Zihin Ağının İçinde

Yeni BaşlayanJun 01, 2024
Zihin Ağını İnceleyin: Tamamen Homomorfik Şifreleme Yeniden Düzenlemeyle Buluştuğunda, Kripto Yapay Zeka Projeleri için Konsensüs Güvenliği Ulaşılabilir
Zihin Ağının İçinde

Orijinal başlığı iletin: Zihin Ağına Girin '深入 Zihin Ağı :当全同态加密遇见 Restaking,加密 AI 项目的共识安全触手可及'

Yapay Zeka ve Yeniden Başlatma, bu boğa piyasası döngüsüne eşlik eden önde gelen anlatılar olarak kabul edilmektedir.

İlki halihazırda çeşitli yıldız yapay zeka projeleri üretirken, özünde EigenLayer bulunan ikincisi, sürekli olarak ortaya çıkan çeşitli puan kazandıran oyunlarla birden fazla LRT projesine yol açtı.

Ancak, bu iki anlatının devre arası dinlenme aşamasına girmiş gibi göründüğüne dair çok net bir his var. Parkurdaki proje sayısı artmasına rağmen, giderek homojen hale geldiler ve 0'dan 1'e yenilikçi hikayeler bulmak zorlaşıyor.

Aynı zamanda, AI ve Restaking "doğru bir anlatı" haline geldiğinde, bu "doğruluk" "mükemmellik" anlamına gelmez:

Çok sayıda AI/Depin projesi gerçekten merkeziyetsiz mi? Son veriler ayrıca Eigenlayer'ın TVL'sinin düştüğünü gösteriyor. Restaking yalnızca Ethereum'un ekolojik AVS'sinin güvenliğini sağlamak için mi kullanılabilir?

Bu nedenle, sıcak anlatının ikinci yarısında, temel ortak sorunları çözen projeler, ortaya çıkarılması gereken hazinelerdir.

Bu düşünceden yola çıkarak, mevcut pazardaki Zihin Ağı dikkatimizi çekti. Hem birçok AI/Depin projesinin yeterince merkeziyetsiz olmaması sorununu çözebilir hem de Restaking kullanımını daha kullanışlı ve değerli hale getirebilir.

EigenLayer, Ethereum'un ekosisteminin yeniden stake edilmesi için bir çözüm olarak görülüyorsa, Mind, AI alanında yeniden stake etme çözümüdür:

Yeniden stake etmenin daha esnek kullanımı ve tamamen homomorfik şifrelemenin konsensüs güvenlik çözümü sayesinde, merkezi olmayan AI ağlarının token ekonomisi güvenliğini ve veri güvenliğini sağlar.

Daha da önemlisi, projenin 2023'te Binance gibi tanınmış kurumların katıldığı 2,5 milyon dolarlık bir başlangıç finansman turunu tamamlamış olmasıdır. Şu anda, io.net ve Myshell gibi yeni AI/Depin projeleriyle de derin bir işbirliğine sahiptir. Mainnet lansmanı beklentisi ve teşvik faaliyetleri de büyük beklentileri beraberinde getiriyor.

Bununla birlikte, bu projeyi ilk kez gören çoğu okuyucu için, bir tarafta anlaşılması zor tamamen homomorfik şifreleme, diğer tarafta ise kâr peşinde koşan Restaking var. Yapay zeka projelerinin temel sorunlarını çözmek için bu ikisi nasıl birleştirilebilir?

Bu makalede, Mind Network'ü inceleyelim ve AI, Restaking ve tamamen homomorfik şifrelemeyi, tüm sıcak anlatıları bir arada birleştiren bu potansiyel projeyi anlayalım.

Yapay Zeka Projeleri Ejderhaları Hevesle Öldürüyor, Ancak "Sıfır Güven" Eksikliği Nedeniyle Kendileri Ejderha Oluyor

Mind Network'ün özel olarak ne yaptığını anlamak için öncelikle mevcut yapay zeka projelerinin karşılaştığı sorunları anlamamız gerekir.

Belki de ejderha avcıları yavaş yavaş ejderha haline geliyor ve bu, mevcut kripto AI projelerini tanımlamak için en iyi dipnot haline geldi.

Ejderhaları öldürme perspektifinden bakıldığında, kripto AI (veya DePIN) projelerinin temel anlatısı ademi merkeziyetçiliktir. Büyük şirketlerin yapay zekanın tüm unsurları üzerindeki tekeline meydan okumak için daha merkezi olmayan bilgi işlem gücü, algoritmalar (modeller) ve veriler kullanıyorlar ve bu şirketlerin otoritesine olan güveni kırıyorlar.

Bu anlatı doğru ve doğal olarak popüler olsa da, yapay zeka, merkezi olmayan hale geldikten sonra, bir ejderha olma potansiyeline sahip gibi görünüyor:

Merkezi olmayan bir ortamda doğrulayıcılara karşı "sıfır güven" elde edemez.

Anlaması biraz zor mu geliyor? Belirli bir örneğe bakalım.

Örneğin, ortak bir kripto yapay zeka projesinde, herkesin en iyi modeli seçmek için yapay zeka modellerinin doğrulanmasını/oylamasını merkeziyetsiz hale getirmesi gerekir.

Bununla birlikte, pratikte, iş modelinde genellikle proje içindeki doğrulayıcılar (düğümler) en iyi performans gösteren yapay zeka modelini seçer. Seçtikleri kişinin gerçekten en iyisi olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

PoS mekanizması altında seçilmelerini takip etmek, "en iyi seçim, adil seçim" anlamına gelmez.

