Uygulama jetonları için yeni bir finansal model: Nakit akışları nasıl oluşturulur

Yeni BaşlayanAug 22, 2024
Bu makale, yardımcı jetonların finansal modelini tartışmakta ve yardımcı jetonların karşılaştığı yönetişim, değer dağıtımı ve düzenlenmiş faaliyetlerin zorluklarına çözüm olan bir nakit akışı tabanlı çözüm önermektedir.
Uygulama jetonları için yeni bir finansal model: Nakit akışları nasıl oluşturulur

Altyapı tokenleri için - birinci katman ağına (veya ikinci katman gibi hesaplama yığınının yanındaki bölümler) karşılık gelen tokenler - ekonomik modeller geliştirilmiş ve blok alanının arz ve talebine dayanarak anlaşılmaktadır. Ancak uygulama tokenleri için - 'dağıtılmış işletmelerde' hakları ileten blok zincirlerinin üstünde hizmetler sunan akıllı sözleşme protokolleri - ekonomik modeller hala çözülüyor.

Uygulama jeton iş modelleri, temel yazılımları kadar anlamlı olmalıdır. Bu amaçla, uygulama jetonları için nakit akışlarını tanıtıyoruz - uygulamaların izin verici, esnek modeller oluşturmalarını ve kullanıcıların sağladıkları değer karşılığında nasıl ödüllendirileceklerini seçmelerini sağlayan bir yaklaşım. Bu yöntem, farklı yargı alanlarında yasal faaliyetlerden ücretler oluşturur ve daha fazla uyum sağlamayı teşvik eder. Ayrıca, protokole biriken değeri maksimize ederken teşvik eder.yönetişim minimizasyonu.

Burada paylaştığımız prensipler, DeFi'den merkezi olmayan sosyal uygulamalara ve her yerdeki DePIN ağlarına kadar tüm web3 uygulamalarına uygulanır.

Token modelleri için zorluklar

Altyapı tokenları gömülü arz ve talebe tabidir: Talep arttıkça arz azalır ve piyasalar buna göre ayarlanır. Birçok altyapı tokeni için bu yerel ekonomik temel, Ethereum İyileştirme Önerisi 1559 (EIP-1559) ile hızlandı.EIP-1559), tüm Ethereum işlemleri için yakılacak bir taban ücret uyguladı. Ancak, satın alma ve yakma modellerine yönelik dağınık girişimlere rağmen, uygulama belirteçleri için EIP-1559'a paralel bir durum yoktur.

Uygulamalar, blok alanının kullanıcılarıdır, sağlayıcıları değil, bu nedenle blok alanlarını kullanan diğer kişilerin gaz ücretlerinin toplanmasına güvenemezler. Bu nedenle kendi ekonomik modellerini geliştirmeleri gerekiyor.

Burada bazı yasal zorluklar da var: Altyapı token ekonomi modelleri, tipik blok zinciri işlemlerinin genel yapısı ve kullandıkları programlı mekanizmalar nedeniyle yasal riskten daha fazla izole edilir. Ancak uygulama token ekonomi modelleri için, ilgili uygulamalar düzenlenmiş faaliyetin kolaylaştırılmasına bağlı olabilir ve yönetişim token sahipleri tarafından aracılık gerektirebilir - bu da ekonomiyi daha karmaşık hale getirir. ABD'de yüksek düzeyde düzenlenen bir türev ticaretini kolaylaştıran merkezi olmayan bir borsa, örneğin Ethereum'dan radikal olarak farklıdır.

Bu içsel ve dışsal zorlukların kombinasyonu, uygulama jetonlarının farklı bir ekonomik model gerektirdiği anlamına gelir. Bu bilinçle, bir olası çözüm sunuyoruz: hizmetleri için uygulama jeton sahiplerini tazmin eden, protokol gelirini maksimize eden, düzenleyici uyum sağlayan ve entegre eden protokollerin tasarlanması için bir yöntem.governance minimizasyonu. Amacımız basittir: Uygulama jetonlarına, pek çok altyapı jetonunun zaten sahip olduğu nakit akışları aracılığıyla aynı ekonomik temeli vermek.

Çözümümüz, uygulama jetonlarının karşılaştığı üç probleme odaklanmaktadır:

  1. Yönetimle ilgili zorluklar
  2. Değer dağıtımıyla ilgili zorluklar
  3. Düzenlenmiş faaliyetlerle ilgili zorluklar

1. Yönetimle ilgili zorluklar

Uygulama token'ları genellikle yönetim haklarına sahiptir ve Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon'un (DAO) varlığı şunları tanıtabilir.belirsizlikAltyapı jetonlarının karşılaşmadığı riskler vardır. Önemli miktarda ABD operasyonu olan DAO'lar için riskler, DAO'nun protokol gelirini kontrol etmesi veya protokolün ekonomik faaliyetini aracı yapması durumunda ortaya çıkabilir ve böyle bir faaliyeti programlı hale getirir. Bu risklerden kaçınmak için, projeler DAO'nun sahip olduğu kontrolü azaltarak yönetişimi en aza indirebilir. Bu mümkün olmadığı durumlarda Wyoming'in yeni Merkezi Olmayan Şirketsiz Kar Amacı Gütmeyen Dernek (DUNA)sağlarbirrisks and comply with applicable tax laws.

2. Değer dağıtımı ile ilgili zorluklar

Uygulamalar, token sahiplerine değer dağıtan mekanizmayı tasarlarken dikkatli olmalıdır. Birleştirmeoylama ve ekonomik haklarAmerikan menkul kıymet yasaları açısından endişe yaratabilir, özellikle pro rata dağıtımlar ve token satın alma ve yakma gibi basit ve doğrudan mekanizmalarla birlikte. Bu mekanizmalar, temettü ve hisse geri alımlarına benzer görünüyor ve token'ların özsermayeden farklı düzenleyici çerçeve haklarına sahip olduğu argümanlarını zayıflatabilir.

Projeler yerine paydaş sermayesini keşfetmeli - proje için katkılarda bulunan token sahiplerini ödüllendirerek, projeye fayda sağlayacak şekilde. Birçok proje, olumlu toplam katılımı teşvik etmiş, bir ön uç (Liquity) protokole katılım (Sarı Saka) ve güvenlik modülünün bir parçası olarak teminat vermeAave). Tasarım alanı burada oldukça geniştir, ancak bir projedeki tüm paydaşları haritalandırarak başlamak, her birinden hangi davranışların teşvik edilmesi gerektiğini belirlemek ve bu teşvik yoluyla protokolün genel değerinin ne olacağına karar vermek iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Basitlik adına, bu yazıda token sahiplerinin yönetimdeki katılımlarını ödüllendiren basit bir tazminat modelini varsayacağız, ancak diğer şemaların da mevcut olduğunu unutmayın.

