dappOS: Üst Kurumlar Tarafından Desteklenen Bir Amaç Odaklı Ağ

İleri SeviyeSep 09, 2024
Bu makale, operasyonel süreçleri basitleştirerek blok zinciri kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlayan bir niyet tabanlı yürütme ağı olan dappOS'un ayrıntılı bir genel bakışını sunmaktadır. DappOS'un teknik mimarisi, iş modeli, ortaklıkları ve finansmanı analiz edilerek, niyet sektöründeki potansiyeli ve olasılıkları incelenmektedir. DappOS, niyet tabanlı işlemler, varlıklar ve dApp'larla etkileşime yönelik çerçeveler sunarak, merkezi olmayan uygulamaların (dApp'lar) işletim sistemi olmayı hedeflemektedir. Makale ayrıca GMX gibi DeFi projeleriyle olan işbirlikleri ve kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik yenilikçi çalışmaları hakkında da bilgi vermektedir.
dappOS: Üst Kurumlar Tarafından Desteklenen Bir Amaç Odaklı Ağ

Özet

Kripto ekonomisi geliştikçe, altta yatan blok zinciri altyapısı istikrarlı bir şekilde gelişti, ancak kullanıcı deneyimi emekleme aşamasında. Kullanıcı operasyonlarının iyileştirilmesi, blok zinciri ekosistemine daha fazla katılımcı çekebilir, bu da daha fazla altyapı geliştirmeyi teşvik edecek ve iş modellerini zenginleştirerek olumlu bir geri bildirim döngüsü yaratacaktır. Kripto alanı, kullanıcıya dönük bir katil uygulama veya işletim sisteminin ortaya çıkmasıyla "1995 anına" ulaşabilir.

Ni̇yet sektörü, “kullanıcıların uzman olduğunu varsaymak” yerine “kullanıcıların acemi olduğunu varsaymak” yoluyla, karmaşık işlemler ve mantığı soyutlayarak kullanıcılara daha basitleştirilmiş, pratik ve güvenli bir deneyim sunmak için zincir üzerindeki etkileşim paradigmasını değiştirmek için çalışmaktadır. AI, kullanıcıların niyetlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olabilir.

Bu makale, üst düzey kuruluşlar tarafından desteklenen bir niyet tabanlı yürütme ağı olan dappOS'a odaklanmaktadır.

1. Niyet: Kullanılabilirlikten Kullanıcı Dostu Olmaya — Zincir Üstü Deneyimin Yükseltilmesi

Kripto Deneyimini Geliştirmek

2020 DeFi Yazında, büyük ölçekli ticari faaliyetler ilk kez blok zincirinde gerçekleşmeye başladı. O zamandan beri, blok zinciri iş faaliyetleri finanstan eğlenceye, NFT'lerden oyunlara ve sosyal etkileşime kadar genişleyerek gelişti. Şu anda, NFT'leri hariç tutarak çeşitli varlıklarda 90 milyar doların üzerinde aktif kaldı, büyük blok zincirlerinde varlık toplamları son boğa piyasasının zirvesinde 200 milyar dolara yaklaştı. Ayrıca, son zamanlarda günlük işlem hacimleri 5 milyar doları aşarak Mart ayında günde 10 milyar dolara ulaştı — neredeyse Hong Kong Borsası'ndaki günlük ortalama işlem hacminin yarısı kadar.


kaynak: Defillama

Piyasa katılımcıları cüzdanlarıyla oy kullanıyor ve blok zincirinin "daha fazla özgürlük ve daha ucuz güven" vaadiyle daha fazla ticari faaliyeti destekleme potansiyelini gösteriyor (bkz.Web3'ün Temel Değeri ve Buna Nasıl Yatırım YapılırBu potansiyel, blockchain'in daha ileri ticari faaliyetler için bir temel haline gelmesi sürekli olarak doğrulanmaktadır.

Ancak, hızlı büyümeye rağmen, bu hala yeni bir pazar—gelişim açısından yedi yıldan az bir süre, gerçek iş genişlemesi açısından ise dört yıldan az bir süre. Endüstrinin olgunluk erken aşamalarının belirtileri hala görülebilir. Örneğin, önde gelen blok zinciri Solana, henüz Şubat ayında 30 saatlik bir kesinti yaşadı, ana akım blok zinciri cüzdanları hala kullanıcıların uzun mnemonik ifadeleri veya özel anahtarları yedeklemesini gerektiriyor ve çoğu sürdürülebilir on-chain iş modeli, gerçek off-chain işletmeleri ve blok zinciri arasında gerçek bir organik entegrasyon olmaksızın, yerel blok zinciri varlıkları etrafında dönmeye devam ediyor.

Son birkaç yıla geri dönüp baktığımızda, Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme blok zincirlerinin gelişimi, insan ticari faaliyetlerini daha da kolaylaştırmak üzere tasarlanmış olup önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Onların piyasa değerleri istikrarlı bir şekilde artmıştır. "Kullanılabilirlik" sorununu çözme konusunda net yönergeler ve başarılabilir yollar artık mevcuttur. Ethereum'un yaklaşımı sola yatarak, Rollup'ları benimseyerek ve modüler mimariye doğru aşamalı bir şekilde evrilerek, Arbitrum ve Base gibi popüler Katman 2 (L2) çözümlerinin gelişmesiyle birlikte. L2 ve L3 boyunca uzmanlaşmış uygulama zincirleri bolluk içinde ortaya çıkmıştır. Öte yandan, Solana'nın yolu sağa yatarak, tek bir zincirde performansı optimize etmeye odaklanarak, ortalama 2.000'in üzerinde işlem/saniye (TPS) başararak, ağda sürekli olarak yeni kullanıcılar ve varlıklar ortaya çıkmaktadır.

Ancak 'kullanım kolaylığı' açısından, genel olarak zincirdeki deneyimin hala nispeten zayıf olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Mevcut kullanıcı deneyimi, sadece birkaç milyon aktif adresin (hatta daha az aktif kullanıcının) bulunduğu mevcut zincir topluluğu için kabul edilebilir olabilir, ancak blok zinciri yüz milyonlarca veya hatta milyarlarca insan tarafından kapsamlı bir şekilde benimsenecekse, şu anki deneyim yeterli değildir.

Temmuz 2023'te Paradigm, Web3 deneyimi yükseltmelerini farklı bir sektör olan "niyet sektörü" olarak adlandırdığı "niyet merkezli" kavramını tanıttı.

Basit bir ifadeyle, "niyet", kullanıcının gerçek ihtiyaçlarına atıfta bulunur. Örneğin, "$BRETT Meme Coin'in 1.000 dolarlık alımı" bir niyettir. Bir niyeti yerine getirmek için birden fazla işlem gerekebilir. Daha fazla kısıtlama varsa, bir niyetin karmaşıklığı artar.

Yukarıdaki örnekte, Temel zincirde yeterli kararlı paraya sahip değilsem ancak bunları yalnızca Ethereum'da tutarsam, bu niyeti yerine getirmek için gereklidir:

  1. Ethereum'da 1.005 USDC'yi ETH için değiştirme (çünkü Base USDC'yi gaz ücretleri için desteklemedi);
  2. ETH'i Base ağına bağlama;
  3. Base üzerinden 1.000 dolar değerinde ETH ile $BRETT satın alma.

