M^0 Protokolü: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrar Sağlama

Orta SeviyeAug 13, 2024
M^0, protokol tarafından onaylanan teminat kullanarak M tokenlerini üretmelerine izin veren merkezi olmayan bir kararlı sikke protokolüdür. Kullanıcılar, Amerikan dolarına bağlı kararlı sikke kullanırken teminatları üzerinde getiri elde edebilirler. Protokol başlangıçta Ethereum üzerinde başlatıldı ve daha sonra diğer Layer 1 ve Layer 2 ağlarına genişleyecektir. M^0'nin çekirdek ekibi, MakerDAO ve Circle gibi projelerden üyeleri içermektedir. M^0 çözümü, daha fazla esneklik, azaltılmış merkezileşme ve karar alma otoritesi olan yönetim üyelerine daha büyük bir karar alma otonomisi sunarak proje geliştirme ve mevcut ürünlerle entegrasyon için yeni olasılıklar sunmaktadır.
M^0 Protokolü: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrar Sağlama

Giriş

M^0, kripto ekosistem içinde istikrarlı kripto paralar oluşturmak için merkezi olmayan bir aracı olarak hizmet veren bir protokoldür. Protokol tarafından onaylanmış uygun teminatlar karşılığında M tokenini oluşturmak için izne tabi aktörlerin kullanabileceği altyapıyı sunar. M^0 ile kullanıcılar ellerinde tuttukları teminat üzerinde getiri elde edebilirken kripto dolarları kullanabilir ve daha sonra bunları diğer merkezi olmayan ürünlerde kullanabilirler. İlk olarak Ethereum'da başlatılan stabilcoin, diğer L1 ve L2 ağlarda da erişilebilir olacaktır. Takım üyeleri MakerDAO ve Circle gibi kuruluşlardan gelmektedir.

M^0 misyonu

Stablecoin sektörü şu anda USDT ve USDC olmak üzere iki ana fiat destekli stablecoin tarafından domine edilmektedir. Bununla birlikte, blockchain üzerinde teminatı doğrulayamama şeffaflık eksikliği yaratırken, bankacılık sisteminde depolanan mevduatlar herhangi bir banka ile ilgili sorunlar durumunda bulaşma riskine maruz kalmaktadır. Bu arada, algoritmik stablecoin'ler, hatalı mekanizmalar tarafından neden olunan geçmiş depeg olaylarından dolayı önemli bir izleyici kitlesi kazanamadı. Bununla karşılaştırıldığında, kripto destekli stablecoin'ler bir süredir başarılı bir şekilde işletilmektedir ancak teminatlarında daha büyük fiyat oynaklığı ile karakterize edilmektedir.

Bu sorunlara yanıt olarak, M^0'un yaratıcıları, blokzincir teknolojisine dayalı bir öz-koruyucu dijital takas aracı ihraç altyapısı sağlamayı amaçlamaktadır. Protokolün inşası, teminatın her bir basılmış M stabilcoin'inin değiştirilebilirliğini sağlar; teminatın korunmasıyla ilgili kuruluşlar birbirlerinden bağımsız olarak işletilir ve bulaşma riskini önlemek için. Protokolde güveni ve şeffaflığı sağlamak için, M arzını destekleyen rezervlerin düzenli olarak blokzincir üzerinde doğrulaması yapılacaktır. Nakit eşdeğer varlıklar, M tokeninin istikrarlı bir değere sahip olmasını sağlamak için temel teminat olarak hizmet verir.

Ekosistem katılımcıları

M^0 protokolünde, üç ana aktör farklı roller oynar ama birbirleriyle yakından etkileşirler. Roller şunları içerir:

Minters - M token üretebilen katılımcılar. Onlar, istikrarlı kripto paraların ihracı gibi finansal hizmet sağlayıcıları gibi işlev görmesi beklenir. Minters, bağımsız teminat depolama getirmeli ve rezerv kanıtlarını sunmalıdır. Ayrıca, bakiyelerinin yeterli güvenliğini sağlamak ve sonunda yükümlülüklerini ödemek için zincir üstü teminat değerini güncellemeleri gerekmektedir. Bakiyeleri protokol tarafından alınan ücretlere tabidir. Minters'ı M protokol ekosistemine katılmaya teşvik etmek için, minter oranı teminat üzerinde elde edilen getiriden daha düşük olmalıdır (ancak net gelir, ücretlerin yatırılan teminat değerine göre değil, üretilen M bakiyesine dayanarak alındığı için mint to collateral oranı parametresi de etkilenir).

Doğrulayıcılar - Minters'ın teminatının geçerliliğini onaylayarak imza sağlayan ve rezerv kanıtının zincir üzerinde tanıklığını yapan sorumludur. Gayri resmi olarak, doğrulayıcılar, sistemik tehdit durumunda minter'ların faaliyetlerini sınırlandırmak için eylemler yapabilen minter'ların üzerinde denetim görevi yapar. M^0 protokolü, doğrulayıcıları çalışmaları karşılığında ödüllendirmemektedir, bu nedenle doğrulayıcıların, off-chain olarak minter'larla bağlayıcı anlaşmalar yapması ve koşulları ve tazminatı belirtmesi beklenir. Doğrulayıcıların rolü, geleneksel finans ve iş bağlamında denetçilerle benzerdir.

Kazanç Sağlayıcılar - Yönetim tarafından onaylanan varlıklar ve kazanç mekanizmasının yararlanıcıları. Kazançları, yönetim tarafından belirlenen kazanç oranına bağlı olarak, dolaşımdaki M'nin M kazanç mekanizmasındaki M'ye oranıyla (kullanım oranı olarak ayarlanmış) ek olarak ayarlanır ve sonuçta bu ikisinin altında olan bir oran elde edilir. Bu mekanizma, kazançların damatıcıların ödediği ücretlere orantılı olduğunu ve bu sayede sistem istikrarını sağladığını garanti eder. Kazanç sağlayıcılar, etkili M üretimi olasılığını artırarak, M tokenleri için talep oluştururlar. M^0 protokolündeki kazanç sağlayıcıları, kurumsal sahipleri ve M tokenlerinin token rezervlerini koruyan dağıtıcıları içerecektir.

