LSD yolundaki üç ana trendi değerlendirin: merkeziyetsizlik, DeFi geliştirmesi ve tam zincir

Yeni BaşlayanJan 07, 2024
Bu makale, ETH ağı LSD'sinin merkezileşme tartışmasından LSD için APR'yi artıran çeşitli döner borç verme protokollerine ve son olarak çok zincirli LSD'ye kadar uzanıyor.
LSD yolundaki üç ana trendi değerlendirin: merkeziyetsizlik, DeFi geliştirmesi ve tam zincir

Şangay yükseltmesinin üzerinden altı ay geçti ve LSD Savaşı kızışmaya devam ediyor. Yüz milyarlarca dolarlık devasa piyasa değeri nedeniyle LSD her zaman son derece rekabetçi bir alan olmuştur. Geçmişte Lido ve Rocket Pool gibi eski oyuncular birbirleriyle sürekli çekişme halindeydi. Daha sonra masaya Puffer ve Stader gibi yeni oyuncular katıldı. Peki LSD alanında yeni trendler ve yeni oynama yolları neler? LSD devresi nereye gidiyor? Ne tür projeler rekabette daha büyük avantaj sağlayacak? LSD devresi için oyunun sonu nedir?

Ademi merkeziyetçilik: politik doğruculuğun bayrağı

Bu yılın temmuz ayında LIdo, sözleşmesinin sudo izinlerine sahip olduğunu ve ekibin temel parametrelerde keyfi değişiklikler yapabileceğini belirterek Rokect Pool'u yeterince merkezi olmamakla suçlayarak Rocket Pool'a karşı bir bombardıman başlattı. Daha sonra Ağustos ayında Rocket Pool, Ethereum'un merkezi olmayan yapısını sürdürmek adına bir girişim başlatmak için StakeWise ve diğer beş Ethereum LSD protokolüyle birlikte çalıştı. Her LSD protokolünün rehin payı %22'den azla sınırlıydı. Bu girişimin öncüsü doğrudan sektör lideri Lido'yu ifade ediyor çünkü yalnızca Lido'nun rehin payı %22'yi aşıyor.

Lido buna resmi olarak yanıt vermedi ancak topluluk destekçileri karşı çıktı: Lido tek bir varlık olarak görülemez, daha ziyade bir koordinasyon katmanı olarak kabul edilebilir.

Merkezi olmayan yönetim her zaman, LSD protokolü de dahil olmak üzere tüm DeFi protokollerinin ana anlatım noktalarından biri olmuştur. Şifreleme alanında “merkeziyetsizlik” politik doğruluğun bir bayrağıdır. Rakiplerinden daha merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğunu kanıtlayabilen kişi, rakiplerinden daha emin olabilir. Bu “ethos” gerçekten de protokolün ademi merkeziyetçilik çabalarını destekledi.

Aslında Rocket Pool, düğüm düzeyinde izinsiz bir mekanizma uygulayan ilk protokoldür ve Lido, V2 sürümünde bir Staking Router mekanizması ve iki katmanlı bir oylama sistemi uygulamıştır. Her ikisi de ademi merkeziyetçilik konusunda belirli başarılar elde etti ve hala çok çalışıyorlar.

LSD protokolünün merkezi olmayan yapısı dört seviyeden oluşur

  1. Bunlardan biri, birden fazla kişinin bir düğümü kontrol etmesine olanak tanıyan DVT/SSV gibi teknolojilere işaret eden, düğümün kendisi düzeyinde merkeziyetsizliktir;
  2. İkincisi, protokol seçim düğümü seviyesinin merkezileştirilmesidir. Protokol düğümlere ücretsiz erişime izin veriyor mu? Kaç düğüm kapsanabilir? Coğrafi dağılımları nedir?
  3. Üçüncüsü, protokol yönetişim seviyesinin merkezileştirilmesidir. Protokol üzerinde son sözü kim söylüyor, protokoldeki değişikliklere ve yükseltmelere kim karar veriyor ve düğümlerin nasıl seçileceğine kim karar veriyor? Protokol geliştiricilerinin süper izinleri var mı?
  4. Dördüncüsü LSD protokolünün çeşitlendirilmesidir. Halka açık bir zincir için, çoğu Tokenın tek bir protokolde taahhüt edilmesi gerçekten de iyi bir şey değildir. Lido gerçekten basit bir koordinasyon katmanı olarak anlaşılamaz.

