USDC ve Doların Geleceği

İleri SeviyeAug 29, 2024
Bu makalede, USDC'nin istikrarlı bir kripto para birimi ürünü olarak benzersiz özelliklerini, mevcut ödeme aracı olarak benimsenmesini ve USDC ve diğer dijital varlıkların bugün karşılaşabileceği düzenleyici manzarayı, ve bunların doların dijital geleceği için ne anlama geldiğini tartışacağız.
USDC ve Doların Geleceği

Giriş

Stablecoinlar bugün kripto endüstrisinin vazgeçilmez bir parçasıdır, doların değer deposu olarak güvenilirliğini bir blockchain tokeninin işlem yapılabilirliği ve kullanım kolaylığı ile birleştirir. Bunlar arasında, Circle'ın amiral gemisi ürünü ve en yaygın kullanılan stablecoinlerden biri olan USDC bulunmaktadır ve Piyasa Değeri [1] ile 6. en büyük kripto tokenidir.

Bu makalede, USDC'nin istikrarlı bir kripto para birimi ürünü olarak benzersiz özelliklerini, mevcut ödeme aracı olarak benimsenmesini ve USDC'nin ve diğer dijital varlıkların bugün karşılaşabileceği düzenleyici ortamı ele alacağız ve tüm bunların doların dijital geleceği için ne anlama geldiğini tartışacağız.

Güven ve Şeffaflık İle Stabil Bir Koin Oluşturmak

Temelinde, USDC çok basit bir sorunu çözer: nasıl dolarla dijital varlıklar satın alırsınız? Sabitcoin'lerin ortaya çıkmasından önce, çözüm geleneksel bankacılık sisteminden kripto borsalarına fiat dolarları köprülemekti, genellikle yavaş, zorlayıcı ve pahalı bir süreç. USDC, bu 'onramping' sorununa, fiat nakit ve nakit benzeri varlıklarla %100 oranında desteklenen 'dijital dolar' yaratarak yanıt verir.

2018'deki başlangıcından bu yana USDC, kripto endüstrisinin önde gelen sabit paralarından biri haline geldi. USDC'yi diğer büyük stablecoin'lerden ayıran belki de en önemli faktör, ihraç süreci boyunca güven ve şeffaflığa verdiği önemdir. Genellikle denizaşırı ülkelerde bulunan ve düzenlemeye tabi olmayan diğer stablecoin sağlayıcılarının aksine, Circle, bu "dijital dolarları" ihraç eden, tamamen ABD'ye ait, ABD tarafından işletilen bir şirkettir. Her ay, USDC'nin rezerv varlıkları, Büyük Dörtlü muhasebe firması tarafından bağımsız bir tasdike tabi tutulur ve Circle, herkesin USDC'nin rezerv bileşimini gerçek zamanlı olarak görüntüleyebileceği halka açık bir gösterge panosuna sahiptir [3]. Örneğin, 8 Ağustos 2024 itibariyle, Circle'ın gösterge tablosu dolaşımda 34,5 milyar dolar değerinde USDC kaydediyor [4].


Circle’ın Rezerv Kompozisyonları, 8 Ağustos 2024 tarihinde erişildi. Kaynak [4].

Peki, Circle'ın USDC tokenleri nasıl fiat desteklemesiyle ihraç edilir ve geri alınır? USDC'nin doğrudan ihraç ve geri alım işlemleri, kurumsal işlemciler, fintech şirketleri, borsalar ve diğer kurumsal işletmeler için bir Uygulama Programlama Arayüzü (API) olan "Circle Mint" aracılığıyla gerçekleştirilir. Herhangi bir miktar USDC almak için, Circle Mint müşterisi, API'si aracılığıyla o miktarda fiat transferini Circle'ın USDC rezerv hesabına başlatır ve Circle, eşdeğer USDC'yi müşterinin Circle Mint hesabına ihraç eder. Benzer şekilde, bir Circle Mint müşterisi USDC için bir fiat geri alımı talep ettiğinde, Circle bu USDC'yi bir "yakma adresine" gönderecek ve bu "yakma olayı" üzerine işletmenin bağlı olduğu banka hesabına USD transfer edecektir [2].

Varlık yönetimi süreci aynı zamanda geleneksel varlık yöneticilerinin uzmanlığı ve şeffaflığından faydalanarak güvenin teşvik edilmesini amaçlamaktadır. USDC'nin 34,5 milyar dolarlık mevcut rezervlerine [4] göre, 4,5 milyar dolar rezerv bankalarda tutulurken, kalan 30,1 milyar dolar Blackrock tarafından yönetilen Circle Reserve Fund'da tutulmaktadır. Bu fon, SEC kayıtlı bir hükümet para piyasası fonu olup 7 günlük SEC getirisi %5,29'dur [6].

USDC gibi fiat destekli stablecoin'ler, geleneksel kısmi bankacılık sisteminden keskin bir tezat oluşturur. Bir bankadaki çoğu doların genellikle oldukça likit olmayan ve daha riskli varlıklardan oluşan kredi portföyü tarafından yalnızca desteklendiği halde, USDC'nin her 'doları', son derece likit nakit ve nakde eşdeğer USD varlıklarının eşdeğer bir miktarı tarafından desteklenmektedir. Bu anlamda, Circle'ın USDC'si, doların dijital bir ortamda geleceğine öncülük ediyor. 'Dijital dolarlar' için güvenli, emniyetli ve yenilikçi bir altyapı çerçevesi sunarak, Circle, finansal dünyadaki en önemli varlıklardan birini yeniden hayal etmeyi amaçlıyor.

