ZKApps 101: ZKApps Manzarasının Bir Genel Bakışı ve Görünümü

Orta SeviyeAug 15, 2024
ZK endüstrisi altyapı odaklı olmaktan ZKApps odaklı bir evrime geçiyor. Kriptografik kanıt sistemlerindeki ilerlemeler ve merkezi olmayan kanıt altyapısı, ZKApps'i daha hızlı ve maliyet etkin hale getirdi ve sıfır bilgi teknolojisini ana akım benimsemeye daha da yaklaştırdı. Bu makale, okuyuculara ZKP ve ZKApps'ın kapsamlı bir genel bakışını sunuyor ve endüstri uzmanlarının ZK'yı güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkezileşmeyi dengelemede umut verici bir çözüm olarak görmesinin nedenini açıklıyor.
ZKApps 101: ZKApps Manzarasının Bir Genel Bakışı ve Görünümü

Özet

  • Mevcut ZK manzarası genel olarak iki ana kriter üzerinde sınıflandırılabilir. İlk kriter, bir uygulama olarak mı yoksa altyapı olarak mı işlev gördüğüdür ve ikincisi, gizliliği öncelikli mi yoksa daha iyi kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik üzerine odaklanıyor mu.
  • Bunların arasında, sıfır bilgi kanıtlarını kullanarak gizlilik ve işlevselliği artırmak için tasarlanmış uygulamalar olan ZK-uygulamaları (ZKApps) bulunur. ZKApps özellikle kimlik bilgileri, ödemeler ve hatta biyomedikal mühendislik gibi alanlarda hayatımıza fayda sağlayabilir.
  • Yatırım eğilimleri ve on-chain verileri, Zero-Knowledge Proof (ZKP) kullanımı için artan talebin artan bir şekilde tanınmasını gösteriyor, bu da perakende tarafın ilgili uygulamaları benimsemeye başladığını gösteriyor.
  • Kriptografik kanıt sistemlerindeki teknik ilerlemeler ve merkezi olmayan kanıt altyapıları sayesinde ZKApps daha pratik ve uygulanabilir hale gelmiştir. Bu gelişmeler, ZKP üretim ve doğrulama süreçlerinin engellerini azaltarak daha fazla kişinin ZKApps kullanmasını sağlamıştır.

1. Giriş

Neden şimdi ZKApps'e dikkat etmeliyiz?

Blockchain ve Web3 endüstrisindeki Sıfır Bilgi (ZK) teknolojisi etrafındaki hype, birkaç yıldır devam ediyor ve 2024'ün ikinci yarısına kadar sürüyor. Vitalik Buterin, belirtilen, “Daha fazla altyapı geliştirme ve ispat optimizasyonu gerektirse de, ZK 10 yıl içinde açık bir son hedef olacak”, ZK, Güvenlik, Ölçeklenebilirlik ve Merkezsizlik dengesini sağlamak ve hiçbirini feda etmeden blok zinciri üçleme sorununu çözmek için umut vadeden bir teknoloji olarak endüstri içindeki uzmanlar tarafından şüphesiz olarak kabul ediliyor.

Bu heves dalgasında binlerce yatırımcı, teknik uzmanlıklarından bağımsız olarak, özellikle Ethereum topluluğunda araştırılan ve geliştirilen SNARK'lar, STARK'lar ve KZG gibi teknolojik olarak karmaşık terimleri duymuşlardır. Ancak, tüketicinin perspektifinden, temel bir soru kaçınılmaz olarak ortaya çıkar: "ZK etkileyici bir teknoloji olduğunu anlıyorum, ancak ne zaman ondan yararlanan harika bir ürün kullanabileceğiz? Ve teknoloji, mevcut olmayan Web3 çözümlerinin yerini alacak kadar olgun mu?".

Sadece birkaç yıl önce bu sorunun cevabı, 'Henüz değil ve bilmiyoruz' olurdu. Vitalik'in belirttiği gibi, ZKApps'i müşteri tarafında pratik olarak çalıştırmak için gerekli olan altyapı ve kriptografik kanıt teknolojileri henüz eksikti ve geliştirilmesi zorlu bir süreçti. Ancak 2024 itibariyle, hala iyileştirmeler için büyük bir alan olsa da, önemli teknolojik ilerlemeler kaydedildi ve ZKApps ticarileştirme potansiyeline sahip oldu. Bu nedenle, şimdi odak noktamız ZK teknolojisinin gerçekten gerektiği alanları belirlemek ve hayatımızın kalitesini pratik olarak nasıl iyileştirebileceğimizi düşünmektir. Bir yatırımcının bakış açısıyla, gelecekte yaygın olarak benimsenecek ZKApps kategorilerini incelemek, umut verici yeni fırsatlar sunabilir.

Presto Research ve Ocular VC tarafından ortaklaşa yapılan bu ZK araştırmasında, pazar trendi analizi ve her iki araştırma grubunun da son teknoloji bilgileri kullanılarak ZKApp endüstrisinin genel bir bakış ve görünümü sunulmaktadır. Bölüm 2'de, mevcut ZK benimsenme manzarasını kapsar ve hangi ZK Altyapılarının ve ZKAppların dikkat çektiğini vurgularız. Bunların arasında, Bölüm 3, ZKAppların gelişim geçmişine odaklanır ve gerekliliklerini ve pratik faydalarını tartışır. Takip eden Bölüm 4'te, 2024 yılı itibariyle ZK endüstrisindeki yatırım trendlerini ve zincir üzerindeki veri analizini inceler ve neden ZKAppların gelecek büyük trend olmaya aday olduğunu açıklar. Son olarak, Bölüm 5'te, ZKAppları pratik ve ana akım bir trend haline getirmek için şu ana kadar yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknik başarıları tartışacağız.

2. Mevcut ZK Benimseme Manzarası

Mevcut ZK benimseme manzarası birçok farklı kriter altında kategorize edilebilir, ancak burada genellikle onları aşağıdaki temellere dayanarak geniş bir şekilde gruplandırıyoruz: hizmetin bir altyapı olarak mı yoksa bir uygulama olarak mı çalıştığı ve sıfır bilgi özelliğini kullanarak gizliliği önceliklendirip önceliklendirmediği veya özlülük özelliğini kullanarak faydayı önceliklendirip önceliklendirmediği.

Şekil 1: Mevcut ZK Benimseme Manzarası

Kaynak: Ocular VC

2.1. ZK Altyapısı

Tür 1: Gizlilik odaklı altyapı

Bu kategorideki hizmetler, çoğu ZKP sağlayıcısının hala işlemleri inceleme yeteneğine sahip olabileceği, hassas veri maruziyeti riski oluşturabileceği gizlilik sorunlarını ele almaya odaklanmaktadır. Başka bir deyişle, gizlilik sızıntısı genellikle istemcilerin işlemlerini bir ZKP sağlayıcısına sunarak bir ZK kanıtı oluşturdukları süreçte meydana gelir. Bu nedenle, bu gizlilik odaklı altyapı, kanıtlayıcı katmanı (Daha fazla açıklama için Bölüm 5.2'de) ve sanal makine (VM) bileşeni aracılığıyla sunulabilir, erişim kontrolünü güçlendirmek ve uçtan uca veri gizliliğini sağlamak. Temsilci örnekler şunları içerir Ingonyama, Öz, ve Espresso.

Tip 2: Fayda odaklı altyapı

ZK teknolojisi, gizliliği korumanın yanı sıra ZKApps'in işlevselliğini artırmak için de kullanışlıdır. ZK'nın işlevselliğini en iyi şekilde kullanmanın bir örneği, ZK L2 (yani ZK-rollups) dir. Devam eden ZK L2'ler arasında gerçekten uçtan uca işlem gizliliği sağlayan çok az örnek olduğu artık bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte, ZK L2 zincirleri gibiTaiko, zkSync, Intmax, ve ZekoZK teknolojisinin özlü özelliğini kaldıraç kullanarak, binlerce işlemin geçerliliğini tek bir ZK kanıtına consolide ederek ve L1'e sunarak blok zinciri ölçeklenebilirliğini büyük ölçüde artırma.RiscZero, Cysic, Azaltılamaz, veHizali Katmanşu anda bu alanda faaliyet gösteriyor.

