Güney Afrika'da Kripto Para Vergisi ve Düzenlemesi

Orta SeviyeAug 13, 2024
Bu makale, Güney Afrika'nın kripto para ile ilgili sistemlerini varlık sınıflandırması, temel vergi sistemi, kripto para vergi sistemi, kripto para düzenleyici politikaları, özet ve görünüm açısından analiz ediyor ve gelecekteki gelişme yönlerini tahmin ediyor.
Güney Afrika'da Kripto Para Vergisi ve Düzenlemesi

1. Giriş

Yaygın olarak "Güney Afrika" olarak bilinen Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney ucunda yer almaktadır. Orta gelirli gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılan Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisidir ve aynı zamanda kıtadaki ekonomik olarak en gelişmiş ve sanayileşmiş ülkedir. Güney Afrika, iletişim, ulaşım ve enerji alanlarında iyi bir altyapıya sahip, iyi gelişmiş bir finansal ve yasal sisteme sahiptir. Son yıllarda, Güney Afrika'da kripto para varlıklarının sınıflandırılması ve endüstri lisanslaması ile ilgili birçok gelişme yaşandı. Güney Afrika Gelir Servisi (SARS), kripto para varlıkları için sınıflandırma ve vergi politikalarını kademeli olarak netleştirdi. Güney Afrika'da kripto para birimi, para birimi veya fiziksel mülkten ziyade "maddi olmayan nitelikteki bir varlık" olarak kabul edilir ve bu da benzersiz bir vergi muamelesine neden olur. Bu makale, Güney Afrika'nın kripto para birimiyle ilgili sistemlerini varlık sınıflandırması, temel vergilendirme sistemi, kripto para birimi vergilendirme sistemi, düzenleyici politikalar, özet ve görünüm perspektiflerinden analiz edecek ve gelecekteki gelişme yönlerini tahmin edecektir.

2. Güney Afrika'da Kripto Para Varlıklarının Sınıflandırılması

SARS, kripto para varlıklarını, merkez bankaları tarafından ihraç edilmeyen, ancak bireyler ve tüzel kişiler tarafından ödeme, yatırım ve diğer maddi olmayan duran varlık biçimleri için elektronik olarak alınıp satılan, aktarılan ve saklanan, elektronik olarak iletilen ve saklanan değerli dijital temsiller olarak kabul eder. Hükümetlerarası Fintech Çalışma Grubu (IFWG), kripto para birimlerinin paraya benzer işlevlere sahip olmasına rağmen, yasal anlamda "para birimi" olarak kabul edilmediğini yineliyor. Ek olarak, 20 Ocak 2021'de yayınlanan Vergi Kanunları Değişiklik Yasası Açıklayıcı Memorandumu'na göre, Güney Afrika düzenleyici çerçevesi içinde önerilen birleşik tanımda "kripto para birimi" terimi "kripto para birimi varlığı" ile değiştirilmiştir.

3. Güney Afrika'nın Temel Vergi Sistemi Hakkında Genel Bakış

3.1 Güney Afrika Vergi Sistemi

Vergiler, Güney Afrika'da mali gelirin ana kaynağıdır. Güney Afrika Anayasası'na göre, Güney Afrika, ulusal, eyalet ve yerel yönetimlerden oluşan üç düzeyli bir vergi sistemi işletir. Ulusal hükümet, gelir vergisi ve katma değer vergisi gibi önemli ulusal vergileri toplama konusunda başlıca sorumludur. Eyalet ve yerel yönetimlerin de vergi yetkileri vardır, ancak vergileri ve vergi tabanları daha sınırlıdır.
Güney Afrika'nın vergi sistemi, temel olarak gelir vergisi ve KDV'ye dayanırken, diğer vergilerle desteklenmektedir, bunlar arasında sermaye kazancı vergisi, kurumlar vergisi ve özel tüketim vergisi bulunmaktadır.

3.1.1 Gelir Vergisi

Güney Afrika'nın gelir vergisi sistemi, artan oranlı bir vergi oranı kullanan bireyler ve şirketler için geçerlidir. Kişisel gelir vergisi oranları, gelir düzeylerine bağlı olarak %18 ile %45 arasında değişmektedir; 1.657.000 ZAR'ı aşan gelir, %45'lik en yüksek orana tabidir. Standart kurumlar vergisi oranı %27'dir. Güney Afrika'da ikamet edenler dünya çapındaki gelirler üzerinden vergilendirilirken, yerleşik olmayanlar yalnızca Güney Afrika kaynaklı gelirler üzerinden vergilendirilir. İşletmeler için Güney Afrika, hem Güney Afrika içinde hem de dışında tüm gelirlerin vergilendirilmesini gerektiren küresel vergilendirme ilkesini takip eder. Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeli ve gelirlerine göre geçici vergi ödemeleri yapmalıdır. Vergilendirilebilir gelir hesaplanırken belirli giderler ve bağışlar düşülebilir, böylece vergi yükü azaltılabilir.

