LP Kaybı İkilemiyle Başa Çıkma: AMM DEX'leri Likidite Sağlayıcılarını Korumak İçin Nasıl Yenilik Yapıyor

İleri SeviyeAug 30, 2024
Geçici artışların aksine, şu anda tanık olduğumuz DEX kullanımındaki artış tutarlı bir eğilim göstermektedir. Kullanılabilirlik açısından DEX'lerde sürekli olarak çeşitli sorunları giderme ve önemli ilerleme kaydetme eğilimi, CEX'e kıyasla DEX kullanımındaki bu istikrarlı yükseliş eğilimine neden olabilir.
LP Kaybı İkilemiyle Başa Çıkma: AMM DEX'leri Likidite Sağlayıcılarını Korumak İçin Nasıl Yenilik Yapıyor

Orijinal Başlığı İleri Alın: 'LP'lerin Daha Fazla Para Kaybetme Nedeni Hakkında Düşündüğünüzden Daha Fazla

Kısa vadeli belirsiz piyasa duyarlılığına bakılmaksızın, blok zincirinin uzun vadeli geleceği veya on-zincir ekosistemleri hakkında bizi iyimser olmaya yönlendiren göstergelerden biri, DEX'lerin gösterdiği son aktivitedir. Şu anda, DEX'ler blok zincirinin başlangıcından bu yana daha önce hiç olmadığı kadar fazla işlem gerçekleştiriyor. Blok, Ağustos 2024 itibariyle DEX spot işlem hacmi, CEX'e kıyasla yaklaşık %14'tür ve temel alınarakDeFilamaSon 24 saatte yaklaşık olarak 7 milyar dolarlık işlem DEX'ler aracılığıyla gerçekleştirildi.

Geçmişte FTX olayı piyasa katılımcıları arasındaki vasiyet riskini artırarak artan DEX kullanımına neden olduğunda görüldüğü gibi, kısa vadeli olayların DEX kullanımını geçici olarak artırdığı durumlar sık görülür. Ancak, geçici artışların aksine, şu anda tanık olduğumuz DEX kullanımındaki artış tutarlı bir trend gösteriyor. DEX kullanımındaki bu sürekli yükselen trend, kullanılabilirlik açısından çeşitli sorunları sürekli olarak iyileştirmeleri ve önemli ilerleme kaydetmeleri sonucu olarak CEX'e kıyasla yorumlanabilir.


Kaynak: DEX'ten CEX Spot İşlem Hacmi (%)

Bu gelişmeler arasında, bugün vurgulamak istediğim DEX'in bileşeni, özellikle AMM'in likidite sağlama (LPing) mekanizmasıdır, özellikle xy=k üzerinden işlemlerin gerçekleştirildiği CPMM (Constant Product Market Maker) mekanizması, ki çoğu DEX tarafından benimsenmiştir. Bol likidite, kayma miktarını en aza indirerek düzgün bir ticaret ortamı sağlamaya yardımcı olur, bu nedenle protokol ve Likidite Sağlayıcılarının (LP'ler) arasındaki teşvikleri hizalayarak artan LPing durumunu sürekli olarak korumak DEX'in çekirdeği olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, DEX'ler, LP'ler için yeterli karlılığı sağlamalıdır.

Ancak, AMM DEX'lerinde ortaya çıkan son bir sorun, 'LP'lerin beklenenden daha fazla para kaybetmesidir.' Ve LP'lere zarar veren varlık, arbitrajcılar gibi harici tarafların başka bir şey değildir. Protokolde üretilen değer harici varlıklar tarafından sürekli olarak çıkarıldığından, protokole katkıda bulunan katılımcılara giden değer azalır. Sonuç olarak, LVR (Kayıp Karşısında Yeniden Dengeleme) gibi likidite sağlanmasının riskleri önemli konular olarak ortaya çıkmıştır ve bu riskleri ortadan kaldıran ve hızla yeni geliştirilen teknolojileri benimseyen DEX'ler yeniden vurgulanmaktadır. Buradan, bu DEX'lerin çeşitli girişimlerini inceleyecek ve son DeFi protokol trendlerindeki önemlerini açıklayacağız.

