Vitalik Çin AMA başlangıcı: Ethereum perspektifinden demokrasinin değeri

Orta SeviyeFeb 20, 2024
Bu makalede Ethereum için demokrasinin ne anlama geldiği ve Ethereum'un demokrasiye nasıl ulaşabileceği gibi konular tartışıldı. Bunu, farklı oylama sistemleri ve bunların uzlaşma sağlanmasına nasıl yardımcı olabileceği tartışması izler.
Vitalik Çin AMA başlangıcı: Ethereum perspektifinden demokrasinin değeri

Editörün notu: 31 Ocak'ta YouTube kanalı teknoloji yasa koyucusu Dr. Ge Rujun Bao, Ethereum kurucusu Vitalik'i Çince bir röportaj yapmaya davet etti ve bir sonraki bölüm 7 Şubat'ta çevrimiçi olarak yayınlanacak. İlk bölümde, sunucu ve Vitalik Ethereum için demokrasinin anlamını ve Ethereum'un demokrasiye nasıl ulaşabileceğini tartıştılar. İkinci Bölüm Vitalik ve sunucu farklı oylama sistemlerini ve bunların uzlaşmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartışıyor. Zuzalu deneyi ve Zupass, İkinci Dereceden Fonlama mekanizmaları ve demokrasi ve teknolojinin geleceği gibi konular da ele alınmaktadır. BlockBeats, Vitalik'in programdaki kayda değer anlara ilişkin görüşlerini okuyucularımız için derledi. Okuyucular orijinal sesi dinlemek isterlerse, lütfen aşağıdaki bağlantıyı kontrol edin:Bölüm 1 、 Bölüm2。

S: Ethereum'un kurucusu olarak demokrasinin sizin için değeri nedir? Demokrasi ve blok zinciri arasındaki ilişki nedir?

Vitalik:Bitcoin ilk blok zinciri sistemidir. Bitcoin'in asıl amacı bir para ödeme sistemi + dijital altın olmaktı. Ancak Satoshi Nakamoto iki şeyi aynı anda icat etti. Bunlardan biri ödeme sistemiydi ve internette sıfırdan değerli bir varlık yaratıyordu. İkincisi ise blok zinciri teknolojisidir.

Bu bana İsviçre bıçağını hatırlatıyor. Bu araç on ya da yirmi başka işlev daha içeriyor, ancak yine de sınırlı bir şey. Yeni bir özellik keşfetmek istiyorsanız, yeni bir bıçak satın almanız gerekir. Ancak daha iyi bir yol var, o da evrensel bir programlama dili ile bir blok zinciri oluşturmak. Bu yönde derinlemesine araştırma yapmaya başladım ve Ethereum white paper çıktı.

Ethereum projesinin amacı bir para birimi yapmak değil, blok zinciri teknolojisini para birimi dışında başka şeyler yapmak için kullanmaktır. Kurucu ortaklardan bazıları da dahil olmak üzere, blok zincirine Bitcoin'den girmediler. Bu yüzden Ethereum'un Bitcoin'in ortak teknik dili olduğunu ve Ethereum'un herkesin paylaşabileceği açık kaynaklı dosyalar ve depolama yetenekleri olduğunu düşünüyorum.

Blok zincirinin ne işe yaradığını başka bir yönden de anlayabilirsiniz. Açık kaynak kavramı kırk yıldır var, ancak yirmi yıl önce bu kavram nispeten basitti - kendi açık kaynak dosyalarınızı kendi bilgisayarınızda çalıştırabilirdiniz. Ancak şu anda ilginç insanların yapmak istediği şeylerin çoğu, insanlar arasındaki işbirliği de dahil olmak üzere, henüz açık kaynak kavramıyla bağlantılı değil, çünkü her zaman merkezileşme sorunuyla yüzleşmek zorundalar ve kim kimi kontrol ederse en büyük güce sahip oluyor.

