Merkezi Olmayan Özerk Organizasyonlara Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Yeni BaşlayanDec 03, 2023
Merkezi Olmayan Özerk Kuruluşları (DAO'lar) araştırıyor, güçlü ve zayıf yönlerini analiz ediyor ve bunları geleneksel yönetişim sistemleriyle karşılaştırıyoruz. Kılavuz aynı zamanda en iyi DAO'ları sunmakta ve günümüzün kurumsal ortamında DAO'ların kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için sık sorulan soruları yanıtlamaktadır.
Merkezi Olmayan Özerk Organizasyonlara Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Bir hükümdar başkaları adına yönetme yetkisine sahip olduğunda ahlaki tehlikeler ortaya çıkar. Merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO), bu asırlık yönetim meşruiyeti sorununu çözmeye yönelik bir girişimdir. Gelin gelin bu iddialı projeyi nasıl gerçekleştirmeyi hedeflediğini ve ne olduğunu inceleyelim.

Hem akademik hem gündelik söylemde en sık gündeme gelen konulardan biri yönetişimin meşruluğudur. En uygun form hangisidir? Liberal demokrasi azınlığın tiranlığı mı, sosyal demokrasi çoğunluğun tiranlığı mı, demokrasinin kendisi gizli hiyerarşik yapının cilası mı? Bu ve benzeri sorular ilk şehir devletleri kadar eskidir.

DAO nedir?

)

Asil-vekil sorunu: Vikipedi

Hayatta kalan yüz kişinin ıssız bir adada gemi kazası geçirdiğini hayal edin. Hayatta kalabilmek için işbirliği yapmaları ve bunu yapabilmek için de bazı temel kurallara uymaları gerekiyor. Buna karşılık, uyulması gereken kurallar olduğunda, yöneticiler ve kural uygulayıcılar da vardır. \
İşte tam bu noktada asil-vekil ikilemi ortaya çıkıyor. Başkaları adına karar verenler vekil, diğerleri ise asildir. Karar verici - vekil - kendi eylemlerinin riskini başkalarına dağıttığı için, bu kaçınılmaz olarak müdür için daha büyük riske yol açar. Sonuçta kararın sonuçlarının tüm ağırlığına katlanmak zorundalar.

Ayrıca, vekilin kendi kişisel çıkarlarını müdürün çıkarlarının üstünde tuttuğu sıklıkla görülen bir durumdur. Bu da kaçınılmaz olarak prensibin vekilin hareketlerini tam olarak izleyememesi ve kontrol edememesi nedeniyle gerçekleşir. Yasal sözleşmeler ve mahkeme sistemi geleneksel organizasyonlardaki bu ahlaki tehlikeleri hafifletirken, merkezi olmayan özerk organizasyonlar bunları yönetmenin hem risklerini hem de maliyetlerini büyük ölçüde azaltır.

)

DAO'lar nasıl yönetilir?

Merkezi olmayan özerk bir organizasyon, kendi kendini uygulayan kuralları veya protokolleri kolaylaştırmak için blockchain'i kullanır. Elbette, blockchain'in akıllı sözleşmeleri bu kuralları saklarken, ağın token'ları da kullanıcıları ağı korumaya ve kurallara oy vermeye teşvik ediyor.

Aşağıdaki üç adım, merkezi olmayan özerk bir organizasyon oluşturur:

  • Geliştiricilerin, DAO'nun temelini oluşturan başarılı bir akıllı sözleşme oluşturmak için kodlamaya çalıştıkları yönetişim sorununu tam olarak kavramaları gerekiyor.
  • Geliştiriciler, kötü niyetli davranışların ödüllendirilmesi ve cezalandırılması arasında uygun bir denge kurulabilmesi için para kazanma gibi yönetimin tokenomiklerini tanımlar.
  • Geliştiriciler, tercihen diğer paydaşlarla aynı token hisselerine sahip olan, blockchain destekli DAO'yu başlatır. Bu sayede güç dengesizliği oluşmaz. Ancak çoğu geliştirici zaman içinde hisselerini serbest bırakır.

Sonuç olarak, merkezi olmayan özerk organizasyonlar hem şeffaf hem de özerktir. Bir kişinin elinde tuttuğu token sayısı, oy haklarının ardındaki ağırlığı ifade eder ve kişinin yeni yönetim önerilerini yönlendirmesine olanak tanır. Bu, DAO'nun istikrarsızlık yaratabilecek tekliflerle boğulmasını önler. Bunun yerine, yönetişim önerileri yalnızca paydaşların çoğunluğu onayladığında geçer.

Söylemeye gerek yok, her DAO'nun çoğunluğu neyin oluşturduğuna ve oylama sürecine ilişkin farklı kuralları vardır.