2.2. ZK Uygulamaları

Tip 3: Gizliliğe odaklanan uygulamalar

Gizlilik odaklı uygulamalar genellikle "ZK Uygulamaları" dediğimizde akla ilk gelen kullanım durumudur. Bu kategorideki hizmetler, genellikle ZK teknolojisinin sıfır bilgi özelliğini kullanan ve gizliliği diğer özelliklerin üzerinde tutan uygulamalardır. Bu özellik, hassas kişisel bilgileri işleyen KYC, doğrulama ve kimlik bilgileri gibi alanlarda, müşterilerin gizliliğini korumak için geniş ölçüde benimsenmiştir. Devam eden dikkate değer projeler arasında, zkPass (İngilizce), Lumina, 0xKYC, ve zkMe. Bu manzara aynı zamanda güvenli cüzdanlar ve e-postalar gibi alanlara da genişliyor, örneklerle birlikteZKSafevezkE-posta.

Tip 4: Yararlılık odaklı uygulamalar

Kullanım odaklı uygulamalar çoğunlukla ZK L2'lerin üzerinde çalışır. Şu anda, DEX'ler ve kredi platformları gibi DeFi ile ilgili uygulamalar bu alanda hakimdir. ZK L2'ler gizliliği garanti etmese de, bu uygulamalar, DeFi sektöründe önemli olan hızlı ve düşük maliyetli işlem işleme yeteneğini sunmak için ZK L2'lerin kullanışlılığından yararlanır. Şu anda işletmede olan dikkate değer uygulamalar şunları içerir zkFinance, ZKX, zkEra Finans, zkBorç Verme, ve eZKalibur.

3. ZKApps: Köken ve Evrim

3.1. Modern ZK Manzarasına Giden Yollar

Zero-Knowledge Kanıtları (ZKPs), blockchain endüstrisinde devrim niteliğinde gizlilik ve ölçeklenebilirlik alanında önemli ilerlemeler sunan dönüştürücü bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. Kriptografik araştırmalardan kaynaklanan ZKPs, teorik kavramlardan pratik ZK uygulamaları (ZKApps) haline gelmiş ve merkezi olmayan finans (DeFi), Siber güvenlik ve ötesinde pek çok alanda pek çok alanda şekil vermiştir.

ZKP'lerin Başlangıcı

ZKP kavramı ilk kez 1985 yılında Shafi Goldwasser, Silvio Micali ve Charles Rackoff tarafından tanıtıldı. Başlangıçta, kriptografi alanında teorik bir çığır açan bu kavram, belirli bir bilginin sahipliğini kanıtlama yeteneğini, bu bilgiyi ortaya çıkarmadan göstermektedir. ZKP'ler özellikle şifrelerin kullanıldığı kimlik doğrulama sistemlerinde kullanışlıdır, çünkü doğrulamayı ifşa etmeden gerçekleştirebilirler. Özellikle, Cloudflare gibi web altyapı şirketleri, satıcı donanımı kullanarak güvenli web doğrulama için ZKP mekanizmalarını benimsemiştir.

Blockchain Teknolojisine Geçiş

ZKPs'nin blok zincir teknolojisine entegrasyonu, evriminde dönüm noktasını işaretledi. Erken benimseyenlerden biri olan Zcash, ödeme sistemine ZK kavramını dahil etti ve uçtan uca işlem gizliliğini sağlamak için kullandı. ZKP'ler, göndericiyi, alıcıyı veya işlem miktarını açıklamadan işlemlerin doğrulanmasına izin verir (yani gönderenin yeterli miktarda coin'e sahip olduğunu ve çift harcamadığı). Bu kullanım durumu, ZKP'lerin blok zincir platformlarına doğrudan entegrasyon potansiyelini vurgulamaktadır, ilginç bir uygulama sunmaktadır.

ZKP entegrasyonunun genişlemesi, zkSync ve Starknet gibi Ethereum L2 çözümlerindeki ilk dağıtım ile ivme kazandı. Bu platformlar, blok zinciri sistemlerinde sıkça karşılaşılan düşük TPS oranlarını ele almak için ZKP'leri ölçeklendirme çözümleri olarak kullanmaktadır. Bu bağlamlarda ZKP'lerin başarılı uygulaması, mevcut altyapıyı kullanarak hem gizlilik hem de verimliliği artıran daha pratik uygulamalar geliştirme konusundaki ilgiyi artırmıştır.

Altyapı son yıllarda konsolide oldu ve olgunlaştı, insanlar ZKApps'e bakmaya başlıyor. ZKApps'ın ayrıntıları ve faydaları aşağıdaki bölümde tartışılıyor.

3.2. ZKApps'ın Tanımı ve Faydaları

Bölüm 2'den kısaca tanıtıldığı gibi, ZKApps'yi temel olarak kullanıcı gizliliğini korumayı ve/veya verimliliği artırmayı amaçlayan işlemler oluşturmak için ZKP'leri ve ZK altyapılarını kullanan bir uygulama olarak tanımlıyoruz.

Gizlilik açısına odaklanan uygulamalar, işlem verilerini (yani KYC prosedürleri, gen testi ve gizli kişisel veriler) genel ağlarda depolamak istemeyen uygulamalar, ikna edici kullanım durumları sunar. ZKPs'yi kullanarak, bu veriler yerel veritabanında güvenli bir şekilde saklanabilir, ancak küresel olarak doğrulanabilir (örneğin, Alice'in kan grubunun B olduğunu kanıtlayabilir, Bob'un 20 yaşından büyük olduğunu kanıtlayabilir). Bu yaklaşım, hesap verebilirlik ve şeffaflığın de gerektiği gizlilik açısından hassas uygulamalar için özellikle avantajlıdır. Bu konu üzerinde çalışan projeler arasında zkPass, nuAuth, ve BioSnark.

Bhutan, Hindistan ve Çin arasında bulunan küçük bir Asya ülkesi örneğidir. Ülke, ZKPs kullanmaSon yıllarda hükümetlerin dijital kimlik altyapısını oluşturmak için ülke çapında benimsediği bir yaklaşım. Bu yaklaşım, verilerin yönetimini kolaylaştırırken, diğer ülkelerin veri gizlilik düzenlemeleriyle çelişmeden sınırlar ötesinde doğrulanabilmesini sağlar.

İlginç bir şekilde, bu ZKP'lerin kullanımı kredi kredi sistemlerine ve kimlik kontrol mekanizmalarına daha da uygulanabilir, uluslararası işbirliğini ve paylaşılan dijital hizmetlerde güveni kolaylaştırabilir. Örneğin, USDT kredileri, off-chain kredileri korumak ve doğrulamak için ZKP'leri kullanabilir. Bu yaklaşım, kararlı kripto paralar kullanarak zincir üzerinde teminatsız kredilerin verilmesini daha da kolaylaştırabilir. ZKP'lerin bu tür uygulamaları, kredi değerlendirmesinin nasıl yapıldığını ve kredilerin nasıl verildiğini devrim yapabilir, güvenliği ve güveni artırabilirken finansal hizmetlere erişimi genişletebilir.

Hala keşfedilmemiş alanlar var, özellikle GambleFi gibi, bu yaklaşım özellikle faydalı olabilir. ZKPs, temel verileri ortaya çıkarmadan sonuçları ve eylemleri kriptografik olarak doğrulayarak adil ve hileye dayanıklı kumar oynamayı mümkün kılar. Bir örnek, kullanıcıların katkıları ve kazançlarının anonim tutulduğu ancak toplam havuz büyüklüğünün ve dağılımının doğrulanabileceği bahis havuzları oluşturmaktır. Bu faydalar, güveni teşvik ederek ve daha özel ve ölçeklenebilir bir kumar deneyimi sunarak umarız daha fazla kullanıcıyı GambleFi'ye çekebilir.

