Niyet İlkelerini, Uygulamalarını ve Risk Azaltma Stratejilerini Anlamak

Yeni BaşlayanDec 03, 2023
Bu makale, niyetin ilkelerini, uygulamalarını, potansiyel risklerini ve azaltma stratejilerini incelemektedir.
Niyet İlkelerini, Uygulamalarını ve Risk Azaltma Stratejilerini Anlamak

Son zamanlarda Ethereum topluluğunda amaç ve uygulamaları hakkında hararetli bir tartışma yaşanıyor. Bu makale niyetin ardındaki ilkelere, mevcut uygulamalarına, potansiyel risklerine ve bunları ele alma yöntemlerine kısa bir genel bakış sunmayı amaçlamaktadır.

İşlem açıkça bir davranışın nasıl yürütüldüğünü ifade ediyorsa, niyet o davranışın beklenen sonucunu ifade eder.

Örneğin, bir işlemin talimatları şöyle ise:

"A'yı yap, sonra B'yi yap, sonra D'yi almak için C'ye para öde."

İlgili niyet şöyle olacaktır:

“Ödemeyi karşılayabilirim ve D almak istiyorum.”

Amaç merkezli protokoller kullanıcı deneyimini ve verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. İşlemler, kullanıcıların her parametreyi açıkça belirtmesini gerektirir ve bu da giriş engelini yükseltir. Buna karşılık, Intent'i kullanan kullanıcılar, sonuçlara en iyi şekilde ulaşma görevini olgun bir üçüncü tarafa yaptırırken, beklenen sonucu basitçe ifade edebilirler.

Niyet ekosistem için daha fazla olasılık sağlarken, Ethereum zincirindeki niyete dayalı tasarımlar zincir dışı altyapıları önemli ölçüde etkileyebilir. MEV ve piyasa kontrolü ile ilgili faaliyetler, zincir üstü amaca dayalı tasarımlarla önemli ölçüde bağlantılıdır.

Niyet Nasıl Çalışır?

Şu anda, kullanıcıların Ethereum ile etkileşime girmesine yönelik standart yöntem, işlemleri ve mesajları EVM'ye durum geçişlerini gerçekleştirmek için gerekli tüm bilgileri sağlayan belirli bir formatta formüle etmeyi ve imzalamayı içerir. Bununla birlikte, işlem oluşturmak, gaz ücretlerini ödemek için belirli varlıkları tutarken, akıllı sözleşmeler ve anlık yönetimle ilgili önemli ölçüde karmaşık operasyonlar gerektiren oldukça karmaşık işlemleri içerebilir. Kullanıcıların yeterli bilgi olmadan veya karmaşık yürütme stratejileri gerektirmeden karar vermesi gerektiğinden, karmaşıklıklar zayıf kullanıcı deneyimine ve verimliliğin azalmasına neden olur.

Amacın amacı kullanıcıların yükünü azaltmaktır. Amaçlar, kullanıcıların bir dizi açıklayıcı kısıtlamayı imzalayarak tam kontrolü bırakmadan işlem oluşturma işlemini üçüncü bir tarafa dış kaynak olarak kullanmalarına olanak tanır.

Standart işlem tabanlı bir süreçte, doğrulayıcılar doğrulamaya teşvik edildiğinde işlem imzaları, doğrulayıcıların belirli bir durum için hesaplama yolunu doğru bir şekilde takip etmesine olanak tanır. Bunun aksine, niyet tam olarak hangi hesaplama yollarının izlenmesi gerektiğini belirtmez, ancak belirli kısıtlamaları karşılayan herhangi bir eyleme izin verir. Kullanıcı, niyetleri imzalayarak ve paylaşarak, alıcıya kendi adına hesaplama yolunu seçme iznini etkili bir şekilde verir (aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi). Tek bir işleme birden fazla niyetin dahil edilebileceğini, böylece örtüşen niyetlerin eşleştirilebileceğini, gas ücretlerinden tasarruf edilebileceğini ve ekonomik verimliliğin artırılabileceğini belirtmekte fayda var. Ek olarak, kullanıcılar gas ücretlerini daha esnek bir şekilde ödeyebilecek ve üçüncü tarafların gaz sponsorluğuna veya alternatif tokenlarla ödeme yapılmasına olanak tanıyacak.

