Kripto Piyasa Yapıcılarına Derinlemesine Bir Dalış

İleri SeviyeJun 13, 2024
Bu makale, Web3 projeleri perspektifinden piyasa yapıcı ne olduğunu, neden piyasa yapıcılara ihtiyaç duyduğumuzu, DWF olaylarını, kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modlarını ve ayrıca mevcut riskleri ve düzenleyici konuları açıklayacaktır.
Kripto Piyasa Yapıcılarına Derinlemesine Bir Dalış

Kripto piyasasında zengin olma efsanesi her gün var. Çoğu oyuncu buraya ikiye katlamak için değil, devretmek için gelir. Bu karanlık ormanda, paraya en yakın avcılar olan kripto piyasası yapıcıları giderek daha gizemli hale geliyor.

Fiyat manipülasyonu, pump dump ve vurgunculuk, kripto piyasası yapıcıları ile eş anlamlıdır. Bununla birlikte, kripto piyasası yapıcılarını bu "aşağılayıcı" etiketlerle etiketlemeden önce, özellikle ilk günlerde başlatılan coin projeleri, kripto pazarındaki önemli rolleriyle yüzleşmeliyiz.

Bu bağlamda, bu makale Web3'ten başlayacak ve bir piyasa yapıcı ne olduğunu ve neden bir piyasa yapıcı ihtiyaç duyduğumuzu, DWF olaylarını, kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modellerini, ayrıca mevcut riskleri ve düzenleyici konuları açıklayacaktır.

Umarım bu makale projenin gelişimine yardımcı olur, ayrıca tartışmaları ve fikir alışverişlerini memnuniyetle karşılıyoruz.

1. piyasa yapıcı nedir?

Küresel lider hedge fonu Citadel Securities bunu şu şekilde tanımlıyor: Piyasa yapıcılar, eşzamanlı alım ve satım fiyatları sağlayarak sürekli piyasa likiditesini korumada çok önemli bir rol oynar. Bu, yatırımcıların istedikleri zaman işlem yapabilecekleri likit ve derin bir piyasa ortamı yaratarak piyasaya güven aşılar.

Piyasa yapıcılar, geleneksel finans piyasalarında hayati öneme sahiptir. NASDAQ'da, her hisse senedinin ortalama yaklaşık 14 piyasa yapıcısı vardır ve toplamda yaklaşık 260 piyasa yapıcı vardır. Ek olarak, tahviller, emtialar ve forex gibi daha az likit piyasalarda çoğu işlem piyasa yapıcılar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Kripto piyasa yapıcılar, projelerin kripto borsa emir defterlerinde ve merkezi olmayan ticaret havuzlarında likidite ve alım-satım fiyatları sağlamasına yardımcı olan kurumlar veya bireylerdir. Başlıca sorumlulukları, bir veya daha fazla kripto piyasasında likidite ve piyasa derinliği sağlamak ve piyasa oynaklığı ve arz-talep farklılıklarından yararlanarak algoritmalar ve stratejiler aracılığıyla kar elde etmektir.

Kripto piyasa yapıcılar yalnızca alım satım maliyetlerini düşürmek ve alım satım verimliliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda yeni projelerin geliştirilmesini ve tanıtımını da teşvik eder.

2. Piyasa Yapıcılara Neden İhtiyaç Duyarız?

Piyasa yapıcılığının temel amacı, yeterli likidite, piyasa derinliği ve istikrarlı fiyatlar sağlamak, böylece piyasaya güven aşılamak ve işlemleri kolaylaştırmaktır. Bu sadece yatırımcılar için giriş engellerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda onları gerçek zamanlı olarak ticaret yapmaya teşvik eder, bu da daha fazla likidite getirir, erdemli bir döngü yaratır ve yatırımcıların güvenle ticaret yapabilecekleri bir ortamı teşvik eder.

Kripto piyasa yapıcılar, erken aşamadaki coin projeleri (IEO) için özellikle önemlidir, çünkü ister piyasa ısısını/görünürlüğünü korumak ister fiyat keşfini teşvik etmek için olsun, bu projelerin yeterli likidite/ticaret hacim/piyasa derinliğine ihtiyacı vardır.

2.1 Provide Likidite

Likidite, bir varlığın aşınma ve yıpranma olmadan hızlı bir şekilde tasfiye edilebilme derecesini ifade eder ve piyasadaki alıcı ve satıcıların nispeten kolay, hızlı ve düşük maliyetle ne ölçüde alıp satabileceklerini açıklar. Yüksek likiditeye sahip piyasalar, herhangi bir işlemin maliyetlerini düşürerek, önemli fiyat dalgalanmalarına neden olmadan işlemlerin oluşumunu kolaylaştırır.

Esasen, piyasa yapıcılar, büyük fiyat dalgalanmaları nedeniyle operasyonlarda kesinti olmadan yüksek likidite sağlayarak yatırımcıların herhangi bir zamanda daha hızlı, daha büyük miktarlarda ve daha kolay token alıp satmalarını kolaylaştırır.

Örneğin, bir yatırımcının hemen 40 token satın alması gerekiyorsa, yüksek likiditeye sahip bir piyasada (Emir Defteri A) her biri 100$ fiyattan 40 token satın alabilir. Bununla birlikte, düşük likiditeye sahip bir piyasada (Emir Defteri B), iki seçenekleri vardır: 1) 101,2$'dan 10 jeton, 102,6$'dan 5 jeton, 103,1$'dan 10 jeton ve 105,2$'dan ortalama 103,35$ fiyatla 15 jeton satın alın; veya 2) jetonlar istenen fiyata ulaşana kadar long'cu bir süre bekleyin.

Likidite, erken aşamadaki token projeleri için çok önemlidir, çünkü düşük likiditeye sahip piyasalardaki operasyonlar, yatırımcıların ticaret güvenini ve stratejilerini etkileyebilir ve potansiyel olarak projenin "ölümüne" lider.

2.2 Piyasa Derinlik Sağlamak ve Token Fiyatlarını İstikrar Etmek

Kripto piyasasında, çoğu varlığın likiditesi düşüktür ve piyasa derinliğinden yoksundur, bu da küçük işlemlerin bile önemli fiyat değişikliklerini tetikleyebileceği anlamına gelir.

Yukarıdaki senaryoda, yatırımcı 40 token satın aldıktan sonra, Emir Defteri B'deki bir sonraki kullanılabilir fiyat 105,2 $'dır ve bu da tek bir işlemin yaklaşık %5'lik bir fiyat dalgalanmasına neden olduğunu gösterir. Bu, özellikle daha az katılımcının önemli fiyat dalgalanmalarına yol açabileceği piyasa oynaklığı dönemlerinde geçerlidir.

Piyasa yapıcılar tarafından sağlanan büyük miktarda likidite, emir defteri için dar bir alış-satış spreadi yaratır (Spread), dar alış-satış spreadlerine genellikle sağlam piyasa derinliği eşlik eder, bu da döviz fiyatlarını dengelemeye ve fiyat dalgalanmalarını azaltmaya yardımcı olur.

Piyasa derinliği, belirli bir anda emir defterinde farklı fiyat seviyelerinde mevcut olan alış ve satış emirlerinin sayısını ifade eder. Piyasa derinliği aynı zamanda bir varlığın büyük fiyat hareketleri olmadan büyük emirleri absorbe etme yeteneğini de ölçer.

