Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Algoritmik stablecoin'ler, merkezi araçlara ihtiyaç duymadan dolarla sabit kalmalarını sağlamak için karmaşık mekanizmalar kullanır. Her biri farklı özelliklere sahip farklı türleri vardır.
Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Giriş

Merkezi sabit paraların ortaya çıkışı, kripto para ticareti dünyasında büyük bir değişime neden oldu. Tüccarların kazançlarını kripto para birimleri satmaktan korumalarına izin vermek için Bitcoin gibi fiyatı değişken olmayan bir değişim aracına ihtiyaç vardı. Daha sonra, kripto endüstrisinde daha fazla ademi merkeziyetçiliğe yönelik artan ihtiyaç nedeniyle, sözde algoritmik stablecoin'ler giderek daha yaygın hale geldi. Böylece, USDT ve USDC gibi stablecoin'ler en önemli değişim araçlarından biri haline geldi.

Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Algoritmik sabit paralar, herhangi bir rezervle desteklenmeyen, ancak arzı ve sirkülasyonu yalnızca bir algoritma tarafından düzenlenen madeni paralardır. Bu kod, fiyatı referans para birimine, genellikle ABD dolarına sabit tutmak amacıyla para biriminin arz ve talebini düzenler. Genellikle, bu çıpayı elde etmek için algoritma, fiyat yükseldiğinde daha fazla koinin çıkarılmasını ve benzer şekilde, fiyat düştüğünde piyasadan daha fazla koinin geri alınmasını sağlar. Bu mekanizma, senyoraj, yani merkez bankalarının arzını veya değerini düzenlemek için para yaratma veya yok etme uygulamasına benzer. Bu sabit paralardan bazılarının işleyişi, topluluğun önerilerine göre değiştirilebilir. Bu tür değişiklikler, senyorajı bankaların değil para birimini kullananların ellerine bırakarak merkezi olmayan yönetişim aracılığıyla uygulamaya konur.
Özetle, algoritmik stablecoin'ler ademi merkeziyet açısından ve rezerv gerektirmemeleri ve diğer para birimlerinden bağımsız olmaları nedeniyle daha yaygın stablecoin'lerden (USDT ve USDC gibi) farklıdır. Algoritmik stablecoin'ler matematik, parasal ekonomi ve teknoloji arasındaki içsel ilişkiye dayalı para birimleri olduğundan, merkezi muadillerine göre potansiyel olarak daha gelişmiş bir stablecoin modelini temsil ederler.

Algoritmik Stablecoinler Nasıl Çalışır?

Teminatlandırılmamış algoritmik stablecoin'ler, nasıl çalıştıklarına ve dolar ile 1'e 1 çıpayı nasıl tutmaları gerektiğine bağlı olarak tipik olarak iki kategoriye ayrılır:

  1. Rebase: Bu algoritmik sabit paralar, sabitlemeyi sürdürmek için temel arzı manipüle eder. Piyasa fiyatı dolar değerinin altına düşmeye başlarsa, algoritmalar madeni paraları dolaşımdan kaldıracak; aksine, fiyat itibari paranın fiyatını aşarsa, sistem piyasaya daha fazla madeni para sokacaktır. Özetle, protokol, madeni paranın fiyatının 1 $'lık çıpadan sapmasıyla orantılı olarak arzı dolaşımdan ekler veya kaldırır.

  2. Senyoraj: Bu algoritmik sabit paralar, bir madeni paranın fiyatının sabit olacak şekilde tasarlandığı ve en az bir başka madeni paranın bu istikrarı kolaylaştırmak için tasarlandığı çok paralı bir sistem kullanır. Bu süreç, sahiplerine ana parayı 1 dolar değerine sabitlemeleri için teşvikler sağlayan birden fazla madeni paranın dahil edilmesi farkıyla, Rebase'inkine benzer.