Lido ve Rocket Pool arasındaki mücadelede yazar herhangi bir taraf tutmuyor. Bu tür bir rekabetin ve karşılıklı "denetim"in aslında herkesin ademi merkeziyetçilik yönünde gelişmesini teşvik ettiğini düşünüyor. Dört düzeyde ademi merkeziyetçilik faydalıdır.

DeFi Geliştirmesi: Amaç, getiriyi en üst düzeye çıkarmak

LSD varlıklarının taşıdığı temel getiri oranı, blok zincirinin altında tanımlanan staking ödüllerine ve LSD protokolü tarafından tanımlanan dağıtım yöntemine (doğrulayıcılar, protokoller ve kullanıcılar arasındaki dağıtım oranı) bağlıdır. Bu noktada çoğu LSD protokolü birbirine yakındır ve bazıları taban getiri oranını artırmak için çeşitli yollarla (Frax Finance gibi) sübvansiyon yapacaktır, ancak kesinlikle sürdürülebilir değildir. Kullanıcı açısından bakıldığında, temel getiri oranından daha önemli olan şey “katlamalı getiri oranıdır”. Üst üste bindirilmiş getiri oranı, riskleri kontrol ederken belirli DeFi kombinasyon stratejileriyle elde edilebilecek daha yüksek getiri oranını ifade eder.

Şu anda en çok benimsenen strateji, borç verme protokolleri aracılığıyla döngüsel stake etmedir. Örneğin, stETH almak için Lido'da ETH rehin verebilir, ETH'yi ödünç vermek için stETH'yi Aave'ye veya Compound'a ipotek ettirebilir ve ardından rehin vermek için Lido'ya dönebilirsiniz. Bu işlem, borç verme oranı LSD getiri oranına eşit olana kadar birçok kez tekrarlanabilir. Döngüsel rehin yoluyla, üst üste getirilen getiri oranı, temel getiri oranını çok aşabilir. Özünde bu bir tür faiz oranı arbitraj davranışıdır ve aynı zamanda bir Kaldıraç davranışıdır. Bu operasyonun riski, döngü sayısı arttıkça tasfiye riskinin artmasıdır.

Bazı protokoller, LSD varlık sahiplerine gelir maksimizasyon stratejisi yönetim araçları sağlar (döngüsel taahhütlerin Kaldıraç Oranı, yani döngü sayısı bile yönetilebilir). LSD sahiplerinin stake etme işlemi arasında manuel olarak geçiş yapmasına gerek yoktur, ancak bunu bu protokoller aracılığıyla tek tıklamayla yapabilirler. Daha temsili olanlar DeFiSaver, Cian ve Flashstake'tir. Hepsi LSD için çeşitli DeFi geliştirme stratejileri sağlıyor ve aynı zamanda Kaldıraç Oranı yönetimi araçları da sağlıyor.

Tekrarlanan borç vermenin yanı sıra, kullanıcılar LSD varlıklarını diğer faiz getiren faaliyetler için de kullanabilirler. Örneğin, likidite sağlamak için DEX'e koyun veya faiz kazanmak için Endeks tipi protokollere veya gelir toplama tipi protokollere koyun. Burada şu makaleye bakabilirsiniz: “ LSD “yedi kat faydayı” gizler, APR-Savaşının sonu TVL'nin 10 kat büyümesidir

Temel varlık olarak LSD'yi kullanan bu protokollere bazen LSDFi protokolleri adı verilir. Gelecekte LSDFi protokolü ile LSD protokolü entegre olacak ve birbirleriyle iç içe olacak. Bazı LSD protokolleri, kullanıcılara kendi arayüzlerinde birleşik gelir stratejileri sağlamak için kendi LSDFi'lerini başlatacak veya diğer LSDFi protokollerini entegre edecektir. Buna karşılık, LSDFi protokolü aynı zamanda LSD protokolünü de entegre edecek ve kullanıcıların tek tıklamayla gelir stratejilerini yürütmek için ETH gibi temel varlıkları kullanmalarına olanak tanıyacak.