3.1.2 Sermaye Kazancı Vergisi

Güney Afrika'nın sermaye kazancı vergisi, sermaye varlıklarının satışından veya elden çıkarılmasından elde edilen kar üzerine uygulanır. Kar, varlığın satış fiyatından satın alma maliyeti ve diğer ilgili masrafların düşülmesinden sonra net artış olarak tanımlanmaktadır. Bireyler, şirketler ve trustlar için geçerli olup geniş bir varlık yelpazesini kapsar. Bireyler için etkili vergi oranı %18'e kadar, şirketler için %22,4 ve trustlar için %36'dır. Bireyler dünya çapında sermaye kazançlarından vergi öderken, yabancılar sadece Güney Afrika'da elde edilen sermaye kazançlarından vergi öderler. Vergiye tabi varlıklar arasında gayrimenkul, hisse senetleri, kıymetli metaller, sanat, iş ve yatırım varlıkları ve kripto paralar bulunmaktadır. Bireylerin yıllık sermaye kazancı vergisi muafiyeti ilk ZAR 40.000 ve birincil konutun satışından elde edilen ilk ZAR 2 milyon sermaye kazancı için geçerlidir. Vergi mükellefleri sermaye kazançlarını yıllık gelir vergisi beyannamelerinde bildirmeli ve ilgili vergileri ödemelidirler.

3.1.3 Katma Değer Vergisi (KDV)

Güney Afrika'nın KDV'si, Güney Afrika'da satılan neredeyse tüm mallar ve hizmetlere uygulanan mal ve hizmetlere eklenen değer üzerinden tahsil edilmektedir. Güney Afrika'daki KDV sistemi, standart %15 oranında uygulanan KDV Yasası'na dayanmaktadır ve bu oran genellikle ithalat ve ihracat dahil olmak üzere çoğu mal ve hizmete uygulanmaktadır. İhracat edilen mallar, temel gıda maddeleri ve belirli tıbbi hizmetlere sıfır oran uygulanırken, finansal hizmetler, eğitim hizmetleri ve toplu taşıma tamamen muaf tutulmaktadır. KDV, çıkış vergisi ile giriş vergisi arasındaki farka dayalı olarak hesaplanmaktadır; çıkış vergisi giriş vergisini aştığında işletmeler farkı ödemek zorundadır; aksi halde iade talebinde bulunabilirler. KDV iadeleri genellikle işletmenin yıllık ciro durumuna bağlı olarak aylık veya iki aylık olarak yapılmaktadır. İşletmeler, SARS'ın elektronik sistem aracılığıyla iadeleri ve vergileri ödeme tarihinden önce dosyalamak zorundadır. SARS, düzenli denetimler ve bilgi paylaşımı yoluyla uyumluluğu sağlar ve raporlama veya vergileri doğru bir şekilde bildirmeyen işletmelere ceza ve faiz uygular.

4. Güney Afrika'nın Kripto Para Varlıkları için Vergi Politikaları

Güney Afrika'nın kripto para varlıklarına yönelik vergi politikaları, bireysel ve kurumsal gelir vergisi, KDV ve sermaye kazancı vergisini kapsayacak şekilde kademeli olarak iyileştirildi. SARS, 2014'ten beri kripto para varlıklarını araştırıyor ve 2018'de kripto para birimleri için normal gelir vergisi kurallarının geçerli olduğunu ve vergi mükelleflerinin kripto para birimleriyle ilgili tüm vergilendirilebilir gelirleri bildirmelerini gerektirdiğini duyurdu. Doğru bildirimde bulunmayan mükellefler faiz ve cezalarla karşı karşıya kalacak. 2021'de SARS, kripto para birimi işlemlerine ilişkin vergi önlemlerini güçlendirdi ve Güney Afrika kripto para borsalarının vergi uyumluluğunu sağlamak için işlem bilgilerini sağlamasını istedi. Gelir Vergisi Kanunu, SARS'a geniş yetkiler vermektedir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, SARS'ın kapsamlı vergi yetkileri vardır ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcıların finansal bilgileri ifşa etmesini ve hem yerel hem de uluslararası finansal verileri sunmasını gerektirir.