Benzer şekilde, yapay zeka temsilcileri işinde, hizmetleri performansa göre sıralarken, en üst sıradaki hizmetlerin gerçekten en iyisi olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

DePIN senaryolarında, hesaplama için DePIN'deki bir düğüme bir görev atandığında, doğrulayıcının bu görevi hile yapmak ve tanıdık bir düğüme vermek yerine uygun düğüme adil bir şekilde atamasını nasıl sağlayabilirsiniz?

Bu örnekler aslında önemli bir ortak sorunu yansıtıyor — her merkezi olmayan yapay zeka ağında, doğrulayıcının kararı güvenmeniz gereken merkez haline gelir.

Bu nedenle, kötü niyetli davranmayacaklarını veya doğru kararları vermeyeceklerini umarak ağdaki doğrulayıcıların veya kilit katılımcıların kararlarına güvenmelisiniz.

Ademi merkeziyetçiliği yüksek sesle ilan eden projeler, aslında, ağ içindeki iç güven tarafından kısıtlanır. Sıfır güven henüz elde edilmedi, mevcut yapay zeka anlatısı mükemmel değil.

Bu sorunlarla yüzleşmek için ne gerekiyor?

Açıkçası, mevcut YZ projeleri ağı içinde doğrulama/oylama/karar verme için doğrulayıcılara veya kilit katılımcılara olan güvene olan güveni bazı teknik mekanizmalar ve ekonomik tasarımlar yoluyla çözmemiz gerekiyor.

Burası aynı zamanda Mind Network'ün nişi ve savaş alanıdır.

Tamamen Homomorfik Şifrelemenin Kutsal Kase'si: Mind Network Onu Mükemmel Konuma Yerleştiriyor

Mind Network , kriptografinin Kutsal Kase'si olarak kabul edilen şeyde üstündür: Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE).

Ancak AI ve Depin projelerinde ortaya çıkan sorunların FHE ile ne ilgisi var?

Özüne bakarsak, bu sorunlar oybirliğiyle kaynakların dağıtımına, seçimine ve karar vermesine işaret ediyor - teknolojiyle ilgisi yok, ancak "insan yönetişimi" ile.

Yanlış uygulamaya yer olan insan yönetişimi ile ilgili tüm bu alanlar, ağ katılımcılarının bilinen bilgileri kamuya açık olarak tam olarak anlayabileceği öncülüne dayanmaktadır (eğer büyük bir oyuncunun oy kullandığını biliyorsam, o zaman ben de oy veririm).

Aranızdaki zeki olanlar, FHE'nin nerede devreye girdiğini sezmiş olmalılar:

Ya bilgi artık herkes tarafından bilinmiyorsa?

Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE), kısaca, insan yönetişimi ile ilgili bu sorunları mükemmel bir şekilde ele alır.

FHE, kriptografinin Kutsal Kase'si olarak takip ediliyor ve Vitalik Buterin son zamanlarda Web3 alanındaki rolünü vurguladı. Burada FHE ilkesini açıklamak için çok fazla mürekkep harcamayacağız, sadece işlevini bilmeniz gerekiyor - şifreli veriler üzerinde şifre çözmeye gerek kalmadan karmaşık hesaplamaların yapılmasına izin vererek, verilerin güvenli ve gizli kalabileceği bir çözüm sunuyor.

Ancak Kutsal Kase'yi tutmak için kişinin ağırlığını taşıması gerekir.

Gerçekten de, FHE'nin şifreli hesaplaması faydalı olsa da, kaynak yükü önemlidir. Yapay zeka modeli eğitimi için kullanmak maliyet açısından engelleyicidir ve kripto yapay zeka projeleri için mantıklı bir yaklaşım değildir.

Mind Network'ün FHE kullanımı, Kutsal Kase'yi en uygun konuma yerleştiren belirli bir inceliğe sahiptir.

Yani FHE, yapay zeka modeli eğitimi ve parametre değişiklikleri için değil, yapay zeka modeli eğitiminden sonra çapraz doğrulama, seçim, sıralama, oylama ve "insan yönetişimi" ile dolu diğer alanlar için kullanılır. Bu yaklaşım, kaynak ek yükünün yönetilebilir olmasını ve çözülmesi gereken sorunun çok net olmasını sağlar:

Yapay zeka ağlarındaki katılımcılar birbirlerinin seçim/oylama sonuçlarını bilmeden iş yaparlarsa, "büyük oyuncuları takip et, yetkili düğümlere güven" davranışı olmayacaktır. Bu, kimlik etkisinin neden olduğu karar önyargısını ortadan kaldırarak, merkezi olmayan karar vermenin orijinal durumuna dönmesine ve gerçekten iyi yapay zeka modellerinin ve yapay zeka hizmetlerinin tanınmasına olanak tanır.

Bu nedenle, FHE'nin genel hesaplama yapmasını sağlamanın yolu zorluklarla doludur. Bununla birlikte, FHE'yi belirli bir merkezi olmayan yön (doğrulama) için kullanmak kendi içinde tutarlı ve uygulanabilirdir. Doğrulama sürecinde sıfır güvenin sağlanması, kripto yapay zeka projelerinde fikir birliği güvenliğine ve gerçek ademi merkeziyetçiliğe olanak tanır.

Güvenliğin diğer ucunda adalet var.

