Gelecekteki Zincir Üstü Oyunlar için İlkeler

İleri SeviyeMar 04, 2024
Bu makale temel olarak uygulanabilir zincir içi oyunlar oluşturmak için 5 ilkeyi tanıtmaktadır. Kalıcı sistemler yaratmaya çalışan zincir içi oyun kurucularına rehberlik etmesi gereken temel gerçekleri ve ilkeleri ortaya koymak ve gerekçelendirmektir.
Gelecekteki Zincir Üstü Oyunlar için İlkeler

*Orijinal Başlığı İleri Aktarın:Zincir üzerinde uygulanabilir oyun sistemi oluşturmak için 5 ilke

Giriş

2022'nin sonları ve 2023'ün başları, zincir üstü oyunlar gibi bir fenomenin büyümesinin başlangıcına işaret etmektedir. Bu tezlerin temelleri "Infinite Games", "Autonomous Worlds" veya "Pureplay On-chain Games" gibi makalelerde iyi bir şekilde açıklanmıştır. Bu makale, zincir içi oyunlara neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna değinmeyecek, ancak okuyucunun bu tezlerin zaten farkında olduğunu varsayacaktır.

Bu alana ilgi arttıkça, bir süredir zincir üzerinde oyun geliştirenlerin bile, bunun ne kadar tamamen yeni ve alışılmadık bir kavram olduğunun hala tam olarak farkında olmadıklarını fark ediyorum; bu, ne geleneksel oyun klişelerine ne de DeFi gibi blok zinciri çözümleri sektörüne etkili bir şekilde uygulanamaz.

Blockchain birçok avantaj sağlıyor ve yeni fırsatların önünü açıyor ancak hataları da affetmiyor. Blok zincirinde herhangi bir şey yapmak, uygulanabilir bir sistem oluşturmak için takip edilmesi gereken birçok ilke ve kısıtlamanın bilinçli olarak kabul edilmesidir.

Bu makalenin amacı, kalıcı sistemler yaratmaya çalışan zincir içi oyun geliştiricilerine rehberlik etmesi gereken temel gerçekleri ve ilkeleri ortaya koymak ve gerekçelendirmektir.

Ayrıca, bir dizi temel kriter olarak belirli zincir içi oyunların araştırılmasıyla uğraşanlar için de faydalı olacaktır.

Bu yönün daha önce oyun hakkında bildiğimiz her şeyden ne kadar temelden farklı olduğunu vurgulamak ve ciddi tartışmaları teşvik etmek için özellikle zincir üstü oyunlara aşina olmayan birçok kişiye açık olmayan veya tartışmalı görünebilecek konulara kasıtlı olarak değineceğim.

Ayrıca, bu makalede kısa seanslı zincir içi oyunları, tamamen merkezileştirilmiş zincir içi oyunları, "NFT oyunları" olarak adlandırılan oyunları veya yalnızca EVM kullanan oyunları dikkate almadığımı hemen belirteyim. Bunların özellikleri ve gerekçeleri ayrı bir makale konusu olmaya değerdir.

Yazar hakkında

Benim adım Bohdan Melnychuk. Oyun teorisine güçlü bir şekilde odaklanan bir mühendislik geçmişim var.

2017'den beri zincir üstü oyun konseptini tasarlıyor ve araştırıyorum ve 2020'den beri zincir üstü oyunu geliştirmeye devam ediyorum.

Geliştirmekte olduğum oyunun adı Mithraeum. Bu makalenin teorik temeli ekibim ve benim tarafımdan Mithraeum'un geliştirildiği ve sistemde gerçek değeri olan canlı oyuncular üzerinde test edildiği yıllar boyunca oluşturuldu.

Temel içgörülerle başlayalım.

#1 Finansallaşma kaçınılmazdır

Geliştiriciler istese de istemese de, zincir üzerindeki herhangi bir popüler oyun hiper-finansallaştırılacaktır.

Zincir üzerinde oynanan bir oyun olmak, iki önemli özelliğe sahip olmak anlamına gelir: doğal bir düzenleyicinin olmaması ve minimum işlem maliyetleri (blok zinciri işlemleriyle karıştırılmamalıdır).

Geleneksel oyunlarda doğal düzenleyici sunucu yöneticisi/geliştiricisidir ve genellikle ayrıcalıklı konumunu (örneğin banhammer) kullanarak para kazanma akışlarını tekeline almak için harici ekonomik faaliyetleri yasaklar. Zincir üstü oyunlar kavramının temeli, mutlak özerklik ve dolayısıyla bu tür düzenleyicilerin yokluğu anlamına gelir.

Bu faktör de akıllı sözleşme ortamının öldürücü özelliği olan düşük işlem maliyetleri ile çarpılmaktadır ki bu da güvene dayalı olmayan işlemler, şeffaflık ve birlikte çalışabilirlik ile sağlanmaktadır. Bu ikisinin çarpımı sonucunda Ultra Serbest Piyasa olgusu ortaya çıkmaktadır.