DAO'lar hakkında her şey

İlk merkezi olmayan özerk organizasyonlar 2016 yılında Ethereum blockchain üzerinde çalışan “DAO” adı altında oluşturuldu. Ne yazık ki, gelişimin bu erken aşamasında DAO, bilgisayar korsanlarının kısaca istismar ettiği bir istismara sahipti. Bu, Ethereum'un gelişimi için ayrılan DAO havuzlarında kilitlenen 150 milyon dolar değerindeki ETH nedeniyle Ethereum'un hard fork'uyla sonuçlandı.

Bu fonları iade etmek için bazı Ethereum geliştiricileri, günümüz Ethereum'u olan sert bir çatal oluşturmaya karar verdi. Orijinal Ethereum blok zinciri, ETC parasıyla Ethereum Classic olarak devam etti. Bunun DAO'nun itibarı açısından kötü bir başlangıç olduğunu söylemek yeterli. Ancak 2020'nin sonlarında DeFi protokolleri ortaya çıktıkça DAO, merkezi olmayan finansın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

DAO'ları anlamak için bir karşılaştırma

Merkezi olmayan otonom organizasyonların uygulanmasını anlamanın en iyi yolu, en popüler kripto para birimleri ile DeFi protokolleri arasındaki farklı seviyeleri karşılaştırmaktır:

  • Bitcoin – en temel DAO kurallarını temsil eder. Temel olarak blockchain, kullanıcıların işlemleri yürütmek, bunları doğrulamak ve yeni bloklar eklemek için açık erişime izin veren eşler arası (P2P) bir ağdır. Başka bir deyişle Bitcoin, otonom ve merkezi olmayan bir düğüm organizasyonudur. Ancak merkezi olmayan özerk bir organizasyon değildir çünkü Bitcoin, merkezi olmayan özerk organizasyonların karakteristik özelliği olan karmaşık yönetişim kurallarına sahip değildir.
  • Ethereum – akıllı sözleşme yeteneği sunduğu için 2. nesil blok zincirlerini temsil eder. Akıllı sözleşmeler DAO'ların mümkün olabilmesi için gerekli bileşenlerdir. Bununla birlikte, Ethereum'un kendisi bir DAO değil, DAO projeleri geliştirmek için bir çerçevedir. Örneğin Unreal Engine 4'ün bir oyun değil, video oyunları oluşturmaya yönelik bir çerçeve olması gibi.
  • Uniswap – Otomatik Piyasa Yapıcılara (AMM'ler) öncülük eden ilk DeFi protokolüdür ve bu da onu en popüler merkezi olmayan borsa (DEX) haline getirmiştir. Şu anda Uniswap, likidite sağlayıcıları (verim çiftçileri) tarafından likidite havuzlarında 6,8 milyar dolarlık TVL'ye (kilitlenmiş toplam değer) sahiptir. Ağın, iyileştirmeler üzerinde oylama yapmak ve likidite havuzlarını finanse etmek için kullanılan kendi yönetişim tokeni UNI vardır. Bu nedenle, Uniswap tam gelişmiş bir DAO'dur, ancak yeni yönetişim kuralları önermek veya mevcut kuralları değiştirmek için birinin UNI'nin toplam arzının %1'ine sahip olması gerekir.
  • MakerDAO – merkezi olmayan özerk organizasyonun en kapsamlı örneğidir. Uniswap veya Compound'a benzer bir DeFi protokolü olarak, ancak borç verme açısından Ethereum üzerinde de çalışır. MakerDAO'nun iki tokenı var: stablecoin DAI ve yönetişim tokeni MKR. MakerDAO Vakfı, katkıda bulunanları teşvik etmek, seçmen katılımını teşvik etmek ve yönetişim sürecini merkezileştirmek için MKR dağıtıyor. Etkin bir şekilde vakfın hedefi, tüm tokenleri ağın paydaşlarına dağıtarak kendisini ortadan kaldırmaktır.

DAO'lar karmaşık olabilir ve farklılık gösterebilir

Uniswap'i MakerDAO ile karşılaştırdığımızda kuralların büyük fark yarattığını görüyoruz. Uniswap protokolü, UNI'nin tedarikinin %1'ine sahip olma zorunluluğunu getirdiğinden, kullanıcıların %90'ından fazlasının ağın gelişimini yönlendirmeye katılmasını fiilen yasakladı. Öte yandan MakerDAO'nun vakfı önümüzdeki birkaç ay içinde dağılmak üzere .

Buna göre, uygun bir merkezi olmayan özerk organizasyonun, merkezi bir denetçinin bulunmadığı, tam bir merkezi olmayan yapıya sahip olduğunu söylemek doğru olur. Buna paralel olarak DAO'lar yarı merkezi bir durumda başlar. İlk olarak, çekirdek geliştirici ekibinin protokol büyüdükçe ve daha fazla kullanıcı katıldıkça ilgilenmesi gerekiyor. Kullanıcı sayısı ne kadar fazla olursa, paydaş havuzu da o kadar büyük olur ve bu da ivmeyi tam merkeziyetsizleşmeye doğru iter.

DAO nasıl çalışır?