DeFi'den TradFi'ye USDC'nin Kabul Edilmesi

Tabii ki, bir stablecoin'in gerçek değeri kullanımında yatar. Ürün ne kadar iyi tasarlanmış veya ne kadar şeffaf olursa olsun, bir stablecoin'in gerçek testi, hem blockchain bağlamlarında hem de geleneksel ödeme sistemlerinde günlük kullanımdaki benimsenmesidir.


DeFi'de Kararlıcoin Hacmi Dune Paneli [9]

Circle'ın USDC'si dünyanın en büyük düzenlenmiş dijital dolarıdır ve 16 farklı blok zincirini doğal olarak desteklemektedir. DeFi protokollerinde tercih edilen bir stabilcoin olarak önemli bir kullanım görmektedir [16] [10]. Bunlar arasında, en yüksek işlem hacimleri Solana ve Ethereum üzerinde gerçekleşmekte olup, temel kullanım alanları ticaret ve kripto ekosistemine ilişkin diğer faaliyetlerdir. Farklı desteklenen blok zincirleri arasındaki uyumluluğu sağlamak için USDC, Cross-Chain Transfer Protocol (CCTP) adlı bir çapraz zincir transfer protokolü geliştirmiştir [11].

CCTP'deki etkileşim mekanizması, Circle Mint'in fiat-to-token altyapısına oldukça benzer. Şu anda, CCTP 8 farklı zinciri destekliyor, bunlar; Arbitrum, Avalanche, Base, Ethereum, Noble, OP Mainnet, Polygon PoS, Solana [11]. Ethereum'dan Solana'ya gibi bir zincirden USDC transfer etmek için üç ana adım vardır:

  1. İlk olarak, USDC Ethereum'da, kaynak zincirinde yakılıyor.
  2. Ardından, kullanıcı bu yakma işlemine bir makbuz olarak hareket eden Circle'dan imzalı bir beyanname alır.
  3. Circle, USDC'nin Solana'da üretilmesine izin vermek için bu doğrulamayı kullanıyor.

Bu yakma-ve-yaratma mekanizmasının avantajlarından biri, Ethereum için EVM ve Solana için SVM gibi farklı Sanal Makineler çalıştıran blokzincirleri arasında uyumluluk sağlamasına izin vermesidir. Bu, merkezi olmayan finans (DeFi) sistemlerinde çapraz zincir takasları, depozitolar ve satın almalar gibi kullanım durumlarını mümkün kılar.

Ancak USDC için belki de en heyecan verici büyüme alanı, kripto işlemleri ve DeFi ürünlerinin ötesinde benimsenmesidir. Geleneksel olarak, paranın üç ana işlevi vardır: (1) bir değer deposu olarak, (2) bir hesap birimi olarak, (3) bir değişim aracı olarak. USDC, gerçek dünya ortamlarında paranın üç işlevinin tümü için artan bir benimseme gördü.

Bir "değer deposu" olarak USDC, ABD dolarına veya dolar cinsinden bir banka hesabına güvenilir erişimi olmayan gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için doğal bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. Yıllık enflasyon oranının %200'ün üzerine çıktığı Arjantin'de, stablecoin'ler vatandaşların servetlerini korumaları için önemli bir yol olarak ortaya çıkmıştır [12]. 2023'te Arjantin'deki kripto alımlarının %60'ı USDC gibi dolar cinsinden sabit paralar içindi ve ülke dünyada kripto benimsemesinde 15. sırada yer alıyor [12]. Aralık 2023'te Circle, 85 milyon müşterisine "dijital dolarlara" erişim sağlamak için Brezilya'nın Nubank'ı ile bir ortaklık kurduğunu da duyurdu [13].

USDC, 'hesap birimi' olarak da bilinen, son birkaç yıl içinde önemli ölçüde ilerleme kaydetti; Circle, küresel olarak en büyük ödeme işlemcilerinden biri olan Visa ve Mastercard ile kapsamlı pilot uygulamalar gerçekleştirdi. Örneğin, 2021'den bu yana Visa, USDC'yi bir hesaplaşma mekanizması olarak kullanmak için Crypto.com ile ortaklık kurdu ve 2023'te Visa, USDC hesaplaşması için artan destek sunacağını duyurdu; yeni tüccar edinimcileri Worldpay ve Nuvei ile Solana blockchain'i kullanacak [14]. Benzer şekilde, 2021'de Mastercard, stabilcoin'lerden biri olan USDC ile yapılan markalı kart tekliflerini başlatma yeteneği sunacağını duyurdu [15].

USDC, bir 'değişim aracı' olarak bugün Coinbase Visa Kartı aracılığıyla herhangi bir Visa terminalinde kullanılabilir. 2020 yılında ABD tüketicileri için piyasaya sürülen bu banka kartı, tüketicilere doğrudan herhangi bir Visa terminalinde USDC harcamalarına olanak tanırken kripto para birimlerinde ödüller kazanma imkanı sunar [16].


Coinbase Visa Kartı, müşterilere Visa terminallerinde USDC harcamalarına izin veriyor. Kaynak: Orijinal İçerik.

USDC'nin bir “değişim aracı” olarak kullanıldığı başka bir örnek, 180 milyondan fazla kullanıcısı olan Güneydoğu Asya'da bir yolculuk paylaşımı, yemek teslimi ve market hizmetleri süper uygulaması olan Singapur merkezli Grab uygulamasıdır. Eylül 2023'te, Grab, Circle ile ortaklık kurduklarını ve USDC ödemelerini ve NFT hükümet kuponlarını ve gıda fişlerini destekleyen bir web3 cüzdanı oluşturduklarını duyurdu [17]. Bugün, tüketiciler Ethereum ve Solana üzerinde USDC'yi Grab cüzdanlarını doldurmak için bir araç olarak kullanabilirler [18].

