Polkascan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeFeb 29, 2024
Polkascan, Polkadot ve Kusama ekosistemleri için oluşturulmuş çok zincirli bir blok zinciri gezginidir. Kaşif, onu normal kaşiflerden ayıran benzersiz özelliklere sahiptir.
Polkascan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Polkascan nedir?

Polkascan, çok zincirli verileri parçalayarak anlaşılabilir ve erişilebilir hale getirmek için tasarlanmış ilk çok zincirli gezgindir. Blok zinciri çeşitli bilgilerle doludur ve bu bilgilere ulaşmak çoğu zaman zordur çünkü bu bilgiler genellikle çok sayıda zincir arasında dağılmıştır. Ayrıca, adli tıp, semantik ve yapay zeka gibi teknik konuları içerdiği için bu bilgilerin bazılarını zincir üzerinde elde etmek zordur.

Polkascan ayrıca Polkadot ağı, Kusama ve diğer ilgili zincirler için bir blok zinciri kaşifidir. Polkadot ve Kusama, birden fazla zincir arasında birlikte çalışabilirliği savunan ve tüm veri ve varlık sınıflarının zincirler arası aktarımını sağlayan blok zinciri ağlarıdır.

Polkascan'ın Kısa Tarihi

Polkascan, çok zincirli verileri anlaşılabilir ve erişilebilir hale getirmeye adanmış bir kuruluş olan Web3Scan'in buluşudur. Bir blok gezgini oluşturma fikri 2015 yılında Web3Scan CEO'su Emiel Sebastiaan'ın Ethereum ağındaki blok gezginleriyle yakından ilgilenmesiyle başladı. Bununla birlikte, bu blok kaşifleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, herkesin kullanımına açık olmadıklarını; bunun yerine Ethereum ekosisteminde tescilli projeler olduklarını fark etti.

Web3Scan ayrıca Blockchain endüstrisinin yakında birlikte çalışabilir birkaç blok zinciri ile dolacağına inanıyor. Bu nedenle, bu zincirlerde gezinmek için blok kaşiflerine ve bunları kullanma becerisine sahip uzmanlara ihtiyaç olacaktır. Dolayısıyla bu inanç, bu özel hizmete ihtiyaç duyulduğunda ön planda olma arzularını körüklemektedir.

Polkascan, Nisan 2019'da Web3 Vakfı Hibesine dahil edilen ilk projeler arasında yer aldı. Web3 Vakfı, ademi merkeziyetçiliğin büyümesiyle ilgili araştırma ve projelere fon sağlayan bir kuruluştur. Ayrıca, bu hibe fonundan yararlanan tüm projeler buluşlarını açık kaynaklı hale getirmek ve böylece tüm blok zinciri topluluğuna yardımcı olmak zorundadır.

Başlangıçta, projenin büyüklüğü nedeniyle Polkascan ekibi çok sayıda zincirle uyumlu bir kaşif inşa etmeye karar verdi. Daha sonra, zaman geçtikçe, bu zincirdeki kaşifleri Polkascan çok zincirli kaşifi olarak birleştirin. Ayrıca, tüm kullanım durumları için özelleştirilebilir Blok Zincirlerinin oluşturulmasını sağlayan bir blok zinciri çerçevesi olan Substrate ile uyumlu olacak şekilde tasarladılar. Bu nedenle Polkascan, substrat ekosistemi üzerine inşa edilmiş tüm geleceğe dönük Blockchain ile uyumludur.

Polkascan Ekibi

Web3scan'in kurucu ortağı Dave Hoogendorn, Polkascan'ın da kurucusudur. Geniş bir rol ve pazar yelpazesinde bilgi teknolojilerini kullanma konusunda 30 yıllık deneyime sahiptir. Ayrıca Dave, Hollanda merkezli bir şirket olan OpenAware BV'de ortaktır.