3. Düzenlenmiş faaliyetlerle ilgili zorluklar

Düzenlenmiş faaliyetleri kolaylaştıran uygulamalar, token sahipleri için değer birikim mekanizmaları tasarlarken de dikkatli olmalıdır. Eğer bu tür mekanizmalar, geçerli yasalara uygun şekilde işletilmeyen ön uçlardan veya API'lerden değer biriktiriyorsa, token sahipleri yasadışı faaliyetten kar elde edebilirler.

Bu soruna yönelik önerilen çözümlerin çoğu, değerin sadece ABD'de izin verilen faaliyetlere odaklanmasına odaklanmıştır - örneğin, yalnızca belirli varlıkları içeren likidite havuzlarıyla ilgili protokol ücretlerini açma. Bu, projeleri düzenleyici yaklaşımların en düşük ortak paydasına tabi tutar ve küresel otomatik yazılım protokollerinin değer önerisini baltalar. Ayrıca yönetim minimizasyonu çabalarını doğrudan baltalar. Düzenleyici uyum perspektifinden hangi ücret stratejisinin işe yaradığını belirlemek DAO'lar için uygun bir görev değildir.

İdeal bir dünyada, projeler, faaliyetin izin verildiği herhangi bir yargı alanından ücret toplayabilse de, izin verilen şeyi belirlemek için DAO'lara güvenmek zorunda kalmadan.çözümProtokol düzeyinde düzenleyici uyumluluğun gerekli olmaması, ancak protokol tarafından oluşturulan ücretlerin, bunların kaynağı olan ön uç veya API'nin bulunduğu yerdeki ilgili yasalara ve düzenlemelere uyuluyorsa yalnızca aktarılmasını sağlamak.

Bir temel sorun: Ücretleri izleme

Ücretlerin izlenebilirliği, sansür riski getirmeksizin veya bir protokolü izinli hale getirmeden, uyumsuz ön uçlardan kaynaklanan potansiyel riskleri çözmek için kritiktir. İzlenebilirlik sayesinde bir uygulama, herhangi bir ücretin sadece token sahiplerine gelmesini sağlayabilir ve bu ücretlerin token sahibinin yargı yetkisi dahilinde yasal olarak uyumlu olan ön uçlardan gelip gelmediğini garanti altına alabilir. Ücretler izlenebilir değilse, token sahiplerini uyumsuz ön uçlardan gelen değerlerden (yani, uyumsuz ön uçlar tarafından toplanan ücretler) izole etmenin bir yolu olmazdı ve bu da token sahiplerini riske maruz bırakabilirdi.

Ücretleri izlenebilir yapmak için, bir protokol, iki adımlı bir uygulama jetonu staking sistem tasarımı kullanabilir.

Adım 1: Ücretleri hangi ön uçtan kaynaklandığını belirleme ve

Adım 2: özel mantığa göre ücretleri farklı havuzlara yönlendirme.

Ön uç eşleştirmesi

Ücret izlenebilirliği, bir etki alanından genel/özel anahtar çiftine bire bir eşleme gerektirir. Bu eşleme olmadan, kötü amaçlı bir ön uç işlemleri taklit edebilir ve dürüst bir etki alanından gönderilmiş gibi davranabilir. Kriptografi, ön uçları "kaydetmemize", etki alanını değişmez bir şekilde genel anahtar eşlemesine kaydetmemize, etki alanının bu genel anahtarı gerçekten kontrol ettiğini kanıtlamamıza ve söz konusu özel anahtarla işlemleri imzalamamıza olanak tanır. Bu bize işlemleri ve dolayısıyla ücretleri belirli bir alana atfetme yeteneği verir.

Yönlendirme ücretleri

Ücret kaynağı takip edilebilir hale geldiğinde, protokol token sahiplerini yasadışı işlemlerden gelen ücretlerden koruyacak ancak DAO'nun merkezi olmayan yönetim yüklerini artırmayacak şekilde ücretleri nasıl dağıtacağını belirleyebilir. Bu noktayı açıklamak için, uygulama-token yatırımı için mümkün olan tasarımların bir spektrumunu düşünün, her bir önyüz için bir yatırım havuzuyla tüm önyüzler için tek bir yatırım havuzu arasında değişen.

En basit yapısıyla, her bir ön uçun ücretleri ayrı bir ön uça özgü staking modülüne yönlendirilebilir. Hangi ön uçlarda staking yapılacağını seçerek, bir token sahibi hangi ücretleri aldığına karar verebilir ve token sahibini yasal risk altına sokan herhangi bir ücretten kaçınabilir. Örneğin, bir token sahibi yalnızca Avrupa'da tüm düzenleyici onayları alan bir ön uç ile ilişkilendirilmiş modüle staking yapabilir. Bu tasarım basit gibi görünse de, aslında oldukça karmaşıktır. 50 farklı ön uç için 50 staking havuzu olabilir ve ücretlerin azalması token değeri için olumsuz olabilir.

Spektrumun tam tersi tarafında, her bir ön uçtan alınan ücretler bir araya toplanabilir - ancak bu, ücret izlenebilirliğinin amacını boşa çıkarır. Tüm ücretler bir araya toplanırsa, uyumlu ön uçlardan gelen ücretleri uygunsuz olanlardan ayırmak için bir yol yoktur - tek bir kötü niyetli kişi tüm fıçıyı bozacaktır. Token sahipleri, hiçbir ücret veya hisse alamamak veya yargı alanlarında uyumsuz ön uçların yasadışı faaliyetlerinden faydalanacakları bir havuzda pay sahibi olacakları bir seçim yapmak zorunda kalacaklar - bu seçenek, birçok token sahibini katılmaktan vazgeçirebilir veya sistemini mevcut alt optimal tasarımlarına geri döndürebilir, böylece bir DAO'nun ücretlerin nereye uygulanabileceğini değerlendirmesi gerekmektedir.

Kürasyon yoluyla ücret takip edilebilirliğine adres verme

Bu karmaşıklıklar düzenleme yoluyla çözülebilir. Bir ücreti ve bir jetonu olan izinsiz bir akıllı sözleşme protokolü uygulamasını düşünün. Herkes uygulama için bir ön uç oluşturabilir ve herhangi bir ön uç kendi bahis modülüne sahip olabilir. Bu protokol için bir ön uç adı verelim: app.xyz.

