Bitcoin Hash Ribbon, Neredeyse Arızaya Karşı Güvenli Bir Bitcoin Satın Alma Sinyali

Yeni BaşlayanSep 15, 2023
2019 yılında piyasaya sürülen Hash Ribbon, Bitcoin'in madencilik özelliklerine yanıt olarak geliştirilen bir göstergedir. Tarihsel olarak, Hash Ribbon satın alma sinyalinden sonra Bitcoin satın almak neredeyse her zaman yatırımcılara zengin ödüller kazandırmıştır.
Bitcoin Hash Ribbon, Neredeyse Arızaya Karşı Güvenli Bir Bitcoin Satın Alma Sinyali

Giriş

“Başkaları açgözlü olduğunda korkun, başkaları korktuğunda açgözlü olun.” Warren Buffet'in bu yatırım atasözü birçok yatırımcı tarafından iyi biliniyor, ancak herkes tarafından mutlaka uygulanmamaktadır. Kripto dünyasında Hash Ribbon, Bitcoin satın almak için uygun anları bulmak üzere teslim olan Bitcoin madencilerinin sinyallerini kullanan "başkaları korkarken açgözlü olmak" ilkesini somutlaştıran bir göstergedir. Tarihsel olarak bu yaklaşım oldukça başarılı olmuştur.

Bitcoin Madenciliği ve Hash Rate Nedir?

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan sistemde madenciler, işlemleri kaydetmek ve "madencilik" olarak bilinen Bitcoin ağını sürdürmek için madencilik makinelerinin bilgi işlem gücünü kullanıyor. Karşılığında ise ödül olarak Bitcoin alıyorlar.

Yaklaşık her 10 dakikada bir, Bitcoin blok zincirinde o süre boyunca ağdaki tüm işlemleri içeren yeni bir blok oluşturulur. Ancak yalnızca bir madenci bu bloğu “madencilik” yapabilir. Rekabetçi bir süreçte madenciler, bir sorunu çözmek amacıyla hash hesaplamaları yapmak için makinelerini kullanırlar. Gerekli kriterleri karşılayan bir karma değeri hesaplayan ilk madenci, bu işlemleri paketleme, bloğu kazma ve bir Bitcoin ödülü alma hakkını kazanır. Madencilik hakkında daha detaylı bilgi için “BTC Madenciliği Nedir?” başlıklı diğer yazımızı okuyabilirsiniz.

Hash oranı veya bilgi işlem gücü, tüm ağda saniyede gerçekleştirilen toplam hash hesaplama sayısını ifade eder. Hash Ribbon göstergesi karma oranından türetilir.

Hash Ribbon Kavramı ve Kullanımı

Hash Ribbon, dijital varlık yönetimi şirketi Capriole Investments'ın kurucusu Charles Edwards tarafından 2019 yılında önerildi. İlk olarak o yıl yayınladığı "Madenci Kapitülasyonunu Kullanarak Bitcoin Diplerini Bulma" ve "Hash Ribbons ve Bitcoin Dipleri" başlıklı iki Medium makalesinde yer aldı.

Hash Ribbon, hash oranının 30 günlük ve 60 günlük basit hareketli ortalamalarından (SMA) oluşan günlük bir göstergedir. 30 günlük ortalama 60 günlük ortalamanın altına geçtiğinde, madencilerin zincir içi aktivitesinde ve hesaplama gücünde bir düşüşe işaret eden bir "kapitülasyon" aşamasına girer. Pek çok madenci, madencilik maliyetinin kârı aşması nedeniyle makinelerini kapattı ve bu durum göstergede gri bir sinyal oluşmasına neden oldu. Bu süre zarfında Bitcoin fiyatı sıklıkla önemli bir düşüş yaşar veya yatay bir trendde kalır.

30 günlük ortalamanın 60 günlük ortalamanın üzerine çıkması, çoğu madencinin yeniden aktif hale geldiğini, makinelerini tekrar açtığını ve genel ağ bilgi işlem gücünü artırdığını gösterir. Göstergedeki kesintisiz yeşil daire, madencinin teslim olma aşamasının sonunu işaret ediyor.

