Bitcoin Magazine: Rollup hangi ikilemle karşı karşıya?

robot
Özet oluşturma devam ediyor

Kaynak: Bitcoin Magazine; Çeviri: Wuzhu, Altın Finans

Rollup'lar son zamanlarda BTC ölçeklendirmesinin odak noktası haline geldi ve daha geniş ilgi açısından Lighting Ağı'ndan gerçekten "şovu çalan" ilk şey oldu. Rollup'lar, Lighting Ağı çekirdek Likidite kısıtlamaları tarafından kısıtlanmayan veya kısıtlanmayan bir zincir dışı katman 2 olacak şekilde tasarlanmıştır, yani son kullanıcının parayı almak için fonları önceden tahsis edecek (veya "ödünç verecek") birine ihtiyacı vardır veya ara yol Düğüm, ödeme tutarının göndericiden alıcıya tam akışını kolaylaştırmak için kanal bakiyesine ihtiyaç duyar.

Bu sistemler başlangıçta Ethereum ve diğer Turing Tamamlandı sistemlerinde çalıştırıldı, ancak son zamanlarda vurgu, onları UTXO tabanlı blok zincirine (örneğin BTC) taşımaya yönelik oldu. Bu makale, şu anda BTC'de uygulanan durumu değil, uzun süredir peşinde koşulan ideal Rollup'ın BTC'nin şu anda desteklemediği doğrudan Sıfır Bilgi Kanıtı (ZKP) doğrulama yeteneğine dayanan işlevselliğini tartışmayı amaçlamaktadır.

Roll'un temel yapısı aşağıdaki gibidir: Tek bir hesap (BTC'de UTXO olarak bilinir) Rollup'ta tüm kullanıcı bakiyelerini saklar. Bu UTXO, bir taahhüt içerir; bu taahhüt, Merkle ağacının kökü şeklinde Rollup'ta mevcut olan tüm hesapların mevcut bakiyelerini içerir. Tüm bu hesaplar Açık Anahtar/Özel Anahtar çiftini kullanarak yetkilendirilir, bu nedenle off-chain harcamaları yapabilmek için kullanıcıların hala Gizli Anahtar kullanarak belirli içerikleri imzalamaları gerekmektedir. Bu yapının bu kısmı, kullanıcıların herhangi bir izin gerektirmeden her zaman ayrılabilmelerine izin verir; hesaplarının bir Merkle ağacının parçası olduğunu kanıtlayan bir işlem oluşturarak Rollup'tan tek taraflı çıkış yapabilirler, işletmeci iznine ihtiyaç duymadan.

Rollup işletmecileri, off-chain işlemleri tamamlarken hesap bakiyelerinin merkle root'unu güncellemek için bir ZKP içermesi gereken bir işlem yapmak zorundadır. Bu ZKP olmadan işlem geçersizdir ve Blok zincirine dahil edilemez. Bu kanıt, off-chain hesap değişikliklerinin tümünün hesap sahibinin uygun izniyle gerçekleştirildiğini ve işletmecinin kullanıcıların fonlarını çalmak veya dürüst olmayan bir şekilde yeniden dağıtmak için bakiyeleri kötüye kullanmadığını doğrulamaya olanak tanır.

Sorun şu ki, sadece merkle ağacının kökü on-chain'de yayınlandığında, kullanıcılar onu görüntüleyip erişebilirler, ancak istediklerinde izinsiz çıkış yapabilmek için dallarını nasıl ekleyeceklerdir?

Uygun Rollup

Herhangi bir uygun Rollup'ta, her yeni off-chain işlemin onaylandığı ve Rollup hesabının durumunun değiştiği her seferinde, bilgiler doğrudan blok zincirine yerleştirilir. Tüm ağacı değil, bu çok saçma olurdu, sadece ağacın yeniden oluşturulması için gerekli bilgiler. Basit bir uygulamada, Rollup'taki mevcut tüm hesapların özeti bakiyeyi içerecek ve hesap sadece Rollup'un işlemlerini güncellerken eklenir.

Daha gelişmiş uygulamalarda, bakiye farkını kullanın. Temelde, bu, güncelleme sırasında hangi hesapların fon eklediği veya çıkardığına dair özeti sağlar. Bu, her Rollup güncellemesinin yalnızca hesap bakiyesindeki değişiklikleri içermesini sağlar. Sonra, kullanıcılar basitçe zinciri tarayabilir ve Rollup'ın başından 'hesap bakiyesini hesaplayarak' mevcut hesap bakiyesinin durumunu elde edebilirler, bu da onların mevcut bakiyeyi yeniden oluşturmalarına izin verir.