Bu üç işlem. Bu işlemler serisi arkasında, Ethereum'dan Base'e hangi çapraz zincir köprülerinin mevcut olduğunu bilmek gibi gizli bilgiler var, hangi köprünün varlıklarım için en iyi oranları ve hızı sunduğunu, Base'in RPC bilgilerini nasıl bulup ekleyeceğimi ve $BRETT için en iyi fiyatı almak için Base'de iyi bir toplayıcının olup olmadığını bilmem gerekiyor. Eğer yoksa, $BRETT'in ana likiditesinin nerede bulunduğunu bilmem gerekecek. Deneyimli bir blokzincir kullanıcısı için, bu adımlar aşırı karmaşık görünmeyebilir, çünkü bu bilginin büyük bir kısmı tekrarlanan kullanımlarla içselleştirilmiştir. Ancak, bir yeni başlayan için, bu süreç bunaltıcı olabilir - süreci tamamlamak için adım adım bir öğreticiyi takip etmeleri gerekebilir.

Birçok yönden, mevcut zincir üstü deneyim, Windows 95'in piyasaya sürülmesinden önce bilgisayarlarla etkileşime benziyor. O zamanlar, bilgisayarlar zaten güçlü işleme ve dosya işleme yetenekleri sergiliyordu, ancak etkileşim öncelikle CMD komut istemi aracılığıyla yapılıyordu. Bilgisayarların altında yatan mantığa aşina olan kullanıcılar için bu yöntem basit, doğrudan ve verimliydi; Bugün bile birçok teknoloji meraklısı hala onu tercih ediyor. Ancak, yeni kullanıcılar için bu bir "kabus" karmaşıklık seviyesiydi. Kişisel bilgisayarlar, kullanıcılara temel işlemlerde rehberlik etmek için kalın kılavuzlarla birlikte geldi.

Windows 95 piyasaya çıktığında her şey değişti. Bilgisayar doğrudan bir grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) başlatıldı, burada kullanıcılar fareyle basitçe tıklayarak görevleri yerine getirebildi. Web tarayıcısının ortaya çıkması, kullanıcıların internete erişim engelini daha da düşürdü. Bazılarına göre, bu komut satırı etkileşiminden GUI'ya geçiş, kullanıcı deneyiminde küçük bir iyileşme gibi görünebilirdi, sadece altta yatan komutların yüzeysel bir katmanı. CPU performans artışı gibi donanım yükseltmeleriyle karşılaştırıldığında, büyük bir teknik sıçrama gibi görünmüyordu. Ancak, Windows 95 sıradan kullanıcılar için giriş engelini düşürdü ve kitleler arasında kişisel bilgisayarların hızla benimsenmesine yol açtı. Daha fazla bilgisayar satıldıkça, Intel CPU'larının maliyeti düştü, kişisel bilgisayarların performansı ve deneyimi daha da arttı. Bu, bilgisayarların ve internetin hızla küresel olarak yayılmasına yol açan olumlu bir geri bildirim döngüsü yarattı ve ardından teknoloji patlamasını tetikledi.


Küresel İnternet Kullanım Trendi (Kaynak: dünya bankası)

Geriye bakıldığında, bu görünüşte "kullanıcı deneyiminde küçük bir gelişme" olarak görünen şey, günlük insanların hayatını temelden değiştirdi ve Microsoft, Apple, Google ve NVIDIA gibi dünyadaki büyük şirketlerin çoğunun oluşumuna yol açtı. Bu an genellikle internet ve kişisel bilgisayarların tarihinde "1995 anı" olarak adlandırılır ve patlayıcı büyümenin başlangıcını simgeler.

BTC ETF onayı, hükümetlerin kripto endüstrisini olumlu bir şekilde tanımasını temsil etse de ve daha fazla kullanıcıyı alana çekmiş olsa da, bu kullanıcıların çoğunluğu hala merkezi borsalarda yalnızca kripto varlıklarını tutmakta ve blokzincir teknolojisiyle etkileşimleri genellikle basit transferlerle sınırlı kalmaktadır. Blokzincir uygulamalarının geniş çapta benimsenmesi açısından, kriptonun "1995 anı" henüz gelmemiştir. Muhtemelen kullanıcı odaklı bir öldürücü uygulama veya işletim sisteminin ortaya çıkmasını bekliyor ve amaç merkezli izleğin içindeki projeler, bu anın gerçekleşmesinde kilit rol oynayabilir.

Amaç: Yapay Zeka + Kripto için En İyi Kullanım Durumlarından Biri

Yapay zeka son yıllarda hızla ilerledi ve birçok kişi 2023'ün yapay zekanın kendi "1995 anı"nı işaret ettiğine inanıyor. ChatGPT ve diğer büyük dil modellerine dayalı sohbet robotları, olağan insanların günlük yaşamlarına girmeye başladı ve hem sermaye piyasaları hem de genel halkın yapay zekaya olan ilgisi eşi benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Büyük dil modellerinin yetenekleri tavan yapmaya işaret etmiyor ve yapay zekanın yeteneklerinin ne kadar artırılabileceği veya çeşitli endüstrileri nasıl yeniden şekillendireceği konusunda hala tam olarak emin değiliz. GPT-4o'un piyasaya sürülmesiyle, yapay zekanın hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelme sürecinin daha da hızlandığı görünüyor.

Kripto alanındaki en önemli tartışmalardan biri geçen yılın üzerinde AI'nın entegrasyonu olmuştur. Bu trendle ilişkilendirilen tokenlar dramatik fiyat artışları görmüştür. Bir iş mantığı perspektifinden, ben blok zincir tabanlı AI ajanlarının AI'ı kripto ile birleştirmek için en iyi kullanım durumlarından birini temsil ettiğine inanıyorum, çünkü bu, insanların niyetlerini gerçekleştirmelerini daha kolay hale getiriyor.

Bu, blok zinciri kurallarının insan tanımlı olduğu, net sınırlara ve siyah kutulara sahip olmadığı için.

Yapay zeka, ekonomik kuralların netliği ve sistemin izinsiz doğası nedeniyle blokzincir sistemlerinde daha iyi performans gösterir. AI'nın rastlantısallığıyla ilişkili riskler, belirli kurallar içinde görevleri yürütürken en aza indirilir. Örneğin, yapay zeka, satranç, kart oyunları ve video oyunlarında insanları zaten geride bıraktı çünkü bu ortamlar, iyi tanımlanmış kurallara sahip kapalı kum havuzlarıdır. Bununla birlikte, yapay zekanın otonom sürüşteki ilerlemesi daha yavaş olmuştur çünkü açık bir dış ortamın zorluklarıyla karşılaşır, burada yapay zekanın karar verme sürecindeki rastlantısallık daha zor tolere edilir.

Kaynak: Mint Ventrues

Bu tür bir ortamda, yeterli giriş bilgisi sağlandığı sürece, yapay zeka belirli problemler için insanlardan daha hızlı bir şekilde her zaman en optimal çözümü bulacaktır, bu da insanların niyetlerine daha verimli bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olacaktır.

2. Proje Detayları

2.1 İşletme Genel Bakışı

dappOS, amaç tabanlı bir yürütme ağıdır. Bir kullanıcının bakış açısından, yalnızca dappOS'a amaçlarını sağlamaları gerekir ve dappOS, bu amacı yerine getirmek için gereken işlemleri yürütmek için çeşitli dApp'ler ve genel blok zincirleri ile etkileşimleri yönetir. Daha önce bahsedilen örnekte, kullanıcının "1.000$ değerinde Meme Coin $BRETT satın almayı" amaçladığı durumlarda, gerekli tüm işlemler ilgili taraflar aracılığıyla dappOS tarafından kolaylaştırılır. Başka bir deyişle, kullanıcının yalnızca dappOS ile arayüz oluşturması gerekirken, halka açık blok zincirleri ve dApp'lerle tüm etkileşimler dappOS tarafından yönetilir.

“dappOS” adının arkasındaki amaç açıktır—dapp'ler için bir işletim sistemi (OS) olmayı hedefliyorlar, benzer şekilde Windows 95 bilgisayarlar için bir işletim sistemi (OS) haline geldi.

