Varlık İhracından BTC Ölçeklenebilirliğine: Gelişim ve Zorluklar

Orta SeviyeDec 23, 2023
Bu makale, BTC ekosistemine yeni normlar getirmek için Ordinalleri birleştiriyor, BTC ölçeklenebilirliğinin mevcut zorluklarını varlık ihracı perspektifinden inceliyor ve varlık ihracının RGB ve Taproot Assets gibi uygulama senaryolarıyla birleştirilmesinin bir sonraki anlatıya öncülük etme potansiyeline sahip olduğunu öngörüyor .
Varlık İhracından BTC Ölçeklenebilirliğine: Gelişim ve Zorluklar

01 Ordinallerin ekonomik patlaması: Bitcoin varlık ihracı için yeni olanaklar açılıyor

Dijital bir altın veya para birimi olarak Bitcoin topluluğu, 2017'deki hard fork'tan bu yana muhafazakar davrandı ve son yıllarda yeni bir anlatı olmadı. 2023'ün başlarındaki Ordinals protokolü, Bitcoin'in kaderini değiştirdi ve Ordinals ekosistemindeki patlama, Bitcoin'in zincir içi işlem ücretlerinin altı yıl içinde ilk kez Ethereum'u geçmesiyle sonuçlandı ve kripto endüstrisinin anlatısal hayal gücünü geri getirdi. Bitcoin blok zinciri.

Kaynak: https://cryptofees.info/

Ordinals protokolünün ortaya çıkmasından önce, BTC'nin teknik tarafında birkaç büyük yükseltme yapıldı. 2017 yılında SegWit'in etkinleştirilmesi blok alanını 4 MB'a çıkararak işlem verimini artırdı. Bunu, Bitcoin Layer2'yi ön plana çıkaran Lightning Network'ün gelişimi izledi. 2021'deki Taproot yükseltmesi, Bitcoin'in güvenliğini, verimliliğini ve gizliliğini daha da geliştirerek programlanabilirliğe olanak sağladı.

Ancak bu teknik gelişmeler asıl sıkıntılı noktaları gidermedi. BTC'nin pratik uygulamalarının kapısı Ordinals protokolünün uygulamaya konulmasına kadar tamamen açılmadı. Aralık 2022'de Casey, Bitcoin ağı için verilerin Bitcoin Satoshi'ye yazılmasına izin veren bir uzantı protokolü olan Ordinals protokolünü tanıttı. Ordinals protokolü, her Satoshi'ye benzersiz bir sayı atayarak ve ek açıklamalar ekleyerek ölçeklenebilirlik sağlar.

Ordinals protokolünden ilham alan Domo, 8 Mart 2023'te, jeton sözleşmelerini, nane jetonlarını ve transfer jetonlarını dağıtmak için JSON veri sıralarını ve yazıtlarını kullanarak deneysel jeton standardı BRC-20'yi oluşturdu. Satoshi kullanılarak çeşitli token bilgileri saklanır ve yönetilir.

Bitcoin'de geçmişte 2012'de Colored Coins ve 2014'te Counterparty gibi varlık ihraçları mevcut olsa da, gerçek kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamada başarısız oldular. BRC-20'deki varlıkların adil lansman+protokolü kontrolünün benimsenmesi, gerçek kullanıcı talebini ateşledi ve BRC-20'nin patlayıcı büyümesi, Bitcoin'de varlık ihracı için yeni olanaklar açtı.

Bugüne kadar Ordinals ekosistemi, görüntüler, metinler, sesler ve hatta uygulamalar da dahil olmak üzere dünyanın en eski ve en güvenli dağıtılmış defterine dijital olarak yazılan 41 milyondan fazla yazıt üretti. Metin tabanlı yazıtlar (BRC-20) en büyük oranı oluşturmaktadır. Ordinals ekosistemi, BRC-20, ATOM, PIPE ve RUNES gibi birçok yenilikçi dal protokolünü ortaya çıkardı. Ordinallerin popülaritesi BTC ekosistemine yeni trafik getirdi ve gelecekteki gelişmelerin temelini attı.

Kaynak: https://dune.com/dgtl_assets/bitcoin-ordinals-analiz

02 Ordinaller Blockchain'e Yeni Normlar Getiriyor: Blok Alanı Yarışması, UTXO Yayılımı

Ordinals protokolünün popülaritesindeki artış, kullanıcılar için yüksek işlem ücretlerine de yansıyor. Metin tabanlı yazıtlar daha az veri kaplar ve BRC-20 kullanıcıları yüksek işlem ücretleri ödemeye hazırdır. Madenciler blokları rekor sayıda BRC-20 işlemiyle dolduruyor, bu da blok onay sürelerinin uzamasına ve ücretlerin artmasına neden olabiliyor.

