Web3 yönetim laboratuvarı: DAO'ları kullanarak ölçekte siyasi kurumları ve davranışları incelemek

İleri SeviyeJul 10, 2024
Web3'teki çevrimiçi platformlar, gelecekte dünyanın giderek daha önemli bir parçası olacak çevrimiçi topluluklar, organizasyonlar için politik sistemleri tasarlamamıza, test etmemize ve yeniden tasarlamamıza olanak tanıyabilir.
Web3 yönetim laboratuvarı: DAO'ları kullanarak ölçekte siyasi kurumları ve davranışları incelemek

M.Ö. 2. yüzyılda Yunan tarihçi PolybiusyazdıTarih öğrencilerini en çok cezbeden ve en çok fayda sağlayan şey, işte bu - sebeplerin incelenmesi ve sonucunda her durumda en iyisinin seçilme gücüdür. Şimdi, her konuda başarının ya da başarısızlığın başlıca nedeni devletin anayasasının şeklidir; çünkü bu, bir çeşme başından çıktığı gibi, tüm tasarı ve eylem planlarına sadece başlangıç değil, aynı zamanda tamamlanma noktasına da ulaşır.

Polybius'un demek istediği şuydu: Siyasi ekonomiyi inceleyenlerin merkezi hedefi, optimal siyasi kurumları tasarlamaktır. Tabii ki, bu soruya ilgi sadece siyasi ekonomiyle sınırlı değildir: Dayanıklı yönetim yapıları tasarlamayı, karar verme gücünü tahsis etmeyi ve çeşitli aktörleri etkili bir şekilde koordine etmeyi anlamak, iş dünyası, hukuk, politika ve ötesinde yer alır.

Problemler üzerinde yaklaşık 2200 yıldır çalışıyoruz ve cevaplar hala çok çalışma ve tartışmaya tabi. Ve siyaset bilimcileri ve politik iktisatçılar, hangi anayasa değişikliklerinin hangi sonuçlara yol açtığı konusunda birçok önemli teori geliştirmiş olsa da, sorun, bu teorilerin -ne kadar ikna edici olursa olsun- doğrulanması zor olmasıdır. Sadece teorilerimizin ele aldığı değişikliklere ve gerekli verileri toplayabileceğimiz tarihsel koşulları bulduğumuzda onları test edebiliriz. Bu zorluklara rağmen, başkanlık ve parlamenter sistemler arasındaki farklar, görev süresi sınırlamalarının, görev süresi uzunluğunun, siyasetçi tazminatının ve demokratik sorumluluk ve temsil üzerindeki diğer tasarım özelliklerinin etkisi gibi konularda derin araştırmalar yaptık ve dikkate değer ilerlemeler kaydettik.

Anayasal tasarımların siyasi sonuçlar üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz, eğer kurumsal tasarımları daha sık ve daha bilinçli bir şekilde değiştirebilir, gerçek topluluklarda sonuçları gözlemleyebilir ve onlara dayanarak tekrar edebilirsek - yani, deney yapabilirsek. Açık nedenlerden dolayı, hiçbir hükümet veya siyasi yapı, en iyi niyetlerle bile deneysel müdahalede bulunmamıza izin vermek istemez.

Ancak daha yeni geliştirilen ve tam olarak bu tür deneysellik için olgunlaşan başka bir seçenek var: web3 yönetimi.

Web3'teki çevrimiçi platformlar, gelecekte dünyanın giderek daha önemli bir parçası olacak çevrimiçi topluluklar, organizasyonlar için politik sistemleri tasarlamamıza, test etmemize ve yeniden tasarlamamıza izin verebilir. web3 platformları, açık ve yazılı anayasalara odaklanmalarıyla benzersizdir ve politik yapıları ve sonuçları hakkında açık veri sunarlar. Bunlar, çok sayıda katılımcıyla (bazen milyonlarca seçmenle), net sonuçlarla ve faydalı verilerle dikkatlice tasarlanmış yönetim deneyleri için ideal koşullardır.

Sosyal bilim veri devrimleri

Bu fırsat, diğer sosyal bilim alanlarıyla paralellikler taşıyor. Örneğin, ekonomik piyasaların incelenmesinde, çevrimiçi platformların büyümesi bir patlamaya neden oldu ve...ekonomistlerin test yapabilme yeteneğipratikte tüketicilerin farklı teşviklere nasıl tepki verdiğini ve farklı açık artırmalar ve diğer pazar mekanizmalarını tasarlamak için kullanırlar. Bugün, çoğu çevrimiçi platform büyük ekonomi ekipleri kullanır ve önde gelen ekonomi dergileri, çevrimiçi platformlardan elde edilen verileri anlamak için kullanılan makalelerle doludur.ekonomik davranış.

