Kripto Para Birimleri ve CBDC Arasındaki Farklar ve Bağlantılar

Yeni BaşlayanMar 05, 2024
Kripto para birimleri ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler), her ikisi de dijital para biriminin yenilikçi biçimleri olduğu için küresel çapta dikkat çekmiştir. Birbirleriyle bağlantılı olmalarının yanı sıra farklılıklar da gösterirler.
Kripto Para Birimleri ve CBDC Arasındaki Farklar ve Bağlantılar

Giriş

21. yüzyıldan bu yana, para birimleri ve sistemlerinde süregelen yeniliklerle birlikte ekonomi giderek dijitalleşmiştir. Ekonominin dijitalleşmesi, insanların ödeme yöntemlerini kullanma şeklini değiştiriyor. Para birimi bugüne kadar gelişmiştir ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) biçimine doğru eğilim göstermektedir. Son yıllarda kripto para birimleri ve merkez bankası dijital para birimleri dünya çapında dikkat çekmiştir. Çok sayıda büyük teknoloji şirketi yavaş yavaş kripto para alanına dahil oldu ve kripto para birimleri miktar, piyasa değeri ve kullanıcı tabanı açısından büyüyor. Sonuç olarak, dünya çapındaki merkez bankaları kripto para birimlerinin altında yatan teknolojileri kendi finansal sistemlerine entegre etmeyi umuyor.

Kripto para birimleri önemli ölçüde dalgalanma ve belirsizliğe tabidir. Mayıs 2022'de, üçüncü en büyük stabilcoin olan TerraUSD'nin çöküşü de dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimlerinin başarısızlığı tartışmalara yol açtı. Aynı yılın Kasım ayında, merkezi bir kripto para borsası olan FTX kapandı. Kripto para hizmet sağlayıcılarına hizmet veren Silvergate Bank, Signature Bank ve Silicon Valley Bank sonraki aylarda iflas başvurusunda bulundu. Bu gelişmelerin geleneksel finans piyasaları üzerinde çok az etkisi olsa da, çeşitli kripto para birimlerinde büyük bir satışa yol açarak kripto para sektörünün genel piyasa değerinde önemli bir düşüşe neden oldu. Bu kargaşa, stabilcoin piyasasının büyümesinde durgunluğa yol açtı ve desteklenmeyen stabilcoinleri neredeyse ortadan kaldırdı.

Dijital para piyasasındaki belirsizlik finansal istikrar için bir tehdit oluşturmaktadır. Yerel finansal sistemlerine yönelik riskleri azaltmak için birçok ülke CBDC'lerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız vermiştir. Temmuz 2023'te Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) ve kripto para birimleri hakkında bir anket raporu yayınladı ve CBDC çalışması yapan merkez bankalarının oranının %93'e yükseldiğini belirtti. Bu makalede yazar, kripto para birimleri ve CBDC'leri uzun uzadıya analiz ederek kripto para birimi ve CBDC arasındaki farkları ve bağlantıları açıklamaktadır.

CBDC nedir?

CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi), ulusal hesap birimi cinsinden ifade edilen dijital bir ödeme aracıdır. Esasen ulusal hükümet tarafından onaylanan bir dijital para birimi olarak, doğrudan merkez bankası tarafından çıkarılır ve yönetilir. Kredi transferleri ve elektronik para birimleri gibi geleneksel nakitsiz ödeme araçlarının aksine, CBDC tamamen devlete aittir ve vatandaşlar ile merkez bankası arasında herhangi bir aracı banka veya finans kuruluşu olmaksızın, özel finans kuruluşlarına karşı bir yükümlülük yerine merkez bankasına karşı bir tahvili temsil eder.

CBDC iki ana kategoriye ayrılabilir: perakende CBDC ve toptan CBDC. İlki hanehalkları ve işletmeler tarafından günlük işlemler için kullanılırken, ikincisi esas olarak bankalar, merkez bankaları ve diğer finansal kurumlar arasındaki işlemler için kullanılır. Bu nedenle, toptan CBDC, merkez bankaları tarafından tutulan rezervlere veya takas bakiyelerine benzer bir işlev görür.