Ayrıca, Uygun Kefalet Çözüm Operatörleri, protokol ile daha az etkileşime sahip olmalarına rağmen, kritik bir rol oynarlar. Protokolün yönetim organı tarafından onaylanmış M token'ı destekleyen teminatı güvene operasyonlarından ve teminatının saklanmasından sorumlu profesyonel acentelerdir. Teknik ve operasyonel olarak donanımlı olmalı ve operasyonları için uygun lisanslara sahip olmalıdırlar. Tüm teminat depolama mekanları, minterlardan bağımsız olarak ve doğru bir şekilde işlem yapmalıdır.

Tüm uygun aktörler, bir yönetim oylaması önerisi yoluyla sistemden çıkarılabilir.
Kaldırıldıktan sonra, borçlarını geri ödemek dışında protokol faaliyetlerine artık katılamazlar.

Varlık olarak M ve özellikleri

M, herkesin ikincil piyasadan erişebileceği izinsiz bir ERC20 jetonudur. Bununla birlikte, oluşturulması, bakımı ve yakılması, yönetim tarafından onaylanan jeton basıcıları ve doğrulayıcılar tarafından yönetilir. Belirli varlıklar tarafından desteklenmesine rağmen, bu varlıkların jetonlaştırılmış bir versiyonu olarak hizmet etmez; bunun yerine, bu varlıklar değerini ve güvenilirliğini destekler. Bu, M'yi onu destekleyen teminat kadar güvenli hale getirir, ancak DeFi protokollerine katılım ek riskler getirir.

M'nin dolaşımdaki değeri, emanetçiler tarafından tutulan teminatı aşmamalıdır, çünkü bu, M'nin değer kaybına yol açabilir ve protokolün istikrarını bozabilir. M'nin 1 dolara sabitlenmesi arbitraj yoluyla korunur. M ikincil piyasalarda 1 doların üzerinde işlem görürse, basımcılar muhtemelen daha fazla M basmak için teminat yatıracaktır. Tersine, M 1 doların altında işlem görürse, basıcılar teminatlarını geri almak için muhtemelen M'yi geri alacaklardır. Bir minter'ın M token'leri basabilmesi için, protokol tarafından onaylanmış, değeri doğrulanmış ve güncellenmiş yeterli zincir dışı teminata sahip olması gerekir. Minter'lar teminat değeri bilgilerini, doğrulayıcıların doğruluğunu onaylayan imzalarıyla birlikte ileterek protokol güvenliğini ve bütünlüğünü sağlar. Buna dayanarak, minterler basmak istedikleri M token miktarını belirler ve sistem, teminat değerinin basım oranıyla çarpımının (teminatın tokenlere oranı) basılacak M tokenlerin toplam değerinden büyük olup olmadığını doğrular. Ek olarak, M^0 tarafından getirilen darphane gecikmesi, doğrulayıcılara herhangi bir usulsüzlük durumunda işlemleri potansiyel olarak engellemeleri için zaman verir. Herhangi bir müdahale gerekmiyorsa, minter'lar token'ları belirlenen adreslerine göndererek token oluşturma işlemini tamamlayabilir. Minters, sistemdeki yükümlülüklerini ortadan kaldırmak ve teminat almak için sahip oldukları M tokenlerini istedikleri zaman yakabilirler.

M sadece bir başka istikrarlı koin mi?

Birçok açıdan, M şu anda yaygın olarak kullanılan diğer sabit paralara benzer. Diğer fiat destekli sabit paralar gibi, M de T-bono gibi nakit eşdeğerlerle desteklenir. Ancak, ana fark şudur ki, şu anda bunlar teminat olarak kullanılabilecek tek varlıklardır. Rakiplerinin aksine, M, teminatın on-chain doğrulamasına izin vererek daha büyük bir şeffaflık sağlayacak ve bağımsız kuruluşlar tarafından depozitoların saklanması, bulaşma riskini en aza indirmelidir. Diğer önemli bir fark, yeni jetonların basılma süreci ile ilgilidir. USDT veya USDC gibi sabit paraların genellikle yeni jetonların oluşturulmasını koordine eden tek bir kuruluşu vardır, bu da ihraççıyı daha merkezi hale getirir. Bunun aksine, M^0 protokolü, onaylanmaya tabi olarak katılım göstermek üzere sınırsız sayıda jeton üreticisine izin verir.

Kaynak: Yazarın kendi çalışması

M^0 protokolü, birinin tokenlerinin dondurulmasını önleyecek bir kara listeye alma işlevi içermez. Bu, fon hırsızlıklarına yanıt olarak bu tür eylemlerin iyi niyetle gerçekleştirildiği diğer sabit paralarla çelişiyor. M^0 protokolündeki kilit konular üzerinde karar verme yetkisinin yönetişim organına devredilmesi, yönetim ve proje geliştirmeye daha esnek bir yaklaşımı yansıtır. Kripto piyasasındaki benzer sabit paralar göz önüne alındığında, kullanıcıların yalnızca jetonu tutarak otomatik olarak faiz kazanmalarına olanak tanıyan getiri sağlayan sabit paralar da vardır. M'nin kendisi bu yeteneği sunmaz, ancak altta yatan teminat pasif gelir sağlar. Ne yazık ki, getiri sağlayan sabit coinlerde kullanılan çözümler, menkul kıymet olarak kabul edildikleri ve ABD gibi bazı büyük pazarlarda izin verilmedikleri için düzenleyici kısıtlamalar gerektirir. Tasarımı ile M^0'ın bu tür kısıtlamalarla karşılaşmaması muhtemeldir. M, aşırı teminatlandırma bağlamında kripto destekli sabit paralara daha çok benzer, ancak teminat türü çok daha fiyatlıdır ve depegging riskini azaltırken aynı zamanda stabilcoinin değerini dengeleme mekanizmasını basitleştirir.

