Bitcoin Magazine: Rollup hangi zorluklarla karşı karşıya?

robot
Özet oluşturma devam ediyor

Kaynak: Bitcoin Magazine; Çeviri: Wuzhu, Gold Finance

Rollup'lar son zamanlarda BTC ölçeklendirmesinin odak noktası haline geldi ve daha geniş ilgi açısından Lighting Ağı'ndan gerçekten "şovu çalan" ilk şey oldu. Rollup'lar, Lighting Ağı çekirdek Likidite kısıtlamaları tarafından kısıtlanmayan veya kısıtlanmayan bir zincir dışı katman 2 olacak şekilde tasarlanmıştır, yani son kullanıcının parayı almak için fonları önceden tahsis edecek (veya "ödünç verecek") birine ihtiyacı vardır veya ara yol Düğüm, ödeme tutarının göndericiden alıcıya tam akışını kolaylaştırmak için kanal bakiyesine ihtiyaç duyar.

Bu sistemler başlangıçta Ethereum ve diğer Turing Tamamlandı sistemlerinde çalıştırıldı, ancak son zamanlarda odak, onları UTXO tabanlı blokzincirlerine (örneğin BTC) taşımak üzerine kaydı. Bu makale, şu anda BTC'de uygulanan durumu tartışmayı amaçlamamakla birlikte, insanların uzun süredir arzuladığı ideal Rollup işlevlerini tartışıyor, bu da BTC'nin şu anda desteklemediği doğrudan Sıfır Bilgi Kanıtı (ZKP) yeteneğine dayanıyor.

Roll'un temel yapısı şöyledir: Tek bir hesap (BTC'de UTXO olarak adlandırılır), Rollup'ta bulunan tüm kullanıcıların bakiyelerini saklar. Bu UTXO, Merkle ağacının kökü olarak var olan bir taahhüt içerir ve Rollup'ta bulunan tüm hesapların mevcut bakiyelerini taahhüt eder. Tüm bu hesaplar Açık Anahtar / Özel Anahtar çiftleri kullanılarak yetkilendirilir, bu nedenle off-chain harcamaları gerçekleştirmek için kullanıcıların hala Gizli Anahtarı kullanarak belirli içerikleri imzalamaları gerekmektedir. Bu yapı, kullanıcıların herhangi bir izin gerektirmeden her zaman ayrılabilmelerine olanak tanır. Sadece hesaplarının bir parçası olduğunu kanıtlayan işlemi oluşturmaları yeterlidir ve işletmecinin iznine gerek kalmadan Rollup'tan tek taraflı olarak çıkabilirler.

Rollup işletmecileri, off-chain işlemleri tamamlarken hesap bakiyelerinin merkle kökünü güncellemek için bir ZKP içermesi gerektiğinden, işlem Blok zincirinde yer alamayacak ve geçersiz olacaktır. Bu kanıt, off-chain hesapların tüm değişikliklerinin hesap sahibinin uygun yetkilendirme ile yapıldığını ve işletmecinin kullanıcıların fonlarını çalmak veya onları diğer kullanıcılara yanlışlıkla yeniden tahsis etmek için bakiyeyi kötü niyetli olarak güncellemediğini doğrulamak için kullanılabilir.

Soru şu ki, yalnızca merkle ağacının kökü on-chain'e yayınlandığında, kullanıcılar onu görüntüleyebilir ve erişebilir, bu durumda nasıl yan dallarını ağa yerleştirerek izin almadan istediklerinde çıkış yapabilirler?

Uygun Rollup

Her doğru Rollup hesap durumu değiştiğinde, yeni off-chain işlemler doğrulandığında, bilgiler doğrudan blokzincirine yerleştirilir. Tüm ağacı yeniden oluşturmak yerine, sadece gerekli bilgiler kullanılır. Basit bir uygulamada, mevcut tüm hesapların özeti Rollup'ta bakiyeyi içerecek ve hesap sadece Rollup işlemlerine güncellendiğinde eklenir.

Daha gelişmiş uygulamalarda, denge varyansları kullanılır. Bu, esasen güncelleme işlemi sırasında hangi HESAP'ın finansmanı artırdığının veya azalttığının bir özetidir. Bu, her toplama güncelleştirmesinin yalnızca gerçekleşen hesap bakiyesi değişikliklerini içermesini sağlar. Kullanıcılar daha sonra zinciri tarayabilir ve hesap bakiyesinin mevcut durumuna ulaşmak için Toplamanın başlangıcından itibaren "hesaplayabilir", bu da mevcut bakiyenin Merkle ağacını yeniden oluşturmalarına olanak tanır.