App.xyz, bulunduğu yargı alanı için belirli uyumluluk kurallarına uyabilir. app.xyz'den kaynaklanan uygulama etkinliği, protokol ücretlerine neden olur. App.xyz kendi stake modülü vardır ve token sahipleri tokenlerini doğrudan bu modüle veya uyumlu gördükleri bir ön uç sepetini ayrı ayrı seçmek isteyen bir küratöre stake edebilirler. Bu token stake edenler, stake ettikleri ön uç setinden ücretler şeklinde getiri elde edeceklerdir. Bir ön uç 100 ABD doları ücret üretiyorsa ve 100 kuruluşun her biri 1 token stake ediyorsa, her varlık 1 ABD doları alma hakkına sahiptir. Küratörler başlangıçta hizmetleri için bir ücret talep edebilirler. Gelecekte, hükümetler, tüketicileri korumaya yardımcı olmak için ön uçların kendi yetki alanlarında uyumlu olduğuna dair zincir üstü onaylar yapabilir ve yan fayda, küratörlüğün otomasyonu olabilir.

Bu modeldeki potansiyel risklerden biri, uyumlu ön uçların yönetim yükünden yoksun oldukları için uyumlu olmayan ön uçların çalıştırılmasının daha ucuz olabilmesidir. Ayrıca, geçici çözümlerini daha da teşvik etmek için tüccarlara ön uç ücretlerini geri dönüştürmek için modeller geliştirebilirler. Bu riski azaltan iki faktör vardır. İlk olarak, çoğu kullanıcı aslında uyumlu ön uçların yerel yasa ve yönetmeliklerine uymasını ister. Bu özellikle büyük, düzenlenmiş kurumlar için geçerlidir. İkincisi, yönetişim, kuralları tekrar tekrar çiğneyen ve uygulamanın uygulanabilirliğini tehlikeye atan ve kötü davranışları caydıran uyumlu olmayan ön uçlarda son çare veya "veto yetkisi" olarak hayati bir rol oynayabilir.

Son olarak, kayıtlı bir ön uç aracılığıyla başlatılmayan işlemlerden elde edilen tüm ücretler, tek bir toplama staking modülüne yatırılır ve protokolün akıllı sözleşmeleriyle botlar ve diğer doğrudan protokol etkileşimleri tarafından başlatılan işlemlerden gelir elde etmesini sağlar.

Teoriden uygulamaya: Yöntemi uygulamaya koymak

Uygulama belirteç yığınına daha ayrıntılı bir şekilde göz atalım. Ön uç bahis yapmayı kolaylaştırmak için bir protokol, ön uçların kayıt olması gereken bir kayıt akıllı sözleşmesi kurması gerektiğini belirlemelidir.

  1. Her ön uç veya API, alan adlarının DNS kaydına benzer bir özel TXT kaydı ekleyebilir.ENS DNS entegrasyonu. Bu TXT kaydı, frontend'in bir kez oluşturduğu bir anahtar çiftinin genel anahtarını içerir ve sertifikasyon olarak adlandırılır.

  1. Ön uç istemcisi daha sonra bir register() işlevini çağırabilir ve alan adının sahibi olduğunu kanıtlayabilir. Alan adının sertifika genel anahtarına ve tam tersine eşlemesi depolanır.
  2. İşlemler istemci üzerinden oluşturulduğunda, aynı zamanda işlem yükünü sertifika genel anahtarı ile imzalar. Bunlar uygulamanın akıllı sözleşmelerine bir demet halinde iletilir.
  3. Uygulamanın akıllı sözleşmeleri sertifikayı doğrular, doğru tx gövdesine uyup uymadığını kontrol eder ve kayıtlı olup olmadığını kontrol eder. Eğer evetse, işlem işlenir. İşlem tarafından oluşturulan ücretler daha sonra bir Ücret Toplayıcı sözleşmesine, alan adıyla birlikte (kayıttan) gönderilir.
  4. FeeCollector, küratörlerin, kullanıcıların, doğrulayıcıların ve diğerlerinin, tokenları doğrudan bir alan adına veya bir alan adı kümesine yatırmasına olanak tanır. Bu sözleşmeler, her alan adına yatırılan token miktarını, her adresin bu yatırıma katılım oranını ve yatırım süresini takip etmelidir. Likidite madenciliğinin popüler uygulamaları, bu sözleşme mantığının bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir.
  5. Küratörlere (veya doğrudan Ücret Yönetimi sözleşmelerine) bahis yapan kullanıcılar, ardından alan adına bahis yapılan uygulama jeton miktarına göre ücretin oransal payını çekebilirler. Mimarlık benzer olabilir.MetaMorpho/Morpho Mavi.

Bu, bir uygulamanın DAO'sunun yönetim yükünü artırmadan tanıtılabilir. Aslında, ücret anahtarı protokol tarafından kolaylaştırılan tüm işlemler için sürekli olarak açık konumda olabileceğinden, DAO'nun protokolün ekonomik modeli üzerindeki herhangi bir kontrolü kaldırılarak yönetim sorumlulukları azaltılabilir.

Uygulama türüne göre ek düşünceler

Bu prensipler genellikle uygulama jeton ekonomi modellerine geniş bir şekilde uygulanır, ancak uygulamanın türüne bağlı olarak diğer ücret düşünceleri de olabilir: Katman 1 veya Katman 2 üzerine inşa edilmiş uygulamalar, uygulama zincirleri ve rollup'lar kullanılarak inşa edilmiş uygulamalar.

L1 / L2 uygulamaları için dikkate alınması gerekenler

Katman 1 veya Katman 2 blok zinciri üzerindeki uygulamalar akıllı sözleşmeleri doğrudan zincire dağıtarak kullanılır. Kullanıcılar uygulamaların akıllı sözleşmeleriyle etkileşime geçtiğinde ücretler toplanır. Genellikle bu, perakende kullanıcı ile temel akıllı sözleşmeler arasında bir arayüz olarak hizmet veren kolay kullanımlı bir ön uç (bir uygulama veya web sitesi gibi) üzerinden gerçekleşir. Bu durumda, herhangi bir ücret önbirimle başlar. Yukarıdaki app.xyz örneği, Katman 1 bir uygulama için bir ücret sisteminin nasıl çalışabileceğini göstermektedir.