Bu nedenle, bugün USDC'nin geleneksel ödeme raylarıyla daha fazla destek ve entegrasyon kazandığını ve bir internet finansal sistemini geleneksel finansal hizmetlerle birleştirdiğini görüyoruz. Peki stablecoin'ler bir ödeme aracı olarak Otomatik Takas Odaları (ACH) gibi mevcut dijital ödeme sistemleriyle nasıl karşılaştırılır?

ACH gibi birçok mevcut sistemde, para ve mesaj ayrı ayrı merkezi defterler üzerinden hareket eder [19]. Alice ACH veya kredi kartı aracılığıyla Bob'a bir işlem yaparsa, işlem önce birkaç gün boyunca 'beklemede' olarak etiketlenir ve daha sonra sonuçlandırılır. Bu, işlemin anında, sistem sadece bir işlemin gerçekleştiğine dair bir 'mesaj' göndermesi ancak para hareket etmemesi nedeniyle olur. Para asenkron olarak kredilendirilir ve bazen birkaç gün gecikmeyle gerçekleşir.

Stablecoin ödemelerinin bu eski sistemlere göre önemli bir avantajı, para ve mesajın aynı anda hareket etmesidir. Bu nedenle, Alice, Bob'a bir stablecoin işlemi yaptığında, Bob, tıpkı nakit ödeme gibi, işlem mesajı yayıldığı anda paranın tamamını alır. Bu şekilde, bir ödeme mekanizması olarak stablecoin'ler, mevcut birçok uzlaşma çözümüne göre teknolojik bir sıçramayı temsil eder ve gelecekte "dijital dolar" rolünü oynamaya çok daha uygundur.

Her yeni teknolojide olduğu gibi, stabilcoin'ler de birçok yasal ve düzenleyici soru ortaya çıkarmıştır. USDC gibi stabilcoin'ler ana akıma girdikçe, önemli bir sorun da bunların kötü niyetli aktörler için para aklama, terörizm finansmanı ve yaptırım kaçakçılığı aracı haline gelme ihtimalidir. Bu özellikle geleneksel finansal hizmetler ile stabilcoin'ler arasındaki bağlantılar zaman içinde olgunlaşarak yeni bir internet tabanlı finansal sistem inşa edildiğinde önem taşımaktadır; stabilcoin ürünleri için düzenleyici uyumun ilerletilmesine odaklanılması gerekmektedir.

Bu yazı boyunca, Circle'ın USDC'yi düzenlenmiş, şeffaf, istikrarlı bir kripto para birimi olarak sunmayı hedeflediğini vurguladık. Circle, düzenlenmiş bir para aktarıcısı olarak, ilgili FINCEN yönergelerine ve eyalet para aktarıcısı kanunlarına uygun hareket eder ve Circle Mint'in ABD'deki tüm kullanıcıları Kara Para Aklama ve Müşterini Tanı Politikası gibi düzenlemelere tabidir [20].

Ancak, istismarını önlemek için uyumun tanıtılması gerekli olsa da, bu düzenlemenin USDC gibi istikrarlı paraların kötü niyetli aktörler tarafından kötüye kullanılmasını önlemek için daha sofistike ve ince ayarlı olması, aynı zamanda USDC'yi kullanmak isteyen günlük tüketicilerin çıkarlarını da koruması gerekmektedir; mevcut finansal sistem tarafından zaten marjinalleştirilmiş özellikle günlük tüketicileri dışlayan bir düzenleyici sistem, Amerikan çıkarlarını ilerletmez.

Bugün, ABD'de stablecoinleri düzenlemeye çalışan iki ana düzenleyici kuruluş - Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) - modern İnternet'in icadından çok önce, hele ki kripto paralar ve stablecoin'ler gibi dijital varlıkların icadından önce yaratıldı. Bugünün düzenleyicileri, 90 yıl öncesine ait araçlarla çalışıyorlar ve bazı yönergeler belirli durumlarda hala yararlı olsa da, düzenleyicilerin mevcut kuralları bu yeni endüstriye nasıl uygulayacaklarını ve blockchain teknolojisinin yeniliklerine dayalı olarak yeni kurallar oluşturarak bu yeni aktiviteleri etkili bir şekilde düzenlemeleri konusunda özellikle düşünceli olmaları gerekiyor.

Blockchain endüstrisi, merkezi olmayan dijital kimlik sistemleri gibi bazı teknik yenilikler yapabilir, bu da kullanıcıların gizlilik taleplerini düzenleyici gereksinimlerle dengelemeyi kolaylaştırır, ancak bu tek başına bu düzenleyici boşluğu doldurmak için yeterli olmayacaktır. Hem stablecoin'ler hem de genel olarak dijital varlıklar için düzenleyici şeffaflığı artırmak için Kongre'nin harekete geçmesi gerekmektedir ve Stablecoin Şeffaflık Yasası taslağı gibi yeni yasalar doğru yönde atılmış adımları temsil etmektedir [21].