ZKP'nın kullanımı, elbette, bu örneklerle sınırlı değildir. Bahsedilen kullanım durumlarının ötesinde, ZKP, içerik oluşturucularının anonimliğini korumak için sosyal medyada da tanıtılabilir ve hız koşusu stratejilerini paylaşmak istemeyen en iyi oyuncular da bu teknolojinin benimsenmesini memnuniyetle karşılayabilirler. Bu nedenle, devam eden araştırmalar, ZKP'nın mevcut yöntemlerle karşılaştırıldığında günlük yaşamımızın çeşitli alanlarında daha gelişmiş hizmetler sunabileceği ve gelecekte daha fazla kullanım durumunun keşfedileceği konusunda çalışmalar yürütmektedir.

4. Bir Analiz: Neden ZKApps İleri Trend

Bu bölümde, ZK endüstrisinde ana eğilimin altyapıdan uygulamalara doğru değiştiğine dair veri odaklı bir analiz sunuyoruz. Bölüm 4.1'de, 2024 yatırım eğilimlerine dayanarak neden ZKApps'in gelecek vaat eden bir trend olduğunu araştırıyoruz. Ve Bölüm 4.2'de, gerçek ZKApps talebinin, on-chain verilerini kanıt olarak kullanarak nasıl arttığını inceliyoruz.

ZK endüstrisindeki yatırım geçmişi incelendiğinde, en önemli yatırımların zkSync, Starknet, Aleo ve Cysics gibi projeler de dahil olmak üzere ZK altyapılarına (yani ZK L1/L2'ler, Donanım hızlandırma) yönlendirildiği açıktır. Bu pazara yönelik kümülatif yatırımlar 1 milyar doları aştı ve birçok proje önümüzdeki çeyreklerde ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu eğilim, dördü 15 milyon doları aşan yatırım alan ZK ile ilgili ilk 5 bağış toplama anlaşmasının (Şekil 2) güçlü performansının kanıtladığı gibi, 2024'te de devam ediyor. Özellikle, ilk 5 anlaşmadan dördü kanıtlayıcı katmanlarıyla ilgiliyken, biri L2 çözümleriyle ilgiliydi.

Neden prover katmanı bu kadar ilgi görüyor? Bölüm 3'te açıklandığı gibi, prover katmanı, zayıf cihazlara sahip bireylerin ZKP üretim ve doğrulama sürecine katılmasını sağlayarak ZKP'lerin büyüyen talebini destekleyen kritik bir bileşendir. Bu artan prover katmanı talebi, ZKP'lerin talebinde önemli bir artışı gösteriyor ve daha fazla insanın ZK L1/L2'lerini kullanarak işlem üretmek istediğini gösteriyor.

Şekil 2: 2024 ZK Yatırım Trendleri

Kaynak: Cointelegraph, The Block, Ocular VC

ZK L1/L2 zincirlerindeki işlem talebindeki artışın iki olası yorumu vardır. İlk olarak, ZKApps talebinin artması, temel ZK zincirine daha fazla işlemin gönderilmesine neden olur. İkincisi, ZK zincirlerindeki transferlerin hacmi, son iki yılda ZK L1/L2 ana ağ lansmanları nedeniyle önemli ölçüde arttığından, işlem sayısında bir artışa neden olur. Hangi yorumun doğru olduğuna bakılmaksızın, ZKApps için beklenti olumlu kalmaktadır. İlk durumda, daha fazla insanın ZKApps kullanmak istediğini gösterir. İkinci durumda, daha fazla insan temel ZK zincirini kullanırken ve ekosistem ve altyapı olgunlaşırken, ZKApps geliştirmeye uygun bir ortam oluşturulduğunu gösterir.

4.2. On-chain Veri Analizi

Şimdi, ZKApps için artan talebi doğrudan on-chain veri analizi yoluyla doğrulayalım. Geçen 1.5 yıl boyunca ZKP doğrulama sürecinde kullanılan biriken ücretleri gözlemlemek mümkün.198 milyon doları aştı, önemli ölçüde artan bir talep göstermektedir. Önemli olan, artışın çoğunun ZKApps talebinin büyümesinden kaynaklandığıdır. ZKP doğrulama ücretlerinin kullanımını altyapı ve ZKApps olarak ayırarak, geçmişte% 40 olan ZKApps payının 2024'te% 70-80'e yükseldiğini tespit ettik. Bu veri, ZKPs için yakın zamandaki talep patlamasının temel olarak ZKApps'ten kaynaklandığının kanıtı olarak hizmet etmektedir.

Şekil 3: ZKPs Doğrulama Ücretleri Dinamikleri

Kaynak: dune.xyz@nebra, Ocular VC

5. Teknik İlerlemeler ZKApps'i Pratik Hale Getiriyor

Bugüne kadar, ZKApps'lerin ne olduğunu keşfettik, dikkat edilmesi gereken temel kullanım alanlarını belirledik ve ZK endüstrisindeki ana trendin altyapılardan uygulamalara doğru kaydığını tartıştık. Elbette bu ZKApps'lerin sağlamlığı, onları pratik ve uygulanabilir kılan teknolojik ilerlemelere bağlıdır. Daha önce, ZK altyapısının yeterince olgunlaştığını ve bu teknolojiyi uygun şekilde kullanan ZKApps'lerin önümüzdeki yıllarda Blockchain/Web3 endüstrisinde ana akım haline geleceğini belirtmiştik. Peki, bu mümkün kılan belirli ilerlemeler nelerdir ve daha da neler gelecek?

5.1. ZK Kanıt Sistemleri

Tartışılması gereken ilk şey, ZK kanıtlama sistemlerindeki ilerlemedir. İlgili karmaşıklık göz önüne alındığında, teknik geçmişi olmayanlar için, hangi sürecin ne tür kriptografik teknolojileri kullandığı ve iyileştirmelerinin ZK kanıtlama sistemini nasıl geliştirdiği genellikle belirsizdir. Bu nedenle, bu bölümde, anlaşılması kolay metaforlarla birlikte ZK kanıtlama sistemlerindeki dikkate değer gelişmeleri vurguluyoruz. Kısacası, bu gelişmeler iki büyük fayda sağlamıştır: "Desteklenen işlevlerde artış" ve "Hesaplama sürecinin optimizasyonu".

*ZK kanıtlama sisteminin yaşam döngüsü ve her özel süreçteki ilerlemeler hakkında tam detayları kontrol etmek isteyen okuyucular, lütfen Ek'e başvurun.

Daha fazla işlevi destekleme: Alan-Spesifik Diller (ASDler)

ZK kanıtlama sistemlerindeki alan özel dilleri (DSL'ler), ZK ekosistemi içindeki belirli görevleri üstlenmek üzere tasarlanmış özel programlama dilleridir. Bu diller, ZK işlemleri için optimize edilmiş özel sözdizimi ve işlevsellikler sağlayarak ZKP oluşturmayı zenginleştirir. Leo, Zinc, Cairo, Noir ve ZoKrates gibi DSL'ler şu anda daha fazla işlevselliği desteklemek üzere araştırılıp geliştirilmektedir, örneğin değişkenler, koşul ifadeleri ve diziler gibi.

Bu, Bob'un, ona göstermeden Alice'e meşru bir tarifle kek yaptığını kanıtlaması gereken bir duruma benzer. İlk yapması gereken şey, tarifini yapmaktır. Tarif, keki yapmak için gereken tüm yüksek seviye adımları ve malzemeleri içermelidir (örneğin, malzemelerle hamur yapmak ve sonra pişirmek). Bob'un tarifinde daha trendi malzemeler ve yemek yapma becerileri kullanabilmesi harika olur (Şekil 4)!

Şekil 4: DSL'ler ZKPs için Daha Fazla İşlevselliği Destekliyor

Kaynak: DALL E, Presto Araştırma

Hesaplama sürecinin optimize edilmesi: Arithmetization, Proof System (IOP+FCS)

DSL ile bir program yazdıktan sonra, Arithmetization ve Proof System (Interaktif Oracle Proof (IOP) ve Fonksiyonel Taahhüt Şeması (FCS) içeren) gibi süreçlerden geçer ve ZKP'ye dönüştürülür. Bu süreçlerdeki ortak zorluk, ZKP üretim ve doğrulama sürecini daha fazla kişiye erişilebilir hale getirmek için hesaplama üstünü en aza indirmektir.

