OAX nedir? OAX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeNov 16, 2023
OAX projesi, gelecek için açıklık, güven ve güçlü yönetim üzerine inşa edilmiş sürdürülebilir bir dijital varlık ekosisteminin geliştirilmesine ve desteklenmesine odaklanıyor.
OAX nedir? OAX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

OAX, geleceğe yönelik, açıklık, güvensizlik ve güçlü yönetişim üzerine kurulu, sürdürülebilir bir dijital ekosistem geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Proje, DeFi alanını geliştirmeye odaklanan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan OAX Vakfı tarafından oluşturulmakta ve yönetilmektedir. OAX projesi iki katmandan oluşur; birinci katman ve ikinci katman.

OAX katman 1, projenin temel katmanıdır ve Ethereum ana ağı üzerine inşa edilmiştir. İşlem ve yönetişim için kullanılan bir ERC-20 tokeni olan OAX tokenını kullanır.

OAX katman 2, merkezi olmayan borsaların (DEX) gelişimini desteklemek için katman 1 üzerine inşa edilmiş bir ölçeklenebilirlik çözümüdür. Zincir dışı işlemlere izin verir, bir anlaşmazlık çözüm mekanizmasına sahiptir ve tüm kullanıcılarının güvenliğini sağlar. OAX ekosistemi Notifs, DeFi Parachain, OAX Layer 2 ve OAX Topluluğundan oluşur. Bu makale aracılığıyla potansiyel kullanıcılar OAX projesi hakkında bilgi edinebilir.

OAX Platformunun Tarihçesi

OAX projesi, merkezi olmayan alandaki dört ana sorunu çözmek için Haziran 2017'de başlatıldı: hız, ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve güven. Proje, kurucu ortaklar Hugh Madden ve Dave Chapman tarafından yönetildi ve ANX International gibi çeşitli ortaklar tarafından desteklendi.

OAX, 2017 yılında başarılı bir token satışı gerçekleştirerek 18 milyon doların üzerinde para topladı ve OAX tokenını Binance, Gate ve Bitget gibi çok sayıda merkezi borsada listeledi.

Eşler arası bir dijital ticaret platformu oluşturmak için 0x protokolünü ve Ethereum akıllı sözleşmelerini birleştiren prototipini yayınladı ve bu da ikinci katman protokolünün (L2X) başlatılmasına yol açtı.

2023 yılına gelindiğinde OAX projesi, IJN teknolojileri geliştiricilerinden oluşan bir ekibe fon sağladı, DeFi parachain'lerinin dağıtımına yönelik özellikler oluşturmak için Polkadot ile işbirliği yaptı, DeFi alanında yeniliği teşvik etmek için IJN teknolojileriyle bir mutabakat zaptı imzaladı, OAX tokenlerini BEP-20 standardı Binance Smart Chain'de mevcut olacak ve Notifs uygulamasını başlattı.

OAX ekibi ayrıca Hong Kong Blockchain Haftası, DeFi Zirvesi ve Polkadot Decoded konferansı gibi çeşitli etkinlik ve forumlara da katıldı.

OAX Ekibi

OAX projesi 2017 yılında dijital varlık alanına destek sağlamak amacıyla kuruldu. Projenin, kurucu ortak ve Direktör Hugh Madden'den oluşan dört kurucudan oluşan bir ekibi var. Aynı zamanda Enuma Technologies'in CEO'sudur. Diğer kurucular arasında Dave Chapman (COO), David Tee ve Ken Lo yer alıyor.

OAX yönetim ekibinin diğer üyesi ise vakfın günlük operasyonlarını denetleyen Genel Müdür Amanda Liu'dur. Pazarlama ve İletişim Başkanı Kevin Wong ve Operasyon Müdürü Winnie Mak, vakfın idari ve mali yönlerini yönetiyor.

Crunchbase'in verilerine göre, OAX projesi Mayıs 2017'de ilk madeni para teklifinden 18,8 milyon dolar toplayan bir finansman turu gerçekleştirdi.

OAX Nasıl Çalışır? 0x Protokolü ve Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması

0x Protokolü

0x protokolü, DEX'lerin Ethereum blok zincirinde eşler arası varlık alışverişini etkinleştirmesine olanak tanıyan açık bir protokoldür.

Protokol, DEX işlemleri sırasında ödenen gas ücretlerini azaltmak için zincir dışı sipariş aktarımını ve zincir içi değer aktarımını birleştirir. Bir kullanıcının genellikle para yatırmak, işlem yapmak, siparişleri doldurmak ve varlıkları çekmek için gaz ücreti ödemesi beklenir, bu da her OAX DEX işlemini maliyetli hale getirir.

