GameFi Evriminin Kapsamlı Bir Keşfi: Bir Sonraki Hit Oyundan Ne Kadar Uzaktayız?

Orta SeviyeAug 06, 2024
Bu makale, DeFi ve NFT'ler tarafından atılan temellerden GameFi'nin gelişim tarihini kapsamlı bir şekilde araştırıyor ve GameFi kavramının önerilmesi ve patlamasına kadar uzanıyor. Makale, GameFi'nin geleneksel oyunların eksikliklerine nasıl cevap verdiğini, teknoloji ve finansın entegrasyonunda ilerlemeleri, GameFi 3.0'ın trendlerini ve zorluklarını tartışıyor. Makale, gelecekte yapılacak gelişmelerin, yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti gibi yeni teknolojileri içerebileceğini ve daha büyük oyun finansallaşması ve oyuncu katılımını sağlamak için olabileceğini öngörüyor.
GameFi Evriminin Kapsamlı Bir Keşfi: Bir Sonraki Hit Oyundan Ne Kadar Uzaktayız?

Açıklama: Bu makaledeki veriler, her platformun yıllık raporları ve diğer araştırma raporlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda elde edilmektedir ve referans standartları farklı olabilir.

DeFi ve NFT'ler, GameFi Gelişimi İçin Toprağı Oluşturuyor

DeFi ve NFT'ler, GameFi için temeli oluşturuyor

Ethereum ana ağı 30 Temmuz 2015'te başlatıldığından beri, Web3 dönemi resmen başlamıştır. Ethereum ana ağının akıllı sözleşme dağıtım özelliği, DApp'lerin (merkezi olmayan uygulamalar) tasarımını ve işleyişini destekler. Bu temelde, birçok popüler DeFi (merkezi olmayan finans) projesi ortaya çıkmıştır. Örneğin, Uniswap otomatik piyasa yapımı aracılığıyla DEX (merkezi olmayan borsa) başarır ve MakerDAO sözleşme tabanlı kredi sağlar. Bu DeFi projeleri, yüksek yatırım getirileri, şeffaflık, güçlü gizlilik ve tam açıklıkları ile önemli sermaye girişleri çeker. DeFi sektörünün toplam piyasa değeri 2015'te 50 milyon dolar iken 2023'te 100 milyar dolara yükseldi.

Şekil 1 DeFi piyasa değeri büyümesi

DeFi'nin gelişmesiyle, sermaye merkezsiz finansı diğer alanlarla birleştirme potansiyelini keşfetmeye başladı. Bu dönemde, NFT pazarı önemli bir patlama yaşadı. 2017'de, oyuncuların dijital kediler satın alabileceği, üreyebileceği ve ticaretini yapabileceği Ethereum tabanlı bir NFT projesi olan CryptoKitties, geniş çapta dikkat çekti ve NFT patlamasının başlangıç noktası olarak kabul edilir. NFT sektörünün toplam piyasa değeri 2018'de birkaç milyon dolar seviyesinden 2023'te 8 milyar dolara yükseldi.

Şekil 2 NFT piyasa değeri büyümesi

Eğer DeFi kripto piyasasına sürekli bir sermaye akışı getirdiyse, NFT'ler blockchain'in odak noktasını eğlence ve oyunlara doğru yönlendirdi. Birlikte, blockchain oyunlarının gelişimi için verimli bir zemin sağladılar. Bu temelde, DeFi ve blockchain oyun kavramlarını birleştiren GameFi, ortaya çıkmaya başladı.

GameFi rüyasının başlangıç noktası

2019'un ikinci yarısında, MixMarvel'ın Baş Strateji Sorumlusu Mary Ma, ilk kez GameFi kavramını tanıttı - "oyunlaştırılmış finans" ve "yeni oyunlaştırılmış iş". Bu kavram, oyun ve finansın unsurlarını birleştirerek, blokzincir teknolojisi aracılığıyla oyun endüstrisine yeni iş modelleri ve ekonomik sistemler tanıtmayı amaçladı. Mary Ma'ya göre, gelecekteki oyunlar sadece eğlence araçları olarak hizmet etmeyecek, aynı zamanda finansal araçlar olarak da hizmet edecek. Blokzincir teknolojisi, oyunlardaki sanal öğeleri değerli dijital varlıklara dönüştürebilir ve oyuncuların bu varlıkları oyun oynayarak elde etmelerine, takas etmelerine ve değerlenmelerine olanak tanır. Bu modelde, oyun şirketleri ve oyuncular, merkezi olmayan bir ortamda ekonomik faaliyetlerde bulunarak karşılıklı faydalar elde edebilirler.

Ancak, o zaman blok zinciri teknolojisinin olgunluğunun ve uygulama paradigmasının olgunluğunun yetersizliği nedeniyle, GameFi kavramı hemen geniş çapta dikkat ve benimsenme kazanmadı.

GameFi patlamasının başlangıcı

Eylül 2020'de, Yearn.finance kurucusu Andre Cronje, bir konuşmada ve açıklamada GameFi'nin anlayışı ve vizyonu üzerinde detaylı bir şekilde durdu. Andre Cronje'nin DeFi endüstrisindeki otoritesiyle birlikte, GameFi kavramı gerçekten geniş kitlelerin dikkatini çekmeye başladı. Andre Cronje'nin GameFi hakkındaki birçok görüşü, aynı zamanda GameFi'nin gelecekteki gelişim yönünü de netleştirdi.

Andre Cronje'nin görüşüne göre, DeFi endüstrisi, kullanıcıların fonlarının kripto para birimi ile geleneksel finans arasındaki ayrımları yansıtmadan esas olarak ticaret, stake etme ve borç verme için kullanıldığı "TradeFi" (ticaret finansmanı) aşamasındadır. Ancak GameFi, kullanıcıların fonlarının sanal oyun dünyalarında gerçek uygulama değerine sahip olacağı DeFi geliştirmenin gelecekteki yönü olacaktır. Kullanıcılar, gerçek hayatta çalışmaya benzer şekilde, bu sanal dünyalardaki etkinlikler aracılığıyla önemli token ödülleri kazanabilirler.

O zamandan beri, GameFi sektörü ilk büyüme dalgasını yaşamaya başladı!

Şekil 3 GameFi promosyon resmi

GameFi oyun izini yeniden şekillendiriyor

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blok zinciri oyunlarını birleştiren bir blok zinciri teknolojisidir. Kullanıcıların oyun içi varlıklara ve oyun üzerindeki yönetişim haklarına sahip olmalarını sağlamak için DAO'lar (merkezi olmayan özerk kuruluşlar) tarafından yönetilen blok zinciri akıllı sözleşmeleri üzerinde oyun varlıklarını ve bazı mantıkları çalıştırır. GameFi, yerel oyun tokenlerini kullanarak eşya ticareti gibi faaliyetleri destekleyerek eksiksiz bir finansal sistem oluşturmaya odaklanır. Kullanıcılar, oyunun geliştirilmesinin faydalarını paylaşarak oyun yoluyla jeton ödülleri kazanabilirler.

Geleneksel oyunların eksikliklerini tamamen çözün

Geleneksel oyunlarda, silahlar ve kıyafet gibi eşyaların zaten kabul görmüş bir değeri bulunmaktadır. Örneğin, CSGO'nun eşya satışları yıllık ortalaması 2018'den 2023'e kadar 420 milyon doları aşmıştır ve her yıl artmaktadır. League of Legends'da, 2018'de deri eşyaların yıllık satışı 1.4 milyar dolardan 2023'te 2.5 milyar dolara yükseldi. Kings'in Şerefi'nde, deri eşyaların yıllık satışı 2023'te bile etkileyici 2.74 milyar dolara ulaşmıştır. Hem iç pazarda hem de uluslararası alanda, oyun eşyaları pazarı oldukça büyüktür.

Şekil 4 CSGO eşyalarının yıllık satışları

Şekil 5 League of Legends aksesuarlarının yıllık satışları

Şekil 6 Kralın Onur satışlarının yıllık satışları

Ancak, oyun yayıncılarının karları üzerindeki eşya ticaretinin etkisi ve belirli bölgelerdeki potansiyel yasal sorunları nedeniyle, oyun geliştiricileri genellikle iki ana strateji benimser: biri yüksek işlem ücretleri alan CSGO ve Steam gibi eşya ticaret pazarını tekel haline getirmek; diğeri, League of Legends ve Honor of Kings gibi oyunlar tarafından uygulanan hesap ticaretini yasaklayarak ve eşya arzını kontrol ederek, birleşik bir satın alma kanalı aracılığıyla sınırsız eşya sağlayarak.

Bu kısıtlamalar ve yerel düzenlemelerin sonucu olarak, oyun eşyalarının siyah piyasa satışları son derece karlı bir iş haline gelmiştir. Oyun geliştiricilerinin ve yerel düzenleyicilerin siyah piyasa ticaretiyle mücadele etmek için artan çabalarıyla birlikte, siyah piyasa eşyalarının arzı azalırken, bu yasadışı satışların kar marjı artmaktadır.

Şekil 7, özel ticaret karları ile işlem zorluğu arasındaki ilişkinin yaklaşık eğrisini göstermektedir.

Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen GameFi, DeFi özelliklerini doğal olarak içerir ve oyun endüstrisindeki yayıncı tekelini ve siyah piyasa faaliyetlerini etkin bir şekilde ele alır. GameFi hem bir oyun hem de bir pazar olup, oyun derileri ve öğeleri NFT'ler olarak var olur ve tüm işlemler pazar prensiplerini takip eder ve şeffaflığı korumayı amaçlar.

Ayrıca, GameFi'daki DAO yönetimi, tüm oyuncuların oyunun yönetiminde paylaşmasına olanak tanır. Bu, mevcut oyun yayıncılarının genellikle piyango olasılıklarını manipüle ettiği veya önceki pahalı öğelerin fiyatlarını düşürerek satışları artırdığı önemli bir özelliktir ve mevcut oyuncuları olumsuz etkiler. Bu tür uygulamalara karşı yapılan protestolar genellikle bu teknoloji devleri tarafından trafiği kontrol ederek bastırılır. DAO yönetimi, mevcut oyun yayıncılarının sahip olduğu mutlak otoritenin mevcut durumunu bozabilir ve kullanıcıların sürekli olarak zararlı değişikliklerle ilgili endişe duymadan oyun geliştirmenin genel ekonomik iyileştirmelerin faydalarını yaşamalarına olanak tanır.

Oyunun gelişim tarihine mükemmel bir şekilde uyumlu

Oyunların gelişim tarihine baktığımızda, genellikle anahtar faktörler bilgisayar teknolojisinin ilerlemeleri, donanım yükseltmeleri ve oyun tasarımındaki yeniliklerdir.

  1. Erken Bilgisayar Oyunları Dönemi (1970'ler-1980'ler): Video oyunu geliştirme sürecinin bu ilk aşaması, çoğunlukla laboratuvar ve üniversite ortamlarında odaklanmıştır. Önemli erken oyunlar arasında Spacewar! ve Pong bulunur, Pong ise ticari video oyunlarının başlangıcını işaretler.
  2. Ev Konsolu Dönemi (1980'ler-1990'lar): Nintendo, Super Mario Bros. gibi klasik oyunları ön plana çıkaran NES ev konsolunu piyasaya sürdü.
  3. 16-bit Konsol Dönemi (1990'lar): Sony, disk tabanlı oyunların çağını başlatan PlayStation'u tanıttı, Final Fantasy VII ile oyun çılgınlığı başlattı.
  4. 3D Oyun Çağı (1990'ların sonu-2000'lerin başı): Valve, derin hikayesi ve etkileyici deneyimi nedeniyle geniş çapta beğeni toplayan Half-Life'ı piyasaya sürdü.
  5. Çevrimiçi ve MMORPG Dönemi (2000'ler): Blizzard Entertainment, dünyanın en başarılı MMORPG'lerinden biri olan World of Warcraft'ı piyasaya sürdü ve çevrimiçi çok oyunculu oyunların gelişimini ilerletti.
  6. Mobil ve Sosyal Oyunlar Çağı (2010'ler-günümüz): Supercell, oldukça başarılı bir mobil strateji oyunu olan Clash of Clans'ı piyasaya sürdü, Niantic ise artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini mobil oyunlarla entegre ederek Pokémon GO'yu piyasaya sürdü ve küresel bir fenomeni başlattı.
  7. Çevrimiçi Oyunlar ve MMORPG Dönemi (2000'ler): Blizzard Entertainment, en başarılı MMORPG'lerden biri olan World of Warcraft'ı piyasaya sürer ve çevrimiçi çok oyunculu oyunların gelişimine katkıda bulunur.
  8. Mobil ve sosyal oyunların çağı (2010'dan günümüze): Supercell, en başarılı mobil strateji oyunlarından biri haline gelen Clash of Clans'ı piyasaya sürdü ve Niantic, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini mobil oyunlara getirerek Pokémon GO'yu piyasaya sürdü. Oyunların bu kombinasyonu küresel bir çılgınlık başlattı.