Zamanla, teminatlandırma kavramını mekanizmaya sokan bir algoritmik stablecoin modeli daha geliştirildi.
Bu modele dayalı sabit paralara 'kesirli-algoritmik' denir. Bu madeni paralar kısmen senyorajdır ve kısmen teminatlandırılmıştır, yani senyoraj istikrarlı paralara benzer çoklu token sistemlerine sahiptirler, ancak aynı zamanda değerin büyük bir kısmını garanti eden ikincil bir para birimi tarafından desteklenirler. Kesirli algoritmik teknolojiyi kullanan sabit paralar, tamamen algoritmik para birimleri ile USDT ve USDC gibi tamamen teminatlandırılmış para birimleri arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlar.
Bu modellerden hangisinin en verimli olduğunu söylemek zor. Esnek arz fikri, kripto para birimlerinin genel davranışı dikkate alındığında anlamlıdır. Bununla birlikte, teşvik mekanizması sahiplerini tatmin etmezse veya ikincil belirtecin çok az kullanım durumu varsa (ve dolayısıyla az talep varsa), bu model potansiyel olarak büyük sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle, ideal olarak, kısmi teminatlandırma daha yüksek düzeyde bir koruma sağlayabilir.

Algoritmik Stablecoin ve Kullanım Durumlarına Örnekler

Piyasaya hala alışılagelmiş merkezi sabit paralar hakim olsa da, yatırımcıların merkezi olmayan algoritmik sabit paralara olan ilgisi son zamanlarda artıyor. Algoritmik bölümün en alakalı projeleri aşağıda listelenmiştir.

Dünya Doları (UST)

TerraUSD (UST) uzun süredir en çok tartışılan algoritmik stablecoin olmuştur. UST, Terraform Labs tarafından desteklenen Terra blok zincirinin merkezi olmayan ve algoritmik sabit para birimiydi. Diğer stablecoin'lerin karşılaştığı ciddi ölçeklenebilirlik sorunlarının ortasında DeFi için ölçeklenebilir bir çözüm sunmak amacıyla oluşturuldu. Sabitlemeyi dolar ile dengeleme mekanizması, ikincil token olan LUNA ve senyoraj doğrultusunda UST fiyatını sabit tutabilmesi gereken çeşitli teşvikler etrafında hareket etti.
Nihayetinde, ölümcül bir olaylar sarmalı nedeniyle proje sefil bir şekilde başarısız oldu: UST dolar çivisini kaybetmeye başlayınca, insanlar onu diğer stablecoin'ler için satmaya başladı. Aynı zamanda, LUNA'nın açığa satışları, UST'nin teminatı olan LUNA'nın fiyatını aşağı çekti. Fiyatlar üzerindeki bu aşağı yönlü baskı, Terra'yı UST'nin düşüş sarmalını durdurma girişimi olarak daha fazla LUNA basmaya zorladı. Bu, LUNA'nın fiyatını sulandırdı, ancak çiviyi eski haline getirmek için hiçbir şey yapmadı. Artık yerel blok zinciri sert bir çatala maruz kaldı, bu nedenle ilk proje fiilen öldü.

DAI

DAI, Ethereum blok zincirine dayalı bir proje olan MakerDAO'nun iki madeni parasından biridir. Şu anda, Ethereum, USDC, BTC ve diğer kripto para birimlerinin (çoklu teminat sistemi) bir kombinasyonu ile teminatlandırılmıştır. DAI stablecoin, sabitlemesini korumak için değişen piyasa dinamiklerine yanıt veren akıllı sözleşmeler kullanır ve ikincil belirteci MKR'yi Ethereum fiyatındaki düşüş durumunda son çare teminatı olarak kullanır. Bu özel stabilcoin türü, daha önce bahsedilen diğerlerinden farklıdır, çünkü aşırı teminatlandırılmıştır, bu da diğer para birimleri tarafından tamamen desteklendiği anlamına gelir.
Günümüzde DAI, tüm büyük DeFi borç verme protokollerinde kullanılabilir. İyi bir değer saklama aracıdır ve Tether ve USD Coin gibi daha popüler stablecoin'lere merkezi olmayan bir alternatiftir. Ayrıca oyun sektöründe de yer almakta olup; DAI'yi Decentraland'da kullanabilir veya CelerX mobil uygulamasında kazanabilirsiniz.

