Bitcoin Magazine: Rollup ne tür zorluklarla karşı karşıya?

robot
Özet oluşturma devam ediyor

Kaynak: Bitcoin Magazine; Çeviri: Beş kuruş, Altın Finans

Rollups, BTC'nin ölçeklenmesi için bir odak haline gelmiş ve Lightning Ağı'ndan gelen ilk gerçek bir şey olmuştur ve daha geniş bir ilgi çekmektedir. Rollups, Lightning Ağı'nın çekirdek likidite kısıtlamalarından veya kısıtlamalarından etkilenmeyen bir off-chain ikinci katman olmayı amaçlamaktadır, yani son kullanıcının parayı alabilmesi için önceden birinin fon tahsis etmesi (veya 'ödünç vermesi') veya ara Düğümlerin ödeme miktarını göndericiden alıcıya kadar sürekli olarak akışını sağlamak için kanal bakiyesine ihtiyacı vardır.

Bu sistemler başlangıçta Ethereum ve diğer Turing Tamamlandı sistemlerinde çalışırken, son zamanlarda onları UTXO tabanlı blok zincirine (örneğin BTC) taşıma odaklanmıştır. Bu makale, şu anda BTC üzerinde uygulanan durumu tartışmak yerine, insanların uzun süredir aradığı ideal Rollup işlevselliğini tartışır, bu da BTC'nin şu anda desteklemediği, yani doğrudan BTC'de Sıfır Bilgi Kanıtı'nı (ZKP) doğrulama yeteneğine bağlıdır.

Roll'un temel yapısı aşağıdaki gibidir: Tek bir hesap (BTC'de UTXO olarak adlandırılır) Rollup'ta tüm kullanıcı bakiyelerini saklar. Bu UTXO, mevcut hesapların tüm güncel bakiyelerini içeren bir taahhüt içerir, bu taahhüt bir Merkle ağacının kökü şeklinde mevcuttur. Tüm bu hesaplar Açık Anahtar/Özel Anahtar çiftleriyle yetkilendirilir, bu nedenle off-chain harcamaları yapmak için kullanıcıların hala Gizli Anahtar ile belirli içerikleri imzalamaları gerekir. Bu yapı, kullanıcıların herhangi bir izin olmaksızın her zaman ayrılabilmelerine olanak tanır, sadece hesaplarının bir parçası olduğunu kanıtlayan işlemi yapmaları yeterlidir, böylece Rollup'tan tek taraflı çıkabilirler ve işletmeci iznine gerek kalmaz.

Rollup işletmecileri, off-chain işlemleri tamamlarken on-chain hesap bakiyelerinin merkle kökünü güncellemek için bir ZKP içermesi gerekmektedir; aksi takdirde bu işlem geçersiz olur ve Blok zinciri içerisine dahil edilemez. Bu kanıt, off-chain hesabın tüm değişikliklerinin hesap sahibinin uygun yetkilendirmesiyle yapıldığını ve işletmecinin kullanıcıların fonlarını çalmak veya hileli bir şekilde başka kullanıcılara yeniden dağıtmak için bakiyeyi kötü niyetli olarak güncellemediğini doğrulamaya olanak tanır.

Sorun şu ki, sadece merkle ağacının kökü on-chain'de yayınlanırsa, kullanıcılar ona bakabilir ve erişebilir, o zaman şubelerini nasıl ağaca yerleştirebilirler, böylece istediklerinde izinsiz çıkabilirler?

Uygun Rollup

Herhangi bir uygun Rollup'ta, her yeni off-chain işlemin onaylandığı ve Rollup hesabının durumunun değiştiği her seferinde, bilgiler doğrudan blok zincirine yerleştirilir. Tüm ağacı değil, bu çok saçma olurdu, sadece ağacı yeniden oluşturmak için gereken bilgiler. Basit bir uygulamada, Rollup'taki mevcut tüm hesapların özeti bakiyeyi içerecek ve hesap sadece Rollup'un işlemlerini güncellerken eklenir.

Daha gelişmiş uygulamalarda, bakiye farkını kullanın. Temelde, bu, güncelleme sürecinde hangi hesapların fon eklediğini veya çıkardığını özetleyen bir şeydir. Bu, her Rollup güncellemesinin sadece hesap bakiyesi değişikliğini içermesini sağlar. Sonra, kullanıcılar sadece zinciri tarayabilir ve Rollup'ın başlangıcından "hesap bakiyesi hesaplama" yaparak hesap bakiyesinin mevcut durumunu elde edebilir, bu da onlara mevcut bakiyeyi yeniden oluşturmalarını sağlar merkle ağacı.