2022 yılında madenciler işlem ücretlerinden toplam 5.374 BTC kazanırken, Ordinallerin kullanıma sunulmasıyla işlem ücretlerinde kümülatif 2.886 BTC tüketimi gerçekleşti. Ordinallerin ortaya çıkışı madencilerin salt blok ödüllerinden uzaklaşmasına neden oldu ve işlem ücretlerinin toplam gelirlerdeki önemini artırarak madencilerin geliri için ikinci bir eğri oluşturdu.

Kaynak: https://studio.glassnode.com/workbench/btc-transaction-count-momentum

Ordinals ekosisteminin hızlı büyümesinin ardından, daha geniş Bitcoin topluluğu, bunun Bitcoin üzerindeki etkisi hakkında yoğun tartışmalara girdi. Rakipler, Ordinals işlemlerinin yalnızca Mempool biriktirme listesini ve işlem ücretlerini artırdığını, finansal işlemlerden ödün verildiğini ve eşler arası işlemleri engellediğini savunuyor.

Ordinals protokolünün kurucusu Casey, Eylül ayında Bitcoin blok zincirindeki mevcut token protokollerinin %99,9'unun dolandırıcılık ve mem olduğunu belirtmişti. Ancak kumarhanelerin hızla ortadan kaybolmaması gibi, bunların da hızla ortadan kaybolması pek mümkün görünmüyor. Bu sorunu çözmek için, kumarbazların çok sayıda UTXO oluşturmadan ve düğüm yükünü artırmadan kumar oynamaya devam etmelerine olanak tanıyan Runes adı verilen daha iyi bir varlık ihraç protokolü geliştiriliyor.

BTCStudy kurucusu Ajian da teknik açıdan BRC20'nin modası geçmiş bir teknoloji olduğunu belirterek endişelerini dile getirdi. BRC-20 ihracı ve transferleri UTXO'larla ilişkilendirmeyi gerektirmese de UTXO başına basılabilecek token sayısını sınırlar. Sonuç olarak, bu tokenlerin UTXO setlerinde kalması muhtemeldir, bu da gereksiz UTXO çoğalmasına yol açar ve Bitcoin tam düğümleri üzerindeki yükü artırarak Bitcoin ağının sansür direncini ve güvensizliğini etkiler.

Nisan 2023'te BRC20'nin piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin'in UTXO seti 5 GB'tan 8,16 GB'a çıktı. Bitcoin geliştirme topluluğu, bu işlemlerin neden olduğu UTXO enflasyonunun Bitcoin ağını aşındırması nedeniyle Ordinal işlemlerini korumak için teknik araçların kullanılıp kullanılmayacağını tartışıyor.


Kaynak:https://statoshi.info/d/000000009/unspent-transaction-output

Ordinals ekosistemi savunucuları, Ordinals'ın popülaritesinin Bitcoin ekosistemine yeni trafik ve kullanıcı alışkanlıkları getirdiğine ve Bitcoin ekosisteminin de Ordinals'ın getirdiği yeni zincir içi normlara uyum sağlaması gerektiğine inanıyor. Ordinals ekosisteminin anlatımındaki bir sonraki adım, UTXO çoğalmasını ele almaya odaklanmalıdır. Sonuçta, Bitcoin ekosisteminin daha fazla yerel uygulama ekosistemine sahip olmasını sağlamak ve Bitcoin ekosisteminin sürdürülebilir gelişimini desteklemek için varlık ihraç etmenin daha iyi bir yoluna ihtiyaç var.

03 Varlık ihraç perspektifinden BTC ölçeklenebilirliğinin gelişimi ve zorlukları

BTC ekosisteminde şu anda varlık ihraç protokolleri konusunda herhangi bir eksiklik bulunmuyor ancak akıllı sözleşmeler ve ölçeklenebilirlik eksik. Ölçeklenebilirlik, BTC ölçeklenebilirliğinin potansiyel gelişim yönünü ve yaşam döngüsünü belirler. Bitcoin Layer 1 ölçeklenebilirlik çözümlerinin karmaşıklığı yüksektir ve topluluk, Bitcoin Layer 1'in üzerine, hem uyumlu olan hem de zincir içi tıkanıklık sorunlarını çözerken Bitcoin sistemini etkilemeyen yeni Layer 2 çözümleri oluşturmayı daha fazla kabul etmektedir.

