Taproot Yükseltmesi nedir?

İleri SeviyeNov 21, 2022
2021'de piyasaya sürülen Taproot Yükseltmesi, Bitcoin ağının ölçeklenebilirliğini, gizliliğini ve verimliliğini artıran yakın tarihli bir ağ yükseltmesidir. Yükseltme, Bitcoin'in sorunlarını çözen üç BIP'den oluşur.
Taproot Yükseltmesi nedir?

Giriş

Dünyanın bir numaralı kripto para birimi olan Bitcoin, 2008'deki lansmanından bu yana hem iyi hem de kötü birçok değişiklik gördü. Ancak dev olmasına rağmen ağ mükemmel değil. Tartışmalı olanlar da dahil olmak üzere birçok yükseltme, ana sorunlarını iyileştirmek için blok zincirine dahil edilmiştir.

Segregated Witness'ın (SegWit) piyasaya sürülmesinden sonra, Bitcoin ağı geçen yıla kadar herhangi bir yeni önemli yükseltme almadı. Kripto madencileri arasında %90 fikir birliğine varılmasının ardından ağa yeni bir yükseltme getirildi. Yeni yükseltme Taproot, 14 Kasım 2021'de 709.632 bloğun madenciliği ile etkinleştirildi.

Taproot'un piyasaya sürülmesiyle, Bitcoin'in ölçeklenebilirlik ve gizlilik sorunları önemli ölçüde azaldı. Bu makale, Taproot yükseltmesinin işleyişini, nereden geldiğini ve Bitcoin ağına nasıl fayda sağladığını özetlemektedir.

Taproot Yükseltmesini kim yarattı?

Taproot yükseltmesi, birkaç ileri görüşlü geliştiricinin Bitcoin ağındaki sorunlara yenilikçi çözümler getirmek için bir araya gelmesinin bir sonucudur. Önde gelen bir kripto geliştiricisi olan Greg Maxwell, 2018'de yükseltme fikrini ortaya attı.

Önerisinden sonra dört geliştirici daha, Pieter Wuille, Tim Ruffing, A.J Townes ve Jonas Nick ona katıldı. Birlikte, bugün sahip olduğumuz Taproot'un temeli olarak hizmet eden üç BIP (Bitcoin İyileştirme Önerisi) yazdılar.

Taproot Yükseltmesi nedir?

İlk olarak 2018'de Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından açıklanan Taproot yükseltmesi, Bitcoin'in blockchain ağının yumuşak çatalıdır. Üç Bitcoin İyileştirme Önerisinden (BIP) oluşan Taproot, Bitcoin ağını maliyet, güvenlik ve verimlilik açısından olumlu bir şekilde geliştirir.

Taproot'un tanıtılmasından önce, Bitcoin ağı iki önemli sorunla mücadele ediyordu: ölçeklenebilirlik ve gizlilik. Bitcoin, Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasıyla oluşturuldu ve 7 adede kadar işlemi işlemek üzere tasarlandı. Ancak, ağ artık kripto para birimlerinin devi olduğu için işlem hızı önemli ölçüde azaldı ve ücretler arttı. 2021'de ağın ücretleri 60 dolara kadar çıktı.

Blockchain işlemleri sözde anonim olsa da (eklenmiş bir ad veya adresle gelmezler), Bitcoin üzerindeki tüm işlemler halka açıktır. Bunun anlamı, bir kişinin cüzdan adresine sahip olmanızın, onların işlem geçmişinin tamamına erişmenizi sağlamasıdır.

Taproot yükseltmesi ile, özellikle çekirdek BIP'si olan Schnorr Signatures ile ağdaki işlemler gizlenecek ve daha fazla işlemi tek bir bloğa sığacak şekilde yoğunlaştıracaktır.

Taproot ayrıca Bitcoin'in akıllı sözleşmeleri, iki taraf arasındaki bir anlaşmanın şartlarını içeren kod satırlarını işlemesine ve aracı ihtiyacını ortadan kaldırmasına izin verecek. Bitcoin ağındaki akıllı sözleşmeler, merkezi olmayan finansın (DeFi) ve nihayetinde misli olmayan tokenlerin (NFT'ler) tanıtılmasına yardımcı olacaktır.