Bu, büyük miktarda harcama ve Blok alanı tasarrufu sağlamanın yanı sıra (bu da fon tasarrufu sağlar), aynı zamanda kullanıcıların tek taraflı çıkış için gerekli bilgilere erişimini sağlamalarına olanak tanır. Rollup kuralları, bu verilerin, hesap özeti veya hesap farkı olmayan işlemlerin geçersiz işlem olarak kabul edilmediği resmi rollup'a Blok zinciri kullanılarak dahil edilmesini gerektirir.

Geçerlilik süresi

Kullanıcı para çekme verilerinin kullanılabilirliği sorununu çözmenin başka bir yolu, verileri Blok zinciri dışındaki başka bir yere yerleştirmektir. Bu, ince sorunlar getirir, rollup verilerinin başka bir yerde mevcut olmasını hala zorunlu kılar. Geleneksel olarak, diğer Blok zincirleri, rollup gibi sistemlerin veri kullanılabilirliği katmanı olarak özel olarak tasarlanmıştır.

Bu, güçlü bir güvenlik sağlamasına rağmen aynı zorluğu ortaya çıkardı. Veriler doğrudan BTCBlok zincirine yayınlandığında, Konsensüs kuralları kesinlikle doğru olmasını sağlayabilir. Ancak, dış sistemlere yayınlandığında, en iyi yapabileceği şey SPV kanıtını doğrulamaktır, yani verilerin başka bir sisteme gönderildiği doğrulanır.

Bu, verilerin başka bir blok zincirinde var olduğunu doğrulamak için gerekli olan bir Oracle Makine sorunudur. BTC'nin blok zinciri, kendi blok zincirinde meydana gelen herhangi bir şeyi tamamen doğrulayamaz, en iyisi ZKP'yi doğrulamaktır. Ancak ZKP, rollup verilerini oluşturduktan sonra blokun gerçekten yayınlandığını doğrulayamaz. Dış bilgilerin gerçekten herkese açık olup olmadığını doğrulayamaz.

Bu, veri tutma saldırıları için kapıyı açar, yani veri yayınları için taahhüt oluşturmak ve bunları rollup'ı ilerletmek için kullanmak, ancak veri aslında kullanılamaz. Bu, kullanıcıların fon çekememesine neden olur. Tek gerçek çözüm, tamamen BTC dışındaki sistemlerin değerine ve teşvik yapısına güvenmektir.

İkilemde kalmak

Bu, rollup için bir çıkmaz yarattı. Veri kullanılabilirlik sorunu gündeme geldiğinde, verilerin BTC blok zincirine mi yoksa başka bir yere mi yayınlanacağı temelde ikili bir seçenek oluşturur. Bu seçenek, rollup'ın güvenliği, egemenliği ve ölçeklenebilirliği üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

BTCBlok zinciri kullanmak, rollup'un ölçeklenebilirliği için bir sınırlama getirir. Blok alanı sınırlıdır, bu nedenle bir kez var olabilecek rollup sayısı ve tüm rollup'ların off-chain'de işlenebilecek toplam işlem sayısı için bir üst sınır belirler. Her rollup güncellemesi, bir önceki güncellemeden bu yana hesap bakiyesinde değişiklik olan hesap sayısıyla orantılı olarak Blok alanı gerektirir. Bilgi teorisi, verilerin belirli bir seviyeye kadar sıkıştırılabileceğini izin verir; bu noktada daha fazla ölçeklenme potansiyeli yoktur.

Öte yandan, veri erişilebilirliğini sağlamak için farklı katmanları kullanmak, ölçeklenebilirlik artışının sınırlarını ortadan kaldırabilir, ancak yeni güvenlik ve egemenlik sorunları da beraberinde getirebilir. BTC kullanarak Rollup'ta veri erişilebilirliği sağlandığında, kullanıcıların çıkarmak istedikleri veri otomatik olarak blok zincirine yayınlanmazsa, Rollup'ın durumu değişemez. Validium'ların kullanılması durumunda, bu güvence tamamen aldatmaya ve veri gizlemeye karşı dış sistemlerin kullanılabilirliğine bağlıdır.

Şu anda, dış veri kullanılabilirlik sistemindeki herhangi bir Blok üreticisi, BTCRollup kullanıcılarının fonlarını ele geçirerek Blok üretimi yapabilir ve gerçekten yayınlamadan önce bu Blok'u ele geçirebilir, böylece veriler kullanılabilir hale gelir.

Peki, gerçekten de BTC üzerinde ideal Rollup uygulamasını gerçekleştirirsek, tek taraflı kullanıcı çekme işlemini gerçekleştirirsek, ne olacak?

Orijinali Görüntüle
  • Bahşiş
  • Yorum
  • Paylaş
Yorum
Yorum yok