Şekilde gösterildiği gibi, bir işlemi gönderirken kullanıcılar tam hesaplama yolunu belirtirken, amacı gönderirken kullanıcılar hedefi ve bazı kısıtlama koşullarını belirtir ve eşleştirme, izlenecek hesaplama yolunu belirler.

Niyetin Güncel Uygulamaları

Niyet oluşturmak, kullanıcıların varlıklarının ve kriptografik kimliklerinin gözetimini korumasına olanak tanırken, blockchain ile etkileşimin karmaşıklığını dış kaynaklardan sağlar. Aslında niyetle ilgili birçok kavram, aşağıdaki senaryolar gibi birkaç yıldır çalışan sistemlere karşılık gelir:

Limit emirleri: Bir kullanıcı en az 200 B token alırsa hesabından 100 A tokenını çekebilir.

Cowswap tarzı açık artırma: Limit emirlerine benzer ancak yürütme kalitesini optimize etmek için birden fazla emri eşleştirmek için üçüncü taraflara veya mekanizmalara dayanır.

Gaz sponsorluğu: Kullanıcılar işlem ücretlerini ETH yerine USDC olarak ödemeyi seçebilirler ve hesapta gaz ücretlerini ödemek için USDC bulunur.

Yetkilendirilmiş yetkilendirme: Belirli hesaplarla yalnızca önceden yetkilendirilmiş belirli yollarla etkileşime izin verir. Bir amaç ancak son işlemin amaçta belirtilen erişim kontrol listesine uyması durumunda yerine getirilebilir.

Toplu işlem işleme: Gaz verimliliğini artırmak için birden fazla amacın toplu olarak işlenmesine olanak tanır.

Toplayıcılar: Yalnızca en iyi fiyat/getirilerle çalışır. Birden fazla senaryonun birleştirildiğini kanıtlayarak ve en uygun yolu seçerek amacı yerine getirin.

Şu anda niyet, zincirler arası MEV (SUAVE gibi), ERC4337 hesap soyutlamaları ve Liman sipariş senaryolarında yeni uygulamalar buldu. ERC4337 geliştikçe, alanlar arası amaç gibi diğer yeni uygulamalara yönelik araştırmalar da sürüyor.

Tüm amaca dayalı uygulamalarda, amacı anlayan ve amacı zamanında gerçekleştirmeye teşvik edilen en az bir grubun olması gerekir. Bu rolü kimin oynadığına, nasıl uygulandığına ve teşviklerine gelince, amaç odaklı sistemlerin etkinliğini, güvenini ve diğer etkilerini belirlemek için daha fazla araştırma ve uygulamaya ihtiyaç vardır.

Aracılar ve Mempool

Niyetleri gönüllü aracıların ellerine teslim etmenin en açık yolu Ethereum Mempool'dur. Ancak Mempool'un mevcut tasarımı niyetin yayılmasını desteklemiyor. Uzun vadeli beklentiler, DOS saldırılarının güvenlik açığı göz önüne alındığında, Ethereum Mempool'da niyete yönelik yaygın desteğin minimum düzeyde olduğunu gösteriyor. Ethereum Mempool'un açık ve izinsiz doğası, niyetin benimsenmesine engel teşkil ediyor.

Ethereum Mempool'un yokluğunda, niyet sistemlerinin tasarımcıları bazı zorluklarla karşı karşıya kalır. Mevcut ikilem, niyetin izin verilen taraflara mı yayılacağı, yoksa herhangi bir tarafın niyeti uygulayabilmesi için izinsiz bir şekilde mi yapılacağı etrafında dönüyor.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, niyet önce kullanıcıdan izinli/izinsiz, genel/özel Niyet Havuzuna akar, ardından onu çöpçatan aracılığıyla bir işleme dönüştürür ve son olarak onu genel bir Mempool'a dönüştürür veya doğrudan ekranda görüntüler. MEV Boost açık artırmaları boyunca zincirleyin.

İzinsiz Bellek Havuzu

Denenen tasarımlardan biri, sistemdeki çeşitli düğümlerin dedikodu yoluyla niyetlerini yayınlamasına izin veren ve böylece uygulayıcılara izinsiz erişim sağlayan merkezi olmayan bir API'dir.