Özetle, M^0 protokolü, teminatları üzerinde getiri elde etmelerine izin veren tamamen sahip olunan, güvenli ve şeffaf bir stabil koin sunmayı amaçlamaktadır. M^0 ekosistemindeki katılımcıların yönetimde yer alması, projeye daha merkezi olmayan bir karakter kazandırmaktadır.

Yönetişim

M^0 protokolü, Two Token Governor (TTG) adı verilen bir yönetişim mekanizması kullanır. TTG'nin amacı, protokol yönetiminde tarafsızlığı sağlamak, dolandırıcılığı ve kötü niyetli aktörler tarafından kontrolü önlemek, aynı zamanda faiz oranları ve onaylanmış aktörlerin listesi ile ilgili temel protokol parametrelerine karar vermektir. M^0 protokolündeki TTG mekanizması, 15 günlük iki döneme ayrılan dönemler olarak bilinen 30 günlük döngülerde çalışır: Transfer Dönemi ve Oylama Dönemi. Transfer Dönemi, tekliflerin toplanmasına ve oylama yetkisinin diğer adreslere devredilmesine izin verirken, Oylama Dönemi tekliflerin oylanmasına odaklanır. Bu sistem, düzenlilik, doğru yerleşimler ve verimli protokol yönetimi sağlamayı amaçlamaktadır. TTG, protokoldeki temel kararlardan sorumlu iki tür tokenden oluşur: GÜÇ ve SIFIR. POWER token, aktif tekliflere oy vermek için kullanılır ve sahiplerinin protokolü doğrudan yönetmesini sağlar. Oylamaya katılma karşılığında, token sahipleri, yalnızca en önemli değişiklikler için kullanıldıkları için oylama açısından çok daha pasif olan SIFIR jeton alırlar. Her iki token de her dönemde POWER token arzını %10 artıran bir enflasyon mekanizmasına sahipken, ZERO token arzı 5.000.000 token'ye kadar artar ve orantılı olarak talep edilir. Kullanılmayan POWER token'ler, Hollanda'daki bir açık artırma yoluyla açık artırmaya çıkarılırken, ZERO token'ler basılmaz.

TTG içinde üç farklı teklif türü ayırt edilir. En yaygın olanı, basit çoğunluk gerektiren Standart Tekliflerdir. Oylamaya katılım zorunludur, aksi takdirde oylama gücünün azalmasına ve SIFIR ödüllerinin kaybına neden olur. Diğer bir tür, belirli bir GÜÇ eşiğine ulaşmayı gerektiren GÜÇ Eşiği Teklifleridir ve acil durumlarda kullanılır, hemen uygulanır. Son tür ise SIFIR jeton sahipleri için SIFIR Eşiği Teklifleridir, sıfırlama işlevi ve protokoldeki kritik değişiklikler için kullanılır.

Ücretler

Ücretler, protokolde yer alan katılımcılar için gelirin temel kaynağıdır ve düzenleyici bir işlevi yerine getirir. M^0, iki ana türde ücret uygular: teminat oranı ve ceza oranı.

Minter Oranı - Minter oranı ücretlerinden elde edilen gelir, kazanç mekanizmasına gider ve kısmen ZERO token sahiplerine yeniden dağıtılır. Bu, CEX'ler gibi kurumların M token'ları tutmasını ve kazanç oranını elde etmesini teşvik eder. Ancak, bu sistemden faydalanmak için bir kurumun beyaz listeye alınması ve yönetim tarafından onaylanması gerekmektedir. Minter oranı, minter'ların token üretmelerini teşvik etmek için minter'ların kazandığı getiriden daha düşük olmalıdır. Bu nedenle, minter oranının ABD Federal Fonları Oranı'ndan daha düşük kalması beklenmektedir.

Ceza Oranı - Bu, teminat-para dengesi oranını koruyamayan ya da belirli bir süre içinde bakiyelerini güncellemeyen madenciler için uygulanan bir cezadır. Madencilerin oranı, ceza oranının aksine, teminat kontrolünde bir kez alınan bir ücrettir ve fazla tutarın yüzdesi olarak hesaplanır.

M^0 protokolünün ücretleri ekosistem katılımcılarını teşvik eder, ancak doğrulayıcılar bu yönü koordine etmediği için dahil edilmez ve çalışmalarının madencilikçilerle yapılan off-chain anlaşmalara dayalı olarak tazmin edilmesi beklenir. Yönetim teklifi ücretleri için kullanıcılar M ve WETH tokenleri arasında seçim yapabilir, bu tokenler protokolün dahili para birimi olarak hizmet eder ve aynı zamanda POWER token açık artırmaları için de kullanılır.

Protokol riskleri ve azaltma stratejileri

M^0, diğer blok zinciri protokollerinde bulunan, akıllı sözleşme hataları, hacker saldırıları ve altyapı sorunları gibi risklere maruz kalmaktadır. Fonksiyonundan dolayı, protokol ayrıca piyasa faktörlerinden kaynaklanan finansal risklerle karşı karşıyadır. M^0, özellikle ABD T-bono faiz oranlarındaki değişikliklere hassastır. Parasal politika değişiklikleri, minters ve earners için protokolün karlılığını ve çekiciliğini etkileyebilir. Başka bir risk, teminat değerlerindeki dalgalanmadır, ancak ABD T-bonolarının kullanımı bu riski sınırlar. Dahası, M tokenlerine olan arz ve talepteki beklenmedik değişimler, likidite zorluklarına ve M'nin değerini pega getirmek için arbitrajcıların harekete geçmesine kadar geçici fiyat istikrarsızlığına neden olabilir.

Proje aynı zamanda ekosistem katılımcılarıyla doğrudan ilişkili olan risklere de maruz kalır. Teminat güvenliği için vücut koruma çözümü operatörleri gibi ortakların güvenilirliği ve güvenilirliği kritiktir. M kendisi kendine koruyucu olsa da, teminatı değil, bu da koruyucu operatörlerin belirli bir seviyede riski tanıttığı anlamına gelir. Bu nedenle, itibarlı ve düzenlenmiş varlıklar yasal sınırlar içinde faaliyet göstermelidir.

