ELI5 L3s

İleri SeviyeAug 06, 2024
Ödeme, kripto para ekosisteminin kritik bir yönüdür ve günlük olarak onlarca binlerce kripto para işlemi zincir üzerinde ve zincir dışında gerçekleşmektedir. Ödeme yapmanın, yeni bir kripto paranın değer kazanmasına neden olduğu için, ödemeler, Web2 ve Web3 dünyaları arasında önemli bir köprüdür. Bu makale, Web3 ödeme endüstrisi içinde çeşitli iş senaryoları ve projeleri ele alacaktır.
ELI5 L3s

Açıklamalar ve dipnotlar:Coinbase Ventures portföy şirketiOptimism, Arbitrum, Celestia, Eigenlayer, Stack, ThirdWeb, Syndicate, Conduit, Alchemy, Socket, Everclear, Reservoir, Starkware, Matter Labs dahil olmak üzere, makalede desteklenen projeler belirtilmektedir.

L3'ler (veya "Katman 3'ler"), özellikle EVM L2 manzarasında onchain geliştirici dağıtımları arasında yükselen bir fenomendir. Bu belge, L3'lerin temellerini, değer önerilerini ve geniş ekosistem için sonuçlarını açıklar.

TLDR:

  • L2'lerin düşük gaz ücretleri / artan işlem kapasitesi sayesinde, bunların onchain etkinliğin merkezi haline gelmesine ve ETH tabanlı ekonominin önemli bir kısmını oluşturmasına imkan tanınmış olabilir, ancak bunlar merkezsizlik ve ETH L1 ile uyumunu sürdürme baskısıyla kısıtlanabilir.
  • Uygulamalarını denemek ve özelleştirmek isteyen geliştiriciler ve dağıtım için bir L2 ile uyum sağlamak isteyenler artık temel bir L2'ye yerleşen uygulama zincirleri olan L3'leri oluşturmayı tercih ediyor.
  • Bu belge, L3'lerin ortak bir anlayışının oluşturulmasına odaklanmaktadır.

Alınacaklar

L3'ler nedir?

L2'ler onchain merkezleri ise, L3'ler izole durum ortamları ve ücret pazarları olan 'onchain sunucuları' olarak düşünülebilir, ancak temel L2'ye yerleşir ve onların giriş / dağıtım mekanizmalarına bağlanır. Bu, uygulamalara kendi özelleştirilebilir blok alanlarını kontrol ettikleri sağlarken, hala var olan likidite ve kullanıcı tabanlarından yararlanır.

  • Maliyet: (1) Daha düşük entegrasyon maliyetleri (CEX'ten L2'ye doğrudan entegrasyon), (2) biraz daha ucuz yerleşim/yürütme maliyetleri (işlemler L2'ye yerleştiği için L1'e göre), ve en önemlisi (3) alternatif veri erişimi olan ("DA") veri doğrulamasının nasıl yapıldığıdır (DAToplam maliyetin %95'i veya daha fazlasıETH L1 verilerini kullanan L2'ler için). Gaz ücretleri ayrıca daha öngörülebilir, çünkü L3'ler kendi ücret pazarlarına sahiptir (örneğin, L2'de bir uygulamadaki artan etkinlik diğerlerinin ücretlerini yükseltir)
  • Özelleştirilebilirlik: L3'ler L2'lerden daha düşük bir merkezi olmayan standarta tabidir, bu da yeni tokenomikler (örneğin, özel gaz jetonları), sanal makineler (örneğin, ETH L2'de Solana VM) ve alternatif DA'lar (örneğin,CelestiaETH L1 yerine

L3'ler L2'lerden nasıl farklıdır?

L3'ler rollup'lar ve dolayısıyla insanların L2'leri nasıl anlayacaklarını paylaşır.