Bolluk (AMPL)

Ampleforth (AMPL), Ethereum tabanlı algoritmik bir stablecoin'dir. Rebase kategorisine aittir ve esnek bir arza sahiptir, yani fiyat dolar fiyatının üzerine çıktığında genişler ve fiyat düştüğünde daralır. Ampleforth'u diğerlerinden ayıran şey, bu tedarik varyasyonunun sonuçlarını yönetebilme yeteneğidir.
Genellikle, arzdaki bir artış, toplam arza kıyasla her bir cüzdanın tuttuğu madeni para yüzdesinin seyrelmesine yol açar. Bu da dengemizin azalacağı anlamına gelir. Arzı arttığında bunu düzeltmek için Ampleforth, ağdaki cüzdanların tüm bakiyelerini otomatik olarak ayarlar, böylece her sahibinin jeton sayısı dolaşımdaki arz ile orantılı kalır.
AMPL belirteci, merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinde etkili bir teminat biçimidir. Ampleforth kripto protokolü, benimsenmeyi hızlandırmak için Geyser programı aracılığıyla zincir üstü likiditeyi teşvik ediyor. Geyser, Uniswap, Balancer ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsaların likidite havuzlarından yararlanarak AMPL sahiplerinin stake yapmasına ve ödül almasına olanak tanır.

Çözüm

Algoritmik stablecoin'ler, hükümet düzenlemesi olmadan ademi merkeziyetçiliği güvence altına almak için en iyi beklentileri sağladı. Stablecoin'ler, diğer çözümlere kıyasla ölçeklenebilir olmanın temel avantajına sahiptir. Algoritma tabanlı madeni paralar, güven oluşturmak için onları çekici kılan şeffaf ve doğrulanabilir kod kullanır.
Bununla birlikte, risklerden tamamen arınmış değiller, ancak esas olarak ayı piyasası dönemlerinde güçlü istikrarsızlıkla bağlantılılar ve bunun sonucunda dolardan kesin bir çıkış meydana geliyor. TerraUSD (UST) ile olanlardan öğrenilecek çok şey var, yani bu tür sabit paralar henüz mutlak yatırımcı güvenini kazanmak için mükemmel formülü bulamadı. Şimdiye kadar, aşırı teminatlandırılmış projeler daha fazla direnç gösterdi. Artan kripto kabulü ve çok sayıda stabilcoin kullanım durumu ile rekabet etmeyi amaçlayan projeler için doldurulacak çok yer var.

Yazar: Mauro F.
Çevirmen: Mauro, Jz
İnceleyen(ler): Matheus, Edward, Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Algoritmik stablecoin'ler, merkezi araçlara ihtiyaç duymadan dolarla sabit kalmalarını sağlamak için karmaşık mekanizmalar kullanır. Her biri farklı özelliklere sahip farklı türleri vardır.
Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Giriş

Merkezi sabit paraların ortaya çıkışı, kripto para ticareti dünyasında büyük bir değişime neden oldu. Tüccarların kazançlarını kripto para birimleri satmaktan korumalarına izin vermek için Bitcoin gibi fiyatı değişken olmayan bir değişim aracına ihtiyaç vardı. Daha sonra, kripto endüstrisinde daha fazla ademi merkeziyetçiliğe yönelik artan ihtiyaç nedeniyle, sözde algoritmik stablecoin'ler giderek daha yaygın hale geldi. Böylece, USDT ve USDC gibi stablecoin'ler en önemli değişim araçlarından biri haline geldi.

Algoritmik Stablecoinler Nedir?

Algoritmik sabit paralar, herhangi bir rezervle desteklenmeyen, ancak arzı ve sirkülasyonu yalnızca bir algoritma tarafından düzenlenen madeni paralardır. Bu kod, fiyatı referans para birimine, genellikle ABD dolarına sabit tutmak amacıyla para biriminin arz ve talebini düzenler. Genellikle, bu çıpayı elde etmek için algoritma, fiyat yükseldiğinde daha fazla koinin çıkarılmasını ve benzer şekilde, fiyat düştüğünde piyasadan daha fazla koinin geri alınmasını sağlar. Bu mekanizma, senyoraj, yani merkez bankalarının arzını veya değerini düzenlemek için para yaratma veya yok etme uygulamasına benzer. Bu sabit paralardan bazılarının işleyişi, topluluğun önerilerine göre değiştirilebilir. Bu tür değişiklikler, senyorajı bankaların değil para birimini kullananların ellerine bırakarak merkezi olmayan yönetişim aracılığıyla uygulamaya konur.
Özetle, algoritmik stablecoin'ler ademi merkeziyet açısından ve rezerv gerektirmemeleri ve diğer para birimlerinden bağımsız olmaları nedeniyle daha yaygın stablecoin'lerden (USDT ve USDC gibi) farklıdır. Algoritmik stablecoin'ler matematik, parasal ekonomi ve teknoloji arasındaki içsel ilişkiye dayalı para birimleri olduğundan, merkezi muadillerine göre potansiyel olarak daha gelişmiş bir stablecoin modelini temsil ederler.