Kapitülasyonun sona ermesi mutlaka derhal fiyat artışı anlamına gelmez. En uygun zamanda satın almak için yatırımcıların Bitcoin'in 10 günlük SMA'sının 20 günlük SMA'yı geçip üzerinde kapanmasını beklemesi gerekiyor, bu da Bitcoin'in kısa vadeli eğiliminin yükseldiğinin sinyalini veriyor. Gösterge daha sonra mavi bir "satın al" sinyali gösterecek ve bu noktada yatırımcılar stratejik olarak Bitcoin satın alıp tutabilecekler.

Resim: Ticaret Görünümü

Resim: Ticaret Görünümü

Grafik, son 12 yılda yatırımcıların bu sinyali takiben büyük miktarda Bitcoin satın almış olmaları durumunda, yükselişten önce esasen dipten alım yapacaklarını ve önemli getiriler elde edeceklerini gösteriyor. Aşağıdaki tablo, her satın alma sinyalinden sonra Bitcoin'in maksimum düşüşünü ve maksimum yükselişini karşılaştırmaktadır. Aralık 2011'den Ocak 2019'a kadar olan veriler Charles Edwards'ın bir makalesinden alınmıştır.

Tablodan, karma şerit satın alma sinyalinin bilinen 16 örneğinden yalnızca birinin Ağustos 2022'de başarısız olduğu açıkça görülüyor. Aksi takdirde, son boğa piyasasının dibini kesin olarak tahmin etmek de dahil olmak üzere bu gösterge oldukça doğru sonuç vermiş ve yatırımcıların önemli kazançlar elde etmesine olanak sağlamıştır.

Sinyalin Ağustos 2022'deki başarısızlığı, FTX borsasının ani çöküşüne bağlanabilir. Bu siyah kuğu olayı, Bitcoin fiyatının 21.400 dolardan 15.400 dolara düşmesine neden oldu ve bu, o yıl ayı piyasasının en düşük noktası oldu.

Aralık 2019 (tabloda yıldızla gösterilmiştir), hash şerit satın alma sinyalinin siyah kuğu olayından etkilendiği başka bir örnek olarak da düşünülebilir. O dönemde fiyat, sinyalden yalnızca iki ay sonra zirveye ulaştı ve esas olarak yeni koronavirüs pandemisinin etkisi nedeniyle tablodaki en düşük getirilerle sonuçlandı.

Küresel borsalar ve kripto para piyasası, 2020 Şubat ortasından Mart ortasına kadar önemli düşüşler yaşadı; Bitcoin, 12 Mart'ta tek bir günde %40 düştü. Bir yatırımcı Aralık 2019'un sonunda Bitcoin'i yaklaşık 7.200 dolardan satın almış olsaydı, çöküşten önce %46'lık bir artış görecekti. Ancak zamanında satmasalardı maksimum kağıt kaybı yaklaşık %50 olabilirdi. Bununla birlikte, alım satım açısından bakıldığında, Bitcoin fiyatının satın alma sinyalinden sonra artması nedeniyle bu durum tam bir başarısızlık olarak değerlendirilemez.

Ancak bir siyah kuğu olayı meydana geldiğinde hiçbir göstergenin her derde deva olarak kabul edilemeyeceği açıktır. Bu nedenle yatırımcıların her zaman dikkatli olmaları ve ciddi kayıplara yol açabilecek “her şeyi dahil etme” konusunda acele etmekten kaçınmaları gerekiyor.

Ek olarak, bu yazının yazıldığı Ağustos 2023'te başka bir hash şerit satın alma sinyalinin ortaya çıktığını da belirtmekte fayda var. Bu sefer Bitcoin fiyatı sinyalin ardından yaklaşık %20 düştü ve bu, bir sinyalden sonraki en büyük düşüşlerden biri. Her ne kadar bu sinyali bir başarısızlık olarak ilan etmek için henüz çok erken olsa da (gösterge henüz yeni bir teslimiyet aşamasının başlangıcını göstermediğinden), bu sinyalin güvenilirliği artık oldukça tartışmalıdır.

Hash Ribbonlar Bitcoin Dışındaki Kripto Paralara Uygulanabilir mi?