  • Uygunluk: L2'lerin L1'lere yerleştiği gibi, L3'ler bir L2'ye yerleşir.
  • Köprü: Varlıkların L1'den L2'ye kanonik olarak (veya 3. taraf) köprülendiği gibi, aynı şekilde L2'den L3'e köprülenir.
  • Sanal Makine: Bir L3'ün kullandığı yazılım yığını, temel L2'si üzerinde çalışması gerekmeyebilir. Örneğin, üretimdeki birçok L3, Arbitrum Nitro üzerinde çalışırken Base'e (OP Stack üzerinde çalışan) yerleşir. Ayrıca, çoğu L3 yığını mevcut popüler L2 yığınlarının değiştirilmiş sürümleridir. Örneğin - Arbitrum (Nitro) ve OP Stack, L3 oluşturucularının ihtiyaçlarına uygun olarak değiştirilmiş yığınlar başlattı.
  • Veri Erişilebilirliği: Bu en büyük farktır. L3'ler alternatif DA katmanlarını kullanmayı tercih eder (ör. Celestia, EigenDA, Arbitrum AnyTrust) L2'ler hizalamak / merkezi olmayan amaçlar için ETH L1'i kullanmak zorundadır. Sonuç olarak, L3'ler son derece düşük maliyetli gaz ortamlarına ulaşır.

L3'leri nasıl başlatırsınız?

  • L3'ler ağırlıklı olarak izinsiz / açık kaynaklı teknoloji yığınlarından yararlandığından, geliştiriciler (1) yığını / altyapıyı kendileri çalıştırabilir, (2) L3'ünüzü dağıtmak ve barındırmak için yönetilen hizmetler sağlayan bir Hizmet Olarak Toplama ("RaaS") sağlayıcısından (yani Conduit, Caldera) yararlanabilir veya (3) çeşitli altyapı sağlayıcılarına (yani RaaS, Köprüler, DevTools) kaputun altında.

L4'ler olacak mı?

  • L3'ler ayrılmış blok alanı sunar ve likidite / kullanıcılarla doğal olarak L2"hücrelere" köprü kurma yeteneği sunar, bu da bize bu durumun tüm materyallerini kapsayacağını düşündürmektedir.
  • L3'ler dikey ölçeklendirme için muhtemelen 'son' sınırı olacak (yani L4 yok), hatta L2 işlem maliyetleri azalırken bile
    • L3'ler için temel öneri, altta yatan L2 'merkezlerini' likidite / kullanıcılarla kullanabilmektir. 'L4' üzerinde inşa etmek ise daha yakın olmak ve amacını bozmaktır.
    • Maliyet iyileştirmesi yok - alternatif DA maliyet farkının sebebidir. Yığını yükseltmek, yerleşim / gerçekleştirme maliyet bileşenini anlamlı bir şekilde değiştirmeyecektir.
  • Bir L3 ölçekleme sınırlarına ulaşırsa, dikey olarak daha fazla ölçeklendirme yapmak yerine ("L4"), muhtemelen aynı L2'ye (yerel köprü aracılığıyla bağlantılı) yerleşen başka bir L3 başlatacaklardır. Sonuç olarak, L3'ler muhtemelen dikey olarak değil, yatay olarak ölçeklenecektir.

Ekosistem Sonuçları

L3'ler, onchain yapımcılar için başka bir tercih edilen yöne dönüşecek ve potansiyel olarak milyonlarca L3 'sunucu'ya sahip bir avuç L2 'merkezi' oluşturabilecektir.

  • L3'ler, alt zincir engelini kırarak ve ana akım ölçekte onchain uygulamaları oluşturma eşiğini düşürerek, onchain geliştiriciler için potansiyel bir paradigma değişikliği temsil etmektedir. Bu, potansiyel olarak milyonlarca L3'ün olduğu bir 'uygulama mağazası' anına yol açabilir.
  • L3'ler, inşaatçılar için deneysel bir oyun alanı sunar ve yüksek işlem kapasitesine sahip/düşük maliyetli uygulamalar için mükemmeldir - bu sayede likiditeye/entegrasyonlara/distribüsyona altında yatan L2 merkezlerine erişebilirler
  • Potansiyel bir sonuç var ki onlarca~yüzlerce L2 merkezi olabilir, milyonlarca L3 ise olabilir.

