Web3'ün Kaçınılmazlığı: Gelecekte Neler Olabilir?

Yeni BaşlayanJan 10, 2024
Bu makale Web3'ü geleneksel Web2 ağlarıyla karşılaştırarak ve Web3'ün avantajlarını tartışarak tanıtmaktadır.
Web3'ün Kaçınılmazlığı: Gelecekte Neler Olabilir?

1995 yılında Bill Gates, David Letterman'ın Late Show'unda göründü. Röportaj sırasında (izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum), Dave internetin potansiyel uygulamaları hakkında sağlıklı şüphecilik gösteriyor. Letterman, internetin bir beyzbol maçını dinleme olanağı sağladığını duyduğunu belirtiyor ve "radyo bir şey çağrıştırıyor mu?" diye soruyor. Gates, oyunu internet üzerinden istediğiniz zaman dinleyebileceğinizi söyleyince Letterman, "Kayıt cihazları size bir şey çağrıştırıyor mu?" diye soruyor. Seyirciler güzelce gülüyor ve Gates beceriksizce gülümsüyor.

Web3 geliştiricileri genellikle Gates'e benzer bir konumdadır. Web3'ün meyvelerinin neler olabileceği konusunda arkadaşlarımla veya tanıdıklarımla sohbet ettim ve bazen Letterman'ın küçümseyen şüpheciliğiyle karşılaştım. Tıpkı kayıt cihazları ve radyo gibi, bankaları, sosyal medya platformlarını, şirketleri ve hükümetleri işaret edip “bakın, bunların hepsine zaten sahibiz ve gayet iyi çalışıyor…” demek çok kolay. Bill Gates ve diğer ilk internet destekçileri, akıllı mobil cihazların gelişini ve geniş çapta benimsenmesini asla tahmin edemezlerdi. Günümüzün internetle çalışan cihazlarıyla o kadar çok şey yapabiliyoruz ki, bunları radyo veya kayıt cihazıyla karşılaştırmak bile saçma görünüyor. Web3'ün getirebileceklerine zemin hazırlamak için, önceki web2'nin meyvelerini ve eksikliklerini gözden geçirelim.

)

web2'nin Meyveleri (“Sosyal Web”)

Web2, sosyal medya ağlarının ortaya çıkışını ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerikte katlanarak artan bir artışı beraberinde getirdi; bu, web1 veya internetin "salt okunur" dönemiyle tam bir tezat oluşturuyor. Yeni dijital toplanma alanlarının yaratılması ve dünya çapında insanlar tarafından yayınlanan içeriğin dağıtımı ve görünürlüğünün artmasıyla birlikte internet bazı önemli yeni faydalara tanık oldu:

Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

Yeni etkileşim yöntemleri ve kalıpları interneti çok daha ulaşılabilir hale getirdi. Birbirleriyle anlamlı etkileşimler kurmak ve şirketler gibi daha büyük kuruluşlarla iletişim kurmak daha kolaydır.

Benzeri görülmemiş bağlantı

Ağ oluşturma ve mesajlaşma uygulamaları, gezegendeki herkesle iletişim kurmayı kolay, ucuz ve sorunsuz hale getirdi.

Yaygın olarak erişilebilir bilgiler

Wikipedia ve ücretsiz çevrimiçi dersler, insanlığın kolektif bilgisine internet bağlantısı olan herkesin kolayca erişebilmesini sağladı.

Hızlı yenilik

Yaygın bağlantı, yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine olanak tanıdı ve çoğu zaman çok daha iyi kullanıcı deneyimleri yoluyla eski endüstrileri alt üst etti.

Daha kolay işbirliği

Yeni araçlar daha hızlı ve daha verimli işbirliğine olanak tanıyarak insanların her yerden çalışabilmesi için bir yol yaratıyor.

İçerik yaratımı

Platformlar içerik oluşturmayı ve paylaşmayı çok kolaylaştırır.

web2'nin eksiklikleri:

Web2'deki yeniliklerin çoğu herkes için iyileştirmelere yol açsa da, bazı önemli olumsuzluklar da vardı. İşte bir örnekleme:

Sen ürünsün

Kişisel kullanım verileriniz, reklam satarak hissedar değerini en üst düzeye çıkaran şirketler tarafından paraya dönüştürülür.

Hepimiz ücretsiz stajyeriz

İçeriği ücretsiz olarak üretiyoruz (yalnızca küçük bir grup ücretli yaratıcıyla) ve değerin büyük çoğunluğu, içeriği yayınladığımız platformlar tarafından elde ediliyor.

Kitlesel dezenformasyon

Sosyal algoritmalar, tartışmalı ve muhtemelen doğru olmayan bilgilerin görünürlüğünü en üst düzeye çıkararak gerçek yerine etkileşimi optimize eder. Saçmalıkları çürütmenin maliyeti, onu üretmenin maliyetinden çok daha fazladır.

Şirketler kuralı

İnternetin çoğunluğu az sayıda çok güçlü şirket tarafından yönetilmektedir. Kullanıcılardan herhangi bir girdi almadan tek taraflı kararlar alabilirler.

İnsanlar üzerinden kazanç

Sosyal medyanın zihinsel sağlık üzerindeki bariz tehlikelerine rağmen, web2 şirketleri gelir akışını sürdürmek için bağımlılık yaratan dopamin vuruşlarından yararlanıyor. Hissedarların memnun edilmesi toplumun refahından daha önceliklidir.

Satıcıya kilitlenme

Veriler silolarda oluşturulup depolanır ve kullanıcılar genellikle bu silolarda kilitli kalır. Geçiş maliyetleri çok yüksektir ve çoğu zaman müşterileri ortalamanın altında hizmet veya yüksek fiyatlara razı olmaya zorlar.