Blok zincirinin ilkesi ademi merkeziyetçiliktir. Yapmak istediklerimiz tek bir şirket, tek bir kişi ya da küçük bir grup tarafından kontrol edilemez. Para biriminden daha karmaşık bir şey yapmak istersek, bu Uygulamayı nasıl yükselteceğimiz sorusu ortaya çıkacaktır. Bu Uygulamanın kullanıcılarının birlikte kontrol edip edemeyeceği gibi çeşitli demokratik yöntemler üzerinde çalışıyoruz.

Birçok insan demokrasinin sadece ülkeyle ilgili olduğunu düşünme eğilimindedir, ancak aslında demokrasi her yerde kullanılan bir kavramdır. Örneğin, sosyal medyadaki etkileşim de bir tür oylamadır. Bir makro-demokrasi vardır, bir de mikro-demokrasi. Aslında blok zinciri ekosisteminin ihtiyacı olan şey ile sosyal medya ve büyük ölçekli siyasetin ihtiyacı olan şey farklı demokrasi türleridir.

S: Ethereum ile ilgili açık kaynak projeleri arasında pratik demokrasi örnekleri var mı?

Vitalik:Benim bir blogum var. Uzun yıllardır makaleler iki yerde yayınlanıyor, biri geleneksel web sitesi vitalik.ca, ve diğeri vitalik.eth, Ethereum'un ENS alan adını ve merkezi olmayan depolama IPFS sistemini kullanıyor. Geçen ay vitalik.ca'nın çalışmadığını fark ettim, neler olduğunu araştırdım ve sunucu şirketimin kapandığı ortaya çıktı.

Yarattığım şeylerin varlığı her zaman başka bir şirkete bağlı olmuştur. O şirket gittiğinde, benim eşyalarım da gider. Ancak ENS, üzerine bir hash gönderen akıllı bir sözleşmedir. Bu hash benim ana sayfa bağlantımı temsil eder; IPFS sisteminde ana sayfam da bir bağlantıdır. Bu web sayfalarının tüm içeriği IPFS'de bulunmaktadır. Bir blok zinciri olmamasına rağmen, teknoloji çok benzerdir. Dolayısıyla, bu içeriklerin yüz yıl sonra da görülebilmesini sağlamak için yalnızca bir kişi yeterlidir.

Kamu malları alanında, bu ortak şeyler sabit değildir ve her zaman geliştirilmeleri gerekir. Örneğin, Ethereum protokolü gelişmektedir. POW'dan POS'a gaz tüketimi en az bin kat azaltılmıştır. Bu nedenle, blok zinciri protokolünü geliştirmenin avantajları çok büyüktür, ancak ilk adım, iyileştirilmesi gerekiyorsa protokolü kimin geliştireceğini belirlemektir. Ethereum'un EIP'si vardır, peki hangi EIP'nin benimseneceğine kim karar verir. İkinci sorun ise araştırma, geliştirme, test, güvenlik ve diğer EIP'lerin çok sayıda geliştirici ve kaynak gerektirmesidir. Şimdi bu işleri yapan yüzlerce insan var. Bu insanların kendilerine ödeme yapacak birine ihtiyaçları var ve bu ücretler nereden geliyor?

Başlangıçta bu iki bölüm nispeten merkezileştirilmişti ve benim de dahil olduğum küçük bir çekirdek geliştirici grubu testnet sürümünü belirliyordu. Ama şimdi birçok insan bunu yapıyor. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ethereum Vakfı'nın başlangıçta satışa sunduğu 60 milyon ETH vardı ve bir Bitcoin ile iki bin ETH satın alabiliyordunuz. Daha sonra 12 milyon ETH vakfa ve ilk geliştiricilere verilir ve kalan ETH madencilik için kullanılır.

Vakıf başlangıçta çok fazla Bitcoin aldı, ancak daha sonra Bitcoin fiyatı çok düştü, bu yüzden yaklaşık bir yıl sonra neredeyse yok olduk, ancak neyse ki ETH fiyatı bu süre içinde çok yükseldi.