1. Arka Plan - LP Karlılığı Risklerini Azaltma Girişimleri

1.1 COW Protokolü - AMM'de MEV Yakalama


Kaynak: CoW Protokol Belgeleri

CoW Swap, ön zincir dışı toplu açık artırma sistemi aracılığıyla ön sıra, arka sıra veya sandviç saldırıları gibi MEV saldırılarından tüccarları koruyan bir takas hizmeti sunar. CoW Swap'ta, tüccarlar işlemleri doğrudan zincir üzerinde yerine getirmek yerine, protokole niyet olarak token ticareti işlemleri gönderirler. Bu tüccarların işlemleri tek bir ön zincir dışı toplu işlem halinde paketlendiğinde, Solver adı verilen üçüncü bir taraf varlık AMM'lerden (örneğin Uniswap, Balancer), DEX toplayıcılarından (örneğin 1inch) ve benzerlerinden en uygun ticaret rotasını bulur. Bu, tüccarların MEV'den korunmasını ve en uygun fiyatlarla ticaret yapmasını sağlar.


Kaynak: CoW Protokol Belgeleri

Bu CoW Swap, Solver müdahalesiyle toplu açık artırma tabanlı ticaret yoluyla harici işlemcilerden değer çıkarılmasını önlemeye odaklanmıştır. Bu mekanizmaya dayanarak, CoW Swap, sadece işlemcilerin MEV'den değil aynı zamanda LP'lerden de korunmasını sağlamak için CoW AMM'yi bir sonraki adım olarak tanıtmıştır. CoW AMM, arbitrajcılardan kaynaklanan LVR'yi ortadan kaldıran bir MEV-Yakalama AMM olarak önerilmiştir.


Kaynak: Delphi Digital

Burada,LVR (Zarar Karşısında Yeniden Dengelenme)AMM içindeki varlık fiyatları ile dış piyasa fiyatları arasındaki farklardan kaynaklanan arbitraj fırsatları nedeniyle LP'lerin uğradığı kaybı nicelendiren bir risk yönetimi göstergesidir. Başka bir deyişle, Likidite sağlayıcısının bir diğer riski olan Geçici Kayıp, LP'lerin pozisyonun başlangıç ve bitiş noktalarına dayanarak varlık fiyatı volatilitesinden kaynaklanan fırsat maliyetini hesaba kattığı halde, LVR LP'lerin arbitrajcılara karşı taraf rolünü üstlendiği süre boyunca sürekli olarak uğradığı maliyettir. Bu konuda daha ayrıntılı bir açıklama gerekmektedir, ancak burada vurgulanması gereken temel sorun, likidite sağlayıcılarının dış arbitrajcılar tarafından olumsuz ticaret koşullarına maruz kalmasıdır.

Bu sorunu çözmek için, CoW AMM, LP'leri harici arbitrajcılardan korumak ve MEV'yi dahili olarak yakalamak için tasarlanmıştır. CoW AMM'de, Çözücüler herhangi bir arbitraj fırsatı olduğunda CoW AMM havuzunu yeniden dengelemek için otorite için rekabetçi teklif verirler. Süreç şöyledir:

  1. LP'ler likiditeyi CoW AMM havuzuna yatırır.
  2. Arbitraj fırsatı olduğunda, Çözücüler CoW AMM havuzunu yeniden dengelemek için teklif verir.
  3. En fazla fazla miktar bırakan Çözümleyici havuzun dengesini düzenlemek için yetki kazanır. Burada, Fazla miktarı, AMM eğrisinin yukarı doğru ne kadar kaydırıldığının niceliksel sonucunu ifade eder, yani LP'ler için en uygun optimal ticaret koşullarını sağlayarak likidite havuzunda kalan fazla fonlar demektir. Referansbu makaleAşırı yakalama AMM'nin ayrıntılı bir açıklaması için.
  4. Bunun sayesinde, CoW AMM, mevcut CPMM'lerden elde edilen MEV botlarının çıkardığı arbitraj değerini içeride yakalar, LP'lerin maruz kaldığı LVR riskini ortadan kaldırırken, LP'ler likidite sağlamalarına teşvik olarak Artı Değer alır. Başka bir deyişle, mevcut CPMM'lerin aksine, işlem ücretleri yerine MEV'i bir gelir kaynağı olarak güvence altına alabilir.


Kaynak: @cowprotocol

Bu CoW AMM, CoW Swap gibi, belirli bir toplu işlem için jetonları satın alma ve satma işlemleri için tek bir fiyat uygular ve sonunda bir toplu işlem blok oluşturacak bir yöntem benimser. Sonuç olarak, arbitraj gibi fiyat farklarına dayalı MEV'yi temel olarak engelleyebilir ve fiyat oynaklığını yansıtmayan bayat AMM fiyatlarını harici arbitrajcılara sunmadan LP'lerin LVR'sini en aza indirebilir.

1.2 Bunni V2 - Aralık Dışı Kancalar

Bunni V2, LP karlılığını artırmak için Uniswap v4'ün Out-Of-Range Hooks'unu başka bir yöntem olarak kullanır.Hooksburada mimari güncellemelerden biriyaklaşan Uniswap V4, Uniswap'ın likidite havuzu sözleşmelerinin çeşitli kullanım yöntemlerine göre modüller olarak özelleştirilmesine izin verilir (Dinamik Ücret, TWAMM, Aralık Dışı, vb.).