DappOS ekosistemi içinde, açık, karşılıklı bir pazar oluşturdular. Bir yanda kullanıcılara hizmet veren geliştirici tarafı (talep tarafı) bulunurken, diğer yanda niyet yürütme hizmeti sunan hizmet düğümleri (arz tarafı) bulunmaktadır. dappOS, sunulan hizmetlerin kalitesini sağlamak için bir OMS (Umursamaz En Az Stake) mekanizması kullanır.


dappOS Mimarisi ( kaynak)

dappOS ekosistemi içindeki temel roller ve fonksiyonlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kullanıcılar: İstek niyetleri. Kullanıcılar, dappOS tarafından sağlanan niyet çerçevesine dayalı olarak niyetlerini sunmaları gerekiyor.
  2. Hizmet Sağlayıcıları: Ni̇yet hizmetleri gerçekleştirin. Belli bir miktar dappOS jetonunu teminat olarak koyduktan sonra hizmet sağlayıcıları, kullanıcı niyetlerini kabul etmeye ve gelir elde etmeye başlayabilir.
  3. Yürütme Doğrulayıcıları: Hizmet sağlayıcıların yürütmesini doğrulayın. Bir hizmet sağlayıcısı gerektiği gibi bir görevi tamamlayamazsa, doğrulayıcılar hizmet sağlayıcıya oy verme ve cezalandırma yetkisine sahiptir.
  4. Eşleştiriciler: Kullanıcıların niyetlerini uygun hizmet sağlayıcılarıyla eşleştirin.


kaynak

Uygulamada, kullanıcılar niyetlerini bir ön uç etkileşimi aracılığıyla eşleştiriciye gönderirler. Eşleştirici daha sonra ilişkili hizmet sağlayıcılarla danışır, niyeti yerine getirme konusunda tekliflerini sorar ve bunları kullanıcıya geri bildirir. Kullanıcı teklif ile aynı fikirde ise, bir hizmet sağlayıcı seçebilir, niyeti imzalayabilir ve yürütme için gerekli kaynakları sağlayıcıya transfer edebilir.

Belirtilen zaman çerçevesinden sonra, bir grup doğrulayıcı görevin tamamlandığını doğrular. Eğer herhangi bir doğrulayıcı görevin tamamlanmadığını tespit ederse, buna itiraz edebilir. Doğrulayıcılar daha sonra bir Oy Payı (PoS) mekanizması aracılığıyla oy kullanarak uzlaşıya varırlar. Eğer uzlaşma görevin başarısız olduğunu doğrularsa, hizmet sağlayıcı kullanıcıya tazminat olarak teminatlarını kaybetmek zorundadır.

Çekirdek rollerin yanı sıra, dappOS, Optimistik Minimum Staking (OMS) mekanizmasını kullanır. Bu, hizmet düğümlerinin görevlerini doğrulama (umutlu) öncesinde yapmaya devam ederken, eksik niyetlerin toplam değerinden sadece biraz daha fazla bahis yapmasını (minimum) teminat olarak kabul eder. Doğrulayıcılar hizmet düğümünün sonuçlarını başarıyla onayladığında, düğüm kazançlarını alır. Bir hata tespit edildiğinde, sistem düğümü cezalandırır ve kullanıcı önceden anlaşılan tazminatı alır.

OMS mekanizması, kullanıcılar için görev verimliliğini, hizmet sağlayıcılar için sermaye verimliliğini ve sistemin genel güvenliğini dengelemeyi amaçlar. Hizmet sağlayıcılar için maliyeti en aza indirirken görevlerin tamamlanmasını sağlar. Ayrıca, bu amaca dayalı yürütme ağı aracılığıyla sıradan kullanıcılar, profesyonel hizmet sağlayıcıların sunduğu yürütme verimliliğinden ve maliyet avantajlarından yararlanabilir. Bu sağlayıcılar, ultra düşük işlem ücretlerine sahip VIP hesapları, gaz maliyetlerinden tasarruf etmek için birleştirilmiş işlemler ve üstün zincir üstü anti-MEV (Madenci Çıkarılabilir Değeri) yetenekleri gibi bireysel kullanıcıların sahip olmadığı benzersiz kanallara sahiptir. Ek olarak, hizmet sağlayıcılar arasındaki rekabet, hizmet fiyatlarını optimum seviyelere çekerek kullanıcılara fayda sağlar. dappOS'un amaca dayalı yürütme ağı, sıradan kullanıcıları normalde büyük varlıklar için ayrılmış kurumsal düzeyde erişim ve hızlarla güçlendirir.

dappOS'un Üç Niyet Çerçevesi

  1. Amaç-tabanlı Ticaret: Kullanıcıların optimal spot ticaret maliyetlerine ulaşmalarına yardımcı olur.
  2. Intent Tabanlı Varlıklar: dappOS sistem içinde standartlaştırılmış varlıklar. Eşdeğer varlıklar serisi hem getiri taşıma hem de ticaret özelliklerine dikkat edilerek homojenleştirilmiştir.
  3. Amaç tabanlı dApp Etkileşimleri: Kullanıcının "Meme Coin $BRETT değerinde 1.000 dolar satın almak" niyeti örneğinde olduğu gibi, bu çerçeve dApp'lerle etkileşimleri basitleştirir ve zincirler arasında varlıkları köprüler.

Ni̇yet tabanli varlik çerçevesi farkli zincirler arasindaki farkliliklari düzleştirir ve homojenize varliklari, çapraz zincir dönüşümleri veya benzer varliklar arasinda takas gereksinimini önemli ölçüde azaltarak, kullanıcı deneyimini geliştirir. Kripto dünyasındaki iki en yaygın varlık örneğini keşfedelim: stabilcoinler ve ETH.

  • Stablecoinlar: Kullanıcılar dappOS hesaplarına herhangi bir zincirden herhangi bir USDT veya USDC yatırabilir ve intentUSD alabilir. Bu intentUSD çeşitli stablecoin projelerine yatırılabilir ve kullanıcılar için şeffaf fon akışı ile otomatik getiri elde edebilir. Faiz kazanırken, sistem kullanım kolaylığını sağlar: Bir kullanıcı merkezi bir borsadan USDT çekmek istiyorsa, bunu intentUSD'den doğrudan yapabilir. Benzer şekilde, bir kullanıcı USDC'yi marjin olarak GMX'e yatırmak istiyorsa, intentUSD aynı şekilde kolayca çekilebilir.
  • ETH: Benzer şekilde, kullanıcılar ETH yatırdığında, otomatik olarak getiri kazanan intentETH'ye dönüşür. Kullanıcılar ardından intentETH'yi herhangi bir zincirde varlık satın almak için kullanabilir, örneğin, Polygon'da $QUICK veya Avalanche'de $JOE satın alabilir. Ayrıca, intentETH, kullancının ihtiyacına bağlı olarak Arbitrum'da Aave'a kredi hizmetleri için yatırılabileceği gibi Ethereum ve L2 ağlarında gaz olarak da kullanılabilir.

Amaç temelli varlıkların şu avantajları olduğu görülebilir:

  • Verimlilik ve kolaylık dengesini sağlamak: sDAI istikrarlı RWA (gerçek dünya varlığı) getirisi üretir, ancak büyük ölçekli işlemler için likidite eksikliği vardır. Diğer yandan, USDT ve USDC geniş kullanım alanlarına sahip olsa da herhangi bir getiri üretmez. intentUSD ise her iki faydayı da mükemmel bir şekilde birleştirir.
  • Varlık dönüşümündeki sürtünmeyi çözmek: intentETH, ETH (mainnet), ETH (Arbitrum), stETH ve aETH arasında sorunsuz, ücretsiz geçişi sağlar ve herhangi bir ücret ödemeden işlem yapmanıza olanak tanır.