Algoritmik Stablecoinler Nasıl Çalışır?

Teminatlandırılmamış algoritmik stablecoin'ler, nasıl çalıştıklarına ve dolar ile 1'e 1 çıpayı nasıl tutmaları gerektiğine bağlı olarak tipik olarak iki kategoriye ayrılır:

  1. Rebase: Bu algoritmik sabit paralar, sabitlemeyi sürdürmek için temel arzı manipüle eder. Piyasa fiyatı dolar değerinin altına düşmeye başlarsa, algoritmalar madeni paraları dolaşımdan kaldıracak; aksine, fiyat itibari paranın fiyatını aşarsa, sistem piyasaya daha fazla madeni para sokacaktır. Özetle, protokol, madeni paranın fiyatının 1 $'lık çıpadan sapmasıyla orantılı olarak arzı dolaşımdan ekler veya kaldırır.

  2. Senyoraj: Bu algoritmik sabit paralar, bir madeni paranın fiyatının sabit olacak şekilde tasarlandığı ve en az bir başka madeni paranın bu istikrarı kolaylaştırmak için tasarlandığı çok paralı bir sistem kullanır. Bu süreç, sahiplerine ana parayı 1 dolar değerine sabitlemeleri için teşvikler sağlayan birden fazla madeni paranın dahil edilmesi farkıyla, Rebase'inkine benzer.

Zamanla, teminatlandırma kavramını mekanizmaya sokan bir algoritmik stablecoin modeli daha geliştirildi.
Bu modele dayalı sabit paralara 'kesirli-algoritmik' denir. Bu madeni paralar kısmen senyorajdır ve kısmen teminatlandırılmıştır, yani senyoraj istikrarlı paralara benzer çoklu token sistemlerine sahiptirler, ancak aynı zamanda değerin büyük bir kısmını garanti eden ikincil bir para birimi tarafından desteklenirler. Kesirli algoritmik teknolojiyi kullanan sabit paralar, tamamen algoritmik para birimleri ile USDT ve USDC gibi tamamen teminatlandırılmış para birimleri arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlar.
Bu modellerden hangisinin en verimli olduğunu söylemek zor. Esnek arz fikri, kripto para birimlerinin genel davranışı dikkate alındığında anlamlıdır. Bununla birlikte, teşvik mekanizması sahiplerini tatmin etmezse veya ikincil belirtecin çok az kullanım durumu varsa (ve dolayısıyla az talep varsa), bu model potansiyel olarak büyük sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle, ideal olarak, kısmi teminatlandırma daha yüksek düzeyde bir koruma sağlayabilir.

Algoritmik Stablecoin ve Kullanım Durumlarına Örnekler

Piyasaya hala alışılagelmiş merkezi sabit paralar hakim olsa da, yatırımcıların merkezi olmayan algoritmik sabit paralara olan ilgisi son zamanlarda artıyor. Algoritmik bölümün en alakalı projeleri aşağıda listelenmiştir.

Dünya Doları (UST)

TerraUSD (UST) uzun süredir en çok tartışılan algoritmik stablecoin olmuştur. UST, Terraform Labs tarafından desteklenen Terra blok zincirinin merkezi olmayan ve algoritmik sabit para birimiydi. Diğer stablecoin'lerin karşılaştığı ciddi ölçeklenebilirlik sorunlarının ortasında DeFi için ölçeklenebilir bir çözüm sunmak amacıyla oluşturuldu. Sabitlemeyi dolar ile dengeleme mekanizması, ikincil token olan LUNA ve senyoraj doğrultusunda UST fiyatını sabit tutabilmesi gereken çeşitli teşvikler etrafında hareket etti.
Nihayetinde, ölümcül bir olaylar sarmalı nedeniyle proje sefil bir şekilde başarısız oldu: UST dolar çivisini kaybetmeye başlayınca, insanlar onu diğer stablecoin'ler için satmaya başladı. Aynı zamanda, LUNA'nın açığa satışları, UST'nin teminatı olan LUNA'nın fiyatını aşağı çekti. Fiyatlar üzerindeki bu aşağı yönlü baskı, Terra'yı UST'nin düşüş sarmalını durdurma girişimi olarak daha fazla LUNA basmaya zorladı. Bu, LUNA'nın fiyatını sulandırdı, ancak çiviyi eski haline getirmek için hiçbir şey yapmadı. Artık yerel blok zinciri sert bir çatala maruz kaldı, bu nedenle ilk proje fiilen öldü.