LSD protokolü için, LSD Savaşı, temel getiri seviyesinde bir APR Savaşı olarak görülmemeli, ancak daha iyi bir katman halinde birleştirilebilmesi için LSD varlıklarının daha fazla LSDFi protokolünde listelenmesini teşvik etmeye çalışmalıdır. Yield Maximers'ın ihtiyaçlarını karşılayacak verim.

Çoklu zincir: çoklu zincir dağıtımından tam zincir mimarisine kadar

LSD'yi tartıştığımızda çoğu durumda varsayılan olarak ETH LSD'yi tercih ederiz çünkü Ethereum'un büyük bir piyasa değeri vardır ve Ethereum'un PoS dönüşümü LSD'nin patlamasına katkıda bulunmuştur, ancak aslında LSD eski bir yoldur. LSD, PoS konsensüsünü benimseyen halka açık zincirlerde uzun süredir mevcuttu ancak o zamanlar hâlâ "Stake türevleri" olarak adlandırılıyordu.

Aslında önceki LSD protokollerinin tümü birden fazla zinciri destekliyordu. Daha sonraki LSD protokolleri bile bölgelerini genişletmek için sürekli olarak birden fazla zincire genişliyor.

Lido artık Ethereum'un yanı sıra Solona ve Polygon'u da destekliyor. Kullanıcılar Solana'da stSOL yayınlamak veya Polygon'da stMatic yayınlamak için Lido'yu kullanabilir; Stader 7 zinciri destekler: Ethereum, Polygon, Hedera, BNB Chain, Fantom, Near, Terra 2.0; Ankr, Ethereum, Polygon, BNB Chain, Fantom, Avalanche, Polkadot, Gnosis Chain dahil olmak üzere 7 zinciri destekler; Cosmos ekosisteminden kaynaklanan LSD protokolü StaFi, Ethereum, Polygon, BNB Chain, Solana, Atom, HUAHUA'yı destekler. 9 zincir vardır: IRIS, Polkadot ve Kusama; Polkadot ekosisteminden kaynaklanan LSD protokolü Bifrost 6 zinciri destekler: Ethereum, Polkadot, Kusama, Filecoin, Moonbeam ve Moonriver.

Burada Bifrost'un çoklu zincirleme stratejisi biraz özel ve diğer LSD protokollerinden farklı. Bifrost, Bifrost protokolünü birden fazla zincire tekrar tekrar dağıtmaz, ancak yepyeni bir mimariyi benimser.

Bifrost'un Polkadot'un paralel zinciri olan Bifrost Parachain adı verilen kendi zinciri vardır. Bifrost, Bifrost Parachain'de yalnızca ana protokolü dağıtır ve ardından diğer zincirlere uzaktan erişimi destekleyen hafif bir modülü dağıtır. Bifrost protokolü tarafından basılan LSD'ye vToken adı verilir. Kullanıcı vToken'ı diğer zincirlere bastığında, Bifrost Parachain'in ana protokolüne uzak modül aracılığıyla zincir boyunca erişilecektir. vToken ana protokol tarafından basıldıktan sonra kullanıcının zincir boyunca bulunduğu zincire geri gönderilecektir. .

Kullanıcılar, LSD dökümünün yerel olarak tamamlandığını ve bunun arkasındaki sürecin zincirler arası ileri geri aktarımı içerdiğini düşünüyor. Bifrost'un " Tam zincir uygulamasının yeni paradigmasını analiz etmek için Bifrost'u örnek alın" başlıklı makalesine göre, Bifrost'un bu şekilde tasarlanmasının nedeni temel olarak aşağıdaki iki faktörün dikkate alınmasıdır:

  1. Tüm zincirler için basılan vToken'ların küresel durumu, farklı zincirlere bölünmek yerine Bifrost Parachain'dedir. Verilerin birleştirilmesi daha iyi zincirler arası entegrasyon sağlar. Herhangi bir zincirdeki DApp'ler, farklı zincirlerdeki vToken'ları tek tek entegre etmeye gerek kalmadan, ilgili uzak modüllere kenetlenerek tüm zincirlerin vToken'larına entegre edilebilir. Kullanıcılar ayrıca Ethereum üzerinde vDOT yayınlamak gibi herhangi bir zincir üzerinde herhangi bir vToken yayınlayabilir;
  2. Tüm vToken'ların likiditesi tamamen Bifrost Parachain'de olduğundan Bifrost'un farklı zincirlerdeki likiditeyi yönlendirmesine gerek yoktur. vToken'ı kullanmak isteyen diğer zincirlerdeki kullanıcılar bunu Bifrost Parachain'deki likidite havuzuna uzaktan erişerek yapabilirler. Bu sayede likidite parçalanmasından kaynaklanan yetersiz derinlik sorununun önüne geçilmektedir. Diğer zincirlerdeki borç verme dApp'leri vToken'ı entegre ederse, Bifrost Parachain'deki birleşik likidite havuzuna uzaktan erişerek tasfiyeyi de tamamlayabilirler. Likidite dağılmadığından tasfiye sırasındaki kayıp oranı daha az olacaktır.