Diğer tipik getiri üreten varlıklarla karşılaştırıldığında, niyet varlıkları göreceli avantajlar sunar:

  • LST veya LRT varlıkları: intentETH, herhangi bir kilitlenme gerektirmeden daha iyi likidite sunar.
  • sDAI ve diğer RWA destekli stabilcoin'ler: intentUSD her zaman işlemlerde kullanılabilir.
  • Binance gibi merkezi borsalardan tasarruf ürünleri: niyet tabanlı varlıklar kolayca çeşitli dApp'lerde kullanılabilir.
  • Aave ve diğer DeFi getiri platformları gibi kredi platformları: niyet varlıkları sorunsuz bir şekilde çapraz zincir kullanımına izin verir ve her zaman işlemler için kullanılabilir.

Kısacası, niyet varlıkları tarafından sağlanan deneyim, Web2'de "Yu'ebao" gibi hizmetlerle karşılaştığımız deneyime benziyor. Varlık karlılığı, kullanılabilirlik ve kolaylık arasında yeni bir denge kuruyorlar ve üstün bir kullanıcı deneyimi sunuyorlar.

Ayrıca, kullanıcı deneyimini iyileştirmek, yüz milyonlarca, hatta milyarlarca kullanıcıyı kripto ekonomisine dahil etmenin anahtarı olabilir. Şu anda, kripto ekonomisi hala gelişiminin ilk aşamalarında. Öncüler olarak, USDT ve USDC'nin bir arada bulunmasına alışmış, aralarında en düşük maliyetle nasıl takas edileceğini ve her bir varlığın ne zaman kullanılacağını bilmeye alışmış olabiliriz. Bununla birlikte, gerçek dünyada, bu karşılaştırma oldukça benzer olsa da, hiç kimse hem "JPMorgan dolarlarını" hem de "Citi dolarlarını" kabul etmemiz gerektiğini düşünmüyor. Yeni nesil kripto kullanıcıları, "L1 ve L2 arasındaki fark nedir?" veya "zincirler arasında nasıl köprü kurabilirim?" gibi teknik ayrıntıları anlamalarına gerek kalmayacak. —tıpkı bankalararası takas sisteminin nasıl çalıştığını anlamaları gerekmediği gibi. Sadece ihtiyaçlarını daha doğrudan bir şekilde karşılamaları gerekecek. Kullanıcı deneyimindeki bu boşluk, tam olarak amaca dayalı yoldaki projelerin köprü kurmaya çalıştığı şeydir.

2.2 İş Operasyonları ve Ortaklıklar

Benzersiz iş modelinin doğası gereği, dappOS'un çoğu operasyonu diğer dApp'lerle ortaklık içinde gerçekleştirilir. Şu ana kadar dappOS, birçok dApp ile işbirlikleri kurmuştur.

Ocak 2023'te, dappOS, sürekli sözleşme platformu GMX ile ortaklık kurarak ön uç platformu gmx.dappOS.com'u başlattı. dappOS'u kullanarak, GMX kullanıcıları ticaret süreçlerini daha da basitleştirebilir, ücretleri %20 azaltabilir ve kullanıcıların herhangi bir jetonla ücret ödemesine izin verebilir. Bu yılın Ocak ayından Mart ayına kadar, platformun zirvesinde haftada 6.000'den fazla aktif kullanıcısı vardı ve son zamanlarda haftalık 1.000 aktif kullanıcıyı sürdürmeye devam ediyor. Bu dönemde, en yüksek seviyesinde günlük hacimleri 10 milyon dolardan fazla olan 150 milyon dolara yakın işlem hacmi işledi.


Kaynak: Dune

dappOS ayrıca KyberSwap gibi köklü DEX'ler ve Avalanche üzerindeki önde gelen kredi ve likidite protokolü Benqi gibi likidite protokolleriyle benzer işbirlikleri gerçekleştirdi. Bu ortaklıklar etkileyici sonuçlar verdi; KyberSwap haftalık olarak 3.000'den fazla aktif adres kaydetti ve Benqi ise haftalık olarak yaklaşık 1.000 aktif adresi korudu.



Kaynak: Kum Fırtınası

Ayrıca, dappOS Avalanche zksync ve polygon gibi genel getirilere, aynı zamanda Quickswap, MakerDAO ve Frax gibi DeFi protokolleriyle de işbirliği yapmıştır.


Kaynak: dappOS resmi web sitesi

2.3 Finansman Durumu

dappOS toplam üç fonlama turunu tamamladı.

  • Kasım 2022'de, dappOS, Binance Labs Sezon 5 İncubation Programı için seçildi ve 20 Haziran 2023 tarihinde Binance Labs tarafından Pre-Seed fon aldı, ancak bu fonun miktarı belirtilmedi.
  • 21 Temmuz 2023 tarihinde dappOS, IDG Capital ve Sequoia China liderliğinde 50 milyon dolar değerleme ile Seed turunu tamamladı. Diğer katılımcılar arasında OKX Ventures, HashKey Capital, KuCoin Ventures, TronDAO, Gate Labs, Taihill Ventures, Symbolic Capital, Foresight Ventures, BlueRun Ventures, Mirana Ventures ve Leland Ventures bulunmaktadır.
  • 28 Mart 2024 tarihinde dappOS, 300 milyon dolar değerlemesiyle Seri A turunu tamamladı ve 15,3 milyon dolar topladı. Bu tur Polychain liderliğinde gerçekleşti ve Nomad Capital, IDG, Flow Traders, IOBC, NGC, Amber Group, Uphonest, Taihill, Waterdrip, Bing Ventures, Metalpha, Spark Digital Capital, Web3Port Foundation ve Satoshi Lab'in katılımıyla gerçekleşti.

Genel olarak, dappOS etkileyici bir yatırım geçmişine sahip ve yakın zamanda 15.3 milyon dolarlık bir fonlama sağladı, böylece güçlü mali destek sağlandı.

Sonuç

Amaca dayalı sektör, Web3 kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve kitlesel olarak benimsenmesini sağlayarak potansiyel olarak Web3'ün "1995 anını" tetiklemeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl boyunca, niyet sektörü VC'ler için popüler bir yatırım hedefi haline geldi ve birçok proje konseptlerini niyet modeliyle uyumlu hale getirdi.

Ancak, niyet sektörü hala erken aşamalarında. DappOS dahil bu alandaki çoğu proje ürünlerini tam olarak piyasaya sürmemiş ve iş modelleri biraz belirsiz kalmıştır. Şu anda, dappOS'un birçok ürünü ve mekanizması henüz piyasaya sürülmemiş olup, sektörün ve projenin geleceği hakkında önemli belirsizlikler bulunmaktadır.

DappOS gibi projeler için, sınırlı kısa vadeli teslimatları olan ancak uzun vadeli anlatı potansiyeline sahip olan projeler için, yatırım geçmişi ve iş geliştirme yetenekleri başarı göstergeleri olarak hizmet edebilir.

dappOS, en iyi borsalar, geleneksel VC'ler ve kripto odaklı VC'ler dahil olmak üzere güçlü yatırımcı güveni gösteren prestijli bir yatırım serisine sahiptir. GMX gibi göze çarpan DeFi projeleriyle yaptığı başarılı işbirlikleri, sağlam iş geliştirme kapasitesini sergiliyor.

DappOS, niyet sektöründe lider olmayı hedeflediği için, gelecekteki yörüngesi yakından izleneceklerden biri olacak.

