Blok Zinciri Cüzdanları: Web3 Dünyasının "Alipay"'ini Nasıl Uygularsınız?

Orta SeviyeAug 08, 2024
Bu makale, blok zinciri cüzdanlarının Web3 dünyasının "Alipay" olarak hizmet edebileceğini araştırıyor. Fonksiyonelliklerine, geliştirme tarihlerine ve zorluklarına ayrıntılı bir giriş sunar. Makale, ayrıca özel anahtar yönetimi sorununa çözüm olarak akıllı sözleşme cüzdanlarını ve hesap soyutlamasını önermektedir.
Blok Zinciri Cüzdanları: Web3 Dünyasının "Alipay"'ini Nasıl Uygularsınız?

Blok zinciri cüzdanı nedir

Blok zinciri cüzdanı (bundan sonra cüzdan olarak anılacaktır), blok zincirine kullanıcının girişi ve Web3 dünyasındaki kullanıcının pasaportudur.

Cüzdanlar genellikle şu işlevleri içerir:

Blok Zinciri hesabı oluştur

Bir blok zinciri hesabı oluşturma süreci karmaşık olduğundan, cüzdanın varlığı kullanıcıların bu süreçleri basitleştirmelerine yardımcı olabilir. Genellikle bir hesap oluşturma sürecinde, cüzdan kullanıcıyı özel anahtarı veya mnezik cümleyi yedeklemeye yönlendirecek ve ardından kullanıcının yedeklenen özel anahtarını veya mnezik cümlesini doğrulamak için ikincil bir doğrulama yapacaktır.

Blok Zinciri varlıklarını yönetmek

Cüzdanın varlığı, kullanıcıların kendi varlıklarını yönetmelerini büyük ölçüde kolaylaştırır; bunlar arasında transferler, toplamalar, varlık ayrıntılarını görüntüleme, işlem ayrıntıları vb. yer alır. Bu işlev, bir banka uygulaması gibi benzerdir. Mevcut sahip olduğunuz varlıkları, bunların miktarını ve varlıklarınızı transfer etme gibi işlemleri görebilirsiniz.

Blok Zinciri ekosistemini keşfedin

Şu anda, bazı halk zinciri tasarımları, ekosistemdeki kullanıcıları halk zinciri ekosisteminin inşasına aktif olarak katılmaya teşvik edecektir. Ana formlar arasında düğüm oylama, referandumlar, staking vb. yer alır, tümü cüzdanlar aracılığıyla katılabilir.

Ve bazı büyük ölçekli DApp uygulamaları üçüncü taraf bağımsız APP'ler şeklinde var. Bu APP'lerin şeklinde DApp'leri deneyimlerken, giriş ve işlem yetkilendirmesi için bir cüzdan da gereklidir.

ticaret

Bazı cüzdanlar ayrıca kripto para birimi alım satımı, takas işlemleri, tezgah üstü işlemler ve diğer kripto varlık ticaret hizmetlerini de destekleyecektir. Bunların arasında, tezgah üstü (Over The Counter) işlemler borsa dışındadır, üçüncü taraf tarafından garanti edilir ve müşterinin noktadan noktaya işlem yöntemi mevcut yasal para birimi ve kripto varlıkların birbirine satışı ve alımıdır.

diğer

Çünkü cüzdanların doğal olarak finansal özellikleri vardır, bazı cüzdanlar madencilik havuzları, finansal yönetim, madencilik, proje yatırımı vb. dahil olmak üzere çeşitli finansal araç ve fonksiyonları entegre edecektir, böylece kullanıcıların varlık değerlenmesi ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

“Alipay” Karşılaştırması

Bloklar Zinciriyle ilk kez temas eden kullanıcılar için, blok zinciri cüzdanını öncelikle katı bir tanımlamadan bakıldığında "Alipay" ile karşılaştırabiliriz.

"Alipay" ile aynı noktalar:

  • Varlıkları yönetebilir, ödeme transferleri gerçekleştirebilir, varlıkları görüntüleyebilirsiniz, vb.
  • Kimliğinizi yönetebilir ve üçüncü taraf uygulamalara veya web sitelerine erişimi yetkilendirebilirsiniz.

"Alipay" den farklılıklar:

  • "Alipay" Ant Group tarafından kontrol edilen merkezi bir üründür, oysa blok zinciri cüzdanı merkezsiz blok zincirine özgüdür ve insanlar tarafından neredeyse imkansız kontrol edilebilir.
  • "Alipay" hesabı oluşturmak için kimlik kartı ve cep telefonu bilgileri gereklidir. Eğer kaybedilirse geri alınabilir. Blok zinciri cüzdan hesapları anonimdir ve kaybedildiğinde neredeyse imkansızdır geri almak.
  • “Alipay” tarafından yönetilen varlıklar yasal para biriminde kaydedilir. Kullanıcıların “mülkiyetini” korumak için derinlemesine yasalar vardır. Blok zinciri cüzdanı tarafından yönetilen varlıklar gerçekten kullanıcılara aittir.

Cüzdan gelişmeleri ve zorlukları

Bitcoin'in doğuşunun başlangıcında cüzdan çok ilkel ve hatta çalıştırılmadan önce tüm Bitcoin defterini indirmek için birkaç gün senkronizasyon gerektiriyordu. O zaman sadece birkaç bilgisayar korsanı cüzdanı kullanabiliyordu. Aşağıdaki resim, Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan dünyanın ilk Bitcoin cüzdanını gösteriyor:

Bitcoin'ın gelişimiyle birlikte, 29 Haziran 2011'de Bitcoin ödeme işlemcisi BitPay, akıllı telefonlar için ilk Bitcoin e-cüzdanını başlattı. Bu, cüzdanın sıradan kullanıcılara sunulması için tarihi bir adımdı, ancak temel olarak şu özelliklere sahip: Sadece Bitcoin depolanabilir.

Kasım 2013'te, Bitcoin genesis bloğunun doğumundan neredeyse beş yıl sonra, Ethereum beyaz kağıdı ortaya çıktı ve blok zincirinin 2.0 çağına girdiğini duyurdu. Akıllı sözleşmeler blok zincirinde kullanılmaya başlandı. Bu sırada, ödemelerin transfer edilmesi ve alınmasının yanı sıra, cüzdanın yanı sıra, on-zincir sözleşme işlemleri de gerçekleştirilebilir.