Bu olgu, gücü birçok oyun geliştiricisi tarafından hafife alınan en önemli oyun değiştiricidir. "Sihirli eli", zincir üzerindeki oyun popüler olmaya cesaret ederse, izin istemeden oyun ilerlemesi de dahil olmak üzere herhangi bir değerli varlığı finanse edecektir. Bu da kaçınılmaz olarak zincir üstü oyunların varsayılan olarak son derece finansallaşmış sistemler olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. En azından geleneksel oyunlara kıyasla.

Geleneksel oyunlarda bu fenomenin doğrudan bir benzeri yoktur. Örneğin, Steam eşya pazarı. gerçekten açık değildir. "İzinli", vesayet altında ve genellikle oldukça sınırlıdır. Başlangıçta ekonomik kısıtlamaları dikte etmeyen pasif bir düzenleyici (sunucu yöneticisi) bile bu fenomen için caydırıcıdır çünkü her zaman fikrini değiştirebilir ve bunları yaratabilir. Bu nedenle, geleneksel oyun deneyimini zincir içi oyunlara yönelik tahminler ve kalıplar oluşturmak için kullanamayız.

Pek çok kişi, oyun varlıklarının akıllı sözleşme düzeyinde cüzdandan cüzdana doğrudan aktarılması olasılığını yasaklamanın yeterli olduğu yanılgısına düşmektedir. Ancak, bu tür şartlı olarak devredilemeyen varlıklar bile Hesap Soyutlama, Tahmin Piyasaları gibi araçlar kullanılarak üçüncü taraflarca devredilebilir türevlere dönüştürülebilir.

Finansallaşmanızı tasarlayın, yoksa o sizi tasarlayacaktır.

Zincir üstü bir oyun tasarımcısı olarak, kaçınılmaz açık piyasayı tanımalı, bunu oyun tasarımına dahil etmeli ve temel finansallaştırma katmanını açık piyasadan önce kendiniz inşa etmelisiniz.

Burada örnek olarak hep pokeri kullanıyorum. Eğlence için poker ve para için poker, oyuncuların farklı motivasyonları nedeniyle deneyime göre iki farklı oyundur.

Bu nedenle, oyunu mümkün olan en kısa sürede gerçek bir değerle test etmek, oyun tasarımınızı ve ekonomik modelinizi objektif olarak doğrulamanıza ve popülerliğiniz arttıkça sizi nelerin beklediğini önceden öğrenmenize olanak tanıyacaktır. Bunu kasıtlı olarak ertelemek, yaklaşan finansallaşma ve rasyonelleşme karşısında modelinizi yaşayamaz hale getirebilir.

#2 Oyun tasarımı her şeydir

Zincir üzerindeki bir oyunda önemsiz herhangi bir oyun süreci anlamsızdır çünkü botlar bunu otomatikleştirebilir ve otomatikleştirecektir.

Oyun, güdünün sonuçta değil sürecin kendisinde yattığı bir tür anlamlı ve üretken olmayan faaliyettir.

Ancak hiper-finansallaşma olgusu nedeniyle, bu ilke zincir içi oyunlar için geçerli değildir. Bu, zincir üzerindeki oyunların tam olarak oyun olarak kabul edilememesinin ana nedenlerinden biridir.

Oyun varlıklarının kapitalizasyonunun büyümesiyle birlikte, oyun sürecinin rasyonalizasyonu da büyümeye başlar ve "eğlence için" yapılan aktiviteyi tam zamanlı bir işe ve hatta ciddi bir iş girişimine dönüştürür.

Bu da, olağanüstü entelektüel/yaratıcı/sosyal çalışma gerektirmeyen her türlü önemsiz oyun mekaniğinin anlamsız olduğu, aksi takdirde fırsatçı rasyonel aktörler tarafından otomatikleştirileceği anlamına gelir.

Bu ifadenin, gündelik, nişancı, aksiyon ve diğer önemsiz oyun türleri gibi bilinen oyun türlerinin çoğunu kestiğini belirtmek önemlidir.

Zincir üstü oyunlarda oyun tasarımı temel bir omurgadır. Mekanik veya ekonomideki herhangi bir dengesizlik, rasyonel aktörler tarafından neredeyse anında kötüye kullanılacak bir istismara eşdeğer hale gelir.

Bu da oyun tasarımının gerçek dehalarının elini kolunu bağlıyor, daha karmaşık modellere yeşil ışık yakıyor ama amatörlerin önünü kesiyor.

Zamana meydan okuyan zincirleme oyunlar, geleneksel oyunlar için hayal bile edilemeyecek en yenilikçi oyun tasarımına sahip olacaktır.

Zincir üzerindeki tüm oyun mekanikleriniz, bir kez ve herkes için çözülemeyen önemsiz olmayan bir gizem taşımalıdır. Böyle bir gizem için en iyi kaynak oyuncuların kendisidir. Bu nedenle, zincir üzerindeki oyunların öncelikle PvP olduğu açıktır.

Katılımcılarının, fiyatın nereye gideceğini belirleyen büyük bir gizemin parçası olduğu ve aynı zamanda önemsiz olmayan bir mekanik olan finans piyasası buna iyi bir örnektir.