Taproot Yükseltmesi neleri içerir?

Daha önce belirtildiği gibi, Taproot yükseltmesi üç önemli Bitcoin İyileştirme Teklifinden oluşur. Her BIP önemli bir amaca hizmet eder ve Bitcoin ağına esneklik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik getirmede önemli bir rol oynar.

BIP 340: Schnorr İmzaları

2008 yılında Claus Schnorr tarafından geliştirilen Schnorr Signatures, Bitcoin ağındaki doğrulama sürecini optimize eden bir kriptografik imza şemasıdır.

Taproot'un tanıtılmasından önce Bitcoin, Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritmasını (ECDSA) kullanıyordu. Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, ECDSA'nın Schnorr İmza Algoritması yerine tercih edildiğini çünkü eskisinin daha popüler, iyi anlaşılmış ve güvenli olduğunu ifade etti.

Ancak, Schnoor imzaları aşağıdaki değişiklikleri uyguladı:

  • İmza Toplama : Schnorr Signatures, işlem sayısını artırmak için doğrusal matematiğini kullanır. Çoklu imzalar, tek bir genel anahtara göre doğrulanmak üzere bir imzaya sıkıştırılır. Yeni şemadan önce, bir doğrulayıcının her bir imzayı bir genel anahtara göre doğrulaması ve işlem süresini bir marj kadar yavaşlatması gerekirdi. Artık, doğrulayıcılar aynı anda bir imzayı doğrulayabilir ve sonuç olarak daha fazla işlemi tek bir bloğa sığdırabilir.
  • Toplu Doğrulama : Schnoor imza programı kapsamında, yukarıda belirtilen imza kümelerinin tümü bir kerede doğrulanır. Bu sayede işlem süresi kısaltılır ve her işlem için alınan ücretler önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak, ağ birden çok veriyi tek bir imza toplamasında birleştirerek alandan tasarruf sağladığından, ağ aynı anda daha fazla işlemi işleyebilir.
  • Gizlilik : Ayrıca, toplama işlemi, işlemler arasında ayrım yapmayı zorlaştıracaktır. Tek imzalı işlemler tek bir kullanıcı tarafından yapılırken çoklu imzalı işlemler daha karmaşıktır ve genellikle iki veya daha fazla kullanıcıyı içerir. Tek imza işlemlerini çoklu imza işlemleriyle karıştırmak, ağın gizliliğini artırır.

BIP 342: Taproot

Bitcoin'in yaratıcısı, kullanıcıların Bitcoin'lerin bir işlemde nasıl harcanacağını belirleyen betik adı verilen kod satırları oluşturmasına izin verir. Bir kullanıcı, işlemi daha karmaşık hale getirmek için koduna zaman kilidi yayınları veya çoklu imza gereksinimleri gibi koşullar ekleyebilir. Bununla birlikte, bununla ilgili sorun, her kod satırının blok zincirine yazılması gereken veriler olmasıdır. Bu nedenle, karmaşık işlemler daha fazla girdi gerektirir ve sonuçta blok zincirinde çok fazla veri depolama alanı kaplar. Blok zinciri çok fazla veriyle dolduğunda, işlem hızını yavaşlatır.

Ek olarak, işlemin tüm koşulları halka açık olan blok zincirine yazıldığı için kullanıcının hassas verileri açığa çıkar.

İkinci BIP, Taproot, bir işlemde yer alan komut dosyalarını özetlemek için Merkelized Abstract SyntaxTree'yi (MAST) kullanır. Kompakt bir veri yapısı olan Merkle root'u kullanan Taproot, işlem komut dosyasının tamamını ortaya çıkarmayı gereksiz kılar. MAST altında, yalnızca işlemin yürütülen koşulları ortaya çıkar ve blok zincirinde saklanır, bu da komut dosyası verilerinin geri kalanının gizli kalmasına ve korunmasına izin verir.
Bu BIP, Bitcoin ağında daha akıllı sözleşmelere izin verir. çünkü işlemler artık blockchain ağında daha az yer kaplıyor. Ayrıca, her işlem için tüm verileri depolamakla yükümlü olmadığı için blok zincirinin daha hızlı çalışmasına izin verir.