Mind Network'ün adaletinin şifreli doğrulama uygulamasına nasıl yansıdığını görmek için belirli bir durum kullanabiliriz:

    1. Yapay zeka projeleri, Mind'ın ürün SDK'sı aracılığıyla tamamen homomorfik şifreli doğrulama hizmetine erişir.
    1. Aynı zamanda, AI projeleri kimliklerini doğrulamak için Mind Network'e kaydolur. Mind, sonraki işlem değişikliklerini ve yürütme sonuçlarını senkronize etmek için hedef proje ağı/zinciri üzerinde akıllı bir sözleşme oluşturacaktır.
    1. Yapay zeka projeleri, Mind Network'te tamamen homomorfik şifreleme (hangi yapay zeka modelinin daha iyi olduğu gibi) kullanılarak gerçekleştirilmesi gereken doğrulama görevleri yayınlar. FHE oylama hizmeti devreye girer ve AI projelerinin doğrulama düğümlerinin birbirlerinin düz metin oylama sonuçlarını görmeden oylama sürecini yürütmesine olanak tanır.
    1. Oylama sonuçları ve ilgili veri değişiklikleri, akıllı bir sözleşme aracılığıyla Mind'ın kendi zincirine aktarılır ve derhal senkronize edilir ve muhasebeleştirilir.
    1. Yukarıdaki adımlarda, Mind'ın hizmetlerini kullanan yapay zeka projeleri, gaz ücreti olarak Mind proje token'lerinden tahsil edilecektir (token'ler henüz piyasaya sürülmemiştir).

Benzer şekilde, belirli bir DePIN projesini ele alırsak, Mind Network'ü kullanmak da daha adil bir kaynak tahsisi etkisi sağlayacaktır. Örnek olarak Mind Network ile iş birliği yapan IO.net'i ele alabiliriz:

    1. IO.net, Mind'ın ürün SDK'sı aracılığıyla tamamen homomorfik şifreli doğrulama hizmetine erişir.
    1. Hizmete eriştikten sonra, bir GPU'ya sahip her düğüm, tamamen homomorfik şifreleme altında fikir birliği yeteneği kazanır. Yani, bir AI bilgi işlem gücü görevi geldiğinde, hem istek hem de veriler şifrelenir ve bu da görevi uygun düğüme adil bir şekilde tahsis etmeyi mümkün kılar.

Bekle, Ama Bunun Restaking ile Ne İlgisi Var?

Yukarıda bahsedilen her şey teknik düzeyde görünüyor, ancak bunun varlığa dayalı Restaking ile ne ilgisi var?

Mind Network, yapay zeka ağları için teknik düzeyde doğrulama güvenliğini teşvik eden FHE'ye dayalı bir çözüm sunar; ancak, doğrulamaya katılmak ve bu güvenliğin keyfini çıkarmak için, çoğu AI/Depin projesinin ekonomik ağ yapısıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.

PoS veya Proof of Stake, çoğu kripto projesi için temel fikir birliği mantığıdır.

Bu nedenle, herhangi bir yapay zeka projesi, yapay zeka modeli/hizmet seçimi, sıralaması ve doğrulaması için Mind Network'ün daha adil FHE teknik desteğini kabul ederse, çoğu proje düğümü PoS mekanizması aracılığıyla oylama/doğrulama haklarını temsil ettiğinden, bu düğüm altındaki stake edilen varlıkların boyutu, FHE garantili adil doğrulamaya katılma hakkıyla yakından ilişkilidir.

Mind Network'ün varlık düzeyindeki en önemli hamlesi, yapay zeka ağlarında doğrulama konsensüsünü sağlamak için homomorfik şifreleme ile birlikte Staking ve Yeniden Stake etme aralığını halka açık bir şekilde genişletmektir.

Ağa katılan farklı roller, kendi farklı ilgi taleplerini karşılayabilir.

Yapay zeka projelerinin doğrulama düğümleri için, Yeniden Alma miktarını artırmak, Mind Network'te FHE doğrulama görevlerini yürütmek için daha fazla fırsat ve oy hakkı sağlar.

Genel kullanıcılar için, APR geliri elde etmek için LST/LRT varlıklarını yukarıdaki düğümlere delegasyon şeklinde stake edebilirler.

Bunun, aşina olduğumuz EigenLayer'ın Yeniden Ele Alınması ile benzerlikleri var gibi görünüyor ve bunlar temelde aynı:

EigenLayer, Ethereum ekosistemindeki farklı AVS'lerin güvenliğini sağlamak için yeniden stake etme kullanıyor; Mind Network, farklı yapay zeka ağları için kripto ekosisteminde fikir birliği güvenliğini sağlamak için yeniden stake etme kullanıyor.

"Tüm ekosistem" olmasının nedeninin, Mind Network'ün bir başka temel işlevinden ayrılamaz olduğunu belirtmekte fayda var: Uzaktan Yeniden Başlatma.

Remote Staking sayesinde, LRT tokenlerinizi farklı zincirlerde çapraz zincirlemenize gerek yoktur. Uzaktan stake etme yoluyla LRT'nizi farklı zincirlerde belirli bir AI ağının doğrulama düğümüne ayrım gözetmeksizin stake edebilir, kullanıcılar için giriş eşiğini büyük ölçüde düşürebilir ve çok zincirli durum altında parçalanmış likiditeyi entegre edebilirsiniz.

Kapsamlı ekolojik yapı ve sağlam teknik güç

Mind Network'te şu anda başka hangi katalizörler dikkate değer?