Bunni V1 aslında, Uniswap V3 tarafından önerilen yoğun likiditenin sınırlamalarını geliştiren bir LPD (Likidite Sağlayıcı Türevleri) protokolüydü, aynı zamandaGammaveArrakis FinansAncak, V2'nin piyasaya sürülmesiyle, çeşitli Hook kullanım fonksiyonlarını içeren kendi DEX'ini oluşturuyor, bu da Out-Of-Range Hook'ları da içeriyor. Burada yoğun likidite, LP'lerin likidite sağlama pozisyonlarının sermaye verimliliğini artırmak için LP'lerin doğrudan istedikleri fiyat aralığını belirlemelerine izin veren bir likidite sağlama yöntemini ifade eder. Bu yoğun likidite, sermaye verimliliğini artırdığı halde, LP'lerin piyasa fiyatlarındaki değişikliklere uyum sağlamak için likidite sağlama aralığını sürekli yeniden ayarlamak zorunda kalma sınırlamasına sahipti, bu yüzden Bunni, LP'lerin fonlarını emanet ettiklerinde likidite sağlama aralığını otomatik olarak yöneten bir çözüm sunmaktadır.


Kaynak: @bunni_xyz

Out-Of-Range Hooks, mevcut piyasa fiyat aralığının dışında boş likidite oluştuğunda likidite sağlama aralığını yeniden ayarlamak yerine boş likiditeyi dış protokollerle işbirliği yaparak artırmayı amaçlayan yeni bir girişimdir. Aave, Yearn, Gearbox, Morpho vb. gibi faiz geliri üretebilen kredi protokolleri ve kasalarına boş likidite yatırarak LP'lere sadece LPing'den gelen işlem ücretleri değil, aynı zamanda ek getiriler sağlar. Tabii ki, Bunni'nin girişimi test aşamasında olduğundan, gelecekte ortaya çıkabilecek artan kontrat riskleri veya AMM takasları için gerekli olan likidite tükenmesi gibi olası değiş tokuşları yakından gözlemlemek gerekecektir, sermaye verimliliği maliyetiyle.

2. Paket Servis

2.1 Sadece DEX'in Sunabileceği, CEX'in Sunamayacağı Nedir

Girişte bahsedilen CEX'e kıyasla DEX piyasa payının mevcut durumuna dönerek ve sonuçlandırarak, önemli bir soru ortaya çıkıyor. Peki neden DEX'i CEX yerine kullanmalıyız? Sadece CEX'in kolaylık ve bol likiditesini düşünerek objektif bir perspektiften bakıldığında, DEX'in neden kullanılması gerektiğine dair ikna edici bir neden bulmak kolay değildir. DEX kullanımı bir yükseliş eğilimi gösterse de, CEX'e kıyasla %14'lük bir kullanım, açıkçası çok büyük bir ölçek değildir.

FTX iflası, piyasa katılımcılarını emanet borsalarının risklerini hatırlattı ve kısa vadede DEX kullanımını teşvik etti, ancak bu sadece geçici bir yerine geçme işlevi görür. Bu nedenle, DEX pazar payını yavaşça genişletmek için bir yöntem olarak, CEX'te deneyimlenemeyen DEX'e özgü yerli değer önerileri yaratma girişimleri devam etmelidir.


Kaynak: AAVEnomics güncellemesi

Bu bağlamda, likidite sağlama (LPing) ve kar yeniden dağıtım mekanizmaları, yalnızca DEX'in önerdiği değerler olarak son derece önemlidir. LPing, sadece pürüzsüz bir ticaret ortamı sağlamak için önemli bir koşul olmakla kalmaz, aynı zamanda LPing tarafından sağlanan pasif faiz üretimi yolu, CEX likiditesinin zincir üzerinde akmasına yönelik başka bir motivasyon sağlayarak, piyasa katılımcılarının DEX'e yaklaşmasını sağlayabilir. Bu arada, kar yeniden dağıtım mekanizması, katılımcıların merkezi olmayan bir protokolde token teşviklerine göre katkıda bulunup ödüller aldığı, kendi kendine sürdürülebilir bir ekonomik sistemin veya token ekonomisinin başlangıç noktası olabilir ve muhtemelen blockchain ve kripto'nun fayda maksimizasyonu için en ideal yöntem olarak kabul edilebilir.