Yani başlangıçta tamamen vakfa güveniyorduk ama şimdi vakıf dışında pek çok başka kuruluş var. Şu anda Ethereum'un protokol kurallarını uygulayan yaklaşık beş istemci bulunmaktadır. Müşterilerden bazıları vakıf tarafından desteklenirken, diğerleri tamamen bağımsızdır. ConsenSys, Ethereum üzerinde çalışmaya başlayan nispeten büyük bir şirketti ve şu anda iki müşteriyi destekliyorlar. Bir ya da iki yıl önce Arbitrum bir müşteri şirketi satın aldı.

Şimdi farklı ekipleri destekleyen farklı paralara sahip farklı insanlar var, bu nedenle Ethereum çekirdek ekosisteminin geliştirilmesine ve araştırılmasına katılmak istiyorsanız, vakıf sizi sevmese veya ben sizi sevmesem bile, bu diğer insanlar ve şirket için başvurabilirsiniz. Bu aynı zamanda yavaş bir ekolojik demokratikleşme sürecidir.

Şimdi Ethereum'da kendi deneylerini yapan birçok şirket var ve ayrıca bir sponsorluk planı olduğu söylenebilecek RetroPGF adlı bir deney yapan bir Layer 2 projesi Optimism var, ancak bunlar geleneksel sponsorluklar değil. Örneğin, eğer bir şey yapmak istiyorsam, gidip size ne yapmak istediğimi anlatan bir başvuru yazın ve sonra bana sponsor olun; daha ziyade bir şey yapmış olurum ve sonra programdan bazı ödüller alabilirim.

S: Bize Zuzalu'dan bahsedebilir misiniz?

Vitalik:Bu, geçen yıl Karadağ'da yaptığım bir deney. Son beş ya da on yıldır bazı insanlar yeni bir şehir ve yeni bir ülke inşa etme kavramından bahsediyor. Balaji'nin Ağ Devleti adlı kitabı da var. Birçok kişi bu konuyu merak ediyor. Ama birçok insanın bu konuda konuştuğunu ama kimsenin bunu yapmadığını gördüm.

Ben de farklı alanlarda çalışan iki yüz kişiyle bir deney yapmaya karar verdim. Bazıları Ethereum geliştiricileri ve araştırmacıları, bazıları biyolojik bilimler alanında ve bazıları da yönetişim alanında meraklılar. Bu insanlar iki ay boyunca küçük bir Doğu Avrupa ülkesi olan Karadağ'da bir pop-up şehirde birlikte yaşadılar. Sonuçlar oldukça ilginç ve hedeflerimizden biri de Pop-up City'de favori teknolojilerimizden bazılarını uygulamak.

Buna bir örnek, sıfır-bilgi kimlik kanıtı olan Zupass'tır. Topluluğa katıldığınızı kanıtlamak için Zupass'ı kullanabilirsiniz, isminizi vermeden, ancak katıldığınızı kanıtlayabilir. Zupass'ın iki bölümü vardır, biri insanların QR kodunu taraması içindir ve bazı web sitelerine giriş yapabileceğiniz çevrimiçi bir bölüm vardır. Örneğin oylama web siteleri, topluluk üyelerinin anonim olarak oy kullanmasına izin verirken, her kişinin yalnızca bir kez oy kullanabilmesini sağlar. Bu teknoloji sosyal medyada hesap yasaklarını ve sahte hesap sorunlarını önlemek için kullanılabilir.

Zupass Karadağ'da doğdu, ancak şimdi Zupass kullanan birçok başka proje var, bu yüzden bu kullanılabilecek gerçek bir şey haline geldi. Bu yüzden sıfır bilgi kanıtının gelecekteki özgürlük ve açıklık için çok faydalı bir şey olduğunu düşünüyorum.

S: Sizce teknoloji gerçek dünyada nasıl bir rol oynayacak? Bazı insanlar gelecekteki seçimlerin de sıfır bilgi kanıtlarını kullanabileceğini söyleyecektir, ancak bazı insanlar bunun çok uzak olduğunu söyleyecektir. Bize bir vizyon veya yön verebilir misiniz?

