On-Chain Seçenekler ve DOV'lerin Oluşturulması

İleri SeviyeJul 08, 2024
Bu yüksek düzeyli rehber, on-chain seçeneklerin yaygın tasarım varyasyonlarını ve fiyatlandırma ve yerleşimde orakları nasıl kullandıklarını anlatmaktadır.
On-Chain Seçenekler ve DOV'lerin Oluşturulması

Decentralized Options nedir?

Merkezi olmayan opsiyonlar, merkezi olmayan finans ekosistemi içinde önemli bir popülerlik kazandı. Opsiyonlar, tüccarlara belirlenmiş bir süre içinde belirli bir fiyat veya kullanım fiyatında temel bir varlığı satın alma veya satma hakkını, ama zorunluluğunu verir. Bu esneklik, tüccarların piyasa görünümüne bağlı olarak çeşitli stratejileri keşfetmelerine olanak tanır.

Uygulamada Merkezi Olmayan Seçenekler

Seçenekler, varlık fiyatındaki volatiliteye maruz kalmak ve varlık üzerinde yönlü görüşlerini ifade etmek isteyen yatırımcılara imkan tanıdığı için popüler enstrümanlardır.fiyat hareketleri. Merkezi olmayan seçenekler genellikle seçenek oluşturma ve yerleştirme sürecini on-chain olarak gerçekleştirir.

Merkezi olmayan seçeneklerin son zamanlarda popülaritesi, farklı risk profillerine sahip tüccarlar için özelleştirme sunma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır, bu da onlara belirli stratejilere uygun pozisyonlar oluşturma imkanı verir. Tüccarlar, kullanım fiyatları ve vade tarihleri gibi parametreleri ayarlayabilir ve birden fazla seçenek veya türevi birleştirerek bir seçenek stratejisi gerçekleştirebilir. Tüccarlar genellikle aşağıdakileri elde etmek için seçenekleri kullanır:

Risk Yönetimi

Seçenekler, olumsuz fiyat hareketlerine karşı sigorta olarak hareket edebilir. Katılımcılar, piyasa düşerse varlıklarını önemli kayıplardan korumak için opsiyonlu opsiyonları kullanabilirler.

Kaldıraçlı Pozisyonlar

Seçenekler, katılımcıların bir varlığın fiyat hareketine kaldıraçlı maruz kalmasını sağlar, varlığın tam değerini teminat olarak yatırmadan.

Gelir Oluşturma

Kaplanmış çağrı opsiyonlarını satmak, temel varlığa sahip olan katılımcılar için gelir elde etmelerini sağlayabilir. Opsiyonları satın alan tüccarlardan prim kazanırlar.

Spekülasyon

Seçenekler, temel varlığa sahip olmadan fiyat hareketlerine spekülasyon yapmaya izin verir. Fiyat artışlarından (çağrı seçenekleri) veya düşüşlerden (koy seçenekleri) kar sağlayabilirler.

Blockchain oracles play a crucial role in the price determination of on-chain options and the settlement of payoff outcomes.

Pyth Fiyat Beslemeleri ile hemen merkezi olmayan, on-chain seçenekler oluşturabilir ve hemen orakül fiyat güncellemelerini alabilirsiniz.

Keşfedin belgeler başlamak için.

Merkezi Olmayan Seçenekler Nasıl Çalışır?

Seçeneklerin fiyatlandırma temel unsurlarını ve temel mekanizmalarını aşağıda özetliyoruz.

Arama Seçenekleri

Alım opsiyonları, varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan (greve) belirli bir tarihten (vade bitiminden) önce satın alma hakkını (zorunluluk olmaksızın) verir. Varlığın fiyatı grevin üzerine çıktıkça, alım opsiyonu daha değerli hale gelir.

Put Opsiyonları

Put opsiyonları, varlığı belirlenmiş bir fiyattan (işlem) belirli bir tarihten (vade sonu) önce satma hakkını (ancak zorunluluğu değil) sunar. Varlığın fiyatı, işlem fiyatının altına düştüğünde, put opsiyonu değer kazanır.

Altındaki

Altta yatan varlık, opsiyonun değerini türeteceği varlığı ifade eder. Hisse senedi, kripto para, emtia veya diğer herhangi bir ticari varlık olabilir. Altta yatan varlığın fiyat hareketleri ve volatilitesi, opsiyonun değerini doğrudan etkiler.

Uygulama Fiyatı

Vuruş fiyatı (veya kullanım fiyatı), opsiyonun uygulanması durumunda temel varlığın satın alınabileceği veya satılabileceği önceden belirlenmiş bir fiyattır. Bir opsiyon sözleşmesinin potansiyel karlılığını belirlemede önemli bir rol oynar.

Son kullanma

Vade tarihi, opsiyon sözleşmesinin sona erdiği tarihi temsil eder. Bu, opsiyonun uygulanabileceği son gündür. Daha uzun vade süreleri olan opsiyonlar, uzatılmış zaman değeri nedeniyle genellikle daha yüksek primlere sahiptir.

İçsel Değer

Bir seçeneğin içsel değeri, temel varlığın mevcut fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki farktır. Bir alım opsiyonu için, içsel değer temel varlık fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki pozitif fark iken, bir satım opsiyonu için kullanım fiyatı ile temel varlık fiyatı arasındaki pozitif farktır.

Bir seçenek, temel varlığın mevcut fiyatının seçenek sahibi için uygun olduğunda "karda" olarak kabul edilir. Mevcut fiyat sahibi için uygun değilse veya kullanım fiyatına eşitse, seçenek "karda değil" veya "kullanım fiyatına eşit" olarak kabul edilir.

Dışsal Değer

Bir seçeneğin dışsal değeri, primi ile içsel değeri arasındaki farktır. Dışsal değer aynı zamanda zaman değeri olarak da bilinir, çünkü içsel değeri ötesindeki seçeneğin ek değerini temsil eder ve süresi dolma ve piyasa oynaklığı gibi faktörleri hesaba katar. Bu, seçeneğin süresi dolmadan önce değerinin artma olasılığını yansıtır.