Bifrost böyle bir mimariyi "tam zincirli mimari" olarak adlandırıyor. Bu mimariye göre dApp yalnızca bir zincirde konuşlandırılır ve birden fazla zincirde konuşlandırılmaz. Diğer zincirlerdeki kullanıcılar ve uygulamalar dApp'i uzaktan erişim yoluyla kullanır ancak deneyim, yerel zincir uygulamalarını kullanma deneyimiyle aynıdır. Bifrost, bu mimarinin daha iyi zincirler arası şekillendirilebilirliğe ve birleşik likidite avantajına sahip olduğuna inanıyor.

Yazar, Bifrost'un "tam zincir mimarisinin" şüphesiz çok zincirli uygulamalar için doğru çözüm olduğuna ve gelecekte daha genel bir uygulama şekli olabileceğine inanıyor. Bu mimari, tek zincirli uygulamaları kopyalamak yerine, çok zincirli birlikte çalışabilirliği temel alan ve dApp'in farklı zincirlerdeki parçalarını bir bütün olarak tasarlayan uygulama yapımında yeni bir düşünceyi bünyesinde barındırıyor. Git çoklu zinciri çalıştır.

"Tam zincir mimarisinin" mükemmel zincirler arası şekillendirilebilirliği sayesinde Bifrost, birden fazla zincirde vToken için daha karmaşık DeFi gelir stratejileri uygulayabilir. Bunu söyledikten sonra okuyucular “Niyet Merkezli” kokusunu alıyor mu?

Ancak bu mimarinin zincirler arası köprü altyapısı için daha yüksek gereksinimleri vardır. Yüksek frekanslı zincirler arası birlikte çalışmayı desteklemek için yeterince güvenli ve yüksek performanslı bir zincirler arası protokol katmanı bulunmalıdır.

özet

Kripto dünyasındaki "merkeziyetsizlik" kültürü tarafından yönlendirilen LSD protokolü, anlatım puanları ve izlenim puanları kazanmak için merkeziyetsizlik yönünde gelişmeye devam edecek;

Kullanıcıların LSD protokolünü kullanımı, onu temel Staking Ödüllerini almak için kullanmakla sınırlı değildir. Bunun yerine kullanıcılar, daha yüksek getiri elde etmek için döngüsel borç verme gibi çeşitli yollarla DeFi portföy stratejilerini formüle edecek. Şu anda, LSD protokolleri arasındaki rekabet aynı zamanda şekillendirilebilirlik ve süperpozisyon verimi rekabetine de dönüştü;

İş kapsamını genişletmek için, LSD protokolü birden fazla zincire dağıtılma eğilimindedir, ancak aynı zamanda daha iyi çapraz bağlantıya sahip olan "tek zincirli dağıtım, çoklu zincirli erişim" elde edebilen bir "tam zincir mimarisi" yaklaşımı da vardır. -zincir şekillendirilebilirliği ve aynı zamanda birleşik likidite avantajına sahiptir ve gelecekteki çok zincirli uygulama paradigmasını temsil eder.