2018'de, DeFi terimi ilk kez Telegram'da önerildi. Compound, Uniswap, DAI ve diğer protokollerin piyasaya sürülmesiyle Ethereum ekosistemi gelişmeye başladı. 2020 yazında Yield Farming'in ve Aggregator'ün geliştirilmesinden sonra, patlamanın ardından ticaret faaliyetleri önemli ölçüde arttı, DeFi likidite madenciliği popüler hale geldi, blok zinciri cüzdan kullanıcı sayısı 50 milyonu aştı ve blok zinciri cüzdanları hızla genişleme dönemine girdi.

2021'den bugüne, çapraz zincir ve Katman 2 anlatısı ile, blok zinciri cüzdanları varlıkları saklamak ve ticaret yapmak için insanların popüler bir tercihi haline geldi. Aynı zamanda, çapraz zincir varlıkları destekleme, kullanıcıların bir cüzdan seçerken önemli bir düşünce haline geldi.

2022 yılında Bogotá'da düzenlenen Devcon 6 konferansında Tomasz Tunguz, Web3'ün bazı istatistiklerini açıkladı: her ana akım genel zincirin birikimli DAU'su yaklaşık 2,5 milyon iken, geleneksel İnternet'in DAU'su 5 milyar ve ilk önceki sadece sonrakine %0,05 ulaşmak için neredeyse yeterli değildir. Arz tarafında, Web3'te yaklaşık 16.000 geliştirici var. Dünya genelindeki toplam geliştirici sayısı 27 milyona ulaştı ve Web3 geliştiricileri bunun sadece %0,06'sını oluşturuyor. Sonuç olarak, Web3 hala kitleler tarafından benimsenmek için uzak.

Web3'e giriş olarak, cüzdanların geniş çapta benimsenmesi için ilk zorluk, "özel anahtar depolama" sorununu çözmektir.

Blok zinciri dünyasında, özel anahtarlar her şeyi kontrol eder ve sektörde "Anahtarlarınız Değilse, Paranız Değil" şeklinde bir fikir birliği vardır.

Merkezi olmayan cüzdanlar, özel anahtarları ve kendi kendine saklama için mnemonik kelimeler ve hiyerarşik belirleyici (HD) yapı kullanır, bu da merkezi olmayan cüzdanların kripto varlıkları yönetmek için en iyi uygulama olması gerektiği anlamına gelir. Finbold tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel borsalarda 295 milyon kripto cüzdan kullanıcısı bulunmakta ve sadece 81 milyon merkezi olmayan cüzdan kullanıcısı bulunmakta, bu da %21,5'e denk gelmektedir.

Özel anahtarları merkezi bir borsaya emanet etmek doğal olarak güvenli değildir. FTX'in Kasım 2022'deki çöküşü, uzun bir borsa güvenlik olayları listesinin sonuncusu. Bununla birlikte, çok sayıda kullanıcı, daha düşük Maliyet ve kullanım kolaylığı karşılığında saklama riskini üstlenmeye isteklidir. Çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu için, varlıkları ve verileri başkalarının eline bırakmadan özel anahtara hakim olarak varlıklarını bağımsız olarak yönetebilseler de, özel anahtarın saklanması büyük bir sorun haline geldi. Birçok insanın kağıda anımsatıcı yazma deneyimine sahip olduğuna inanıyorum.

OKLink istatistiklerine göre, 2022 yılında, kullanıcıların dijital varlık kayıpları, özel anahtar sızıntıları ve özel anahtar kayıpları nedeniyle en büyük olacak ve toplam kayıpların yaklaşık %40'ını oluşturacak şekilde, 930 milyon dolara kadar çıkacak. Blok zinciri dünyasında, özel anahtar kaybedildiğinde veya çalındığında, bunun anlamı varlıkların kalıcı bir şekilde kaybedilmesi demektir, bu da sıradan kullanıcılar için kabul edilemezdir.

"Özel anahtar saklama" sorununu çözmek için, cüzdan üreticileri özel anahtarsız cüzdanlar ve sosyal kurtarma ile ilgili araştırmalar yapıyor ve akıllı kontrat cüzdanları bu çözümlerden biri olarak öne çıkıyor.

Akıllı sözleşme cüzdanı

Ethereum hesap türleri, dış hesaplar (Externally Owned Account, EOA) ve sözleşme hesapları (Contract Account, CA) olarak ayrılır.

Akıllı sözleşme cüzdanı, kullanıcıların varlıkları yönetmesine ve DApps ile etkileşim kurmasına izin veren bir sözleşme hesabıdır. Harici hesap cüzdanlarından farklı olarak, akıllı sözleşme cüzdanları özel anahtarları değil, sadece adresleri olan bir akıllı sözleşmedir. Bu nedenle, akıllı sözleşme cüzdanları işlemleri aktif olarak başlatamaz ve yalnızca tetiklendikten sonra yazılı kodlara göre işlemleri gerçekleştirebilir. Ayrıca akıllı sözleşmeler zincire dağıtılmalıdır, bu nedenle akıllı cüzdanların oluşturulması ilk maliyet gerektirir.

Çoklu imza cüzdanı olarak adlandırdığımız cüzdan türü, işlemleri gerçekleştirmek için M-of-N anahtarının imzasını gerektiren bir akıllı sözleşme cüzdanıdır.

Çok imzalı bir cüzdanın her bir varlığı kendi özel anahtarını tutar. İşlemlerin gerçekleştirilmesi için cüzdan sözleşmesinin doğrulamasını birden fazla varlık geçmelidir. Sözleşme genellikle kurtarma seçenekleri sağlar. Çoğu varlık yetkilendirilmiş anahtar kümesini değiştirmek için oy kullanabilir, bu da birkaç varlığın sorununu etkili bir şekilde çözebilir. Özel anahtarın çalınması veya kaybedilmesi sorunu.

Multi-imza cüzdanları DeFi protokolleri ve DAO'lar tarafından yaygın olarak kullanılır, ancak bunlar cüzdanlar için evrensel ve popüler bir teknik yol değildir. Sonuçta, ortalama kullanıcı zaten Web2 ödemelerine ve hesaplara alışkındır, örneğin biyometrik ödemeler ve hesapların sosyal kurtarma yoluyla.

Web3 dünyasında böyle güçlü işlevlere ulaşmak için 'hesap soyutlama' kavramının tanıtılması gerekmektedir.

Bilgisayar biliminde, "soyutlama" büyük bir parçadan ilgili kısımları çıkarma, bir şeyi daha küçük parçalara bölmek anlamına gelir.

Ethereum'da, hesap soyutlama, işlem doğrulama ve işlem yürütme işlemini monolitik bir süreçten, kullanıcının bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak ayarlanabilen modüler bileşenlere ayırma işlemine atıfta bulunur.

