PayPal USD (PYUSD) Hakkında Detaylı Bir İnceleme

İleri SeviyeJul 11, 2024
Bu makale, PayPal'ın kripto para birimlerine geçişinin iç mantığını, Solana'da PYUSD'nin piyasaya sürülmesini ve PYUSD'nin kitlelere yayılma stratejisini analiz etmeye çalışacak.
PayPal USD (PYUSD) Hakkında Detaylı Bir İnceleme

31 Mayıs 2024'te PayPal, istikrarlı parası PayPal USD (PYUSD)'yi Solana blockchain üzerinde başlattığını duyurdu. Bu, PayPal'in geçen yıl Ağustos ayında Ethereum mainnet üzerinde PYUSD'yi tanıtmasından bu yana önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu hamle, kullanıcılarına yeni ve verimli bir ödeme yöntemi sunmanın yanı sıra ödeme endüstrisindeki gelecekteki trendler için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Bundan önce, bir Web3 ödeme araştırma raporuVe endüstri şirketleriyle görüşmelere girerek, stablecoin ödemelerinin gerçekten gerekli olup olmadığı konusunda devam eden değerlendirmeler var. PYUSD'nin Solana'da piyasaya sürülmesi, PayPal'in pratik yaklaşımıyla uygun bir şekilde örtüşüyor ve ödeme özgürlüğü konusunda net bir cevap veriyor: "İnsanlar istedikleri gibi ödeme yapmak istiyor ve mevcut ödeme ağları bu ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor. Kripto pratik çözümler sunar. Ödeme inovasyonunu teşvik etmeye kendini adamış bir fintech şirketi olarak, esnek ödemelere yönelik mevcut istekleri karşılamak için stablecoin ödeme çözümleri sunuyoruz." Bu nedenle, bu makale, PayPal'in Kripto'ya odaklanmasının altında yatan mantığı, Solana'da PYUSD'nin piyasaya sürülmesini ve PYUSD'nin kitlesel olarak benimsenmesini sağlama stratejisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sektöre içgörü sağlamayı amaçlar ve konuyla ilgili tartışmaları memnuniyetle karşılar.

1. PayPal'un Neden Kripto Paraya Odaklandığı

Önde gelen bir küresel ödeme şirketi olan PayPal, küresel ödemelerde yirmi yılı aşkın deneyime sahiptir. Bu süre zarfında, e-ticaretin olgunlaşmasının yanı sıra, PayPal yalnızca bir güven işareti olarak kendini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcılar için işlemleri onayladı, aynı zamanda internette dijital ödemelerin yaygın olarak benimsenmesini sağladı. PayPal'ın misyonu değişmeden kaldı: ödeme inovasyonunu teşvik etmek ve herkesin tercihlerine göre ödeme yapmasını sağlamak. Bununla birlikte, şimdiye kadar, ödeme inovasyonu büyük ölçüde İnternet'in yükselişi sırasında kurulan aynı finansal raylarda kaldı. Küresel, anında ve sorunsuz işlemler sağlama çabalarına rağmen, eksiklikler devam ediyor: çevrimiçi ödemeler için ödeme süreleri uzun kalıyor (ABD'de ortalama 2-3 gün); piyasalar, bankalar ve hizmet sağlayıcılar hafta içi çalışır ve bu da ödemeleri daha da geciktirir; işverenler giderek daha fazla dağılmış bir işgücüne ödeme yapmakta zorlanıyor; Küreselleşmiş bir nüfus, uygun maliyetli ve verimli sınır ötesi havaleler yapmakta zorlanmaktadır. İşletmeler bu sürtüşmeyi en keskin şekilde hissederken, tüketiciler hala hızlı bir ödeme ortamı olması gerektiğini düşündükleri uzun beklemelere katlanıyor. Kısacası, bugün insanlar istedikleri gibi ödeme yapamıyorlar. Bu nedenle PayPal odağını Kripto'ya kaydırdı - cevap basit: talepleri karşılıyor ve pratik. Kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi, insanları ödeme isteklerini gerçekleştirmeye daha da yaklaştırıyor: hızlı, ucuz, küresel ödemeler. Bu yeni nesil finans/ödeme altyapısı, PayPal 40 milyon kullanıcısına daha iyi hizmet vermesine yardımcı olabilir ve herkesin tercihlerine göre ödeme yapmasına olanak tanır. Bu nedenle, kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisinin ortaya çıkmasından on yıldan fazla bir süre sonra, PayPal bir kez daha ödeme tarihinde, 2000'lerin başındaki interneti anımsatan, potansiyel ve fırsatlarla dolup taşan kritik bir ana ulaştı. PayPal daha önce ödemeleri çevrimiçi hale getirdiği gibi, şimdi de ödemeleri blok zincirine getiriyor.


(flywheeldefi.com/article/paypal-adımlar-pyusd-ile-zincir-üstünde)

2. Küresel Ödeme Zorlukları İyileştirmeye İhtiyaç Duyuyor

Mevcut ödeme kanalları ve bilgi iletim protokolleri (örneğin ACH, SEPA ve SWIFT gibi) küresel ödeme ağının omurgasını oluşturur. Bunlar, bize bölgeler ve zaman dilimleri arasında büyük ölçekli işlemler yapma olanağı sağlayarak, nispeten sorunsuz ödemeleri garanti altına alır. Ancak mevcut ödeme teknolojileri aynı zamanda bizi 1) ödeme yerleşim hızı ve 2) maliyet etkinliği arasında dengelememize zorlar, örneğin:

  • Fonların hareketi maliyetlerle beraber gelir ve çeşitli aracılar arasında önceden var olan işbirliği düzenlemeleri ve likidite gereksinimleri vardır.
  • İşletme süre sınırları içinde sınır ötesi işlemler (iş günleri) ve toplu işleme, ödemelerin birkaç gün sürebileceği anlamına gelir.
  • Küçük, yüksek frekanslı işlemlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim düzenlemeleri zorlayıcıdır.