Piyasa yapıcılar, bu arz ve talep açığını köprü için likidite sağlayarak piyasada kilit bir rol oynamaktadır. Aşağıdaki piyasalardan hangisinde işlem yapmak istediğinizi bir düşünün.

Bir kripto piyasa yapıcı rolü: 1) büyük miktarda likidite sağlar; 2) Döviz fiyatlarını istikrara kavuşturmak için piyasa derinliği sağlar ve bu da sonuçta yatırımcıların projeye olan güvenini artırmaya yardımcı olur. Sonuçta, her yatırımcı sahip oldukları varlıkları gerçek zamanlı olarak en düşük işlem maliyetiyle alıp satabilmeyi umar.

3. Kripto Piyasa Yapıcılığındaki Başlıca Oyuncular Kimlerdir?

Piyasa yapıcılığı, lansman sonrası bir projenin tokeninin can damarını ellerinde tuttukları için gıda zincirindeki en üst düzey işletmelerden biri olarak kabul edilebilir. Piyasa yapıcılar tipik olarak borsalarla işbirliği yapar ve piyasa likiditesinin birkaç büyük piyasa yapıcının hakim olduğu yerlerde kolayca tekeller oluşturur.

(Kripto Piyasa Yapıcılar [2024 Güncellendi])

Temmuz 2023'te, OpenAI'den Sam Altman tarafından ortaklaşa kurulan kripto projesi Worldcoin, resmi lansmanı sırasında piyasa yapıcılarla anlaşmaya vardı. Ödünç alınan tokenlerin üç ay içinde iade edilmesi veya 2 ila 3,12 dolar fiyat aralığında satın alınması şartıyla, likidite sağlamak için beş piyasa yapıcıya toplam 100 milyon WLD dolar borç verdiler.

Beş piyasa yapıcı şunları içerir:

A. Wintermute, diğerlerinin yanı sıra WLD $, OP $, PYTH $, DYDX $, $ENA, CFG $ yatırımlarıyla tanınan, Birleşik Krallık'ta kayıtlı bir şirket. 2020'den beri 100'ün üzerinde projeye yatırım yaptılar.

2017 yılında kurulan B. Amber Group, Fenbushi Capital gibi Çinli yatırımcıların aşina olduğu kurumları içeren bir yönetim kuruluna sahip Hong Kong merkezli bir şirkettir. Ekip üyeleri ağırlıklı olarak Çinli. Projelere katılanlar arasında $ZKM, $MERL, $IO vb.

C. 2004 yılında Hollanda'da kurulan FlowTraders, borsa ticareti yapılan ürünler (ETP'ler) için küresel dijital likidite sağlamaya odaklanmaktadır. AB'deki en büyük ETF ticaret şirketlerinden biridir ve Bitcoin ve Ethereum dayalı kripto para birimi ETN ticareti yapmaktadır.

FTX'ten etkilenen D. Auros Global, 2023'te Virgin Adaları'nda iflas koruması başvurusunda bulundu ve $20 milyon varlık FTX'te mahsur kaldı. Başarılı bir yeniden yapılanma raporları var.

2013 yılında Birleşik Krallık'ta kurulan E. GSR Markets, dijital varlık endüstrisindeki yerleşik küresel yatırımcılar için likidite, risk yönetimi stratejileri, programatik yürütme ve yapılandırılmış ürünler sağlama konusunda uzmanlaşmış küresel bir kripto piyasa yapıcı.

4. DWF Rashomon Olayı

Rus ortağı Andrei Grachev tarafından 2022 yılında Singapur'da kurulan DWF Labs, son zamanlarda piyasadaki en popüler "İnternet ünlüsü" piyasa yapıcı. Raporlara göre, şirket şu anda toplamda 470 projeye yatırım yaptığını ve short 16 aylık tarihinde piyasa değeri tarafından ilk 1.000 madeni paranın yaklaşık %35'ini hesap eden projelerle çalıştığını iddia ediyor.


(Binance, Lamborghini Seven Bir High Roller'i İçerene Kadar Şüpheli Alım Satımı Engelleme Sözü Verdi)

Bu etkinliği inceleyelim:

4.1 Haber Açıklandı

9 Mayıs'ta The Wall Street Journal, eski bir Binance çalışanı olduğunu iddia eden anonim bir kaynağın, Binance müfettişlerinin 2023 yılında DWF Labs tarafından $300 milyon değerinde hileli alım satım keşfettiğini ortaya çıkardığını bildirdi. Binance'in operasyonlarına aşina olan bir kişi, Binance'in daha önce piyasa yapıcıların piyasa manipülasyonunu yasaklayan herhangi bir anlaşma da dahil olmak üzere alım satım faaliyetlerini düzenleyen herhangi bir özel anlaşma imzalamasını gerektirmediğini de belirtti.

Bu, Binance'in büyük ölçüde piyasa yapıcıların kendi takdirlerine bağlı olarak alım satım yapmalarına izin verdiği anlamına gelir.

4.2 GROWTH marketing

2022'de potansiyel müşterilere gönderilen bir teklif belgesine göre DWF Labs, fiyattan bağımsız bir yaklaşım benimsemedi. Bunun yerine, token fiyatlarını yükseltmek ve diğer tüccarları çekmek için Binance de dahil olmak üzere borsalarda sözde "yapay ticaret hacim" oluşturmak için aktif ticaret pozisyonlarını kullanmayı önerdi.

O yıl bir token projesi müşterisi için hazırlanan bir raporda DWF Labs, firmanın tokenin toplam hacim üçte ikisine eşdeğer yapay ticaret hacim başarıyla oluşturduğunu ve "inandırıcı bir ticaret modeli" oluşturmak için çalıştığını açıkça belirtti. Rapor, DWF Labs ile iş birliği yaparak proje tokenlerinin "Boğa bir duyarlılıktan" yararlanabileceğini öne sürdü.

4.3 Binance'in Yanıtı

Bir Binance sözcüsü, platformdaki tüm kullanıcıların piyasa manipülasyonunu yasaklayan genel kullanım koşullarına uyması gerektiğini belirtti.

DWF raporunu gönderdikten bir hafta sonra Binance, izleme ekibinin başkanını görevden aldı ve sonraki aylarda birkaç müfettişi işten çıkardı. Bir Binance yöneticisi bunu maliyet düşürücü önlemlere bağladı.

Binance kurucu ortağı He Yi, Binance'in piyasa yapıcıları her zaman sıkı bir şekilde izlediğini ve piyasa yapıcılar arasındaki rekabetin yoğun olduğunu ve birbirlerine PR saldırıları da dahil olmak üzere karanlık taktikler içerdiğini belirtti.

4.4 Olası Nedenler

Binance platformunda, DWF en yüksek "VIP 9" seviyesine sahiptir, bu da DWF'nin Binance'e her ay en az $4 milyar ticaret hacim katkıda bulunduğu anlamına gelir. Piyasa yapıcılar ve borsalar arasındaki ilişki simbiyotiktir ve Binance'in en büyük müşterilerinden birini dahili bir araştırmacı üzerinden yabancılaştırmak için hiçbir nedeni yoktu.

5. Kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modları

Geleneksel piyasa yapıcılar gibi, kripto piyasa yapıcıları da alım ve satımlar arasındaki fark yoluyla kar elde eder. Düşük bir alış fiyatı ve yüksek bir satış fiyatı belirlerler ve piyasa yapıcılar için kârın en önemli temeli olan genellikle "Spread" olarak adlandırılan farktan kar ederler.