Uygulamalar, ön uç ücretlerini filtrelemek için küratörler yerine, ağ ücretlerine katkıda bulunan ön uçlara bir beyaz liste veya siyah liste yaklaşımı da benimseyebilir. Buradaki amaç, token sahiplerinin ve protokolün, haksız faaliyetten kar elde etmemesini veya bundan yararlanmamasını ve yargı alanına özgü yasalara ve düzenlemelere uyduğunu sağlamaktır.

Beyaz liste yaklaşımında, uygulama ön uçlar için bir dizi kural yayınlar, bu kurallara uyan ön uçların bir kaydını oluşturur, ön uçlara katılanlara bir sertifika verir ve ön uçların uygulama ücretlerinin bir kısmını alabilmeleri için belirli miktarda jetonları teminat olarak göstermelerini gerektirir. Eğer ön uçlar bu kurallara uymazsa, cezalandırılır ve ücret katkıları için sertifikaları kaldırılır.

Siyah liste yaklaşımında, uygulamaların herhangi bir kural oluşturması gerekmez, ancak uygulamanın bir önyüzünün başlatılması izinsiz olmazdı. Bunun yerine, uygulama, önyüzünün uygulamayı kullanmasına izin vermeden önce önyüzünün yargı alanıyla uyumlu olduğuna dair bir avukatlık bürosundan görüş almasını gerektirir. Görüş alındıktan sonra, uygulama, önyüze yalnızca uygulamanın önyüzünün uygun olmadığına dair bir düzenleyiciden bildirim alması durumunda kaldırılacak olan ücret katkıları için bir sertifika verir.

Ücret boru hattı, önceki bölümlerde verilen örnekleri yansıtacaktır.

Her iki yaklaşım da merkezsiz yönetimin yükünü önemli ölçüde artırır ve DAO'ların ya bir dizi kuralı kurmasını ve sürdürmesini ya da uyumluluk konusunda hukuki görüşler değerlendirmesini gerektirir. Bazı durumlarda bu kabul edilebilir olabilir, ancak çoğu durumda uyumluluk yükünü bir küratöre dış kaynak kullanmak tercih edilebilir olacaktır.

Uygulama zincirleri için dikkate alınması gerekenler

Uygulama zincirleri, yalnızca o uygulama için çalışan doğrulayıcılara sahip uygulama özel blokzincirleridir.

Çalışmalarının karşılığında, bu doğrulayıcılar ödeme alır. Doğrulayıcılar genellikle tokenlerin enflasyonist ihraç edilmesi yoluyla ödüllendirildiği Katman 1 blok zincirlerinin aksine, bazı uygulama zincirleri (dYdX) müşteri ücretlerini doğrulayıcılara aktarırlar.

Bu modelde, token sahiplerinin ödül alması için doğrulayıcılara pay koyması gerekmektedir. Doğrulayıcılar, özenle seçilen paylaşım modüllerine dönüşür.

Bu çalışma seti, bir Katman 1 doğrulayıcıdan farklıdır. Appchain doğrulayıcıları belirli uygulamalardan belirli işlemleri yerleştirir. Bu farklılık nedeniyle, appchain doğrulayıcıları, kolaylaştırdıkları temel faaliyetlerle ilgili daha büyük bir yasal riski üstlenebilir. Sonuç olarak, protokoller, doğrulayıcılara kendi yargı alanlarının yasalarına ve kendi rahatlık seviyelerine göre yapabilecekleri işleri özgürce yapma özgürlüğü tanımalıdır. Önemli olan, bu appchain'in izin verilmeme durumunu tehlikeye atmaksızın veya onu önemli sansür riskine maruz bırakmaksızın coğrafi olarak merkezi olmayan doğrulayıcı setine sahip olması koşuluyla yapılabilir.

Ücret izlenebilirliği avantajlarından yararlanmak isteyen appchainler için mimari, ücret boru hattına kadar olan Layer 1 uygulamalarına benzer olacaktır. Ancak doğrulayıcılar, işlemleri hangi ön uçlardan işlemek istediklerini belirlemek için ön uç eşlemesini kullanabilecektir. Herhangi bir işlemin ücretleri aktif doğrulayıcı kümesine gidecek, katılmamayı tercih eden etkin olmayan doğrulayıcılar bu tür ücretlerden mahrum kalacak. Bir ücret perspektifinden doğrulayıcı, yukarıda tartışılan staking modül küratörleriyle aynı işlevi yerine getirir ve bu doğrulayıcılara stakerlar, herhangi bir yasadışı faaliyetten gelir elde etmediklerinden emin olabilir. Doğrulayıcılar ayrıca yargı alanına uygun olan ön uçları belirlemek için bir küratör seçebilirler.

Uygulama rollups için düşünceler

Rollup'ların kendi blok alanları vardır, ancak başka bir zincirin güvenliğini devralabilirler. Günümüzde çoğu toplama, işlemlerin sıralanmasından ve dahil edilmesinden sorumlu tek bir sıralayıcıya sahiptir, ancak işlemler " adı verilen bir işlemle doğrudan Katman 1'e gönderilebilir.zorunlu dahil etme.”

Eğer bu rollup'lar uygulama özelinde ise ve sıralayıcısını tek doğrulayıcı olarak kabul ederse, bu sıralayıcı tarafından dahil edilen işlemlerden elde edilen ücretler, uyumlu ön uçların düzenlenen kümesine veya genel bir havuza dayalı olarak staker'lara dağıtılabilir.

Eğer rollups sıralayıcı setlerini merkezsizleştirirse, sıralayıcılar fiili olarak düzenlenmiş staking modülleri haline gelir ve ücret boru hattı appchain'lerinki gibi yansıtır. Sıralayıcılar ücret dağıtımı için doğrulayıcıları değiştirir ve her sıralayıcı kendi kararlarını hangi ön uçlardan ücret kabul edeceğine dair verebilir.


Uygulama jetonları için birçok olası model olsa da, özenle hazırlanmış staking havuzları sağlamak, uygulamalar için benzersiz olan dışsal zorlukları çözmeye yardımcı olan bir yol ileriye doğru bir adımdır. Uygulamaların içsel ve dışsal zorluklarını tanıyarak, kurucular projeleri için yerden başlayarak daha iyi bir uygulama jetonu modeli tasarlayabilirler.