OAX kullanıcıları, 0x protokolünü dahil ederek, diğer kullanıcılar için işlemleri yayınlamak amacıyla zincir dışı sipariş aktarma özelliğini kullanarak, gerçekleştirilen ticareti ağ üzerinden yürüten zincir içi uzlaştırma özelliğiyle birlikte düşük maliyetli işlemler gerçekleştirebilir. güvenli bir işlem gerçekleştirirken ödenen gas ücretleri.

Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması

OAX projesi, dijital varlıkların işlemlerini ve mutabakatlarını düzenleyen akıllı sözleşmelerin, protokollerin ve düzenlemelerin yorumlanması ve uygulanmasından doğabilecek anlaşmazlıkların olduğu anlaşmazlık çözüm mekanizmasını uyarladı.

Anlaşmazlık çözüm mekanizmasında, başka bir katılımcıyla anlaşmazlığa karışan bir katılımcı, OAX Foundation tarafından kendi yargı yetkisi için atanan güvenilir bir kuruluş olan yetkili makama (CA) bir talep göndererek bir anlaşmazlık sürecini başlatabilir.

Talep gönderildikten sonra davaya tarafsız profesyonel hakemlerden oluşan bir heyet atanacak. Hakemler delilleri inceleyecek ve uyuşmazlık hakkında karar verecek.

Anlaşmaya varmaları halinde sonucu katılımcılara bildirecekler ve buna göre uygulayacaklar. Katılımcılar sonucu kabul edebilir veya reddedebilir. Bunu kabul etmeleri halinde, ulusal veya uluslararası hukuk kapsamındaki diğer hukuki yollara başvurma haklarından feragat edeceklerdir. Reddederlerse, kendilerine sunulan diğer çözüm yollarına başvurabilirler.

Amaç, OAX ekosisteminin katılımcıları arasında şeffaflığı, adaleti, güveni ve işbirliğini artırmaktır.

OAX Ekosisteminin Özellikleri: Notifler, DeFi Parachain, OAX Layer 2 (L2X) ve OAX Topluluğu

Bildirimler

Resim Kaynağı: oax.org

Notifs Uygulaması, OAX vakfı tarafından 2023'te başlatılan bir DeFi portföy izleyicisidir. Kullanıcıların cüzdanlarını uygulamaya bağlamalarına ve birden fazla zincirdeki DeFi portföylerini takip etmelerine yardımcı olur.

Notifs'in ardındaki zihniyet, farklı kişisel saklama cüzdanlarında veya DeFi projelerinde saklanan kullanıcıların sayısız varlığı hakkında kişiselleştirilmiş bilgiler için bir platform oluşturmaktır. Kişisel bir kripto bildirim uygulaması olarak kullanıcıların hareket halindeyken dijital varlıklarını takip etmelerine yardımcı olur.

Uygulamanın üç ana özelliği vardır: portföy oluşturma, özelleştirilebilirlik ve web 2.5.

Portföy oluşturma özelliği, kullanıcıların sınırsız işlem ve varlık eklemesine, en iyi performans gösterenlerin dökümünü almasına ve dijital varlıklarının toplu görünümünü görmesine olanak tanır.

Özelleştirme özellikleri, kullanıcıların varlıklarını takip ederken özel bildirimler oluşturmasına olanak tanır. Bildirimler fiyat değişikliklerini, yüzde değişikliklerini veya saatlik değişiklikleri içerebilir. Bu, kullanıcının işlem yaparken daha bilinçli kararlar vermesini sağlayacaktır.

Web 2.5 özelliği, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını, e-postayı veya yukarıdakilerin hiçbirini kullanarak hesaplarında oturum açmasına olanak tanır. Bu, kullanıcıya verilerinin OAX ekosisteminde nasıl saklanacağına karar verme gücü verir.

DeFi Parachain'i

Resim Kaynağı: oax.org

DeFi parachain, Kripto alanında ölçeklenebilir bir ağ ve paylaşılan güvenlik ile birlikte çalışabilirliği ele alma hedefleri nedeniyle Polkadot Blockchain üzerine inşa edilmiştir.

Polkadot'un tasarım yapısı, diğer blockchainlerden farklı olarak çok zincirli projelerin geliştirilmesine olanak sağlar. OAX Vakfı, Polkadot ağının bir parçası olarak kendi blok zincirini oluşturarak ekosistemini genişletmeyi hedefliyor.

OAX geliştirme ekibi dört temel alana odaklanmıştır: ERC-20 işlevselliği, atomik takas, ücret delegasyonu ve Çoklu Aktarım.