Vitalik:Aslında, en büyükleriyle başlamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Karesel Fonlama mekanizmasını üniversitelerde, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda ve diğer alanlarda da kullanmaya başlayabilirsiniz. "Bağışlar ve eşleştirme fonları aracılığıyla kamu mallarının finansmanı için, kamu projelerine bağış yapılmasını teşvik edin ve bağışçıların sayısını ve bağış miktarlarını göz önünde bulundurun." Pratik bir şeyler yapın, sonuçların ne olduğunu görün ve sonra yavaşça genişletin.

Bu teknoloji bu seviyeye ulaştı ve onu nasıl kullanacağımızı düşünmeye başlayabiliriz. Beş yıl önce, aslında sıfır bilgi kanıtlarımız yoktu. Bu sadece akademik bir kavram. Örneğin, Zcash 2016'da çıktığında, bilgisayarda bir işlem göndermek için iki dakikalık kanıt gerekiyordu. Artık cep telefonunuzdan üç ila beş saniye içinde bir kanıtlama işlemini tamamlayabilirsiniz. Son beş yılda, kullanıcı kullanılabilirliği çok gelişti. Geliştirici deneyimi de çok geliştirildi. 2021'den önce sıfır bilgi kanıtına dayalı bir proje yapmak için kriptografi araştırmacısı olmanız gerekiyordu, ancak artık kodu kendiniz yazmanıza ve ardından otomatik olarak bir kanıt oluşturmanıza olanak tanıyan birçok araç var.

Teknoloji gittikçe daha iyi hale geliyor, bu nedenle artık hükümet düzeyinde bu yöntemlerle bazı büyük ölçekli deneyler yapabileceğimiz alanlar olup olmadığını düşünmenin zamanı geldi. Bazıları kamu mallarıyla ilgili alanlar, bir diğeri ise kimlikle ilgili içeriktir. İlk adımı iyi bir şekilde yaptıktan sonra, bir sonraki adımı düşünebilirsiniz. Uzun vadede ben çok iyimserim.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[BlockBeats] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara[Kaori,BlockBeats] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Vitalik Çin AMA başlangıcı: Ethereum perspektifinden demokrasinin değeri

Orta SeviyeFeb 20, 2024
Bu makalede Ethereum için demokrasinin ne anlama geldiği ve Ethereum'un demokrasiye nasıl ulaşabileceği gibi konular tartışıldı. Bunu, farklı oylama sistemleri ve bunların uzlaşma sağlanmasına nasıl yardımcı olabileceği tartışması izler.
Vitalik Çin AMA başlangıcı: Ethereum perspektifinden demokrasinin değeri

Editörün notu: 31 Ocak'ta YouTube kanalı teknoloji yasa koyucusu Dr. Ge Rujun Bao, Ethereum kurucusu Vitalik'i Çince bir röportaj yapmaya davet etti ve bir sonraki bölüm 7 Şubat'ta çevrimiçi olarak yayınlanacak. İlk bölümde, sunucu ve Vitalik Ethereum için demokrasinin anlamını ve Ethereum'un demokrasiye nasıl ulaşabileceğini tartıştılar. İkinci Bölüm Vitalik ve sunucu farklı oylama sistemlerini ve bunların uzlaşmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartışıyor. Zuzalu deneyi ve Zupass, İkinci Dereceden Fonlama mekanizmaları ve demokrasi ve teknolojinin geleceği gibi konular da ele alınmaktadır. BlockBeats, Vitalik'in programdaki kayda değer anlara ilişkin görüşlerini okuyucularımız için derledi. Okuyucular orijinal sesi dinlemek isterlerse, lütfen aşağıdaki bağlantıyı kontrol edin:Bölüm 1 、 Bölüm2。

S: Ethereum'un kurucusu olarak demokrasinin sizin için değeri nedir? Demokrasi ve blok zinciri arasındaki ilişki nedir?

Vitalik:Bitcoin ilk blok zinciri sistemidir. Bitcoin'in asıl amacı bir para ödeme sistemi + dijital altın olmaktı. Ancak Satoshi Nakamoto iki şeyi aynı anda icat etti. Bunlardan biri ödeme sistemiydi ve internette sıfırdan değerli bir varlık yaratıyordu. İkincisi ise blok zinciri teknolojisidir.