Yunanlılar

Seçenek fiyatları, temel fiyatı, kullanım fiyatını, vade sonuna kadar olan süreyi, piyasa oynaklığını ve "Yunanlar" olarak bilinen diğer birçok faktör tarafından etkilenir.

Delta

Bir seçeneğin fiyatının temel varlıkta meydana gelen 1 $'lık değişikliğe ne kadar değiştiğini ölçer.

Gama

Bir seçeneğin delta değerinin değişim hızını yansıtır.

Theta

Bir seçeneğin değerinin her geçen gün ne kadar azaldığını ölçer.

Vega

Piyasa oynaklığındaki değişikliklere duyarlılığı bir seçeneğin değerlendirilmesi.

Rho

Bir opsiyonun faiz oranlarındaki değişikliklere olan duyarlılığını tahmin eder.

Opsiyon fiyatlandırması dinamiktir ve temel varlık fiyatı, ima edilen oynaklık ve faiz oranları gibi piyasa güçleri dahil olmak üzere piyasa koşullarına tabidir. Sonuç olarak, opsiyon fiyatları opsiyon sözleşmesinin süresi boyunca dalgalanabilir.

Meta düzeyde, opsiyon fiyatlandırması genellikle diğer tüccarların takip ettiği çeşitli matematiksel modellerden etkilenebilir; en yaygın kullanılan model ise Black-Scholes modelidir. Bu model, dayanak varlık fiyatı, kullanım fiyatı, sona erme süresi, oynaklık, risksiz faiz oranı ve (uygulanabilirse) temettüler gibi faktörleri dikkate alarak opsiyonun teorik değerini hesaplar.

Merkeziyetsiz Opsiyon Tasarımları

On-chain opsiyonlar, sipariş eşleme, likidite sağlama ve kullanıcılara sunmak istediğiniz opsiyon ticareti tercihleri ve stratejilerinin kapsamına bağlı olarak çeşitli tiplerde gelir.

Merkeziyetsiz Seçenekler Tresorları (DOV)

Merkezi olmayan opsiyon havuzları, kullanıcıların önceden belirlenmiş opsiyon stratejileri ile etkileşimde bulunmalarına ve likidite havuzlarına erişmelerine izin veren belirli bir tür merkezi olmayan opsiyon protokolüdür. Bu havuzlar opsiyon stratejilerinin otomatikleştirilmiş yürütülmesini sağlar ve kullanıcılara önceden belirlenmiş risk profilleri ve yatırım fırsatları sunar.

DOV'leri temel alan akıllı sözleşmeler, opsiyon stratejilerinin yürütülmesini kolaylaştırarak manuel müdahale ihtiyacını ortadan kaldırır ve operasyonel verimliliği artırır. DOV'lerle etkileşime geçerek, kullanıcılar risk tercihleri ile yatırım hedefleriyle uyumlu önceden tanımlanmış opsiyon stratejilerine kolayca erişebilir, özel stratejiler oluşturmada zaman ve çaba tasarrufu yapabilirler.

DOVs ayrıca kullanıcılara likidite havuzunun avantajlarını sunar. Bu havuzlardan çeşitli katılımcılardan likiditeyi birleştirerek, DOVs opsiyon ticareti için artırılmış likidite ve rekabetçi fiyatlar sunar. Bu havuzlama mekanizması, tüccarların opsiyon işlemlerini etkili bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlar, hatta talebin yüksek olduğu dönemlerde veya piyasa volatilitesi yaşandığında bile.

AMM Tabanlı Seçenekler

AMM tabanlı opsiyon ticareti, AMM havuzlarının sağladığı likiditeyi kullanarak, fiyatların havuzun likiditesi ve opsiyonların parametrelerine dayalı olarak algoritmik olarak belirlendiği bir ticaret şeklidir. Tüccarlar, likidite sağlayarak veya havuzun mevcut likiditesine karşı işlemler gerçekleştirerek opsiyonlarla ticaret yapmak için AMM havuzlarıyla etkileşimde bulunabilirler.

AMM havuzlarının algoritmik fiyatlandırma mekanizması, havuzun likiditesi, opsiyon fiyatları, vade tarihleri ve volatilite gibi faktörleri dikkate alarak adil ve rekabetçi opsiyon fiyatlarını belirler. Bu otomatik süreç, emir defteri eşleştirmesine ihtiyaç duymadan likiditeyi AMM havuzları içinde merkezileştirir ve akıllı sözleşme geliştiricileri için ticaret deneyimini basitleştirir ve opsiyon işlemlerinin sorunsuz yürütülmesini sağlar.

Sipariş Defteri Tabanlı Seçenekler

Daha geleneksel opsiyon ticareti, geleneksel finans gibi, fiyat keşfi için emir defterlerini kullanır. Bu platformlar, kullanıcılara kendi opsiyon sözleşmelerini oluşturma ve özelleştirme esnekliği sağlar, kullanım fiyatlarını, vade tarihlerini ve diğer parametreleri ayarlar. Tüccarlar, opsiyon sözleşmeleri için alım ve satım emirleri yerleştirmek ve eşleştirmek için emir defteri ile etkileşime geçebilirler.

Sipariş defteri tabanlı opsiyon platformlarında, kullanıcılar, işlem fiyatlarını belirleme, son kullanma tarihlerini seçme, çeşitli sözleşme parametrelerini tanımlama ve sonunda benzersiz gereksinimlerine uygun opsiyon sözleşmeleri tasarlamakta özgürdürler.

Peer-to-Peer (P2P) Seçenekler

Peer-to-Peer on-chain seçenekleri, aracı olmadan, doğrudan opsiyon alıcıları ve satıcıları arasında etkileşim sağlar. Akıllı sözleşmeler, opsiyon sözleşmelerinin oluşturulmasını ve uzlaşılmasını kolaylaştırarak merkezi sipariş eşleştirmeye ihtiyaç duymadan işlem yapar. P2P seçenekleri, katılımcıların doğrudan şartları ve koşulları müzakere etmelerine olanak tanıyarak daha fazla gizlilik ve esneklik sunar.