Fiziksel nakit banknotlar, merkez bankası tarafından çıkarılan ve merkez bankasına karşı doğrudan tüketiciler tarafından kullanılan bir yükümlülük biçimini temsil eden somut yasal ödeme şekilleridir. Her ne kadar "dijital" işlemler için kullanılabilseler de, "dijital para birimi" değildirler. Yasal ihale merkez bankası tarafından düzenlenmekle birlikte, doğrudan merkez bankası tarafından işletilmemekte, diğer bankalar ve finansal kuruluşlar merkez bankası ile vatandaşlar arasında tüm amaçlar için aracı olarak hareket etmektedir. Ticari bankalar, vatandaşların günlük yaşamları için gerekli olan yasal ihaleyi üretmeli (örneğin kredi verme faaliyetleri) veya muhasebeleştirmeli ve merkez bankasına bildirmelidir. Bu nedenle, ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, ticari bankalar bu işlemlerin defterini tutmakla yükümlüdür. Buna karşılık CBDC, ulusal makamlar tarafından desteklenen, fiziksel nakit banknotların yasal ihale statüsüne sahip ancak dijital biçimde var olan dijital bir para birimidir. Tamamen merkez bankası tarafından kontrol edilmekte, ticari bankalar tamamen dışarıda bırakılmaktadır.

Ana Para Birimi Türleri

Kripto para birimleri (Kripto) merkez bankaları tarafından ihraç edilmez veya düzenlenmez, bunun yerine işlemleri kaydetmek ve yeni birimler çıkarmak için kripto teknolojisini kullanarak merkezi olmayan sistemlerde çalışır.

Kripto para birimleri blok zinciri adı verilen dağıtılmış halka açık defterler üzerinde çalışır ve kullanıcılar burada brokerlardan para birimleri satın alabilir ve daha sonra bunları kripto cüzdanları kullanarak saklayabilir ve harcayabilir. Kripto para verilerinin cüzdanlar ve halka açık defterler arasında aktarılması ve iletilmesi süreci gelişmiş kodlama içerir. Kripto para kullanıcıları herhangi bir maddi varlığa sahip değildir, bunun yerine güvenilir bir üçüncü taraf olmadan kayıtları veya ölçü birimlerini bir kişiden diğerine aktarmalarını sağlayan bir anahtara sahiptirler. Bitcoin tarihteki ilk kripto para birimidir. 2009 yılında kuruldu ve şimdi daha çok spekülatif bir araç haline geldi.

Yüzyıllar boyunca para birimi, başlangıçta takas için kullanılan emtiadan finansal para birimine, daha sonra kağıt paraya ve ardından banka kartları ve kredi kartları gibi formlara dönüşerek birçok farklı biçim almıştır. Aşağıdaki tabloda ana para birimlerinin bir karşılaştırması yer almaktadır:

Kripto Para Birimleri ve CBDC'ler Arasındaki Farklar

Merkezileştirme açısından, kripto para birimleri özel kuruluşlar tarafından çıkarılır ve yasal ödeme aracı olarak kabul edilmez. Buna karşılık, CBDC'ler ulusal kredi desteğiyle tamamen merkezileştirilmiştir ve hükümetlere ekonomide ve dijital para alanında kullanımları üzerinde egemenlik sağlar.

Anonimlik açısından bakıldığında, CBDC kullanıcılarının kimliği mevcut banka hesapları ve benzer miktarda kişisel bilgi ile ilişkilendirilirken, kripto para işlemleri tamamen anonimdir ve kullanıcılar güvenliği sağlamak için anahtarlara sahiptir.

Kullanım açısından, CBDC'ler ödemeler ve diğer para birimleriyle ticaretle sınırlıyken, kripto para birimleri ödemelerin yanı sıra spekülasyon için de kullanılabilir ve Bitcoin gibi kripto para birimleri öncelikle yatırım aracı olarak hizmet eder.