İşlemlerin paraya mal olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle, oyundaki her türlü işlemsel eylemi stratejik hale getirmek en etkili yöntem olacaktır. Bu, oyuncunun entelektüel çalışmasının mümkün olduğunca çoğunu tek bir işleme koymaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Sosyal etkileşimler, diplomasi, entrika ve içerik oluşturma gibi zincir dışı meta oyun unsurları temel oynanışı zenginleştirmek için harika olabilir.

#3 Değişmezlik refahın anahtarıdır

Herhangi bir varlık zincir üzerindeki bir oyunun kurallarını değiştirebilirse, o kadar güçlü bir oyuncu haline gelir ki, kuralları değiştirme mekaniği dışında hiçbir mekaniğin gerçekten önemi kalmaz.

Kumarhane sahiplerinin Texas Hold'em veya Blackjack kurallarını anında değiştirebildiğini hayal edin. Peki ya oyuncular da bunu yapabilseydi?

Zincir üstü oyunlarda hiper-finansallaşma, oyuncular ile projenin hissedarları arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaktadır. Bir hissedar bir oyuncudan net bir şekilde ayırt edilemediğinde, ister multisig ister DAO olsun, oyunun kurallarını değiştirmeye yönelik herhangi bir mekanizma bir oyun unsuruna dönüşür.

Kuralları değiştirebilen bir varlık olarak DAO'dan bahsederken, DAO'nun doğası gereği ürünü daha iyi hale getirmek için çabalamadığını fark etmek önemlidir. Çoğunluğun kârını artırmaya çalışmaktadır.

DeFi ya da girişim DAO'ları gibi pozitif toplamlı "oyunlarda" bu durum, tüm katılımcıların çıkarları aynı olduğu için ürünün geliştirilmesine yol açabilir.

İzole oyun döngüsü pozitif bir toplam üretmezken, bir oyuncunun kazancı her zaman diğerinin kaybı olacaktır. Buna göre, tespit ettiğimiz üzere katılımcılarını zenginleştirmeyi amaçlayan DAO, oyunun kurallarını kendi lehine değiştirme yeteneğini kullanarak, yeterli etkiye sahip olmayan bir azınlık pahasına kendisini zenginleştirecektir.

Kimse gevşek bir temel üzerine gökdelen inşa etmez.

İkinci önemli argüman ise şudur: zincir üstü bir oyunun meta oyun ve bunun üzerine inşa edilebilecek diğer olası yapılar/projeler/protokoller için temel olma fırsatı.

Böyle bir fırsat göz ardı edilemez çünkü bu, çok yüksek bir bedel ödedikleri zincir üstü oyunların ana avantajlarından biridir.

Dolayısıyla, zincir içi oyununuz gelecekte dönüşebileceği tüm bir ekosistemin temel dayanağı olarak tasarlanıyorsa, bu temel mümkün olduğunca sağlam olmalıdır.

Başka bir deyişle, sizin protokolünüzdeki bir kural değişikliği benim protokolümdeki kuralları bozma potansiyeline sahipse, sizin protokolünüzün üzerine milyonlar değerinde bir şey inşa etmem.

Sanal evren değişmez hale geldiğinde, gerçek olur.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı, zincir içi oyunun kuralları eninde sonunda değişmez hale gelmelidir. O halde, böyle bir sanal dünya güvenilmez ve özerktir. Bu da bölge sakinlerinin, inşaatçıların, girişimcilerin ve sermayenin güvenini artırmaktadır.

Dikkate değer gerçek şu ki, değişmez olmaları nedeniyle zincir üstü oyunların temel kuralları, ilerlemenin göçüyle birlikte dünyanın çatallanmasıyla hala "değiştirilebilir". Böylece her oyuncu, hangi alternatiflerde kalmak istediğine dair bir seçim yaparak zincir içi dünyaların evriminin motorunu belirler. Ancak bu harika model ayrı bir makale konusu olmaya değer.

#4 Ponziomics tek yönlü bir bilettir

Günümüzdeki kripto oyunlarının çoğu, büyük aptal oyununun varyasyonlarından başka bir şey değildir.

Ponzi - büyük aptalın oyunu. Oyun tasarımı açısından bakıldığında, bu zamana karşı bir yarıştır. Bu tür bir "oyun" ile ilgili temel sorun, projeyi esasen tek kullanımlık hale getiren geçici doğasıdır.

İlginç bir tuzak, çoğu geleneksel oyunun tipik ekonomik modelinin gizli bir ponzi olmasıdır. Geleneksel oyunlar kapalı ekonomiler nedeniyle gerçek ponzi haline gelmezken, zincir üstü oyunlar doğal olarak açık ekonomilere sahiptir.

Çoğu oyunda, enflasyon eğrisi zaman içinde sürekli olarak ilerler. Oyuncuların oyun dünyasına bir anda değil de zaman içinde geldiğini varsayarsak, daha önce girenlerin ekonomik bir avantajı olacaktır.