DAI

DAI, Ethereum blok zincirine dayalı bir proje olan MakerDAO'nun iki madeni parasından biridir. Şu anda, Ethereum, USDC, BTC ve diğer kripto para birimlerinin (çoklu teminat sistemi) bir kombinasyonu ile teminatlandırılmıştır. DAI stablecoin, sabitlemesini korumak için değişen piyasa dinamiklerine yanıt veren akıllı sözleşmeler kullanır ve ikincil belirteci MKR'yi Ethereum fiyatındaki düşüş durumunda son çare teminatı olarak kullanır. Bu özel stabilcoin türü, daha önce bahsedilen diğerlerinden farklıdır, çünkü aşırı teminatlandırılmıştır, bu da diğer para birimleri tarafından tamamen desteklendiği anlamına gelir.
Günümüzde DAI, tüm büyük DeFi borç verme protokollerinde kullanılabilir. İyi bir değer saklama aracıdır ve Tether ve USD Coin gibi daha popüler stablecoin'lere merkezi olmayan bir alternatiftir. Ayrıca oyun sektöründe de yer almakta olup; DAI'yi Decentraland'da kullanabilir veya CelerX mobil uygulamasında kazanabilirsiniz.

Bolluk (AMPL)

Ampleforth (AMPL), Ethereum tabanlı algoritmik bir stablecoin'dir. Rebase kategorisine aittir ve esnek bir arza sahiptir, yani fiyat dolar fiyatının üzerine çıktığında genişler ve fiyat düştüğünde daralır. Ampleforth'u diğerlerinden ayıran şey, bu tedarik varyasyonunun sonuçlarını yönetebilme yeteneğidir.
Genellikle, arzdaki bir artış, toplam arza kıyasla her bir cüzdanın tuttuğu madeni para yüzdesinin seyrelmesine yol açar. Bu da dengemizin azalacağı anlamına gelir. Arzı arttığında bunu düzeltmek için Ampleforth, ağdaki cüzdanların tüm bakiyelerini otomatik olarak ayarlar, böylece her sahibinin jeton sayısı dolaşımdaki arz ile orantılı kalır.
AMPL belirteci, merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinde etkili bir teminat biçimidir. Ampleforth kripto protokolü, benimsenmeyi hızlandırmak için Geyser programı aracılığıyla zincir üstü likiditeyi teşvik ediyor. Geyser, Uniswap, Balancer ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsaların likidite havuzlarından yararlanarak AMPL sahiplerinin stake yapmasına ve ödül almasına olanak tanır.

Çözüm

Algoritmik stablecoin'ler, hükümet düzenlemesi olmadan ademi merkeziyetçiliği güvence altına almak için en iyi beklentileri sağladı. Stablecoin'ler, diğer çözümlere kıyasla ölçeklenebilir olmanın temel avantajına sahiptir. Algoritma tabanlı madeni paralar, güven oluşturmak için onları çekici kılan şeffaf ve doğrulanabilir kod kullanır.
Bununla birlikte, risklerden tamamen arınmış değiller, ancak esas olarak ayı piyasası dönemlerinde güçlü istikrarsızlıkla bağlantılılar ve bunun sonucunda dolardan kesin bir çıkış meydana geliyor. TerraUSD (UST) ile olanlardan öğrenilecek çok şey var, yani bu tür sabit paralar henüz mutlak yatırımcı güvenini kazanmak için mükemmel formülü bulamadı. Şimdiye kadar, aşırı teminatlandırılmış projeler daha fazla direnç gösterdi. Artan kripto kabulü ve çok sayıda stabilcoin kullanım durumu ile rekabet etmeyi amaçlayan projeler için doldurulacak çok yer var.

Yazar: Mauro F.
Çevirmen: Mauro, Jz
İnceleyen(ler): Matheus, Edward, Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!