Maliyet açısından L3'ler potansiyel bir 'AWS' anı olabilir

  • Bir gözlem, L2'lerin kendi onchain merkezleri haline geldiğidir. Bir L2'nin çalıştırma maliyet profili, L1 yakınlığından dolayı genellikle yüksektir ve herhangi bir yerden herhangi bir yere kadar değişebilir.7~8 rakam dolaryılda.
  • Öte yandan, L3'ler çok daha düşük maliyetli bir profilde çalışır ve bir L3'ün yıllık işletme maliyeti herhangi bir yerde 25.000 ila 50.000 dolar arasında değişebilir.

L3s geliştiricileri, çoklu VM ortamlarına yol açan Solidity / Vyper ötesinde çerçevelerin popülaritesini artıracaktır.

  • Alternatif çerçeveleri (örneğin MoveVM, SolanaVM, Arbitrum Stylus) Ethereum üzerine uygulayan projeler mevcuttur. Amaç, geliştirici sunumlarının kümesini genişletirken mevcut ağ etkileri, likidite ve Ethereum'un giriş yollarından faydalanmaktır.
  • Bu muhtemelen ilk kez L2 seviyesinde ortaya çıkacak - ancak bu çerçevelerin, Base gibi L2 merkezlerinden yararlanmak isteyen L3'ler olarak da dağıtılmasını bekleyebiliriz.
  • Sonuç olarak, bir L2, kendi zincirini EVM'de korurken (çoklu-VM'yi doğrudan L2'ye entegre etmeye çalışmak yerine) L3 düzeyinde en geniş geliştirici TAM'ını çekebilir.

L3s değer akışları uygulama katmanına dayanacaktır

  • Bireysel L3'ler için KPI'lar kullanıcılar ve işlemler ve jeton kullanımı, ardışık ücretlerden ziyade. Bireysel bir L3 tarafından yaratılan ortalama değer muhtemelen küçük olacaktır - ancak L3'lerin sayısı çoğaldıkça bu ağ etkileri yaratacaktır.
  • L3'lerin büyümesi genellikle yazılım tarafında (ör. Geliştirici Araçları, Bir Hizmet Olarak Rollup) ve protokol tarafında (Veri Erişilebilirliği, Zincir Soyutlama) değer yaratımına fayda sağlayacaktır, ancak yalnızca büyük miktarda L3'te ölçeklenecektir.
  • Tek bir yayıncı / proje birden fazla L3 başlatabilir ve kendi L3 ekosistemlerine sahip olabilirler. Örneğin - bir onchain oyun ekosistemi, her oyun için tek bir L3'e sahip olabilir ve başka bir oyun için ek L3 oluşturabilir - ve ortaya çıkan ekosistem, diğer paydaşlarla birlikte kazanılan artık değeri sağlar ve paylaşır.

L3'lerin başarılı olması için daha düzgün etkileşim ve zincir soyutlaması gerekecek

  • Eğer L3'ün amaçlanan amacı L2 kullanıcısının UX'ine ulaşmak ise ve bir uygulama kullanım durumuna göre artan sayıda L3 bekliyorsak, o zaman bu L3'lerle etkileşim, kullanıcı düzeyinde sorunsuz hale gelmelidir.
  • L2'lerle benzer şekilde, L3 köprüleme iki şekilde gerçekleştirilebilir: L3'ün L2'ye çözmesi durumunda doğal olarak veya 3. taraf sağlayıcı aracılığıyla. L3 yığınının deneysel doğası nedeniyle 3. taraf sağlayıcılar, potansiyel olarak homojen olmayan ve esnek bir köprüleme katmanı için daha uygun olabilir (bkz.@cbventures/state-of-bridging"> State of Bridging).
  • Aynı zamanda, L3'ler yalnızca kanonik L2 uzlaşma zinciri ile etkileşim önceliklendirebilirler, diğer tüm zincirlerle tam etkileşim yeteneğine sahip olmak yerine. Sonuç olarak, köprü özelliğini geliştirmeye odaklanacaklar, örneğin gecikmeyi azaltma ve tek noktadan likidite sağlama, genel kullanıcı deneyimini iyileştirmek için.
  • Ortogonal olarak, yerel kavramların sıralayıcı düzeyinde nasıl tanıtılacağı konusunda devam eden protokol Ar-Ge'si vardır (bkz.Tabanlı Rollups)

Gelecek Görünümü

Sonuç olarak, L2 ekosistemi, izole onchain uygulama deneyimleri oluşturmak isteyecek ve temel L2 merkezlerine ulaşmak isteyecek L3 yapımcılarının büyümesini beklemelidir.