Hash Ribbon'lar Bitcoin'e göre standartlaştırılmıştır, dolayısıyla diğer kripto para birimlerine uygulandığında, kripto para birimi fiyatlarının SMA'sı (Basit Hareketli Ortalama) Bitcoin ile senkronize olmayabileceğinden, Bitcoin'de görünen "satın alma" sinyalleri diğerlerinde görünmeyebilir. Bu, Bitcoin'e kıyasla göstergenin etkinliğini önemli ölçüde azaltabilir.

Bu makalede, bu iki kripto para birimine uygulanan Hash Ribbon'ların etkinliğini göstermek için örnek olarak Litecoin (LTC) ve Ethereum (ETH) kullanılmıştır. Bitcoin gibi Litecoin de bir İş Kanıtı (PoW) madencilik mekanizması kullanıyor; Ethereum ise geçtiğimiz Eylül ayında Proof of Stake (PoS) mekanizmasına geçmeden önce PoW mekanizmasını da kullanıyordu.

Litecoin

Bitcoin'e benzer şekilde, aşağıdaki dört şekil ve bir tablo Litecoin tarihinde Hash Ribbon'ların "satın alma" sinyalini gösterdiği zamanları ve satın alma sonrasındaki fiyat durumunu göstermektedir.




Tablodan Bitcoin ile aynı yöntemi kullanarak analiz edersek, hash oranındaki maksimum artışın en az iki kez ortaya çıktığı, bunun da maksimum düşüşten daha az olduğu görülmektedir. Maksimum artışın maksimum düşüşten biraz daha yüksek olduğu Ocak 2023'teki yıldız işaretini (*) de eklersek, bu göstergenin üç kez başarısız olduğu bile söylenebilir.

Dahası, Litecoin'de bir satın alma sinyali sonrasında görülen maksimum düşüş, Bitcoin'dekinden önemli ölçüde daha yüksekti; birkaç örnekte %10'u aşan bu durum potansiyel olarak yatırımcıların dayanılmaz kağıt kayıpları yaşadıktan sonra satış yapmalarına neden oldu. Temmuz 2023'teki en son geçersiz sinyal, Litecoin'in ağustos başında üçüncü yarıya indirilmesine ilişkin spekülasyonun sona ermesi ve önemli bir düşüşe yol açması olarak da yorumlanabilir. Sonuçta Bitcoin'den farklı olarak Litecoin'in halving olaylarının ardından önemli fiyat artışlarına dair net bir anlatımı yok. 2019'daki ikinci yarılanmanın ardından yaklaşık %70 oranında düşüş yaşadı.

Ethereum


Litecoin ile karşılaştırıldığında Ethereum'un durumu 'daha kötü' olarak nitelendirilebilir. Litecoin ve Bitcoin ile karşılaştırıldığında Ethereum, piyasaya sürülmesinden bu yana en kısa süreyi yaşadı ve ilk karma şerit "satın alma" sinyali yalnızca Ocak 2019'da ortaya çıktı. Kripto çemberinin "ikinci kardeşi" Ethereum'a hash şeridi uygulandığında, yalnızca 11 alım sinyalinden üçü geçersiz satın alma sinyali elde edildi ve ortalama maksimum düşüş hem Bitcoin'den hem de Litecoin'den daha yüksek olurken, ortalama maksimum artış en düşük seviyedeydi. üçü arasında.

PoS mekanizmasına geçişten önce ve sonra Ethereum için iki başarısız satın alma sinyali örneğinin yaşandığını belirtmekte fayda var; en sonuncusu Temmuz 2023'teydi.

Karma Şeritlerin Kullanımıyla İlgili Hususlar

Özetle hash şeritleri Bitcoin madenciliği için bir gösterge olarak icat edildiğinden, diğer kripto para birimlerine uygulandığında doğrulukları düşebilir. Madencilik mekanizması olmayan çoğu altcoin için hash şeritlerinin temelde hiçbir referans değeri yoktur, çünkü bu kripto para birimlerinin fiyatlarını etkileyen büyük şirketlerle işbirliği veya büyük borsalarda listelenme gibi daha önemli faktörleri vardır. Ancak Bitcoin “büyük kardeş” olduğundan fiyat dalgalanmaları sıklıkla diğer kripto para birimlerini de etkiler. Yani hash şeritlerinin altcoinler üzerinde etkili olması, mutlaka göstergenin doğruluğundan kaynaklanmıyor.