Bu bağlamda, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok diğer yargı alanı, Amerika Birleşik Devletleri'nden çok daha ileridedir. Son zamanlarda AB, 2024 Aralık ayına kadar tamamen uygulanması planlanan Kripto Varlıklar Piyasası Düzenlemesi (MiCA) adını verdiği bir düzenleme getirdi [22]. MiCA'nın temel yeniliği, dijital varlıklar için özel olarak oluşturulmuş tamamen yeni bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı amaçlamasıdır. Bu çerçevede, stabilcoin ihraççıları için likidite rezervlerinin zorunlu tutulması, euro dışı stabilcoin'lerin sınırlanması ve AB'nin 450 milyon vatandaşı için birleşik bir yetkilendirme rejimi gibi hükümler bulunmaktadır. MiCA, hem stabilcoin hem de dijital varlık düzenlemesi etrafındaki düzenleyici açıklığı artırma konusunda önemli bir adımı temsil etmektedir [22] ve Circle'ın stabilcoin'leri, MiCA'ya uygun olan dünya çapındaki ilk stabilcoin'lerdir [23]. MiCA'ya uyum sağlama çalışmalarına dayanarak, Circle'ın ürünleri, uyumlu stabilcoin olarak AB'de benimsenmeye hazır konumdadır.


En büyük yabancı ABD Hazine tahvili sahipleri. Kaynak [24].

Bu nedenle, ABD Kongresi'nin stablecoin mevzuatı üzerinde hareket etmesi için büyük bir teşvik var. USDC gibi düzenlenmiş, dolar cinsinden bir stablecoin, dijital varlık alanındaki Amerikan çıkarlarını büyük ölçüde ilerletebilir. USDC'nin rezerv zorunluluğu, ABD Hazine tahvilleri için her zaman doğal bir talep olacağı anlamına gelir. Haziran 2024 itibariyle, stablecoin'ler, Güney Kore veya Almanya'dan daha fazla T-Bono'ya sahip olan 18. en büyük ABD borcu sahibidir [24]. Stabilcoinlere ve dijital varlıklara olan talep arttıkça, bu sayı yalnızca artacaktır. Başka bir deyişle, ABD cinsinden sabit paralara olan talep, doğrudan ABD doları talebine ve ABD borcuna dönüşür. Bu nedenle, dijital çağda doların gücünü daha da güçlendirmek için Kongre'nin dijital varlık alanı için düzenleyici netliği artırması zorunludur.

Sonuç

USDC gibi istikrarlı paralar, sadece birkaç yıl önce ortaya çıktığından beri uzun bir yol kat etti ve blok zinciri teknolojisinin en çekici kullanım durumlarından biri olarak ortaya çıktı. İstikrarlı paranın temel fikri, paranın geleneksel kurumlarına İnternet'in etkileşimi, bileşimi ve erişilebilirliğini getirmektir ve USDC, güvenli ve şeffaf bir 'dijital dolar' inşa etmede öncülük etmektedir.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, istikrarlı para ürünleri, benimseme ve düzenleme olgunlaşıp geliştikçe, milyonlarca işletmenin ve insanın finansal işlemler için yeni bir açık standart benimsemesini bekleyebiliriz. Bu anlamda, Circle'ın misyonu, İnternet'in tamamlanmamış vaadini yerine getirmektir - İnternet'in açıklığı ve şeffaflığını para alanına getirerek nihayetinde bir İnternet finansal sistemi oluşturmak [25].

Referanslar

[1] 23 Haziran 2024 tarihinde erişildi:https://coinmarketcap.com/currencies/usd-coin/?update=1719157889899

[2] https://www.circle.com/blog/an-overview-of-usdc-and-circles-stablecoin-infrastructure

[3]https://messari.io/project/usd-coin/profile

[4] https://www.circle.com/tr/transparency

[5]https://www.circle.com/en/circle-mint#Kurumsal-Tüccarlar

[6]https://www.blackrock.com/cash/en-us/products/329365/

[7]https://www.reuters.com/business/crypto-firm-circle-reveals-33-bln-exposure-silicon-valley-bank-2023-03-11/

[8]https://www.federalregister.gov/kurumlar/federal-deposit-insurance-corporation

[9]https://dune.com/thb3100/stablecoin-dashboard

[10]https://www.circle.com/en/multi-chain-usdc

[11]https://developers.circle.com/stablecoins/docs/cctp-getting-started

[12]https://www.coindesk.com/markets/2024/02/12/tether-and-circle-stablecoin-purchases-dominate-in-argentina/

[13] https://www.circle.com/en/pressroom/circle-and-nubank-partner-to-increase-digital-dollar-access-in-brazil

[14]https://usa.visa.com/about-visa/newsroom/press-releases.releaseId.19881.html

[15] https://www.mastercard.com/news/press/2021/july/mastercard-kripto-şirketler-için-basitleştirilmiş-ödemeler-kartı-sunuyor/

[16]https://cointelegraph.com/news/usdc-usdt-stablecoin-dominance

[17]https://www.circle.com/en/case-studies/grab

[18] https://x.com/jerallaire/status/1769696996326068259

[19] https://www.investopedia.com/ach-transfers-what-are-they-and-how-do-they-work-4590120

[20] USDC Şartlarının 6-7 bölümlerine bakın: https://www.circle.com/en/legal/usdc-terms

[21] Stablecoin Transparency Act: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/3970/all-info

[22] Coindesk tarafından MiCA Özeti:https://www.coindesk.com/learn/mica-eus-comprehensive-new-crypto-regulation-explained/

[23] https://www.circle.com/tr/eurc

[24]https://www.coindesk.com/markets/2024/06/20/stablecoin-issuers-now-18th-largest-holder-of-us-debt/

[25]https://www.circle.com/en/reports/state-of-the-usdc-economy

Açıklama:

  1. Bu makale [Stanford Blockchain Kulübü]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Stanford Blockchain Kulübü]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğren takım ve derhal halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