İlk olarak, ürünler açısından, testnet şimdiden 650.000 cüzdan çekti ve 3,2 milyon işlem gerçekleştirdi. Mainnet'in tam işlevselliğinin yakında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

İkincisi, ekosistem inşası açısından, ürün diğer yapay zeka projelerini güçlendirecek şekilde konumlandırıldığından, en iyi projelerden işbirliği çekmek çok önemlidir.

Şu anda Mind Network, io.net, Singularity, Nimble, Myshell ve AIOZ için AI ağ konsensüs güvenlik hizmetleri sağlıyor, Chainlink CCIP için bir FHE Bridge çözümü sunuyor ve IPFS, Arweave ve Greenfield için AI veri güvenliği depolama hizmetleri sağlıyor. En iyi yapay zeka, depolama ve oracle projelerinin dahil edilmesi, Mind Network'ün "altın kürek" olma potansiyelini gösteriyor.

Ayrıca, arka plan açısından, 2023 yılında proje Binance kuluçka merkezi tarafından seçildi ve Binance gibi tanınmış kurumların katıldığı $2,5 milyon değerinde bir tohum finansman turunu tamamladı. Ayrıca Ethereum Vakfı Burs Hibesi'ni aldı, Chainlink Build Programı'na seçildi ve Chainlink ile imzalanan bir Kanal Ortağı oldu.

Teknik güç açısından, önde gelen üniversitelerden ve şirketlerden yapay zeka, güvenlik ve kriptografi alanlarında birinci sınıf profesörler ve doktoraları içeren ekibin kendisi dışında, kayda değer önemli bir husus, sektördeki en iyi tamamen homomorfik şifreleme araştırma şirketi ile işbirliğidir.

Bu yılın şubat ayında Mind Network, Multicoin ve Protocol Labs liderliğindeki 73 milyon dolarlık bir A-round finansmanını tamamlayan, tamamen homomorfik şifreleme araştırmaları alanında lider bir açık kaynaklı şifreleme şirketi olan ZAMA ile bir ortaklık duyurdu.

Son zamanlarda, iki taraf arasındaki işbirliği daha da genişledi ve yapay zeka algoritmalarının şifrelenmiş veriler üzerinde uygulanmasını teşvik etmek için ortaklaşa yeni bir Hibrit FHE (Karışık Tam Homomorfik Şifreleme) AI ağı başlattı ve bu da şüphesiz projenin kendisine başka bir teknik fayda katmanı ekledi.

Habere yakın kaynaklara göre Mind Network, ZAMA ile işbirliği içinde kendi teknik araştırma ve geliştirmesi için ZAMA'nın temel teknik kütüphanesini kullanmayı seçti. Bu hareket, Mind'ın uzmanlığını etkili bir şekilde gösterir:

Tamamen homomorfik şifrelemenin çok büyük bir kaynak yükü vardır ve temel alınan kitaplık, performansı düşürmeden maksimum performans çıktısı sağlar.

Mind Network, kendisini daha iyi teknolojiyle güçlendirmenin yanı sıra, kripto ekosistemini geliştirmeye yardımcı olmak için yeteneklerini de ortaya koyuyor.

Mayıs ayında proje, Zincirler Arası Birlikte Çalışabilirlik Protokolü (CCIP) üzerine inşa edilmiş ilk Tam Homomorfik Şifreleme (FHE) arayüzünü başlatmak için Chainlink ile işbirliği yaptı. Bu, yalnızca zincirler arası iletişim ve işlemlerin güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha güvenilir ve kullanıcı merkezli bir Web3 ekosistemi gerçekleştirir.

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, Mind Network , farklı ekosistemlerde ve pistlerde birkaç üst düzey projeyle işbirliğine ulaştı. Diğer projeleri güçlendirmek için konumlandırılması göz önüne alındığında, gelecekte "altın kürek" etkisi bekleyebiliriz.

Son

Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE) Restaking ile buluştuğunda, Mind Network potansiyel olarak bu yılın ana akım kripto anlatısının ikinci yarısında yeni bir itici güç haline gelebilir.

Bir araç olarak FHE ile, iş optimizasyonu için çok sayıda kripto yapay zeka projesine ulaşabilir ve merkezi olmayan yapay zeka projelerinin gerçek "ademi merkeziyetçiliği" ve sıfır güveni için destek sağlar. Restaking önünü açarken, farklı zincirlerden likiditeyi daha da emer ve proje TVL'sindeki (Toplam Kilitli Değer) hızlı artış da öngörülebilir.

İnkar edilemez bir şekilde, Tamamen Homomorfik Şifrelemenin Kutsal Kase'si piyasanın dikkatini yeni hikayelere çekerken, Yeniden Stake piyasa likiditesini çeker. Yapay zeka projelerinin konsensüs güvenliği daha erişilebilir hale geldikçe, dikkatin ve likiditenin yoğunlaşması kaçınılmaz olarak projenin gelecekteki gelişimi için beklentilere yol açacaktır.

Doğru anlatıları (AI, Restaking) kendi teknolojisiyle mükemmelleştiren Mind Network gibi, ana akım anlatının ikinci yarısında daha yumuşak bir bozulma değil mi?