Not:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıa16zcrypto]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Mason HallPorter SmithMiles Jennings ve Ross Shuel]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Learnekip, ve hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Feragati: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Uygulama jetonları için yeni bir finansal model: Nakit akışları nasıl oluşturulur

Yeni BaşlayanAug 22, 2024
Bu makale, yardımcı jetonların finansal modelini tartışmakta ve yardımcı jetonların karşılaştığı yönetişim, değer dağıtımı ve düzenlenmiş faaliyetlerin zorluklarına çözüm olan bir nakit akışı tabanlı çözüm önermektedir.
Uygulama jetonları için yeni bir finansal model: Nakit akışları nasıl oluşturulur

Altyapı tokenleri için - birinci katman ağına (veya ikinci katman gibi hesaplama yığınının yanındaki bölümler) karşılık gelen tokenler - ekonomik modeller geliştirilmiş ve blok alanının arz ve talebine dayanarak anlaşılmaktadır. Ancak uygulama tokenleri için - 'dağıtılmış işletmelerde' hakları ileten blok zincirlerinin üstünde hizmetler sunan akıllı sözleşme protokolleri - ekonomik modeller hala çözülüyor.

Uygulama jeton iş modelleri, temel yazılımları kadar anlamlı olmalıdır. Bu amaçla, uygulama jetonları için nakit akışlarını tanıtıyoruz - uygulamaların izin verici, esnek modeller oluşturmalarını ve kullanıcıların sağladıkları değer karşılığında nasıl ödüllendirileceklerini seçmelerini sağlayan bir yaklaşım. Bu yöntem, farklı yargı alanlarında yasal faaliyetlerden ücretler oluşturur ve daha fazla uyum sağlamayı teşvik eder. Ayrıca, protokole biriken değeri maksimize ederken teşvik eder.yönetişim minimizasyonu.

Burada paylaştığımız prensipler, DeFi'den merkezi olmayan sosyal uygulamalara ve her yerdeki DePIN ağlarına kadar tüm web3 uygulamalarına uygulanır.

Token modelleri için zorluklar

Altyapı tokenları gömülü arz ve talebe tabidir: Talep arttıkça arz azalır ve piyasalar buna göre ayarlanır. Birçok altyapı tokeni için bu yerel ekonomik temel, Ethereum İyileştirme Önerisi 1559 (EIP-1559) ile hızlandı.EIP-1559), tüm Ethereum işlemleri için yakılacak bir taban ücret uyguladı. Ancak, satın alma ve yakma modellerine yönelik dağınık girişimlere rağmen, uygulama belirteçleri için EIP-1559'a paralel bir durum yoktur.

Uygulamalar, blok alanının kullanıcılarıdır, sağlayıcıları değil, bu nedenle blok alanlarını kullanan diğer kişilerin gaz ücretlerinin toplanmasına güvenemezler. Bu nedenle kendi ekonomik modellerini geliştirmeleri gerekiyor.

Burada bazı yasal zorluklar da var: Altyapı token ekonomi modelleri, tipik blok zinciri işlemlerinin genel yapısı ve kullandıkları programlı mekanizmalar nedeniyle yasal riskten daha fazla izole edilir. Ancak uygulama token ekonomi modelleri için, ilgili uygulamalar düzenlenmiş faaliyetin kolaylaştırılmasına bağlı olabilir ve yönetişim token sahipleri tarafından aracılık gerektirebilir - bu da ekonomiyi daha karmaşık hale getirir. ABD'de yüksek düzeyde düzenlenen bir türev ticaretini kolaylaştıran merkezi olmayan bir borsa, örneğin Ethereum'dan radikal olarak farklıdır.

Bu içsel ve dışsal zorlukların kombinasyonu, uygulama jetonlarının farklı bir ekonomik model gerektirdiği anlamına gelir. Bu bilinçle, bir olası çözüm sunuyoruz: hizmetleri için uygulama jeton sahiplerini tazmin eden, protokol gelirini maksimize eden, düzenleyici uyum sağlayan ve entegre eden protokollerin tasarlanması için bir yöntem.governance minimizasyonu. Amacımız basittir: Uygulama jetonlarına, pek çok altyapı jetonunun zaten sahip olduğu nakit akışları aracılığıyla aynı ekonomik temeli vermek.

Çözümümüz, uygulama jetonlarının karşılaştığı üç probleme odaklanmaktadır:

  1. Yönetimle ilgili zorluklar
  2. Değer dağıtımıyla ilgili zorluklar
  3. Düzenlenmiş faaliyetlerle ilgili zorluklar

1. Yönetimle ilgili zorluklar

Uygulama token'ları genellikle yönetim haklarına sahiptir ve Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon'un (DAO) varlığı şunları tanıtabilir.belirsizlikAltyapı jetonlarının karşılaşmadığı riskler vardır. Önemli miktarda ABD operasyonu olan DAO'lar için riskler, DAO'nun protokol gelirini kontrol etmesi veya protokolün ekonomik faaliyetini aracı yapması durumunda ortaya çıkabilir ve böyle bir faaliyeti programlı hale getirir. Bu risklerden kaçınmak için, projeler DAO'nun sahip olduğu kontrolü azaltarak yönetişimi en aza indirebilir. Bu mümkün olmadığı durumlarda Wyoming'in yeni Merkezi Olmayan Şirketsiz Kar Amacı Gütmeyen Dernek (DUNA)sağlarbirrisks and comply with applicable tax laws.

2. Değer dağıtımı ile ilgili zorluklar

Uygulamalar, token sahiplerine değer dağıtan mekanizmayı tasarlarken dikkatli olmalıdır. Birleştirmeoylama ve ekonomik haklarAmerikan menkul kıymet yasaları açısından endişe yaratabilir, özellikle pro rata dağıtımlar ve token satın alma ve yakma gibi basit ve doğrudan mekanizmalarla birlikte. Bu mekanizmalar, temettü ve hisse geri alımlarına benzer görünüyor ve token'ların özsermayeden farklı düzenleyici çerçeve haklarına sahip olduğu argümanlarını zayıflatabilir.

Projeler yerine paydaş sermayesini keşfetmeli - proje için katkılarda bulunan token sahiplerini ödüllendirerek, projeye fayda sağlayacak şekilde. Birçok proje, olumlu toplam katılımı teşvik etmiş, bir ön uç (Liquity) protokole katılım (Sarı Saka) ve güvenlik modülünün bir parçası olarak teminat vermeAave). Tasarım alanı burada oldukça geniştir, ancak bir projedeki tüm paydaşları haritalandırarak başlamak, her birinden hangi davranışların teşvik edilmesi gerektiğini belirlemek ve bu teşvik yoluyla protokolün genel değerinin ne olacağına karar vermek iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Basitlik adına, bu yazıda token sahiplerinin yönetimdeki katılımlarını ödüllendiren basit bir tazminat modelini varsayacağız, ancak diğer şemaların da mevcut olduğunu unutmayın.