Hesap soyutlamasının temel amacı, akıllı sözleşmelerin işlemler için başlatıcı hesap olarak hizmet vermesine olanak tanımaktır, bu sayede kullanıcılar hesaplarının güvenlik modelini ve işletme modelini özelleştirebilirler, dış hesaplara ihtiyaç duymadan tamamen ortadan kaldırırlar. Harici hesaplar, anahtar çiftleriyle sıkı bir şekilde bağlantılı olduklarından temelde aynı şey oldukları için, onları özel kodla programlamak ve işlemleri yetkilendirmek ve kullanıcı deneyimini kilidini açmak imkansızdır.

Makalede Buterin, “Ethereum'un Üç Dönüşümü”nde bahsedilen: Herkesin akıllı kontrat cüzdanlarına göç etmesine izin vermemek, Ethereum'un başarısızlığına yol açacaktır.

Bu nedenle, hesap soyutlaması Ethereum için büyük öneme sahiptir. Uygulandığında, Web3'te yeni uygulamalar, oyunlar ve hayal gücü alanları doğabilir.

Hesap soyutlaması

Ethereum 2015 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana hesap soyutlaması tartışması durmuyor. En son ERC-4337 V Tanrı ve diğerleri tarafından önerildi.

Kullanıcı İşlemi tanıtıldı, bu, kullanıcı niyetini ifade eden ve sözleşme hesaplarının aktif olarak işlemler gerçekleştirmesine izin veren özel bir işlemdir. Bu Kullanıcı İşlemleri, Kümülatör adı verilen bir rol tarafından yönetilir; bu rol, Kullanıcı İşlemlerini simüle eder ve geçerli işlemleri özel bir işlem havuzuna ekler. Giriş Noktası sözleşmesi daha sonra bu Kullanıcı İşlemlerini doğrular ve kullanıcının niyetini yerine getirmek için bunları yürütür.

ERC-4337'in en büyük avantajı, bir sert çatal gerektirmemesi nedeniyle konsensüs protokolü düzeyinde değişiklikler gerektirmemesidir.

Doğrulama ve işlem süreçleri, EntryPoint sözleşmesi ve Cüzdan sözleşmesi olarak iki akıllı sözleşmeye ayrılır. EntryPoint sözleşmesi, Cüzdan sözleşmesi ile etkileşim kurmak için bir koordinatör olarak hareket eder. Cüzdan sözleşmesi, özel mantığa dayalı olarak kullanıcı işlem doğrulamasını ele alır. Cüzdan sözleşmesi bir işlemi başarılı bir şekilde doğrularsa, giriş noktası sözleşmesi işlemi yürütür ve bir sonraki bloğa taahhüt eder.

Bu soyutlama, geliştiricilere ve kullanıcılara özel cüzdan sözleşmelerine istedikleri her şeyi kodlama özgürlüğü verir ve işlemlerin geçerli olabilmesi için bir gerekliliktir. Örneğin, cüzdan sözleşmeleri çoklu imzalar, sosyal kurtarma özellikleri ve hatta kuantum direnci olan imza şemaları kullanabilir.

ERC-6551, Future Primitive ekibinin smart contract cüzdanlarını benzersiz bir şekilde non-fungible token (NFT)’lere bağlamak için bir öneridir. Bu sayede varlıklar üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik sağlanır. 'Token bound accounts' adı verilen protokol, her bir NFT'nin kendi cüzdan adresine sahip olmasına izin verir.

ERC-6551 bir hesap soyutlaması değildir, yeni bir token standardı da değildir. Ancak akıllı sözleşme cüzdanları, NFT'lerin işlevselliğini önemli ölçüde artırmak için birleştirilebilir, böylece NFT'lerin birleştirilebilirliği, zincirde itibar, oyun karakter envanteri vb. gibi daha pratik hale getirilebilir.

İlkeler gereği, NFT sahipleri Kayıt sözleşmesi ile etkileşime geçerek akıllı sözleşme cüzdanları oluştururlar. Kayıt sözleşmesi değişmez, izin gerektirmez ve sahibi yoktur. Her NFT için benzersiz, belirli bir şekilde adreslenmiş bir akıllı sözleşme cüzdanı dağıtır. Kontrolü sadece NFT sahibine aittir. NFT'nin sahipliği devredildiğinde, hesabın kontrolü de devredilir.

En son ERC-4337 önerisi ve ERC-6551 önerisinin endüstri ölçütü haline gelmesiyle, sektör aşağıda gösterildiği gibi 2023'te hızlı bir gelişme gösterecek:

EIP-3074, Ethereum topluluğundan geniş destek alan bir diğer öneridir ve resmi olarak bir sonraki Ethereum sert çatalına dahil edilmiştir.

EIP-3074, Ethereum araştırmacısı Sam Wilson, Go Ethereum geliştiricisi Matt Garnett ve diğerleri tarafından önerildi. Temel amacı, herhangi bir EOA hesabının ek sözleşmeleri dağıtmadan veya manuel göç yapmadan bir akıllı sözleşme cüzdanı gibi çalışmasına izin vermek.

EIP-3074, EOA'nın akıllı bir sözleşmeye bağlanmasını ve işlemlerin kontrolünü akıllı sözleşmeye transfer etmesini sağlayan AUTH ve AUTHCALL olmak üzere iki yeni Ethereum sanal makine talimatı tanıtıyor.

  • AUTH: bir imzanın doğruluğunu doğrulamak ve bir bağlam değişkeni olan "yetkilendirilmiş" yi ayarlamak için kullanılır. İmza geçerli ise ve imzalayanın adresi verilen yetkilendirilmiş adrese uyuyorsa, o zaman "yetkilendirilmiş" yetkilendirilmiş adrese ayarlanır. AUTH talimatı, akıllı bir sözleşmenin bir EOA adına işlemler gerçekleştirmesine olanak sağlayarak yetkilendirilmiş bir delegeleme yapılmasını sağlar;
  • AUTHCALL: Varolan CALL talimatına benzer şekilde, dış arama yapmak için kullanılır. Farkı, AUTHCALL'ın çağrı adresi olarak önceden AUTH direktifi aracılığıyla belirlenen yetkilendirme adresini kullanacak olmasıdır. Bu, AUTHCALL'ın gönderici olarak yetkilendirilmiş EOA'yı kullanacağı anlamına gelir, sözleşme kendisi değil.