LSD alanında rekabet ve yenilik hala şiddetli. Şu anda, En İyi 5 LSD protokolü LSD pazarının %80'inden fazlasını oluştursa da, Lido tek başına ETH LSD payının %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Sarsılmaz gibi görünse de güçlü rüzgarlar Qingping'in sonundan başlayarak, kullanıcıların ademi merkeziyetçiliğe olan inancı, üst üste gelen getiri arayışı ve çok zincirli bir deneyimin parçalanmadan birliğe dönüşmesine yönelik beklentiler, LSD manzarasını kesinlikle yeniden şekillendirecek.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ayna] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [0xmiddle] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

LSD yolundaki üç ana trendi değerlendirin: merkeziyetsizlik, DeFi geliştirmesi ve tam zincir

Yeni BaşlayanJan 07, 2024
Bu makale, ETH ağı LSD'sinin merkezileşme tartışmasından LSD için APR'yi artıran çeşitli döner borç verme protokollerine ve son olarak çok zincirli LSD'ye kadar uzanıyor.
LSD yolundaki üç ana trendi değerlendirin: merkeziyetsizlik, DeFi geliştirmesi ve tam zincir

Şangay yükseltmesinin üzerinden altı ay geçti ve LSD Savaşı kızışmaya devam ediyor. Yüz milyarlarca dolarlık devasa piyasa değeri nedeniyle LSD her zaman son derece rekabetçi bir alan olmuştur. Geçmişte Lido ve Rocket Pool gibi eski oyuncular birbirleriyle sürekli çekişme halindeydi. Daha sonra masaya Puffer ve Stader gibi yeni oyuncular katıldı. Peki LSD alanında yeni trendler ve yeni oynama yolları neler? LSD devresi nereye gidiyor? Ne tür projeler rekabette daha büyük avantaj sağlayacak? LSD devresi için oyunun sonu nedir?

Ademi merkeziyetçilik: politik doğruculuğun bayrağı

Bu yılın temmuz ayında LIdo, sözleşmesinin sudo izinlerine sahip olduğunu ve ekibin temel parametrelerde keyfi değişiklikler yapabileceğini belirterek Rokect Pool'u yeterince merkezi olmamakla suçlayarak Rocket Pool'a karşı bir bombardıman başlattı. Daha sonra Ağustos ayında Rocket Pool, Ethereum'un merkezi olmayan yapısını sürdürmek adına bir girişim başlatmak için StakeWise ve diğer beş Ethereum LSD protokolüyle birlikte çalıştı. Her LSD protokolünün rehin payı %22'den azla sınırlıydı. Bu girişimin öncüsü doğrudan sektör lideri Lido'yu ifade ediyor çünkü yalnızca Lido'nun rehin payı %22'yi aşıyor.

Lido buna resmi olarak yanıt vermedi ancak topluluk destekçileri karşı çıktı: Lido tek bir varlık olarak görülemez, daha ziyade bir koordinasyon katmanı olarak kabul edilebilir.

Merkezi olmayan yönetim her zaman, LSD protokolü de dahil olmak üzere tüm DeFi protokollerinin ana anlatım noktalarından biri olmuştur. Şifreleme alanında “merkeziyetsizlik” politik doğruluğun bir bayrağıdır. Rakiplerinden daha merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğunu kanıtlayabilen kişi, rakiplerinden daha emin olabilir. Bu “ethos” gerçekten de protokolün ademi merkeziyetçilik çabalarını destekledi.

Aslında Rocket Pool, düğüm düzeyinde izinsiz bir mekanizma uygulayan ilk protokoldür ve Lido, V2 sürümünde bir Staking Router mekanizması ve iki katmanlı bir oylama sistemi uygulamıştır. Her ikisi de ademi merkeziyetçilik konusunda belirli başarılar elde etti ve hala çok çalışıyorlar.

LSD protokolünün merkezi olmayan yapısı dört seviyeden oluşur

  1. Bunlardan biri, birden fazla kişinin bir düğümü kontrol etmesine olanak tanıyan DVT/SSV gibi teknolojilere işaret eden, düğümün kendisi düzeyinde merkeziyetsizliktir;
  2. İkincisi, protokol seçim düğümü seviyesinin merkezileştirilmesidir. Protokol düğümlere ücretsiz erişime izin veriyor mu? Kaç düğüm kapsanabilir? Coğrafi dağılımları nedir?
  3. Üçüncüsü, protokol yönetişim seviyesinin merkezileştirilmesidir. Protokol üzerinde son sözü kim söylüyor, protokoldeki değişikliklere ve yükseltmelere kim karar veriyor ve düğümlerin nasıl seçileceğine kim karar veriyor? Protokol geliştiricilerinin süper izinleri var mı?
  4. Dördüncüsü LSD protokolünün çeşitlendirilmesidir. Halka açık bir zincir için, çoğu Tokenın tek bir protokolde taahhüt edilmesi gerçekten de iyi bir şey değildir. Lido gerçekten basit bir koordinasyon katmanı olarak anlaşılamaz.