Feragatname:

  1. Bu makale [TechFlow]'dan yeniden basılmıştır. Orijinal başlığı ilet'深入 Mind Network :当全同态加密遇见 restaking,加密 AI 项目的共识安全触手可及'. Tüm telif hakları orijinal yazara [TechFlow] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Zihin Ağının İçinde

Yeni BaşlayanJun 01, 2024
Zihin Ağını İnceleyin: Tamamen Homomorfik Şifreleme Yeniden Düzenlemeyle Buluştuğunda, Kripto Yapay Zeka Projeleri için Konsensüs Güvenliği Ulaşılabilir
Zihin Ağının İçinde

Orijinal başlığı iletin: Zihin Ağına Girin '深入 Zihin Ağı :当全同态加密遇见 Restaking,加密 AI 项目的共识安全触手可及'

Yapay Zeka ve Yeniden Başlatma, bu boğa piyasası döngüsüne eşlik eden önde gelen anlatılar olarak kabul edilmektedir.

İlki halihazırda çeşitli yıldız yapay zeka projeleri üretirken, özünde EigenLayer bulunan ikincisi, sürekli olarak ortaya çıkan çeşitli puan kazandıran oyunlarla birden fazla LRT projesine yol açtı.

Ancak, bu iki anlatının devre arası dinlenme aşamasına girmiş gibi göründüğüne dair çok net bir his var. Parkurdaki proje sayısı artmasına rağmen, giderek homojen hale geldiler ve 0'dan 1'e yenilikçi hikayeler bulmak zorlaşıyor.

Aynı zamanda, AI ve Restaking "doğru bir anlatı" haline geldiğinde, bu "doğruluk" "mükemmellik" anlamına gelmez:

Çok sayıda AI/Depin projesi gerçekten merkeziyetsiz mi? Son veriler ayrıca Eigenlayer'ın TVL'sinin düştüğünü gösteriyor. Restaking yalnızca Ethereum'un ekolojik AVS'sinin güvenliğini sağlamak için mi kullanılabilir?

Bu nedenle, sıcak anlatının ikinci yarısında, temel ortak sorunları çözen projeler, ortaya çıkarılması gereken hazinelerdir.

Bu düşünceden yola çıkarak, mevcut pazardaki Zihin Ağı dikkatimizi çekti. Hem birçok AI/Depin projesinin yeterince merkeziyetsiz olmaması sorununu çözebilir hem de Restaking kullanımını daha kullanışlı ve değerli hale getirebilir.

EigenLayer, Ethereum'un ekosisteminin yeniden stake edilmesi için bir çözüm olarak görülüyorsa, Mind, AI alanında yeniden stake etme çözümüdür:

Yeniden stake etmenin daha esnek kullanımı ve tamamen homomorfik şifrelemenin konsensüs güvenlik çözümü sayesinde, merkezi olmayan AI ağlarının token ekonomisi güvenliğini ve veri güvenliğini sağlar.

Daha da önemlisi, projenin 2023'te Binance gibi tanınmış kurumların katıldığı 2,5 milyon dolarlık bir başlangıç finansman turunu tamamlamış olmasıdır. Şu anda, io.net ve Myshell gibi yeni AI/Depin projeleriyle de derin bir işbirliğine sahiptir. Mainnet lansmanı beklentisi ve teşvik faaliyetleri de büyük beklentileri beraberinde getiriyor.

Bununla birlikte, bu projeyi ilk kez gören çoğu okuyucu için, bir tarafta anlaşılması zor tamamen homomorfik şifreleme, diğer tarafta ise kâr peşinde koşan Restaking var. Yapay zeka projelerinin temel sorunlarını çözmek için bu ikisi nasıl birleştirilebilir?

Bu makalede, Mind Network'ü inceleyelim ve AI, Restaking ve tamamen homomorfik şifrelemeyi, tüm sıcak anlatıları bir arada birleştiren bu potansiyel projeyi anlayalım.

Yapay Zeka Projeleri Ejderhaları Hevesle Öldürüyor, Ancak "Sıfır Güven" Eksikliği Nedeniyle Kendileri Ejderha Oluyor

Mind Network'ün özel olarak ne yaptığını anlamak için öncelikle mevcut yapay zeka projelerinin karşılaştığı sorunları anlamamız gerekir.

Belki de ejderha avcıları yavaş yavaş ejderha haline geliyor ve bu, mevcut kripto AI projelerini tanımlamak için en iyi dipnot haline geldi.

Ejderhaları öldürme perspektifinden bakıldığında, kripto AI (veya DePIN) projelerinin temel anlatısı ademi merkeziyetçiliktir. Büyük şirketlerin yapay zekanın tüm unsurları üzerindeki tekeline meydan okumak için daha merkezi olmayan bilgi işlem gücü, algoritmalar (modeller) ve veriler kullanıyorlar ve bu şirketlerin otoritesine olan güveni kırıyorlar.

Bu anlatı doğru ve doğal olarak popüler olsa da, yapay zeka, merkezi olmayan hale geldikten sonra, bir ejderha olma potansiyeline sahip gibi görünüyor:

Merkezi olmayan bir ortamda doğrulayıcılara karşı "sıfır güven" elde edemez.

Anlaması biraz zor mu geliyor? Belirli bir örneğe bakalım.

Örneğin, ortak bir kripto yapay zeka projesinde, herkesin en iyi modeli seçmek için yapay zeka modellerinin doğrulanmasını/oylamasını merkeziyetsiz hale getirmesi gerekir.

Bununla birlikte, pratikte, iş modelinde genellikle proje içindeki doğrulayıcılar (düğümler) en iyi performans gösteren yapay zeka modelini seçer. Seçtikleri kişinin gerçekten en iyisi olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

PoS mekanizması altında seçilmelerini takip etmek, "en iyi seçim, adil seçim" anlamına gelmez.