Bu, büyük miktarda maliyet ve Blok alanı tasarrufu sağlamanıza (ve böylece fonları korumanıza) olanak tanırken, kullanıcıların tek taraflı çıkış için gereken bilgileri sağlamasına izin verir. Rollup kuralları, bu verilerin hesap özetini veya hesap farkını içermeyen işlemlerin, Blok zinciri aracılığıyla kullanıcılara sunulan resmi rollup içinde geçersiz işlem olarak kabul edilmesini gerektirir.

Süre

Kullanıcıların veri çekme kullanılabilirlik sorununu ele alma konusunda başka bir yöntem, verileri Blok zinciri dışındaki başka bir yere koymaktır. Bu, verilerin başka bir yerde kullanılabilir olmasını hala zorunlu kılar. Geleneksel olarak, bu amaçla diğer Blok zincirleri, özellikle rollup gibi sistemlerin veri kullanılabilirlik katmanı olarak tasarlanmıştır.

Bu, aynı derecede güçlü bir güvenlik koruması zorluğuna neden olur. Veriler doğrudan BTCBlok zincirine yayımlandığında, Konsensüs kuralları onun kesinlikle doğru olduğunu garanti edebilir. Ancak, dış sistemlere yayımlandığında, en iyi yaptığı şey, SPV kanıtını doğrulamaktır, yani verinin başka bir sisteme yayımlandığı.

Bu, verilerin on-chain dışında var olduğunu kanıtlamak için başka Oracle Makine sorunlarına neden olur. BTC'nin Blok zinciri, kendi on-chain dışında gerçekleşen herhangi bir şeyi tam olarak doğrulayamaz, en iyi yapabileceği şey ZKP'yi doğrulamaktır. Ancak, ZKP, rollup verilerini içeren Blok'un oluşturulmasından sonra gerçekten yayınlandığını doğrulayamaz. Dış bilgilerin gerçekten herkese açık olup olmadığını doğrulayamaz.

Bu, veri tutma saldırıları için kapıların açılmasına neden oldu, yani yayınlanmış verilere söz verme ve bunları rollup ilerletmek için kullanma ancak veriler gerçekte kullanılamaz durumda. Bu, kullanıcıların fonlarını çekememesine neden oldu. Tek gerçek çözüm, BTC'ye tamamen bağımlı olmayan sistemlerin değerine ve teşvik yapısına güvenmektir.

İleri geri labirent

Bu, rollup için bir ikilem yaratır. Veri erişilebilirlik sorunu söz konusu olduğunda, verilerin BTC blok zincirine veya başka bir yere yayınlanması arasında temel olarak ikili bir seçenek vardır. Bu seçim, rollup'ın güvenliği, egemenliği ve ölçeklenebilirliği üzerinde büyük etkilere sahiptir.

BTCBlok zinciri veri kullanılabilirliği katmanı olarak kullanıldığında, rollup'un ölçeklenebilirliğine sert bir üst sınır getirir. Blok alanı sınırlıdır, bu da bir seferde var olabilecek rollup sayısı ve tüm rollup'ların off-chain işlemlerini işleyebileceği toplam işlem sayısı için bir üst sınır belirler. Her rollup güncellemesi, hesapların dengesi değiştiği andan beri orantılı bir Blok alanı gerektirir. Bilgi teorisi, verilerin belirli bir düzeye kadar sıkıştırılabileceğine izin verir ve bu noktada daha fazla genişleme potansiyeli yoktur.

Öte yandan, veri kullanılabilirliğini sağlamak için farklı katmanlar kullanmak, ölçeklenebilirlik kazançlarının sınırlarını ortadan kaldırırken, yeni güvenlik ve egemenlik sorunları da beraberinde getirir. BTC kullanarak veri kullanılabilirliğini gerçekleştiren Rollup'ta, kullanıcıların çıkarabilecekleri veriler otomatik olarak blok zincirine yayımlanmadığında, Rollup durumu değişmez. Validiums kullanarak, bu güvence tamamen aldatma ve veri gizlemeyi önleme yeteneğine dayanır.

Şu anda, dış veri kullanılabilirlik sistemindeki herhangi bir Blok üreticisi, BTCRollup kullanıcılarının fonlarını ele geçirmek ve veriyi kullanılabilir hale getirmek için Blok üretme yeteneğine sahip olacak, ancak Blok'u gerçekten yayınlamayacak.

Peki, eğer BTC üzerinde ideal bir Rollup uygulamasını gerçekten başarırsak ve tek taraflı kullanıcı çekme işlemini gerçekleştirirsek, nasıl olurdu?

Orijinali Görüntüle
  • Bahşiş
  • Yorum
  • Paylaş
Yorum
Yorum yok