Örneğin, 0x Protokol aktarıcılarında, limit emirleri için dedikodu yayını kolaylaştırılır ve eşleşme bulunması üzerine zincire aktarılır. Bu yaklaşım aynı zamanda merkezileşme ve sansür riskleriyle mücadele etmek için paylaşılan ERC4337 Mempool bağlamında da araştırılmaktadır. Ancak izin gerektirmeyen bu Intentpool'un tasarımı bazı zorluklarla da karşı karşıyadır:

DoS Direnci: Geliştiricilerin potansiyel DoS saldırılarından kaçınmak için niyetlerin işlevselliğini sınırlaması gerekebilir.

Yayılma teşvikleri: Birçok uygulama için amaçları gerçekleştirmek karlı bir faaliyettir. Bu nedenle, teorik olarak, Intentpool'u çalıştıran düğümlerin, niyetleri yürütme rekabetini azaltmak için niyetleri yaymama teşviki vardır.

MEV: Niyetlerin yürütme kalitesi zincir dışı katılımcıların iyi davranışlarına bağlı olduğundan, halka açık, izinsiz Intentpool'ları kullanırken karşılaşılan bazı zorluklar vardır. Yürütme karlıysa, izinsiz bir Intentpool kullanıcılara karşı arbitraj yapmaya çalışabilir. Bu, Defi ile ilgili niyetler için yaygın bir sorun olacak olan Ethereum Mempool'daki "sandviç saldırılarına" benzer. Potansiyel bir gelişme, izin gerektirmeyen ancak şifrelenmiş bir Intentpool oluşturmak olabilir.

İzin Verilen Bellek Havuzu

Güvenilir merkezi API'ler DOS saldırılarına karşı daha dayanıklıdır ve amaçların yayılmasına gerek yoktur. Bu güven modeli MEV endişeleri için bir miktar temel sağlıyor. Güven varsayımı geçerli olduğu sürece yürütme kalitesi garanti edilebilir. Güvenilir aracılar aynı zamanda ciddi infazları teşvik eden bir itibara da sahip olabilir.

Bu nedenle, izin verilen Intentpool'lar kısa vadede amaç tabanlı uygulama geliştiricileri için caziptir. Bununla birlikte, güçlü güven varsayımlarının doğası gereği kusurları vardır ve bir dereceye kadar blockchain'in orijinal tasarımıyla çelişir.

Hibrit Çözümler

Yukarıda bahsedilen iki durumun karışımı olan çözümler de mevcuttur. Örneğin, yayılma sürecine izin verildiği halde yürütmenin izinsiz olduğu veya bunun tersinin olduğu bir durum vardır. Hibrit çözümün yaygın bir örneği sipariş akışı açık artırmalarıdır.

Bu tür tasarımın ardındaki fikir, karşı taraflara ihtiyaç duyan kullanıcıların, daha uygun fiyatlarla ticaret yapabilmek için daha iyi ve daha kötü karşı taraflar arasında ayrım yapması gerekebilmesidir. Tasarım süreci tipik olarak kullanıcıdan amacı (veya işlemi) alan ve kullanıcı adına açık artırmaları kolaylaştıran güvenilir bir tarafı içerir. Açık artırmaya katılmak için herhangi bir izne gerek yoktur. Ancak bu tasarımların aynı zamanda dezavantajları da vardır; izin verilen Intentpool içerisinde çeşitli bozulmalara karşı hassastırlar.

Bu yaklaşımın özü, niyete dayalı uygulamaların yalnızca akıllı sözleşmelerle etkileşim için yeni mesaj formatlarını değil aynı zamanda Mempool'a alternatifler biçiminde yayılma ve eş keşif mekanizmalarını da içermesidir. Şu anda en kritik olan şey, merkeziyetsizliği korurken teşviklerle uyumlu bir niyet keşfetme ve eşleştirme mekanizması tasarlamaktır.

Riskler ve Azaltma Stratejileri

Niyetler işlemler için heyecan verici yeni bir paradigma olsa da, bunların yaygın biçimde benimsenmesi, alternatif bellek havuzlarına doğru değişen daha büyük bir kullanıcı etkinliği eğiliminin hızlanması anlamına gelebilir. Yanlış yönetilirse, bu değişim Ethereum'un merkezsizleşmesine zarar verebilir ve güvenilir tarafların aşırı gücüne yol açabilir. Potansiyel riskler aşağıdakileri içerir:

Sipariş akışı: Eğer niyet yürütmeye izin veriliyorsa, ancak kullanıcılar bunu dikkatsizce seçip halka açık Mempool'dan taşıyorsa, Ethereum blok üretimi merkezi hale gelebilir.