Segregated Witness'ın (SegWit) tamamlanmasının ardından Bitcoin ekosistemi, Lightning Network ve yan zincirler gibi Katman 2 çözümlerinin geliştirilmesine tamamen kendini adamıştır. İster Lightning Network, ister yan zincirler, ister RGB protokolü olsun, Bitcoin Layer 2'nin gelişimi hızla devam ediyor. Burada Liquid federe yan zincirini tartışmayacağız. Daha iyi varlık ihracı açısından bakıldığında, aşağıdaki protokoller (BRC-20, Stacks, BitVM, Lightning Network, RGB ve Taproot Assets) Turing bütünlüğü, merkezi olmayan yönetim ve ölçeklenebilirlik açısından önemli zorluklarla karşı karşıyadır.

  • Stacks: Lider yan zincir olan Stacks'in şu anda zincir üzerinde 19,3 MTVL'si var. Stacks'in pek çok faydası var, özellikle de mevcut Ethereum uygulamalarını doğrudan taşıma yeteneği. Ancak Stacks ve RSK gibi yan zincir çözümleri merkezileştirme sorunlarıyla karşı karşıyadır. Stacks Nakamoto yükseltmesinin 4. çeyrekte yapılması planlanıyor ve akıllı bir sözleşme olarak sBTC'nin yakında başlatılması planlanıyor.
  • BRC20: Yazıt ekosistemindeki lider protokol olan BRC-20, bir Bitcoin betiğidir. Turing tam olmasa da geniş bir kullanıcı tabanına ve nispeten basit bir protokole sahiptir. Ancak zincir üzerinde çok fazla yer kaplıyor ve BRC-20'nin güvenliği büyük ölçüde merkezileştirmeye dayanıyor, ölçeklenebilirlik yok ve Turing eksikliği var. İlgili sorunları ele alan Rune, Arc-20, Pipe ve BRC-20Swap gibi projelerle BRC-20'yi daha da geliştirmek için çaba sarf ediliyor;
  • Lighting Network: Lightning Network, Bitcoin ekosistemindeki en büyük ve en etkili Katman 2 çözümüdür. Giderek daha fazla şirket Lightning Network ekosistemine giriyor. Belirli durum kanalları aracılığıyla zincir dışı ödemelere olanak tanır ve nihai işlemleri Bitcoin blok zincirinde gerçekleştirir. Ancak Lightning Network token üretemez ve yalnızca yüksek frekanslı ödemeler için uygundur. Akıllı sözleşme işlevselliğinden yoksundur ve sınırlı Turing bütünlüğüne sahiptir. Lightning Network'ün sınırlı sayıda kullanıcısı ve kullanım durumu olsa da, bunun üzerine inşa edilen Taproot Assets ve RGB gibi protokollerin yenilik potansiyeli daha fazladır.
  • RGB: Peter Todd'un tek kullanımlık mühürler ve istemci tarafı doğrulama kavramlarından ilham alan RGB, Lightning Network'e akıllı sözleşme işlevselliği getiriyor. Nisan 2023'te GRB v.010 yayınlandı. Teknik karmaşıklık ekosistemin tam olarak gelişmesini engelledi ancak Infinitas, Bitlight Labs, Diba, Bitswap ve Pandora Prime Inc gibi projeler yavaş yavaş RGB uygulama potansiyelini araştırıyor. Tether CEO'su ayrıca RGB'nin Bitcoin blok zincirinde stabilcoin ihraç etmek için en iyi seçim olduğunu ve Tether'in RGB aracılığıyla USDT ihraç etme olasılığını düşündüğünü de belirtti.
  • Taproot Assets: Başka bir istemci tarafı varlık doğrulama protokolü olan Taproot Assets, ana ağ alfa sürümünü Ekim 2023'te yayınladı. Amacı, Bitcoin'i ölçeklenebilir çok varlıklı bir ağa genişletmektir. Bununla birlikte, Taproot Assets'in varlık ihracı dağıtıma dayalıdır ve varlıklar, kullanıcıların aktif olarak basması yerine ihraççılar tarafından dağıtılır. Taproot Assets'in uygulama senaryoları, proje ve kurumların varlık ihraçları için daha uygundur. Şu anda Taproot Assets üzerine kurulu Nostr Assets Protokolü, varlıkları Nostr sosyal protokolüne taşıyor.
  • BitVM: BitVM teknik incelemesi Ekim 2023'te yayınlandı. BitVM, Rollup'lara benzer bir yaklaşım kullanarak karmaşık programları zincir dışında yürütür ve kritik kanıtları zincire koyar. Ayrıca Turing-tamamlanmış akıllı sözleşmeleri Bitcoin'e getirmeyi hedefliyor. Ancak BitVM'nin yüksek hesaplama gereksinimleri vardır ve şu anda yalnızca teorik olarak çalıştırılabilir. Ölçeklenebilirlik ve ticari uygulama konusunda daha fazla anlayışa ihtiyaç vardır.

