Kaldıraçlı ETF Jetonları nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Kaldıraçlı ETF belirteçleri, tasfiye riski olmadan kaldıraçlar yoluyla karları artırabilen türevlerdir. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, tıpkı sözleşme ticaretinde olduğu gibi, spot ürünlerle aynı şekilde alınıp satılabilir ve kaldıraçlı kazançlar sağlayabilir. Piyasa yanlış tahmin edilse bile kullanıcılar asla bir tasfiye ile karşı karşıya kalmayacak ve bu da sıradan kullanıcılar için engeli önemli ölçüde azaltacaktır.
Kaldıraçlı ETF Jetonları nedir?

Önsöz

Popüler spot ticarete ek olarak, finansal piyasalarda veya kripto alanında yatırımcıların seçebileceği birçok başka türev var. En yaygın şekilde ticareti yapılan kripto türevlerinden biri, geleneksel vadeli işlem sözleşmesine benzeyen ancak sona erme süresi olmayan kalıcı sözleşmelerdir. Dayanak varlık, spot piyasadaki fiyatı takip ederek, kullanıcıların uzun veya kısa pozisyon alarak kar elde etmelerine veya risklerden korunmalarına ve kaldıraçlar aracılığıyla sermaye kullanımını iyileştirmelerine olanak tanır.

Bununla birlikte, yüksek bariyeri ve fiyat hareketleri öngörülmediğinde tasfiye riski nedeniyle sözleşmeli ticaret, deneyimli tüccarlar ve kurumlar tarafından daha çok tercih edilir. Kullanıcıların katılmasına izin vermek için Gate.io, spot ürünlerle aynı şekilde alınıp satılabilen ve kaldıraçlı kazançlar sağlayan kaldıraçlı ETF token ürünleri sağlar. Sıradan kullanıcılar için bariyeri önemli ölçüde azaltan piyasa yanlış tahmin edilse bile pozisyonlar asla tasfiye edilmeyecektir.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri nelerdir?

Borsa yatırım fonlarının kısaltması olan ETF'ler, komisyoncular tarafından veya borsalarda alınıp satılan yatırım fonlarını ifade eder. Bir ETF, spot ürünler, tahviller ve finansal türevlerden oluşabilir ve dayanak varlıkların veya endekslerin getiri oranını çoğaltabilir. Şu anda, Gate.io'daki kaldıraçlı ETF belirteçleri, belirlenmiş tek bir kripto para birimine sabitlenmiştir ve fiyatını yaklaşık 3:1 (3X ürünleri) ve 5:1 (5X ürünleri) oranında takip etmektedir.

Yaygın olarak kullanılan kaldıraçlı ürünlerin aksine, kaldıraçlı ETF tokenlerinin Gate.io'da ticareti teminat gerektirmez. Kullanıcılar, tıpkı spot ticarette yaptıkları gibi, seçtikleri ürünleri alıp satarak kar elde edebilirler. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, pozisyonları Gate.io tarafından yönetilen ve kaldıraç oranını belirli bir seviyede tutmak ve tasfiyeden kaçınmak için gerçek zamanlı piyasa fiyatına göre dinamik olarak ayarlanacak olan kalıcı sözleşmelerdir. Bu, kullanıcıların çok fazla ayrıntıyı dikkate almadan kolayca kendi kaldıraçlı portföylerini oluşturmalarına olanak tanır.

Riskten korunma, yüksek sermaye kullanımı ve yönetimi maliyetine neden olan ETF'lerin sürekli sözleşme ticaretinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle Gate.io, komisyon ücretleri, fonlama ücretleri, fiyat kaymaları vb. gibi geçici giderleri karşılamak için yönetim ücreti olarak ürünlerin günlük net değerinin %0,1'ini alır.

Geleneksel ETF'ler ve kripto ETF'ler

TIPS 35 olarak adlandırılan dünyadaki ilk ETF, Toronto Menkul Kıymetler Borsası tarafından 1990 yılında başlatılan bir endeks ETF'sidir. 35 şirketin farklı oranlardaki hisse senetlerinden oluşmakta olup, bu şirketlerin doğrudan hissesine sahip olmaya gerek kalmadan herkesin bu hisselere yatırım yapmasına olanak sağlamaktadır.

1993 yılında Amerikan Menkul Kıymetler Borsası, S&P 500'ü izleyen bir emtia ETF'si olan SPDE'yi piyasaya sürdü. Bundan sonra, ETF'ler yatırımcıları çekmeye başladı ve giderek daha popüler hale geldi. Bunu takiben, Amerikan Menkul Kıymetler Borsası, belirli endeksleri izleyen çeşitli ETF'ler başlattı. Örneğin, QQQ, NASDAQ100'ü izler.

Bugün ETF, geleneksel finansta önemli bir rol oynuyor. Piyasada devrim yaratıyorlar ve daha çeşitlendirilmiş yatırım portföylerine izin veriyorlar. Kripto para birimi endüstrisinin yükselişiyle birlikte, farklı türde kripto para birimi ETF'leri ortaya çıktı ve yatırımcıların yalnızca ETF'leri alıp satarak temel varlıklarınkine eşit gelir elde etmelerini sağladı. Özellikle, kripto para birimini veya sözleşmeyi fiilen tutmaları gerekmez.

Gate.io tarafından sağlanan kaldıraçlı ETF belirteçleri, geleneksel finanstaki ETF'lere benzer. Bir fark, kaldıraçlı ETF belirteçlerinin bir sepet farklı varlık yerine yalnızca tek bir kripto para birimini (Bitcoin ve Ether gibi) izlemesidir. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, esasen kaldıraç kullanan ve belirtilen belirteçten daha yüksek getiri elde etmeyi amaçlayan kalıcı sözleşme ürünleridir.