Dolandırıcılık, dolandırıcılık ve dolandırıcılık

Nijeryalı prensler, kimlik avı saldırıları ve kredi kartı dolandırıcılığı dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere. Web2 dolandırıcılıklarının çoğu eski haberlerdir ve onlar hakkında pek bir şey duymuyoruz. FBI, 2020'de internet suçlarının Amerikalılara (ve yalnızca Amerikalılara) 4 milyar dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor .

Web2'nin eksiklikleri, internetin teknik yapısının tam olarak anlaşılmasının ne kadar zor olduğu ile daha da kötüleşmektedir. Bugün çok az kişi internetin gerçekte nasıl işlediğine dair kapsamlı bir açıklama yapabiliyor; DNS yönlendirmesinden sunucu mimarisine, API izinlerine ve veri formatlarına kadar. Neredeyse on yıldır altyapı alanında çalışıyorum ve modern internete güç veren şeyin yalnızca bir kısmını anladığımı hissediyorum. Ancak internetten sürekli olarak faydalanmak için internetin nasıl çalıştığını anlamamıza gerek olmadığını anlamak önemlidir.

Aynı kuralların web3 için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Web3'ün faydalarını deneyimlemek için blockchain işlevleri, MEV, SNARK'lar veya ikinci dereceden oylama hakkında derinlemesine bir anlayışa sahip olmamıza gerek yok. Web3'ün nasıl çalıştığına girmeyeceğim, ancak yaklaşık 95 yaşındaki Bill Gates'imi kanalize etmek ve web3'ün bazı potansiyel faydalarının neler içerebileceğine dair tahminlerde bulunmak istiyorum. Geleceğin özetlediklerime pek benzemeyeceğinden eminim, tahminlerim ne kapsamlı olacak ne de tahmin gücüne dayalı olacak, ancak web3'ün getirilerini umduğum şeyleri paylaşmak istiyorum.

Web3'ün meyvelerine ilişkin vizyonum:

Veri şeffaflığı

Şu anda veriler, onları paylaşma konusunda çok az teşviki olan veya hiç olmayan şirketler tarafından tutulmakta ve korunmaktadır. Blok zincirleri her zaman halka açıktır, dolayısıyla veriler her zaman halka açık olacaktır. Bilgili tüketiciler, vatandaşlar ve yatırımcılar açık ve şeffaf verilerle çok daha iyi kararlar alabilirler.

Verimli pazarlar

Veriler şu anda şeffaf olmadığından yeni bir girişimin ne kadar karlı olabileceğini bilmek zordur (örneğin: Etsy'de örgü battaniye satmak). Fiyat verileriniz mevcut olabilir, ancak satış veya pazar büyüklüğü hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Artan veri kullanılabilirliği, yeni girenlerin hangi pazarlara katılacağını seçmesini kolaylaştırıyor. Sektöre yeni girenler rekabeti artırır ve bu da genellikle tüketiciler için daha iyi fiyat ve hizmetle sonuçlanır.

İçerik oluşturucular için kâr paylaşımı

web2 yaratıcıları belirli durumlarda ödüllendirirken (örneğin YouTube'un AdSense geliri), aynı zamanda onları belirli platformlara da kilitler. Bir YouTube içerik oluşturucusu, içeriğini veya kitlesini başka bir platforma taşıyamayabilir ve bu da pazarlık yeteneğini sınırlayabilir. İçerik oluşturucular ayrıca içeriklerine potansiyel olarak sahiplik meta verilerini de yerleştirebilir; bu da tarayıcıların görüntüleme başına küçük bir miktar ücret almasına olanak tanıyabilir ve tüketicilere, takdir ettikleri yaratıcıları ödüllendirmenin kolay bir yolunu sunabilir. Bunun nasıl işe yarayacağına dair ayrıntılar belirsiz, ancak kişisel olarak içerik oluşturucuların gelecekte izleyicileri web3 platformlarına yönlendirmek için güçlü teşviklere sahip olacağını düşünüyorum.

Açık katılım ve katkılar için ödüller

DAO'lar, katkıda bulunmak isteyen herkesin açık katılımıyla yeni çalışma yöntemleri geliştiriyor. Örneğin, The Graph AdvocatesDAO, herkesin The Graph ekosistemine katkıda bulunabilecekleri yolları başvurmasına ve sunmasına olanak tanır. DAO üyeleri, DAO'nun görevini yerine getireceğini düşündükleri şekillerde oy kullanabilir ve hazine kaynaklarını tahsis edebilir. Bu, DAO üyelerinin istenildiği kadar çok veya az katkıda bulunmasına ve tazminatın en yararlı katkıda bulunanlara akmasına olanak tanır. Bu esnek çalışma şeklinin web2 "yüklenici platformuna" (Uber veya Instacart gibi) zarar vereceğini hayal etmek de zor değil. Merkezi olmayan bir "yiyecek dağıtım" pazarı mevcut olsaydı, akşam yemeğimin teslim edilmesi için bir iş/ödül yayınlayabilirdim. Yükleniciler görmezden gelmeyi, doğrudan kabul etmeyi veya pazarlık yapmayı seçebilirler. web2'nin kurumsal yükünün kaldırılması, fiyatların daha rekabetçi olmasına olanak tanıyacak ve tekrarlanan müşterilere ve daha güçlü ilişkilere yol açabilecektir.

Yazılım tarafından uygulanan sözleşmeler

Bu genellikle "Yasa olarak kod" olarak çerçevelenir ve yazılım sıklıkla hatalar içerdiğinden eleştirilir. Hatalı sözleşmeler gerçek bir risk olsa da, bir sözleşmenin şartlarını anlama ve kabul etme kullanıcı deneyiminin web3'te çok daha kolaylaşacağından oldukça eminim. Ayrıca web3 ekosisteminin büyük işlemler için sağlam güvenlik ve güven kapıları oluşturma konusunda birçok zorluğu olduğunu düşünüyorum. Herkesin, büyük işlemler veya belirli akıllı sözleşme etkileşimleri için onay gerektiren, güvenilir kişi ve kurumlardan oluşan kişisel bir çoklu imza çalıştırdığını hayal ediyorum.