Bitcoin ile ilgili olarak, hash şeritlerinin etkinliğini önemli ölçüde azaltabilecek siyah kuğu olaylarının ortaya çıkmasının yanı sıra, bitcoinlerin çoğu zaten çıkarılmış olduğundan, bu göstergenin kullanışlılığı gelecekte daha da azalabilir.

Bitcoin'in toplam arzı 21 milyon jetondur. CoinMarketCap verilerine göre şu anda yaklaşık 19,45 milyon Bitcoin dolaşımda ve geriye yalnızca %7,3'ü henüz çıkarılmamış Bitcoin kalıyor.

Şu anda madenciler, çıkarılan her blok için 6,25 bitcoin ödül alıyor; bu, her 10 dakikada bir 6,25 yeni bitcoinin dolaşıma girdiği anlamına geliyor. Nisan veya Mayıs 2024'teki dördüncü yarılanma döneminde bu ödül yarıya düşerek 3.125 bitcoin'e düşecek. Bu, madencilik yoluyla dolaşımdaki pazara giren yeni bitcoinlerin oranının daha da azalacağı anlamına geliyor ve göstergenin etkili kalıp kalmayacağı belirsiz. Bu nedenle, Bitcoin satın alıp almayacağınıza karar vermek için kullanılan tek gösterge hash şeritleri olmamalıdır.

Ek olarak, bu günlük bir gösterge olduğundan, yılda yalnızca birkaç kez, hatta boğa piyasasında daha az sıklıkta ortaya çıkar; bu, güvenilemeyecek kadar nadir bir olaydır. Yatırımcılar, yatırım kararları verirken diğer göstergeleri ve mum kalıplarını dikkate alırken düzenli olarak dikkatli olmalıdır.

Üstelik Bitcoin'i satın almanın yanı sıra doğru zamanda satmak da aynı derecede önemlidir. Hash şeritleri yalnızca satın alma sinyalleri sağlar ve Bitcoin'in ne zaman satılacağı konusunda rehberlik sunmaz, bu nedenle yatırımcıların kendileri karar vermesi gerekir.

Yazar: David
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Edward、Elisa、Ashley He、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Bitcoin Hash Ribbon, Neredeyse Arızaya Karşı Güvenli Bir Bitcoin Satın Alma Sinyali

Yeni BaşlayanSep 15, 2023
2019 yılında piyasaya sürülen Hash Ribbon, Bitcoin'in madencilik özelliklerine yanıt olarak geliştirilen bir göstergedir. Tarihsel olarak, Hash Ribbon satın alma sinyalinden sonra Bitcoin satın almak neredeyse her zaman yatırımcılara zengin ödüller kazandırmıştır.
Bitcoin Hash Ribbon, Neredeyse Arızaya Karşı Güvenli Bir Bitcoin Satın Alma Sinyali

Giriş

“Başkaları açgözlü olduğunda korkun, başkaları korktuğunda açgözlü olun.” Warren Buffet'in bu yatırım atasözü birçok yatırımcı tarafından iyi biliniyor, ancak herkes tarafından mutlaka uygulanmamaktadır. Kripto dünyasında Hash Ribbon, Bitcoin satın almak için uygun anları bulmak üzere teslim olan Bitcoin madencilerinin sinyallerini kullanan "başkaları korkarken açgözlü olmak" ilkesini somutlaştıran bir göstergedir. Tarihsel olarak bu yaklaşım oldukça başarılı olmuştur.

Bitcoin Madenciliği ve Hash Rate Nedir?

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan sistemde madenciler, işlemleri kaydetmek ve "madencilik" olarak bilinen Bitcoin ağını sürdürmek için madencilik makinelerinin bilgi işlem gücünü kullanıyor. Karşılığında ise ödül olarak Bitcoin alıyorlar.

Yaklaşık her 10 dakikada bir, Bitcoin blok zincirinde o süre boyunca ağdaki tüm işlemleri içeren yeni bir blok oluşturulur. Ancak yalnızca bir madenci bu bloğu “madencilik” yapabilir. Rekabetçi bir süreçte madenciler, bir sorunu çözmek amacıyla hash hesaplamaları yapmak için makinelerini kullanırlar. Gerekli kriterleri karşılayan bir karma değeri hesaplayan ilk madenci, bu işlemleri paketleme, bloğu kazma ve bir Bitcoin ödülü alma hakkını kazanır. Madencilik hakkında daha detaylı bilgi için “BTC Madenciliği Nedir?” başlıklı diğer yazımızı okuyabilirsiniz.