ERC-20 işlevi, OAX ekosisteminde Ethereum tabanlı tokenlerin ödünç verilmesi veya takas edilmesi için DeFi özelliklerinin kullanılmasını destekler.

Atomik takas özelliği, cüzdanlar arasında token takası yapmak için iki transfer gerektiren geleneksel blok zincirlerden farklı şekilde tasarlanmıştır. Geleneksel blockchainlerin akıllı sözleşmelerinden farklı olarak OAX'in atomik takası, takası iki yerine tek bir işlemle gerçekleştirecek.

Ücret delegasyonu özelliği, kullanıcıların, OAX ekosisteminin yerel tokenını kullanmak yerine, mevcut para birimleriyle işlem ücretlerini ödemelerine olanak tanır.

Son olarak, Çoklu Aktarım özelliği, geliştiricilerin birden fazla işlemi tek bir işlemde toplamasına olanak tanır, böylece tekrarlanan alanlardan kaçınılır ve yinelenen alanlar en aza indirilir, bu da daha düşük gas maliyeti sağlar.

OAX Katman 2 (L2X)

Resim Kaynağı: oax.org

Bu, OAX projesindeki dApp'ler ve DEX'ler için ölçeklenebilirlik ve anlaşmazlık çözümüne odaklanan ikinci katman çözümüdür. Katman 2, projenin güvenliğini korurken hızlı işlemleri mümkün kılmak için durum kanallarını kullanır.

Katman 2, işlemleri bir araya getirerek bunları zincir dışında işleyen bir toplama tekniği kullanır.

Katman, işlemlerini ölçeklendirmek için Katman 2'yi kullanabilen Dapp'leri, saniyede çok sayıda işlemi işlemek için katmanı kullanabilen DEX'leri ve OAX ağında işlenemeyecek kadar küçük mikro ödemeleri barındıracak şekilde oluşturulmuştur.

OAX Layer 2 hala geliştirilme aşamasındadır ancak potansiyel olarak OAX blok zincirinin şu anda kullanılma biçiminde devrim yaratabilir.

OAX Topluluğu

OAX topluluğu, ekosistem için geri bildirim ve öneriler sağlayarak yardımcı olur. Potansiyel sorunları belirleyerek OAX protokolünün ve ekosisteminin iyileştirilmesine yardımcı olurlar.

Notifs'in lansmanı sırasında topluluk, yazılımın hatalardan veya güvenlik açıklarından arınmış olduğundan emin olmak için halka yayınlanmadan önce test edilmesine öncülük etti.

Topluluk, DeFi alanında yeniliği teşvik etmek için blog makaleleri, sosyal medya gönderileri ve diğerleri aracılığıyla OAX projesinin duyurulmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bazıları da OAX ekosistemine katkıda bulunarak değerli uygulamalar geliştiriyor.

OAX Tokenı nedir?

OAX ekosisteminin yerel tokeni olan OAX tokeni, işlem ücretlerini ödemek, ödüller için stake yapmak ve OAX yönetişim sürecine katılmak için kullanılabilen bir ERC-20 yardımcı tokenidir.

OAX token sahipleri, OAX üzerindeki bir DEX'e likidite sağladıkları veya yönetişime katıldıkları için ödüllendirilir. 2021'de OAX tokenı BEP-20 standardına dahil edilebilir ve böylece kullanıcıların Binance Smart Chain (BSC) ağı üzerinde işlem yapma potansiyelini keşfetmesine olanak tanınabilir. Token artık Gate.io ve diğer birkaç borsada listeleniyor. Tokenın toplam piyasa arzı 100 milyon tokendir ve 77 milyonu dolaşımdadır.

OAX Tokenı İyi Bir Yatırım mı?

Önde gelen bir DeFi kuruluşunun yerel tokenı olan OAX tokenı, net bir yardımcı programla iyi bir konuma sahiptir. Token, OAX ekosistemine güç vermek ve yönetime katılmak için kullanılır.

Sınırlı arz ve saygın yatırımcıların desteği nedeniyle, büyük topluluğun yanı sıra tokenın talebi de artacaktır. Token desteği aynı zamanda büyük kripto borsalarında da listeleniyor ve bu da para birimine olan desteklerini gösteriyor. Bütün bunlar OAX tokenını uzun vadede yatırım yapmak için uygun bir proje haline getiriyor.

Risk analizi

Avantaj

OAX projesinin en büyük avantajı ölçeklenebilirliği ve güvenliğidir. Ağ, kullanıcıların fonlarını korumaya odaklanırken çok sayıda işlemi gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır. OAX ağı merkezi olmayan bir yapıda tasarlanmıştır, yani tek bir kuruluş tarafından kontrol edilemez, bu da onu daha güvenli ve sansüre karşı dayanıklı hale getirir.