Güven: Birçok çözüm aracılara güven gerektirdiğinden, Niyetlerin yürütme kalitesini garanti altına almak için girişin önündeki bu yüksek engel, yeni amaç tabanlı mimarilerin geliştirilmesini engelleyecek ve yenilik ve rekabetin hızını azaltacaktır.

Şeffaflık: Çeşitli niyet mimarileri, kullanıcıların zincir üzerindeki varlıkları ve izin verilen bellek havuzu üzerindeki kontrolünü tehlikeye atarak bir düzeyde opaklık sunar. Bu opaklık, inşa edilen sistemin opak olma riski taşır. Bu durumda kullanıcı beklentilerinin nasıl karşılandığı ve ekosisteme yönelik tespit edilemeyen tehditlerin olup olmadığı belirsizdir. Kullanıcılar ve blok zinciri arasında gelişen ara katman yazılımı ve bellek havuzu ekosistemi bile opak hale gelebilir.

Peki bu riskler nasıl azaltılabilir? Ethereum Mempool alanının sınırlı olduğunu biliyoruz. Bazı uygulamalarda gizlilik eksikliği nedeniyle riskler ortaya çıkar ve bu uygulamaların daha geniş bir mesaj formatı yelpazesini desteklemesi engellenir. Bu, cüzdan ve uygulama geliştiricilerini, yukarıda belirtilen risklerden kaçınırken kullanıcıların blockchain'e bağlanmasına izin vermenin bir yolunu bulmaları gerektiğinden zor bir duruma sokuyor. İdeal sistem, herkesin yürütme kalitesinden çok fazla ödün vermeden amaçları eşleştirip yürütebilmesi için izinsiz olmalıdır. Yeni uygulamaların yeni bellek havuzları oluşturmaya gerek kalmadan konuşlandırılabilmesi için sistemin çok yönlü olması gerekir. Sistemler şeffaf olmalı, amaçların gerçekleştirilme sürecinin kamuya açık olarak raporlanmasına olanak sağlamalı ve gizlilik garantileri izin verdiğinde kalite denetimlerinin gerçekleştirilmesi için veri sağlamalıdır.

FlashBots ve Anoma gibi ekipler, gizlilik ve izinsizliği birleştirerek evrensel bir çözüm için yukarıdaki gereksinimleri karşılamak için çok çalışıyor olsalar da, yakın gelecekte böylesine mükemmel bir sistemi oluşturmak zor olacak. Bu nedenle kullanıcıların farklı uygulamalar için ödün vermesi ve farklı çözümler seçmesi gerekiyor. Benzer şekilde, niyet havuzlarını başlatan uygulamaların izinsiz olarak her yerde bulunması ve iznin mevcut olduğu yerlerde aracıları dikkatli bir şekilde seçmesi gerekir.

Amaca dayalı uygulamaların tasarımcılarının, yalnızca kullanıcı tabanlarını değil aynı zamanda daha geniş topluluğu ilgilendirdiği için uygulamalarının zincir dışı etkilerini tam olarak dikkate almaları gerekir. Bu, daha geniş topluluğun Ethereum çevresindeki zincir dışı ekosistemlere özel dikkat göstermesini gerektirir.

Çözüm

Amaca dayalı uygulamalara yönelik pazarın bariz talebi nedeniyle, birçok amaca dayalı uygulama birkaç yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Kısmen ERC4337'nin yönlendirdiği niyetin giderek benimsenmesi, Ethereum Mempool'dan yeni alanlara geçişi hızlandırabilir. Niyetin benimsenmesi, kullanıcılar için "zorunlu işlem" paradigmasından "açıklayıcı" paradigmaya geçişi temsil eder ve kullanıcı deneyiminde ve verimliliğinde önemli gelişmeler vaat eder.