M^0, uygunsuz minter aktivitesini önlemeye yönelik çözümler uygular. Ceza oranına ek olarak, protokolün kararlı sistem operasyonlarını tehdit edebilecek minter davranışını ele almak için başka önlemleri de vardır. Bu gibi durumlarda, doğrulayıcılar, tamamlanmadan önce M token üretme teklifini iptal etmek için müdahale edebilir ve belirli bir minter'ın belirli bir süre boyunca M token üretme yeteneğini, dondurmayı yenileme seçeneğiyle dondurabilir. Bir minter'ın eylemleri özellikle şiddetliyse veya tekrarlanıyorsa, TTG'deki bir teklif yoluyla pinter'ın sistemden kaldırılması da dahil olmak üzere daha fazla adım atılabilir. Risk azaltmanın önemli bir unsuru, SIFIR token sahiplerinin sistemin yönetimini tamamen sıfırlamak ve POWER token'leri SIFIR bakiyeleriyle orantılı olarak yeniden dağıtmak için yürütebilecekleri sıfırlama işlevidir. Sıfırlama işleminden sonra, tüm etkin ve bekleyen teklifler iptal edilir. Bu, potansiyel olarak kötü niyetli aktörleri sisteme sokan tekliflerin derhal geçersiz kılınmasını sağlar. Sıfırlama işlevi, tehditlere hızlı yanıt verilmesini sağlar ve kritik durumlarda koruyucu bir mekanizma görevi görür.

Kaynak:M^0 belgelendirme

Bağış

M^0, Haziran 2024'te Bain Capital Crypto liderliğindeki bir Seri A fon turunda 35 milyon dolar başarıyla topladı. Bu turdaki diğer dikkate değer yatırımcılar arasında Galaxy Ventures, Wintermute Ventures, GSR, Caladan ve SCB 10X bulunmaktadır. Tur, hem hisse senetleri hem de jetonları içeriyordu ve M^0, yatırımcılara kilitleme dönemine tabi olan iki yönetim jetonu olan POWER ve ZERO ile hizmet verdi. Son fon turu, Nisan 2023'te Pantera Capital liderliğindeki 22.5 milyon dolarlık bir tohum turunu takip ediyor. Seri A turunun tamamlanmasıyla, M^0'ün toplam fonu şu anda 57.5 milyon doları bulmaktadır. Proje değerlemesi şu anda açıklanmamıştır.

Son sözler

M^0, stablecoin sektöründe doğası gereği daha esnek ve daha az merkezi olan ve yönetişim üyelerine daha fazla karar verme özerkliği sunan yeni bir çözüm önermektedir. Temel protokol parametreleri ve ilgili aktörler, ekosistemdeki diğer katılımcılar tarafından belirlenir ve proje geliştirme ve mevcut ürünlerle entegrasyon için yeni olanaklar sunar. Yaygın olarak kullanılan itibari para destekli sabit coinlere olan önemli benzerliği nedeniyle, M^0'ın başarısını belirleyebilecek belki de en önemli faktör, protokole olan güveni artıran zincir üzerindeki M arzını destekleyen teminatı doğrulama yeteneğidir. Bununla birlikte, bu sistem en popüler stabilcoinlerden çok daha karmaşıktır ve bu da protokol yönetimini daha karmaşık hale getirir ve daha yüksek risk seviyeleri sunar. Protokolün merkezi olmayan yapısı nedeniyle zaman içinde devam edebilmesi için ekosistem katılımcılarını harekete geçmeye teşvik edebilmesi gerekir. Seçmenler için teşvikleri yönetişim tokenlerinin aşırı enflasyonist hale gelmemesini sağlamakla dengelemek de büyük bir zorluktur. Diğer bir konu, protokol bu yönü doğrudan koordine etmediği için doğrulayıcıları uygun şekilde motive etmektir. Ekosistem içindeki önemine rağmen, özellikle başarılı stablecoin projelerinin benzer bir mekanizma kullanmadığı düşünüldüğünde, kazanma oranı başarının birincil belirleyicisi olmamalıdır. M^0 protokolü, en az en popüler stablecoin'ler kadar güvenli teminat kullanan daha şeffaf ve merkezi olmayan bir ürün sunarak stablecoin sektörü üzerinde önemli bir etki yaratma potansiyeline sahiptir. M^0'ın potansiyel başarısı, diğer yandan protokolün parametrelerinin piyasa ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde ayarlanması için fırsat sağlayan yönetişim organının kararlarından etkilenecektir.


Bu makale, tarafından yazılmış ve hazırlanmıştır Pawel HuptasGCR Araştırma Ekibi üyesi, alanında geniş bilgi ve uzmanlığa sahip özverili bir grup profesyonelden oluşmaktadır. Endüstri gelişmelerini takip etmeye ve doğru ve değerli bilgi sağlamaya adanmıştır.GlobalCoinResearch.comgüvenilir bir kaynak, içgörülü haberler, araştırma ve analizler için.


Açıklama: Yatırım yapmak, teknik, operasyonel ve insan kaynaklı hataların yanı sıra platform hataları da dahil olmak üzere doğal riskler içerir. Sağlanan içerik sadece eğitim amaçlıdır ve finansal tavsiye olarak düşünülmemelidir. Bu içeriğin yazarları profesyonel veya lisanslı finansal danışmanlar değildir ve ifade edilen görüşler kendi görüşleridir ve bağlı oldukları herhangi bir kuruluşun görüşlerini temsil etmez.

Dikkat:

  1. Bu makale şuradan yeniden basılmıştır: [GLOBAL COIN ARAŞTIRMA EKİBİ], Forward the Original Title‘M^0 Protokol: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrarı Sağlama’, Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ GLOBAL COIN ARAŞTIRMA EKİBİ]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya kopya çekmek yasaktır.