Ağ aynı zamanda geliştirici dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ağ, kullanımı kolay geliştirici araçları, düşük ücretler, PoS konsensüsü ve birlikte çalışabilirlik sağlayarak yeni uygulamalar oluşturmayı ve diğer blok zincirlerine ölçeklendirmeyi kolaylaştırır.

Dezavantajları

OAX ağı henüz geniş çapta benimsenmemiştir. Bu, ağda daha az uygulamanın, hizmetin ve likiditenin mevcut olduğu anlamına gelir. Doğru uygulamayı veya yardımcı programı bulamamak veya varlıklar üzerinde işlem yapamamak, özellikle büyük hacimli varlık ticareti yapmak isteyenler olmak üzere kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir.

Zorluklar

Proje bazı zorluklarla karşı karşıyadır; bunlardan ilki rekabettir. Ethereum, Solana ve Avalanche gibi daha köklü olan diğer ağların aksine, OAX ağı hala geliştirilme aşamasındadır. Bu nedenle, OAX tokenını kullanma fırsatı diğerlerine göre daha azdır.

Bu aynı zamanda evlat edinme sorununu da beraberinde getiriyor. Daha az kullanım durumu nedeniyle geliştiriciler ağ üzerinde geliştirme yapma eğiliminde değildir. Kitlesel benimseme eksikliği, diğer birinci katman ekosistemlerle karşılaştırıldığında OAX ağının ölçeklenebilirliğini ve yenilikçiliğini azaltır.

Ve tüm bunlar bir araya geldiğinde kullanıcı deneyiminin azalması gibi yeni bir zorluk ortaya çıkıyor. OAX projesi geliştirme sürecinde olduğundan ve geliştiricinin deneyimi azaldığından, kullanıcının deneyimi diğer bazı birinci katman ağlar kadar iyi olmayacaktır.

Rekabetçi Ürün Analizi

OAX projesinin en büyük rakibi Polkadot'tur. Cosmos, Avalanche, Fantom, Near Protokol ve Ethereum gibi diğer büyük katman 1 ağları rakip olsa da Polkadot doğrudan bir rakip çünkü aynı zamanda Parachains kullanarak merkezi olmayan blockchain platformları oluşturmaya da çalışıyor.

Polkadot, birlikte çalışabilirliğe güçlü bir şekilde odaklanmasıyla bilinen en popüler birinci katman ağlardan biridir ve geliştiricilerin parachains özelliklerini kullanarak başka projeler oluşturmasına olanak tanır. Güçlü bir ekip ve topluluk onu destekliyor ancak güvenliğe daha az odaklanılması, 2022'de Polkadot DeFi Acala saldırısına yol açtı.

OAX ise güvenlik ve gizliliğe daha güçlü bir şekilde odaklanıyor. Bu nedenle, OAX birinci katman ağında başarılı bir saldırı bildirilmedi.

OAX'a Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

OAX tokenlerine sahip olmak ve OAX ekosisteminin bir parçası olmak için kullanıcılar basit bir süreci takip edebilir.

Cüzdan Ayarlama

OAX tokenlarına sahip olmanın bir yolu, bunları bir borsa aracılığıyla satın almaktır. Bunun için kullanıcının bir Gate.io hesabı oluşturması, KYC sürecini tamamlaması ve tokenı satın almak için hesaba para eklemesi gerekiyor.

OAX Tokenlarının Kullanımı

Kullanıcılar OAX tokenlerini aldıktan sonra OAX ekosistemi tarafından sunulan çok çeşitli DeFi işlevlerini keşfedebilirler.

OAX'te harekete geçin

Kullanıcılar buradan kaydolabilir ve OAX tokenlerini satın alabilir veya takas edebilir.

Tác giả: Bravo
Thông dịch viên: Cedar
(Những) người đánh giá: Matheus、Wayne Zhang、Ashley He
* Đầu tư có rủi ro, phải thận trọng khi tham gia thị trường. Thông tin không nhằm mục đích và không cấu thành lời khuyên tài chính hay bất kỳ đề xuất nào khác thuộc bất kỳ hình thức nào được cung cấp hoặc xác nhận bởi Gate.io.
* Không được phép sao chép, truyền tải hoặc đạo nhái bài viết này mà không có sự cho phép của Gate.io. Vi phạm là hành vi vi phạm Luật Bản quyền và có thể phải chịu sự xử lý theo pháp luật.