Bu bana İsviçre bıçağını hatırlatıyor. Bu araç on ya da yirmi başka işlev daha içeriyor, ancak yine de sınırlı bir şey. Yeni bir özellik keşfetmek istiyorsanız, yeni bir bıçak satın almanız gerekir. Ancak daha iyi bir yol var, o da evrensel bir programlama dili ile bir blok zinciri oluşturmak. Bu yönde derinlemesine araştırma yapmaya başladım ve Ethereum white paper çıktı.

Ethereum projesinin amacı bir para birimi yapmak değil, blok zinciri teknolojisini para birimi dışında başka şeyler yapmak için kullanmaktır. Kurucu ortaklardan bazıları da dahil olmak üzere, blok zincirine Bitcoin'den girmediler. Bu yüzden Ethereum'un Bitcoin'in ortak teknik dili olduğunu ve Ethereum'un herkesin paylaşabileceği açık kaynaklı dosyalar ve depolama yetenekleri olduğunu düşünüyorum.

Blok zincirinin ne işe yaradığını başka bir yönden de anlayabilirsiniz. Açık kaynak kavramı kırk yıldır var, ancak yirmi yıl önce bu kavram nispeten basitti - kendi açık kaynak dosyalarınızı kendi bilgisayarınızda çalıştırabilirdiniz. Ancak şu anda ilginç insanların yapmak istediği şeylerin çoğu, insanlar arasındaki işbirliği de dahil olmak üzere, henüz açık kaynak kavramıyla bağlantılı değil, çünkü her zaman merkezileşme sorunuyla yüzleşmek zorundalar ve kim kimi kontrol ederse en büyük güce sahip oluyor.

Blok zincirinin ilkesi ademi merkeziyetçiliktir. Yapmak istediklerimiz tek bir şirket, tek bir kişi ya da küçük bir grup tarafından kontrol edilemez. Para biriminden daha karmaşık bir şey yapmak istersek, bu Uygulamayı nasıl yükselteceğimiz sorusu ortaya çıkacaktır. Bu Uygulamanın kullanıcılarının birlikte kontrol edip edemeyeceği gibi çeşitli demokratik yöntemler üzerinde çalışıyoruz.

Birçok insan demokrasinin sadece ülkeyle ilgili olduğunu düşünme eğilimindedir, ancak aslında demokrasi her yerde kullanılan bir kavramdır. Örneğin, sosyal medyadaki etkileşim de bir tür oylamadır. Bir makro-demokrasi vardır, bir de mikro-demokrasi. Aslında blok zinciri ekosisteminin ihtiyacı olan şey ile sosyal medya ve büyük ölçekli siyasetin ihtiyacı olan şey farklı demokrasi türleridir.

S: Ethereum ile ilgili açık kaynak projeleri arasında pratik demokrasi örnekleri var mı?

Vitalik:Benim bir blogum var. Uzun yıllardır makaleler iki yerde yayınlanıyor, biri geleneksel web sitesi vitalik.ca, ve diğeri vitalik.eth, Ethereum'un ENS alan adını ve merkezi olmayan depolama IPFS sistemini kullanıyor. Geçen ay vitalik.ca'nın çalışmadığını fark ettim, neler olduğunu araştırdım ve sunucu şirketimin kapandığı ortaya çıktı.

Yarattığım şeylerin varlığı her zaman başka bir şirkete bağlı olmuştur. O şirket gittiğinde, benim eşyalarım da gider. Ancak ENS, üzerine bir hash gönderen akıllı bir sözleşmedir. Bu hash benim ana sayfa bağlantımı temsil eder; IPFS sisteminde ana sayfam da bir bağlantıdır. Bu web sayfalarının tüm içeriği IPFS'de bulunmaktadır. Bir blok zinciri olmamasına rağmen, teknoloji çok benzerdir. Dolayısıyla, bu içeriklerin yüz yıl sonra da görülebilmesini sağlamak için yalnızca bir kişi yeterlidir.