BIP 342: Tapscript

Son BIP, kalan ikisini birbirine bağlar. Tap komut dosyası, protokolün işlemlerin nasıl kilitlenip kilidinin açılacağını belirleyen programlama dili olan orijinal Bitcoin komut dosyasının güncellenmiş bir sürümüdür.

Tapscript'e bir dil olarak atıfta bulunulabilir, ancak gerçekte yukarıda açıklanan diğer BIP'lere yol açan komutlara sahip bir işlem kodları koleksiyonudur.

Tapscript ayrıca, 10.000 bayt olan komut dosyası boyutlarındaki sınırı da kaldırdı. Bu, Bitcoin ağında akıllı sözleşmelerin önünü açarak çok daha büyük komut dosyalarına izin verir.

Taproot Yükseltmesi Bitcoin'i Nasıl İyileştirir?

​​Belki de Bitcoin ağına Taproot yükseltmesinin en önemli faydası, geliştirilmiş gizliliktir. Artan gizliliğin yanı sıra daha fazla güvenlik gelir. Bir işlemdeki veriler gizlenirse, saldırı riskleri azalır.

Bitcoin ağındaki işlevlerin çoğu önemli ölçüde iyileştirildi. İmza toplama, işlem işleme süresini hızlandırarak blok başına daha fazla işleme izin verir.
İşlemlerin hızlandırılmış hızı, işlemler tek tek doğrulanmadığından işlem ücretlerini de düşürür.

Ayrıca MAST, daha büyük betikler ve akıllı sözleşmeler için yer sağlar. Ayrıca, blok zincirinde depolanan veri miktarını azalttığı için Bitcoin'in ölçeklenebilirliğini de geliştirdi.

Daha önce bahsedilmeyen bir başka avantaj da, Schnoor imzalarının işlemlere bir hash işlevi olan SigHash'i getirmesidir. Bu karma, komut dosyalarını değiştirmeyi imkansız hale getirir. Komut dosyaları ‌değiştirilirse, işlem geçersiz kılınır. Bunun nedeni, bir komut dosyasındaki bilgilerin SigHash yok edilmeden değiştirilememesidir. Önceden, bir işlemin şekillendirilebilirliği, kötü niyetli aktörlerin işlemi sanki işlem hiç gerçekleşmemiş gibi gösterebileceği anlamına geliyordu; bu senaryo, çifte harcama sorunu olarak bilinir.

Taproot ve Akıllı Sözleşmeler

Taproot yükseltmesi, taproot yükseltmesinde önemli ve faydalı iyileştirmeler sağlar. Diğer bir fayda da akıllı sözleşmelerdir. Schnorr İmzalarının kullanıma sunulmasıyla, blok zincirinde daha az veri/alan kaplayarak daha fazla işlem bir bloğa sığabilir. Akıllı sözleşmeler, aracısız bireyler arasındaki bir işlemin şartlarını ve sözleşmelerini içeren kod satırlarıdır.

Taproot'un Bitcoin'in ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmesiyle, Bitcoin artık temel zincirinde akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapıyor; Ethereum ile rekabet etmesine izin veriyor.

Oyun alanı dengelendi ve Bitcoin, DeFi'nin evi olan Ethereum'a karşı rekabet edebilir. Bitcoin, DeFi hareketi kapsamında merkezi olmayan uygulamaları ve diğer işlevleri barındırma potansiyeline sahiptir. Bitcoin'in kullanım durumları, kredileri, misli olmayan jetonları ve kira gibi büyük bilet kalemlerinin ödemelerini içerecek şekilde günlük kullanımın ötesine geçebilir.

Bu Yükseltme yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Taproot yükseltmesi, ayrıntıların çoğu perde arkasında devam eden büyük ölçüde tekniktir.

Menfaat sahipleri ve yatırımcılar değişiklikten doğrudan etkilenmeyebilir. Bitcoin'e ve kripto para birimi endüstrisindeki değişikliklere dikkat eden yatırımcılar, Taproot Yükseltmesinin Bitcoin için parlak bir gelecek gibi görünen şeyin ilk adımı olduğunu anlıyor.