Arjan Zijderveld Polkascan'ın kurucu ortağı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2001 yılında web geliştirmeye adanmış özel bir şirket olan Dynora B.V'nin kurucu ortağıdır ve aynı zamanda CTO (baş teknoloji sorumlusu) ve Web3scan'in kurucu ortağı olarak görev yapmaktadır. Arjan, web geliştirme alanında 20 yılı aşkın deneyime sahiptir ve Python, web uygulamaları, Django, Oracle ve Linux konularında uzmanlaşmıştır.

Emiel Sebastiaan, Web3scan'in CEO'su olarak görev yapmaktadır ve Polkascan'ın arkasındaki çekirdek ekip üyelerinden biridir. Emiel'in Web3scan'i geliştirme amacı Polkascan'ın işlevlerinde görülmektedir.

Polkascan Nasıl Çalışır?

Polkascan, alt tabaka düğümlerinden veri toplar ve çözer ve daha sonra çözülen veriler ilişkisel bir veritabanında saklanır ve kaşiflerin arayüzünde kullanılmak üzere bir API tarafından dolaştırılır. Polkascan, beşi bağımsız olarak çalışabilen altı yazılım yardımıyla operasyonu gerçekleştirir.

Python Harvester Uygulaması

Harvester'ın rolü, ham alt tabaka düğüm verilerini çeşitli nesne sınıfları için ilişkisel verilere dönüştürmektir. Buna bloklar ve dışsal verilerin yanı sıra zaman damgaları, hesaplar ve bakiye gibi çalışma zamanı meta veri varlıkları da dahildir. Polkascan çoklu zincir kaşifi, blok zinciri başına bir hasatçı uygulamasından oluşur. Ayrıca, hasat makinesi akümülatör ve sıralayıcı olmak üzere iki net süreçle çalışır.

Akümülatör, durum bilgisi olmayan verileri toplar ve yüksek ölçeklenebilirliği sayesinde görevleri paralelleştirebildiği ve herhangi bir rastgele sırada yürütebildiği için hasatçının neredeyse tüm işlerini yapar. Öte yandan sıralayıcı, durum bilgisi içeren verileri durum bilgisi içermeyen verilerle oluşturur ve yalnızca birkaç görevi yerine getirir. Ayrıca, hasatçı işlem tabanlı bir commit stratejisi uygulayarak tüm bir bloğun tüm verilerini yazmasını ve her bloğun bütünlüğünü sağlamasını mümkün kılar.

Python SCALE-Codec Kütüphanesi

Scale-Codec, alt tabaka çalışma zamanındaki verileri kodlar. Python ölçekli codec kütüphanesinin görevi bu verilerin kodunu çözmek ve anlamlı verilere dönüştürmektir. Polkascan ayrıca ölçek kodekini bağımsız çalışacak ve Polkadot ekosistemine yardımcı olacak şekilde tasarladı.

Python Substrat Arayüz Kütüphanesi

Kütüphanenin rolü depolamayı sorgulamak, dışsal oluşturmak, kodlamak/kod çözmektir. Ayrıca, alt tabaka çalışma zamanının özellikleri ve meta verileriyle başa çıkmak için ek kolaylık yöntemleri sağlar. Polkascan ekibi ayrıca kütüphaneyi yalnızca Polkascan sistemi için değil, daha geniş Polkadot ekosistemi için de yararlı olacak şekilde tasarladı. Ayrıca, alt katman Arayüzü, veri için alt katman düğümlerini sorgularken tekrarlayan görevler için Python tabanlı bir soyutlama katmanı oluşturur.

Python Explorer API

Python Explorer API, hasat makinesi uygulaması tarafından üretilen verileri çeşitli zincirlerin geliştiricileri için erişilebilir kılan bir Falcon uygulamasıdır. Ekip, Explorer API uygulamasını hasat edilen tüm verilere uç noktalar sağlayacak şekilde tasarlamıştır. Yazılım, alt tabaka düğümünde bile mevcut olmayabilecek farklı aralıklara sahip yepyeni bir dizi uygulama doğurabilir.