Ancak yetişkinler olarak, seçmek istemiyoruz; hem düşük maliyetli hem de verimli yerleşimler istiyoruz. İnsanlar daha kolay ödeme yapmak istiyor. İşletmeler, yerleşim sürelerinden endişe etmeden tedarikçilere ödeme yapmak istiyor. Bireyler yüksek ücretler ödemeden ve günlerce beklemek zorunda kalmadan uzaktaki aile üyelerine para göndermek istiyor. Bugünkü finansal altyapı, hızlı işlemler için insanların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayamaz ve PayPal, kullanıcıların böyle bekleme sürelerinde değer kaybetmesini istemez. Bugün, kripto para birimi ve blok zincir teknolojisi, ödeme takas süreçlerini basitleştiren, ödemeleri hızlı, ucuz ve erişilebilir hale getiren yeni bir ödeme kanalı sunmaktadır. Bu nedenle, geleneksel ödemelerin miras sorunlarını çözmek için kripto para birimi ve blok zincir ödeme teknolojisi çözümlerini kullanmamız gerekmektedir: 1) yavaş yerleşim süreleri, 2) yüksek işlem maliyetleri ve 3) küresel olarak bankasız ve banka hizmetlerinden yoksun bölgelerle uyumsuzluk.

3. PayPal'ın Sabitcoin Ödeme Çözümü

(PayPal'ın Stablecoin'i kripto endüstrisini ana akım benimsemeye yönlendirmeye hazır)

Stablecoin Tanımı: Çoğu kripto para birimi önemli fiyat dalgalanmaları yaşar, bu da onları günlük ödemeler için uygun olmaktan çıkarır - örneğin, Bitcoin tek bir günde büyük dalgalanmalar görebilir. Stablecoin'ler, genellikle ABD Doları gibi bir fiat para birimine 1:1 oranında bağlı kalarak istikrarlı bir değer korumayı amaçlayarak bu sorunu ele alırlar. Stablecoin'ler, düşük günlük oynaklığı korurken blok zincirinin avantajlarını - verimli, maliyet etkin ve küresel olarak erişilebilir - kullanma imkanı sunar.

PayPal tarafından tanıtılan stabilcoin PYUSD, gelecek nesil finansal teknoloji inovasyonunu desteklemek amacıyla tasarlanmış yeni bir stabilcoin ödeme çözümüdür. PayPal'ın kapsamlı endüstri uzmanlığı ve yüksek performanslı Solana blockchain üzerine inşa edilen PYUSD, etkili anlık yerleşimleri sağlar, işlem maliyetlerini azaltır, yüksek güvenlik sağlar ve gerçekten küresel ödemeleri kolaylaştırır. PayPal tarafından başlatılan PYUSD, dünya genelindeki ödeme endüstrisinde bahsedilen sorunlara çözüm sunan, US Doları'na 1:1 oranında bağlı olan bir blockchain tabanlı stabil değer depolama aracıdır.

Yetkili ABD kullanıcıları PYUSD'yi satın alabilir, satabilir, gönderebilir ve alabilir, ve çeşitli yollarla ödeme yapmak için kullanabilirler:

  • PayPal ve Venmo ekosistemleri içinde PYUSD satın alabilir ve transfer edebilirsiniz, böylece sorunsuz likidite sağlanır.
  • Dünya çapında milyonlarca PayPal tüccarıyla ödeme yapmak ve online işlemlerde ödeme yapmak için PYUSD kullanın.
  • Xoom üzerinde sınır ötesi P2P ödemeler (sınır ötesi bir ödeme aracı)
  • PayPal ekosistemi dışındaki kripto para borsalarında (örneğin, Crypto.com) ve cüzdanlarda (örneğin, Phantom) PYUSD kullanın.
  • PYUSD, Mesh gibi girişimler için hızlı, düşük maliyetli finansman araçları gibi çeşitli yenilikler için de kullanılabilir.

PYUSD gerçek stabilcoin iş senaryolarını şekillendiriyor, mainstream tüketicilere ve tüccarlara bekledikleri sorunsuz ve güvenilir ödeme deneyimlerini sunuyor.

4. PayPal'ın Kararlıcoin Ödeme Evrimi: Kitlesel Kabul Yönünde

PayPal'ın neredeyse 20 yıllık küresel ödeme uyum deneyimi ve PYUSD'nin en yüksek uyumluluk standartlarına dayanarak, PayPal + PYUSD kombinasyonu, önceki stabilcoin işlemlerini gerçek stabilcoin ödemelerine yükseltebilir. PayPal'ın kuruluşundan bu yana sorumluluğu, ödemeleri kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda yeni teknolojileri tanıtmak ve yaymak olmuştur - dijital ödemeler, şimdi hayatımızda yaygın olarak kullanılan bir teknoloji. Bu başarılı deneyim, PYUSD stabilcoin ödemelerinin başlatılması için değerli bilgiler ve rehberlik sağlayabilir.

Özellikle, PayPal kitleler tarafından benimsenmeye doğru üç aşamalı bir evrimi açıklar:

  • Farkındalık
  • Fayda
  • Evrensellik

4.1 Tanıtım Yoluyla Farkındalık

Daha önce tartışıldığı gibi, ödemeler her yerde bulunur ve alışkanlıklara ve uygulamalara derinden yerleşmiştir, bu nedenle geçişlerin kademeli ve istikrarlı olması gerekir - bir gecede gerçekleşmez. Yeni bir ödeme yönteminin tanıtılması, davranışsal, teknik veya finansal değişiklikleri içerir. Kitlesel Benimsemeye yönelik ilk adım, tanıtım yoluyla farkındalıktır - sadece insanları yeni teknolojinin varlığından haberdar etmek. Bu aşamada, erken benimseyenler hedef kitledir - halihazırda kripto para birimlerine sahip olanlar, küresel nüfusun yaklaşık %15'ini oluşturur ve ulaşılması nispeten daha kolaydır. PayPal 2023'ün sonlarında Ethereum'da PYUSD'yi piyasaya sürmesinin ve erken benimseyenler arasında farkındalık sağlamasının nedeni buydu. Şimdi, piyasa değerine göre en büyük ikinci blok zinciri olan Solana'da PYUSD'yi piyasaya sürmek, kripto ekosistemindeki en aktif ve ilgili katılımcıları hedefleyerek dünyaya "PYUSD burada" sinyalini veriyor. Ayrıca, PayPal ve Venmo uygulamalarıyla entegrasyon, PYUSD'yi 100 milyondan fazla ABD kullanıcısına tanıtıyor. Gelecekteki çabalar, kripto para borsaları ve ödeme sağlayıcılarıyla ortaklıklar yoluyla PYUSD'nin etkisini PayPal ekosisteminin ötesine genişletecektir. PayPal, geçmiş başarılardan, bilişsel farkındalığa ulaşmanın, kitlelere yeni bir ödeme mekanizması sunmak için gerekli bir ilk adım olduğunu anlıyor.