Akıllı sözleşme özelleştirmesi

Ayrıca yazılım destekli sözleşmelerin satıcılar ve tüketiciler arasında yeni bir "kitlesel müzakere" çağını başlatacağını umuyorum. web2'de bir şirketin ürünlerini kullanırken iki seçeneğiniz vardır: şirket tarafından tanımlanan hizmet şartlarını tamamen kabul edin veya ürünü kullanmayın. Yazılım ilişkilerimi daha fazla özelleştirme ve esneklikle ele almayı, güvendiğim ürünlere daha fazla güç vermeyi ve güvenmediklerimden uzak durmayı çok isterim.

Güçlendirilmiş tüketiciler

Kişisel olarak en çok heyecanlandığım meyve bu. Sahneyi hazırlamak için: 2021'de tüketicilere reklam dağıtmak için tahmini 297 milyar ABD doları harcandı. Reklamlar genellikle tüketicinin o anda satın almakla ilgilenmediği şeylere yöneliktir. Araba üreticileri, gerçekten bir araba satın almaya hazır olduğunuzda sizinle bağlantı kurabileceklerini ve onlardan satın almayı düşünebileceklerini umarak aralıksız reklam yaparlar. Bu, reklamların ihtiyaç veya ilgiye bakmaksızın tüketicilere yöneltildiği “dikkat ekonomisinin” statükosudur. Reklamverenler, Google ve Facebook tarafından toplanan veriler aracılığıyla, reklamlarını kimlerin göreceğine dair bazı segmentasyonlar yapabilir ancak bu yine de tüketici ihtiyacının/niyetinin tamamen eksik olduğu bir denklemdir.

Web3 veri taşınabilirliği ve şeffaflığı yoluyla tüketimimizi bir "çekme" modeli (veya Doc Searls tarafından türetilen bir terim olan "Niyet Ekonomisi ") etrafında yeniden yönlendirebileceğimize dair güçlü bir umut besliyorum.

Gelin bunun nasıl çalışabileceğine dair kısa bir örnek verelim: Güvenilir Toyota'mın sonunda tozu dumana kattığını ve benim yeni bir araba satın almaya hazır olduğumu hayal edelim. Birkaç bayiyi ziyaret etmek veya çevrimiçi ilanlara bakmak gibi mevcut yaklaşım yerine, “otomobil satıcıları loncası” web sitesine gider ve bir araba satın alma niyetimin sinyalini verirdim. Hem bayiler hem de satış sahipleri havaya kaldırdığım elimi görebilir ve bir araba satın almak istediğimi anlayabilirler. Yeni ve kullanılmış, elektrikli ve benzinli arasında tercihleri ve istediğim boyut ve özellikleri sunabilirim. Sıfır bilgi kanıtı olarak adlandırılan yeni şifreleme yöntemlerini kullanarak, adımı veya iletişim bilgilerimi açıklamadan, mevcut mali durumum, zamanında ödeme geçmişim ve yaşım ve ilgi alanlarımla ilgili ayrıntılar dahil olmak üzere (seçtiğim) kişisel ayrıntıları açığa çıkarabilirdim. Satıcılar daha sonra ifade ettiğim tercihlerime hitap eden hedefli teklifler hazırlayarak rekabet edebilirler. Meşhur sürücü koltuğunda ben olurdum ve boş zamanımda teklifleri karşılaştırabilirdim. Satıcılar, reklamları ilgisiz kişilere veya botlara yönlendirmek yerine, satın alma niyetinde olan kişilere zaman ve çaba harcayabilmenin büyük faydasını görecektir. İşletmelerin niyete dayalı işlemler yoluyla özgür özerk müşterilerle etkileşime geçmesi durumunda ekonominin daha verimli ve rahat işleyeceğine inanıyorum. Ayrıca bunun, günümüzde yaygın olan kasıtsız, dürtüsel tüketimin engellenmesine de yardımcı olabileceğini umuyorum.

Web3'te geliştirilecek yer var

Web3 oldukça harika olabilir, değil mi? "Olabilir" etkili bir kelimedir ve web3'ün mevcut eksikliklerini de düşünmenin faydalı olduğunu düşünüyorum.

Kullanıcı deneyimi

Web3 şu anda alışılmadık ve zaman zaman korkutucu etkileşim modelleriyle doludur. Bir web2 sakinine fiziksel cüzdanlarını nasıl değerlendirdiklerini ve bunu isteyen herhangi bir rastgele uygulamaya vermeye istekli olup olmadıklarını sorun. Olumsuz tepki vereceklerini ve paralarını, kartlarını ve kimliklerini, güvende ve tahrif edilmeden kalacağına dair güçlü bir güvence olmadan, görünüşte yabancı olan birine vermek istemediklerini iddia edeceklerini tahmin ediyorum.

Bu kişiden aynı şekilde bir web3 cüzdanı kullanmasını istemek muhtemelen biraz el ele tutuşmayı ve güven vermeyi gerektirecektir. Gaz maliyetleri, sözleşme imzalama, cüzdan ağları, köprüler, onay süreleri ve küresel bir "işlemi geri al" düğmesinin bulunmaması, benim görüşüme göre şu anda benimsemeyi engelleyen çok büyük kullanıcı sürtüşmesi yaratıyor. Katılımın değeri korku ve sürtüşmeyi aşıncaya kadar Web3 kitlesel benimsenmeye hazır olmayacak.