Açıklama:

  1. Bu makale [den yeniden basıldımintventures]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Lawrence Lee]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

dappOS: Üst Kurumlar Tarafından Desteklenen Bir Amaç Odaklı Ağ

İleri SeviyeSep 09, 2024
Bu makale, operasyonel süreçleri basitleştirerek blok zinciri kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlayan bir niyet tabanlı yürütme ağı olan dappOS'un ayrıntılı bir genel bakışını sunmaktadır. DappOS'un teknik mimarisi, iş modeli, ortaklıkları ve finansmanı analiz edilerek, niyet sektöründeki potansiyeli ve olasılıkları incelenmektedir. DappOS, niyet tabanlı işlemler, varlıklar ve dApp'larla etkileşime yönelik çerçeveler sunarak, merkezi olmayan uygulamaların (dApp'lar) işletim sistemi olmayı hedeflemektedir. Makale ayrıca GMX gibi DeFi projeleriyle olan işbirlikleri ve kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik yenilikçi çalışmaları hakkında da bilgi vermektedir.
dappOS: Üst Kurumlar Tarafından Desteklenen Bir Amaç Odaklı Ağ

Özet

Kripto ekonomisi geliştikçe, altta yatan blok zinciri altyapısı istikrarlı bir şekilde gelişti, ancak kullanıcı deneyimi emekleme aşamasında. Kullanıcı operasyonlarının iyileştirilmesi, blok zinciri ekosistemine daha fazla katılımcı çekebilir, bu da daha fazla altyapı geliştirmeyi teşvik edecek ve iş modellerini zenginleştirerek olumlu bir geri bildirim döngüsü yaratacaktır. Kripto alanı, kullanıcıya dönük bir katil uygulama veya işletim sisteminin ortaya çıkmasıyla "1995 anına" ulaşabilir.

Ni̇yet sektörü, “kullanıcıların uzman olduğunu varsaymak” yerine “kullanıcıların acemi olduğunu varsaymak” yoluyla, karmaşık işlemler ve mantığı soyutlayarak kullanıcılara daha basitleştirilmiş, pratik ve güvenli bir deneyim sunmak için zincir üzerindeki etkileşim paradigmasını değiştirmek için çalışmaktadır. AI, kullanıcıların niyetlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olabilir.

Bu makale, üst düzey kuruluşlar tarafından desteklenen bir niyet tabanlı yürütme ağı olan dappOS'a odaklanmaktadır.

1. Niyet: Kullanılabilirlikten Kullanıcı Dostu Olmaya — Zincir Üstü Deneyimin Yükseltilmesi

Kripto Deneyimini Geliştirmek

2020 DeFi Yazında, büyük ölçekli ticari faaliyetler ilk kez blok zincirinde gerçekleşmeye başladı. O zamandan beri, blok zinciri iş faaliyetleri finanstan eğlenceye, NFT'lerden oyunlara ve sosyal etkileşime kadar genişleyerek gelişti. Şu anda, NFT'leri hariç tutarak çeşitli varlıklarda 90 milyar doların üzerinde aktif kaldı, büyük blok zincirlerinde varlık toplamları son boğa piyasasının zirvesinde 200 milyar dolara yaklaştı. Ayrıca, son zamanlarda günlük işlem hacimleri 5 milyar doları aşarak Mart ayında günde 10 milyar dolara ulaştı — neredeyse Hong Kong Borsası'ndaki günlük ortalama işlem hacminin yarısı kadar.


kaynak: Defillama

Piyasa katılımcıları cüzdanlarıyla oy kullanıyor ve blok zincirinin "daha fazla özgürlük ve daha ucuz güven" vaadiyle daha fazla ticari faaliyeti destekleme potansiyelini gösteriyor (bkz.Web3'ün Temel Değeri ve Buna Nasıl Yatırım YapılırBu potansiyel, blockchain'in daha ileri ticari faaliyetler için bir temel haline gelmesi sürekli olarak doğrulanmaktadır.

Ancak, hızlı büyümeye rağmen, bu hala yeni bir pazar—gelişim açısından yedi yıldan az bir süre, gerçek iş genişlemesi açısından ise dört yıldan az bir süre. Endüstrinin olgunluk erken aşamalarının belirtileri hala görülebilir. Örneğin, önde gelen blok zinciri Solana, henüz Şubat ayında 30 saatlik bir kesinti yaşadı, ana akım blok zinciri cüzdanları hala kullanıcıların uzun mnemonik ifadeleri veya özel anahtarları yedeklemesini gerektiriyor ve çoğu sürdürülebilir on-chain iş modeli, gerçek off-chain işletmeleri ve blok zinciri arasında gerçek bir organik entegrasyon olmaksızın, yerel blok zinciri varlıkları etrafında dönmeye devam ediyor.

Son birkaç yıla geri dönüp baktığımızda, Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme blok zincirlerinin gelişimi, insan ticari faaliyetlerini daha da kolaylaştırmak üzere tasarlanmış olup önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Onların piyasa değerleri istikrarlı bir şekilde artmıştır. "Kullanılabilirlik" sorununu çözme konusunda net yönergeler ve başarılabilir yollar artık mevcuttur. Ethereum'un yaklaşımı sola yatarak, Rollup'ları benimseyerek ve modüler mimariye doğru aşamalı bir şekilde evrilerek, Arbitrum ve Base gibi popüler Katman 2 (L2) çözümlerinin gelişmesiyle birlikte. L2 ve L3 boyunca uzmanlaşmış uygulama zincirleri bolluk içinde ortaya çıkmıştır. Öte yandan, Solana'nın yolu sağa yatarak, tek bir zincirde performansı optimize etmeye odaklanarak, ortalama 2.000'in üzerinde işlem/saniye (TPS) başararak, ağda sürekli olarak yeni kullanıcılar ve varlıklar ortaya çıkmaktadır.

Ancak 'kullanım kolaylığı' açısından, genel olarak zincirdeki deneyimin hala nispeten zayıf olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Mevcut kullanıcı deneyimi, sadece birkaç milyon aktif adresin (hatta daha az aktif kullanıcının) bulunduğu mevcut zincir topluluğu için kabul edilebilir olabilir, ancak blok zinciri yüz milyonlarca veya hatta milyarlarca insan tarafından kapsamlı bir şekilde benimsenecekse, şu anki deneyim yeterli değildir.

Temmuz 2023'te Paradigm, Web3 deneyimi yükseltmelerini farklı bir sektör olan "niyet sektörü" olarak adlandırdığı "niyet merkezli" kavramını tanıttı.

Basit bir ifadeyle, "niyet", kullanıcının gerçek ihtiyaçlarına atıfta bulunur. Örneğin, "$BRETT Meme Coin'in 1.000 dolarlık alımı" bir niyettir. Bir niyeti yerine getirmek için birden fazla işlem gerekebilir. Daha fazla kısıtlama varsa, bir niyetin karmaşıklığı artar.

Yukarıdaki örnekte, Temel zincirde yeterli kararlı paraya sahip değilsem ancak bunları yalnızca Ethereum'da tutarsam, bu niyeti yerine getirmek için gereklidir:

  1. Ethereum'da 1.005 USDC'yi ETH için değiştirme (çünkü Base USDC'yi gaz ücretleri için desteklemedi);
  2. ETH'i Base ağına bağlama;
  3. Base üzerinden 1.000 dolar değerinde ETH ile $BRETT satın alma.