USDC ve Doların Geleceği

İleri SeviyeAug 29, 2024
Bu makalede, USDC'nin istikrarlı bir kripto para birimi ürünü olarak benzersiz özelliklerini, mevcut ödeme aracı olarak benimsenmesini ve USDC ve diğer dijital varlıkların bugün karşılaşabileceği düzenleyici manzarayı, ve bunların doların dijital geleceği için ne anlama geldiğini tartışacağız.
USDC ve Doların Geleceği

Giriş

Stablecoinlar bugün kripto endüstrisinin vazgeçilmez bir parçasıdır, doların değer deposu olarak güvenilirliğini bir blockchain tokeninin işlem yapılabilirliği ve kullanım kolaylığı ile birleştirir. Bunlar arasında, Circle'ın amiral gemisi ürünü ve en yaygın kullanılan stablecoinlerden biri olan USDC bulunmaktadır ve Piyasa Değeri [1] ile 6. en büyük kripto tokenidir.

Bu makalede, USDC'nin istikrarlı bir kripto para birimi ürünü olarak benzersiz özelliklerini, mevcut ödeme aracı olarak benimsenmesini ve USDC'nin ve diğer dijital varlıkların bugün karşılaşabileceği düzenleyici ortamı ele alacağız ve tüm bunların doların dijital geleceği için ne anlama geldiğini tartışacağız.

Güven ve Şeffaflık İle Stabil Bir Koin Oluşturmak

Temelinde, USDC çok basit bir sorunu çözer: nasıl dolarla dijital varlıklar satın alırsınız? Sabitcoin'lerin ortaya çıkmasından önce, çözüm geleneksel bankacılık sisteminden kripto borsalarına fiat dolarları köprülemekti, genellikle yavaş, zorlayıcı ve pahalı bir süreç. USDC, bu 'onramping' sorununa, fiat nakit ve nakit benzeri varlıklarla %100 oranında desteklenen 'dijital dolar' yaratarak yanıt verir.

2018'deki başlangıcından bu yana USDC, kripto endüstrisinin önde gelen sabit paralarından biri haline geldi. USDC'yi diğer büyük stablecoin'lerden ayıran belki de en önemli faktör, ihraç süreci boyunca güven ve şeffaflığa verdiği önemdir. Genellikle denizaşırı ülkelerde bulunan ve düzenlemeye tabi olmayan diğer stablecoin sağlayıcılarının aksine, Circle, bu "dijital dolarları" ihraç eden, tamamen ABD'ye ait, ABD tarafından işletilen bir şirkettir. Her ay, USDC'nin rezerv varlıkları, Büyük Dörtlü muhasebe firması tarafından bağımsız bir tasdike tabi tutulur ve Circle, herkesin USDC'nin rezerv bileşimini gerçek zamanlı olarak görüntüleyebileceği halka açık bir gösterge panosuna sahiptir [3]. Örneğin, 8 Ağustos 2024 itibariyle, Circle'ın gösterge tablosu dolaşımda 34,5 milyar dolar değerinde USDC kaydediyor [4].


Circle’ın Rezerv Kompozisyonları, 8 Ağustos 2024 tarihinde erişildi. Kaynak [4].

Peki, Circle'ın USDC tokenleri nasıl fiat desteklemesiyle ihraç edilir ve geri alınır? USDC'nin doğrudan ihraç ve geri alım işlemleri, kurumsal işlemciler, fintech şirketleri, borsalar ve diğer kurumsal işletmeler için bir Uygulama Programlama Arayüzü (API) olan "Circle Mint" aracılığıyla gerçekleştirilir. Herhangi bir miktar USDC almak için, Circle Mint müşterisi, API'si aracılığıyla o miktarda fiat transferini Circle'ın USDC rezerv hesabına başlatır ve Circle, eşdeğer USDC'yi müşterinin Circle Mint hesabına ihraç eder. Benzer şekilde, bir Circle Mint müşterisi USDC için bir fiat geri alımı talep ettiğinde, Circle bu USDC'yi bir "yakma adresine" gönderecek ve bu "yakma olayı" üzerine işletmenin bağlı olduğu banka hesabına USD transfer edecektir [2].

Varlık yönetimi süreci aynı zamanda geleneksel varlık yöneticilerinin uzmanlığı ve şeffaflığından faydalanarak güvenin teşvik edilmesini amaçlamaktadır. USDC'nin 34,5 milyar dolarlık mevcut rezervlerine [4] göre, 4,5 milyar dolar rezerv bankalarda tutulurken, kalan 30,1 milyar dolar Blackrock tarafından yönetilen Circle Reserve Fund'da tutulmaktadır. Bu fon, SEC kayıtlı bir hükümet para piyasası fonu olup 7 günlük SEC getirisi %5,29'dur [6].

USDC gibi fiat destekli stablecoin'ler, geleneksel kısmi bankacılık sisteminden keskin bir tezat oluşturur. Bir bankadaki çoğu doların genellikle oldukça likit olmayan ve daha riskli varlıklardan oluşan kredi portföyü tarafından yalnızca desteklendiği halde, USDC'nin her 'doları', son derece likit nakit ve nakde eşdeğer USD varlıklarının eşdeğer bir miktarı tarafından desteklenmektedir. Bu anlamda, Circle'ın USDC'si, doların dijital bir ortamda geleceğine öncülük ediyor. 'Dijital dolarlar' için güvenli, emniyetli ve yenilikçi bir altyapı çerçevesi sunarak, Circle, finansal dünyadaki en önemli varlıklardan birini yeniden hayal etmeyi amaçlıyor.