Entegrasyon Yoluyla 4.2 Fayda

Yeni ödeme teknolojisini benimsemenin bir sonraki adımı, ilk bilişsel farkındalığı pratik ödeme işlevselliğine dönüştürmektir - PayPal'ın başlangıçta eBay ile tanıdık olmayan taraflar arasındaki işlemler için güvenilir bir platform olarak kurulmasıyla benzer bir şekilde.

Bugün, ödemelerde insanların ihtiyacı olan şey hızlı ve ucuz olmalıdır. PayPal'ın Ethereum ana ağındaki PYUSD lansmanı önemli görünürlük sağlarken, PYUSD'nin dijital ticari ödeme aracı olarak misyonunu tam olarak yerine getirmek için gerekli olan tüm standartları tam olarak karşılamadı—verimli, maliyet etkin ve küresel erişilebilir. Bu nedenle, PYUSD'nin Solana'ya geçişi ödeme işlevselliğini sağlamayı amaçlıyor.


(PayPal, Solana Üzerinde USD Sabit Koinini Başlatıyor: Blokzincir Ödemelerinde Yeni Bir Dönem)

Solana, finans, ödemeler, sadakat programları ve daha fazlası için oluşturulmuş yüksek performanslı bir blok zinciri ağıdır ve en yaygın olarak benimsenen blok zincirlerinden biridir. 2023'ün 4. çeyreğinde, ekosisteminde 2.500 aktif geliştirici ile günde ortalama 40,7 milyon işlem gerçekleştirdi. Ek olarak, blok zincirinin açık kaynaklı, programlanabilir ve birleştirilebilir yapısı, önemli ölçeklenebilirlik ve ağ etkileri sağlar. Solana, diğer blok zincirlerine kıyasla PYUSD'ye çok daha hızlı ödeme hızları, daha düşük işlem maliyetleri, daha fazla ölçeklenebilirlik ve küresel ağ desteği sağlar. Solana'nın güçlü yönlerinden yararlanan PYUSD kullanıcıları, gerçek ödeme aracı elde edebilir:

  • Anlık uzlaşma: Çoğu PYUSD işlemi verimli bir şekilde saniyeler içinde uzlaşır.
  • Düşük işlem maliyetleri: Solana zincirindeki işlem maliyetleri, işlem büyüklüğünden bağımsız olarak sadece birkaç senttir.
  • İşlemlerin kesinliği: Tüccarlar, yetersiz fon veya diğer nedenlerle ödemelerin iptal edilmesinden endişe etmemelidir.
  • 24/7/365 kullanılabilirlik: İşlemler günün her saati, yılın her günü mevcuttur.
  • Uyumluluk: PYUSD, PayPal ekosistemi dışında da kullanılabilir, diğer ağ geçitleri, ağlar ve cüzdanlarla uyumlu olmayı sağlar.
  • Programlanabilirlik ve bileşilebilirlik: PYUSD, yaygın olarak benimsenen SPL token standardı üzerinde geliştirilmiştir, bu da bu standardı destekleyen herhangi bir ürünün otomatik olarak PYUSD'yi desteklemesi anlamına gelir. Geliştiriciler PayPal ekosistemi içinde ve dışında özgürce deney yapabilir ve inşa edebilirler. Tüketiciler, satıcılar ve kurumlar, ödemeler ve finansal kullanım durumları için PYUSD'yi kullanarak geniş bir üçüncü taraf geliştirici deneyimlerinden faydalanabilirler.
  • PayPal'ın geniş kullanıcı tabanı: mevcut uygun ABD PayPal müşterileri için PYUSD mevcuttur.

Bu nedenle, Solana üzerinde PYUSD'nin başlatılması, stabilcoin ödemelerinin uzun vadeli benimsenmesine yardımcı olacaktır. Bu süreç, PYUSD'yi farkındalık aşamasından pratik ödeme kullanımına taşır. PYUSD'nin Ethereum ve Solana'da aktif hale gelmesiyle birlikte, daha fazla geliştirici ve ekosistem ortağı katılacak ve PayPal ve Venmo uygulamalarındaki kullanılabilirlik ile birleşerek, PYUSD kullanıcılara daha fazla pratik ve kullanıcı dostu kullanım örnekleri sunacaktır.

4.3 Yaygınlıkla Özümseme

Herhangi bir yeni ödeme teknolojisini benimsemenin son aşaması, teknolojiyi günlük hayata sorunsuz bir şekilde entegre etmektir. Bu aşamada, insanlar fark etmeden yeni ödeme teknolojisini kolayca kullanabilirler - istedikleri gibi ödeme yaparlar.

PayPal, dijital ödemeleri 200'den fazla ülkedeki insan ve işletmelerin güvenli, güvenilir ve standart bir şekilde para göndermeleri için bir yol haline getirdi; dijital küreselleşme ilerledikçe güvenli, güvenilir ve standart bir P2P, B2B ve B2C ödeme yöntemi olarak her yerde yaygınlaştı.

5. PYUSD Sabit Koin Ödemelerinin Solana'daki Kullanım Alanları

Hayalleri gerçeğe dönüştürmek ve insanların istedikleri gibi ödeme yapmalarına izin vermek, sloganlardan daha fazlasını gerektirir. PYUSD için bazı gerçek dünya senaryolarına bir göz atalım.

