kayıplarla karşılaşırsınız.

Resim: Süreksizlik Kaybı İşlevi

Kayıp geçici olduğu ve varlık fiyatları dalgalandıkça değişeceği için geçici kayıp olarak adlandırılır. Geçici kayıp, ancak kullanıcıların varlıklarını likidite havuzundan geri almalarından sonra kalıcı bir kayıp haline gelecektir. Diğer bir deyişle, varlıklar likidite havuzunda olduğu sürece geçici zararlar yalnızca kaydedilen zararlardır. Varlık fiyatı, likidite havuzuna yatırıldığı zamanki başlangıç fiyatına ne kadar yakınsa, geçici kayıpların oranı o kadar küçük olur.

Fiyat yükselse de azalsa da kalıcı kayıp neden var? Bunun nedeni, varlık fiyatı değiştiğinde, likidite sağlayıcıların ellerinde bulunan varlıkların bir kısmını satarak ve diğer kullanıcılar tarafından satılan varlıkları satın alarak piyasa yapıcı olarak hareket etmeleridir.

Örnek olarak varlık A/B ticaret çiftinin likidite havuzunu almak. A varlığının fiyatı yükseldiğinde, likidite havuzundaki B varlığının sayısı artacak ve A azalacaktır. Yani likidite sağlayıcılar değeri yükselen A varlığının pozisyonunu düşürürken, değeri düşen B varlığının pozisyonunu yükselteceklerdir. Bu durumda, likidite sağlayıcı, A varlığının değerinin artmaya devam etmesinin fırsat maliyetini (riskini) üstlenir.

Tersine, B varlığının fiyatı yükseldiğinde, likidite havuzundaki A varlığının sayısı artacak ve B varlığının sayısı azalacaktır. Yani likidite sağlayıcılar değeri yükselen B varlığının pozisyonunu düşürürken, değeri düşen A varlığının pozisyonunu yükselteceklerdir. Bu durumda, likidite sağlayıcı, B varlığının değerinin artmaya devam etmesinin fırsat maliyetini (riskini) üstlenir.

Yukarıdaki örnekte de görülebileceği gibi, fiyat ne kadar dalgalanırsa dalgalansın, likidite sağlayıcı bazı riskleri üstlenir, ancak ödül olarak işlem ücreti alır. Fiyat ne kadar yükselir veya düşerse, risk o kadar yüksek olur ve geçici kayıpların yüzdesi de o kadar yüksek olur. Genel olarak, likidite havuzundaki iki token arasındaki fiyat değişimlerinde yalnızca küçük bir fark varsa, işlem ücretleri veya protokolün ek ödülleri geçici kayıpların fırsat maliyetini karşılamaya yeterli olacaktır.

AMM'nin artıları ve eksileri

DeFi'nin gelişmesiyle birlikte insanlar, AMM'lerin ilkeleri ve uygulamaları ile bunların giderek daha belirgin hale gelen artıları ve eksileri hakkında daha derin bir anlayışa sahip oluyor.

Artıları:

  1. AMM'ler, geleneksel borsaların limit emir defteri modeliyle karşılaştırıldığında, ticaret piyasasındaki alış-satış farkını azaltır ve kullanıcılar için yeni bir gelir elde etme yaklaşımı yaratır. Genel kripto piyasasının likiditesini etkili bir şekilde geliştirirler.

  2. Varlıklar uygun ve hızlı bir şekilde değiştirilir. DEX kullanıcıları, hesap doğrulaması veya KYC'den geçmek zorunda kalmadan AMM ile ticaret yapabilirler. Kripto cüzdanı olan herkes AMM protokolleri ile ticaret yapabilir.

  3. AMM'ler ayrıca küçük piyasa değerlerine sahip birçok kripto para birimine likidite sağlar. Bu kripto para birimlerinin ihraççıları, geleneksel merkezi borsalarda yüksek listeleme ücretleri ödemeden jetonlarını dolaşıma sokabilir ve blockchain ağında ticaret yapabilir.

Eksileri:

  1. AMM'ler, büyük siparişleri işlerken geleneksel sipariş defterine dayalı ticaret piyasasının yakınında değildir. Emir defterine dayalı piyasada, kullanıcılar belirli bir fiyattan emir verebilir ve çok sayıda alım veya satım emri bekleyebilir. Ancak, AMM'lerde her alış veya satış, varlıkların likidite havuzundaki oranını etkileyecek ve fiyatın değişmesine neden olacaktır. Büyük satın alma siparişleri daha pahalı hale gelirken, büyük satış siparişleri daha ucuz hale gelecektir. Kayma olarak adlandırılan bu fenomen, likiditenin zayıf olduğu havuzlarda daha belirgindir.

  2. AMM likidite havuzunun sermaye verimliliği düşüktür çünkü çoğu işlem dar bir fiyat aralığında gerçekleşir, bu da likidite havuzundaki fonların çoğunluğunun gerçekte yedek olduğunu gösterir. Sadece aşırı piyasa oynaklığı durumunda likidite sağlamak için kullanılırlar.

  3. Likidite sağlayıcıları, daha önce açıklandığı gibi geçici kayıplar, akıllı sözleşme kodu güvenlik açıkları, bilgisayar korsanı saldırıları vb. gibi bazı risklerle karşı karşıya kalacaktır.

Çözüm

AMM, DeFi'de başarıyla çalıştığı kanıtlanmış önemli bir yeniliktir. AMM'ler, kripto para birimlerini izinsiz, güvenilmez ve merkezi olmayan hale getirme orijinal amacını takip eder ve kullanıcılara otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmeler ve matematiksel formüller aracılığıyla varlıkları ve değerleri değiş tokuş etmenin basit, şeffaf ve verimli bir yolunu sunar. AMM'ler sansürden ve hatta geleneksel merkezi borsalardan gelen varlıkların dondurulmasından muaftır.

AMM ayrıca blok zincirinin hızlı gelişimini sağlayan önemli bir ivmedir. Birincil piyasada popüler olmayan ticaret çiftlerine büyük likidite getirir ve likidite madenciliği, verim çiftçiliği ve çeşitli faiz getiren varlıklar ve finansal türevlerin ortaya çıkmasını teşvik eder. Bugün, Uniswap, Sushiswap ve Curve gibi blok zincirindeki DEX'lerin büyük çoğunluğu, sipariş defteri yerine AMM protokolü tarafından desteklenmektedir. AMM'ler günümüzde birçok blockchain uygulamasının temeli olarak kabul edilebilir.

Ancak, AMM'nin bazı dezavantajları vardır. Likidite sağlayıcıları için yeni gelir elde etme yaklaşımları açarken aynı zamanda geçici kayıplar riskini de beraberinde getirir. Düşük sermaye kullanımı ve fiyat kayması gibi sorunlar, AMM teknolojisinin sınırlamalarından bazılarıdır. Buna rağmen, AMM, Uniswap'in sermaye kullanımını iyileştirmek için farklı fiyat aralığı ve Curve'ün düşük kaymalı stablecoin işlemi gibi sürekli iyileştirmelerden geçiyor. Sonuç olarak, AMM'ler şeffaf, merkezi olmayan ve verimli blockchain işlemlerini destekleyen bir çağ başlattı. AMM'nin güçlü yönlerinden tam olarak nasıl yararlanılacağı ve eksikliklerinin nasıl aşılacağı, bu teknolojiyi daha da geliştirmek için önemli bir husus olacaktır.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!