Bu temeli anladıktan sonra, projeler için piyasa yapıcıların iki ana iş modeline bakalım.

5.1 Hizmetli + Performans Ücreti

Bu modelde, proje ekibi piyasa yapıcılara tokenler ve karşılık gelen sabit paralar sağlar ve daha sonra bu varlıkları CEX emir defterleri ve DEX havuzları için likidite sağlamak için kullanır. Proje ekibi, piyasa yapıcılar için kabul edilebilir fiyat spreadleri, gerekli piyasa likiditesi ve derinlik gibi ihtiyaçlarına göre KPI'lar belirler.

Bir. Proje ekibi, piyasa yapıcı projeyi başlatmak için başlangıçta piyasa yapıcılara sabit bir kurulum ücreti sağlayabilir.

B. Daha sonra, proje ekibinin piyasa yapıcılara sabit bir aylık/üç aylık abonelik ücreti ödemesi gerekir. Temel abonelik ücreti genellikle ayda 2,000 ABD dolarından başlar ve hizmetlerin kapsamına bağlı olarak daha yüksek ücretler vardır ve üst sınır yoktur. Örneğin, GSR Markets 100.000 ABD Doları kurulum ücreti, 20.000 ABD Doları aylık abonelik ücreti ve ayrıca 1 milyon ABD Doları BTC ve ETH kredisi almaktadır.

C. Ek olarak, bazı proje ekipleri piyasa yapıcıları KPI tabanlı işlem komisyonları (KPI hedeflerine başarıyla ulaşan piyasa yapıcılar için teşvikler) ödeyerek karı maksimize etmeye teşvik eder.

Bu KPI hedefleri, alım satım hacim (yasa dışı trade fırçalama içerebilir), token fiyatını, alış-satış farkını ve piyasa derinliğini içerebilir.

Bu modelde, piyasa yapıcılığı yaklaşımı nispeten açık ve şeffaftır, bu da proje ekibinin kontrol etmesini kolaylaştırır. Net hedefleri olan ve çeşitli piyasalarda halihazırda likidite havuzları kurmuş olgun proje ekipleri için daha uygundur.

5.2 Kredi/Seçenekler Modeli

Şu anda piyasada en yaygın olarak benimsenen piyasa yapıcı modeli Token Kredi + Alım Opsiyonudur. Bu model özellikle erken aşamadaki token listeleme projeleri için uygundur.

İlk listeleme aşamadaki sınırlı fonlar nedeniyle, proje ekipleri piyasa yapıcı ücretleri ödemekte zorlanıyor. Ayrıca, erken listeleme aşamasında piyasada sınırlı bir token dolaşımı vardır. Bu nedenle, proje ekipleri, ilgili riskleri de üstlenen piyasa yapıcılara erken aşamadaki tokenleri ödünç verir.

Bu senaryoda, piyasa yapıcıların projenin durumuna göre kendi KPI'larını belirlemeleri daha uygundur. Piyasa yapıcıları tazmin etmek için, proje ekipleri genellikle token fiyat risklerine karşı korunmak için piyasa yapıcı sözleşmeye bir Alım Opsiyonu yerleştirir.

Bu modelde, piyasa yapıcılar, piyasada likidite ve istikrarlı token fiyatları sağlamak için genellikle 1-2 yıllık bir süre için proje ekibinden (Token Kredi) token ödünç alır.

Alım Opsiyonu, piyasa yapıcıların sözleşme sona ermeden önce proje ekibinden ödünç alınan tokenleri önceden belirlenmiş bir fiyattan (Kullanım Fiyatı) satın almayı seçebileceklerini belirtir. Bu seçeneğin piyasa yapıcılara bir yükümlülük değil, seçme hakkı verdiğini unutmamak önemlidir (Yükümlülük değil OPSİYON).

Bu Alım Opsiyonunun değeri, tokenin fiyatıyla doğrudan ilişkilidir ve piyasa yapıcılara tokenin değerini artırmaları için bir teşvik sağlar. Bir örnek verelim:

Mfers projesinin bir piyasa yapıcı devreye girdiğini ve 1 yıl vadeli 1 $ Kullanım Fiyatından 100.000 token ödünç vermeyi kabul eden bir Alım Opsiyonu imzaladığını varsayalım. Bu süre zarfında, piyasa yapıcı vade sonunda iki seçeneği vardır: 1) 100.000 Mfer jetonu iade etmek; veya 2) 100.000$ ödeyin (1$ Kullanım Fiyatı üzerinden).

Token fiyatı 100 kat artarak 100 $'a yükselirse (Mfers to the Moon), piyasa yapıcı seçeneği uygulamayı seçebilir, 100.000 $ karşılığında 10.000.000 $ değerinde token satın alabilir ve 100 kat kar elde edebilir. Token fiyatı %50 düşüşle 0,5$'a düşerse, piyasa yapıcı opsiyonu (100.000$) uygulamamayı seçebilir ve bunun yerine krediyi geri ödemek için piyasada 0,5$'dan 100.000 token satın alabilir (Kullanım Fiyatının yarısı değerinde, 50.000$).

Çağrı Seçenekler'nin varlığı nedeniyle, piyasa yapıcılar, fiyat artışlarından ve ardından dump tokenlerden kar elde etmek için çılgınca fiyat pompalama teşvikine ve ayrıca düşük fiyatlardan token satın almak ve iade etmek için çılgınca fiyat çöküşüne girme motivasyonuna sahip olabilir.

Bu nedenle, Kredi/Seçenekler Modeli modelinde, proje ekiplerinin piyasa yapıcıları alım satım muadilleri olarak görmeleri ve aşağıdakilere özellikle dikkat etmeleri gerekebilir:

Bir. Piyasa yapıcıların elde ettikleri, kar marjlarını ve piyasa yapıcılığı beklentilerini belirleyen kullanım fiyatı ve token borçlanma miktarı.

B. Ayrıca, bu zaman dilimi içinde piyasa yapıcılığı alanını belirleyen Alım Opsiyonunun (Ödünç Verme Süresi) vadesine de dikkat edilmelidir.

C. Piyasa yapıcılığı sözleşmesindeki, acil durumlarda risk kontrol önlemlerini özetleyen fesih maddeleri. Özellikle, piyasa yapıcılara token ödünç verdikten sonra, proje ekipleri tokenlerin hedefleri üzerindeki kontrolünü kaybedebilir.

(Paperclip Partners, Kurucunun Token Piyasa Yapıcılığı için Alan Rehberi)

5.3 Diğer iş modelleri

Ayrıca, birçok piyasa yapıcının, yatırım ve kuluçka yoluyla yatırım projelerine daha iyi hizmet verebilen, kaynak yaratma, proje tanıtımı ve listeleme gibi hizmetler sunan birinci kademe yatırım departmanlarına sahip olduğunu görebiliriz. Ayrıca, yatırım yapılan projelerde hisse sahibi olmak, piyasa yapıcıların potansiyel müşterilere ulaşmasına da yardımcı olur (yatırımı borç verme ile birleştirmek?).

Benzer şekilde, OTC (Tezgah Üstü) ticarette, tokenler proje taraflarından/vakıflarından bir Düşük fiyat satın alınır ve bir dizi piyasa işlemi yoluyla tokenlerin değeri takdir edilir. Burada daha fazla gri alan var.