Diyelim ki video oyunları tasarlayan bir şirkette çalışıyorsunuz. Bu çalışma alanı büyük ölçüde teknik ve sanatsal yeteneğe bağlıdır. Dahası, karmaşıklıkları nedeniyle, video oyunu geliştirmede sıklıkla "özellik kayması" adı verilen sorun yaşanır.

Bu, projenin orijinal vizyonun ötesinde yeni özellikler eklemeye devam ettiği organizasyonel bir başarısızlıktır. Bu genellikle ya karmaşaya, sakatlayıcı maliyetlere ve örneğin Star Citizen gibi geliştirme süresinin büyük ölçüde uzamasına neden olur.

Bu tür özelliklerin kaymasını önlemek için oyun stüdyosu, Ethereum blockchain üzerinde çalışan merkezi olmayan özerk bir organizasyonla finansman kuralları belirleyebilir. Örneğin bir bütçe eşiği belirleyebilir ve akıllı sözleşme finansman havuzunu kilitleyebilirler. Daha sonra, her bir eylem (3D modelleme, programlama, ses, seslendirme vb.) kuruluşun kullandığı mevcut oranlara göre bütçeye göre otomatik olarak hesaplanır.

Buna göre, her ekip üyesi eklemelere oy vermek için jeton alacak. Ekip liderleri orantılı olarak daha fazla jeton alacak. Oyları bütçe barajını aşarsa oylama başarısızlıkla sonuçlanacak. Sonuç olarak ekip, maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek geliştirme ölçeğinin farkına varacaktır.

Benzer şekilde, aynı DAO kullanımı şirketlerin CEO'larını tahtından indirmek, satıcıları veya serbest çalışanları işe almak için kaynakları bir araya getirmek, ikramiye ödemek vb. için kullanılabilir.

DAO'nun artıları ve eksileri

Eşit olarak dağıtılan oy gücünün olumlu olmadığı yönünde güçlü bir iddia ileri sürülebilir. Durumun neden böyle olduğunu anlamak için Pareto İlkesine bakmak yeterlidir. Ekonomist Vilfredo Pareto, ekonominin tüm sektörlerindeki çalışmalarında yinelenen bir model fark etti.

Dolayısıyla Pareto Prensibi bu gözlemleri 80/20 kuralıyla ölçer. Yani sonuçların %80'i, nedenlerin %20'sinden kaynaklanır. Organizasyonel anlamda %20, yani "hayati azınlık", başarılı bir sonuçtan sorumludur. Çoğu kişi okullarda veya üniversitelerde grup projeleri yapmışsa bunu zaten fark etmiştir.

Bu nedenle DAO'ların tüm oyların eşit şekilde sayılmaması gerektiğini hesaba katması gerekir. Bu, bazı kullanıcıların çoğunluktan daha fazla tokena sahip olması anlamına gelecek ve bu da merkeziyetsizliği azaltacaktır. MIT Technology Review 2016 yılında da benzer bir sonuca vardı.

DAO'nun bir başka potansiyel dezavantajı da kurallarının çok sayıda yasal yargı alanına yayılabilmesidir. Belirsiz oylamayla düzeltilemeyecek bir sorun ortaya çıkarsa, uzun süren ve karmaşık bir hukuki davayla uğraşmak zorunda kalınır.

Bununla birlikte, iyi tasarlanmış bir akıllı sözleşme, DAO'ların kuruluşlara kurumları yönetmeleri için şeffaf ve kolay bir yol sunmasıyla sonuçlanır. Bu, özellikle üyelerinin çoğunun birbirini tanımadığı kuruluşlar için geçerlidir. Senaryonun en iyi örneği, insanların birbirini tanımadığı en büyük kuruluşlarda, yani uluslarda görülebilir. Oylama için blockchain merkezi olmayan özerk bir organizasyon, seçim şeffaflığını ve meşruiyetini koruyabilir ve bu geniş çapta kabul görmüştür.

Merkezi olmayan oylama süreci

En iyi 5 DAO

Daha önce bahsedilen, en büyük ve en popüler merkezi olmayan özerk organizasyon olan MakerDAO'nun dışında, dikkat edilmesi gereken diğer bazı DAO adayları da var.

1. Gitcoin

Standart DeFi protokollerinin aksine Gitcoin, getiri çiftçiliğini kolaylaştırmıyor ancak UpWork veya Fiverr'a benzer, blockchain'e özgü bir platform olarak blockchain geliştiricilerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Gitcoin, finansmanlarını kolaylaştırmak için Gitcoin Hibelerini yayınladı. İkinci dereceden oylama için EIP 1337 tokenını kullanan Gitcoin Grants, alınan tüm bağışları eşleştiriyor.

Her bağış, blockchain projeleri için bağışçı sayısına göre tartılır. Bu, merkezi olmayan özerk bir organizasyonun yaratıcı bir şekilde kullanılmasının başka bir örneğidir. Gitcoin Grants, birkaç zengin bağışçı tarafından finanse edilen projeleri tercih etmek yerine, en fazla topluluk katılımını sağlayan projeleri tercih ediyor.