M^0 Protokolü: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrar Sağlama

Orta SeviyeAug 13, 2024
M^0, protokol tarafından onaylanan teminat kullanarak M tokenlerini üretmelerine izin veren merkezi olmayan bir kararlı sikke protokolüdür. Kullanıcılar, Amerikan dolarına bağlı kararlı sikke kullanırken teminatları üzerinde getiri elde edebilirler. Protokol başlangıçta Ethereum üzerinde başlatıldı ve daha sonra diğer Layer 1 ve Layer 2 ağlarına genişleyecektir. M^0'nin çekirdek ekibi, MakerDAO ve Circle gibi projelerden üyeleri içermektedir. M^0 çözümü, daha fazla esneklik, azaltılmış merkezileşme ve karar alma otoritesi olan yönetim üyelerine daha büyük bir karar alma otonomisi sunarak proje geliştirme ve mevcut ürünlerle entegrasyon için yeni olasılıklar sunmaktadır.
M^0 Protokolü: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrar Sağlama

Giriş

M^0, kripto ekosistem içinde istikrarlı kripto paralar oluşturmak için merkezi olmayan bir aracı olarak hizmet veren bir protokoldür. Protokol tarafından onaylanmış uygun teminatlar karşılığında M tokenini oluşturmak için izne tabi aktörlerin kullanabileceği altyapıyı sunar. M^0 ile kullanıcılar ellerinde tuttukları teminat üzerinde getiri elde edebilirken kripto dolarları kullanabilir ve daha sonra bunları diğer merkezi olmayan ürünlerde kullanabilirler. İlk olarak Ethereum'da başlatılan stabilcoin, diğer L1 ve L2 ağlarda da erişilebilir olacaktır. Takım üyeleri MakerDAO ve Circle gibi kuruluşlardan gelmektedir.

M^0 misyonu

Stablecoin sektörü şu anda USDT ve USDC olmak üzere iki ana fiat destekli stablecoin tarafından domine edilmektedir. Bununla birlikte, blockchain üzerinde teminatı doğrulayamama şeffaflık eksikliği yaratırken, bankacılık sisteminde depolanan mevduatlar herhangi bir banka ile ilgili sorunlar durumunda bulaşma riskine maruz kalmaktadır. Bu arada, algoritmik stablecoin'ler, hatalı mekanizmalar tarafından neden olunan geçmiş depeg olaylarından dolayı önemli bir izleyici kitlesi kazanamadı. Bununla karşılaştırıldığında, kripto destekli stablecoin'ler bir süredir başarılı bir şekilde işletilmektedir ancak teminatlarında daha büyük fiyat oynaklığı ile karakterize edilmektedir.

Bu sorunlara yanıt olarak, M^0'un yaratıcıları, blokzincir teknolojisine dayalı bir öz-koruyucu dijital takas aracı ihraç altyapısı sağlamayı amaçlamaktadır. Protokolün inşası, teminatın her bir basılmış M stabilcoin'inin değiştirilebilirliğini sağlar; teminatın korunmasıyla ilgili kuruluşlar birbirlerinden bağımsız olarak işletilir ve bulaşma riskini önlemek için. Protokolde güveni ve şeffaflığı sağlamak için, M arzını destekleyen rezervlerin düzenli olarak blokzincir üzerinde doğrulaması yapılacaktır. Nakit eşdeğer varlıklar, M tokeninin istikrarlı bir değere sahip olmasını sağlamak için temel teminat olarak hizmet verir.

Ekosistem katılımcıları

M^0 protokolünde, üç ana aktör farklı roller oynar ama birbirleriyle yakından etkileşirler. Roller şunları içerir:

Minters - M token üretebilen katılımcılar. Onlar, istikrarlı kripto paraların ihracı gibi finansal hizmet sağlayıcıları gibi işlev görmesi beklenir. Minters, bağımsız teminat depolama getirmeli ve rezerv kanıtlarını sunmalıdır. Ayrıca, bakiyelerinin yeterli güvenliğini sağlamak ve sonunda yükümlülüklerini ödemek için zincir üstü teminat değerini güncellemeleri gerekmektedir. Bakiyeleri protokol tarafından alınan ücretlere tabidir. Minters'ı M protokol ekosistemine katılmaya teşvik etmek için, minter oranı teminat üzerinde elde edilen getiriden daha düşük olmalıdır (ancak net gelir, ücretlerin yatırılan teminat değerine göre değil, üretilen M bakiyesine dayanarak alındığı için mint to collateral oranı parametresi de etkilenir).

Doğrulayıcılar - Minters'ın teminatının geçerliliğini onaylayarak imza sağlayan ve rezerv kanıtının zincir üzerinde tanıklığını yapan sorumludur. Gayri resmi olarak, doğrulayıcılar, sistemik tehdit durumunda minter'ların faaliyetlerini sınırlandırmak için eylemler yapabilen minter'ların üzerinde denetim görevi yapar. M^0 protokolü, doğrulayıcıları çalışmaları karşılığında ödüllendirmemektedir, bu nedenle doğrulayıcıların, off-chain olarak minter'larla bağlayıcı anlaşmalar yapması ve koşulları ve tazminatı belirtmesi beklenir. Doğrulayıcıların rolü, geleneksel finans ve iş bağlamında denetçilerle benzerdir.

Kazanç Sağlayıcılar - Yönetim tarafından onaylanan varlıklar ve kazanç mekanizmasının yararlanıcıları. Kazançları, yönetim tarafından belirlenen kazanç oranına bağlı olarak, dolaşımdaki M'nin M kazanç mekanizmasındaki M'ye oranıyla (kullanım oranı olarak ayarlanmış) ek olarak ayarlanır ve sonuçta bu ikisinin altında olan bir oran elde edilir. Bu mekanizma, kazançların damatıcıların ödediği ücretlere orantılı olduğunu ve bu sayede sistem istikrarını sağladığını garanti eder. Kazanç sağlayıcılar, etkili M üretimi olasılığını artırarak, M tokenleri için talep oluştururlar. M^0 protokolündeki kazanç sağlayıcıları, kurumsal sahipleri ve M tokenlerinin token rezervlerini koruyan dağıtıcıları içerecektir.