Lido ve Rocket Pool arasındaki mücadelede yazar herhangi bir taraf tutmuyor. Bu tür bir rekabetin ve karşılıklı "denetim"in aslında herkesin ademi merkeziyetçilik yönünde gelişmesini teşvik ettiğini düşünüyor. Dört düzeyde ademi merkeziyetçilik faydalıdır.

DeFi Geliştirmesi: Amaç, getiriyi en üst düzeye çıkarmak

LSD varlıklarının taşıdığı temel getiri oranı, blok zincirinin altında tanımlanan staking ödüllerine ve LSD protokolü tarafından tanımlanan dağıtım yöntemine (doğrulayıcılar, protokoller ve kullanıcılar arasındaki dağıtım oranı) bağlıdır. Bu noktada çoğu LSD protokolü birbirine yakındır ve bazıları taban getiri oranını artırmak için çeşitli yollarla (Frax Finance gibi) sübvansiyon yapacaktır, ancak kesinlikle sürdürülebilir değildir. Kullanıcı açısından bakıldığında, temel getiri oranından daha önemli olan şey “katlamalı getiri oranıdır”. Üst üste bindirilmiş getiri oranı, riskleri kontrol ederken belirli DeFi kombinasyon stratejileriyle elde edilebilecek daha yüksek getiri oranını ifade eder.

Şu anda en çok benimsenen strateji, borç verme protokolleri aracılığıyla döngüsel stake etmedir. Örneğin, stETH almak için Lido'da ETH rehin verebilir, ETH'yi ödünç vermek için stETH'yi Aave'ye veya Compound'a ipotek ettirebilir ve ardından rehin vermek için Lido'ya dönebilirsiniz. Bu işlem, borç verme oranı LSD getiri oranına eşit olana kadar birçok kez tekrarlanabilir. Döngüsel rehin yoluyla, üst üste getirilen getiri oranı, temel getiri oranını çok aşabilir. Özünde bu bir tür faiz oranı arbitraj davranışıdır ve aynı zamanda bir Kaldıraç davranışıdır. Bu operasyonun riski, döngü sayısı arttıkça tasfiye riskinin artmasıdır.

Bazı protokoller, LSD varlık sahiplerine gelir maksimizasyon stratejisi yönetim araçları sağlar (döngüsel taahhütlerin Kaldıraç Oranı, yani döngü sayısı bile yönetilebilir). LSD sahiplerinin stake etme işlemi arasında manuel olarak geçiş yapmasına gerek yoktur, ancak bunu bu protokoller aracılığıyla tek tıklamayla yapabilirler. Daha temsili olanlar DeFiSaver, Cian ve Flashstake'tir. Hepsi LSD için çeşitli DeFi geliştirme stratejileri sağlıyor ve aynı zamanda Kaldıraç Oranı yönetimi araçları da sağlıyor.

Tekrarlanan borç vermenin yanı sıra, kullanıcılar LSD varlıklarını diğer faiz getiren faaliyetler için de kullanabilirler. Örneğin, likidite sağlamak için DEX'e koyun veya faiz kazanmak için Endeks tipi protokollere veya gelir toplama tipi protokollere koyun. Burada şu makaleye bakabilirsiniz: “ LSD “yedi kat faydayı” gizler, APR-Savaşının sonu TVL'nin 10 kat büyümesidir

Temel varlık olarak LSD'yi kullanan bu protokollere bazen LSDFi protokolleri adı verilir. Gelecekte LSDFi protokolü ile LSD protokolü entegre olacak ve birbirleriyle iç içe olacak. Bazı LSD protokolleri, kullanıcılara kendi arayüzlerinde birleşik gelir stratejileri sağlamak için kendi LSDFi'lerini başlatacak veya diğer LSDFi protokollerini entegre edecektir. Buna karşılık, LSDFi protokolü aynı zamanda LSD protokolünü de entegre edecek ve kullanıcıların tek tıklamayla gelir stratejilerini yürütmek için ETH gibi temel varlıkları kullanmalarına olanak tanıyacak.