İnsan sosyal ağlarının incelenmesi benzer bir dönüşüm yaşadı. Orijinal “küçük dünya1960'ların deneyleri birkaç yüz kişinin mektup göndermesini içeriyordu. Daha yakın zamanda, Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları insan etkileşimlerinin karmaşık ağlarında bilgi birikimi haline geldi. Araştırmacılar şimdi keşfetmek mümküngerçek zamanlı olarak demografik ve coğrafi bilgiler içeren yüksek boyutlu veri kümelerine sürekli güncellemelerle geniş bir sosyolojik ve davranışsal fenomen yelpazesi üzerinde müdahale edebilirler. Bu sistemlere deneyler yoluyla müdahale edebilir ve neden ve nasıl çalıştığını öğrenebilirler.deneylergerçek dünyada imkansız olacak - veya en azından derinlemesine uygulanamaz.

DAO'lar anayasa laboratuvarları olarak

Web3'teki temel bir fikir, platformların olması gerektiğidir merkezi olmayan, bu da platformdan sorumlu merkezi bir aktörün olmadığı anlamına gelir. Merkezi olmayan kalma çabasıyla, çoğu web3 projesi "merkezi olmayan özerk organizasyon" veya DAO adı verilen bir organ tarafından yönetilir. DAO tarafından çıkarılan (veya ikincil piyasadan satın alınan) dijital tokenleri elinde bulunduran kişiler, toplu olarak karar almak için önerilerde bulunur ve tartışır ve oy kullanır. Bu kararlar, paylaşılan kaynakların nasıl tahsis edileceği, projenin kod tabanında hangi değişikliklerin yapılacağı, temel parametrelerin hangi değerlere ayarlanacağı veya projenin hangi iş ortaklıklarına girmesi gerektiği gibi konular da dahil olmak üzere, büyük hazineleri kontrol eden veya insanların derinden önemsediği paylaşılan projelerden sorumlu olan bir dizi DAO ile yüksek riskli olabilir.

Hayatının erken dönemlerinde, bir web3 projesi genellikle DAO'nun hangi kararları ve nasıl aldığını belirtir. Bu 'anayasa', proje koduna yazılır ve oyların sonuçları tamamlandıktan hemen sonra otomatik olarak yürütülür.

Bunların hiçbiri, DAO'ların bugün tam anlamıyla demokratik olduğunu ima etmez. DAO oylamasına katılım genellikle düşüktür ve oy gücü eşit olmayabilir. Bazı sistemlerde, örneğin zengin token sahipleri oylamayı etkileyebilir. Bununla birlikte, DAO'lar önemli konular üzerinde anlamlı seçim rekabeti ile yüksek maliyetli oylamaların birçok örneğini sunar. Örneğin, merkezi olmayan finansal borsa Uniswsap bir oylama düzenledi.yakından mücadele eden oyProtokolün belirli işlemler için ücretlendirme yapmaya başlayıp başlamayacağını belirlemek için bir oylama yapıldı - protokol için önemli iş sonuçları olan bir konu ve yaklaşık üç yüzde puanlık bir oy farkıyla karar verildi.

DAO'ların yapısı, anayasaların tasarımını inceleyen insanlar için üç değerli özellik sağlar.

  1. Açık, şeffaf kurallar. DAO'lar, resmi koda yazılmış açık yönetim yapıları gerektirir. Bu, web3 projelerinin yönetiminin nasıl işleyeceği konusunda önceden düşünmelerini zorunlu kılar ve herhangi birinin her zaman herhangi bir DAO'nun anayasasını görmesine izin verir.
  2. Deneysel esneklik. Kodla garanti altına alınan anayasal kurallar, birçok farklı kuralları, yapıları ve kurumları uygulamak ve zaman içinde değiştirmek için yüksek düzeyde esneklik sağlar.
  3. Politik sonuçlar hakkında veriler. Blok zincirinin kamuya açık, açık kaynaklı ve izinsiz olması, tüm politik sonuçlar için (örneğin milyonlarca seçmen dahil) ayrıntılı, kamuya açık veri sağlar.

DAO'nun kararlarının seçmenlere önemli olduğu durumlarda, bu üç özellik anayasaların çalışmalarının genellikle mümkün olmayan teorisi ve pratik arasında sıkı bir bağlantı sağlar.

Optimism'in airdrop'larıyla deney yapıyor

DAO'lar güçlü siyasi katılımı teşvik etmekte zorlanıyor. Ancak katılım önemli. Yeterli sayıda insanın katılması birçok nedenle önemlidir. Geniş, merkezsiz katılım, web3 ethosunun temelidir ve yeterli katılımı sağlayamayan projeler "savunmasızdır".yönetim saldırılarıKurumsal yönetimde düşmanca devralmalarla benzer şekilde, muhalif bir aktör yeterli miktarda jeton satın alarak sistemi devralır.

Kolaylıkla, siyaset biliminde zengin bir literatür, siyasi katılımın belirleyicilerini incelemiş ve insanlara çeşitli teşvikler vermenin farklı yollarını denemiştir - sosyal baskı ve sosyal ödüllerden yasal gerekliliklere ve hatta nakit veya piyango bileti şeklinde doğrudan ödemelere kadar.