6. Riskler ve Düzenlemeler

Kripto piyasası yapıcılarının çalışma modelini anladıktan sonra, kripto pazarındaki olumlu önemlerinin yanı sıra, sadece "pırasayı hasat etmekle" kalmayıp, aynı zamanda "hasat" için proje taraflarını da hedeflediklerini biliyoruz. Bu nedenle, proje taraflarının özellikle kripto piyasası yapıcılarıyla işbirliği yapmanın risklerini ve düzenlemenin oluşturabileceği engelleri kavraması gerekiyor.

6.1 Düzenlemeler Geçmişte

, piyasa yapıcıların düzenlenmesi "menkul kıymetler" piyasa yapıcılarına odaklanıyordu ve şu anda kripto varlıklarının tanımı net değil, bu da kripto piyasa yapıcıları ve piyasa yapıcılığı faaliyetleri için göreceli bir düzenleyici boşluğa neden oluyor.

Bu nedenle, kripto piyasası yapıcıları için mevcut piyasa ortamı, suistimal maliyetinin son derece düşük olduğu "gökyüzünün yüksek olduğu ve kuşların özgürce uçabildiği" bir ortamdır. Bu aynı zamanda fiyat manipülasyonu, pompalama ve boşaltma ve "pırasayı toplamanın" kripto piyasası yapıcılarıyla eş anlamlı hale gelmesinin nedenidir.

Regülasyonun sürekli olarak standartlaştırıldığını görüyoruz. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SEC, düzenleyici yaptırımlar yoluyla Broker & Dealer'ın tanımını netleştiriyor ve AB'de MiCA Yönetmeliği'nin getirilmesi de piyasa yapıcı işletmelerin düzenlenmesini içeriyor. Aynı zamanda, uyumlu kripto piyasası yapıcıları aktif olarak düzenleyici lisanslar için başvuruyorlar. Örneğin, GSR Markets, Singapur Para Otoritesi'ne büyük bir ödeme kurumu lisansı için başvurdu (Singapur'daki düzenleyici çerçeve içinde OTC ve piyasa yapıcılığı hizmetlerine izin veriyor) ve bu yılın başlarında 50 milyon dolarlık bir finansmanı tamamlayan Flowdesk, Fransa'da düzenleyici lisanslar için de başvuruda bulundu.

Bununla birlikte, büyük yargı bölgelerindeki düzenleme, bazı kripto piyasası yapıcılarının açık denizde faaliyet göstermesini engellemez, çünkü bunlar esasen çeşitli borsalarda büyük fon hesaplarıdır ve çoğunun herhangi bir kara operasyonu yoktur.

Neyse ki, FTX olayı gibi olaylar ve Binance ve Coinbase gibi büyük borsaların devam eden düzenlemeleri nedeniyle, borsalarla bir arada bulunan kripto piyasa yapıcıları da borsaların iç kontrol uyum kurallarına tabi olacak ve bu da sektörü daha standart hale getirecek.

Aslında, bu etik dışı / yasa dışı davranışları düzenlemek için düzenlemeye ihtiyacımız var, ancak endüstri patlamadan önce, endüstrinin balonu kucaklamasına ihtiyacımız olabilir.

6.2 Riskler Düzenleme

eksikliği nedeniyle, kripto piyasası yapıcıları, sağlıklı bir piyasa veya ticaret ortamı yaratma teşvikine sahip olmak yerine, etik olmayan ticarete girme ve karı maksimize etmek için piyasaları manipüle etme teşviklerine sahiptir. Bu yüzden kötü şöhretlidirler ve birçok riskle birlikte gelirler.

A. Piyasa Yapıcılar için Piyasa Riskleri

Piyasa yapıcılar, özellikle aşırı piyasa koşullarında piyasa riskleri ve likidite riskleriyle de karşı karşıyadır. Terra Luna'nın önceki çöküşü ve FTX'in çöküşünün neden olduğu zincirleme reaksiyon, Alameda Research'ün tipik bir temsilci olduğu piyasa yapıcıların kapsamlı bir yenilgisine, kaldıracın çökmesine ve piyasa likiditesinin tükenmesine yol açtı.

B. Projeler Tarafından Ödünç Verilen Tokenler Üzerinde Kontrol Eksikliği

Token borç verme modelinde, projeler ödünç verilen tokenler üzerinde kontrolden yoksundur ve piyasa yapıcıların projenin tokenleriyle ne yapacağını bilmezler, ki bu herhangi bir şey olabilir. Bu nedenle, token ödünç verirken, proje taraflarının piyasa yapıcıları ortaklardan ziyade muadilleri olarak hayal etmeleri ve fiyat etkileri nedeniyle olası senaryoları göz önünde bulundurmaları gerekir. Piyasa yapıcılar, kasıtlı fiyat bastırma yoluyla yeni sözleşmeler için daha düşük bir fiyat belirlemek veya oylama yoluyla teklifleri anonim olarak etkilemek gibi fiyatları ayarlayarak çeşitli hedeflere ulaşabilirler.

C. Piyasa Yapıcıların Etik Dışı Davranışları

Etik olmayan piyasa yapıcılar, token fiyatlarını manipüle eder, trade fırçalama yoluyla işlem hacimlerini şişirir ve pompalama ve boşaltma yapar. Birçok kripto para projesi, performans ölçümlerini iyileştirmek için trade fırçalama ve diğer stratejileri kullanmaları için piyasa yapıcıları işe alır. Wash trading, alım satım hacim yanılsaması yaratmak için aynı varlığın tekrar tekrar ileri geri alım satımını içerir. Geleneksel piyasalarda bu, yasa dışı piyasa manipülasyonudur ve yatırımcıları belirli varlıklara olan talep konusunda yanıltır. Bitwise, 2019'da düzenlenmemiş borsalarda hacim ticaretinin %95'inin sahte olduğunu belirten ünlü bir rapor yayınladı. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından Aralık 2022'de yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu rakamın yaklaşık %70'e düştüğünü ortaya koydu.

D. Suçu Taşıyan Projeler

Ödünç verilen tokenler üzerinde kontrol eksikliği ve piyasa yapıcıların etik olmayan davranışlarını kısıtlamanın zorluğu veya bu tür davranışları bilememe nedeniyle, bu eylemler düzenleyici inceleme altına düşüş projeler suçlamadan kaçınmakta zorlanacaktır. Bu nedenle, proje taraflarının sözleşme şartlarına veya acil durum önlemlerine odaklanması gerekir.

7. Sonuna yaz

Bu makaleyi okuduktan sonra projeler, kripto para piyasası yapıcılarının likidite sağlamada yaptığı önemli katkıları net bir şekilde anlayabilir. Verimli ticaret yürütmeyi sağlarlar, yatırımcı güvenini artırırlar, daha sorunsuz piyasa işlemlerini kolaylaştırırlar, token fiyatlarını dengelerler ve ticaret maliyetlerini düşürürler.