Eğitim ve etkinleştirme

Geliştirilmiş tasarımlar ve düşük sürtünmeli iş akışlarının yanı sıra, web3 ölçeğini desteklemek için çok daha fazla eğitime ihtiyaç vardır. Gelecekteki kullanıcılara yardımcı olacak öğrenme kaynakları oluşturmak, katlanarak artan büyümenin önünü açmak açısından önemli olacaktır.

Yeni oluşan altyapı

Bugün gerçekten merkezi olmayan bir uygulama (veya dapp) oluşturmak zorlu bir olasılıktır. Gerekli verileri nasıl ve nerede saklıyorsunuz? Kod herkes tarafından incelenebildiğinde API anahtarlarını veya kimlik doğrulama belirteçlerini nasıl korursunuz? Web3 altyapısı son 5 yılda çok yol kat etti ancak daha fazla gelişme için hala birçok fırsat var.

Günümüzün web3 altyapısında önemli bir rol oynayan The Graph Network üzerinde çalışma şansına sahip olduğum için son derece minnettarım. Graph'ın kullanımını daha kolay hale getirme sorumluluğumun olduğunun farkındayım, böylece sağladığı verilerden yararlanan kişiler daha hızlı ve daha fazla başarıya ulaşabilirler.

Maliyet ve ölçeklenebilirlik

Altyapıya derinden bağlı olan web3 kullanım maliyetinin, geniş uygulama ve benimsenme için hâlâ önemli ölçüde düşmesi gerekiyor. Edge & Node'daki görevim sırasında, yetki vererek Graph Network'ün güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak isteyen kişilerle konuştum. Şu ana kadar bunu yapamadılar çünkü delegasyonları nispeten küçük olacağından Ethereum gas maliyetinin telafisi çok uzun sürecek.

Graph Network, delegasyon ve diğer ağ eylemlerinin maliyetini önemli ölçüde azaltan Arbitrum (2. katman zinciri) üzerinde ölçeklenmeye başladı . Graph bu bakımdan benzersiz değil; tüm web3 uygulamalarının, ana akım benimsemenin mümkün olabilmesi için daha ucuz altyapıya ve önemli ölçekleri kaldırabilecek blok zincirlere ihtiyacı olacak.

Dolandırıcılık, dolandırıcılık ve dolandırıcılık

Web2'nin izinden giden, başkalarını sömürmeye ve onlara zarar vermeye çalışan kötü aktörler var. Web3 de farklı değil ve kaçınılmaz risklerden kaçınmak için dikkatli olmak gerekiyor. Şüpheli bir e-postaya yanıt olarak giriş bilgilerinizi vermeyeceğiniz gibi, bilinmeyen sözleşmelerle etkileşimde bulunmaktan veya gerçek olamayacak kadar iyi görünen davranışlara veya getirilere güvenmekten kaçınmalısınız.

Çok fazla fırsatçı var, yeterince inşaatçı yok

Web3'teki gürültünün ve dikkatlerin çoğu değer yaratmaya değil, heyecana yöneliktir. Edge & Node'da çalışmayı seviyorum çünkü biz inşaatçıyız, zor sorunları tespit ediyoruz ve çözümler yaratmak için çok çalışıyoruz. Diğer birçok proje ve protokol inşaatçılar tarafından ileri sürülüyor ve bunun sonucunda büyük ilerleme görüyoruz. Okuyan herkesi inşaata başlamaya veya devam etmeye teşvik ediyorum, web3'te hepimize yer var!

Web3'ü bekleyen başka birçok zorluk var. David Letterman'dan alıntı yapacak olursak, "Tam olarak anlamadığınız bir şeyi eleştirmek kolaydır." Eleştiriye boyun eğmek yerine web3'ün açık, izinsiz bir internet yaratma yönünde arzu edilen sonuca ulaşmasına yardımcı olabileceğimiz yollar bulalım. Ekipleri destekleyin ve görmek istediğiniz geleceğe uygun senaryoları kullanın.

Sonuç olarak web3, mevcut eksikliklere rağmen çok büyük olanaklara sahiptir. Zaman ilerledikçe ve web3 olgunlaştıkça, hayatımızı derinden değiştirecek inanılmaz yenilikleri göreceğiz. Tıpkı Bill Gates'in internetin son 30 yıldaki devasa etkisini tahmin edememesi veya tanımlayamaması gibi, bugün bizi ne gibi büyük değişikliklerin beklediğine dair hiçbir fikrimiz yok. Sadece bunu inşa etmenin bir parçası olmak istediğimi, niyeti ve yeniliği adil ve eşitlikçi bir yönde yönlendirmek için elimden gelenin en iyisini yapmak istediğimi biliyorum.

İnşa edilecek çok şey var ve her zaman yardım ellerine ihtiyaç var. Alanın yapıcı eleştiriye de ihtiyacı var; lütfen web3'ü herkes için olabilecek en iyi hale getirmek için devam eden diyaloğa katılın. Katılmaya hazır mısın? The Graph ekosistemindeki açık pozisyonlara göz atmaktan ve yolculuğumuzu takip etmekten çekinmeyin.

Kenar ve Düğüm Hakkında

Edge & Node, The Graph'ın arkasındaki çekirdek geliştirme ekibidir ve canlı, merkezi olmayan bir gelecek inşa etmek için çalışır. Ekip, değeri paylaşan, dinamik teşviklerden yararlanan ve insan koordinasyonu için geliştirilen web3 uygulamalarının yaygınlaştırılmasına kendini adamıştır. The Graph'ın arkasındaki ilk ekip ve geliştiriciler tarafından kurulan ekip, açık kaynaklı yazılımlar, araçlar ve protokoller geliştirme ve sürdürmenin yanı sıra durdurulamaz uygulamalar oluşturma ve başlatma konusunda geniş deneyime sahiptir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Edge & Node] sitesinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [James Hall] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Web3'ün Kaçınılmazlığı: Gelecekte Neler Olabilir?