Kripto Para Birimleri ve CBDC'ler Arasındaki Bağlantılar

Bitcoin ana akım bir kripto para birimidir ve blok zinciri teknolojisi Bitcoin'den kaynaklanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, Bitcoin'in temsil ettiği kripto paralara karşı genellikle temkinli ya da dışlayıcı bir yaklaşım benimsemişlerdir. Blok zinciri teknolojisi, blok zinciri teknolojisinin merkezi olmayan doğası ve merkez bankalarının merkezi yönetimi ile çelişse bile, CBDC geliştirme ve yönetiminin çeşitli yönlerinde etkili bir şekilde kullanılabilir.

Blok zinciri teknolojisi, CBDC'lerin mülkiyeti güvenli bir şekilde aktarmalarına yardımcı olmak ve yerleşik akıllı sözleşmeler aracılığıyla programlanabilirlik sağlamak için kullanılabilir. CBDC kimlik doğrulaması, toptan ödeme mutabakatı ve nakit dijitalleştirme için kullanılabilir ve merkez bankası dijital para birimlerinin merkezi yönetimden ödün vermeden dağıtık olarak çalışmasını sağlar.

Sonuç

Kripto para piyasası daha çok varlık yatırımına yöneliktir. Birçok ülke kripto para birimi düzenleme politikalarında önemli çabalar sarf ederken, kripto para birimi endüstrisindeki teknolojik gelişmede sürekli olarak yenilikler yapılmaktadır. CBDC'ler, suç önleme ve kapsayıcı finansmanı teşvik etme yeteneklerini geliştirmek için kripto para birimlerinden blok zinciri teknolojisinden yararlanarak merkez bankalarının dijital çağda para birimi üzerindeki kontrolünü sağlar. Merkez bankası dijital para birimlerine güven tesis etmek de zaman alıyor. Dahası, merkez bankaları dijital para birimlerini kademeli olarak devre dışı bıraktıkça, kripto para birimi endüstrisinin düzenleyici gözetimi giderek daha sıkı hale geliyor.

Yazar: Minnie
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): Edward、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Kripto Para Birimleri ve CBDC Arasındaki Farklar ve Bağlantılar

Yeni BaşlayanMar 05, 2024
Kripto para birimleri ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler), her ikisi de dijital para biriminin yenilikçi biçimleri olduğu için küresel çapta dikkat çekmiştir. Birbirleriyle bağlantılı olmalarının yanı sıra farklılıklar da gösterirler.
Kripto Para Birimleri ve CBDC Arasındaki Farklar ve Bağlantılar

Giriş

21. yüzyıldan bu yana, para birimleri ve sistemlerinde süregelen yeniliklerle birlikte ekonomi giderek dijitalleşmiştir. Ekonominin dijitalleşmesi, insanların ödeme yöntemlerini kullanma şeklini değiştiriyor. Para birimi bugüne kadar gelişmiştir ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) biçimine doğru eğilim göstermektedir. Son yıllarda kripto para birimleri ve merkez bankası dijital para birimleri dünya çapında dikkat çekmiştir. Çok sayıda büyük teknoloji şirketi yavaş yavaş kripto para alanına dahil oldu ve kripto para birimleri miktar, piyasa değeri ve kullanıcı tabanı açısından büyüyor. Sonuç olarak, dünya çapındaki merkez bankaları kripto para birimlerinin altında yatan teknolojileri kendi finansal sistemlerine entegre etmeyi umuyor.

Kripto para birimleri önemli ölçüde dalgalanma ve belirsizliğe tabidir. Mayıs 2022'de, üçüncü en büyük stabilcoin olan TerraUSD'nin çöküşü de dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimlerinin başarısızlığı tartışmalara yol açtı. Aynı yılın Kasım ayında, merkezi bir kripto para borsası olan FTX kapandı. Kripto para hizmet sağlayıcılarına hizmet veren Silvergate Bank, Signature Bank ve Silicon Valley Bank sonraki aylarda iflas başvurusunda bulundu. Bu gelişmelerin geleneksel finans piyasaları üzerinde çok az etkisi olsa da, çeşitli kripto para birimlerinde büyük bir satışa yol açarak kripto para sektörünün genel piyasa değerinde önemli bir düşüşe neden oldu. Bu kargaşa, stabilcoin piyasasının büyümesinde durgunluğa yol açtı ve desteklenmeyen stabilcoinleri neredeyse ortadan kaldırdı.