Benzer şekilde, yapay zeka temsilcileri işinde, hizmetleri performansa göre sıralarken, en üst sıradaki hizmetlerin gerçekten en iyisi olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

DePIN senaryolarında, hesaplama için DePIN'deki bir düğüme bir görev atandığında, doğrulayıcının bu görevi hile yapmak ve tanıdık bir düğüme vermek yerine uygun düğüme adil bir şekilde atamasını nasıl sağlayabilirsiniz?

Bu örnekler aslında önemli bir ortak sorunu yansıtıyor — her merkezi olmayan yapay zeka ağında, doğrulayıcının kararı güvenmeniz gereken merkez haline gelir.

Bu nedenle, kötü niyetli davranmayacaklarını veya doğru kararları vermeyeceklerini umarak ağdaki doğrulayıcıların veya kilit katılımcıların kararlarına güvenmelisiniz.

Ademi merkeziyetçiliği yüksek sesle ilan eden projeler, aslında, ağ içindeki iç güven tarafından kısıtlanır. Sıfır güven henüz elde edilmedi, mevcut yapay zeka anlatısı mükemmel değil.

Bu sorunlarla yüzleşmek için ne gerekiyor?

Açıkçası, mevcut YZ projeleri ağı içinde doğrulama/oylama/karar verme için doğrulayıcılara veya kilit katılımcılara olan güvene olan güveni bazı teknik mekanizmalar ve ekonomik tasarımlar yoluyla çözmemiz gerekiyor.

Burası aynı zamanda Mind Network'ün nişi ve savaş alanıdır.

Tamamen Homomorfik Şifrelemenin Kutsal Kase'si: Mind Network Onu Mükemmel Konuma Yerleştiriyor

Mind Network , kriptografinin Kutsal Kase'si olarak kabul edilen şeyde üstündür: Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE).

Ancak AI ve Depin projelerinde ortaya çıkan sorunların FHE ile ne ilgisi var?

Özüne bakarsak, bu sorunlar oybirliğiyle kaynakların dağıtımına, seçimine ve karar vermesine işaret ediyor - teknolojiyle ilgisi yok, ancak "insan yönetişimi" ile.

Yanlış uygulamaya yer olan insan yönetişimi ile ilgili tüm bu alanlar, ağ katılımcılarının bilinen bilgileri kamuya açık olarak tam olarak anlayabileceği öncülüne dayanmaktadır (eğer büyük bir oyuncunun oy kullandığını biliyorsam, o zaman ben de oy veririm).

Aranızdaki zeki olanlar, FHE'nin nerede devreye girdiğini sezmiş olmalılar:

Ya bilgi artık herkes tarafından bilinmiyorsa?

Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE), kısaca, insan yönetişimi ile ilgili bu sorunları mükemmel bir şekilde ele alır.

FHE, kriptografinin Kutsal Kase'si olarak takip ediliyor ve Vitalik Buterin son zamanlarda Web3 alanındaki rolünü vurguladı. Burada FHE ilkesini açıklamak için çok fazla mürekkep harcamayacağız, sadece işlevini bilmeniz gerekiyor - şifreli veriler üzerinde şifre çözmeye gerek kalmadan karmaşık hesaplamaların yapılmasına izin vererek, verilerin güvenli ve gizli kalabileceği bir çözüm sunuyor.

Ancak Kutsal Kase'yi tutmak için kişinin ağırlığını taşıması gerekir.

Gerçekten de, FHE'nin şifreli hesaplaması faydalı olsa da, kaynak yükü önemlidir. Yapay zeka modeli eğitimi için kullanmak maliyet açısından engelleyicidir ve kripto yapay zeka projeleri için mantıklı bir yaklaşım değildir.

Mind Network'ün FHE kullanımı, Kutsal Kase'yi en uygun konuma yerleştiren belirli bir inceliğe sahiptir.

Yani FHE, yapay zeka modeli eğitimi ve parametre değişiklikleri için değil, yapay zeka modeli eğitiminden sonra çapraz doğrulama, seçim, sıralama, oylama ve "insan yönetişimi" ile dolu diğer alanlar için kullanılır. Bu yaklaşım, kaynak ek yükünün yönetilebilir olmasını ve çözülmesi gereken sorunun çok net olmasını sağlar:

Yapay zeka ağlarındaki katılımcılar birbirlerinin seçim/oylama sonuçlarını bilmeden iş yaparlarsa, "büyük oyuncuları takip et, yetkili düğümlere güven" davranışı olmayacaktır. Bu, kimlik etkisinin neden olduğu karar önyargısını ortadan kaldırarak, merkezi olmayan karar vermenin orijinal durumuna dönmesine ve gerçekten iyi yapay zeka modellerinin ve yapay zeka hizmetlerinin tanınmasına olanak tanır.

Bu nedenle, FHE'nin genel hesaplama yapmasını sağlamanın yolu zorluklarla doludur. Bununla birlikte, FHE'yi belirli bir merkezi olmayan yön (doğrulama) için kullanmak kendi içinde tutarlı ve uygulanabilirdir. Doğrulama sürecinde sıfır güvenin sağlanması, kripto yapay zeka projelerinde fikir birliği güvenliğine ve gerçek ademi merkeziyetçiliğe olanak tanır.

Güvenliğin diğer ucunda adalet var.