Açısal Gezgin GUI

Explorer GUI uygulamasının rolü, hasatçı uygulaması tarafından üretilen ve Explorer API tarafından dolaşıma sokulan verileri ilgili blok zinciri ağlarının günlük son kullanıcıları için erişilebilir kılmaktır. Explorer GUI, geliştiricileri daha geniş bir günlük kullanıcı kitlesi için Explorer API'si üzerinde oluşturabilecekleri merkezi olmayan uygulamalar hakkında bilgilendirmek için Explorer API'sine bir arayüz sağlar.

Docker Compose

Docker'lar hizmet yönetiminin ölçeklendirilmesine yardımcı olur. Artefaktların docker konteynerleri ile işlenmesi, yığını donanımdan bağımsız hale getirerek ölçeklendirme için alan sağlar.

Polkascan Staking ve Yönetimi

Polkascan ağı, çeşitli hesapları zincir üzerindeki faaliyetlerine ve ağdaki rollerine göre sınıflandırır. Bunlar onaylayıcılar, aday göstericiler, konsey üyeleri, teknik komite üyeleri ve hazinedir.

Doğrulayıcılar

Doğrulayıcılar, ağın güvenliğini sağlamak için tokenlarının büyük bir kısmını yatıran bireyler veya gruplardır. Blok zincirine eklemeden önce önerilen her işlemin meşruiyetini değerlendirir ve onaylarlar. Yeni bir blok gönderildiğinde, doğrulayıcıların bir alt kümesi onay vermeden önce bloktaki işlemin geçerliliğini kontrol eder. Ayrıca, blok yalnızca doğrulayıcılardan yeterli onay alırsa blok zincirine eklenir.

Doğrulayıcıların her zaman çevrimiçi olmaları gerekir ve bunu yapmadıklarında cezalandırılırlar. Ancak cezaların yüksekliği, doğrulayıcı çevrimdışı olduğunda çevrimiçi olan doğrulayıcıların sayısına bağlıdır. Doğrulayıcıların ⅔'ü çevrimiçi olduğunda daha hafif bir ceza, yalnızca ⅓'ü çevrimiçi olduğunda ise daha ağır bir ceza söz konusudur. Ayrıca, yaptıkları iş için doğrulayıcılar blok ödülleri alırlar.

Aday Gösterenler

Aday göstericiler, n-zincir faaliyet performanslarına ve güvenilirliklerine göre doğrulayıcıları aday gösterirler. Doğrulayıcılar gibi, aday göstericiler de çok sayıda token stake eder ve ağa dürüst katılımları karşılığında blok ödülleri alır.

Konsey Üyeleri

Platformdaki kullanıcılar konsey üyelerini seçer ve onların görevi konsey önergelerini önermek, oylamak ve reddetmektir. Ayrıca teknik komiteyi seçmekle de görevlendirilmişlerdir. Ancak, her konsey üyesi bir konsey süresi boyunca görev yapar ve başka bir konsey üyesini seçmek için seçim yapılır.

Teknik Komite Üyeleri

Teknik komite, bir Polkadot Ana Bilgisayarını veya Çalışma Zamanını başarıyla uygulayan veya belirleyen ekiplerden oluşur. Görevleri, platformu kötü niyetli referandumlardan korumak, savaşta test edilmiş yeni özellikler eklemek, hataları düzeltmek ve hatalı çalışma zamanı güncellemelerini geri almaktır. Bununla birlikte, teknik komite teklifte bulunamaz, ancak halihazırda yapılmış olanları hızlandırabilir.

Hazine Müsteşarlığı

Hazine, işlem ücretlerinden, kesintilerden, blok ödüllerinden ve staking verimsizliklerinden elde edilen fonların bir sonucudur. Fonlar, yalnızca sistemin dahili mantık sistemi tarafından erişilebilen bir sistem hesabında tutulur. Hesap sahipleri bu parayı harcamak için konseye bir Harcama teklifinde bulunmalı ve onaylanması halinde harcama dönemi olarak bilinen bir bekleme dönemine girmelidir. Bekleme süresi, onaylanan tüm Harcama tekliflerine para dağıtıldığında sona erer. Buna ek olarak, bekleme süresinin süresi yönetim tarafından değiştirilebilir.