Bu üç işlem. Bu işlemler serisi arkasında, Ethereum'dan Base'e hangi çapraz zincir köprülerinin mevcut olduğunu bilmek gibi gizli bilgiler var, hangi köprünün varlıklarım için en iyi oranları ve hızı sunduğunu, Base'in RPC bilgilerini nasıl bulup ekleyeceğimi ve $BRETT için en iyi fiyatı almak için Base'de iyi bir toplayıcının olup olmadığını bilmem gerekiyor. Eğer yoksa, $BRETT'in ana likiditesinin nerede bulunduğunu bilmem gerekecek. Deneyimli bir blokzincir kullanıcısı için, bu adımlar aşırı karmaşık görünmeyebilir, çünkü bu bilginin büyük bir kısmı tekrarlanan kullanımlarla içselleştirilmiştir. Ancak, bir yeni başlayan için, bu süreç bunaltıcı olabilir - süreci tamamlamak için adım adım bir öğreticiyi takip etmeleri gerekebilir.

Birçok yönden, mevcut zincir üstü deneyim, Windows 95'in piyasaya sürülmesinden önce bilgisayarlarla etkileşime benziyor. O zamanlar, bilgisayarlar zaten güçlü işleme ve dosya işleme yetenekleri sergiliyordu, ancak etkileşim öncelikle CMD komut istemi aracılığıyla yapılıyordu. Bilgisayarların altında yatan mantığa aşina olan kullanıcılar için bu yöntem basit, doğrudan ve verimliydi; Bugün bile birçok teknoloji meraklısı hala onu tercih ediyor. Ancak, yeni kullanıcılar için bu bir "kabus" karmaşıklık seviyesiydi. Kişisel bilgisayarlar, kullanıcılara temel işlemlerde rehberlik etmek için kalın kılavuzlarla birlikte geldi.

Windows 95 piyasaya çıktığında her şey değişti. Bilgisayar doğrudan bir grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) başlatıldı, burada kullanıcılar fareyle basitçe tıklayarak görevleri yerine getirebildi. Web tarayıcısının ortaya çıkması, kullanıcıların internete erişim engelini daha da düşürdü. Bazılarına göre, bu komut satırı etkileşiminden GUI'ya geçiş, kullanıcı deneyiminde küçük bir iyileşme gibi görünebilirdi, sadece altta yatan komutların yüzeysel bir katmanı. CPU performans artışı gibi donanım yükseltmeleriyle karşılaştırıldığında, büyük bir teknik sıçrama gibi görünmüyordu. Ancak, Windows 95 sıradan kullanıcılar için giriş engelini düşürdü ve kitleler arasında kişisel bilgisayarların hızla benimsenmesine yol açtı. Daha fazla bilgisayar satıldıkça, Intel CPU'larının maliyeti düştü, kişisel bilgisayarların performansı ve deneyimi daha da arttı. Bu, bilgisayarların ve internetin hızla küresel olarak yayılmasına yol açan olumlu bir geri bildirim döngüsü yarattı ve ardından teknoloji patlamasını tetikledi.


Küresel İnternet Kullanım Trendi (Kaynak: dünya bankası)

Geriye bakıldığında, bu görünüşte "kullanıcı deneyiminde küçük bir gelişme" olarak görünen şey, günlük insanların hayatını temelden değiştirdi ve Microsoft, Apple, Google ve NVIDIA gibi dünyadaki büyük şirketlerin çoğunun oluşumuna yol açtı. Bu an genellikle internet ve kişisel bilgisayarların tarihinde "1995 anı" olarak adlandırılır ve patlayıcı büyümenin başlangıcını simgeler.

BTC ETF onayı, hükümetlerin kripto endüstrisini olumlu bir şekilde tanımasını temsil etse de ve daha fazla kullanıcıyı alana çekmiş olsa da, bu kullanıcıların çoğunluğu hala merkezi borsalarda yalnızca kripto varlıklarını tutmakta ve blokzincir teknolojisiyle etkileşimleri genellikle basit transferlerle sınırlı kalmaktadır. Blokzincir uygulamalarının geniş çapta benimsenmesi açısından, kriptonun "1995 anı" henüz gelmemiştir. Muhtemelen kullanıcı odaklı bir öldürücü uygulama veya işletim sisteminin ortaya çıkmasını bekliyor ve amaç merkezli izleğin içindeki projeler, bu anın gerçekleşmesinde kilit rol oynayabilir.

Amaç: Yapay Zeka + Kripto için En İyi Kullanım Durumlarından Biri

Yapay zeka son yıllarda hızla ilerledi ve birçok kişi 2023'ün yapay zekanın kendi "1995 anı"nı işaret ettiğine inanıyor. ChatGPT ve diğer büyük dil modellerine dayalı sohbet robotları, olağan insanların günlük yaşamlarına girmeye başladı ve hem sermaye piyasaları hem de genel halkın yapay zekaya olan ilgisi eşi benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Büyük dil modellerinin yetenekleri tavan yapmaya işaret etmiyor ve yapay zekanın yeteneklerinin ne kadar artırılabileceği veya çeşitli endüstrileri nasıl yeniden şekillendireceği konusunda hala tam olarak emin değiliz. GPT-4o'un piyasaya sürülmesiyle, yapay zekanın hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelme sürecinin daha da hızlandığı görünüyor.

Kripto alanındaki en önemli tartışmalardan biri geçen yılın üzerinde AI'nın entegrasyonu olmuştur. Bu trendle ilişkilendirilen tokenlar dramatik fiyat artışları görmüştür. Bir iş mantığı perspektifinden, ben blok zincir tabanlı AI ajanlarının AI'ı kripto ile birleştirmek için en iyi kullanım durumlarından birini temsil ettiğine inanıyorum, çünkü bu, insanların niyetlerini gerçekleştirmelerini daha kolay hale getiriyor.

Bu, blok zinciri kurallarının insan tanımlı olduğu, net sınırlara ve siyah kutulara sahip olmadığı için.

Yapay zeka, ekonomik kuralların netliği ve sistemin izinsiz doğası nedeniyle blokzincir sistemlerinde daha iyi performans gösterir. AI'nın rastlantısallığıyla ilişkili riskler, belirli kurallar içinde görevleri yürütürken en aza indirilir. Örneğin, yapay zeka, satranç, kart oyunları ve video oyunlarında insanları zaten geride bıraktı çünkü bu ortamlar, iyi tanımlanmış kurallara sahip kapalı kum havuzlarıdır. Bununla birlikte, yapay zekanın otonom sürüşteki ilerlemesi daha yavaş olmuştur çünkü açık bir dış ortamın zorluklarıyla karşılaşır, burada yapay zekanın karar verme sürecindeki rastlantısallık daha zor tolere edilir.

Kaynak: Mint Ventrues

Bu tür bir ortamda, yeterli giriş bilgisi sağlandığı sürece, yapay zeka belirli problemler için insanlardan daha hızlı bir şekilde her zaman en optimal çözümü bulacaktır, bu da insanların niyetlerine daha verimli bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olacaktır.

2. Proje Detayları

2.1 İşletme Genel Bakışı

dappOS, amaç tabanlı bir yürütme ağıdır. Bir kullanıcının bakış açısından, yalnızca dappOS'a amaçlarını sağlamaları gerekir ve dappOS, bu amacı yerine getirmek için gereken işlemleri yürütmek için çeşitli dApp'ler ve genel blok zincirleri ile etkileşimleri yönetir. Daha önce bahsedilen örnekte, kullanıcının "1.000$ değerinde Meme Coin $BRETT satın almayı" amaçladığı durumlarda, gerekli tüm işlemler ilgili taraflar aracılığıyla dappOS tarafından kolaylaştırılır. Başka bir deyişle, kullanıcının yalnızca dappOS ile arayüz oluşturması gerekirken, halka açık blok zincirleri ve dApp'lerle tüm etkileşimler dappOS tarafından yönetilir.

“dappOS” adının arkasındaki amaç açıktır—dapp'ler için bir işletim sistemi (OS) olmayı hedefliyorlar, benzer şekilde Windows 95 bilgisayarlar için bir işletim sistemi (OS) haline geldi.