DeFi'den TradFi'ye USDC'nin Kabul Edilmesi

Tabii ki, bir stablecoin'in gerçek değeri kullanımında yatar. Ürün ne kadar iyi tasarlanmış veya ne kadar şeffaf olursa olsun, bir stablecoin'in gerçek testi, hem blockchain bağlamlarında hem de geleneksel ödeme sistemlerinde günlük kullanımdaki benimsenmesidir.


DeFi'de Kararlıcoin Hacmi Dune Paneli [9]

Circle'ın USDC'si dünyanın en büyük düzenlenmiş dijital dolarıdır ve 16 farklı blok zincirini doğal olarak desteklemektedir. DeFi protokollerinde tercih edilen bir stabilcoin olarak önemli bir kullanım görmektedir [16] [10]. Bunlar arasında, en yüksek işlem hacimleri Solana ve Ethereum üzerinde gerçekleşmekte olup, temel kullanım alanları ticaret ve kripto ekosistemine ilişkin diğer faaliyetlerdir. Farklı desteklenen blok zincirleri arasındaki uyumluluğu sağlamak için USDC, Cross-Chain Transfer Protocol (CCTP) adlı bir çapraz zincir transfer protokolü geliştirmiştir [11].

CCTP'deki etkileşim mekanizması, Circle Mint'in fiat-to-token altyapısına oldukça benzer. Şu anda, CCTP 8 farklı zinciri destekliyor, bunlar; Arbitrum, Avalanche, Base, Ethereum, Noble, OP Mainnet, Polygon PoS, Solana [11]. Ethereum'dan Solana'ya gibi bir zincirden USDC transfer etmek için üç ana adım vardır:

  1. İlk olarak, USDC Ethereum'da, kaynak zincirinde yakılıyor.
  2. Ardından, kullanıcı bu yakma işlemine bir makbuz olarak hareket eden Circle'dan imzalı bir beyanname alır.
  3. Circle, USDC'nin Solana'da üretilmesine izin vermek için bu doğrulamayı kullanıyor.

Bu yakma-ve-yaratma mekanizmasının avantajlarından biri, Ethereum için EVM ve Solana için SVM gibi farklı Sanal Makineler çalıştıran blokzincirleri arasında uyumluluk sağlamasına izin vermesidir. Bu, merkezi olmayan finans (DeFi) sistemlerinde çapraz zincir takasları, depozitolar ve satın almalar gibi kullanım durumlarını mümkün kılar.

Ancak USDC için belki de en heyecan verici büyüme alanı, kripto işlemleri ve DeFi ürünlerinin ötesinde benimsenmesidir. Geleneksel olarak, paranın üç ana işlevi vardır: (1) bir değer deposu olarak, (2) bir hesap birimi olarak, (3) bir değişim aracı olarak. USDC, gerçek dünya ortamlarında paranın üç işlevinin tümü için artan bir benimseme gördü.

Bir "değer deposu" olarak USDC, ABD dolarına veya dolar cinsinden bir banka hesabına güvenilir erişimi olmayan gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için doğal bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. Yıllık enflasyon oranının %200'ün üzerine çıktığı Arjantin'de, stablecoin'ler vatandaşların servetlerini korumaları için önemli bir yol olarak ortaya çıkmıştır [12]. 2023'te Arjantin'deki kripto alımlarının %60'ı USDC gibi dolar cinsinden sabit paralar içindi ve ülke dünyada kripto benimsemesinde 15. sırada yer alıyor [12]. Aralık 2023'te Circle, 85 milyon müşterisine "dijital dolarlara" erişim sağlamak için Brezilya'nın Nubank'ı ile bir ortaklık kurduğunu da duyurdu [13].

USDC, 'hesap birimi' olarak da bilinen, son birkaç yıl içinde önemli ölçüde ilerleme kaydetti; Circle, küresel olarak en büyük ödeme işlemcilerinden biri olan Visa ve Mastercard ile kapsamlı pilot uygulamalar gerçekleştirdi. Örneğin, 2021'den bu yana Visa, USDC'yi bir hesaplaşma mekanizması olarak kullanmak için Crypto.com ile ortaklık kurdu ve 2023'te Visa, USDC hesaplaşması için artan destek sunacağını duyurdu; yeni tüccar edinimcileri Worldpay ve Nuvei ile Solana blockchain'i kullanacak [14]. Benzer şekilde, 2021'de Mastercard, stabilcoin'lerden biri olan USDC ile yapılan markalı kart tekliflerini başlatma yeteneği sunacağını duyurdu [15].

USDC, bir 'değişim aracı' olarak bugün Coinbase Visa Kartı aracılığıyla herhangi bir Visa terminalinde kullanılabilir. 2020 yılında ABD tüketicileri için piyasaya sürülen bu banka kartı, tüketicilere doğrudan herhangi bir Visa terminalinde USDC harcamalarına olanak tanırken kripto para birimlerinde ödüller kazanma imkanı sunar [16].


Coinbase Visa Kartı, müşterilere Visa terminallerinde USDC harcamalarına izin veriyor. Kaynak: Orijinal İçerik.

USDC'nin bir “değişim aracı” olarak kullanıldığı başka bir örnek, 180 milyondan fazla kullanıcısı olan Güneydoğu Asya'da bir yolculuk paylaşımı, yemek teslimi ve market hizmetleri süper uygulaması olan Singapur merkezli Grab uygulamasıdır. Eylül 2023'te, Grab, Circle ile ortaklık kurduklarını ve USDC ödemelerini ve NFT hükümet kuponlarını ve gıda fişlerini destekleyen bir web3 cüzdanı oluşturduklarını duyurdu [17]. Bugün, tüketiciler Ethereum ve Solana üzerinde USDC'yi Grab cüzdanlarını doldurmak için bir araç olarak kullanabilirler [18].