Ebunker resmi web sitesi:https://www.ebunker.io

Daha fazla tartışma için lütfen katılın: https://t.me/ebunkerio

Ebunker Twitter: https://twitter.com/ebunker_eth

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Medium]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [EbunkerChinese] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Niyet İlkelerini, Uygulamalarını ve Risk Azaltma Stratejilerini Anlamak

Yeni BaşlayanDec 03, 2023
Bu makale, niyetin ilkelerini, uygulamalarını, potansiyel risklerini ve azaltma stratejilerini incelemektedir.
Niyet İlkelerini, Uygulamalarını ve Risk Azaltma Stratejilerini Anlamak

Son zamanlarda Ethereum topluluğunda amaç ve uygulamaları hakkında hararetli bir tartışma yaşanıyor. Bu makale niyetin ardındaki ilkelere, mevcut uygulamalarına, potansiyel risklerine ve bunları ele alma yöntemlerine kısa bir genel bakış sunmayı amaçlamaktadır.

İşlem açıkça bir davranışın nasıl yürütüldüğünü ifade ediyorsa, niyet o davranışın beklenen sonucunu ifade eder.

Örneğin, bir işlemin talimatları şöyle ise:

"A'yı yap, sonra B'yi yap, sonra D'yi almak için C'ye para öde."

İlgili niyet şöyle olacaktır:

“Ödemeyi karşılayabilirim ve D almak istiyorum.”

Amaç merkezli protokoller kullanıcı deneyimini ve verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. İşlemler, kullanıcıların her parametreyi açıkça belirtmesini gerektirir ve bu da giriş engelini yükseltir. Buna karşılık, Intent'i kullanan kullanıcılar, sonuçlara en iyi şekilde ulaşma görevini olgun bir üçüncü tarafa yaptırırken, beklenen sonucu basitçe ifade edebilirler.

Niyet ekosistem için daha fazla olasılık sağlarken, Ethereum zincirindeki niyete dayalı tasarımlar zincir dışı altyapıları önemli ölçüde etkileyebilir. MEV ve piyasa kontrolü ile ilgili faaliyetler, zincir üstü amaca dayalı tasarımlarla önemli ölçüde bağlantılıdır.

Niyet Nasıl Çalışır?

Şu anda, kullanıcıların Ethereum ile etkileşime girmesine yönelik standart yöntem, işlemleri ve mesajları EVM'ye durum geçişlerini gerçekleştirmek için gerekli tüm bilgileri sağlayan belirli bir formatta formüle etmeyi ve imzalamayı içerir. Bununla birlikte, işlem oluşturmak, gaz ücretlerini ödemek için belirli varlıkları tutarken, akıllı sözleşmeler ve anlık yönetimle ilgili önemli ölçüde karmaşık operasyonlar gerektiren oldukça karmaşık işlemleri içerebilir. Kullanıcıların yeterli bilgi olmadan veya karmaşık yürütme stratejileri gerektirmeden karar vermesi gerektiğinden, karmaşıklıklar zayıf kullanıcı deneyimine ve verimliliğin azalmasına neden olur.

Amacın amacı kullanıcıların yükünü azaltmaktır. Amaçlar, kullanıcıların bir dizi açıklayıcı kısıtlamayı imzalayarak tam kontrolü bırakmadan işlem oluşturma işlemini üçüncü bir tarafa dış kaynak olarak kullanmalarına olanak tanır.

Standart işlem tabanlı bir süreçte, doğrulayıcılar doğrulamaya teşvik edildiğinde işlem imzaları, doğrulayıcıların belirli bir durum için hesaplama yolunu doğru bir şekilde takip etmesine olanak tanır. Bunun aksine, niyet tam olarak hangi hesaplama yollarının izlenmesi gerektiğini belirtmez, ancak belirli kısıtlamaları karşılayan herhangi bir eyleme izin verir. Kullanıcı, niyetleri imzalayarak ve paylaşarak, alıcıya kendi adına hesaplama yolunu seçme iznini etkili bir şekilde verir (aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi). Tek bir işleme birden fazla niyetin dahil edilebileceğini, böylece örtüşen niyetlerin eşleştirilebileceğini, gas ücretlerinden tasarruf edilebileceğini ve ekonomik verimliliğin artırılabileceğini belirtmekte fayda var. Ek olarak, kullanıcılar gas ücretlerini daha esnek bir şekilde ödeyebilecek ve üçüncü tarafların gaz sponsorluğuna veya alternatif tokenlarla ödeme yapılmasına olanak tanıyacak.