Tezgahüstü (OTC) Seçenekler

OTC seçenekleri, belirli tüccarların ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış on-chain seçeneklerdir ve doğrudan taraflar arasında müzakere edilip gerçekleştirilir. Akıllı sözleşmeler, OTC seçeneklerinin oluşturulmasını ve yerine getirilmesini kolaylaştırarak, özel ticaret için merkezi olmayan ve güvenli bir ortam sağlar.

Seçeneklerin Türleri

Seçenekler, yerleşme yöntemi ve işleme serbestlik açısından farklılık gösteren çeşitli türleri kapsar. Bazı kategoriler on-chain ticarete özgüdür.

Amerikan tarzı seçenekler, vade tarihinden önce istediğiniz zaman uygulanabilir ve tüccarlara esneklik sağlar.

Avrupa tarzı seçenekler yalnızca vadesi geldiğinde kullanılabilir, standartlaştırılmış bir yaklaşım sunar.

Asya tarzı seçenekler, belirli bir dönemdeki temel varlığın ortalama fiyatına dayalı olarak ödemeyi hesaplar. Bu seçenekler, volatil piyasalarda faydalı olabilir.

İkili opsiyonlar, sözleşme oluşturma zamanında belirlenen sabit bir ödemeyle bir tür on-chain opsiyondur. Opsiyon, vade sonunda temel varlık belirli bir koşulu karşılarsa (örneğin, belirli bir fiyatın üzerinde/altında) önceden belirlenen bir miktar öder veya değersiz şekilde sona erer.

Sürekli seçenekler sürekli vadeli işlem sözleşmelerinin ve seçeneklerin özelliklerini birleştirir. Bu seçeneklerin bir sona erme tarihi yoktur, ancak tüccarların istedikleri zaman bunları kullanmalarına olanak tanır ve fiyat hareketlerine maruz kalmalarını sağlar, aynı zamanda zamanlama konusunda daha fazla esneklik sunar.

Fiziksel olarak yerleşen opsiyonlar, işlemin gerçekleştirilmesi sırasında temel varlığın gerçek teslimatını içerir. Bir tüccar fiziksel olarak yerleşen bir alım opsiyonunu kullanırsa, belirlenmiş olan kullanım fiyatı üzerinden temel varlığı alır. Benzer şekilde, fiziksel olarak yerleşen bir satım opsiyonunu kullanırken, tüccar temel varlığı teslim eder ve karşılığında kullanım fiyatını alır. Fiziksel olarak yerleşen opsiyonlar, temel varlığa doğrudan sahiplik veya maruziyet arayan tüccarlar için özellikle uygundur.

Nakit uzlaşmalı opsiyonlar, endeks opsiyonları olarak da bilinir ve işlemin ardından temel varlığın fiziksel teslimi içermez. Bunun yerine, uzlaşma işlemi temel varlığın fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki farka dayanır. Vade sonunda opsiyon para içeriyorsa, tüccar opsiyonun içsel değerini temsil eden bir nakit ödeme alır. Nakit uzlaşmalı opsiyonlar, fiziksel teslimatın pratik veya gerekli olmadığı endeks opsiyonları ticaretinde yaygın olarak kullanılır.

Merkezi Olmayan Seçenekler Orakulları Nasıl Kullanır

Bu bölüm, on-chain seçeneklerin gerçek dünya verilerine erişmek için orakulleri nasıl kullandığını ve blokzincirinde seçenekleri fiyatlandırmak ve yerleştirmek için nasıl kullandığını açıklar.

Fiyatlama Seçenekleri

Oracle fiyatlarına erişim, bir opsiyonun fiyatının temel varlığın gerçek zamanlı değerini doğru bir şekilde yansıtmasını sağlar. Bir kullanıcı yeni bir opsiyon sözleşmesi oluşturduğunda, akıllı sözleşme orakülden güncel varlık fiyatını alacaktır. Bu fiyat, opsiyonun kullanım fiyatını ve vade sonunda olası kar veya zararını belirlemek için referans noktası haline gelir.

Piyasa koşulları değiştikçe, oracle sürekli olarak varlık fiyatını günceller ve bu da opsiyon sözleşmesinin fiyatının buna göre ayarlanmasına izin verir. Bu dinamik fiyatlandırma mekanizması, on-chain opsiyonların hızla değişen piyasa koşulları ile uyumlu kalmasını sağlayarak, katılımcılar için adil, şeffaf bir ticaret ortamı sunar.

Pyth gibi finansal orakullar bir yayın yapabilirgüvenlivedoğrulanmış fiyatsonucutoplamborsalar ve likidite havuzları tarafından gerçek zamanlı girişler.

Seçeneklerin Düzenlenmesi

Opsiyon vadesinde, oraklar zincir üzerindeki opsiyonların otomatik yerleşme sürecinde kritik bir rol oynar. Vade tarihi yaklaştıkça, akıllı sözleşme oraklara son varlık fiyatını sağlamak için güvenir. Bu fiyat, opsiyonun karlılığını ve para içinde veya para dışında olup olmadığını belirlemek için temel oluşturur.

Eğer nihai varlık fiyatı uygunsa ve opsiyon para içindeyse, akıllı sözleşme otomatik olarak yerleşmeyi gerçekleştirir ve opsiyon sahibine, önceden belirlenmiş olan kullanım fiyatından temel varlığı satın alma veya satma hakkını kullanma hakkı verir. Tersine, opsiyon süresi dolunca para dışında kalırsa, akıllı sözleşme otomatik olarak opsiyonu iptal eder ve opsiyon sahibi varlığı satın alma veya satma hakkını kullanmaz.

On-chain seçenekleri, yerleşim süreci için oraklara güvenerek, manuel müdahaleye gerek olmadan sözleşmelerin güvenilir ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Pyth gibi oraklar, özellikle ...düşük gecikme süresiBirden fazla borsa ve likidite mekanından toplanan fiyatlar, genel piyasanın yansımasını sağlamak için bir fiyat çıktısı elde ediyor.