Yarma

Kesim, bir aday gösterici veya doğrulayıcı zincir üzerinde kötü niyetli davrandığı için diğer doğrulayıcılar için caydırıcı olması amacıyla cezalandırıldığında gerçekleşir. Doğrulayıcının ve aday gösterenlerin toplam hissesi %0,01 gibi düşük bir orandan %100'e kadar düşebilir. Diğer doğrulayıcılar bir kesme olayı sırasında aday göstericileri kaybeder.

Polkascan'ın İşlevleri

Polkascan, daha fazla netlik sağlamak için blok zincirindeki verileri iki bölüme ayırıyor: elde edilmesi kolay ve zor. Onlara göre, her bölümdeki veriler, günlük kullanıcıların blok zinciri hakkında bilmek istedikleri şeylerdir. Ulaşılması kolay bölümündeki veriler, zincir üzerindeki en mevcut ve erişilebilir bilgilerdir.

Ters aramalar, anlambilim, endeksler, makine öğrenimi ve Yapay zekayı içeren Zor bölüm, zincir üzerinde kaynak sağlamak için zordur. Şimdi, polkaScan'deki günlük kullanıcılar için bu verileri elde etmek zor olmayacak. Ayrıca, verileri çevreleyen karmaşıklıklar daha basit parçalara ayrılacağından, bu verileri anlayabilecek ve bir anlam çıkarabileceklerdir.

Parity Technologies-Substrat

Substrate, tüm kullanım durumları için geleceğe dönük blok zinciri oluşturulmasını sağlayan bir blok zinciri çerçevesidir. Platform, 2015 yılında Gavin Woods tarafından kurulan Parity Technologies tarafından geliştirilmiştir. Amaçları, merkezi olmayan web için açık kaynaklı güvenli yazılımlar oluşturmaktır.

Polkascan geliştiricileri, çoklu blok zinciri gezginini oluşturmak için Substrate'in mükemmel işlevlerinden yararlandı. Bu nedenle, tüm substrat tabanlı blok zincirleri Polkascan'a sorunsuz bir şekilde bağlanabilir ve işlevlerine erişim sağlayabilir. Ayrıca, Polkadot ile uyumludurlar ve paralel işlemler dünyasına ve tüm varlık sınıflarının çapraz zincir transferine girmelerini sağlarlar.

Polkascan Vakfı

Polkascan Vakfı, blockchain verilerini kolayca erişilebilir ve anlaşılabilir hale getirmeye kendini adamıştır. Merkezi Hollanda'da bulunan kuruluş, veri analizi, veri çıkarma ve çeşitli kütüphaneler içeren yazılımlar geliştirerek amacına ulaşmayı planlıyor.

Bu yazılım uygulamaları Substrate ile arayüz oluşturacak ve tüm blok zinciri topluluğuna fayda sağlayacak şekilde açık kaynaklı olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Polkascan Vakfı da hem Polkascan hem de Polkadot blok zincirinin yönetiminde aktif olarak yer almaktadır.

Sonuç

Polkascan, blok zinciri verilerini blok zinciri topluluğundaki herkes için daha erişilebilir ve anlaşılabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Amaçlarına ulaşmak için, çok zincirli bir kaşif oluşturmak üzere bir sonraki seviye blok zinciri altyapısı olan substratı kullandılar. Bu kaşif, blok zinciri topluluğunun dağıtılmış defter sisteminin en derin kısmına bile bilgi kaynağı sağlamasına olanak tanır. Ayrıca Polkascan'ın merkezinde, Polkadot'un büyümesine ve zincir üzerindeki verilerin anlaşılmasını kolaylaştırmaya adanmış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Polkascan Vakfı yer almaktadır.