EIP-3074'ün Ethereum'un sert çatallaşması yoluyla uygulanması gerekiyor. Ana hedef, EOA'ya akıllı sözleşmelerle benzer işlevler vermek ve EOA'nın kontrolünü akıllı sözleşmelere deleGate etmektir. Ancak hesap kendisi EOA olduğundan, anahtar çalınırsa veya kaybolursa, bu tamamen kontrolün kaybı anlamına gelir.

EIP-7702, bu yılın 7 Mayıs'ında Vitalik tarafından EIP-3074'ün alternatifi olarak yayınlandı. EIP-7702, EOA'nın işlem sürecinde akıllı sözleşmelerin işlevlerini geçici olarak benimsemesine izin verir. EOA, tek bir işlemin yürütülmesi sırasında EOA'yı bir akıllı sözleşme cüzdanına dönüştürebilir ve işlem tamamlandıktan sonra normal bir duruma geri dönebilir.

EIP-7702, imza içeren yeni bir işlem türü tanıtır, bu işlem sırasında imzalı EOA hesabını geçici olarak akıllı bir sözleşme cüzdanına dönüştüren “contract_code” parametresini ve imzayı içerir, böylece EIP-3074'ün eşdeğer işlevselliğini elde eder.

EIP-7702 yeni opcode'lar tanıtmaz, bu yüzden sert bir çatal gerektirmez. Ana hedef, EIP-3074'ü daha akıcı hale getirmek ve EIP-4337 ile daha uyumlu hale getirmektir, çünkü tanıtılan “contract_code” parametresi mevcut EIP-4337 cüzdan kodu olabilir ve ek bir EIP (EIP-5003) ile EOA hesabı da kalıcı olarak bir akıllı sözleşme cüzdanına yükseltilebilir.

Hesap soyutlamasının sonunda, Ethereum'daki tüm hesaplar varlıkları ve işlemleri yönetmek için akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanır ve artık geleneksel EOA hesaplarına dayanmaz.

Hesap soyutlaması üzerine yapılan mevcut ileri araştırmalar aşağıdakileri içerir:

sosyal kurtarma

Sosyal kurtarma, kullanıcıların anahtarlarını kaybettiklerinde hesaplarına tekrar erişmelerine yardımcı olmak için sosyal ilişkileri kullanan bir mekanizmadır, örneğin bir akıllı sözleşme cüzdanının şifresini sıfırlamak için e-posta kullanma gibi.

Sosyal kurtarma özelliğini kullanan kullanıcılar genellikle cüzdan oluşturma işlemi sırasında veya sonrasında bir koruyucu kurmak ve giriş yapmak veya cüzdanı geri yüklemek için 2'den 3 koruyucu doğrulama eşiği gibi belirli bir koruyucu doğrulama eşiği ulaşmaları gerekmektedir. Bu işlem genellikle çok faktörlü kimlik doğrulama olarak adlandırılır.

Sosyal kurtarma, hesap soyutlamada şu anda popüler bir araştırma yönüdür. Sosyal kurtarmayı uygulayan cüzdanlar arasında Argent Wallet, Loopring Wallet ve UniPass bulunmaktadır.

ticaret yapma niyeti

Ni̇yetler, kullanıcıların işlem oluşturmayı üçüncü bir tarafa dış kaynak kullanımı olmaksızın tam kontrolü bırakmadan yetkilendiren, imzalı, deklaratif kısıtlamalar kümesidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir işlem bir işlemi nasıl gerçekleştireceğini belirtiyorsa, niyet işlemin beklenen sonucunu belirler.

Ni̇yet i̇şlemleri, kullanıcıların niyetlerini ifade etmelerine ve niyetten Kullanıcı İşlemi'ne kadar olan süreci tamamlamalarına izin veren cüzdan istemciyi niyet katmanı olarak kullanır.

Şu anda, niyet ticareti için sadece bazı deneysel projeler bulunmaktadır. İster niyetin doğal dil girişi olsun, ister hedefin sökülmesi, en uygun yolun hesaplanması ve işlemlerin gerçekleştirilmesi olsun, AI avantajını kullanabilir. Blockchain'in AI ile birleştiği senaryolardan biri olması beklenmektedir.

Cihaz Hesabı

Cihaz Hesabı (DA), kullanıcı tarafındaki modern hesaplama cihazlarında (örneğin PC'ler, mobil telefonlar, tabletler vb.) donanım güvenlik modüllerini kullanan bir teknolojidir ve kullanıcı anahtarlarını ve cüzdan hesaplarını yönetir.

Cihaz hesapları, geleneksel kimlik doğrulama yöntemlerine göre daha kullanışlı ve daha güvenli olan şifresiz kimlik doğrulama teknolojisi Passkey/WebAuthn'ye dayanır:

  • Cihazlarıyla korunan, biyometrik kullanarak ekstra bir güvenlik katmanı oluşturan, şifre gerektirmeyen;
  • Tek nokta arızasını ortadan kaldıran Airdrop/Bluetooth aracılığıyla mobil telefonlar ve bilgisayarlar gibi birden fazla cihaz arasında sorunsuz bir şekilde senkronize edilebilir;
  • Cihazlar arasında güvenli şekilde oturum açabilir, telefonunuzdaki QR kodunu tarayabilir ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için biyometrik olarak web sayfasına oturum açabilirsiniz.

Özetle

Kripto piyasa katılımcıları için gerekli araçlardan biri olarak cüzdanlar, altyapı alanında çok önemli bir konuma sahiptir. Gelecekte, cüzdan girişinin önemi, işlem platformunu aşacak ve Web3 trafiğinin toplanma yeri haline gelerek Metaverse'ın altyapılarından biri haline gelecektir.

Ödeme ve transferi desteklerken, tüm DApps cüzdana entegre edilmiştir. Proje geliştiricileri ve kullanıcılar, blok zinciri teknolojisine dayalı yeni bir nesil internet ekosistemini oluşturmak için büyük bir topluluk oluşturabilirler. Bu ekosistemde, kullanıcıların tüm çevrimiçi işlemleri, sosyal ağ, kısa video gezintisi, alışveriş, yemek siparişi verme, taksi çağırma ve seyahat dahil olmak üzere cüzdan aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Cüzdan, Web3'te gerçekten "Alipay" haline gelecektir.

açıklama:

  1. Bu makale [ tarafından çoğaltılmıştırweb3caff ağı], ve telif hakkı orijinal yazarına aittir [PiggyWeb3], eğer yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin ve ekip ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Dikkat: Bu makalede ifade edilen görüşler sadece yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makale'nin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve bahsedilmemiştir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya kopyalanamaz.

Blok Zinciri Cüzdanları: Web3 Dünyasının "Alipay"'ini Nasıl Uygularsınız?