Pyth, yalnızca sağlargüven aralıkları, veya piyasalar arasındaki fiyat sapması ve oynaklığı yansıtan rapor edilen fiyatın etrafındaki güven bantları. Daha geniş bir güven bandı (örneğin, ± $ 10 yerine ± $ 100 olan BTC/USD'de $30.000) mekanlar arasında daha fazla sapma veya 'belirsizlik' gösterir. Opsiyon platformları, risk yönetimlerini bilgilendirmek için bu güven verilerini kullanabilir.

Seçenekler Sözlüğü

Bu sözlük bölümü, on-chain seçenek alanındaki en yaygın terimleri tanımlar.

At-The-Money (ATM)

Dayanak varlığın mevcut piyasa fiyatına eşit olan zincir üstü bir opsiyonu ifade eder.

Amerikan tarzı opsiyonlar

Vade tarihinden önce veya vade tarihinde opsiyon sahibinin opsiyonu kullanmasına izin veren on-chain seçenekler.

İkili Opsiyonlar

Sözleşme oluşturulurken belirlenen şartın vadesinde karşılanıp karşılanmadığına bağlı olarak belirlenen sabit bir ödemeye sahip on-chain seçenekler.

Alım Opsiyonu

Önceden belirlenmiş kullanım fiyatında altta yatan varlığı belirli bir tarihe kadar satın alma hakkı veren on-chain bir opsiyon.

Merkeziyetsiz Seçenek Kasaları (DOV)

On-chain seçenekler için tasarlanmış otomatik piyasa yapıcıları. Likiditeyi bir havuzda toplarlar ve merkezi aracılara ihtiyaç duymadan opsiyon ticaretini kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeleri kullanırlar.

Avrupa tipi seçenekler

Vade tarihinde ve ondan önce değil, yalnızca vade sonunda kullanıma izin veren on-chain seçenekler.

Son Kullanma Tarihi

On-chain opsiyon sözleşmesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarih, bu tarihten sonra opsiyon geçerli değildir.

Para İçinde (ITM)

Hemen uygulanırsa karlı olacak bir on-chain seçeneğine atıfta bulunur. Bir çağrı opsiyonu için, bu mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının üzerinde olduğu anlamına gelir. Bir koy opsiyonu için ise, bu mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının altında olduğu anlamına gelir.

Likidite Havuzu

On-chain seçenekleri için ticaret likiditesi sağlamak için akıllı bir sözleşmede kilitli fon havuzu.

Mark Fiyatı

Sürekli vadeli işlem sözleşmelerinde kâr ve zararı hesaplamak ve likidasyon tetikleyicilerini belirlemek için kullanılan referans fiyatı.

Para Dışında (OTM)

Hemen uygulandığında kârlı olmayacak zincir üstü bir seçeneği ifade eder. Bir alım opsiyonu için bu, mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının altında olduğu anlamına gelir. Bir satım opsiyonu için bu, mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının üzerinde olduğu anlamına gelir.

Tezgahüstü (OTC) Opsiyonları

Geleneksel borsalar dışında doğrudan iki taraf arasında müzakere edilen ve yürütülen özelleştirilmiş on-chain seçenekler.

Eşten Eşe (P2P) Seçenekler

Aracı kurumun dahil olmadığı, opsiyon alıcıları ve satıcıları arasında doğrudan etkileşim sağlayan on-chain seçenekler.

Satma Seçeneği

Belirli son kullanma tarihinden önce veya üzerinde belirlenen kullanım fiyatında varlık satma hakkı veren on-chain bir opsiyon.

Işlem Fiyatı

Opsiyon sahibinin opsiyonu kullanırken dayanak varlığı satın alabileceği (alım opsiyonu) veya satabileceği (satım opsiyonu) sabit fiyat.

Yunanlılardan başlayarak

Options Greeks, on-chain opsiyonların fiyat ve performansını etkileyen çeşitli faktörlere duyarlılığını ölçmek için kullanılan bir risk göstergesi setidir. Yunan harflerini anlamak, on-chain opsiyon işlemcileri ve geliştiricileri için önemlidir çünkü etkili işlem stratejileri oluşturmaya ve risk yönetimine yardımcı olur.

İlk Sipariş

Delta: opsiyon fiyatının temel varlık fiyatındaki değişikliklere duyarlılığını ölçer.

Vega: opsiyon fiyatının zımni oynaklıktaki değişmelere duyarlılığını ölçer.

Theta: opsiyonun zaman değerinin zamanla nasıl azaldığını nicelendirir.

Rho: opsiyon fiyatının faiz oranlarındaki değişikliklere duyarlılığını gösterir.

İkinci Sipariş

Gama: Dayanak varlığın fiyatındaki değişikliklere yanıt olarak bir opsiyonun deltasının değişme oranını temsil eder.

Çekicilik: bir seçeneğin delta'nın sürenin sona erme süresine yaklaştıkça nasıl değiştiğini ölçer.

Vanna: delta'nın ima edilen oynaklıktaki değişikliklere olan duyarlılığını ölçer.

Vera: vega'nın ima edilen oynaklıktaki değişikliklere duyarlılığını ölçer.

Veta: vega'nın vade sonuna yaklaştıkça değişme hızını nicelendirir.

Vomma: vega'nın zımni volatilitedeki değişikliklere karşı duyarlılığını ölçer.

Üçüncü Sıra

Renk: temel varlık fiyatı değiştikçe gamma'nın değişim hızını yakalar.

Hız: gamma'nın değişim hızını ölçer.

Ultima: öngörülen oynaklık değişikliklerine karşı vomma'nın duyarlılığını ölçer.

Zomma: gama'nın zımni volatilite değişiklikleriyle olan değişim hızını nicelendirir.