Kaldıraçlı belirteçler kazançları ve kayıpları nasıl çoğaltır?

Kaldıraçlı ETF belirteçleri aslında kaldıraçlı kalıcı sözleşmelerdir. Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin fiyatında (net değer) gösterilen piyasa fiyatı dalgalandıkça sözleşme pozisyonunun değeri değişecektir.

Örneğin, BTC'nin piyasa fiyatının şu anda 20.000$ olduğunu ve bir ay sonra 25.000$'a çıkacağını varsayalım. BTC'nin spot ticaretini yapmak için, bir tanesini 20.000$'dan alıp 25.000$'dan satabilir, böylece fiyat farkından 5.000$ kar elde edebilirsiniz. Ay boyunca fiyat %25 arttı, bu da alım satımdan elde edebileceğiniz %25'lik getiriyle tamamen aynı.

Bununla birlikte, 3X kaldıraçlı bir sürekli sözleşme ile uzun vadeli giderseniz, 20.000 ABD Doları anapara ile (komisyon oranını ve sürdürme marjı oranını dikkate almadan) 60.000 ABD Doları değerinde uzun bir Bitcoin sürekli sözleşme pozisyonuna sahip olabilirsiniz. BTC'nin fiyatı 25.000$'a yükselirse, uzun pozisyonunuzun değeri 75.000$ olacaktır. Bu noktada pozisyonu kapatmayı seçerseniz, 15.000$ kar elde edebilirsiniz.

BTC'nin fiyatı yalnızca 5.000 $ veya %25 artmış olsa da, 3X kaldıraç, kârın 3 kat artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle, kârınız %75 getiri getirisiyle 5.000$'dan 15.000$'a çıkıyor.

Bu örnekte görülebileceği gibi, sürekli bir sözleşmenin üçlü kaldıracı, kullanıcıların aynı anapara ile üç kat değerli bir sözleşme pozisyonuna sahip olabileceği anlamına gelir. Sürekli bir sözleşmenin pozisyon değeri = pozisyon büyüklüğü * dayanak varlığın fiyatı.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri aslında kaldıraçlı kalıcı sözleşmeler olduğundan, kaldıraçlı belirteçlerin değeri sürekli sözleşme pozisyonunun değerine eşittir.

  1. Kaldıraçlı belirteçlerin değeri = kaldıraçlı belirteçlerin miktarı * kaldıraçlı belirteçlerin fiyatı = kalıcı sözleşmenin konum değeri.

Bir kullanıcının elinde tuttuğu kaldıraçlı token miktarı rastgele artmaz veya azalmaz. Sürekli bir sözleşmenin pozisyon değeri arttığında, kaldıraçlı tokenin fiyatı (net değeri) buna bağlı olarak artacaktır. Bu, kaldıraç oranının kaldıraçlı tokenin fiyatında (net değer) gösterildiğini gösterir.

Kaldıraçlı ETF token ürünlerinin adını açıklama

Gate.io'daki kaldıraçlı tokenler sayfasında, mevcut tüm kaldıraçlı ETF token ürünlerini göreceksiniz. Gerçek bir yatırım yapmadan önce, bir ürünün adının her bir bölümünün ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Genel olarak, bir ETF kaldıraçlı jetonun adı, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi üç bölümden oluşur:

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı burada (images/image1.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda depolayın ve gerekirse yol/dosya adı/uzantıyı ayarlayın.
( Başa dön )( Sonraki uyarı )
>>>>>

alt_metin

dayanak varlık

Sayıdan önceki ilk birkaç harf, dayanak varlığı gösterir. Yukarıdaki resimde BTC5L, kaldıraçlı bir BTC ürününe atıfta bulunarak, dayanak varlığın BTC olduğu anlamına gelir.

Kaldıraç oranı

Ürün adının ortasındaki rakam kaldıraç oranını gösterir. Gate.io'da sırasıyla 3 kat kaldıracı ve 5 kat kaldıracı temsil eden 3 ve 5 olmak üzere iki farklı rakam vardır. Örneğin, BTC5L, 5 kat kaldıraçlı bir belirteci ifade eder.

Yön (uzun veya kısa)

Ürün adının son birkaç harfi yönü gösterir. Gate.io'da sırasıyla uzun (boğa) ve kısa (ayı) olmayı temsil eden L veya S'dir.

Gate.io'daki diğer bazı kaldıraçlı ETF belirteçleri BULL ve BEAR ile sona eriyor, bu da diğer platformlar tarafından çıkarıldığı ancak Gate.io'da alınıp satılabileceği anlamına geliyor. BOĞA uzun gitmeyi, AYI ise kısa gitmeyi ifade eder.

Net değer ve işlem fiyatı

Bir fon ürünü olarak, kaldıraçlı tokenlerin her birimi aslında fonun bir payıdır ve genellikle net değerle temsil edilir. Net değer, birincil piyasadaki kaldıraçlı tokenlerin fiyatı olarak kabul edilebilir. Kaldıraçlı tokenlerin toplam miktarı ile çarpılan net değer, sürekli sözleşmenin pozisyon değeridir.

İşlem fiyatı, ikincil piyasadaki kaldıraçlı ETF belirteçlerinin adil fiyatı ve aynı zamanda kullanıcıların kaldıraçlı belirteçleri alıp satarken gerçekten uğraştığı fiyattır. Kaldıraçlı ETF tokenlerinin net değeri, kullanıcıların alım satım davranışlarından değil, sözleşmelerin performansından etkilenecektir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ETF tokenlerinin işlem fiyatı, alım satım davranışlarından etkilenecektir.

Tipik olarak net değer, ikincil piyasadaki kaldıraçlı tokenlerin işlem fiyatına yakındır. Ancak, piyasa dalgalanmaları nedeniyle işlem fiyatı gerçeğe uygun fiyattan (yani fonun net değerinden) sapabilir ve bu da fiyat primi veya indirimiyle sonuçlanabilir.

