Metaplex Tezimiz

Orta SeviyeMar 01, 2024
Makale, Solana ekosistemi içinde olgun bir NFT altyapı protokolü olan Metaplex projesini tanıtmaktadır. NFT basımının %99,9'undan fazlasını kolaylaştırarak NFT'ler (token meta verileri) için altyapı standartları ve Candy Machine ve Creator Studio gibi uygulamalar sağlayarak içerik oluşturucuların adil sürümleri daha kolay bir şekilde ayarlamasına olanak tanır.
Metaplex Tezimiz

Yönetici Özeti

  1. Metaplex, Solana ekosisteminde yerleşik bir NFT altyapı protokolüdür. NFT darphanelerinin %99,9'undan fazlasını kolaylaştırırlar. Candy Machine ve Creator Studio gibi uygulamaların yanı sıra NFT'ler (Token Metadata) için altyapı standartları oluşturarak içerik oluşturucuların adil lansmanlar yapmasını kolaylaştırdılar.
  2. NFT piyasası genel olarak büyük düşüşler yaşarken (taban fiyatları ve piyasa hacimleri için %85-99 düşüş), Metaplex sıkıştırılmış NFT basım programı Bubblegum'un lansmanından bu yana darphanelerin yıldan yıla 5 kattan fazla büyüdüğünü gördü. [1]
  3. Metaplex tarafından sıkıştırılan NFT'ler, NFT basma maliyetini 1.000x+ kat düşürmüştür (Ethereum'da 10+$'dan < Solana'da darphane başına 0,001$'a). Bu durum, NFT'lerin sosyal, ödemeler, içerik oluşturucu ve fiziksel altyapı uygulamalarına entegre edilmesine yönelik deneylerde bir artışa yol açmıştır. Metaplex yıllık 180 milyon NFT basmaktadır ve bu rakam Ethereum için 25 milyondur (7 kat+ daha fazla). [2]
  4. Metaplex yakın zamanda değişmezliği desteklemek için ücret anahtarını açtı. Ücret düğmesi 2022'de açılmış olsaydı, Metaplex 13,9 milyon dolar gelir elde edecekti. [3]
  5. Solana, paralelleştirilmiş hesaplama ve yerel ücret piyasalarından oluşan farklı mimarisi ile ana akım web3 tüketici kullanım durumlarında başarılı olmak için iyi bir konuma sahiptir. NFT'lerin, her türlü farklı dijital içeriği temsil eden bir ilkel olarak bu konuda çok önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.
  6. Rekabetin tekrar tekrar sekteye uğrattığı NFT pazar yerlerinin aksine, Metaplex'in çok az rekabetle karşı karşıya olduğuna ve altyapı standartları ve ön uç uygulamaları aracılığıyla NFT darphanelerini kolaylaştırmada lider olmaya devam edeceğine inanıyoruz.
  7. Metaplex, içerik oluşturucuların NFT'lerini basmalarına, yönetmelerine ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanıyan Shopify benzeri bir ürün olma potansiyeline sahiptir. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde Metaplex'in milyarlarca yıllık NFT darphanesine güç sağlama ve 25-100 milyon $+ gelir elde etme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz. [4]

Arka fon

Değiştirilemeyen tokenlar (NFT'ler), son kripto döngüsü boyunca kriptoda önemli bir yeniliği temsil etmektedir. NFT'ler, bir blok zincirine kaydedilen ve dijital varlıklar üzerindeki provenans, özgünlük ve mülkiyeti göstermek için kullanılan farklı dijital tanımlayıcılardır.

NFT'lere ilk giriş, Ethereum üzerinde ilk kez Eylül 2017 'de tanıtılan ERC-721 standardını içeriyordu. CryptoKitties, kullanıcıların dijital kedileri (hepsi NFT olarak temsil edilir) toplamasına ve üretmesine olanak tanıyan ilk blok zinciri oyunlarından birini yarattı. Bu durum Kasım/Aralık 2017'de Ethereum ağında tıkanıklığa yol açmış ve >tüm ağ faaliyetlerinin %20'sini oluşturmuştur.

NFT'nin ana akım kitleye yönelik büyük atılımı dijital profil resimlerine odaklandı. CryptoPunks (Haziran 2017'de piyasaya sürüldü) ve Bored Ape Yacht Club (BAYC, Nisan 2021'de piyasaya sürüldü) en yüksek değere sahip koleksiyonlar arasında yer alıyor ve 2021-22 piyasasının zirvesinde 1 NFT 400 bin $+ taban fiyatına sahip. Bu dönem boyunca, pazaryerlerindeki NFT işlem hacimlerinin 2020'de sıfırdan yıllık 60 milyar dolara yükseldiğini gördük. OpenSea gibi NFT pazar yerleri, pazar döngüsünün zirvesinde 13 milyar $+ değerindeydi ve aylık hacimlerde 2-3 milyar $+ kolaylaştırıyor ve %2,5'lik bir alım oranıyla yıllık 1 milyar $+ gelir elde ediyordu.

Kaynak: The Block Araştırma

Kriptodaki diğer pek çok şeyde olduğu gibi, NFT taban fiyatları ve işlem hacimleri son 2 yılda anlamlı bir şekilde geriledi. Punks ve BAYC gibi mavi çipli koleksiyonlar en yüksek piyasa değerlerine kıyasla %80-90 düşüş le işlem görürken, NFT pazar yeri işlem hacimleri >%95 düşüş le yıllık 60 milyar dolardan yıllık 3 milyar dolara geriledi. Yine de NFT'lerin hala yıllık 3 milyar dolardan fazla işlem hacmine sahip olması ve Punks, BAYC'nin 35-70 bin dolarlık taban fiyatlara sahip olması, dijital toplulukların ve kültürün arkasındaki gücü göstermektedir. Perspektif olarak, eBay 2022 yılında 74 milyar dolarlık GMV işlemiştir.

2021-22 dönemindeki NFT'ler, Ethereum'un 2017-18 dönemindeki İlk Para Teklifleri (ICO'lar) ile olan birincil ilişkisinden farklı olarak, öncelikle spekülatif JPEG'lerle ilişkilendirildi. Ancak o zamandan bu yana Ethereum ve akıllı sözleşmeler çok daha fazlasına dönüştü. Günümüzde akıllı sözleşmeler izinsiz finans, sabit paralar, merkezi olmayan otonom kuruluşlar, yönetişim, geleneksel varlık tokenizasyonu, fiziksel altyapı ağları ve daha fazlasının arkasındaki itici güçtür. Benzer şekilde, NFT'leri önümüzdeki on yıl içinde dijital mülkiyet haklarını ve her türlü içerik türünün sahipliğini mümkün kılan yeni bir ilkel olarak görüyoruz.

NFT'lerin son derece spekülatif kullanım durumlarının ötesine geçerek yaygınlaşmasının önündeki en önemli engellerden biri, darphane maliyetleri olmuştur. Standart 10K NFT koleksiyonu için Ethereum ağında bugün 176 ETH veya yaklaşık 300 bin USD (zirvede ~800 bin USD) tutmaktadır ki bu da NFT darphanesi başına 30 USD'ye (darphane başına 80 USD) denk gelmektedir. Bu, öncelikle toplama taban fiyatı üzerinde spekülasyon yapan kullanıcılar için kabul edilebilir bir maliyet olabilir, ancak günlük kullanım için engelleyici olabilir.

NFT'lerin her yere yayılabilmesi için yapısal olarak kıtlıktan bolluğa geçmeleri gerekmektedir.