04 Varlık ihraç + uygulama senaryolarıyla ölçeklenebilirlik çözümlerinde büyük büyüme potansiyeli

Bitcoin ekosistemindeki çeşitli altyapıların iyileştirilmesiyle birlikte farklı ölçeklendirme çözümleri araştırılıyor. BTC ölçeklendirme yarışmasının bir sonraki aşaması, ele alınması gereken iki temel konu etrafında dönüyor:

  • Varlık ihracı açısından bakıldığında: Teknik çözüm gerçek dünya uygulamalarına uygun mu? Merkezi olmayan bir yapı mı? Turing tamamlandı mı? Ölçeklenebilirliği var mı?
  • Varlık dolaşımı açısından bakıldığında: Protokol endüstri altyapısından ve kullanıcılardan benimsenebilir ve destek alabilir mi?

Varlık ihracı açısından bakıldığında, BTC'nin Ethereum'a kıyasla hala yapması gereken bazı şeyler var. Tanınmış projelerden ve kullanıcı numaralarından yoksundur. Bununla birlikte, piyasa değeri en yüksek blockchain ağı olan BTC, varlık ihraç protokollerini uygulama senaryolarıyla birleştiren Layer2 çözümlerinde muazzam bir büyüme potansiyeline sahiptir.

Ordinals, Bitcoin blok zincirinde varlık ihracı olasılığının önünü açtı. Ancak Ethereum gibi zincir üstü hesaplamayı destekleyemez. BTC varlık ihracı açısından bakıldığında, müşteri tarafı doğrulamaya dayanan RGB ve Taproot Assets gibi teknolojilerin evrimi, ekosistemdeki bir sonraki önemli anlatı olma potansiyeline sahiptir.

Bitcoin ağındaki çoklu varlıkların geleceği çağında, ekosistemin gelişmesi için çok çeşitli uygulama senaryoları gereklidir. Stablecoin'ler çeşitli uygulamaların temelini oluşturur ve Lightning Network, stabilcoin basımı için ideal bir platformdur. Ancak şu anda yeterli stabilcoin eksikliği mevcut. Taproot Assets ve RGB, yüksek frekanslı ödemeler, stablecoin'ler, DeFi ve NFT'ler gibi alanlardaki gelişimi hızlandırma, daha fazla parça ve kullanıcıyı kapsama ve Lightning Network'ün çeşitli uygulama senaryolarını genişletme potansiyeline sahip.

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı burada (images/image7.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda saklayın ve gerekirse yolu/dosya adını/uzantıyı ayarlayın.
(Başa dön)(Sonraki uyarı)
>>>>>

alt_metin

05 Sonuç

Bitcoin ekosistemi yakın zamanda varlık ihracı için yeni olanaklar getiren Ordinallerin ilk dalgasını gördü. Ancak Bitcoin ekosistemi, sürekli güçlendirme için hâlâ daha karmaşık ve sürdürülebilir uygulama senaryolarına ihtiyaç duyuyor. Varlık ihraç teknolojisinin gelişimi açısından bakıldığında, müşteri tarafı doğrulamayı içeren RGB ve Taproot Assets gibi paradigmalar, zincir üzerinde daha az hesaplama ve daha fazla zincir üzerinde doğrulamayı teşvik ederek değişime yön veriyor. Bu eğilim, Bitcoin ekosisteminde daha makul varlık ihraç yollarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

RGB ve Taproot Assets alanında istemci tarafı doğrulama yoluyla kitlesel benimseme potansiyeline inanan bir geliştiriciyseniz AC Capital ve Infinitas ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Farklı bakış açılarına ve tartışmalara da açığız.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ AC Capital Research]'ten yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [轩睿丨0xDragon888]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle ( gatelearn@gate.io ) iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Varlık İhracından BTC Ölçeklenebilirliğine: Gelişim ve Zorluklar