Pozisyon ayar mekanizması

Kaldıraçlı ETF tokenlerinin pozisyon büyüklüğü, fiyat önemli ölçüde dalgalandığında kaldıraç oranının artması veya azalması durumunda zamanında ayarlanır.

BTC'nin piyasa fiyatının 20.000$ olduğunu varsayarsak, bir BTC3L ürünü 20.000$'ı 60.000$ değerinde kalıcı bir kontrat için uzun süre kullanır. O zaman kaldıraç oranı (pozisyon değeri)/(anapara) = 3 olur.

Kısa süre sonra BTC'nin fiyatı 25.000$'a ve sözleşme değeri 75.000$'a çıkıyor. Şu anda teminat, 20.000$'lık ilk yatırıma ek olarak gerçekleşmemiş 15.000$'lık kârı içermektedir. Kaldıraç oranı şimdi 75.000/ 35.000 = 2,143'tür.

Pozisyon karlı olduğunda gerçek zamanlı kaldıraç oranının düşeceği sonucuna varabiliriz. Tersine, kayıplar meydana geldiğinde gerçek zamanlı kaldıraç oranı artacaktır. Bu nedenle, kaldıraç oranını belirli bir seviyede tutabilmek için, kaldıraç oranı düşük olduğunda pozisyonu artırmak ve çok yükseldiğinde pozisyonu azaltmak gerekir.

Gate.io, kaldıraçlı ETF belirteçleri için iki yeniden dengeleme mekanizması sunar: düzenli yeniden dengeleme ve düzensiz yeniden dengeleme. 3X kaldıraçlı ETF'ler için, gerçek zamanlı kaldıraç oranı 3'ten büyük veya 1,8'den az olduğunda, kaldıracı tekrar 2,3'e ayarlamak için her gün 0:00'da (UTC+8) düzenli yeniden dengeleme tetiklenecektir. 5X ETF'ler için, gerçek zamanlı kaldıraç oranı 7'den büyük veya 3,5'ten az olduğunda, kaldıracı tekrar 5'e ayarlamak için her gün 0:00'da (UTC+8) düzenli yeniden dengeleme tetiklenecektir.

Düzensiz yeniden dengeleme, tasfiyeden kaçınmak için yalnızca kaldıraç oranı şiddetli piyasa dalgalanmaları nedeniyle keskin bir şekilde yükseldiğinde gerçekleştirilir. 3X ETF'lerin kaldıraç oranı 3'ten büyük veya 5X ETF'ler 7'den büyük olduğunda tetiklenecektir.

Yönetim ücreti

Gate.io, her gün 0:00'da (UTC+8) %0,1'lik bir ETF yönetim ücreti alır ve bu ücret doğrudan net varlık değerinden tahsil edilir. Bir kullanıcının elinde tuttuğu kaldıraçlı ETF token sayısı azalmaz, ancak net değerdeki düşüş nedeniyle token fiyatı düşebilir. Bu nedenle, kaldıraçlı ETF tokenlerini uzun süre tutmanız tavsiye edilmez çünkü yönetim ücreti gelirinizi düşürür.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri ve sözleşme ticareti

Sözleşme ticaretinde, bir pozisyon açmak için teminat gerekir ve tasfiye edilmesi muhtemeldir. Ancak, Gate.io tarafından sağlanan kaldıraçlı ETF belirteçleri teminat gerektirmez ve tasfiye edilmez.

Ek olarak, sözleşmeli alım satımdaki kaldıraç oranı, sabit bir seviyede tutmak için manuel ayarlama gerektiren piyasa dalgalanmalarıyla değişecektir. Buna karşılık, kaldıraçlı ETF tokenlerinin sözleşme pozisyonları, gerçek zamanlı piyasa durumuna göre pozisyonları otomatik olarak artırmak veya azaltmaktan sorumlu olan Gate.io tarafından yönetilir.

Sözleşme ticaretinde, her 8 saatte bir fonlama ücreti alınırken, Gate.io'daki ETF ürünleri günlük olarak yönetim ücreti alır.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri ve kaldıraçlı ticaret (marj ticareti)

Kaldıraçlı spot ticaret, sözleşme ticaretine benzer, her ikisi de getirileri büyütmek amacıyla pozisyonları artırmak için kaldıraç kullanır. Yatırımcıların tasfiye riskini üstlenirken kaldıraçlı ticaret yapmak için teminat sağlamaları gerekir. Buna ek olarak, kaldıraçlı spot ticaret, pozisyonu kapatmadan önce saatlik bir faiz ödemeyi gerektiren uzun/kısa gitmek için borç verme piyasasından borç almayı içerir. Bununla birlikte, kullanıcılar teminat sağlamadan veya borç para almadan Gate.io'da kaldıraçlı ETF belirteçlerine yatırım yapabilirler. Bu nedenle tasfiye riskiyle karşı karşıya kalmazlar ve faiz ödemeleri gerekmez, ancak sabit bir günlük yönetim ücreti ödemeleri gerekir.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin artıları

kaldıraçlı kazançlar

Kaldıraçlı belirteçler bir konum ayarlama mekanizması benimser. Tek taraflı bir piyasada (ister uzun ister kısa olsun), karlı pozisyonu otomatik olarak artırmak için bir pozisyon ayarlama mekanizması uygulanarak bileşik faiz geliri elde edilir.

tasfiye ücretsiz

Kaldıraçlı ETF belirteçleri teminat gerektirmez ve bu nedenle tasfiye edilmez. Ancak, yüksek bir kaldıraç oranıyla sözleşme ticareti yapıyorsanız, fiyat büyük dalgalanmalar gösterdiğinde pozisyonlarınızın tamamen tasfiye edildiğini görebilirsiniz.