Yeni BaşlayanJan 10, 2024
Bu makale Web3'ü geleneksel Web2 ağlarıyla karşılaştırarak ve Web3'ün avantajlarını tartışarak tanıtmaktadır.
Web3'ün Kaçınılmazlığı: Gelecekte Neler Olabilir?

1995 yılında Bill Gates, David Letterman'ın Late Show'unda göründü. Röportaj sırasında (izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum), Dave internetin potansiyel uygulamaları hakkında sağlıklı şüphecilik gösteriyor. Letterman, internetin bir beyzbol maçını dinleme olanağı sağladığını duyduğunu belirtiyor ve "radyo bir şey çağrıştırıyor mu?" diye soruyor. Gates, oyunu internet üzerinden istediğiniz zaman dinleyebileceğinizi söyleyince Letterman, "Kayıt cihazları size bir şey çağrıştırıyor mu?" diye soruyor. Seyirciler güzelce gülüyor ve Gates beceriksizce gülümsüyor.

Web3 geliştiricileri genellikle Gates'e benzer bir konumdadır. Web3'ün meyvelerinin neler olabileceği konusunda arkadaşlarımla veya tanıdıklarımla sohbet ettim ve bazen Letterman'ın küçümseyen şüpheciliğiyle karşılaştım. Tıpkı kayıt cihazları ve radyo gibi, bankaları, sosyal medya platformlarını, şirketleri ve hükümetleri işaret edip “bakın, bunların hepsine zaten sahibiz ve gayet iyi çalışıyor…” demek çok kolay. Bill Gates ve diğer ilk internet destekçileri, akıllı mobil cihazların gelişini ve geniş çapta benimsenmesini asla tahmin edemezlerdi. Günümüzün internetle çalışan cihazlarıyla o kadar çok şey yapabiliyoruz ki, bunları radyo veya kayıt cihazıyla karşılaştırmak bile saçma görünüyor. Web3'ün getirebileceklerine zemin hazırlamak için, önceki web2'nin meyvelerini ve eksikliklerini gözden geçirelim.

)

web2'nin Meyveleri (“Sosyal Web”)

Web2, sosyal medya ağlarının ortaya çıkışını ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerikte katlanarak artan bir artışı beraberinde getirdi; bu, web1 veya internetin "salt okunur" dönemiyle tam bir tezat oluşturuyor. Yeni dijital toplanma alanlarının yaratılması ve dünya çapında insanlar tarafından yayınlanan içeriğin dağıtımı ve görünürlüğünün artmasıyla birlikte internet bazı önemli yeni faydalara tanık oldu:

Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

Yeni etkileşim yöntemleri ve kalıpları interneti çok daha ulaşılabilir hale getirdi. Birbirleriyle anlamlı etkileşimler kurmak ve şirketler gibi daha büyük kuruluşlarla iletişim kurmak daha kolaydır.

Benzeri görülmemiş bağlantı

Ağ oluşturma ve mesajlaşma uygulamaları, gezegendeki herkesle iletişim kurmayı kolay, ucuz ve sorunsuz hale getirdi.

Yaygın olarak erişilebilir bilgiler

Wikipedia ve ücretsiz çevrimiçi dersler, insanlığın kolektif bilgisine internet bağlantısı olan herkesin kolayca erişebilmesini sağladı.

Hızlı yenilik

Yaygın bağlantı, yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine olanak tanıdı ve çoğu zaman çok daha iyi kullanıcı deneyimleri yoluyla eski endüstrileri alt üst etti.

Daha kolay işbirliği

Yeni araçlar daha hızlı ve daha verimli işbirliğine olanak tanıyarak insanların her yerden çalışabilmesi için bir yol yaratıyor.

İçerik yaratımı

Platformlar içerik oluşturmayı ve paylaşmayı çok kolaylaştırır.

web2'nin eksiklikleri:

Web2'deki yeniliklerin çoğu herkes için iyileştirmelere yol açsa da, bazı önemli olumsuzluklar da vardı. İşte bir örnekleme:

Sen ürünsün

Kişisel kullanım verileriniz, reklam satarak hissedar değerini en üst düzeye çıkaran şirketler tarafından paraya dönüştürülür.

Hepimiz ücretsiz stajyeriz

İçeriği ücretsiz olarak üretiyoruz (yalnızca küçük bir grup ücretli yaratıcıyla) ve değerin büyük çoğunluğu, içeriği yayınladığımız platformlar tarafından elde ediliyor.

Kitlesel dezenformasyon

Sosyal algoritmalar, tartışmalı ve muhtemelen doğru olmayan bilgilerin görünürlüğünü en üst düzeye çıkararak gerçek yerine etkileşimi optimize eder. Saçmalıkları çürütmenin maliyeti, onu üretmenin maliyetinden çok daha fazladır.

Şirketler kuralı

İnternetin çoğunluğu az sayıda çok güçlü şirket tarafından yönetilmektedir. Kullanıcılardan herhangi bir girdi almadan tek taraflı kararlar alabilirler.

İnsanlar üzerinden kazanç

Sosyal medyanın zihinsel sağlık üzerindeki bariz tehlikelerine rağmen, web2 şirketleri gelir akışını sürdürmek için bağımlılık yaratan dopamin vuruşlarından yararlanıyor. Hissedarların memnun edilmesi toplumun refahından daha önceliklidir.

Satıcıya kilitlenme

Veriler silolarda oluşturulup depolanır ve kullanıcılar genellikle bu silolarda kilitli kalır. Geçiş maliyetleri çok yüksektir ve çoğu zaman müşterileri ortalamanın altında hizmet veya yüksek fiyatlara razı olmaya zorlar.