2. Aragon

Aragon, hem merkezi olmayan özerk bir kuruluş hem de özelleştirilmiş DAO'lar oluşturmaya yönelik bir platformdur. Bu, onu ileri düzeyde programlama bilgisine sahip olmayan kullanıcılar için son derece yararlı kılar. Aragon, akıllı sözleşme türleriyle ve arayüzle ilgilenir ve kuruluşunuzu nasıl yöneteceğinize karar vermeyi size bırakır.

Ayrıca Aragon, kitlesel fonlama için eski adı Apiary olan Aragon Bağış Toplama olanağı sunuyor. Nisan ayında piyasaya sürülen Aragon Fundraising'in temel özelliği, bağlayıcı bir akıllı sözleşmedir. Bunlar, kullanıcıların kuruluşa özel bir token karşılığında teminat yatırabilecekleri AMM'lerdir. Bu, Aragon'u geniş bir kullanım senaryosuna sahip bir DAO ekosistemi haline getirir.

3.Digix

Hiç altına sahip olmak istediniz mi, ancak onu güvence altına almanın pratik sorunlarıyla uğraşamadınız mı? Digix, altın varlıklarını tokenize ederek kurtarmaya geliyor. Her token (DGX) 1 gram altın değerindedir. Digix, Ethereum'da ICO olarak başlatılan ilk projelerden biriydi; bu, bunun bir aldatmaca olmadığını doğrulamak için uzun bir geçmişe sahip olduğu anlamına geliyor.

Singapur'daki Safe House kasası altını güvence altına alıyor ve bağımsız bir Bureau Veritas firması onu denetleiyor. Altın sahipliğini temsil eden DGX tokeninin dışında, DGD tokenı şirketin fonları daha fazla gelişme için nasıl kullanacağına oy vermek için kullanılıyor. Buna karşılık, kullanıcılar üç ayda bir temettü olarak DGD'ler alırlar.

4. MolochDAO

Ethereum, Londra hard forkunu tamamladıktan sonra, Ethereum 2.0 Proof-of-Stake (PoS) yükseltmesine doğru bir adım daha attı. Beş yeni değişiklikten yakılabilir ücretlerin getirilmesi en önemli olanıydı ve dakikada 3,26 ETH yakılarak Ethereum'u deflasyonist hale getirdi.

MolochDAO'nun tek amacı ETH 2.0 hibelerini finanse etmektir. MolochDAO'ya katılmak için mevcut bir üye tarafından davet edilmeniz gerekir. Daha sonra her üye oy hakkına eşit miktarda hisseye sahip olur: 1 hisse - 1 oy. Bu hisseler üyeler arasında devredilemez veya satılamaz ve oy vermek/teklifleri finanse etmek için kullanılır.

5. Aave

Aave şu anda 15 milyar doları aşan TVL (toplam kilitli değer) ile en üst sıradaki DeFi kredi verme protokolüdür. Borç vermek için kullanmak istiyorsanız, protokol, yatırılan varlıklara 1:1 oranında ERC-20 aTokenları basar (darp eder). Bu, kullanıcılara istikrarlı, bileşik bir faiz oranı sağlar. Üstelik Aave'nin hem borçlanmanın hem de geri ödemenin aynı işlem içinde gerçekleşmesi gereken flaş kredileri var.

Doğal olarak geliştiriciler, yeni DeFi kullanımlarını deneyebilir ve amaca uygun bu flaş kredilerle birleştirebilirler. Aave'nin yönetişim tokeni LEND (ETHLend), hem ücret indirimleri hem de Aave İyileştirme Teklifleri (AIP'ler) üzerinde oylama için kullanılır. İkincisi, LEND tokenlerinin teminat olarak kilitlenmesi durumunda bile gerçekleştirilebilir.

DAO'lar gerçekten merkezi değil mi?

Merkezi olmayan özerk kuruluşlar, tamamen merkezi olmayan sistemler olmaktan ziyade, güvene dayalı olmayan organizasyonlar için daha çok açık kaynak erişimi olarak hizmet eder. Genel seçimlerde oy kullanmanın dışında oyların eşit dağılımının faydalı olacağı ortamlar pek fazla değildir.