Daha önce de belirtildiği gibi, SARS, kripto para varlıklarını maddi olmayan duran varlıklar olarak sınıflandırır ve bunların elde tutulmasından ve ticaretinden elde edilen geliri vergilendirir. Kripto para varlıklarının bireyler tarafından satışından veya ticaretinden elde edilen karlar, normal gelir vergisi oranlarına tabi kısa vadeli varlıklar ve sermaye kazancı vergisine tabi uzun vadeli varlıklar ile vergilendirilebilir gelir olarak kabul edilir. İşletmeler, kripto para birimi işlemlerinden elde edilen kar veya zararları, yıllık gelir vergisi beyannamelerinde bildirmeli ve ilgili gelir vergilendirilebilir gelire dahil edilmelidir. Güney Afrika, kripto para birimi işlemlerine KDV uygulamasa da, kripto para birimini ödeme olarak kabul eden işletmeler, mal veya hizmet satışlarında KDV ödemek zorundadır. Ek olarak, Güney Afrika'da ikamet edenler dünya çapındaki kripto para birimi geliri üzerinden vergi ödemek zorundayken, yerleşik olmayanlar yalnızca Güney Afrika'da elde edilen kripto para birimi geliri üzerinden vergi öderler. SARS, bilgi paylaşımı, denetimler ve teftişler yoluyla kripto para birimi işlemleri için vergi uyumluluğunu sağlar ve vergileri doğru bir şekilde bildirmeyen veya ödemeyen vergi mükelleflerine para cezaları ve faiz uygular. Çoğu ülke gibi, Güney Afrika da kripto para birimi alımını vergilendirmez, ancak kripto para biriminin satışını, takasını, ödeme için kullanımını ve madencilik faaliyetlerini vergilendirir.

5. Güney Afrika'da Kripto Para Varlıkları için Düzenleyici Sistem

Afrika ülkeleri arasında, Güney Afrika en kripto para dostu ülkelerden biridir. Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB), Güney Afrika'nın merkez bankası olan kripto paraların kullanımını açıkça yasaklamamıştır. Bireyler ve işletmeler çeşitli borsalar ve platformlar aracılığıyla kripto paraları satın alabilir, satabilir ve ticaretini yapabilirler.

Kripto para varlıkları için düzenleyici çerçeveler açısından, Güney Afrika son yıllarda çeşitli ayarlamalar yaptı. 2019'da SARB, kripto para varlıkları ve ilgili faaliyetler hakkında bir danışma belgesi yayınladı ve bu varlıklar için düzenleyici çerçeveyi açıklığa kavuşturdu ve Güney Afrika'nın kripto para varlıkları için düzenleyici bir sistem geliştirmesinin başlangıcını işaret etti. 2020'de SARS, kripto para birimi vergi politikalarını daha katı bir şekilde uygulamaya başladı ve vergi mükelleflerinin kripto para birimiyle ilgili tüm işlemleri ayrıntılı olarak bildirmesini gerektirdi. Bu politika değişikliği, hükümetin vergi uyumunu artırma ve vergi kaçakçılığını önleme çabalarının sinyalini verdi. Haziran 2021'de Güney Afrika'nın en büyük iki kripto para borsası Luno ve VALR, SARS'ın yasaların gerektirdiği şekilde belirli müşteri bilgilerini sağlamak için kendileriyle iletişime geçtiğini doğruladı. 2021'de Güney Afrika, kripto para varlıklarını içeren vergi kaçakçılığı ve kara para aklama ile mücadele etmek için Ortak Raporlama Standardını (CRS) kabul etti. Mart 2023'te Güney Afrika, 48 ülke tarafından kabul edilen ve 2027 yılına kadar uygulanması planlanan Kripto Para Varlık Raporlama Çerçevesini (CARF) imzaladı. Bu, Güney Afrika kripto para borsalarının bu raporlama gereksinimlerini kademeli olarak karşılamasını gerektirecektir.

Aynı zamanda, finansal düzenleme anlamında, Güney Afrika'nın finansal sektörü daha fazla reformdan geçti. Kripto para varlık hizmet sağlayıcıları (KVAS'ler) artık kripto para piyasasını düzenlemek, yatırımcıları korumak ve piyasa şeffaflığını artırmak için kara para aklama (AML) ve terörizmin finansmanıyla mücadele (CFT) düzenlemelerine kayıt yaptırmak ve uyum sağlamak zorundalar. Hükümetlerarası Finansal Teknoloji Çalışma Grubu (IFWG), Güney Afrika'da kripto varlıkların ve KVAS'lerin düzenlenmemesi durumundan kaynaklanan birçok riski belirlemiş ve vergi kaçakçılığı ve yasadışı vergi kaçakçılığı şemalarıyla mücadele, IFWG'nin kripto varlıkları düzenleme hedeflerinden biridir.

Ekim 2022'de Finansal Sektör Davranış Otoritesi (FSCA), kripto para varlıklarının ("değerin dijital temsilleri" olarak anılır) finansal ürünler olduğunu ve Finansal Danışmanlık ve Aracılık Hizmetleri Yasası'nın (FAIS) 1(h) Bölümü uyarınca FSCA düzenlemesine tabi olduğunu belirledi. Her kripto para hizmet sağlayıcısı, sektörde faaliyet göstermek ve bu tür lisanslara başvurmak için FSCA'dan yetki almalı ve mevcut sağlayıcıların 2023'ün sonuna kadar başvurması gerekiyor. Kripto para borsaları FSCA'ya kaydolmalı ve AML ve Müşterinizi Tanıyın (KYC) gereklilikleri dahil olmak üzere belirli düzenleyici gerekliliklere uymalıdır. FSCA, bu düzenlemelerin denetlenmesinden ve uygulanmasından sorumlu olacak ve müşterilere karşı mali yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini sağlamak için belirli bir düzeyde sermaye ve finansal kaynak gerektirecektir. FSCA, bu düzenlemelere uymayan kripto para borsalarına ceza veya yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. 19 Aralık 2022'de Mali İstihbarat Merkezi Yasası (FICA) değişikliği, kripto para birimi hizmet sağlayıcılarını "hesap verebilir kurumlar" olarak tanımladı ve Güney Afrika'da kripto para biriminin anonim olarak işlenmesini artık yasal olmaktan çıkardı.