5.1 Sınır Ötesi Kişiden Kişiye Para Transferi (P2P)

Bugün, küresel olarak bireyler arasındaki ekonomik bağlantılar her zamankinden daha yakın. Bununla birlikte, sınır ötesi para transferi, fırsatlarla dolu geniş ve büyüyen bir pazar olmaya devam ediyor. Düşük ve orta gelirli ülkelere yapılan yasal havaleler 2023'te 669 milyar dolara ulaştı (Dünya Bankası verileri), ancak sınır ötesi havaleler ucuz değil. Ödeme yapanlar, PYUSD kullanarak bir Solana cüzdanı kullanarak doğrudan alıcılara para aktarabilir, işlemler neredeyse anında gerçekleşir ve maliyetler sıfıra yaklaşır. Solana cüzdanı olmayan alıcılar için bile, ödeme yapanlar sınır ötesi havale hizmetlerinde maliyetten tasarruf etmek için PYUSD ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla işbirliği yapabilir. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, PYUSD'yi banka mevduatlarına veya nakde dönüştürmek için PYUSD'yi yerel bankacılık ağlarına bağlayarak alıcıların neredeyse anında, düşük maliyetli küresel havale hizmetlerinden yararlanmasını sağlar.

5.2 İşletmeden İşletmeye Transferler (B2B)

Çok sayıda aracı ve çok uluslu ajan bankacılık ağlarını içeren sınır ötesi ödemelerin karmaşıklığı nedeniyle, çoğu B2B ödemesi birkaç gün sürebilir. Ayrıca, sınır ötesi fon transferi yöntemine bağlı olarak ödeme maliyetleri yüksek olabilir. PYUSD'nin programlanabilir özelliklerini kullanarak, işletmeler neredeyse anında, maliyet etkin sınır ötesi transfer yöntemleri oluşturmak için kendi hizmetlerini oluşturabilir ve bunların teknik gereksinimleri relatif olarak düşük olabilir. Takımlar ayrıca PYUSD akışını hesaplar arasında yönetmek için akıllı sözleşmeler oluşturabilir, tedarikçi ödemelerinin hızını ve doğruluğunu artırır (veya sözleşme anlaşmaları ile düzenlenen diğer B2B ödemeleri). Dahası, PYUSD transferlerini benimsemek, işletmelerin PYUSD tutmasını veya doğrudan PYUSD ile etkileşime girmesini gerektirmez. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, son kullanıcılara fiat deneyimi sunan B2B ödeme ürünleri oluşturabilir.

5.3 Küresel Ödemeler (B2C)

PYUSD, küresel ödemeleri önemli ölçüde basitleştirebilir. PYUSD, karmaşık ağları (benzersiz bölgesel banka hesaplarını, farklı para birimlerini, acente bankalarını ve dijital cüzdan izlerini içeren) atlayabilir ve herhangi bir uyumlu cüzdan adresine ödeme yapılabilir. Ayrıca, PYUSD kullanarak programlanabilir akıllı sözleşmeler, şirket ödeme süreçlerini daha etkili bir şekilde otomatikleştirmelerine izin verebilir, hatta gerçek zamanlı ücret ödemelerini mümkün kılabilir.

5.4 Mikroişlemler

Geleneksel ödeme işleme sistemleri, yüksek işlem maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanır ve genellikle mikro işlemler için ödemeleri toplu halde gerçekleştirir, bu da riskleri artırır ve platformların mikro işlemleri kabul etmesini engeller. Ancak, Solana üzerindeki PYUSD, tüccar platformlarının mikro işlemleri kolayca ve düşük maliyetlerle neredeyse gerçek zamanlı olarak işlemesine olanak tanır. Mikro işlemler, bahşiş, oyun içi satın alımlar ve okuma veya izleme sayılarına göre içerik oluşturucularına ödeme yapma gibi çeşitli kullanım durumlarını destekler.

5.5 Web3 Ödemeleri

Birçok Web3 tüccarı (örneğin, NFT pazarları ve blockchain tabanlı oyun platformları), geleneksel fiat banka hesaplarına bağlantı eksikliği yaşamakta ve sağlam, değiştirilemeyen ödeme çözümlerine ihtiyaç duymaktadır, ki bunları PYUSD + PayPal sağlayabilir.

6. Sonunda yaz

PayPal'in Blockchain, Kripto Para Birimi ve Dijital Para Birimleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose Fernandez da Ponte, "PayPal USD'nin yaratılması, dijital ekonominin bir sonraki aşaması için hızlı, basit ve uygun maliyetli bir ödeme yöntemi sağlayarak ticarette bir kez daha devrim yaratmayı amaçlıyor. Solana blok zincirinde PYUSD sunmak, özellikle iş ve ödemeler için tasarlanmış istikrarlı değerli bir dijital para birimi sağlama hedefimizi daha da ilerletiyor." Geçen yıl Ethereum'da piyasaya sürülmesinden bu yana, PYUSD esas olarak PayPal'in Süper Uygulaması içinde çok fazla tantana olmadan çalıştı. Solana'da piyasaya sürülmesiyle birlikte, ister yeni bir bölgeye girmek ister daha derine inmek olsun, şüphesiz katil bir Web3 uygulaması gelmiş olabilir: ödemeler! Önceki Web3 ödemeleri araştırma raporumuzda tartıştığımız gibi, kripto para birimlerinin en büyük fırsatı kripto para birimleri olarak değil, yeni bir dizi ödeme yöntemi olarak olabilir. Ödemeler, zincir içi kripto para birimi sistemleri ile zincir dışı fiat sistemleri arasındaki boşluğu kapatmak gibi önemli bir misyon taşır. Blockchain teknolojisi aracılığıyla tokenizasyon yoluyla, geleneksel para sistemleri yeni bir değer kazanabilir, aşılmaz görünen önceki sınırların üstesinden gelebilir ve potansiyel olarak dünya ekonomisini sonsuza dek değiştirebilir.