Bu nedenle DAO'lar bir ademi merkeziyetçilik yelpazesindedir. Başka bir deyişle, coğrafi yerelleşmenin aksine kuralların mantıksal olarak tanımlanması çok daha önemlidir. Merkezileşmeye, ademi merkeziyetçiliğe veya bu ikisinin arasında bir şeye yol açabilirler. Durum ne olursa olsun, Aragon, güvenilmez bir DAO oluşturmak için kuralları lego olarak kullanma açısından şu ana kadarki en iyi gösteriyi yapıyor.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [beincrypto] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Rahul Nambiampurath] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Merkezi Olmayan Özerk Organizasyonlara Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Yeni BaşlayanDec 03, 2023
Merkezi Olmayan Özerk Kuruluşları (DAO'lar) araştırıyor, güçlü ve zayıf yönlerini analiz ediyor ve bunları geleneksel yönetişim sistemleriyle karşılaştırıyoruz. Kılavuz aynı zamanda en iyi DAO'ları sunmakta ve günümüzün kurumsal ortamında DAO'ların kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için sık sorulan soruları yanıtlamaktadır.
Merkezi Olmayan Özerk Organizasyonlara Yeni Başlayanlar Kılavuzu

Bir hükümdar başkaları adına yönetme yetkisine sahip olduğunda ahlaki tehlikeler ortaya çıkar. Merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO), bu asırlık yönetim meşruiyeti sorununu çözmeye yönelik bir girişimdir. Gelin gelin bu iddialı projeyi nasıl gerçekleştirmeyi hedeflediğini ve ne olduğunu inceleyelim.

Hem akademik hem gündelik söylemde en sık gündeme gelen konulardan biri yönetişimin meşruluğudur. En uygun form hangisidir? Liberal demokrasi azınlığın tiranlığı mı, sosyal demokrasi çoğunluğun tiranlığı mı, demokrasinin kendisi gizli hiyerarşik yapının cilası mı? Bu ve benzeri sorular ilk şehir devletleri kadar eskidir.

DAO nedir?

)

Asil-vekil sorunu: Vikipedi

Hayatta kalan yüz kişinin ıssız bir adada gemi kazası geçirdiğini hayal edin. Hayatta kalabilmek için işbirliği yapmaları ve bunu yapabilmek için de bazı temel kurallara uymaları gerekiyor. Buna karşılık, uyulması gereken kurallar olduğunda, yöneticiler ve kural uygulayıcılar da vardır. \
İşte tam bu noktada asil-vekil ikilemi ortaya çıkıyor. Başkaları adına karar verenler vekil, diğerleri ise asildir. Karar verici - vekil - kendi eylemlerinin riskini başkalarına dağıttığı için, bu kaçınılmaz olarak müdür için daha büyük riske yol açar. Sonuçta kararın sonuçlarının tüm ağırlığına katlanmak zorundalar.

Ayrıca, vekilin kendi kişisel çıkarlarını müdürün çıkarlarının üstünde tuttuğu sıklıkla görülen bir durumdur. Bu da kaçınılmaz olarak prensibin vekilin hareketlerini tam olarak izleyememesi ve kontrol edememesi nedeniyle gerçekleşir. Yasal sözleşmeler ve mahkeme sistemi geleneksel organizasyonlardaki bu ahlaki tehlikeleri hafifletirken, merkezi olmayan özerk organizasyonlar bunları yönetmenin hem risklerini hem de maliyetlerini büyük ölçüde azaltır.

)

DAO'lar nasıl yönetilir?

Merkezi olmayan özerk bir organizasyon, kendi kendini uygulayan kuralları veya protokolleri kolaylaştırmak için blockchain'i kullanır. Elbette, blockchain'in akıllı sözleşmeleri bu kuralları saklarken, ağın token'ları da kullanıcıları ağı korumaya ve kurallara oy vermeye teşvik ediyor.

Aşağıdaki üç adım, merkezi olmayan özerk bir organizasyon oluşturur:

  • Geliştiricilerin, DAO'nun temelini oluşturan başarılı bir akıllı sözleşme oluşturmak için kodlamaya çalıştıkları yönetişim sorununu tam olarak kavramaları gerekiyor.
  • Geliştiriciler, kötü niyetli davranışların ödüllendirilmesi ve cezalandırılması arasında uygun bir denge kurulabilmesi için para kazanma gibi yönetimin tokenomiklerini tanımlar.
  • Geliştiriciler, tercihen diğer paydaşlarla aynı token hisselerine sahip olan, blockchain destekli DAO'yu başlatır. Bu sayede güç dengesizliği oluşmaz. Ancak çoğu geliştirici zaman içinde hisselerini serbest bırakır.

Sonuç olarak, merkezi olmayan özerk organizasyonlar hem şeffaf hem de özerktir. Bir kişinin elinde tuttuğu token sayısı, oy haklarının ardındaki ağırlığı ifade eder ve kişinin yeni yönetim önerilerini yönlendirmesine olanak tanır. Bu, DAO'nun istikrarsızlık yaratabilecek tekliflerle boğulmasını önler. Bunun yerine, yönetişim önerileri yalnızca paydaşların çoğunluğu onayladığında geçer.

Söylemeye gerek yok, her DAO'nun çoğunluğu neyin oluşturduğuna ve oylama sürecine ilişkin farklı kuralları vardır.