Ayrıca, piyasa fiyatı kaldıraçlı ETF belirteçlerine ters yönde hareket ederse, kayıpları durdurmak için pozisyonu otomatik olarak azaltmak için pozisyon ayarlama mekanizması tetiklenecektir.

Kullanımı kolay

Kaldıraçlı ETF jetonları, spot jetonlarla aynı şekilde alınıp satılır. Sadece kaldıraçlı jetonları satın alın ve daha yüksek bir fiyata satın. Kaldıraçlı tokenler, spot tokenlere kıyasla daha yüksek getiri oranı sağlar ve teminat ve kaldıraç oranındaki değişikliklere dikkat etme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin eksileri

Yüksek riskler

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, spot alım satımdan daha yüksek getiri sağlayabilse ve tasfiye edilmese de, varlık fiyatı satın aldıkları kaldıraçlı belirtecin tersine bir trendde giderse, büyütülmüş kayıplara katlanmaları gerekir.

Uzun vadeli yatırım için uygun değil

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, profesyonel yatırımcıların tek taraflı bir piyasada kısa vadeli yatırımlardan kar elde etmeleri veya riskleri korumaları için daha uygundur. Pozisyon ayarlama mekanizması nedeniyle, kaldıraçlı ETF belirteçlerinin değeri dalgalı bir piyasada düşecektir. Örneğin, BTC'nin piyasa fiyatı dün %10 arttı ve ardından bugün %10 düştüyse, yükselen pozisyonu otomatik olarak artırmak ve düşen pozisyonu azaltmak için pozisyon ayarlama mekanizması çalıştırılacaktır. Bu nedenle kayıplara neden olacaktır.

Yönetim ücretleri gerekli

Gate.io'da kaldıraçlı ETF tokenleri için fonlama ücretleri ve ödünç alınan tokenlar için faiz gerekli değildir, ancak sözleşme pozisyon değerinin %0,1'i (yıllık %30'luk faiz oranına eşdeğer) günlük yönetim ücreti gereklidir.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerine ne zaman yatırım yapılmalı?

Kripto para birimleri, özellikle kaldıraçlar uygulandığında büyük iniş ve çıkışlarla karşı karşıya kalır. Bu nedenle, kaldıraçlı ETF belirteçleri, kripto para piyasasının oynaklığına alışkın tüccarlar veya risklerden korunmak veya kısa vadeli yatırımlar yapmak için profesyonel yatırımcılar için daha uygundur.

Günlük pozisyon ayarlama mekanizması nedeniyle, kaldıraçlı ETF tokenlerinin değeri yatay bir piyasada düşebilir. Bu nedenle kaldıraçlı tokenları uzun süre elde tutmanız veya Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) gibi yatırım stratejileri uygulamanız önerilmez.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, kaldıraçlı kazançlar getirecektir. Katılmak için, kullanıcıların genellikle yalnızca az miktarda para yatırması gerekir. Tek taraflı bir piyasada (yani, fiyatların tek taraflı olarak yükseldiği veya düştüğü bir piyasada), kaldıraçlı ETF belirteçleri otomatik olarak bileşik faizden makul getiriler sağlayacaktır.

Ek olarak, kaldıraçlı ETF tokenlerinin pozisyonları, kayıplar meydana geldiğinde otomatik olarak azaltılacaktır. Sigortaya benzer bir riskten korunma aracı olarak da kullanılabilirler. Örneğin, elinizde tuttuğunuz kaldıraçlı token aniden yükseldiğinde ve büyük karlarınızı getirdiğinde, karı kilitlemek için az miktarda kısa ETF kaldıraçlı token satın almayı seçebilirsiniz. Yükselmeye devam ederse, kısa pozisyonlarınız yalnızca çok sınırlı kayıplara neden olur. Düşerse, tıpkı sigortanın yapacağı gibi kısmen tazmin edilirsiniz.

Kaldıraçlı belirteçler, kısa vadeli oynaklıktan kazanmak için grid stratejilerini birleştirerek de kullanılabilir. Örneğin, volatilite oranı %80 olan dayanak varlığın yıllık %25 getiri oranı üretmesi bekleniyorsa, 3X kaldıraçlı ETF tokenleri volatiliteyi artıracak ve yıllık %75 getiri oranı üretecektir. Altta yatan fiyat belirgin bir fiyat eğilimi görmediği sürece, kaldıraçlı tokenler grid arbitraj kazançlarını artırmak için bir araç olarak kullanılabilir.

Çözüm

Bir token fiyatının kısa vadede artacağını veya düşeceğini düşünüyorsanız, Gate.io'daki kaldıraçlı ETF token ürünlerine yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz. Doğru bir tahminde bulunursanız, ETF'ler size birden fazla getiri kazandıracaktır. Bununla birlikte, çoklu getirilere büyütülmüş riskler de eşlik eder. Piyasa eğilimi tahmin ettiğinizden farklıysa, kayıplarınız katlanarak artacaktır.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, profesyonel yatırımcılar ve tüccarlar için uygun bir araç olarak kabul edilir. Gate.io, verilen temel varlıkları izleyen 3X ve 5X kaldıraçlı belirteçler sağlar. ETF fonları Gate.io tarafından yönetilir ve tasfiye edilmez. Daha da önemlisi, pozisyon büyüklüğü kar ve zarara göre otomatik olarak ayarlanır. Kullanıcıların yalnızca teminat, pozisyonların artması veya azalması gibi diğer konular hakkında endişelenmeden piyasanın yükselişine ve düşüşüne dikkat etmesi gerekir. Kaldıraçlı ETF belirteçlerini iyi kullanmak, düşen bir piyasada değer düşüşünden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. ve piyasa düzeldiğinde getiri elde etmek.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Kaldıraçlı ETF Jetonları nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Kaldıraçlı ETF belirteçleri, tasfiye riski olmadan kaldıraçlar yoluyla karları artırabilen türevlerdir. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, tıpkı sözleşme ticaretinde olduğu gibi, spot ürünlerle aynı şekilde alınıp satılabilir ve kaldıraçlı kazançlar sağlayabilir. Piyasa yanlış tahmin edilse bile kullanıcılar asla bir tasfiye ile karşı karşıya kalmayacak ve bu da sıradan kullanıcılar için engeli önemli ölçüde azaltacaktır.
Kaldıraçlı ETF Jetonları nedir?