L3 manzarası içinde, Coinbase Ventures ortaya çıkan yeni kullanım durumlarına yatırım yapıyor. Bu alanlarda bir şeyler inşa ediyorsanız, sizinle tanışmak isteriz -@yiryan"> Ryan Yi’nin DM'leri açık!

Bu materyal yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve (i) herhangi bir yatırıma, paylara yatırım yapmaya, satmaya veya satmaya ya da herhangi bir yatırım veya ticaret stratejisine katılmaya veya (ii) muhasebe, hukuk veya vergi danışmanlığı veya yatırım önerileri sağlamak veya (iii) Coinbase'in resmi bir beyanı olmayı amaçlamamaktadır. Burada yer alan bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir temsil veya garanti yapılmamaktadır. Coinbase, materyallerde tartışılan veya referans verilen varlıkların ve/veya yayınların bazılarıyla finansal çıkarlara veya ilişkilere sahip olabilir. Coinbase, materyallerde sunulan bağlantıları veya üçüncü taraf web sitelerini onaylamaz veya onaylamaz.

Uyarı:

  1. Bu makale [Coinbase Ventures], telif hakkı orijinal yazarına aittir [Ryan YiveMichael Atassi.], eğer yeniden basım ile ilgili herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibi, ve ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede bunu ele alacak.

  2. Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmektedir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.

  3. Makalelerin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsedilmemektedir.Gate.iotranslated article may not be reproduced, distributed or plagiarized.

ELI5 L3s

İleri SeviyeAug 06, 2024
Ödeme, kripto para ekosisteminin kritik bir yönüdür ve günlük olarak onlarca binlerce kripto para işlemi zincir üzerinde ve zincir dışında gerçekleşmektedir. Ödeme yapmanın, yeni bir kripto paranın değer kazanmasına neden olduğu için, ödemeler, Web2 ve Web3 dünyaları arasında önemli bir köprüdür. Bu makale, Web3 ödeme endüstrisi içinde çeşitli iş senaryoları ve projeleri ele alacaktır.
ELI5 L3s

Açıklamalar ve dipnotlar:Coinbase Ventures portföy şirketiOptimism, Arbitrum, Celestia, Eigenlayer, Stack, ThirdWeb, Syndicate, Conduit, Alchemy, Socket, Everclear, Reservoir, Starkware, Matter Labs dahil olmak üzere, makalede desteklenen projeler belirtilmektedir.

L3'ler (veya "Katman 3'ler"), özellikle EVM L2 manzarasında onchain geliştirici dağıtımları arasında yükselen bir fenomendir. Bu belge, L3'lerin temellerini, değer önerilerini ve geniş ekosistem için sonuçlarını açıklar.

TLDR:

  • L2'lerin düşük gaz ücretleri / artan işlem kapasitesi sayesinde, bunların onchain etkinliğin merkezi haline gelmesine ve ETH tabanlı ekonominin önemli bir kısmını oluşturmasına imkan tanınmış olabilir, ancak bunlar merkezsizlik ve ETH L1 ile uyumunu sürdürme baskısıyla kısıtlanabilir.
  • Uygulamalarını denemek ve özelleştirmek isteyen geliştiriciler ve dağıtım için bir L2 ile uyum sağlamak isteyenler artık temel bir L2'ye yerleşen uygulama zincirleri olan L3'leri oluşturmayı tercih ediyor.
  • Bu belge, L3'lerin ortak bir anlayışının oluşturulmasına odaklanmaktadır.