Dijital para piyasasındaki belirsizlik finansal istikrar için bir tehdit oluşturmaktadır. Yerel finansal sistemlerine yönelik riskleri azaltmak için birçok ülke CBDC'lerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız vermiştir. Temmuz 2023'te Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) ve kripto para birimleri hakkında bir anket raporu yayınladı ve CBDC çalışması yapan merkez bankalarının oranının %93'e yükseldiğini belirtti. Bu makalede yazar, kripto para birimleri ve CBDC'leri uzun uzadıya analiz ederek kripto para birimi ve CBDC arasındaki farkları ve bağlantıları açıklamaktadır.

CBDC nedir?

CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi), ulusal hesap birimi cinsinden ifade edilen dijital bir ödeme aracıdır. Esasen ulusal hükümet tarafından onaylanan bir dijital para birimi olarak, doğrudan merkez bankası tarafından çıkarılır ve yönetilir. Kredi transferleri ve elektronik para birimleri gibi geleneksel nakitsiz ödeme araçlarının aksine, CBDC tamamen devlete aittir ve vatandaşlar ile merkez bankası arasında herhangi bir aracı banka veya finans kuruluşu olmaksızın, özel finans kuruluşlarına karşı bir yükümlülük yerine merkez bankasına karşı bir tahvili temsil eder.

CBDC iki ana kategoriye ayrılabilir: perakende CBDC ve toptan CBDC. İlki hanehalkları ve işletmeler tarafından günlük işlemler için kullanılırken, ikincisi esas olarak bankalar, merkez bankaları ve diğer finansal kurumlar arasındaki işlemler için kullanılır. Bu nedenle, toptan CBDC, merkez bankaları tarafından tutulan rezervlere veya takas bakiyelerine benzer bir işlev görür.

Fiziksel nakit banknotlar, merkez bankası tarafından çıkarılan ve merkez bankasına karşı doğrudan tüketiciler tarafından kullanılan bir yükümlülük biçimini temsil eden somut yasal ödeme şekilleridir. Her ne kadar "dijital" işlemler için kullanılabilseler de, "dijital para birimi" değildirler. Yasal ihale merkez bankası tarafından düzenlenmekle birlikte, doğrudan merkez bankası tarafından işletilmemekte, diğer bankalar ve finansal kuruluşlar merkez bankası ile vatandaşlar arasında tüm amaçlar için aracı olarak hareket etmektedir. Ticari bankalar, vatandaşların günlük yaşamları için gerekli olan yasal ihaleyi üretmeli (örneğin kredi verme faaliyetleri) veya muhasebeleştirmeli ve merkez bankasına bildirmelidir. Bu nedenle, ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, ticari bankalar bu işlemlerin defterini tutmakla yükümlüdür. Buna karşılık CBDC, ulusal makamlar tarafından desteklenen, fiziksel nakit banknotların yasal ihale statüsüne sahip ancak dijital biçimde var olan dijital bir para birimidir. Tamamen merkez bankası tarafından kontrol edilmekte, ticari bankalar tamamen dışarıda bırakılmaktadır.

Ana Para Birimi Türleri

Kripto para birimleri (Kripto) merkez bankaları tarafından ihraç edilmez veya düzenlenmez, bunun yerine işlemleri kaydetmek ve yeni birimler çıkarmak için kripto teknolojisini kullanarak merkezi olmayan sistemlerde çalışır.