Bu, büyük miktarda harcamadan ve Blok alanından tasarruf etmenizi (ve böylece fonları tasarruf etmenizi) sağlarken, kullanıcıların tek taraflı çıkış için gerekli bilgilere erişimini sağlamalarına olanak tanır. Rollup kuralları, bu verilerin, Blok zinciri kullanılarak kullanıcılara sunulan resmi rollup'a dahil edilmesini gerektirir, yani hesap özeti veya hesap farklılıklarını içermeyen işlemler geçersiz işlemler olarak kabul edilir.

Geçerlilik süresi

Kullanıcı çekme veri erişilebilirlik sorunlarını ele alma konusunda başka bir yol, verileri Blok zinciri dışında başka bir yere koymaktır. Bu, verilerin başka bir yerde erişilebilir olmasını hala zorunlu kılan ince bir sorun ortaya çıkarır. Geleneksel olarak, bu amaçla diğer Blok zincirleri, özellikle rollup gibi sistemlerin veri erişilebilirlik katmanı olarak tasarlanmıştır.

Bu, aynı derecede güçlü bir güvenlik zorluğuna neden olur. Veriler doğrudan BTCBlok zincirine yayınlandığında, Konsensüs kuralları bunun kesinlikle doğru olduğunu garanti edebilir. Ancak, dış sistemlere yayınlandığında, en iyi yapabileceği şey SPV kanıtını doğrulamaktır, yani verilerin başka bir sisteme yayınlandığı.

Bu, verilerin on-chain dışında var olduğunu doğrulamak için bir Oracle Makine sorunudur. BTC'nin Blok zinciri, kendi Blok zinciri dışında olan herhangi bir şeyi tam olarak doğrulayamaz, en iyi yapabileceği şey ZKP'yı doğrulamaktır. Ancak, ZKP, rollup verilerini oluşturduktan sonra Blok'un gerçekten genel bir şekilde yayınlanıp yayınlanmadığını doğrulayamaz. Dış bilgilerin gerçekten herkese açık olup olmadığını doğrulayamaz.

Bu, veri retantion saldırıları için kapıları açtı, yani veri yayınlama taahhütleri oluşturmak ve bunları rollup'ı ilerletmek için kullanmak, ancak veri aslında kullanılamaz. Bu, kullanıcıların fon çekmelerini engeller. Tek gerçek çözüm, tamamen BTC dışı sistemlerin değerine ve teşvik yapısına dayanmaktır.

İleri geri durum

Bu, rollup için bir çıkmaz yarattı. Veri kullanılabilirlik sorunu devreye girdiğinde, verileri BTC blok zincirine mi yoksa başka bir yere mi yayınlamanın ikili bir seçenek olduğu temelde var. Bu seçenek, rollup'ın güvenliği, egemenliği ve ölçeklenebilirliği üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

Bir yandan, veri erişilebilirlik katmanı olarak BTC Blok Zinciri kullanmanın, rollup'ın ölçeklenebilirliği için sert bir üst sınır belirleyeceği belirtilmelidir. Blok alanı sınırlıdır, bu da bir seferde var olabilecek rollup sayısı ve off-chain işlemlerin toplam sayısı için bir üst sınır belirler. Her rollup güncellemesi, hesap sayısının Blok alanıyla orantılı olarak değişmesi gerektiğinden, bilgi teorisi verilerin belli bir ölçüde sıkıştırılmasına izin verir, bu noktada daha fazla genişleme potansiyeli olmaz.

Öte yandan, veri kullanılabilirliğini sağlamak için farklı katmanlar kullanmak, ölçeklenebilirlik kazanımlarının sert bir üst sınırını ortadan kaldırırken, yeni güvenlik ve egemenlik sorunları da beraberinde getirir. Veri kullanılabilirliğini BTC ile sağlayan Rollup'ta, kullanıcıların çıkarmak istediği veriler otomatik olarak blok zincirine yayınlanmadığında, Rollup'ın durumu değişmez. Validium'ların kullanılması durumunda, bu garanti tamamen dolandırıcılığa ve veri gizlemeye karşı dış sistemlerin yeteneklerine bağlıdır.

Şimdi, dış veri erişilebilirliği sistemindeki herhangi bir Blok üreticisi, BTCRollup kullanıcısının fonunu ele geçirmek için Blok üretimi yaparak ve Blok'u gerçekten yayınlamayarak verileri kullanılabilir hale getirebilir.

Yani, gerçekten BTC üzerinde ideal Rollup uygulamasını gerçekleştirirsek, tek taraflı kullanıcı çekilmesini gerçekleştirirsek, ne olacak?

Orijinali Görüntüle
  • Bahşiş
  • Yorum
  • Paylaş
Yorum
Yorum yok