2.2 Dahili Protokol Değeri Önemli Hale Geliyor

DEX'in önerdiği benzersiz değerin likidite sağlama ve kar yeniden dağıtım mekanizmalarında yattığı durumlarda, daha önce dış varlıklardan (arbitrajcılar veya bunlara dahil olan çeşitli MEV türleri) çıkarılan değeri içselleştirmek daha da önemli hale gelir. Ana metinde incelenen DEX'lerin işlevleri de bunu çözmeyi amaçlamaktadır. CoW AMM, LP riskini ortadan kaldırmak için MEV'yi içselleştirirken, Bunni V2'nin Out-Of-Range'i AMM havuzları içinde likiditeyi etkileşimli hale getirerek LP karlılığını en üst düzeye çıkarır. Ve ana metinde belirtilmese de, oraklara dayalı fiyat beslemeleri alan son DeFi protokolleri, OEV (Oracle Extractable Value) karlarını içselleştirmeye yönelik girişimlerde bulunuyor.

Ayrıca, protokollere kazanç sağlayan değeri protokol katılımcılarına yeniden dağıtmak için mekanizmaların önemi son zamanlarda daha da vurgulanmaktadır. Aslında, Aave Protokolü, geri satın alma yapan yeni AAVEnomics'i önermiştir. $AAVEprotokol gelirini toplar ve dağıtır $AAVEstakers. Ayrıca, Uniswap'in Ücret Anahtarı son zamanlarda yeniden canlandırıldı ve hatta Aevo geri alım yapacağını duyurdu $AEVO.

DeFi protokollerinin değeri yeniden dağıtmak için mekanizmaları tanıtmaya çalışırken, protokolün sürdürülebilir gelir modeli ve protokol içinde biriken değer daha da önem kazanır. Örneğin, bir teklifin işlem ücretlerini dağıtmak için $UNIUniswap için token sahiplerinin geçmesi durumunda, önceden tamamen LP'ler tarafından alınan ticaret ücretlerinin bir kısmını paylaşması gerekecekti. $UNItoken sahipleri. Bu durumda, protokol içinde daha fazla değer birikmesi gerekmekte ve bununla birlikte, daha önce dış kaynaklardan çıkarılan değerin içselleştirilmesinin önemi vurgulanmaktadır, protokol katılımcılarına değer yeniden dağıtmak için.

Bu anlamda, bugün incelediğimiz CoW AMM ve Bunni V2 gibi farklı likidite sağlama yöntemleri öneren protokoller veya protokolden elde edilen değeri ekosistem katılımcılarına geri döndürmek için mekanizmalar geliştiren protokoller yakından izlenmesi gereken girişimlerdir. Bunun yanı sıra, Osmosis'in geriye dönük işlemleri önleyen Protorev'i veya Smilee Finance'ın riski hafifletmek için önerilen 'Geçici Kazanç' yöntemi gibi LPing'i geliştirmeye yönelik çeşitli protokoller de geliştirilmektedir. CEX veya CeFi tarafından sağlanamayan bu tür girişimler aracılığıyla DeFi protokollerinin benzersiz değerlerini yaratma süreci, gelecekte giderek artan DEX faaliyetlerini izlemek için önemli bir nokta olmaya devam edecektir.

3. Diğerlerinin Görüşü

3.1 @2lambro(Bağımsız Araştırmacı) - "Bu Analiz Ek Teşvikleri Gözardı Ediyor" (Kaynak)

Bu analiz, likidite sağlayıcı (LP) olmanın karlılığını artırabilen DeFi protokollerinin sunduğu teşvikleri göz ardı ediyor. Likidite havuzundaki varlıkların değerindeki değişiklikler sonucunda geçici kayıplar yaşansa da, bu kayıplar, likidite sağlama yoluyla elde edilen ücretler ve teşviklerle telafi edilebilir.

DeFi ekosisteminde, LP'ler likidite sağlar ve karşılığında teşvikler kazanır. Bunlar genellikle işlem ücretleri ve yönetim tokenları gibi ek ödülleri içerir. Örneğin, Uniswap ve SushiSwap gibi platformlar, LP'lere likidite havuzundaki paylarını temsil eden LP tokenları verir. Bu tokenlar, daha fazla ödül kazanmak için verim çiftçiliği protokollerinde staking yapma gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

Bu teşvikler ve fırsatların bir araya gelmesi, DeFi'de likidite sağlamanın risklere rağmen potansiyel olarak karlı olmasını sağlar.

4. Kaynak

İlgili Makaleler, Haberler, Tweetler vb.