Dikkat:

  1. Bu makale [ den yeniden basılmıştır.Web3 küçük hukuk], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Will 阿望]. If there are objections to this reprint, please contact theGate Learnekip, ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

PayPal USD (PYUSD) Hakkında Detaylı Bir İnceleme

İleri SeviyeJul 11, 2024
Bu makale, PayPal'ın kripto para birimlerine geçişinin iç mantığını, Solana'da PYUSD'nin piyasaya sürülmesini ve PYUSD'nin kitlelere yayılma stratejisini analiz etmeye çalışacak.
PayPal USD (PYUSD) Hakkında Detaylı Bir İnceleme

31 Mayıs 2024'te PayPal, istikrarlı parası PayPal USD (PYUSD)'yi Solana blockchain üzerinde başlattığını duyurdu. Bu, PayPal'in geçen yıl Ağustos ayında Ethereum mainnet üzerinde PYUSD'yi tanıtmasından bu yana önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu hamle, kullanıcılarına yeni ve verimli bir ödeme yöntemi sunmanın yanı sıra ödeme endüstrisindeki gelecekteki trendler için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Bundan önce, bir Web3 ödeme araştırma raporuVe endüstri şirketleriyle görüşmelere girerek, stablecoin ödemelerinin gerçekten gerekli olup olmadığı konusunda devam eden değerlendirmeler var. PYUSD'nin Solana'da piyasaya sürülmesi, PayPal'in pratik yaklaşımıyla uygun bir şekilde örtüşüyor ve ödeme özgürlüğü konusunda net bir cevap veriyor: "İnsanlar istedikleri gibi ödeme yapmak istiyor ve mevcut ödeme ağları bu ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor. Kripto pratik çözümler sunar. Ödeme inovasyonunu teşvik etmeye kendini adamış bir fintech şirketi olarak, esnek ödemelere yönelik mevcut istekleri karşılamak için stablecoin ödeme çözümleri sunuyoruz." Bu nedenle, bu makale, PayPal'in Kripto'ya odaklanmasının altında yatan mantığı, Solana'da PYUSD'nin piyasaya sürülmesini ve PYUSD'nin kitlesel olarak benimsenmesini sağlama stratejisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sektöre içgörü sağlamayı amaçlar ve konuyla ilgili tartışmaları memnuniyetle karşılar.

1. PayPal'un Neden Kripto Paraya Odaklandığı

Önde gelen bir küresel ödeme şirketi olan PayPal, küresel ödemelerde yirmi yılı aşkın deneyime sahiptir. Bu süre zarfında, e-ticaretin olgunlaşmasının yanı sıra, PayPal yalnızca bir güven işareti olarak kendini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcılar için işlemleri onayladı, aynı zamanda internette dijital ödemelerin yaygın olarak benimsenmesini sağladı. PayPal'ın misyonu değişmeden kaldı: ödeme inovasyonunu teşvik etmek ve herkesin tercihlerine göre ödeme yapmasını sağlamak. Bununla birlikte, şimdiye kadar, ödeme inovasyonu büyük ölçüde İnternet'in yükselişi sırasında kurulan aynı finansal raylarda kaldı. Küresel, anında ve sorunsuz işlemler sağlama çabalarına rağmen, eksiklikler devam ediyor: çevrimiçi ödemeler için ödeme süreleri uzun kalıyor (ABD'de ortalama 2-3 gün); piyasalar, bankalar ve hizmet sağlayıcılar hafta içi çalışır ve bu da ödemeleri daha da geciktirir; işverenler giderek daha fazla dağılmış bir işgücüne ödeme yapmakta zorlanıyor; Küreselleşmiş bir nüfus, uygun maliyetli ve verimli sınır ötesi havaleler yapmakta zorlanmaktadır. İşletmeler bu sürtüşmeyi en keskin şekilde hissederken, tüketiciler hala hızlı bir ödeme ortamı olması gerektiğini düşündükleri uzun beklemelere katlanıyor. Kısacası, bugün insanlar istedikleri gibi ödeme yapamıyorlar. Bu nedenle PayPal odağını Kripto'ya kaydırdı - cevap basit: talepleri karşılıyor ve pratik. Kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi, insanları ödeme isteklerini gerçekleştirmeye daha da yaklaştırıyor: hızlı, ucuz, küresel ödemeler. Bu yeni nesil finans/ödeme altyapısı, PayPal 40 milyon kullanıcısına daha iyi hizmet vermesine yardımcı olabilir ve herkesin tercihlerine göre ödeme yapmasına olanak tanır. Bu nedenle, kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisinin ortaya çıkmasından on yıldan fazla bir süre sonra, PayPal bir kez daha ödeme tarihinde, 2000'lerin başındaki interneti anımsatan, potansiyel ve fırsatlarla dolup taşan kritik bir ana ulaştı. PayPal daha önce ödemeleri çevrimiçi hale getirdiği gibi, şimdi de ödemeleri blok zincirine getiriyor.


(flywheeldefi.com/article/paypal-adımlar-pyusd-ile-zincir-üstünde)

2. Küresel Ödeme Zorlukları İyileştirmeye İhtiyaç Duyuyor

Mevcut ödeme kanalları ve bilgi iletim protokolleri (örneğin ACH, SEPA ve SWIFT gibi) küresel ödeme ağının omurgasını oluşturur. Bunlar, bize bölgeler ve zaman dilimleri arasında büyük ölçekli işlemler yapma olanağı sağlayarak, nispeten sorunsuz ödemeleri garanti altına alır. Ancak mevcut ödeme teknolojileri aynı zamanda bizi 1) ödeme yerleşim hızı ve 2) maliyet etkinliği arasında dengelememize zorlar, örneğin:

  • Fonların hareketi maliyetlerle beraber gelir ve çeşitli aracılar arasında önceden var olan işbirliği düzenlemeleri ve likidite gereksinimleri vardır.
  • İşletme süre sınırları içinde sınır ötesi işlemler (iş günleri) ve toplu işleme, ödemelerin birkaç gün sürebileceği anlamına gelir.
  • Küçük, yüksek frekanslı işlemlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim düzenlemeleri zorlayıcıdır.