Online yönetişim, henüz gerçek dünyada denenmemiş ve dolayısıyla deneysel olarak incelenmemiş seçmenleri motive etmenin diğer yollarına ulaşan teşvikler için potansiyel olarak daha geniş bir tasarım alanı sunar. Örneğin, oy vermenin ödülleri sadece parasal değil, bunun yerine katılımcılara topluluğun geleceğinde bir pay verirse ne olur? Oy verenler sürdürülen katılım için zamanla ödüllendirilirse ve sadece tek seferlik değilse ne olur?

İlk çalışmamız: Optimizm

Son zamanlarımızkağıtDAO'ların politik kurumları incelemek için kullanışlı laboratuvarlar olarak nasıl bir örnek sunduğuna dair bir örnek sunuyor. Optimism adlı bir web3 başlangıcından halka açık veriler kullanarak, demokratik katılımı teşvik etmek için yeni bir teşvik sistemi oluşturan geniş çaplı bir deneyi analiz ettik. Deneyde, Optimism, başlangıcın oy verme sürecinde demokratik katılımı ödüllendirmek amacıyla kullanıcılara 28 milyon doların üzerinde dijital jeton dağıttı. Optimism'ın geriye dönük hava atışlarının zeki tasarımı bize bu soruları incelememize izin verdi. Doğal bir deneyden yararlandık Optimism’in havadan para atma 2Ödüllendirme ve siyasi katılım arasındaki bağlantıları ölçek ve ayrıntı düzeyinde deneysel olarak incelemek, web3'ün bize teori ve pratik arasında sıkı bir bağlantı kurmamıza izin verdiği bir örnektir.

Makalemizde açıklayacağımız gibi, çevrimiçi demokrasilerde katılımı nasıl teşvik edebileceğimize dair içgörüler sunuyoruz. Dahası, genel anlamda, nasıl yönetimle deney yapmaya başlayabileceğimizi gösteriyor: yeni siyasi kurumlar tasarlayarak, etkilerini test ederek ve çevrimiçi dünyaya siyaset bilimi ve politik ekonomiden öğrenilen teknikleri uygulayarak tasarımlarını ayarlayarak devir yapmak.

Optimism, Ethereum üzerine inşa edilmiş ve tarafından desteklenen bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür.iyimser rollups. Ethereum işlemlerini daha maliyet ve zaman verimli hale getirmenin yanı sıra, Optimism, genel olarak Ethereum / web3 etiği doğrultusunda topluluk çabalarını teşvik etmeyi öncü bir şekilde gerçekleştirdi. Örneğin, Optimism, OP jetonları şeklinde ödüller tahsis ederek geri alınamaz oy kullanma hakları sağlar ve Optimism, toplumsal faydayı teşvik etmeyi amaçlayan ardışık airdrop ödüllerine bütçesinin %19'unu ayırarak devam eden bir dizi airdrop ödülü vadeder.

İşte airdrop 2'nin çalışma şekli: 9 Şubat 2023 tarihinde, yaklaşık 28 milyon USD değerinde olan 11.7 milyon OP token dağıtıldı.airdropped) doğrudan 300.000'den fazla benzersiz Optimism adresine dağıtıldı. Katılımcılar için uygunluk kriterleri önceden bilinmiyordu, ödüllerin dağıtıldığı aynı gün duyuruldu. Bu ödül fonksiyonu şu şekildeydi:

  1. bir yönetim temsilcilik ödülü (57,204 uygun adresle 6.8 milyon OP gönderildi),
  2. 2.5 milyon OP'nin 280.057 uygun adresine gönderildiği bir gaz kullanım ödülü ve
  3. dört bonus özellik (161,759 uygun adres).

Optimism'un hava salma 2'si, gelecekteki ödülleri vadetmek ve insanlara yönetim gücü aracılığıyla toplulukta daha büyük bir pay sahibi olmalarını sağlayarak, toplumsal fayda sağlayan davranışları teşvik etmeyi amaçladı, ancak kullanıcılar token ödüllerini herhangi bir zamanda açık pazarda satabilirler. Müdahalenin projeye hiçbir etkisi olmayabilir. Aslında, bir hava salmasını aldıktan hemen sonra satma ve çıkma eğilimi belgelenmiştir.diğer projeler. Bu düşünceyle, iki etkiyi araştırdık.

  1. Adresler, gelecekteki ödülleri bekleyerek duyuruyu dikkate alıp davranışlarını değiştirir mi? Bu, ilk kez delegasyon yapan yeni cüzdanları da kapsıyor mu?
  2. Geçmiş katılım için ödüllendirilen adresler için, ödülleri cebine koymaktan öte sürekli katılımın kanıtlarını görüyor muyuz?