Güney Afrika düzenleyicileri, Güney Afrika'nın kripto para ekosisteminin gelişmesine yol açmak için dengeli, proaktif ve şeffaf düzenleyici bir ortam oluşturdular ve endüstri paydaşları ile birlikte çalıştılar. Aynı zamanda, devam eden para birimi değer kaybı ve enflasyon, birçok Güney Afrikalıyı alternatif yatırım ve finansal işlem türlerini keşfetmeye teşvik etti. Kripto para şirketlerinin tanıtımı ve reklamı ile kripto paraların merkezi olmayan ve sınırsız doğası, birçok Güney Afrikalının dikkatini çekti. Günümüzde insanlar, borsalar, kripto para ATM'leri, aracı brokerlar, eşler arası (P2P) piyasalar ve diğer kanallar aracılığıyla Güney Afrika randı kullanarak kripto paraları kolayca satın alabilmektedir. Bu faktörler şüphesiz Güney Afrika'yı kripto para ödemelerinin çağına sürüklemiştir.

6. Güney Afrika'nın Kripto Para Varlık Vergi Sistemi Özeti ve Görünümü

Genel olarak, Güney Afrika'nın kripto para birimleri üzerine vergi politikaları oldukça esnek olup vergi adaletini sağlamayı ve vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlamaktadır. Bazı ülkelere kıyasla, Güney Afrika daha pragmatik bir yaklaşım benimsemektedir. Özellikle, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerin aksine, Güney Afrika kripto para birimleri düzenlemelerinde ve vergi politikalarında vergi uyumuna önem vermektedir. Bu, bireylerin ve işletmelerin kripto para birimleri ile ilgili geliri bildirirken; kripto para işlemleri ve varlıkları üzerine sermaye kazancı vergisi ve gelir vergisi uygular ve katma değer vergisi yerine daha çok finansal suçları önlemeye ve yatırımcı çıkarlarını korumaya odaklanır.

Kripto para konusunda nispeten açık tutumu olmasına rağmen, Güney Afrika hükümeti para aklama ve vergi kaçırma gibi ilişkili risklerin de farkındadır. Detaylı bir vergi ve düzenleyici çerçeve oluşturarak, Güney Afrika inovasyonu teşvik etmek ve finansal sistemleri korumak arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

Gelecekte, Güney Afrika'nın kripto para birimleri üzerinde düzenleyici politikalarını, özellikle vergi raporlama ve kara para aklama alanlarında daha da geliştirmesi mümkün olabilir. Ayrıca, teknolojik ilerlemelerle birlikte hükümet, finansal teknolojideki hızlı gelişmelere ayak uydurmak için stabilcoin'ler ve tokenize varlıklar için düzenleyici çerçeveleri keşfedebilir.

Referanslar

[1].SARS.(2023).Bireysel Gelir Vergisi.SARS'dan alındı

[2].SARS.(2023).Şirket Gelir Vergisi.SARS'dan alındı

[3]. SARS. (2023). Sermaye Kazançları Vergisi.SARS'tan alındı

[4].PwC Güney Afrika.(2023).Güney Afrika'da İş Yapmak.PwC'den alındı

[5].KPMG Güney Afrika.(2023).Güney Afrika-Kurumsal-Gelir vergisi üzerinde kurumsal vergiler.KPMG'den alındı

[6].Philo, K. (2023a, December 28). Güney Afrika'nın kripto para macerası. ZenLedger.https://www.zenledger.io/blog/south-africa-and-cryptocurrency-regulation-navigating-the-path-to-finansal-yenilik/

[7].Shepherd, R. (2023, Temmuz 5). BITCOIN Güney Afrika'da: Fırsatlar ve Zorluklar - SchoemanLaw Inc.https://schoemanlaw.co.za/bitcoin-in-south-africa-firsatlar-ve-zorluklar

[8].Ekip, C. (2023, Eylül 12). Chainalysis: 2023 Küresel Kripto Para Benimseme Endeksi. Chainalysis.https://www.chainalysis.com/blog/2023-global-kripto-para-adoptio-index/

Dikkat:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıweb3caff]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [TaxDAO]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya kopya çekmek yasaktır.