3. Düzenlenmiş faaliyetlerle ilgili zorluklar

Düzenlenmiş faaliyetleri kolaylaştıran uygulamalar, token sahipleri için değer birikim mekanizmaları tasarlarken de dikkatli olmalıdır. Eğer bu tür mekanizmalar, geçerli yasalara uygun şekilde işletilmeyen ön uçlardan veya API'lerden değer biriktiriyorsa, token sahipleri yasadışı faaliyetten kar elde edebilirler.

Bu soruna yönelik önerilen çözümlerin çoğu, değerin sadece ABD'de izin verilen faaliyetlere odaklanmasına odaklanmıştır - örneğin, yalnızca belirli varlıkları içeren likidite havuzlarıyla ilgili protokol ücretlerini açma. Bu, projeleri düzenleyici yaklaşımların en düşük ortak paydasına tabi tutar ve küresel otomatik yazılım protokollerinin değer önerisini baltalar. Ayrıca yönetim minimizasyonu çabalarını doğrudan baltalar. Düzenleyici uyum perspektifinden hangi ücret stratejisinin işe yaradığını belirlemek DAO'lar için uygun bir görev değildir.

İdeal bir dünyada, projeler, faaliyetin izin verildiği herhangi bir yargı alanından ücret toplayabilse de, izin verilen şeyi belirlemek için DAO'lara güvenmek zorunda kalmadan.çözümProtokol düzeyinde düzenleyici uyumluluğun gerekli olmaması, ancak protokol tarafından oluşturulan ücretlerin, bunların kaynağı olan ön uç veya API'nin bulunduğu yerdeki ilgili yasalara ve düzenlemelere uyuluyorsa yalnızca aktarılmasını sağlamak.

Bir temel sorun: Ücretleri izleme

Ücretlerin izlenebilirliği, sansür riski getirmeksizin veya bir protokolü izinli hale getirmeden, uyumsuz ön uçlardan kaynaklanan potansiyel riskleri çözmek için kritiktir. İzlenebilirlik sayesinde bir uygulama, herhangi bir ücretin sadece token sahiplerine gelmesini sağlayabilir ve bu ücretlerin token sahibinin yargı yetkisi dahilinde yasal olarak uyumlu olan ön uçlardan gelip gelmediğini garanti altına alabilir. Ücretler izlenebilir değilse, token sahiplerini uyumsuz ön uçlardan gelen değerlerden (yani, uyumsuz ön uçlar tarafından toplanan ücretler) izole etmenin bir yolu olmazdı ve bu da token sahiplerini riske maruz bırakabilirdi.

Ücretleri izlenebilir yapmak için, bir protokol, iki adımlı bir uygulama jetonu staking sistem tasarımı kullanabilir.

Adım 1: Ücretleri hangi ön uçtan kaynaklandığını belirleme ve

Adım 2: özel mantığa göre ücretleri farklı havuzlara yönlendirme.

Ön uç eşleştirmesi

Ücret izlenebilirliği, bir etki alanından genel/özel anahtar çiftine bire bir eşleme gerektirir. Bu eşleme olmadan, kötü amaçlı bir ön uç işlemleri taklit edebilir ve dürüst bir etki alanından gönderilmiş gibi davranabilir. Kriptografi, ön uçları "kaydetmemize", etki alanını değişmez bir şekilde genel anahtar eşlemesine kaydetmemize, etki alanının bu genel anahtarı gerçekten kontrol ettiğini kanıtlamamıza ve söz konusu özel anahtarla işlemleri imzalamamıza olanak tanır. Bu bize işlemleri ve dolayısıyla ücretleri belirli bir alana atfetme yeteneği verir.

Yönlendirme ücretleri

Ücret kaynağı takip edilebilir hale geldiğinde, protokol token sahiplerini yasadışı işlemlerden gelen ücretlerden koruyacak ancak DAO'nun merkezi olmayan yönetim yüklerini artırmayacak şekilde ücretleri nasıl dağıtacağını belirleyebilir. Bu noktayı açıklamak için, uygulama-token yatırımı için mümkün olan tasarımların bir spektrumunu düşünün, her bir önyüz için bir yatırım havuzuyla tüm önyüzler için tek bir yatırım havuzu arasında değişen.

En basit yapısıyla, her bir ön uçun ücretleri ayrı bir ön uça özgü staking modülüne yönlendirilebilir. Hangi ön uçlarda staking yapılacağını seçerek, bir token sahibi hangi ücretleri aldığına karar verebilir ve token sahibini yasal risk altına sokan herhangi bir ücretten kaçınabilir. Örneğin, bir token sahibi yalnızca Avrupa'da tüm düzenleyici onayları alan bir ön uç ile ilişkilendirilmiş modüle staking yapabilir. Bu tasarım basit gibi görünse de, aslında oldukça karmaşıktır. 50 farklı ön uç için 50 staking havuzu olabilir ve ücretlerin azalması token değeri için olumsuz olabilir.

Spektrumun tam tersi tarafında, her bir ön uçtan alınan ücretler bir araya toplanabilir - ancak bu, ücret izlenebilirliğinin amacını boşa çıkarır. Tüm ücretler bir araya toplanırsa, uyumlu ön uçlardan gelen ücretleri uygunsuz olanlardan ayırmak için bir yol yoktur - tek bir kötü niyetli kişi tüm fıçıyı bozacaktır. Token sahipleri, hiçbir ücret veya hisse alamamak veya yargı alanlarında uyumsuz ön uçların yasadışı faaliyetlerinden faydalanacakları bir havuzda pay sahibi olacakları bir seçim yapmak zorunda kalacaklar - bu seçenek, birçok token sahibini katılmaktan vazgeçirebilir veya sistemini mevcut alt optimal tasarımlarına geri döndürebilir, böylece bir DAO'nun ücretlerin nereye uygulanabileceğini değerlendirmesi gerekmektedir.

Kürasyon yoluyla ücret takip edilebilirliğine adres verme

Bu karmaşıklıklar düzenleme yoluyla çözülebilir. Bir ücreti ve bir jetonu olan izinsiz bir akıllı sözleşme protokolü uygulamasını düşünün. Herkes uygulama için bir ön uç oluşturabilir ve herhangi bir ön uç kendi bahis modülüne sahip olabilir. Bu protokol için bir ön uç adı verelim: app.xyz.