İlk olarak, 9 Şubat 2023'te airdrop ödülünün duyurulmasından hemen sonra yeni günlük delegasyonlarda fark edilir bir artış olduğunu buluyoruz. Özellikle, daha önce delegasyon yapmayan ancak airdrop sonrasında delegasyona başlayan yeni cüzdanların artışı söz konusu.

İkinci olarak, ortalama olarak, daha büyük hava damlası ödüllerini alan cüzdanların daha yüksek oranlarda delegasyon yaptığını buluyoruz - özellikle diğer adreslere (kendi delegasyonuna karşı) özellikle yüksek oranlarda. Örneğin, daha yüksek ödüllerin sadece zaten katılmaya daha fazla eğilimli adreslere gittiği durumlarda potansiyel karışıklığı hesaba katmak için bir cüzdanın önceki delegasyon davranışını kontrol ettik ve gaz kullanımından ve bonus kategorilerinden kaynaklanan ödüldeki artık varyasyonu inceledik.

Bu sadece gelecekteki benzer airdropların beklentisiyle yapılan "delege çiftçiliği" miydi diye kontrol etmek için, airdrop ödülünün sonraki oylamalar üzerindeki etkilerini de inceledik. Oylamada ve delege edilmede bir artış görüyoruz, bu da ödül miktarı ile daha genel olarak yönetim katılımı arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Bu analizden, demokratik katılım için teşviklerin en azından geçici olarak aşağıdaki koşullar altında anlamlı bir etkisi olabileceği sonucuna varıyoruz:

  1. Teşvikler topluluğa bir pay sağlar (Optimism durumunda, ödüller oy gücü ile ilişkilidir)
  2. Gelecekteki ödüllerin bir vaadi (Optimism, bütçelerinin bir kısmını burada halka açık bir şekilde ayırarak gelecekteki airdroplar vaat etti)

Pratik olarak, bu dersler, karar alma süreçlerinde kullanıcı katılım düzeyini artırmayı hedefleyen teknoloji platformları tarafından entegre edilebilir. Optimism'in bu durumundan benimsenebilecek ek tasarım düşünceleri şunları içerebilir: Özellikle geçmiş yönetim davranışını ödüllendirmek; bu ödülün daha zor hile yapılabilecek bir şekilde tasarlanmış kısmi rastgele, geriye dönük uygunluk kriterleri; ve kamu mallarının teşvik edilmesine yönelik daha geniş bir ekosistem vurgusu ve gösterilen bağlılık.

Bu bulgular ayrıca uzun vadeli ekonomik bahislerin - gibi mevcut teorilere destek sağlar.ev sahipliğiveya evrensel temel gelir (UBI) ödeme programları- fiziksel dünyada katılımı artırmak için önemli bir araçtır. Aynı zamanda siyaset bilimcilerin insanların yerel topluluklarına dayanak oluşturarak katılımı artırabileceğinin incelenmesi açısından da faydalıdır, örneğin teşvik ederek.finansal piyasalara katılım.

Yönetimi inceleme konusunda daha geniş etkiler

Optimism'ın airdrop 2'nin analizimiz, web3'ü derin yönetişim sorularını incelemek ve mevcut teorileri deneysel olarak test etme potansiyelini sergiliyor. Bu sadece teorik değil ve demokratik katılımı teşvik etmek için teşvik sistemleri tasarlamak sadece bir örnek. Diğer devam eden çalışmalarda, doğrudan demokrasiden dolaylı demokrasiye geçen DAO'ları inceliyoruz. Ve bu ortamda siyasi kurumlara reform yapma fırsatları çok fazla. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Yeni aktörlere veto yetkisi vermek, LidoDAOüzerinde çalışıyor
  • Oylama haklarının tahsis edilmesi için itibar sistemlerinin kullanımı,Polygonüzerinde çalışıyor
  • Vatandaşların meclislerinin kullanımı,Cosmos Hubkeşfetmiştir

Bunlardan bazıları, demokratik organlar ve kurumsal yönetim de dahil olmak üzere fiziksel dünyadaki oy sistemlerine genelleme yapabilirken, diğerleri yapamayabilir. Ancak insanların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi yaşamlarının çevrimiçi ortama taşınmasıyla birlikte, nasıl tasarlanacağını anlamak önemlidir.çevrimiçi platformların yönetimiTopluluklar ve topluluklar giderek daha önemli hale gelecektir. Gerçekten de, yapay zeka platformlarının yönetişimiyle ilgili son ilgi - arasında duyurulan çabalara dahil -Meta, OpenAI, veAntropikBu alanın giderek artan önemini önermektedir. Yeni çabaların web3'te halihazırda devam eden deneylerden çok şey öğrenebilir. Web3 alanında yönetişim ile ilgili ek projeler üzerinde çalışmaya devam ettikçe, diğer sosyal bilimcilerin de bize katılmasını umuyoruz.