Hesaplama üstündeki yükü azaltmaya yönelik çabalar arasında, En sezgisel olarak anlaşılabilir olanı, Kanıt Sistemlerindeki alan boyutunun azaltılmasıdır. Burada, alan boyutu ZKP oluşturma işleminde kullanılan matematiksel alanın boyutunu ifade eder. Basitçe söylemek gerekirse, gizli kodları oluşturmak için kullanılabilecek olası değerlerin toplam sayısını temsil eder; daha büyük alan boyutları, birinin kodu tahmin etmesini zorlaştırır, ancak oluşturmak daha uzun sürer. ZKP'lerle tanışık olmayanların bile duymuş olabileceği ünlü kriptografik kanıt sistemleri olan Groth16, Plonk ve Halo2 gibi sistemler 256 bitlik bir alan boyutu kullanır. Ancak, teknolojinin ilerlemesiyle, Goldilocks ve Plonky3 gibi son zamanların kanıt sistemleri, güvenliği feda etmeden 31 ila 64 bitlik alan boyutları kullanır. Son teknoloji kanıt sistemi olan Binius, alan boyutu olarak sadece 1 bit (sıfır ve birler) kullanarak hesaplama hızını önemli ölçüde artırmıştır.

5.2. Merkezsiz Kanıt Altyapıları

Tartışılacak ikinci teknolojik ilerleme, merkezi olmayan kanıt altyapılarının geliştirilmesidir. ZK kanıt sistemlerindeki ilerlemeler, gerekli hesaplama miktarını azaltarak kanıt oluşturma ve doğrulama sürecini optimize etmiş ve basitleştirmiştir, merkezi olmayan kanıt altyapıları bireylerin ZKP oluşturmak için yoğun hesaplama gücünü dış kaynak kullanmasına izin vermiştir.

Şu anda, ZK endüstrisinde merkezi olmayan ispat altyapısını uygulamanın iki temel yöntemi bulunmaktadır. İlk yöntem, ZK tabanlı bir zincirin kendi içerisinde ispat katmanı oluşturmasıyla ilgilidir ve ikinci yöntem ise çeşitli zincirler ve uygulamalardan ZKP oluşturma taleplerini işleyebilen bir dış kaynaklı ispat katmanı işletmektir.

İçerideki Prover Katmanı

Kurumsal prover katman yöntemi için, ZKP üretim birimleri (yani, prover'lar) belirli zincirlere bağlıdır. Kurumsal bir prover katmanının en büyük darboğazı, başlangıç sürecidir: Zincir geliştiricilerinin tüm ağ kullanıcıları için sorunsuz bir prover katmanı sağlamak için ZK kanıtlama cihazlarıyla donanmalarının ekonomik olarak uygulanamaz olmasıdır (bu yaklaşım aynı zamanda ağın güvenliğini ve canlılığını olumsuz etkiler), genellikle, yerel jetonlar biçiminde ödüller sunarak bireyleri veya grupları prover katmanına katılmaya teşvik eden protokoller uygularlar.

Bir in-house prover katmanı işleten bir projenin temsil edici bir örneği, ZK Katman 1 blok zinciri olan Aleo'dur. Bitcoin'deki PoW'a benzer şekilde, Aleo, her blok için belirli bir eşik (yani 'Proof Target') karşılayan ZKP'leri üretmek için proverlerin gereksinim duymaktadır. Biriken kanıtların toplamı 'Coinbase Target'ı aşarsa, coinbase ödülü (Aleo jetonu) proverler arasında katkılarına göre paylaşılır. Bu proof-of-mining protokolü, daha hızlı yazılım ve donanımın geliştirilmesini teşvik edebilir ve prover ödüllerinin yaygın dağıtımı nedeniyle prover ekosisteminin merkezsizleşmesini sağlayabilir.

Dış Kaynaklı Kanıt Katmanı

Öte yandan, dış kaynaklı ispat katmanları blok zinciri dışında bulunur; ve çeşitli ZK tabanlı zincirler ve ZKApps tarafından talep edilen hesaplama gücü sağlar. Modüler blok zincirlerini Celestia gibi düşünebilirsiniz, ancak ZKP üretim işlevine sahiptir. Bu dış kaynaklı ispat katmanları genellikle bir 'ispat pazarı' şeklinde işletilir: müşteriler, ZKP üretimini gerektiren işlemlerini sunarken, ispatlayıcılar ZKP üretme hizmetlerini, kapasitelerini ve maliyetlerini sunmak için teklif verirler.

Mevcut dış kaynaklı sağlayıcı katmanı projelerinin temsilci örnekleri arasında =nil ve Gevulot bulunmaktadır. =nil, her devre için kullanıcılardan alış emirleri ve sağlayıcılardan satış emirleriyle bir sipariş defteri yönetir. Bir kanıt oluşturmak için fiyat keşfi, bu sipariş defteri mekanizması aracılığıyla yönetilir. Gevulot PoS şeklinde çalışır: sağlayıcıların bir teminat yatırması ve iş yükü görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Teklif sisteminin yanı sıra, kanıt oluşturma işleri adil bir şekilde sağlamak için doğrulanabilir rastgele bir işlev (VRF) kullanılarak rastgele olarak tahsis edilir.

Yine de, dış kaynaklı doğrulayıcı katman yönteminin de ciddi bir endişesi var, o da, ispat isteğine dahil edilen işlem verilerinin, açılmamışken doğrulayıcılara sunulması nedeniyle uçtan uca gizliliğin korunmasının zorluğudur. Bu sorunu ele almak için, Marlin ve zkPass gibi projeler, veri bütünlüğünü koruyan güvenli, izole bir yürütme ortamı olan enklavları (enclaves) kullanarak ZKP oluşturma sürecinde hiçbir gizlilik sızıntısı olmadığından emin olurlar.

Şekil 5: Merkezi Olmayan Kanıt Altyapısı Genel Bakışı

Kaynak: Presto Araştırma

Sonuç

Şu ana kadar, ZK endüstrisinin genel benimseme manzarasını, ZKApps'lerin bize getirebileceği faydaları, ZK endüstrisindeki ana eğilimin altyapıdan ZKApps'e kaydığına dair kanıtları ve ZKApps'in yükselişini destekleyecek teknolojik ilerlemeleri inceledik. Kriptografik kanıt sistemlerinin ve merkezi olmayan kanıt altyapısının geliştirilmesi, sıfır bilgi teknolojisini günlük hayata daha hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde yaklaştırmıştır.

Blockchain/Web3 endüstrisi sık sık, gerçek piyasa talebine az önem verilen ve yatırımcıları çekmek için aşırı abartılmış teknolojiler geliştirdiği eleştirileriyle karşı karşıya kalır. Bu eleştirileri aşmak için geliştiricilerin teknolojiyi gerçekten hayatımızı iyileştirecek şekillerde ilerletmeleri gerekmektedir; ancak aynı derecede önemli olan, biz kullanıcıların bu teknolojinin etkili bir şekilde uygulanabileceği alanları sürekli olarak değerlendirmemizdir. Umarız bu makale, okuyuculara ZKP ve ZKApps hakkında geniş bir anlayış sağlar ve daha fazla DYOR'un bu endüstriye ilgi duymasını sağlar.

Yakında Presto Research & Ocular VC işbirliği serisinde, altyapı ve uygulama tarafında, bu makalede bahsettiğimiz teknolojik gelişmelere dayalı olarak başlatılacak keskin ZK ile ilgili projelerin (yani, gizlilik roll-up'ları, istemci tarafı kanıtlama, gizlilik koruyucu ispat katmanları) bir listesini ele alacağız. Takipte kalın!

Açıklama:

  1. Bu makale şuradan alıntılanmıştır [Odak Noktası - Ocular'ın Web3 Bülteni], 'ZKApps 101: ZKApps Manzarasına Genel Bir Bakış ve Görünüm' orijinal başlığını iletin, Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [YIWEI]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibi ve hızla ele alacaklar.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Diğer dillere çeviri makaleler Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalama yapılması yasaktır.