Orta SeviyeDec 23, 2023
Bu makale, BTC ekosistemine yeni normlar getirmek için Ordinalleri birleştiriyor, BTC ölçeklenebilirliğinin mevcut zorluklarını varlık ihracı perspektifinden inceliyor ve varlık ihracının RGB ve Taproot Assets gibi uygulama senaryolarıyla birleştirilmesinin bir sonraki anlatıya öncülük etme potansiyeline sahip olduğunu öngörüyor .
Varlık İhracından BTC Ölçeklenebilirliğine: Gelişim ve Zorluklar

01 Ordinallerin ekonomik patlaması: Bitcoin varlık ihracı için yeni olanaklar açılıyor

Dijital bir altın veya para birimi olarak Bitcoin topluluğu, 2017'deki hard fork'tan bu yana muhafazakar davrandı ve son yıllarda yeni bir anlatı olmadı. 2023'ün başlarındaki Ordinals protokolü, Bitcoin'in kaderini değiştirdi ve Ordinals ekosistemindeki patlama, Bitcoin'in zincir içi işlem ücretlerinin altı yıl içinde ilk kez Ethereum'u geçmesiyle sonuçlandı ve kripto endüstrisinin anlatısal hayal gücünü geri getirdi. Bitcoin blok zinciri.

Kaynak: https://cryptofees.info/

Ordinals protokolünün ortaya çıkmasından önce, BTC'nin teknik tarafında birkaç büyük yükseltme yapıldı. 2017 yılında SegWit'in etkinleştirilmesi blok alanını 4 MB'a çıkararak işlem verimini artırdı. Bunu, Bitcoin Layer2'yi ön plana çıkaran Lightning Network'ün gelişimi izledi. 2021'deki Taproot yükseltmesi, Bitcoin'in güvenliğini, verimliliğini ve gizliliğini daha da geliştirerek programlanabilirliğe olanak sağladı.

Ancak bu teknik gelişmeler asıl sıkıntılı noktaları gidermedi. BTC'nin pratik uygulamalarının kapısı Ordinals protokolünün uygulamaya konulmasına kadar tamamen açılmadı. Aralık 2022'de Casey, Bitcoin ağı için verilerin Bitcoin Satoshi'ye yazılmasına izin veren bir uzantı protokolü olan Ordinals protokolünü tanıttı. Ordinals protokolü, her Satoshi'ye benzersiz bir sayı atayarak ve ek açıklamalar ekleyerek ölçeklenebilirlik sağlar.

Ordinals protokolünden ilham alan Domo, 8 Mart 2023'te, jeton sözleşmelerini, nane jetonlarını ve transfer jetonlarını dağıtmak için JSON veri sıralarını ve yazıtlarını kullanarak deneysel jeton standardı BRC-20'yi oluşturdu. Satoshi kullanılarak çeşitli token bilgileri saklanır ve yönetilir.

Bitcoin'de geçmişte 2012'de Colored Coins ve 2014'te Counterparty gibi varlık ihraçları mevcut olsa da, gerçek kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamada başarısız oldular. BRC-20'deki varlıkların adil lansman+protokolü kontrolünün benimsenmesi, gerçek kullanıcı talebini ateşledi ve BRC-20'nin patlayıcı büyümesi, Bitcoin'de varlık ihracı için yeni olanaklar açtı.

Bugüne kadar Ordinals ekosistemi, görüntüler, metinler, sesler ve hatta uygulamalar da dahil olmak üzere dünyanın en eski ve en güvenli dağıtılmış defterine dijital olarak yazılan 41 milyondan fazla yazıt üretti. Metin tabanlı yazıtlar (BRC-20) en büyük oranı oluşturmaktadır. Ordinals ekosistemi, BRC-20, ATOM, PIPE ve RUNES gibi birçok yenilikçi dal protokolünü ortaya çıkardı. Ordinallerin popülaritesi BTC ekosistemine yeni trafik getirdi ve gelecekteki gelişmelerin temelini attı.

Kaynak: https://dune.com/dgtl_assets/bitcoin-ordinals-analiz

02 Ordinaller Blockchain'e Yeni Normlar Getiriyor: Blok Alanı Yarışması, UTXO Yayılımı

Ordinals protokolünün popülaritesindeki artış, kullanıcılar için yüksek işlem ücretlerine de yansıyor. Metin tabanlı yazıtlar daha az veri kaplar ve BRC-20 kullanıcıları yüksek işlem ücretleri ödemeye hazırdır. Madenciler blokları rekor sayıda BRC-20 işlemiyle dolduruyor, bu da blok onay sürelerinin uzamasına ve ücretlerin artmasına neden olabiliyor.