Önsöz

Popüler spot ticarete ek olarak, finansal piyasalarda veya kripto alanında yatırımcıların seçebileceği birçok başka türev var. En yaygın şekilde ticareti yapılan kripto türevlerinden biri, geleneksel vadeli işlem sözleşmesine benzeyen ancak sona erme süresi olmayan kalıcı sözleşmelerdir. Dayanak varlık, spot piyasadaki fiyatı takip ederek, kullanıcıların uzun veya kısa pozisyon alarak kar elde etmelerine veya risklerden korunmalarına ve kaldıraçlar aracılığıyla sermaye kullanımını iyileştirmelerine olanak tanır.

Bununla birlikte, yüksek bariyeri ve fiyat hareketleri öngörülmediğinde tasfiye riski nedeniyle sözleşmeli ticaret, deneyimli tüccarlar ve kurumlar tarafından daha çok tercih edilir. Kullanıcıların katılmasına izin vermek için Gate.io, spot ürünlerle aynı şekilde alınıp satılabilen ve kaldıraçlı kazançlar sağlayan kaldıraçlı ETF token ürünleri sağlar. Sıradan kullanıcılar için bariyeri önemli ölçüde azaltan piyasa yanlış tahmin edilse bile pozisyonlar asla tasfiye edilmeyecektir.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri nelerdir?

Borsa yatırım fonlarının kısaltması olan ETF'ler, komisyoncular tarafından veya borsalarda alınıp satılan yatırım fonlarını ifade eder. Bir ETF, spot ürünler, tahviller ve finansal türevlerden oluşabilir ve dayanak varlıkların veya endekslerin getiri oranını çoğaltabilir. Şu anda, Gate.io'daki kaldıraçlı ETF belirteçleri, belirlenmiş tek bir kripto para birimine sabitlenmiştir ve fiyatını yaklaşık 3:1 (3X ürünleri) ve 5:1 (5X ürünleri) oranında takip etmektedir.

Yaygın olarak kullanılan kaldıraçlı ürünlerin aksine, kaldıraçlı ETF tokenlerinin Gate.io'da ticareti teminat gerektirmez. Kullanıcılar, tıpkı spot ticarette yaptıkları gibi, seçtikleri ürünleri alıp satarak kar elde edebilirler. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, pozisyonları Gate.io tarafından yönetilen ve kaldıraç oranını belirli bir seviyede tutmak ve tasfiyeden kaçınmak için gerçek zamanlı piyasa fiyatına göre dinamik olarak ayarlanacak olan kalıcı sözleşmelerdir. Bu, kullanıcıların çok fazla ayrıntıyı dikkate almadan kolayca kendi kaldıraçlı portföylerini oluşturmalarına olanak tanır.

Riskten korunma, yüksek sermaye kullanımı ve yönetimi maliyetine neden olan ETF'lerin sürekli sözleşme ticaretinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle Gate.io, komisyon ücretleri, fonlama ücretleri, fiyat kaymaları vb. gibi geçici giderleri karşılamak için yönetim ücreti olarak ürünlerin günlük net değerinin %0,1'ini alır.

Geleneksel ETF'ler ve kripto ETF'ler

TIPS 35 olarak adlandırılan dünyadaki ilk ETF, Toronto Menkul Kıymetler Borsası tarafından 1990 yılında başlatılan bir endeks ETF'sidir. 35 şirketin farklı oranlardaki hisse senetlerinden oluşmakta olup, bu şirketlerin doğrudan hissesine sahip olmaya gerek kalmadan herkesin bu hisselere yatırım yapmasına olanak sağlamaktadır.

1993 yılında Amerikan Menkul Kıymetler Borsası, S&P 500'ü izleyen bir emtia ETF'si olan SPDE'yi piyasaya sürdü. Bundan sonra, ETF'ler yatırımcıları çekmeye başladı ve giderek daha popüler hale geldi. Bunu takiben, Amerikan Menkul Kıymetler Borsası, belirli endeksleri izleyen çeşitli ETF'ler başlattı. Örneğin, QQQ, NASDAQ100'ü izler.

Bugün ETF, geleneksel finansta önemli bir rol oynuyor. Piyasada devrim yaratıyorlar ve daha çeşitlendirilmiş yatırım portföylerine izin veriyorlar. Kripto para birimi endüstrisinin yükselişiyle birlikte, farklı türde kripto para birimi ETF'leri ortaya çıktı ve yatırımcıların yalnızca ETF'leri alıp satarak temel varlıklarınkine eşit gelir elde etmelerini sağladı. Özellikle, kripto para birimini veya sözleşmeyi fiilen tutmaları gerekmez.

Gate.io tarafından sağlanan kaldıraçlı ETF belirteçleri, geleneksel finanstaki ETF'lere benzer. Bir fark, kaldıraçlı ETF belirteçlerinin bir sepet farklı varlık yerine yalnızca tek bir kripto para birimini (Bitcoin ve Ether gibi) izlemesidir. Kaldıraçlı ETF belirteçleri, esasen kaldıraç kullanan ve belirtilen belirteçten daha yüksek getiri elde etmeyi amaçlayan kalıcı sözleşme ürünleridir.

Kaldıraçlı belirteçler kazançları ve kayıpları nasıl çoğaltır?