Açıklama:

  1. Bu makale [den alınmıştıra16zcrypto]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Andrew Hall ve Eliza Oak]. Bu yeniden basım hakkında itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde başa çıkacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Web3 yönetim laboratuvarı: DAO'ları kullanarak ölçekte siyasi kurumları ve davranışları incelemek

İleri SeviyeJul 10, 2024
Web3'teki çevrimiçi platformlar, gelecekte dünyanın giderek daha önemli bir parçası olacak çevrimiçi topluluklar, organizasyonlar için politik sistemleri tasarlamamıza, test etmemize ve yeniden tasarlamamıza olanak tanıyabilir.
Web3 yönetim laboratuvarı: DAO'ları kullanarak ölçekte siyasi kurumları ve davranışları incelemek

M.Ö. 2. yüzyılda Yunan tarihçi PolybiusyazdıTarih öğrencilerini en çok cezbeden ve en çok fayda sağlayan şey, işte bu - sebeplerin incelenmesi ve sonucunda her durumda en iyisinin seçilme gücüdür. Şimdi, her konuda başarının ya da başarısızlığın başlıca nedeni devletin anayasasının şeklidir; çünkü bu, bir çeşme başından çıktığı gibi, tüm tasarı ve eylem planlarına sadece başlangıç değil, aynı zamanda tamamlanma noktasına da ulaşır.

Polybius'un demek istediği şuydu: Siyasi ekonomiyi inceleyenlerin merkezi hedefi, optimal siyasi kurumları tasarlamaktır. Tabii ki, bu soruya ilgi sadece siyasi ekonomiyle sınırlı değildir: Dayanıklı yönetim yapıları tasarlamayı, karar verme gücünü tahsis etmeyi ve çeşitli aktörleri etkili bir şekilde koordine etmeyi anlamak, iş dünyası, hukuk, politika ve ötesinde yer alır.

Problemler üzerinde yaklaşık 2200 yıldır çalışıyoruz ve cevaplar hala çok çalışma ve tartışmaya tabi. Ve siyaset bilimcileri ve politik iktisatçılar, hangi anayasa değişikliklerinin hangi sonuçlara yol açtığı konusunda birçok önemli teori geliştirmiş olsa da, sorun, bu teorilerin -ne kadar ikna edici olursa olsun- doğrulanması zor olmasıdır. Sadece teorilerimizin ele aldığı değişikliklere ve gerekli verileri toplayabileceğimiz tarihsel koşulları bulduğumuzda onları test edebiliriz. Bu zorluklara rağmen, başkanlık ve parlamenter sistemler arasındaki farklar, görev süresi sınırlamalarının, görev süresi uzunluğunun, siyasetçi tazminatının ve demokratik sorumluluk ve temsil üzerindeki diğer tasarım özelliklerinin etkisi gibi konularda derin araştırmalar yaptık ve dikkate değer ilerlemeler kaydettik.

Anayasal tasarımların siyasi sonuçlar üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz, eğer kurumsal tasarımları daha sık ve daha bilinçli bir şekilde değiştirebilir, gerçek topluluklarda sonuçları gözlemleyebilir ve onlara dayanarak tekrar edebilirsek - yani, deney yapabilirsek. Açık nedenlerden dolayı, hiçbir hükümet veya siyasi yapı, en iyi niyetlerle bile deneysel müdahalede bulunmamıza izin vermek istemez.

Ancak daha yeni geliştirilen ve tam olarak bu tür deneysellik için olgunlaşan başka bir seçenek var: web3 yönetimi.

Web3'teki çevrimiçi platformlar, gelecekte dünyanın giderek daha önemli bir parçası olacak çevrimiçi topluluklar, organizasyonlar için politik sistemleri tasarlamamıza, test etmemize ve yeniden tasarlamamıza izin verebilir. web3 platformları, açık ve yazılı anayasalara odaklanmalarıyla benzersizdir ve politik yapıları ve sonuçları hakkında açık veri sunarlar. Bunlar, çok sayıda katılımcıyla (bazen milyonlarca seçmenle), net sonuçlarla ve faydalı verilerle dikkatlice tasarlanmış yönetim deneyleri için ideal koşullardır.

Sosyal bilim veri devrimleri

Bu fırsat, diğer sosyal bilim alanlarıyla paralellikler taşıyor. Örneğin, ekonomik piyasaların incelenmesinde, çevrimiçi platformların büyümesi bir patlamaya neden oldu ve...ekonomistlerin test yapabilme yeteneğipratikte tüketicilerin farklı teşviklere nasıl tepki verdiğini ve farklı açık artırmalar ve diğer pazar mekanizmalarını tasarlamak için kullanırlar. Bugün, çoğu çevrimiçi platform büyük ekonomi ekipleri kullanır ve önde gelen ekonomi dergileri, çevrimiçi platformlardan elde edilen verileri anlamak için kullanılan makalelerle doludur.ekonomik davranış.