Şekil 8 Geleneksel oyun geliştirme hattı

Geçmişte, oyunların geliştirilmesi temel olarak üç ana unsura dayanıyordu: bilgisayar teknolojisi geliştirme, donanım yükseltmeleri ve oyun konsepti yeniliği. Şimdi GameFi, blok zincirindeki en modern ve ilginç teknolojilerden birini temsil eden DeFi ve NFT'nin güçlü bir kombinasyonudur; Aynı zamanda bilgisayar ve finansın bir birleşimidir. Disiplinlerin çapraz entegrasyonu, yeni bir "oyna-kazan" oyun konseptine sahiptir; Aynı zamanda finansal piyasa araştırmaları için örnek teşkil eder; GameFi'nin oyunların geliştirme sürecindeki üç ana unsurdan ikisine mükemmel bir şekilde uyduğu ve oyun geliştirme tarihine uyduğu söylenebilir.

GameFi son yıllarda hızla gelişti, yeni kavramlar ve tasarımlar önerdi ve birçok üst düzey proje ortaya çıkardı.

  1. Erken Keşif (2018): Decentraland piyasaya sürüldü. Erken GameFi projelerinden biri olarak, Decentraland oyuncuların blokzincir teknolojisini kullanarak sanal arazi satın almasına, geliştirmesine ve ticaret yapmasına izin veriyor, gerçek sahiplik elde etmek için. Tanrılar Unchained, oyuncuların kart satın almasına, satmasına ve takas etmesine izin veren blokzincir tabanlı bir kart oyunu piyasaya sürdü, böylece oyunlarda NFT'nin potansiyelini gösterdi.
  2. Kavram Önerisi (2019): Mary Ma, “oyunlaştırılmış finans” ve “yeni oyunlaştırılmış iş” kavramlarını önerdi ve GameFi kavramının doğuşunu işaret etti. Aynı yıl Sky Mavis tarafından başlatılan Axie Infinity halkın ilgisini çekmeye başladı.
  3. Başlangıç yükselişi (2020): Yearn.finance kurucusu Andre Cronje, GameFi kavramını 2020 Eylül ayında tekrarladı ve DeFi'nin gelecekte oyunlaştırılmış bir finansal sahne haline geleceğini ve kullanıcı fonlarının oyunlarda ekipman olarak kullanılacağını öngördü. Bu sırada DeFi ve NFT piyasaları da altın bir döneme girdi ve GameFi patlamasının yolunu açtı.
  4. Patlayıcı Büyüme (2021): Axie Infinity, milyonlarca oyuncuyu kendine çekerek büyük bir başarı elde etti, Ağustos ayında günlük işlem hacminde 1 milyon dolara ulaştı ve oyuncuların "oyna-kazan" modeli aracılığıyla oyunlar aracılığıyla para kazanmalarını sağladı. Salgın sırasında, Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşayan yüz binlerce kişi için ana gelir kaynağı haline geldi; Aynı yıl, kullanıcıların sanal varlıklar ve araziler oluşturmasına, sahip olmasına ve ticaret yapmasına olanak tanıyan The Sandbox patladı ve çok sayıda risk sermayesi kurumu tarafından arandı.
  5. Trafik bir uçurumdan düştü (2022'den bugüne): Şifreleme piyasasının genel durgunluğundan etkilenen GameFi'nin popülaritesi ciddi bir şekilde azaldı. Axie Infinity'nin günlük aktif kullanıcı sayısı Ağustos 2021'den Ağustos 2022'ye 740.000'den 35.000'e düştü. Aynı zamanda, birçok GameFi ciddi enflasyon sorunlarıyla karşı karşıya kaldı, DeFi Krallıkları jeton sayısı 2022'nin başında 60 milyondan yılın ortasında 100 milyona yükseldi.

Şekil 9: Oyun ve GameFi

GameFi'nin patlayıcı büyümesi aynı zamanda metavers kavramını da desteklemiştir. Metaversin özü, AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) ile sağlanan sanal bir paylaşılan alan oluşturmaktır ve blockchain gibi merkezi olmayan teknolojileri içermektedir. Bu, sadece oyunları değil, günlük yaşamın çeşitli yönlerini de kapsar. GameFi'nin esnek ekosistem yapısı, birçok bağlamda metavers için bir eşanlam haline gelmiştir.

2021 ve 2022 boyunca, sayısız geleneksel teknoloji şirketi GameFi ve metaverse kavramlarıyla etkileşime girmeye başladı:

Facebook, uzun vadeli metaverse vizyonunu yansıtan Meta olarak yeniden markalandı.

Tencent, metaverse ile ilgili oyunlar geliştirmeye odaklanmak için TiMi Studios'u kurdu ve The Sandbox ve Decentraland'a yatırım yaptı.

Microsoft, 68.7 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard'i satın aldı ve popüler geleneksel oyunları blok zinciri teknolojisi ile birleştirerek yeni bir nesil GameFi oluşturmayı planlıyor.

Goldman Sachs ve SoftBank, Axie Infinity ve The Sandbox gibi tanınmış projeleri destekleyerek GameFi'ye yatırımlarını artırdı.

Genel olarak, GameFi'nin piyasa değeri 2018'de 200 milyon dolar iken 2023'te 24.52 milyar dolara yükseldi ve 2020'den 2021'e %733.3 büyüme oranıyla.

Şekil 10 GameFi piyasa değeri büyüme grafiği

Şekil 11 GameFi piyasa değeri büyüme hızı

GameFi şu anda bazı zorluklarla karşılaşsa da, geleneksel teknoloji şirketlerinin güçlü katılımı ve teknolojinin giderek olgunlaşması, geleceğin sınırsız olanaklar sunacağını gösteriyor.

Çeşitli yaklaşımların güçlerini birleştiren bir anlatı

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blockchain oyunlarının birleşimidir. Önceden monoton olan DeFi sektörüne hayat verir ve uygulama senaryoları eksik olan NFT teknolojisi için pratik kullanım durumları sağlar. Ayrıca, GameFi'nin yönetişim modeli DAO organizasyonlarının uygulanması için bir fırsat sunar. Metaverse gibi kavramların mevcut popülerliği ile birlikte, AR ve VR'nin de büyük GameFi projelerinin ayrılmaz parçaları haline gelmesi beklenmektedir. Bu nedenle, GameFi, blockchain teknolojisini sanal teknolojilerle derinlemesine entegre eden önemli bir uygulama alanını temsil eder.

DeFi+NFT token ekonomisi, bağımsız bir finansal ekosistem inşa etmek

GameFi'nin finansal özellikleri, onu geleneksel blok zincir oyunlarından ayırır. Blok zincir oyunları, oyun şeffaflığını, adaletini ve varlık sahipliğini artırmak için blok zincir teknolojisini kullanmaya odaklanırken, GameFi, bir oyunun içine tam bir finansal sistem entegre eder, finansal özelliklere sahip bir blok zincir oyunu yaratır. Dolayısıyla, blok zincir oyunları sadece basit blok zincir uygulamaları olabilirken, GameFi mutlaka finansal fonksiyonları ve ekonomik sistemleri içerir.

Teknik bir perspektiften bakıldığında, NFT'lerin benzersizliği ve bölünmezliği her oyun öğesine benzersiz bir değer kazandırır. NFT öğelerinin çıkarılmasını sınırlayarak, kıtlık oluşturulabilir ve değerleri artırılabilir.

Bir haklar perspektifinden, GameFi'de proje ekibi yalnızca oyun geliştiricileri, hata düzelticileri ve karar vericiler olarak hareket eder. Başlangıçta, onlar oyunculara token ve NFT öğeleri satarak ve çoğu yetkiyi sıradan oyunculara deleGate ederek. Oyun güncellemeleri, geliştirme ve kar dağıtımıyla ilgili kararlar, oyunculardan ve proje ekibinden oluşan bir DAO örgütü tarafından alınır.

Bir mekanizma perspektifinden bakıldığında, GameFi'deki "oyna-kazan" modeli, oyuncuların oyun içinde zaman ve mali yatırım yaparak NFT öğeleri veya jetonlar kazanmasına olanak tanır; bunlar gerçek dünya para birimi karşılığında takas edilebilir ve ekonomik fayda sağlar.

Finansal sistemleri oyunlara entegre etmek, GameFi'ye özgü değildir; bazı geleneksel oyunlarda zaten karmaşık finansal sistemler bulunmaktadır, bu yaklaşımın uygulanabilirliğini kanıtlamaktadır. Örneğin, MMORPGEVE OnlineGerçek dünya pazarlarını üretim, ticaret ve kaynak yönetimi gibi unsurlarla simüle eden karmaşık finansal sistemleriyle bilinir. Oyunculara 40.000'den fazla öğe sunarak, kaynakları çıkartabilir, mal üretebilir, şirketler ve ittifaklar kurabilir ve hatta pazarları manipüle edebilir. Oyunun geliştiricisi CCP Games, oyun içi ekonomiyi incelemek ve düzenlemek için ekonomist Eyjólfur Guðmundsson'u istihdam ederek, pazar çöküşünü önler.

Şekil 12 “EVE Online”ın tanıtım resmi

Şekil 13 "EVE Online" oyunundaki bazı oyun eşyaları

Şu anda, GameFi'daki finansal sistemler EVE Online, World of Warcraft veya Second Life gibi kurulmuş oyunlardaki kadar karmaşık değil. Bununla birlikte, GameFi'nin merkezi olmayan yapısı, oyuncuların varlıklarının gerçek sahipliğini sağlar, oyun yayıncılarına güvenmek zorunda kalmadan riski ortadan kaldırır.

Çapraz zincir varlık etkileşimi + çok platformlu işlemler büyük bir finansal çember oluşturur

Tekil GameFi projeleri, düşük kullanıcı sayısı, düşük aktivite ve istikrarsız finansman gibi sorunlarla karşılaşabilir. Zincirler arası varlık etkileşim kabiliyeti ve çoklu platform operasyonları, bu zorlukları ele almada yardımcı olabilir. Her GameFi ekonomik bir varlık olup, GameFi projeleri birbirine bağlandığında büyük bir ekonomik pazar oluşturabilirler. Bu, zincirler arası, platformlar arası uyumluluk, veri senkronizasyonu ve tutarlılığı, ve merkezi olmayan hesap yönetimi de dahil olmak üzere çeşitli teknolojilerin entegrasyonunu gerektirir.

Çapraz zincir teknolojisi: Kullanıcılara, çapraz zincir köprü teknolojisi veya etkileşim protokolleri aracılığıyla farklı blok zincirleri arasında doğrudan işlem ve iletişim yapmasını sağlar.

Çapraz platform uyumluluğu: GameFi'nin geliştirme aşamasından itibaren farklı donanım ve yazılım ortamlarında çalışabilmesini sağlama. Unity ve Unreal Engine gibi yüksek uyumluluklu oyun motorlarının yanı sıra standartlaştırılmış API'ları kullanmak, çapraz platform uyumluluğuna ulaşmak için hayati öneme sahiptir.

Veri senkronizasyonu ve tutarlılığı: Durum Kanalları teknolojisi, kullanıcıların işlemleri zincir dışında tamamlamasına ve yalnızca son durumu blok zincirine sunmasına olanak tanır, böylece veri iletim baskısını azaltır.

Merkezi olmayan hesap yönetimi: GameFi'de çapraz zincir ve çoklu platform işlemlerini desteklerken, merkezi olmayan kimlik (DID), tek oturum açma (SSO) ve dağıtılmış hesap depolama önem kazanır. Bu teknolojiler, kullanıcılar için hesap yönetim yükünü hafifletebilir ve güvenliği artırabilir.

Birleşik ve etkili bir finansal döngü, sadece döngü içindeki fonların likiditesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda Andre Cronje'nin hayal ettiği gibi, DeFi gelişimi için potansiyel bir gelecek yönü haline gelebilir. Ayrıca, GameFi'deki finansal döngü, gerçek dünyadaki ülkeler ve bölgeler arasındaki finansal davranışları simüle edecek, daha ileri ekonomik araştırmalar için bir model sunacaktır.

AR ve VR teknolojilerini entegre ederek, "Ready Player One" artık bir hayal değil

2021'deki GameFi'nin patlayıcı büyümesinden yararlanarak, metaverse kavramı hem A payı hem de ABD borsalarında sıcak hisse senetlerini domine etti. Bu dönemde, metaverse kavramı adı altında yapılan dolandırıcılık faaliyetleri yaygınlaştı. Bu arka plana karşı, GameFi giderek metaverse kavramını ileri taşıma umudu olarak görülmeye başlandı.