Açıklama:

  1. Bu makale [den alıntılanmıştırDört Sütun]. Özgün Başlık‘The Reason Why LPs Lose More Money Than You Think’ İleri Atın. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ @G_Gyeomm]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Learnekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

LP Kaybı İkilemiyle Başa Çıkma: AMM DEX'leri Likidite Sağlayıcılarını Korumak İçin Nasıl Yenilik Yapıyor

İleri SeviyeAug 30, 2024
Geçici artışların aksine, şu anda tanık olduğumuz DEX kullanımındaki artış tutarlı bir eğilim göstermektedir. Kullanılabilirlik açısından DEX'lerde sürekli olarak çeşitli sorunları giderme ve önemli ilerleme kaydetme eğilimi, CEX'e kıyasla DEX kullanımındaki bu istikrarlı yükseliş eğilimine neden olabilir.
LP Kaybı İkilemiyle Başa Çıkma: AMM DEX'leri Likidite Sağlayıcılarını Korumak İçin Nasıl Yenilik Yapıyor

Orijinal Başlığı İleri Alın: 'LP'lerin Daha Fazla Para Kaybetme Nedeni Hakkında Düşündüğünüzden Daha Fazla

Kısa vadeli belirsiz piyasa duyarlılığına bakılmaksızın, blok zincirinin uzun vadeli geleceği veya on-zincir ekosistemleri hakkında bizi iyimser olmaya yönlendiren göstergelerden biri, DEX'lerin gösterdiği son aktivitedir. Şu anda, DEX'ler blok zincirinin başlangıcından bu yana daha önce hiç olmadığı kadar fazla işlem gerçekleştiriyor. Blok, Ağustos 2024 itibariyle DEX spot işlem hacmi, CEX'e kıyasla yaklaşık %14'tür ve temel alınarakDeFilamaSon 24 saatte yaklaşık olarak 7 milyar dolarlık işlem DEX'ler aracılığıyla gerçekleştirildi.

Geçmişte FTX olayı piyasa katılımcıları arasındaki vasiyet riskini artırarak artan DEX kullanımına neden olduğunda görüldüğü gibi, kısa vadeli olayların DEX kullanımını geçici olarak artırdığı durumlar sık görülür. Ancak, geçici artışların aksine, şu anda tanık olduğumuz DEX kullanımındaki artış tutarlı bir trend gösteriyor. DEX kullanımındaki bu sürekli yükselen trend, kullanılabilirlik açısından çeşitli sorunları sürekli olarak iyileştirmeleri ve önemli ilerleme kaydetmeleri sonucu olarak CEX'e kıyasla yorumlanabilir.


Kaynak: DEX'ten CEX Spot İşlem Hacmi (%)

Bu gelişmeler arasında, bugün vurgulamak istediğim DEX'in bileşeni, özellikle AMM'in likidite sağlama (LPing) mekanizmasıdır, özellikle xy=k üzerinden işlemlerin gerçekleştirildiği CPMM (Constant Product Market Maker) mekanizması, ki çoğu DEX tarafından benimsenmiştir. Bol likidite, kayma miktarını en aza indirerek düzgün bir ticaret ortamı sağlamaya yardımcı olur, bu nedenle protokol ve Likidite Sağlayıcılarının (LP'ler) arasındaki teşvikleri hizalayarak artan LPing durumunu sürekli olarak korumak DEX'in çekirdeği olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, DEX'ler, LP'ler için yeterli karlılığı sağlamalıdır.

Ancak, AMM DEX'lerinde ortaya çıkan son bir sorun, 'LP'lerin beklenenden daha fazla para kaybetmesidir.' Ve LP'lere zarar veren varlık, arbitrajcılar gibi harici tarafların başka bir şey değildir. Protokolde üretilen değer harici varlıklar tarafından sürekli olarak çıkarıldığından, protokole katkıda bulunan katılımcılara giden değer azalır. Sonuç olarak, LVR (Kayıp Karşısında Yeniden Dengeleme) gibi likidite sağlanmasının riskleri önemli konular olarak ortaya çıkmıştır ve bu riskleri ortadan kaldıran ve hızla yeni geliştirilen teknolojileri benimseyen DEX'ler yeniden vurgulanmaktadır. Buradan, bu DEX'lerin çeşitli girişimlerini inceleyecek ve son DeFi protokol trendlerindeki önemlerini açıklayacağız.