İnsan sosyal ağlarının incelenmesi benzer bir dönüşüm yaşadı. Orijinal “küçük dünya1960'ların deneyleri birkaç yüz kişinin mektup göndermesini içeriyordu. Daha yakın zamanda, Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları insan etkileşimlerinin karmaşık ağlarında bilgi birikimi haline geldi. Araştırmacılar şimdi keşfetmek mümküngerçek zamanlı olarak demografik ve coğrafi bilgiler içeren yüksek boyutlu veri kümelerine sürekli güncellemelerle geniş bir sosyolojik ve davranışsal fenomen yelpazesi üzerinde müdahale edebilirler. Bu sistemlere deneyler yoluyla müdahale edebilir ve neden ve nasıl çalıştığını öğrenebilirler.deneylergerçek dünyada imkansız olacak - veya en azından derinlemesine uygulanamaz.

DAO'lar anayasa laboratuvarları olarak

Web3'teki temel bir fikir, platformların olması gerektiğidir merkezi olmayan, bu da platformdan sorumlu merkezi bir aktörün olmadığı anlamına gelir. Merkezi olmayan kalma çabasıyla, çoğu web3 projesi "merkezi olmayan özerk organizasyon" veya DAO adı verilen bir organ tarafından yönetilir. DAO tarafından çıkarılan (veya ikincil piyasadan satın alınan) dijital tokenleri elinde bulunduran kişiler, toplu olarak karar almak için önerilerde bulunur ve tartışır ve oy kullanır. Bu kararlar, paylaşılan kaynakların nasıl tahsis edileceği, projenin kod tabanında hangi değişikliklerin yapılacağı, temel parametrelerin hangi değerlere ayarlanacağı veya projenin hangi iş ortaklıklarına girmesi gerektiği gibi konular da dahil olmak üzere, büyük hazineleri kontrol eden veya insanların derinden önemsediği paylaşılan projelerden sorumlu olan bir dizi DAO ile yüksek riskli olabilir.

Hayatının erken dönemlerinde, bir web3 projesi genellikle DAO'nun hangi kararları ve nasıl aldığını belirtir. Bu 'anayasa', proje koduna yazılır ve oyların sonuçları tamamlandıktan hemen sonra otomatik olarak yürütülür.

Bunların hiçbiri, DAO'ların bugün tam anlamıyla demokratik olduğunu ima etmez. DAO oylamasına katılım genellikle düşüktür ve oy gücü eşit olmayabilir. Bazı sistemlerde, örneğin zengin token sahipleri oylamayı etkileyebilir. Bununla birlikte, DAO'lar önemli konular üzerinde anlamlı seçim rekabeti ile yüksek maliyetli oylamaların birçok örneğini sunar. Örneğin, merkezi olmayan finansal borsa Uniswsap bir oylama düzenledi.yakından mücadele eden oyProtokolün belirli işlemler için ücretlendirme yapmaya başlayıp başlamayacağını belirlemek için bir oylama yapıldı - protokol için önemli iş sonuçları olan bir konu ve yaklaşık üç yüzde puanlık bir oy farkıyla karar verildi.

DAO'ların yapısı, anayasaların tasarımını inceleyen insanlar için üç değerli özellik sağlar.

  1. Açık, şeffaf kurallar. DAO'lar, resmi koda yazılmış açık yönetim yapıları gerektirir. Bu, web3 projelerinin yönetiminin nasıl işleyeceği konusunda önceden düşünmelerini zorunlu kılar ve herhangi birinin her zaman herhangi bir DAO'nun anayasasını görmesine izin verir.
  2. Deneysel esneklik. Kodla garanti altına alınan anayasal kurallar, birçok farklı kuralları, yapıları ve kurumları uygulamak ve zaman içinde değiştirmek için yüksek düzeyde esneklik sağlar.
  3. Politik sonuçlar hakkında veriler. Blok zincirinin kamuya açık, açık kaynaklı ve izinsiz olması, tüm politik sonuçlar için (örneğin milyonlarca seçmen dahil) ayrıntılı, kamuya açık veri sağlar.

DAO'nun kararlarının seçmenlere önemli olduğu durumlarda, bu üç özellik anayasaların çalışmalarının genellikle mümkün olmayan teorisi ve pratik arasında sıkı bir bağlantı sağlar.

Optimism'in airdrop'larıyla deney yapıyor

DAO'lar güçlü siyasi katılımı teşvik etmekte zorlanıyor. Ancak katılım önemli. Yeterli sayıda insanın katılması birçok nedenle önemlidir. Geniş, merkezsiz katılım, web3 ethosunun temelidir ve yeterli katılımı sağlayamayan projeler "savunmasızdır".yönetim saldırılarıKurumsal yönetimde düşmanca devralmalarla benzer şekilde, muhalif bir aktör yeterli miktarda jeton satın alarak sistemi devralır.

Kolaylıkla, siyaset biliminde zengin bir literatür, siyasi katılımın belirleyicilerini incelemiş ve insanlara çeşitli teşvikler vermenin farklı yollarını denemiştir - sosyal baskı ve sosyal ödüllerden yasal gerekliliklere ve hatta nakit veya piyango bileti şeklinde doğrudan ödemelere kadar.