App.xyz, bulunduğu yargı alanı için belirli uyumluluk kurallarına uyabilir. app.xyz'den kaynaklanan uygulama etkinliği, protokol ücretlerine neden olur. App.xyz kendi stake modülü vardır ve token sahipleri tokenlerini doğrudan bu modüle veya uyumlu gördükleri bir ön uç sepetini ayrı ayrı seçmek isteyen bir küratöre stake edebilirler. Bu token stake edenler, stake ettikleri ön uç setinden ücretler şeklinde getiri elde edeceklerdir. Bir ön uç 100 ABD doları ücret üretiyorsa ve 100 kuruluşun her biri 1 token stake ediyorsa, her varlık 1 ABD doları alma hakkına sahiptir. Küratörler başlangıçta hizmetleri için bir ücret talep edebilirler. Gelecekte, hükümetler, tüketicileri korumaya yardımcı olmak için ön uçların kendi yetki alanlarında uyumlu olduğuna dair zincir üstü onaylar yapabilir ve yan fayda, küratörlüğün otomasyonu olabilir.

Bu modeldeki potansiyel risklerden biri, uyumlu ön uçların yönetim yükünden yoksun oldukları için uyumlu olmayan ön uçların çalıştırılmasının daha ucuz olabilmesidir. Ayrıca, geçici çözümlerini daha da teşvik etmek için tüccarlara ön uç ücretlerini geri dönüştürmek için modeller geliştirebilirler. Bu riski azaltan iki faktör vardır. İlk olarak, çoğu kullanıcı aslında uyumlu ön uçların yerel yasa ve yönetmeliklerine uymasını ister. Bu özellikle büyük, düzenlenmiş kurumlar için geçerlidir. İkincisi, yönetişim, kuralları tekrar tekrar çiğneyen ve uygulamanın uygulanabilirliğini tehlikeye atan ve kötü davranışları caydıran uyumlu olmayan ön uçlarda son çare veya "veto yetkisi" olarak hayati bir rol oynayabilir.

Son olarak, kayıtlı bir ön uç aracılığıyla başlatılmayan işlemlerden elde edilen tüm ücretler, tek bir toplama staking modülüne yatırılır ve protokolün akıllı sözleşmeleriyle botlar ve diğer doğrudan protokol etkileşimleri tarafından başlatılan işlemlerden gelir elde etmesini sağlar.

Teoriden uygulamaya: Yöntemi uygulamaya koymak

Uygulama belirteç yığınına daha ayrıntılı bir şekilde göz atalım. Ön uç bahis yapmayı kolaylaştırmak için bir protokol, ön uçların kayıt olması gereken bir kayıt akıllı sözleşmesi kurması gerektiğini belirlemelidir.

  1. Her ön uç veya API, alan adlarının DNS kaydına benzer bir özel TXT kaydı ekleyebilir.ENS DNS entegrasyonu. Bu TXT kaydı, frontend'in bir kez oluşturduğu bir anahtar çiftinin genel anahtarını içerir ve sertifikasyon olarak adlandırılır.

  1. Ön uç istemcisi daha sonra bir register() işlevini çağırabilir ve alan adının sahibi olduğunu kanıtlayabilir. Alan adının sertifika genel anahtarına ve tam tersine eşlemesi depolanır.
  2. İşlemler istemci üzerinden oluşturulduğunda, aynı zamanda işlem yükünü sertifika genel anahtarı ile imzalar. Bunlar uygulamanın akıllı sözleşmelerine bir demet halinde iletilir.
  3. Uygulamanın akıllı sözleşmeleri sertifikayı doğrular, doğru tx gövdesine uyup uymadığını kontrol eder ve kayıtlı olup olmadığını kontrol eder. Eğer evetse, işlem işlenir. İşlem tarafından oluşturulan ücretler daha sonra bir Ücret Toplayıcı sözleşmesine, alan adıyla birlikte (kayıttan) gönderilir.
  4. FeeCollector, küratörlerin, kullanıcıların, doğrulayıcıların ve diğerlerinin, tokenları doğrudan bir alan adına veya bir alan adı kümesine yatırmasına olanak tanır. Bu sözleşmeler, her alan adına yatırılan token miktarını, her adresin bu yatırıma katılım oranını ve yatırım süresini takip etmelidir. Likidite madenciliğinin popüler uygulamaları, bu sözleşme mantığının bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir.
  5. Küratörlere (veya doğrudan Ücret Yönetimi sözleşmelerine) bahis yapan kullanıcılar, ardından alan adına bahis yapılan uygulama jeton miktarına göre ücretin oransal payını çekebilirler. Mimarlık benzer olabilir.MetaMorpho/Morpho Mavi.

Bu, bir uygulamanın DAO'sunun yönetim yükünü artırmadan tanıtılabilir. Aslında, ücret anahtarı protokol tarafından kolaylaştırılan tüm işlemler için sürekli olarak açık konumda olabileceğinden, DAO'nun protokolün ekonomik modeli üzerindeki herhangi bir kontrolü kaldırılarak yönetim sorumlulukları azaltılabilir.

Uygulama türüne göre ek düşünceler

Bu prensipler genellikle uygulama jeton ekonomi modellerine geniş bir şekilde uygulanır, ancak uygulamanın türüne bağlı olarak diğer ücret düşünceleri de olabilir: Katman 1 veya Katman 2 üzerine inşa edilmiş uygulamalar, uygulama zincirleri ve rollup'lar kullanılarak inşa edilmiş uygulamalar.

L1 / L2 uygulamaları için dikkate alınması gerekenler

Katman 1 veya Katman 2 blok zinciri üzerindeki uygulamalar akıllı sözleşmeleri doğrudan zincire dağıtarak kullanılır. Kullanıcılar uygulamaların akıllı sözleşmeleriyle etkileşime geçtiğinde ücretler toplanır. Genellikle bu, perakende kullanıcı ile temel akıllı sözleşmeler arasında bir arayüz olarak hizmet veren kolay kullanımlı bir ön uç (bir uygulama veya web sitesi gibi) üzerinden gerçekleşir. Bu durumda, herhangi bir ücret önbirimle başlar. Yukarıdaki app.xyz örneği, Katman 1 bir uygulama için bir ücret sisteminin nasıl çalışabileceğini göstermektedir.