OAX nedir? OAX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeNov 16, 2023
OAX projesi, gelecek için açıklık, güven ve güçlü yönetim üzerine inşa edilmiş sürdürülebilir bir dijital varlık ekosisteminin geliştirilmesine ve desteklenmesine odaklanıyor.
OAX nedir? OAX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

OAX, geleceğe yönelik, açıklık, güvensizlik ve güçlü yönetişim üzerine kurulu, sürdürülebilir bir dijital ekosistem geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Proje, DeFi alanını geliştirmeye odaklanan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan OAX Vakfı tarafından oluşturulmakta ve yönetilmektedir. OAX projesi iki katmandan oluşur; birinci katman ve ikinci katman.

OAX katman 1, projenin temel katmanıdır ve Ethereum ana ağı üzerine inşa edilmiştir. İşlem ve yönetişim için kullanılan bir ERC-20 tokeni olan OAX tokenını kullanır.

OAX katman 2, merkezi olmayan borsaların (DEX) gelişimini desteklemek için katman 1 üzerine inşa edilmiş bir ölçeklenebilirlik çözümüdür. Zincir dışı işlemlere izin verir, bir anlaşmazlık çözüm mekanizmasına sahiptir ve tüm kullanıcılarının güvenliğini sağlar. OAX ekosistemi Notifs, DeFi Parachain, OAX Layer 2 ve OAX Topluluğundan oluşur. Bu makale aracılığıyla potansiyel kullanıcılar OAX projesi hakkında bilgi edinebilir.

OAX Platformunun Tarihçesi

OAX projesi, merkezi olmayan alandaki dört ana sorunu çözmek için Haziran 2017'de başlatıldı: hız, ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve güven. Proje, kurucu ortaklar Hugh Madden ve Dave Chapman tarafından yönetildi ve ANX International gibi çeşitli ortaklar tarafından desteklendi.

OAX, 2017 yılında başarılı bir token satışı gerçekleştirerek 18 milyon doların üzerinde para topladı ve OAX tokenını Binance, Gate ve Bitget gibi çok sayıda merkezi borsada listeledi.

Eşler arası bir dijital ticaret platformu oluşturmak için 0x protokolünü ve Ethereum akıllı sözleşmelerini birleştiren prototipini yayınladı ve bu da ikinci katman protokolünün (L2X) başlatılmasına yol açtı.

2023 yılına gelindiğinde OAX projesi, IJN teknolojileri geliştiricilerinden oluşan bir ekibe fon sağladı, DeFi parachain'lerinin dağıtımına yönelik özellikler oluşturmak için Polkadot ile işbirliği yaptı, DeFi alanında yeniliği teşvik etmek için IJN teknolojileriyle bir mutabakat zaptı imzaladı, OAX tokenlerini BEP-20 standardı Binance Smart Chain'de mevcut olacak ve Notifs uygulamasını başlattı.

OAX ekibi ayrıca Hong Kong Blockchain Haftası, DeFi Zirvesi ve Polkadot Decoded konferansı gibi çeşitli etkinlik ve forumlara da katıldı.

OAX Ekibi

OAX projesi 2017 yılında dijital varlık alanına destek sağlamak amacıyla kuruldu. Projenin, kurucu ortak ve Direktör Hugh Madden'den oluşan dört kurucudan oluşan bir ekibi var. Aynı zamanda Enuma Technologies'in CEO'sudur. Diğer kurucular arasında Dave Chapman (COO), David Tee ve Ken Lo yer alıyor.

OAX yönetim ekibinin diğer üyesi ise vakfın günlük operasyonlarını denetleyen Genel Müdür Amanda Liu'dur. Pazarlama ve İletişim Başkanı Kevin Wong ve Operasyon Müdürü Winnie Mak, vakfın idari ve mali yönlerini yönetiyor.

Crunchbase'in verilerine göre, OAX projesi Mayıs 2017'de ilk madeni para teklifinden 18,8 milyon dolar toplayan bir finansman turu gerçekleştirdi.

OAX Nasıl Çalışır? 0x Protokolü ve Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması

0x Protokolü

0x protokolü, DEX'lerin Ethereum blok zincirinde eşler arası varlık alışverişini etkinleştirmesine olanak tanıyan açık bir protokoldür.

Protokol, DEX işlemleri sırasında ödenen gas ücretlerini azaltmak için zincir dışı sipariş aktarımını ve zincir içi değer aktarımını birleştirir. Bir kullanıcının genellikle para yatırmak, işlem yapmak, siparişleri doldurmak ve varlıkları çekmek için gaz ücreti ödemesi beklenir, bu da her OAX DEX işlemini maliyetli hale getirir.