Online yönetişim, henüz gerçek dünyada denenmemiş ve dolayısıyla deneysel olarak incelenmemiş seçmenleri motive etmenin diğer yollarına ulaşan teşvikler için potansiyel olarak daha geniş bir tasarım alanı sunar. Örneğin, oy vermenin ödülleri sadece parasal değil, bunun yerine katılımcılara topluluğun geleceğinde bir pay verirse ne olur? Oy verenler sürdürülen katılım için zamanla ödüllendirilirse ve sadece tek seferlik değilse ne olur?

İlk çalışmamız: Optimizm

Son zamanlarımızkağıtDAO'ların politik kurumları incelemek için kullanışlı laboratuvarlar olarak nasıl bir örnek sunduğuna dair bir örnek sunuyor. Optimism adlı bir web3 başlangıcından halka açık veriler kullanarak, demokratik katılımı teşvik etmek için yeni bir teşvik sistemi oluşturan geniş çaplı bir deneyi analiz ettik. Deneyde, Optimism, başlangıcın oy verme sürecinde demokratik katılımı ödüllendirmek amacıyla kullanıcılara 28 milyon doların üzerinde dijital jeton dağıttı. Optimism'ın geriye dönük hava atışlarının zeki tasarımı bize bu soruları incelememize izin verdi. Doğal bir deneyden yararlandık Optimism’in havadan para atma 2Ödüllendirme ve siyasi katılım arasındaki bağlantıları ölçek ve ayrıntı düzeyinde deneysel olarak incelemek, web3'ün bize teori ve pratik arasında sıkı bir bağlantı kurmamıza izin verdiği bir örnektir.

Makalemizde açıklayacağımız gibi, çevrimiçi demokrasilerde katılımı nasıl teşvik edebileceğimize dair içgörüler sunuyoruz. Dahası, genel anlamda, nasıl yönetimle deney yapmaya başlayabileceğimizi gösteriyor: yeni siyasi kurumlar tasarlayarak, etkilerini test ederek ve çevrimiçi dünyaya siyaset bilimi ve politik ekonomiden öğrenilen teknikleri uygulayarak tasarımlarını ayarlayarak devir yapmak.

Optimism, Ethereum üzerine inşa edilmiş ve tarafından desteklenen bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür.iyimser rollups. Ethereum işlemlerini daha maliyet ve zaman verimli hale getirmenin yanı sıra, Optimism, genel olarak Ethereum / web3 etiği doğrultusunda topluluk çabalarını teşvik etmeyi öncü bir şekilde gerçekleştirdi. Örneğin, Optimism, OP jetonları şeklinde ödüller tahsis ederek geri alınamaz oy kullanma hakları sağlar ve Optimism, toplumsal faydayı teşvik etmeyi amaçlayan ardışık airdrop ödüllerine bütçesinin %19'unu ayırarak devam eden bir dizi airdrop ödülü vadeder.

İşte airdrop 2'nin çalışma şekli: 9 Şubat 2023 tarihinde, yaklaşık 28 milyon USD değerinde olan 11.7 milyon OP token dağıtıldı.airdropped) doğrudan 300.000'den fazla benzersiz Optimism adresine dağıtıldı. Katılımcılar için uygunluk kriterleri önceden bilinmiyordu, ödüllerin dağıtıldığı aynı gün duyuruldu. Bu ödül fonksiyonu şu şekildeydi:

  1. bir yönetim temsilcilik ödülü (57,204 uygun adresle 6.8 milyon OP gönderildi),
  2. 2.5 milyon OP'nin 280.057 uygun adresine gönderildiği bir gaz kullanım ödülü ve
  3. dört bonus özellik (161,759 uygun adres).

Optimism'un hava salma 2'si, gelecekteki ödülleri vadetmek ve insanlara yönetim gücü aracılığıyla toplulukta daha büyük bir pay sahibi olmalarını sağlayarak, toplumsal fayda sağlayan davranışları teşvik etmeyi amaçladı, ancak kullanıcılar token ödüllerini herhangi bir zamanda açık pazarda satabilirler. Müdahalenin projeye hiçbir etkisi olmayabilir. Aslında, bir hava salmasını aldıktan hemen sonra satma ve çıkma eğilimi belgelenmiştir.diğer projeler. Bu düşünceyle, iki etkiyi araştırdık.

  1. Adresler, gelecekteki ödülleri bekleyerek duyuruyu dikkate alıp davranışlarını değiştirir mi? Bu, ilk kez delegasyon yapan yeni cüzdanları da kapsıyor mu?
  2. Geçmiş katılım için ödüllendirilen adresler için, ödülleri cebine koymaktan öte sürekli katılımın kanıtlarını görüyor muyuz?