DappOS ekosistemi içinde, açık, karşılıklı bir pazar oluşturdular. Bir yanda kullanıcılara hizmet veren geliştirici tarafı (talep tarafı) bulunurken, diğer yanda niyet yürütme hizmeti sunan hizmet düğümleri (arz tarafı) bulunmaktadır. dappOS, sunulan hizmetlerin kalitesini sağlamak için bir OMS (Umursamaz En Az Stake) mekanizması kullanır.


dappOS Mimarisi ( kaynak)

dappOS ekosistemi içindeki temel roller ve fonksiyonlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kullanıcılar: İstek niyetleri. Kullanıcılar, dappOS tarafından sağlanan niyet çerçevesine dayalı olarak niyetlerini sunmaları gerekiyor.
  2. Hizmet Sağlayıcıları: Ni̇yet hizmetleri gerçekleştirin. Belli bir miktar dappOS jetonunu teminat olarak koyduktan sonra hizmet sağlayıcıları, kullanıcı niyetlerini kabul etmeye ve gelir elde etmeye başlayabilir.
  3. Yürütme Doğrulayıcıları: Hizmet sağlayıcıların yürütmesini doğrulayın. Bir hizmet sağlayıcısı gerektiği gibi bir görevi tamamlayamazsa, doğrulayıcılar hizmet sağlayıcıya oy verme ve cezalandırma yetkisine sahiptir.
  4. Eşleştiriciler: Kullanıcıların niyetlerini uygun hizmet sağlayıcılarıyla eşleştirin.


kaynak

Uygulamada, kullanıcılar niyetlerini bir ön uç etkileşimi aracılığıyla eşleştiriciye gönderirler. Eşleştirici daha sonra ilişkili hizmet sağlayıcılarla danışır, niyeti yerine getirme konusunda tekliflerini sorar ve bunları kullanıcıya geri bildirir. Kullanıcı teklif ile aynı fikirde ise, bir hizmet sağlayıcı seçebilir, niyeti imzalayabilir ve yürütme için gerekli kaynakları sağlayıcıya transfer edebilir.

Belirtilen zaman çerçevesinden sonra, bir grup doğrulayıcı görevin tamamlandığını doğrular. Eğer herhangi bir doğrulayıcı görevin tamamlanmadığını tespit ederse, buna itiraz edebilir. Doğrulayıcılar daha sonra bir Oy Payı (PoS) mekanizması aracılığıyla oy kullanarak uzlaşıya varırlar. Eğer uzlaşma görevin başarısız olduğunu doğrularsa, hizmet sağlayıcı kullanıcıya tazminat olarak teminatlarını kaybetmek zorundadır.

Çekirdek rollerin yanı sıra, dappOS, Optimistik Minimum Staking (OMS) mekanizmasını kullanır. Bu, hizmet düğümlerinin görevlerini doğrulama (umutlu) öncesinde yapmaya devam ederken, eksik niyetlerin toplam değerinden sadece biraz daha fazla bahis yapmasını (minimum) teminat olarak kabul eder. Doğrulayıcılar hizmet düğümünün sonuçlarını başarıyla onayladığında, düğüm kazançlarını alır. Bir hata tespit edildiğinde, sistem düğümü cezalandırır ve kullanıcı önceden anlaşılan tazminatı alır.

OMS mekanizması, kullanıcılar için görev verimliliğini, hizmet sağlayıcılar için sermaye verimliliğini ve sistemin genel güvenliğini dengelemeyi amaçlar. Hizmet sağlayıcılar için maliyeti en aza indirirken görevlerin tamamlanmasını sağlar. Ayrıca, bu amaca dayalı yürütme ağı aracılığıyla sıradan kullanıcılar, profesyonel hizmet sağlayıcıların sunduğu yürütme verimliliğinden ve maliyet avantajlarından yararlanabilir. Bu sağlayıcılar, ultra düşük işlem ücretlerine sahip VIP hesapları, gaz maliyetlerinden tasarruf etmek için birleştirilmiş işlemler ve üstün zincir üstü anti-MEV (Madenci Çıkarılabilir Değeri) yetenekleri gibi bireysel kullanıcıların sahip olmadığı benzersiz kanallara sahiptir. Ek olarak, hizmet sağlayıcılar arasındaki rekabet, hizmet fiyatlarını optimum seviyelere çekerek kullanıcılara fayda sağlar. dappOS'un amaca dayalı yürütme ağı, sıradan kullanıcıları normalde büyük varlıklar için ayrılmış kurumsal düzeyde erişim ve hızlarla güçlendirir.

dappOS'un Üç Niyet Çerçevesi

  1. Amaç-tabanlı Ticaret: Kullanıcıların optimal spot ticaret maliyetlerine ulaşmalarına yardımcı olur.
  2. Intent Tabanlı Varlıklar: dappOS sistem içinde standartlaştırılmış varlıklar. Eşdeğer varlıklar serisi hem getiri taşıma hem de ticaret özelliklerine dikkat edilerek homojenleştirilmiştir.
  3. Amaç tabanlı dApp Etkileşimleri: Kullanıcının "Meme Coin $BRETT değerinde 1.000 dolar satın almak" niyeti örneğinde olduğu gibi, bu çerçeve dApp'lerle etkileşimleri basitleştirir ve zincirler arasında varlıkları köprüler.

Ni̇yet tabanli varlik çerçevesi farkli zincirler arasindaki farkliliklari düzleştirir ve homojenize varliklari, çapraz zincir dönüşümleri veya benzer varliklar arasinda takas gereksinimini önemli ölçüde azaltarak, kullanıcı deneyimini geliştirir. Kripto dünyasındaki iki en yaygın varlık örneğini keşfedelim: stabilcoinler ve ETH.

  • Stablecoinlar: Kullanıcılar dappOS hesaplarına herhangi bir zincirden herhangi bir USDT veya USDC yatırabilir ve intentUSD alabilir. Bu intentUSD çeşitli stablecoin projelerine yatırılabilir ve kullanıcılar için şeffaf fon akışı ile otomatik getiri elde edebilir. Faiz kazanırken, sistem kullanım kolaylığını sağlar: Bir kullanıcı merkezi bir borsadan USDT çekmek istiyorsa, bunu intentUSD'den doğrudan yapabilir. Benzer şekilde, bir kullanıcı USDC'yi marjin olarak GMX'e yatırmak istiyorsa, intentUSD aynı şekilde kolayca çekilebilir.
  • ETH: Benzer şekilde, kullanıcılar ETH yatırdığında, otomatik olarak getiri kazanan intentETH'ye dönüşür. Kullanıcılar ardından intentETH'yi herhangi bir zincirde varlık satın almak için kullanabilir, örneğin, Polygon'da $QUICK veya Avalanche'de $JOE satın alabilir. Ayrıca, intentETH, kullancının ihtiyacına bağlı olarak Arbitrum'da Aave'a kredi hizmetleri için yatırılabileceği gibi Ethereum ve L2 ağlarında gaz olarak da kullanılabilir.

Amaç temelli varlıkların şu avantajları olduğu görülebilir:

  • Verimlilik ve kolaylık dengesini sağlamak: sDAI istikrarlı RWA (gerçek dünya varlığı) getirisi üretir, ancak büyük ölçekli işlemler için likidite eksikliği vardır. Diğer yandan, USDT ve USDC geniş kullanım alanlarına sahip olsa da herhangi bir getiri üretmez. intentUSD ise her iki faydayı da mükemmel bir şekilde birleştirir.
  • Varlık dönüşümündeki sürtünmeyi çözmek: intentETH, ETH (mainnet), ETH (Arbitrum), stETH ve aETH arasında sorunsuz, ücretsiz geçişi sağlar ve herhangi bir ücret ödemeden işlem yapmanıza olanak tanır.