Aynı zamanda, metaverse ile ilişkili AR ve VR teknolojileri de gelişmeye başladı. 2023 yılına gelindiğinde, küresel AR ve VR pazarı 70 milyar doları aşmış ve 2030 yılında 400 milyar doları aşması bekleniyor.

Şekil 14 AR ve VR'nin tahmini pazar büyüklüğü

Artık birçok proje, temel seviyede blok zincirinin AR ve VR teknolojileriyle entegrasyonuna adanmıştır, bu da gelecekteki GameFi'nin AR ve VR'ı birleştirmesine ve 'Ready Player One' vizyonunu gerçeğe daha da yaklaştırmasına olanak tanır.

Render Network: Dağıtılmış GPU render hizmetleri sunar, AR ve VR için yüksek kaliteli 3D render destekler. Apple Vision Pro da dahil olmak üzere birçok uygulama zaten bu hizmeti sunuyor.

Ozone: Çoklu zincir ve çapraz zincir destekli 3D uygulamaları ve bulut bilişim hizmetleri sunar.

IOTX: İnternet of Things (IoT) cihazlarını bağlamak ve yönetmek için güvenli, gizliliği koruyan ve ölçeklenebilir bir blok zinciri platformu sağlar.

Sanal piyasada gelecekteki talebin göz önüne alındığında, GameFi'nin AR ve VR teknolojileri ile birleştirilmesinin bir sonraki nesil AAA oyunlarını yaratacağı konusunda giderek bir fikir birliği oluşmuştur.

GameFi 1.0 dönemi, hızlı bir Ponzi oyunu

CryptoKitties, çılgın kediler GameFi 1.0 dönemini başlatıyor

28 Kasım 2017'de CryptoKitties, Ethereum blok zincirinde başlatıldı ve ilk viral DAPP oldu. Görünümü, Ethereum'un yalnızca jeton ihraç etmek için değil, aynı zamanda basit ve eğlenceli NFT oyunlarını da destekleyebileceğini gösterdi. CryptoKitties, bir dizi yenilikçi oyun özelliği tanıttı:

  1. Kullanıcılar, CryptoKitties pazarında ETH kullanarak kendi kedi NFT'lerini satın alabilirler.
  2. Her kedi benzersiz genetik bir kod taşıyordu, bu sayede kullanıcılar her bir kedinin ebeveynlerini, kardeşlerini ve geçmiş aktivitelerini takip edebiliyordu.


Şekil 15 CryptoKitties bilgisi

İki kedi, yeni bir nesil yavru üretmek için eşleşebilir. Çiftleştikten sonra, kediler soğuma dönemine girer ve her bir sonraki çiftleşmeyle daha da uzar. Yeni nesil yavrular soğuma dönemini miras alırdı. Oyuncular kedilerini çiftleşme için kiralayabilir, başkalarına hediye edebilir veya pazarda açık artırmaya çıkarabilirler.

CryptoKitties'in yenilikçi oyun oynanışı ve yüksek kazanç potansiyeli hızla spekülatörleri cezbetti. “Dragon” adlı bir kedi, 600 ETH (yaklaşık 170.000 dolar) karşılığında satılarak tarihi bir rekor kırdı. CryptoKitties projesi, orijinal şirketi Axiom Zen'den ayrıldı ve a16z ve USV gibi önde gelen risk sermayesi firmalarından 12 milyon dolar yatırım aldı.

2024 yılı itibarıyla, CryptoKitties projesi 700.000'den fazla işlem gerçekleştirdi ve toplam işlem hacmi 67.818 ETH'e ulaştı, yaklaşık 115 milyon dolarlık bir değere eşdeğerdir. Ancak, 2018'in ortalarından bu yana işlem hacmi hızla düşmüş ve proje artık piyasanın odağında değil.

Şekil 16 CryptoKitties işlem hacmindeki değişiklikler

CryptoKitties projesinin amacı bir Ponzi şeması oluşturmak değil, Ethereum'un gelecekteki gelişimi için daha fazla alan keşfetmekti, ancak NFT oyunu aracılığıyla yanlışlıkla önemli bir ekonomik balon oluşturdu.

Fomo3D - saf bir kumar oyunu

CryptoKitties'in kısa süreli popülaritesi, çoğunun gerçek bir yenilikten yoksun olduğu erken bir Blockchain projeleri patlamasına neden oldu. Bu projelerin en kötüsü, Fomo3D idi. Fomo3D, dört ana oyun türü olan basit bir spekülatif oyundu. Temel mekanizması, karlılığı artırmak için takım kâr payı mekanizmaları, referans ödül mekanizmaları ve şanslı şeker mekanizmaları ile desteklenen bir define avıydı.

Hazine avı mekanizması kumarbazları hedef aldı. Fomo3D'de her oyun turu 24 saatlik bir geri sayım içeriyordu. Bu geri sayım sırasında oyuncular, "Anahtarlar" adı verilen oyun içi jetonları satın almak için Ethereum harcadılar. Her "Anahtar" satın alımı, geri sayıma 90 saniye ekleyecektir (24 saati geçmemelidir). 24 saatlik geri sayım sona ermeden önce en az bir "Anahtar" satın alan oyuncu, ödül havuzunun %48'ini kazanacaktı. Oyunun sonunda sona ermesini sağlamak için Fomo3D, "Anahtarların" fiyatını dinamik olarak ayarladı. Her satın alma işleminde, bir "Anahtar" için sonraki fiyat artacak ve geri sayımın 90 saniyelik artışı geride bırakabileceği ve sonunda oyunu sonuçlandırabileceği bir duruma yol açacaktır.

Şekil 17 Fomo3D “Anahtar” fiyatı satın alma miktarına göre değişir

Fomo3D' nin tipik bir Ponzi şema oyunu olduğu açıktır, herkes en son kazanan olmayı umarken çoğu her şeyini kaybeder.

Fomo3D gibi oyunlar, çoğunlukla yeni kullanıcılardan eski olanları ödüllendirmek için fonları aktaran Ponzi düzenlemelerini içeren GameFi 1.0 döneminin bir özelliğidir. Yüksek getiriler altında kırılgan denge, yerli jetonların satışı, düşen faiz veya yeni kullanıcı sayısının azalması gibi faktörler tarafından kolayca bozulabilirdi. Ayrıca, bu Blockchain Oyunları, eğlence değeri açısından geleneksel oyunlarla eşleşemedi. Dolayısıyla, temel olarak, bu erken Blockchain Oyunları eksik bir finansal sistem ve gerçek bir GameFi olarak kabul edilemez.

OyunFi 2.0 dönemi, "oyna-para-kazan" fikriyle ilham alınmıştır

GameFi 2.0 dönemi, GameFi konsepti için önemli bir büyüme dönemini temsil ediyor. "Oyna-kazan" modelinden daha geniş bir "x-to-earn" yaklaşımına geçişi işaret ediyor ve topluluk, ticaret, savaş ve piyasa mekanizmaları gibi çeşitli finansal unsurları kademeli olarak Blockchain finansal sistemine dahil ediyor.

Axie Infinity "oyna-kazan" modeli çılgınlığını başlatıyor

Önceki Blockchain Oyunlarından farklı olarak, Axie Infinity, karmaşık finansal mekanizmalarla 'oyna-kazan' konseptini birleştiren ilk oyundur. Oyuncuların Axie olarak adlandırılan yaratıkları toplamasına, üretmesine, savaşmasına ve ticaretini yapmasına olanak sağlayan etkileyici bir NFT tabanlı dünya yaratılmıştır.

Erken Dönem (2018): Axie Infinity, Vietnamlı startup Sky Mavis tarafından başlatıldı. Pokémon ve CryptoKitties'den ilham alan ekip, bir oyuncu yönetimli bir fantezi dünyası oluşturmayı amaçladı.

Başlangıç Geliştirme Aşaması (2019-2020): Axie Infinity, Ethereum blok zincirinde faaliyete geçti, oyuncuların Axies satın almasına ve üretmesine olanak tanıdı ve bunları piyasada ticaretini yapmasını sağladı. PVP modlarının ve macera sistemlerinin tanıtılması oyunun oynanabilirliğini daha da artırdı.

Patlayıcı Büyüme (2021): Oyunun "oyna-para-kazan" modeli büyük bir oyuncu kitlesini cezbetti ve "Play-to-Earn: NFT Oyunu Filipinler'de" adlı belgesel oyunun potansiyelini daha geniş bir dikkate sundu.

Genişleme Aşaması (2022-Günümüz): Axie Infinity, Axie Infinity Origins, Axie Infinity: Homeland, Axie Classic, Axie Infinity: Raylights, Defenders of Lunacian ve Project T prototipi dahil olmak üzere birçok yeni gelişmeyle büyümeye devam etti.

Şekil 18 Axie Infinity oyun modu

Axie Classic sürümünde, oyuncuların savaşlara veya üremeye başlamak için üç Axie satın almaları gerekmektedir. Her Axie benzersizdir ve tamamen oyuncuya aittir. Axie'ler oluşturulduğunda, sağlık, beceriler, hız ve moral gibi rastgele özellikler atanır ve savaşlarda belirli avantajlar veya dezavantajlar sağlayabilen farklı üreme özelliklerine sahiptir. Axie'nin detaylı oyun kuralları kapsamlıdır ve burada ele alınmamıştır.

Axie Infinity token yönetim modeli, AXS'in yönetim tokeni olarak ve SLP'nin oyun içi tokeni olarak kullanılan çift token sistemini kullanır.

AXS Token Kullanımı

AXS sahipleri, Axie Infinity ekosisteminin yönetimine ilişkin kararlarda ve gelecekteki gelişmelerde oy kullanma haklarına sahiptir. Oyuncular, ödül kazanmak için AXS jetonlarını stakelamak suretiyle para kazanabilirler. AXS'nin bir kısmı, Axie üretimi için ödeme yapmakta kullanılır. AXS ayrıca oyun içi etkinliklerde ödül jetonu olarak kullanılır.

SLP Token Kullanımı

SLP, öncelikle Axies üretmek için kullanılır ve her ardışık üremede gereken miktar artar. Oyuncular, günlük görevleri tamamlayarak, PVE'ye (macera modu) ve PVP'ye (arena modu) katılarak SLP kazanabilirler.

Benzersiz Burs Mekanizması

Axie Infinity, Axie sahiplerinin Axie'lerini bursiyerlere ödünç verebileceği benzersiz bir burs sistemi sunuyor. Bursiyerler bu Axie'leri savaşmak ve SLP kazanmak için kullanırken, Axie sahipleri kazançların bir kısmını alır. Bu sistem, oyuna hakim ve çalışkan oyuncuların başlangıç yatırımı yapmadan girebilmelerine ve sürekli olarak AXS ve SLP kazanmalarına olanak tanır, böylelikle Axie takımlarını büyütürler. Pandemi sırasında, Filipinler'de birçok insan temel geçimlerini desteklemek için Axie Infinity'yi kullandı ve gerçekten insanların hayatını iyileştiren az sayıdaki blockchain projesinden biri haline geldi.

Axie Infinity'nin yenilikçi başarıları, MAU (aylık aktif kullanıcılar), işlem hacmi ve gelirine yansımaktadır. Ağustos 2021'de, Axie Infinity'nin toplam işlem hacmi 2 milyar doları aşmış ve aylık geliri 364 milyon dolara ulaşarak ilk kez “Kings'ın Şerefi”ni geçmiştir. Aynı yılın sonunda, aylık aktif kullanıcı sayısı 2 milyonu aşmıştır.

GameFi'deki çığır açan rolüne rağmen, Axie Infinity ekonomik balonlar ve genel piyasa düşüşlerinden etkilendi. 2021 yılındaki zirvesinden 2.7 milyon olan aktif kullanıcı tabanı 2023 yılında 400.000'e düştü ve mevcut aylık kullanıcı sayısı yaklaşık 100.000'dir. Ayrıca, işlem hacmi de 2021 yılındaki 4 milyar dolardan 2023 yılında 200 milyon dolara düştü.

Şekil 19, Axie Infinity'nin aktif kullanıcılarında yapılan değişiklikleri göstermektedir.

Şekil 20 Axie Infinity'nin yıllık satış değişiklikleri

Büyük bir ekonomik balon yaşamasına rağmen, Axie Infinity bu sarsıntıya dayanmış ve GameFi'de önde gelen bir konumunu korumaya devam ediyor. Son 30 günde Axie, toplamda yaklaşık 1.083.3 ETH veya yaklaşık 4 milyon dolar olan 387.232 işlemle karşılaştı. Bu, altı yıldır var olan bir oyun için dikkate değer bir başarıdır.