Dolandırıcılık, dolandırıcılık ve dolandırıcılık

Nijeryalı prensler, kimlik avı saldırıları ve kredi kartı dolandırıcılığı dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere. Web2 dolandırıcılıklarının çoğu eski haberlerdir ve onlar hakkında pek bir şey duymuyoruz. FBI, 2020'de internet suçlarının Amerikalılara (ve yalnızca Amerikalılara) 4 milyar dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor .

Web2'nin eksiklikleri, internetin teknik yapısının tam olarak anlaşılmasının ne kadar zor olduğu ile daha da kötüleşmektedir. Bugün çok az kişi internetin gerçekte nasıl işlediğine dair kapsamlı bir açıklama yapabiliyor; DNS yönlendirmesinden sunucu mimarisine, API izinlerine ve veri formatlarına kadar. Neredeyse on yıldır altyapı alanında çalışıyorum ve modern internete güç veren şeyin yalnızca bir kısmını anladığımı hissediyorum. Ancak internetten sürekli olarak faydalanmak için internetin nasıl çalıştığını anlamamıza gerek olmadığını anlamak önemlidir.

Aynı kuralların web3 için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Web3'ün faydalarını deneyimlemek için blockchain işlevleri, MEV, SNARK'lar veya ikinci dereceden oylama hakkında derinlemesine bir anlayışa sahip olmamıza gerek yok. Web3'ün nasıl çalıştığına girmeyeceğim, ancak yaklaşık 95 yaşındaki Bill Gates'imi kanalize etmek ve web3'ün bazı potansiyel faydalarının neler içerebileceğine dair tahminlerde bulunmak istiyorum. Geleceğin özetlediklerime pek benzemeyeceğinden eminim, tahminlerim ne kapsamlı olacak ne de tahmin gücüne dayalı olacak, ancak web3'ün getirilerini umduğum şeyleri paylaşmak istiyorum.

Web3'ün meyvelerine ilişkin vizyonum:

Veri şeffaflığı

Şu anda veriler, onları paylaşma konusunda çok az teşviki olan veya hiç olmayan şirketler tarafından tutulmakta ve korunmaktadır. Blok zincirleri her zaman halka açıktır, dolayısıyla veriler her zaman halka açık olacaktır. Bilgili tüketiciler, vatandaşlar ve yatırımcılar açık ve şeffaf verilerle çok daha iyi kararlar alabilirler.

Verimli pazarlar

Veriler şu anda şeffaf olmadığından yeni bir girişimin ne kadar karlı olabileceğini bilmek zordur (örneğin: Etsy'de örgü battaniye satmak). Fiyat verileriniz mevcut olabilir, ancak satış veya pazar büyüklüğü hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Artan veri kullanılabilirliği, yeni girenlerin hangi pazarlara katılacağını seçmesini kolaylaştırıyor. Sektöre yeni girenler rekabeti artırır ve bu da genellikle tüketiciler için daha iyi fiyat ve hizmetle sonuçlanır.

İçerik oluşturucular için kâr paylaşımı

web2 yaratıcıları belirli durumlarda ödüllendirirken (örneğin YouTube'un AdSense geliri), aynı zamanda onları belirli platformlara da kilitler. Bir YouTube içerik oluşturucusu, içeriğini veya kitlesini başka bir platforma taşıyamayabilir ve bu da pazarlık yeteneğini sınırlayabilir. İçerik oluşturucular ayrıca içeriklerine potansiyel olarak sahiplik meta verilerini de yerleştirebilir; bu da tarayıcıların görüntüleme başına küçük bir miktar ücret almasına olanak tanıyabilir ve tüketicilere, takdir ettikleri yaratıcıları ödüllendirmenin kolay bir yolunu sunabilir. Bunun nasıl işe yarayacağına dair ayrıntılar belirsiz, ancak kişisel olarak içerik oluşturucuların gelecekte izleyicileri web3 platformlarına yönlendirmek için güçlü teşviklere sahip olacağını düşünüyorum.

Açık katılım ve katkılar için ödüller

DAO'lar, katkıda bulunmak isteyen herkesin açık katılımıyla yeni çalışma yöntemleri geliştiriyor. Örneğin, The Graph AdvocatesDAO, herkesin The Graph ekosistemine katkıda bulunabilecekleri yolları başvurmasına ve sunmasına olanak tanır. DAO üyeleri, DAO'nun görevini yerine getireceğini düşündükleri şekillerde oy kullanabilir ve hazine kaynaklarını tahsis edebilir. Bu, DAO üyelerinin istenildiği kadar çok veya az katkıda bulunmasına ve tazminatın en yararlı katkıda bulunanlara akmasına olanak tanır. Bu esnek çalışma şeklinin web2 "yüklenici platformuna" (Uber veya Instacart gibi) zarar vereceğini hayal etmek de zor değil. Merkezi olmayan bir "yiyecek dağıtım" pazarı mevcut olsaydı, akşam yemeğimin teslim edilmesi için bir iş/ödül yayınlayabilirdim. Yükleniciler görmezden gelmeyi, doğrudan kabul etmeyi veya pazarlık yapmayı seçebilirler. web2'nin kurumsal yükünün kaldırılması, fiyatların daha rekabetçi olmasına olanak tanıyacak ve tekrarlanan müşterilere ve daha güçlü ilişkilere yol açabilecektir.

Yazılım tarafından uygulanan sözleşmeler

Bu genellikle "Yasa olarak kod" olarak çerçevelenir ve yazılım sıklıkla hatalar içerdiğinden eleştirilir. Hatalı sözleşmeler gerçek bir risk olsa da, bir sözleşmenin şartlarını anlama ve kabul etme kullanıcı deneyiminin web3'te çok daha kolaylaşacağından oldukça eminim. Ayrıca web3 ekosisteminin büyük işlemler için sağlam güvenlik ve güven kapıları oluşturma konusunda birçok zorluğu olduğunu düşünüyorum. Herkesin, büyük işlemler veya belirli akıllı sözleşme etkileşimleri için onay gerektiren, güvenilir kişi ve kurumlardan oluşan kişisel bir çoklu imza çalıştırdığını hayal ediyorum.