Metaplex'e Giriş

Metaplex, Solana ekosistemindeki NFT standardının arkasındaki protokoldür. Şirket ilk olarak Stephen Hess'in(Solana Labs'ineski Ürün Müdürü) de dahil olduğu bir ekip tarafından SolanaLabs bünyesinde kuluçkaya yatırıldı ve 2021 sonbaharından itibaren bağımsız bir kuruluş olarak faaliyet göstermeye başladı. Metaplex, API'ler ve düşük kodlu araçların bir kombinasyonu aracılığıyla sanatçıların, markaların ve içerik oluşturucuların NFT'ler oluşturmasına ("mint") ve kendi kendine barındırılan mint sayfaları başlatmasına olanak tanıyan ürünler geliştirmiştir.

Metaplex, hem altyapı hem de uygulama araçlarında birden fazla ürün serisiyle faaliyetlerin büyük çoğunluğunu(basılan NFT'lerin %99,9'u) desteklemektedir. Bazı örnekler:

  1. Token Metadata - Değiştirilebilir veya değiştirilemez tokenlara ek metadata eklemekten sorumlu Solana programı. NFT'ler için buna isim, sembol, URI, özellikler, telif ücretleri vb. dahildir.
  2. Candy Machine - fuar NFT koleksiyonu için önde gelen basım ve dağıtım programı Solana'da başlatıldı. İçerik oluşturucuların dijital varlıklarını güvenli ve özelleştirilebilir bir şekilde zincir üzerine getirmelerine olanak tanır.
  3. Müzayede Evi - pazar yerlerinin emanetsiz bir satış sözleşmesi uygulamasına olanak tanıyan protokol.
  4. Fusion - NFT sahipliği etrafında zincir üzerinde izleme ve birleştirilebilirlik ekleyen program. İçerik oluşturucular tarafından uygulanacak karmaşık sahiplik modelleri için kullanılır.
  5. Creator Studio - içerik oluşturucular için kod içermeyen, web tabanlı araç, tek bir satır kod yazmadan Solana'da içerik oluşturmayı, satmayı ve NFT'leri kolaylaştırır.
  6. Bubblegum - Merkle ağaçları kullanılarak zincir üzerinde güvence altına alınan sıkıştırılmış Metaplex NFT'leri oluşturmak ve bunlarla etkileşim kurmak için kullanılan program.

Kaynak Metaplex Docs

Metaplex, kuruluşundan bu yana 144 binden fazla koleksiyonun, 61,7 milyondan fazla NFT'nin, 14 milyondan fazla koleksiyoncunun ve 1,1 milyar dolardan fazla içerik oluşturucu gelirinin basılmasını sağladı. Solana'da NFT basmak Ethereum'a kıyasla 100 kat daha az maliyetlidir. 10 bin koleksiyon için 2500-3000 $ (nane başına 0,25-0,30 $ anlamına gelir), Ethereum'daki 250-300 bin $ (nane başına 25-30 $) ile karşılaştırıldığında.

Kaynak: 10/13/23 itibariyle Metaplex web sitesi

Metaplex'in en yaygın kullanılan programları arasında Candy Machine ve Token Metadata bulunmaktadır. Diğer blok zincirlerinin çoğundan farklı olarak Solana, mantık ve verileri iki ayrı bileşene ayırır - bunlara Programlar ve Hesaplar denir. Verileri dahili olarak değişkenler içinde depolamak yerine, Programlar (uygulama mantığını tutan) Hesaplarla (durum ve verileri tutan) etkileşime girer ve bunları değiştirme yeteneğine sahiptir. Candy Machine, Solana'da piyasaya sürülen adil NFT için önde gelen darphane ve dağıtım programı olarak böyle bir programdır. Token Metadata, Solana'da hem değiştirilebilir hem de değiştirilemez tokenlara metadata ekleyen bu türden başka bir programdır.

Kaynak: 10/13/23 itibariyle Metaplex web sitesi

Metaplex'in programları, herkesin herkese açık olarak görüntülemesi ve çatallaması için açık kaynak lisansı altında mevcuttur. Kaynak kodu herkese açık olsa da Metaplex'in lisansı, başkalarının kar amacıyla kodu kopyalamasına veya çatallamasına ya da Metaplex'e ekonomik faydayı azaltan rekabetçi bir ürün veya ticari bir ikame sunmasına izin vermez. Ayrıca, Solana'nın Programları ve Hesapları ayıran mimarisi, yeni bir girişimin Metaplex'in NFT standardını çatallaması durumunda, ekosistemdeki birçok kilit oyuncunun (NFT pazarları, cüzdanlar, saklayıcılar ve düğüm sağlayıcıları gibi) bu programı entegre etmesi gerekeceği anlamına geliyor. Bu da önemli bir koordinasyon yükünü beraberinde getirir.

Aslında Magic Eden (Solana NFT pazaryeri) daha önce telifli NFT koleksiyonları için yeni bir standart tanımlayan Open Creator Protocol (OCP) ile bunu denemişti. Bu çaba sınırlı bir başarı elde etti ve daha sonra kapatıldı.

Yukarıdakilerin sonucu, Metaplex'in Solana NFT ekosisteminde hem uygulama hem de altyapı standart katmanında programlar oluşturmada güçlü ve baskın bir role sahip olmasıdır.

Sıkıştırılmış NFT'ler

NFT'ler ve genel olarak kripto için zorlu piyasa koşullarına rağmen Metaplex, altyapısıyla basılan NFT'leri önemli ölçüde artırarak haftada 500 binden (2022'nin çoğunda) bugün haftada 3 milyonun üzerine çıkardı. Bu 5 kattan fazla büyüme, darphane maliyetini daha da düşüren sıkıştırılmış NFT standardının piyasaya sürülmesiyle sağlanmıştır. Bugün 100 bin sıkıştırılmış NFT basmanın maliyeti sadece 100 dolar, yani < 0,001 dolar.

Kaynak Dune Analytics

Metaplex'in sıkıştırılmış NFTs programı (Bubblegum olarak bilinir), Solana'nın Merkle ağacı programının (hesap sıkıştırma olarak bilinir) bir sonucu olarak bu atılımı gerçekleştirmiştir. Bu, NFT meta verilerinin (görüntü url'si, özellikler) depolanmasını dizinleyiciler ve RPC düğüm sağlayıcıları aracılığıyla zincir dışına taşıyarak elde edilir. Bir NFT'nin meta verilerini tipik bir Solana hesabında saklamak yerine, sıkıştırılmış NFT'ler meta verileri defter içinde saklar.

Sonuç olarak, sıkıştırılmış NFT'ler Solana blok zincirinin güvenliğini ve hızını miras alırken, bunu zincir dışına taşıyarak depolama maliyetlerini düşürüyor. Tüm hesaplama geçmişi Solana defterinde bulunduğundan, herhangi bir dizinleyici veya RPC sağlayıcısı çökerse, tüm geçmiş işlemler yeniden oynatılarak tüm durum verileri yeniden oluşturulabilir. Özellikle, tüm sıkıştırılmış NFT'ler normal NFT standardıyla uyumludur ve normal Metaplex NFT'lere kayıpsız olarak açılabilir. Bu bir bakıma Ethereum'daki rollup'ların hesaplama ve durum depolamayı bir Katman 2 blok zincirine (Optimism, Arbitrum) yüklemesine, Ethereum'un kendisinin ise merkle kökünü ve veri kullanılabilirliğini depolamasına benzemektedir. Bu, L2 rollup blok zincirinin tehlikeye girmesi durumunda Ethereum'un durumu güvenle yeniden yapılandırabilmesini sağlar.