Bununla birlikte, bu makale, kripto para piyasası yapıcılarının iş modellerini ortaya çıkararak, onlarla işbirliği yapmanın çeşitli risklerini de vurgulamaktadır. Proje taraflarının şartları müzakere ederken ve piyasa yapıcılarla işbirlikleri yürütürken dikkatli olmalarının önemini vurgulamaktadır.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Web3小律] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [ Will 阿望]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Kripto Piyasa Yapıcılarına Derinlemesine Bir Dalış

İleri SeviyeJun 13, 2024
Bu makale, Web3 projeleri perspektifinden piyasa yapıcı ne olduğunu, neden piyasa yapıcılara ihtiyaç duyduğumuzu, DWF olaylarını, kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modlarını ve ayrıca mevcut riskleri ve düzenleyici konuları açıklayacaktır.
Kripto Piyasa Yapıcılarına Derinlemesine Bir Dalış

Kripto piyasasında zengin olma efsanesi her gün var. Çoğu oyuncu buraya ikiye katlamak için değil, devretmek için gelir. Bu karanlık ormanda, paraya en yakın avcılar olan kripto piyasası yapıcıları giderek daha gizemli hale geliyor.

Fiyat manipülasyonu, pump dump ve vurgunculuk, kripto piyasası yapıcıları ile eş anlamlıdır. Bununla birlikte, kripto piyasası yapıcılarını bu "aşağılayıcı" etiketlerle etiketlemeden önce, özellikle ilk günlerde başlatılan coin projeleri, kripto pazarındaki önemli rolleriyle yüzleşmeliyiz.

Bu bağlamda, bu makale Web3'ten başlayacak ve bir piyasa yapıcı ne olduğunu ve neden bir piyasa yapıcı ihtiyaç duyduğumuzu, DWF olaylarını, kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modellerini, ayrıca mevcut riskleri ve düzenleyici konuları açıklayacaktır.

Umarım bu makale projenin gelişimine yardımcı olur, ayrıca tartışmaları ve fikir alışverişlerini memnuniyetle karşılıyoruz.

1. piyasa yapıcı nedir?

Küresel lider hedge fonu Citadel Securities bunu şu şekilde tanımlıyor: Piyasa yapıcılar, eşzamanlı alım ve satım fiyatları sağlayarak sürekli piyasa likiditesini korumada çok önemli bir rol oynar. Bu, yatırımcıların istedikleri zaman işlem yapabilecekleri likit ve derin bir piyasa ortamı yaratarak piyasaya güven aşılar.

Piyasa yapıcılar, geleneksel finans piyasalarında hayati öneme sahiptir. NASDAQ'da, her hisse senedinin ortalama yaklaşık 14 piyasa yapıcısı vardır ve toplamda yaklaşık 260 piyasa yapıcı vardır. Ek olarak, tahviller, emtialar ve forex gibi daha az likit piyasalarda çoğu işlem piyasa yapıcılar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Kripto piyasa yapıcılar, projelerin kripto borsa emir defterlerinde ve merkezi olmayan ticaret havuzlarında likidite ve alım-satım fiyatları sağlamasına yardımcı olan kurumlar veya bireylerdir. Başlıca sorumlulukları, bir veya daha fazla kripto piyasasında likidite ve piyasa derinliği sağlamak ve piyasa oynaklığı ve arz-talep farklılıklarından yararlanarak algoritmalar ve stratejiler aracılığıyla kar elde etmektir.

Kripto piyasa yapıcılar yalnızca alım satım maliyetlerini düşürmek ve alım satım verimliliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda yeni projelerin geliştirilmesini ve tanıtımını da teşvik eder.

2. Piyasa Yapıcılara Neden İhtiyaç Duyarız?

Piyasa yapıcılığının temel amacı, yeterli likidite, piyasa derinliği ve istikrarlı fiyatlar sağlamak, böylece piyasaya güven aşılamak ve işlemleri kolaylaştırmaktır. Bu sadece yatırımcılar için giriş engellerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda onları gerçek zamanlı olarak ticaret yapmaya teşvik eder, bu da daha fazla likidite getirir, erdemli bir döngü yaratır ve yatırımcıların güvenle ticaret yapabilecekleri bir ortamı teşvik eder.

Kripto piyasa yapıcılar, erken aşamadaki coin projeleri (IEO) için özellikle önemlidir, çünkü ister piyasa ısısını/görünürlüğünü korumak ister fiyat keşfini teşvik etmek için olsun, bu projelerin yeterli likidite/ticaret hacim/piyasa derinliğine ihtiyacı vardır.

2.1 Provide Likidite

Likidite, bir varlığın aşınma ve yıpranma olmadan hızlı bir şekilde tasfiye edilebilme derecesini ifade eder ve piyasadaki alıcı ve satıcıların nispeten kolay, hızlı ve düşük maliyetle ne ölçüde alıp satabileceklerini açıklar. Yüksek likiditeye sahip piyasalar, herhangi bir işlemin maliyetlerini düşürerek, önemli fiyat dalgalanmalarına neden olmadan işlemlerin oluşumunu kolaylaştırır.

Esasen, piyasa yapıcılar, büyük fiyat dalgalanmaları nedeniyle operasyonlarda kesinti olmadan yüksek likidite sağlayarak yatırımcıların herhangi bir zamanda daha hızlı, daha büyük miktarlarda ve daha kolay token alıp satmalarını kolaylaştırır.

Örneğin, bir yatırımcının hemen 40 token satın alması gerekiyorsa, yüksek likiditeye sahip bir piyasada (Emir Defteri A) her biri 100$ fiyattan 40 token satın alabilir. Bununla birlikte, düşük likiditeye sahip bir piyasada (Emir Defteri B), iki seçenekleri vardır: 1) 101,2$'dan 10 jeton, 102,6$'dan 5 jeton, 103,1$'dan 10 jeton ve 105,2$'dan ortalama 103,35$ fiyatla 15 jeton satın alın; veya 2) jetonlar istenen fiyata ulaşana kadar long'cu bir süre bekleyin.

Likidite, erken aşamadaki token projeleri için çok önemlidir, çünkü düşük likiditeye sahip piyasalardaki operasyonlar, yatırımcıların ticaret güvenini ve stratejilerini etkileyebilir ve potansiyel olarak projenin "ölümüne" lider.

2.2 Piyasa Derinlik Sağlamak ve Token Fiyatlarını İstikrar Etmek

Kripto piyasasında, çoğu varlığın likiditesi düşüktür ve piyasa derinliğinden yoksundur, bu da küçük işlemlerin bile önemli fiyat değişikliklerini tetikleyebileceği anlamına gelir.

Yukarıdaki senaryoda, yatırımcı 40 token satın aldıktan sonra, Emir Defteri B'deki bir sonraki kullanılabilir fiyat 105,2 $'dır ve bu da tek bir işlemin yaklaşık %5'lik bir fiyat dalgalanmasına neden olduğunu gösterir. Bu, özellikle daha az katılımcının önemli fiyat dalgalanmalarına yol açabileceği piyasa oynaklığı dönemlerinde geçerlidir.

Piyasa yapıcılar tarafından sağlanan büyük miktarda likidite, emir defteri için dar bir alış-satış spreadi yaratır (Spread), dar alış-satış spreadlerine genellikle sağlam piyasa derinliği eşlik eder, bu da döviz fiyatlarını dengelemeye ve fiyat dalgalanmalarını azaltmaya yardımcı olur.

Piyasa derinliği, belirli bir anda emir defterinde farklı fiyat seviyelerinde mevcut olan alış ve satış emirlerinin sayısını ifade eder. Piyasa derinliği aynı zamanda bir varlığın büyük fiyat hareketleri olmadan büyük emirleri absorbe etme yeteneğini de ölçer.