ZKApps 101: ZKApps Manzarasının Bir Genel Bakışı ve Görünümü

Orta SeviyeAug 15, 2024
ZK endüstrisi altyapı odaklı olmaktan ZKApps odaklı bir evrime geçiyor. Kriptografik kanıt sistemlerindeki ilerlemeler ve merkezi olmayan kanıt altyapısı, ZKApps'i daha hızlı ve maliyet etkin hale getirdi ve sıfır bilgi teknolojisini ana akım benimsemeye daha da yaklaştırdı. Bu makale, okuyuculara ZKP ve ZKApps'ın kapsamlı bir genel bakışını sunuyor ve endüstri uzmanlarının ZK'yı güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkezileşmeyi dengelemede umut verici bir çözüm olarak görmesinin nedenini açıklıyor.
ZKApps 101: ZKApps Manzarasının Bir Genel Bakışı ve Görünümü

Özet

  • Mevcut ZK manzarası genel olarak iki ana kriter üzerinde sınıflandırılabilir. İlk kriter, bir uygulama olarak mı yoksa altyapı olarak mı işlev gördüğüdür ve ikincisi, gizliliği öncelikli mi yoksa daha iyi kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik üzerine odaklanıyor mu.
  • Bunların arasında, sıfır bilgi kanıtlarını kullanarak gizlilik ve işlevselliği artırmak için tasarlanmış uygulamalar olan ZK-uygulamaları (ZKApps) bulunur. ZKApps özellikle kimlik bilgileri, ödemeler ve hatta biyomedikal mühendislik gibi alanlarda hayatımıza fayda sağlayabilir.
  • Yatırım eğilimleri ve on-chain verileri, Zero-Knowledge Proof (ZKP) kullanımı için artan talebin artan bir şekilde tanınmasını gösteriyor, bu da perakende tarafın ilgili uygulamaları benimsemeye başladığını gösteriyor.
  • Kriptografik kanıt sistemlerindeki teknik ilerlemeler ve merkezi olmayan kanıt altyapıları sayesinde ZKApps daha pratik ve uygulanabilir hale gelmiştir. Bu gelişmeler, ZKP üretim ve doğrulama süreçlerinin engellerini azaltarak daha fazla kişinin ZKApps kullanmasını sağlamıştır.

1. Giriş

Neden şimdi ZKApps'e dikkat etmeliyiz?

Blockchain ve Web3 endüstrisindeki Sıfır Bilgi (ZK) teknolojisi etrafındaki hype, birkaç yıldır devam ediyor ve 2024'ün ikinci yarısına kadar sürüyor. Vitalik Buterin, belirtilen, “Daha fazla altyapı geliştirme ve ispat optimizasyonu gerektirse de, ZK 10 yıl içinde açık bir son hedef olacak”, ZK, Güvenlik, Ölçeklenebilirlik ve Merkezsizlik dengesini sağlamak ve hiçbirini feda etmeden blok zinciri üçleme sorununu çözmek için umut vadeden bir teknoloji olarak endüstri içindeki uzmanlar tarafından şüphesiz olarak kabul ediliyor.

Bu heves dalgasında binlerce yatırımcı, teknik uzmanlıklarından bağımsız olarak, özellikle Ethereum topluluğunda araştırılan ve geliştirilen SNARK'lar, STARK'lar ve KZG gibi teknolojik olarak karmaşık terimleri duymuşlardır. Ancak, tüketicinin perspektifinden, temel bir soru kaçınılmaz olarak ortaya çıkar: "ZK etkileyici bir teknoloji olduğunu anlıyorum, ancak ne zaman ondan yararlanan harika bir ürün kullanabileceğiz? Ve teknoloji, mevcut olmayan Web3 çözümlerinin yerini alacak kadar olgun mu?".

Sadece birkaç yıl önce bu sorunun cevabı, 'Henüz değil ve bilmiyoruz' olurdu. Vitalik'in belirttiği gibi, ZKApps'i müşteri tarafında pratik olarak çalıştırmak için gerekli olan altyapı ve kriptografik kanıt teknolojileri henüz eksikti ve geliştirilmesi zorlu bir süreçti. Ancak 2024 itibariyle, hala iyileştirmeler için büyük bir alan olsa da, önemli teknolojik ilerlemeler kaydedildi ve ZKApps ticarileştirme potansiyeline sahip oldu. Bu nedenle, şimdi odak noktamız ZK teknolojisinin gerçekten gerektiği alanları belirlemek ve hayatımızın kalitesini pratik olarak nasıl iyileştirebileceğimizi düşünmektir. Bir yatırımcının bakış açısıyla, gelecekte yaygın olarak benimsenecek ZKApps kategorilerini incelemek, umut verici yeni fırsatlar sunabilir.

Presto Research ve Ocular VC tarafından ortaklaşa yapılan bu ZK araştırmasında, pazar trendi analizi ve her iki araştırma grubunun da son teknoloji bilgileri kullanılarak ZKApp endüstrisinin genel bir bakış ve görünümü sunulmaktadır. Bölüm 2'de, mevcut ZK benimsenme manzarasını kapsar ve hangi ZK Altyapılarının ve ZKAppların dikkat çektiğini vurgularız. Bunların arasında, Bölüm 3, ZKAppların gelişim geçmişine odaklanır ve gerekliliklerini ve pratik faydalarını tartışır. Takip eden Bölüm 4'te, 2024 yılı itibariyle ZK endüstrisindeki yatırım trendlerini ve zincir üzerindeki veri analizini inceler ve neden ZKAppların gelecek büyük trend olmaya aday olduğunu açıklar. Son olarak, Bölüm 5'te, ZKAppları pratik ve ana akım bir trend haline getirmek için şu ana kadar yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknik başarıları tartışacağız.

2. Mevcut ZK Benimseme Manzarası

Mevcut ZK benimseme manzarası birçok farklı kriter altında kategorize edilebilir, ancak burada genellikle onları aşağıdaki temellere dayanarak geniş bir şekilde gruplandırıyoruz: hizmetin bir altyapı olarak mı yoksa bir uygulama olarak mı çalıştığı ve sıfır bilgi özelliğini kullanarak gizliliği önceliklendirip önceliklendirmediği veya özlülük özelliğini kullanarak faydayı önceliklendirip önceliklendirmediği.

Şekil 1: Mevcut ZK Benimseme Manzarası

Kaynak: Ocular VC

2.1. ZK Altyapısı

Tür 1: Gizlilik odaklı altyapı

Bu kategorideki hizmetler, çoğu ZKP sağlayıcısının hala işlemleri inceleme yeteneğine sahip olabileceği, hassas veri maruziyeti riski oluşturabileceği gizlilik sorunlarını ele almaya odaklanmaktadır. Başka bir deyişle, gizlilik sızıntısı genellikle istemcilerin işlemlerini bir ZKP sağlayıcısına sunarak bir ZK kanıtı oluşturdukları süreçte meydana gelir. Bu nedenle, bu gizlilik odaklı altyapı, kanıtlayıcı katmanı (Daha fazla açıklama için Bölüm 5.2'de) ve sanal makine (VM) bileşeni aracılığıyla sunulabilir, erişim kontrolünü güçlendirmek ve uçtan uca veri gizliliğini sağlamak. Temsilci örnekler şunları içerir Ingonyama, Öz, ve Espresso.

Tip 2: Fayda odaklı altyapı

ZK teknolojisi, gizliliği korumanın yanı sıra ZKApps'in işlevselliğini artırmak için de kullanışlıdır. ZK'nın işlevselliğini en iyi şekilde kullanmanın bir örneği, ZK L2 (yani ZK-rollups) dir. Devam eden ZK L2'ler arasında gerçekten uçtan uca işlem gizliliği sağlayan çok az örnek olduğu artık bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte, ZK L2 zincirleri gibiTaiko, zkSync, Intmax, ve ZekoZK teknolojisinin özlü özelliğini kaldıraç kullanarak, binlerce işlemin geçerliliğini tek bir ZK kanıtına consolide ederek ve L1'e sunarak blok zinciri ölçeklenebilirliğini büyük ölçüde artırma.RiscZero, Cysic, Azaltılamaz, veHizali Katmanşu anda bu alanda faaliyet gösteriyor.