Mind Network'ün adaletinin şifreli doğrulama uygulamasına nasıl yansıdığını görmek için belirli bir durum kullanabiliriz:

    1. Yapay zeka projeleri, Mind'ın ürün SDK'sı aracılığıyla tamamen homomorfik şifreli doğrulama hizmetine erişir.
    1. Aynı zamanda, AI projeleri kimliklerini doğrulamak için Mind Network'e kaydolur. Mind, sonraki işlem değişikliklerini ve yürütme sonuçlarını senkronize etmek için hedef proje ağı/zinciri üzerinde akıllı bir sözleşme oluşturacaktır.
    1. Yapay zeka projeleri, Mind Network'te tamamen homomorfik şifreleme (hangi yapay zeka modelinin daha iyi olduğu gibi) kullanılarak gerçekleştirilmesi gereken doğrulama görevleri yayınlar. FHE oylama hizmeti devreye girer ve AI projelerinin doğrulama düğümlerinin birbirlerinin düz metin oylama sonuçlarını görmeden oylama sürecini yürütmesine olanak tanır.
    1. Oylama sonuçları ve ilgili veri değişiklikleri, akıllı bir sözleşme aracılığıyla Mind'ın kendi zincirine aktarılır ve derhal senkronize edilir ve muhasebeleştirilir.
    1. Yukarıdaki adımlarda, Mind'ın hizmetlerini kullanan yapay zeka projeleri, gaz ücreti olarak Mind proje token'lerinden tahsil edilecektir (token'ler henüz piyasaya sürülmemiştir).

Benzer şekilde, belirli bir DePIN projesini ele alırsak, Mind Network'ü kullanmak da daha adil bir kaynak tahsisi etkisi sağlayacaktır. Örnek olarak Mind Network ile iş birliği yapan IO.net'i ele alabiliriz:

    1. IO.net, Mind'ın ürün SDK'sı aracılığıyla tamamen homomorfik şifreli doğrulama hizmetine erişir.
    1. Hizmete eriştikten sonra, bir GPU'ya sahip her düğüm, tamamen homomorfik şifreleme altında fikir birliği yeteneği kazanır. Yani, bir AI bilgi işlem gücü görevi geldiğinde, hem istek hem de veriler şifrelenir ve bu da görevi uygun düğüme adil bir şekilde tahsis etmeyi mümkün kılar.

Bekle, Ama Bunun Restaking ile Ne İlgisi Var?

Yukarıda bahsedilen her şey teknik düzeyde görünüyor, ancak bunun varlığa dayalı Restaking ile ne ilgisi var?

Mind Network, yapay zeka ağları için teknik düzeyde doğrulama güvenliğini teşvik eden FHE'ye dayalı bir çözüm sunar; ancak, doğrulamaya katılmak ve bu güvenliğin keyfini çıkarmak için, çoğu AI/Depin projesinin ekonomik ağ yapısıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.

PoS veya Proof of Stake, çoğu kripto projesi için temel fikir birliği mantığıdır.

Bu nedenle, herhangi bir yapay zeka projesi, yapay zeka modeli/hizmet seçimi, sıralaması ve doğrulaması için Mind Network'ün daha adil FHE teknik desteğini kabul ederse, çoğu proje düğümü PoS mekanizması aracılığıyla oylama/doğrulama haklarını temsil ettiğinden, bu düğüm altındaki stake edilen varlıkların boyutu, FHE garantili adil doğrulamaya katılma hakkıyla yakından ilişkilidir.

Mind Network'ün varlık düzeyindeki en önemli hamlesi, yapay zeka ağlarında doğrulama konsensüsünü sağlamak için homomorfik şifreleme ile birlikte Staking ve Yeniden Stake etme aralığını halka açık bir şekilde genişletmektir.

Ağa katılan farklı roller, kendi farklı ilgi taleplerini karşılayabilir.

Yapay zeka projelerinin doğrulama düğümleri için, Yeniden Alma miktarını artırmak, Mind Network'te FHE doğrulama görevlerini yürütmek için daha fazla fırsat ve oy hakkı sağlar.

Genel kullanıcılar için, APR geliri elde etmek için LST/LRT varlıklarını yukarıdaki düğümlere delegasyon şeklinde stake edebilirler.

Bunun, aşina olduğumuz EigenLayer'ın Yeniden Ele Alınması ile benzerlikleri var gibi görünüyor ve bunlar temelde aynı:

EigenLayer, Ethereum ekosistemindeki farklı AVS'lerin güvenliğini sağlamak için yeniden stake etme kullanıyor; Mind Network, farklı yapay zeka ağları için kripto ekosisteminde fikir birliği güvenliğini sağlamak için yeniden stake etme kullanıyor.

"Tüm ekosistem" olmasının nedeninin, Mind Network'ün bir başka temel işlevinden ayrılamaz olduğunu belirtmekte fayda var: Uzaktan Yeniden Başlatma.

Remote Staking sayesinde, LRT tokenlerinizi farklı zincirlerde çapraz zincirlemenize gerek yoktur. Uzaktan stake etme yoluyla LRT'nizi farklı zincirlerde belirli bir AI ağının doğrulama düğümüne ayrım gözetmeksizin stake edebilir, kullanıcılar için giriş eşiğini büyük ölçüde düşürebilir ve çok zincirli durum altında parçalanmış likiditeyi entegre edebilirsiniz.

Kapsamlı ekolojik yapı ve sağlam teknik güç

Mind Network'te şu anda başka hangi katalizörler dikkate değer?