Ayrıca, Uygun Kefalet Çözüm Operatörleri, protokol ile daha az etkileşime sahip olmalarına rağmen, kritik bir rol oynarlar. Protokolün yönetim organı tarafından onaylanmış M token'ı destekleyen teminatı güvene operasyonlarından ve teminatının saklanmasından sorumlu profesyonel acentelerdir. Teknik ve operasyonel olarak donanımlı olmalı ve operasyonları için uygun lisanslara sahip olmalıdırlar. Tüm teminat depolama mekanları, minterlardan bağımsız olarak ve doğru bir şekilde işlem yapmalıdır.

Tüm uygun aktörler, bir yönetim oylaması önerisi yoluyla sistemden çıkarılabilir.
Kaldırıldıktan sonra, borçlarını geri ödemek dışında protokol faaliyetlerine artık katılamazlar.

Varlık olarak M ve özellikleri

M, herkesin ikincil piyasadan erişebileceği izinsiz bir ERC20 jetonudur. Bununla birlikte, oluşturulması, bakımı ve yakılması, yönetim tarafından onaylanan jeton basıcıları ve doğrulayıcılar tarafından yönetilir. Belirli varlıklar tarafından desteklenmesine rağmen, bu varlıkların jetonlaştırılmış bir versiyonu olarak hizmet etmez; bunun yerine, bu varlıklar değerini ve güvenilirliğini destekler. Bu, M'yi onu destekleyen teminat kadar güvenli hale getirir, ancak DeFi protokollerine katılım ek riskler getirir.

M'nin dolaşımdaki değeri, emanetçiler tarafından tutulan teminatı aşmamalıdır, çünkü bu, M'nin değer kaybına yol açabilir ve protokolün istikrarını bozabilir. M'nin 1 dolara sabitlenmesi arbitraj yoluyla korunur. M ikincil piyasalarda 1 doların üzerinde işlem görürse, basımcılar muhtemelen daha fazla M basmak için teminat yatıracaktır. Tersine, M 1 doların altında işlem görürse, basıcılar teminatlarını geri almak için muhtemelen M'yi geri alacaklardır. Bir minter'ın M token'leri basabilmesi için, protokol tarafından onaylanmış, değeri doğrulanmış ve güncellenmiş yeterli zincir dışı teminata sahip olması gerekir. Minter'lar teminat değeri bilgilerini, doğrulayıcıların doğruluğunu onaylayan imzalarıyla birlikte ileterek protokol güvenliğini ve bütünlüğünü sağlar. Buna dayanarak, minterler basmak istedikleri M token miktarını belirler ve sistem, teminat değerinin basım oranıyla çarpımının (teminatın tokenlere oranı) basılacak M tokenlerin toplam değerinden büyük olup olmadığını doğrular. Ek olarak, M^0 tarafından getirilen darphane gecikmesi, doğrulayıcılara herhangi bir usulsüzlük durumunda işlemleri potansiyel olarak engellemeleri için zaman verir. Herhangi bir müdahale gerekmiyorsa, minter'lar token'ları belirlenen adreslerine göndererek token oluşturma işlemini tamamlayabilir. Minters, sistemdeki yükümlülüklerini ortadan kaldırmak ve teminat almak için sahip oldukları M tokenlerini istedikleri zaman yakabilirler.

M sadece bir başka istikrarlı koin mi?

Birçok açıdan, M şu anda yaygın olarak kullanılan diğer sabit paralara benzer. Diğer fiat destekli sabit paralar gibi, M de T-bono gibi nakit eşdeğerlerle desteklenir. Ancak, ana fark şudur ki, şu anda bunlar teminat olarak kullanılabilecek tek varlıklardır. Rakiplerinin aksine, M, teminatın on-chain doğrulamasına izin vererek daha büyük bir şeffaflık sağlayacak ve bağımsız kuruluşlar tarafından depozitoların saklanması, bulaşma riskini en aza indirmelidir. Diğer önemli bir fark, yeni jetonların basılma süreci ile ilgilidir. USDT veya USDC gibi sabit paraların genellikle yeni jetonların oluşturulmasını koordine eden tek bir kuruluşu vardır, bu da ihraççıyı daha merkezi hale getirir. Bunun aksine, M^0 protokolü, onaylanmaya tabi olarak katılım göstermek üzere sınırsız sayıda jeton üreticisine izin verir.

Kaynak: Yazarın kendi çalışması

M^0 protokolü, birinin tokenlerinin dondurulmasını önleyecek bir kara listeye alma işlevi içermez. Bu, fon hırsızlıklarına yanıt olarak bu tür eylemlerin iyi niyetle gerçekleştirildiği diğer sabit paralarla çelişiyor. M^0 protokolündeki kilit konular üzerinde karar verme yetkisinin yönetişim organına devredilmesi, yönetim ve proje geliştirmeye daha esnek bir yaklaşımı yansıtır. Kripto piyasasındaki benzer sabit paralar göz önüne alındığında, kullanıcıların yalnızca jetonu tutarak otomatik olarak faiz kazanmalarına olanak tanıyan getiri sağlayan sabit paralar da vardır. M'nin kendisi bu yeteneği sunmaz, ancak altta yatan teminat pasif gelir sağlar. Ne yazık ki, getiri sağlayan sabit coinlerde kullanılan çözümler, menkul kıymet olarak kabul edildikleri ve ABD gibi bazı büyük pazarlarda izin verilmedikleri için düzenleyici kısıtlamalar gerektirir. Tasarımı ile M^0'ın bu tür kısıtlamalarla karşılaşmaması muhtemeldir. M, aşırı teminatlandırma bağlamında kripto destekli sabit paralara daha çok benzer, ancak teminat türü çok daha fiyatlıdır ve depegging riskini azaltırken aynı zamanda stabilcoinin değerini dengeleme mekanizmasını basitleştirir.