Açıklama:

  1. Bu makale [pyth.network]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [pyth.network]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğrenekip ve durumu derhal ele alacak.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin çevirileri diğer dillerde Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

On-Chain Seçenekler ve DOV'lerin Oluşturulması

İleri SeviyeJul 08, 2024
Bu yüksek düzeyli rehber, on-chain seçeneklerin yaygın tasarım varyasyonlarını ve fiyatlandırma ve yerleşimde orakları nasıl kullandıklarını anlatmaktadır.
On-Chain Seçenekler ve DOV'lerin Oluşturulması

Decentralized Options nedir?

Merkezi olmayan opsiyonlar, merkezi olmayan finans ekosistemi içinde önemli bir popülerlik kazandı. Opsiyonlar, tüccarlara belirlenmiş bir süre içinde belirli bir fiyat veya kullanım fiyatında temel bir varlığı satın alma veya satma hakkını, ama zorunluluğunu verir. Bu esneklik, tüccarların piyasa görünümüne bağlı olarak çeşitli stratejileri keşfetmelerine olanak tanır.

Uygulamada Merkezi Olmayan Seçenekler

Seçenekler, varlık fiyatındaki volatiliteye maruz kalmak ve varlık üzerinde yönlü görüşlerini ifade etmek isteyen yatırımcılara imkan tanıdığı için popüler enstrümanlardır.fiyat hareketleri. Merkezi olmayan seçenekler genellikle seçenek oluşturma ve yerleştirme sürecini on-chain olarak gerçekleştirir.

Merkezi olmayan seçeneklerin son zamanlarda popülaritesi, farklı risk profillerine sahip tüccarlar için özelleştirme sunma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır, bu da onlara belirli stratejilere uygun pozisyonlar oluşturma imkanı verir. Tüccarlar, kullanım fiyatları ve vade tarihleri gibi parametreleri ayarlayabilir ve birden fazla seçenek veya türevi birleştirerek bir seçenek stratejisi gerçekleştirebilir. Tüccarlar genellikle aşağıdakileri elde etmek için seçenekleri kullanır:

Risk Yönetimi

Seçenekler, olumsuz fiyat hareketlerine karşı sigorta olarak hareket edebilir. Katılımcılar, piyasa düşerse varlıklarını önemli kayıplardan korumak için opsiyonlu opsiyonları kullanabilirler.

Kaldıraçlı Pozisyonlar

Seçenekler, katılımcıların bir varlığın fiyat hareketine kaldıraçlı maruz kalmasını sağlar, varlığın tam değerini teminat olarak yatırmadan.

Gelir Oluşturma

Kaplanmış çağrı opsiyonlarını satmak, temel varlığa sahip olan katılımcılar için gelir elde etmelerini sağlayabilir. Opsiyonları satın alan tüccarlardan prim kazanırlar.

Spekülasyon

Seçenekler, temel varlığa sahip olmadan fiyat hareketlerine spekülasyon yapmaya izin verir. Fiyat artışlarından (çağrı seçenekleri) veya düşüşlerden (koy seçenekleri) kar sağlayabilirler.

Blockchain oracles play a crucial role in the price determination of on-chain options and the settlement of payoff outcomes.

Pyth Fiyat Beslemeleri ile hemen merkezi olmayan, on-chain seçenekler oluşturabilir ve hemen orakül fiyat güncellemelerini alabilirsiniz.

Keşfedin belgeler başlamak için.

Merkezi Olmayan Seçenekler Nasıl Çalışır?

Seçeneklerin fiyatlandırma temel unsurlarını ve temel mekanizmalarını aşağıda özetliyoruz.

Arama Seçenekleri

Alım opsiyonları, varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan (greve) belirli bir tarihten (vade bitiminden) önce satın alma hakkını (zorunluluk olmaksızın) verir. Varlığın fiyatı grevin üzerine çıktıkça, alım opsiyonu daha değerli hale gelir.

Put Opsiyonları

Put opsiyonları, varlığı belirlenmiş bir fiyattan (işlem) belirli bir tarihten (vade sonu) önce satma hakkını (ancak zorunluluğu değil) sunar. Varlığın fiyatı, işlem fiyatının altına düştüğünde, put opsiyonu değer kazanır.

Altındaki

Altta yatan varlık, opsiyonun değerini türeteceği varlığı ifade eder. Hisse senedi, kripto para, emtia veya diğer herhangi bir ticari varlık olabilir. Altta yatan varlığın fiyat hareketleri ve volatilitesi, opsiyonun değerini doğrudan etkiler.

Uygulama Fiyatı

Vuruş fiyatı (veya kullanım fiyatı), opsiyonun uygulanması durumunda temel varlığın satın alınabileceği veya satılabileceği önceden belirlenmiş bir fiyattır. Bir opsiyon sözleşmesinin potansiyel karlılığını belirlemede önemli bir rol oynar.

Son kullanma

Vade tarihi, opsiyon sözleşmesinin sona erdiği tarihi temsil eder. Bu, opsiyonun uygulanabileceği son gündür. Daha uzun vade süreleri olan opsiyonlar, uzatılmış zaman değeri nedeniyle genellikle daha yüksek primlere sahiptir.

İçsel Değer

Bir seçeneğin içsel değeri, temel varlığın mevcut fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki farktır. Bir alım opsiyonu için, içsel değer temel varlık fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki pozitif fark iken, bir satım opsiyonu için kullanım fiyatı ile temel varlık fiyatı arasındaki pozitif farktır.

Bir seçenek, temel varlığın mevcut fiyatının seçenek sahibi için uygun olduğunda "karda" olarak kabul edilir. Mevcut fiyat sahibi için uygun değilse veya kullanım fiyatına eşitse, seçenek "karda değil" veya "kullanım fiyatına eşit" olarak kabul edilir.

Dışsal Değer

Bir seçeneğin dışsal değeri, primi ile içsel değeri arasındaki farktır. Dışsal değer aynı zamanda zaman değeri olarak da bilinir, çünkü içsel değeri ötesindeki seçeneğin ek değerini temsil eder ve süresi dolma ve piyasa oynaklığı gibi faktörleri hesaba katar. Bu, seçeneğin süresi dolmadan önce değerinin artma olasılığını yansıtır.