Oyuncuları erken giriş için ödüllendirmek kötü bir şey değildir, ancak böyle bir strateji bir oyunda başarıya ulaşmada ana faktör haline gelirse, böyle bir oyun eninde sonunda varlıklarının ağırlığı altında çökmeye mahkumdur.

Hiçbir potansiyel oyuncu likiditeden çıkmak ya da şamar oğlanı olmak istemez. Fırsatlar ve yukarı doğru hareketlilik görmek istiyor.

Erken katılımı teşvik ederek oyuncuları bir kez kazanacaksınız. Beceri oyununu teşvik ederek, sürekli oyuncu kazanacaksınız.

"Ponzinomics motorunu" önlemek için oyun varlıklarının aşamalı enflasyonunu önlemek gerektiği açıktır.

Zincir üzerindeki oyununuzda sürekli varlık yaratma (para basma) mekanizmaları varsa, sürekli varlık yakma mekanizmaları da olmalıdır. Bunun da ötesinde, oyun tasarımınızın kontrol ve dengeleri, varlıkların yeterince yakılmasını sağlamalıdır. Bu sorunu ayrı bir makalede ayrıntılı olarak ele aldık.

#5 Nitelik nicelikten daha önemlidir

Üç oyuncu zaten başarılı sayılabilir... eğer her biri milyonlar değerindeyse.

Geleneksel oyunlarda başarının ana ölçütlerinden biri oyuncu sayısıdır. Ancak bunu zincir içi bir dünyada nasıl ölçersiniz? Bir kişi birden fazla adresin veya temel oyun varlığının arkasına saklanabileceği gibi, birçok kişi de tek bir adresin veya temel oyun varlığının arkasına saklanabilir.

Ayrıca, tartışmalı bir nokta da meta oyuncuları sayıp sayamayacağımızdır. Örneğin, spekülatörlerin oyun içi varlıkları veya liderler, müzakereciler ve programcılar gibi lonca personeli, çünkü bunların hepsi oyunu doğrudan oynamadan etkileyebilir.

Burada bile geleneksel oyun yaklaşımının artık işe yaramadığı kabul edilmelidir. Temel fark, finansallaşma faktörü ve bir düzenleyicinin doğal yokluğu nedeniyle çoklu hesaplar için ceza olmaması nedeniyle, oyuncunun taahhüdünün ölçeklenebilir bir değer haline gelmesidir.

Bir zincir üstü oyunun iş açısından başarısının etkili bir ölçüsü, varlıklarının sermayeleştirilmesi haline gelir. Oyuncu sayısı ve kalitesi arasındaki denge çok önemli hale gelmektedir. Tespit ettiğimiz üzere, uygulanabilir zincir üstü oyunların oynanabilmesi için oyuncuların akıllıca bir bağlılık göstermesi gerektiği ve blok zincirinin kendisinin de işlemlerin maliyetini etkileyen teknik ölçeklenebilirlik sınırlamalarına sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, nicelikten ziyade niteliğe güvenmenin daha iyi olacağı sonucuna varabiliriz.

Oyuncuların kalitesi ise ağ etkisinin "kayganlaştırıcısıdır". En iyi on kişinin yer aldığı bir arena, bin vasatın yer aldığı bir arenadan her zaman daha görkemli ve prestijli olacaktır.

Herhangi bir zincir üstü oyun varsayılan olarak niş olacaktır, en azından kripto dünyasının geri kalanı bunu başarana kadar kitlesel bir kitleden söz edilemez. Ancak geleneksel oyunlardan farklı olarak, niş artık zincir içi oyunlarda proje değeri büyümesi için tavan değildir.

Sonuç

Genel olarak, bir varsayım olarak kabul edilmesi ve hatırlanması gereken temel şey, bu makalede açıklanan tüm keskin ifadelerin temel nedeni olan kaçınılmaz hiper-finansallaşmadır.

Bunlara dayanarak, uygulanabilir ebedi zincir içi oyunların aşağıdaki özelliklere sahip olacağını tahmin edebiliriz:

  • Finansallaştırılmış varlıklar
  • Karmaşık oyun tasarımı
  • Önemsiz olmayan mekanikler
  • Enflasyon deflasyon ile sıkı bir denge içindedir
  • Değişmez çekirdek sözleşmeler
  • Entelektüel oyun
  • Her açıdan zorlu rekabet ve PvP
  • Muhtemel stratejik tür

Zincir üstü oyun ekibinin temel yetkinlikleri profesyonel oyun tasarımı ve blok zinciri mühendisliği olmalıdır. Çünkü sadece bu ikisi, zincir üzerindeki avantajları en üst düzeye çıkarıp dezavantajları en aza indirerek oyun konseptini teknik sınırlamalara ve hiper-finansallaşmaya göre ayarlayabilmektedir.