Orta SeviyeAug 08, 2024
Bu makale, blok zinciri cüzdanlarının Web3 dünyasının "Alipay" olarak hizmet edebileceğini araştırıyor. Fonksiyonelliklerine, geliştirme tarihlerine ve zorluklarına ayrıntılı bir giriş sunar. Makale, ayrıca özel anahtar yönetimi sorununa çözüm olarak akıllı sözleşme cüzdanlarını ve hesap soyutlamasını önermektedir.
Blok Zinciri Cüzdanları: Web3 Dünyasının "Alipay"'ini Nasıl Uygularsınız?

Blok zinciri cüzdanı nedir

Blok zinciri cüzdanı (bundan sonra cüzdan olarak anılacaktır), blok zincirine kullanıcının girişi ve Web3 dünyasındaki kullanıcının pasaportudur.

Cüzdanlar genellikle şu işlevleri içerir:

Blok Zinciri hesabı oluştur

Bir blok zinciri hesabı oluşturma süreci karmaşık olduğundan, cüzdanın varlığı kullanıcıların bu süreçleri basitleştirmelerine yardımcı olabilir. Genellikle bir hesap oluşturma sürecinde, cüzdan kullanıcıyı özel anahtarı veya mnezik cümleyi yedeklemeye yönlendirecek ve ardından kullanıcının yedeklenen özel anahtarını veya mnezik cümlesini doğrulamak için ikincil bir doğrulama yapacaktır.

Blok Zinciri varlıklarını yönetmek

Cüzdanın varlığı, kullanıcıların kendi varlıklarını yönetmelerini büyük ölçüde kolaylaştırır; bunlar arasında transferler, toplamalar, varlık ayrıntılarını görüntüleme, işlem ayrıntıları vb. yer alır. Bu işlev, bir banka uygulaması gibi benzerdir. Mevcut sahip olduğunuz varlıkları, bunların miktarını ve varlıklarınızı transfer etme gibi işlemleri görebilirsiniz.

Blok Zinciri ekosistemini keşfedin

Şu anda, bazı halk zinciri tasarımları, ekosistemdeki kullanıcıları halk zinciri ekosisteminin inşasına aktif olarak katılmaya teşvik edecektir. Ana formlar arasında düğüm oylama, referandumlar, staking vb. yer alır, tümü cüzdanlar aracılığıyla katılabilir.

Ve bazı büyük ölçekli DApp uygulamaları üçüncü taraf bağımsız APP'ler şeklinde var. Bu APP'lerin şeklinde DApp'leri deneyimlerken, giriş ve işlem yetkilendirmesi için bir cüzdan da gereklidir.

ticaret

Bazı cüzdanlar ayrıca kripto para birimi alım satımı, takas işlemleri, tezgah üstü işlemler ve diğer kripto varlık ticaret hizmetlerini de destekleyecektir. Bunların arasında, tezgah üstü (Over The Counter) işlemler borsa dışındadır, üçüncü taraf tarafından garanti edilir ve müşterinin noktadan noktaya işlem yöntemi mevcut yasal para birimi ve kripto varlıkların birbirine satışı ve alımıdır.

diğer

Çünkü cüzdanların doğal olarak finansal özellikleri vardır, bazı cüzdanlar madencilik havuzları, finansal yönetim, madencilik, proje yatırımı vb. dahil olmak üzere çeşitli finansal araç ve fonksiyonları entegre edecektir, böylece kullanıcıların varlık değerlenmesi ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

“Alipay” Karşılaştırması

Bloklar Zinciriyle ilk kez temas eden kullanıcılar için, blok zinciri cüzdanını öncelikle katı bir tanımlamadan bakıldığında "Alipay" ile karşılaştırabiliriz.

"Alipay" ile aynı noktalar:

  • Varlıkları yönetebilir, ödeme transferleri gerçekleştirebilir, varlıkları görüntüleyebilirsiniz, vb.
  • Kimliğinizi yönetebilir ve üçüncü taraf uygulamalara veya web sitelerine erişimi yetkilendirebilirsiniz.

"Alipay" den farklılıklar:

  • "Alipay" Ant Group tarafından kontrol edilen merkezi bir üründür, oysa blok zinciri cüzdanı merkezsiz blok zincirine özgüdür ve insanlar tarafından neredeyse imkansız kontrol edilebilir.
  • "Alipay" hesabı oluşturmak için kimlik kartı ve cep telefonu bilgileri gereklidir. Eğer kaybedilirse geri alınabilir. Blok zinciri cüzdan hesapları anonimdir ve kaybedildiğinde neredeyse imkansızdır geri almak.
  • “Alipay” tarafından yönetilen varlıklar yasal para biriminde kaydedilir. Kullanıcıların “mülkiyetini” korumak için derinlemesine yasalar vardır. Blok zinciri cüzdanı tarafından yönetilen varlıklar gerçekten kullanıcılara aittir.

Cüzdan gelişmeleri ve zorlukları

Bitcoin'in doğuşunun başlangıcında cüzdan çok ilkel ve hatta çalıştırılmadan önce tüm Bitcoin defterini indirmek için birkaç gün senkronizasyon gerektiriyordu. O zaman sadece birkaç bilgisayar korsanı cüzdanı kullanabiliyordu. Aşağıdaki resim, Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan dünyanın ilk Bitcoin cüzdanını gösteriyor:

Bitcoin'ın gelişimiyle birlikte, 29 Haziran 2011'de Bitcoin ödeme işlemcisi BitPay, akıllı telefonlar için ilk Bitcoin e-cüzdanını başlattı. Bu, cüzdanın sıradan kullanıcılara sunulması için tarihi bir adımdı, ancak temel olarak şu özelliklere sahip: Sadece Bitcoin depolanabilir.

Kasım 2013'te, Bitcoin genesis bloğunun doğumundan neredeyse beş yıl sonra, Ethereum beyaz kağıdı ortaya çıktı ve blok zincirinin 2.0 çağına girdiğini duyurdu. Akıllı sözleşmeler blok zincirinde kullanılmaya başlandı. Bu sırada, ödemelerin transfer edilmesi ve alınmasının yanı sıra, cüzdanın yanı sıra, on-zincir sözleşme işlemleri de gerçekleştirilebilir.