Yazar: Bravo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): Wayne、Piccolo、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Polkascan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeFeb 29, 2024
Polkascan, Polkadot ve Kusama ekosistemleri için oluşturulmuş çok zincirli bir blok zinciri gezginidir. Kaşif, onu normal kaşiflerden ayıran benzersiz özelliklere sahiptir.
Polkascan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Polkascan nedir?

Polkascan, çok zincirli verileri parçalayarak anlaşılabilir ve erişilebilir hale getirmek için tasarlanmış ilk çok zincirli gezgindir. Blok zinciri çeşitli bilgilerle doludur ve bu bilgilere ulaşmak çoğu zaman zordur çünkü bu bilgiler genellikle çok sayıda zincir arasında dağılmıştır. Ayrıca, adli tıp, semantik ve yapay zeka gibi teknik konuları içerdiği için bu bilgilerin bazılarını zincir üzerinde elde etmek zordur.

Polkascan ayrıca Polkadot ağı, Kusama ve diğer ilgili zincirler için bir blok zinciri kaşifidir. Polkadot ve Kusama, birden fazla zincir arasında birlikte çalışabilirliği savunan ve tüm veri ve varlık sınıflarının zincirler arası aktarımını sağlayan blok zinciri ağlarıdır.

Polkascan'ın Kısa Tarihi

Polkascan, çok zincirli verileri anlaşılabilir ve erişilebilir hale getirmeye adanmış bir kuruluş olan Web3Scan'in buluşudur. Bir blok gezgini oluşturma fikri 2015 yılında Web3Scan CEO'su Emiel Sebastiaan'ın Ethereum ağındaki blok gezginleriyle yakından ilgilenmesiyle başladı. Bununla birlikte, bu blok kaşifleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, herkesin kullanımına açık olmadıklarını; bunun yerine Ethereum ekosisteminde tescilli projeler olduklarını fark etti.

Web3Scan ayrıca Blockchain endüstrisinin yakında birlikte çalışabilir birkaç blok zinciri ile dolacağına inanıyor. Bu nedenle, bu zincirlerde gezinmek için blok kaşiflerine ve bunları kullanma becerisine sahip uzmanlara ihtiyaç olacaktır. Dolayısıyla bu inanç, bu özel hizmete ihtiyaç duyulduğunda ön planda olma arzularını körüklemektedir.

Polkascan, Nisan 2019'da Web3 Vakfı Hibesine dahil edilen ilk projeler arasında yer aldı. Web3 Vakfı, ademi merkeziyetçiliğin büyümesiyle ilgili araştırma ve projelere fon sağlayan bir kuruluştur. Ayrıca, bu hibe fonundan yararlanan tüm projeler buluşlarını açık kaynaklı hale getirmek ve böylece tüm blok zinciri topluluğuna yardımcı olmak zorundadır.

Başlangıçta, projenin büyüklüğü nedeniyle Polkascan ekibi çok sayıda zincirle uyumlu bir kaşif inşa etmeye karar verdi. Daha sonra, zaman geçtikçe, bu zincirdeki kaşifleri Polkascan çok zincirli kaşifi olarak birleştirin. Ayrıca, tüm kullanım durumları için özelleştirilebilir Blok Zincirlerinin oluşturulmasını sağlayan bir blok zinciri çerçevesi olan Substrate ile uyumlu olacak şekilde tasarladılar. Bu nedenle Polkascan, substrat ekosistemi üzerine inşa edilmiş tüm geleceğe dönük Blockchain ile uyumludur.

Polkascan Ekibi

Web3scan'in kurucu ortağı Dave Hoogendorn, Polkascan'ın da kurucusudur. Geniş bir rol ve pazar yelpazesinde bilgi teknolojilerini kullanma konusunda 30 yıllık deneyime sahiptir. Ayrıca Dave, Hollanda merkezli bir şirket olan OpenAware BV'de ortaktır.