İlk olarak, 9 Şubat 2023'te airdrop ödülünün duyurulmasından hemen sonra yeni günlük delegasyonlarda fark edilir bir artış olduğunu buluyoruz. Özellikle, daha önce delegasyon yapmayan ancak airdrop sonrasında delegasyona başlayan yeni cüzdanların artışı söz konusu.

İkinci olarak, ortalama olarak, daha büyük hava damlası ödüllerini alan cüzdanların daha yüksek oranlarda delegasyon yaptığını buluyoruz - özellikle diğer adreslere (kendi delegasyonuna karşı) özellikle yüksek oranlarda. Örneğin, daha yüksek ödüllerin sadece zaten katılmaya daha fazla eğilimli adreslere gittiği durumlarda potansiyel karışıklığı hesaba katmak için bir cüzdanın önceki delegasyon davranışını kontrol ettik ve gaz kullanımından ve bonus kategorilerinden kaynaklanan ödüldeki artık varyasyonu inceledik.

Bu sadece gelecekteki benzer airdropların beklentisiyle yapılan "delege çiftçiliği" miydi diye kontrol etmek için, airdrop ödülünün sonraki oylamalar üzerindeki etkilerini de inceledik. Oylamada ve delege edilmede bir artış görüyoruz, bu da ödül miktarı ile daha genel olarak yönetim katılımı arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Bu analizden, demokratik katılım için teşviklerin en azından geçici olarak aşağıdaki koşullar altında anlamlı bir etkisi olabileceği sonucuna varıyoruz:

  1. Teşvikler topluluğa bir pay sağlar (Optimism durumunda, ödüller oy gücü ile ilişkilidir)
  2. Gelecekteki ödüllerin bir vaadi (Optimism, bütçelerinin bir kısmını burada halka açık bir şekilde ayırarak gelecekteki airdroplar vaat etti)

Pratik olarak, bu dersler, karar alma süreçlerinde kullanıcı katılım düzeyini artırmayı hedefleyen teknoloji platformları tarafından entegre edilebilir. Optimism'in bu durumundan benimsenebilecek ek tasarım düşünceleri şunları içerebilir: Özellikle geçmiş yönetim davranışını ödüllendirmek; bu ödülün daha zor hile yapılabilecek bir şekilde tasarlanmış kısmi rastgele, geriye dönük uygunluk kriterleri; ve kamu mallarının teşvik edilmesine yönelik daha geniş bir ekosistem vurgusu ve gösterilen bağlılık.

Bu bulgular ayrıca uzun vadeli ekonomik bahislerin - gibi mevcut teorilere destek sağlar.ev sahipliğiveya evrensel temel gelir (UBI) ödeme programları- fiziksel dünyada katılımı artırmak için önemli bir araçtır. Aynı zamanda siyaset bilimcilerin insanların yerel topluluklarına dayanak oluşturarak katılımı artırabileceğinin incelenmesi açısından da faydalıdır, örneğin teşvik ederek.finansal piyasalara katılım.

Yönetimi inceleme konusunda daha geniş etkiler

Optimism'ın airdrop 2'nin analizimiz, web3'ü derin yönetişim sorularını incelemek ve mevcut teorileri deneysel olarak test etme potansiyelini sergiliyor. Bu sadece teorik değil ve demokratik katılımı teşvik etmek için teşvik sistemleri tasarlamak sadece bir örnek. Diğer devam eden çalışmalarda, doğrudan demokrasiden dolaylı demokrasiye geçen DAO'ları inceliyoruz. Ve bu ortamda siyasi kurumlara reform yapma fırsatları çok fazla. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Yeni aktörlere veto yetkisi vermek, LidoDAOüzerinde çalışıyor
  • Oylama haklarının tahsis edilmesi için itibar sistemlerinin kullanımı,Polygonüzerinde çalışıyor
  • Vatandaşların meclislerinin kullanımı,Cosmos Hubkeşfetmiştir

Bunlardan bazıları, demokratik organlar ve kurumsal yönetim de dahil olmak üzere fiziksel dünyadaki oy sistemlerine genelleme yapabilirken, diğerleri yapamayabilir. Ancak insanların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi yaşamlarının çevrimiçi ortama taşınmasıyla birlikte, nasıl tasarlanacağını anlamak önemlidir.çevrimiçi platformların yönetimiTopluluklar ve topluluklar giderek daha önemli hale gelecektir. Gerçekten de, yapay zeka platformlarının yönetişimiyle ilgili son ilgi - arasında duyurulan çabalara dahil -Meta, OpenAI, veAntropikBu alanın giderek artan önemini önermektedir. Yeni çabaların web3'te halihazırda devam eden deneylerden çok şey öğrenebilir. Web3 alanında yönetişim ile ilgili ek projeler üzerinde çalışmaya devam ettikçe, diğer sosyal bilimcilerin de bize katılmasını umuyoruz.

Açıklama:

  1. Bu makale [den alınmıştıra16zcrypto]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Andrew Hall ve Eliza Oak]. Bu yeniden basım hakkında itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde başa çıkacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!