Kaynak Solana Labs

Metaplex, Kasım 2022'de sıkıştırılmış NFT'leri tanıttı. O zamandan bu yana 57 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT basılmıştır. Darphanenin düşük maliyeti nedeniyle çok sayıda uygulama yaratıcı kullanım alanları bulmuştur:

  1. DripHaus - eserlerini (sanat, müzik, oyun, çizgi roman) hayranlara airdrop yaparak yaratıcıları hayranlara bağlayan platform. 20 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT, Ethereum'da 300 milyon dolardan fazlaya mal olacak şekilde Solana'da sadece 2000 dolara basıldı.
  2. Helium - kullanıcıya ait 2 milyondan fazla IoT erişim noktasından oluşan merkezi olmayan ağ. Helium kendi blok zincirinden Solana'ya geçiş yaptı. Bu süreçte, kullanıcıların sahip olduğu sıcak noktaları temsil etmek üzere Solana üzerinde 1 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT yayınladılar.
  3. Dialect - cüzdandan cüzdana mesajlaşma uygulaması. Emojiler ve çıkartmalar sıkıştırılmış NFT'ler halinde tokenize edilir, böylece koleksiyon yapılabilir ve sahip olunabilir. Kullanıcılar özel emojiler ve çıkartmalar basabilir ve bunları arkadaşlarıyla paylaşabilir. 20 binden fazla kullanıcı bu çıkartmaları basmış ve toplamıştır.
  4. Tiplink - kullanıcıların bir web bağlantısı veya URL aracılığıyla para göndermesine ve almasına olanak tanıyan kripto ödeme uygulaması. Tiplink, kullanıcıların ürününü bir büyüme stratejisi olarak test etmelerini sağlamak için yeni kullanıcıların AI tarafından oluşturulan sıkıştırılmış NFT'leri talep etmelerine olanak tanır. Tiplink, bu satın alma stratejisiyle 1 milyondan fazla kullanıcı (tekil madenci) edinmiştir.

Kaynak: Twitter, Solana Labs, Tiplink / Dialect web siteleri (10/13/23 itibariyle)

Dialect, Tiplink, DripHaus'un sıkıştırılmış NFT'leri benimsemesi gibi deneyimler Ethereum veya başka bir ekosistemde mümkün olmayacaktır. NFT'lerin basım fiyatı < 0,001$'a kadar düşmüştür, uygulamalar, ödemeler, sanat eserleri, sohbet etiketleri ve fiziksel altyapı ağları dahil olmak üzere NFT'leri günlük kullanım durumlarına dahil etmenin yaratıcı yollarını buluyor.

Ayrıca Magic Eden ve Tensor, Solana ekosisteminin sıkıştırılmış NFT standardını benimsediğini göstererek, pazar yerlerinde sıkıştırılmış NFT'ler için destek sunmaya başladı.

Para Kazanma

Metaplex, tarihinin büyük bir bölümünde tüm ürünlerini ücretsiz olarak işletmiştir. Şirket, Multicoin Capital, Jump Crypto, Asymmetric ve diğer birçok önde gelen fondan 47 milyon dolarlık girişim fonu topladığı ve stratejik turda tokenlerin %10,2 'sini sattığı için şanslıydı. Bu sermaye, Metaplex Program Kütüphanesi genelinde geniş bir program paketinin geliştirilmesini ve sürdürülmesini finanse etmiştir.

Mayıs 2023'ün sonlarına doğru Metaplex, protokolün sürdürülebilirliğini daha da ileriye götürme planlarını açıkladı. Bu değişiklikler şunlardır:

  1. Token Metadata programını tam değişmezliğe dönüştürmek için yol haritası, yani artık yükseltilemez veya değiştirilemez.
  2. Token Metadata programına erişim izne tabi olmayacak, tüm kullanıcılara eşit muamele edilecek ve öncesinde veya sonrasında $MPLX ile token geçişi yapılmayacaktır.
  3. Token Metadata programının kullanımı için küçük bir ücret uygulaması, öncelikle sıkıştırılmamış NFT'lerin her oluşturulması için 0,01 SOL (yaklaşık 0,20 USD).

Kaynak: Metaplex Dokümantasyonu, 24 Mayıs 2023 itibariyle ücretler

Ücret gelirleri Metaplex'in sürdürdüğü diğer programların (Candy Machine, Auction House, Bubblegum for Compressed NFTs gibi) geliştirilmesini finanse etmek için kullanılır. Özellikle, bu değişiklikler Solana Labs (Metaplex'in içinden çıktığı), Magic Eden ve Tensor (en büyük Solana NFT pazaryerleri olan) gibi kilit katılımcılar tarafından sesli olarak desteklendi.

Kaynak Twitter

Metaplex, 2022 yılında 22 milyon NFT darphanesi açılmasını sağlamıştır. Metaplex bugünün fiyatıyla darphane başına 0,01 SOL (0,20$) üzerinden para kazansaydı 4,4 milyon dolar, her günün SOL fiyatı üzerinden para kazansaydı 13,9 milyon dolar gelir elde edecekti. Metaplex, başlangıçtan itibaren her günün SOL fiyatından para kazanarak 23,5 milyon dolar gelir elde edecekti.

Sıkıştırılmış NFT'lerin piyasaya sürülmesinden bu yana, devam eden NFT darphanelerinin %99'undan fazlası artık Bubblegum altında yapılmaktadır. Sıkıştırılmış NFT darphanelerinin günümüzde paraya çevrilmediğini unutmayın. Şu anda yalnızca Token Metadata programını kullanan standart NFT'lerden para kazanılmaktadır. Orta vadede Metaplex'in öncelikli odak noktasının, ana akım tüketici kripto uygulamaları arasında önemli bir büyüme potansiyeline sahip olabilecek Bubblegum'ın denenmesi, kullanılması ve benimsenmesinin ilerletilmesi olması gerektiğine inanıyoruz.

Tarihsel olarak, NFT'ler kıtlıkla ilgili olmuştur. Bu, NFT darphanelerinin maliyetinin 20-30 $ olduğu bir dünyada, tanımı gereği yalnızca CryptoPunks ve BAYC gibi yüksek değerli, yapay olarak kıt varlıkları destekleyen mantıklı bir sonuçtur. Bununla birlikte, fiyatlar 1.000 kattan fazla düştükçe, NFT'lerin tüketici ödemeleri, oyun, sosyal, kimlik, müzik, fiziksel altyapı ve diğer birçok alanda dijital deneyimlere güç veren temel bir altyapı ilkeli haline geldiğine inanıyoruz.

İleriye dönük olarak, NFT'lerin giderek daha fazla bollukla ilgili olduğuna inanıyoruz.

Metaplex, 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan tüketici ürünleri için en kullanışlı ve ölçeklenebilir olan lider NFT altyapı standartlarını ve uygulamalarını oluşturmuştur. Metaplex, 2022'de sınırlı sayıda kullanım durumundan 4-14 milyon dolarlık yıllık gelir potansiyeli olduğunu kanıtladı. Protokolün yıllık milyarlarca NFT darphanesine güç sağlama (bugün yıllık 150-200 milyondan), önde gelen altyapı standartları ve uygulamaları oluşturmaya devam etme ve büyük bir gelir ve iş sonucu oluşturma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.