Alınacaklar

L3'ler nedir?

L2'ler onchain merkezleri ise, L3'ler izole durum ortamları ve ücret pazarları olan 'onchain sunucuları' olarak düşünülebilir, ancak temel L2'ye yerleşir ve onların giriş / dağıtım mekanizmalarına bağlanır. Bu, uygulamalara kendi özelleştirilebilir blok alanlarını kontrol ettikleri sağlarken, hala var olan likidite ve kullanıcı tabanlarından yararlanır.

  • Maliyet: (1) Daha düşük entegrasyon maliyetleri (CEX'ten L2'ye doğrudan entegrasyon), (2) biraz daha ucuz yerleşim/yürütme maliyetleri (işlemler L2'ye yerleştiği için L1'e göre), ve en önemlisi (3) alternatif veri erişimi olan ("DA") veri doğrulamasının nasıl yapıldığıdır (DAToplam maliyetin %95'i veya daha fazlasıETH L1 verilerini kullanan L2'ler için). Gaz ücretleri ayrıca daha öngörülebilir, çünkü L3'ler kendi ücret pazarlarına sahiptir (örneğin, L2'de bir uygulamadaki artan etkinlik diğerlerinin ücretlerini yükseltir)
  • Özelleştirilebilirlik: L3'ler L2'lerden daha düşük bir merkezi olmayan standarta tabidir, bu da yeni tokenomikler (örneğin, özel gaz jetonları), sanal makineler (örneğin, ETH L2'de Solana VM) ve alternatif DA'lar (örneğin,CelestiaETH L1 yerine

L3'ler L2'lerden nasıl farklıdır?

L3'ler rollup'lar ve dolayısıyla insanların L2'leri nasıl anlayacaklarını paylaşır.

  • Uygunluk: L2'lerin L1'lere yerleştiği gibi, L3'ler bir L2'ye yerleşir.
  • Köprü: Varlıkların L1'den L2'ye kanonik olarak (veya 3. taraf) köprülendiği gibi, aynı şekilde L2'den L3'e köprülenir.
  • Sanal Makine: Bir L3'ün kullandığı yazılım yığını, temel L2'si üzerinde çalışması gerekmeyebilir. Örneğin, üretimdeki birçok L3, Arbitrum Nitro üzerinde çalışırken Base'e (OP Stack üzerinde çalışan) yerleşir. Ayrıca, çoğu L3 yığını mevcut popüler L2 yığınlarının değiştirilmiş sürümleridir. Örneğin - Arbitrum (Nitro) ve OP Stack, L3 oluşturucularının ihtiyaçlarına uygun olarak değiştirilmiş yığınlar başlattı.
  • Veri Erişilebilirliği: Bu en büyük farktır. L3'ler alternatif DA katmanlarını kullanmayı tercih eder (ör. Celestia, EigenDA, Arbitrum AnyTrust) L2'ler hizalamak / merkezi olmayan amaçlar için ETH L1'i kullanmak zorundadır. Sonuç olarak, L3'ler son derece düşük maliyetli gaz ortamlarına ulaşır.

L3'leri nasıl başlatırsınız?

  • L3'ler ağırlıklı olarak izinsiz / açık kaynaklı teknoloji yığınlarından yararlandığından, geliştiriciler (1) yığını / altyapıyı kendileri çalıştırabilir, (2) L3'ünüzü dağıtmak ve barındırmak için yönetilen hizmetler sağlayan bir Hizmet Olarak Toplama ("RaaS") sağlayıcısından (yani Conduit, Caldera) yararlanabilir veya (3) çeşitli altyapı sağlayıcılarına (yani RaaS, Köprüler, DevTools) kaputun altında.

L4'ler olacak mı?