Son 30 günde Axie satışlarının genel bir bakışı Şekil 21

Axie Infinity, GameFi'nin konsept ve modellerini ilk kez "oyna-kazan" modeliyle hayata geçirdi ve PEP ve PVP modelleri aracılığıyla oyunu gerçekten seven insanları başarılı bir şekilde kendine çekti. GameFi'de başarılı bir örnektir.

The Sandbox, sanal dünyayı şekillendirir

Eğer Axie Infinity, GameFi içinde sıradan bir oyun olarak kabul edilirse, The Sandbox şüphesiz büyük bir başyapıttır. The Sandbox, Sandbox ve Sandbox Evolution adlı iki popüler sandbox oyunundan doğdu ve iOS ve Android'de toplamda 40 milyondan fazla indirme sayısına ulaştı. 2018 yılında yayıncı Pixowl, bu başarılı kullanıcı tarafından oluşturulan içerik oyunu fikri mülkiyetini ve geniş yaratıcı topluluğunu mobil cihazlardan blok zincir ekosistemine geçirmeye karar verdi. NFT'ler aracılığıyla gerçek fikri mülkiyet hakları sağlayarak ve topluluk katkılarını jetonlar şeklinde ödüllendirerek, The Sandbox bu dikkate değer proje olarak ortaya çıktı.

Şekil 22 The Sandbox promosyonu

Teknik bir bakış açısından, The Sandbox, geçmiş kum havuzu oyunlarının UGC (Kullanıcı Üretimi İçerik) ekosistem modeline dayanarak VoxEdit, MarketPlace ve Game Maker olmak üzere üç entegre araçla kapsamlı bir tasarım deneyimi sunar. Ayrıca başarılı tasarımların telif hakkı koruması için blockchain ve akıllı kontratları destekler.

Token modeli perspektifinden bakıldığında, The Sandbox oyun içinde ekonomik dolaşımı sağlamak için üç tür token kullanır: SAND, LAND ve ASSETS.

SAND, ERC-20 standardını takip eder ve The Sandbox'ta varlık edinme, arazi satın alma ve içerik yayınlama için kullanılır. Ayrıca yönetim işlevlerine sahiptir ve ek SAND kazanmak için staking yapmayı mümkün kılar.

LAND, ERC-721 standardını takip eder ve oyun içi arazi varlıklarını temsil eder. Her bir ARSA parseli 96x96 birim büyüklüğündedir. Oyuncular LAND'e oyunlar ve varlıklar ekleyebilir ve kendi oyun kurallarını belirleyebilirler. Birden fazla ARAZİ parseli, daha geniş ve zengin içerikli sanal alan oyunları oluşturmak için uygun olan daha büyük MÜLKLER oluşturmak için birleştirilebilir.

ASSETS, ERC-1155 standardını takip eder ve kullanıcılar tarafından içeriğin sahipliğini kanıtlamak için oluşturulan tokenlardır. Bunlar The Sandbox'ın ön uç platformunda satılabilir.

The Sandbox, güçlü IP etkileri, yenilikçi oyun kavramları ve açık finansal sistem nedeniyle önemli bir sermaye çekti. 2018 yılında, Animoca Brands Pixowl'u satın aldı ve The Sandbox'ın geliştirilmesine uzun vadeli destek sağladı. 2019 yılında, The Sandbox, Hashed tarafından öncülük edilen 2,5 milyon dolarlık tohum fonlama elde etti. 2020 yılında True Global Ventures, Square Enix ve diğer kuruluşlardan 3 milyon dolarlık Seri A fonlama sağladı. 2021 yılında The Sandbox'ın üstün blockchain oyunlarından farklı olan güçlü ekosistemi SoftBank tarafından tanındı ve SoftBank liderliğindeki 93 milyon dolarlık Seri B fonlama turuna yol açtı.

The Sandbox yatırımcı beklentilerini karşıladı. LAND satışları başladığından beri ortalama fiyat istikrarlı bir şekilde arttı ve NFT pazar yeri OpenSea'de taban fiyatı şu anda 0.12 ETH olarak duruyor.

Şekil 23 LADN ortalama satış fiyatı değişiklikleri

Ayrıca, birçok önemli LAND konumu astronomik fiyatlarla satıldı. Kasım 2021'de sanal emlak yatırım firması Republic Realm, The Sandbox'ta bir sanal arazi parçasını 4.3 milyon dolar karşılığında satın aldı. Takip eden ay, Snoop Dogg tarafından sahip olunan komşu bir LAND parseli yaklaşık 450.000 dolar karşılığında satıldı.

Şekil 24: LAND arazi dağılımının kısmi haritası

ICO'sından bu yana The Sandbox'ın piyasa değeri önemli dalgalanmalar yaşadı ve 6,8 milyar doları zirveye çıktı. Şu anda 700 milyon dolar yüksek seviyede ve The Sandbox'a yatırım yapan risk sermayesi şirketleri için karı önemlidir.

Şekil 25 The Sandbox'ın piyasa değerindeki değişiklikler

Genel olarak, The Sandbox, geleneksel IP'nin blok zincir teknolojisiyle entegrasyonu için bir çıta belirledi ve yüksek kaliteli GameFi'nin elde edebileceği güçlü varlık birikim etkisini gösterdi.

GameFi 3.0 döneminde, gelecekteki GameFi pazarını nasıl keşfedebilirim

Mini Oyun GameFi değil

Not'un basit işlemleri, kısa bir süre içinde viral topluluk büyümesine yol açarak on milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardı. Ocak 2024'te başlatılmasından bu yana, Not, 30 milyondan fazla katılımcı ve ortalama günlük aktif kullanıcı sayısı 5 milyon olan bir kullanıcı sayısına sahip oldu. Notcoin ayrıca Binance dahil olmak üzere birçok borsada başarılı bir ICO gerçekleştirdi ve yedi gün içinde %400'den fazla bir fiyat artışı yaşadı.

Ancak, bu oyunlar Telegram'da barındırılır ve Mini Oyunlar olarak sınıflandırılabilir. Kapsamlı bir finansal sistemden yoksundurlar ve sınırlı IP etkileri ve oynanabilirlikleri vardır. Popülerlikleri büyük ölçüde "adil başlangıç" kavramı tarafından desteklenmektedir. WeChat'teki benzer mini oyunların aksine, Telegram Mini Oyunları platform kısıtlamaları tarafından sınırlanmaz, bu da faydalarının Web2'den Web3'e bir uzantısı haline gelmesini sağlar.

GameFi'yi tekrar ziyaret etmek

Piyasa, çeşitli oyun formatlarına rağmen hala bir mavi okyanus olarak kalıyor.

2023'ten 2024'e kadar olan dönem, çeşitli GameFi oyun formatlarında hızlı bir gelişme gördü. Pazarda artık Çiftçilik/Madencilik Oyunları, Kart Oyunları, Hareket Et-Kazan Oyunları, MMORPG'ler, Metaverse Oyunları ve Otomatik Savaşlar gibi çeşitli türler yer alıyor. Oyun formatlarındaki çeşitliliğe rağmen, pazar, büyüme ve yenilik için önemli fırsatlara sahip mavi bir okyanus olmaya devam ediyor.

Şekil 26 GameFi oyun formları ve tipik oyunlar

DAppRadar'da UAW (Aktif Kullanıcılar) tarafından en üst sıradaki GameFi, bir MMORPG olan Matr1x'tir. Son 30 günde 1.92 milyon aktif kullanıcıya ulaştı, ancak dolaşımdaki piyasa değeri yalnızca 49 milyon dolar. Şu anda, piyasa trendleri Layer 1 ve Layer 2 gelişimi gibi temel alanlara odaklanmış durumda. Entegre teknolojik uygulamalara yönelik olan GameFi, temel alanlarda atılımlar gerçekleştiğinde ikincil bir yükseliş potansiyeli taşımaya devam ediyor.

Şekil 27 DAppradar GameFi sıralaması

Tam Zincir Oyunları

Tam zincir oyunlar, tüm oyun mantığını, verilerini ve varlıklarını blok zincirinde çalıştırır ve depolar. Tipik olarak yalnızca zincir üzerinde varlıklara veya kısmi mantığa sahip olan GameFi 1.0 ve GameFi 2.0 oyunlarının aksine, tam zincir oyunları tam ademi merkeziyetçiliği ve şeffaflığı vurgulayarak oyun hilesi gibi sorunları etkili bir şekilde azaltır. Autonomous World, tüm sanal dünyanın blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edildiği, kuralların ve işlemlerin izlenmesine izin veren tam zincirli bir oyunun en iyi örneğidir. GameFi geliştirmenin gelecekteki hedefi muhtemelen tam zincir oyunlar olacaktır.

GameFi+?

Mevcut piyasada, bağımsız GameFi projeleri ivme kazanmada zorlanıyor. GameFi'yi yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerle birleştirmek, çığır açabilir. Colony, Nimnetwork, Futureverse, Palio ve Ultiverse gibi birkaç GameFi+AI projesi yeni ufuklar açıyor. Örneğin, Palio, Binance Labs'ten 15 milyon dolarlık yatırım alarak AI teknolojisini geliştirmek ve entegre etmek için güçlü bir VC ilgi ve destek sergiliyor. Ayrıca, GameFi'yi IoT ve bulut bilişim ile birleştirmek de umut verici bir gelişme yoludur.

Teknoloji, fikri mülkiyet etkisi ve oynanabilirlik açılarından bakıldığında:

"Pokémon" oyunundan ilham alan Axie Infinity, blok zincirinde bir evcil hayvan savaş oyunu geliştirirken, The Sandbox, blok zinciri alanındaki geleneksel IP'lerin sonsuz gelişme potansiyelini gösteren "Sand" ve "Sand Evolution"ın bir blok zinciri geçişidir. Şiddetli ekonomik balonlar yaşamasına rağmen, hem Axie Infinity hem de The Sandbox, sırasıyla 800 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık değerlemelere sahip ve bu da gerçek kullanıcıları çekme yeteneklerini kanıtlıyor.

Ayrıca, birçok oyun şirketi klasik oyunlara blockchain teknolojisini entegre etmeyi planlıyor.

Atari, The Sandbox ile işbirliği yaparak “Centipede” ve “Pong” gibi klasik oyunları metaverse platformuna getiriyor. Oyuncular, SAND jetonlarını kullanarak bu klasiklere dayalı deneyimlere katılabilir ve oluşturabilir.

Square Enix, ünlü oyun IP'leri olan 'Final Fantasy' ve 'Dragon Quest'i blockchain platformlarına getirmeyi planlıyor.

Capcom, “Street Fighter” ve “Resident Evil” gibi popüler oyunlarını blok zincir oyun sektörüne tanıtmak için yollar araştırıyor.

Geleneksel oyun dünyasında, League of Legends ve Honor of Kings gibi MOBA oyunları genellikle oyun geliştirmenin zirvesini temsil eder. GameFi alanında, mevcut çığır açıcı yöntem, yüksek oynanabilirlik ve tamamlanmış bir finansal sistemle oyun oluşturmaktır. Mükemmel oyun IP'leri başarıyla entegre eden ilk kişiler rekabet avantajı elde etme şansına sahip olacak.

Özetle

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blockchain oyunlarının esasen birleşimidir ve blockchain teknolojisi ve oyun geliştirme alanında yeni bir aşamayı temsil eder.

GameFi, erken Ponzi şemalarından gerçek kullanıcıları gerçekten cezbeden oyun ekosistemleri oluşturma aşamasına evrim geçirdi. Şu anda, blok zinciri sektörü Layer 1 ve Layer 2 gibi temel altyapılara odaklanırken, GameFi hala bir oluşturma aşamasında.

GameFi 3.0 için gelişme trendleri arasında "tam zincirli oyunlar" ve "GameFi+?" bulunmaktadır. GameFi'yi yapay zeka veya IoT gibi yeni teknolojilerle birleştirmek umut verici bir yöndür.

GameFi'ya yatırım yapmak, fikri mülkiyet (IP), oynanabilirlik ve teknik sağlamlık gibi yönlerle ilgilenmeyi gerektirir. Sadece oyuncuları gerçekten etkileyebilecek GameFi projeleri uzun vadeli gelişme potansiyeline sahip olacaktır.

açıklama:

  1. Bu makale [den alıntılanmıştırPANews], telif hakkı orijinal yazara aittir [Güvenilmez Laboratuvarlar], yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçinKapı Öğrenimiekip, ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede işlem yapacaktır.