2022 yılında madenciler işlem ücretlerinden toplam 5.374 BTC kazanırken, Ordinallerin kullanıma sunulmasıyla işlem ücretlerinde kümülatif 2.886 BTC tüketimi gerçekleşti. Ordinallerin ortaya çıkışı madencilerin salt blok ödüllerinden uzaklaşmasına neden oldu ve işlem ücretlerinin toplam gelirlerdeki önemini artırarak madencilerin geliri için ikinci bir eğri oluşturdu.

Kaynak: https://studio.glassnode.com/workbench/btc-transaction-count-momentum

Ordinals ekosisteminin hızlı büyümesinin ardından, daha geniş Bitcoin topluluğu, bunun Bitcoin üzerindeki etkisi hakkında yoğun tartışmalara girdi. Rakipler, Ordinals işlemlerinin yalnızca Mempool biriktirme listesini ve işlem ücretlerini artırdığını, finansal işlemlerden ödün verildiğini ve eşler arası işlemleri engellediğini savunuyor.

Ordinals protokolünün kurucusu Casey, Eylül ayında Bitcoin blok zincirindeki mevcut token protokollerinin %99,9'unun dolandırıcılık ve mem olduğunu belirtmişti. Ancak kumarhanelerin hızla ortadan kaybolmaması gibi, bunların da hızla ortadan kaybolması pek mümkün görünmüyor. Bu sorunu çözmek için, kumarbazların çok sayıda UTXO oluşturmadan ve düğüm yükünü artırmadan kumar oynamaya devam etmelerine olanak tanıyan Runes adı verilen daha iyi bir varlık ihraç protokolü geliştiriliyor.

BTCStudy kurucusu Ajian da teknik açıdan BRC20'nin modası geçmiş bir teknoloji olduğunu belirterek endişelerini dile getirdi. BRC-20 ihracı ve transferleri UTXO'larla ilişkilendirmeyi gerektirmese de UTXO başına basılabilecek token sayısını sınırlar. Sonuç olarak, bu tokenlerin UTXO setlerinde kalması muhtemeldir, bu da gereksiz UTXO çoğalmasına yol açar ve Bitcoin tam düğümleri üzerindeki yükü artırarak Bitcoin ağının sansür direncini ve güvensizliğini etkiler.

Nisan 2023'te BRC20'nin piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin'in UTXO seti 5 GB'tan 8,16 GB'a çıktı. Bitcoin geliştirme topluluğu, bu işlemlerin neden olduğu UTXO enflasyonunun Bitcoin ağını aşındırması nedeniyle Ordinal işlemlerini korumak için teknik araçların kullanılıp kullanılmayacağını tartışıyor.


Kaynak:https://statoshi.info/d/000000009/unspent-transaction-output

Ordinals ekosistemi savunucuları, Ordinals'ın popülaritesinin Bitcoin ekosistemine yeni trafik ve kullanıcı alışkanlıkları getirdiğine ve Bitcoin ekosisteminin de Ordinals'ın getirdiği yeni zincir içi normlara uyum sağlaması gerektiğine inanıyor. Ordinals ekosisteminin anlatımındaki bir sonraki adım, UTXO çoğalmasını ele almaya odaklanmalıdır. Sonuçta, Bitcoin ekosisteminin daha fazla yerel uygulama ekosistemine sahip olmasını sağlamak ve Bitcoin ekosisteminin sürdürülebilir gelişimini desteklemek için varlık ihraç etmenin daha iyi bir yoluna ihtiyaç var.

03 Varlık ihraç perspektifinden BTC ölçeklenebilirliğinin gelişimi ve zorlukları

BTC ekosisteminde şu anda varlık ihraç protokolleri konusunda herhangi bir eksiklik bulunmuyor ancak akıllı sözleşmeler ve ölçeklenebilirlik eksik. Ölçeklenebilirlik, BTC ölçeklenebilirliğinin potansiyel gelişim yönünü ve yaşam döngüsünü belirler. Bitcoin Layer 1 ölçeklenebilirlik çözümlerinin karmaşıklığı yüksektir ve topluluk, Bitcoin Layer 1'in üzerine, hem uyumlu olan hem de zincir içi tıkanıklık sorunlarını çözerken Bitcoin sistemini etkilemeyen yeni Layer 2 çözümleri oluşturmayı daha fazla kabul etmektedir.