DAO'lar hakkında her şey

İlk merkezi olmayan özerk organizasyonlar 2016 yılında Ethereum blockchain üzerinde çalışan “DAO” adı altında oluşturuldu. Ne yazık ki, gelişimin bu erken aşamasında DAO, bilgisayar korsanlarının kısaca istismar ettiği bir istismara sahipti. Bu, Ethereum'un gelişimi için ayrılan DAO havuzlarında kilitlenen 150 milyon dolar değerindeki ETH nedeniyle Ethereum'un hard fork'uyla sonuçlandı.

Bu fonları iade etmek için bazı Ethereum geliştiricileri, günümüz Ethereum'u olan sert bir çatal oluşturmaya karar verdi. Orijinal Ethereum blok zinciri, ETC parasıyla Ethereum Classic olarak devam etti. Bunun DAO'nun itibarı açısından kötü bir başlangıç olduğunu söylemek yeterli. Ancak 2020'nin sonlarında DeFi protokolleri ortaya çıktıkça DAO, merkezi olmayan finansın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

DAO'ları anlamak için bir karşılaştırma

Merkezi olmayan otonom organizasyonların uygulanmasını anlamanın en iyi yolu, en popüler kripto para birimleri ile DeFi protokolleri arasındaki farklı seviyeleri karşılaştırmaktır:

  • Bitcoin – en temel DAO kurallarını temsil eder. Temel olarak blockchain, kullanıcıların işlemleri yürütmek, bunları doğrulamak ve yeni bloklar eklemek için açık erişime izin veren eşler arası (P2P) bir ağdır. Başka bir deyişle Bitcoin, otonom ve merkezi olmayan bir düğüm organizasyonudur. Ancak merkezi olmayan özerk bir organizasyon değildir çünkü Bitcoin, merkezi olmayan özerk organizasyonların karakteristik özelliği olan karmaşık yönetişim kurallarına sahip değildir.
  • Ethereum – akıllı sözleşme yeteneği sunduğu için 2. nesil blok zincirlerini temsil eder. Akıllı sözleşmeler DAO'ların mümkün olabilmesi için gerekli bileşenlerdir. Bununla birlikte, Ethereum'un kendisi bir DAO değil, DAO projeleri geliştirmek için bir çerçevedir. Örneğin Unreal Engine 4'ün bir oyun değil, video oyunları oluşturmaya yönelik bir çerçeve olması gibi.
  • Uniswap – Otomatik Piyasa Yapıcılara (AMM'ler) öncülük eden ilk DeFi protokolüdür ve bu da onu en popüler merkezi olmayan borsa (DEX) haline getirmiştir. Şu anda Uniswap, likidite sağlayıcıları (verim çiftçileri) tarafından likidite havuzlarında 6,8 milyar dolarlık TVL'ye (kilitlenmiş toplam değer) sahiptir. Ağın, iyileştirmeler üzerinde oylama yapmak ve likidite havuzlarını finanse etmek için kullanılan kendi yönetişim tokeni UNI vardır. Bu nedenle, Uniswap tam gelişmiş bir DAO'dur, ancak yeni yönetişim kuralları önermek veya mevcut kuralları değiştirmek için birinin UNI'nin toplam arzının %1'ine sahip olması gerekir.
  • MakerDAO – merkezi olmayan özerk organizasyonun en kapsamlı örneğidir. Uniswap veya Compound'a benzer bir DeFi protokolü olarak, ancak borç verme açısından Ethereum üzerinde de çalışır. MakerDAO'nun iki tokenı var: stablecoin DAI ve yönetişim tokeni MKR. MakerDAO Vakfı, katkıda bulunanları teşvik etmek, seçmen katılımını teşvik etmek ve yönetişim sürecini merkezileştirmek için MKR dağıtıyor. Etkin bir şekilde vakfın hedefi, tüm tokenleri ağın paydaşlarına dağıtarak kendisini ortadan kaldırmaktır.

DAO'lar karmaşık olabilir ve farklılık gösterebilir

Uniswap'i MakerDAO ile karşılaştırdığımızda kuralların büyük fark yarattığını görüyoruz. Uniswap protokolü, UNI'nin tedarikinin %1'ine sahip olma zorunluluğunu getirdiğinden, kullanıcıların %90'ından fazlasının ağın gelişimini yönlendirmeye katılmasını fiilen yasakladı. Öte yandan MakerDAO'nun vakfı önümüzdeki birkaç ay içinde dağılmak üzere .

Buna göre, uygun bir merkezi olmayan özerk organizasyonun, merkezi bir denetçinin bulunmadığı, tam bir merkezi olmayan yapıya sahip olduğunu söylemek doğru olur. Buna paralel olarak DAO'lar yarı merkezi bir durumda başlar. İlk olarak, çekirdek geliştirici ekibinin protokol büyüdükçe ve daha fazla kullanıcı katıldıkça ilgilenmesi gerekiyor. Kullanıcı sayısı ne kadar fazla olursa, paydaş havuzu da o kadar büyük olur ve bu da ivmeyi tam merkeziyetsizleşmeye doğru iter.

DAO nasıl çalışır?