Piyasa yapıcılar, bu arz ve talep açığını köprü için likidite sağlayarak piyasada kilit bir rol oynamaktadır. Aşağıdaki piyasalardan hangisinde işlem yapmak istediğinizi bir düşünün.

Bir kripto piyasa yapıcı rolü: 1) büyük miktarda likidite sağlar; 2) Döviz fiyatlarını istikrara kavuşturmak için piyasa derinliği sağlar ve bu da sonuçta yatırımcıların projeye olan güvenini artırmaya yardımcı olur. Sonuçta, her yatırımcı sahip oldukları varlıkları gerçek zamanlı olarak en düşük işlem maliyetiyle alıp satabilmeyi umar.

3. Kripto Piyasa Yapıcılığındaki Başlıca Oyuncular Kimlerdir?

Piyasa yapıcılığı, lansman sonrası bir projenin tokeninin can damarını ellerinde tuttukları için gıda zincirindeki en üst düzey işletmelerden biri olarak kabul edilebilir. Piyasa yapıcılar tipik olarak borsalarla işbirliği yapar ve piyasa likiditesinin birkaç büyük piyasa yapıcının hakim olduğu yerlerde kolayca tekeller oluşturur.

(Kripto Piyasa Yapıcılar [2024 Güncellendi])

Temmuz 2023'te, OpenAI'den Sam Altman tarafından ortaklaşa kurulan kripto projesi Worldcoin, resmi lansmanı sırasında piyasa yapıcılarla anlaşmaya vardı. Ödünç alınan tokenlerin üç ay içinde iade edilmesi veya 2 ila 3,12 dolar fiyat aralığında satın alınması şartıyla, likidite sağlamak için beş piyasa yapıcıya toplam 100 milyon WLD dolar borç verdiler.

Beş piyasa yapıcı şunları içerir:

A. Wintermute, diğerlerinin yanı sıra WLD $, OP $, PYTH $, DYDX $, $ENA, CFG $ yatırımlarıyla tanınan, Birleşik Krallık'ta kayıtlı bir şirket. 2020'den beri 100'ün üzerinde projeye yatırım yaptılar.

2017 yılında kurulan B. Amber Group, Fenbushi Capital gibi Çinli yatırımcıların aşina olduğu kurumları içeren bir yönetim kuruluna sahip Hong Kong merkezli bir şirkettir. Ekip üyeleri ağırlıklı olarak Çinli. Projelere katılanlar arasında $ZKM, $MERL, $IO vb.

C. 2004 yılında Hollanda'da kurulan FlowTraders, borsa ticareti yapılan ürünler (ETP'ler) için küresel dijital likidite sağlamaya odaklanmaktadır. AB'deki en büyük ETF ticaret şirketlerinden biridir ve Bitcoin ve Ethereum dayalı kripto para birimi ETN ticareti yapmaktadır.

FTX'ten etkilenen D. Auros Global, 2023'te Virgin Adaları'nda iflas koruması başvurusunda bulundu ve $20 milyon varlık FTX'te mahsur kaldı. Başarılı bir yeniden yapılanma raporları var.

2013 yılında Birleşik Krallık'ta kurulan E. GSR Markets, dijital varlık endüstrisindeki yerleşik küresel yatırımcılar için likidite, risk yönetimi stratejileri, programatik yürütme ve yapılandırılmış ürünler sağlama konusunda uzmanlaşmış küresel bir kripto piyasa yapıcı.

4. DWF Rashomon Olayı

Rus ortağı Andrei Grachev tarafından 2022 yılında Singapur'da kurulan DWF Labs, son zamanlarda piyasadaki en popüler "İnternet ünlüsü" piyasa yapıcı. Raporlara göre, şirket şu anda toplamda 470 projeye yatırım yaptığını ve short 16 aylık tarihinde piyasa değeri tarafından ilk 1.000 madeni paranın yaklaşık %35'ini hesap eden projelerle çalıştığını iddia ediyor.


(Binance, Lamborghini Seven Bir High Roller'i İçerene Kadar Şüpheli Alım Satımı Engelleme Sözü Verdi)

Bu etkinliği inceleyelim:

4.1 Haber Açıklandı

9 Mayıs'ta The Wall Street Journal, eski bir Binance çalışanı olduğunu iddia eden anonim bir kaynağın, Binance müfettişlerinin 2023 yılında DWF Labs tarafından $300 milyon değerinde hileli alım satım keşfettiğini ortaya çıkardığını bildirdi. Binance'in operasyonlarına aşina olan bir kişi, Binance'in daha önce piyasa yapıcıların piyasa manipülasyonunu yasaklayan herhangi bir anlaşma da dahil olmak üzere alım satım faaliyetlerini düzenleyen herhangi bir özel anlaşma imzalamasını gerektirmediğini de belirtti.

Bu, Binance'in büyük ölçüde piyasa yapıcıların kendi takdirlerine bağlı olarak alım satım yapmalarına izin verdiği anlamına gelir.

4.2 GROWTH marketing

2022'de potansiyel müşterilere gönderilen bir teklif belgesine göre DWF Labs, fiyattan bağımsız bir yaklaşım benimsemedi. Bunun yerine, token fiyatlarını yükseltmek ve diğer tüccarları çekmek için Binance de dahil olmak üzere borsalarda sözde "yapay ticaret hacim" oluşturmak için aktif ticaret pozisyonlarını kullanmayı önerdi.

O yıl bir token projesi müşterisi için hazırlanan bir raporda DWF Labs, firmanın tokenin toplam hacim üçte ikisine eşdeğer yapay ticaret hacim başarıyla oluşturduğunu ve "inandırıcı bir ticaret modeli" oluşturmak için çalıştığını açıkça belirtti. Rapor, DWF Labs ile iş birliği yaparak proje tokenlerinin "Boğa bir duyarlılıktan" yararlanabileceğini öne sürdü.

4.3 Binance'in Yanıtı

Bir Binance sözcüsü, platformdaki tüm kullanıcıların piyasa manipülasyonunu yasaklayan genel kullanım koşullarına uyması gerektiğini belirtti.

DWF raporunu gönderdikten bir hafta sonra Binance, izleme ekibinin başkanını görevden aldı ve sonraki aylarda birkaç müfettişi işten çıkardı. Bir Binance yöneticisi bunu maliyet düşürücü önlemlere bağladı.

Binance kurucu ortağı He Yi, Binance'in piyasa yapıcıları her zaman sıkı bir şekilde izlediğini ve piyasa yapıcılar arasındaki rekabetin yoğun olduğunu ve birbirlerine PR saldırıları da dahil olmak üzere karanlık taktikler içerdiğini belirtti.

4.4 Olası Nedenler

Binance platformunda, DWF en yüksek "VIP 9" seviyesine sahiptir, bu da DWF'nin Binance'e her ay en az $4 milyar ticaret hacim katkıda bulunduğu anlamına gelir. Piyasa yapıcılar ve borsalar arasındaki ilişki simbiyotiktir ve Binance'in en büyük müşterilerinden birini dahili bir araştırmacı üzerinden yabancılaştırmak için hiçbir nedeni yoktu.

5. Kripto piyasa yapıcılarının ana çalışma modları

Geleneksel piyasa yapıcılar gibi, kripto piyasa yapıcıları da alım ve satımlar arasındaki fark yoluyla kar elde eder. Düşük bir alış fiyatı ve yüksek bir satış fiyatı belirlerler ve piyasa yapıcılar için kârın en önemli temeli olan genellikle "Spread" olarak adlandırılan farktan kar ederler.