Değerleme & Senaryo Analizi

Metaplex'te sıkıştırılmış NFT'lerle yapılan deneylerin miktarı ve para kazanmanın yeni başladığı göz önüne alındığında, Metaplex'in gelecekteki durumunun nasıl olacağını tahmin etmek zor. Çeşitli senaryoların neye benzeyebileceğini bağlamsallaştırmaya çalıştık:

  1. 2022 Senaryomuz, Metaplex ücretleri açmış olsaydı Metaplex gelirinin ne olacağını vurgulamaktadır. Solana'daki darphane maliyetlerinin Ethereum'dan önemli ölçüde daha ucuz olduğu ve yüksek NFT değerlemeleri göz önüne alındığında, Metaplex'in çok fazla darphane kaybetmeden ücretleri uygulamak ve o yıl 14 milyon dolar gelir elde etmek için fiyatlandırma gücüne sahip olacağına inanıyoruz.
  2. Mevcut Senaryomuz, sıkıştırılmış NFT'lerin etkileyici büyümesini vurgulamakta ve 2023 3. Çeyrek çalışma hızı rakamlarını yıllıklandırmaktadır. Etkileyici bir şekilde, yıllık 180 milyondan fazla olan Metaplex darphaneleri, bugün Ethereum'daki darphanelerin 9 katıdır ve 2022'de Ethereum'daki darphane sayısının 2,7 katına sahiptir. Darphane maliyetleri 100 kat azalırken (SOL terimleriyle), darphanelerde buna karşılık gelen 30 kat artış gördük. Bu durum, NFT işlem hacimlerinin ve taban fiyatlarının %95+ oranında düşmesine rağmen gerçekleşmiştir.
  3. Fiyatlandırma Senaryomuz, Metaplex'in sıkıştırılmış NFT ürününe geleneksel nane şekerlerinde olduğu gibi %83'lük benzer bir zam uygulayacağını varsaymaktadır. Bunun sıkıştırılmış bir NFT'nin fiyatını ABD doları cinsinden yalnızca 0,002$'dan 0,004$'a çıkardığı göz önüne alındığında, bunun basılan NFT hacimlerini büyük ölçüde etkilemeyeceğine inanıyoruz. Metaplex bu mevcut değerlerle 1 milyon dolar gelir elde edebilecektir. Bağlam açısından, 2022'de 7,6 milyar dolar gelir elde eden OpenSea 30 milyon dolar gelir elde ediyor. [5]
  4. Temel Senaryomuz, Metaplex'in buradan 10 kat daha fazla kullanım sağlayabileceğini varsaymaktadır. Solana fiyatı 20$'dan 40$'a yükselmiştir. Bunun sonucunda 2,5 milyar NFT darphanede NFT başına ortalama $.02 maliyetle 20 milyon $'dan fazla darphane geliri elde edilmiştir. Metaplex ayrıca NFT'lerin yönetimi ve satışı konusunda katma değerli hizmetler de sunabilmektedir. Metaplex, çevrimiçi bir satıcının bir mağaza oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan Shopify'a benzer şekilde, NFT'lerin düzenlenmesi ve yönetimi için tam yığın bir hizmet oluşturmaya çalışıyor. Bunun uygulamayla ilgili gelirlere 5 milyon dolar daha ekleyebileceğine inanıyoruz (ayda 10-20 dolardan, bunun için 20-40 bin abone gerekir). 20x katsayı ile bu 500 milyon dolarlık bir değerlemeyi destekleyecektir.
  5. Yukarı Yönlü Senaryomuz, Metaplex'in yıllık 10 milyar NFT darphanesine güç sağlayabileceğini varsaymaktadır. Bağlam açısından, bu rakam aşağıdaki yıllık rakamlarla karşılaştırılabilir:
    1. 2,5 milyar blog gönderisi
    2. 8,6 milyar TikTok videosu yüklendi
    3. Sanal ürünlere 70 milyar dolar harcandı (ürün başına 10 dolar = 7 milyar ürün olduğu varsayılırsa)
    4. 200 milyar tweet
    5. 1,8 trilyon fotoğraf
    6. 8,4 trilyon kısa mesaj [6]
  6. Solana fiyatı 60 $'a yükselir (2022 döneminin ortalaması). SOL fiyatı arttıkça darphane başına maliyet artsa da, Solana ekosistemi giderek daha değerli hale gelirse, madencilerin Solana'da darphane basmak için orantılı bir prim ödemeye istekli olacağına inanıyoruz. 20x katsayı ile bu 3 milyar dolarlık bir sonuç anlamına gelecektir.

Yasal Uyarı: tüm tahminler ve varsayımlar varsayımsaldır

Riskler & Azaltıcılar

  1. NFT kullanım durumları henüz erken ve yeni ortaya çıkmaktadır. 2021-22 döneminde basılan NFT'lerin çoğu spekülatif JPEG'lerle ilgilidir. Bugün mesajlaşma (çıkartmalar), ödemeler (büyüme kazanımı), içerik oluşturucu (keşif) ve fiziksel altyapı (tokenize temsil) alanlarında denemeler görüyoruz - ancak bunların hepsi erken aşamadadır ve uygulamalar üstüne iş kurmazsa kalıcı olmayabilir veya sonunda para kazanılamayabilir.
  2. Solana arayüzlerinden kaynaklanan riskler. Solana'nın mantık ve durumu Programlar ve Hesaplar olarak ayırması nedeniyle, Metaplex Token Metadata veya Solana Program Library (SPL) gibi belirli programların SPL-token ve NFT darphaneleri için standartlara hakim olmasına izin vermiştir. Solana ekosistemi, EVM ekosistemindeki işlevselliği yansıtacak ve geliştiricilerin değiştirilebilir ve değiştirilemez tokenlerin çıkarılması için ERC-20, 721 veya 1155 standartlarını çatallayabilecekleri arayüzler geliştirmek için çalışmaktadır. Bu çaba hala devam eden bir çalışmadır ve geliştiricilerin Metaplex'in bugün zaten düşük ücretler karşılığında sağladığı işlevselliği yansıtmak/aşmak için yeni bir kod tabanı oluşturmaları gerekecektir. Bununla birlikte, bu uzun vadeli bir risk olabilir.
  3. Solana ekosistem bağımlılığı. Günümüzde faaliyetlerin büyük çoğunluğu Ethereum ya da EVM uyumlu ekosistemler içerisinde yer almaktadır; bunlar arasında defi, sabit coin, ödemeler, NFT'ler ve diğerleri yer almaktadır. Solana, FTX serpintisine rağmen, paralelleştirilmiş işlem işleme, yerel ücret piyasaları ve hesaplama ve Moore yasası ile adım adım büyüyen ölçeklenebilirlik etrafında farklı bir mimari ile güçlü bir topluluğa sahip olduğunu kanıtladı. Bununla birlikte, günlük tüketici uygulamalarında yaygın olarak benimsenen bir ilkel olarak başarılı olsa bile, Ethereum ekosistemi olgunlaşmaya ve kendi ölçeklenebilirlik zorluklarını çözmeye devam ettikçe, nihayetinde NFT'lerin Solana dışında var olması mümkündür.

Sorumluluk reddi:

Bu makale[modularcapita]'dan yeniden basılmıştır, orijinal başlığı "Our Metaplex Thesis" olup telif hakkı orijinal yazara[James Ho] aittir. Bu yeniden basıma herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; ekip ilgili prosedürlere göre konuyu derhal ele alacaktır.

Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

Diğer dillere yapılan çeviriler Gate Learn ekibi tarafından sağlanır ve Gate.io belirtilmeden çevrilen makaleler kopyalanamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

* 投资有风险,入市须谨慎。本文不作为Gate.io提供的投资理财建议或其他任何类型的建议。
* 在未提及Gate.io的情况下,复制、传播或抄袭本文将违反《版权法》,Gate.io有权追究其法律责任。

Metaplex Tezimiz

Orta SeviyeMar 01, 2024
Makale, Solana ekosistemi içinde olgun bir NFT altyapı protokolü olan Metaplex projesini tanıtmaktadır. NFT basımının %99,9'undan fazlasını kolaylaştırarak NFT'ler (token meta verileri) için altyapı standartları ve Candy Machine ve Creator Studio gibi uygulamalar sağlayarak içerik oluşturucuların adil sürümleri daha kolay bir şekilde ayarlamasına olanak tanır.
Metaplex Tezimiz

Yönetici Özeti

  1. Metaplex, Solana ekosisteminde yerleşik bir NFT altyapı protokolüdür. NFT darphanelerinin %99,9'undan fazlasını kolaylaştırırlar. Candy Machine ve Creator Studio gibi uygulamaların yanı sıra NFT'ler (Token Metadata) için altyapı standartları oluşturarak içerik oluşturucuların adil lansmanlar yapmasını kolaylaştırdılar.
  2. NFT piyasası genel olarak büyük düşüşler yaşarken (taban fiyatları ve piyasa hacimleri için %85-99 düşüş), Metaplex sıkıştırılmış NFT basım programı Bubblegum'un lansmanından bu yana darphanelerin yıldan yıla 5 kattan fazla büyüdüğünü gördü. [1]
  3. Metaplex tarafından sıkıştırılan NFT'ler, NFT basma maliyetini 1.000x+ kat düşürmüştür (Ethereum'da 10+$'dan < Solana'da darphane başına 0,001$'a). Bu durum, NFT'lerin sosyal, ödemeler, içerik oluşturucu ve fiziksel altyapı uygulamalarına entegre edilmesine yönelik deneylerde bir artışa yol açmıştır. Metaplex yıllık 180 milyon NFT basmaktadır ve bu rakam Ethereum için 25 milyondur (7 kat+ daha fazla). [2]
  4. Metaplex yakın zamanda değişmezliği desteklemek için ücret anahtarını açtı. Ücret düğmesi 2022'de açılmış olsaydı, Metaplex 13,9 milyon dolar gelir elde edecekti. [3]
  5. Solana, paralelleştirilmiş hesaplama ve yerel ücret piyasalarından oluşan farklı mimarisi ile ana akım web3 tüketici kullanım durumlarında başarılı olmak için iyi bir konuma sahiptir. NFT'lerin, her türlü farklı dijital içeriği temsil eden bir ilkel olarak bu konuda çok önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.
  6. Rekabetin tekrar tekrar sekteye uğrattığı NFT pazar yerlerinin aksine, Metaplex'in çok az rekabetle karşı karşıya olduğuna ve altyapı standartları ve ön uç uygulamaları aracılığıyla NFT darphanelerini kolaylaştırmada lider olmaya devam edeceğine inanıyoruz.
  7. Metaplex, içerik oluşturucuların NFT'lerini basmalarına, yönetmelerine ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanıyan Shopify benzeri bir ürün olma potansiyeline sahiptir. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde Metaplex'in milyarlarca yıllık NFT darphanesine güç sağlama ve 25-100 milyon $+ gelir elde etme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz. [4]

Arka fon

Değiştirilemeyen tokenlar (NFT'ler), son kripto döngüsü boyunca kriptoda önemli bir yeniliği temsil etmektedir. NFT'ler, bir blok zincirine kaydedilen ve dijital varlıklar üzerindeki provenans, özgünlük ve mülkiyeti göstermek için kullanılan farklı dijital tanımlayıcılardır.

NFT'lere ilk giriş, Ethereum üzerinde ilk kez Eylül 2017 'de tanıtılan ERC-721 standardını içeriyordu. CryptoKitties, kullanıcıların dijital kedileri (hepsi NFT olarak temsil edilir) toplamasına ve üretmesine olanak tanıyan ilk blok zinciri oyunlarından birini yarattı. Bu durum Kasım/Aralık 2017'de Ethereum ağında tıkanıklığa yol açmış ve >tüm ağ faaliyetlerinin %20'sini oluşturmuştur.

NFT'nin ana akım kitleye yönelik büyük atılımı dijital profil resimlerine odaklandı. CryptoPunks (Haziran 2017'de piyasaya sürüldü) ve Bored Ape Yacht Club (BAYC, Nisan 2021'de piyasaya sürüldü) en yüksek değere sahip koleksiyonlar arasında yer alıyor ve 2021-22 piyasasının zirvesinde 1 NFT 400 bin $+ taban fiyatına sahip. Bu dönem boyunca, pazaryerlerindeki NFT işlem hacimlerinin 2020'de sıfırdan yıllık 60 milyar dolara yükseldiğini gördük. OpenSea gibi NFT pazar yerleri, pazar döngüsünün zirvesinde 13 milyar $+ değerindeydi ve aylık hacimlerde 2-3 milyar $+ kolaylaştırıyor ve %2,5'lik bir alım oranıyla yıllık 1 milyar $+ gelir elde ediyordu.

Kaynak: The Block Araştırma

Kriptodaki diğer pek çok şeyde olduğu gibi, NFT taban fiyatları ve işlem hacimleri son 2 yılda anlamlı bir şekilde geriledi. Punks ve BAYC gibi mavi çipli koleksiyonlar en yüksek piyasa değerlerine kıyasla %80-90 düşüş le işlem görürken, NFT pazar yeri işlem hacimleri >%95 düşüş le yıllık 60 milyar dolardan yıllık 3 milyar dolara geriledi. Yine de NFT'lerin hala yıllık 3 milyar dolardan fazla işlem hacmine sahip olması ve Punks, BAYC'nin 35-70 bin dolarlık taban fiyatlara sahip olması, dijital toplulukların ve kültürün arkasındaki gücü göstermektedir. Perspektif olarak, eBay 2022 yılında 74 milyar dolarlık GMV işlemiştir.

2021-22 dönemindeki NFT'ler, Ethereum'un 2017-18 dönemindeki İlk Para Teklifleri (ICO'lar) ile olan birincil ilişkisinden farklı olarak, öncelikle spekülatif JPEG'lerle ilişkilendirildi. Ancak o zamandan bu yana Ethereum ve akıllı sözleşmeler çok daha fazlasına dönüştü. Günümüzde akıllı sözleşmeler izinsiz finans, sabit paralar, merkezi olmayan otonom kuruluşlar, yönetişim, geleneksel varlık tokenizasyonu, fiziksel altyapı ağları ve daha fazlasının arkasındaki itici güçtür. Benzer şekilde, NFT'leri önümüzdeki on yıl içinde dijital mülkiyet haklarını ve her türlü içerik türünün sahipliğini mümkün kılan yeni bir ilkel olarak görüyoruz.

NFT'lerin son derece spekülatif kullanım durumlarının ötesine geçerek yaygınlaşmasının önündeki en önemli engellerden biri, darphane maliyetleri olmuştur. Standart 10K NFT koleksiyonu için Ethereum ağında bugün 176 ETH veya yaklaşık 300 bin USD (zirvede ~800 bin USD) tutmaktadır ki bu da NFT darphanesi başına 30 USD'ye (darphane başına 80 USD) denk gelmektedir. Bu, öncelikle toplama taban fiyatı üzerinde spekülasyon yapan kullanıcılar için kabul edilebilir bir maliyet olabilir, ancak günlük kullanım için engelleyici olabilir.

NFT'lerin her yere yayılabilmesi için yapısal olarak kıtlıktan bolluğa geçmeleri gerekmektedir.