Segregated Witness'ın (SegWit) tamamlanmasının ardından Bitcoin ekosistemi, Lightning Network ve yan zincirler gibi Katman 2 çözümlerinin geliştirilmesine tamamen kendini adamıştır. İster Lightning Network, ister yan zincirler, ister RGB protokolü olsun, Bitcoin Layer 2'nin gelişimi hızla devam ediyor. Burada Liquid federe yan zincirini tartışmayacağız. Daha iyi varlık ihracı açısından bakıldığında, aşağıdaki protokoller (BRC-20, Stacks, BitVM, Lightning Network, RGB ve Taproot Assets) Turing bütünlüğü, merkezi olmayan yönetim ve ölçeklenebilirlik açısından önemli zorluklarla karşı karşıyadır.

  • Stacks: Lider yan zincir olan Stacks'in şu anda zincir üzerinde 19,3 MTVL'si var. Stacks'in pek çok faydası var, özellikle de mevcut Ethereum uygulamalarını doğrudan taşıma yeteneği. Ancak Stacks ve RSK gibi yan zincir çözümleri merkezileştirme sorunlarıyla karşı karşıyadır. Stacks Nakamoto yükseltmesinin 4. çeyrekte yapılması planlanıyor ve akıllı bir sözleşme olarak sBTC'nin yakında başlatılması planlanıyor.
  • BRC20: Yazıt ekosistemindeki lider protokol olan BRC-20, bir Bitcoin betiğidir. Turing tam olmasa da geniş bir kullanıcı tabanına ve nispeten basit bir protokole sahiptir. Ancak zincir üzerinde çok fazla yer kaplıyor ve BRC-20'nin güvenliği büyük ölçüde merkezileştirmeye dayanıyor, ölçeklenebilirlik yok ve Turing eksikliği var. İlgili sorunları ele alan Rune, Arc-20, Pipe ve BRC-20Swap gibi projelerle BRC-20'yi daha da geliştirmek için çaba sarf ediliyor;
  • Lighting Network: Lightning Network, Bitcoin ekosistemindeki en büyük ve en etkili Katman 2 çözümüdür. Giderek daha fazla şirket Lightning Network ekosistemine giriyor. Belirli durum kanalları aracılığıyla zincir dışı ödemelere olanak tanır ve nihai işlemleri Bitcoin blok zincirinde gerçekleştirir. Ancak Lightning Network token üretemez ve yalnızca yüksek frekanslı ödemeler için uygundur. Akıllı sözleşme işlevselliğinden yoksundur ve sınırlı Turing bütünlüğüne sahiptir. Lightning Network'ün sınırlı sayıda kullanıcısı ve kullanım durumu olsa da, bunun üzerine inşa edilen Taproot Assets ve RGB gibi protokollerin yenilik potansiyeli daha fazladır.
  • RGB: Peter Todd'un tek kullanımlık mühürler ve istemci tarafı doğrulama kavramlarından ilham alan RGB, Lightning Network'e akıllı sözleşme işlevselliği getiriyor. Nisan 2023'te GRB v.010 yayınlandı. Teknik karmaşıklık ekosistemin tam olarak gelişmesini engelledi ancak Infinitas, Bitlight Labs, Diba, Bitswap ve Pandora Prime Inc gibi projeler yavaş yavaş RGB uygulama potansiyelini araştırıyor. Tether CEO'su ayrıca RGB'nin Bitcoin blok zincirinde stabilcoin ihraç etmek için en iyi seçim olduğunu ve Tether'in RGB aracılığıyla USDT ihraç etme olasılığını düşündüğünü de belirtti.
  • Taproot Assets: Başka bir istemci tarafı varlık doğrulama protokolü olan Taproot Assets, ana ağ alfa sürümünü Ekim 2023'te yayınladı. Amacı, Bitcoin'i ölçeklenebilir çok varlıklı bir ağa genişletmektir. Bununla birlikte, Taproot Assets'in varlık ihracı dağıtıma dayalıdır ve varlıklar, kullanıcıların aktif olarak basması yerine ihraççılar tarafından dağıtılır. Taproot Assets'in uygulama senaryoları, proje ve kurumların varlık ihraçları için daha uygundur. Şu anda Taproot Assets üzerine kurulu Nostr Assets Protokolü, varlıkları Nostr sosyal protokolüne taşıyor.
  • BitVM: BitVM teknik incelemesi Ekim 2023'te yayınlandı. BitVM, Rollup'lara benzer bir yaklaşım kullanarak karmaşık programları zincir dışında yürütür ve kritik kanıtları zincire koyar. Ayrıca Turing-tamamlanmış akıllı sözleşmeleri Bitcoin'e getirmeyi hedefliyor. Ancak BitVM'nin yüksek hesaplama gereksinimleri vardır ve şu anda yalnızca teorik olarak çalıştırılabilir. Ölçeklenebilirlik ve ticari uygulama konusunda daha fazla anlayışa ihtiyaç vardır.