Ancak yetişkinler olarak, seçmek istemiyoruz; hem düşük maliyetli hem de verimli yerleşimler istiyoruz. İnsanlar daha kolay ödeme yapmak istiyor. İşletmeler, yerleşim sürelerinden endişe etmeden tedarikçilere ödeme yapmak istiyor. Bireyler yüksek ücretler ödemeden ve günlerce beklemek zorunda kalmadan uzaktaki aile üyelerine para göndermek istiyor. Bugünkü finansal altyapı, hızlı işlemler için insanların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayamaz ve PayPal, kullanıcıların böyle bekleme sürelerinde değer kaybetmesini istemez. Bugün, kripto para birimi ve blok zincir teknolojisi, ödeme takas süreçlerini basitleştiren, ödemeleri hızlı, ucuz ve erişilebilir hale getiren yeni bir ödeme kanalı sunmaktadır. Bu nedenle, geleneksel ödemelerin miras sorunlarını çözmek için kripto para birimi ve blok zincir ödeme teknolojisi çözümlerini kullanmamız gerekmektedir: 1) yavaş yerleşim süreleri, 2) yüksek işlem maliyetleri ve 3) küresel olarak bankasız ve banka hizmetlerinden yoksun bölgelerle uyumsuzluk.

3. PayPal'ın Sabitcoin Ödeme Çözümü

(PayPal'ın Stablecoin'i kripto endüstrisini ana akım benimsemeye yönlendirmeye hazır)

Stablecoin Tanımı: Çoğu kripto para birimi önemli fiyat dalgalanmaları yaşar, bu da onları günlük ödemeler için uygun olmaktan çıkarır - örneğin, Bitcoin tek bir günde büyük dalgalanmalar görebilir. Stablecoin'ler, genellikle ABD Doları gibi bir fiat para birimine 1:1 oranında bağlı kalarak istikrarlı bir değer korumayı amaçlayarak bu sorunu ele alırlar. Stablecoin'ler, düşük günlük oynaklığı korurken blok zincirinin avantajlarını - verimli, maliyet etkin ve küresel olarak erişilebilir - kullanma imkanı sunar.

PayPal tarafından tanıtılan stabilcoin PYUSD, gelecek nesil finansal teknoloji inovasyonunu desteklemek amacıyla tasarlanmış yeni bir stabilcoin ödeme çözümüdür. PayPal'ın kapsamlı endüstri uzmanlığı ve yüksek performanslı Solana blockchain üzerine inşa edilen PYUSD, etkili anlık yerleşimleri sağlar, işlem maliyetlerini azaltır, yüksek güvenlik sağlar ve gerçekten küresel ödemeleri kolaylaştırır. PayPal tarafından başlatılan PYUSD, dünya genelindeki ödeme endüstrisinde bahsedilen sorunlara çözüm sunan, US Doları'na 1:1 oranında bağlı olan bir blockchain tabanlı stabil değer depolama aracıdır.

Yetkili ABD kullanıcıları PYUSD'yi satın alabilir, satabilir, gönderebilir ve alabilir, ve çeşitli yollarla ödeme yapmak için kullanabilirler:

  • PayPal ve Venmo ekosistemleri içinde PYUSD satın alabilir ve transfer edebilirsiniz, böylece sorunsuz likidite sağlanır.
  • Dünya çapında milyonlarca PayPal tüccarıyla ödeme yapmak ve online işlemlerde ödeme yapmak için PYUSD kullanın.
  • Xoom üzerinde sınır ötesi P2P ödemeler (sınır ötesi bir ödeme aracı)
  • PayPal ekosistemi dışındaki kripto para borsalarında (örneğin, Crypto.com) ve cüzdanlarda (örneğin, Phantom) PYUSD kullanın.
  • PYUSD, Mesh gibi girişimler için hızlı, düşük maliyetli finansman araçları gibi çeşitli yenilikler için de kullanılabilir.

PYUSD gerçek stabilcoin iş senaryolarını şekillendiriyor, mainstream tüketicilere ve tüccarlara bekledikleri sorunsuz ve güvenilir ödeme deneyimlerini sunuyor.

4. PayPal'ın Kararlıcoin Ödeme Evrimi: Kitlesel Kabul Yönünde

PayPal'ın neredeyse 20 yıllık küresel ödeme uyum deneyimi ve PYUSD'nin en yüksek uyumluluk standartlarına dayanarak, PayPal + PYUSD kombinasyonu, önceki stabilcoin işlemlerini gerçek stabilcoin ödemelerine yükseltebilir. PayPal'ın kuruluşundan bu yana sorumluluğu, ödemeleri kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda yeni teknolojileri tanıtmak ve yaymak olmuştur - dijital ödemeler, şimdi hayatımızda yaygın olarak kullanılan bir teknoloji. Bu başarılı deneyim, PYUSD stabilcoin ödemelerinin başlatılması için değerli bilgiler ve rehberlik sağlayabilir.

Özellikle, PayPal kitleler tarafından benimsenmeye doğru üç aşamalı bir evrimi açıklar:

  • Farkındalık
  • Fayda
  • Evrensellik

4.1 Tanıtım Yoluyla Farkındalık

Daha önce tartışıldığı gibi, ödemeler her yerde bulunur ve alışkanlıklara ve uygulamalara derinden yerleşmiştir, bu nedenle geçişlerin kademeli ve istikrarlı olması gerekir - bir gecede gerçekleşmez. Yeni bir ödeme yönteminin tanıtılması, davranışsal, teknik veya finansal değişiklikleri içerir. Kitlesel Benimsemeye yönelik ilk adım, tanıtım yoluyla farkındalıktır - sadece insanları yeni teknolojinin varlığından haberdar etmek. Bu aşamada, erken benimseyenler hedef kitledir - halihazırda kripto para birimlerine sahip olanlar, küresel nüfusun yaklaşık %15'ini oluşturur ve ulaşılması nispeten daha kolaydır. PayPal 2023'ün sonlarında Ethereum'da PYUSD'yi piyasaya sürmesinin ve erken benimseyenler arasında farkındalık sağlamasının nedeni buydu. Şimdi, piyasa değerine göre en büyük ikinci blok zinciri olan Solana'da PYUSD'yi piyasaya sürmek, kripto ekosistemindeki en aktif ve ilgili katılımcıları hedefleyerek dünyaya "PYUSD burada" sinyalini veriyor. Ayrıca, PayPal ve Venmo uygulamalarıyla entegrasyon, PYUSD'yi 100 milyondan fazla ABD kullanıcısına tanıtıyor. Gelecekteki çabalar, kripto para borsaları ve ödeme sağlayıcılarıyla ortaklıklar yoluyla PYUSD'nin etkisini PayPal ekosisteminin ötesine genişletecektir. PayPal, geçmiş başarılardan, bilişsel farkındalığa ulaşmanın, kitlelere yeni bir ödeme mekanizması sunmak için gerekli bir ilk adım olduğunu anlıyor.