Metaplex'e Giriş

Metaplex, Solana ekosistemindeki NFT standardının arkasındaki protokoldür. Şirket ilk olarak Stephen Hess'in(Solana Labs'ineski Ürün Müdürü) de dahil olduğu bir ekip tarafından SolanaLabs bünyesinde kuluçkaya yatırıldı ve 2021 sonbaharından itibaren bağımsız bir kuruluş olarak faaliyet göstermeye başladı. Metaplex, API'ler ve düşük kodlu araçların bir kombinasyonu aracılığıyla sanatçıların, markaların ve içerik oluşturucuların NFT'ler oluşturmasına ("mint") ve kendi kendine barındırılan mint sayfaları başlatmasına olanak tanıyan ürünler geliştirmiştir.

Metaplex, hem altyapı hem de uygulama araçlarında birden fazla ürün serisiyle faaliyetlerin büyük çoğunluğunu(basılan NFT'lerin %99,9'u) desteklemektedir. Bazı örnekler:

  1. Token Metadata - Değiştirilebilir veya değiştirilemez tokenlara ek metadata eklemekten sorumlu Solana programı. NFT'ler için buna isim, sembol, URI, özellikler, telif ücretleri vb. dahildir.
  2. Candy Machine - fuar NFT koleksiyonu için önde gelen basım ve dağıtım programı Solana'da başlatıldı. İçerik oluşturucuların dijital varlıklarını güvenli ve özelleştirilebilir bir şekilde zincir üzerine getirmelerine olanak tanır.
  3. Müzayede Evi - pazar yerlerinin emanetsiz bir satış sözleşmesi uygulamasına olanak tanıyan protokol.
  4. Fusion - NFT sahipliği etrafında zincir üzerinde izleme ve birleştirilebilirlik ekleyen program. İçerik oluşturucular tarafından uygulanacak karmaşık sahiplik modelleri için kullanılır.
  5. Creator Studio - içerik oluşturucular için kod içermeyen, web tabanlı araç, tek bir satır kod yazmadan Solana'da içerik oluşturmayı, satmayı ve NFT'leri kolaylaştırır.
  6. Bubblegum - Merkle ağaçları kullanılarak zincir üzerinde güvence altına alınan sıkıştırılmış Metaplex NFT'leri oluşturmak ve bunlarla etkileşim kurmak için kullanılan program.

Kaynak Metaplex Docs

Metaplex, kuruluşundan bu yana 144 binden fazla koleksiyonun, 61,7 milyondan fazla NFT'nin, 14 milyondan fazla koleksiyoncunun ve 1,1 milyar dolardan fazla içerik oluşturucu gelirinin basılmasını sağladı. Solana'da NFT basmak Ethereum'a kıyasla 100 kat daha az maliyetlidir. 10 bin koleksiyon için 2500-3000 $ (nane başına 0,25-0,30 $ anlamına gelir), Ethereum'daki 250-300 bin $ (nane başına 25-30 $) ile karşılaştırıldığında.

Kaynak: 10/13/23 itibariyle Metaplex web sitesi

Metaplex'in en yaygın kullanılan programları arasında Candy Machine ve Token Metadata bulunmaktadır. Diğer blok zincirlerinin çoğundan farklı olarak Solana, mantık ve verileri iki ayrı bileşene ayırır - bunlara Programlar ve Hesaplar denir. Verileri dahili olarak değişkenler içinde depolamak yerine, Programlar (uygulama mantığını tutan) Hesaplarla (durum ve verileri tutan) etkileşime girer ve bunları değiştirme yeteneğine sahiptir. Candy Machine, Solana'da piyasaya sürülen adil NFT için önde gelen darphane ve dağıtım programı olarak böyle bir programdır. Token Metadata, Solana'da hem değiştirilebilir hem de değiştirilemez tokenlara metadata ekleyen bu türden başka bir programdır.

Kaynak: 10/13/23 itibariyle Metaplex web sitesi

Metaplex'in programları, herkesin herkese açık olarak görüntülemesi ve çatallaması için açık kaynak lisansı altında mevcuttur. Kaynak kodu herkese açık olsa da Metaplex'in lisansı, başkalarının kar amacıyla kodu kopyalamasına veya çatallamasına ya da Metaplex'e ekonomik faydayı azaltan rekabetçi bir ürün veya ticari bir ikame sunmasına izin vermez. Ayrıca, Solana'nın Programları ve Hesapları ayıran mimarisi, yeni bir girişimin Metaplex'in NFT standardını çatallaması durumunda, ekosistemdeki birçok kilit oyuncunun (NFT pazarları, cüzdanlar, saklayıcılar ve düğüm sağlayıcıları gibi) bu programı entegre etmesi gerekeceği anlamına geliyor. Bu da önemli bir koordinasyon yükünü beraberinde getirir.

Aslında Magic Eden (Solana NFT pazaryeri) daha önce telifli NFT koleksiyonları için yeni bir standart tanımlayan Open Creator Protocol (OCP) ile bunu denemişti. Bu çaba sınırlı bir başarı elde etti ve daha sonra kapatıldı.

Yukarıdakilerin sonucu, Metaplex'in Solana NFT ekosisteminde hem uygulama hem de altyapı standart katmanında programlar oluşturmada güçlü ve baskın bir role sahip olmasıdır.

Sıkıştırılmış NFT'ler

NFT'ler ve genel olarak kripto için zorlu piyasa koşullarına rağmen Metaplex, altyapısıyla basılan NFT'leri önemli ölçüde artırarak haftada 500 binden (2022'nin çoğunda) bugün haftada 3 milyonun üzerine çıkardı. Bu 5 kattan fazla büyüme, darphane maliyetini daha da düşüren sıkıştırılmış NFT standardının piyasaya sürülmesiyle sağlanmıştır. Bugün 100 bin sıkıştırılmış NFT basmanın maliyeti sadece 100 dolar, yani < 0,001 dolar.

Kaynak Dune Analytics

Metaplex'in sıkıştırılmış NFTs programı (Bubblegum olarak bilinir), Solana'nın Merkle ağacı programının (hesap sıkıştırma olarak bilinir) bir sonucu olarak bu atılımı gerçekleştirmiştir. Bu, NFT meta verilerinin (görüntü url'si, özellikler) depolanmasını dizinleyiciler ve RPC düğüm sağlayıcıları aracılığıyla zincir dışına taşıyarak elde edilir. Bir NFT'nin meta verilerini tipik bir Solana hesabında saklamak yerine, sıkıştırılmış NFT'ler meta verileri defter içinde saklar.

Sonuç olarak, sıkıştırılmış NFT'ler Solana blok zincirinin güvenliğini ve hızını miras alırken, bunu zincir dışına taşıyarak depolama maliyetlerini düşürüyor. Tüm hesaplama geçmişi Solana defterinde bulunduğundan, herhangi bir dizinleyici veya RPC sağlayıcısı çökerse, tüm geçmiş işlemler yeniden oynatılarak tüm durum verileri yeniden oluşturulabilir. Özellikle, tüm sıkıştırılmış NFT'ler normal NFT standardıyla uyumludur ve normal Metaplex NFT'lere kayıpsız olarak açılabilir. Bu bir bakıma Ethereum'daki rollup'ların hesaplama ve durum depolamayı bir Katman 2 blok zincirine (Optimism, Arbitrum) yüklemesine, Ethereum'un kendisinin ise merkle kökünü ve veri kullanılabilirliğini depolamasına benzemektedir. Bu, L2 rollup blok zincirinin tehlikeye girmesi durumunda Ethereum'un durumu güvenle yeniden yapılandırabilmesini sağlar.