1. Arka Plan - LP Karlılığı Risklerini Azaltma Girişimleri

1.1 COW Protokolü - AMM'de MEV Yakalama


Kaynak: CoW Protokol Belgeleri

CoW Swap, ön zincir dışı toplu açık artırma sistemi aracılığıyla ön sıra, arka sıra veya sandviç saldırıları gibi MEV saldırılarından tüccarları koruyan bir takas hizmeti sunar. CoW Swap'ta, tüccarlar işlemleri doğrudan zincir üzerinde yerine getirmek yerine, protokole niyet olarak token ticareti işlemleri gönderirler. Bu tüccarların işlemleri tek bir ön zincir dışı toplu işlem halinde paketlendiğinde, Solver adı verilen üçüncü bir taraf varlık AMM'lerden (örneğin Uniswap, Balancer), DEX toplayıcılarından (örneğin 1inch) ve benzerlerinden en uygun ticaret rotasını bulur. Bu, tüccarların MEV'den korunmasını ve en uygun fiyatlarla ticaret yapmasını sağlar.


Kaynak: CoW Protokol Belgeleri

Bu CoW Swap, Solver müdahalesiyle toplu açık artırma tabanlı ticaret yoluyla harici işlemcilerden değer çıkarılmasını önlemeye odaklanmıştır. Bu mekanizmaya dayanarak, CoW Swap, sadece işlemcilerin MEV'den değil aynı zamanda LP'lerden de korunmasını sağlamak için CoW AMM'yi bir sonraki adım olarak tanıtmıştır. CoW AMM, arbitrajcılardan kaynaklanan LVR'yi ortadan kaldıran bir MEV-Yakalama AMM olarak önerilmiştir.


Kaynak: Delphi Digital

Burada,LVR (Zarar Karşısında Yeniden Dengelenme)AMM içindeki varlık fiyatları ile dış piyasa fiyatları arasındaki farklardan kaynaklanan arbitraj fırsatları nedeniyle LP'lerin uğradığı kaybı nicelendiren bir risk yönetimi göstergesidir. Başka bir deyişle, Likidite sağlayıcısının bir diğer riski olan Geçici Kayıp, LP'lerin pozisyonun başlangıç ve bitiş noktalarına dayanarak varlık fiyatı volatilitesinden kaynaklanan fırsat maliyetini hesaba kattığı halde, LVR LP'lerin arbitrajcılara karşı taraf rolünü üstlendiği süre boyunca sürekli olarak uğradığı maliyettir. Bu konuda daha ayrıntılı bir açıklama gerekmektedir, ancak burada vurgulanması gereken temel sorun, likidite sağlayıcılarının dış arbitrajcılar tarafından olumsuz ticaret koşullarına maruz kalmasıdır.

Bu sorunu çözmek için, CoW AMM, LP'leri harici arbitrajcılardan korumak ve MEV'yi dahili olarak yakalamak için tasarlanmıştır. CoW AMM'de, Çözücüler herhangi bir arbitraj fırsatı olduğunda CoW AMM havuzunu yeniden dengelemek için otorite için rekabetçi teklif verirler. Süreç şöyledir:

  1. LP'ler likiditeyi CoW AMM havuzuna yatırır.
  2. Arbitraj fırsatı olduğunda, Çözücüler CoW AMM havuzunu yeniden dengelemek için teklif verir.
  3. En fazla fazla miktar bırakan Çözümleyici havuzun dengesini düzenlemek için yetki kazanır. Burada, Fazla miktarı, AMM eğrisinin yukarı doğru ne kadar kaydırıldığının niceliksel sonucunu ifade eder, yani LP'ler için en uygun optimal ticaret koşullarını sağlayarak likidite havuzunda kalan fazla fonlar demektir. Referansbu makaleAşırı yakalama AMM'nin ayrıntılı bir açıklaması için.
  4. Bunun sayesinde, CoW AMM, mevcut CPMM'lerden elde edilen MEV botlarının çıkardığı arbitraj değerini içeride yakalar, LP'lerin maruz kaldığı LVR riskini ortadan kaldırırken, LP'ler likidite sağlamalarına teşvik olarak Artı Değer alır. Başka bir deyişle, mevcut CPMM'lerin aksine, işlem ücretleri yerine MEV'i bir gelir kaynağı olarak güvence altına alabilir.


Kaynak: @cowprotocol

Bu CoW AMM, CoW Swap gibi, belirli bir toplu işlem için jetonları satın alma ve satma işlemleri için tek bir fiyat uygular ve sonunda bir toplu işlem blok oluşturacak bir yöntem benimser. Sonuç olarak, arbitraj gibi fiyat farklarına dayalı MEV'yi temel olarak engelleyebilir ve fiyat oynaklığını yansıtmayan bayat AMM fiyatlarını harici arbitrajcılara sunmadan LP'lerin LVR'sini en aza indirebilir.

1.2 Bunni V2 - Aralık Dışı Kancalar

Bunni V2, LP karlılığını artırmak için Uniswap v4'ün Out-Of-Range Hooks'unu başka bir yöntem olarak kullanır.Hooksburada mimari güncellemelerden biriyaklaşan Uniswap V4, Uniswap'ın likidite havuzu sözleşmelerinin çeşitli kullanım yöntemlerine göre modüller olarak özelleştirilmesine izin verilir (Dinamik Ücret, TWAMM, Aralık Dışı, vb.).