2018'de, DeFi terimi ilk kez Telegram'da önerildi. Compound, Uniswap, DAI ve diğer protokollerin piyasaya sürülmesiyle Ethereum ekosistemi gelişmeye başladı. 2020 yazında Yield Farming'in ve Aggregator'ün geliştirilmesinden sonra, patlamanın ardından ticaret faaliyetleri önemli ölçüde arttı, DeFi likidite madenciliği popüler hale geldi, blok zinciri cüzdan kullanıcı sayısı 50 milyonu aştı ve blok zinciri cüzdanları hızla genişleme dönemine girdi.

2021'den bugüne, çapraz zincir ve Katman 2 anlatısı ile, blok zinciri cüzdanları varlıkları saklamak ve ticaret yapmak için insanların popüler bir tercihi haline geldi. Aynı zamanda, çapraz zincir varlıkları destekleme, kullanıcıların bir cüzdan seçerken önemli bir düşünce haline geldi.

2022 yılında Bogotá'da düzenlenen Devcon 6 konferansında Tomasz Tunguz, Web3'ün bazı istatistiklerini açıkladı: her ana akım genel zincirin birikimli DAU'su yaklaşık 2,5 milyon iken, geleneksel İnternet'in DAU'su 5 milyar ve ilk önceki sadece sonrakine %0,05 ulaşmak için neredeyse yeterli değildir. Arz tarafında, Web3'te yaklaşık 16.000 geliştirici var. Dünya genelindeki toplam geliştirici sayısı 27 milyona ulaştı ve Web3 geliştiricileri bunun sadece %0,06'sını oluşturuyor. Sonuç olarak, Web3 hala kitleler tarafından benimsenmek için uzak.

Web3'e giriş olarak, cüzdanların geniş çapta benimsenmesi için ilk zorluk, "özel anahtar depolama" sorununu çözmektir.

Blok zinciri dünyasında, özel anahtarlar her şeyi kontrol eder ve sektörde "Anahtarlarınız Değilse, Paranız Değil" şeklinde bir fikir birliği vardır.

Merkezi olmayan cüzdanlar, özel anahtarları ve kendi kendine saklama için mnemonik kelimeler ve hiyerarşik belirleyici (HD) yapı kullanır, bu da merkezi olmayan cüzdanların kripto varlıkları yönetmek için en iyi uygulama olması gerektiği anlamına gelir. Finbold tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel borsalarda 295 milyon kripto cüzdan kullanıcısı bulunmakta ve sadece 81 milyon merkezi olmayan cüzdan kullanıcısı bulunmakta, bu da %21,5'e denk gelmektedir.

Özel anahtarları merkezi bir borsaya emanet etmek doğal olarak güvenli değildir. FTX'in Kasım 2022'deki çöküşü, uzun bir borsa güvenlik olayları listesinin sonuncusu. Bununla birlikte, çok sayıda kullanıcı, daha düşük Maliyet ve kullanım kolaylığı karşılığında saklama riskini üstlenmeye isteklidir. Çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu için, varlıkları ve verileri başkalarının eline bırakmadan özel anahtara hakim olarak varlıklarını bağımsız olarak yönetebilseler de, özel anahtarın saklanması büyük bir sorun haline geldi. Birçok insanın kağıda anımsatıcı yazma deneyimine sahip olduğuna inanıyorum.

OKLink istatistiklerine göre, 2022 yılında, kullanıcıların dijital varlık kayıpları, özel anahtar sızıntıları ve özel anahtar kayıpları nedeniyle en büyük olacak ve toplam kayıpların yaklaşık %40'ını oluşturacak şekilde, 930 milyon dolara kadar çıkacak. Blok zinciri dünyasında, özel anahtar kaybedildiğinde veya çalındığında, bunun anlamı varlıkların kalıcı bir şekilde kaybedilmesi demektir, bu da sıradan kullanıcılar için kabul edilemezdir.

"Özel anahtar saklama" sorununu çözmek için, cüzdan üreticileri özel anahtarsız cüzdanlar ve sosyal kurtarma ile ilgili araştırmalar yapıyor ve akıllı kontrat cüzdanları bu çözümlerden biri olarak öne çıkıyor.

Akıllı sözleşme cüzdanı

Ethereum hesap türleri, dış hesaplar (Externally Owned Account, EOA) ve sözleşme hesapları (Contract Account, CA) olarak ayrılır.

Akıllı sözleşme cüzdanı, kullanıcıların varlıkları yönetmesine ve DApps ile etkileşim kurmasına izin veren bir sözleşme hesabıdır. Harici hesap cüzdanlarından farklı olarak, akıllı sözleşme cüzdanları özel anahtarları değil, sadece adresleri olan bir akıllı sözleşmedir. Bu nedenle, akıllı sözleşme cüzdanları işlemleri aktif olarak başlatamaz ve yalnızca tetiklendikten sonra yazılı kodlara göre işlemleri gerçekleştirebilir. Ayrıca akıllı sözleşmeler zincire dağıtılmalıdır, bu nedenle akıllı cüzdanların oluşturulması ilk maliyet gerektirir.

Çoklu imza cüzdanı olarak adlandırdığımız cüzdan türü, işlemleri gerçekleştirmek için M-of-N anahtarının imzasını gerektiren bir akıllı sözleşme cüzdanıdır.

Çok imzalı bir cüzdanın her bir varlığı kendi özel anahtarını tutar. İşlemlerin gerçekleştirilmesi için cüzdan sözleşmesinin doğrulamasını birden fazla varlık geçmelidir. Sözleşme genellikle kurtarma seçenekleri sağlar. Çoğu varlık yetkilendirilmiş anahtar kümesini değiştirmek için oy kullanabilir, bu da birkaç varlığın sorununu etkili bir şekilde çözebilir. Özel anahtarın çalınması veya kaybedilmesi sorunu.

Multi-imza cüzdanları DeFi protokolleri ve DAO'lar tarafından yaygın olarak kullanılır, ancak bunlar cüzdanlar için evrensel ve popüler bir teknik yol değildir. Sonuçta, ortalama kullanıcı zaten Web2 ödemelerine ve hesaplara alışkındır, örneğin biyometrik ödemeler ve hesapların sosyal kurtarma yoluyla.

Web3 dünyasında böyle güçlü işlevlere ulaşmak için 'hesap soyutlama' kavramının tanıtılması gerekmektedir.

Bilgisayar biliminde, "soyutlama" büyük bir parçadan ilgili kısımları çıkarma, bir şeyi daha küçük parçalara bölmek anlamına gelir.

Ethereum'da, hesap soyutlama, işlem doğrulama ve işlem yürütme işlemini monolitik bir süreçten, kullanıcının bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak ayarlanabilen modüler bileşenlere ayırma işlemine atıfta bulunur.