Akıllı sözleşme özelleştirmesi

Ayrıca yazılım destekli sözleşmelerin satıcılar ve tüketiciler arasında yeni bir "kitlesel müzakere" çağını başlatacağını umuyorum. web2'de bir şirketin ürünlerini kullanırken iki seçeneğiniz vardır: şirket tarafından tanımlanan hizmet şartlarını tamamen kabul edin veya ürünü kullanmayın. Yazılım ilişkilerimi daha fazla özelleştirme ve esneklikle ele almayı, güvendiğim ürünlere daha fazla güç vermeyi ve güvenmediklerimden uzak durmayı çok isterim.

Güçlendirilmiş tüketiciler

Kişisel olarak en çok heyecanlandığım meyve bu. Sahneyi hazırlamak için: 2021'de tüketicilere reklam dağıtmak için tahmini 297 milyar ABD doları harcandı. Reklamlar genellikle tüketicinin o anda satın almakla ilgilenmediği şeylere yöneliktir. Araba üreticileri, gerçekten bir araba satın almaya hazır olduğunuzda sizinle bağlantı kurabileceklerini ve onlardan satın almayı düşünebileceklerini umarak aralıksız reklam yaparlar. Bu, reklamların ihtiyaç veya ilgiye bakmaksızın tüketicilere yöneltildiği “dikkat ekonomisinin” statükosudur. Reklamverenler, Google ve Facebook tarafından toplanan veriler aracılığıyla, reklamlarını kimlerin göreceğine dair bazı segmentasyonlar yapabilir ancak bu yine de tüketici ihtiyacının/niyetinin tamamen eksik olduğu bir denklemdir.

Web3 veri taşınabilirliği ve şeffaflığı yoluyla tüketimimizi bir "çekme" modeli (veya Doc Searls tarafından türetilen bir terim olan "Niyet Ekonomisi ") etrafında yeniden yönlendirebileceğimize dair güçlü bir umut besliyorum.

Gelin bunun nasıl çalışabileceğine dair kısa bir örnek verelim: Güvenilir Toyota'mın sonunda tozu dumana kattığını ve benim yeni bir araba satın almaya hazır olduğumu hayal edelim. Birkaç bayiyi ziyaret etmek veya çevrimiçi ilanlara bakmak gibi mevcut yaklaşım yerine, “otomobil satıcıları loncası” web sitesine gider ve bir araba satın alma niyetimin sinyalini verirdim. Hem bayiler hem de satış sahipleri havaya kaldırdığım elimi görebilir ve bir araba satın almak istediğimi anlayabilirler. Yeni ve kullanılmış, elektrikli ve benzinli arasında tercihleri ve istediğim boyut ve özellikleri sunabilirim. Sıfır bilgi kanıtı olarak adlandırılan yeni şifreleme yöntemlerini kullanarak, adımı veya iletişim bilgilerimi açıklamadan, mevcut mali durumum, zamanında ödeme geçmişim ve yaşım ve ilgi alanlarımla ilgili ayrıntılar dahil olmak üzere (seçtiğim) kişisel ayrıntıları açığa çıkarabilirdim. Satıcılar daha sonra ifade ettiğim tercihlerime hitap eden hedefli teklifler hazırlayarak rekabet edebilirler. Meşhur sürücü koltuğunda ben olurdum ve boş zamanımda teklifleri karşılaştırabilirdim. Satıcılar, reklamları ilgisiz kişilere veya botlara yönlendirmek yerine, satın alma niyetinde olan kişilere zaman ve çaba harcayabilmenin büyük faydasını görecektir. İşletmelerin niyete dayalı işlemler yoluyla özgür özerk müşterilerle etkileşime geçmesi durumunda ekonominin daha verimli ve rahat işleyeceğine inanıyorum. Ayrıca bunun, günümüzde yaygın olan kasıtsız, dürtüsel tüketimin engellenmesine de yardımcı olabileceğini umuyorum.

Web3'te geliştirilecek yer var

Web3 oldukça harika olabilir, değil mi? "Olabilir" etkili bir kelimedir ve web3'ün mevcut eksikliklerini de düşünmenin faydalı olduğunu düşünüyorum.

Kullanıcı deneyimi

Web3 şu anda alışılmadık ve zaman zaman korkutucu etkileşim modelleriyle doludur. Bir web2 sakinine fiziksel cüzdanlarını nasıl değerlendirdiklerini ve bunu isteyen herhangi bir rastgele uygulamaya vermeye istekli olup olmadıklarını sorun. Olumsuz tepki vereceklerini ve paralarını, kartlarını ve kimliklerini, güvende ve tahrif edilmeden kalacağına dair güçlü bir güvence olmadan, görünüşte yabancı olan birine vermek istemediklerini iddia edeceklerini tahmin ediyorum.

Bu kişiden aynı şekilde bir web3 cüzdanı kullanmasını istemek muhtemelen biraz el ele tutuşmayı ve güven vermeyi gerektirecektir. Gaz maliyetleri, sözleşme imzalama, cüzdan ağları, köprüler, onay süreleri ve küresel bir "işlemi geri al" düğmesinin bulunmaması, benim görüşüme göre şu anda benimsemeyi engelleyen çok büyük kullanıcı sürtüşmesi yaratıyor. Katılımın değeri korku ve sürtüşmeyi aşıncaya kadar Web3 kitlesel benimsenmeye hazır olmayacak.