Şimdilik, DeFi ve akıllı sözleşmeleri içeren daha büyük Bitcoin planı henüz uygulanmadı. Yatırımcılar, işlem ücretlerindeki düşüşü yalnızca fark etmiş olabilir ve bu da işlem maliyetlerinden daha fazla tasarruf etmelerini sağlar.

Bununla birlikte, gelecekte taproot ve müteakip yükseltmeler Bitcoin'in kullanım alanlarını genişletmeyi başarırsa, girişimciler ve yatırımcılar, Bitcoin ağı üzerine kurulu eşler arası finansal hizmetler dApp'lerine yatırım yapmaktan yararlanabilir. Taproot yükseltmesi, uzun vadeli kullanım durumları için mükemmel bir temel olan daha istikrarlı, güvenli ve özelleştirilmiş bir ağla sonuçlandı.

Çözüm

Taproot Yükseltmesinin tüm yönlerini inceledikten sonra, yükseltmenin Bitcoin ağında büyük ihtiyaç duyulan bir gelişme olduğu açıktır. Yükseltme yalnızca ağın sorunlarına çözüm sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Bitcoin'i akıllı sözleşme pazar payından pay almak için rekabet etme yoluna soktu.

Ancak, bunun son büyük gelişme olmadığını hatırlamak önemlidir. Taproot yükseltmesi, geliştiricilere daha fazla özgürlük sağlayarak, ilginç fikirleri yürütmelerine ve blok zincirinde yenilikçi projeler oluşturmalarına izin verdi.

Tác giả: Tamilore
Thông dịch viên: Binyu
(Những) người đánh giá: Matheus, Edward, Joyce, Ashley
* Đầu tư có rủi ro, phải thận trọng khi tham gia thị trường. Thông tin không nhằm mục đích và không cấu thành lời khuyên tài chính hay bất kỳ đề xuất nào khác thuộc bất kỳ hình thức nào được cung cấp hoặc xác nhận bởi Gate.io.
* Không được phép sao chép, truyền tải hoặc đạo nhái bài viết này mà không có sự cho phép của Gate.io. Vi phạm là hành vi vi phạm Luật Bản quyền và có thể phải chịu sự xử lý theo pháp luật.

Taproot Yükseltmesi nedir?

İleri SeviyeNov 21, 2022
2021'de piyasaya sürülen Taproot Yükseltmesi, Bitcoin ağının ölçeklenebilirliğini, gizliliğini ve verimliliğini artıran yakın tarihli bir ağ yükseltmesidir. Yükseltme, Bitcoin'in sorunlarını çözen üç BIP'den oluşur.
Taproot Yükseltmesi nedir?

Giriş

Dünyanın bir numaralı kripto para birimi olan Bitcoin, 2008'deki lansmanından bu yana hem iyi hem de kötü birçok değişiklik gördü. Ancak dev olmasına rağmen ağ mükemmel değil. Tartışmalı olanlar da dahil olmak üzere birçok yükseltme, ana sorunlarını iyileştirmek için blok zincirine dahil edilmiştir.

Segregated Witness'ın (SegWit) piyasaya sürülmesinden sonra, Bitcoin ağı geçen yıla kadar herhangi bir yeni önemli yükseltme almadı. Kripto madencileri arasında %90 fikir birliğine varılmasının ardından ağa yeni bir yükseltme getirildi. Yeni yükseltme Taproot, 14 Kasım 2021'de 709.632 bloğun madenciliği ile etkinleştirildi.

Taproot'un piyasaya sürülmesiyle, Bitcoin'in ölçeklenebilirlik ve gizlilik sorunları önemli ölçüde azaldı. Bu makale, Taproot yükseltmesinin işleyişini, nereden geldiğini ve Bitcoin ağına nasıl fayda sağladığını özetlemektedir.

Taproot Yükseltmesini kim yarattı?

Taproot yükseltmesi, birkaç ileri görüşlü geliştiricinin Bitcoin ağındaki sorunlara yenilikçi çözümler getirmek için bir araya gelmesinin bir sonucudur. Önde gelen bir kripto geliştiricisi olan Greg Maxwell, 2018'de yükseltme fikrini ortaya attı.