Bu nedenle, bugün USDC'nin geleneksel ödeme raylarıyla daha fazla destek ve entegrasyon kazandığını ve bir internet finansal sistemini geleneksel finansal hizmetlerle birleştirdiğini görüyoruz. Peki stablecoin'ler bir ödeme aracı olarak Otomatik Takas Odaları (ACH) gibi mevcut dijital ödeme sistemleriyle nasıl karşılaştırılır?

ACH gibi birçok mevcut sistemde, para ve mesaj ayrı ayrı merkezi defterler üzerinden hareket eder [19]. Alice ACH veya kredi kartı aracılığıyla Bob'a bir işlem yaparsa, işlem önce birkaç gün boyunca 'beklemede' olarak etiketlenir ve daha sonra sonuçlandırılır. Bu, işlemin anında, sistem sadece bir işlemin gerçekleştiğine dair bir 'mesaj' göndermesi ancak para hareket etmemesi nedeniyle olur. Para asenkron olarak kredilendirilir ve bazen birkaç gün gecikmeyle gerçekleşir.

Stablecoin ödemelerinin bu eski sistemlere göre önemli bir avantajı, para ve mesajın aynı anda hareket etmesidir. Bu nedenle, Alice, Bob'a bir stablecoin işlemi yaptığında, Bob, tıpkı nakit ödeme gibi, işlem mesajı yayıldığı anda paranın tamamını alır. Bu şekilde, bir ödeme mekanizması olarak stablecoin'ler, mevcut birçok uzlaşma çözümüne göre teknolojik bir sıçramayı temsil eder ve gelecekte "dijital dolar" rolünü oynamaya çok daha uygundur.

Her yeni teknolojide olduğu gibi, stabilcoin'ler de birçok yasal ve düzenleyici soru ortaya çıkarmıştır. USDC gibi stabilcoin'ler ana akıma girdikçe, önemli bir sorun da bunların kötü niyetli aktörler için para aklama, terörizm finansmanı ve yaptırım kaçakçılığı aracı haline gelme ihtimalidir. Bu özellikle geleneksel finansal hizmetler ile stabilcoin'ler arasındaki bağlantılar zaman içinde olgunlaşarak yeni bir internet tabanlı finansal sistem inşa edildiğinde önem taşımaktadır; stabilcoin ürünleri için düzenleyici uyumun ilerletilmesine odaklanılması gerekmektedir.

Bu yazı boyunca, Circle'ın USDC'yi düzenlenmiş, şeffaf, istikrarlı bir kripto para birimi olarak sunmayı hedeflediğini vurguladık. Circle, düzenlenmiş bir para aktarıcısı olarak, ilgili FINCEN yönergelerine ve eyalet para aktarıcısı kanunlarına uygun hareket eder ve Circle Mint'in ABD'deki tüm kullanıcıları Kara Para Aklama ve Müşterini Tanı Politikası gibi düzenlemelere tabidir [20].

Ancak, istismarını önlemek için uyumun tanıtılması gerekli olsa da, bu düzenlemenin USDC gibi istikrarlı paraların kötü niyetli aktörler tarafından kötüye kullanılmasını önlemek için daha sofistike ve ince ayarlı olması, aynı zamanda USDC'yi kullanmak isteyen günlük tüketicilerin çıkarlarını da koruması gerekmektedir; mevcut finansal sistem tarafından zaten marjinalleştirilmiş özellikle günlük tüketicileri dışlayan bir düzenleyici sistem, Amerikan çıkarlarını ilerletmez.

Bugün, ABD'de stablecoinleri düzenlemeye çalışan iki ana düzenleyici kuruluş - Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) - modern İnternet'in icadından çok önce, hele ki kripto paralar ve stablecoin'ler gibi dijital varlıkların icadından önce yaratıldı. Bugünün düzenleyicileri, 90 yıl öncesine ait araçlarla çalışıyorlar ve bazı yönergeler belirli durumlarda hala yararlı olsa da, düzenleyicilerin mevcut kuralları bu yeni endüstriye nasıl uygulayacaklarını ve blockchain teknolojisinin yeniliklerine dayalı olarak yeni kurallar oluşturarak bu yeni aktiviteleri etkili bir şekilde düzenlemeleri konusunda özellikle düşünceli olmaları gerekiyor.

Blockchain endüstrisi, merkezi olmayan dijital kimlik sistemleri gibi bazı teknik yenilikler yapabilir, bu da kullanıcıların gizlilik taleplerini düzenleyici gereksinimlerle dengelemeyi kolaylaştırır, ancak bu tek başına bu düzenleyici boşluğu doldurmak için yeterli olmayacaktır. Hem stablecoin'ler hem de genel olarak dijital varlıklar için düzenleyici şeffaflığı artırmak için Kongre'nin harekete geçmesi gerekmektedir ve Stablecoin Şeffaflık Yasası taslağı gibi yeni yasalar doğru yönde atılmış adımları temsil etmektedir [21].