Kaldıraçlı ETF belirteçleri aslında kaldıraçlı kalıcı sözleşmelerdir. Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin fiyatında (net değer) gösterilen piyasa fiyatı dalgalandıkça sözleşme pozisyonunun değeri değişecektir.

Örneğin, BTC'nin piyasa fiyatının şu anda 20.000$ olduğunu ve bir ay sonra 25.000$'a çıkacağını varsayalım. BTC'nin spot ticaretini yapmak için, bir tanesini 20.000$'dan alıp 25.000$'dan satabilir, böylece fiyat farkından 5.000$ kar elde edebilirsiniz. Ay boyunca fiyat %25 arttı, bu da alım satımdan elde edebileceğiniz %25'lik getiriyle tamamen aynı.

Bununla birlikte, 3X kaldıraçlı bir sürekli sözleşme ile uzun vadeli giderseniz, 20.000 ABD Doları anapara ile (komisyon oranını ve sürdürme marjı oranını dikkate almadan) 60.000 ABD Doları değerinde uzun bir Bitcoin sürekli sözleşme pozisyonuna sahip olabilirsiniz. BTC'nin fiyatı 25.000$'a yükselirse, uzun pozisyonunuzun değeri 75.000$ olacaktır. Bu noktada pozisyonu kapatmayı seçerseniz, 15.000$ kar elde edebilirsiniz.

BTC'nin fiyatı yalnızca 5.000 $ veya %25 artmış olsa da, 3X kaldıraç, kârın 3 kat artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle, kârınız %75 getiri getirisiyle 5.000$'dan 15.000$'a çıkıyor.

Bu örnekte görülebileceği gibi, sürekli bir sözleşmenin üçlü kaldıracı, kullanıcıların aynı anapara ile üç kat değerli bir sözleşme pozisyonuna sahip olabileceği anlamına gelir. Sürekli bir sözleşmenin pozisyon değeri = pozisyon büyüklüğü * dayanak varlığın fiyatı.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri aslında kaldıraçlı kalıcı sözleşmeler olduğundan, kaldıraçlı belirteçlerin değeri sürekli sözleşme pozisyonunun değerine eşittir.

  1. Kaldıraçlı belirteçlerin değeri = kaldıraçlı belirteçlerin miktarı * kaldıraçlı belirteçlerin fiyatı = kalıcı sözleşmenin konum değeri.

Bir kullanıcının elinde tuttuğu kaldıraçlı token miktarı rastgele artmaz veya azalmaz. Sürekli bir sözleşmenin pozisyon değeri arttığında, kaldıraçlı tokenin fiyatı (net değeri) buna bağlı olarak artacaktır. Bu, kaldıraç oranının kaldıraçlı tokenin fiyatında (net değer) gösterildiğini gösterir.

Kaldıraçlı ETF token ürünlerinin adını açıklama

Gate.io'daki kaldıraçlı tokenler sayfasında, mevcut tüm kaldıraçlı ETF token ürünlerini göreceksiniz. Gerçek bir yatırım yapmadan önce, bir ürünün adının her bir bölümünün ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Genel olarak, bir ETF kaldıraçlı jetonun adı, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi üç bölümden oluşur:

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı burada (images/image1.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda depolayın ve gerekirse yol/dosya adı/uzantıyı ayarlayın.
( Başa dön )( Sonraki uyarı )
>>>>>

alt_metin

dayanak varlık

Sayıdan önceki ilk birkaç harf, dayanak varlığı gösterir. Yukarıdaki resimde BTC5L, kaldıraçlı bir BTC ürününe atıfta bulunarak, dayanak varlığın BTC olduğu anlamına gelir.

Kaldıraç oranı

Ürün adının ortasındaki rakam kaldıraç oranını gösterir. Gate.io'da sırasıyla 3 kat kaldıracı ve 5 kat kaldıracı temsil eden 3 ve 5 olmak üzere iki farklı rakam vardır. Örneğin, BTC5L, 5 kat kaldıraçlı bir belirteci ifade eder.

Yön (uzun veya kısa)

Ürün adının son birkaç harfi yönü gösterir. Gate.io'da sırasıyla uzun (boğa) ve kısa (ayı) olmayı temsil eden L veya S'dir.

Gate.io'daki diğer bazı kaldıraçlı ETF belirteçleri BULL ve BEAR ile sona eriyor, bu da diğer platformlar tarafından çıkarıldığı ancak Gate.io'da alınıp satılabileceği anlamına geliyor. BOĞA uzun gitmeyi, AYI ise kısa gitmeyi ifade eder.

Net değer ve işlem fiyatı

Bir fon ürünü olarak, kaldıraçlı tokenlerin her birimi aslında fonun bir payıdır ve genellikle net değerle temsil edilir. Net değer, birincil piyasadaki kaldıraçlı tokenlerin fiyatı olarak kabul edilebilir. Kaldıraçlı tokenlerin toplam miktarı ile çarpılan net değer, sürekli sözleşmenin pozisyon değeridir.

İşlem fiyatı, ikincil piyasadaki kaldıraçlı ETF belirteçlerinin adil fiyatı ve aynı zamanda kullanıcıların kaldıraçlı belirteçleri alıp satarken gerçekten uğraştığı fiyattır. Kaldıraçlı ETF tokenlerinin net değeri, kullanıcıların alım satım davranışlarından değil, sözleşmelerin performansından etkilenecektir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ETF tokenlerinin işlem fiyatı, alım satım davranışlarından etkilenecektir.

Tipik olarak net değer, ikincil piyasadaki kaldıraçlı tokenlerin işlem fiyatına yakındır. Ancak, piyasa dalgalanmaları nedeniyle işlem fiyatı gerçeğe uygun fiyattan (yani fonun net değerinden) sapabilir ve bu da fiyat primi veya indirimiyle sonuçlanabilir.