Şekilde gösterildiği gibi, bir işlemi gönderirken kullanıcılar tam hesaplama yolunu belirtirken, amacı gönderirken kullanıcılar hedefi ve bazı kısıtlama koşullarını belirtir ve eşleştirme, izlenecek hesaplama yolunu belirler.

Niyetin Güncel Uygulamaları

Niyet oluşturmak, kullanıcıların varlıklarının ve kriptografik kimliklerinin gözetimini korumasına olanak tanırken, blockchain ile etkileşimin karmaşıklığını dış kaynaklardan sağlar. Aslında niyetle ilgili birçok kavram, aşağıdaki senaryolar gibi birkaç yıldır çalışan sistemlere karşılık gelir:

Limit emirleri: Bir kullanıcı en az 200 B token alırsa hesabından 100 A tokenını çekebilir.

Cowswap tarzı açık artırma: Limit emirlerine benzer ancak yürütme kalitesini optimize etmek için birden fazla emri eşleştirmek için üçüncü taraflara veya mekanizmalara dayanır.

Gaz sponsorluğu: Kullanıcılar işlem ücretlerini ETH yerine USDC olarak ödemeyi seçebilirler ve hesapta gaz ücretlerini ödemek için USDC bulunur.

Yetkilendirilmiş yetkilendirme: Belirli hesaplarla yalnızca önceden yetkilendirilmiş belirli yollarla etkileşime izin verir. Bir amaç ancak son işlemin amaçta belirtilen erişim kontrol listesine uyması durumunda yerine getirilebilir.

Toplu işlem işleme: Gaz verimliliğini artırmak için birden fazla amacın toplu olarak işlenmesine olanak tanır.

Toplayıcılar: Yalnızca en iyi fiyat/getirilerle çalışır. Birden fazla senaryonun birleştirildiğini kanıtlayarak ve en uygun yolu seçerek amacı yerine getirin.

Şu anda niyet, zincirler arası MEV (SUAVE gibi), ERC4337 hesap soyutlamaları ve Liman sipariş senaryolarında yeni uygulamalar buldu. ERC4337 geliştikçe, alanlar arası amaç gibi diğer yeni uygulamalara yönelik araştırmalar da sürüyor.

Tüm amaca dayalı uygulamalarda, amacı anlayan ve amacı zamanında gerçekleştirmeye teşvik edilen en az bir grubun olması gerekir. Bu rolü kimin oynadığına, nasıl uygulandığına ve teşviklerine gelince, amaç odaklı sistemlerin etkinliğini, güvenini ve diğer etkilerini belirlemek için daha fazla araştırma ve uygulamaya ihtiyaç vardır.

Aracılar ve Mempool

Niyetleri gönüllü aracıların ellerine teslim etmenin en açık yolu Ethereum Mempool'dur. Ancak Mempool'un mevcut tasarımı niyetin yayılmasını desteklemiyor. Uzun vadeli beklentiler, DOS saldırılarının güvenlik açığı göz önüne alındığında, Ethereum Mempool'da niyete yönelik yaygın desteğin minimum düzeyde olduğunu gösteriyor. Ethereum Mempool'un açık ve izinsiz doğası, niyetin benimsenmesine engel teşkil ediyor.

Ethereum Mempool'un yokluğunda, niyet sistemlerinin tasarımcıları bazı zorluklarla karşı karşıya kalır. Mevcut ikilem, niyetin izin verilen taraflara mı yayılacağı, yoksa herhangi bir tarafın niyeti uygulayabilmesi için izinsiz bir şekilde mi yapılacağı etrafında dönüyor.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, niyet önce kullanıcıdan izinli/izinsiz, genel/özel Niyet Havuzuna akar, ardından onu çöpçatan aracılığıyla bir işleme dönüştürür ve son olarak onu genel bir Mempool'a dönüştürür veya doğrudan ekranda görüntüler. MEV Boost açık artırmaları boyunca zincirleyin.

İzinsiz Bellek Havuzu

Denenen tasarımlardan biri, sistemdeki çeşitli düğümlerin dedikodu yoluyla niyetlerini yayınlamasına izin veren ve böylece uygulayıcılara izinsiz erişim sağlayan merkezi olmayan bir API'dir.