Diğer tipik getiri üreten varlıklarla karşılaştırıldığında, niyet varlıkları göreceli avantajlar sunar:

  • LST veya LRT varlıkları: intentETH, herhangi bir kilitlenme gerektirmeden daha iyi likidite sunar.
  • sDAI ve diğer RWA destekli stabilcoin'ler: intentUSD her zaman işlemlerde kullanılabilir.
  • Binance gibi merkezi borsalardan tasarruf ürünleri: niyet tabanlı varlıklar kolayca çeşitli dApp'lerde kullanılabilir.
  • Aave ve diğer DeFi getiri platformları gibi kredi platformları: niyet varlıkları sorunsuz bir şekilde çapraz zincir kullanımına izin verir ve her zaman işlemler için kullanılabilir.

Kısacası, niyet varlıkları tarafından sağlanan deneyim, Web2'de "Yu'ebao" gibi hizmetlerle karşılaştığımız deneyime benziyor. Varlık karlılığı, kullanılabilirlik ve kolaylık arasında yeni bir denge kuruyorlar ve üstün bir kullanıcı deneyimi sunuyorlar.

Ayrıca, kullanıcı deneyimini iyileştirmek, yüz milyonlarca, hatta milyarlarca kullanıcıyı kripto ekonomisine dahil etmenin anahtarı olabilir. Şu anda, kripto ekonomisi hala gelişiminin ilk aşamalarında. Öncüler olarak, USDT ve USDC'nin bir arada bulunmasına alışmış, aralarında en düşük maliyetle nasıl takas edileceğini ve her bir varlığın ne zaman kullanılacağını bilmeye alışmış olabiliriz. Bununla birlikte, gerçek dünyada, bu karşılaştırma oldukça benzer olsa da, hiç kimse hem "JPMorgan dolarlarını" hem de "Citi dolarlarını" kabul etmemiz gerektiğini düşünmüyor. Yeni nesil kripto kullanıcıları, "L1 ve L2 arasındaki fark nedir?" veya "zincirler arasında nasıl köprü kurabilirim?" gibi teknik ayrıntıları anlamalarına gerek kalmayacak. —tıpkı bankalararası takas sisteminin nasıl çalıştığını anlamaları gerekmediği gibi. Sadece ihtiyaçlarını daha doğrudan bir şekilde karşılamaları gerekecek. Kullanıcı deneyimindeki bu boşluk, tam olarak amaca dayalı yoldaki projelerin köprü kurmaya çalıştığı şeydir.

2.2 İş Operasyonları ve Ortaklıklar

Benzersiz iş modelinin doğası gereği, dappOS'un çoğu operasyonu diğer dApp'lerle ortaklık içinde gerçekleştirilir. Şu ana kadar dappOS, birçok dApp ile işbirlikleri kurmuştur.

Ocak 2023'te, dappOS, sürekli sözleşme platformu GMX ile ortaklık kurarak ön uç platformu gmx.dappOS.com'u başlattı. dappOS'u kullanarak, GMX kullanıcıları ticaret süreçlerini daha da basitleştirebilir, ücretleri %20 azaltabilir ve kullanıcıların herhangi bir jetonla ücret ödemesine izin verebilir. Bu yılın Ocak ayından Mart ayına kadar, platformun zirvesinde haftada 6.000'den fazla aktif kullanıcısı vardı ve son zamanlarda haftalık 1.000 aktif kullanıcıyı sürdürmeye devam ediyor. Bu dönemde, en yüksek seviyesinde günlük hacimleri 10 milyon dolardan fazla olan 150 milyon dolara yakın işlem hacmi işledi.


Kaynak: Dune

dappOS ayrıca KyberSwap gibi köklü DEX'ler ve Avalanche üzerindeki önde gelen kredi ve likidite protokolü Benqi gibi likidite protokolleriyle benzer işbirlikleri gerçekleştirdi. Bu ortaklıklar etkileyici sonuçlar verdi; KyberSwap haftalık olarak 3.000'den fazla aktif adres kaydetti ve Benqi ise haftalık olarak yaklaşık 1.000 aktif adresi korudu.



Kaynak: Kum Fırtınası

Ayrıca, dappOS Avalanche zksync ve polygon gibi genel getirilere, aynı zamanda Quickswap, MakerDAO ve Frax gibi DeFi protokolleriyle de işbirliği yapmıştır.


Kaynak: dappOS resmi web sitesi

2.3 Finansman Durumu

dappOS toplam üç fonlama turunu tamamladı.

  • Kasım 2022'de, dappOS, Binance Labs Sezon 5 İncubation Programı için seçildi ve 20 Haziran 2023 tarihinde Binance Labs tarafından Pre-Seed fon aldı, ancak bu fonun miktarı belirtilmedi.
  • 21 Temmuz 2023 tarihinde dappOS, IDG Capital ve Sequoia China liderliğinde 50 milyon dolar değerleme ile Seed turunu tamamladı. Diğer katılımcılar arasında OKX Ventures, HashKey Capital, KuCoin Ventures, TronDAO, Gate Labs, Taihill Ventures, Symbolic Capital, Foresight Ventures, BlueRun Ventures, Mirana Ventures ve Leland Ventures bulunmaktadır.
  • 28 Mart 2024 tarihinde dappOS, 300 milyon dolar değerlemesiyle Seri A turunu tamamladı ve 15,3 milyon dolar topladı. Bu tur Polychain liderliğinde gerçekleşti ve Nomad Capital, IDG, Flow Traders, IOBC, NGC, Amber Group, Uphonest, Taihill, Waterdrip, Bing Ventures, Metalpha, Spark Digital Capital, Web3Port Foundation ve Satoshi Lab'in katılımıyla gerçekleşti.

Genel olarak, dappOS etkileyici bir yatırım geçmişine sahip ve yakın zamanda 15.3 milyon dolarlık bir fonlama sağladı, böylece güçlü mali destek sağlandı.

Sonuç

Amaca dayalı sektör, Web3 kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve kitlesel olarak benimsenmesini sağlayarak potansiyel olarak Web3'ün "1995 anını" tetiklemeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl boyunca, niyet sektörü VC'ler için popüler bir yatırım hedefi haline geldi ve birçok proje konseptlerini niyet modeliyle uyumlu hale getirdi.

Ancak, niyet sektörü hala erken aşamalarında. DappOS dahil bu alandaki çoğu proje ürünlerini tam olarak piyasaya sürmemiş ve iş modelleri biraz belirsiz kalmıştır. Şu anda, dappOS'un birçok ürünü ve mekanizması henüz piyasaya sürülmemiş olup, sektörün ve projenin geleceği hakkında önemli belirsizlikler bulunmaktadır.

DappOS gibi projeler için, sınırlı kısa vadeli teslimatları olan ancak uzun vadeli anlatı potansiyeline sahip olan projeler için, yatırım geçmişi ve iş geliştirme yetenekleri başarı göstergeleri olarak hizmet edebilir.

dappOS, en iyi borsalar, geleneksel VC'ler ve kripto odaklı VC'ler dahil olmak üzere güçlü yatırımcı güveni gösteren prestijli bir yatırım serisine sahiptir. GMX gibi göze çarpan DeFi projeleriyle yaptığı başarılı işbirlikleri, sağlam iş geliştirme kapasitesini sergiliyor.

DappOS, niyet sektöründe lider olmayı hedeflediği için, gelecekteki yörüngesi yakından izleneceklerden biri olacak.

Açıklama:

  1. Bu makale [den yeniden basıldımintventures]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Lawrence Lee]. Eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500