2.2. ZK Uygulamaları

Tip 3: Gizliliğe odaklanan uygulamalar

Gizlilik odaklı uygulamalar genellikle "ZK Uygulamaları" dediğimizde akla ilk gelen kullanım durumudur. Bu kategorideki hizmetler, genellikle ZK teknolojisinin sıfır bilgi özelliğini kullanan ve gizliliği diğer özelliklerin üzerinde tutan uygulamalardır. Bu özellik, hassas kişisel bilgileri işleyen KYC, doğrulama ve kimlik bilgileri gibi alanlarda, müşterilerin gizliliğini korumak için geniş ölçüde benimsenmiştir. Devam eden dikkate değer projeler arasında, zkPass (İngilizce), Lumina, 0xKYC, ve zkMe. Bu manzara aynı zamanda güvenli cüzdanlar ve e-postalar gibi alanlara da genişliyor, örneklerle birlikteZKSafevezkE-posta.

Tip 4: Yararlılık odaklı uygulamalar

Kullanım odaklı uygulamalar çoğunlukla ZK L2'lerin üzerinde çalışır. Şu anda, DEX'ler ve kredi platformları gibi DeFi ile ilgili uygulamalar bu alanda hakimdir. ZK L2'ler gizliliği garanti etmese de, bu uygulamalar, DeFi sektöründe önemli olan hızlı ve düşük maliyetli işlem işleme yeteneğini sunmak için ZK L2'lerin kullanışlılığından yararlanır. Şu anda işletmede olan dikkate değer uygulamalar şunları içerir zkFinance, ZKX, zkEra Finans, zkBorç Verme, ve eZKalibur.

3. ZKApps: Köken ve Evrim

3.1. Modern ZK Manzarasına Giden Yollar

Zero-Knowledge Kanıtları (ZKPs), blockchain endüstrisinde devrim niteliğinde gizlilik ve ölçeklenebilirlik alanında önemli ilerlemeler sunan dönüştürücü bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. Kriptografik araştırmalardan kaynaklanan ZKPs, teorik kavramlardan pratik ZK uygulamaları (ZKApps) haline gelmiş ve merkezi olmayan finans (DeFi), Siber güvenlik ve ötesinde pek çok alanda pek çok alanda şekil vermiştir.

ZKP'lerin Başlangıcı

ZKP kavramı ilk kez 1985 yılında Shafi Goldwasser, Silvio Micali ve Charles Rackoff tarafından tanıtıldı. Başlangıçta, kriptografi alanında teorik bir çığır açan bu kavram, belirli bir bilginin sahipliğini kanıtlama yeteneğini, bu bilgiyi ortaya çıkarmadan göstermektedir. ZKP'ler özellikle şifrelerin kullanıldığı kimlik doğrulama sistemlerinde kullanışlıdır, çünkü doğrulamayı ifşa etmeden gerçekleştirebilirler. Özellikle, Cloudflare gibi web altyapı şirketleri, satıcı donanımı kullanarak güvenli web doğrulama için ZKP mekanizmalarını benimsemiştir.

Blockchain Teknolojisine Geçiş

ZKPs'nin blok zincir teknolojisine entegrasyonu, evriminde dönüm noktasını işaretledi. Erken benimseyenlerden biri olan Zcash, ödeme sistemine ZK kavramını dahil etti ve uçtan uca işlem gizliliğini sağlamak için kullandı. ZKP'ler, göndericiyi, alıcıyı veya işlem miktarını açıklamadan işlemlerin doğrulanmasına izin verir (yani gönderenin yeterli miktarda coin'e sahip olduğunu ve çift harcamadığı). Bu kullanım durumu, ZKP'lerin blok zincir platformlarına doğrudan entegrasyon potansiyelini vurgulamaktadır, ilginç bir uygulama sunmaktadır.

ZKP entegrasyonunun genişlemesi, zkSync ve Starknet gibi Ethereum L2 çözümlerindeki ilk dağıtım ile ivme kazandı. Bu platformlar, blok zinciri sistemlerinde sıkça karşılaşılan düşük TPS oranlarını ele almak için ZKP'leri ölçeklendirme çözümleri olarak kullanmaktadır. Bu bağlamlarda ZKP'lerin başarılı uygulaması, mevcut altyapıyı kullanarak hem gizlilik hem de verimliliği artıran daha pratik uygulamalar geliştirme konusundaki ilgiyi artırmıştır.

Altyapı son yıllarda konsolide oldu ve olgunlaştı, insanlar ZKApps'e bakmaya başlıyor. ZKApps'ın ayrıntıları ve faydaları aşağıdaki bölümde tartışılıyor.

3.2. ZKApps'ın Tanımı ve Faydaları

Bölüm 2'den kısaca tanıtıldığı gibi, ZKApps'yi temel olarak kullanıcı gizliliğini korumayı ve/veya verimliliği artırmayı amaçlayan işlemler oluşturmak için ZKP'leri ve ZK altyapılarını kullanan bir uygulama olarak tanımlıyoruz.

Gizlilik açısına odaklanan uygulamalar, işlem verilerini (yani KYC prosedürleri, gen testi ve gizli kişisel veriler) genel ağlarda depolamak istemeyen uygulamalar, ikna edici kullanım durumları sunar. ZKPs'yi kullanarak, bu veriler yerel veritabanında güvenli bir şekilde saklanabilir, ancak küresel olarak doğrulanabilir (örneğin, Alice'in kan grubunun B olduğunu kanıtlayabilir, Bob'un 20 yaşından büyük olduğunu kanıtlayabilir). Bu yaklaşım, hesap verebilirlik ve şeffaflığın de gerektiği gizlilik açısından hassas uygulamalar için özellikle avantajlıdır. Bu konu üzerinde çalışan projeler arasında zkPass, nuAuth, ve BioSnark.

Bhutan, Hindistan ve Çin arasında bulunan küçük bir Asya ülkesi örneğidir. Ülke, ZKPs kullanmaSon yıllarda hükümetlerin dijital kimlik altyapısını oluşturmak için ülke çapında benimsediği bir yaklaşım. Bu yaklaşım, verilerin yönetimini kolaylaştırırken, diğer ülkelerin veri gizlilik düzenlemeleriyle çelişmeden sınırlar ötesinde doğrulanabilmesini sağlar.

İlginç bir şekilde, bu ZKP'lerin kullanımı kredi kredi sistemlerine ve kimlik kontrol mekanizmalarına daha da uygulanabilir, uluslararası işbirliğini ve paylaşılan dijital hizmetlerde güveni kolaylaştırabilir. Örneğin, USDT kredileri, off-chain kredileri korumak ve doğrulamak için ZKP'leri kullanabilir. Bu yaklaşım, kararlı kripto paralar kullanarak zincir üzerinde teminatsız kredilerin verilmesini daha da kolaylaştırabilir. ZKP'lerin bu tür uygulamaları, kredi değerlendirmesinin nasıl yapıldığını ve kredilerin nasıl verildiğini devrim yapabilir, güvenliği ve güveni artırabilirken finansal hizmetlere erişimi genişletebilir.

Hala keşfedilmemiş alanlar var, özellikle GambleFi gibi, bu yaklaşım özellikle faydalı olabilir. ZKPs, temel verileri ortaya çıkarmadan sonuçları ve eylemleri kriptografik olarak doğrulayarak adil ve hileye dayanıklı kumar oynamayı mümkün kılar. Bir örnek, kullanıcıların katkıları ve kazançlarının anonim tutulduğu ancak toplam havuz büyüklüğünün ve dağılımının doğrulanabileceği bahis havuzları oluşturmaktır. Bu faydalar, güveni teşvik ederek ve daha özel ve ölçeklenebilir bir kumar deneyimi sunarak umarız daha fazla kullanıcıyı GambleFi'ye çekebilir.