Hesap soyutlamasının temel amacı, akıllı sözleşmelerin işlemler için başlatıcı hesap olarak hizmet vermesine olanak tanımaktır, bu sayede kullanıcılar hesaplarının güvenlik modelini ve işletme modelini özelleştirebilirler, dış hesaplara ihtiyaç duymadan tamamen ortadan kaldırırlar. Harici hesaplar, anahtar çiftleriyle sıkı bir şekilde bağlantılı olduklarından temelde aynı şey oldukları için, onları özel kodla programlamak ve işlemleri yetkilendirmek ve kullanıcı deneyimini kilidini açmak imkansızdır.

Makalede Buterin, “Ethereum'un Üç Dönüşümü”nde bahsedilen: Herkesin akıllı kontrat cüzdanlarına göç etmesine izin vermemek, Ethereum'un başarısızlığına yol açacaktır.

Bu nedenle, hesap soyutlaması Ethereum için büyük öneme sahiptir. Uygulandığında, Web3'te yeni uygulamalar, oyunlar ve hayal gücü alanları doğabilir.

Hesap soyutlaması

Ethereum 2015 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana hesap soyutlaması tartışması durmuyor. En son ERC-4337 V Tanrı ve diğerleri tarafından önerildi.

Kullanıcı İşlemi tanıtıldı, bu, kullanıcı niyetini ifade eden ve sözleşme hesaplarının aktif olarak işlemler gerçekleştirmesine izin veren özel bir işlemdir. Bu Kullanıcı İşlemleri, Kümülatör adı verilen bir rol tarafından yönetilir; bu rol, Kullanıcı İşlemlerini simüle eder ve geçerli işlemleri özel bir işlem havuzuna ekler. Giriş Noktası sözleşmesi daha sonra bu Kullanıcı İşlemlerini doğrular ve kullanıcının niyetini yerine getirmek için bunları yürütür.

ERC-4337'in en büyük avantajı, bir sert çatal gerektirmemesi nedeniyle konsensüs protokolü düzeyinde değişiklikler gerektirmemesidir.

Doğrulama ve işlem süreçleri, EntryPoint sözleşmesi ve Cüzdan sözleşmesi olarak iki akıllı sözleşmeye ayrılır. EntryPoint sözleşmesi, Cüzdan sözleşmesi ile etkileşim kurmak için bir koordinatör olarak hareket eder. Cüzdan sözleşmesi, özel mantığa dayalı olarak kullanıcı işlem doğrulamasını ele alır. Cüzdan sözleşmesi bir işlemi başarılı bir şekilde doğrularsa, giriş noktası sözleşmesi işlemi yürütür ve bir sonraki bloğa taahhüt eder.

Bu soyutlama, geliştiricilere ve kullanıcılara özel cüzdan sözleşmelerine istedikleri her şeyi kodlama özgürlüğü verir ve işlemlerin geçerli olabilmesi için bir gerekliliktir. Örneğin, cüzdan sözleşmeleri çoklu imzalar, sosyal kurtarma özellikleri ve hatta kuantum direnci olan imza şemaları kullanabilir.

ERC-6551, Future Primitive ekibinin smart contract cüzdanlarını benzersiz bir şekilde non-fungible token (NFT)’lere bağlamak için bir öneridir. Bu sayede varlıklar üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik sağlanır. 'Token bound accounts' adı verilen protokol, her bir NFT'nin kendi cüzdan adresine sahip olmasına izin verir.

ERC-6551 bir hesap soyutlaması değildir, yeni bir token standardı da değildir. Ancak akıllı sözleşme cüzdanları, NFT'lerin işlevselliğini önemli ölçüde artırmak için birleştirilebilir, böylece NFT'lerin birleştirilebilirliği, zincirde itibar, oyun karakter envanteri vb. gibi daha pratik hale getirilebilir.

İlkeler gereği, NFT sahipleri Kayıt sözleşmesi ile etkileşime geçerek akıllı sözleşme cüzdanları oluştururlar. Kayıt sözleşmesi değişmez, izin gerektirmez ve sahibi yoktur. Her NFT için benzersiz, belirli bir şekilde adreslenmiş bir akıllı sözleşme cüzdanı dağıtır. Kontrolü sadece NFT sahibine aittir. NFT'nin sahipliği devredildiğinde, hesabın kontrolü de devredilir.

En son ERC-4337 önerisi ve ERC-6551 önerisinin endüstri ölçütü haline gelmesiyle, sektör aşağıda gösterildiği gibi 2023'te hızlı bir gelişme gösterecek:

EIP-3074, Ethereum topluluğundan geniş destek alan bir diğer öneridir ve resmi olarak bir sonraki Ethereum sert çatalına dahil edilmiştir.

EIP-3074, Ethereum araştırmacısı Sam Wilson, Go Ethereum geliştiricisi Matt Garnett ve diğerleri tarafından önerildi. Temel amacı, herhangi bir EOA hesabının ek sözleşmeleri dağıtmadan veya manuel göç yapmadan bir akıllı sözleşme cüzdanı gibi çalışmasına izin vermek.

EIP-3074, EOA'nın akıllı bir sözleşmeye bağlanmasını ve işlemlerin kontrolünü akıllı sözleşmeye transfer etmesini sağlayan AUTH ve AUTHCALL olmak üzere iki yeni Ethereum sanal makine talimatı tanıtıyor.

  • AUTH: bir imzanın doğruluğunu doğrulamak ve bir bağlam değişkeni olan "yetkilendirilmiş" yi ayarlamak için kullanılır. İmza geçerli ise ve imzalayanın adresi verilen yetkilendirilmiş adrese uyuyorsa, o zaman "yetkilendirilmiş" yetkilendirilmiş adrese ayarlanır. AUTH talimatı, akıllı bir sözleşmenin bir EOA adına işlemler gerçekleştirmesine olanak sağlayarak yetkilendirilmiş bir delegeleme yapılmasını sağlar;
  • AUTHCALL: Varolan CALL talimatına benzer şekilde, dış arama yapmak için kullanılır. Farkı, AUTHCALL'ın çağrı adresi olarak önceden AUTH direktifi aracılığıyla belirlenen yetkilendirme adresini kullanacak olmasıdır. Bu, AUTHCALL'ın gönderici olarak yetkilendirilmiş EOA'yı kullanacağı anlamına gelir, sözleşme kendisi değil.