Özetle, M^0 protokolü, teminatları üzerinde getiri elde etmelerine izin veren tamamen sahip olunan, güvenli ve şeffaf bir stabil koin sunmayı amaçlamaktadır. M^0 ekosistemindeki katılımcıların yönetimde yer alması, projeye daha merkezi olmayan bir karakter kazandırmaktadır.

Yönetişim

M^0 protokolü, Two Token Governor (TTG) adı verilen bir yönetişim mekanizması kullanır. TTG'nin amacı, protokol yönetiminde tarafsızlığı sağlamak, dolandırıcılığı ve kötü niyetli aktörler tarafından kontrolü önlemek, aynı zamanda faiz oranları ve onaylanmış aktörlerin listesi ile ilgili temel protokol parametrelerine karar vermektir. M^0 protokolündeki TTG mekanizması, 15 günlük iki döneme ayrılan dönemler olarak bilinen 30 günlük döngülerde çalışır: Transfer Dönemi ve Oylama Dönemi. Transfer Dönemi, tekliflerin toplanmasına ve oylama yetkisinin diğer adreslere devredilmesine izin verirken, Oylama Dönemi tekliflerin oylanmasına odaklanır. Bu sistem, düzenlilik, doğru yerleşimler ve verimli protokol yönetimi sağlamayı amaçlamaktadır. TTG, protokoldeki temel kararlardan sorumlu iki tür tokenden oluşur: GÜÇ ve SIFIR. POWER token, aktif tekliflere oy vermek için kullanılır ve sahiplerinin protokolü doğrudan yönetmesini sağlar. Oylamaya katılma karşılığında, token sahipleri, yalnızca en önemli değişiklikler için kullanıldıkları için oylama açısından çok daha pasif olan SIFIR jeton alırlar. Her iki token de her dönemde POWER token arzını %10 artıran bir enflasyon mekanizmasına sahipken, ZERO token arzı 5.000.000 token'ye kadar artar ve orantılı olarak talep edilir. Kullanılmayan POWER token'ler, Hollanda'daki bir açık artırma yoluyla açık artırmaya çıkarılırken, ZERO token'ler basılmaz.

TTG içinde üç farklı teklif türü ayırt edilir. En yaygın olanı, basit çoğunluk gerektiren Standart Tekliflerdir. Oylamaya katılım zorunludur, aksi takdirde oylama gücünün azalmasına ve SIFIR ödüllerinin kaybına neden olur. Diğer bir tür, belirli bir GÜÇ eşiğine ulaşmayı gerektiren GÜÇ Eşiği Teklifleridir ve acil durumlarda kullanılır, hemen uygulanır. Son tür ise SIFIR jeton sahipleri için SIFIR Eşiği Teklifleridir, sıfırlama işlevi ve protokoldeki kritik değişiklikler için kullanılır.

Ücretler

Ücretler, protokolde yer alan katılımcılar için gelirin temel kaynağıdır ve düzenleyici bir işlevi yerine getirir. M^0, iki ana türde ücret uygular: teminat oranı ve ceza oranı.

Minter Oranı - Minter oranı ücretlerinden elde edilen gelir, kazanç mekanizmasına gider ve kısmen ZERO token sahiplerine yeniden dağıtılır. Bu, CEX'ler gibi kurumların M token'ları tutmasını ve kazanç oranını elde etmesini teşvik eder. Ancak, bu sistemden faydalanmak için bir kurumun beyaz listeye alınması ve yönetim tarafından onaylanması gerekmektedir. Minter oranı, minter'ların token üretmelerini teşvik etmek için minter'ların kazandığı getiriden daha düşük olmalıdır. Bu nedenle, minter oranının ABD Federal Fonları Oranı'ndan daha düşük kalması beklenmektedir.

Ceza Oranı - Bu, teminat-para dengesi oranını koruyamayan ya da belirli bir süre içinde bakiyelerini güncellemeyen madenciler için uygulanan bir cezadır. Madencilerin oranı, ceza oranının aksine, teminat kontrolünde bir kez alınan bir ücrettir ve fazla tutarın yüzdesi olarak hesaplanır.

M^0 protokolünün ücretleri ekosistem katılımcılarını teşvik eder, ancak doğrulayıcılar bu yönü koordine etmediği için dahil edilmez ve çalışmalarının madencilikçilerle yapılan off-chain anlaşmalara dayalı olarak tazmin edilmesi beklenir. Yönetim teklifi ücretleri için kullanıcılar M ve WETH tokenleri arasında seçim yapabilir, bu tokenler protokolün dahili para birimi olarak hizmet eder ve aynı zamanda POWER token açık artırmaları için de kullanılır.

Protokol riskleri ve azaltma stratejileri

M^0, diğer blok zinciri protokollerinde bulunan, akıllı sözleşme hataları, hacker saldırıları ve altyapı sorunları gibi risklere maruz kalmaktadır. Fonksiyonundan dolayı, protokol ayrıca piyasa faktörlerinden kaynaklanan finansal risklerle karşı karşıyadır. M^0, özellikle ABD T-bono faiz oranlarındaki değişikliklere hassastır. Parasal politika değişiklikleri, minters ve earners için protokolün karlılığını ve çekiciliğini etkileyebilir. Başka bir risk, teminat değerlerindeki dalgalanmadır, ancak ABD T-bonolarının kullanımı bu riski sınırlar. Dahası, M tokenlerine olan arz ve talepteki beklenmedik değişimler, likidite zorluklarına ve M'nin değerini pega getirmek için arbitrajcıların harekete geçmesine kadar geçici fiyat istikrarsızlığına neden olabilir.

Proje aynı zamanda ekosistem katılımcılarıyla doğrudan ilişkili olan risklere de maruz kalır. Teminat güvenliği için vücut koruma çözümü operatörleri gibi ortakların güvenilirliği ve güvenilirliği kritiktir. M kendisi kendine koruyucu olsa da, teminatı değil, bu da koruyucu operatörlerin belirli bir seviyede riski tanıttığı anlamına gelir. Bu nedenle, itibarlı ve düzenlenmiş varlıklar yasal sınırlar içinde faaliyet göstermelidir.