Hash oranı veya bilgi işlem gücü, tüm ağda saniyede gerçekleştirilen toplam hash hesaplama sayısını ifade eder. Hash Ribbon göstergesi karma oranından türetilir.

Hash Ribbon Kavramı ve Kullanımı

Hash Ribbon, dijital varlık yönetimi şirketi Capriole Investments'ın kurucusu Charles Edwards tarafından 2019 yılında önerildi. İlk olarak o yıl yayınladığı "Madenci Kapitülasyonunu Kullanarak Bitcoin Diplerini Bulma" ve "Hash Ribbons ve Bitcoin Dipleri" başlıklı iki Medium makalesinde yer aldı.

Hash Ribbon, hash oranının 30 günlük ve 60 günlük basit hareketli ortalamalarından (SMA) oluşan günlük bir göstergedir. 30 günlük ortalama 60 günlük ortalamanın altına geçtiğinde, madencilerin zincir içi aktivitesinde ve hesaplama gücünde bir düşüşe işaret eden bir "kapitülasyon" aşamasına girer. Pek çok madenci, madencilik maliyetinin kârı aşması nedeniyle makinelerini kapattı ve bu durum göstergede gri bir sinyal oluşmasına neden oldu. Bu süre zarfında Bitcoin fiyatı sıklıkla önemli bir düşüş yaşar veya yatay bir trendde kalır.

30 günlük ortalamanın 60 günlük ortalamanın üzerine çıkması, çoğu madencinin yeniden aktif hale geldiğini, makinelerini tekrar açtığını ve genel ağ bilgi işlem gücünü artırdığını gösterir. Göstergedeki kesintisiz yeşil daire, madencinin teslim olma aşamasının sonunu işaret ediyor.

Kapitülasyonun sona ermesi mutlaka derhal fiyat artışı anlamına gelmez. En uygun zamanda satın almak için yatırımcıların Bitcoin'in 10 günlük SMA'sının 20 günlük SMA'yı geçip üzerinde kapanmasını beklemesi gerekiyor, bu da Bitcoin'in kısa vadeli eğiliminin yükseldiğinin sinyalini veriyor. Gösterge daha sonra mavi bir "satın al" sinyali gösterecek ve bu noktada yatırımcılar stratejik olarak Bitcoin satın alıp tutabilecekler.

Resim: Ticaret Görünümü

Resim: Ticaret Görünümü

Grafik, son 12 yılda yatırımcıların bu sinyali takiben büyük miktarda Bitcoin satın almış olmaları durumunda, yükselişten önce esasen dipten alım yapacaklarını ve önemli getiriler elde edeceklerini gösteriyor. Aşağıdaki tablo, her satın alma sinyalinden sonra Bitcoin'in maksimum düşüşünü ve maksimum yükselişini karşılaştırmaktadır. Aralık 2011'den Ocak 2019'a kadar olan veriler Charles Edwards'ın bir makalesinden alınmıştır.

Tablodan, karma şerit satın alma sinyalinin bilinen 16 örneğinden yalnızca birinin Ağustos 2022'de başarısız olduğu açıkça görülüyor. Aksi takdirde, son boğa piyasasının dibini kesin olarak tahmin etmek de dahil olmak üzere bu gösterge oldukça doğru sonuç vermiş ve yatırımcıların önemli kazançlar elde etmesine olanak sağlamıştır.

Sinyalin Ağustos 2022'deki başarısızlığı, FTX borsasının ani çöküşüne bağlanabilir. Bu siyah kuğu olayı, Bitcoin fiyatının 21.400 dolardan 15.400 dolara düşmesine neden oldu ve bu, o yıl ayı piyasasının en düşük noktası oldu.

Aralık 2019 (tabloda yıldızla gösterilmiştir), hash şerit satın alma sinyalinin siyah kuğu olayından etkilendiği başka bir örnek olarak da düşünülebilir. O dönemde fiyat, sinyalden yalnızca iki ay sonra zirveye ulaştı ve esas olarak yeni koronavirüs pandemisinin etkisi nedeniyle tablodaki en düşük getirilerle sonuçlandı.