Diyelim ki video oyunları tasarlayan bir şirkette çalışıyorsunuz. Bu çalışma alanı büyük ölçüde teknik ve sanatsal yeteneğe bağlıdır. Dahası, karmaşıklıkları nedeniyle, video oyunu geliştirmede sıklıkla "özellik kayması" adı verilen sorun yaşanır.

Bu, projenin orijinal vizyonun ötesinde yeni özellikler eklemeye devam ettiği organizasyonel bir başarısızlıktır. Bu genellikle ya karmaşaya, sakatlayıcı maliyetlere ve örneğin Star Citizen gibi geliştirme süresinin büyük ölçüde uzamasına neden olur.

Bu tür özelliklerin kaymasını önlemek için oyun stüdyosu, Ethereum blockchain üzerinde çalışan merkezi olmayan özerk bir organizasyonla finansman kuralları belirleyebilir. Örneğin bir bütçe eşiği belirleyebilir ve akıllı sözleşme finansman havuzunu kilitleyebilirler. Daha sonra, her bir eylem (3D modelleme, programlama, ses, seslendirme vb.) kuruluşun kullandığı mevcut oranlara göre bütçeye göre otomatik olarak hesaplanır.

Buna göre, her ekip üyesi eklemelere oy vermek için jeton alacak. Ekip liderleri orantılı olarak daha fazla jeton alacak. Oyları bütçe barajını aşarsa oylama başarısızlıkla sonuçlanacak. Sonuç olarak ekip, maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek geliştirme ölçeğinin farkına varacaktır.

Benzer şekilde, aynı DAO kullanımı şirketlerin CEO'larını tahtından indirmek, satıcıları veya serbest çalışanları işe almak için kaynakları bir araya getirmek, ikramiye ödemek vb. için kullanılabilir.

DAO'nun artıları ve eksileri

Eşit olarak dağıtılan oy gücünün olumlu olmadığı yönünde güçlü bir iddia ileri sürülebilir. Durumun neden böyle olduğunu anlamak için Pareto İlkesine bakmak yeterlidir. Ekonomist Vilfredo Pareto, ekonominin tüm sektörlerindeki çalışmalarında yinelenen bir model fark etti.

Dolayısıyla Pareto Prensibi bu gözlemleri 80/20 kuralıyla ölçer. Yani sonuçların %80'i, nedenlerin %20'sinden kaynaklanır. Organizasyonel anlamda %20, yani "hayati azınlık", başarılı bir sonuçtan sorumludur. Çoğu kişi okullarda veya üniversitelerde grup projeleri yapmışsa bunu zaten fark etmiştir.

Bu nedenle DAO'ların tüm oyların eşit şekilde sayılmaması gerektiğini hesaba katması gerekir. Bu, bazı kullanıcıların çoğunluktan daha fazla tokena sahip olması anlamına gelecek ve bu da merkeziyetsizliği azaltacaktır. MIT Technology Review 2016 yılında da benzer bir sonuca vardı.

DAO'nun bir başka potansiyel dezavantajı da kurallarının çok sayıda yasal yargı alanına yayılabilmesidir. Belirsiz oylamayla düzeltilemeyecek bir sorun ortaya çıkarsa, uzun süren ve karmaşık bir hukuki davayla uğraşmak zorunda kalınır.

Bununla birlikte, iyi tasarlanmış bir akıllı sözleşme, DAO'ların kuruluşlara kurumları yönetmeleri için şeffaf ve kolay bir yol sunmasıyla sonuçlanır. Bu, özellikle üyelerinin çoğunun birbirini tanımadığı kuruluşlar için geçerlidir. Senaryonun en iyi örneği, insanların birbirini tanımadığı en büyük kuruluşlarda, yani uluslarda görülebilir. Oylama için blockchain merkezi olmayan özerk bir organizasyon, seçim şeffaflığını ve meşruiyetini koruyabilir ve bu geniş çapta kabul görmüştür.

Merkezi olmayan oylama süreci

En iyi 5 DAO

Daha önce bahsedilen, en büyük ve en popüler merkezi olmayan özerk organizasyon olan MakerDAO'nun dışında, dikkat edilmesi gereken diğer bazı DAO adayları da var.

1. Gitcoin

Standart DeFi protokollerinin aksine Gitcoin, getiri çiftçiliğini kolaylaştırmıyor ancak UpWork veya Fiverr'a benzer, blockchain'e özgü bir platform olarak blockchain geliştiricilerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Gitcoin, finansmanlarını kolaylaştırmak için Gitcoin Hibelerini yayınladı. İkinci dereceden oylama için EIP 1337 tokenını kullanan Gitcoin Grants, alınan tüm bağışları eşleştiriyor.

Her bağış, blockchain projeleri için bağışçı sayısına göre tartılır. Bu, merkezi olmayan özerk bir organizasyonun yaratıcı bir şekilde kullanılmasının başka bir örneğidir. Gitcoin Grants, birkaç zengin bağışçı tarafından finanse edilen projeleri tercih etmek yerine, en fazla topluluk katılımını sağlayan projeleri tercih ediyor.