EIP-3074'ün Ethereum'un sert çatallaşması yoluyla uygulanması gerekiyor. Ana hedef, EOA'ya akıllı sözleşmelerle benzer işlevler vermek ve EOA'nın kontrolünü akıllı sözleşmelere deleGate etmektir. Ancak hesap kendisi EOA olduğundan, anahtar çalınırsa veya kaybolursa, bu tamamen kontrolün kaybı anlamına gelir.

EIP-7702, bu yılın 7 Mayıs'ında Vitalik tarafından EIP-3074'ün alternatifi olarak yayınlandı. EIP-7702, EOA'nın işlem sürecinde akıllı sözleşmelerin işlevlerini geçici olarak benimsemesine izin verir. EOA, tek bir işlemin yürütülmesi sırasında EOA'yı bir akıllı sözleşme cüzdanına dönüştürebilir ve işlem tamamlandıktan sonra normal bir duruma geri dönebilir.

EIP-7702, imza içeren yeni bir işlem türü tanıtır, bu işlem sırasında imzalı EOA hesabını geçici olarak akıllı bir sözleşme cüzdanına dönüştüren “contract_code” parametresini ve imzayı içerir, böylece EIP-3074'ün eşdeğer işlevselliğini elde eder.

EIP-7702 yeni opcode'lar tanıtmaz, bu yüzden sert bir çatal gerektirmez. Ana hedef, EIP-3074'ü daha akıcı hale getirmek ve EIP-4337 ile daha uyumlu hale getirmektir, çünkü tanıtılan “contract_code” parametresi mevcut EIP-4337 cüzdan kodu olabilir ve ek bir EIP (EIP-5003) ile EOA hesabı da kalıcı olarak bir akıllı sözleşme cüzdanına yükseltilebilir.

Hesap soyutlamasının sonunda, Ethereum'daki tüm hesaplar varlıkları ve işlemleri yönetmek için akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanır ve artık geleneksel EOA hesaplarına dayanmaz.

Hesap soyutlaması üzerine yapılan mevcut ileri araştırmalar aşağıdakileri içerir:

sosyal kurtarma

Sosyal kurtarma, kullanıcıların anahtarlarını kaybettiklerinde hesaplarına tekrar erişmelerine yardımcı olmak için sosyal ilişkileri kullanan bir mekanizmadır, örneğin bir akıllı sözleşme cüzdanının şifresini sıfırlamak için e-posta kullanma gibi.

Sosyal kurtarma özelliğini kullanan kullanıcılar genellikle cüzdan oluşturma işlemi sırasında veya sonrasında bir koruyucu kurmak ve giriş yapmak veya cüzdanı geri yüklemek için 2'den 3 koruyucu doğrulama eşiği gibi belirli bir koruyucu doğrulama eşiği ulaşmaları gerekmektedir. Bu işlem genellikle çok faktörlü kimlik doğrulama olarak adlandırılır.

Sosyal kurtarma, hesap soyutlamada şu anda popüler bir araştırma yönüdür. Sosyal kurtarmayı uygulayan cüzdanlar arasında Argent Wallet, Loopring Wallet ve UniPass bulunmaktadır.

ticaret yapma niyeti

Ni̇yetler, kullanıcıların işlem oluşturmayı üçüncü bir tarafa dış kaynak kullanımı olmaksızın tam kontrolü bırakmadan yetkilendiren, imzalı, deklaratif kısıtlamalar kümesidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir işlem bir işlemi nasıl gerçekleştireceğini belirtiyorsa, niyet işlemin beklenen sonucunu belirler.

Ni̇yet i̇şlemleri, kullanıcıların niyetlerini ifade etmelerine ve niyetten Kullanıcı İşlemi'ne kadar olan süreci tamamlamalarına izin veren cüzdan istemciyi niyet katmanı olarak kullanır.

Şu anda, niyet ticareti için sadece bazı deneysel projeler bulunmaktadır. İster niyetin doğal dil girişi olsun, ister hedefin sökülmesi, en uygun yolun hesaplanması ve işlemlerin gerçekleştirilmesi olsun, AI avantajını kullanabilir. Blockchain'in AI ile birleştiği senaryolardan biri olması beklenmektedir.

Cihaz Hesabı

Cihaz Hesabı (DA), kullanıcı tarafındaki modern hesaplama cihazlarında (örneğin PC'ler, mobil telefonlar, tabletler vb.) donanım güvenlik modüllerini kullanan bir teknolojidir ve kullanıcı anahtarlarını ve cüzdan hesaplarını yönetir.

Cihaz hesapları, geleneksel kimlik doğrulama yöntemlerine göre daha kullanışlı ve daha güvenli olan şifresiz kimlik doğrulama teknolojisi Passkey/WebAuthn'ye dayanır:

  • Cihazlarıyla korunan, biyometrik kullanarak ekstra bir güvenlik katmanı oluşturan, şifre gerektirmeyen;
  • Tek nokta arızasını ortadan kaldıran Airdrop/Bluetooth aracılığıyla mobil telefonlar ve bilgisayarlar gibi birden fazla cihaz arasında sorunsuz bir şekilde senkronize edilebilir;
  • Cihazlar arasında güvenli şekilde oturum açabilir, telefonunuzdaki QR kodunu tarayabilir ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için biyometrik olarak web sayfasına oturum açabilirsiniz.

Özetle

Kripto piyasa katılımcıları için gerekli araçlardan biri olarak cüzdanlar, altyapı alanında çok önemli bir konuma sahiptir. Gelecekte, cüzdan girişinin önemi, işlem platformunu aşacak ve Web3 trafiğinin toplanma yeri haline gelerek Metaverse'ın altyapılarından biri haline gelecektir.

Ödeme ve transferi desteklerken, tüm DApps cüzdana entegre edilmiştir. Proje geliştiricileri ve kullanıcılar, blok zinciri teknolojisine dayalı yeni bir nesil internet ekosistemini oluşturmak için büyük bir topluluk oluşturabilirler. Bu ekosistemde, kullanıcıların tüm çevrimiçi işlemleri, sosyal ağ, kısa video gezintisi, alışveriş, yemek siparişi verme, taksi çağırma ve seyahat dahil olmak üzere cüzdan aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Cüzdan, Web3'te gerçekten "Alipay" haline gelecektir.

açıklama:

  1. Bu makale [ tarafından çoğaltılmıştırweb3caff ağı], ve telif hakkı orijinal yazarına aittir [PiggyWeb3], eğer yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin ve ekip ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Dikkat: Bu makalede ifade edilen görüşler sadece yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makale'nin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve bahsedilmemiştir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya kopyalanamaz.

Bắt đầu giao dịch
Đăng ký và giao dịch để nhận phần thưởng USDTEST trị giá
$100
$5500