Pozisyon ayar mekanizması

Kaldıraçlı ETF tokenlerinin pozisyon büyüklüğü, fiyat önemli ölçüde dalgalandığında kaldıraç oranının artması veya azalması durumunda zamanında ayarlanır.

BTC'nin piyasa fiyatının 20.000$ olduğunu varsayarsak, bir BTC3L ürünü 20.000$'ı 60.000$ değerinde kalıcı bir kontrat için uzun süre kullanır. O zaman kaldıraç oranı (pozisyon değeri)/(anapara) = 3 olur.

Kısa süre sonra BTC'nin fiyatı 25.000$'a ve sözleşme değeri 75.000$'a çıkıyor. Şu anda teminat, 20.000$'lık ilk yatırıma ek olarak gerçekleşmemiş 15.000$'lık kârı içermektedir. Kaldıraç oranı şimdi 75.000/ 35.000 = 2,143'tür.

Pozisyon karlı olduğunda gerçek zamanlı kaldıraç oranının düşeceği sonucuna varabiliriz. Tersine, kayıplar meydana geldiğinde gerçek zamanlı kaldıraç oranı artacaktır. Bu nedenle, kaldıraç oranını belirli bir seviyede tutabilmek için, kaldıraç oranı düşük olduğunda pozisyonu artırmak ve çok yükseldiğinde pozisyonu azaltmak gerekir.

Gate.io, kaldıraçlı ETF belirteçleri için iki yeniden dengeleme mekanizması sunar: düzenli yeniden dengeleme ve düzensiz yeniden dengeleme. 3X kaldıraçlı ETF'ler için, gerçek zamanlı kaldıraç oranı 3'ten büyük veya 1,8'den az olduğunda, kaldıracı tekrar 2,3'e ayarlamak için her gün 0:00'da (UTC+8) düzenli yeniden dengeleme tetiklenecektir. 5X ETF'ler için, gerçek zamanlı kaldıraç oranı 7'den büyük veya 3,5'ten az olduğunda, kaldıracı tekrar 5'e ayarlamak için her gün 0:00'da (UTC+8) düzenli yeniden dengeleme tetiklenecektir.

Düzensiz yeniden dengeleme, tasfiyeden kaçınmak için yalnızca kaldıraç oranı şiddetli piyasa dalgalanmaları nedeniyle keskin bir şekilde yükseldiğinde gerçekleştirilir. 3X ETF'lerin kaldıraç oranı 3'ten büyük veya 5X ETF'ler 7'den büyük olduğunda tetiklenecektir.

Yönetim ücreti

Gate.io, her gün 0:00'da (UTC+8) %0,1'lik bir ETF yönetim ücreti alır ve bu ücret doğrudan net varlık değerinden tahsil edilir. Bir kullanıcının elinde tuttuğu kaldıraçlı ETF token sayısı azalmaz, ancak net değerdeki düşüş nedeniyle token fiyatı düşebilir. Bu nedenle, kaldıraçlı ETF tokenlerini uzun süre tutmanız tavsiye edilmez çünkü yönetim ücreti gelirinizi düşürür.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri ve sözleşme ticareti

Sözleşme ticaretinde, bir pozisyon açmak için teminat gerekir ve tasfiye edilmesi muhtemeldir. Ancak, Gate.io tarafından sağlanan kaldıraçlı ETF belirteçleri teminat gerektirmez ve tasfiye edilmez.

Ek olarak, sözleşmeli alım satımdaki kaldıraç oranı, sabit bir seviyede tutmak için manuel ayarlama gerektiren piyasa dalgalanmalarıyla değişecektir. Buna karşılık, kaldıraçlı ETF tokenlerinin sözleşme pozisyonları, gerçek zamanlı piyasa durumuna göre pozisyonları otomatik olarak artırmak veya azaltmaktan sorumlu olan Gate.io tarafından yönetilir.

Sözleşme ticaretinde, her 8 saatte bir fonlama ücreti alınırken, Gate.io'daki ETF ürünleri günlük olarak yönetim ücreti alır.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri ve kaldıraçlı ticaret (marj ticareti)

Kaldıraçlı spot ticaret, sözleşme ticaretine benzer, her ikisi de getirileri büyütmek amacıyla pozisyonları artırmak için kaldıraç kullanır. Yatırımcıların tasfiye riskini üstlenirken kaldıraçlı ticaret yapmak için teminat sağlamaları gerekir. Buna ek olarak, kaldıraçlı spot ticaret, pozisyonu kapatmadan önce saatlik bir faiz ödemeyi gerektiren uzun/kısa gitmek için borç verme piyasasından borç almayı içerir. Bununla birlikte, kullanıcılar teminat sağlamadan veya borç para almadan Gate.io'da kaldıraçlı ETF belirteçlerine yatırım yapabilirler. Bu nedenle tasfiye riskiyle karşı karşıya kalmazlar ve faiz ödemeleri gerekmez, ancak sabit bir günlük yönetim ücreti ödemeleri gerekir.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin artıları

kaldıraçlı kazançlar

Kaldıraçlı belirteçler bir konum ayarlama mekanizması benimser. Tek taraflı bir piyasada (ister uzun ister kısa olsun), karlı pozisyonu otomatik olarak artırmak için bir pozisyon ayarlama mekanizması uygulanarak bileşik faiz geliri elde edilir.

tasfiye ücretsiz

Kaldıraçlı ETF belirteçleri teminat gerektirmez ve bu nedenle tasfiye edilmez. Ancak, yüksek bir kaldıraç oranıyla sözleşme ticareti yapıyorsanız, fiyat büyük dalgalanmalar gösterdiğinde pozisyonlarınızın tamamen tasfiye edildiğini görebilirsiniz.