Bunni V1 aslında, Uniswap V3 tarafından önerilen yoğun likiditenin sınırlamalarını geliştiren bir LPD (Likidite Sağlayıcı Türevleri) protokolüydü, aynı zamandaGammaveArrakis FinansAncak, V2'nin piyasaya sürülmesiyle, çeşitli Hook kullanım fonksiyonlarını içeren kendi DEX'ini oluşturuyor, bu da Out-Of-Range Hook'ları da içeriyor. Burada yoğun likidite, LP'lerin likidite sağlama pozisyonlarının sermaye verimliliğini artırmak için LP'lerin doğrudan istedikleri fiyat aralığını belirlemelerine izin veren bir likidite sağlama yöntemini ifade eder. Bu yoğun likidite, sermaye verimliliğini artırdığı halde, LP'lerin piyasa fiyatlarındaki değişikliklere uyum sağlamak için likidite sağlama aralığını sürekli yeniden ayarlamak zorunda kalma sınırlamasına sahipti, bu yüzden Bunni, LP'lerin fonlarını emanet ettiklerinde likidite sağlama aralığını otomatik olarak yöneten bir çözüm sunmaktadır.


Kaynak: @bunni_xyz

Out-Of-Range Hooks, mevcut piyasa fiyat aralığının dışında boş likidite oluştuğunda likidite sağlama aralığını yeniden ayarlamak yerine boş likiditeyi dış protokollerle işbirliği yaparak artırmayı amaçlayan yeni bir girişimdir. Aave, Yearn, Gearbox, Morpho vb. gibi faiz geliri üretebilen kredi protokolleri ve kasalarına boş likidite yatırarak LP'lere sadece LPing'den gelen işlem ücretleri değil, aynı zamanda ek getiriler sağlar. Tabii ki, Bunni'nin girişimi test aşamasında olduğundan, gelecekte ortaya çıkabilecek artan kontrat riskleri veya AMM takasları için gerekli olan likidite tükenmesi gibi olası değiş tokuşları yakından gözlemlemek gerekecektir, sermaye verimliliği maliyetiyle.

2. Paket Servis

2.1 Sadece DEX'in Sunabileceği, CEX'in Sunamayacağı Nedir

Girişte bahsedilen CEX'e kıyasla DEX piyasa payının mevcut durumuna dönerek ve sonuçlandırarak, önemli bir soru ortaya çıkıyor. Peki neden DEX'i CEX yerine kullanmalıyız? Sadece CEX'in kolaylık ve bol likiditesini düşünerek objektif bir perspektiften bakıldığında, DEX'in neden kullanılması gerektiğine dair ikna edici bir neden bulmak kolay değildir. DEX kullanımı bir yükseliş eğilimi gösterse de, CEX'e kıyasla %14'lük bir kullanım, açıkçası çok büyük bir ölçek değildir.

FTX iflası, piyasa katılımcılarını emanet borsalarının risklerini hatırlattı ve kısa vadede DEX kullanımını teşvik etti, ancak bu sadece geçici bir yerine geçme işlevi görür. Bu nedenle, DEX pazar payını yavaşça genişletmek için bir yöntem olarak, CEX'te deneyimlenemeyen DEX'e özgü yerli değer önerileri yaratma girişimleri devam etmelidir.


Kaynak: AAVEnomics güncellemesi

Bu bağlamda, likidite sağlama (LPing) ve kar yeniden dağıtım mekanizmaları, yalnızca DEX'in önerdiği değerler olarak son derece önemlidir. LPing, sadece pürüzsüz bir ticaret ortamı sağlamak için önemli bir koşul olmakla kalmaz, aynı zamanda LPing tarafından sağlanan pasif faiz üretimi yolu, CEX likiditesinin zincir üzerinde akmasına yönelik başka bir motivasyon sağlayarak, piyasa katılımcılarının DEX'e yaklaşmasını sağlayabilir. Bu arada, kar yeniden dağıtım mekanizması, katılımcıların merkezi olmayan bir protokolde token teşviklerine göre katkıda bulunup ödüller aldığı, kendi kendine sürdürülebilir bir ekonomik sistemin veya token ekonomisinin başlangıç noktası olabilir ve muhtemelen blockchain ve kripto'nun fayda maksimizasyonu için en ideal yöntem olarak kabul edilebilir.