Yunanlılar

Seçenek fiyatları, temel fiyatı, kullanım fiyatını, vade sonuna kadar olan süreyi, piyasa oynaklığını ve "Yunanlar" olarak bilinen diğer birçok faktör tarafından etkilenir.

Delta

Bir seçeneğin fiyatının temel varlıkta meydana gelen 1 $'lık değişikliğe ne kadar değiştiğini ölçer.

Gama

Bir seçeneğin delta değerinin değişim hızını yansıtır.

Theta

Bir seçeneğin değerinin her geçen gün ne kadar azaldığını ölçer.

Vega

Piyasa oynaklığındaki değişikliklere duyarlılığı bir seçeneğin değerlendirilmesi.

Rho

Bir opsiyonun faiz oranlarındaki değişikliklere olan duyarlılığını tahmin eder.

Opsiyon fiyatlandırması dinamiktir ve temel varlık fiyatı, ima edilen oynaklık ve faiz oranları gibi piyasa güçleri dahil olmak üzere piyasa koşullarına tabidir. Sonuç olarak, opsiyon fiyatları opsiyon sözleşmesinin süresi boyunca dalgalanabilir.

Meta düzeyde, opsiyon fiyatlandırması genellikle diğer tüccarların takip ettiği çeşitli matematiksel modellerden etkilenebilir; en yaygın kullanılan model ise Black-Scholes modelidir. Bu model, dayanak varlık fiyatı, kullanım fiyatı, sona erme süresi, oynaklık, risksiz faiz oranı ve (uygulanabilirse) temettüler gibi faktörleri dikkate alarak opsiyonun teorik değerini hesaplar.

Merkeziyetsiz Opsiyon Tasarımları

On-chain opsiyonlar, sipariş eşleme, likidite sağlama ve kullanıcılara sunmak istediğiniz opsiyon ticareti tercihleri ve stratejilerinin kapsamına bağlı olarak çeşitli tiplerde gelir.

Merkeziyetsiz Seçenekler Tresorları (DOV)

Merkezi olmayan opsiyon havuzları, kullanıcıların önceden belirlenmiş opsiyon stratejileri ile etkileşimde bulunmalarına ve likidite havuzlarına erişmelerine izin veren belirli bir tür merkezi olmayan opsiyon protokolüdür. Bu havuzlar opsiyon stratejilerinin otomatikleştirilmiş yürütülmesini sağlar ve kullanıcılara önceden belirlenmiş risk profilleri ve yatırım fırsatları sunar.

DOV'leri temel alan akıllı sözleşmeler, opsiyon stratejilerinin yürütülmesini kolaylaştırarak manuel müdahale ihtiyacını ortadan kaldırır ve operasyonel verimliliği artırır. DOV'lerle etkileşime geçerek, kullanıcılar risk tercihleri ile yatırım hedefleriyle uyumlu önceden tanımlanmış opsiyon stratejilerine kolayca erişebilir, özel stratejiler oluşturmada zaman ve çaba tasarrufu yapabilirler.

DOVs ayrıca kullanıcılara likidite havuzunun avantajlarını sunar. Bu havuzlardan çeşitli katılımcılardan likiditeyi birleştirerek, DOVs opsiyon ticareti için artırılmış likidite ve rekabetçi fiyatlar sunar. Bu havuzlama mekanizması, tüccarların opsiyon işlemlerini etkili bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlar, hatta talebin yüksek olduğu dönemlerde veya piyasa volatilitesi yaşandığında bile.

AMM Tabanlı Seçenekler

AMM tabanlı opsiyon ticareti, AMM havuzlarının sağladığı likiditeyi kullanarak, fiyatların havuzun likiditesi ve opsiyonların parametrelerine dayalı olarak algoritmik olarak belirlendiği bir ticaret şeklidir. Tüccarlar, likidite sağlayarak veya havuzun mevcut likiditesine karşı işlemler gerçekleştirerek opsiyonlarla ticaret yapmak için AMM havuzlarıyla etkileşimde bulunabilirler.

AMM havuzlarının algoritmik fiyatlandırma mekanizması, havuzun likiditesi, opsiyon fiyatları, vade tarihleri ve volatilite gibi faktörleri dikkate alarak adil ve rekabetçi opsiyon fiyatlarını belirler. Bu otomatik süreç, emir defteri eşleştirmesine ihtiyaç duymadan likiditeyi AMM havuzları içinde merkezileştirir ve akıllı sözleşme geliştiricileri için ticaret deneyimini basitleştirir ve opsiyon işlemlerinin sorunsuz yürütülmesini sağlar.

Sipariş Defteri Tabanlı Seçenekler

Daha geleneksel opsiyon ticareti, geleneksel finans gibi, fiyat keşfi için emir defterlerini kullanır. Bu platformlar, kullanıcılara kendi opsiyon sözleşmelerini oluşturma ve özelleştirme esnekliği sağlar, kullanım fiyatlarını, vade tarihlerini ve diğer parametreleri ayarlar. Tüccarlar, opsiyon sözleşmeleri için alım ve satım emirleri yerleştirmek ve eşleştirmek için emir defteri ile etkileşime geçebilirler.

Sipariş defteri tabanlı opsiyon platformlarında, kullanıcılar, işlem fiyatlarını belirleme, son kullanma tarihlerini seçme, çeşitli sözleşme parametrelerini tanımlama ve sonunda benzersiz gereksinimlerine uygun opsiyon sözleşmeleri tasarlamakta özgürdürler.

Peer-to-Peer (P2P) Seçenekler

Peer-to-Peer on-chain seçenekleri, aracı olmadan, doğrudan opsiyon alıcıları ve satıcıları arasında etkileşim sağlar. Akıllı sözleşmeler, opsiyon sözleşmelerinin oluşturulmasını ve uzlaşılmasını kolaylaştırarak merkezi sipariş eşleştirmeye ihtiyaç duymadan işlem yapar. P2P seçenekleri, katılımcıların doğrudan şartları ve koşulları müzakere etmelerine olanak tanıyarak daha fazla gizlilik ve esneklik sunar.