Geleneksel oyunlardaki stereotiplerin ve klişelerin burada işe yaramayabileceğini unutmamak önemlidir. Ve çoğu oyun stüdyosunun deneyimi yararsız olmaktan çok zararlıdır.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[Aicoin], Forward Orijinal Başlığı'Zincir üzerinde uygulanabilir oyun sistemi oluşturmak için 5 ilke'den yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Bohdan Melnychuk] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Gelecekteki Zincir Üstü Oyunlar için İlkeler

İleri SeviyeMar 04, 2024
Bu makale temel olarak uygulanabilir zincir içi oyunlar oluşturmak için 5 ilkeyi tanıtmaktadır. Kalıcı sistemler yaratmaya çalışan zincir içi oyun kurucularına rehberlik etmesi gereken temel gerçekleri ve ilkeleri ortaya koymak ve gerekçelendirmektir.
Gelecekteki Zincir Üstü Oyunlar için İlkeler

*Orijinal Başlığı İleri Aktarın:Zincir üzerinde uygulanabilir oyun sistemi oluşturmak için 5 ilke

Giriş

2022'nin sonları ve 2023'ün başları, zincir üstü oyunlar gibi bir fenomenin büyümesinin başlangıcına işaret etmektedir. Bu tezlerin temelleri "Infinite Games", "Autonomous Worlds" veya "Pureplay On-chain Games" gibi makalelerde iyi bir şekilde açıklanmıştır. Bu makale, zincir içi oyunlara neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna değinmeyecek, ancak okuyucunun bu tezlerin zaten farkında olduğunu varsayacaktır.

Bu alana ilgi arttıkça, bir süredir zincir üzerinde oyun geliştirenlerin bile, bunun ne kadar tamamen yeni ve alışılmadık bir kavram olduğunun hala tam olarak farkında olmadıklarını fark ediyorum; bu, ne geleneksel oyun klişelerine ne de DeFi gibi blok zinciri çözümleri sektörüne etkili bir şekilde uygulanamaz.

Blockchain birçok avantaj sağlıyor ve yeni fırsatların önünü açıyor ancak hataları da affetmiyor. Blok zincirinde herhangi bir şey yapmak, uygulanabilir bir sistem oluşturmak için takip edilmesi gereken birçok ilke ve kısıtlamanın bilinçli olarak kabul edilmesidir.

Bu makalenin amacı, kalıcı sistemler yaratmaya çalışan zincir içi oyun geliştiricilerine rehberlik etmesi gereken temel gerçekleri ve ilkeleri ortaya koymak ve gerekçelendirmektir.

Ayrıca, bir dizi temel kriter olarak belirli zincir içi oyunların araştırılmasıyla uğraşanlar için de faydalı olacaktır.

Bu yönün daha önce oyun hakkında bildiğimiz her şeyden ne kadar temelden farklı olduğunu vurgulamak ve ciddi tartışmaları teşvik etmek için özellikle zincir üstü oyunlara aşina olmayan birçok kişiye açık olmayan veya tartışmalı görünebilecek konulara kasıtlı olarak değineceğim.

Ayrıca, bu makalede kısa seanslı zincir içi oyunları, tamamen merkezileştirilmiş zincir içi oyunları, "NFT oyunları" olarak adlandırılan oyunları veya yalnızca EVM kullanan oyunları dikkate almadığımı hemen belirteyim. Bunların özellikleri ve gerekçeleri ayrı bir makale konusu olmaya değerdir.

Yazar hakkında

Benim adım Bohdan Melnychuk. Oyun teorisine güçlü bir şekilde odaklanan bir mühendislik geçmişim var.

2017'den beri zincir üstü oyun konseptini tasarlıyor ve araştırıyorum ve 2020'den beri zincir üstü oyunu geliştirmeye devam ediyorum.

Geliştirmekte olduğum oyunun adı Mithraeum. Bu makalenin teorik temeli ekibim ve benim tarafımdan Mithraeum'un geliştirildiği ve sistemde gerçek değeri olan canlı oyuncular üzerinde test edildiği yıllar boyunca oluşturuldu.

Temel içgörülerle başlayalım.

#1 Finansallaşma kaçınılmazdır

Geliştiriciler istese de istemese de, zincir üzerindeki herhangi bir popüler oyun hiper-finansallaştırılacaktır.

Zincir üzerinde oynanan bir oyun olmak, iki önemli özelliğe sahip olmak anlamına gelir: doğal bir düzenleyicinin olmaması ve minimum işlem maliyetleri (blok zinciri işlemleriyle karıştırılmamalıdır).

Geleneksel oyunlarda doğal düzenleyici sunucu yöneticisi/geliştiricisidir ve genellikle ayrıcalıklı konumunu (örneğin banhammer) kullanarak para kazanma akışlarını tekeline almak için harici ekonomik faaliyetleri yasaklar. Zincir üstü oyunlar kavramının temeli, mutlak özerklik ve dolayısıyla bu tür düzenleyicilerin yokluğu anlamına gelir.

Bu faktör de akıllı sözleşme ortamının öldürücü özelliği olan düşük işlem maliyetleri ile çarpılmaktadır ki bu da güvene dayalı olmayan işlemler, şeffaflık ve birlikte çalışabilirlik ile sağlanmaktadır. Bu ikisinin çarpımı sonucunda Ultra Serbest Piyasa olgusu ortaya çıkmaktadır.