Önerisinden sonra dört geliştirici daha, Pieter Wuille, Tim Ruffing, A.J Townes ve Jonas Nick ona katıldı. Birlikte, bugün sahip olduğumuz Taproot'un temeli olarak hizmet eden üç BIP (Bitcoin İyileştirme Önerisi) yazdılar.

Taproot Yükseltmesi nedir?

İlk olarak 2018'de Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından açıklanan Taproot yükseltmesi, Bitcoin'in blockchain ağının yumuşak çatalıdır. Üç Bitcoin İyileştirme Önerisinden (BIP) oluşan Taproot, Bitcoin ağını maliyet, güvenlik ve verimlilik açısından olumlu bir şekilde geliştirir.

Taproot'un tanıtılmasından önce, Bitcoin ağı iki önemli sorunla mücadele ediyordu: ölçeklenebilirlik ve gizlilik. Bitcoin, Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasıyla oluşturuldu ve 7 adede kadar işlemi işlemek üzere tasarlandı. Ancak, ağ artık kripto para birimlerinin devi olduğu için işlem hızı önemli ölçüde azaldı ve ücretler arttı. 2021'de ağın ücretleri 60 dolara kadar çıktı.

Blockchain işlemleri sözde anonim olsa da (eklenmiş bir ad veya adresle gelmezler), Bitcoin üzerindeki tüm işlemler halka açıktır. Bunun anlamı, bir kişinin cüzdan adresine sahip olmanızın, onların işlem geçmişinin tamamına erişmenizi sağlamasıdır.

Taproot yükseltmesi ile, özellikle çekirdek BIP'si olan Schnorr Signatures ile ağdaki işlemler gizlenecek ve daha fazla işlemi tek bir bloğa sığacak şekilde yoğunlaştıracaktır.

Taproot ayrıca Bitcoin'in akıllı sözleşmeleri, iki taraf arasındaki bir anlaşmanın şartlarını içeren kod satırlarını işlemesine ve aracı ihtiyacını ortadan kaldırmasına izin verecek. Bitcoin ağındaki akıllı sözleşmeler, merkezi olmayan finansın (DeFi) ve nihayetinde misli olmayan tokenlerin (NFT'ler) tanıtılmasına yardımcı olacaktır.

Taproot Yükseltmesi neleri içerir?

Daha önce belirtildiği gibi, Taproot yükseltmesi üç önemli Bitcoin İyileştirme Teklifinden oluşur. Her BIP önemli bir amaca hizmet eder ve Bitcoin ağına esneklik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik getirmede önemli bir rol oynar.

BIP 340: Schnorr İmzaları

2008 yılında Claus Schnorr tarafından geliştirilen Schnorr Signatures, Bitcoin ağındaki doğrulama sürecini optimize eden bir kriptografik imza şemasıdır.

Taproot'un tanıtılmasından önce Bitcoin, Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritmasını (ECDSA) kullanıyordu. Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, ECDSA'nın Schnorr İmza Algoritması yerine tercih edildiğini çünkü eskisinin daha popüler, iyi anlaşılmış ve güvenli olduğunu ifade etti.

Ancak, Schnoor imzaları aşağıdaki değişiklikleri uyguladı:

  • İmza Toplama : Schnorr Signatures, işlem sayısını artırmak için doğrusal matematiğini kullanır. Çoklu imzalar, tek bir genel anahtara göre doğrulanmak üzere bir imzaya sıkıştırılır. Yeni şemadan önce, bir doğrulayıcının her bir imzayı bir genel anahtara göre doğrulaması ve işlem süresini bir marj kadar yavaşlatması gerekirdi. Artık, doğrulayıcılar aynı anda bir imzayı doğrulayabilir ve sonuç olarak daha fazla işlemi tek bir bloğa sığdırabilir.
  • Toplu Doğrulama : Schnoor imza programı kapsamında, yukarıda belirtilen imza kümelerinin tümü bir kerede doğrulanır. Bu sayede işlem süresi kısaltılır ve her işlem için alınan ücretler önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak, ağ birden çok veriyi tek bir imza toplamasında birleştirerek alandan tasarruf sağladığından, ağ aynı anda daha fazla işlemi işleyebilir.
  • Gizlilik : Ayrıca, toplama işlemi, işlemler arasında ayrım yapmayı zorlaştıracaktır. Tek imzalı işlemler tek bir kullanıcı tarafından yapılırken çoklu imzalı işlemler daha karmaşıktır ve genellikle iki veya daha fazla kullanıcıyı içerir. Tek imza işlemlerini çoklu imza işlemleriyle karıştırmak, ağın gizliliğini artırır.