2.2 Dahili Protokol Değeri Önemli Hale Geliyor

DEX'in önerdiği benzersiz değerin likidite sağlama ve kar yeniden dağıtım mekanizmalarında yattığı durumlarda, daha önce dış varlıklardan (arbitrajcılar veya bunlara dahil olan çeşitli MEV türleri) çıkarılan değeri içselleştirmek daha da önemli hale gelir. Ana metinde incelenen DEX'lerin işlevleri de bunu çözmeyi amaçlamaktadır. CoW AMM, LP riskini ortadan kaldırmak için MEV'yi içselleştirirken, Bunni V2'nin Out-Of-Range'i AMM havuzları içinde likiditeyi etkileşimli hale getirerek LP karlılığını en üst düzeye çıkarır. Ve ana metinde belirtilmese de, oraklara dayalı fiyat beslemeleri alan son DeFi protokolleri, OEV (Oracle Extractable Value) karlarını içselleştirmeye yönelik girişimlerde bulunuyor.

Ayrıca, protokollere kazanç sağlayan değeri protokol katılımcılarına yeniden dağıtmak için mekanizmaların önemi son zamanlarda daha da vurgulanmaktadır. Aslında, Aave Protokolü, geri satın alma yapan yeni AAVEnomics'i önermiştir. $AAVEprotokol gelirini toplar ve dağıtır $AAVEstakers. Ayrıca, Uniswap'in Ücret Anahtarı son zamanlarda yeniden canlandırıldı ve hatta Aevo geri alım yapacağını duyurdu $AEVO.

DeFi protokollerinin değeri yeniden dağıtmak için mekanizmaları tanıtmaya çalışırken, protokolün sürdürülebilir gelir modeli ve protokol içinde biriken değer daha da önem kazanır. Örneğin, bir teklifin işlem ücretlerini dağıtmak için $UNIUniswap için token sahiplerinin geçmesi durumunda, önceden tamamen LP'ler tarafından alınan ticaret ücretlerinin bir kısmını paylaşması gerekecekti. $UNItoken sahipleri. Bu durumda, protokol içinde daha fazla değer birikmesi gerekmekte ve bununla birlikte, daha önce dış kaynaklardan çıkarılan değerin içselleştirilmesinin önemi vurgulanmaktadır, protokol katılımcılarına değer yeniden dağıtmak için.

Bu anlamda, bugün incelediğimiz CoW AMM ve Bunni V2 gibi farklı likidite sağlama yöntemleri öneren protokoller veya protokolden elde edilen değeri ekosistem katılımcılarına geri döndürmek için mekanizmalar geliştiren protokoller yakından izlenmesi gereken girişimlerdir. Bunun yanı sıra, Osmosis'in geriye dönük işlemleri önleyen Protorev'i veya Smilee Finance'ın riski hafifletmek için önerilen 'Geçici Kazanç' yöntemi gibi LPing'i geliştirmeye yönelik çeşitli protokoller de geliştirilmektedir. CEX veya CeFi tarafından sağlanamayan bu tür girişimler aracılığıyla DeFi protokollerinin benzersiz değerlerini yaratma süreci, gelecekte giderek artan DEX faaliyetlerini izlemek için önemli bir nokta olmaya devam edecektir.

3. Diğerlerinin Görüşü

3.1 @2lambro(Bağımsız Araştırmacı) - "Bu Analiz Ek Teşvikleri Gözardı Ediyor" (Kaynak)

Bu analiz, likidite sağlayıcı (LP) olmanın karlılığını artırabilen DeFi protokollerinin sunduğu teşvikleri göz ardı ediyor. Likidite havuzundaki varlıkların değerindeki değişiklikler sonucunda geçici kayıplar yaşansa da, bu kayıplar, likidite sağlama yoluyla elde edilen ücretler ve teşviklerle telafi edilebilir.

DeFi ekosisteminde, LP'ler likidite sağlar ve karşılığında teşvikler kazanır. Bunlar genellikle işlem ücretleri ve yönetim tokenları gibi ek ödülleri içerir. Örneğin, Uniswap ve SushiSwap gibi platformlar, LP'lere likidite havuzundaki paylarını temsil eden LP tokenları verir. Bu tokenlar, daha fazla ödül kazanmak için verim çiftçiliği protokollerinde staking yapma gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

Bu teşvikler ve fırsatların bir araya gelmesi, DeFi'de likidite sağlamanın risklere rağmen potansiyel olarak karlı olmasını sağlar.

4. Kaynak

İlgili Makaleler, Haberler, Tweetler vb.

Açıklama:

  1. Bu makale [den alıntılanmıştırDört Sütun]. Özgün Başlık‘The Reason Why LPs Lose More Money Than You Think’ İleri Atın. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ @G_Gyeomm]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Learnekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!