Örneğin, 0x Protokol aktarıcılarında, limit emirleri için dedikodu yayını kolaylaştırılır ve eşleşme bulunması üzerine zincire aktarılır. Bu yaklaşım aynı zamanda merkezileşme ve sansür riskleriyle mücadele etmek için paylaşılan ERC4337 Mempool bağlamında da araştırılmaktadır. Ancak izin gerektirmeyen bu Intentpool'un tasarımı bazı zorluklarla da karşı karşıyadır:

DoS Direnci: Geliştiricilerin potansiyel DoS saldırılarından kaçınmak için niyetlerin işlevselliğini sınırlaması gerekebilir.

Yayılma teşvikleri: Birçok uygulama için amaçları gerçekleştirmek karlı bir faaliyettir. Bu nedenle, teorik olarak, Intentpool'u çalıştıran düğümlerin, niyetleri yürütme rekabetini azaltmak için niyetleri yaymama teşviki vardır.

MEV: Niyetlerin yürütme kalitesi zincir dışı katılımcıların iyi davranışlarına bağlı olduğundan, halka açık, izinsiz Intentpool'ları kullanırken karşılaşılan bazı zorluklar vardır. Yürütme karlıysa, izinsiz bir Intentpool kullanıcılara karşı arbitraj yapmaya çalışabilir. Bu, Defi ile ilgili niyetler için yaygın bir sorun olacak olan Ethereum Mempool'daki "sandviç saldırılarına" benzer. Potansiyel bir gelişme, izin gerektirmeyen ancak şifrelenmiş bir Intentpool oluşturmak olabilir.

İzin Verilen Bellek Havuzu

Güvenilir merkezi API'ler DOS saldırılarına karşı daha dayanıklıdır ve amaçların yayılmasına gerek yoktur. Bu güven modeli MEV endişeleri için bir miktar temel sağlıyor. Güven varsayımı geçerli olduğu sürece yürütme kalitesi garanti edilebilir. Güvenilir aracılar aynı zamanda ciddi infazları teşvik eden bir itibara da sahip olabilir.

Bu nedenle, izin verilen Intentpool'lar kısa vadede amaç tabanlı uygulama geliştiricileri için caziptir. Bununla birlikte, güçlü güven varsayımlarının doğası gereği kusurları vardır ve bir dereceye kadar blockchain'in orijinal tasarımıyla çelişir.

Hibrit Çözümler

Yukarıda bahsedilen iki durumun karışımı olan çözümler de mevcuttur. Örneğin, yayılma sürecine izin verildiği halde yürütmenin izinsiz olduğu veya bunun tersinin olduğu bir durum vardır. Hibrit çözümün yaygın bir örneği sipariş akışı açık artırmalarıdır.

Bu tür tasarımın ardındaki fikir, karşı taraflara ihtiyaç duyan kullanıcıların, daha uygun fiyatlarla ticaret yapabilmek için daha iyi ve daha kötü karşı taraflar arasında ayrım yapması gerekebilmesidir. Tasarım süreci tipik olarak kullanıcıdan amacı (veya işlemi) alan ve kullanıcı adına açık artırmaları kolaylaştıran güvenilir bir tarafı içerir. Açık artırmaya katılmak için herhangi bir izne gerek yoktur. Ancak bu tasarımların aynı zamanda dezavantajları da vardır; izin verilen Intentpool içerisinde çeşitli bozulmalara karşı hassastırlar.

Bu yaklaşımın özü, niyete dayalı uygulamaların yalnızca akıllı sözleşmelerle etkileşim için yeni mesaj formatlarını değil aynı zamanda Mempool'a alternatifler biçiminde yayılma ve eş keşif mekanizmalarını da içermesidir. Şu anda en kritik olan şey, merkeziyetsizliği korurken teşviklerle uyumlu bir niyet keşfetme ve eşleştirme mekanizması tasarlamaktır.

Riskler ve Azaltma Stratejileri

Niyetler işlemler için heyecan verici yeni bir paradigma olsa da, bunların yaygın biçimde benimsenmesi, alternatif bellek havuzlarına doğru değişen daha büyük bir kullanıcı etkinliği eğiliminin hızlanması anlamına gelebilir. Yanlış yönetilirse, bu değişim Ethereum'un merkezsizleşmesine zarar verebilir ve güvenilir tarafların aşırı gücüne yol açabilir. Potansiyel riskler aşağıdakileri içerir:

Sipariş akışı: Eğer niyet yürütmeye izin veriliyorsa, ancak kullanıcılar bunu dikkatsizce seçip halka açık Mempool'dan taşıyorsa, Ethereum blok üretimi merkezi hale gelebilir.