Küresel borsalar ve kripto para piyasası, 2020 Şubat ortasından Mart ortasına kadar önemli düşüşler yaşadı; Bitcoin, 12 Mart'ta tek bir günde %40 düştü. Bir yatırımcı Aralık 2019'un sonunda Bitcoin'i yaklaşık 7.200 dolardan satın almış olsaydı, çöküşten önce %46'lık bir artış görecekti. Ancak zamanında satmasalardı maksimum kağıt kaybı yaklaşık %50 olabilirdi. Bununla birlikte, alım satım açısından bakıldığında, Bitcoin fiyatının satın alma sinyalinden sonra artması nedeniyle bu durum tam bir başarısızlık olarak değerlendirilemez.

Ancak bir siyah kuğu olayı meydana geldiğinde hiçbir göstergenin her derde deva olarak kabul edilemeyeceği açıktır. Bu nedenle yatırımcıların her zaman dikkatli olmaları ve ciddi kayıplara yol açabilecek “her şeyi dahil etme” konusunda acele etmekten kaçınmaları gerekiyor.

Ek olarak, bu yazının yazıldığı Ağustos 2023'te başka bir hash şerit satın alma sinyalinin ortaya çıktığını da belirtmekte fayda var. Bu sefer Bitcoin fiyatı sinyalin ardından yaklaşık %20 düştü ve bu, bir sinyalden sonraki en büyük düşüşlerden biri. Her ne kadar bu sinyali bir başarısızlık olarak ilan etmek için henüz çok erken olsa da (gösterge henüz yeni bir teslimiyet aşamasının başlangıcını göstermediğinden), bu sinyalin güvenilirliği artık oldukça tartışmalıdır.

Hash Ribbonlar Bitcoin Dışındaki Kripto Paralara Uygulanabilir mi?

Hash Ribbon'lar Bitcoin'e göre standartlaştırılmıştır, dolayısıyla diğer kripto para birimlerine uygulandığında, kripto para birimi fiyatlarının SMA'sı (Basit Hareketli Ortalama) Bitcoin ile senkronize olmayabileceğinden, Bitcoin'de görünen "satın alma" sinyalleri diğerlerinde görünmeyebilir. Bu, Bitcoin'e kıyasla göstergenin etkinliğini önemli ölçüde azaltabilir.

Bu makalede, bu iki kripto para birimine uygulanan Hash Ribbon'ların etkinliğini göstermek için örnek olarak Litecoin (LTC) ve Ethereum (ETH) kullanılmıştır. Bitcoin gibi Litecoin de bir İş Kanıtı (PoW) madencilik mekanizması kullanıyor; Ethereum ise geçtiğimiz Eylül ayında Proof of Stake (PoS) mekanizmasına geçmeden önce PoW mekanizmasını da kullanıyordu.

Litecoin

Bitcoin'e benzer şekilde, aşağıdaki dört şekil ve bir tablo Litecoin tarihinde Hash Ribbon'ların "satın alma" sinyalini gösterdiği zamanları ve satın alma sonrasındaki fiyat durumunu göstermektedir.




Tablodan Bitcoin ile aynı yöntemi kullanarak analiz edersek, hash oranındaki maksimum artışın en az iki kez ortaya çıktığı, bunun da maksimum düşüşten daha az olduğu görülmektedir. Maksimum artışın maksimum düşüşten biraz daha yüksek olduğu Ocak 2023'teki yıldız işaretini (*) de eklersek, bu göstergenin üç kez başarısız olduğu bile söylenebilir.

Dahası, Litecoin'de bir satın alma sinyali sonrasında görülen maksimum düşüş, Bitcoin'dekinden önemli ölçüde daha yüksekti; birkaç örnekte %10'u aşan bu durum potansiyel olarak yatırımcıların dayanılmaz kağıt kayıpları yaşadıktan sonra satış yapmalarına neden oldu. Temmuz 2023'teki en son geçersiz sinyal, Litecoin'in ağustos başında üçüncü yarıya indirilmesine ilişkin spekülasyonun sona ermesi ve önemli bir düşüşe yol açması olarak da yorumlanabilir. Sonuçta Bitcoin'den farklı olarak Litecoin'in halving olaylarının ardından önemli fiyat artışlarına dair net bir anlatımı yok. 2019'daki ikinci yarılanmanın ardından yaklaşık %70 oranında düşüş yaşadı.