Arjan Zijderveld Polkascan'ın kurucu ortağı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2001 yılında web geliştirmeye adanmış özel bir şirket olan Dynora B.V'nin kurucu ortağıdır ve aynı zamanda CTO (baş teknoloji sorumlusu) ve Web3scan'in kurucu ortağı olarak görev yapmaktadır. Arjan, web geliştirme alanında 20 yılı aşkın deneyime sahiptir ve Python, web uygulamaları, Django, Oracle ve Linux konularında uzmanlaşmıştır.

Emiel Sebastiaan, Web3scan'in CEO'su olarak görev yapmaktadır ve Polkascan'ın arkasındaki çekirdek ekip üyelerinden biridir. Emiel'in Web3scan'i geliştirme amacı Polkascan'ın işlevlerinde görülmektedir.

Polkascan Nasıl Çalışır?

Polkascan, alt tabaka düğümlerinden veri toplar ve çözer ve daha sonra çözülen veriler ilişkisel bir veritabanında saklanır ve kaşiflerin arayüzünde kullanılmak üzere bir API tarafından dolaştırılır. Polkascan, beşi bağımsız olarak çalışabilen altı yazılım yardımıyla operasyonu gerçekleştirir.

Python Harvester Uygulaması

Harvester'ın rolü, ham alt tabaka düğüm verilerini çeşitli nesne sınıfları için ilişkisel verilere dönüştürmektir. Buna bloklar ve dışsal verilerin yanı sıra zaman damgaları, hesaplar ve bakiye gibi çalışma zamanı meta veri varlıkları da dahildir. Polkascan çoklu zincir kaşifi, blok zinciri başına bir hasatçı uygulamasından oluşur. Ayrıca, hasat makinesi akümülatör ve sıralayıcı olmak üzere iki net süreçle çalışır.

Akümülatör, durum bilgisi olmayan verileri toplar ve yüksek ölçeklenebilirliği sayesinde görevleri paralelleştirebildiği ve herhangi bir rastgele sırada yürütebildiği için hasatçının neredeyse tüm işlerini yapar. Öte yandan sıralayıcı, durum bilgisi içeren verileri durum bilgisi içermeyen verilerle oluşturur ve yalnızca birkaç görevi yerine getirir. Ayrıca, hasatçı işlem tabanlı bir commit stratejisi uygulayarak tüm bir bloğun tüm verilerini yazmasını ve her bloğun bütünlüğünü sağlamasını mümkün kılar.

Python SCALE-Codec Kütüphanesi

Scale-Codec, alt tabaka çalışma zamanındaki verileri kodlar. Python ölçekli codec kütüphanesinin görevi bu verilerin kodunu çözmek ve anlamlı verilere dönüştürmektir. Polkascan ayrıca ölçek kodekini bağımsız çalışacak ve Polkadot ekosistemine yardımcı olacak şekilde tasarladı.

Python Substrat Arayüz Kütüphanesi

Kütüphanenin rolü depolamayı sorgulamak, dışsal oluşturmak, kodlamak/kod çözmektir. Ayrıca, alt tabaka çalışma zamanının özellikleri ve meta verileriyle başa çıkmak için ek kolaylık yöntemleri sağlar. Polkascan ekibi ayrıca kütüphaneyi yalnızca Polkascan sistemi için değil, daha geniş Polkadot ekosistemi için de yararlı olacak şekilde tasarladı. Ayrıca, alt katman Arayüzü, veri için alt katman düğümlerini sorgularken tekrarlayan görevler için Python tabanlı bir soyutlama katmanı oluşturur.

Python Explorer API

Python Explorer API, hasat makinesi uygulaması tarafından üretilen verileri çeşitli zincirlerin geliştiricileri için erişilebilir kılan bir Falcon uygulamasıdır. Ekip, Explorer API uygulamasını hasat edilen tüm verilere uç noktalar sağlayacak şekilde tasarlamıştır. Yazılım, alt tabaka düğümünde bile mevcut olmayabilecek farklı aralıklara sahip yepyeni bir dizi uygulama doğurabilir.