Bu bağlamda, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok diğer yargı alanı, Amerika Birleşik Devletleri'nden çok daha ileridedir. Son zamanlarda AB, 2024 Aralık ayına kadar tamamen uygulanması planlanan Kripto Varlıklar Piyasası Düzenlemesi (MiCA) adını verdiği bir düzenleme getirdi [22]. MiCA'nın temel yeniliği, dijital varlıklar için özel olarak oluşturulmuş tamamen yeni bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı amaçlamasıdır. Bu çerçevede, stabilcoin ihraççıları için likidite rezervlerinin zorunlu tutulması, euro dışı stabilcoin'lerin sınırlanması ve AB'nin 450 milyon vatandaşı için birleşik bir yetkilendirme rejimi gibi hükümler bulunmaktadır. MiCA, hem stabilcoin hem de dijital varlık düzenlemesi etrafındaki düzenleyici açıklığı artırma konusunda önemli bir adımı temsil etmektedir [22] ve Circle'ın stabilcoin'leri, MiCA'ya uygun olan dünya çapındaki ilk stabilcoin'lerdir [23]. MiCA'ya uyum sağlama çalışmalarına dayanarak, Circle'ın ürünleri, uyumlu stabilcoin olarak AB'de benimsenmeye hazır konumdadır.


En büyük yabancı ABD Hazine tahvili sahipleri. Kaynak [24].

Bu nedenle, ABD Kongresi'nin stablecoin mevzuatı üzerinde hareket etmesi için büyük bir teşvik var. USDC gibi düzenlenmiş, dolar cinsinden bir stablecoin, dijital varlık alanındaki Amerikan çıkarlarını büyük ölçüde ilerletebilir. USDC'nin rezerv zorunluluğu, ABD Hazine tahvilleri için her zaman doğal bir talep olacağı anlamına gelir. Haziran 2024 itibariyle, stablecoin'ler, Güney Kore veya Almanya'dan daha fazla T-Bono'ya sahip olan 18. en büyük ABD borcu sahibidir [24]. Stabilcoinlere ve dijital varlıklara olan talep arttıkça, bu sayı yalnızca artacaktır. Başka bir deyişle, ABD cinsinden sabit paralara olan talep, doğrudan ABD doları talebine ve ABD borcuna dönüşür. Bu nedenle, dijital çağda doların gücünü daha da güçlendirmek için Kongre'nin dijital varlık alanı için düzenleyici netliği artırması zorunludur.

Sonuç

USDC gibi istikrarlı paralar, sadece birkaç yıl önce ortaya çıktığından beri uzun bir yol kat etti ve blok zinciri teknolojisinin en çekici kullanım durumlarından biri olarak ortaya çıktı. İstikrarlı paranın temel fikri, paranın geleneksel kurumlarına İnternet'in etkileşimi, bileşimi ve erişilebilirliğini getirmektir ve USDC, güvenli ve şeffaf bir 'dijital dolar' inşa etmede öncülük etmektedir.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, istikrarlı para ürünleri, benimseme ve düzenleme olgunlaşıp geliştikçe, milyonlarca işletmenin ve insanın finansal işlemler için yeni bir açık standart benimsemesini bekleyebiliriz. Bu anlamda, Circle'ın misyonu, İnternet'in tamamlanmamış vaadini yerine getirmektir - İnternet'in açıklığı ve şeffaflığını para alanına getirerek nihayetinde bir İnternet finansal sistemi oluşturmak [25].

Referanslar

[1] 23 Haziran 2024 tarihinde erişildi:https://coinmarketcap.com/currencies/usd-coin/?update=1719157889899

[2] https://www.circle.com/blog/an-overview-of-usdc-and-circles-stablecoin-infrastructure

[3]https://messari.io/project/usd-coin/profile

[4] https://www.circle.com/tr/transparency

[5]https://www.circle.com/en/circle-mint#Kurumsal-Tüccarlar

[6]https://www.blackrock.com/cash/en-us/products/329365/

[7]https://www.reuters.com/business/crypto-firm-circle-reveals-33-bln-exposure-silicon-valley-bank-2023-03-11/

[8]https://www.federalregister.gov/kurumlar/federal-deposit-insurance-corporation

[9]https://dune.com/thb3100/stablecoin-dashboard

[10]https://www.circle.com/en/multi-chain-usdc

[11]https://developers.circle.com/stablecoins/docs/cctp-getting-started

[12]https://www.coindesk.com/markets/2024/02/12/tether-and-circle-stablecoin-purchases-dominate-in-argentina/

[13] https://www.circle.com/en/pressroom/circle-and-nubank-partner-to-increase-digital-dollar-access-in-brazil

[14]https://usa.visa.com/about-visa/newsroom/press-releases.releaseId.19881.html

[15] https://www.mastercard.com/news/press/2021/july/mastercard-kripto-şirketler-için-basitleştirilmiş-ödemeler-kartı-sunuyor/

[16]https://cointelegraph.com/news/usdc-usdt-stablecoin-dominance

[17]https://www.circle.com/en/case-studies/grab

[18] https://x.com/jerallaire/status/1769696996326068259

[19] https://www.investopedia.com/ach-transfers-what-are-they-and-how-do-they-work-4590120

[20] USDC Şartlarının 6-7 bölümlerine bakın: https://www.circle.com/en/legal/usdc-terms

[21] Stablecoin Transparency Act: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/3970/all-info

[22] Coindesk tarafından MiCA Özeti:https://www.coindesk.com/learn/mica-eus-comprehensive-new-crypto-regulation-explained/

[23] https://www.circle.com/tr/eurc

[24]https://www.coindesk.com/markets/2024/06/20/stablecoin-issuers-now-18th-largest-holder-of-us-debt/

[25]https://www.circle.com/en/reports/state-of-the-usdc-economy

Açıklama:

  1. Bu makale [Stanford Blockchain Kulübü]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Stanford Blockchain Kulübü]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğren takım ve derhal halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!