Kaynak Solana Labs

Metaplex, Kasım 2022'de sıkıştırılmış NFT'leri tanıttı. O zamandan bu yana 57 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT basılmıştır. Darphanenin düşük maliyeti nedeniyle çok sayıda uygulama yaratıcı kullanım alanları bulmuştur:

  1. DripHaus - eserlerini (sanat, müzik, oyun, çizgi roman) hayranlara airdrop yaparak yaratıcıları hayranlara bağlayan platform. 20 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT, Ethereum'da 300 milyon dolardan fazlaya mal olacak şekilde Solana'da sadece 2000 dolara basıldı.
  2. Helium - kullanıcıya ait 2 milyondan fazla IoT erişim noktasından oluşan merkezi olmayan ağ. Helium kendi blok zincirinden Solana'ya geçiş yaptı. Bu süreçte, kullanıcıların sahip olduğu sıcak noktaları temsil etmek üzere Solana üzerinde 1 milyondan fazla sıkıştırılmış NFT yayınladılar.
  3. Dialect - cüzdandan cüzdana mesajlaşma uygulaması. Emojiler ve çıkartmalar sıkıştırılmış NFT'ler halinde tokenize edilir, böylece koleksiyon yapılabilir ve sahip olunabilir. Kullanıcılar özel emojiler ve çıkartmalar basabilir ve bunları arkadaşlarıyla paylaşabilir. 20 binden fazla kullanıcı bu çıkartmaları basmış ve toplamıştır.
  4. Tiplink - kullanıcıların bir web bağlantısı veya URL aracılığıyla para göndermesine ve almasına olanak tanıyan kripto ödeme uygulaması. Tiplink, kullanıcıların ürününü bir büyüme stratejisi olarak test etmelerini sağlamak için yeni kullanıcıların AI tarafından oluşturulan sıkıştırılmış NFT'leri talep etmelerine olanak tanır. Tiplink, bu satın alma stratejisiyle 1 milyondan fazla kullanıcı (tekil madenci) edinmiştir.

Kaynak: Twitter, Solana Labs, Tiplink / Dialect web siteleri (10/13/23 itibariyle)

Dialect, Tiplink, DripHaus'un sıkıştırılmış NFT'leri benimsemesi gibi deneyimler Ethereum veya başka bir ekosistemde mümkün olmayacaktır. NFT'lerin basım fiyatı < 0,001$'a kadar düşmüştür, uygulamalar, ödemeler, sanat eserleri, sohbet etiketleri ve fiziksel altyapı ağları dahil olmak üzere NFT'leri günlük kullanım durumlarına dahil etmenin yaratıcı yollarını buluyor.

Ayrıca Magic Eden ve Tensor, Solana ekosisteminin sıkıştırılmış NFT standardını benimsediğini göstererek, pazar yerlerinde sıkıştırılmış NFT'ler için destek sunmaya başladı.

Para Kazanma

Metaplex, tarihinin büyük bir bölümünde tüm ürünlerini ücretsiz olarak işletmiştir. Şirket, Multicoin Capital, Jump Crypto, Asymmetric ve diğer birçok önde gelen fondan 47 milyon dolarlık girişim fonu topladığı ve stratejik turda tokenlerin %10,2 'sini sattığı için şanslıydı. Bu sermaye, Metaplex Program Kütüphanesi genelinde geniş bir program paketinin geliştirilmesini ve sürdürülmesini finanse etmiştir.

Mayıs 2023'ün sonlarına doğru Metaplex, protokolün sürdürülebilirliğini daha da ileriye götürme planlarını açıkladı. Bu değişiklikler şunlardır:

  1. Token Metadata programını tam değişmezliğe dönüştürmek için yol haritası, yani artık yükseltilemez veya değiştirilemez.
  2. Token Metadata programına erişim izne tabi olmayacak, tüm kullanıcılara eşit muamele edilecek ve öncesinde veya sonrasında $MPLX ile token geçişi yapılmayacaktır.
  3. Token Metadata programının kullanımı için küçük bir ücret uygulaması, öncelikle sıkıştırılmamış NFT'lerin her oluşturulması için 0,01 SOL (yaklaşık 0,20 USD).

Kaynak: Metaplex Dokümantasyonu, 24 Mayıs 2023 itibariyle ücretler

Ücret gelirleri Metaplex'in sürdürdüğü diğer programların (Candy Machine, Auction House, Bubblegum for Compressed NFTs gibi) geliştirilmesini finanse etmek için kullanılır. Özellikle, bu değişiklikler Solana Labs (Metaplex'in içinden çıktığı), Magic Eden ve Tensor (en büyük Solana NFT pazaryerleri olan) gibi kilit katılımcılar tarafından sesli olarak desteklendi.

Kaynak Twitter

Metaplex, 2022 yılında 22 milyon NFT darphanesi açılmasını sağlamıştır. Metaplex bugünün fiyatıyla darphane başına 0,01 SOL (0,20$) üzerinden para kazansaydı 4,4 milyon dolar, her günün SOL fiyatı üzerinden para kazansaydı 13,9 milyon dolar gelir elde edecekti. Metaplex, başlangıçtan itibaren her günün SOL fiyatından para kazanarak 23,5 milyon dolar gelir elde edecekti.

Sıkıştırılmış NFT'lerin piyasaya sürülmesinden bu yana, devam eden NFT darphanelerinin %99'undan fazlası artık Bubblegum altında yapılmaktadır. Sıkıştırılmış NFT darphanelerinin günümüzde paraya çevrilmediğini unutmayın. Şu anda yalnızca Token Metadata programını kullanan standart NFT'lerden para kazanılmaktadır. Orta vadede Metaplex'in öncelikli odak noktasının, ana akım tüketici kripto uygulamaları arasında önemli bir büyüme potansiyeline sahip olabilecek Bubblegum'ın denenmesi, kullanılması ve benimsenmesinin ilerletilmesi olması gerektiğine inanıyoruz.

Tarihsel olarak, NFT'ler kıtlıkla ilgili olmuştur. Bu, NFT darphanelerinin maliyetinin 20-30 $ olduğu bir dünyada, tanımı gereği yalnızca CryptoPunks ve BAYC gibi yüksek değerli, yapay olarak kıt varlıkları destekleyen mantıklı bir sonuçtur. Bununla birlikte, fiyatlar 1.000 kattan fazla düştükçe, NFT'lerin tüketici ödemeleri, oyun, sosyal, kimlik, müzik, fiziksel altyapı ve diğer birçok alanda dijital deneyimlere güç veren temel bir altyapı ilkeli haline geldiğine inanıyoruz.

İleriye dönük olarak, NFT'lerin giderek daha fazla bollukla ilgili olduğuna inanıyoruz.

Metaplex, 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan tüketici ürünleri için en kullanışlı ve ölçeklenebilir olan lider NFT altyapı standartlarını ve uygulamalarını oluşturmuştur. Metaplex, 2022'de sınırlı sayıda kullanım durumundan 4-14 milyon dolarlık yıllık gelir potansiyeli olduğunu kanıtladı. Protokolün yıllık milyarlarca NFT darphanesine güç sağlama (bugün yıllık 150-200 milyondan), önde gelen altyapı standartları ve uygulamaları oluşturmaya devam etme ve büyük bir gelir ve iş sonucu oluşturma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.