Kripto para birimleri blok zinciri adı verilen dağıtılmış halka açık defterler üzerinde çalışır ve kullanıcılar burada brokerlardan para birimleri satın alabilir ve daha sonra bunları kripto cüzdanları kullanarak saklayabilir ve harcayabilir. Kripto para verilerinin cüzdanlar ve halka açık defterler arasında aktarılması ve iletilmesi süreci gelişmiş kodlama içerir. Kripto para kullanıcıları herhangi bir maddi varlığa sahip değildir, bunun yerine güvenilir bir üçüncü taraf olmadan kayıtları veya ölçü birimlerini bir kişiden diğerine aktarmalarını sağlayan bir anahtara sahiptirler. Bitcoin tarihteki ilk kripto para birimidir. 2009 yılında kuruldu ve şimdi daha çok spekülatif bir araç haline geldi.

Yüzyıllar boyunca para birimi, başlangıçta takas için kullanılan emtiadan finansal para birimine, daha sonra kağıt paraya ve ardından banka kartları ve kredi kartları gibi formlara dönüşerek birçok farklı biçim almıştır. Aşağıdaki tabloda ana para birimlerinin bir karşılaştırması yer almaktadır:

Kripto Para Birimleri ve CBDC'ler Arasındaki Farklar

Merkezileştirme açısından, kripto para birimleri özel kuruluşlar tarafından çıkarılır ve yasal ödeme aracı olarak kabul edilmez. Buna karşılık, CBDC'ler ulusal kredi desteğiyle tamamen merkezileştirilmiştir ve hükümetlere ekonomide ve dijital para alanında kullanımları üzerinde egemenlik sağlar.

Anonimlik açısından bakıldığında, CBDC kullanıcılarının kimliği mevcut banka hesapları ve benzer miktarda kişisel bilgi ile ilişkilendirilirken, kripto para işlemleri tamamen anonimdir ve kullanıcılar güvenliği sağlamak için anahtarlara sahiptir.

Kullanım açısından, CBDC'ler ödemeler ve diğer para birimleriyle ticaretle sınırlıyken, kripto para birimleri ödemelerin yanı sıra spekülasyon için de kullanılabilir ve Bitcoin gibi kripto para birimleri öncelikle yatırım aracı olarak hizmet eder.

Kripto Para Birimleri ve CBDC'ler Arasındaki Bağlantılar

Bitcoin ana akım bir kripto para birimidir ve blok zinciri teknolojisi Bitcoin'den kaynaklanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, Bitcoin'in temsil ettiği kripto paralara karşı genellikle temkinli ya da dışlayıcı bir yaklaşım benimsemişlerdir. Blok zinciri teknolojisi, blok zinciri teknolojisinin merkezi olmayan doğası ve merkez bankalarının merkezi yönetimi ile çelişse bile, CBDC geliştirme ve yönetiminin çeşitli yönlerinde etkili bir şekilde kullanılabilir.

Blok zinciri teknolojisi, CBDC'lerin mülkiyeti güvenli bir şekilde aktarmalarına yardımcı olmak ve yerleşik akıllı sözleşmeler aracılığıyla programlanabilirlik sağlamak için kullanılabilir. CBDC kimlik doğrulaması, toptan ödeme mutabakatı ve nakit dijitalleştirme için kullanılabilir ve merkez bankası dijital para birimlerinin merkezi yönetimden ödün vermeden dağıtık olarak çalışmasını sağlar.

Sonuç

Kripto para piyasası daha çok varlık yatırımına yöneliktir. Birçok ülke kripto para birimi düzenleme politikalarında önemli çabalar sarf ederken, kripto para birimi endüstrisindeki teknolojik gelişmede sürekli olarak yenilikler yapılmaktadır. CBDC'ler, suç önleme ve kapsayıcı finansmanı teşvik etme yeteneklerini geliştirmek için kripto para birimlerinden blok zinciri teknolojisinden yararlanarak merkez bankalarının dijital çağda para birimi üzerindeki kontrolünü sağlar. Merkez bankası dijital para birimlerine güven tesis etmek de zaman alıyor. Dahası, merkez bankaları dijital para birimlerini kademeli olarak devre dışı bıraktıkça, kripto para birimi endüstrisinin düzenleyici gözetimi giderek daha sıkı hale geliyor.

Yazar: Minnie
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): Edward、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!