Tezgahüstü (OTC) Seçenekler

OTC seçenekleri, belirli tüccarların ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış on-chain seçeneklerdir ve doğrudan taraflar arasında müzakere edilip gerçekleştirilir. Akıllı sözleşmeler, OTC seçeneklerinin oluşturulmasını ve yerine getirilmesini kolaylaştırarak, özel ticaret için merkezi olmayan ve güvenli bir ortam sağlar.

Seçeneklerin Türleri

Seçenekler, yerleşme yöntemi ve işleme serbestlik açısından farklılık gösteren çeşitli türleri kapsar. Bazı kategoriler on-chain ticarete özgüdür.

Amerikan tarzı seçenekler, vade tarihinden önce istediğiniz zaman uygulanabilir ve tüccarlara esneklik sağlar.

Avrupa tarzı seçenekler yalnızca vadesi geldiğinde kullanılabilir, standartlaştırılmış bir yaklaşım sunar.

Asya tarzı seçenekler, belirli bir dönemdeki temel varlığın ortalama fiyatına dayalı olarak ödemeyi hesaplar. Bu seçenekler, volatil piyasalarda faydalı olabilir.

İkili opsiyonlar, sözleşme oluşturma zamanında belirlenen sabit bir ödemeyle bir tür on-chain opsiyondur. Opsiyon, vade sonunda temel varlık belirli bir koşulu karşılarsa (örneğin, belirli bir fiyatın üzerinde/altında) önceden belirlenen bir miktar öder veya değersiz şekilde sona erer.

Sürekli seçenekler sürekli vadeli işlem sözleşmelerinin ve seçeneklerin özelliklerini birleştirir. Bu seçeneklerin bir sona erme tarihi yoktur, ancak tüccarların istedikleri zaman bunları kullanmalarına olanak tanır ve fiyat hareketlerine maruz kalmalarını sağlar, aynı zamanda zamanlama konusunda daha fazla esneklik sunar.

Fiziksel olarak yerleşen opsiyonlar, işlemin gerçekleştirilmesi sırasında temel varlığın gerçek teslimatını içerir. Bir tüccar fiziksel olarak yerleşen bir alım opsiyonunu kullanırsa, belirlenmiş olan kullanım fiyatı üzerinden temel varlığı alır. Benzer şekilde, fiziksel olarak yerleşen bir satım opsiyonunu kullanırken, tüccar temel varlığı teslim eder ve karşılığında kullanım fiyatını alır. Fiziksel olarak yerleşen opsiyonlar, temel varlığa doğrudan sahiplik veya maruziyet arayan tüccarlar için özellikle uygundur.

Nakit uzlaşmalı opsiyonlar, endeks opsiyonları olarak da bilinir ve işlemin ardından temel varlığın fiziksel teslimi içermez. Bunun yerine, uzlaşma işlemi temel varlığın fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki farka dayanır. Vade sonunda opsiyon para içeriyorsa, tüccar opsiyonun içsel değerini temsil eden bir nakit ödeme alır. Nakit uzlaşmalı opsiyonlar, fiziksel teslimatın pratik veya gerekli olmadığı endeks opsiyonları ticaretinde yaygın olarak kullanılır.

Merkezi Olmayan Seçenekler Orakulları Nasıl Kullanır

Bu bölüm, on-chain seçeneklerin gerçek dünya verilerine erişmek için orakulleri nasıl kullandığını ve blokzincirinde seçenekleri fiyatlandırmak ve yerleştirmek için nasıl kullandığını açıklar.

Fiyatlama Seçenekleri

Oracle fiyatlarına erişim, bir opsiyonun fiyatının temel varlığın gerçek zamanlı değerini doğru bir şekilde yansıtmasını sağlar. Bir kullanıcı yeni bir opsiyon sözleşmesi oluşturduğunda, akıllı sözleşme orakülden güncel varlık fiyatını alacaktır. Bu fiyat, opsiyonun kullanım fiyatını ve vade sonunda olası kar veya zararını belirlemek için referans noktası haline gelir.

Piyasa koşulları değiştikçe, oracle sürekli olarak varlık fiyatını günceller ve bu da opsiyon sözleşmesinin fiyatının buna göre ayarlanmasına izin verir. Bu dinamik fiyatlandırma mekanizması, on-chain opsiyonların hızla değişen piyasa koşulları ile uyumlu kalmasını sağlayarak, katılımcılar için adil, şeffaf bir ticaret ortamı sunar.

Pyth gibi finansal orakullar bir yayın yapabilirgüvenlivedoğrulanmış fiyatsonucutoplamborsalar ve likidite havuzları tarafından gerçek zamanlı girişler.

Seçeneklerin Düzenlenmesi

Opsiyon vadesinde, oraklar zincir üzerindeki opsiyonların otomatik yerleşme sürecinde kritik bir rol oynar. Vade tarihi yaklaştıkça, akıllı sözleşme oraklara son varlık fiyatını sağlamak için güvenir. Bu fiyat, opsiyonun karlılığını ve para içinde veya para dışında olup olmadığını belirlemek için temel oluşturur.

Eğer nihai varlık fiyatı uygunsa ve opsiyon para içindeyse, akıllı sözleşme otomatik olarak yerleşmeyi gerçekleştirir ve opsiyon sahibine, önceden belirlenmiş olan kullanım fiyatından temel varlığı satın alma veya satma hakkını kullanma hakkı verir. Tersine, opsiyon süresi dolunca para dışında kalırsa, akıllı sözleşme otomatik olarak opsiyonu iptal eder ve opsiyon sahibi varlığı satın alma veya satma hakkını kullanmaz.

On-chain seçenekleri, yerleşim süreci için oraklara güvenerek, manuel müdahaleye gerek olmadan sözleşmelerin güvenilir ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Pyth gibi oraklar, özellikle ...düşük gecikme süresiBirden fazla borsa ve likidite mekanından toplanan fiyatlar, genel piyasanın yansımasını sağlamak için bir fiyat çıktısı elde ediyor.