  • L3'ler ayrılmış blok alanı sunar ve likidite / kullanıcılarla doğal olarak L2"hücrelere" köprü kurma yeteneği sunar, bu da bize bu durumun tüm materyallerini kapsayacağını düşündürmektedir.
  • L3'ler dikey ölçeklendirme için muhtemelen 'son' sınırı olacak (yani L4 yok), hatta L2 işlem maliyetleri azalırken bile
    • L3'ler için temel öneri, altta yatan L2 'merkezlerini' likidite / kullanıcılarla kullanabilmektir. 'L4' üzerinde inşa etmek ise daha yakın olmak ve amacını bozmaktır.
    • Maliyet iyileştirmesi yok - alternatif DA maliyet farkının sebebidir. Yığını yükseltmek, yerleşim / gerçekleştirme maliyet bileşenini anlamlı bir şekilde değiştirmeyecektir.
  • Bir L3 ölçekleme sınırlarına ulaşırsa, dikey olarak daha fazla ölçeklendirme yapmak yerine ("L4"), muhtemelen aynı L2'ye (yerel köprü aracılığıyla bağlantılı) yerleşen başka bir L3 başlatacaklardır. Sonuç olarak, L3'ler muhtemelen dikey olarak değil, yatay olarak ölçeklenecektir.

Ekosistem Sonuçları

L3'ler, onchain yapımcılar için başka bir tercih edilen yöne dönüşecek ve potansiyel olarak milyonlarca L3 'sunucu'ya sahip bir avuç L2 'merkezi' oluşturabilecektir.

  • L3'ler, alt zincir engelini kırarak ve ana akım ölçekte onchain uygulamaları oluşturma eşiğini düşürerek, onchain geliştiriciler için potansiyel bir paradigma değişikliği temsil etmektedir. Bu, potansiyel olarak milyonlarca L3'ün olduğu bir 'uygulama mağazası' anına yol açabilir.
  • L3'ler, inşaatçılar için deneysel bir oyun alanı sunar ve yüksek işlem kapasitesine sahip/düşük maliyetli uygulamalar için mükemmeldir - bu sayede likiditeye/entegrasyonlara/distribüsyona altında yatan L2 merkezlerine erişebilirler
  • Potansiyel bir sonuç var ki onlarca~yüzlerce L2 merkezi olabilir, milyonlarca L3 ise olabilir.

Maliyet açısından L3'ler potansiyel bir 'AWS' anı olabilir

  • Bir gözlem, L2'lerin kendi onchain merkezleri haline geldiğidir. Bir L2'nin çalıştırma maliyet profili, L1 yakınlığından dolayı genellikle yüksektir ve herhangi bir yerden herhangi bir yere kadar değişebilir.7~8 rakam dolaryılda.
  • Öte yandan, L3'ler çok daha düşük maliyetli bir profilde çalışır ve bir L3'ün yıllık işletme maliyeti herhangi bir yerde 25.000 ila 50.000 dolar arasında değişebilir.

L3s geliştiricileri, çoklu VM ortamlarına yol açan Solidity / Vyper ötesinde çerçevelerin popülaritesini artıracaktır.

  • Alternatif çerçeveleri (örneğin MoveVM, SolanaVM, Arbitrum Stylus) Ethereum üzerine uygulayan projeler mevcuttur. Amaç, geliştirici sunumlarının kümesini genişletirken mevcut ağ etkileri, likidite ve Ethereum'un giriş yollarından faydalanmaktır.
  • Bu muhtemelen ilk kez L2 seviyesinde ortaya çıkacak - ancak bu çerçevelerin, Base gibi L2 merkezlerinden yararlanmak isteyen L3'ler olarak da dağıtılmasını bekleyebiliriz.
  • Sonuç olarak, bir L2, kendi zincirini EVM'de korurken (çoklu-VM'yi doğrudan L2'ye entegre etmeye çalışmak yerine) L3 düzeyinde en geniş geliştirici TAM'ını çekebilir.