Açısal Gezgin GUI

Explorer GUI uygulamasının rolü, hasatçı uygulaması tarafından üretilen ve Explorer API tarafından dolaşıma sokulan verileri ilgili blok zinciri ağlarının günlük son kullanıcıları için erişilebilir kılmaktır. Explorer GUI, geliştiricileri daha geniş bir günlük kullanıcı kitlesi için Explorer API'si üzerinde oluşturabilecekleri merkezi olmayan uygulamalar hakkında bilgilendirmek için Explorer API'sine bir arayüz sağlar.

Docker Compose

Docker'lar hizmet yönetiminin ölçeklendirilmesine yardımcı olur. Artefaktların docker konteynerleri ile işlenmesi, yığını donanımdan bağımsız hale getirerek ölçeklendirme için alan sağlar.

Polkascan Staking ve Yönetimi

Polkascan ağı, çeşitli hesapları zincir üzerindeki faaliyetlerine ve ağdaki rollerine göre sınıflandırır. Bunlar onaylayıcılar, aday göstericiler, konsey üyeleri, teknik komite üyeleri ve hazinedir.

Doğrulayıcılar

Doğrulayıcılar, ağın güvenliğini sağlamak için tokenlarının büyük bir kısmını yatıran bireyler veya gruplardır. Blok zincirine eklemeden önce önerilen her işlemin meşruiyetini değerlendirir ve onaylarlar. Yeni bir blok gönderildiğinde, doğrulayıcıların bir alt kümesi onay vermeden önce bloktaki işlemin geçerliliğini kontrol eder. Ayrıca, blok yalnızca doğrulayıcılardan yeterli onay alırsa blok zincirine eklenir.

Doğrulayıcıların her zaman çevrimiçi olmaları gerekir ve bunu yapmadıklarında cezalandırılırlar. Ancak cezaların yüksekliği, doğrulayıcı çevrimdışı olduğunda çevrimiçi olan doğrulayıcıların sayısına bağlıdır. Doğrulayıcıların ⅔'ü çevrimiçi olduğunda daha hafif bir ceza, yalnızca ⅓'ü çevrimiçi olduğunda ise daha ağır bir ceza söz konusudur. Ayrıca, yaptıkları iş için doğrulayıcılar blok ödülleri alırlar.

Aday Gösterenler

Aday göstericiler, n-zincir faaliyet performanslarına ve güvenilirliklerine göre doğrulayıcıları aday gösterirler. Doğrulayıcılar gibi, aday göstericiler de çok sayıda token stake eder ve ağa dürüst katılımları karşılığında blok ödülleri alır.

Konsey Üyeleri

Platformdaki kullanıcılar konsey üyelerini seçer ve onların görevi konsey önergelerini önermek, oylamak ve reddetmektir. Ayrıca teknik komiteyi seçmekle de görevlendirilmişlerdir. Ancak, her konsey üyesi bir konsey süresi boyunca görev yapar ve başka bir konsey üyesini seçmek için seçim yapılır.

Teknik Komite Üyeleri

Teknik komite, bir Polkadot Ana Bilgisayarını veya Çalışma Zamanını başarıyla uygulayan veya belirleyen ekiplerden oluşur. Görevleri, platformu kötü niyetli referandumlardan korumak, savaşta test edilmiş yeni özellikler eklemek, hataları düzeltmek ve hatalı çalışma zamanı güncellemelerini geri almaktır. Bununla birlikte, teknik komite teklifte bulunamaz, ancak halihazırda yapılmış olanları hızlandırabilir.

Hazine Müsteşarlığı

Hazine, işlem ücretlerinden, kesintilerden, blok ödüllerinden ve staking verimsizliklerinden elde edilen fonların bir sonucudur. Fonlar, yalnızca sistemin dahili mantık sistemi tarafından erişilebilen bir sistem hesabında tutulur. Hesap sahipleri bu parayı harcamak için konseye bir Harcama teklifinde bulunmalı ve onaylanması halinde harcama dönemi olarak bilinen bir bekleme dönemine girmelidir. Bekleme süresi, onaylanan tüm Harcama tekliflerine para dağıtıldığında sona erer. Buna ek olarak, bekleme süresinin süresi yönetim tarafından değiştirilebilir.