Pyth, yalnızca sağlargüven aralıkları, veya piyasalar arasındaki fiyat sapması ve oynaklığı yansıtan rapor edilen fiyatın etrafındaki güven bantları. Daha geniş bir güven bandı (örneğin, ± $ 10 yerine ± $ 100 olan BTC/USD'de $30.000) mekanlar arasında daha fazla sapma veya 'belirsizlik' gösterir. Opsiyon platformları, risk yönetimlerini bilgilendirmek için bu güven verilerini kullanabilir.

Seçenekler Sözlüğü

Bu sözlük bölümü, on-chain seçenek alanındaki en yaygın terimleri tanımlar.

At-The-Money (ATM)

Dayanak varlığın mevcut piyasa fiyatına eşit olan zincir üstü bir opsiyonu ifade eder.

Amerikan tarzı opsiyonlar

Vade tarihinden önce veya vade tarihinde opsiyon sahibinin opsiyonu kullanmasına izin veren on-chain seçenekler.

İkili Opsiyonlar

Sözleşme oluşturulurken belirlenen şartın vadesinde karşılanıp karşılanmadığına bağlı olarak belirlenen sabit bir ödemeye sahip on-chain seçenekler.

Alım Opsiyonu

Önceden belirlenmiş kullanım fiyatında altta yatan varlığı belirli bir tarihe kadar satın alma hakkı veren on-chain bir opsiyon.

Merkeziyetsiz Seçenek Kasaları (DOV)

On-chain seçenekler için tasarlanmış otomatik piyasa yapıcıları. Likiditeyi bir havuzda toplarlar ve merkezi aracılara ihtiyaç duymadan opsiyon ticaretini kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeleri kullanırlar.

Avrupa tipi seçenekler

Vade tarihinde ve ondan önce değil, yalnızca vade sonunda kullanıma izin veren on-chain seçenekler.

Son Kullanma Tarihi

On-chain opsiyon sözleşmesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarih, bu tarihten sonra opsiyon geçerli değildir.

Para İçinde (ITM)

Hemen uygulanırsa karlı olacak bir on-chain seçeneğine atıfta bulunur. Bir çağrı opsiyonu için, bu mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının üzerinde olduğu anlamına gelir. Bir koy opsiyonu için ise, bu mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının altında olduğu anlamına gelir.

Likidite Havuzu

On-chain seçenekleri için ticaret likiditesi sağlamak için akıllı bir sözleşmede kilitli fon havuzu.

Mark Fiyatı

Sürekli vadeli işlem sözleşmelerinde kâr ve zararı hesaplamak ve likidasyon tetikleyicilerini belirlemek için kullanılan referans fiyatı.

Para Dışında (OTM)

Hemen uygulandığında kârlı olmayacak zincir üstü bir seçeneği ifade eder. Bir alım opsiyonu için bu, mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının altında olduğu anlamına gelir. Bir satım opsiyonu için bu, mevcut piyasa fiyatının kullanım fiyatının üzerinde olduğu anlamına gelir.

Tezgahüstü (OTC) Opsiyonları

Geleneksel borsalar dışında doğrudan iki taraf arasında müzakere edilen ve yürütülen özelleştirilmiş on-chain seçenekler.

Eşten Eşe (P2P) Seçenekler

Aracı kurumun dahil olmadığı, opsiyon alıcıları ve satıcıları arasında doğrudan etkileşim sağlayan on-chain seçenekler.

Satma Seçeneği

Belirli son kullanma tarihinden önce veya üzerinde belirlenen kullanım fiyatında varlık satma hakkı veren on-chain bir opsiyon.

Işlem Fiyatı

Opsiyon sahibinin opsiyonu kullanırken dayanak varlığı satın alabileceği (alım opsiyonu) veya satabileceği (satım opsiyonu) sabit fiyat.

Yunanlılardan başlayarak

Options Greeks, on-chain opsiyonların fiyat ve performansını etkileyen çeşitli faktörlere duyarlılığını ölçmek için kullanılan bir risk göstergesi setidir. Yunan harflerini anlamak, on-chain opsiyon işlemcileri ve geliştiricileri için önemlidir çünkü etkili işlem stratejileri oluşturmaya ve risk yönetimine yardımcı olur.

İlk Sipariş

Delta: opsiyon fiyatının temel varlık fiyatındaki değişikliklere duyarlılığını ölçer.

Vega: opsiyon fiyatının zımni oynaklıktaki değişmelere duyarlılığını ölçer.

Theta: opsiyonun zaman değerinin zamanla nasıl azaldığını nicelendirir.

Rho: opsiyon fiyatının faiz oranlarındaki değişikliklere duyarlılığını gösterir.

İkinci Sipariş

Gama: Dayanak varlığın fiyatındaki değişikliklere yanıt olarak bir opsiyonun deltasının değişme oranını temsil eder.

Çekicilik: bir seçeneğin delta'nın sürenin sona erme süresine yaklaştıkça nasıl değiştiğini ölçer.

Vanna: delta'nın ima edilen oynaklıktaki değişikliklere olan duyarlılığını ölçer.

Vera: vega'nın ima edilen oynaklıktaki değişikliklere duyarlılığını ölçer.

Veta: vega'nın vade sonuna yaklaştıkça değişme hızını nicelendirir.

Vomma: vega'nın zımni volatilitedeki değişikliklere karşı duyarlılığını ölçer.

Üçüncü Sıra

Renk: temel varlık fiyatı değiştikçe gamma'nın değişim hızını yakalar.

Hız: gamma'nın değişim hızını ölçer.

Ultima: öngörülen oynaklık değişikliklerine karşı vomma'nın duyarlılığını ölçer.

Zomma: gama'nın zımni volatilite değişiklikleriyle olan değişim hızını nicelendirir.

Açıklama:

  1. Bu makale [pyth.network]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [pyth.network]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğrenekip ve durumu derhal ele alacak.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin çevirileri diğer dillerde Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!