Değerleme & Senaryo Analizi

Metaplex'te sıkıştırılmış NFT'lerle yapılan deneylerin miktarı ve para kazanmanın yeni başladığı göz önüne alındığında, Metaplex'in gelecekteki durumunun nasıl olacağını tahmin etmek zor. Çeşitli senaryoların neye benzeyebileceğini bağlamsallaştırmaya çalıştık:

  1. 2022 Senaryomuz, Metaplex ücretleri açmış olsaydı Metaplex gelirinin ne olacağını vurgulamaktadır. Solana'daki darphane maliyetlerinin Ethereum'dan önemli ölçüde daha ucuz olduğu ve yüksek NFT değerlemeleri göz önüne alındığında, Metaplex'in çok fazla darphane kaybetmeden ücretleri uygulamak ve o yıl 14 milyon dolar gelir elde etmek için fiyatlandırma gücüne sahip olacağına inanıyoruz.
  2. Mevcut Senaryomuz, sıkıştırılmış NFT'lerin etkileyici büyümesini vurgulamakta ve 2023 3. Çeyrek çalışma hızı rakamlarını yıllıklandırmaktadır. Etkileyici bir şekilde, yıllık 180 milyondan fazla olan Metaplex darphaneleri, bugün Ethereum'daki darphanelerin 9 katıdır ve 2022'de Ethereum'daki darphane sayısının 2,7 katına sahiptir. Darphane maliyetleri 100 kat azalırken (SOL terimleriyle), darphanelerde buna karşılık gelen 30 kat artış gördük. Bu durum, NFT işlem hacimlerinin ve taban fiyatlarının %95+ oranında düşmesine rağmen gerçekleşmiştir.
  3. Fiyatlandırma Senaryomuz, Metaplex'in sıkıştırılmış NFT ürününe geleneksel nane şekerlerinde olduğu gibi %83'lük benzer bir zam uygulayacağını varsaymaktadır. Bunun sıkıştırılmış bir NFT'nin fiyatını ABD doları cinsinden yalnızca 0,002$'dan 0,004$'a çıkardığı göz önüne alındığında, bunun basılan NFT hacimlerini büyük ölçüde etkilemeyeceğine inanıyoruz. Metaplex bu mevcut değerlerle 1 milyon dolar gelir elde edebilecektir. Bağlam açısından, 2022'de 7,6 milyar dolar gelir elde eden OpenSea 30 milyon dolar gelir elde ediyor. [5]
  4. Temel Senaryomuz, Metaplex'in buradan 10 kat daha fazla kullanım sağlayabileceğini varsaymaktadır. Solana fiyatı 20$'dan 40$'a yükselmiştir. Bunun sonucunda 2,5 milyar NFT darphanede NFT başına ortalama $.02 maliyetle 20 milyon $'dan fazla darphane geliri elde edilmiştir. Metaplex ayrıca NFT'lerin yönetimi ve satışı konusunda katma değerli hizmetler de sunabilmektedir. Metaplex, çevrimiçi bir satıcının bir mağaza oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan Shopify'a benzer şekilde, NFT'lerin düzenlenmesi ve yönetimi için tam yığın bir hizmet oluşturmaya çalışıyor. Bunun uygulamayla ilgili gelirlere 5 milyon dolar daha ekleyebileceğine inanıyoruz (ayda 10-20 dolardan, bunun için 20-40 bin abone gerekir). 20x katsayı ile bu 500 milyon dolarlık bir değerlemeyi destekleyecektir.
  5. Yukarı Yönlü Senaryomuz, Metaplex'in yıllık 10 milyar NFT darphanesine güç sağlayabileceğini varsaymaktadır. Bağlam açısından, bu rakam aşağıdaki yıllık rakamlarla karşılaştırılabilir:
    1. 2,5 milyar blog gönderisi
    2. 8,6 milyar TikTok videosu yüklendi
    3. Sanal ürünlere 70 milyar dolar harcandı (ürün başına 10 dolar = 7 milyar ürün olduğu varsayılırsa)
    4. 200 milyar tweet
    5. 1,8 trilyon fotoğraf
    6. 8,4 trilyon kısa mesaj [6]
  6. Solana fiyatı 60 $'a yükselir (2022 döneminin ortalaması). SOL fiyatı arttıkça darphane başına maliyet artsa da, Solana ekosistemi giderek daha değerli hale gelirse, madencilerin Solana'da darphane basmak için orantılı bir prim ödemeye istekli olacağına inanıyoruz. 20x katsayı ile bu 3 milyar dolarlık bir sonuç anlamına gelecektir.

Yasal Uyarı: tüm tahminler ve varsayımlar varsayımsaldır

Riskler & Azaltıcılar

  1. NFT kullanım durumları henüz erken ve yeni ortaya çıkmaktadır. 2021-22 döneminde basılan NFT'lerin çoğu spekülatif JPEG'lerle ilgilidir. Bugün mesajlaşma (çıkartmalar), ödemeler (büyüme kazanımı), içerik oluşturucu (keşif) ve fiziksel altyapı (tokenize temsil) alanlarında denemeler görüyoruz - ancak bunların hepsi erken aşamadadır ve uygulamalar üstüne iş kurmazsa kalıcı olmayabilir veya sonunda para kazanılamayabilir.
  2. Solana arayüzlerinden kaynaklanan riskler. Solana'nın mantık ve durumu Programlar ve Hesaplar olarak ayırması nedeniyle, Metaplex Token Metadata veya Solana Program Library (SPL) gibi belirli programların SPL-token ve NFT darphaneleri için standartlara hakim olmasına izin vermiştir. Solana ekosistemi, EVM ekosistemindeki işlevselliği yansıtacak ve geliştiricilerin değiştirilebilir ve değiştirilemez tokenlerin çıkarılması için ERC-20, 721 veya 1155 standartlarını çatallayabilecekleri arayüzler geliştirmek için çalışmaktadır. Bu çaba hala devam eden bir çalışmadır ve geliştiricilerin Metaplex'in bugün zaten düşük ücretler karşılığında sağladığı işlevselliği yansıtmak/aşmak için yeni bir kod tabanı oluşturmaları gerekecektir. Bununla birlikte, bu uzun vadeli bir risk olabilir.
  3. Solana ekosistem bağımlılığı. Günümüzde faaliyetlerin büyük çoğunluğu Ethereum ya da EVM uyumlu ekosistemler içerisinde yer almaktadır; bunlar arasında defi, sabit coin, ödemeler, NFT'ler ve diğerleri yer almaktadır. Solana, FTX serpintisine rağmen, paralelleştirilmiş işlem işleme, yerel ücret piyasaları ve hesaplama ve Moore yasası ile adım adım büyüyen ölçeklenebilirlik etrafında farklı bir mimari ile güçlü bir topluluğa sahip olduğunu kanıtladı. Bununla birlikte, günlük tüketici uygulamalarında yaygın olarak benimsenen bir ilkel olarak başarılı olsa bile, Ethereum ekosistemi olgunlaşmaya ve kendi ölçeklenebilirlik zorluklarını çözmeye devam ettikçe, nihayetinde NFT'lerin Solana dışında var olması mümkündür.

Sorumluluk reddi:

Bu makale[modularcapita]'dan yeniden basılmıştır, orijinal başlığı "Our Metaplex Thesis" olup telif hakkı orijinal yazara[James Ho] aittir. Bu yeniden basıma herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; ekip ilgili prosedürlere göre konuyu derhal ele alacaktır.

Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

Diğer dillere yapılan çeviriler Gate Learn ekibi tarafından sağlanır ve Gate.io belirtilmeden çevrilen makaleler kopyalanamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

* 投资有风险,入市须谨慎。本文不作为Gate.io提供的投资理财建议或其他任何类型的建议。
* 在未提及Gate.io的情况下,复制、传播或抄袭本文将违反《版权法》,Gate.io有权追究其法律责任。
即刻开始交易
注册并交易即可获得
$100
和价值
$5500
理财体验金奖励!