Eğitim ve etkinleştirme

Geliştirilmiş tasarımlar ve düşük sürtünmeli iş akışlarının yanı sıra, web3 ölçeğini desteklemek için çok daha fazla eğitime ihtiyaç vardır. Gelecekteki kullanıcılara yardımcı olacak öğrenme kaynakları oluşturmak, katlanarak artan büyümenin önünü açmak açısından önemli olacaktır.

Yeni oluşan altyapı

Bugün gerçekten merkezi olmayan bir uygulama (veya dapp) oluşturmak zorlu bir olasılıktır. Gerekli verileri nasıl ve nerede saklıyorsunuz? Kod herkes tarafından incelenebildiğinde API anahtarlarını veya kimlik doğrulama belirteçlerini nasıl korursunuz? Web3 altyapısı son 5 yılda çok yol kat etti ancak daha fazla gelişme için hala birçok fırsat var.

Günümüzün web3 altyapısında önemli bir rol oynayan The Graph Network üzerinde çalışma şansına sahip olduğum için son derece minnettarım. Graph'ın kullanımını daha kolay hale getirme sorumluluğumun olduğunun farkındayım, böylece sağladığı verilerden yararlanan kişiler daha hızlı ve daha fazla başarıya ulaşabilirler.

Maliyet ve ölçeklenebilirlik

Altyapıya derinden bağlı olan web3 kullanım maliyetinin, geniş uygulama ve benimsenme için hâlâ önemli ölçüde düşmesi gerekiyor. Edge & Node'daki görevim sırasında, yetki vererek Graph Network'ün güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak isteyen kişilerle konuştum. Şu ana kadar bunu yapamadılar çünkü delegasyonları nispeten küçük olacağından Ethereum gas maliyetinin telafisi çok uzun sürecek.

Graph Network, delegasyon ve diğer ağ eylemlerinin maliyetini önemli ölçüde azaltan Arbitrum (2. katman zinciri) üzerinde ölçeklenmeye başladı . Graph bu bakımdan benzersiz değil; tüm web3 uygulamalarının, ana akım benimsemenin mümkün olabilmesi için daha ucuz altyapıya ve önemli ölçekleri kaldırabilecek blok zincirlere ihtiyacı olacak.

Dolandırıcılık, dolandırıcılık ve dolandırıcılık

Web2'nin izinden giden, başkalarını sömürmeye ve onlara zarar vermeye çalışan kötü aktörler var. Web3 de farklı değil ve kaçınılmaz risklerden kaçınmak için dikkatli olmak gerekiyor. Şüpheli bir e-postaya yanıt olarak giriş bilgilerinizi vermeyeceğiniz gibi, bilinmeyen sözleşmelerle etkileşimde bulunmaktan veya gerçek olamayacak kadar iyi görünen davranışlara veya getirilere güvenmekten kaçınmalısınız.

Çok fazla fırsatçı var, yeterince inşaatçı yok

Web3'teki gürültünün ve dikkatlerin çoğu değer yaratmaya değil, heyecana yöneliktir. Edge & Node'da çalışmayı seviyorum çünkü biz inşaatçıyız, zor sorunları tespit ediyoruz ve çözümler yaratmak için çok çalışıyoruz. Diğer birçok proje ve protokol inşaatçılar tarafından ileri sürülüyor ve bunun sonucunda büyük ilerleme görüyoruz. Okuyan herkesi inşaata başlamaya veya devam etmeye teşvik ediyorum, web3'te hepimize yer var!

Web3'ü bekleyen başka birçok zorluk var. David Letterman'dan alıntı yapacak olursak, "Tam olarak anlamadığınız bir şeyi eleştirmek kolaydır." Eleştiriye boyun eğmek yerine web3'ün açık, izinsiz bir internet yaratma yönünde arzu edilen sonuca ulaşmasına yardımcı olabileceğimiz yollar bulalım. Ekipleri destekleyin ve görmek istediğiniz geleceğe uygun senaryoları kullanın.

Sonuç olarak web3, mevcut eksikliklere rağmen çok büyük olanaklara sahiptir. Zaman ilerledikçe ve web3 olgunlaştıkça, hayatımızı derinden değiştirecek inanılmaz yenilikleri göreceğiz. Tıpkı Bill Gates'in internetin son 30 yıldaki devasa etkisini tahmin edememesi veya tanımlayamaması gibi, bugün bizi ne gibi büyük değişikliklerin beklediğine dair hiçbir fikrimiz yok. Sadece bunu inşa etmenin bir parçası olmak istediğimi, niyeti ve yeniliği adil ve eşitlikçi bir yönde yönlendirmek için elimden gelenin en iyisini yapmak istediğimi biliyorum.

İnşa edilecek çok şey var ve her zaman yardım ellerine ihtiyaç var. Alanın yapıcı eleştiriye de ihtiyacı var; lütfen web3'ü herkes için olabilecek en iyi hale getirmek için devam eden diyaloğa katılın. Katılmaya hazır mısın? The Graph ekosistemindeki açık pozisyonlara göz atmaktan ve yolculuğumuzu takip etmekten çekinmeyin.

Kenar ve Düğüm Hakkında

Edge & Node, The Graph'ın arkasındaki çekirdek geliştirme ekibidir ve canlı, merkezi olmayan bir gelecek inşa etmek için çalışır. Ekip, değeri paylaşan, dinamik teşviklerden yararlanan ve insan koordinasyonu için geliştirilen web3 uygulamalarının yaygınlaştırılmasına kendini adamıştır. The Graph'ın arkasındaki ilk ekip ve geliştiriciler tarafından kurulan ekip, açık kaynaklı yazılımlar, araçlar ve protokoller geliştirme ve sürdürmenin yanı sıra durdurulamaz uygulamalar oluşturma ve başlatma konusunda geniş deneyime sahiptir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Edge & Node] sitesinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [James Hall] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
即刻开始交易
注册并交易即可获得
$100
和价值
$5500
理财体验金奖励!