İlk olarak, ürünler açısından, testnet şimdiden 650.000 cüzdan çekti ve 3,2 milyon işlem gerçekleştirdi. Mainnet'in tam işlevselliğinin yakında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

İkincisi, ekosistem inşası açısından, ürün diğer yapay zeka projelerini güçlendirecek şekilde konumlandırıldığından, en iyi projelerden işbirliği çekmek çok önemlidir.

Şu anda Mind Network, io.net, Singularity, Nimble, Myshell ve AIOZ için AI ağ konsensüs güvenlik hizmetleri sağlıyor, Chainlink CCIP için bir FHE Bridge çözümü sunuyor ve IPFS, Arweave ve Greenfield için AI veri güvenliği depolama hizmetleri sağlıyor. En iyi yapay zeka, depolama ve oracle projelerinin dahil edilmesi, Mind Network'ün "altın kürek" olma potansiyelini gösteriyor.

Ayrıca, arka plan açısından, 2023 yılında proje Binance kuluçka merkezi tarafından seçildi ve Binance gibi tanınmış kurumların katıldığı $2,5 milyon değerinde bir tohum finansman turunu tamamladı. Ayrıca Ethereum Vakfı Burs Hibesi'ni aldı, Chainlink Build Programı'na seçildi ve Chainlink ile imzalanan bir Kanal Ortağı oldu.

Teknik güç açısından, önde gelen üniversitelerden ve şirketlerden yapay zeka, güvenlik ve kriptografi alanlarında birinci sınıf profesörler ve doktoraları içeren ekibin kendisi dışında, kayda değer önemli bir husus, sektördeki en iyi tamamen homomorfik şifreleme araştırma şirketi ile işbirliğidir.

Bu yılın şubat ayında Mind Network, Multicoin ve Protocol Labs liderliğindeki 73 milyon dolarlık bir A-round finansmanını tamamlayan, tamamen homomorfik şifreleme araştırmaları alanında lider bir açık kaynaklı şifreleme şirketi olan ZAMA ile bir ortaklık duyurdu.

Son zamanlarda, iki taraf arasındaki işbirliği daha da genişledi ve yapay zeka algoritmalarının şifrelenmiş veriler üzerinde uygulanmasını teşvik etmek için ortaklaşa yeni bir Hibrit FHE (Karışık Tam Homomorfik Şifreleme) AI ağı başlattı ve bu da şüphesiz projenin kendisine başka bir teknik fayda katmanı ekledi.

Habere yakın kaynaklara göre Mind Network, ZAMA ile işbirliği içinde kendi teknik araştırma ve geliştirmesi için ZAMA'nın temel teknik kütüphanesini kullanmayı seçti. Bu hareket, Mind'ın uzmanlığını etkili bir şekilde gösterir:

Tamamen homomorfik şifrelemenin çok büyük bir kaynak yükü vardır ve temel alınan kitaplık, performansı düşürmeden maksimum performans çıktısı sağlar.

Mind Network, kendisini daha iyi teknolojiyle güçlendirmenin yanı sıra, kripto ekosistemini geliştirmeye yardımcı olmak için yeteneklerini de ortaya koyuyor.

Mayıs ayında proje, Zincirler Arası Birlikte Çalışabilirlik Protokolü (CCIP) üzerine inşa edilmiş ilk Tam Homomorfik Şifreleme (FHE) arayüzünü başlatmak için Chainlink ile işbirliği yaptı. Bu, yalnızca zincirler arası iletişim ve işlemlerin güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha güvenilir ve kullanıcı merkezli bir Web3 ekosistemi gerçekleştirir.

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, Mind Network , farklı ekosistemlerde ve pistlerde birkaç üst düzey projeyle işbirliğine ulaştı. Diğer projeleri güçlendirmek için konumlandırılması göz önüne alındığında, gelecekte "altın kürek" etkisi bekleyebiliriz.

Son

Tamamen Homomorfik Şifreleme (FHE) Restaking ile buluştuğunda, Mind Network potansiyel olarak bu yılın ana akım kripto anlatısının ikinci yarısında yeni bir itici güç haline gelebilir.

Bir araç olarak FHE ile, iş optimizasyonu için çok sayıda kripto yapay zeka projesine ulaşabilir ve merkezi olmayan yapay zeka projelerinin gerçek "ademi merkeziyetçiliği" ve sıfır güveni için destek sağlar. Restaking önünü açarken, farklı zincirlerden likiditeyi daha da emer ve proje TVL'sindeki (Toplam Kilitli Değer) hızlı artış da öngörülebilir.

İnkar edilemez bir şekilde, Tamamen Homomorfik Şifrelemenin Kutsal Kase'si piyasanın dikkatini yeni hikayelere çekerken, Yeniden Stake piyasa likiditesini çeker. Yapay zeka projelerinin konsensüs güvenliği daha erişilebilir hale geldikçe, dikkatin ve likiditenin yoğunlaşması kaçınılmaz olarak projenin gelecekteki gelişimi için beklentilere yol açacaktır.

Doğru anlatıları (AI, Restaking) kendi teknolojisiyle mükemmelleştiren Mind Network gibi, ana akım anlatının ikinci yarısında daha yumuşak bir bozulma değil mi?

Feragatname:

  1. Bu makale [TechFlow]'dan yeniden basılmıştır. Orijinal başlığı ilet'深入 Mind Network :当全同态加密遇见 restaking,加密 AI 项目的共识安全触手可及'. Tüm telif hakları orijinal yazara [TechFlow] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!