OAX kullanıcıları, 0x protokolünü dahil ederek, diğer kullanıcılar için işlemleri yayınlamak amacıyla zincir dışı sipariş aktarma özelliğini kullanarak, gerçekleştirilen ticareti ağ üzerinden yürüten zincir içi uzlaştırma özelliğiyle birlikte düşük maliyetli işlemler gerçekleştirebilir. güvenli bir işlem gerçekleştirirken ödenen gas ücretleri.

Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması

OAX projesi, dijital varlıkların işlemlerini ve mutabakatlarını düzenleyen akıllı sözleşmelerin, protokollerin ve düzenlemelerin yorumlanması ve uygulanmasından doğabilecek anlaşmazlıkların olduğu anlaşmazlık çözüm mekanizmasını uyarladı.

Anlaşmazlık çözüm mekanizmasında, başka bir katılımcıyla anlaşmazlığa karışan bir katılımcı, OAX Foundation tarafından kendi yargı yetkisi için atanan güvenilir bir kuruluş olan yetkili makama (CA) bir talep göndererek bir anlaşmazlık sürecini başlatabilir.

Talep gönderildikten sonra davaya tarafsız profesyonel hakemlerden oluşan bir heyet atanacak. Hakemler delilleri inceleyecek ve uyuşmazlık hakkında karar verecek.

Anlaşmaya varmaları halinde sonucu katılımcılara bildirecekler ve buna göre uygulayacaklar. Katılımcılar sonucu kabul edebilir veya reddedebilir. Bunu kabul etmeleri halinde, ulusal veya uluslararası hukuk kapsamındaki diğer hukuki yollara başvurma haklarından feragat edeceklerdir. Reddederlerse, kendilerine sunulan diğer çözüm yollarına başvurabilirler.

Amaç, OAX ekosisteminin katılımcıları arasında şeffaflığı, adaleti, güveni ve işbirliğini artırmaktır.

OAX Ekosisteminin Özellikleri: Notifler, DeFi Parachain, OAX Layer 2 (L2X) ve OAX Topluluğu

Bildirimler

Resim Kaynağı: oax.org

Notifs Uygulaması, OAX vakfı tarafından 2023'te başlatılan bir DeFi portföy izleyicisidir. Kullanıcıların cüzdanlarını uygulamaya bağlamalarına ve birden fazla zincirdeki DeFi portföylerini takip etmelerine yardımcı olur.

Notifs'in ardındaki zihniyet, farklı kişisel saklama cüzdanlarında veya DeFi projelerinde saklanan kullanıcıların sayısız varlığı hakkında kişiselleştirilmiş bilgiler için bir platform oluşturmaktır. Kişisel bir kripto bildirim uygulaması olarak kullanıcıların hareket halindeyken dijital varlıklarını takip etmelerine yardımcı olur.

Uygulamanın üç ana özelliği vardır: portföy oluşturma, özelleştirilebilirlik ve web 2.5.

Portföy oluşturma özelliği, kullanıcıların sınırsız işlem ve varlık eklemesine, en iyi performans gösterenlerin dökümünü almasına ve dijital varlıklarının toplu görünümünü görmesine olanak tanır.

Özelleştirme özellikleri, kullanıcıların varlıklarını takip ederken özel bildirimler oluşturmasına olanak tanır. Bildirimler fiyat değişikliklerini, yüzde değişikliklerini veya saatlik değişiklikleri içerebilir. Bu, kullanıcının işlem yaparken daha bilinçli kararlar vermesini sağlayacaktır.

Web 2.5 özelliği, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını, e-postayı veya yukarıdakilerin hiçbirini kullanarak hesaplarında oturum açmasına olanak tanır. Bu, kullanıcıya verilerinin OAX ekosisteminde nasıl saklanacağına karar verme gücü verir.

DeFi Parachain'i

Resim Kaynağı: oax.org

DeFi parachain, Kripto alanında ölçeklenebilir bir ağ ve paylaşılan güvenlik ile birlikte çalışabilirliği ele alma hedefleri nedeniyle Polkadot Blockchain üzerine inşa edilmiştir.

Polkadot'un tasarım yapısı, diğer blockchainlerden farklı olarak çok zincirli projelerin geliştirilmesine olanak sağlar. OAX Vakfı, Polkadot ağının bir parçası olarak kendi blok zincirini oluşturarak ekosistemini genişletmeyi hedefliyor.

OAX geliştirme ekibi dört temel alana odaklanmıştır: ERC-20 işlevselliği, atomik takas, ücret delegasyonu ve Çoklu Aktarım.