L3s değer akışları uygulama katmanına dayanacaktır

  • Bireysel L3'ler için KPI'lar kullanıcılar ve işlemler ve jeton kullanımı, ardışık ücretlerden ziyade. Bireysel bir L3 tarafından yaratılan ortalama değer muhtemelen küçük olacaktır - ancak L3'lerin sayısı çoğaldıkça bu ağ etkileri yaratacaktır.
  • L3'lerin büyümesi genellikle yazılım tarafında (ör. Geliştirici Araçları, Bir Hizmet Olarak Rollup) ve protokol tarafında (Veri Erişilebilirliği, Zincir Soyutlama) değer yaratımına fayda sağlayacaktır, ancak yalnızca büyük miktarda L3'te ölçeklenecektir.
  • Tek bir yayıncı / proje birden fazla L3 başlatabilir ve kendi L3 ekosistemlerine sahip olabilirler. Örneğin - bir onchain oyun ekosistemi, her oyun için tek bir L3'e sahip olabilir ve başka bir oyun için ek L3 oluşturabilir - ve ortaya çıkan ekosistem, diğer paydaşlarla birlikte kazanılan artık değeri sağlar ve paylaşır.

L3'lerin başarılı olması için daha düzgün etkileşim ve zincir soyutlaması gerekecek

  • Eğer L3'ün amaçlanan amacı L2 kullanıcısının UX'ine ulaşmak ise ve bir uygulama kullanım durumuna göre artan sayıda L3 bekliyorsak, o zaman bu L3'lerle etkileşim, kullanıcı düzeyinde sorunsuz hale gelmelidir.
  • L2'lerle benzer şekilde, L3 köprüleme iki şekilde gerçekleştirilebilir: L3'ün L2'ye çözmesi durumunda doğal olarak veya 3. taraf sağlayıcı aracılığıyla. L3 yığınının deneysel doğası nedeniyle 3. taraf sağlayıcılar, potansiyel olarak homojen olmayan ve esnek bir köprüleme katmanı için daha uygun olabilir (bkz.@cbventures/state-of-bridging"> State of Bridging).
  • Aynı zamanda, L3'ler yalnızca kanonik L2 uzlaşma zinciri ile etkileşim önceliklendirebilirler, diğer tüm zincirlerle tam etkileşim yeteneğine sahip olmak yerine. Sonuç olarak, köprü özelliğini geliştirmeye odaklanacaklar, örneğin gecikmeyi azaltma ve tek noktadan likidite sağlama, genel kullanıcı deneyimini iyileştirmek için.
  • Ortogonal olarak, yerel kavramların sıralayıcı düzeyinde nasıl tanıtılacağı konusunda devam eden protokol Ar-Ge'si vardır (bkz.Tabanlı Rollups)

Gelecek Görünümü

Sonuç olarak, L2 ekosistemi, izole onchain uygulama deneyimleri oluşturmak isteyecek ve temel L2 merkezlerine ulaşmak isteyecek L3 yapımcılarının büyümesini beklemelidir.

L3 manzarası içinde, Coinbase Ventures ortaya çıkan yeni kullanım durumlarına yatırım yapıyor. Bu alanlarda bir şeyler inşa ediyorsanız, sizinle tanışmak isteriz -@yiryan"> Ryan Yi’nin DM'leri açık!

Bu materyal yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve (i) herhangi bir yatırıma, paylara yatırım yapmaya, satmaya veya satmaya ya da herhangi bir yatırım veya ticaret stratejisine katılmaya veya (ii) muhasebe, hukuk veya vergi danışmanlığı veya yatırım önerileri sağlamak veya (iii) Coinbase'in resmi bir beyanı olmayı amaçlamamaktadır. Burada yer alan bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir temsil veya garanti yapılmamaktadır. Coinbase, materyallerde tartışılan veya referans verilen varlıkların ve/veya yayınların bazılarıyla finansal çıkarlara veya ilişkilere sahip olabilir. Coinbase, materyallerde sunulan bağlantıları veya üçüncü taraf web sitelerini onaylamaz veya onaylamaz.

Uyarı:

  1. Bu makale [Coinbase Ventures], telif hakkı orijinal yazarına aittir [Ryan YiveMichael Atassi.], eğer yeniden basım ile ilgili herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibi, ve ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede bunu ele alacak.

  2. Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil etmektedir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.

  3. Makalelerin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsedilmemektedir.Gate.iotranslated article may not be reproduced, distributed or plagiarized.

Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500