Kamu malları alanında, bu ortak şeyler sabit değildir ve her zaman geliştirilmeleri gerekir. Örneğin, Ethereum protokolü gelişmektedir. POW'dan POS'a gaz tüketimi en az bin kat azaltılmıştır. Bu nedenle, blok zinciri protokolünü geliştirmenin avantajları çok büyüktür, ancak ilk adım, iyileştirilmesi gerekiyorsa protokolü kimin geliştireceğini belirlemektir. Ethereum'un EIP'si vardır, peki hangi EIP'nin benimseneceğine kim karar verir. İkinci sorun ise araştırma, geliştirme, test, güvenlik ve diğer EIP'lerin çok sayıda geliştirici ve kaynak gerektirmesidir. Şimdi bu işleri yapan yüzlerce insan var. Bu insanların kendilerine ödeme yapacak birine ihtiyaçları var ve bu ücretler nereden geliyor?

Başlangıçta bu iki bölüm nispeten merkezileştirilmişti ve benim de dahil olduğum küçük bir çekirdek geliştirici grubu testnet sürümünü belirliyordu. Ama şimdi birçok insan bunu yapıyor. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ethereum Vakfı'nın başlangıçta satışa sunduğu 60 milyon ETH vardı ve bir Bitcoin ile iki bin ETH satın alabiliyordunuz. Daha sonra 12 milyon ETH vakfa ve ilk geliştiricilere verilir ve kalan ETH madencilik için kullanılır.

Vakıf başlangıçta çok fazla Bitcoin aldı, ancak daha sonra Bitcoin fiyatı çok düştü, bu yüzden yaklaşık bir yıl sonra neredeyse yok olduk, ancak neyse ki ETH fiyatı bu süre içinde çok yükseldi.

Yani başlangıçta tamamen vakfa güveniyorduk ama şimdi vakıf dışında pek çok başka kuruluş var. Şu anda Ethereum'un protokol kurallarını uygulayan yaklaşık beş istemci bulunmaktadır. Müşterilerden bazıları vakıf tarafından desteklenirken, diğerleri tamamen bağımsızdır. ConsenSys, Ethereum üzerinde çalışmaya başlayan nispeten büyük bir şirketti ve şu anda iki müşteriyi destekliyorlar. Bir ya da iki yıl önce Arbitrum bir müşteri şirketi satın aldı.

Şimdi farklı ekipleri destekleyen farklı paralara sahip farklı insanlar var, bu nedenle Ethereum çekirdek ekosisteminin geliştirilmesine ve araştırılmasına katılmak istiyorsanız, vakıf sizi sevmese veya ben sizi sevmesem bile, bu diğer insanlar ve şirket için başvurabilirsiniz. Bu aynı zamanda yavaş bir ekolojik demokratikleşme sürecidir.

Şimdi Ethereum'da kendi deneylerini yapan birçok şirket var ve ayrıca bir sponsorluk planı olduğu söylenebilecek RetroPGF adlı bir deney yapan bir Layer 2 projesi Optimism var, ancak bunlar geleneksel sponsorluklar değil. Örneğin, eğer bir şey yapmak istiyorsam, gidip size ne yapmak istediğimi anlatan bir başvuru yazın ve sonra bana sponsor olun; daha ziyade bir şey yapmış olurum ve sonra programdan bazı ödüller alabilirim.

S: Bize Zuzalu'dan bahsedebilir misiniz?

Vitalik:Bu, geçen yıl Karadağ'da yaptığım bir deney. Son beş ya da on yıldır bazı insanlar yeni bir şehir ve yeni bir ülke inşa etme kavramından bahsediyor. Balaji'nin Ağ Devleti adlı kitabı da var. Birçok kişi bu konuyu merak ediyor. Ama birçok insanın bu konuda konuştuğunu ama kimsenin bunu yapmadığını gördüm.