Yarma

Kesim, bir aday gösterici veya doğrulayıcı zincir üzerinde kötü niyetli davrandığı için diğer doğrulayıcılar için caydırıcı olması amacıyla cezalandırıldığında gerçekleşir. Doğrulayıcının ve aday gösterenlerin toplam hissesi %0,01 gibi düşük bir orandan %100'e kadar düşebilir. Diğer doğrulayıcılar bir kesme olayı sırasında aday göstericileri kaybeder.

Polkascan'ın İşlevleri

Polkascan, daha fazla netlik sağlamak için blok zincirindeki verileri iki bölüme ayırıyor: elde edilmesi kolay ve zor. Onlara göre, her bölümdeki veriler, günlük kullanıcıların blok zinciri hakkında bilmek istedikleri şeylerdir. Ulaşılması kolay bölümündeki veriler, zincir üzerindeki en mevcut ve erişilebilir bilgilerdir.

Ters aramalar, anlambilim, endeksler, makine öğrenimi ve Yapay zekayı içeren Zor bölüm, zincir üzerinde kaynak sağlamak için zordur. Şimdi, polkaScan'deki günlük kullanıcılar için bu verileri elde etmek zor olmayacak. Ayrıca, verileri çevreleyen karmaşıklıklar daha basit parçalara ayrılacağından, bu verileri anlayabilecek ve bir anlam çıkarabileceklerdir.

Parity Technologies-Substrat

Substrate, tüm kullanım durumları için geleceğe dönük blok zinciri oluşturulmasını sağlayan bir blok zinciri çerçevesidir. Platform, 2015 yılında Gavin Woods tarafından kurulan Parity Technologies tarafından geliştirilmiştir. Amaçları, merkezi olmayan web için açık kaynaklı güvenli yazılımlar oluşturmaktır.

Polkascan geliştiricileri, çoklu blok zinciri gezginini oluşturmak için Substrate'in mükemmel işlevlerinden yararlandı. Bu nedenle, tüm substrat tabanlı blok zincirleri Polkascan'a sorunsuz bir şekilde bağlanabilir ve işlevlerine erişim sağlayabilir. Ayrıca, Polkadot ile uyumludurlar ve paralel işlemler dünyasına ve tüm varlık sınıflarının çapraz zincir transferine girmelerini sağlarlar.

Polkascan Vakfı

Polkascan Vakfı, blockchain verilerini kolayca erişilebilir ve anlaşılabilir hale getirmeye kendini adamıştır. Merkezi Hollanda'da bulunan kuruluş, veri analizi, veri çıkarma ve çeşitli kütüphaneler içeren yazılımlar geliştirerek amacına ulaşmayı planlıyor.

Bu yazılım uygulamaları Substrate ile arayüz oluşturacak ve tüm blok zinciri topluluğuna fayda sağlayacak şekilde açık kaynaklı olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Polkascan Vakfı da hem Polkascan hem de Polkadot blok zincirinin yönetiminde aktif olarak yer almaktadır.

Sonuç

Polkascan, blok zinciri verilerini blok zinciri topluluğundaki herkes için daha erişilebilir ve anlaşılabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Amaçlarına ulaşmak için, çok zincirli bir kaşif oluşturmak üzere bir sonraki seviye blok zinciri altyapısı olan substratı kullandılar. Bu kaşif, blok zinciri topluluğunun dağıtılmış defter sisteminin en derin kısmına bile bilgi kaynağı sağlamasına olanak tanır. Ayrıca Polkascan'ın merkezinde, Polkadot'un büyümesine ve zincir üzerindeki verilerin anlaşılmasını kolaylaştırmaya adanmış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Polkascan Vakfı yer almaktadır.

Yazar: Bravo
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): Wayne、Piccolo、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!