ZKP'nın kullanımı, elbette, bu örneklerle sınırlı değildir. Bahsedilen kullanım durumlarının ötesinde, ZKP, içerik oluşturucularının anonimliğini korumak için sosyal medyada da tanıtılabilir ve hız koşusu stratejilerini paylaşmak istemeyen en iyi oyuncular da bu teknolojinin benimsenmesini memnuniyetle karşılayabilirler. Bu nedenle, devam eden araştırmalar, ZKP'nın mevcut yöntemlerle karşılaştırıldığında günlük yaşamımızın çeşitli alanlarında daha gelişmiş hizmetler sunabileceği ve gelecekte daha fazla kullanım durumunun keşfedileceği konusunda çalışmalar yürütmektedir.

4. Bir Analiz: Neden ZKApps İleri Trend

Bu bölümde, ZK endüstrisinde ana eğilimin altyapıdan uygulamalara doğru değiştiğine dair veri odaklı bir analiz sunuyoruz. Bölüm 4.1'de, 2024 yatırım eğilimlerine dayanarak neden ZKApps'in gelecek vaat eden bir trend olduğunu araştırıyoruz. Ve Bölüm 4.2'de, gerçek ZKApps talebinin, on-chain verilerini kanıt olarak kullanarak nasıl arttığını inceliyoruz.

ZK endüstrisindeki yatırım geçmişi incelendiğinde, en önemli yatırımların zkSync, Starknet, Aleo ve Cysics gibi projeler de dahil olmak üzere ZK altyapılarına (yani ZK L1/L2'ler, Donanım hızlandırma) yönlendirildiği açıktır. Bu pazara yönelik kümülatif yatırımlar 1 milyar doları aştı ve birçok proje önümüzdeki çeyreklerde ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu eğilim, dördü 15 milyon doları aşan yatırım alan ZK ile ilgili ilk 5 bağış toplama anlaşmasının (Şekil 2) güçlü performansının kanıtladığı gibi, 2024'te de devam ediyor. Özellikle, ilk 5 anlaşmadan dördü kanıtlayıcı katmanlarıyla ilgiliyken, biri L2 çözümleriyle ilgiliydi.

Neden prover katmanı bu kadar ilgi görüyor? Bölüm 3'te açıklandığı gibi, prover katmanı, zayıf cihazlara sahip bireylerin ZKP üretim ve doğrulama sürecine katılmasını sağlayarak ZKP'lerin büyüyen talebini destekleyen kritik bir bileşendir. Bu artan prover katmanı talebi, ZKP'lerin talebinde önemli bir artışı gösteriyor ve daha fazla insanın ZK L1/L2'lerini kullanarak işlem üretmek istediğini gösteriyor.

Şekil 2: 2024 ZK Yatırım Trendleri

Kaynak: Cointelegraph, The Block, Ocular VC

ZK L1/L2 zincirlerindeki işlem talebindeki artışın iki olası yorumu vardır. İlk olarak, ZKApps talebinin artması, temel ZK zincirine daha fazla işlemin gönderilmesine neden olur. İkincisi, ZK zincirlerindeki transferlerin hacmi, son iki yılda ZK L1/L2 ana ağ lansmanları nedeniyle önemli ölçüde arttığından, işlem sayısında bir artışa neden olur. Hangi yorumun doğru olduğuna bakılmaksızın, ZKApps için beklenti olumlu kalmaktadır. İlk durumda, daha fazla insanın ZKApps kullanmak istediğini gösterir. İkinci durumda, daha fazla insan temel ZK zincirini kullanırken ve ekosistem ve altyapı olgunlaşırken, ZKApps geliştirmeye uygun bir ortam oluşturulduğunu gösterir.

4.2. On-chain Veri Analizi

Şimdi, ZKApps için artan talebi doğrudan on-chain veri analizi yoluyla doğrulayalım. Geçen 1.5 yıl boyunca ZKP doğrulama sürecinde kullanılan biriken ücretleri gözlemlemek mümkün.198 milyon doları aştı, önemli ölçüde artan bir talep göstermektedir. Önemli olan, artışın çoğunun ZKApps talebinin büyümesinden kaynaklandığıdır. ZKP doğrulama ücretlerinin kullanımını altyapı ve ZKApps olarak ayırarak, geçmişte% 40 olan ZKApps payının 2024'te% 70-80'e yükseldiğini tespit ettik. Bu veri, ZKPs için yakın zamandaki talep patlamasının temel olarak ZKApps'ten kaynaklandığının kanıtı olarak hizmet etmektedir.

Şekil 3: ZKPs Doğrulama Ücretleri Dinamikleri

Kaynak: dune.xyz@nebra, Ocular VC

5. Teknik İlerlemeler ZKApps'i Pratik Hale Getiriyor

Bugüne kadar, ZKApps'lerin ne olduğunu keşfettik, dikkat edilmesi gereken temel kullanım alanlarını belirledik ve ZK endüstrisindeki ana trendin altyapılardan uygulamalara doğru kaydığını tartıştık. Elbette bu ZKApps'lerin sağlamlığı, onları pratik ve uygulanabilir kılan teknolojik ilerlemelere bağlıdır. Daha önce, ZK altyapısının yeterince olgunlaştığını ve bu teknolojiyi uygun şekilde kullanan ZKApps'lerin önümüzdeki yıllarda Blockchain/Web3 endüstrisinde ana akım haline geleceğini belirtmiştik. Peki, bu mümkün kılan belirli ilerlemeler nelerdir ve daha da neler gelecek?

5.1. ZK Kanıt Sistemleri

Tartışılması gereken ilk şey, ZK kanıtlama sistemlerindeki ilerlemedir. İlgili karmaşıklık göz önüne alındığında, teknik geçmişi olmayanlar için, hangi sürecin ne tür kriptografik teknolojileri kullandığı ve iyileştirmelerinin ZK kanıtlama sistemini nasıl geliştirdiği genellikle belirsizdir. Bu nedenle, bu bölümde, anlaşılması kolay metaforlarla birlikte ZK kanıtlama sistemlerindeki dikkate değer gelişmeleri vurguluyoruz. Kısacası, bu gelişmeler iki büyük fayda sağlamıştır: "Desteklenen işlevlerde artış" ve "Hesaplama sürecinin optimizasyonu".

*ZK kanıtlama sisteminin yaşam döngüsü ve her özel süreçteki ilerlemeler hakkında tam detayları kontrol etmek isteyen okuyucular, lütfen Ek'e başvurun.

Daha fazla işlevi destekleme: Alan-Spesifik Diller (ASDler)

ZK kanıtlama sistemlerindeki alan özel dilleri (DSL'ler), ZK ekosistemi içindeki belirli görevleri üstlenmek üzere tasarlanmış özel programlama dilleridir. Bu diller, ZK işlemleri için optimize edilmiş özel sözdizimi ve işlevsellikler sağlayarak ZKP oluşturmayı zenginleştirir. Leo, Zinc, Cairo, Noir ve ZoKrates gibi DSL'ler şu anda daha fazla işlevselliği desteklemek üzere araştırılıp geliştirilmektedir, örneğin değişkenler, koşul ifadeleri ve diziler gibi.

Bu, Bob'un, ona göstermeden Alice'e meşru bir tarifle kek yaptığını kanıtlaması gereken bir duruma benzer. İlk yapması gereken şey, tarifini yapmaktır. Tarif, keki yapmak için gereken tüm yüksek seviye adımları ve malzemeleri içermelidir (örneğin, malzemelerle hamur yapmak ve sonra pişirmek). Bob'un tarifinde daha trendi malzemeler ve yemek yapma becerileri kullanabilmesi harika olur (Şekil 4)!

Şekil 4: DSL'ler ZKPs için Daha Fazla İşlevselliği Destekliyor

Kaynak: DALL E, Presto Araştırma

Hesaplama sürecinin optimize edilmesi: Arithmetization, Proof System (IOP+FCS)

DSL ile bir program yazdıktan sonra, Arithmetization ve Proof System (Interaktif Oracle Proof (IOP) ve Fonksiyonel Taahhüt Şeması (FCS) içeren) gibi süreçlerden geçer ve ZKP'ye dönüştürülür. Bu süreçlerdeki ortak zorluk, ZKP üretim ve doğrulama sürecini daha fazla kişiye erişilebilir hale getirmek için hesaplama üstünü en aza indirmektir.