Güney Afrika'da Kripto Para Vergisi ve Düzenlemesi

Orta SeviyeAug 13, 2024
Bu makale, Güney Afrika'nın kripto para ile ilgili sistemlerini varlık sınıflandırması, temel vergi sistemi, kripto para vergi sistemi, kripto para düzenleyici politikaları, özet ve görünüm açısından analiz ediyor ve gelecekteki gelişme yönlerini tahmin ediyor.
Güney Afrika'da Kripto Para Vergisi ve Düzenlemesi

1. Giriş

Yaygın olarak "Güney Afrika" olarak bilinen Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney ucunda yer almaktadır. Orta gelirli gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılan Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisidir ve aynı zamanda kıtadaki ekonomik olarak en gelişmiş ve sanayileşmiş ülkedir. Güney Afrika, iletişim, ulaşım ve enerji alanlarında iyi bir altyapıya sahip, iyi gelişmiş bir finansal ve yasal sisteme sahiptir. Son yıllarda, Güney Afrika'da kripto para varlıklarının sınıflandırılması ve endüstri lisanslaması ile ilgili birçok gelişme yaşandı. Güney Afrika Gelir Servisi (SARS), kripto para varlıkları için sınıflandırma ve vergi politikalarını kademeli olarak netleştirdi. Güney Afrika'da kripto para birimi, para birimi veya fiziksel mülkten ziyade "maddi olmayan nitelikteki bir varlık" olarak kabul edilir ve bu da benzersiz bir vergi muamelesine neden olur. Bu makale, Güney Afrika'nın kripto para birimiyle ilgili sistemlerini varlık sınıflandırması, temel vergilendirme sistemi, kripto para birimi vergilendirme sistemi, düzenleyici politikalar, özet ve görünüm perspektiflerinden analiz edecek ve gelecekteki gelişme yönlerini tahmin edecektir.

2. Güney Afrika'da Kripto Para Varlıklarının Sınıflandırılması

SARS, kripto para varlıklarını, merkez bankaları tarafından ihraç edilmeyen, ancak bireyler ve tüzel kişiler tarafından ödeme, yatırım ve diğer maddi olmayan duran varlık biçimleri için elektronik olarak alınıp satılan, aktarılan ve saklanan, elektronik olarak iletilen ve saklanan değerli dijital temsiller olarak kabul eder. Hükümetlerarası Fintech Çalışma Grubu (IFWG), kripto para birimlerinin paraya benzer işlevlere sahip olmasına rağmen, yasal anlamda "para birimi" olarak kabul edilmediğini yineliyor. Ek olarak, 20 Ocak 2021'de yayınlanan Vergi Kanunları Değişiklik Yasası Açıklayıcı Memorandumu'na göre, Güney Afrika düzenleyici çerçevesi içinde önerilen birleşik tanımda "kripto para birimi" terimi "kripto para birimi varlığı" ile değiştirilmiştir.

3. Güney Afrika'nın Temel Vergi Sistemi Hakkında Genel Bakış

3.1 Güney Afrika Vergi Sistemi

Vergiler, Güney Afrika'da mali gelirin ana kaynağıdır. Güney Afrika Anayasası'na göre, Güney Afrika, ulusal, eyalet ve yerel yönetimlerden oluşan üç düzeyli bir vergi sistemi işletir. Ulusal hükümet, gelir vergisi ve katma değer vergisi gibi önemli ulusal vergileri toplama konusunda başlıca sorumludur. Eyalet ve yerel yönetimlerin de vergi yetkileri vardır, ancak vergileri ve vergi tabanları daha sınırlıdır.
Güney Afrika'nın vergi sistemi, temel olarak gelir vergisi ve KDV'ye dayanırken, diğer vergilerle desteklenmektedir, bunlar arasında sermaye kazancı vergisi, kurumlar vergisi ve özel tüketim vergisi bulunmaktadır.

3.1.1 Gelir Vergisi

Güney Afrika'nın gelir vergisi sistemi, artan oranlı bir vergi oranı kullanan bireyler ve şirketler için geçerlidir. Kişisel gelir vergisi oranları, gelir düzeylerine bağlı olarak %18 ile %45 arasında değişmektedir; 1.657.000 ZAR'ı aşan gelir, %45'lik en yüksek orana tabidir. Standart kurumlar vergisi oranı %27'dir. Güney Afrika'da ikamet edenler dünya çapındaki gelirler üzerinden vergilendirilirken, yerleşik olmayanlar yalnızca Güney Afrika kaynaklı gelirler üzerinden vergilendirilir. İşletmeler için Güney Afrika, hem Güney Afrika içinde hem de dışında tüm gelirlerin vergilendirilmesini gerektiren küresel vergilendirme ilkesini takip eder. Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeli ve gelirlerine göre geçici vergi ödemeleri yapmalıdır. Vergilendirilebilir gelir hesaplanırken belirli giderler ve bağışlar düşülebilir, böylece vergi yükü azaltılabilir.