Güven: Birçok çözüm aracılara güven gerektirdiğinden, Niyetlerin yürütme kalitesini garanti altına almak için girişin önündeki bu yüksek engel, yeni amaç tabanlı mimarilerin geliştirilmesini engelleyecek ve yenilik ve rekabetin hızını azaltacaktır.

Şeffaflık: Çeşitli niyet mimarileri, kullanıcıların zincir üzerindeki varlıkları ve izin verilen bellek havuzu üzerindeki kontrolünü tehlikeye atarak bir düzeyde opaklık sunar. Bu opaklık, inşa edilen sistemin opak olma riski taşır. Bu durumda kullanıcı beklentilerinin nasıl karşılandığı ve ekosisteme yönelik tespit edilemeyen tehditlerin olup olmadığı belirsizdir. Kullanıcılar ve blok zinciri arasında gelişen ara katman yazılımı ve bellek havuzu ekosistemi bile opak hale gelebilir.

Peki bu riskler nasıl azaltılabilir? Ethereum Mempool alanının sınırlı olduğunu biliyoruz. Bazı uygulamalarda gizlilik eksikliği nedeniyle riskler ortaya çıkar ve bu uygulamaların daha geniş bir mesaj formatı yelpazesini desteklemesi engellenir. Bu, cüzdan ve uygulama geliştiricilerini, yukarıda belirtilen risklerden kaçınırken kullanıcıların blockchain'e bağlanmasına izin vermenin bir yolunu bulmaları gerektiğinden zor bir duruma sokuyor. İdeal sistem, herkesin yürütme kalitesinden çok fazla ödün vermeden amaçları eşleştirip yürütebilmesi için izinsiz olmalıdır. Yeni uygulamaların yeni bellek havuzları oluşturmaya gerek kalmadan konuşlandırılabilmesi için sistemin çok yönlü olması gerekir. Sistemler şeffaf olmalı, amaçların gerçekleştirilme sürecinin kamuya açık olarak raporlanmasına olanak sağlamalı ve gizlilik garantileri izin verdiğinde kalite denetimlerinin gerçekleştirilmesi için veri sağlamalıdır.

FlashBots ve Anoma gibi ekipler, gizlilik ve izinsizliği birleştirerek evrensel bir çözüm için yukarıdaki gereksinimleri karşılamak için çok çalışıyor olsalar da, yakın gelecekte böylesine mükemmel bir sistemi oluşturmak zor olacak. Bu nedenle kullanıcıların farklı uygulamalar için ödün vermesi ve farklı çözümler seçmesi gerekiyor. Benzer şekilde, niyet havuzlarını başlatan uygulamaların izinsiz olarak her yerde bulunması ve iznin mevcut olduğu yerlerde aracıları dikkatli bir şekilde seçmesi gerekir.

Amaca dayalı uygulamaların tasarımcılarının, yalnızca kullanıcı tabanlarını değil aynı zamanda daha geniş topluluğu ilgilendirdiği için uygulamalarının zincir dışı etkilerini tam olarak dikkate almaları gerekir. Bu, daha geniş topluluğun Ethereum çevresindeki zincir dışı ekosistemlere özel dikkat göstermesini gerektirir.

Çözüm

Amaca dayalı uygulamalara yönelik pazarın bariz talebi nedeniyle, birçok amaca dayalı uygulama birkaç yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Kısmen ERC4337'nin yönlendirdiği niyetin giderek benimsenmesi, Ethereum Mempool'dan yeni alanlara geçişi hızlandırabilir. Niyetin benimsenmesi, kullanıcılar için "zorunlu işlem" paradigmasından "açıklayıcı" paradigmaya geçişi temsil eder ve kullanıcı deneyiminde ve verimliliğinde önemli gelişmeler vaat eder.

Ebunker resmi web sitesi:https://www.ebunker.io

Daha fazla tartışma için lütfen katılın: https://t.me/ebunkerio

Ebunker Twitter: https://twitter.com/ebunker_eth

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Medium]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [EbunkerChinese] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!