Ethereum


Litecoin ile karşılaştırıldığında Ethereum'un durumu 'daha kötü' olarak nitelendirilebilir. Litecoin ve Bitcoin ile karşılaştırıldığında Ethereum, piyasaya sürülmesinden bu yana en kısa süreyi yaşadı ve ilk karma şerit "satın alma" sinyali yalnızca Ocak 2019'da ortaya çıktı. Kripto çemberinin "ikinci kardeşi" Ethereum'a hash şeridi uygulandığında, yalnızca 11 alım sinyalinden üçü geçersiz satın alma sinyali elde edildi ve ortalama maksimum düşüş hem Bitcoin'den hem de Litecoin'den daha yüksek olurken, ortalama maksimum artış en düşük seviyedeydi. üçü arasında.

PoS mekanizmasına geçişten önce ve sonra Ethereum için iki başarısız satın alma sinyali örneğinin yaşandığını belirtmekte fayda var; en sonuncusu Temmuz 2023'teydi.

Karma Şeritlerin Kullanımıyla İlgili Hususlar

Özetle hash şeritleri Bitcoin madenciliği için bir gösterge olarak icat edildiğinden, diğer kripto para birimlerine uygulandığında doğrulukları düşebilir. Madencilik mekanizması olmayan çoğu altcoin için hash şeritlerinin temelde hiçbir referans değeri yoktur, çünkü bu kripto para birimlerinin fiyatlarını etkileyen büyük şirketlerle işbirliği veya büyük borsalarda listelenme gibi daha önemli faktörleri vardır. Ancak Bitcoin “büyük kardeş” olduğundan fiyat dalgalanmaları sıklıkla diğer kripto para birimlerini de etkiler. Yani hash şeritlerinin altcoinler üzerinde etkili olması, mutlaka göstergenin doğruluğundan kaynaklanmıyor.

Bitcoin ile ilgili olarak, hash şeritlerinin etkinliğini önemli ölçüde azaltabilecek siyah kuğu olaylarının ortaya çıkmasının yanı sıra, bitcoinlerin çoğu zaten çıkarılmış olduğundan, bu göstergenin kullanışlılığı gelecekte daha da azalabilir.

Bitcoin'in toplam arzı 21 milyon jetondur. CoinMarketCap verilerine göre şu anda yaklaşık 19,45 milyon Bitcoin dolaşımda ve geriye yalnızca %7,3'ü henüz çıkarılmamış Bitcoin kalıyor.

Şu anda madenciler, çıkarılan her blok için 6,25 bitcoin ödül alıyor; bu, her 10 dakikada bir 6,25 yeni bitcoinin dolaşıma girdiği anlamına geliyor. Nisan veya Mayıs 2024'teki dördüncü yarılanma döneminde bu ödül yarıya düşerek 3.125 bitcoin'e düşecek. Bu, madencilik yoluyla dolaşımdaki pazara giren yeni bitcoinlerin oranının daha da azalacağı anlamına geliyor ve göstergenin etkili kalıp kalmayacağı belirsiz. Bu nedenle, Bitcoin satın alıp almayacağınıza karar vermek için kullanılan tek gösterge hash şeritleri olmamalıdır.

Ek olarak, bu günlük bir gösterge olduğundan, yılda yalnızca birkaç kez, hatta boğa piyasasında daha az sıklıkta ortaya çıkar; bu, güvenilemeyecek kadar nadir bir olaydır. Yatırımcılar, yatırım kararları verirken diğer göstergeleri ve mum kalıplarını dikkate alırken düzenli olarak dikkatli olmalıdır.

Üstelik Bitcoin'i satın almanın yanı sıra doğru zamanda satmak da aynı derecede önemlidir. Hash şeritleri yalnızca satın alma sinyalleri sağlar ve Bitcoin'in ne zaman satılacağı konusunda rehberlik sunmaz, bu nedenle yatırımcıların kendileri karar vermesi gerekir.

Yazar: David
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Edward、Elisa、Ashley He、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!