Hesaplama üstündeki yükü azaltmaya yönelik çabalar arasında, En sezgisel olarak anlaşılabilir olanı, Kanıt Sistemlerindeki alan boyutunun azaltılmasıdır. Burada, alan boyutu ZKP oluşturma işleminde kullanılan matematiksel alanın boyutunu ifade eder. Basitçe söylemek gerekirse, gizli kodları oluşturmak için kullanılabilecek olası değerlerin toplam sayısını temsil eder; daha büyük alan boyutları, birinin kodu tahmin etmesini zorlaştırır, ancak oluşturmak daha uzun sürer. ZKP'lerle tanışık olmayanların bile duymuş olabileceği ünlü kriptografik kanıt sistemleri olan Groth16, Plonk ve Halo2 gibi sistemler 256 bitlik bir alan boyutu kullanır. Ancak, teknolojinin ilerlemesiyle, Goldilocks ve Plonky3 gibi son zamanların kanıt sistemleri, güvenliği feda etmeden 31 ila 64 bitlik alan boyutları kullanır. Son teknoloji kanıt sistemi olan Binius, alan boyutu olarak sadece 1 bit (sıfır ve birler) kullanarak hesaplama hızını önemli ölçüde artırmıştır.

5.2. Merkezsiz Kanıt Altyapıları

Tartışılacak ikinci teknolojik ilerleme, merkezi olmayan kanıt altyapılarının geliştirilmesidir. ZK kanıt sistemlerindeki ilerlemeler, gerekli hesaplama miktarını azaltarak kanıt oluşturma ve doğrulama sürecini optimize etmiş ve basitleştirmiştir, merkezi olmayan kanıt altyapıları bireylerin ZKP oluşturmak için yoğun hesaplama gücünü dış kaynak kullanmasına izin vermiştir.

Şu anda, ZK endüstrisinde merkezi olmayan ispat altyapısını uygulamanın iki temel yöntemi bulunmaktadır. İlk yöntem, ZK tabanlı bir zincirin kendi içerisinde ispat katmanı oluşturmasıyla ilgilidir ve ikinci yöntem ise çeşitli zincirler ve uygulamalardan ZKP oluşturma taleplerini işleyebilen bir dış kaynaklı ispat katmanı işletmektir.

İçerideki Prover Katmanı

Kurumsal prover katman yöntemi için, ZKP üretim birimleri (yani, prover'lar) belirli zincirlere bağlıdır. Kurumsal bir prover katmanının en büyük darboğazı, başlangıç sürecidir: Zincir geliştiricilerinin tüm ağ kullanıcıları için sorunsuz bir prover katmanı sağlamak için ZK kanıtlama cihazlarıyla donanmalarının ekonomik olarak uygulanamaz olmasıdır (bu yaklaşım aynı zamanda ağın güvenliğini ve canlılığını olumsuz etkiler), genellikle, yerel jetonlar biçiminde ödüller sunarak bireyleri veya grupları prover katmanına katılmaya teşvik eden protokoller uygularlar.

Bir in-house prover katmanı işleten bir projenin temsil edici bir örneği, ZK Katman 1 blok zinciri olan Aleo'dur. Bitcoin'deki PoW'a benzer şekilde, Aleo, her blok için belirli bir eşik (yani 'Proof Target') karşılayan ZKP'leri üretmek için proverlerin gereksinim duymaktadır. Biriken kanıtların toplamı 'Coinbase Target'ı aşarsa, coinbase ödülü (Aleo jetonu) proverler arasında katkılarına göre paylaşılır. Bu proof-of-mining protokolü, daha hızlı yazılım ve donanımın geliştirilmesini teşvik edebilir ve prover ödüllerinin yaygın dağıtımı nedeniyle prover ekosisteminin merkezsizleşmesini sağlayabilir.

Dış Kaynaklı Kanıt Katmanı

Öte yandan, dış kaynaklı ispat katmanları blok zinciri dışında bulunur; ve çeşitli ZK tabanlı zincirler ve ZKApps tarafından talep edilen hesaplama gücü sağlar. Modüler blok zincirlerini Celestia gibi düşünebilirsiniz, ancak ZKP üretim işlevine sahiptir. Bu dış kaynaklı ispat katmanları genellikle bir 'ispat pazarı' şeklinde işletilir: müşteriler, ZKP üretimini gerektiren işlemlerini sunarken, ispatlayıcılar ZKP üretme hizmetlerini, kapasitelerini ve maliyetlerini sunmak için teklif verirler.

Mevcut dış kaynaklı sağlayıcı katmanı projelerinin temsilci örnekleri arasında =nil ve Gevulot bulunmaktadır. =nil, her devre için kullanıcılardan alış emirleri ve sağlayıcılardan satış emirleriyle bir sipariş defteri yönetir. Bir kanıt oluşturmak için fiyat keşfi, bu sipariş defteri mekanizması aracılığıyla yönetilir. Gevulot PoS şeklinde çalışır: sağlayıcıların bir teminat yatırması ve iş yükü görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Teklif sisteminin yanı sıra, kanıt oluşturma işleri adil bir şekilde sağlamak için doğrulanabilir rastgele bir işlev (VRF) kullanılarak rastgele olarak tahsis edilir.

Yine de, dış kaynaklı doğrulayıcı katman yönteminin de ciddi bir endişesi var, o da, ispat isteğine dahil edilen işlem verilerinin, açılmamışken doğrulayıcılara sunulması nedeniyle uçtan uca gizliliğin korunmasının zorluğudur. Bu sorunu ele almak için, Marlin ve zkPass gibi projeler, veri bütünlüğünü koruyan güvenli, izole bir yürütme ortamı olan enklavları (enclaves) kullanarak ZKP oluşturma sürecinde hiçbir gizlilik sızıntısı olmadığından emin olurlar.

Şekil 5: Merkezi Olmayan Kanıt Altyapısı Genel Bakışı

Kaynak: Presto Araştırma

Sonuç

Şu ana kadar, ZK endüstrisinin genel benimseme manzarasını, ZKApps'lerin bize getirebileceği faydaları, ZK endüstrisindeki ana eğilimin altyapıdan ZKApps'e kaydığına dair kanıtları ve ZKApps'in yükselişini destekleyecek teknolojik ilerlemeleri inceledik. Kriptografik kanıt sistemlerinin ve merkezi olmayan kanıt altyapısının geliştirilmesi, sıfır bilgi teknolojisini günlük hayata daha hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde yaklaştırmıştır.

Blockchain/Web3 endüstrisi sık sık, gerçek piyasa talebine az önem verilen ve yatırımcıları çekmek için aşırı abartılmış teknolojiler geliştirdiği eleştirileriyle karşı karşıya kalır. Bu eleştirileri aşmak için geliştiricilerin teknolojiyi gerçekten hayatımızı iyileştirecek şekillerde ilerletmeleri gerekmektedir; ancak aynı derecede önemli olan, biz kullanıcıların bu teknolojinin etkili bir şekilde uygulanabileceği alanları sürekli olarak değerlendirmemizdir. Umarız bu makale, okuyuculara ZKP ve ZKApps hakkında geniş bir anlayış sağlar ve daha fazla DYOR'un bu endüstriye ilgi duymasını sağlar.

Yakında Presto Research & Ocular VC işbirliği serisinde, altyapı ve uygulama tarafında, bu makalede bahsettiğimiz teknolojik gelişmelere dayalı olarak başlatılacak keskin ZK ile ilgili projelerin (yani, gizlilik roll-up'ları, istemci tarafı kanıtlama, gizlilik koruyucu ispat katmanları) bir listesini ele alacağız. Takipte kalın!

Açıklama:

  1. Bu makale şuradan alıntılanmıştır [Odak Noktası - Ocular'ın Web3 Bülteni], 'ZKApps 101: ZKApps Manzarasına Genel Bir Bakış ve Görünüm' orijinal başlığını iletin, Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [YIWEI]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibi ve hızla ele alacaklar.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Diğer dillere çeviri makaleler Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalama yapılması yasaktır.

Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500