  2. Açıklama: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve Gate.io, tercüme edilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

GameFi Evriminin Kapsamlı Bir Keşfi: Bir Sonraki Hit Oyundan Ne Kadar Uzaktayız?

Orta SeviyeAug 06, 2024
Bu makale, DeFi ve NFT'ler tarafından atılan temellerden GameFi'nin gelişim tarihini kapsamlı bir şekilde araştırıyor ve GameFi kavramının önerilmesi ve patlamasına kadar uzanıyor. Makale, GameFi'nin geleneksel oyunların eksikliklerine nasıl cevap verdiğini, teknoloji ve finansın entegrasyonunda ilerlemeleri, GameFi 3.0'ın trendlerini ve zorluklarını tartışıyor. Makale, gelecekte yapılacak gelişmelerin, yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti gibi yeni teknolojileri içerebileceğini ve daha büyük oyun finansallaşması ve oyuncu katılımını sağlamak için olabileceğini öngörüyor.
GameFi Evriminin Kapsamlı Bir Keşfi: Bir Sonraki Hit Oyundan Ne Kadar Uzaktayız?

Açıklama: Bu makaledeki veriler, her platformun yıllık raporları ve diğer araştırma raporlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda elde edilmektedir ve referans standartları farklı olabilir.

DeFi ve NFT'ler, GameFi Gelişimi İçin Toprağı Oluşturuyor

DeFi ve NFT'ler, GameFi için temeli oluşturuyor

Ethereum ana ağı 30 Temmuz 2015'te başlatıldığından beri, Web3 dönemi resmen başlamıştır. Ethereum ana ağının akıllı sözleşme dağıtım özelliği, DApp'lerin (merkezi olmayan uygulamalar) tasarımını ve işleyişini destekler. Bu temelde, birçok popüler DeFi (merkezi olmayan finans) projesi ortaya çıkmıştır. Örneğin, Uniswap otomatik piyasa yapımı aracılığıyla DEX (merkezi olmayan borsa) başarır ve MakerDAO sözleşme tabanlı kredi sağlar. Bu DeFi projeleri, yüksek yatırım getirileri, şeffaflık, güçlü gizlilik ve tam açıklıkları ile önemli sermaye girişleri çeker. DeFi sektörünün toplam piyasa değeri 2015'te 50 milyon dolar iken 2023'te 100 milyar dolara yükseldi.

Şekil 1 DeFi piyasa değeri büyümesi

DeFi'nin gelişmesiyle, sermaye merkezsiz finansı diğer alanlarla birleştirme potansiyelini keşfetmeye başladı. Bu dönemde, NFT pazarı önemli bir patlama yaşadı. 2017'de, oyuncuların dijital kediler satın alabileceği, üreyebileceği ve ticaretini yapabileceği Ethereum tabanlı bir NFT projesi olan CryptoKitties, geniş çapta dikkat çekti ve NFT patlamasının başlangıç noktası olarak kabul edilir. NFT sektörünün toplam piyasa değeri 2018'de birkaç milyon dolar seviyesinden 2023'te 8 milyar dolara yükseldi.

Şekil 2 NFT piyasa değeri büyümesi

Eğer DeFi kripto piyasasına sürekli bir sermaye akışı getirdiyse, NFT'ler blockchain'in odak noktasını eğlence ve oyunlara doğru yönlendirdi. Birlikte, blockchain oyunlarının gelişimi için verimli bir zemin sağladılar. Bu temelde, DeFi ve blockchain oyun kavramlarını birleştiren GameFi, ortaya çıkmaya başladı.

GameFi rüyasının başlangıç noktası

2019'un ikinci yarısında, MixMarvel'ın Baş Strateji Sorumlusu Mary Ma, ilk kez GameFi kavramını tanıttı - "oyunlaştırılmış finans" ve "yeni oyunlaştırılmış iş". Bu kavram, oyun ve finansın unsurlarını birleştirerek, blokzincir teknolojisi aracılığıyla oyun endüstrisine yeni iş modelleri ve ekonomik sistemler tanıtmayı amaçladı. Mary Ma'ya göre, gelecekteki oyunlar sadece eğlence araçları olarak hizmet etmeyecek, aynı zamanda finansal araçlar olarak da hizmet edecek. Blokzincir teknolojisi, oyunlardaki sanal öğeleri değerli dijital varlıklara dönüştürebilir ve oyuncuların bu varlıkları oyun oynayarak elde etmelerine, takas etmelerine ve değerlenmelerine olanak tanır. Bu modelde, oyun şirketleri ve oyuncular, merkezi olmayan bir ortamda ekonomik faaliyetlerde bulunarak karşılıklı faydalar elde edebilirler.

Ancak, o zaman blok zinciri teknolojisinin olgunluğunun ve uygulama paradigmasının olgunluğunun yetersizliği nedeniyle, GameFi kavramı hemen geniş çapta dikkat ve benimsenme kazanmadı.

GameFi patlamasının başlangıcı

Eylül 2020'de, Yearn.finance kurucusu Andre Cronje, bir konuşmada ve açıklamada GameFi'nin anlayışı ve vizyonu üzerinde detaylı bir şekilde durdu. Andre Cronje'nin DeFi endüstrisindeki otoritesiyle birlikte, GameFi kavramı gerçekten geniş kitlelerin dikkatini çekmeye başladı. Andre Cronje'nin GameFi hakkındaki birçok görüşü, aynı zamanda GameFi'nin gelecekteki gelişim yönünü de netleştirdi.

Andre Cronje'nin görüşüne göre, DeFi endüstrisi, kullanıcıların fonlarının kripto para birimi ile geleneksel finans arasındaki ayrımları yansıtmadan esas olarak ticaret, stake etme ve borç verme için kullanıldığı "TradeFi" (ticaret finansmanı) aşamasındadır. Ancak GameFi, kullanıcıların fonlarının sanal oyun dünyalarında gerçek uygulama değerine sahip olacağı DeFi geliştirmenin gelecekteki yönü olacaktır. Kullanıcılar, gerçek hayatta çalışmaya benzer şekilde, bu sanal dünyalardaki etkinlikler aracılığıyla önemli token ödülleri kazanabilirler.

O zamandan beri, GameFi sektörü ilk büyüme dalgasını yaşamaya başladı!

Şekil 3 GameFi promosyon resmi

GameFi oyun izini yeniden şekillendiriyor

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blok zinciri oyunlarını birleştiren bir blok zinciri teknolojisidir. Kullanıcıların oyun içi varlıklara ve oyun üzerindeki yönetişim haklarına sahip olmalarını sağlamak için DAO'lar (merkezi olmayan özerk kuruluşlar) tarafından yönetilen blok zinciri akıllı sözleşmeleri üzerinde oyun varlıklarını ve bazı mantıkları çalıştırır. GameFi, yerel oyun tokenlerini kullanarak eşya ticareti gibi faaliyetleri destekleyerek eksiksiz bir finansal sistem oluşturmaya odaklanır. Kullanıcılar, oyunun geliştirilmesinin faydalarını paylaşarak oyun yoluyla jeton ödülleri kazanabilirler.

Geleneksel oyunların eksikliklerini tamamen çözün

Geleneksel oyunlarda, silahlar ve kıyafet gibi eşyaların zaten kabul görmüş bir değeri bulunmaktadır. Örneğin, CSGO'nun eşya satışları yıllık ortalaması 2018'den 2023'e kadar 420 milyon doları aşmıştır ve her yıl artmaktadır. League of Legends'da, 2018'de deri eşyaların yıllık satışı 1.4 milyar dolardan 2023'te 2.5 milyar dolara yükseldi. Kings'in Şerefi'nde, deri eşyaların yıllık satışı 2023'te bile etkileyici 2.74 milyar dolara ulaşmıştır. Hem iç pazarda hem de uluslararası alanda, oyun eşyaları pazarı oldukça büyüktür.

Şekil 4 CSGO eşyalarının yıllık satışları

Şekil 5 League of Legends aksesuarlarının yıllık satışları

Şekil 6 Kralın Onur satışlarının yıllık satışları

Ancak, oyun yayıncılarının karları üzerindeki eşya ticaretinin etkisi ve belirli bölgelerdeki potansiyel yasal sorunları nedeniyle, oyun geliştiricileri genellikle iki ana strateji benimser: biri yüksek işlem ücretleri alan CSGO ve Steam gibi eşya ticaret pazarını tekel haline getirmek; diğeri, League of Legends ve Honor of Kings gibi oyunlar tarafından uygulanan hesap ticaretini yasaklayarak ve eşya arzını kontrol ederek, birleşik bir satın alma kanalı aracılığıyla sınırsız eşya sağlayarak.

Bu kısıtlamalar ve yerel düzenlemelerin sonucu olarak, oyun eşyalarının siyah piyasa satışları son derece karlı bir iş haline gelmiştir. Oyun geliştiricilerinin ve yerel düzenleyicilerin siyah piyasa ticaretiyle mücadele etmek için artan çabalarıyla birlikte, siyah piyasa eşyalarının arzı azalırken, bu yasadışı satışların kar marjı artmaktadır.

Şekil 7, özel ticaret karları ile işlem zorluğu arasındaki ilişkinin yaklaşık eğrisini göstermektedir.

Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen GameFi, DeFi özelliklerini doğal olarak içerir ve oyun endüstrisindeki yayıncı tekelini ve siyah piyasa faaliyetlerini etkin bir şekilde ele alır. GameFi hem bir oyun hem de bir pazar olup, oyun derileri ve öğeleri NFT'ler olarak var olur ve tüm işlemler pazar prensiplerini takip eder ve şeffaflığı korumayı amaçlar.

Ayrıca, GameFi'daki DAO yönetimi, tüm oyuncuların oyunun yönetiminde paylaşmasına olanak tanır. Bu, mevcut oyun yayıncılarının genellikle piyango olasılıklarını manipüle ettiği veya önceki pahalı öğelerin fiyatlarını düşürerek satışları artırdığı önemli bir özelliktir ve mevcut oyuncuları olumsuz etkiler. Bu tür uygulamalara karşı yapılan protestolar genellikle bu teknoloji devleri tarafından trafiği kontrol ederek bastırılır. DAO yönetimi, mevcut oyun yayıncılarının sahip olduğu mutlak otoritenin mevcut durumunu bozabilir ve kullanıcıların sürekli olarak zararlı değişikliklerle ilgili endişe duymadan oyun geliştirmenin genel ekonomik iyileştirmelerin faydalarını yaşamalarına olanak tanır.

Oyunun gelişim tarihine mükemmel bir şekilde uyumlu

Oyunların gelişim tarihine baktığımızda, genellikle anahtar faktörler bilgisayar teknolojisinin ilerlemeleri, donanım yükseltmeleri ve oyun tasarımındaki yeniliklerdir.

  1. Erken Bilgisayar Oyunları Dönemi (1970'ler-1980'ler): Video oyunu geliştirme sürecinin bu ilk aşaması, çoğunlukla laboratuvar ve üniversite ortamlarında odaklanmıştır. Önemli erken oyunlar arasında Spacewar! ve Pong bulunur, Pong ise ticari video oyunlarının başlangıcını işaretler.
  2. Ev Konsolu Dönemi (1980'ler-1990'lar): Nintendo, Super Mario Bros. gibi klasik oyunları ön plana çıkaran NES ev konsolunu piyasaya sürdü.
  3. 16-bit Konsol Dönemi (1990'lar): Sony, disk tabanlı oyunların çağını başlatan PlayStation'u tanıttı, Final Fantasy VII ile oyun çılgınlığı başlattı.
  4. 3D Oyun Çağı (1990'ların sonu-2000'lerin başı): Valve, derin hikayesi ve etkileyici deneyimi nedeniyle geniş çapta beğeni toplayan Half-Life'ı piyasaya sürdü.
  5. Çevrimiçi ve MMORPG Dönemi (2000'ler): Blizzard Entertainment, dünyanın en başarılı MMORPG'lerinden biri olan World of Warcraft'ı piyasaya sürdü ve çevrimiçi çok oyunculu oyunların gelişimini ilerletti.
  6. Mobil ve Sosyal Oyunlar Çağı (2010'ler-günümüz): Supercell, oldukça başarılı bir mobil strateji oyunu olan Clash of Clans'ı piyasaya sürdü, Niantic ise artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini mobil oyunlarla entegre ederek Pokémon GO'yu piyasaya sürdü ve küresel bir fenomeni başlattı.
  7. Çevrimiçi Oyunlar ve MMORPG Dönemi (2000'ler): Blizzard Entertainment, en başarılı MMORPG'lerden biri olan World of Warcraft'ı piyasaya sürer ve çevrimiçi çok oyunculu oyunların gelişimine katkıda bulunur.
  8. Mobil ve sosyal oyunların çağı (2010'dan günümüze): Supercell, en başarılı mobil strateji oyunlarından biri haline gelen Clash of Clans'ı piyasaya sürdü ve Niantic, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini mobil oyunlara getirerek Pokémon GO'yu piyasaya sürdü. Oyunların bu kombinasyonu küresel bir çılgınlık başlattı.