Entegrasyon Yoluyla 4.2 Fayda

Yeni ödeme teknolojisini benimsemenin bir sonraki adımı, ilk bilişsel farkındalığı pratik ödeme işlevselliğine dönüştürmektir - PayPal'ın başlangıçta eBay ile tanıdık olmayan taraflar arasındaki işlemler için güvenilir bir platform olarak kurulmasıyla benzer bir şekilde.

Bugün, ödemelerde insanların ihtiyacı olan şey hızlı ve ucuz olmalıdır. PayPal'ın Ethereum ana ağındaki PYUSD lansmanı önemli görünürlük sağlarken, PYUSD'nin dijital ticari ödeme aracı olarak misyonunu tam olarak yerine getirmek için gerekli olan tüm standartları tam olarak karşılamadı—verimli, maliyet etkin ve küresel erişilebilir. Bu nedenle, PYUSD'nin Solana'ya geçişi ödeme işlevselliğini sağlamayı amaçlıyor.


(PayPal, Solana Üzerinde USD Sabit Koinini Başlatıyor: Blokzincir Ödemelerinde Yeni Bir Dönem)

Solana, finans, ödemeler, sadakat programları ve daha fazlası için oluşturulmuş yüksek performanslı bir blok zinciri ağıdır ve en yaygın olarak benimsenen blok zincirlerinden biridir. 2023'ün 4. çeyreğinde, ekosisteminde 2.500 aktif geliştirici ile günde ortalama 40,7 milyon işlem gerçekleştirdi. Ek olarak, blok zincirinin açık kaynaklı, programlanabilir ve birleştirilebilir yapısı, önemli ölçeklenebilirlik ve ağ etkileri sağlar. Solana, diğer blok zincirlerine kıyasla PYUSD'ye çok daha hızlı ödeme hızları, daha düşük işlem maliyetleri, daha fazla ölçeklenebilirlik ve küresel ağ desteği sağlar. Solana'nın güçlü yönlerinden yararlanan PYUSD kullanıcıları, gerçek ödeme aracı elde edebilir:

  • Anlık uzlaşma: Çoğu PYUSD işlemi verimli bir şekilde saniyeler içinde uzlaşır.
  • Düşük işlem maliyetleri: Solana zincirindeki işlem maliyetleri, işlem büyüklüğünden bağımsız olarak sadece birkaç senttir.
  • İşlemlerin kesinliği: Tüccarlar, yetersiz fon veya diğer nedenlerle ödemelerin iptal edilmesinden endişe etmemelidir.
  • 24/7/365 kullanılabilirlik: İşlemler günün her saati, yılın her günü mevcuttur.
  • Uyumluluk: PYUSD, PayPal ekosistemi dışında da kullanılabilir, diğer ağ geçitleri, ağlar ve cüzdanlarla uyumlu olmayı sağlar.
  • Programlanabilirlik ve bileşilebilirlik: PYUSD, yaygın olarak benimsenen SPL token standardı üzerinde geliştirilmiştir, bu da bu standardı destekleyen herhangi bir ürünün otomatik olarak PYUSD'yi desteklemesi anlamına gelir. Geliştiriciler PayPal ekosistemi içinde ve dışında özgürce deney yapabilir ve inşa edebilirler. Tüketiciler, satıcılar ve kurumlar, ödemeler ve finansal kullanım durumları için PYUSD'yi kullanarak geniş bir üçüncü taraf geliştirici deneyimlerinden faydalanabilirler.
  • PayPal'ın geniş kullanıcı tabanı: mevcut uygun ABD PayPal müşterileri için PYUSD mevcuttur.

Bu nedenle, Solana üzerinde PYUSD'nin başlatılması, stabilcoin ödemelerinin uzun vadeli benimsenmesine yardımcı olacaktır. Bu süreç, PYUSD'yi farkındalık aşamasından pratik ödeme kullanımına taşır. PYUSD'nin Ethereum ve Solana'da aktif hale gelmesiyle birlikte, daha fazla geliştirici ve ekosistem ortağı katılacak ve PayPal ve Venmo uygulamalarındaki kullanılabilirlik ile birleşerek, PYUSD kullanıcılara daha fazla pratik ve kullanıcı dostu kullanım örnekleri sunacaktır.

4.3 Yaygınlıkla Özümseme

Herhangi bir yeni ödeme teknolojisini benimsemenin son aşaması, teknolojiyi günlük hayata sorunsuz bir şekilde entegre etmektir. Bu aşamada, insanlar fark etmeden yeni ödeme teknolojisini kolayca kullanabilirler - istedikleri gibi ödeme yaparlar.

PayPal, dijital ödemeleri 200'den fazla ülkedeki insan ve işletmelerin güvenli, güvenilir ve standart bir şekilde para göndermeleri için bir yol haline getirdi; dijital küreselleşme ilerledikçe güvenli, güvenilir ve standart bir P2P, B2B ve B2C ödeme yöntemi olarak her yerde yaygınlaştı.

5. PYUSD Sabit Koin Ödemelerinin Solana'daki Kullanım Alanları

Hayalleri gerçeğe dönüştürmek ve insanların istedikleri gibi ödeme yapmalarına izin vermek, sloganlardan daha fazlasını gerektirir. PYUSD için bazı gerçek dünya senaryolarına bir göz atalım.