Ayrıca, piyasa fiyatı kaldıraçlı ETF belirteçlerine ters yönde hareket ederse, kayıpları durdurmak için pozisyonu otomatik olarak azaltmak için pozisyon ayarlama mekanizması tetiklenecektir.

Kullanımı kolay

Kaldıraçlı ETF jetonları, spot jetonlarla aynı şekilde alınıp satılır. Sadece kaldıraçlı jetonları satın alın ve daha yüksek bir fiyata satın. Kaldıraçlı tokenler, spot tokenlere kıyasla daha yüksek getiri oranı sağlar ve teminat ve kaldıraç oranındaki değişikliklere dikkat etme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerinin eksileri

Yüksek riskler

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, spot alım satımdan daha yüksek getiri sağlayabilse ve tasfiye edilmese de, varlık fiyatı satın aldıkları kaldıraçlı belirtecin tersine bir trendde giderse, büyütülmüş kayıplara katlanmaları gerekir.

Uzun vadeli yatırım için uygun değil

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, profesyonel yatırımcıların tek taraflı bir piyasada kısa vadeli yatırımlardan kar elde etmeleri veya riskleri korumaları için daha uygundur. Pozisyon ayarlama mekanizması nedeniyle, kaldıraçlı ETF belirteçlerinin değeri dalgalı bir piyasada düşecektir. Örneğin, BTC'nin piyasa fiyatı dün %10 arttı ve ardından bugün %10 düştüyse, yükselen pozisyonu otomatik olarak artırmak ve düşen pozisyonu azaltmak için pozisyon ayarlama mekanizması çalıştırılacaktır. Bu nedenle kayıplara neden olacaktır.

Yönetim ücretleri gerekli

Gate.io'da kaldıraçlı ETF tokenleri için fonlama ücretleri ve ödünç alınan tokenlar için faiz gerekli değildir, ancak sözleşme pozisyon değerinin %0,1'i (yıllık %30'luk faiz oranına eşdeğer) günlük yönetim ücreti gereklidir.

Kaldıraçlı ETF belirteçlerine ne zaman yatırım yapılmalı?

Kripto para birimleri, özellikle kaldıraçlar uygulandığında büyük iniş ve çıkışlarla karşı karşıya kalır. Bu nedenle, kaldıraçlı ETF belirteçleri, kripto para piyasasının oynaklığına alışkın tüccarlar veya risklerden korunmak veya kısa vadeli yatırımlar yapmak için profesyonel yatırımcılar için daha uygundur.

Günlük pozisyon ayarlama mekanizması nedeniyle, kaldıraçlı ETF tokenlerinin değeri yatay bir piyasada düşebilir. Bu nedenle kaldıraçlı tokenları uzun süre elde tutmanız veya Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) gibi yatırım stratejileri uygulamanız önerilmez.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, kaldıraçlı kazançlar getirecektir. Katılmak için, kullanıcıların genellikle yalnızca az miktarda para yatırması gerekir. Tek taraflı bir piyasada (yani, fiyatların tek taraflı olarak yükseldiği veya düştüğü bir piyasada), kaldıraçlı ETF belirteçleri otomatik olarak bileşik faizden makul getiriler sağlayacaktır.

Ek olarak, kaldıraçlı ETF tokenlerinin pozisyonları, kayıplar meydana geldiğinde otomatik olarak azaltılacaktır. Sigortaya benzer bir riskten korunma aracı olarak da kullanılabilirler. Örneğin, elinizde tuttuğunuz kaldıraçlı token aniden yükseldiğinde ve büyük karlarınızı getirdiğinde, karı kilitlemek için az miktarda kısa ETF kaldıraçlı token satın almayı seçebilirsiniz. Yükselmeye devam ederse, kısa pozisyonlarınız yalnızca çok sınırlı kayıplara neden olur. Düşerse, tıpkı sigortanın yapacağı gibi kısmen tazmin edilirsiniz.

Kaldıraçlı belirteçler, kısa vadeli oynaklıktan kazanmak için grid stratejilerini birleştirerek de kullanılabilir. Örneğin, volatilite oranı %80 olan dayanak varlığın yıllık %25 getiri oranı üretmesi bekleniyorsa, 3X kaldıraçlı ETF tokenleri volatiliteyi artıracak ve yıllık %75 getiri oranı üretecektir. Altta yatan fiyat belirgin bir fiyat eğilimi görmediği sürece, kaldıraçlı tokenler grid arbitraj kazançlarını artırmak için bir araç olarak kullanılabilir.

Çözüm

Bir token fiyatının kısa vadede artacağını veya düşeceğini düşünüyorsanız, Gate.io'daki kaldıraçlı ETF token ürünlerine yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz. Doğru bir tahminde bulunursanız, ETF'ler size birden fazla getiri kazandıracaktır. Bununla birlikte, çoklu getirilere büyütülmüş riskler de eşlik eder. Piyasa eğilimi tahmin ettiğinizden farklıysa, kayıplarınız katlanarak artacaktır.

Kaldıraçlı ETF belirteçleri, profesyonel yatırımcılar ve tüccarlar için uygun bir araç olarak kabul edilir. Gate.io, verilen temel varlıkları izleyen 3X ve 5X kaldıraçlı belirteçler sağlar. ETF fonları Gate.io tarafından yönetilir ve tasfiye edilmez. Daha da önemlisi, pozisyon büyüklüğü kar ve zarara göre otomatik olarak ayarlanır. Kullanıcıların yalnızca teminat, pozisyonların artması veya azalması gibi diğer konular hakkında endişelenmeden piyasanın yükselişine ve düşüşüne dikkat etmesi gerekir. Kaldıraçlı ETF belirteçlerini iyi kullanmak, düşen bir piyasada değer düşüşünden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. ve piyasa düzeldiğinde getiri elde etmek.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!