Şekil 8 Geleneksel oyun geliştirme hattı

Geçmişte, oyunların geliştirilmesi temel olarak üç ana unsura dayanıyordu: bilgisayar teknolojisi geliştirme, donanım yükseltmeleri ve oyun konsepti yeniliği. Şimdi GameFi, blok zincirindeki en modern ve ilginç teknolojilerden birini temsil eden DeFi ve NFT'nin güçlü bir kombinasyonudur; Aynı zamanda bilgisayar ve finansın bir birleşimidir. Disiplinlerin çapraz entegrasyonu, yeni bir "oyna-kazan" oyun konseptine sahiptir; Aynı zamanda finansal piyasa araştırmaları için örnek teşkil eder; GameFi'nin oyunların geliştirme sürecindeki üç ana unsurdan ikisine mükemmel bir şekilde uyduğu ve oyun geliştirme tarihine uyduğu söylenebilir.

GameFi son yıllarda hızla gelişti, yeni kavramlar ve tasarımlar önerdi ve birçok üst düzey proje ortaya çıkardı.

  1. Erken Keşif (2018): Decentraland piyasaya sürüldü. Erken GameFi projelerinden biri olarak, Decentraland oyuncuların blokzincir teknolojisini kullanarak sanal arazi satın almasına, geliştirmesine ve ticaret yapmasına izin veriyor, gerçek sahiplik elde etmek için. Tanrılar Unchained, oyuncuların kart satın almasına, satmasına ve takas etmesine izin veren blokzincir tabanlı bir kart oyunu piyasaya sürdü, böylece oyunlarda NFT'nin potansiyelini gösterdi.
  2. Kavram Önerisi (2019): Mary Ma, “oyunlaştırılmış finans” ve “yeni oyunlaştırılmış iş” kavramlarını önerdi ve GameFi kavramının doğuşunu işaret etti. Aynı yıl Sky Mavis tarafından başlatılan Axie Infinity halkın ilgisini çekmeye başladı.
  3. Başlangıç yükselişi (2020): Yearn.finance kurucusu Andre Cronje, GameFi kavramını 2020 Eylül ayında tekrarladı ve DeFi'nin gelecekte oyunlaştırılmış bir finansal sahne haline geleceğini ve kullanıcı fonlarının oyunlarda ekipman olarak kullanılacağını öngördü. Bu sırada DeFi ve NFT piyasaları da altın bir döneme girdi ve GameFi patlamasının yolunu açtı.
  4. Patlayıcı Büyüme (2021): Axie Infinity, milyonlarca oyuncuyu kendine çekerek büyük bir başarı elde etti, Ağustos ayında günlük işlem hacminde 1 milyon dolara ulaştı ve oyuncuların "oyna-kazan" modeli aracılığıyla oyunlar aracılığıyla para kazanmalarını sağladı. Salgın sırasında, Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşayan yüz binlerce kişi için ana gelir kaynağı haline geldi; Aynı yıl, kullanıcıların sanal varlıklar ve araziler oluşturmasına, sahip olmasına ve ticaret yapmasına olanak tanıyan The Sandbox patladı ve çok sayıda risk sermayesi kurumu tarafından arandı.
  5. Trafik bir uçurumdan düştü (2022'den bugüne): Şifreleme piyasasının genel durgunluğundan etkilenen GameFi'nin popülaritesi ciddi bir şekilde azaldı. Axie Infinity'nin günlük aktif kullanıcı sayısı Ağustos 2021'den Ağustos 2022'ye 740.000'den 35.000'e düştü. Aynı zamanda, birçok GameFi ciddi enflasyon sorunlarıyla karşı karşıya kaldı, DeFi Krallıkları jeton sayısı 2022'nin başında 60 milyondan yılın ortasında 100 milyona yükseldi.

Şekil 9: Oyun ve GameFi

GameFi'nin patlayıcı büyümesi aynı zamanda metavers kavramını da desteklemiştir. Metaversin özü, AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) ile sağlanan sanal bir paylaşılan alan oluşturmaktır ve blockchain gibi merkezi olmayan teknolojileri içermektedir. Bu, sadece oyunları değil, günlük yaşamın çeşitli yönlerini de kapsar. GameFi'nin esnek ekosistem yapısı, birçok bağlamda metavers için bir eşanlam haline gelmiştir.

2021 ve 2022 boyunca, sayısız geleneksel teknoloji şirketi GameFi ve metaverse kavramlarıyla etkileşime girmeye başladı:

Facebook, uzun vadeli metaverse vizyonunu yansıtan Meta olarak yeniden markalandı.

Tencent, metaverse ile ilgili oyunlar geliştirmeye odaklanmak için TiMi Studios'u kurdu ve The Sandbox ve Decentraland'a yatırım yaptı.

Microsoft, 68.7 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard'i satın aldı ve popüler geleneksel oyunları blok zinciri teknolojisi ile birleştirerek yeni bir nesil GameFi oluşturmayı planlıyor.

Goldman Sachs ve SoftBank, Axie Infinity ve The Sandbox gibi tanınmış projeleri destekleyerek GameFi'ye yatırımlarını artırdı.

Genel olarak, GameFi'nin piyasa değeri 2018'de 200 milyon dolar iken 2023'te 24.52 milyar dolara yükseldi ve 2020'den 2021'e %733.3 büyüme oranıyla.

Şekil 10 GameFi piyasa değeri büyüme grafiği

Şekil 11 GameFi piyasa değeri büyüme hızı

GameFi şu anda bazı zorluklarla karşılaşsa da, geleneksel teknoloji şirketlerinin güçlü katılımı ve teknolojinin giderek olgunlaşması, geleceğin sınırsız olanaklar sunacağını gösteriyor.

Çeşitli yaklaşımların güçlerini birleştiren bir anlatı

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blockchain oyunlarının birleşimidir. Önceden monoton olan DeFi sektörüne hayat verir ve uygulama senaryoları eksik olan NFT teknolojisi için pratik kullanım durumları sağlar. Ayrıca, GameFi'nin yönetişim modeli DAO organizasyonlarının uygulanması için bir fırsat sunar. Metaverse gibi kavramların mevcut popülerliği ile birlikte, AR ve VR'nin de büyük GameFi projelerinin ayrılmaz parçaları haline gelmesi beklenmektedir. Bu nedenle, GameFi, blockchain teknolojisini sanal teknolojilerle derinlemesine entegre eden önemli bir uygulama alanını temsil eder.

DeFi+NFT token ekonomisi, bağımsız bir finansal ekosistem inşa etmek

GameFi'nin finansal özellikleri, onu geleneksel blok zincir oyunlarından ayırır. Blok zincir oyunları, oyun şeffaflığını, adaletini ve varlık sahipliğini artırmak için blok zincir teknolojisini kullanmaya odaklanırken, GameFi, bir oyunun içine tam bir finansal sistem entegre eder, finansal özelliklere sahip bir blok zincir oyunu yaratır. Dolayısıyla, blok zincir oyunları sadece basit blok zincir uygulamaları olabilirken, GameFi mutlaka finansal fonksiyonları ve ekonomik sistemleri içerir.

Teknik bir perspektiften bakıldığında, NFT'lerin benzersizliği ve bölünmezliği her oyun öğesine benzersiz bir değer kazandırır. NFT öğelerinin çıkarılmasını sınırlayarak, kıtlık oluşturulabilir ve değerleri artırılabilir.

Bir haklar perspektifinden, GameFi'de proje ekibi yalnızca oyun geliştiricileri, hata düzelticileri ve karar vericiler olarak hareket eder. Başlangıçta, onlar oyunculara token ve NFT öğeleri satarak ve çoğu yetkiyi sıradan oyunculara deleGate ederek. Oyun güncellemeleri, geliştirme ve kar dağıtımıyla ilgili kararlar, oyunculardan ve proje ekibinden oluşan bir DAO örgütü tarafından alınır.

Bir mekanizma perspektifinden bakıldığında, GameFi'deki "oyna-kazan" modeli, oyuncuların oyun içinde zaman ve mali yatırım yaparak NFT öğeleri veya jetonlar kazanmasına olanak tanır; bunlar gerçek dünya para birimi karşılığında takas edilebilir ve ekonomik fayda sağlar.

Finansal sistemleri oyunlara entegre etmek, GameFi'ye özgü değildir; bazı geleneksel oyunlarda zaten karmaşık finansal sistemler bulunmaktadır, bu yaklaşımın uygulanabilirliğini kanıtlamaktadır. Örneğin, MMORPGEVE OnlineGerçek dünya pazarlarını üretim, ticaret ve kaynak yönetimi gibi unsurlarla simüle eden karmaşık finansal sistemleriyle bilinir. Oyunculara 40.000'den fazla öğe sunarak, kaynakları çıkartabilir, mal üretebilir, şirketler ve ittifaklar kurabilir ve hatta pazarları manipüle edebilir. Oyunun geliştiricisi CCP Games, oyun içi ekonomiyi incelemek ve düzenlemek için ekonomist Eyjólfur Guðmundsson'u istihdam ederek, pazar çöküşünü önler.

Şekil 12 “EVE Online”ın tanıtım resmi

Şekil 13 "EVE Online" oyunundaki bazı oyun eşyaları

Şu anda, GameFi'daki finansal sistemler EVE Online, World of Warcraft veya Second Life gibi kurulmuş oyunlardaki kadar karmaşık değil. Bununla birlikte, GameFi'nin merkezi olmayan yapısı, oyuncuların varlıklarının gerçek sahipliğini sağlar, oyun yayıncılarına güvenmek zorunda kalmadan riski ortadan kaldırır.

Çapraz zincir varlık etkileşimi + çok platformlu işlemler büyük bir finansal çember oluşturur

Tekil GameFi projeleri, düşük kullanıcı sayısı, düşük aktivite ve istikrarsız finansman gibi sorunlarla karşılaşabilir. Zincirler arası varlık etkileşim kabiliyeti ve çoklu platform operasyonları, bu zorlukları ele almada yardımcı olabilir. Her GameFi ekonomik bir varlık olup, GameFi projeleri birbirine bağlandığında büyük bir ekonomik pazar oluşturabilirler. Bu, zincirler arası, platformlar arası uyumluluk, veri senkronizasyonu ve tutarlılığı, ve merkezi olmayan hesap yönetimi de dahil olmak üzere çeşitli teknolojilerin entegrasyonunu gerektirir.

Çapraz zincir teknolojisi: Kullanıcılara, çapraz zincir köprü teknolojisi veya etkileşim protokolleri aracılığıyla farklı blok zincirleri arasında doğrudan işlem ve iletişim yapmasını sağlar.

Çapraz platform uyumluluğu: GameFi'nin geliştirme aşamasından itibaren farklı donanım ve yazılım ortamlarında çalışabilmesini sağlama. Unity ve Unreal Engine gibi yüksek uyumluluklu oyun motorlarının yanı sıra standartlaştırılmış API'ları kullanmak, çapraz platform uyumluluğuna ulaşmak için hayati öneme sahiptir.

Veri senkronizasyonu ve tutarlılığı: Durum Kanalları teknolojisi, kullanıcıların işlemleri zincir dışında tamamlamasına ve yalnızca son durumu blok zincirine sunmasına olanak tanır, böylece veri iletim baskısını azaltır.

Merkezi olmayan hesap yönetimi: GameFi'de çapraz zincir ve çoklu platform işlemlerini desteklerken, merkezi olmayan kimlik (DID), tek oturum açma (SSO) ve dağıtılmış hesap depolama önem kazanır. Bu teknolojiler, kullanıcılar için hesap yönetim yükünü hafifletebilir ve güvenliği artırabilir.

Birleşik ve etkili bir finansal döngü, sadece döngü içindeki fonların likiditesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda Andre Cronje'nin hayal ettiği gibi, DeFi gelişimi için potansiyel bir gelecek yönü haline gelebilir. Ayrıca, GameFi'deki finansal döngü, gerçek dünyadaki ülkeler ve bölgeler arasındaki finansal davranışları simüle edecek, daha ileri ekonomik araştırmalar için bir model sunacaktır.

AR ve VR teknolojilerini entegre ederek, "Ready Player One" artık bir hayal değil

2021'deki GameFi'nin patlayıcı büyümesinden yararlanarak, metaverse kavramı hem A payı hem de ABD borsalarında sıcak hisse senetlerini domine etti. Bu dönemde, metaverse kavramı adı altında yapılan dolandırıcılık faaliyetleri yaygınlaştı. Bu arka plana karşı, GameFi giderek metaverse kavramını ileri taşıma umudu olarak görülmeye başlandı.