M^0, uygunsuz minter aktivitesini önlemeye yönelik çözümler uygular. Ceza oranına ek olarak, protokolün kararlı sistem operasyonlarını tehdit edebilecek minter davranışını ele almak için başka önlemleri de vardır. Bu gibi durumlarda, doğrulayıcılar, tamamlanmadan önce M token üretme teklifini iptal etmek için müdahale edebilir ve belirli bir minter'ın belirli bir süre boyunca M token üretme yeteneğini, dondurmayı yenileme seçeneğiyle dondurabilir. Bir minter'ın eylemleri özellikle şiddetliyse veya tekrarlanıyorsa, TTG'deki bir teklif yoluyla pinter'ın sistemden kaldırılması da dahil olmak üzere daha fazla adım atılabilir. Risk azaltmanın önemli bir unsuru, SIFIR token sahiplerinin sistemin yönetimini tamamen sıfırlamak ve POWER token'leri SIFIR bakiyeleriyle orantılı olarak yeniden dağıtmak için yürütebilecekleri sıfırlama işlevidir. Sıfırlama işleminden sonra, tüm etkin ve bekleyen teklifler iptal edilir. Bu, potansiyel olarak kötü niyetli aktörleri sisteme sokan tekliflerin derhal geçersiz kılınmasını sağlar. Sıfırlama işlevi, tehditlere hızlı yanıt verilmesini sağlar ve kritik durumlarda koruyucu bir mekanizma görevi görür.

Kaynak:M^0 belgelendirme

Bağış

M^0, Haziran 2024'te Bain Capital Crypto liderliğindeki bir Seri A fon turunda 35 milyon dolar başarıyla topladı. Bu turdaki diğer dikkate değer yatırımcılar arasında Galaxy Ventures, Wintermute Ventures, GSR, Caladan ve SCB 10X bulunmaktadır. Tur, hem hisse senetleri hem de jetonları içeriyordu ve M^0, yatırımcılara kilitleme dönemine tabi olan iki yönetim jetonu olan POWER ve ZERO ile hizmet verdi. Son fon turu, Nisan 2023'te Pantera Capital liderliğindeki 22.5 milyon dolarlık bir tohum turunu takip ediyor. Seri A turunun tamamlanmasıyla, M^0'ün toplam fonu şu anda 57.5 milyon doları bulmaktadır. Proje değerlemesi şu anda açıklanmamıştır.

Son sözler

M^0, stablecoin sektöründe doğası gereği daha esnek ve daha az merkezi olan ve yönetişim üyelerine daha fazla karar verme özerkliği sunan yeni bir çözüm önermektedir. Temel protokol parametreleri ve ilgili aktörler, ekosistemdeki diğer katılımcılar tarafından belirlenir ve proje geliştirme ve mevcut ürünlerle entegrasyon için yeni olanaklar sunar. Yaygın olarak kullanılan itibari para destekli sabit coinlere olan önemli benzerliği nedeniyle, M^0'ın başarısını belirleyebilecek belki de en önemli faktör, protokole olan güveni artıran zincir üzerindeki M arzını destekleyen teminatı doğrulama yeteneğidir. Bununla birlikte, bu sistem en popüler stabilcoinlerden çok daha karmaşıktır ve bu da protokol yönetimini daha karmaşık hale getirir ve daha yüksek risk seviyeleri sunar. Protokolün merkezi olmayan yapısı nedeniyle zaman içinde devam edebilmesi için ekosistem katılımcılarını harekete geçmeye teşvik edebilmesi gerekir. Seçmenler için teşvikleri yönetişim tokenlerinin aşırı enflasyonist hale gelmemesini sağlamakla dengelemek de büyük bir zorluktur. Diğer bir konu, protokol bu yönü doğrudan koordine etmediği için doğrulayıcıları uygun şekilde motive etmektir. Ekosistem içindeki önemine rağmen, özellikle başarılı stablecoin projelerinin benzer bir mekanizma kullanmadığı düşünüldüğünde, kazanma oranı başarının birincil belirleyicisi olmamalıdır. M^0 protokolü, en az en popüler stablecoin'ler kadar güvenli teminat kullanan daha şeffaf ve merkezi olmayan bir ürün sunarak stablecoin sektörü üzerinde önemli bir etki yaratma potansiyeline sahiptir. M^0'ın potansiyel başarısı, diğer yandan protokolün parametrelerinin piyasa ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde ayarlanması için fırsat sağlayan yönetişim organının kararlarından etkilenecektir.


Bu makale, tarafından yazılmış ve hazırlanmıştır Pawel HuptasGCR Araştırma Ekibi üyesi, alanında geniş bilgi ve uzmanlığa sahip özverili bir grup profesyonelden oluşmaktadır. Endüstri gelişmelerini takip etmeye ve doğru ve değerli bilgi sağlamaya adanmıştır.GlobalCoinResearch.comgüvenilir bir kaynak, içgörülü haberler, araştırma ve analizler için.


Açıklama: Yatırım yapmak, teknik, operasyonel ve insan kaynaklı hataların yanı sıra platform hataları da dahil olmak üzere doğal riskler içerir. Sağlanan içerik sadece eğitim amaçlıdır ve finansal tavsiye olarak düşünülmemelidir. Bu içeriğin yazarları profesyonel veya lisanslı finansal danışmanlar değildir ve ifade edilen görüşler kendi görüşleridir ve bağlı oldukları herhangi bir kuruluşun görüşlerini temsil etmez.

Dikkat:

  1. Bu makale şuradan yeniden basılmıştır: [GLOBAL COIN ARAŞTIRMA EKİBİ], Forward the Original Title‘M^0 Protokol: Doğrulanabilir Teminat ile İstikrarı Sağlama’, Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ GLOBAL COIN ARAŞTIRMA EKİBİ]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya kopya çekmek yasaktır.

Empieza ahora
¡Regístrate y recibe un bono de
$100
!