5.1 Sınır Ötesi Kişiden Kişiye Para Transferi (P2P)

Bugün, küresel olarak bireyler arasındaki ekonomik bağlantılar her zamankinden daha yakın. Bununla birlikte, sınır ötesi para transferi, fırsatlarla dolu geniş ve büyüyen bir pazar olmaya devam ediyor. Düşük ve orta gelirli ülkelere yapılan yasal havaleler 2023'te 669 milyar dolara ulaştı (Dünya Bankası verileri), ancak sınır ötesi havaleler ucuz değil. Ödeme yapanlar, PYUSD kullanarak bir Solana cüzdanı kullanarak doğrudan alıcılara para aktarabilir, işlemler neredeyse anında gerçekleşir ve maliyetler sıfıra yaklaşır. Solana cüzdanı olmayan alıcılar için bile, ödeme yapanlar sınır ötesi havale hizmetlerinde maliyetten tasarruf etmek için PYUSD ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla işbirliği yapabilir. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, PYUSD'yi banka mevduatlarına veya nakde dönüştürmek için PYUSD'yi yerel bankacılık ağlarına bağlayarak alıcıların neredeyse anında, düşük maliyetli küresel havale hizmetlerinden yararlanmasını sağlar.

5.2 İşletmeden İşletmeye Transferler (B2B)

Çok sayıda aracı ve çok uluslu ajan bankacılık ağlarını içeren sınır ötesi ödemelerin karmaşıklığı nedeniyle, çoğu B2B ödemesi birkaç gün sürebilir. Ayrıca, sınır ötesi fon transferi yöntemine bağlı olarak ödeme maliyetleri yüksek olabilir. PYUSD'nin programlanabilir özelliklerini kullanarak, işletmeler neredeyse anında, maliyet etkin sınır ötesi transfer yöntemleri oluşturmak için kendi hizmetlerini oluşturabilir ve bunların teknik gereksinimleri relatif olarak düşük olabilir. Takımlar ayrıca PYUSD akışını hesaplar arasında yönetmek için akıllı sözleşmeler oluşturabilir, tedarikçi ödemelerinin hızını ve doğruluğunu artırır (veya sözleşme anlaşmaları ile düzenlenen diğer B2B ödemeleri). Dahası, PYUSD transferlerini benimsemek, işletmelerin PYUSD tutmasını veya doğrudan PYUSD ile etkileşime girmesini gerektirmez. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, son kullanıcılara fiat deneyimi sunan B2B ödeme ürünleri oluşturabilir.

5.3 Küresel Ödemeler (B2C)

PYUSD, küresel ödemeleri önemli ölçüde basitleştirebilir. PYUSD, karmaşık ağları (benzersiz bölgesel banka hesaplarını, farklı para birimlerini, acente bankalarını ve dijital cüzdan izlerini içeren) atlayabilir ve herhangi bir uyumlu cüzdan adresine ödeme yapılabilir. Ayrıca, PYUSD kullanarak programlanabilir akıllı sözleşmeler, şirket ödeme süreçlerini daha etkili bir şekilde otomatikleştirmelerine izin verebilir, hatta gerçek zamanlı ücret ödemelerini mümkün kılabilir.

5.4 Mikroişlemler

Geleneksel ödeme işleme sistemleri, yüksek işlem maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanır ve genellikle mikro işlemler için ödemeleri toplu halde gerçekleştirir, bu da riskleri artırır ve platformların mikro işlemleri kabul etmesini engeller. Ancak, Solana üzerindeki PYUSD, tüccar platformlarının mikro işlemleri kolayca ve düşük maliyetlerle neredeyse gerçek zamanlı olarak işlemesine olanak tanır. Mikro işlemler, bahşiş, oyun içi satın alımlar ve okuma veya izleme sayılarına göre içerik oluşturucularına ödeme yapma gibi çeşitli kullanım durumlarını destekler.

5.5 Web3 Ödemeleri

Birçok Web3 tüccarı (örneğin, NFT pazarları ve blockchain tabanlı oyun platformları), geleneksel fiat banka hesaplarına bağlantı eksikliği yaşamakta ve sağlam, değiştirilemeyen ödeme çözümlerine ihtiyaç duymaktadır, ki bunları PYUSD + PayPal sağlayabilir.

6. Sonunda yaz

PayPal'in Blockchain, Kripto Para Birimi ve Dijital Para Birimleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose Fernandez da Ponte, "PayPal USD'nin yaratılması, dijital ekonominin bir sonraki aşaması için hızlı, basit ve uygun maliyetli bir ödeme yöntemi sağlayarak ticarette bir kez daha devrim yaratmayı amaçlıyor. Solana blok zincirinde PYUSD sunmak, özellikle iş ve ödemeler için tasarlanmış istikrarlı değerli bir dijital para birimi sağlama hedefimizi daha da ilerletiyor." Geçen yıl Ethereum'da piyasaya sürülmesinden bu yana, PYUSD esas olarak PayPal'in Süper Uygulaması içinde çok fazla tantana olmadan çalıştı. Solana'da piyasaya sürülmesiyle birlikte, ister yeni bir bölgeye girmek ister daha derine inmek olsun, şüphesiz katil bir Web3 uygulaması gelmiş olabilir: ödemeler! Önceki Web3 ödemeleri araştırma raporumuzda tartıştığımız gibi, kripto para birimlerinin en büyük fırsatı kripto para birimleri olarak değil, yeni bir dizi ödeme yöntemi olarak olabilir. Ödemeler, zincir içi kripto para birimi sistemleri ile zincir dışı fiat sistemleri arasındaki boşluğu kapatmak gibi önemli bir misyon taşır. Blockchain teknolojisi aracılığıyla tokenizasyon yoluyla, geleneksel para sistemleri yeni bir değer kazanabilir, aşılmaz görünen önceki sınırların üstesinden gelebilir ve potansiyel olarak dünya ekonomisini sonsuza dek değiştirebilir.

Dikkat:

  1. Bu makale [ den yeniden basılmıştır.Web3 küçük hukuk], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Will 阿望]. If there are objections to this reprint, please contact theGate Learnekip, ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!