BIP 342: Taproot

Bitcoin'in yaratıcısı, kullanıcıların Bitcoin'lerin bir işlemde nasıl harcanacağını belirleyen betik adı verilen kod satırları oluşturmasına izin verir. Bir kullanıcı, işlemi daha karmaşık hale getirmek için koduna zaman kilidi yayınları veya çoklu imza gereksinimleri gibi koşullar ekleyebilir. Bununla birlikte, bununla ilgili sorun, her kod satırının blok zincirine yazılması gereken veriler olmasıdır. Bu nedenle, karmaşık işlemler daha fazla girdi gerektirir ve sonuçta blok zincirinde çok fazla veri depolama alanı kaplar. Blok zinciri çok fazla veriyle dolduğunda, işlem hızını yavaşlatır.

Ek olarak, işlemin tüm koşulları halka açık olan blok zincirine yazıldığı için kullanıcının hassas verileri açığa çıkar.

İkinci BIP, Taproot, bir işlemde yer alan komut dosyalarını özetlemek için Merkelized Abstract SyntaxTree'yi (MAST) kullanır. Kompakt bir veri yapısı olan Merkle root'u kullanan Taproot, işlem komut dosyasının tamamını ortaya çıkarmayı gereksiz kılar. MAST altında, yalnızca işlemin yürütülen koşulları ortaya çıkar ve blok zincirinde saklanır, bu da komut dosyası verilerinin geri kalanının gizli kalmasına ve korunmasına izin verir.
Bu BIP, Bitcoin ağında daha akıllı sözleşmelere izin verir. çünkü işlemler artık blockchain ağında daha az yer kaplıyor. Ayrıca, her işlem için tüm verileri depolamakla yükümlü olmadığı için blok zincirinin daha hızlı çalışmasına izin verir.

BIP 342: Tapscript

Son BIP, kalan ikisini birbirine bağlar. Tap komut dosyası, protokolün işlemlerin nasıl kilitlenip kilidinin açılacağını belirleyen programlama dili olan orijinal Bitcoin komut dosyasının güncellenmiş bir sürümüdür.

Tapscript'e bir dil olarak atıfta bulunulabilir, ancak gerçekte yukarıda açıklanan diğer BIP'lere yol açan komutlara sahip bir işlem kodları koleksiyonudur.

Tapscript ayrıca, 10.000 bayt olan komut dosyası boyutlarındaki sınırı da kaldırdı. Bu, Bitcoin ağında akıllı sözleşmelerin önünü açarak çok daha büyük komut dosyalarına izin verir.

Taproot Yükseltmesi Bitcoin'i Nasıl İyileştirir?

​​Belki de Bitcoin ağına Taproot yükseltmesinin en önemli faydası, geliştirilmiş gizliliktir. Artan gizliliğin yanı sıra daha fazla güvenlik gelir. Bir işlemdeki veriler gizlenirse, saldırı riskleri azalır.

Bitcoin ağındaki işlevlerin çoğu önemli ölçüde iyileştirildi. İmza toplama, işlem işleme süresini hızlandırarak blok başına daha fazla işleme izin verir.
İşlemlerin hızlandırılmış hızı, işlemler tek tek doğrulanmadığından işlem ücretlerini de düşürür.

Ayrıca MAST, daha büyük betikler ve akıllı sözleşmeler için yer sağlar. Ayrıca, blok zincirinde depolanan veri miktarını azalttığı için Bitcoin'in ölçeklenebilirliğini de geliştirdi.

Daha önce bahsedilmeyen bir başka avantaj da, Schnoor imzalarının işlemlere bir hash işlevi olan SigHash'i getirmesidir. Bu karma, komut dosyalarını değiştirmeyi imkansız hale getirir. Komut dosyaları ‌değiştirilirse, işlem geçersiz kılınır. Bunun nedeni, bir komut dosyasındaki bilgilerin SigHash yok edilmeden değiştirilememesidir. Önceden, bir işlemin şekillendirilebilirliği, kötü niyetli aktörlerin işlemi sanki işlem hiç gerçekleşmemiş gibi gösterebileceği anlamına geliyordu; bu senaryo, çifte harcama sorunu olarak bilinir.