Bu olgu, gücü birçok oyun geliştiricisi tarafından hafife alınan en önemli oyun değiştiricidir. "Sihirli eli", zincir üzerindeki oyun popüler olmaya cesaret ederse, izin istemeden oyun ilerlemesi de dahil olmak üzere herhangi bir değerli varlığı finanse edecektir. Bu da kaçınılmaz olarak zincir üstü oyunların varsayılan olarak son derece finansallaşmış sistemler olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. En azından geleneksel oyunlara kıyasla.

Geleneksel oyunlarda bu fenomenin doğrudan bir benzeri yoktur. Örneğin, Steam eşya pazarı. gerçekten açık değildir. "İzinli", vesayet altında ve genellikle oldukça sınırlıdır. Başlangıçta ekonomik kısıtlamaları dikte etmeyen pasif bir düzenleyici (sunucu yöneticisi) bile bu fenomen için caydırıcıdır çünkü her zaman fikrini değiştirebilir ve bunları yaratabilir. Bu nedenle, geleneksel oyun deneyimini zincir içi oyunlara yönelik tahminler ve kalıplar oluşturmak için kullanamayız.

Pek çok kişi, oyun varlıklarının akıllı sözleşme düzeyinde cüzdandan cüzdana doğrudan aktarılması olasılığını yasaklamanın yeterli olduğu yanılgısına düşmektedir. Ancak, bu tür şartlı olarak devredilemeyen varlıklar bile Hesap Soyutlama, Tahmin Piyasaları gibi araçlar kullanılarak üçüncü taraflarca devredilebilir türevlere dönüştürülebilir.

Finansallaşmanızı tasarlayın, yoksa o sizi tasarlayacaktır.

Zincir üstü bir oyun tasarımcısı olarak, kaçınılmaz açık piyasayı tanımalı, bunu oyun tasarımına dahil etmeli ve temel finansallaştırma katmanını açık piyasadan önce kendiniz inşa etmelisiniz.

Burada örnek olarak hep pokeri kullanıyorum. Eğlence için poker ve para için poker, oyuncuların farklı motivasyonları nedeniyle deneyime göre iki farklı oyundur.

Bu nedenle, oyunu mümkün olan en kısa sürede gerçek bir değerle test etmek, oyun tasarımınızı ve ekonomik modelinizi objektif olarak doğrulamanıza ve popülerliğiniz arttıkça sizi nelerin beklediğini önceden öğrenmenize olanak tanıyacaktır. Bunu kasıtlı olarak ertelemek, yaklaşan finansallaşma ve rasyonelleşme karşısında modelinizi yaşayamaz hale getirebilir.

#2 Oyun tasarımı her şeydir

Zincir üzerindeki bir oyunda önemsiz herhangi bir oyun süreci anlamsızdır çünkü botlar bunu otomatikleştirebilir ve otomatikleştirecektir.

Oyun, güdünün sonuçta değil sürecin kendisinde yattığı bir tür anlamlı ve üretken olmayan faaliyettir.

Ancak hiper-finansallaşma olgusu nedeniyle, bu ilke zincir içi oyunlar için geçerli değildir. Bu, zincir üzerindeki oyunların tam olarak oyun olarak kabul edilememesinin ana nedenlerinden biridir.

Oyun varlıklarının kapitalizasyonunun büyümesiyle birlikte, oyun sürecinin rasyonalizasyonu da büyümeye başlar ve "eğlence için" yapılan aktiviteyi tam zamanlı bir işe ve hatta ciddi bir iş girişimine dönüştürür.

Bu da, olağanüstü entelektüel/yaratıcı/sosyal çalışma gerektirmeyen her türlü önemsiz oyun mekaniğinin anlamsız olduğu, aksi takdirde fırsatçı rasyonel aktörler tarafından otomatikleştirileceği anlamına gelir.

Bu ifadenin, gündelik, nişancı, aksiyon ve diğer önemsiz oyun türleri gibi bilinen oyun türlerinin çoğunu kestiğini belirtmek önemlidir.

Zincir üstü oyunlarda oyun tasarımı temel bir omurgadır. Mekanik veya ekonomideki herhangi bir dengesizlik, rasyonel aktörler tarafından neredeyse anında kötüye kullanılacak bir istismara eşdeğer hale gelir.

Bu da oyun tasarımının gerçek dehalarının elini kolunu bağlıyor, daha karmaşık modellere yeşil ışık yakıyor ama amatörlerin önünü kesiyor.

Zamana meydan okuyan zincirleme oyunlar, geleneksel oyunlar için hayal bile edilemeyecek en yenilikçi oyun tasarımına sahip olacaktır.

Zincir üzerindeki tüm oyun mekanikleriniz, bir kez ve herkes için çözülemeyen önemsiz olmayan bir gizem taşımalıdır. Böyle bir gizem için en iyi kaynak oyuncuların kendisidir. Bu nedenle, zincir üzerindeki oyunların öncelikle PvP olduğu açıktır.

Katılımcılarının, fiyatın nereye gideceğini belirleyen büyük bir gizemin parçası olduğu ve aynı zamanda önemsiz olmayan bir mekanik olan finans piyasası buna iyi bir örnektir.