Uygulamalar, ön uç ücretlerini filtrelemek için küratörler yerine, ağ ücretlerine katkıda bulunan ön uçlara bir beyaz liste veya siyah liste yaklaşımı da benimseyebilir. Buradaki amaç, token sahiplerinin ve protokolün, haksız faaliyetten kar elde etmemesini veya bundan yararlanmamasını ve yargı alanına özgü yasalara ve düzenlemelere uyduğunu sağlamaktır.

Beyaz liste yaklaşımında, uygulama ön uçlar için bir dizi kural yayınlar, bu kurallara uyan ön uçların bir kaydını oluşturur, ön uçlara katılanlara bir sertifika verir ve ön uçların uygulama ücretlerinin bir kısmını alabilmeleri için belirli miktarda jetonları teminat olarak göstermelerini gerektirir. Eğer ön uçlar bu kurallara uymazsa, cezalandırılır ve ücret katkıları için sertifikaları kaldırılır.

Siyah liste yaklaşımında, uygulamaların herhangi bir kural oluşturması gerekmez, ancak uygulamanın bir önyüzünün başlatılması izinsiz olmazdı. Bunun yerine, uygulama, önyüzünün uygulamayı kullanmasına izin vermeden önce önyüzünün yargı alanıyla uyumlu olduğuna dair bir avukatlık bürosundan görüş almasını gerektirir. Görüş alındıktan sonra, uygulama, önyüze yalnızca uygulamanın önyüzünün uygun olmadığına dair bir düzenleyiciden bildirim alması durumunda kaldırılacak olan ücret katkıları için bir sertifika verir.

Ücret boru hattı, önceki bölümlerde verilen örnekleri yansıtacaktır.

Her iki yaklaşım da merkezsiz yönetimin yükünü önemli ölçüde artırır ve DAO'ların ya bir dizi kuralı kurmasını ve sürdürmesini ya da uyumluluk konusunda hukuki görüşler değerlendirmesini gerektirir. Bazı durumlarda bu kabul edilebilir olabilir, ancak çoğu durumda uyumluluk yükünü bir küratöre dış kaynak kullanmak tercih edilebilir olacaktır.

Uygulama zincirleri için dikkate alınması gerekenler

Uygulama zincirleri, yalnızca o uygulama için çalışan doğrulayıcılara sahip uygulama özel blokzincirleridir.

Çalışmalarının karşılığında, bu doğrulayıcılar ödeme alır. Doğrulayıcılar genellikle tokenlerin enflasyonist ihraç edilmesi yoluyla ödüllendirildiği Katman 1 blok zincirlerinin aksine, bazı uygulama zincirleri (dYdX) müşteri ücretlerini doğrulayıcılara aktarırlar.

Bu modelde, token sahiplerinin ödül alması için doğrulayıcılara pay koyması gerekmektedir. Doğrulayıcılar, özenle seçilen paylaşım modüllerine dönüşür.

Bu çalışma seti, bir Katman 1 doğrulayıcıdan farklıdır. Appchain doğrulayıcıları belirli uygulamalardan belirli işlemleri yerleştirir. Bu farklılık nedeniyle, appchain doğrulayıcıları, kolaylaştırdıkları temel faaliyetlerle ilgili daha büyük bir yasal riski üstlenebilir. Sonuç olarak, protokoller, doğrulayıcılara kendi yargı alanlarının yasalarına ve kendi rahatlık seviyelerine göre yapabilecekleri işleri özgürce yapma özgürlüğü tanımalıdır. Önemli olan, bu appchain'in izin verilmeme durumunu tehlikeye atmaksızın veya onu önemli sansür riskine maruz bırakmaksızın coğrafi olarak merkezi olmayan doğrulayıcı setine sahip olması koşuluyla yapılabilir.

Ücret izlenebilirliği avantajlarından yararlanmak isteyen appchainler için mimari, ücret boru hattına kadar olan Layer 1 uygulamalarına benzer olacaktır. Ancak doğrulayıcılar, işlemleri hangi ön uçlardan işlemek istediklerini belirlemek için ön uç eşlemesini kullanabilecektir. Herhangi bir işlemin ücretleri aktif doğrulayıcı kümesine gidecek, katılmamayı tercih eden etkin olmayan doğrulayıcılar bu tür ücretlerden mahrum kalacak. Bir ücret perspektifinden doğrulayıcı, yukarıda tartışılan staking modül küratörleriyle aynı işlevi yerine getirir ve bu doğrulayıcılara stakerlar, herhangi bir yasadışı faaliyetten gelir elde etmediklerinden emin olabilir. Doğrulayıcılar ayrıca yargı alanına uygun olan ön uçları belirlemek için bir küratör seçebilirler.

Uygulama rollups için düşünceler

Rollup'ların kendi blok alanları vardır, ancak başka bir zincirin güvenliğini devralabilirler. Günümüzde çoğu toplama, işlemlerin sıralanmasından ve dahil edilmesinden sorumlu tek bir sıralayıcıya sahiptir, ancak işlemler " adı verilen bir işlemle doğrudan Katman 1'e gönderilebilir.zorunlu dahil etme.”

Eğer bu rollup'lar uygulama özelinde ise ve sıralayıcısını tek doğrulayıcı olarak kabul ederse, bu sıralayıcı tarafından dahil edilen işlemlerden elde edilen ücretler, uyumlu ön uçların düzenlenen kümesine veya genel bir havuza dayalı olarak staker'lara dağıtılabilir.

Eğer rollups sıralayıcı setlerini merkezsizleştirirse, sıralayıcılar fiili olarak düzenlenmiş staking modülleri haline gelir ve ücret boru hattı appchain'lerinki gibi yansıtır. Sıralayıcılar ücret dağıtımı için doğrulayıcıları değiştirir ve her sıralayıcı kendi kararlarını hangi ön uçlardan ücret kabul edeceğine dair verebilir.


Uygulama jetonları için birçok olası model olsa da, özenle hazırlanmış staking havuzları sağlamak, uygulamalar için benzersiz olan dışsal zorlukları çözmeye yardımcı olan bir yol ileriye doğru bir adımdır. Uygulamaların içsel ve dışsal zorluklarını tanıyarak, kurucular projeleri için yerden başlayarak daha iyi bir uygulama jetonu modeli tasarlayabilirler.

Not:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıa16zcrypto]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Mason HallPorter SmithMiles Jennings ve Ross Shuel]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Learnekip, ve hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Feragati: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!