3.1.2 Sermaye Kazancı Vergisi

Güney Afrika'nın sermaye kazancı vergisi, sermaye varlıklarının satışından veya elden çıkarılmasından elde edilen kar üzerine uygulanır. Kar, varlığın satış fiyatından satın alma maliyeti ve diğer ilgili masrafların düşülmesinden sonra net artış olarak tanımlanmaktadır. Bireyler, şirketler ve trustlar için geçerli olup geniş bir varlık yelpazesini kapsar. Bireyler için etkili vergi oranı %18'e kadar, şirketler için %22,4 ve trustlar için %36'dır. Bireyler dünya çapında sermaye kazançlarından vergi öderken, yabancılar sadece Güney Afrika'da elde edilen sermaye kazançlarından vergi öderler. Vergiye tabi varlıklar arasında gayrimenkul, hisse senetleri, kıymetli metaller, sanat, iş ve yatırım varlıkları ve kripto paralar bulunmaktadır. Bireylerin yıllık sermaye kazancı vergisi muafiyeti ilk ZAR 40.000 ve birincil konutun satışından elde edilen ilk ZAR 2 milyon sermaye kazancı için geçerlidir. Vergi mükellefleri sermaye kazançlarını yıllık gelir vergisi beyannamelerinde bildirmeli ve ilgili vergileri ödemelidirler.

3.1.3 Katma Değer Vergisi (KDV)

Güney Afrika'nın KDV'si, Güney Afrika'da satılan neredeyse tüm mallar ve hizmetlere uygulanan mal ve hizmetlere eklenen değer üzerinden tahsil edilmektedir. Güney Afrika'daki KDV sistemi, standart %15 oranında uygulanan KDV Yasası'na dayanmaktadır ve bu oran genellikle ithalat ve ihracat dahil olmak üzere çoğu mal ve hizmete uygulanmaktadır. İhracat edilen mallar, temel gıda maddeleri ve belirli tıbbi hizmetlere sıfır oran uygulanırken, finansal hizmetler, eğitim hizmetleri ve toplu taşıma tamamen muaf tutulmaktadır. KDV, çıkış vergisi ile giriş vergisi arasındaki farka dayalı olarak hesaplanmaktadır; çıkış vergisi giriş vergisini aştığında işletmeler farkı ödemek zorundadır; aksi halde iade talebinde bulunabilirler. KDV iadeleri genellikle işletmenin yıllık ciro durumuna bağlı olarak aylık veya iki aylık olarak yapılmaktadır. İşletmeler, SARS'ın elektronik sistem aracılığıyla iadeleri ve vergileri ödeme tarihinden önce dosyalamak zorundadır. SARS, düzenli denetimler ve bilgi paylaşımı yoluyla uyumluluğu sağlar ve raporlama veya vergileri doğru bir şekilde bildirmeyen işletmelere ceza ve faiz uygular.

4. Güney Afrika'nın Kripto Para Varlıkları için Vergi Politikaları

Güney Afrika'nın kripto para varlıklarına yönelik vergi politikaları, bireysel ve kurumsal gelir vergisi, KDV ve sermaye kazancı vergisini kapsayacak şekilde kademeli olarak iyileştirildi. SARS, 2014'ten beri kripto para varlıklarını araştırıyor ve 2018'de kripto para birimleri için normal gelir vergisi kurallarının geçerli olduğunu ve vergi mükelleflerinin kripto para birimleriyle ilgili tüm vergilendirilebilir gelirleri bildirmelerini gerektirdiğini duyurdu. Doğru bildirimde bulunmayan mükellefler faiz ve cezalarla karşı karşıya kalacak. 2021'de SARS, kripto para birimi işlemlerine ilişkin vergi önlemlerini güçlendirdi ve Güney Afrika kripto para borsalarının vergi uyumluluğunu sağlamak için işlem bilgilerini sağlamasını istedi. Gelir Vergisi Kanunu, SARS'a geniş yetkiler vermektedir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, SARS'ın kapsamlı vergi yetkileri vardır ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcıların finansal bilgileri ifşa etmesini ve hem yerel hem de uluslararası finansal verileri sunmasını gerektirir.