LSD protokolü için, LSD Savaşı, temel getiri seviyesinde bir APR Savaşı olarak görülmemeli, ancak daha iyi bir katman halinde birleştirilebilmesi için LSD varlıklarının daha fazla LSDFi protokolünde listelenmesini teşvik etmeye çalışmalıdır. Yield Maximers'ın ihtiyaçlarını karşılayacak verim.

Çoklu zincir: çoklu zincir dağıtımından tam zincir mimarisine kadar

LSD'yi tartıştığımızda çoğu durumda varsayılan olarak ETH LSD'yi tercih ederiz çünkü Ethereum'un büyük bir piyasa değeri vardır ve Ethereum'un PoS dönüşümü LSD'nin patlamasına katkıda bulunmuştur, ancak aslında LSD eski bir yoldur. LSD, PoS konsensüsünü benimseyen halka açık zincirlerde uzun süredir mevcuttu ancak o zamanlar hâlâ "Stake türevleri" olarak adlandırılıyordu.

Aslında önceki LSD protokollerinin tümü birden fazla zinciri destekliyordu. Daha sonraki LSD protokolleri bile bölgelerini genişletmek için sürekli olarak birden fazla zincire genişliyor.

Lido artık Ethereum'un yanı sıra Solona ve Polygon'u da destekliyor. Kullanıcılar Solana'da stSOL yayınlamak veya Polygon'da stMatic yayınlamak için Lido'yu kullanabilir; Stader 7 zinciri destekler: Ethereum, Polygon, Hedera, BNB Chain, Fantom, Near, Terra 2.0; Ankr, Ethereum, Polygon, BNB Chain, Fantom, Avalanche, Polkadot, Gnosis Chain dahil olmak üzere 7 zinciri destekler; Cosmos ekosisteminden kaynaklanan LSD protokolü StaFi, Ethereum, Polygon, BNB Chain, Solana, Atom, HUAHUA'yı destekler. 9 zincir vardır: IRIS, Polkadot ve Kusama; Polkadot ekosisteminden kaynaklanan LSD protokolü Bifrost 6 zinciri destekler: Ethereum, Polkadot, Kusama, Filecoin, Moonbeam ve Moonriver.

Burada Bifrost'un çoklu zincirleme stratejisi biraz özel ve diğer LSD protokollerinden farklı. Bifrost, Bifrost protokolünü birden fazla zincire tekrar tekrar dağıtmaz, ancak yepyeni bir mimariyi benimser.

Bifrost'un Polkadot'un paralel zinciri olan Bifrost Parachain adı verilen kendi zinciri vardır. Bifrost, Bifrost Parachain'de yalnızca ana protokolü dağıtır ve ardından diğer zincirlere uzaktan erişimi destekleyen hafif bir modülü dağıtır. Bifrost protokolü tarafından basılan LSD'ye vToken adı verilir. Kullanıcı vToken'ı diğer zincirlere bastığında, Bifrost Parachain'in ana protokolüne uzak modül aracılığıyla zincir boyunca erişilecektir. vToken ana protokol tarafından basıldıktan sonra kullanıcının zincir boyunca bulunduğu zincire geri gönderilecektir. .

Kullanıcılar, LSD dökümünün yerel olarak tamamlandığını ve bunun arkasındaki sürecin zincirler arası ileri geri aktarımı içerdiğini düşünüyor. Bifrost'un " Tam zincir uygulamasının yeni paradigmasını analiz etmek için Bifrost'u örnek alın" başlıklı makalesine göre, Bifrost'un bu şekilde tasarlanmasının nedeni temel olarak aşağıdaki iki faktörün dikkate alınmasıdır:

  1. Tüm zincirler için basılan vToken'ların küresel durumu, farklı zincirlere bölünmek yerine Bifrost Parachain'dedir. Verilerin birleştirilmesi daha iyi zincirler arası entegrasyon sağlar. Herhangi bir zincirdeki DApp'ler, farklı zincirlerdeki vToken'ları tek tek entegre etmeye gerek kalmadan, ilgili uzak modüllere kenetlenerek tüm zincirlerin vToken'larına entegre edilebilir. Kullanıcılar ayrıca Ethereum üzerinde vDOT yayınlamak gibi herhangi bir zincir üzerinde herhangi bir vToken yayınlayabilir;
  2. Tüm vToken'ların likiditesi tamamen Bifrost Parachain'de olduğundan Bifrost'un farklı zincirlerdeki likiditeyi yönlendirmesine gerek yoktur. vToken'ı kullanmak isteyen diğer zincirlerdeki kullanıcılar bunu Bifrost Parachain'deki likidite havuzuna uzaktan erişerek yapabilirler. Bu sayede likidite parçalanmasından kaynaklanan yetersiz derinlik sorununun önüne geçilmektedir. Diğer zincirlerdeki borç verme dApp'leri vToken'ı entegre ederse, Bifrost Parachain'deki birleşik likidite havuzuna uzaktan erişerek tasfiyeyi de tamamlayabilirler. Likidite dağılmadığından tasfiye sırasındaki kayıp oranı daha az olacaktır.