İşlemlerin paraya mal olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle, oyundaki her türlü işlemsel eylemi stratejik hale getirmek en etkili yöntem olacaktır. Bu, oyuncunun entelektüel çalışmasının mümkün olduğunca çoğunu tek bir işleme koymaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Sosyal etkileşimler, diplomasi, entrika ve içerik oluşturma gibi zincir dışı meta oyun unsurları temel oynanışı zenginleştirmek için harika olabilir.

#3 Değişmezlik refahın anahtarıdır

Herhangi bir varlık zincir üzerindeki bir oyunun kurallarını değiştirebilirse, o kadar güçlü bir oyuncu haline gelir ki, kuralları değiştirme mekaniği dışında hiçbir mekaniğin gerçekten önemi kalmaz.

Kumarhane sahiplerinin Texas Hold'em veya Blackjack kurallarını anında değiştirebildiğini hayal edin. Peki ya oyuncular da bunu yapabilseydi?

Zincir üstü oyunlarda hiper-finansallaşma, oyuncular ile projenin hissedarları arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaktadır. Bir hissedar bir oyuncudan net bir şekilde ayırt edilemediğinde, ister multisig ister DAO olsun, oyunun kurallarını değiştirmeye yönelik herhangi bir mekanizma bir oyun unsuruna dönüşür.

Kuralları değiştirebilen bir varlık olarak DAO'dan bahsederken, DAO'nun doğası gereği ürünü daha iyi hale getirmek için çabalamadığını fark etmek önemlidir. Çoğunluğun kârını artırmaya çalışmaktadır.

DeFi ya da girişim DAO'ları gibi pozitif toplamlı "oyunlarda" bu durum, tüm katılımcıların çıkarları aynı olduğu için ürünün geliştirilmesine yol açabilir.

İzole oyun döngüsü pozitif bir toplam üretmezken, bir oyuncunun kazancı her zaman diğerinin kaybı olacaktır. Buna göre, tespit ettiğimiz üzere katılımcılarını zenginleştirmeyi amaçlayan DAO, oyunun kurallarını kendi lehine değiştirme yeteneğini kullanarak, yeterli etkiye sahip olmayan bir azınlık pahasına kendisini zenginleştirecektir.

Kimse gevşek bir temel üzerine gökdelen inşa etmez.

İkinci önemli argüman ise şudur: zincir üstü bir oyunun meta oyun ve bunun üzerine inşa edilebilecek diğer olası yapılar/projeler/protokoller için temel olma fırsatı.

Böyle bir fırsat göz ardı edilemez çünkü bu, çok yüksek bir bedel ödedikleri zincir üstü oyunların ana avantajlarından biridir.

Dolayısıyla, zincir içi oyununuz gelecekte dönüşebileceği tüm bir ekosistemin temel dayanağı olarak tasarlanıyorsa, bu temel mümkün olduğunca sağlam olmalıdır.

Başka bir deyişle, sizin protokolünüzdeki bir kural değişikliği benim protokolümdeki kuralları bozma potansiyeline sahipse, sizin protokolünüzün üzerine milyonlar değerinde bir şey inşa etmem.

Sanal evren değişmez hale geldiğinde, gerçek olur.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı, zincir içi oyunun kuralları eninde sonunda değişmez hale gelmelidir. O halde, böyle bir sanal dünya güvenilmez ve özerktir. Bu da bölge sakinlerinin, inşaatçıların, girişimcilerin ve sermayenin güvenini artırmaktadır.

Dikkate değer gerçek şu ki, değişmez olmaları nedeniyle zincir üstü oyunların temel kuralları, ilerlemenin göçüyle birlikte dünyanın çatallanmasıyla hala "değiştirilebilir". Böylece her oyuncu, hangi alternatiflerde kalmak istediğine dair bir seçim yaparak zincir içi dünyaların evriminin motorunu belirler. Ancak bu harika model ayrı bir makale konusu olmaya değer.

#4 Ponziomics tek yönlü bir bilettir

Günümüzdeki kripto oyunlarının çoğu, büyük aptal oyununun varyasyonlarından başka bir şey değildir.

Ponzi - büyük aptalın oyunu. Oyun tasarımı açısından bakıldığında, bu zamana karşı bir yarıştır. Bu tür bir "oyun" ile ilgili temel sorun, projeyi esasen tek kullanımlık hale getiren geçici doğasıdır.

İlginç bir tuzak, çoğu geleneksel oyunun tipik ekonomik modelinin gizli bir ponzi olmasıdır. Geleneksel oyunlar kapalı ekonomiler nedeniyle gerçek ponzi haline gelmezken, zincir üstü oyunlar doğal olarak açık ekonomilere sahiptir.

Çoğu oyunda, enflasyon eğrisi zaman içinde sürekli olarak ilerler. Oyuncuların oyun dünyasına bir anda değil de zaman içinde geldiğini varsayarsak, daha önce girenlerin ekonomik bir avantajı olacaktır.