Taproot ve Akıllı Sözleşmeler

Taproot yükseltmesi, taproot yükseltmesinde önemli ve faydalı iyileştirmeler sağlar. Diğer bir fayda da akıllı sözleşmelerdir. Schnorr İmzalarının kullanıma sunulmasıyla, blok zincirinde daha az veri/alan kaplayarak daha fazla işlem bir bloğa sığabilir. Akıllı sözleşmeler, aracısız bireyler arasındaki bir işlemin şartlarını ve sözleşmelerini içeren kod satırlarıdır.

Taproot'un Bitcoin'in ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmesiyle, Bitcoin artık temel zincirinde akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapıyor; Ethereum ile rekabet etmesine izin veriyor.

Oyun alanı dengelendi ve Bitcoin, DeFi'nin evi olan Ethereum'a karşı rekabet edebilir. Bitcoin, DeFi hareketi kapsamında merkezi olmayan uygulamaları ve diğer işlevleri barındırma potansiyeline sahiptir. Bitcoin'in kullanım durumları, kredileri, misli olmayan jetonları ve kira gibi büyük bilet kalemlerinin ödemelerini içerecek şekilde günlük kullanımın ötesine geçebilir.

Bu Yükseltme yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Taproot yükseltmesi, ayrıntıların çoğu perde arkasında devam eden büyük ölçüde tekniktir.

Menfaat sahipleri ve yatırımcılar değişiklikten doğrudan etkilenmeyebilir. Bitcoin'e ve kripto para birimi endüstrisindeki değişikliklere dikkat eden yatırımcılar, Taproot Yükseltmesinin Bitcoin için parlak bir gelecek gibi görünen şeyin ilk adımı olduğunu anlıyor.

Şimdilik, DeFi ve akıllı sözleşmeleri içeren daha büyük Bitcoin planı henüz uygulanmadı. Yatırımcılar, işlem ücretlerindeki düşüşü yalnızca fark etmiş olabilir ve bu da işlem maliyetlerinden daha fazla tasarruf etmelerini sağlar.

Bununla birlikte, gelecekte taproot ve müteakip yükseltmeler Bitcoin'in kullanım alanlarını genişletmeyi başarırsa, girişimciler ve yatırımcılar, Bitcoin ağı üzerine kurulu eşler arası finansal hizmetler dApp'lerine yatırım yapmaktan yararlanabilir. Taproot yükseltmesi, uzun vadeli kullanım durumları için mükemmel bir temel olan daha istikrarlı, güvenli ve özelleştirilmiş bir ağla sonuçlandı.

Çözüm

Taproot Yükseltmesinin tüm yönlerini inceledikten sonra, yükseltmenin Bitcoin ağında büyük ihtiyaç duyulan bir gelişme olduğu açıktır. Yükseltme yalnızca ağın sorunlarına çözüm sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Bitcoin'i akıllı sözleşme pazar payından pay almak için rekabet etme yoluna soktu.

Ancak, bunun son büyük gelişme olmadığını hatırlamak önemlidir. Taproot yükseltmesi, geliştiricilere daha fazla özgürlük sağlayarak, ilginç fikirleri yürütmelerine ve blok zincirinde yenilikçi projeler oluşturmalarına izin verdi.

Tác giả: Tamilore
Thông dịch viên: Binyu
(Những) người đánh giá: Matheus, Edward, Joyce, Ashley
* Đầu tư có rủi ro, phải thận trọng khi tham gia thị trường. Thông tin không nhằm mục đích và không cấu thành lời khuyên tài chính hay bất kỳ đề xuất nào khác thuộc bất kỳ hình thức nào được cung cấp hoặc xác nhận bởi Gate.io.
* Không được phép sao chép, truyền tải hoặc đạo nhái bài viết này mà không có sự cho phép của Gate.io. Vi phạm là hành vi vi phạm Luật Bản quyền và có thể phải chịu sự xử lý theo pháp luật.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500