Bu temeli anladıktan sonra, projeler için piyasa yapıcıların iki ana iş modeline bakalım.

5.1 Hizmetli + Performans Ücreti

Bu modelde, proje ekibi piyasa yapıcılara tokenler ve karşılık gelen sabit paralar sağlar ve daha sonra bu varlıkları CEX emir defterleri ve DEX havuzları için likidite sağlamak için kullanır. Proje ekibi, piyasa yapıcılar için kabul edilebilir fiyat spreadleri, gerekli piyasa likiditesi ve derinlik gibi ihtiyaçlarına göre KPI'lar belirler.

Bir. Proje ekibi, piyasa yapıcı projeyi başlatmak için başlangıçta piyasa yapıcılara sabit bir kurulum ücreti sağlayabilir.

B. Daha sonra, proje ekibinin piyasa yapıcılara sabit bir aylık/üç aylık abonelik ücreti ödemesi gerekir. Temel abonelik ücreti genellikle ayda 2,000 ABD dolarından başlar ve hizmetlerin kapsamına bağlı olarak daha yüksek ücretler vardır ve üst sınır yoktur. Örneğin, GSR Markets 100.000 ABD Doları kurulum ücreti, 20.000 ABD Doları aylık abonelik ücreti ve ayrıca 1 milyon ABD Doları BTC ve ETH kredisi almaktadır.

C. Ek olarak, bazı proje ekipleri piyasa yapıcıları KPI tabanlı işlem komisyonları (KPI hedeflerine başarıyla ulaşan piyasa yapıcılar için teşvikler) ödeyerek karı maksimize etmeye teşvik eder.

Bu KPI hedefleri, alım satım hacim (yasa dışı trade fırçalama içerebilir), token fiyatını, alış-satış farkını ve piyasa derinliğini içerebilir.

Bu modelde, piyasa yapıcılığı yaklaşımı nispeten açık ve şeffaftır, bu da proje ekibinin kontrol etmesini kolaylaştırır. Net hedefleri olan ve çeşitli piyasalarda halihazırda likidite havuzları kurmuş olgun proje ekipleri için daha uygundur.

5.2 Kredi/Seçenekler Modeli

Şu anda piyasada en yaygın olarak benimsenen piyasa yapıcı modeli Token Kredi + Alım Opsiyonudur. Bu model özellikle erken aşamadaki token listeleme projeleri için uygundur.

İlk listeleme aşamadaki sınırlı fonlar nedeniyle, proje ekipleri piyasa yapıcı ücretleri ödemekte zorlanıyor. Ayrıca, erken listeleme aşamasında piyasada sınırlı bir token dolaşımı vardır. Bu nedenle, proje ekipleri, ilgili riskleri de üstlenen piyasa yapıcılara erken aşamadaki tokenleri ödünç verir.

Bu senaryoda, piyasa yapıcıların projenin durumuna göre kendi KPI'larını belirlemeleri daha uygundur. Piyasa yapıcıları tazmin etmek için, proje ekipleri genellikle token fiyat risklerine karşı korunmak için piyasa yapıcı sözleşmeye bir Alım Opsiyonu yerleştirir.

Bu modelde, piyasa yapıcılar, piyasada likidite ve istikrarlı token fiyatları sağlamak için genellikle 1-2 yıllık bir süre için proje ekibinden (Token Kredi) token ödünç alır.

Alım Opsiyonu, piyasa yapıcıların sözleşme sona ermeden önce proje ekibinden ödünç alınan tokenleri önceden belirlenmiş bir fiyattan (Kullanım Fiyatı) satın almayı seçebileceklerini belirtir. Bu seçeneğin piyasa yapıcılara bir yükümlülük değil, seçme hakkı verdiğini unutmamak önemlidir (Yükümlülük değil OPSİYON).

Bu Alım Opsiyonunun değeri, tokenin fiyatıyla doğrudan ilişkilidir ve piyasa yapıcılara tokenin değerini artırmaları için bir teşvik sağlar. Bir örnek verelim:

Mfers projesinin bir piyasa yapıcı devreye girdiğini ve 1 yıl vadeli 1 $ Kullanım Fiyatından 100.000 token ödünç vermeyi kabul eden bir Alım Opsiyonu imzaladığını varsayalım. Bu süre zarfında, piyasa yapıcı vade sonunda iki seçeneği vardır: 1) 100.000 Mfer jetonu iade etmek; veya 2) 100.000$ ödeyin (1$ Kullanım Fiyatı üzerinden).

Token fiyatı 100 kat artarak 100 $'a yükselirse (Mfers to the Moon), piyasa yapıcı seçeneği uygulamayı seçebilir, 100.000 $ karşılığında 10.000.000 $ değerinde token satın alabilir ve 100 kat kar elde edebilir. Token fiyatı %50 düşüşle 0,5$'a düşerse, piyasa yapıcı opsiyonu (100.000$) uygulamamayı seçebilir ve bunun yerine krediyi geri ödemek için piyasada 0,5$'dan 100.000 token satın alabilir (Kullanım Fiyatının yarısı değerinde, 50.000$).

Çağrı Seçenekler'nin varlığı nedeniyle, piyasa yapıcılar, fiyat artışlarından ve ardından dump tokenlerden kar elde etmek için çılgınca fiyat pompalama teşvikine ve ayrıca düşük fiyatlardan token satın almak ve iade etmek için çılgınca fiyat çöküşüne girme motivasyonuna sahip olabilir.

Bu nedenle, Kredi/Seçenekler Modeli modelinde, proje ekiplerinin piyasa yapıcıları alım satım muadilleri olarak görmeleri ve aşağıdakilere özellikle dikkat etmeleri gerekebilir:

Bir. Piyasa yapıcıların elde ettikleri, kar marjlarını ve piyasa yapıcılığı beklentilerini belirleyen kullanım fiyatı ve token borçlanma miktarı.

B. Ayrıca, bu zaman dilimi içinde piyasa yapıcılığı alanını belirleyen Alım Opsiyonunun (Ödünç Verme Süresi) vadesine de dikkat edilmelidir.

C. Piyasa yapıcılığı sözleşmesindeki, acil durumlarda risk kontrol önlemlerini özetleyen fesih maddeleri. Özellikle, piyasa yapıcılara token ödünç verdikten sonra, proje ekipleri tokenlerin hedefleri üzerindeki kontrolünü kaybedebilir.

(Paperclip Partners, Kurucunun Token Piyasa Yapıcılığı için Alan Rehberi)

5.3 Diğer iş modelleri

Ayrıca, birçok piyasa yapıcının, yatırım ve kuluçka yoluyla yatırım projelerine daha iyi hizmet verebilen, kaynak yaratma, proje tanıtımı ve listeleme gibi hizmetler sunan birinci kademe yatırım departmanlarına sahip olduğunu görebiliriz. Ayrıca, yatırım yapılan projelerde hisse sahibi olmak, piyasa yapıcıların potansiyel müşterilere ulaşmasına da yardımcı olur (yatırımı borç verme ile birleştirmek?).

Benzer şekilde, OTC (Tezgah Üstü) ticarette, tokenler proje taraflarından/vakıflarından bir Düşük fiyat satın alınır ve bir dizi piyasa işlemi yoluyla tokenlerin değeri takdir edilir. Burada daha fazla gri alan var.