Daha önce de belirtildiği gibi, SARS, kripto para varlıklarını maddi olmayan duran varlıklar olarak sınıflandırır ve bunların elde tutulmasından ve ticaretinden elde edilen geliri vergilendirir. Kripto para varlıklarının bireyler tarafından satışından veya ticaretinden elde edilen karlar, normal gelir vergisi oranlarına tabi kısa vadeli varlıklar ve sermaye kazancı vergisine tabi uzun vadeli varlıklar ile vergilendirilebilir gelir olarak kabul edilir. İşletmeler, kripto para birimi işlemlerinden elde edilen kar veya zararları, yıllık gelir vergisi beyannamelerinde bildirmeli ve ilgili gelir vergilendirilebilir gelire dahil edilmelidir. Güney Afrika, kripto para birimi işlemlerine KDV uygulamasa da, kripto para birimini ödeme olarak kabul eden işletmeler, mal veya hizmet satışlarında KDV ödemek zorundadır. Ek olarak, Güney Afrika'da ikamet edenler dünya çapındaki kripto para birimi geliri üzerinden vergi ödemek zorundayken, yerleşik olmayanlar yalnızca Güney Afrika'da elde edilen kripto para birimi geliri üzerinden vergi öderler. SARS, bilgi paylaşımı, denetimler ve teftişler yoluyla kripto para birimi işlemleri için vergi uyumluluğunu sağlar ve vergileri doğru bir şekilde bildirmeyen veya ödemeyen vergi mükelleflerine para cezaları ve faiz uygular. Çoğu ülke gibi, Güney Afrika da kripto para birimi alımını vergilendirmez, ancak kripto para biriminin satışını, takasını, ödeme için kullanımını ve madencilik faaliyetlerini vergilendirir.

5. Güney Afrika'da Kripto Para Varlıkları için Düzenleyici Sistem

Afrika ülkeleri arasında, Güney Afrika en kripto para dostu ülkelerden biridir. Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB), Güney Afrika'nın merkez bankası olan kripto paraların kullanımını açıkça yasaklamamıştır. Bireyler ve işletmeler çeşitli borsalar ve platformlar aracılığıyla kripto paraları satın alabilir, satabilir ve ticaretini yapabilirler.

Kripto para varlıkları için düzenleyici çerçeveler açısından, Güney Afrika son yıllarda çeşitli ayarlamalar yaptı. 2019'da SARB, kripto para varlıkları ve ilgili faaliyetler hakkında bir danışma belgesi yayınladı ve bu varlıklar için düzenleyici çerçeveyi açıklığa kavuşturdu ve Güney Afrika'nın kripto para varlıkları için düzenleyici bir sistem geliştirmesinin başlangıcını işaret etti. 2020'de SARS, kripto para birimi vergi politikalarını daha katı bir şekilde uygulamaya başladı ve vergi mükelleflerinin kripto para birimiyle ilgili tüm işlemleri ayrıntılı olarak bildirmesini gerektirdi. Bu politika değişikliği, hükümetin vergi uyumunu artırma ve vergi kaçakçılığını önleme çabalarının sinyalini verdi. Haziran 2021'de Güney Afrika'nın en büyük iki kripto para borsası Luno ve VALR, SARS'ın yasaların gerektirdiği şekilde belirli müşteri bilgilerini sağlamak için kendileriyle iletişime geçtiğini doğruladı. 2021'de Güney Afrika, kripto para varlıklarını içeren vergi kaçakçılığı ve kara para aklama ile mücadele etmek için Ortak Raporlama Standardını (CRS) kabul etti. Mart 2023'te Güney Afrika, 48 ülke tarafından kabul edilen ve 2027 yılına kadar uygulanması planlanan Kripto Para Varlık Raporlama Çerçevesini (CARF) imzaladı. Bu, Güney Afrika kripto para borsalarının bu raporlama gereksinimlerini kademeli olarak karşılamasını gerektirecektir.

Aynı zamanda, finansal düzenleme anlamında, Güney Afrika'nın finansal sektörü daha fazla reformdan geçti. Kripto para varlık hizmet sağlayıcıları (KVAS'ler) artık kripto para piyasasını düzenlemek, yatırımcıları korumak ve piyasa şeffaflığını artırmak için kara para aklama (AML) ve terörizmin finansmanıyla mücadele (CFT) düzenlemelerine kayıt yaptırmak ve uyum sağlamak zorundalar. Hükümetlerarası Finansal Teknoloji Çalışma Grubu (IFWG), Güney Afrika'da kripto varlıkların ve KVAS'lerin düzenlenmemesi durumundan kaynaklanan birçok riski belirlemiş ve vergi kaçakçılığı ve yasadışı vergi kaçakçılığı şemalarıyla mücadele, IFWG'nin kripto varlıkları düzenleme hedeflerinden biridir.

Ekim 2022'de Finansal Sektör Davranış Otoritesi (FSCA), kripto para varlıklarının ("değerin dijital temsilleri" olarak anılır) finansal ürünler olduğunu ve Finansal Danışmanlık ve Aracılık Hizmetleri Yasası'nın (FAIS) 1(h) Bölümü uyarınca FSCA düzenlemesine tabi olduğunu belirledi. Her kripto para hizmet sağlayıcısı, sektörde faaliyet göstermek ve bu tür lisanslara başvurmak için FSCA'dan yetki almalı ve mevcut sağlayıcıların 2023'ün sonuna kadar başvurması gerekiyor. Kripto para borsaları FSCA'ya kaydolmalı ve AML ve Müşterinizi Tanıyın (KYC) gereklilikleri dahil olmak üzere belirli düzenleyici gerekliliklere uymalıdır. FSCA, bu düzenlemelerin denetlenmesinden ve uygulanmasından sorumlu olacak ve müşterilere karşı mali yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini sağlamak için belirli bir düzeyde sermaye ve finansal kaynak gerektirecektir. FSCA, bu düzenlemelere uymayan kripto para borsalarına ceza veya yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. 19 Aralık 2022'de Mali İstihbarat Merkezi Yasası (FICA) değişikliği, kripto para birimi hizmet sağlayıcılarını "hesap verebilir kurumlar" olarak tanımladı ve Güney Afrika'da kripto para biriminin anonim olarak işlenmesini artık yasal olmaktan çıkardı.