Aynı zamanda, metaverse ile ilişkili AR ve VR teknolojileri de gelişmeye başladı. 2023 yılına gelindiğinde, küresel AR ve VR pazarı 70 milyar doları aşmış ve 2030 yılında 400 milyar doları aşması bekleniyor.

Şekil 14 AR ve VR'nin tahmini pazar büyüklüğü

Artık birçok proje, temel seviyede blok zincirinin AR ve VR teknolojileriyle entegrasyonuna adanmıştır, bu da gelecekteki GameFi'nin AR ve VR'ı birleştirmesine ve 'Ready Player One' vizyonunu gerçeğe daha da yaklaştırmasına olanak tanır.

Render Network: Dağıtılmış GPU render hizmetleri sunar, AR ve VR için yüksek kaliteli 3D render destekler. Apple Vision Pro da dahil olmak üzere birçok uygulama zaten bu hizmeti sunuyor.

Ozone: Çoklu zincir ve çapraz zincir destekli 3D uygulamaları ve bulut bilişim hizmetleri sunar.

IOTX: İnternet of Things (IoT) cihazlarını bağlamak ve yönetmek için güvenli, gizliliği koruyan ve ölçeklenebilir bir blok zinciri platformu sağlar.

Sanal piyasada gelecekteki talebin göz önüne alındığında, GameFi'nin AR ve VR teknolojileri ile birleştirilmesinin bir sonraki nesil AAA oyunlarını yaratacağı konusunda giderek bir fikir birliği oluşmuştur.

GameFi 1.0 dönemi, hızlı bir Ponzi oyunu

CryptoKitties, çılgın kediler GameFi 1.0 dönemini başlatıyor

28 Kasım 2017'de CryptoKitties, Ethereum blok zincirinde başlatıldı ve ilk viral DAPP oldu. Görünümü, Ethereum'un yalnızca jeton ihraç etmek için değil, aynı zamanda basit ve eğlenceli NFT oyunlarını da destekleyebileceğini gösterdi. CryptoKitties, bir dizi yenilikçi oyun özelliği tanıttı:

  1. Kullanıcılar, CryptoKitties pazarında ETH kullanarak kendi kedi NFT'lerini satın alabilirler.
  2. Her kedi benzersiz genetik bir kod taşıyordu, bu sayede kullanıcılar her bir kedinin ebeveynlerini, kardeşlerini ve geçmiş aktivitelerini takip edebiliyordu.


Şekil 15 CryptoKitties bilgisi

İki kedi, yeni bir nesil yavru üretmek için eşleşebilir. Çiftleştikten sonra, kediler soğuma dönemine girer ve her bir sonraki çiftleşmeyle daha da uzar. Yeni nesil yavrular soğuma dönemini miras alırdı. Oyuncular kedilerini çiftleşme için kiralayabilir, başkalarına hediye edebilir veya pazarda açık artırmaya çıkarabilirler.

CryptoKitties'in yenilikçi oyun oynanışı ve yüksek kazanç potansiyeli hızla spekülatörleri cezbetti. “Dragon” adlı bir kedi, 600 ETH (yaklaşık 170.000 dolar) karşılığında satılarak tarihi bir rekor kırdı. CryptoKitties projesi, orijinal şirketi Axiom Zen'den ayrıldı ve a16z ve USV gibi önde gelen risk sermayesi firmalarından 12 milyon dolar yatırım aldı.

2024 yılı itibarıyla, CryptoKitties projesi 700.000'den fazla işlem gerçekleştirdi ve toplam işlem hacmi 67.818 ETH'e ulaştı, yaklaşık 115 milyon dolarlık bir değere eşdeğerdir. Ancak, 2018'in ortalarından bu yana işlem hacmi hızla düşmüş ve proje artık piyasanın odağında değil.

Şekil 16 CryptoKitties işlem hacmindeki değişiklikler

CryptoKitties projesinin amacı bir Ponzi şeması oluşturmak değil, Ethereum'un gelecekteki gelişimi için daha fazla alan keşfetmekti, ancak NFT oyunu aracılığıyla yanlışlıkla önemli bir ekonomik balon oluşturdu.

Fomo3D - saf bir kumar oyunu

CryptoKitties'in kısa süreli popülaritesi, çoğunun gerçek bir yenilikten yoksun olduğu erken bir Blockchain projeleri patlamasına neden oldu. Bu projelerin en kötüsü, Fomo3D idi. Fomo3D, dört ana oyun türü olan basit bir spekülatif oyundu. Temel mekanizması, karlılığı artırmak için takım kâr payı mekanizmaları, referans ödül mekanizmaları ve şanslı şeker mekanizmaları ile desteklenen bir define avıydı.

Hazine avı mekanizması kumarbazları hedef aldı. Fomo3D'de her oyun turu 24 saatlik bir geri sayım içeriyordu. Bu geri sayım sırasında oyuncular, "Anahtarlar" adı verilen oyun içi jetonları satın almak için Ethereum harcadılar. Her "Anahtar" satın alımı, geri sayıma 90 saniye ekleyecektir (24 saati geçmemelidir). 24 saatlik geri sayım sona ermeden önce en az bir "Anahtar" satın alan oyuncu, ödül havuzunun %48'ini kazanacaktı. Oyunun sonunda sona ermesini sağlamak için Fomo3D, "Anahtarların" fiyatını dinamik olarak ayarladı. Her satın alma işleminde, bir "Anahtar" için sonraki fiyat artacak ve geri sayımın 90 saniyelik artışı geride bırakabileceği ve sonunda oyunu sonuçlandırabileceği bir duruma yol açacaktır.

Şekil 17 Fomo3D “Anahtar” fiyatı satın alma miktarına göre değişir

Fomo3D' nin tipik bir Ponzi şema oyunu olduğu açıktır, herkes en son kazanan olmayı umarken çoğu her şeyini kaybeder.

Fomo3D gibi oyunlar, çoğunlukla yeni kullanıcılardan eski olanları ödüllendirmek için fonları aktaran Ponzi düzenlemelerini içeren GameFi 1.0 döneminin bir özelliğidir. Yüksek getiriler altında kırılgan denge, yerli jetonların satışı, düşen faiz veya yeni kullanıcı sayısının azalması gibi faktörler tarafından kolayca bozulabilirdi. Ayrıca, bu Blockchain Oyunları, eğlence değeri açısından geleneksel oyunlarla eşleşemedi. Dolayısıyla, temel olarak, bu erken Blockchain Oyunları eksik bir finansal sistem ve gerçek bir GameFi olarak kabul edilemez.

OyunFi 2.0 dönemi, "oyna-para-kazan" fikriyle ilham alınmıştır

GameFi 2.0 dönemi, GameFi konsepti için önemli bir büyüme dönemini temsil ediyor. "Oyna-kazan" modelinden daha geniş bir "x-to-earn" yaklaşımına geçişi işaret ediyor ve topluluk, ticaret, savaş ve piyasa mekanizmaları gibi çeşitli finansal unsurları kademeli olarak Blockchain finansal sistemine dahil ediyor.

Axie Infinity "oyna-kazan" modeli çılgınlığını başlatıyor

Önceki Blockchain Oyunlarından farklı olarak, Axie Infinity, karmaşık finansal mekanizmalarla 'oyna-kazan' konseptini birleştiren ilk oyundur. Oyuncuların Axie olarak adlandırılan yaratıkları toplamasına, üretmesine, savaşmasına ve ticaretini yapmasına olanak sağlayan etkileyici bir NFT tabanlı dünya yaratılmıştır.

Erken Dönem (2018): Axie Infinity, Vietnamlı startup Sky Mavis tarafından başlatıldı. Pokémon ve CryptoKitties'den ilham alan ekip, bir oyuncu yönetimli bir fantezi dünyası oluşturmayı amaçladı.

Başlangıç Geliştirme Aşaması (2019-2020): Axie Infinity, Ethereum blok zincirinde faaliyete geçti, oyuncuların Axies satın almasına ve üretmesine olanak tanıdı ve bunları piyasada ticaretini yapmasını sağladı. PVP modlarının ve macera sistemlerinin tanıtılması oyunun oynanabilirliğini daha da artırdı.

Patlayıcı Büyüme (2021): Oyunun "oyna-para-kazan" modeli büyük bir oyuncu kitlesini cezbetti ve "Play-to-Earn: NFT Oyunu Filipinler'de" adlı belgesel oyunun potansiyelini daha geniş bir dikkate sundu.

Genişleme Aşaması (2022-Günümüz): Axie Infinity, Axie Infinity Origins, Axie Infinity: Homeland, Axie Classic, Axie Infinity: Raylights, Defenders of Lunacian ve Project T prototipi dahil olmak üzere birçok yeni gelişmeyle büyümeye devam etti.

Şekil 18 Axie Infinity oyun modu

Axie Classic sürümünde, oyuncuların savaşlara veya üremeye başlamak için üç Axie satın almaları gerekmektedir. Her Axie benzersizdir ve tamamen oyuncuya aittir. Axie'ler oluşturulduğunda, sağlık, beceriler, hız ve moral gibi rastgele özellikler atanır ve savaşlarda belirli avantajlar veya dezavantajlar sağlayabilen farklı üreme özelliklerine sahiptir. Axie'nin detaylı oyun kuralları kapsamlıdır ve burada ele alınmamıştır.

Axie Infinity token yönetim modeli, AXS'in yönetim tokeni olarak ve SLP'nin oyun içi tokeni olarak kullanılan çift token sistemini kullanır.

AXS Token Kullanımı

AXS sahipleri, Axie Infinity ekosisteminin yönetimine ilişkin kararlarda ve gelecekteki gelişmelerde oy kullanma haklarına sahiptir. Oyuncular, ödül kazanmak için AXS jetonlarını stakelamak suretiyle para kazanabilirler. AXS'nin bir kısmı, Axie üretimi için ödeme yapmakta kullanılır. AXS ayrıca oyun içi etkinliklerde ödül jetonu olarak kullanılır.

SLP Token Kullanımı

SLP, öncelikle Axies üretmek için kullanılır ve her ardışık üremede gereken miktar artar. Oyuncular, günlük görevleri tamamlayarak, PVE'ye (macera modu) ve PVP'ye (arena modu) katılarak SLP kazanabilirler.

Benzersiz Burs Mekanizması

Axie Infinity, Axie sahiplerinin Axie'lerini bursiyerlere ödünç verebileceği benzersiz bir burs sistemi sunuyor. Bursiyerler bu Axie'leri savaşmak ve SLP kazanmak için kullanırken, Axie sahipleri kazançların bir kısmını alır. Bu sistem, oyuna hakim ve çalışkan oyuncuların başlangıç yatırımı yapmadan girebilmelerine ve sürekli olarak AXS ve SLP kazanmalarına olanak tanır, böylelikle Axie takımlarını büyütürler. Pandemi sırasında, Filipinler'de birçok insan temel geçimlerini desteklemek için Axie Infinity'yi kullandı ve gerçekten insanların hayatını iyileştiren az sayıdaki blockchain projesinden biri haline geldi.

Axie Infinity'nin yenilikçi başarıları, MAU (aylık aktif kullanıcılar), işlem hacmi ve gelirine yansımaktadır. Ağustos 2021'de, Axie Infinity'nin toplam işlem hacmi 2 milyar doları aşmış ve aylık geliri 364 milyon dolara ulaşarak ilk kez “Kings'ın Şerefi”ni geçmiştir. Aynı yılın sonunda, aylık aktif kullanıcı sayısı 2 milyonu aşmıştır.

GameFi'deki çığır açan rolüne rağmen, Axie Infinity ekonomik balonlar ve genel piyasa düşüşlerinden etkilendi. 2021 yılındaki zirvesinden 2.7 milyon olan aktif kullanıcı tabanı 2023 yılında 400.000'e düştü ve mevcut aylık kullanıcı sayısı yaklaşık 100.000'dir. Ayrıca, işlem hacmi de 2021 yılındaki 4 milyar dolardan 2023 yılında 200 milyon dolara düştü.

Şekil 19, Axie Infinity'nin aktif kullanıcılarında yapılan değişiklikleri göstermektedir.

Şekil 20 Axie Infinity'nin yıllık satış değişiklikleri

Büyük bir ekonomik balon yaşamasına rağmen, Axie Infinity bu sarsıntıya dayanmış ve GameFi'de önde gelen bir konumunu korumaya devam ediyor. Son 30 günde Axie, toplamda yaklaşık 1.083.3 ETH veya yaklaşık 4 milyon dolar olan 387.232 işlemle karşılaştı. Bu, altı yıldır var olan bir oyun için dikkate değer bir başarıdır.