Bifrost böyle bir mimariyi "tam zincirli mimari" olarak adlandırıyor. Bu mimariye göre dApp yalnızca bir zincirde konuşlandırılır ve birden fazla zincirde konuşlandırılmaz. Diğer zincirlerdeki kullanıcılar ve uygulamalar dApp'i uzaktan erişim yoluyla kullanır ancak deneyim, yerel zincir uygulamalarını kullanma deneyimiyle aynıdır. Bifrost, bu mimarinin daha iyi zincirler arası şekillendirilebilirliğe ve birleşik likidite avantajına sahip olduğuna inanıyor.

Yazar, Bifrost'un "tam zincir mimarisinin" şüphesiz çok zincirli uygulamalar için doğru çözüm olduğuna ve gelecekte daha genel bir uygulama şekli olabileceğine inanıyor. Bu mimari, tek zincirli uygulamaları kopyalamak yerine, çok zincirli birlikte çalışabilirliği temel alan ve dApp'in farklı zincirlerdeki parçalarını bir bütün olarak tasarlayan uygulama yapımında yeni bir düşünceyi bünyesinde barındırıyor. Git çoklu zinciri çalıştır.

"Tam zincir mimarisinin" mükemmel zincirler arası şekillendirilebilirliği sayesinde Bifrost, birden fazla zincirde vToken için daha karmaşık DeFi gelir stratejileri uygulayabilir. Bunu söyledikten sonra okuyucular “Niyet Merkezli” kokusunu alıyor mu?

Ancak bu mimarinin zincirler arası köprü altyapısı için daha yüksek gereksinimleri vardır. Yüksek frekanslı zincirler arası birlikte çalışmayı desteklemek için yeterince güvenli ve yüksek performanslı bir zincirler arası protokol katmanı bulunmalıdır.

özet

Kripto dünyasındaki "merkeziyetsizlik" kültürü tarafından yönlendirilen LSD protokolü, anlatım puanları ve izlenim puanları kazanmak için merkeziyetsizlik yönünde gelişmeye devam edecek;

Kullanıcıların LSD protokolünü kullanımı, onu temel Staking Ödüllerini almak için kullanmakla sınırlı değildir. Bunun yerine kullanıcılar, daha yüksek getiri elde etmek için döngüsel borç verme gibi çeşitli yollarla DeFi portföy stratejilerini formüle edecek. Şu anda, LSD protokolleri arasındaki rekabet aynı zamanda şekillendirilebilirlik ve süperpozisyon verimi rekabetine de dönüştü;

İş kapsamını genişletmek için, LSD protokolü birden fazla zincire dağıtılma eğilimindedir, ancak aynı zamanda daha iyi çapraz bağlantıya sahip olan "tek zincirli dağıtım, çoklu zincirli erişim" elde edebilen bir "tam zincir mimarisi" yaklaşımı da vardır. -zincir şekillendirilebilirliği ve aynı zamanda birleşik likidite avantajına sahiptir ve gelecekteki çok zincirli uygulama paradigmasını temsil eder.

LSD alanında rekabet ve yenilik hala şiddetli. Şu anda, En İyi 5 LSD protokolü LSD pazarının %80'inden fazlasını oluştursa da, Lido tek başına ETH LSD payının %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Sarsılmaz gibi görünse de güçlü rüzgarlar Qingping'in sonundan başlayarak, kullanıcıların ademi merkeziyetçiliğe olan inancı, üst üste gelen getiri arayışı ve çok zincirli bir deneyimin parçalanmadan birliğe dönüşmesine yönelik beklentiler, LSD manzarasını kesinlikle yeniden şekillendirecek.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ayna] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [0xmiddle] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500