04 Varlık ihraç + uygulama senaryolarıyla ölçeklenebilirlik çözümlerinde büyük büyüme potansiyeli

Bitcoin ekosistemindeki çeşitli altyapıların iyileştirilmesiyle birlikte farklı ölçeklendirme çözümleri araştırılıyor. BTC ölçeklendirme yarışmasının bir sonraki aşaması, ele alınması gereken iki temel konu etrafında dönüyor:

  • Varlık ihracı açısından bakıldığında: Teknik çözüm gerçek dünya uygulamalarına uygun mu? Merkezi olmayan bir yapı mı? Turing tamamlandı mı? Ölçeklenebilirliği var mı?
  • Varlık dolaşımı açısından bakıldığında: Protokol endüstri altyapısından ve kullanıcılardan benimsenebilir ve destek alabilir mi?

Varlık ihracı açısından bakıldığında, BTC'nin Ethereum'a kıyasla hala yapması gereken bazı şeyler var. Tanınmış projelerden ve kullanıcı numaralarından yoksundur. Bununla birlikte, piyasa değeri en yüksek blockchain ağı olan BTC, varlık ihraç protokollerini uygulama senaryolarıyla birleştiren Layer2 çözümlerinde muazzam bir büyüme potansiyeline sahiptir.

Ordinals, Bitcoin blok zincirinde varlık ihracı olasılığının önünü açtı. Ancak Ethereum gibi zincir üstü hesaplamayı destekleyemez. BTC varlık ihracı açısından bakıldığında, müşteri tarafı doğrulamaya dayanan RGB ve Taproot Assets gibi teknolojilerin evrimi, ekosistemdeki bir sonraki önemli anlatı olma potansiyeline sahiptir.

Bitcoin ağındaki çoklu varlıkların geleceği çağında, ekosistemin gelişmesi için çok çeşitli uygulama senaryoları gereklidir. Stablecoin'ler çeşitli uygulamaların temelini oluşturur ve Lightning Network, stabilcoin basımı için ideal bir platformdur. Ancak şu anda yeterli stabilcoin eksikliği mevcut. Taproot Assets ve RGB, yüksek frekanslı ödemeler, stablecoin'ler, DeFi ve NFT'ler gibi alanlardaki gelişimi hızlandırma, daha fazla parça ve kullanıcıyı kapsama ve Lightning Network'ün çeşitli uygulama senaryolarını genişletme potansiyeline sahip.

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı burada (images/image7.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda saklayın ve gerekirse yolu/dosya adını/uzantıyı ayarlayın.
(Başa dön)(Sonraki uyarı)
>>>>>

alt_metin

05 Sonuç

Bitcoin ekosistemi yakın zamanda varlık ihracı için yeni olanaklar getiren Ordinallerin ilk dalgasını gördü. Ancak Bitcoin ekosistemi, sürekli güçlendirme için hâlâ daha karmaşık ve sürdürülebilir uygulama senaryolarına ihtiyaç duyuyor. Varlık ihraç teknolojisinin gelişimi açısından bakıldığında, müşteri tarafı doğrulamayı içeren RGB ve Taproot Assets gibi paradigmalar, zincir üzerinde daha az hesaplama ve daha fazla zincir üzerinde doğrulamayı teşvik ederek değişime yön veriyor. Bu eğilim, Bitcoin ekosisteminde daha makul varlık ihraç yollarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

RGB ve Taproot Assets alanında istemci tarafı doğrulama yoluyla kitlesel benimseme potansiyeline inanan bir geliştiriciyseniz AC Capital ve Infinitas ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Farklı bakış açılarına ve tartışmalara da açığız.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ AC Capital Research]'ten yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [轩睿丨0xDragon888]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle ( gatelearn@gate.io ) iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500