ERC-20 işlevi, OAX ekosisteminde Ethereum tabanlı tokenlerin ödünç verilmesi veya takas edilmesi için DeFi özelliklerinin kullanılmasını destekler.

Atomik takas özelliği, cüzdanlar arasında token takası yapmak için iki transfer gerektiren geleneksel blok zincirlerden farklı şekilde tasarlanmıştır. Geleneksel blockchainlerin akıllı sözleşmelerinden farklı olarak OAX'in atomik takası, takası iki yerine tek bir işlemle gerçekleştirecek.

Ücret delegasyonu özelliği, kullanıcıların, OAX ekosisteminin yerel tokenını kullanmak yerine, mevcut para birimleriyle işlem ücretlerini ödemelerine olanak tanır.

Son olarak, Çoklu Aktarım özelliği, geliştiricilerin birden fazla işlemi tek bir işlemde toplamasına olanak tanır, böylece tekrarlanan alanlardan kaçınılır ve yinelenen alanlar en aza indirilir, bu da daha düşük gas maliyeti sağlar.

OAX Katman 2 (L2X)

Resim Kaynağı: oax.org

Bu, OAX projesindeki dApp'ler ve DEX'ler için ölçeklenebilirlik ve anlaşmazlık çözümüne odaklanan ikinci katman çözümüdür. Katman 2, projenin güvenliğini korurken hızlı işlemleri mümkün kılmak için durum kanallarını kullanır.

Katman 2, işlemleri bir araya getirerek bunları zincir dışında işleyen bir toplama tekniği kullanır.

Katman, işlemlerini ölçeklendirmek için Katman 2'yi kullanabilen Dapp'leri, saniyede çok sayıda işlemi işlemek için katmanı kullanabilen DEX'leri ve OAX ağında işlenemeyecek kadar küçük mikro ödemeleri barındıracak şekilde oluşturulmuştur.

OAX Layer 2 hala geliştirilme aşamasındadır ancak potansiyel olarak OAX blok zincirinin şu anda kullanılma biçiminde devrim yaratabilir.

OAX Topluluğu

OAX topluluğu, ekosistem için geri bildirim ve öneriler sağlayarak yardımcı olur. Potansiyel sorunları belirleyerek OAX protokolünün ve ekosisteminin iyileştirilmesine yardımcı olurlar.

Notifs'in lansmanı sırasında topluluk, yazılımın hatalardan veya güvenlik açıklarından arınmış olduğundan emin olmak için halka yayınlanmadan önce test edilmesine öncülük etti.

Topluluk, DeFi alanında yeniliği teşvik etmek için blog makaleleri, sosyal medya gönderileri ve diğerleri aracılığıyla OAX projesinin duyurulmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bazıları da OAX ekosistemine katkıda bulunarak değerli uygulamalar geliştiriyor.

OAX Tokenı nedir?

OAX ekosisteminin yerel tokeni olan OAX tokeni, işlem ücretlerini ödemek, ödüller için stake yapmak ve OAX yönetişim sürecine katılmak için kullanılabilen bir ERC-20 yardımcı tokenidir.

OAX token sahipleri, OAX üzerindeki bir DEX'e likidite sağladıkları veya yönetişime katıldıkları için ödüllendirilir. 2021'de OAX tokenı BEP-20 standardına dahil edilebilir ve böylece kullanıcıların Binance Smart Chain (BSC) ağı üzerinde işlem yapma potansiyelini keşfetmesine olanak tanınabilir. Token artık Gate.io ve diğer birkaç borsada listeleniyor. Tokenın toplam piyasa arzı 100 milyon tokendir ve 77 milyonu dolaşımdadır.

OAX Tokenı İyi Bir Yatırım mı?

Önde gelen bir DeFi kuruluşunun yerel tokenı olan OAX tokenı, net bir yardımcı programla iyi bir konuma sahiptir. Token, OAX ekosistemine güç vermek ve yönetime katılmak için kullanılır.

Sınırlı arz ve saygın yatırımcıların desteği nedeniyle, büyük topluluğun yanı sıra tokenın talebi de artacaktır. Token desteği aynı zamanda büyük kripto borsalarında da listeleniyor ve bu da para birimine olan desteklerini gösteriyor. Bütün bunlar OAX tokenını uzun vadede yatırım yapmak için uygun bir proje haline getiriyor.

Risk analizi

Avantaj

OAX projesinin en büyük avantajı ölçeklenebilirliği ve güvenliğidir. Ağ, kullanıcıların fonlarını korumaya odaklanırken çok sayıda işlemi gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır. OAX ağı merkezi olmayan bir yapıda tasarlanmıştır, yani tek bir kuruluş tarafından kontrol edilemez, bu da onu daha güvenli ve sansüre karşı dayanıklı hale getirir.