Son 30 günde Axie satışlarının genel bir bakışı Şekil 21

Axie Infinity, GameFi'nin konsept ve modellerini ilk kez "oyna-kazan" modeliyle hayata geçirdi ve PEP ve PVP modelleri aracılığıyla oyunu gerçekten seven insanları başarılı bir şekilde kendine çekti. GameFi'de başarılı bir örnektir.

The Sandbox, sanal dünyayı şekillendirir

Eğer Axie Infinity, GameFi içinde sıradan bir oyun olarak kabul edilirse, The Sandbox şüphesiz büyük bir başyapıttır. The Sandbox, Sandbox ve Sandbox Evolution adlı iki popüler sandbox oyunundan doğdu ve iOS ve Android'de toplamda 40 milyondan fazla indirme sayısına ulaştı. 2018 yılında yayıncı Pixowl, bu başarılı kullanıcı tarafından oluşturulan içerik oyunu fikri mülkiyetini ve geniş yaratıcı topluluğunu mobil cihazlardan blok zincir ekosistemine geçirmeye karar verdi. NFT'ler aracılığıyla gerçek fikri mülkiyet hakları sağlayarak ve topluluk katkılarını jetonlar şeklinde ödüllendirerek, The Sandbox bu dikkate değer proje olarak ortaya çıktı.

Şekil 22 The Sandbox promosyonu

Teknik bir bakış açısından, The Sandbox, geçmiş kum havuzu oyunlarının UGC (Kullanıcı Üretimi İçerik) ekosistem modeline dayanarak VoxEdit, MarketPlace ve Game Maker olmak üzere üç entegre araçla kapsamlı bir tasarım deneyimi sunar. Ayrıca başarılı tasarımların telif hakkı koruması için blockchain ve akıllı kontratları destekler.

Token modeli perspektifinden bakıldığında, The Sandbox oyun içinde ekonomik dolaşımı sağlamak için üç tür token kullanır: SAND, LAND ve ASSETS.

SAND, ERC-20 standardını takip eder ve The Sandbox'ta varlık edinme, arazi satın alma ve içerik yayınlama için kullanılır. Ayrıca yönetim işlevlerine sahiptir ve ek SAND kazanmak için staking yapmayı mümkün kılar.

LAND, ERC-721 standardını takip eder ve oyun içi arazi varlıklarını temsil eder. Her bir ARSA parseli 96x96 birim büyüklüğündedir. Oyuncular LAND'e oyunlar ve varlıklar ekleyebilir ve kendi oyun kurallarını belirleyebilirler. Birden fazla ARAZİ parseli, daha geniş ve zengin içerikli sanal alan oyunları oluşturmak için uygun olan daha büyük MÜLKLER oluşturmak için birleştirilebilir.

ASSETS, ERC-1155 standardını takip eder ve kullanıcılar tarafından içeriğin sahipliğini kanıtlamak için oluşturulan tokenlardır. Bunlar The Sandbox'ın ön uç platformunda satılabilir.

The Sandbox, güçlü IP etkileri, yenilikçi oyun kavramları ve açık finansal sistem nedeniyle önemli bir sermaye çekti. 2018 yılında, Animoca Brands Pixowl'u satın aldı ve The Sandbox'ın geliştirilmesine uzun vadeli destek sağladı. 2019 yılında, The Sandbox, Hashed tarafından öncülük edilen 2,5 milyon dolarlık tohum fonlama elde etti. 2020 yılında True Global Ventures, Square Enix ve diğer kuruluşlardan 3 milyon dolarlık Seri A fonlama sağladı. 2021 yılında The Sandbox'ın üstün blockchain oyunlarından farklı olan güçlü ekosistemi SoftBank tarafından tanındı ve SoftBank liderliğindeki 93 milyon dolarlık Seri B fonlama turuna yol açtı.

The Sandbox yatırımcı beklentilerini karşıladı. LAND satışları başladığından beri ortalama fiyat istikrarlı bir şekilde arttı ve NFT pazar yeri OpenSea'de taban fiyatı şu anda 0.12 ETH olarak duruyor.

Şekil 23 LADN ortalama satış fiyatı değişiklikleri

Ayrıca, birçok önemli LAND konumu astronomik fiyatlarla satıldı. Kasım 2021'de sanal emlak yatırım firması Republic Realm, The Sandbox'ta bir sanal arazi parçasını 4.3 milyon dolar karşılığında satın aldı. Takip eden ay, Snoop Dogg tarafından sahip olunan komşu bir LAND parseli yaklaşık 450.000 dolar karşılığında satıldı.

Şekil 24: LAND arazi dağılımının kısmi haritası

ICO'sından bu yana The Sandbox'ın piyasa değeri önemli dalgalanmalar yaşadı ve 6,8 milyar doları zirveye çıktı. Şu anda 700 milyon dolar yüksek seviyede ve The Sandbox'a yatırım yapan risk sermayesi şirketleri için karı önemlidir.

Şekil 25 The Sandbox'ın piyasa değerindeki değişiklikler

Genel olarak, The Sandbox, geleneksel IP'nin blok zincir teknolojisiyle entegrasyonu için bir çıta belirledi ve yüksek kaliteli GameFi'nin elde edebileceği güçlü varlık birikim etkisini gösterdi.

GameFi 3.0 döneminde, gelecekteki GameFi pazarını nasıl keşfedebilirim

Mini Oyun GameFi değil

Not'un basit işlemleri, kısa bir süre içinde viral topluluk büyümesine yol açarak on milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardı. Ocak 2024'te başlatılmasından bu yana, Not, 30 milyondan fazla katılımcı ve ortalama günlük aktif kullanıcı sayısı 5 milyon olan bir kullanıcı sayısına sahip oldu. Notcoin ayrıca Binance dahil olmak üzere birçok borsada başarılı bir ICO gerçekleştirdi ve yedi gün içinde %400'den fazla bir fiyat artışı yaşadı.

Ancak, bu oyunlar Telegram'da barındırılır ve Mini Oyunlar olarak sınıflandırılabilir. Kapsamlı bir finansal sistemden yoksundurlar ve sınırlı IP etkileri ve oynanabilirlikleri vardır. Popülerlikleri büyük ölçüde "adil başlangıç" kavramı tarafından desteklenmektedir. WeChat'teki benzer mini oyunların aksine, Telegram Mini Oyunları platform kısıtlamaları tarafından sınırlanmaz, bu da faydalarının Web2'den Web3'e bir uzantısı haline gelmesini sağlar.

GameFi'yi tekrar ziyaret etmek

Piyasa, çeşitli oyun formatlarına rağmen hala bir mavi okyanus olarak kalıyor.

2023'ten 2024'e kadar olan dönem, çeşitli GameFi oyun formatlarında hızlı bir gelişme gördü. Pazarda artık Çiftçilik/Madencilik Oyunları, Kart Oyunları, Hareket Et-Kazan Oyunları, MMORPG'ler, Metaverse Oyunları ve Otomatik Savaşlar gibi çeşitli türler yer alıyor. Oyun formatlarındaki çeşitliliğe rağmen, pazar, büyüme ve yenilik için önemli fırsatlara sahip mavi bir okyanus olmaya devam ediyor.

Şekil 26 GameFi oyun formları ve tipik oyunlar

DAppRadar'da UAW (Aktif Kullanıcılar) tarafından en üst sıradaki GameFi, bir MMORPG olan Matr1x'tir. Son 30 günde 1.92 milyon aktif kullanıcıya ulaştı, ancak dolaşımdaki piyasa değeri yalnızca 49 milyon dolar. Şu anda, piyasa trendleri Layer 1 ve Layer 2 gelişimi gibi temel alanlara odaklanmış durumda. Entegre teknolojik uygulamalara yönelik olan GameFi, temel alanlarda atılımlar gerçekleştiğinde ikincil bir yükseliş potansiyeli taşımaya devam ediyor.

Şekil 27 DAppradar GameFi sıralaması

Tam Zincir Oyunları

Tam zincir oyunlar, tüm oyun mantığını, verilerini ve varlıklarını blok zincirinde çalıştırır ve depolar. Tipik olarak yalnızca zincir üzerinde varlıklara veya kısmi mantığa sahip olan GameFi 1.0 ve GameFi 2.0 oyunlarının aksine, tam zincir oyunları tam ademi merkeziyetçiliği ve şeffaflığı vurgulayarak oyun hilesi gibi sorunları etkili bir şekilde azaltır. Autonomous World, tüm sanal dünyanın blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edildiği, kuralların ve işlemlerin izlenmesine izin veren tam zincirli bir oyunun en iyi örneğidir. GameFi geliştirmenin gelecekteki hedefi muhtemelen tam zincir oyunlar olacaktır.

GameFi+?

Mevcut piyasada, bağımsız GameFi projeleri ivme kazanmada zorlanıyor. GameFi'yi yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerle birleştirmek, çığır açabilir. Colony, Nimnetwork, Futureverse, Palio ve Ultiverse gibi birkaç GameFi+AI projesi yeni ufuklar açıyor. Örneğin, Palio, Binance Labs'ten 15 milyon dolarlık yatırım alarak AI teknolojisini geliştirmek ve entegre etmek için güçlü bir VC ilgi ve destek sergiliyor. Ayrıca, GameFi'yi IoT ve bulut bilişim ile birleştirmek de umut verici bir gelişme yoludur.

Teknoloji, fikri mülkiyet etkisi ve oynanabilirlik açılarından bakıldığında:

"Pokémon" oyunundan ilham alan Axie Infinity, blok zincirinde bir evcil hayvan savaş oyunu geliştirirken, The Sandbox, blok zinciri alanındaki geleneksel IP'lerin sonsuz gelişme potansiyelini gösteren "Sand" ve "Sand Evolution"ın bir blok zinciri geçişidir. Şiddetli ekonomik balonlar yaşamasına rağmen, hem Axie Infinity hem de The Sandbox, sırasıyla 800 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık değerlemelere sahip ve bu da gerçek kullanıcıları çekme yeteneklerini kanıtlıyor.

Ayrıca, birçok oyun şirketi klasik oyunlara blockchain teknolojisini entegre etmeyi planlıyor.

Atari, The Sandbox ile işbirliği yaparak “Centipede” ve “Pong” gibi klasik oyunları metaverse platformuna getiriyor. Oyuncular, SAND jetonlarını kullanarak bu klasiklere dayalı deneyimlere katılabilir ve oluşturabilir.

Square Enix, ünlü oyun IP'leri olan 'Final Fantasy' ve 'Dragon Quest'i blockchain platformlarına getirmeyi planlıyor.

Capcom, “Street Fighter” ve “Resident Evil” gibi popüler oyunlarını blok zincir oyun sektörüne tanıtmak için yollar araştırıyor.

Geleneksel oyun dünyasında, League of Legends ve Honor of Kings gibi MOBA oyunları genellikle oyun geliştirmenin zirvesini temsil eder. GameFi alanında, mevcut çığır açıcı yöntem, yüksek oynanabilirlik ve tamamlanmış bir finansal sistemle oyun oluşturmaktır. Mükemmel oyun IP'leri başarıyla entegre eden ilk kişiler rekabet avantajı elde etme şansına sahip olacak.

Özetle

GameFi, DeFi, NFT'ler ve blockchain oyunlarının esasen birleşimidir ve blockchain teknolojisi ve oyun geliştirme alanında yeni bir aşamayı temsil eder.

GameFi, erken Ponzi şemalarından gerçek kullanıcıları gerçekten cezbeden oyun ekosistemleri oluşturma aşamasına evrim geçirdi. Şu anda, blok zinciri sektörü Layer 1 ve Layer 2 gibi temel altyapılara odaklanırken, GameFi hala bir oluşturma aşamasında.

GameFi 3.0 için gelişme trendleri arasında "tam zincirli oyunlar" ve "GameFi+?" bulunmaktadır. GameFi'yi yapay zeka veya IoT gibi yeni teknolojilerle birleştirmek umut verici bir yöndür.

GameFi'ya yatırım yapmak, fikri mülkiyet (IP), oynanabilirlik ve teknik sağlamlık gibi yönlerle ilgilenmeyi gerektirir. Sadece oyuncuları gerçekten etkileyebilecek GameFi projeleri uzun vadeli gelişme potansiyeline sahip olacaktır.

açıklama:

  1. Bu makale [den alıntılanmıştırPANews], telif hakkı orijinal yazara aittir [Güvenilmez Laboratuvarlar], yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçinKapı Öğrenimiekip, ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede işlem yapacaktır.

  2. Açıklama: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve Gate.io, tercüme edilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!