Oyuncuları erken giriş için ödüllendirmek kötü bir şey değildir, ancak böyle bir strateji bir oyunda başarıya ulaşmada ana faktör haline gelirse, böyle bir oyun eninde sonunda varlıklarının ağırlığı altında çökmeye mahkumdur.

Hiçbir potansiyel oyuncu likiditeden çıkmak ya da şamar oğlanı olmak istemez. Fırsatlar ve yukarı doğru hareketlilik görmek istiyor.

Erken katılımı teşvik ederek oyuncuları bir kez kazanacaksınız. Beceri oyununu teşvik ederek, sürekli oyuncu kazanacaksınız.

"Ponzinomics motorunu" önlemek için oyun varlıklarının aşamalı enflasyonunu önlemek gerektiği açıktır.

Zincir üzerindeki oyununuzda sürekli varlık yaratma (para basma) mekanizmaları varsa, sürekli varlık yakma mekanizmaları da olmalıdır. Bunun da ötesinde, oyun tasarımınızın kontrol ve dengeleri, varlıkların yeterince yakılmasını sağlamalıdır. Bu sorunu ayrı bir makalede ayrıntılı olarak ele aldık.

#5 Nitelik nicelikten daha önemlidir

Üç oyuncu zaten başarılı sayılabilir... eğer her biri milyonlar değerindeyse.

Geleneksel oyunlarda başarının ana ölçütlerinden biri oyuncu sayısıdır. Ancak bunu zincir içi bir dünyada nasıl ölçersiniz? Bir kişi birden fazla adresin veya temel oyun varlığının arkasına saklanabileceği gibi, birçok kişi de tek bir adresin veya temel oyun varlığının arkasına saklanabilir.

Ayrıca, tartışmalı bir nokta da meta oyuncuları sayıp sayamayacağımızdır. Örneğin, spekülatörlerin oyun içi varlıkları veya liderler, müzakereciler ve programcılar gibi lonca personeli, çünkü bunların hepsi oyunu doğrudan oynamadan etkileyebilir.

Burada bile geleneksel oyun yaklaşımının artık işe yaramadığı kabul edilmelidir. Temel fark, finansallaşma faktörü ve bir düzenleyicinin doğal yokluğu nedeniyle çoklu hesaplar için ceza olmaması nedeniyle, oyuncunun taahhüdünün ölçeklenebilir bir değer haline gelmesidir.

Bir zincir üstü oyunun iş açısından başarısının etkili bir ölçüsü, varlıklarının sermayeleştirilmesi haline gelir. Oyuncu sayısı ve kalitesi arasındaki denge çok önemli hale gelmektedir. Tespit ettiğimiz üzere, uygulanabilir zincir üstü oyunların oynanabilmesi için oyuncuların akıllıca bir bağlılık göstermesi gerektiği ve blok zincirinin kendisinin de işlemlerin maliyetini etkileyen teknik ölçeklenebilirlik sınırlamalarına sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, nicelikten ziyade niteliğe güvenmenin daha iyi olacağı sonucuna varabiliriz.

Oyuncuların kalitesi ise ağ etkisinin "kayganlaştırıcısıdır". En iyi on kişinin yer aldığı bir arena, bin vasatın yer aldığı bir arenadan her zaman daha görkemli ve prestijli olacaktır.

Herhangi bir zincir üstü oyun varsayılan olarak niş olacaktır, en azından kripto dünyasının geri kalanı bunu başarana kadar kitlesel bir kitleden söz edilemez. Ancak geleneksel oyunlardan farklı olarak, niş artık zincir içi oyunlarda proje değeri büyümesi için tavan değildir.

Sonuç

Genel olarak, bir varsayım olarak kabul edilmesi ve hatırlanması gereken temel şey, bu makalede açıklanan tüm keskin ifadelerin temel nedeni olan kaçınılmaz hiper-finansallaşmadır.

Bunlara dayanarak, uygulanabilir ebedi zincir içi oyunların aşağıdaki özelliklere sahip olacağını tahmin edebiliriz:

  • Finansallaştırılmış varlıklar
  • Karmaşık oyun tasarımı
  • Önemsiz olmayan mekanikler
  • Enflasyon deflasyon ile sıkı bir denge içindedir
  • Değişmez çekirdek sözleşmeler
  • Entelektüel oyun
  • Her açıdan zorlu rekabet ve PvP
  • Muhtemel stratejik tür

Zincir üstü oyun ekibinin temel yetkinlikleri profesyonel oyun tasarımı ve blok zinciri mühendisliği olmalıdır. Çünkü sadece bu ikisi, zincir üzerindeki avantajları en üst düzeye çıkarıp dezavantajları en aza indirerek oyun konseptini teknik sınırlamalara ve hiper-finansallaşmaya göre ayarlayabilmektedir.

Geleneksel oyunlardaki stereotiplerin ve klişelerin burada işe yaramayabileceğini unutmamak önemlidir. Ve çoğu oyun stüdyosunun deneyimi yararsız olmaktan çok zararlıdır.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[Aicoin], Forward Orijinal Başlığı'Zincir üzerinde uygulanabilir oyun sistemi oluşturmak için 5 ilke'den yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Bohdan Melnychuk] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500