6. Riskler ve Düzenlemeler

Kripto piyasası yapıcılarının çalışma modelini anladıktan sonra, kripto pazarındaki olumlu önemlerinin yanı sıra, sadece "pırasayı hasat etmekle" kalmayıp, aynı zamanda "hasat" için proje taraflarını da hedeflediklerini biliyoruz. Bu nedenle, proje taraflarının özellikle kripto piyasası yapıcılarıyla işbirliği yapmanın risklerini ve düzenlemenin oluşturabileceği engelleri kavraması gerekiyor.

6.1 Düzenlemeler Geçmişte

, piyasa yapıcıların düzenlenmesi "menkul kıymetler" piyasa yapıcılarına odaklanıyordu ve şu anda kripto varlıklarının tanımı net değil, bu da kripto piyasa yapıcıları ve piyasa yapıcılığı faaliyetleri için göreceli bir düzenleyici boşluğa neden oluyor.

Bu nedenle, kripto piyasası yapıcıları için mevcut piyasa ortamı, suistimal maliyetinin son derece düşük olduğu "gökyüzünün yüksek olduğu ve kuşların özgürce uçabildiği" bir ortamdır. Bu aynı zamanda fiyat manipülasyonu, pompalama ve boşaltma ve "pırasayı toplamanın" kripto piyasası yapıcılarıyla eş anlamlı hale gelmesinin nedenidir.

Regülasyonun sürekli olarak standartlaştırıldığını görüyoruz. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SEC, düzenleyici yaptırımlar yoluyla Broker & Dealer'ın tanımını netleştiriyor ve AB'de MiCA Yönetmeliği'nin getirilmesi de piyasa yapıcı işletmelerin düzenlenmesini içeriyor. Aynı zamanda, uyumlu kripto piyasası yapıcıları aktif olarak düzenleyici lisanslar için başvuruyorlar. Örneğin, GSR Markets, Singapur Para Otoritesi'ne büyük bir ödeme kurumu lisansı için başvurdu (Singapur'daki düzenleyici çerçeve içinde OTC ve piyasa yapıcılığı hizmetlerine izin veriyor) ve bu yılın başlarında 50 milyon dolarlık bir finansmanı tamamlayan Flowdesk, Fransa'da düzenleyici lisanslar için de başvuruda bulundu.

Bununla birlikte, büyük yargı bölgelerindeki düzenleme, bazı kripto piyasası yapıcılarının açık denizde faaliyet göstermesini engellemez, çünkü bunlar esasen çeşitli borsalarda büyük fon hesaplarıdır ve çoğunun herhangi bir kara operasyonu yoktur.

Neyse ki, FTX olayı gibi olaylar ve Binance ve Coinbase gibi büyük borsaların devam eden düzenlemeleri nedeniyle, borsalarla bir arada bulunan kripto piyasa yapıcıları da borsaların iç kontrol uyum kurallarına tabi olacak ve bu da sektörü daha standart hale getirecek.

Aslında, bu etik dışı / yasa dışı davranışları düzenlemek için düzenlemeye ihtiyacımız var, ancak endüstri patlamadan önce, endüstrinin balonu kucaklamasına ihtiyacımız olabilir.

6.2 Riskler Düzenleme

eksikliği nedeniyle, kripto piyasası yapıcıları, sağlıklı bir piyasa veya ticaret ortamı yaratma teşvikine sahip olmak yerine, etik olmayan ticarete girme ve karı maksimize etmek için piyasaları manipüle etme teşviklerine sahiptir. Bu yüzden kötü şöhretlidirler ve birçok riskle birlikte gelirler.

A. Piyasa Yapıcılar için Piyasa Riskleri

Piyasa yapıcılar, özellikle aşırı piyasa koşullarında piyasa riskleri ve likidite riskleriyle de karşı karşıyadır. Terra Luna'nın önceki çöküşü ve FTX'in çöküşünün neden olduğu zincirleme reaksiyon, Alameda Research'ün tipik bir temsilci olduğu piyasa yapıcıların kapsamlı bir yenilgisine, kaldıracın çökmesine ve piyasa likiditesinin tükenmesine yol açtı.

B. Projeler Tarafından Ödünç Verilen Tokenler Üzerinde Kontrol Eksikliği

Token borç verme modelinde, projeler ödünç verilen tokenler üzerinde kontrolden yoksundur ve piyasa yapıcıların projenin tokenleriyle ne yapacağını bilmezler, ki bu herhangi bir şey olabilir. Bu nedenle, token ödünç verirken, proje taraflarının piyasa yapıcıları ortaklardan ziyade muadilleri olarak hayal etmeleri ve fiyat etkileri nedeniyle olası senaryoları göz önünde bulundurmaları gerekir. Piyasa yapıcılar, kasıtlı fiyat bastırma yoluyla yeni sözleşmeler için daha düşük bir fiyat belirlemek veya oylama yoluyla teklifleri anonim olarak etkilemek gibi fiyatları ayarlayarak çeşitli hedeflere ulaşabilirler.

C. Piyasa Yapıcıların Etik Dışı Davranışları

Etik olmayan piyasa yapıcılar, token fiyatlarını manipüle eder, trade fırçalama yoluyla işlem hacimlerini şişirir ve pompalama ve boşaltma yapar. Birçok kripto para projesi, performans ölçümlerini iyileştirmek için trade fırçalama ve diğer stratejileri kullanmaları için piyasa yapıcıları işe alır. Wash trading, alım satım hacim yanılsaması yaratmak için aynı varlığın tekrar tekrar ileri geri alım satımını içerir. Geleneksel piyasalarda bu, yasa dışı piyasa manipülasyonudur ve yatırımcıları belirli varlıklara olan talep konusunda yanıltır. Bitwise, 2019'da düzenlenmemiş borsalarda hacim ticaretinin %95'inin sahte olduğunu belirten ünlü bir rapor yayınladı. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından Aralık 2022'de yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu rakamın yaklaşık %70'e düştüğünü ortaya koydu.

D. Suçu Taşıyan Projeler

Ödünç verilen tokenler üzerinde kontrol eksikliği ve piyasa yapıcıların etik olmayan davranışlarını kısıtlamanın zorluğu veya bu tür davranışları bilememe nedeniyle, bu eylemler düzenleyici inceleme altına düşüş projeler suçlamadan kaçınmakta zorlanacaktır. Bu nedenle, proje taraflarının sözleşme şartlarına veya acil durum önlemlerine odaklanması gerekir.

7. Sonuna yaz

Bu makaleyi okuduktan sonra projeler, kripto para piyasası yapıcılarının likidite sağlamada yaptığı önemli katkıları net bir şekilde anlayabilir. Verimli ticaret yürütmeyi sağlarlar, yatırımcı güvenini artırırlar, daha sorunsuz piyasa işlemlerini kolaylaştırırlar, token fiyatlarını dengelerler ve ticaret maliyetlerini düşürürler.

Bununla birlikte, bu makale, kripto para piyasası yapıcılarının iş modellerini ortaya çıkararak, onlarla işbirliği yapmanın çeşitli risklerini de vurgulamaktadır. Proje taraflarının şartları müzakere ederken ve piyasa yapıcılarla işbirlikleri yürütürken dikkatli olmalarının önemini vurgulamaktadır.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Web3小律] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [ Will 阿望]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!