Ağ aynı zamanda geliştirici dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ağ, kullanımı kolay geliştirici araçları, düşük ücretler, PoS konsensüsü ve birlikte çalışabilirlik sağlayarak yeni uygulamalar oluşturmayı ve diğer blok zincirlerine ölçeklendirmeyi kolaylaştırır.

Dezavantajları

OAX ağı henüz geniş çapta benimsenmemiştir. Bu, ağda daha az uygulamanın, hizmetin ve likiditenin mevcut olduğu anlamına gelir. Doğru uygulamayı veya yardımcı programı bulamamak veya varlıklar üzerinde işlem yapamamak, özellikle büyük hacimli varlık ticareti yapmak isteyenler olmak üzere kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir.

Zorluklar

Proje bazı zorluklarla karşı karşıyadır; bunlardan ilki rekabettir. Ethereum, Solana ve Avalanche gibi daha köklü olan diğer ağların aksine, OAX ağı hala geliştirilme aşamasındadır. Bu nedenle, OAX tokenını kullanma fırsatı diğerlerine göre daha azdır.

Bu aynı zamanda evlat edinme sorununu da beraberinde getiriyor. Daha az kullanım durumu nedeniyle geliştiriciler ağ üzerinde geliştirme yapma eğiliminde değildir. Kitlesel benimseme eksikliği, diğer birinci katman ekosistemlerle karşılaştırıldığında OAX ağının ölçeklenebilirliğini ve yenilikçiliğini azaltır.

Ve tüm bunlar bir araya geldiğinde kullanıcı deneyiminin azalması gibi yeni bir zorluk ortaya çıkıyor. OAX projesi geliştirme sürecinde olduğundan ve geliştiricinin deneyimi azaldığından, kullanıcının deneyimi diğer bazı birinci katman ağlar kadar iyi olmayacaktır.

Rekabetçi Ürün Analizi

OAX projesinin en büyük rakibi Polkadot'tur. Cosmos, Avalanche, Fantom, Near Protokol ve Ethereum gibi diğer büyük katman 1 ağları rakip olsa da Polkadot doğrudan bir rakip çünkü aynı zamanda Parachains kullanarak merkezi olmayan blockchain platformları oluşturmaya da çalışıyor.

Polkadot, birlikte çalışabilirliğe güçlü bir şekilde odaklanmasıyla bilinen en popüler birinci katman ağlardan biridir ve geliştiricilerin parachains özelliklerini kullanarak başka projeler oluşturmasına olanak tanır. Güçlü bir ekip ve topluluk onu destekliyor ancak güvenliğe daha az odaklanılması, 2022'de Polkadot DeFi Acala saldırısına yol açtı.

OAX ise güvenlik ve gizliliğe daha güçlü bir şekilde odaklanıyor. Bu nedenle, OAX birinci katman ağında başarılı bir saldırı bildirilmedi.

OAX'a Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

OAX tokenlerine sahip olmak ve OAX ekosisteminin bir parçası olmak için kullanıcılar basit bir süreci takip edebilir.

Cüzdan Ayarlama

OAX tokenlarına sahip olmanın bir yolu, bunları bir borsa aracılığıyla satın almaktır. Bunun için kullanıcının bir Gate.io hesabı oluşturması, KYC sürecini tamamlaması ve tokenı satın almak için hesaba para eklemesi gerekiyor.

OAX Tokenlarının Kullanımı

Kullanıcılar OAX tokenlerini aldıktan sonra OAX ekosistemi tarafından sunulan çok çeşitli DeFi işlevlerini keşfedebilirler.

OAX'te harekete geçin

Kullanıcılar buradan kaydolabilir ve OAX tokenlerini satın alabilir veya takas edebilir.

Tác giả: Bravo
Thông dịch viên: Cedar
(Những) người đánh giá: Matheus、Wayne Zhang、Ashley He
* Đầu tư có rủi ro, phải thận trọng khi tham gia thị trường. Thông tin không nhằm mục đích và không cấu thành lời khuyên tài chính hay bất kỳ đề xuất nào khác thuộc bất kỳ hình thức nào được cung cấp hoặc xác nhận bởi Gate.io.
* Không được phép sao chép, truyền tải hoặc đạo nhái bài viết này mà không có sự cho phép của Gate.io. Vi phạm là hành vi vi phạm Luật Bản quyền và có thể phải chịu sự xử lý theo pháp luật.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500