Ben de farklı alanlarda çalışan iki yüz kişiyle bir deney yapmaya karar verdim. Bazıları Ethereum geliştiricileri ve araştırmacıları, bazıları biyolojik bilimler alanında ve bazıları da yönetişim alanında meraklılar. Bu insanlar iki ay boyunca küçük bir Doğu Avrupa ülkesi olan Karadağ'da bir pop-up şehirde birlikte yaşadılar. Sonuçlar oldukça ilginç ve hedeflerimizden biri de Pop-up City'de favori teknolojilerimizden bazılarını uygulamak.

Buna bir örnek, sıfır-bilgi kimlik kanıtı olan Zupass'tır. Topluluğa katıldığınızı kanıtlamak için Zupass'ı kullanabilirsiniz, isminizi vermeden, ancak katıldığınızı kanıtlayabilir. Zupass'ın iki bölümü vardır, biri insanların QR kodunu taraması içindir ve bazı web sitelerine giriş yapabileceğiniz çevrimiçi bir bölüm vardır. Örneğin oylama web siteleri, topluluk üyelerinin anonim olarak oy kullanmasına izin verirken, her kişinin yalnızca bir kez oy kullanabilmesini sağlar. Bu teknoloji sosyal medyada hesap yasaklarını ve sahte hesap sorunlarını önlemek için kullanılabilir.

Zupass Karadağ'da doğdu, ancak şimdi Zupass kullanan birçok başka proje var, bu yüzden bu kullanılabilecek gerçek bir şey haline geldi. Bu yüzden sıfır bilgi kanıtının gelecekteki özgürlük ve açıklık için çok faydalı bir şey olduğunu düşünüyorum.

S: Sizce teknoloji gerçek dünyada nasıl bir rol oynayacak? Bazı insanlar gelecekteki seçimlerin de sıfır bilgi kanıtlarını kullanabileceğini söyleyecektir, ancak bazı insanlar bunun çok uzak olduğunu söyleyecektir. Bize bir vizyon veya yön verebilir misiniz?

Vitalik:Aslında, en büyükleriyle başlamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Karesel Fonlama mekanizmasını üniversitelerde, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda ve diğer alanlarda da kullanmaya başlayabilirsiniz. "Bağışlar ve eşleştirme fonları aracılığıyla kamu mallarının finansmanı için, kamu projelerine bağış yapılmasını teşvik edin ve bağışçıların sayısını ve bağış miktarlarını göz önünde bulundurun." Pratik bir şeyler yapın, sonuçların ne olduğunu görün ve sonra yavaşça genişletin.

Bu teknoloji bu seviyeye ulaştı ve onu nasıl kullanacağımızı düşünmeye başlayabiliriz. Beş yıl önce, aslında sıfır bilgi kanıtlarımız yoktu. Bu sadece akademik bir kavram. Örneğin, Zcash 2016'da çıktığında, bilgisayarda bir işlem göndermek için iki dakikalık kanıt gerekiyordu. Artık cep telefonunuzdan üç ila beş saniye içinde bir kanıtlama işlemini tamamlayabilirsiniz. Son beş yılda, kullanıcı kullanılabilirliği çok gelişti. Geliştirici deneyimi de çok geliştirildi. 2021'den önce sıfır bilgi kanıtına dayalı bir proje yapmak için kriptografi araştırmacısı olmanız gerekiyordu, ancak artık kodu kendiniz yazmanıza ve ardından otomatik olarak bir kanıt oluşturmanıza olanak tanıyan birçok araç var.

Teknoloji gittikçe daha iyi hale geliyor, bu nedenle artık hükümet düzeyinde bu yöntemlerle bazı büyük ölçekli deneyler yapabileceğimiz alanlar olup olmadığını düşünmenin zamanı geldi. Bazıları kamu mallarıyla ilgili alanlar, bir diğeri ise kimlikle ilgili içeriktir. İlk adımı iyi bir şekilde yaptıktan sonra, bir sonraki adımı düşünebilirsiniz. Uzun vadede ben çok iyimserim.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[BlockBeats] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara[Kaori,BlockBeats] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!