2. Aragon

Aragon, hem merkezi olmayan özerk bir kuruluş hem de özelleştirilmiş DAO'lar oluşturmaya yönelik bir platformdur. Bu, onu ileri düzeyde programlama bilgisine sahip olmayan kullanıcılar için son derece yararlı kılar. Aragon, akıllı sözleşme türleriyle ve arayüzle ilgilenir ve kuruluşunuzu nasıl yöneteceğinize karar vermeyi size bırakır.

Ayrıca Aragon, kitlesel fonlama için eski adı Apiary olan Aragon Bağış Toplama olanağı sunuyor. Nisan ayında piyasaya sürülen Aragon Fundraising'in temel özelliği, bağlayıcı bir akıllı sözleşmedir. Bunlar, kullanıcıların kuruluşa özel bir token karşılığında teminat yatırabilecekleri AMM'lerdir. Bu, Aragon'u geniş bir kullanım senaryosuna sahip bir DAO ekosistemi haline getirir.

3.Digix

Hiç altına sahip olmak istediniz mi, ancak onu güvence altına almanın pratik sorunlarıyla uğraşamadınız mı? Digix, altın varlıklarını tokenize ederek kurtarmaya geliyor. Her token (DGX) 1 gram altın değerindedir. Digix, Ethereum'da ICO olarak başlatılan ilk projelerden biriydi; bu, bunun bir aldatmaca olmadığını doğrulamak için uzun bir geçmişe sahip olduğu anlamına geliyor.

Singapur'daki Safe House kasası altını güvence altına alıyor ve bağımsız bir Bureau Veritas firması onu denetleiyor. Altın sahipliğini temsil eden DGX tokeninin dışında, DGD tokenı şirketin fonları daha fazla gelişme için nasıl kullanacağına oy vermek için kullanılıyor. Buna karşılık, kullanıcılar üç ayda bir temettü olarak DGD'ler alırlar.

4. MolochDAO

Ethereum, Londra hard forkunu tamamladıktan sonra, Ethereum 2.0 Proof-of-Stake (PoS) yükseltmesine doğru bir adım daha attı. Beş yeni değişiklikten yakılabilir ücretlerin getirilmesi en önemli olanıydı ve dakikada 3,26 ETH yakılarak Ethereum'u deflasyonist hale getirdi.

MolochDAO'nun tek amacı ETH 2.0 hibelerini finanse etmektir. MolochDAO'ya katılmak için mevcut bir üye tarafından davet edilmeniz gerekir. Daha sonra her üye oy hakkına eşit miktarda hisseye sahip olur: 1 hisse - 1 oy. Bu hisseler üyeler arasında devredilemez veya satılamaz ve oy vermek/teklifleri finanse etmek için kullanılır.

5. Aave

Aave şu anda 15 milyar doları aşan TVL (toplam kilitli değer) ile en üst sıradaki DeFi kredi verme protokolüdür. Borç vermek için kullanmak istiyorsanız, protokol, yatırılan varlıklara 1:1 oranında ERC-20 aTokenları basar (darp eder). Bu, kullanıcılara istikrarlı, bileşik bir faiz oranı sağlar. Üstelik Aave'nin hem borçlanmanın hem de geri ödemenin aynı işlem içinde gerçekleşmesi gereken flaş kredileri var.

Doğal olarak geliştiriciler, yeni DeFi kullanımlarını deneyebilir ve amaca uygun bu flaş kredilerle birleştirebilirler. Aave'nin yönetişim tokeni LEND (ETHLend), hem ücret indirimleri hem de Aave İyileştirme Teklifleri (AIP'ler) üzerinde oylama için kullanılır. İkincisi, LEND tokenlerinin teminat olarak kilitlenmesi durumunda bile gerçekleştirilebilir.

DAO'lar gerçekten merkezi değil mi?

Merkezi olmayan özerk kuruluşlar, tamamen merkezi olmayan sistemler olmaktan ziyade, güvene dayalı olmayan organizasyonlar için daha çok açık kaynak erişimi olarak hizmet eder. Genel seçimlerde oy kullanmanın dışında oyların eşit dağılımının faydalı olacağı ortamlar pek fazla değildir.

Bu nedenle DAO'lar bir ademi merkeziyetçilik yelpazesindedir. Başka bir deyişle, coğrafi yerelleşmenin aksine kuralların mantıksal olarak tanımlanması çok daha önemlidir. Merkezileşmeye, ademi merkeziyetçiliğe veya bu ikisinin arasında bir şeye yol açabilirler. Durum ne olursa olsun, Aragon, güvenilmez bir DAO oluşturmak için kuralları lego olarak kullanma açısından şu ana kadarki en iyi gösteriyi yapıyor.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [beincrypto] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Rahul Nambiampurath] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!