Güney Afrika düzenleyicileri, Güney Afrika'nın kripto para ekosisteminin gelişmesine yol açmak için dengeli, proaktif ve şeffaf düzenleyici bir ortam oluşturdular ve endüstri paydaşları ile birlikte çalıştılar. Aynı zamanda, devam eden para birimi değer kaybı ve enflasyon, birçok Güney Afrikalıyı alternatif yatırım ve finansal işlem türlerini keşfetmeye teşvik etti. Kripto para şirketlerinin tanıtımı ve reklamı ile kripto paraların merkezi olmayan ve sınırsız doğası, birçok Güney Afrikalının dikkatini çekti. Günümüzde insanlar, borsalar, kripto para ATM'leri, aracı brokerlar, eşler arası (P2P) piyasalar ve diğer kanallar aracılığıyla Güney Afrika randı kullanarak kripto paraları kolayca satın alabilmektedir. Bu faktörler şüphesiz Güney Afrika'yı kripto para ödemelerinin çağına sürüklemiştir.

6. Güney Afrika'nın Kripto Para Varlık Vergi Sistemi Özeti ve Görünümü

Genel olarak, Güney Afrika'nın kripto para birimleri üzerine vergi politikaları oldukça esnek olup vergi adaletini sağlamayı ve vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlamaktadır. Bazı ülkelere kıyasla, Güney Afrika daha pragmatik bir yaklaşım benimsemektedir. Özellikle, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerin aksine, Güney Afrika kripto para birimleri düzenlemelerinde ve vergi politikalarında vergi uyumuna önem vermektedir. Bu, bireylerin ve işletmelerin kripto para birimleri ile ilgili geliri bildirirken; kripto para işlemleri ve varlıkları üzerine sermaye kazancı vergisi ve gelir vergisi uygular ve katma değer vergisi yerine daha çok finansal suçları önlemeye ve yatırımcı çıkarlarını korumaya odaklanır.

Kripto para konusunda nispeten açık tutumu olmasına rağmen, Güney Afrika hükümeti para aklama ve vergi kaçırma gibi ilişkili risklerin de farkındadır. Detaylı bir vergi ve düzenleyici çerçeve oluşturarak, Güney Afrika inovasyonu teşvik etmek ve finansal sistemleri korumak arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

Gelecekte, Güney Afrika'nın kripto para birimleri üzerinde düzenleyici politikalarını, özellikle vergi raporlama ve kara para aklama alanlarında daha da geliştirmesi mümkün olabilir. Ayrıca, teknolojik ilerlemelerle birlikte hükümet, finansal teknolojideki hızlı gelişmelere ayak uydurmak için stabilcoin'ler ve tokenize varlıklar için düzenleyici çerçeveleri keşfedebilir.

Referanslar

[1].SARS.(2023).Bireysel Gelir Vergisi.SARS'dan alındı

[2].SARS.(2023).Şirket Gelir Vergisi.SARS'dan alındı

[3]. SARS. (2023). Sermaye Kazançları Vergisi.SARS'tan alındı

[4].PwC Güney Afrika.(2023).Güney Afrika'da İş Yapmak.PwC'den alındı

[5].KPMG Güney Afrika.(2023).Güney Afrika-Kurumsal-Gelir vergisi üzerinde kurumsal vergiler.KPMG'den alındı

[6].Philo, K. (2023a, December 28). Güney Afrika'nın kripto para macerası. ZenLedger.https://www.zenledger.io/blog/south-africa-and-cryptocurrency-regulation-navigating-the-path-to-finansal-yenilik/

[7].Shepherd, R. (2023, Temmuz 5). BITCOIN Güney Afrika'da: Fırsatlar ve Zorluklar - SchoemanLaw Inc.https://schoemanlaw.co.za/bitcoin-in-south-africa-firsatlar-ve-zorluklar

[8].Ekip, C. (2023, Eylül 12). Chainalysis: 2023 Küresel Kripto Para Benimseme Endeksi. Chainalysis.https://www.chainalysis.com/blog/2023-global-kripto-para-adoptio-index/

Dikkat:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıweb3caff]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [TaxDAO]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya kopya çekmek yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!